Άρθρο 7 – Δικαίωμα Ελληνικής άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου.

Ελληνική άδεια ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου στην Ελλάδα λαμβάνουν:

  1. Τα φυσικά πρόσωπα που δεν τους έχει αφαιρεθεί οριστικά άδεια ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου, πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος κανονισμού και:
    • 1.1. Είναι κάτοχοι Ελληνικού πτυχίου ραδιοερασιτέχνη HAREC ή
    • 1.2.  Είναι κάτοχοι αντιστοίχου πτυχίου ραδιοερασιτέχνη HAREC της αλλοδαπής ή σχετικής βεβαίωσης σύμφωνα με το παράρτημα 5 της Σύστασης CEPT T/R 61-02 όπως ισχύει.
  2. Τα μη κερδοσκοπικά σωματεία ή σύλλογοι που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
    • 2.1. Έχουν συσταθεί και λειτουργούν νόμιμα.
    • 2.2. Από το καταστατικό τους προκύπτει ότι αποσκοπούν στην υποστήριξη και ανάπτυξη της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.
    • 2.3. Υπάρχει απόφαση του σωματείου ή συλλόγου με την οποία ορίζεται μέλος του,   αδειούχος ραδιοερασιτέχνης  «κατηγορίας 1», ως ο υπεύθυνος λειτουργίας του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού (club station).
  3. Τα τμήματα των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας που έχουν ως αντικείμενο  τις ασύρματες επικοινωνίες και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
    • 3.1.  Έχουν συστήσει εργαστήριο ραδιοεπικοινωνιών και από τις ιδρυτικές διατάξεις (του εργαστηρίου) προκύπτει ότι η λειτουργία του, μεταξύ των άλλων, αποσκοπεί στην υποστήριξη και ανάπτυξη της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη.
    • 3.2. Υπάρχει απόφαση του αντιστοίχου Τμήματος με την οποία ορίζεται ως υπεύθυνος λειτουργίας του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού (club station), αδειούχος ραδιοερασιτέχνης «κατηγορίας 1».
  4. Προς εκπλήρωση της αποστολής τους το ΥΥΜΔ, η ΕΕΤΤ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λαμβάνουν από μία ή περισσότερες άδειες λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικών σταθμών. Στις περιπτώσεις αυτές οι άδειες εκδίδονται από την οικεία ΑΠΥ χωρίς να απαιτούνται άλλα δικαιολογητικά. Για την λειτουργία τέτοιου σταθμού ορίζεται υποχρεωτικά  από τους υπόψη φορείς υπεύθυνος αδειούχος ραδιοερασιτέχνης.
  • 14 Σεπτεμβρίου 2010, 19:54 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΝΣΒΑΛΙΔΗΣ/SV2HPH ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΡΑΔ/ΧΝΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    4. Προφανώς εκ παραδρομής δεν αναγράφεται ότι ο υπεύθυνος αδειούχος ραδιοερασιτέχνης θα πρέπει να είναι κατηγορίας 1.

    Σ.Σ. Οι αριθμοί παραπέμπουν και αντιστοιχούν σε παραγράφους και εδάφια του υπό διαβούλευση σχεδίου

  • § 4: Προς εκπλήρωση της αποστολής τους το ΥΥΜΔ, η ΕΕΤΤ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λαμβάνουν από μία ή περισσότερες άδειες λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικών σταθμών. Στις περιπτώσεις αυτές οι άδειες εκδίδονται από την οικεία ΑΠΥ χωρίς να απαιτούνται άλλα δικαιολογητικά. Για την λειτουργία τέτοιου σταθμού ορίζεται υποχρεωτικά από τους υπόψη φορείς υπεύθυνος αδειούχος ραδιοερασιτέχνης.

    Προτείνουμε να γίνει

    § 4: Προς εκπλήρωση της αποστολής τους το ΥΥΜΔ, η ΕΕΤΤ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λαμβάνουν από μία ή περισσότερες άδειες λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικών σταθμών. Στις περιπτώσεις αυτές οι άδειες εκδίδονται από την οικεία ΑΠΥ χωρίς να απαιτούνται άλλα δικαιολογητικά. Για την λειτουργία τέτοιου σταθμού ορίζεται υποχρεωτικά από τους υπόψη φορείς υπεύθυνος αδειούχος ραδιοερασιτέχνης κατηγορίας 1.

  • § 3: Τα τμήματα των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας που έχουν ως αντικείμενο τις ασύρματες επικοινωνίες και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

    Γιατί μόνο τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μπορούν να πάρουν τέτοια άδεια; Γιατί όχι και της δευτεροβάθμιας, π.χ. τα αντίστοιχα επαγγελματικά λύκεια, που από τη φύση τους είναι πιο πρακτικά και πειραματικά, δηλαδή ταιριάζουν πιο πολύ στην περιγραφή του ραδιοερασιτέχνη;

  • 27 Αυγούστου 2010, 12:39 | Τασος Ζαχαρίου

    Αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει για την εγκατάσταση ενός ραδιοεραστεχνικού σταθμού να υπάρχει μόνο ένα προφανές κίνητρο στο καταστατικό ή στο είδος των σπουδών.
    Τι θα πείραζε αν ένας σύλλογος για παράδειγμα σκακιστών που τυχαίνει να έχει 5-10 μέλη του που είναι και ραδιοερασιτέχνες ή ένα σύστημα προσκόπων να εγκαταστήσει έναν νόμιμο ραδιοερασιτεχνικό σταθμό με την ευθύνη ενός ή δύο εμπείρων ραδιοερασιτεχνών της ανώτερης κατηγορίας ή με την συνδρομή έθελοντών ενός ραδιοερασιτεχνικού συλλόγου. Το ίδιο για ένα μουσείο, σχολείο, έναν οργανισμό ή και μια εταιρία. Θα είναι ένα κίνητρο διάδοσης του ραδιοερασιτεχνισμού.
    Το βασικό κατά τη γνώμη μου είναι η ευθύνη λειτουργίας του οποιουδήποτε σταθμού εγκατεστημένου οπουδήποτε που θα πρέπει να αναφέρεται σε έναν έμπειρο ραιοερασιτέχνη ο οποίος θα είναι υπεύθυνος του σταθμού για όσο ανήκει στον σχετικό σύλλογο ή οργανισμό και με την αποχόρσηση του οποίου αν δεν υπάρχει άλλος αντίστοιχος αντικαταστάτης, ο σταθμός θα κλείνει οριστικά.

  • 19 Αυγούστου 2010, 22:03 | Αντώνης

    εκτιμώ πως θα ήταν χρήσιμο να μπορεί να λειτουργήσει ραδιοερασιτεχνικός σταθμός και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σχολές που διδάσκεται η ηλεκτρονική επιστήμη πχ οαεδ. Ή ακόμα και μουσειου κατά τα πρότυπα των τεχνολογικών μουσειων της αλλοδαπής.