Άρθρο 4 – Εξεταστική Επιτροπή

  1. Με απόφαση της ΑΠΥ συγκροτείται «Εξεταστική Επιτροπή» διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, ετήσιας διάρκειας. Με την απόφαση αυτή, ορίζεται ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, και (2) τακτικά μέλη, με τους αναπληρωματικούς τους.
  2. Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτείται από υπαλλήλους της ΑΠΥ. Για τις εξετάσεις στην δοκιμασία της ραδιοτηλεγραφίας της «κατηγορίας 1», τουλάχιστον ένα (1) από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής είναι πρόσωπο που γνωρίζει το μορσικό κώδικα. Το πρόσωπο αυτό, προέρχεται από υπηρεσίες ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, το πρόσωπο αυτό μπορεί να προέρχεται από οργανισμούς ή άλλους συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα.
  3. Η Εξεταστική Επιτροπή συγκαλείται έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της και συνεδριάζει νόμιμα εφόσον βρίσκεται σε πλήρη απαρτία και λαμβάνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία.
  • Η Αλλαγή του άρθρου 2 καθιστά ασαφή την συγκρότηση της επιτροπης ως προς τα προσόντα των μελών αυτής.Στον κανονισμό του 2003 κατά την γνώμη μας είναι σαφέστερος ο ορισμός της επιτροπής.

  • Α.4.παρ.2 Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτείται από υπαλλήλους της ΑΠΥ. Για τις εξετάσεις στην δοκιμασία της ραδιοτηλεγραφίας της «κατηγορίας 1», τουλάχιστον ένα (1) από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής είναι πρόσωπο που γνωρίζει το μορσικό κώδικα. Το πρόσωπο αυτό, προέρχεται από υπηρεσίες ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, το πρόσωπο αυτό μπορεί να προέρχεται από οργανισμούς ή άλλους συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα.
    Ο τρόπος που καθορίζονται τα μέλη της Επιτροπής να είναι ενιαίος και όχι διαφορετικός.
    Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτείται κατά βάση από υπαλλήλους της ΑΠΥ. Τουλάχιστον ένα (1) από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής είναι πρόσωπο που γνωρίζει τον μορσικό κώδικα και προέρχεται από υπηρεσίες ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ραδιοτηλεγραφητής, ασυρματιστής του Εμπορικού ή του Πολεμικού Ναυτικού ), σε περιπτώσεις δε που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, το πρόσωπο αυτό μπορεί να προέρχεται από συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα και θα πρέπει να έχει άδεια ραδιοερασιτέχνη κατηγορίας 1.

    Για το Δ.Σ. του Σ.Ρ.Ε. Λάιος Παναγιώτης. (SV1AWL).

  • 14 Σεπτεμβρίου 2010, 19:32 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΝΣΒΑΛΙΔΗΣ/SV2HPH ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΡΑΔ/ΧΝΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    1. Κρίνεται κατ’αρχήν θετική η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής με ετήσια θητεία, ώστε τα μέλη αυτής να γνωρίζουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους σ’αυτή. Προτείνεται η έκδοση της σχετικής απόφασης διορισμού των μελών της Επιτροπής να πραγματοποιείται πάντα εντός του μηνός Ιανουαρίου εκάστου έτους και οπωσδήποτε τουλάχιστον 1 μήνα πριν τη διενέργεια των εξετάσεων.

    2. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου αναφέρεται με τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι η Επιτροπή θα συγκροτείται από υπαλλήλους της ΑΠΥ, ενώ στο τρίτο εδάφιο της ίδιας παραγράφου αναφέρεται ότι μπορεί το πρόσωπο που γνωρίζει το μορσικό κώδικα να προέρχεται από φορείς του ιδιωτικού τομέα. Στην ισχύουσα ακόμα ΥΑ (άρθρο 4) γίνεται σαφής αναφορά σε ραδιοερασιτέχνη κατηγορίας 1 τουλάχιστον επί μια 5ετία. Η απαίτηση αυτή δεν επαναλαμβάνεται στην προτεινόμενη διάταξη και προτείνεται η επαναφορά της, καθόσον η μέχρι τώρα εφαρμογή της χαρακτηρίζεται ως επιτυχής. Επίσης δεν τίθεται ως προσόν διορισμού υπαλλήλου της ΑΠΥ η ύπαρξη κάποιου σχετικού με το αντικείμενο τίτλου σπουδών, όπως προβλέπει η ισχύουσα ΥΑ. Σημειωτέον ότι θα πρέπει τόσο ένα τακτικό όσο και ένα αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής να είναι γνώστες του μορσικού κώδικα.

    3. Δεν προβλέπεται η σύμπραξη Γραμματέα στην Επιτροπή, ούτε αναφέρεται ότι οι πράξεις και οι αποφάσεις της πρέπει να καταχωρούνται σε πρακτικά, ούτε ποιος είναι υπεύθυνος για την τήρηση αυτών.

    Σ.Σ. Οι αριθμοί παραπέμπουν και αντιστοιχούν σε παραγράφους και εδάφια του υπό διαβούλευση σχεδίου

  • § 2: Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτείται από υπαλλήλους της ΑΠΥ. Για τις εξετάσεις στην δοκιμασία της ραδιοτηλεγραφίας της «κατηγορίας 1», τουλάχιστον ένα (1) από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής είναι πρόσωπο που γνωρίζει το μορσικό κώδικα. Το πρόσωπο αυτό, προέρχεται από υπηρεσίες ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, το πρόσωπο αυτό μπορεί να προέρχεται από οργανισμούς ή άλλους συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα.

    Ο τρόπος που καθορίζονται τα μέλη της Επιτροπής είναι αντιφατικός από πρόταση σε πρόταση. Επίσης, το πρόσωπο που θα γνωρίζει τον μορσικό κώδικα θα πρέπει να αποδεικνύει με κάποιο τρόπο τις γνώσεις του. Η διατύπωση της σχετικής παραγράφου πρέπει να γίνει:

    Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτείται κατά βάση από υπαλλήλους της ΑΠΥ. Όμως, για τις εξετάσεις στην δοκιμασία της ραδιοτηλεγραφίας της «κατηγορίας 1» τουλάχιστον ένα (1) από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής είναι πρόσωπο που γνωρίζει τον μορσικό κώδικα και προέρχεται από υπηρεσίες ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (επαγγελματίας ραδιοτηλεγραφητής με γενικό πτυχίο ασυρμάτου ΥΜΕ ή ασυρματιστής του Εμπορικού ή του Πολεμικού Ναυτικού ή του Λιμενικού Σώματος), ενώ σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, το πρόσωπο αυτό μπορεί να προέρχεται από οργανισμούς ή άλλους συλλογικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα και θα πρέπει να έχει άδεια ραδιοερασιτέχνη κατηγορίας 1.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2010, 15:32 | Μπλαχούρας Νικόλαος

    SWJMΜΝ
    Η αρμοδιότητα δειεξαγωγής ςξςτάσεων υποψηφίων Ραδιοερασιτεχνών ανήκει αποκλειστικά στην ΑΠΥ η οποία έχει την υποχρέωση συγκρότησης της εξεταστιστικής επιτροπής .Πρέπει η ρόλοι συλλόγων και ΑΠΥ να είναι διακριτοί και οι σύλλογοι να μην παρεμβαίνουν και μάλλιστα υπαρχουν περιπτώσεις οπου ολα τα μέλη της επιτροπής είναι άπαντα ραδιοερασιτέχνες τα οποία λογω του εξειδικευμένου αντικειμένου προσφέροντας ας υποθέσουμε γνωσιακή υποστήριξη σε μια καθαρά διοικητική διαδικασία του δημοσίου. Είνα σαν τις εξετάσεις να διενεργούν οι σύλλογοι στο χώρο της ΑΠΥ .
    Η αδειοδοτούσα δημόσια αρχή πρέπει να διενεργεί τις εξετάσεις και οι υπάλληλοι της ΑΠΥ να μην έχουν ουδεμία σχέση με το ραδιοερασιτεχνικό χώρο ειδικά μάλλιστα εαν αυτες διενεργούνται βοηθεία λογισμικού .Επιμένω οτι τα μέλη της επιτροπής υπάλληλοιτης ΑΠΥ να είναι διοικητικοί μη τεχνικοί και το μέλος του οικείου ραδιοερασιτεχνικού συλλογου να είανι οιασδήποτε κατηγοριας και χρόνου κτήσης της άδειας και ή δυνατόν να κληρώνεται.
    Πιστευω στη μοναδικότητα του συλλογου ανά Νομό καθώς και στην πιστοποιησή του ….και να μην καταργηθούν οι βεβαιώσεις..
    Ας γίνει ενας παραλληλισμός-υπόθεση,τι θα γινόταν εάν το συλλογικο οργανο των σχολων οδηγών εξέταζε υποψηφιους οδηγούς !!!….

  • 13 Σεπτεμβρίου 2010, 00:02 | ΕΡΔΕ – SZ1A

    Άρθρο 4, παρ.2: Πιστεύουμε ότι τα θέματα των ραδιοερασιτεχνών, πρέπει να τα χειρίζονται οι ίδιοι. Ως εκ τούτου θα θέλαμε οι εξεταστές να είναι ραδιοερασιτέχνες είτε είναι υπάλληλοι είτε όχι και να ορίζονται φυσικά με απόφαση της υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προτάσεις των συλλόγων ραδιοερασιτεχνών της περιοχής, όπως ίσχυε δηλαδή και μέχρι σήμερα. Ως εκ τούτου προτείνουμε την επαναδιατύπωση της παραγράφου 2 ως εξής:
    «Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτείται από ραδιοερασιτέχνες «κατηγορίας 1». Τα μέλη της επιτροπής προκύπτουν μετά από απόφαση της υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προτάσεις ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων που εδρεύουν στην περιοχή. Ένας υπάλληλος της ΑΠΥ θα εκτελεί χρέη γραμματέα.»

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 13:42 | Αντώνης Παράσχης

    @ Σωτήρης Παπ
    ο ραδιοερασιτέχνης που ξέρει τηλεγραφία, είναι σίγουρο πως είναι από αυτούς που ξόδεψαν περισσότερο χρόνο και φαιά ουσία για να γίνει καλύτερος ραδιοερασιτέχνης. Η τηλεγραφία σχεδόν για όλους είναι το μόνο πράγμα που κάποιος χρειάζεται να μάθει για να γίνει ραδιοερασιτέχνης. Τα υπόλοιπα είναι σχολική ύλη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αν πήγε σχολείο τα έχει μάθει.

    Για αυτό θεωρώ πως είναι ο πλέον αξιόπιστος ραδιοερασιτέχνης που θα λάβει μέρος σε μια διαδικασία όπου αξιολογούνται υποψήφιοι ραδιοερασιτέχνες.

    Τα υπόλοιπα γνωστά και κοινά modes δεν χρειάστηκαν διάβασμα ή χρόνο προκειμένου να γίνουν «κτήμα». Η φωνή; ότι έκανε και στο cb ο υποψήφιος θα κάνει και μετά την απόκτηση της άδειας. Τα ψηφιακά modes; Σχεδόν chat είναι, σε τί θα μπορούσε να εξεταστεί κάποιος στο RTTY;

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 15:49 | Μπλαχούρας Νικόλαος

    SW1JMN
    Υπάρχει δυσκολία στη συγκρότηση των επιτροπών και θα πρέπει να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ποιότητα των εξετάσεων
    Προτείνεται:
    1) Ο γνώστης κώδικα Μόρς μπορεί να είναι οποιοδήποτε άτομο, οχι υποχρεωτικά υπάλληλος της ΑΠΥ ούτε ραδιοερασιτέχνης αρκεί να αποδεικνύεται η γνώση του με έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία
    2) Ένα μέλος της επιτροπής να είναι αδειούχος ραδιοερασιτέχνης κατηγορίας (1) ή (2) που θα ορισθεί με απόφαση του οικείου συλλόγου κατόπιν εγγράφου της ΑΠΥ ,για τη γνώση λειτουργικών κανόνων – νομικο πλαισιο
    3) Αλλο ένα μέλος να είναι κάτοχος πτυχίου ηλεκτρολόγου ,ηλεκτρονικού Δευτεροβάθμιας ή Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος ραδιοτεχνίτη ή ραδιοηλεκτρολόγου χωρίς να είναι υποχρεωτικά ραδιοερασιτέχνης ή Υπάλληλος της ΑΠΥ ,χωρίς αυτό να αποκλείεται .Το συγκεκριμμένο πρόσωπο θα εξετάζει Τεχνικά θέματα (ραδιοηλεκτρολογία) γιατί πολλοί εξ αυτών παραδίδουν μαθήματα σε ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους και εξ αντικειμένου έχουν το υπόβαθρο συμμετοχής σε επιτροπή
    4) Να υπάρχει και ένα μέλος διοικητικός (μη τεχνικός) υπάλληλος της ΑΠΥ με δεσμευτικό όρο (κώλυμα) οτι δεν θα είναι αδειούχος ραδιοερασιτέχνης ο οποίος θα προεδρεύει της επιτροπής και θα εποπτευει τη ορθή τήρηση της διαδικασίας
    5) Τελος οπου απαιτείται το μέλος να είναι ραδιοερασιτέχνης να μην υπαρχει αναφορά στο χρονικό διάστημα κατοχής άδειας και να μη γίνεται διάκριση στις κατηγορίες (1) ή (2) παρά μόνο στον γνώστη κώδικα Μόρς

  • 30 Αυγούστου 2010, 12:58 | Σωτήρης Παπ

    Παρ 2
    Αν & διαφαίνεται τελικώς η πρόθεση του νομοθέτη να ΜΗΝ καταργήσει τελικώς την διάκριση των ΜΟΡΣ… θα σχολιάσω ως εξής:
    Παντελώς άχρηστο να απαιτείται ένα μέλος της ΑΠΥ να είναι γνώστης του κώδικος ΜΟΡΣ! Πρώτον γιατί βάσει τις ίδιας λογικής θα έπρεπε να υπάρχει ένα μέλος της ΑΠΥ γνώστης & γιά κάθε άλλο είδος ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ!!! η κώδικα! Για να είμαστε δε εντός του σύγχρονου κόσμου των τηλεπικοινωνιών θα έπρεπε να υπάρχει & μέλος γνώστης των ψηφιακών προτοκόλλων!
    Και τελικώς… αν έστω ισχύσει το ανωτέρω, σε πχ 10 έτη που θα βρεθεί ο «γνώστης» του κώδικα MORSE που θα έχει την ικανότητα να είναι εξεταστής από δημόσιο φορέα που κάνει χρήση αυτού & ως εκ τούτου έχει προσωπικό εκπαιδευμένο σε MORSE, όταν ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΩΣ & ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΗ τουλάχιστον μια 20ετία? Μήπως ο Έλληνας φορολογούμενος θα ‘πληρώνει’ ώστε κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι να υπάρχουν απλά γιά να εξετάζουν σε έναν κώδικα τόσο απαρχαιομένο που καμιά άλλη δημόσια υπηρεσία δεν θα μπορεί να απασχολήση τους εν λόγω «γνώστες MORSE» ?
    Θέλω να πιστεύω ότι ο νόμος φτιάχνεται με όραμα εφαρμογής του το μέλλον, & ως εκ τούτου θα έπρεπε να φτιαχτεί έτσι ώστε να μην απαιτείται αλλαγή/τροποποίησή του πάλι σε 3-5 χρόνια!
    Βέβαια ίσως κάνω & λάθος & σκοπός είναι να αλλάζουμε ξανά τον νόμο κάθε 5ετία το πολύ!

  • 27 Αυγούστου 2010, 21:47 | Γιώργος, SV2DOF

    Τουλάχιστον ένας υπάλληλος (της ΑΠΥ) της εξεταστικής επιτροπής να είναι αδειούχος ραδιοερασιτέχνης κατηγορίας 1 (αδειοδοτημένος τουλάχιστον επί τριετία) με στόχο όλα τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών για τη διενέργεια εξετάσεων απόκτησης πτυχίου ραδιοερασιτέχνη να είναι ραδιοερασιτέχνες. Μεταβατικά, μέχρι να επιτευχθεί αυτό, σε συνεννόηση με τους κατά τόπους συλλόγους να παρευρίσκεται ένας ραδιοερασιτέχνης (κατά προτίμηση τουλάχιστον απόφοιτος λυκείου, κάτοχος αδείας κατηγορίας 1 επί πενταετία) όπως αναφέρει ο SV1EIW

  • 25 Αυγούστου 2010, 09:45 | SV1EIW

    Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτείται από υπαλλήλους της ΑΠΥ και μόνο.
    Θα είναι χρήσιμο να παρευρίσκεται στην εξεταστική επιτροπή και ένας ραδιοερασιτέχνης αδειούχος τουλάχιστον 5 ετών κατηγορίας 1.

  • 19 Αυγούστου 2010, 22:54 | Αντώνης

    Είναι δυνατόν στις εξετάσεις των ραδιοερασιτεχνών να μην υπάρχει εξεταστής ραδιοερασιτέχνης;

    Κάποιος που γνωρίζει τηλεγραφία αλλά δεν έχει σχέση με τον χώρο (Το πρόσωπο αυτό, προέρχεται από υπηρεσίες ή φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα) αφού δεν γνωρίζει την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη μπορεί να κατανοήσει τί ακριβώς είναι αυτό; Ή θα ρωτάει «γιατί δεν τα λέτε με skype;»

    Αυτό η κατάσταση που επικρατεί και σήμερα έχει επιτρέψει σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη να κατέχουν άδειες προκειμένου να έχουν κάποια κάλυψη για να ασχολούνται με παράνομες δραστηριότητες.