Άρθρο 15 – Λειτουργία Ραδιοερασιτεχνικών σταθμών

  1. Οι ερασιτεχνικοί σταθμοί ασυρμάτου λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος  τις λοιπές σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, τον  Διεθνή Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών όπως εκάστοτε ισχύει, μόνο για ερασιτεχνικούς σκοπούς  και για την εξυπηρέτηση έκτακτων κοινωνικών αναγκών, σύμφωνα με το άρθρο 17.
  2. Ο ραδιοερασιτεχνικός σταθμός χρησιμοποιείται:
    • 2.1.               Από τον κάτοχο του σταθμού ή τον υπεύθυνο λειτουργίας του σταθμού.
    • 2.2.               Από κάθε άλλο αδειούχο ραδιοερασιτέχνη (Έλληνα ή αλλοδαπό) κάτω από την άμεση επίβλεψη του κατόχου του ραδιοσταθμού ή του υπευθύνου λειτουργίας.
    • 2.3.               Σε ειδικές κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, ο κάτοχος του σταθμού, ραδιοερασιτέχνης με ισχύουσα άδεια, μπορεί για εκπαιδευτικούς λόγους και αποσκοπώντας στην πρόοδο του ραδιοερασιτεχνισμού, να επιτρέπει την χρήση του σταθμού σε τρίτο πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του ραδιοερασιτέχνη, υπό την επίβλεψη του και τις οδηγίες του, για σύντομο χρονικό διάστημα που να μην υπερβαίνει τα είκοσι (20) λεπτά της ώρας. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά το χαρακτηριστικό κλήσεως του σταθμού διευκρινίζεται ότι η χρήση του σταθμού γίνεται από τρίτο πρόσωπο σε διαδικασία εκπαίδευσης.
  3. Η λειτουργία του ερασιτεχνικού σταθμού από άλλο πρόσωπο, καταχωρείται από τον ερασιτέχνη αυθημερόν στο ημερολόγιο του σταθμού και για όλες τις εκπομπές που πραγματοποιούνται από το πρόσωπο αυτό. Στις περιπτώσεις αυτές ο ερασιτέχνης λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να  εξασφαλίζεται η ακριβής συμμόρφωση προς τον παρόντα Κανονισμό.
  4. Η ανταπόκριση μεταξύ των ερασιτεχνικών σταθμών περιορίζεται  στη μεταβίβαση και λήψη ανακοινώσεων τεχνικού περιεχομένου που σχετίζεται με δοκιμές και μετρήσεις, καθώς και σε παρατηρήσεις προσωπικού χαρακτήρα. Η φωνητική ανταπόκριση διεξάγεται σε σαφή γλώσσα. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κρυπτοφωνίας, συνθηματικών λέξεων ή οποιουδήποτε μη γνωστού κώδικα.
  5. Απαγορεύεται η χρήση ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, για εμπορικούς σκοπούς και διαφημίσεις.
  6. Οι ερασιτεχνικοί σταθμοί εκπέμπουν κατά την έναρξη και λήξη της εκπομπής τους  το διακριτικό σήμα κλήσης τους. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τους, εκπέμπουν κατά χρονικά διαστήματα όχι μεγαλύτερα των δέκα (10) πρώτων λεπτών, το διακριτικό σήμα κλήσης τους.
  7. Για την εκφορά των διακριτικών κλήσης, συντμήσεων ή φωνητικών λέξεων, συνιστάται η χρήση του ενιαίου φωνητικού αλφαβήτου (Ελληνικού ή Διεθνούς).
  8. Όταν ο ερασιτέχνης αντιλαμβάνεται  την λειτουργία παράνομου σταθμού ή οποιαδήποτε αντικανονική εκπομπή  εντός των ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων καλεί τον παράνομο σταθμό να παύσει να εκπέμπει και ενημερώνει σχετικά την ΕΕΤΤ που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο και την επιτήρηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων.
  9. Ο αδειούχος ερασιτέχνης οφείλει να παρακολουθεί τις διεθνείς τεχνολογικές και ρυθμιστικές εξελίξεις που αφορούν την άσκηση των ραδιοερασιτεχνικών επικοινωνιών και να συμμορφώνεται προς τις διατάξεις του ισχύοντα Διεθνή Κανονισμού Ραδιοεπικοινωνιών.
  10. Απαγορεύεται η λειτουργία ερασιτεχνικών πομπών εκτός των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων που προβλέπονται για τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες με εξαίρεση τις περιπτώσεις των εκτάκτων αναγκών του άρθρου 17.
  11. Απαγορεύεται από τους ερασιτεχνικούς σταθμούς η μετάδοση μουσικής, η χρήση αυτών για μετάδοση ή αναμετάδοση  φωνητικών προγραμμάτων με αμοιβή ή χωρίς ή άλλων εκπομπών εκτός από αυτές που καθορίζονται στην  παρούσα.
  12. Απαγορεύεται η κατά την ανταπόκριση χρήση ψευδών διακριτικών κλήσεως και η μετάδοση πάσης φύσεως (ψευδών η ανεξακρίβωτων) ειδήσεων. Απαγορεύεται επίσης η μετάδοση εκφράσεων ή μηνυμάτων που αντίκειται στην δημόσια τάξη και  προσβάλλουν την ευπρέπεια, το φύλλο, τη φυλή, τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.
  13. Απαγορεύεται η παραβίαση  του απορρήτου των ραδιοεπικοινωνιών.
  14. Απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο η παρεμπόδιση της ομαλής ανταπόκρισης άλλων ραδιοσταθμών οποιασδήποτε υπηρεσίας.
  15. Ο ραδιοερασιτέχνης  υποχρεούται να τηρεί ημερολόγιο λειτουργίας του σταθμού βάσης (ηλεκτρονικό ή σε έντυπη μορφή) στο οποίο αναγράφονται:
    • 15.1.           Η ημερομηνία, η ώρα και ο χρόνος διάρκειας κάθε ανταπόκρισης.
    • 15.2.           Το διακριτικό κλήσεως του σταθμού με τον οποίο έγινε η ανταπόκριση.
    • 15.3.           Στοιχεία της εκπομπής (χρησιμοποιηθείσα ισχύς πομπού, συχνότητα λειτουργίας, τύπος εκπομπής κλπ).
    • 15.4.           Ο τόπος στον οποίο είναι εγκατεστημένος ο σταθμός με τον οποίο γίνεται η ανταπόκριση.
    • 15.5.                 Στοιχεία ποιότητας της πραγματοποιηθείσας ανταπόκρισης καθώς και κάθε άλλο στοιχείο κατά την κρίση του κατόχου του σταθμού.
  16. Ο ραδιοερασιτέχνης κάτοχος του σταθμού είναι υποχρεωμένος να υποβάλει αντίγραφο του ημερολογίου του (ολόκληρο ή απόσπασμα) καθώς και κάθε τεχνική πληροφορία για την σύνθεση του σταθμού του, στις αρμόδιες αρχές εάν και εφόσον του ζητηθεί.
  17. Ο σταθμός, η άδεια λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού και το ημερολόγιο του σταθμού υπόκεινται σε έλεγχο.
  18. Μόνιμη θέση του σταθμού, είναι αυτή που δηλώνει ο ενδιαφερόμενος ραδιοερασιτέχνης. Εάν η δηλούμενη μόνιμη θέση του σταθμού είναι διαφορετική από την διεύθυνση μονίμου κατοικίας του ραδιοερασιτέχνη, τότε η μόνιμη θέση του σταθμού θα αναγράφεται επί της αδείας στην θέση των «παρατηρήσεων» όπου εγγράφονται και οι  εναλλακτικές θέσεις του σταθμού.
  19. Εφόσον σταθερός ραδιοερασιτεχνικός σταθμός εγκαθίσταται και χρησιμοποιείται σε προσωρινή τοποθεσία, τα γεωγραφικά στοιχεία αναγνώρισης της τοποθεσίας αυτής μεταδίδονται μαζί με την αναγγελία του διακριτικού κλήσης του σταθμού.
  20. Η επικοινωνία με άλλους ερασιτεχνικούς σταθμούς ξένων χωρών απαγορεύεται, εάν και εφόσον η αρμόδια υπηρεσία του ενδιαφερομένου Κράτους γνωστοποιήσει  ότι αντιτίθεται σε αυτού του είδους την ασύρματη επικοινωνία. Η αρμόδια κεντρική υπηρεσία του ΥΥΜΔ καταρτίζει σχετικό κατάλογο ξένων χωρών οι οποίες έχουν αιτηθεί τα ανωτέρω και γνωστοποιεί κατά πρόσφορο τρόπο.
  • Άρθρο 15 παρ.14
    14. Απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο η παρεμπόδιση της ομαλής ανταπόκρισης άλλων ραδιοσταθμών οποιασδήποτε υπηρεσίας.
    Σχόλια: Σύμφωνα με την κατανομή συχνοτήτων και διαμορφώσεων (Bandplan) της Διεθνούς Ενώσεως Ραδιοερασιτεχνών ( IARU – International Amateur Radio Union – Region 1) δίαυλοι που δύναται να χρησιμοποιηθούν για μεικτή χρήση μετάδοσης αναλογικής και ψηφιακής φωνής ή δεδομένων η αναλογική μετάδοση έχει προτεραιότητα έναντι της ψηφιακής. Μίας και κατά την μετάδοση ψηφιακά κωδικοποιημένης φωνής ή/και δεδομένων είναι αδύνατη η αναλογική μετάδοση φωνής ο παρόν κανονισμός πρέπει να προβλέψει την αναγκαιότητα προτεραιότητας της αναλογικής μετάδοσης φωνής όπως ορίζεται και στις αποφάσεις της Διεθνούς Ενώσεως Ραδιοερασιτεχνών ( IARU – International Amateur Radio Union – Region 1) κατά την διάρκεια της σύσκεψης των μελών της το 2008 στο Cavcat. Επειδή πρέπει να εναρμονιστεί και σε αυτό το επίπεδο ο παρόν κανονισμός προτείνουμε την υποχρέωση του ραδιοερασιτέχνη σε έλεγχο του διαύλου για αναλογική μετάδοση φωνής πριν από κάθε ψηφιακά κωδικοποιημένη μετάδοση φωνής ή/και δεδομένων.

  • Άρθρο 15 παρ.4
    4. Η ανταπόκριση μεταξύ των ερασιτεχνικών σταθμών περιορίζεται στη μεταβίβαση και λήψη ανακοινώσεων τεχνικού περιεχομένου που σχετίζεται με δοκιμές και μετρήσεις, καθώς και σε παρατηρήσεις προσωπικού χαρακτήρα. Η φωνητική ανταπόκριση διεξάγεται σε σαφή γλώσσα. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κρυπτοφωνίας, συνθηματικών λέξεων ή οποιουδήποτε μη γνωστού κώδικα.
    Σχόλια: Προτείνουμε την αντικατάσταση με:
    Η ανταπόκριση μεταξύ των ερασιτεχνικών σταθμών περιορίζεται στη μεταβίβαση και λήψη ανακοινώσεων τεχνικού περιεχομένου που σχετίζεται με δόκιμες και μετρήσεις, καθώς και σε παρατηρήσεις προσωπικού χαρακτήρα. Η φωνητική ανταπόκριση διεξάγεται σε σαφή γλωσσά. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κρυπτοφωνίας, συνθηματικών λέξεων ή οποιουδήποτε μη γνωστού κώδικα καθώς και η χρήση ψηφιακών συμπιεστών φωνής (Vocoders) μη γνωστού, μη κοινοποιημένου ή κλειστού κώδικα λογισμικού αυτών από τη ραδιοερασιτεχνική κοινότητα.

    Σκεπτικό μας είναι ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος προμήθειας εξοπλισμού κλειστού κώδικα για την αποκωδικοποίηση των εν λόγω ψηφιακών σημάτων. Ψηφιακοί συμπιεστές φωνής ελεύθερου λογισμικού δεν πρέπει να απαγορεύονται μιας και η αποκωδικοποίηση δεν απαιτεί κανένα πρόσθετο κόστος και βάρος στον προϋπολογισμό. Ειδικότερα η ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα στα πλαίσια της έρευνας και ανάπτυξης έχει ως προαπαιτούμενο την ελεύθερη διανομή και εξέλιξη κάθε υλικολογισμικού που εξελίσσει την μετάδοση φωνής και δεδομένων. Κλειστό και ιδιόκτητο υλικολογισμικό αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, και δεν είναι εντός των σκοπών της ραδιοερασιτεχνικής δραστηριότητας.

  • Άρθρο 15 παρ.2.3
    2.3. Σε ειδικές κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, ο κάτοχος του σταθμού, ραδιοερασιτέχνης με ισχύουσα άδεια, μπορεί για εκπαιδευτικούς λόγους και αποσκοπώντας στην πρόοδο του ραδιοερασιτεχνισμού, να επιτρέπει την χρήση του σταθμού σε τρίτο πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του ραδιοερασιτέχνη, υπό την επίβλεψη του και τις οδηγίες του, για σύντομο χρονικό διάστημα που να μην υπερβαίνει τα είκοσι (20) λεπτά της ώρας. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά το χαρακτηριστικό κλήσεως του σταθμού διευκρινίζεται ότι η χρήση του σταθμού γίνεται από τρίτο πρόσωπο σε διαδικασία εκπαίδευσης.
    Σχόλια: Στις περιπτώσεις αυτές , μετά το χαρακτηριστικό κλήσεως του σταθμού να ακολουθεί το /Τ (Training).

  • 14 Σεπτεμβρίου 2010, 19:46 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΝΣΒΑΛΙΔΗΣ/SV2HPH ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΡΑΔ/ΧΝΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    1. Θα ήταν σκόπιμο εάν το ΥΥΜΔ μεριμνούσε για τη γνωστοποίηση προς τους ραδιοερασιτέχνες του Διεθνούς Κανονισμού Ραδιοεπικοινωνιών, του οποίου η τήρηση ζητείται από αυτούς και μάλιστα με την απειλή της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παράβασής του (άρθρο 11 εδ 1.4).
    10. Σε αντίθεση με την ΥΑ 68000 δεν περιλαμβάνεται διάταξη σχετικά με τη χρήση των ραδιοερασιτεχνικών δεκτών. Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για αβλεψία, αλλά για ηθελημένη απάλειψή της, η οποία πρακτικά συνεπάγεται την απαγόρευση χρήσης των ραδιοερασιτεχνικών δεκτών εκτός των ζωνών ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος που να δικαιολογεί τον περιορισμό του δικαιώματος ακρόασης εκτός των ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων, πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που διατηρείται η απαγόρευση της διάταξης της παρ. 13 του ιδίου άρθρου, η οποία όμως, θα πρέπει πλέον να απαλειφθεί ως περιττή, καθόσον εξ αντικειμένου δεν νοείται απόρρητο ραδιοεπικοινωνιών στις ραδιοερασιτεχνικές ανταποκρίσεις, εφόσον αυτές διεξάγονται σε σαφή γλώσσα, χωρίς τη χρήση κρυπτοφωνίας, συνθηματικών λέξεων ή οποιουδήποτε μη γνωστού κώδικα. Κατόπιν τούτου, θεωρούμε ως ενδεδειγμένη τη διατήρηση της διάταξης σχετικά με τη χρήση των ραδιοερασιτεχνικών δεκτών με τη μορφή που έχει στο οικείο εδάφιο της ΥΑ 68000. Εξάλλου η μέχρι στιγμής εμπειρία από την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, δεν κατέδειξε καταχρήσεις ή παραβιάσεις της εκ μέρους των ραδιοερασιτεχνών που να δικαιολογούν την αφαίρεση αυτού του δικαιώματος. Θέτουμε τέλος υπόψη σας ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση οι ραδιοερασιτέχνες υφίστανται ένα σημαντικό περιορισμό που όμοιο του δεν υφίστανται οι ακροατές βραχέων κυμάτων (SWL), οι οποίοι μπορούν ευχερώς κάνοντας χρήση ενός δέκτη ευρείας κάλυψης (οι οποίοι κυκλοφορούν στην ελεύθερη αγορά, σε μεγάλη ποικιλία) να πραγματοποιούν ακροάσεις σταθμών σε οποιαδήποτε συχνότητα. Με την ευκαιρία πάντως έκδοσης της νέας ΥΑ, εκτιμούμε ότι θα ήταν καλό η Πολιτεία να ασχοληθεί σοβαρά και με την περίπτωση των εν λόγω ακροατών, οι οποίοι αποτελούν τους «εν αναμονή» ραδιοερασιτέχνες και οι οποίοι επίσης συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην ανάπτυξη και τη διάδοση της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, δημιουργώντας το κατάλληλο γι’αυτούς νομικό πλαίσιο.

    Σ.Σ. Οι αριθμοί παραπέμπουν και αντιστοιχούν σε παραγράφους και εδάφια του υπό διαβούλευση σχεδίου

  • § 4 Η ανταπόκριση μεταξύ των ερασιτεχνικών σταθμών περιορίζεται στη μεταβίβαση και λήψη ανακοινώσεων τεχνικού περιεχομένου που σχετίζεται με δοκιμές και μετρήσεις, καθώς και σε παρατηρήσεις προσωπικού χαρακτήρα. Η φωνητική ανταπόκριση διεξάγεται σε σαφή γλώσσα. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κρυπτοφωνίας, συνθηματικών λέξεων ή οποιουδήποτε μη γνωστού κώδικα.

    Κρίνεται απαραίτητη η παρακάτω προσθήκη:

    § 4 Η ανταπόκριση μεταξύ των ερασιτεχνικών σταθμών περιορίζεται στη μεταβίβαση και λήψη ανακοινώσεων τεχνικού περιεχομένου που σχετίζεται με δοκιμές και μετρήσεις, καθώς και σε παρατηρήσεις προσωπικού χαρακτήρα με κόσμιο τρόπο. Η φωνητική ανταπόκριση διεξάγεται σε σαφή γλώσσα. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κρυπτοφωνίας, συνθηματικών λέξεων ή οποιουδήποτε μη γνωστού κώδικα.

  • § 2.3 Σε ειδικές κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, ο κάτοχος του σταθμού, ραδιοερασιτέχνης με ισχύουσα άδεια, μπορεί για εκπαιδευτικούς λόγους και αποσκοπώντας στην πρόοδο του ραδιοερασιτεχνισμού, να επιτρέπει την χρήση του σταθμού σε τρίτο πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του ραδιοερασιτέχνη, υπό την επίβλεψη του και τις οδηγίες του, για σύντομο χρονικό διάστημα που να μην υπερβαίνει τα είκοσι (20) λεπτά της ώρας. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά το χαρακτηριστικό κλήσεως του σταθμού διευκρινίζεται ότι η χρήση του σταθμού γίνεται από τρίτο πρόσωπο σε διαδικασία εκπαίδευσης.

    Ο χρονικός περιορισμός των 20 λεπτών δεν αντιστοιχεί στην προβλεπόμενη διάρκεια εκδηλώσεων για την ενημέρωση και προσέλκυση παιδιών και νέων στο ραδιοερασιτεχνισμό (π.χ. το Jamboree on the air διαρκεί 48 ώρες). Προτείνεται η εξής αλλαγή:

    § 2.3 Σε ειδικές κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις, κατά τις οποίες έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, ο κάτοχος του σταθμού, ραδιοερασιτέχνης με ισχύουσα άδεια, μπορεί για εκπαιδευτικούς λόγους και αποσκοπώντας στην πρόοδο του ραδιοερασιτεχνισμού, να επιτρέπει την χρήση του σταθμού σε τρίτο πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του ραδιοερασιτέχνη, υπό την επίβλεψη του και τις οδηγίες του, για σύντομο χρονικό διάστημα που να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά το χαρακτηριστικό κλήσεως του σταθμού διευκρινίζεται ότι η χρήση του σταθμού γίνεται από τρίτο πρόσωπο σε διαδικασία εκπαίδευσης και αναγράφεται στο ημερολόγιο του σταθμού.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2010, 01:38 | ΕΡΔΕ – SZ1A

    Άρθρο 15, παρ.15, εδάφιο 1 και παρ. 17: Ο χρόνος διάρκειας της κάθε επαφής δεν υποστηρίζεται από την πλειονότητα των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται για την τήρηση ηλεκτρονικού ημερολογίου και θα έπρεπε ως εκ τούτου να παραληφθεί. Θα έπρεπε να ζητείται η ώρα λήξης της επαφής και μάλιστα αυτή να είναι σε UTC (όπως διεθνώς επικρατεί). Επίσης θα έπρεπε να επισημαίνεται η υποχρέωση από το ραδιοερασιτέχνη διατήρησης αντιγράφου ασφαλείας (backup) στην περίπτωση τήρησης ηλεκτρονικού ημερολογίου. Ως εκ τούτου προτείνουμε την τροποποίηση ως εξής:
    «15.1. Η ημερομηνία και η ώρα λήξης της επαφής σε UTC.»
    «17.1. Ο σταθμός, η άδεια λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού και το ημερολόγιο του σταθμού υπόκεινται σε έλεγχο. Σε περίπτωση τήρησης ηλεκτρονικού ημερολογίου, ο ραδιοερασιτέχνης υποχρεούται στην λήψη σχετικών μέτρων για την ασφάλεια του ημερολογίου του (backup).»

  • 3. Η λειτουργία του ερασιτεχνικού σταθμού από άλλο πρόσωπο, καταχωρείται από τον ερασιτέχνη αυθημερόν στο ημερολόγιο του σταθμού και για όλες τις εκπομπές που πραγματοποιούνται από το πρόσωπο αυτό. Στις περιπτώσεις αυτές ο ερασιτέχνης λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η ακριβής συμμόρφωση προς τον παρόντα Κανονισμό.

    Και

    15. Ο ραδιοερασιτέχνης υποχρεούται να τηρεί ημερολόγιο λειτουργίας του

    Και

    17. Ο σταθμός, η άδεια λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού και το ημερολόγιο του σταθμού υπόκεινται σε έλεγχο.

    Προτείνω ο ραδιοερασιτέχνης να μην είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να τηρεί ημερολόγιο λειτουργίας.
    Οι ραδιοερασιτέχνες με δική τους πρωτοβουλία, τηρούν ημερολόγιο του σταθμού τους, προκειμένου να έχουν ανά πάσα στιγμή τις πληροφορίες των επαφών που διενήργησαν τόσο για δική τους χρήση αλλά και σχεδόν πάντα ανταλλάσουν αυτές τις πληροφορίες με τον άλλο σταθμό (QSL card), αποστέλλουν αυτές σε διάφορους συλλόγους για απόκτηση βραβείου κλπ. Δεν είναι ανάγκη η τήρηση του ημερολογίου να είναι υποχρεωτική από το νόμο. Επιπλέον κάποιος κακόβουλος παραβάτης, δεν θα αναγράψει την ενδεχόμενη παράβαση του στο ημερολόγιο. Σήμερα, κάποιες χώρες ζητούν υποχρεωτικά την τήρηση ημερολογίου και κάποιες όχι.

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 18:58 | Τασος

    &17 Ο σταθμός, η άδεια λειτουργίας ερασιτεχνικού σταθμού και το ημερολόγιο του σταθμού υπόκεινται σε έλεγχο.

    Δεν θα πρέπει να αναφέρεται από ποιόν ?

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 16:22 | Τασος

    Συμφωνώ με τους δύο συναδέλφους ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ SV2GWY και Κων/νο Κράλλη.

    Ο αλλαγές αυτές δείχνουν την εκκολαπτόμενη τάση της πολιτείας μας, να βλέπει τους ραδιοερασιτέχνες σαν γκατζετάκιδες, που απλά λειτουργούν κάποιες έτοιμες συσκευές, ίσως λίγο πιο πολύπλοκες από ένα smartphone.
    Οι ραδιοερασιτέχνες όμως σύμφωνα με τον ορισμό στο άρθρο 2.3 ανήκουν σε μια υπηρεσία που είναι
    «Υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών που διεξάγεται από ερασιτέχνες, δηλαδή από πρόσωπα κατάλληλα εξουσιοδοτημένα που ασχολούνται με τη ραδιοηλεκτρική τεχνική αποκλειστικά για προσωπικό σκοπό και χωρίς οικονομικό όφελος».

    Ο ραδιοερασιτέχνης λοιπόν είναι τεχνικός ούτως ή άλλως και όχι απλός χρήστης και έτσι τον βλέπει και οφείλει να τον βλέπει η πολιτεία, αλλά και ο ίδιος αυτό οφείλει να καλλιεργεί.

    Με την απαγόρευση λειτουργίας (και όχι εκπομπής) στην &10 και με την νέα διαμόρφωση στην &11, όλοι οι ραδιοερασιτέχνες είναι εν δυνάμει παράνομοι καθώς και σχεδόν απαγορευτική η τεχνολογική έρευνα και ο πειραματισμός. Το επόμενο βήμα (μολονότι δεν αναφέρεται αλλά έτσι θα θεωρείται από τον οποιοδήποτε κρατικό υπάλληλο), θα είναι ότι θα οφείλουν να χρησιμοποιούν μόνο έτοιμες συσκευές του εμπορίου, οποιαδήποτε ίσως επέμβαση σε αυτές θα θεωρείται προφανώς παράνομη. Ενδιαφέρον παράδειγμα η ύπαρξη ενός δέκτη στην συχνότητα του υδρογόνου, θα είναι παράνομη ως προς την χρήση της και οι ερασιτέχνες ραδιοαστρονόμοι δεν θα μπορούν να ασχοληθούν με το αντικείμενό τους αν δεν είναι ταυτόχρονα και επαγγελματίες αστρονόμοι και προφανώς ούτε καν μπορούν να συζητήσουν τα ευρήματά τους. Αναρωτιέμαι αν ο συντάκτης που συνετέλεσε στην αλλαγή αυτή, γνωρίζει τι είναι η τεχνολογική (τηλεπικοινωνιακή) έρευνα και τι κάνουν οι ραδιοερασιτέχνες ώστε να διαφέρει για αυτούς η αντιμετώπιση της πολιτείας από άλλες ομάδες πολιτών όπως για παράδειγμα οι χρήστες της Citizen Band.

    Ο ισχύον κανονισμός είναι σαφής και ξεκάθαρος, η παράγραφος 11 γράφει: «Η λειτουργία των ραδιοερασιτεχνικών δεκτών εκτός των ζωνών ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων επιτρέπεται, με την επιφύλαξη της παραγράφου 14 του παρόντος άρθρου» και έτσι οφείλει να μείνει.

  • Παράγραφος 10.
    «Απαγορεύεται η λειτουργία ερασιτεχνικών πομπών εκτός των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων που προβλέπονται για τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες με εξαίρεση τις περιπτώσεις των εκτάκτων αναγκών του άρθρου 17.»

    Προτείνεται η αλλαγή της λέξεως «λειτουργία» με τη λέξη «εκπομπή».

    Η λειτουργία περιλεμβάνει και την «ακρόαση», ΒΑΣΙΚΗ ΑΣΧΟΛΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ, που έχει σώσει χιλιάδες ζωές ανά τον κόσμο στο πέρασμα του χρόνου.

    ΜΗΝ αφήνετε τους Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες έξω από αυτήν την «ΥΠΗΡΕΣΙΑ» στο συνάνθρωπο.

  • 31 Αυγούστου 2010, 12:29 | Κων/νος Κράλλης

    Στην υφιστάμενη έκδοση του άρθρου 15, η παράγραφος 11 περιέχει επιπλέον το κείμενο «Η λειτουργία των ραδιοερασιτεχνικών δεκτών εκτός των ζωνών ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων επιτρέπεται, με την επιφύλαξη της παραγράφου 14 του παρόντος άρθρου»

    Περιέργως η διάταξη αυτή αφαιρέθηκε στην παρούσα πρόταση.

    Δεδομένου ότι:
    1. Δεν έχουν υπάρξει κατά την επταετή περίοδο εφαρμογής της ΥΑ 68000 σοβαρές καταχρήσεις της εν λόγω διάταξης (δηλαδή σχετιζόμενες με το απόρρητο της επικοινωνίας) από αδειούχους ραδιοερασιτέχνες,
    2. Η διάταξη αυτή προστατεύει τους αδειούχους ραδιοερασιτέχνες από διάφορες παρεξηγήσεις και περιπέτειες,

    προτείνω την διατήρηση του εν λόγω κειμένου και στον νέο κανονισμό.

  • 29 Αυγούστου 2010, 14:57 | Γιώργος, SV2DOF

    Άρθρο 15, παρ.13
    Απαγορεύεται η παραβίαση του απορρήτου των ραδιοεπικοινωνιών.

    Είναι σαφές ότι κατά τη διεξαγωγή της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη δεν πρέπει να παραβιάζεται το απόρρητο των ραδιοεπικοινωνιών π.χ. κοινοποίηση περιεχομένου συνομιλιών υπηρεσιών που επικοινωνούν σε παραπλήσιες συχνότητες και είναι μέσα στα όρια λήψης του ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού.

    Τί γίνεται όμως με τις ίδιες τις ραδιοερασιτεχνικές συνομιλίες αυτές καθαυτές;

    Ο Ν.3431/2006 Άρθρο 1, παρ. 2 (ΦΕΚ 13Α’/3-2-2006) «Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής του τις ραδιοερασιτεχνικές επικοινωνίες.

    Η παράγραφος 4 του άρθρου 15 – Λειτουργία Ραδιοερασιτεχνικών σταθμών, του υπό διαβούλευση κανονισμού αναφέρει επί λέξη
    «Η φωνητική ανταπόκριση διεξάγεται σε σαφή γλώσσα. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κρυπτοφωνίας, συνθηματικών λέξεων ή οποιουδήποτε μη γνωστού κώδικα»

    Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως οτι η ραδιοερασιτεχνική υπηρεσία διαξάγεται δημόσια και αποτελεί δημόσια πράξη;

    Τελικά η επικοινωνία στα πλαίσια άσκησης της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη (QSO) εμπίπτει στην προστασία που παρέχεται από το άρθρο 19 (παρ. 1 και 3) και 9Α (και κατ’ επέκταση τα στοιχεία των ανταποκριτών) του Συντάγματος ή εξαιρείται;

    Νομίζω ότι ο υπό διαβούλευση κανονισμός θα πρέπει να το αποσαφηνίσει αυτό χωρίς να αφήνει αμφιβολία.

    Επίσης τι γίνεται στην περίπτωση χρήσης γνωστού κώδικα του οποίου η χρήση περιορίζεται (δεν είναι ελεύθερης χρήσης) από πνευματικά ή άλλα εμπορικά δικαιώματα;

  • 23 Αυγούστου 2010, 14:14 | Σπύρος Ξανθόπουλος – SV2EVS

    «Απαγορεύεται από τους ερασιτεχνικούς σταθμούς η μετάδοση μουσικής, η χρήση αυτών για μετάδοση ή αναμετάδοση φωνητικών προγραμμάτων με αμοιβή ή χωρίς ή άλλων εκπομπών εκτός από αυτές που καθορίζονται στην παρούσα.»

    Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται συχνά-πυκνά. Ποιος θα ελέγχει την καταπάτηση του νόμου ? Μόνο με την χρήση ARDF συστημάτων που ίσως πρέπει να χορηγηθούν σε συλλόγους/σωματεία (τουλάχιστον)

  • 20 Αυγούστου 2010, 22:37 | Σάρρας Ευάγγελος – SV1GZT

    Στην παράγραφο 2.3. του άθρου 15 αν και δεν οριζονται με σαφηνεια οι κατ΄εξαιρεση περιπτωσεις και τα ιδιαιτερα μετρα ασφαλειας, προτεινω η χρηση για εκπαιδευτικους λογους ειται απο μεμονωμενους ραδιοερασιτεχνες ειται απο συλλογους να γινεται με την χρηση των διακριτικων τους ακολουθουμενο απο το γραμμα /Τ (training). Αυτο να εφαρμοζεται και διεθνως μετα απο αιτημα στην IARU για ολα τα Regions και να εχει ισχυ ακομη και για τα ειδικα διακριτικα αυτου του λογου (δηλαδη για λογους εκπαιδευσης).
    Το/τα ονοματεπωνυμο/μα των μεμωνομενων μαθητευομενων να καταγραφονται στο ημερολογιο σταθμου (logbook), ενω εαν ειναι ομαδες να αναγραφεται το ονομα των ομαδων (πχ. 1ο Σωμα Προσκοπων)
    Για την μη καταχρηση του δικαιωματος εκπομπης του μη αδειουχου ραδιοερασιτεχνη αλλα και για την επαρκεια τους οσον αφορα τους μεμωνομενους εκπαιδευτες ραδιοερασιτεχνες να διαθετουν την συμφωνη και εγγραφη συγγαταθεση δυο αλλων ραδιοερασιτεχνων η του συλλογου που ειναι εγγεγραμενοι. Η τηρηση των εγγραφων συγγαταθεσεων να γινεται απο τους συλλογους – για οσους μεμωνομενους ραδιοερασιτεχνες το επιθυμουν- με σκοπο της χρησιμοποιησης τους εθελοντικα σε αντιστοιχες διοργανωσεις ως εκπαιδευτες αναφεροντας επισης το εξιδεικευμενο αντικειμενο εκπαιδευσης.
    (Ο στοχος της παραγραφου θα πρεπει ειναι οτι θελουμε να αναπτυξουμε τον ραδιοερασιτεχνισμο μεσω της προσωπικης μας συμβολης στην εκπαιδευση ουσιαστικα και οχι καταχρηστικα στους ιδιους μη αδειουχους ραδιοερασιτεχνες ωστε καποια στιγμη να γινουν και αυτοι αδειουχοι. Παρ ολα αυτα πιστευω οτι η συνολικη εκπαιδευση και πρακτικη εξασκηση θα πρεπει να παραχωρειται δομημενα απο τους εκαστοτε συλλογους).

  • 20 Αυγούστου 2010, 16:55 | SV9OFO

    Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κρυπτοφωνίας, συνθηματικών λέξεων ή οποιουδήποτε μη γνωστού κώδικα.

    Για λόγους εθνικής ασφάλειας πρέπει να οριστεί σαφώς το τι ακριβώς γίνεται με τα ψηφιακά συστήματα που χρησιμοποιουν μη ανοικτό κώδικα διαμόρφωσης.

    Συγκεκριμένα, πρέπει να απαγορευθεί σε ραδιοερασιτεχνικό εξοπλισμό να εκπέμπει χρησιμοποιώντας συμπίεση φωνής ο αλγόριθμος της οποίας θεωρείται εμπορικό μυστικό και δεν αποκαλύπτεται σε κανέναν, παρα πωλειται μόνο ως ετοιμη συσκευή.

    Η ανεξέλεκτη πώληση, φορητών ψηφιακων πομποδεκτών με κωδικοποίηση ιδιοκτησιακού τύπου, στον οποιοδήποτε, αδειούχο ή μή, Ελληνα πολίτη ή όχι,

    η χρήση των οποιων και το περιεχόμενο των εκπομπών των ειναι αδυνατο να ελεχθει απο την ΕΕΤΤ χωρίς προμήθεια νέων, ειδικών για την εφαρμογή, μηχανημάτων, (ήτοι ειναι αδύνατος ο έλεγχός τους χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού του κράτους),

    εγκυμονεί κινδυνους για την εθνική ασφάλεια, παρέχει τηλεπικοινωνιακή δυνατότητα στους τρομοκράτες την οποία ακριβώς το κράτος παλευει να εξαλείψει αιτώντας την καταγραφή και ονομαστικοποίηση των συνδεσεως κινητής τηλεφωνίας χωρίς συμβόλαιο, και δημιουργεί θέμα μείζονος σημασίας.

    Πρέπει το λοιπόν να απαγορευθεί η πώληση και διάθεση τηλεπικοινωνιακου εξοπλισμου που χρησιμοποιεί ψηφιακές διαμορφώσεις που ειναι αδύνατο να αποκρυπτογραφηθουν χωρίς επιβάρυνση του προυπολογισμου του κράτους.

  • 19 Αυγούστου 2010, 22:39 | Αντώνης

    πρέπει να γίνει σαφές πως απαγορεύεται από ραδιοερασιτέχνη η χρήση διακριτικού κλήσης άλλου ραδιοερασιτέχνη.

    Συνήθης παράβαση σε διαγωνισμούς ή dxing.

  • 19 Αυγούστου 2010, 13:36 | SV9OFO

    20. …Η αρμόδια κεντρική υπηρεσία του ΥΥΜΔ καταρτίζει σχετικό κατάλογο ξένων χωρών οι οποίες έχουν αιτηθεί τα ανωτέρω και γνωστοποιεί κατά πρόσφορο τρόπο.

    Αυτόν το κατάλογο, αν και τον έψαξα, δεν τον εχω εντοπίσει ποτέ.

    Που βρίσκεται;

    Καλό ειναι να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, καθως ειναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος, και να συμπεριληφθει η θέση του στον νόμο.

  • 16 Αυγούστου 2010, 16:16 | SV1BJY

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ραδιοερασιτεχνών, διαχρονικά και ανεξαρτήτως κατηγορίας, συλλόγου, γεωγραφικής περιοχής, ηλικίας, τεχνικής αρτιότητας, γνώσης ή μη του κώδικα MORSE είναι οι παραβιάσεις του παρόντος άρθρου και συγκεκριμένα των παραγράφων 11 και 12.
    Υποδείξτε με τον νέο κανονισμό, ποιος ακριβώς θα είναι ο επιβλέπων την τήρηση των δύο αυτών σημείων του άρθρου. Ποιος θα παρεμβαίνει και υπό ποιες συνθήκες θα διακόπτει την εκπομπή ραδιοερασιτεχνών που μεταδίδουν μουσική ή προσβάλλουν την ευπρέπεια, το φύλο, τη φυλή, τις πολιτικές ή τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των υπολοίπων ραδιοερασιτεχνών.

  • Εύστοχη η τοποθέτηση του SV1NK. Πράγματι οι SWL δηλαδή οι Short Wave Listeners (Ακροατές Βραχέων Κυμμάτων) είναι ένας θεσμός διαδεδομένος στο εξωτερικό και γιατί να μην γίνει και Ελληνικό κτήμα.
    Ας νομοθετηθεί από το ΥΥΔΜ ένα παρόμοιο νομικό πλαίσιο για τις κεραίες τους στις κατοικίες τους και τη διαδικασία ελέγχου-αυτοψίας και αδειοδότησής τους από τους ΑΠΥ.
    Η ακρόαση είναι το πρώτο και βασικότερο βήμα για την ενασχόληση με τα HF.

  • Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει μέριμνα για τη λειτουργία σταθμών λήψεως Ραδιοερασιτεχνικών σταθμών – SWL. Οι σταθμοί αυτοί είναι το πρώτο βήμα για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορούν τη λήψη Ραδιοερασιτεχνικών εκπομπών, την κατασκευή και τοποθέτηση κεραιών βραχέων και υπερβραχέων κυμάτων, τον τρόπο αποστολής αναφορών μέσω καρτών QSL, τη λειτουργία του QSL buro, και την απόκτηση των πρώτων QSL καρτών και Awards.
    Δεν είναι τυχαίο ότι ο θεσμός αυτός υπάρχει από καταβολής του Ραδιοερασιτεχνισμού και μόνο στην Ελλάδα για άγνωστους λόγους δεν υπήρχε μέχρι και σήμερα κατοχυρωμένος από το κράτος.
    Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία να κατοχυρωθεί ο θεσμός νομικά, ώστε χιλιάδες νέοι να έχουν νόμιμα την πρώτη επαφή τους με τον Ραδιοερασιτεχνισμό, είτε σαν μεμονωμένα άτομα, είτε σαν μέλη συλλόγων Ραδιοληπτών, είτε σαν μέλη Προσκόπων κλπ.

  • 12 Αυγούστου 2010, 21:55 | SV9OFO

    «Εφόσον σταθερός ραδιοερασιτεχνικός σταθμός εγκαθίσταται και χρησιμοποιείται σε προσωρινή τοποθεσία, τα γεωγραφικά στοιχεία αναγνώρισης της τοποθεσίας αυτής μεταδίδονται μαζί με την αναγγελία του διακριτικού κλήσης του σταθμού.»

    Καθώς ειναι εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίζουμε τις ακριβείς συντεταγμένες με ακρίβεια μοιρας και να τις μεταδίδουμε, μήπως μπορουμε να χρησιμοποιουμε αντι τις συντεταγμένες το κωδικοποιημένο συστημα γεωδαιτησης MaidenHead Locator το οποιο χρησιμοποιείται ήδη απο τους ραδιοερασιτέχνες όλης της γής και δίνει ακρίβεια μερικών χιλιομέτρου με 2 γράμματα, 2 αριθμους και 2 γράμματα, λ.χ. η θέση μου τώρα ειναι KM25NH και αυτό ειναι το νότιο Ηράκλειο στον παγκόσμιο χάρτη;

    Απο το να μην τηρείται (χάριν ευκολίας) απο πολλους συναδελφους ο νόμος ως ήδη εχει, συχνό φαινόμενο στον αέρα, αυτή η αλλαγή θα επέτρεπε

    >αφ’ ενός την αυτόματη τήρηση του νόμου αφου πολλοι ραδιοερασιτέχνες ελλείψει ορισμου του συστήματος μετάδοσης των συντεταγμένων χρησιμοποιουν ήδη αυτό,

    >αφ’ ετέρου την ομαλή προσαρμογή χρησιμοποιώντας ενα σύστημα που ηδη χρησιμοποιείται, και καμία προσθήκη ή αλλαγή στον τρόπο λειτουργιας μας δεν απαιτείται. Αφού ήδη η πρακτική των ανταποκρίσεων συμπεριλαμβάνει την μετάδοσή του για την αναγνώριση της θέσης μας.

    Αν δε, απαιτειται περαιτέρω ακρίβεια, παραπάνω γράμματα πλέον των 2 τελευτιων μπορουν να προσδώσουν ακρίβεια μεχρι μερικών μέτρων.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Maidenhead_Locator_System

    μπορεί το λοιπόν να οριστεί το Maidenhead Locator system ως ενας αποτελεσματικός και ακριβής τρόπος μετάδοσης της θέσης, και αυτός να εισαχθεί στην νομοθεσία, καλύπτοντας το κενό που υπήρχε οσον αφορά την φόρμα μετάδοσης.

  • Σχετικά με την παράγραφο 2.3. του άθρου 15 είναι καλή η σκέψη να μπορεί κάποιος μαθητευόμενος να κάνει χρήση ασυρμάτου υπό επίβλεψη αλλά λάθος ο τρόπος εφαρμογής δεν διασφαλίζονται οι προυποθέσεις λειτουργίας.
    Ποιό σωστό είναι να ακολουθήσουμε το γερμανικό παράδειγμα που λειτουργεί άψογα εδώ και πολλά χρόνια.
    Κάθε ραδιοερασιτέχνης που έχει υπό την επίβλεψη του ένα ή περισσότερους μαθητευόμενους να ζητά ειδικό διακριτικό που να το χρησιμοποιεί μόνον ο μαθητευόμενος και όχι το προσωπικό διακριτικό του ραδιοερασιτέχνη.
    Για παράδειγμα θα μπορούσε να δοθεί προς χρήση σε αυτούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η σειρά SY0A έως SY0ZZZ αφού γίνει έτσι όλοι θα γνωρίζουν ότι το prefix SY0 είναι μόνο για μαθητευόμενους και επιπλέον θα πρότεινα την κατάληξη sufix να είναι ίδια με το διακριτικό του υπεύθυνου ραδιοερασιτέχνη ώστε να είναι ακόμη ποιό εύκολη η αναγνώριση του.
    Ίσως θα πρέπει να σκεφθούμε το ενδεχόμενο ο υπεύθυνος ραδιοερασιτέχνης να πρέπει να έχει μερικά χρόνια εμπειρίας πριν αποκτήσει το δικαίωμα να ζητήσει το ειδικό διακριτικό για τους μαθητευόμενους του, π.χ. 4 χρόνια.
    Η όλη λειτουργία θα πρέπει να γίνεται υπό την διαρκή επίβλεψη του ραδιοερασιτέχνη κατόχου του ειδικού διακριτικού ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ορθή χρήση του ασυρμάτου και την τήρηση ημερολογίου σταθμού (Logbook)με επιπλέον αναφορά στο όνομα του μαθητευόμενου χειριστή.