Άρθρο 18 – Ένταξη των ραδιοερασιτεχνών στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

  1. Όλοι οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να ενταχθούν στα Μητρώα Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μετά από έγκριση της αίτηση τους, είτε σαν Ειδικευμένοι Εθελοντές  Ραδιοερασιτέχνες είτε μέσω των ενταγμένων στα μητρώα Συλλόγων Ραδιοερασιτεχνών.
  2. Οι παραπάνω κατηγορίες εντάσσονται σύμφωνα με το αρθ. 14 του ν.3013/2002  (ΦΕΚ 102Α/1-5-2002) περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας.
  • 15 Σεπτεμβρίου 2010, 20:43 | sv8ajn

    Ελπιζω οι τοποθετησεις των ραδιοερασιτεχνων να βοηθησαν και να προβληματησαν το νομοθετη.
    Τελος καταληγω θεωρωντας υποχρεωση του ραδιοερασιτεχνη την καταγραφη του σε καποιο φορεα η υπηρεσια ωστε αν απαιτηθει να βρεθει ευκολα και αμεσα ακομη και εκτος ωραριου δημοσιου υπαλληλου.
    Το παραπανω μου εχει διδαξει η εδω και τριαντα χρονια επαγγελματικη αλλα και ραδιοερασιτεχνικη μου δραστηριοτητα εντος και εκτος Ελλαδος ως χειριστης Σταθμου Ασυρματου.

  • Άρθρο 18 παρ.1
    1. Όλοι οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να ενταχθούν στα Μητρώα Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μετά από έγκριση της αίτηση τους, είτε σαν Ειδικευμένοι Εθελοντές Ραδιοερασιτέχνες είτε μέσω των ενταγμένων στα μητρώα Συλλόγων Ραδιοερασιτεχνών.
    Σχόλια: Αντικατάσταση της παραγράφου με:
    Όλοι οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες οφείλουν εντός δύο (2) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος κανονισμού να ενταχθούν στα Μητρώα Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μετά από έγκριση της αίτησης τους σαν Ειδικευμένοι Εθελοντές Ραδιοερασιτέχνες.

    Το σκεπτικό μας είναι ότι πολλοί ραδιοερασιτέχνες είναι μέλη πέραν του ενός συλλόγου ραδιοερασιτεχνών με συνέπεια να προκληθεί σύγχυση στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από διπλοεγραφές.
    Εκτός αυτού η ίδια η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού είναι συνυφασμένη με την εθελοντική προσφορά, έτσι ο κάθε αδειούχος ραδιοερασιτέχνης είναι εν δυνάμει και εθελοντής σε κάθε περίπτωση που η κοινωνία και η πολιτεία τον χρειαστεί.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 14:27 | SWIKWA

    ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΓΠΠ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.

  • 23 Αυγούστου 2010, 11:14 | SV1GFH

    Κάθε ραδιοερασιτέχνης ΔΕΝ μπορεί να «τρέξει» αυτόματα και τηλεπικοινωνίες εκτάκτων αναγκών.
    Πρέπει να θεσμοθετηθεί και το περιεχόμενο «ειδικής εκπαίδευσης»,
    να θεσμοθετηθούν οι εκπαιδευτές (ραδιοερασιτέχνες, υπηρεσίες).
    Ταυτόχρονα θα ήταν καλό να ορίζει η ΓΓΠΠ (όπως στην Ιταλία) Ραδιοερασιτέχνη Εθνικό συντονιστή της Εθελοντικής αυτής προσφοράς.

  • 23 Αυγούστου 2010, 10:13 | SV1GFH

    Θα ήταν καλό να προβλεφτεί ειδικά για τους ραδιοερασιτέχνες,
    υποχρέωση να ενημερώνουν την ΓΓΠΠ για εκπαιδεύσεις και δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν, και να δοθεί και η δυνατότητα διαγραφής τους από το μητρώο της ΓΓΠΠ λόγο «αδράνειας» τους.

  • 21 Αυγούστου 2010, 22:39 | sv8ajn

    Χωρις να θελω να αναλυσω περισσοτερο το θεμα θα μεινω σε καποια λεπτα σημεια.

    -Ο ραδιοερασιτεχνης ειναι παντοτε στη διαθεση της πολιτειας και του συνολου.
    -Το θεμα ειναι,εαν η πολιτεια γνωριζει που βρισκεται αυτος αφου υπαρχουν 50 συλλογοι εκ των οποιων οι 45 στα χαρτια οπως επισης υπαρχουν και ραδιοερασιτεχνες που δεν ειναι μελος σε κανενα.
    -Δινω την αφορμη στο νομοθετη να αναζητησει τη φιλοσοφια λειτουργιας του MARS των ΗΠΑ και των αντιστοιχων των ευρωπαικων χωρων.
    -Βαζω των προβληματισμο στο νομοθετη εαν ειναι φυσιολογικο στον τοπο που σημερα ζω να ειναι αποκομμενος αφου στη συχνοτητα του R1 λειτουργει ξενος αναμεταδοτης με τον ιδιο ακριβως υποτονο οπως των Αθηνων.(Αρα δεν μπορω να εχω επικοινωνια μεσω του R1).Αντιστοιχα να υπαρχει και R7 μαλιστα με διπλο υποτονο.
    Να υποθεσω οτι αυτο ειναι τυχαια?
    -Γνωριζει καποια υπηρεσια η φορεας να απαντησει ποιο ειναι το συνολο των ελληνων ραδιοερασιτεχνων? Ελπιζω οχι τα ΠΣΕΑ με κατι συνηθως αργοσχολους που δεν γνωριζουν τι θα πει «Δικτυο» αλλα φανταζομαι να γνωριζουν να περνουν μεγαλα χρηματικα ποσα ως «εκτος Εδρας».
    Ποσοι απο αυτους ειναι σε θεση να προσφερουν στο κοινωνικο συνολο και οπου ζητηθει?
    -Γνωριζει καποιος ποια ειναι τα χρηματικα ποσα που διαθετει και πως στους ραδιοερασιτεχνες η πολιτεια στα πλασια της κοινωνικης τους προσφορας η προετοιμασιας για αυτη?.
    Υποθετω οτι το τοποθετησα σωστα αποφευγοντας την εννοια «επιστράτευση του ραδιοερασιτέχνη» να παραμεινω στη κοινωνικη προσφορα και οπου αλλου του ζητηθει οτι ο πιο κοντινος φορεας στον ραδιοεραιτεχνη ειναι πχ η Πυροσβεστικη αρα πιθανον θα ηταν καλυτερα να γνωριζει στη καθε περιοχη ποιοι ανθρωποι θα μπορουσαν να βοηθησουν.
    Καταληγω θεωρωντας υποχρεωση του ραδιοερασιτεχνη τη καταγραφη του σε καποιο φορεα η υπηρεσια ωστε αν απαιτηθει να βρεθει ευκολα και αμεσα ακομη και εκτος ωραριου δημοσιου υπαλληλου.
    Ευχαριστω.

  • 20 Αυγούστου 2010, 17:54 | SV9OFO

    Για το σχόλιο του αγαπητου sv8ajn
    Αυτό ειναι δύσκολο, για τον λόγο του ότι

    -Συνήθως εκει που απαιτείται η τηλεπικοινωνιακή βοήθεια υπάρχουν έκθετα: Ανθρωπινη ζωή, οικόσιτα και παραγωγικά ζώα, περιουσίες, φύση.
    Ο ραδιοερασιτέχνης το λοιπόν καλείται πρώτα να προστατευσει τα ιδία και έπειτα αφου βεβαιωθεί πλέον οτι δεν συντρέχει κίνδυνος για τον ίδιο, την οικογένειά του και την περιουσία του, μπορεί εθελοντικά να προσπαθήσει για την αντιμετώπιση του έκτακτου περιστατικου.

    -Το να εντάξουμε μιά τέτοια προυπόθεση στον Νόμο, ισοδυναμεί με κατ’ ουσίαν επιστράτευση του ραδιοερασιτέχνη. Οπότε το τιμητικό τμήμα της εθελοντικής παροχής στην κοινωνία θα αντικαθίστατο απο απορρέουσες υποχρεώσεις, που δεν θα εχουν καμία σχέση πλέον με εθελοντισμό.

    -Αν θεσπιστεί κάτι αντίστοιχο, θα πρέπει να προβλέπονται ποινές για την μή συμμόρφωση του ραδιοερασιτέχνη, οποιος κι αν ειναι ο λόγος για τον οποίο απέτυχε να συμμορφωθει. Μπορεί να τύχει εκτός περιοχής, εκτός χώρας, να τυγχάνει ασθενής ή πληγείς απο το συμβάν. Θα ηταν ποτέ δυνατόν να τιμωρήσεις κάποιον ο οποιος δεν παρέστη σε κλήση εθελοντών;

    -Το να εισαι ετοιμος να προσφέρεις στο συνολο, απαιτεί φυσική κατάσταση, εκπαίδευση, τεχνική αρτιότητα και γνώση αντιμετώπισης των πιθανών καταστάσεων.

    Το να αναρρώνεις απο ασθένεια, να εισαι νέος και άπειρος, να σου λείπει ακόμα και βασικός εξοπλισμός λόγω τρέχουσων οικονομικών συγκυριών, ή να εισαι επιρρεπής λόγω χρόνιων ασθενειών,

    σημαίνει οτι μάλλον βάρος θα πρόσθετες στις προσπάθειες αποκατάστασης επικοινωνίας παρά ωφέλιμο έργο. Μάλιστα, αυτός ειναι ο βασικός λόγος για τον οποίο κρίνεται απαράιτητο η συμμετοχή να ειναι Εθελοντική.

    Για τους άνω λόγους, ειναι αδύνατη η υποχρεωτική αναγραφή στα μητρώα της ΓΓΠΠ κάθε ραδιοερασιτέχνη, με απορρέουσες υποχρεώσεις για όλους.

    Πρέπει η συμμετοχή στο επιχειρησιακό σχέδιο να ειναι εθελοντική.

  • 18 Αυγούστου 2010, 21:15 | sv8ajn

    Θα μπορουσε να καταχωρηθει (ως προυποθεση για την αποκτηση του πτυχειου) η υποχρεωση του ραδιοερασιτεχνη να ενταχθει στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η μεσω αλλης τοπικης του υπηρεσιας (πχ:Πυροσβεστικης) που να ανηκει σε αυτη.
    Με αυτο τον τροπο αν χρειασθει θα μπορει να βρεθει ευκολα και αμεσα ωστε να προσφερει τις υπηρεσιες του οπου αυτο απαιτηθει.