Άρθρο 11 – Κυρώσεις

  1. Οι άδειες λειτουργίας ραδιοερασιτεχνικών σταθμών ανακαλούνται οριστικά ή αναστέλλεται προσωρινά η ισχύς τους, αναλόγως της βαρύτητας της παραβάσεως, μετά  από  αιτιολογημένη απόφαση της ΑΠΥ που χορήγησε την άδεια και ύστερα από ακρόαση του ενδιαφερομένου, στις παρακάτω περιπτώσεις:
    • 1.1. Όταν δεν πληρούνται πλέον οι όροι έκδοσης της άδειας λειτουργίας του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού.
    • 1.2. Όταν ο αδειούχος παραβεί τις διατάξεις του παρόντος Κανονισμού.
    • 1.3. Όταν ο αδειούχος είναι υπαίτιος παρεμβολής η επιβλαβούς-επιζήμιας παρεμβολής σε συσκευές ή συστήματα που πληρούν τις σχετικές τεχνικού περιεχομένου προδιαγραφές σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας τους, τις ισχύουσες διατάξεις για την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα.
    • 1.4. Όταν ο αδειούχος παραβεί  τις διατάξεις του Διεθνούς Κανονισμού Ραδιοεπικοινωνιών ιδίως στις περιπτώσεις παρενόχλησης των αερομεταφορών και των ραδιοεπικοινωνιών.
  2. Στους παραβάτες  επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές του άρθρου 11 του ν.δ.1244/1972, καθώς και τα προβλεπόμενα πρόστιμα στο άρθρο 2 παρ.6 του ν.2801/2001. Για παραβάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν.3431/2006 επιλαμβάνεται η ΕΕΤΤ.
  • Έχω αναφέρει και σε άλλο σχόλιό μου σε άλλο άρθρο, ότι παρασυρόμαστε σε διάλογο-συζήτηση για κάτι που αναφέρθηκε από κάποιον.
    Νομιζω ότι το σκεπτικό της Δημόσιας Δαιβούλευσης είναι ο σχολιασμός των προτινόμενων άρθρων, ανάδειξη τυχόν προβλημάτων και προτάσεις για τη λύση αυτών.

    Κάποια άλλα θέματα «οικογενιακού» χαρακτήρα είναι εκτός θέματος.
    Ένα τέτοιο (εκτός θέματος) ΑΛΛΑ ΜΕΙΖΩΝΟΣ σημασίας είναι η Εθνική Ένωση, ή καλύτερα η Ομοσπονδία και ο ρόλος της ΕΕΡ.

    Προτείνω στο Υπουργείο, γιατί ΜΟΝΟ κατόπιν Κρατικής παρέμβασης θα οργανωθούμε, να απαιτήσει (ακόμα και να εκβιάσει) τη δημιουργία Δευτεροβάθμιου θεσμικού Ρ/Ε Οργάνου.

    Η χώρα μας έχει τουλάχιστο 40 Ρ/Ε Συλλόγους. Μερικοί είναι μόνο στη σφραγίδα, μερικοί είναι προσωπικοί, άλλοι είναι στην κατάψυξη από τον προηγούμενο αιώνα.

    Η ΕΕΡ όμως είναι η πλέον οργανωμένη Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών και κυριολεκτώ με κάθε μου λέξη. Έλληνες όμως είναι και στην Κρήτη, και στη Θεσσαλία και στα Δωδεκάννησσα. Η συγκεκριμένη όμως βρίσκεται και εκπροσωπεί ένα μέρος της πρωτεύουσας.
    Ελλείψει δευτέρου έρχεται πάντα πρώτη. Εφόσον δε δημιουργείται από άλλους Συλλόγους, για πιο λόγο να κινήσει τις διαδικασίς αυτή. Οι απώλειές της θα ήταν πολύπλευρες.
    Τώρα για τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή εκτποσώπιση στην IARU, είναι ένα άλλο θέμα. Κάτι παρόμοιο έγινε (και δεν διελευκάνθηκε ακόμα στις δικαστικές αίθουσες) σε Συλλόγους Οχημάτων Ιστορικού Ενδιαφέροντος. Μπορούμε να περιμένουμε για το δεδικασμένο.

    Το πρόβλημα δεν είναι αν θα είναι εκπρόσωπός μας ένας τοπικός Σύλλογος αλλά η δημιουργία Δευτεροβάθμιου οργάνου. Όσοι αγαπούν το hobby θα δουλέψουν γι αυτό, οι υπόλοιποι ή θα μείνουν απαθείς ή θα το πολεμήσουν.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2010, 23:59 | MΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Αγαπητε Συναδελφε SV9OFO
    ωραια αυτα που διατυπωνουμε και αναφερουμε εκεινο που δεν αναφερει κανεις ειναι οι επιζημιες παρεμβολες στην AIR BAND σε αλλες κρατικες υπηρεσιες που προκαλουν συγχυση στις επικοινωνιες και θετουν αρκετες φορες σε κινδυνο την δημοσια ασφαλεια και οχι μονο.Εγω δεν πιστευω οτι η ΕΕΤΤ κανει σωστα την δουλεια της σαν ανεξαρτητη αρχη οπως θα επρεπε να ειναι….Εγω θα προτεινα στους αρμοδιους ή την διαλυση της ή την εκ νεου ανασυσταση της.θα σου δωσω ενα παραδειγμα για το παραπανω που ανεφερα.γιατι δεν κοινοποιει στους κατα τοπους συλλογους ενα εγγραφο που να αναφερουν τυχον επιζημιες παρεμβολες και τις κυρωσεις που θα εχουν για τα ενα σωρο λινκ που φυτρωνουν καθημερινα υπο την ανοχη και των συλλογων και των ελεγκτικων υπηρεσιων οπως ειναι η ΕΕΤΤ?????θα σου πω εγω.γιατι καποιοι απλως βολευονται!!!!!!!
    Ευχαριστω Εκ των Προτερων.
    73’s

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 13:39 | Μπλαχούρας Νικόλαος

    Για το θέμα των παρεμβολών πρέπει να έχουν άμεσο λόγο οι τοπικοί σύλλογοι (ενώσεις) οι οποίοι έχουν τις ανάλογες επιτροπές που απαρτίζονται απο σχετικά άτομα και πολλες φορές μέ άριστες τεχνικές γνώσεις ,πολλά δε εξ αυτών κατέχουν και τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό άρα αντι να περιμενουμε να επιληφθεί η ΕΕΤΤ μπορει ο τοπικος ραδιερασιτεχνικός φορέας σε συνεργασία με την ΑΠΥ και ως επιτροπή να προβαίνει σε αυτοψίες και ελέγους για θέματα παρεμβολών που γίνονται απο ραδιοερασιτέχνες ή μή , ή εκπομπές που γίνονται εκτός band plan με αποτέλεσμα παρεβολή εντός αυτού.Το αποτέλεσμα της αυτοψίας θα είναι εισήγηση προς την ΑΠΥ για επιβολή διοικητικών κυρώσεων(ποστίμων) και δυνατόν να κοινοποιείται στη δικαιοσύνη για επιβολή των αναλόγων ποινικών Υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής του φάσματος καθώς και του περιεχομένου της διαμόρφωσης μεσω λογισμικού περαν των άλλων μεθόδων .Θεωρώ οτι αντί να αναμένουμε την ΕΕΤΤ και για λόγους αποκέντρωσης να δοθεί αυτή αρμοδιότητα…

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 03:53 | SV9OFO

    Μα κύριε Σωτήρη μας, ΔΕΝ ζητάμε την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, αλλά την ισχυρότερη εποπτεία υπο το υπάρχων καθεστώς!!!!

    Διότι, αν και υπάρχει η θεσμοθετημένη διαδικασία των παράνομων εκπομπών, ΔΕΝ ενεργοποιείται για τις εκπομπές που γίνονται μεσα στις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες χωρίς την έγγραφη αίτηση πολίτη!

    Εμάς θα μας ενδιέφερε ενας τρόπος οπου βάσει του αυτεπάγγελτου χαρακτήρα της επέμβασης της ΕΕΤΤ, να ΜΗΝ χρειάζεται η έγγραφη καταγγελία προκειμένου να αναχαιτιστεί απο την ΕΕΤΤ ο οποιοσδήποτε παράνομα λειτουργών σταθμός μεσα στις μπάντες μας, αλλά να ισχύει οτι ισχύει και για την ραδιοφωνία, τηλεόραση και επαγγελματικές ραδιοζευξεις.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 23:07 | Αντώνης

    @ SV9OFO: List of amateur radio organizations

    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_amateur_radio_organizations

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 20:22 | Σωτήρης Παπ

    SV9OFO σχόλιο http://www.opengov.gr/yme/?c=805
    Ακριβώς! Και αυτή η διαδικασία πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτη! Η ΕΕΤΤ την επιτήρηση, η Δικαστική εξουσία την εφαρμογή των νόμων!

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 13:03 | SV9OFO

    «Αλήθεια, υπάρχει κρατική υπηρεσία η οποία να γνωρίζει συγκεντρωτικά ποιά διακριτικά κλήσης έχουν εκχωρηθεί και σε ποιούς; Μια λίστα με τα στοιχεία τους;
    όπως για παράδειγμα το FCC στις Ηνωμένες Πολιτείες;»

    Βεβαίως!

    Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
    Γενική διεύθυνση Επικοινωνιών
    Διεύθυνση Διαχείρισης και Ελέγχου Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων
    Τμήμα Χορήγησης Αδειών.

    Οσο για το «de facto», δεν υπάρχει «de facto» γιατι τα facts τα δημιουργουμε εμείς.

    Αν η ΕΕΡ ειχε την διάθεση να κάνει την υπέρβαση,
    Θα γινόταν η ομοσπονδία.

    Πρέπει όμως πρώτα να δηλώσει οτι εχει την διάθεση,

    γιατι με αποφαση του 1985 (ημουν 8 χρονών τότε) η 1η ενωση ανα χώρα που θα εγγραφεί στην IARU θα ειναι δια παντός η μόνη αναγνωρισμένη απο αυτην.

    Το ελλειμα δημοκρατίας στην παρουσα προσέγγιση απο μέρους της IARU ειναι φρικτό.

    Υπάρχει διαθέσιμη δικλειδα, να αναγνωριστεί απο την ΕΕΡ η ανάγκη δημιουργίας της ομοσπονδίας, και με βάση το resolution που παρέθεσα, να αποφανθεί θετικά στο αιτημα της ομοσπονδίας (που θα μπορουσε να εχει για μέλη τα Δ.Σ. των με άδεια Πρωτοδικείου ιδρυθέντων συλλόγων απο όλη την επικράτεια.

    Φυσικά, θα υπήρχε εκλεγμένο Δ.Σ. στην ομοσπονδία.

    Που αν η θέση της ΕΕΡ ειναι αυτή που η ίδια η ενωση υποστηρίζει οτι ειναι, κάλλιστα θα ηταν τα τρέχοντα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΡ.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 13:21 | SV9OFO

    Οι κινήσεις που κάνει η ΕΕΤΤ οταν διαπιστώσει παράβαση των νόμων που διέπουν την χρήση του φάσματος ειναι οι εξής:

    >Πρώτα απ’ όλα, εντοπίζει το σημείο απο το οποιο πραγματοποιείται η εκπομπή, και καταγράφονται οι τεχνικές παράμετροι και το περιεχόμενο της εκπομπής

    >Ακόλουθα, και με εντολή προισταμένου του τμήματος εποπτείας φάσματος, συντάσσεται αναφορά η οποία παραδίδεται στον αρμόδιο εισαγγελέα της περιοχής στην οποια διαπράττεται η παρανομία.

    Κλιμάκιο που αποτελείται απο τον Εισαγγελέα, όργανα της τάξεως και τεχνικους της ΕΕΤΤ, μεταβαίνει στον χώρο, ο Εισαγγελέας διαπιστώνει την παράβαση, κατάσχεται ο εξοπλισμός εκπομπής και ο υπαίτιος συλλαμβάνεται αυτόφωρα.

    Ο εισαγγελέας διατάζει προανάκριση, συντάσσει δικογραφία και ορίζει δικάσιμο.

  • 29 Αυγούστου 2010, 20:08 | Σωτήρης Παπ

    Γενικά για σχόλια συναδέλφων
    κύριοι, η ΕΕΤΤ είναι ανεξάρτητη αρχή & έτσι πρέπει να μείνει! Δεν μπορεί να μεταφέρουμε τις δικαστικές η τις αρμοδιότητες άσκησεις νομικών μέτρων σε κανέναν πλην των δικαστικών! Προσέξτε τι λέτε! Αυτεπάγγελτα να κάνει τι η ΕΕΤΤ? Να συλλάμβάνει? Να αφαιρεί άδειες ΧΩΡΙΣ τελεσίδικη απόφαση Ελληνικού δικαστηρίου όπυ πέραν πάσας αμφισβήτησης κάποιος ΣΚΟΠΙΜΩΣ παρέβει τον νόμο που επιτρέπει τον ραδιοερασιτεχνισμό δίνοντας του μετά από εξετάσεις μιά ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ (επίσημο κρατικό έγγραφο, που ΔΕΝ αφαιρείται άνευ τελεσίδικης αποφάσεως)! Προσέξτε τι εύχεστε! Αν μιά ανέξάρτητη αρχή αποφασίζει αυθαιρέτως & ανεξέλεγκτα (αφού η αρχές αυτές έχουν το προνόμιο της ανέλεγκτης από τους δικαστές άσκησης των εκχωρούμενων προνομίων) ποιός σας προστατεύει αύριο από ΑΔΙΚΗ (άνευ δίκης δηλαδή) απόφασή της εναντίον σας!
    Η ΕΕΤΤ εποπτεύει το ραδιοφάσμα & καλώς το κάνει ως οφείλει! Εαν διαπιστώσει παράνομη η καλύτερα «μη γνωστοποιημένη» σε αυτήν ως αδειοδοτημένη κρατικά, εκπομπή (η παρεμβολή έστω) πρέπει να ζητήσει την συνδρομή της δικαστικής εξουσίας που είναι & η μόνη αρμόδια βάσει συντάγματος γιά την εφαρμογή των νόμων!
    Αλλοιώς καταργήται κάθε έννοια κράτους δικαίου, οπότε γιατί μόνο η ΕΕΤΤ να επεμβαίνει αυτεπάγγελτα? Ας έρχεται όποιος είναι κάτι, πχ η δημοτική αστυνομία, το λιμενικό, το ΕΣΡ, κλπ!

  • 28 Αυγούστου 2010, 03:25 | Γιώργος, SV2DOF

    Συμφωνώ με την θέση του SV9OFO για το bandplan και για το γιατί δε μπορεί να είναι νόμος. Όπως και για την ΕΕΤΤ ως ελεγκτική αρχή.

    Όσο για την «εθνική» ένωση,

    Εκ των πραγμάτων μια ένωση ραδιοερασιτεχνών θα είναι πάντα μια ένωση ιδιωτών. Δε μπορεί να είναι κρατική υπηρεσία και να έχει στα μητρώα της όλους τους ραδιοερασιτέχνες υπο κρατική προεδρία.
    Αλήθεια, υπάρχει κρατική υπηρεσία η οποία να γνωρίζει συγκεντρωτικά ποιά διακριτικά κλήσης έχουν εκχωρηθεί και σε ποιούς; Μια λίστα με τα στοιχεία τους;
    όπως για παράδειγμα το FCC στις Ηνωμένες Πολιτείες;
    http://wireless2.fcc.gov/UlsApp/UlsSearch/searchLicense.jsp

    Επιστρέφοντας στο θέμα της εθνικής ένωσης, αυτή είναι DE FACTO η ΕΕΡ (Είτε μας αρέσει είτε όχι) Αν δεν μας αρέσει δραστηριοποιούμαστε σε συλλογικό επίπεδο για κάτι διαφορετικό. Αν κρίνω όμως από παλαιότερες προσπάθειες για ομοσπονδία ραδιοερασιτεχνικών συλλόγων δε μπορώ να αισιοδοξώ. Επίσης οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια δε μπορεί να γίνει ερήμην της ΕΕΡ.
    Μέχρι τότε, η IARU, αυτήν αναγνωρίζει ως ελληνικό εθνικό εκπρόσωπο. Δείτε
    http://www.iaru-r1.org/index.php?option=com_mqcontacts&view=category&catid=38&Itemid=83 και
    http://www.iaru-r1.org/index.php?option=com_mqcontacts&view=contact&id=33%3Aradio-amateur-association-of-greece-&catid=38%3Amember-societies&Itemid=83
    αλλά αυτό δεν αποτελεί αντικείμενο της παρούσας διαβούλευσης.

    Ίσως η ΕΕΡ να μπορούσε να κάνει την υπέρβαση και να ξεκινήσει μια αντίστοιχη διαβούλευση γύρω από το θέμα δημιουργίας μιας ομοσπονδίας.

    Όσον αφορά στον όρο αδειούχος ραδιοερασιτέχνης, συμφωνώ με τον Αντώνη.
    Εφόσον το Πτυχίο Ραδιοερασιτέχνη και η Άδεια Ραδιοερασιτέχνη είναι δυο διαφορετικά πράγματα ο όρος «αδειούχος Ραδιοερασιτέχνης» θα μπορούσε να είναι δόκιμος. Όμως ο κανονισμός ορίζει σαφώς ως ραδιοερασιτέχνη το «Άτομο το οποίο διαθέτει άδεια …» οπότε ο όρος αδειούχος ραδιοερασιτέχνης είναι περιττός πλεονασμός ο οποίος μπορεί να δίνει τη δυνατότητα να ονομαστούν απλά ραδιοερασιτέχνες και άτομα τα οποία ασκούν παρανόμως παρεμφερή δραστηριότητα.

  • 21 Αυγούστου 2010, 22:43 | SV9OFO

    ποιά ειναι βρε παιδιά η εθνική ένωση;

    κανα link, κάτι;

    Υπάρχει σαν «εθνική ενωση» ενωση όλως των συλλόγων με καταστατικό και άδεια πρωτοδικείου, ή θεσπισμένη να εχει στα μητρώα της όλους τους ραδιοερασιτέχνες υπο κρατική προεδρία, ωστε να λέγεται εθνική;

    ΟΧΙ.

    οπότε για ποιά «εθνική ένωση» μιλάμε; Μιά ενωση ιδιωτών ειναι κι αυτή όπως όλες. Οσο και να το καταψηφίσετε, δεν θα δημιουργηθει μια «εθνική ένωση» απο ατμόν. Θα πρέπει να την δημιουργήσουμε για να υπάρχει.

    Μεχρι εκείνη την στιγμή, ο χαρακτηρισμός «εθνική ένωση» για την μία ή την άλλη ένωση ιδιωτών καλό θα τηαν να εκλείπει.

  • 20 Αυγούστου 2010, 17:27 | SV9OFO

    Οπως και να εχει,

    οχι , δεν γίνεται ο νόμος να επιβάλλεται απο ιδιώτες. Σαν να καλουμε Security να αστυνομευει τις γειτονιές. Ουτε ανήκουν σε κάποια απο τις τρείς εξουσίες, ωστε να μπορουν νόμιμα να δράσουν, ουτε ειναι βέβαιο οτι γνωρίζουν διεξοδικά τα πεδία εφαρμογής του νόμου ωστε να δύναται να ελέγξουν άλλους πολίτες.

    Υπάρχει ελεγκτική αρχή, ο οποια ειναι εξ ορισμου ανεξάρτητη, ωστε να ειναι αντικειμενική,

    και εχει επιφορτιστεί το έργο του ελέγχου όλου του φάσματος, απο τους 9 χιλιόκυκλους μέχρι τους 935 Γιγάκυκλους.

    Εχει τον απόλυτο και μοναδικό έλεγχο των τεκταινόμενων επι αυτου.

    Εχει την βίβλο της, τον ΕΚΚΖΣ και τους κανονισμους ραδιοεπικοινωνιών της ITU (που ειναι διεθνής ενωση κρατικών τηλεπικοινωνιακών αρχών) θεσπισμένους ωστε να ισχύουν παγκόσμια. τις προτάσεις της CEPT και τα στάνταρ της ETSI.

    Αυτη και μόνο αυτή εχει υποχρέωση να ελέγχει το φάσμα και πρέπει να το κάνει, ως εξ ορισμου οφείλει και ειναι ευπρόσδεκτη απο όλους να το κάνει.

    Οσοι δεν θέλουν την ΕΕΤΤ στο κεφάλι τους, το πιθανότερο ειναι οτι αυτοί ειναι που εχουν σπρώξει την σκόνη κάτω απο το χαλί.

  • 20 Αυγούστου 2010, 17:42 | SV9OFO

    να απευθύνω μια ερώτηση;

    Ποια είναι η Εθνική Ένωση; Προσωπικά δεν την γνωρίζω.

  • 19 Αυγούστου 2010, 22:37 | Αντώνης

    Πιστεύω πως δεν υπάρχει ο όρος «αδειούχος ραδιοερασιτέχνης» αλλά μόνο ο όρος «ραδιοερασιτέχνης».

    Αντίστοιχα δεν υπάρχει «licenced radio amateur» αλλά απλά «radio amateur».

    Η χρήση του προθέματος «αδειούχος» κάνει «ραδιοερασιτέχνη» αυτόν που δεν έχει άδεια. Προσέξτε το αυτό. Οι αλλοδαποί που αποκαλούνται radio amateurs ή amateurfunk κάτι παραπάνω κατάλαβαν.

    Πιστευει κάποιος πως η ΕΕΤΤ θα ξοδέψει ανθρώπινο δυναμικό για να επιβλέψει τις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες; Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση εφόσον οργανωθεί σε συνεργασία με την εθνική ένωση. Ή και τις τοπικές ενώσεις σε συνεργασία με αυτήν.

  • Κατά βάση δεν υπάρχει διαχωρισμός κατηγοριών αφού και οι δύο κατηγορίες έχουν την ίδια εξεταστική ύλη και τις ίδιες συχνότητες προς χρήση.
    Εάν πραγματικά κάτι θα πρέπει να υπάρχει, θα πρέπει να είναι ο έλεγχος από τον ΕΕΤΤ.
    Χωρίς πολλά λόγια και πολλή «χαρτούρα»!
    Είναι γνωστό τοις παροικούντες τη Ιερουσαλήμ ό,τι η πρεμούρα ορισμένων για δικαίωμα εκπομπής στα Βραχέα είναι για να εκπέμπουν, θεωρητικά και ουσιαστικά ανενόχλητοι, στις παράνομες περιοχές και έξω από το Ραδιοερασιτεχνικό φάσμα!
    Η άγνοια συνδυασμένη με την αλαζονεία και με την παρουσία μερικών Kwatts είναι ικανά να μας δώσουν την πρωτοκαθεδρία στο Euro Zoo! Σκήπτρα τα οποία κρατούν προς ώρας, οι Ιταλοί!
    Με ελεύθερες τις Άδειες το μόνο φίλτρο πια είναι το ΕΕΤΤ το οποίο και θα πρέπει να δουλέψει! Επιτέλους!

  • 16 Αυγούστου 2010, 10:24 | Κούσουλας Ευάγγελος

    Συμφωνώ απολυτα με το Δημητρη ποιο πάνω με το σχολιο του.Πρεπει επιτέλους οι αρχές να κάνουν ελέγχους.Τα περισσότερα προβλήματα τα δημιουργουν οι αδειουχοι που στηνουν Λινκ εντος και εκτος band plan.Μετα ειναι το θεμα με οσους ειναι σε διαφορους συλλογους και λέσχες και ειναι γραμμένοι στην πολιτική προστασία εχουν ασυρμάτους χωρίς αδεια ραδιοερασιτέχνη.Αλλη ιστορία ειναι με τους κηνυγους που μιλάνε οπου τους αρεσει και φτάνουν στο σημειο να μπαινουν σε αναμεταδότες και φτανουν τα βρισίδια μεχρι την ιταλία.

  • 16 Αυγούστου 2010, 04:35 | SV9OFO

    …και συγγνώμη που μακρυγορώ, αλλά ο συναδελφος εδω το πετυχε ακριβώς κέντρο.

    http://www.opengov.gr/yme/?c=615

    ειναι το σχόλιό του κ. Κορδάτου

    «στο άρθρο 10&4 να προστεθεί »και οι Επιβλαβείς ή επιζήμιες παρεμβολές» και »αυτεπάγγελτα»
    ΄Ητοι:
    Για τα θέματα εποπτείας του ραδιοφάσματος και της προστασίας από παρεμβολές »και επιβλαβείς ή επιζήμιες παρεμβολές» επιλαμβάνεται »αυτεπάγγελτα» η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών-Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.»

    Υπέροχο. Ισως να χρήζει επαναδιατύπωσης αλλά με μιά λέξη κωδικοποιεί οσα θέλουμε να πετύχουμε και ορίζει την εφαρμογή σαν αρμοδιότητα υπηρεσίας. Κάνει δηλαδή πράξη την αστυνόμευση, χωρίς να απαιτείται καταγγελία συναδελφου προς συνάδελφο – αυτόματα ο παρεμβάλλων διώκεται.

  • 16 Αυγούστου 2010, 04:03 | SV9OFO

    Παρένθεση

    Δεν δικαιολογειτα φυσικά ουτε το Echolink στην χαμηλών σημάτων (αλλά αφου προκαλει επιζήμιες παρεμβολές και ειναι αυτόματος σταθμός, πρέπει να υπάρχει παρουσία χειριστή τον οποιο να μπορείτε να ενημερώσετε να το κλεισει. Αν τωρα εξακολουθησει τις παρεμβολές, δημιουργει πλέον κακόβουλα επιζήμιες παρεμβολές και βάζει την άδειά του σε κίνδυνο. Οι εκπέμποντες τοπικά εντός της δορυφορικής υποζώνης, εκπέμπουν ΚΑΘΑΡΑ εκτός μπάντας, διότι η δορυφορική υποζώνη ειναι απόδοση του ΕΚΚΖΣ για «Ερασιτεχνική δορυφορική» αρα ειναι τελείως παράνομοι και δεν απαιτείται κάν προηγουμενη όχληση, τους παίρνεις την άδεια επιτόπου.

    Η αλήθεια ειναι οτι αυτό που τελικά μας λείπει ειναι περισσότερη αστυνόμευση και επιτήρηση των συχνοτήτων, μαζί με την δυνατότητα πάταξης των παραβατών, παρά υιοθέτησης της συμφωνίας ιδιωτών, για να πετύχουμε τι; Για να εχουμε εναν ακόμα νόμο – εργαλείο που μπορεί να εφαρμόζεται κατα περίπτωση και πάλι δεν θα εφαρμόζεται.

    Σωστά ειναι όλα όσα αναφέρετε συνάδελφε, κι εχω και εγω δεχθει παρεμβολές, αλλά το νομοθετικό πλαίσιο δεν ειναι αυτό που τις προκαλεί η τις ανέχεται, ειναι η εφαρμογή του ηδη υπάρχοντα νόμου που χωλαίνει.

    Οσο κι αν αποσαφηνίσουμε τις περιπτώσεις, αν δεν υπάρχει επιτήρηση και τιμωρία των παρανομουντων τότε και σε θάνατο να τους καταδικάζαμε το ίδιο θα εκανε.

    Ας μην τα μπερδέυουμε.

  • 16 Αυγούστου 2010, 04:51 | SV9OFO

    Εχω εξηγήσει ήδη γιατί το bandplan δεν γίνεται να ειναι νόμος.

    Δεν μπορεί να δεσμέυει το κράτος και να τιμωρεί εναν πολίτη μια συμφωνία πολιτών κατα βουληση.

    Αν το κάνουμε στατικά νόμο, αν αυριο αλλάξει το bandplan κάποιοι ξαφνικά μπορει να βρεθουν υπόλογοι γιατι εχουν τυπωμένη μια παλαιότερη εκδοση. Αγνοια νόμου δεν νοείται, αλλά άγνοια bandplan βεβαιως και νοείται, γιατι παγκόσμια ειναι συμφωνία κυρίων και τιμωρείται μόνο η επιζήμια παρεμβολή σε ηδη υφιστάμενες επικοινωνίες (ή αλλοιώς, πως νομίζετε οτι τα CW χωράνε σε όλες τις μπάντες και παντού, παγκόσμια (πλην των πειραματικής απόδοσης 60 μέτρων στην Αμερική);)

    Βασίζεται στο οτι ο χειριστής εκείνη την στιγμή μπορει να ακουσει κάτι απο κάτω ή όχι. Ελεγχεις αν η συχνότητα ειναι ελευθερη, ρωτάς, και καλείς. αν τώρα το κάνεις εντός των νομιμων ορίων του ΕΚΚΖΣ και δεν παρεμβάλλεις κανένα, εισαι παράνομος; Δεν νομίζω, γιατι εκπέμπεις εντός προβλεπόμενης περιοχής. Αν δεν παρεμβάλλεις κανένα και εκπέμπεις εντός αποδοθείσης ζώνης, γιατί να εισαι στα καλά καθουμενα παράνομος και να μην το ξέρεις κιόλας?

    απο την άλλη, το θέμα των παράνομων LINK ειναι άλλη ιστορία. Αυτοι οι σταθμοι κάνουν αναμετάδοση χωρις μονογράμματο διακριτικό αποδοθέν απο το ΥΥΜΔ, πράγμα παράνομο.

    Αρα ειναι εξ ορισμου παράνομοι και δεν απαιτείται η εφαρμογή του bandplan, και σαν μη αναγνωρισμένοι σταθμοι ειναι ποινικό αδίκημα και μάλιστα αυτόφωρο συμφωνα με το Ν.Δ. 1244/1972
    http://www.syrap.gr/downloads/ND_1244-72a.pdf

    ΤΙ πιό βαρύ μπορείτε να απαιτήσετε απο αυτό;

  • η προσωπική μου άποψη είναι οτι δεν έχει και πολυ νοημα να μιλάμε για 10W ισχυ τη στιγμη που οι περισσοτεροι πομποδεκτες ειναι 100w. Η προταση μου σε αυτο ειναι 100W για την κατηγορια 2 και 1000 για την κατηγορια 1 . Ομως στη πραγματικοτητα ολα αυτα ειναι επουσιωδη. το βασικο προβλημα δεν ειναι οι καλοι Sv που ειναι καλοι επειδη γνωριζουν ( οσοι γνωριζουν) κωδικα morse και οι κακοι SW που ειναι κακοι επειδη δεν ξερουν CW (αυτη η καραμελα πρεπει να παψει να πιπιλιεται απο οσους προσδιοριζουν την αξια τους με βαση τη κατηγορια της αδειας τους). Το βασικο θεμα ειναι η επιτηρηση των συχνοτητων. Να παψει πια να καταστρατηγειται το band plan. να μην ξφυτρωνουν λινκ μεσα και εξω απο την μπανα… (πχ αυτες τις μερες με την εντονη MS δραστηριοτητα υπηρξε στη πρωτευουσα echolink στο 144200 !!!!!!!!!) η πχ να πετυχαινω συναδελφους (διψηφιους παρακαλω) να στηνουν πηγαδακι στη δορυφορικη υποζωνη. Συνεπως νομιζω οτι το πιο σημαντικο αιτημα μας θα πρεπει να ειναι μια πιο αποτελεσματικη και ουσιαστικη επιτηρηση και εποπτεια των συχνοτητων. Γιατι να μην γινει και το bandplan νομος. Να θεσπιστει μια διαταξη επειδη το bandplan ειναι δυναμικο και αλλαζει, ΤΟ ΤΡΕΧΩΝ καθε φορα πλανο να ειναι νομος και η παραβαση αυτου να θεωρειται παραπτωμα. Ετσι θα σταματησουν τα καφενεια στο 14.285 η στο 435-438. Επισης πρεπει το bandplan να εξεταζεται περισσοτερο στις εξετασεις.
    αυτα ειχα να πω και εγω
    73 sw1jgw

  • Και με την άδειά σου αγαπητέ SV1BDO να προσθέσω και
    3)Αδειούχος ραδιοερασιτέχνης/ες θίγει/ουν την τιμή και την αξιοπρέπεια άλλου Ραδιοερασιτέχνη με ψευδείς και αστήρικτες κατηγορίες?
    Τ.Περρέας
    SV3AUW

  • 12 Αυγούστου 2010, 21:47 | Σωτήρης Κατσιμαγκλής SV1BDO

    Ποιά είναι η διαδικασία που προβλέπεται για την πιστοποίηση από την ελεγκτική αρχή όταν:

    1) Αδειούχος Ραδιοερασιτέχνης εκπέμπει συστηματικά ΕΚΤΟΣ των προκαθορισμένων ζωνών συχνοτήτων που ορίζονται από την άδεια του?

    2) Αδειούχος Ραδιοερασιτέχνης χρησιμοποιεί κατά κόρον υβριστικούς ή ανάρμοστους χαρακτηρισμούς κατά την λειτουργία του ασυρμάτου του?