Άρθρο 9 – Ανανέωση – Τροποποίηση των αδειών

  1. Η ανανέωση της άδειας γίνεται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου. Η αίτηση συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
    • 1.1.  Φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου.
    • 1.2.  Υπεύθυνη Δήλωση (του άρθρου 8 του ν.1599/88) με την οποία δηλώνεται ο μόνιμος  χώρος εγκατάστασης του σταθμού βάσης .
    • 1.3.   Προβλεπόμενο παράβολο.
    • 1.4. Για τα νομικά πρόσωπα, τα σχετικά δικαιολογητικά (αποφάσεις, καταστατικά κλπ) από τα οποία προκύπτει  η πλήρωση των απαιτουμένων προϋποθέσεων.
  2. Η τροποποίηση γίνεται με αίτηση του ενδιαφερόμενου σε περιπτώσεις αλλαγής κάποιου ή κάποιων από τα στοιχεία της αδείας του (κατηγορία, χώρος εγκατάστασης σταθμού, διεύθυνση κατοικίας κλπ). Η σχετική αίτηση συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
    • 2.1.  Επίσημα έγραφα ή υπεύθυνη δήλωση ανάλογα με την περίπτωση, που να αποδεικνύουν την αλλαγή των προς τροποποίηση στοιχείων.
    • 2.2. Προβλεπόμενο παράβολο.
  3. Η ανανέωση ή και η τροποποίηση της άδειας πραγματοποιείται από την ΑΠΥ με την έκδοση νέου εντύπου ραδιοερασιτεχνικής αδείας.
  4. Η διάρκεια ισχύος της άδειας είναι δεκαετής και ανανεώνεται κάθε φορά με αίτηση του ενδιαφερόμενου για νέα περίοδο δέκα (10) ετών. Ο κάτοχος ραδιοερασιτεχνικής αδείας οφείλει να μεριμνά για την έγκαιρη ανανέωση ισχύος της άδειας του. Με την λήξη ισχύος της ραδιοερασιτεχνικής άδειας αίρεται αυτομάτως κάθε δικαίωμα άσκησης ραδιοερασιτεχνικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό συμπεριλαμβανόμενης και της εγκατάστασης κεραίας οποιασδήποτε μορφής η οποία στην περίπτωση αυτή θεωρείται παράνομη σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3431/2006. Σε περίπτωση αίτησης ανανέωσης για νέα χρονική περίοδο, η δεκαετία αρχίζει να προσμετρείται από την ημερομηνία έκδοσης της νέας-ανανεούμενης αδείας.
  5. Σε περιπτώσεις αιτημάτων μόνο για τροποποίηση της άδειας πρέπει αυτή να είναι σε ισχύ. Η ημερομηνία λήξης στην περίπτωση αυτή δεν αλλάζει αλλά παραμένει ως έχει.
  • § 3: Η ανανέωση ή και η τροποποίηση της άδειας πραγματοποιείται από την ΑΠΥ με την έκδοση νέου εντύπου ραδιοερασιτεχνικής αδείας.

    ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Το έντυπο της αδείας κατηγορίας 2 θα πρέπει οπωσδήποτε να επανεκδοθεί και να περιλαμβάνει και τα στοιχεία του αδειούχου στα Αγγλικά, αφού η άδεια κατηγορίας 2 ισχύει και για το εξωτερικό.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2010, 00:11 | ΕΡΔΕ – SZ1A

    Άρθρο 9, παρ. 4: Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών ραδιοερασιτεχνών φαντάσματα. Κατά διαστήματα υπήρξαν άνθρωποι που πήραν μια άδεια και έκτοτε δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ ξανά για το ραδιοερασιτεχνισμό. Όλοι αυτοί κρατάνε ραδιοερασιτεχνικά διακριτικά. Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει, παράλληλα με τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου, να προβλεφθεί ώστε η ανανέωση της άδειας να γίνεται πριν τη λήξη της. Εάν κάποιος δεν ανανεώσει την άδειά του πριν τη λήξη της, να πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις. Μάλιστα διακριτικά που προέρχονται από άδειες που έληξαν να επαναχορηγούνται μετά από παρέλευση 2 ετών, αφού ουσιαστικά ήταν και πριν ανενεργά.
    Κατόπιν των παραπάνω προτείνουμε την επαναδιατύπωση της παραγράφου 4 ως εξής:
    «4. Η διάρκεια ισχύος της άδειας είναι δεκαετής και ανανεώνεται κάθε φορά με αίτηση του ενδιαφερόμενου για νέα περίοδο δέκα (10) ετών, εφόσον η αίτηση ανανέωσης υποβληθεί πριν τη λήξη της άδειας. Ο κάτοχος ραδιοερασιτεχνικής αδείας οφείλει να μεριμνά για την έγκαιρη ανανέωση ισχύος της άδειάς του. Με την λήξη ισχύος της ραδιοερασιτεχνικής άδειας αίρεται αυτομάτως κάθε δικαίωμα άσκησης ραδιοερασιτεχνικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης κεραίας οποιασδήποτε μορφής, η οποία στην περίπτωση αυτή θεωρείται παράνομη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3431/2006. Στην περίπτωση υποβολής αίτησης ανανέωσης μετά την ημερομηνία λήξης της άδειας, ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται στη διαδικασία συμμετοχής στις εξετάσεις και απόκτησης άδειας εκ νέου. Στην περίπτωση αυτή επαναχορηγείται το διακριτικό που κατείχε και πριν, εάν δεν έχει ως τότε δοθεί.

  • Προτείνω την κατάργηση της ανανέωσης της αδείας ραδιοερασιτέχνη και την μετατροπή της σε ισόβιας διάρκειας. Με επιφύλαξη ότι εάν ο κάτοχος χάσει τις προϋποθέσεις απόκτησης της να ακυρώνεται αυτοδίκαια. Ειλικρινά ποτέ δεν αντιλήφθηκα τους λόγους για τους οποίους οι άδειες έχουν δεκαετή μόνο διάρκεια. Ούτε ο προηγούμενος νομοθέτης το εξήγησε αυτό αλλά, ούτε και στην παρούσα διαβούλευση παρουσιάστηκε κάποια επιστημονική εξήγηση.

  • Αν και δεν είναι σωστό, αυτό το βήμα του opengov δεν είναι για διάλογο και αντιπαραθέσεις, αλλά προτάσεων, θα παρεκτραπώ και θα ΞΑΝΑρωτήσω τον SV1GFH.

    Ενημέρωσέ μας σε πόσες από τις 338 ραδιοχώρες ισχύουν τα ΤΕΛΗ ΡΑΔΙΟΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Θα συμφωνήσω με εσένα ΜΟΝΟ όταν ισχύει, σε ένα συντριπτικό ποσοστό.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2010, 12:57 | SV1GFH

    Το τέλος υπάρχει θέλουμε δεν θέλουμε σε πολλές χώρες της ΕΕ, Είναι ένας τρόπος να κοπεί το φαινόμενο «κυνηγών» «ΚΤΕΛ» και «Φορτηγατζήδων» που θέλουν την άδεια για «ΔΩΡΕΑΝ» επικοινωνία για επαγγελματικά ΜΗ ραδιοερασιτεχνικά θέματα.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 12:50 | Μπλαχούρας Νικόλαος

    SW1JMN
    Τέλη πρέπει να πληρώνει ο οφελούμενος οικονομικά ή άλλως υλικά .Στην περίπτωση των ραδιερασιτεχνών η χώρα έχει ωφεληθεί άρα μήπως πρέπει να παρέχει ενίσχυση το κράτος στους φορείς μας? ,και μόνον η τηλεποικοινωνική κάλυψη σε μεγάλες καταστροφές όταν καταρέουν τα άλλα δίκτυα αρκεί.Πιστεύω οτι ο ραδιερασιτεχνισμός συμβάλει στη διάδοση του τεχνολογικού πολιτσιμού και δεν πρέπει αυτό να περάσει ούτε ως απλή σκέψη.

  • Τέλη ΡΑΔΙΟκυκλοφορίας?

    Τί άλλο θα ακούσουμε !

    Ανδρέα οι ραδιοχώρες είναι 330+. Κάνε μία έρευνα σε πόσα κράτη υπάρχουν ΤΕΛΗ ΡΑΔΙΟΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ και αν είναι σε λογικό ποσοστό να μας το αναφαίρεις.

    ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ.

  • 23 Αυγούστου 2010, 10:48 | SV1GFH

    Θα ήταν καλό να υπάρχει όπως και στο εξωτερικό ετήσιο τέλος χρήσης των ραδιοερασιτεχνικών συχνοτήτων (οι οποίες ας μην ξεχνάμε πως είναι εθνική περιουσία).
    Το τέλος αυτό να είναι της τάξεως των 20 -30€ να υπάρχει αυτοκόλλητο που θα κολλάει στην άδεια η οποία δεν θα ισχύει χωρίς αυτό.
    Μετά από την πάροδο 3 χρόνων χωρίς πληρωμή του τέλους, η άδεια να μπορεί να καταργηθεί και το διακριτικό να μπορεί να εκχωρηθεί εκ νέου.
    Με αυτόν τον τρόπο θα είναι «πραγματικό» το νούμερο των ενεργών ραδιοερασιτεχνών.

  • 19 Αυγούστου 2010, 12:51 | SV9OFO

    Δεν διαφαίνεται σαφώς το χρονικό περιθώριο πρίν την λήξη της άδειας εντός του οποιου ο αδειούχος μπορεί να αιτηθεί ανανέωση.

    Προτείνεται για αρκετούς λόγους (π.χ. διαμονή για αρκετούς μήνες του χρόνου στο εξωτερικό) και σαν εύλογο διάστημα να υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης για το τελευταίο εξάμηνο ισχύος της άδειας. Αν τροποποίηση της άδειας αιτείται εντός του τελευταίου εξαμήνου, να πραγματοποιείται ταυτόχρονα και η ανανέωση της άδειας.