Άρθρο 5 – Διαδικασίες Εξετάσεων, Εξεταζόμενα Μαθήματα και Βαθμολογία

  1. Οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτώς σε ερωτηματολόγια πολλαπλών επιλογών.
  2. Οι υποψήφιοι για απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 1» εξετάζονται επιπλέον και σε δοκιμασία ραδιοτηλεγραφίας.
  3. Η ύλη των εξετάσεων περιλαμβάνεται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2 της απόφασης αυτής και χωρίζεται στα εξής κεφάλαια:
    1. 3.1. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’ – ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
    2. 3.2. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
    3. 3.3. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ – ΕΘΝΙΚΟ & ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ.
    4. 3.4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΣΗΜΑΤΩΝ MORSE.
  4. Η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων στα πλαίσια ειδικών δράσεων της, έργων, ειδικών εργασιών ή μελετών που άπτονται ζητημάτων του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεριμνά:
    • 4.1. για την προμήθεια κατάλληλου λογισμικού με το οποίο θα πραγματοποιείται η ηλεκτρονική εξέταση και την εγκατάσταση του στις ΑΠΥ καθώς και για την εκπαίδευση προσωπικού και τις λοιπές αναγκαίες λεπτομέρειες.
    • 4.2. για την συγκρότηση, συντήρηση και ανανέωση βάσης δεδομένων στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, με ικανό αριθμό ερωτήσεων από την ύλη των εξετάσεων.
    • 4.3. για τον τύπο των εντύπων που θα εκτυπώνει το λογισμικό και όλες τις συναφείς λεπτομέρειες.
    • 4.4. για την παροχή στις ΑΠΥ, οδηγιών που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη διενέργεια των εξετάσεων και για την αποστολή νεωτέρων ενημερώσεων των σχετικών ηλεκτρονικών αρχείων.
    • 4.5. για την διάθεση στο κοινό βοηθημάτων και εκπαιδευτικού υλικού που σχετίζεται με τις εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών, μέσω του ιστοτόπου του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
  5. Εξετάσεις με την μορφή ερωτηματολογίων πολλαπλών επιλογών (ηλεκτρονική εξέταση):
    • 5.1. Η δοκιμασία περιλαμβάνει την εξέταση των υποψηφίων σε ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών. Οι αριθμός των ερωτήσεων ανέρχεται σε εκατό (100) ερωτήσεις, προερχόμενες σε ποσοστά 50%, 30% και 20% αντίστοιχα από τα κεφάλαια Α’,  Β’ και Γ’ της ύλης των εξετάσεων.
    • 5.2. Θεωρούνται ότι επέτυχαν στις γραπτές εξετάσεις όσοι υποψήφιοι απάντησαν σωστά τουλάχιστον σε 80 από τις 100 ερωτήσεις.
    • 5.3. Όσοι καταθέσουν αντίγραφο πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής, κατεύθυνσης ηλεκτρονικού ή ηλεκτρολόγου ή τηλεπικοινωνιακού, ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ραδιοηλεκτρολόγου Α΄ ή Β΄ απαλλάσσονται από την γραπτή εξέταση στο κεφάλαιο Α΄ «Τεχνικά Θέματα». Στην περίπτωση αυτή το δελτίο-ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών δεν περιέχει τις αντίστοιχες πενήντα (50) ερωτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση θεωρούνται ότι επέτυχαν στις εξετάσεις όσοι υποψήφιοι απάντησαν σωστά τουλάχιστον σε 40 από τις πενήντα (50) ερωτήσεις.
    • 5.4. Η δοκιμασία διεξάγεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο με την χρήση εγκατεστημένου ηλεκτρονικού συστήματος εξετάσεων Ραδιοερασιτεχνών, στις ΑΠΥ.
    • 5.5. Η δοκιμασία διαρκεί ενενήντα (90) λεπτά της ώρας. Οι υποψήφιοι μπορούν να αποχωρούν από την αίθουσα οποτεδήποτε εντός της διάρκειας των εξετάσεων εκτός από τους δύο (2) τελευταίους υποψηφίους οι οποίοι αποχωρούν ταυτόχρονα.
    • 5.6. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξετάσεων, η Εξεταστική Επιτροπή:
      • α) Εκτυπώνει Ενημερωτικό Δελτίο Αποτελεσμάτων το οποίο παραδίδει στους υποψηφίους που είναι παρόντες.
      • β) Εκτυπώνει συνολικά αποτελέσματα της εξέτασης, με τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων, τη βαθμολογία τους, την ένδειξη «ΕΠΕΤΥΧΕ» ή ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ» και λοιπές λεπτομέρειες.
    • Τα αποτελέσματα αυτά, η Εξεταστική Επιτροπή υποβάλλει στην ΑΠΥ η οποία στη συνέχεια μεριμνά για την ανάρτηση τους στο υπηρεσιακό κατάστημα και την αποστολή τους στις άλλες ΑΠΥ από τις οποίες προέρχονται ενδεχομένως υποψήφιοι.
  6. Εξετάσεις στην ενότητα της ραδιοτηλεγραφίας:
    • 6.1. Οι υποψήφιοι για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 1» μετά την επιτυχή εξέταση τους στα κεφάλαια Α’ Β’ και Γ’ της ύλης των εξετάσεων, εξετάζονται επιπλέον και στην ενότητα της ραδιοτηλεγραφίας από το Κεφάλαιο Δ’ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΣΗΜΑΤΩΝ MORSE» της ύλης εξετάσεων, απαραιτήτως παρουσία του μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής που γνωρίζει τον μορσικό κώδικα. Ομοίως, οι υποψήφιοι για πτυχίο «κατηγορίας 1», οι οποίοι έχουν ήδη πτυχίο ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 2», εξετάζονται μόνο στο κεφάλαιο Δ’.
    • 6.2. Μετά την διενέργεια των ως άνω εξετάσεων ραδιοτηλεγραφίας, η Εξεταστική Επιτροπή υποβάλλει στην ΑΠΥ ειδικό πρακτικό εξετάσεων ραδιοτηλεγραφίας με τα αποτελέσματα,  συνοδευόμενο από τα γραπτά των εξετασθέντων. Η ΑΠΥ στη συνέχεια μεριμνά για την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στο υπηρεσιακό κατάστημα και την αποστολή τους στις άλλες ΑΠΥ από τις οποίες προέρχονται ενδεχομένως υποψήφιοι.
  7. Εφόσον κατά τη διάρκεια των εξετάσεων διαπιστωθεί απόπειρα εξαπάτησης της Εξεταστικής Επιτροπής από υποψήφιο, πέραν άλλων τυχόν νομικών κυρώσεων, ο υποψήφιος απορρίπτεται.
  8. Οι υποψήφιοι που δεν προσέρχονται προς εξέταση την καθορισμένη ημερομηνία και ώρα θεωρούνται αποτυχόντες.
  9. Οι υποψήφιοι για την «κατηγορία 1» οι οποίοι επέτυχαν μεν στην εξέταση των κεφαλαίων Α’ Β’ και Γ’ της ύλης των εξετάσεων αλλά απέτυχαν ή δεν προσήλθαν στη δοκιμασία της ραδιοτηλεγραφίας του Κεφαλαίου Δ’, μπορούν εάν το επιθυμούν, να ζητήσουν με αίτησή τους εντός (1) μηνός, την έκδοση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 2». Εάν παρέλθει το χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός και δεν υποβληθεί η σχετική αίτηση, χάνεται το ανωτέρω δικαίωμα.
  10. Τα γραπτά των υποψηφίων φυλάσσονται στην ΑΠΥ που διενήργησε τις εξετάσεις για ένα (1) έτος. Μετά την παρέλευση του έτους καταστρέφονται.
  11. Οι αποτυχόντες μπορούν να προσέλθουν για εξέταση σε επόμενες εξεταστικές περιόδους με την υποχρέωση να επανυποβάλλουν αίτηση με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
  12. Απαλλάσσονται από κάθε είδους εξέταση οι κάτοχοι γενικού πτυχίου χειριστή ασυρμάτου του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και οι διπλωματούχοι ραδιοτηλεγραφητές Α΄ και Β΄ τάξης του Εμπορικού Ναυτικού. Οι ανωτέρω μπορούν να καταθέτουν σχετική αίτηση για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 1» με τα σχετικά δικαιολογητικά που προβλέπονται από την παρούσα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  13. Τα πτυχία των επιτυχόντων εκδίδονται από τις ΑΠΥ σε δύο αντίγραφα, από τα οποία ένα παραδίδεται (ή αποστέλλεται ταχυδρομικά) στον αδειούχο και το άλλο παραμένει στο υπηρεσιακό αρχείο.
  • 15 Σεπτεμβρίου 2010, 16:09 | Σωτήρης Παπ

    Σχετικά με αρθρ.5
    Παρ. 5.1

    Κατά την εκτίμησή μου.
    Το αντικείμενο του ραδιοερασιτεχνισμού είναι πρωτίστως τεχνικό, αφού χωρίς την τεχνική των ηλεκτρονικών είναι σαφές ότι ως έννοια ο ραδιοερασιτεχνισμός δεν θα υπήρχε! Άπαντα λοιπόν εξαρτώνται αν αρχή από την διασφάλιση ενός πραγματικού επιπέδου γνώσεως, τεχνικής κατάρτισης, των ηλεκτρονικών συμπεριλαμβανομένων σαφώς & βασικών αρχών ηλεκτρισμού εν γένει!
    Έχοντας διατελέσει επί σειράς ετών (1990 – 1995) ως υπεύθυνος τεχνικός στο τμήμα τεχνικής υποστήριξης μιας μεγάλης εταιρείας κατασκευής πομποδεκτών ραδιοερασιτεχνικού ενδιαφέροντος (YAESU) έχω συνηδητοποιήσει ότι η πραγματική γνώση των ηλεκτρονικών (ως τεχνική) δεν είναι/ήταν σε ένα επίπεδο που θα μου επέτρεπε (προσωπική εκτίμηση εκφράζω άλλωστε) να λέω ότι η πλειοψηφεία όντως κατέχει το αντικείμενο στο τεχνικό επίπεδο & δεν είναι απλά «χειριστές» των μέσων που διαθέτει! Μπορεί να μοιάζει υπερβολή, αλλά αυτό εκτιμώ, όταν πχ. έχω επισκευάσει (μεταξύ άλλων απιθάνων βλαβών) μέχρι & πομποδέκτη HF ραδιοερασιτέχνη SV_xx ! που συνδέθηκε απ’ευθείας στο δίκτυο ΔΕΗ ενώ ήταν για 13.8V DC !!!

    Εξ’αιτίας αυτής ακριβώς της επί ετών εμπειρίας μου, θεωρώ ότι η αξιολόγηση ενός υποψήφιου ραδιοερασιτέχνη πρέπει να δίνει τρομερό βάρος στις τεχνικές & θεωρητικές γνώσεις στον τομέα των ηλεκτρονικών. Άλλωστε αν ένας ραδιοερασιτέχνης, σε απλή διαδικασία, δεν μπορεί να διασυνδέσει σωστά πχ. έστω έναν κοννέκτορ ομοαξωνικού καλωδίου κεραίας, οι πιθανότητες να προκαλέσει βλάβες στον πομποδέκτη του αλλά & κατ’επέκταση ίσως ακόμα σοβαρότερα προβλήματα & εκτός του μηχανήματός του.
    Η συμμετοχή στην ύλη του κεφαλαίου Α, ίσως θα έπρεπε να υπερβαίνει το 50% του συνόλου (αφού ως έχει είναι τελικώς αντικατοπτριζόμενη εσφαλμένα στο αναλογούν ποσοστό της βαθμολογίας), κατ’εμέ να πλησιάσει ακόμα & το 60%, αφού μη εκπαιδευμένος καλά, τεχνικά, ραδιοερασιτέχνης δεν μπορεί να νοηθεί, ακόμα & ας ξέρει MORSE με ταχύτητες ανάλογες μιας πολυδιαυλικής επικοινωνείας δεδομένων!
    Ένας άλλος τρόπος είναι διακριτές βαθμολογίες επί των Κεφαλαίων, & όχι επί τελικού μη διακριτού ποσοστού επί του συνόλου όλων των 100, όπως αναφέρεται στην παρ 5.2), όπου το ποσοστό επιτυχίας στο Α να πρέπει να είναι >90% με ταυτόχρονη αύξηση των τεχνικών θεμάτων 75 έναντι 50 που αναφέρεται επί του παρόντος. Άλλωστε δεν είναι τόσο δύσκολα τα τεχνικού αντικειμένου θέματα, που δεν δικαιολογείται ισχυροποίηση των απαιτούμενων τεχνικών γνώσεων των ραδιερασιτεχνών του άυριο!
    Ανιστοίχως κεφ Β ερωτήσεις 50 & κεφ. Γ ερωτήσεις 25.
    Σύνολο 150
    Βαθμολογία ανά κεφάλαιο σε αντιστοιχούντα ελάχιστα όρια επιτυχίας ως εξής 90%, 80%, 80%

  • Επανέρχομαι στο θέμα των προφορικών και θέλω να σας γνωρίσω ότι ύστερα από συζητήσεις με συναλδέφους περί των προφορικών εξετάσεων και βεβαιώσεων, έμαθα ότι τα προφορικά θα γίνονται κανονικά, απλώς στο προσχέδιο ΞΕΧΑΣΑΝ να προσθέσουν την συγκεκριμένη παράγραφο.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2010, 19:57 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΑΝΣΒΑΛΙΔΗΣ/SV2HPH ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΡΑΔ/ΧΝΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    5.1 Δεν διευκρινίζεται με ποιο τρόπο θα γίνεται η επιλογή των θεμάτων από το ερωτηματολόγιο, αν δηλαδή αυτή θα πραγματοποιείται από την Εξεταστική Επιτροπή ή θα γίνεται τυχαία επιλογή των ερωτήσεων με χρήση κατάλληλου λογισμικού.

    5.4 Από το συνδυασμό της διάταξης αυτής με αυτήν της παρ. 4 του άρθρου 27, συνάγεται ότι με την έναρξη ισχύος της νέας ΥΑ, θα πρέπει οι εξετάσεις να διενεργούνται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από κάθε άποψη (υλικοτεχνική υποδομή, εκπαίδευση υπαλλήλων στο λογισμικό κλπ) η προετοιμασία των κατά τόπους ΑΠΥ ανά τη χώρα για την εφαρμογή της νέας απόφασης και για τη διενέργεια των εξετάσεων με το νέο σύστημα. Ισως θα ήταν σκόπιμη η ύπαρξη σχετικής μεταβατικής διάταξης, διότι σε διαφορετική περίπτωση ΑΠΥ που για οποιοδήποτε λόγο δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν άμεσα το νέο κανονισμό, δεν θα είναι σε θέση να διενεργήσουν νόμιμες εξετάσεις, γεγονός που θα συνεπάγεται την ταλαιπωρία των υποψηφίων της περιφέρειάς τους, οι οποίοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλη ΑΠΥ.

    5.5 Η παρακράτηση του προτελευταίου υποψήφιου εντός της αίθουσας, ώστε αυτός να αποχωρήσει ταυτόχρονα με τον τελευταίο υποψήφιο δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως σκοπό. Αντιθέτως, θα φορτίζει με περισσότερο άγχος τους τελευταίους εναπομείναντες εντός της αίθουσας και θα τους αναγκάζει να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποφύγουν την παραμονή τους στην αίθουσα με τον τελευταίο υποψήφιο, αφού αυτό θα συνεπάγεται την υποχρέωση τους για επιπλέον παραμονή στην αίθουσα μέχρι και ο τελευταίος υποψήφιος να ολοκληρώσει την εξέταση. Επιπλέον πρόβλημα μπορεί να προκύψει στην περίπτωση που απομείνουν στην αίθουσα 3 άτομα και οι 2 εξ αυτών θελήσουν να αποχωρίσουν ταυτόχρονα ή αντίστοιχα 4 και 3 κ.ο.κ..

    5.6 α) Δεν διευκρινίζεται το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου αποτελεσμάτων. Προτείνεται όπως σ’αυτό αναφέρεται ο συνολικός αριθμός των απαντήσεων που έδωσε ο υποψήφιος, ο αριθμός αυτών που κρίθηκαν ως σωστές, καθώς και το τελικό αποτέλεσμα (επιτυχία ή αποτυχία) του υποψήφιου στην γραπτή δοκιμασία. β) Σε αντίθεση με την ισχύουσα ΥΑ δεν αναφέρεται η προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει η ΑΠΥ να εκδώσει τα συνολικά αποτελέσματα των εξετάσεων και να προβεί στην ανάρτησή τους.

    6.2 Επίσης δεν ορίζεται η προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει η Επιτροπή να υποβάλλει στην ΑΠΥ το πρακτικό των εξετάσεων, ούτε η προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει να γίνει η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

    9. Η καθιέρωση προθεσμίας 1 μηνός κρίνεται αυστηρή, αδικαιολόγητη και ιδιαίτερα σύντομη. Αντίστοιχη πρόβλεψη δεν υπάρχει στην ισχύουσα ΥΑ.

    10. Οι υποψήφιοι να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την επίδειξη του γραπτού τους και τη χορήγηση αντιγράφου αυτού.

    Σ.Σ. Οι αριθμοί παραπέμπουν και αντιστοιχούν σε παραγράφους και εδάφια του υπό διαβούλευση σχεδίου

  • § 9: Οι υποψήφιοι για την «κατηγορία 1», οι οποίοι επέτυχαν μεν στην εξέταση των κεφαλαίων Α΄ Β΄και Γ΄ της ύλης των εξετάσεων, αλλά απέτυχαν ή δεν προσήλθαν στη δοκιμασία της ραδιοτηλεγραφίας του Κεφαλαίου Δ΄, μπορούν εάν το επιθυμούν να ζητήσουν με αίτησή τους εντός (1) μηνός την έκδοση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 2». Εάν παρέλθει το χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός και δεν υποβληθεί η σχετική αίτηση, χάνεται το ανωτέρω δικαίωμα.

    Το χρονικό διάστημα του ενός (1) μηνός θεωρείται πολύ μικρό. Προτείνουμε την εξής αλλαγή:

    § 9: Οι υποψήφιοι για την «κατηγορία 1», οι οποίοι επέτυχαν μεν στην εξέταση των κεφαλαίων Α΄ Β΄και Γ΄της ύλης των εξετάσεων, αλλά απέτυχαν ή δεν προσήλθαν στη δοκιμασία της ραδιοτηλεγραφίας του Κεφαλαίου Δ΄, μπορούν εάν το επιθυμούν να ζητήσουν με αίτησή τους μέχρι την επόμενη εξεταστική περίοδο την έκδοση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 2». Εάν μέχρι την επόμενη εξεταστική περίοδο δεν υποβληθεί η σχετική αίτηση, χάνεται το ανωτέρω δικαίωμα.

  • § 5.5 Η δοκιμασία διαρκεί ενενήντα (90) λεπτά της ώρας. Οι υποψήφιοι μπορούν να αποχωρούν από την αίθουσα οποτεδήποτε εντός της διάρκειας των εξετάσεων εκτός από τους δύο (2) τελευταίους υποψηφίους οι οποίοι αποχωρούν ταυτόχρονα.

    Προτείνουμε να γίνει:

    § 5.5 Η δοκιμασία διαρκεί ενενήντα (90) λεπτά της ώρας. Οι υποψήφιοι μπορούν να αποχωρούν από την αίθουσα οποτεδήποτε εντός της διάρκειας των εξετάσεων, εκτός από τους τρεις (3) τελευταίους υποψηφίους οι οποίοι αποχωρούν ταυτόχρονα.

  • § 5 – Εξετάσεις με τη μορφή ερωτηματολογίων πολλαπλών επιλογών (ηλεκτρονική εξέταση)
    § 5.2 Θεωρούνται ότι επέτυχαν στις γραπτές εξετάσεις όσοι υποψήφιοι απάντησαν σωστά τουλάχιστον σε 80 από τις 100 ερωτήσεις

    Θεωρούμε σημαντικό, το βάρος της εξέτασης για τον ραδιοερασιτέχνη να δίνεται στο τεχνικό σκέλος (Κεφάλαιο Α’). Γι’ αυτό και ο αριθμός των τεχνικών ερωτήσεων πρέπει να είναι και ικανός και συγκεκριμένος, προκειμένου ο υποψήφιος ραδιοερασιτέχνης να αποδείξει ότι έχει την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση, ιδιαίτερα τώρα που δεν απαιτείται προφορική εξέταση. Προκειμένου, μάλιστα, να διευκολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι να εισέλθουν στο χόμπι ως κάτοχοι αδείας κατηγορίας 2, προτείνουμε τις εξής αλλαγές:

    § 5.2 Θεωρούνται ότι επέτυχαν στις γραπτές εξετάσεις όσοι υποψήφιοι απάντησαν σωστά α) για την κατηγορία 1 τουλάχιστον σε 75 από τις 100 ερωτήσεις και συγκεκριμένα στο 70% των ερωτήσεων από το Κεφάλαιο Α’, στο 80% από το Κεφάλαιο Β’ και στο 80% από το Κεφάλαιο Γ’ και β) για την κατηγορία 2 τουλάχιστον σε 65 από τις 100 ερωτήσεις και συγκεκριμένα στο 50% των ερωτήσεων από το Κεφάλαιο Α’, στο 80% από το Κεφάλαιο Β’ και στο 80% από το Κεφάλαιο Γ’. Οι υποψήφιοι για πτυχίο «κατηγορίας 1», οι οποίοι έχουν ήδη πτυχίο ραδιοερασιτέχνη «κατηγορίας 2», επανεξετάζονται στο Κεφάλαιο Α’ και θεωρούνται ότι επέτυχαν στις γραπτές εξετάσεις εφόσον απαντήσουν στο 70% των ερωτήσεων από το Κεφάλαιο αυτό.

  • 14 Σεπτεμβρίου 2010, 17:06 | Σωτήρης Παπ

    Σχετικά με πρόταση ? της ΕΡΔΕ ??? (η οποία γνωστοποιείται από ποιόν του ΔΣ της & με ποιά άπόφαση έγκρισης από το σύνολο των μελών της, επί των συγκερκιμένων προτάσεων??? αφού εδώ συζητιέται νομοσχέδιο & όχι εσωτερικό θέμα της ενώσεως σας για να αποφασίζει ένα πενταμελές ΔΣ μόνο του)!!! Τα μέλη σας έχουν ψηφίσει τις «προτάσεις» σας (ως ΕΡΔΕ εν συνόλω που εμφανίζεται) μέσω έκτακτης ψηφοφορίας? Η επί 5 μελών του ΔΣ οι 5 ψήφισαν & οι 5 αποφάσισισαν? Αλλά αυτό είναι δείγμα του εγκύρου της προτάσεως σας ως ΕΡΔΕ! Ας το παραβλέψουμε επί του παρόντος!

    Σχετικά λοιπόν με τις «βεβαιώσεις» ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ !!! που όπως είναι εμφανές θέλετε να εκδίδεται!!! με δικαίωμα μάλιστα «υποχρέωσης» γιά την συμμετοχή ΠΟΛΙΤΩΝ σε ΚΡΑΤΙΚΕΣ εξετάσεις γιά το ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΡΑΔΙΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ!!!
    Επειδή το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε & σε σχέση με το Αρθρ.14 παρ.2 περί ΡΑΔΙΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ!
    Θα επισυνάψω περίληψη του εκεί ανρτημένου σχολίου μου ( http://www.opengov.gr/yme/?c=802 )
    —————-
    Προσωπικά θεωρώ εντελώς παράλογο αυτό με τις «βεβαιώσεις» που δίνουν σύλλογοι & με αυτές ο Χ υποψήφιος απαλλάσεται από την εξέταση έστω & μιάς ερώτησης!
    Το πτυχίο ραδιοερασιτέχνη είναι κρατικό έγγραφο που δίδεται σε όσους αποδεικνύουν έναντι κρατικών λειτουργών τις απαιτούμενες κατά νόμων ελάχιστες γνώσεις γιά να πάρουν τελικώς & άδεια λειτουργείας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού!
    Πως επιτρέπεται αλήθεια ένας «ιδιώτης» (αφού ο σύλλογος ΔΕΝ είναι επίσημος κρατικός φορέας) να υπογράφει «απαλλαγή» των υποχρεώσεων από άρθρα & εξετάσεις (η μέρους αυτών) νόμου του Ελληνικού δικαίου?
    Οι εξετάσεις πρέπει να είναι εφαρμόσιμες ως διαδικασία γιά όλους όσους επιθυμούν να λάβουν το επίσημο ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ & ΑΔΕΙΑΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ!
    Μόνη & αποκλειστική εξαίρεση μπορεί να αποτελεί η αυτοδίκαια απαλλαγή ιδιωτών που κατά ειδικότητα ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΛΑΒΕΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΥΝΑΦΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ από ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ (η αναγνωρισμένη ως ομότιμη από το Υπουργείο Παιδείας & τους επ’αυτού αρμόδιους φορείς του)! Οπως θα έπρεπε (και εν μέρει γίνεται μέχρι τώρα) να απαλλάσονται των εξετάσεων, αποκλειστικά τεχνικής φύσεως, σαφέστατα οι πτυχιούχοι ηλεκτρονικοί, τόσο της Ανωτάτης & της Ανωτέρας (η όπως αλλοιώς τελικώς αποκαλούνται οι απόφοιτοι ΤΕΙ, αφού & αυτό είναι ακόμα ένα φαινόμενο της Ελληνικής νοθετικής ασάφειας) εκπαιδεύσεως, όσο και των Μέσων ΚΡΑΤΙΚΩΝ σχολών (καθότι είναι αστείο να πιστεύουμε ότι, με δύο έτη εξειδικευμένης εκπαιδεύσεως στο αντικείμενο των ηλεκτρονικών, ένας απόφοιτος ΜΕΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ, θεωρητικώς θα γνωρίζει τελικώς λιγότερα από όσα απαιτούνται στις εξετάσεις ραδιοερασιτέχνη που θα απαλλάσονται με απλή βεβαίωση συλλόγου & παντελώς άσχετοι απόφοιτοι & απλού Γυμνασίου)!
    Πως δηλαδή επιτρέπεται & εως τώρα ακόμα, το πτυχίο του ραδιοερασιτέχνη να αποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς ΤΕΧΝΙΚΗ κατάρτιση στα ηλεκτρονικά, υψηλότερης βαθμίδος από ένα ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΕΣΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ, ώστε να υποχρεούται ο κάτοχος του δευτέρου να εξεταστεί στο αντικείμενο που το ίδιο το επίσημο Ελληνικό κράτος μέσω του Υπουργείου Παιδείας του έχει επιδώσει ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ επάρκειας τεχνικών γνώσεων διετούς (η τριετούς) ΚΡΑΤΙΚΗΣ εκπαιδεύσεως?
    Τα ανωτέρω τα αναφέρω ως δείγμα του παραλόγου, όπου μια βεβαίωση ενός Χ συλλόγου τελικώς θα έχει υπερσκελίσει νομικά στην εφαρμογή για τους ραδιοερασιτέχνες, ένα ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ, που εκδόθηκε από το καθ’ύλην αποκλειστικώς αρμόδιο γιά το σύνολο της εκπαιδεύσεως (και της τεχνικής Ηλεκτρονικών) στην Ελλάδα, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!
    Μη πιστοποιημένοι σύλλογοι ιδιωτών θα βεβαιώνουν επάρκεια γνώσεων έναντι κρατικών φορέων, οι οποίοι κρατικοί φορείς όμως ΔΕΝ αναγνωρίζουν επάρκεια γνώσεων επί του συγκεκριμένου αντικειμένου, που επίσημα το Ελληνικό κράτος μέσω του Υπουργείου Παιδείας έχει εκχωρήσει? Μήπως τίθεται θέμα κωλλύματος τελικώς εδώ? Ας το εξετάσει ο νομοθέτης, συνταγματικά! Άποψή μου είναι ότι καμμία βεβαίωση «ιδιώτη» (σύλλογος ιδιωτών εν τω προκειμένο) δεν μπορεί να ισχυροποιείται έναντι επίσημου κρατικού εγγράφου απέναντι στο ίδιο το κράτος!
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ!
    Η κατάργηση των χρήσεων βεβαιώσων από συλλόγους, για την απαλλαγή έστω μιας ερώτησης της εξεταστέας ύλης, είναι επιτακτική ακτά την άποψή μου, ώστε τελικώς οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες να πέρνουνε το πτυχίο τους δίκαια περνώντας ακριβώς όλοι μέσα από την ίδια διαδικασία!

    Το να κάνουνε οι σύλλογοι μαθήματα ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ είναι θεμιτό! Αλλά ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ εννοούμε, τα μαθήματα που θα προετοιμάζουν τους υποψηφίους ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ & ΟΧΙ ΝΑ «ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ» δια της πλαγίας οδού αυτών! Αλλοιώς ας τα αποκαλέσουμε ΜΑΘΗΜΑΤΑ/ΣΕΜΗΝΑΡΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (η μέρους αυτών)!
    ———-
    Η πρότασής σας όπως ακριβώς διαμορφώθει ανωτέρω http://www.opengov.gr/yme/?c=932 είναι σίγουρο ότι ΔΕΝ ΤΙΜΑ τον σύλλογό σας! Θέλω να πιστεύω ότι μάλλον δεν εννοείτε ότι ένας ΠΟΛΙΤΗΣ του Ελληνικού κράτους ΠΡΕΠΕΙ να έρθει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΣ ΠΡΩΤΑ ΣΕ ΕΣΑΣ (σημ, γενικότερα το εσας ως ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΙΔΙΩΤΩΝ) γιά να ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!!! Σοβαρευτείτε απασκεπτόμενοι την «πρόταση» της «ΕΡΔΕ» ( ??? ) & ανακαλέστε !
    Πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε σύλλογος του συγκεκριμένου αντικειμένου, δεν θα ήθελε σε καμμιά περίπτωση, ακόμα & έστω λόγω πιθανής παρερμηνείας των προτάσεών του προεδρείου του (η έστω & ενός μέλους του ΔΣ του), να αφήνει έστω την ελάχιστη υποψία, ότι επιθυμεί «μαγαζάκια» πλαγιο-αδειοδοτήσεων!!!
    Και ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ότι η διαβούλευση αυτή είναι για έναν νόμο που απευθύνεται ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ανεξαρτήτως αν είναι ήδη η όχι ραδιοερασιτέχνες!!! Γιατί μοιάζει να την παραβλέπεται ΟΛΟΙ αυτήν την λεπτομέρεια, θεωρώντας ότι μόνο οι ραδιοερασιτέχνες θα έχουν δικάιωμα άποψεις στην διαβούλευση αυτή!!!

    ΕΝΑΣ (ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ) ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

  • Επίσης σύμφωνω με την πρόταση της ΕΡΔΕ περί προφρικών και βεβαιώσεων για τον εξής λόγο. Διότι η παράλειψη αυτή, αποσκοπεί στην δίαλυση των τοπικών συλλόγων – ενώσεων. Δεν θα χρειαζεται κάποιος να εγγραφεί σε κάποιο σύλλογο διότι δεν θα χρειάζεται πλέον την βεβαίωση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παραγκωνισθούν οι σύλλογοι, που προσφέρουν πολλά στην ορθή γνώση του ραδιοερασιτεχνισμού. Δεν έχουμε κάποιον επίσημο Ελληνικό Ομοσπονδιακό φορέα, πλέον θα έχουμε και συλλόγους στα χαρτιά και στα λόγια.

  • Η κατάργηση των προφορικών εξετάσεων, γίνεται με σκοπό την εξάλειψη της διαφθοράς ή της συνδιαλλαγής κατά τις εξετάσεις? Έτσι αφήνει να εννοηθεί το άρθρο. Αφού από την στιγμή που οι εξετάσεις θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, όλα θα είναι τέλεια, αδιάβλητες εξετάσεις, άμεσα αποτελέσματα και όλα καλά.
    Δηλαδή μετά από την εφαρμογή της εξέτασης μέσω ηλεκρονικού υπολογιστή που έγινε στις εξετάσεις διπλωμάτων οδήγησης, ΕΞΑΦΑΝΗΣΤΙΚΑΝ από τα πέριξ των τμημάτων Συγκοινωνιών όλοι οι διεκπερεωτές, οι μπαρμπάδες, οι καφετζίδες, οι φωτοτυπάδες, οι σχολές οδηγών κλπ λαμόγια?
    Μπορεί το υπουργείο να διασφαλήσει το αδιάβλητο των εξετάσεων ή θα εχουμε κάτι ανάλογο?

  • Δεν διευκρινίζεται αν θα υπάρχει κάποια διάκριση στον τρόπο εξέτασης ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως για τυφλούς ή παραπληγικούς, από την στιγμή πού καταργείται η προφορική εξέταση.

  • 13 Σεπτεμβρίου 2010, 00:48 | ΕΡΔΕ – SZ1A

    Άρθρο 5: Συναινούμε και συμπορευόμαστε με την προσπάθεια αντικειμενικοποίησης των εξετάσεων με την είσοδο στη διαδικασία του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Θα επιθυμούσαμε όμως την κατάργηση μεν των προφορικών αλλά την αντικατάστασή τους με βεβαίωση παρακολούθησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε σύλλογο ή άλλο σχετικό φορέα (βλέπε και παρατήρηση στο άρθρο 14 παρακάτω). Η παραπάνω θέση μας επιβάλλεται από το γεγονός ότι η εκμάθηση των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών εξασφαλίζει μεν την αντικειμενικότητα αλλά δεν μπορεί να καλύψει την εκμάθηση καθημερινών τηλεπικοινωνιακών πρακτικών. Ως εκ τούτου προτείνουμε να προστεθεί εδάφιο 1.1 στην παράγραφο 1, που να λέει:
    «1.1 Ένας υποψήφιος για να συμμετάσχει στις εξετάσεις πρέπει να καταθέσει βεβαίωση παρακολούθησης τηλεπικοινωνιακού σεμιναρίου από εξουσιοδοτημένο προς τούτο φορέα ή σύλλογο.»

  • Προτείνω την πλήρη κατάργηση των σημάτων Μορς από τις εξετάσεις.
    Μέχρι τώρα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι ραδιοερασιτέχνες της κατηγορίας 1 (SV) υποβάλλονται σε εξετάσεις σημάτων μορς. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, των Η.Π.Α. αλλά και άλλων προηγμένων χωρών εκτός Ε.Ε., οι οποίοι δεν υποβάλλονται στην αντίστοιχη εξέταση. Η διατήρηση αυτής της διάκρισης, πιστεύω αδικεί κατάφορα τους υποψήφιους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες.
    Θα συμφωνήσετε μάλλον ότι το υπουργείο δεν πρέπει να απαιτεί την εξέταση σε μορσικό κώδικα, προφανώς επειδή δεν χρησιμοποιείται από καμία κρατική υπηρεσία πλέον επίσημα παγκοσμίως. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί στη διαβούλευση εν έτει 2010 προς 2011 διατηρείτε τις εξετάσεις στα μορς όταν η I.A.R.U. σύστηνε από το 2001 την κατάργηση τους. Ποιό είναι το σκεπτικό και σε ποιά στοιχεία ή εισηγήσεις βασισθήκατε. Εάν η πρόταση σας αυτή προέκυψε εκ παραδρομής, παρακαλώ διορθώστε τη. Εάν όμως στηρίχθηκε πχ σε εισηγήσεις εξωτερικού ή εξωτερικών συνεργατών. Παρακαλώ κοινοποιείστε μου τις απόψεις τους για να επανατοποθετηθώ. Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση των μορσικών εξετάσεων θα αποθαρύνει τους νέους υποψωφίους. Όμως.
    Η κατάργηση των εξετάσεων σε κώδικα μορς στις άλλες χώρες, είχε αφετηρία σχετική απόφαση της I.A.R.U. Συγκεκριμένα στο παγκόσμιο συνέδριο της I.A.R.U (Int. Amateur Radio Union.- η οποία είναι όργανο της I.T.U. (Int. Telecommunications Union) στην οποία (I.T.U.) συμμετέχει η χώρα μας και εκπροσωπείται από το υπουργείο σας, μεταξύ των άλλων αποφασίσθηκαν και τα εξής:
    «Οι αρμόδιες αρχές των χωρών θα αποφασίζουν, εάν οι υποψήφιοι για άδεια ραδιοερασιτέχνη, χρειάζεται να γνωρίζουν κώδικα μορς (άρθρο 25.5 3 & 1.»
    Δηλαδή η Ελλάδα είναι ελεύθερη να αποφασίσει. Σημειωτέον ότι η παραπάνω απόφαση ελήφθη παμψηφεί συμφωνούντος και του Έλληνα αντιπροσώπου μέλους της Ε.Ε.Ρ. (Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών) που συμμετείχε (βλ. Παρακάτω σημείωση 1).

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι,
    Οι χειροκίνητες μορσικές επικοινωνίες έχουν ξεπεραστεί στις βιομηχανικές, κυβερνητικές, στρατιωτικές και ναυτιλιακές υπηρεσίες για όλες τις χρήσεις όπως, καθημερινές, επαγγελματικές και επείγουσας ανάγκης επικοινωνίες.
    Υπάρχουν περισσότερο σύγχρονοι, αξιόπιστοι, ακριβής και ταχύτεροι τρόποι επικοινωνίας.
    Η ικανότητα στη χειροκίνητη μορσική επικοινωνία, δεν συνάδει με το σκοπό του ραδιοερασιτέχνη για συμμετοχή στην εξέλιξη του χόμπι του ραδιοερασιτεχνισμού.
    Κανένας τρόπος ραδιοεπικοινωνίας δεν θα πρέπει να θεωρείτε λειτουργικά, τεχνικά ή βάσει αδείας ανώτερος από τους άλλους.
    Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ικανότητα χειρισμού των σημάτων μορς, κάνει τον ραδιοερασιτέχνη καλύτερο.
    Η απαίτηση γνώσης μορσικού κώδικα, μπορεί να κρατά έξω από το χόμπι ανθρώπους που ήδη έχουν αρκετά σχετικά προσόντα.

    Και αναγνωρίζοντας ότι,
    ο κώδικας μορς προτιμάται παραδοσιακά και χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς ραδιοερασιτέχνες.

    Πιστεύω ότι,
    Η χρήση του μορσικού κώδικα είναι εδραιωμένη βαθιά στη ραδιοερασιτεχνικά κοινότητα, χρησιμοποιείται ελεύθερα από όποιον ραδιοερασιτέχνη το επιθυμεί (να μην ξεχνάμε την ύπαρξη υποζωνών για αποκλειστική χρήση μορς όσο και το ότι η χρήση μορς εξ ορισμού μπορεί να εφαρμόζεται στο σύνολο των ραδιοερασιτεχνικών υποζωνών συχνοτήτων) αλλά, δεν μπορεί πλέον να αποτελεί υποχρεωτικό κριτήριο για οποιαδήποτε κατηγορία ραδιοερασιτεχνών.
    Παρότι προτείνω την κατάργηση των εξετάσεων σε κώδικα μορς, υποστηρίζω την διατήρηση των δύο κατηγοριών (1 & 2). Η διάκριση των κατηγοριών μπορεί να γίνεται βάσει της εξεταστέας ύλης (παράρτημα σημ. 4) και των πολλαπλών ερωτήσεων (παράρτημα σημ. 3) οι οποίες μπορούν να χωρισθούν σε κοινές για όλες της κατηγορίες και σε ειδικές για την κατηγορία 1 μόνο.
    Για αυτό το λόγο πιστεύω άλλωστε, οι συντάκτες του ερωτηματολογίου δίπλα στον αριθμό της κάθε ερώτησης έχουν τοποθετήσει τον αριθμό 1 ή τον αριθμό 2, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε. Ειδικά δε για τους μέχρι σήμερα αδειούχους της κατηγορίας 2, προτείνω εφόσον το επιθυμούν να μεταβούν αυτομάτως στην κατηγορία 1 επειδή, μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί στις ίδιες ακριβώς ερωτήσεις με την κατηγορία 1.
    Η διατήρηση των δύο κατηγοριών αδειών, θα βοηθήσει την είσοδο στο χόμπι και ενδιαφερομένων, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι ή δεν μπορούν να μελετήσουν όλη την εξεταστέα ύλη αλλά, μπορούν να συμμετέχουν στο χόμπι, μέσα από τις δυνατότητες και τα όρια της κατηγορίας 2 η οποία θα διαφέρει από την κατηγορία 1 ως προς τις συχνότητες εκπομπής που θα είναι στις υψηλές συχνότητες (VHF), από τα 6μ. (50MHz) και άνω.
    Δηλαδή, η μόνη διαφορά της κατηγορίας 2 θα είναι ότι δεν θα έχει πρόσβαση στις χαμηλές συχνότητες (HF). Για τις υψηλές συχνότητες (από τα 6μ. (50MHz) και άνω) τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των 2 κατηγοριών θα είναι ολόιδια.
    Χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις συχνότητες ανά κατηγορία διότι, ο προηγούμενος νομοθέτης είχε παραλείψει να δώσει πρόσβαση των αδειούχων κατηγορίας 2 και στα 6μ. (50MHz). Και αυτό το γεγονός δυστυχώς απετέλεσε ένα λάθος άνευ προηγουμένου και αδίκησε κατάφορα, κατά τη γνώμη μου τους ραδιοερασιτέχνες της κατηγορίας 2. Ποτέ δεν βρήκα μία ικανοποιητική απάντηση για αυτό τον αποκλεισμό.
    Σε πολλές χώρες περιλαμβανομένων και των Η.Π.Α. παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ραδιοερασιτεχνών, μετά την κατάργηση των εξετάσεων σε σήματα μορς.
    Όπως προκύπτει από τα παραπάνω και σύμφωνα με τις οδηγίες της I.A.R.U., οι εξετάσεις σε σήματα μορς καταργήθηκαν από τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, τις Η.Π.Α. κλπ. (βλ. Σημείωση 2)
    Δεν νομίζω ότι πρέπει να αφήσετε την Ελλάδα και τους Έλληνες ραδιοερασιτέχνες να μειονεκτούν. Δεν υπάρχει κανένα σχετικό πιχείρημα που να στηρίζετε επιστημονικά ή λογικά. Αντιθέτως έχετε τα παραδείγματα όλων των προηγμένων χωρών και τις εισηγήσεις της I.A.R.U. (βλ. Σημείωση 1) για την απαλοιφή του κώδικα μορς από τις εξετάσεις.

    Σημειώσεις:
    1. προτροπή της I.A.R.U. που προτείνει στις χώρες μέλη της την απαλοιφή των εξετάσεων σε κώδικα μορς από το 2001, τονίζοντας ότι «το κριτήριο γνώσης μορσικού κώδικα, δεν έχει πλέον σχέση με το μέλλον του ραδιοερασιτεχνισμού».
    RESOLUTION 01-1
    (Revised 2003)
    concerning the Morse code
    The IARU Administrative Council, Guatemala City, October 2001,
    considering the approval without opposition of Recommendation ITU-R M.1544, which sets out the minimum qualifications of radio amateurs,
    recognizing that the Morse code continues to be an effective and efficient mode of communication used by many thousands of radio amateurs, but
    further recognizing that the position of Morse as a qualifying criterion for an HF amateur license is no longer relevant to the healthy future of amateur radio,
    resolves that
    IARU policy is to support the removal of Morse code testing as a requirement for an amateur license to operate on frequencies below 30 MHz.

    Η παραπάνω απόφαση βρίσκεται στη σελίδα 23 του φυλλαδίου με της αποφάσεις της I.A.R.U. στη διεύθυνση:
    http://www.iaru.org/ac-respol.pdf

    2. Ευρωπαϊκές και μη χώρες που έχουν καταργήσει από τις εξετάσεις τους τον κώδικα μορς.
    α)
    April 2004
    Written by Marko Pernic
    Sunday, 08 March 2009 20:39
    Effective 20th April 2004, the Swedish administration no longer requires a Morse code test to be passed to obtain an HF amateur licence in Sweden.
    http://iaru-r1.org/index.php?option=com_content&view=article&id=87:april-2004&catid=1:latest-news&Itemid=50

    β)
    (IARU-R1) September 2004

    The Bulgarian regulatory body, Communications Regulation Commission, announced in the State Gazette No 75 on 27 August 2004 some changes in Bulgarian Amateur Radio General Licence. They became effective immediately.

    The main points are:

    * No more Morse code requirement.
    * The number of classes of amateur licence has been decreased to two:
    Class 2 (national class) – VHF only, Modes: AM, FM, SSB, Packet, power up to 5 W
    • Class 1 (CEPT class) – All bands, All modes, power up to 350 W HF, 100 W VHF, 10 W UHF. Power up to 1000 W allowed only during HF contests, only to Radio Amateurs with at least 5 years experience.
    http://iaru-r1.org/index.php?option=com_content&view=article&id=88:changes-in-bulgarian-amateur-radio-general-licence&catid=1:latest-news&Itemid=50

    γ)
    T/R 61-01
    Written by Hans Blondeel Timmerman
    Sunday, 15 March 2009 20:46

    ECC Recommendation T/R 61-01 has been revised in October 2003 and reflects the outcome of WRC-03 concerning Article 25 of the ITU Radio Regulations. The mandatory Morse code requirement has been removed and the number of amateur classes has been reduced from two to one. Other changes are removal of an ambiguity concerning portable and mobile operation and freedom to use any amateur station in the country visited, not just the visitors ‘own’ station.

    So far the new T/R 61-01 has been implemented by 26 [28] countries: Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Germany, Greece, Iceland, Ireland, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, FYRO Macedonia, Netherlands, Norway, [Poland], Portugal, Romania, Slovak Republic, Slovenia, [Spain], Sweden, Switzerland, United Kingdom

    Countries between [] have not yet officially announced that they implemented.

    The full text can be found at http://www.ero.dk/documentation/docs/doc98/official/pdf/TR6101.PDF

    Status of implementation can be found at the ERO-website at implement_doc_adm.aspx

    Appendix 2 contains the information on national licence equivalence There is also a summary table listing those countries which have implemented the T/R 61-01.

    More specific information on each country can be found under «by country». (not yet available)
    Notes.

    1. Not all of the countries who implemented the previous versions of T/R 61-01 have implemented the revised and current version. In such cases it is reasonable to assume that the requirement for Morse code for operation below 30MHz and any other restrictions still stand.
    2. Not all members of CEPT have implemented any version of T/R 61-01.
    3. Any country can add extra conditions to T/R 61-01. These conditions will be shown as footnotes in T/R 61-01 Appendix II.
    4. The situation will change throughout this year as countries update their internal legislation following WRC2003. The definitive website is that of ERO, referenced above.
    5. Please also note that special conditions often apply to overseas territories such as those of France. Local permission will often be required in such locations.
    6. T/R 61-01 bears no relation to the import and export of amateur radio equipment, which is subject only to relevant customs regulations.

    http://iaru-r1.org/index.php?option=com_content&view=article&id=206:tr-61-01&catid=52:ref&Itemid=74

    δ)
    T/R 61-02 PDF Print E-mail
    Written by Hans Blondeel Timmerman
    Sunday, 15 March 2009 20:47

    A new version of Recommendation T/R 61-02 was accepted by RAWG in Vilnius (2-6 February 2004). So far the new T/R 61-02 has been implemented by 18 countries: Austria, Belgium, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark (including Faroe islands and Greenland although Morse code is still required there), Estonia, Finland, Germany, Ireland, Malta, Netherlands, Portugal, Romania, Slovenia, Switzerland, Turkey, United Kingdom

    The full text can be found at http://www.ero.dk/documentation/docs/doc98/official/pdf/TR6102.PDF

    Status of implementation can be found at the ERO-website at implement_doc_adm.aspx
    http://iaru-r1.org/index.php?option=com_content&view=article&id=207:tr-61-02&catid=52:ref&Itemid=74

  • ΤΟυλάχιστο στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης οι εξετάσεις διαρκούν δύο ημέρες. ΔΕ γνωρίζω τι γίνεται σε άλλες ΑΠΥ, αλλά για πρακτικούς λόγους ΠΡΟΤΕΙΝΩ την ολοκλήρωση όλων των εξετάσεων Προφορικών, γραπρώ, Morse κλπ σε μία ημέρα. Εϊναι κρίμα να χάνεται και 2η ημέρα εργασίας ή εκπαίδευσης.

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 22:54 | ΛΙΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ SW1KWA

    Η ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΘΕΙ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ (ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ), ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ SV & SW. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ.
    ΛΙΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ SW1KWA

  • 10 Σεπτεμβρίου 2010, 16:26 | Μπλαχούρας Νικόλαος

    SW1JMN
    Συμφωνω με τον συναδελφο SWIKWA ,πλειστοι των ενασχολουμένουν γνωρίζουν μονο να ασχολούνται με την κεραια το υπόλοιπα έιναι σγνωστος τόπος κλειστος σε κουτι….τωρα τι να ζηταμε …κατασκευες ! γιατί? αφου πωλούνται έτοιμες και με λιγη παπαγαλία νομιμοποιουν τους ξεκλειδωμενους ασυρμάτους.. Θαυμάζω πολυ ομως αυτούς που κατασκευαζουν και δημιουργουν καταφερνοντας ραδιοεπικοινωνιες και μαλιστα πολλεσ φορες.. qrp Ραδιερασιτεχνισμός είναι πολλα πραγματα μαζι ,οχι μονο Μορς ,οχι μονο κατασκευες ,οχι μονο ομιλια …./.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2010, 18:41 | SV1AVD ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ

    Α) Να καταργηθεί η εξέταση στη ραδιοτηλεγραφία, και να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη γνώση του κανονισμού ραδιοεπικοινωνιών .
    Β) Να χορηγούνται άδειες ακροατή και να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις η προσκόμιση μικρού έστω αριθμού qsl καρτών.
    Γ) Οι υποψήφιοι να εξετάζονται και να διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσης .

  • 5.3. «Όσοι καταθέσουν αντίγραφο πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής, κατεύθυνσης ηλεκτρονικού ή ηλεκτρολόγου ή τηλεπικοινωνιακού, ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ραδιοηλεκτρολόγου Α΄ ή Β΄ απαλλάσσονται από την γραπτή εξέταση στο κεφάλαιο Α΄ «Τεχνικά Θέματα».»

    Αν κάποιος είναι τόσο καλά μορφωμένος στο αντικείμενο τι θα τον φοβίσει ?? ο Νόμος του Ωμ, οι αντιστάσεις σε σειρά, ή οι πυκνωτές σε παράλληλη σύνδεση ??

    Να μην εξαιρεθεί κανείς. Δεν υπάρχει λόγος εξάλλου…

    SV5BYR

  • 3 Σεπτεμβρίου 2010, 10:24 | Μπλαχούρας Νικόλαος

    SW1JMN

    Οσοι έχουν τελειώσει σχολές (ΤΕΙ,Πόλυτεχνεια κλπ) έναι γνώστες της θεωρίας του ηλεκτρισμού και εχουν καλύτερο γνωστικό υπόβαθρο απο πλειάδα ραδιοερασιτεχνών ασχέτως κατηγορίας ,ακόμα μηχανολόγοι και πολιτικοί μηχανικοί έχουν σαφή αντίληψη του τι είναι π.χ. η συχνότητα ή η ισχύς ,θέματα στριφνά και δύσκολα για πολλούς αδειούχους.Είναι ανασταλτικός παράγοντας για την αναβάθμιση του ραδιοερασιτεχνισμού οι κάτοχοι πτυχίων θετικής κατεύθυνσης να εξετάζονται σε τεχνικά θέματα έιναι φρικτό στην εποχή που η τεχνολογική εξέλιξη τρέχει αστραπιαία να εμποδίζονται άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με το χόμπυ .Έχουμε ανάγκη απο της είσοδο στο χώρο τέτοιων ανθρώπων, το αντιδιαστέλλω με το γεγονός οτι ένας επαγγελματιας ασυρματιστής γίνεται αυτόματα ραδιερασιτέχνης κατηγορίας (1) ενώ ο ηλεκτρολόγος ή ηλεκτρονικός μηχανικός ΤΙΠΟΤΑ .Προτιμώ τους δεύτερους και όχι διάφορους θηρευτές έστω και αν πληρούν τα τυπικα προσόντα…..

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 20:54 | ΛΙΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ SWIKWA

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ ΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ. ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΗΧΗ – ΑΓΚΑΘΙ ΠΟΥ ΑΠΟΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ. ΑΥΤΟΣ Ο ΠΗΧΗΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ 80% ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ!! ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ. ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΤΆΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ 50% ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΑΡΚΕΣ ΟΡΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΓΝΩΣΗΣ. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ Κ.Λ.Π ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ.
    Ο ΠΗΧΗΣ – ΑΓΚΑΘΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ «ΚΩΔΙΚΑΣ MORSE», ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΡΙΖΟΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ Ή ΔΥΟ Ή ΤΡΕΙΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΓΝΩΜΕΣ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ «ΜΥΘΟΣ» «ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙΝΟ».
    ΤΩΡΑ Ο ΠΗΧΗΣ ΘΑ ΛΕΓΕΤΑΙ 80% ΑΛΛΑ ΣΑΦΩΣ ΠΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ.

    ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΠΑΓΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ, ΕΝΩ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΟΡΘΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ.

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΑ ΠΤΥΧΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΕΙ – ΤΕΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ, ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΤΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΙΚΤΥΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΛΕΠΙΝΩΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΒΑΣΗ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ. ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΝΕΤΑΙ COPY – PASTE ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΠΙΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ – ΤΕΧΝΙΚΟΙ – ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ – ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΤΥΧΕΙΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ & ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΩΝ.
    ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ Η ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑΤΑΙ ΜΕΣΩ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΛΑΣΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΚΤΑΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ. ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ.
    ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 1 & 2 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΤΟΥ 80% ΑΥΤΟ ΑΝΕΡΕΙΤΑΙ. ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΟΥΣΙΑ. Ο ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ. ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ.
    ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΠΤΥΧΕΙΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤ΄ΕΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΤΡΟΠΟΥΣ:
    α) ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ. ΕΦΙΚΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ
    β) ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΑΤΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.
    γ) ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΟΜΙΣΗ ΚΑΡΤΩΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΣΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ Π.Χ. 200 ΚΑΡΤΕΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 2 ΕΤΩΝ.
    δ) ΔΙΟΡΓΑΝΟΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Ή ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ.

    ΜΕΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΓΡΑΦΕΝΤΑ ΝΑ ΤΥΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ.

    ΛΙΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ SW1KWA
    Γ.Γ. ΤΟΥ Σ.Ε.Ρ.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2010, 00:05 | Νίκος Παναγιωτίδης SV6 DBK

    5.3. «Όσοι καταθέσουν αντίγραφο πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) της ημεδαπής ή ισοτίμων σχολών της αλλοδαπής, κατεύθυνσης ηλεκτρονικού ή ηλεκτρολόγου ή τηλεπικοινωνιακού, ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ραδιοηλεκτρολόγου Α΄ ή Β΄ απαλλάσσονται από την γραπτή εξέταση στο κεφάλαιο Α΄ «Τεχνικά Θέματα».»

    Ένας πτυχιούχος ΤΕΙ ραδιοηλεκτρολογίας ή ακόμα και Ηλεκτρολόγος Πολυτεχνικής σχολής πήρε το πτυχίο του εξεταζόμενος σε ένα σύνολο μαθημάτων από τα οποία τα περισσότερα δεν έχουν να κάνουν με αυτές τις είδικές γνώσεις που χρειάζεται ο ραδιοερασιτέχνης. Αλλά ακόμα κι αν κάποιος είναι βέβαιος κατά 90% ότι ο εν λόγω πτυχιούχος έχει τις γνώσεις που απαιτούνται από τον ραδιοερασιτέχνη, πάλι υπάρχει 10% αμφιβολία. Γιατί λοιπόν να μην εξεταστεί κι ο πτυχιούχος μαζί με τους άλλους; Και μακάρι να περάσει τα «Τεχνικά Θέματα» περπατώντας και με άριστα.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2010, 20:03 | Γιώργος, SV2DOF

    Για την ορθότερη κατανομή των ερωτήσεων εξέτασης μέσα στο σύνολο της εξεταστέας ύλης, προτείνεται, τα βασικά κεφάλαια να χωριστούν σε ενότητες και υποενότητες και να είναι δεσμευτικό να μπεί συγκεκριμένος αριθμός ερωτήσεων από κάθε υποενότητα.

    π.χ.
    Έστω ότι στο Κεφ. Α «Τεχνικά Θέματα» αντιστοιχούν 50 ερωτήσεις.
    Τότε 5 ερωτήσεις θα αντιστοιχούν στην Ενότητα «Πομποί» από 50 που θα υπάρχουν για την ίδια ενότητα στο Ερωτηματολόγιο (question pool) και μάλιστα ως εξής ανά υποενότητα
    Λειτουργικά (block) διαγράμματα πομπών: (2 ερωτήσεις από 20)
    Θεωρία πομπών: (1 ερώτηση από 10)
    Αρμονικές και παρασιτικές ταλαντώσεις: (2 ερωτήσεις από 20)

    δείτε αντίστοιχη πρακτική που ακολουθείται από την NZART (Ν. Ζηλανδία) http://www.nzart.org.nz/exam/sg/sg-contr.html

    στα πλαίσια των παραπάνω και σε συνέχεια της πρότασης του SV2GWY,
    η εξέταση της γνώσης στοιχειώδους Αγγλικής μπορεί να ενσωματωθεί ως υποενότητα στο Κεφ. Β’ «Λειτουργικοί Κανόνες και Διαδικασίες» υπό τη μορφή ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής σε απλά κείμενα ραδιοερασιτεχνικών διαλόγων(QSOs) ή ακόμα και αποσπάσματα φυλλαδίων χαρακτηριστικών ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού (brochures), περιγραφή λειτουργιών πομποδεκτών κ.τ.λ.

  • Παράγραφος 5.
    Εφόσον η Άδεια που θα αποκτηθεί (Κατηγορία 1 ή/και 2) θα δίνει τη δυνατότητα εμβέλειας εκτός Ελληνικών συνόρων θα πρέπει να αποδειχθεί, μέσω εξετάσεων φυσικά, η γνώση της Αγγλικής γλώσσας, αφού αυτή είναι η επικρατούσα γλώσσα επικοινωνίας.

    Προτείνεται εκτός των Ερωτήσεων Πολλαπλών Επιλογών να υπάρχουν και απλές ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού, όπως επίσης και μετάφραση από Ελληνικά στα Αγγλικά και αντίστροφα προτάσεων ή κειμένων από τις συνήθεις ανταλλαγές QSOs.
    Φυσικά έτσι εισχωρεί ένας ακόμα βαθμολογικός παράγοντας και τα ποσοστά επιτυχίας θα πρέπει να μοιραστούν ανάλογα.
    Προτείνω Κεφ.Α:45 Κεφ.Β.:25 Κεφ.Γ:15 Αγγλικά:15

  • Παράγραφος 6. ΛΗΨΗ ΣΗΜΑΤΩΝ MORSE
    Προτείνεται κατά την εξέταση στη λήψη Σημάτων Morse να μην αποστέλλονται πεντάδες Γραμμάτων, Αριθμών ή Συμβόλων, ΑΛΛΑ κείμενο τυπικής συνομιλίας (QSO) με CW με ταχύτητα 20~25 γραμμάτων το λεπτό. Έτσι θα είναι πιο ρεαλιστική η εξέταση στην «καθομιλουμένη» και όχι τυχαίες και άσχετες αράδες χαρακτήρων.
    Τα κείμενα ή οι συνδιασμοί προτάσεων είναι απεριόριστοι και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση τυποποίησης εξετάσεων.
    Να επαναλάβω ότι η ΑΔΙΑΒΛΗΤΗ και ΣΩΣΤΟΤΕΡΗ αποστολή των σημάτων για την εξέταση στα Morse είναι η χρήση Η/Υ με κατάλληλο λογισμικό.

  • 23 Αυγούστου 2010, 15:43 | ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΩΣ ΕΧΟΥΝ (1 & 2) ΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ «ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΒΡΑΧΕΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ (HF) ΑΛΛΑ ΜΕ ΙΣΧΥ 10Watt. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ (cw)ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 1 ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, ΔΗΛ. 80 ΣΤΙΣ 100 ΣΩΣΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2, 90 ΣΤΙΣ 100 ΣΩΣΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1.

  • 20 Αυγούστου 2010, 23:40 | Σάρρας Ευάγγελος – SV1GZT

    Οσον αφορα την εξεταση στα σηματα Mors ειμαι της αποψης οτι θα πρεπει να απαλειφθουν απο τις εξετασεις.

    Στο παραρτημα 2 και στο κεφαλαιο Δ -1.2.4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’ – «Αποστολή και λήψη σημάτων MORSE» αναφερεται οτι η ελαχιστη ταχυτητα ληψης θα πρεπει να ειναι οχι μικροτερη απο 5 λεξεις το λεπτο, χωρις να οριζεται η μεγιστη. Αυτο δημιουργει μεγαλη αβεβαιοτητα στον υποψηφιο οσον αφορα την προετοιμασια του στις εξετασεις με μεγαλη πιθανοτητα να απορριφθει.
    Εαν τελικα παραμεινουν οι εξετασεις των Mors προτεινω οι υποψηφιοι να εξεταζονται σε σταθερη ταχυτητα γνωστη εκ των προτερων ειται στις 5 λεξεις το λεπτο (low speed) ειται στις 12 λεξεις το λεπτο (high speed) κατοπιν επιλογης τους δηλωνοντας το στην αιτηση μαζι με τα υπολοιπα δικαιολογητικα.
    Νομιζω οτι αυτη η προταση ειναι δικαιοτερη απο αυτην που περιγραφεται στον παροντα κανονισμο και δεν επιφυλασσει εκπληξεις στον υποψηφιο οσον αφορα την προετοιμασια του στις εξετασεις.

  • 19 Αυγούστου 2010, 11:39 | SV9OFO

    Πάγια θέση μου πάντα η κατάργηση της εξέτασης στον κώδικα morse μαζί με την ενοποίηση των κατηγοριών στην μια και μοναδική HAREC (κατα CEPT TR61-01

  • 19 Αυγούστου 2010, 11:11 | SV9OFO

    5.5. Η δοκιμασία διαρκεί ενενήντα (90) λεπτά της ώρας. Οι υποψήφιοι μπορούν να αποχωρούν από την αίθουσα οποτεδήποτε εντός της διάρκειας των εξετάσεων εκτός από τους δύο (2) τελευταίους υποψηφίους οι οποίοι αποχωρούν ταυτόχρονα.

    Προτείνεται η άυξηση του αριθμού πέραν των δύο και μέχρι και πέντε.

    Αυτό για την διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων.

  • 16 Αυγούστου 2010, 05:37 | SV9OFO

    Το λογισμικό για την εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών ειναι διαθέσιμο στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά κέντρα, ομοίως προτείνω να ειναι διαθέσιμο στους πολίτες. Ειναι σκόπιμο, για την αποφυγή αποστήθισης των σωστών απαντήσεων, ο αριθμός των ερωτήσεων να ανελθει σε αντίστοιχα με την εκπαίδευση των οδηγών επίπεδα. Η θεση σε κίνδυνο των αερομεταφορών φαντάζομαι οτι ειναι επαρκής λόγος.

  • Οι 100 ερωτήσεις είναι υπερ αρκετές για να αποδείξει ο υποψήφιος Ραδιοερασιτέχνης τις γνώσεις του. Το θέμα είναι τί πρέπει να αποδείξει:

    1. Ότι είναι ικανός Ερασιτέχνης Ασυρματιστής;
    2. Ότι είναι ικανός Ερασιτέχνης Ραδιοηλεκτρολόγος;
    3. Ή μήπως ότι έχει αρκετή γνώση ώστε να λειτουργήσει με ασφάλεια ένα Ραδιοερασιτεχνικό σταθμό ασυρμάτου με τα παρελκόμενά του;

    Πάνω από όλα όμως απαιτείται να αποδείξει ότι ξέρει το Band Plan των συχνοτήτων ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα στις επικοινωνίες.
    Είναι σαν να πρέπει να αποδείξει ένας υποψήφιος για ερασιτεχνική άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ότι ξέρει όλα τα μηχανικά και μηχανολογικά που αφορούν το ΙΧ αυτοκίνητο αλλά δε ξέρει τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
    Άδεια οδήγησης θα πάρει, αλλά το ατύχημα δε θα το αποφύγει. Ετσι και ο Ραδιοερασιτέχνης, άδεια θα πάρει αλλά συντομα θα αρχίσει να παρεμβάλλει τις Ραδιοερασιτεχνικές συχνότητες.

    Πιστεύω ότι αρκεί ο Υποψήφιος Ραδιοερασιτέχνης να αποδείξει ότι είναι σε θέση να λειτουργήσει με ασφάλεια έναν Ερασιτεχνικό σταθμό ασυρμάτου έχοντας απλές γνώσεις βασικών ηλεκτρονικών και άριστη γνώση του Band plan των συχνοτήτων.

  • Άρθρο 5
    Παράγραφος 4.1.
    Προτείνω την ελεύθερη πρόσβαση στο λογισμικού των εξετάσεων με τις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών από την ιστοσελίδα του Υπουργείου, ή τουλάχιστο από τους Ρ/Ε Συλλόγους για την εξοικείωση των υποψηφίων στην εξέταση.
    Συνάδλεφος έχει δημιουργήσει κάτι ανάλογο (hamgame), που βοηθάπολύ στην εξάσκηση.
    Στην ιστοσελίδα της ARRL δίνεται αυτή η δυνατότητα (http://www.arrl.org/online-courses)

    Παράγραφος 4.2.
    Η εξεταστέα ύλη των 403 πολλαπλών επιλογών που έχει δοθεί στο παρελθόν από το Υπουργείο είναι υπεραρκετή, πολύ περιεκτική, ισάξια ή και περισσότερη συγκριτικά με άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη και κατά τη γνώμη μου δε χρειάζεται ο εμπλουτισμός της με περισσότερες.

    Παράγραφος 5.1.
    Σωστή η εισαγωγή των ποσοστών 20, 30 και 50%, γιατί τα Κεφάλαια έχουν διαφορετική «βαρύτητα» γνώσης και ευκολία μάθησης.

    Παράγραφος 5.2.
    Θεωρώ ότι η βάση του 80% σωστών απαντήσεων είναι αρκετά ψηλά, δηλαδή πάρα πολύ αυστηρά τα κριτήρια επιτυχίας. Προτείνω το δικαιότερο 60~65%.

    Παράγρφος 5.3.
    Σωστή αυτή η αλλαγή και η αναλογία του ποσοστού επιτυχίας στους κατέχοντες Πτυχίο Τριτιβάθμιας Εκπαίδευσης (αν και ανήκω σε αυτήν την κατηγορία), διότι καλή θεωρητική κατάρτιση, αλλά είναι απαραίτητη η γνώση των Λειτουργικών κανόνων και το Νομοθετικό Πλαίσιο. Έτσι και αυτοί θα πρέπει να εξεταστούν στα Κεφάλαια Β’ και Γ’.

    Παράγραφος 6.1.
    Επειδή στο παρελθόν στη Νομαρχία όπου ανήκω δημιουργήθηκε θέμα για την εξέταση λήψης σημάτων Morse, προτείνω σαν μέθοδο αποστολής των σημάτων, έναν Η/Υ εφοδιασμένο με το κατάλληλο λογισμικό, με το οποίο η Εξεταστική Επιτροπή θα επιλέγει τους χαρακτήρες, την ταχύτητα, τα διαστήματα, τα σύμβολα και ότι άλλο είναι απαραίτητο για την αδιάβλητη και χωρίς παράπονα διεξαγωγή της εξέτασης. Έτσι δε θα υπάρχει περιθώριο αμφιβολιών και παραπόνων τύπου «λάθος χειρισμός», «ασταθής ταχύτητα χειρισμού» κλπ. Τέτοια προγράμματα υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο ανεπτυγμένα από ξένους συναδέλφους.
    Εϊχαμε κάνει επίδειξη άυτής της πρότασης στο ΑΠΥ το 2007, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό από τους αρμόδιους.

  • Παράγραφος 4.2 του άρθρου 5 ικανός αριθμός ερωτήσεων να ανέρχεται τουλάχιστον σε 1000.