Άρθρο 8 Καταφύγια αδέσποτων ζώων

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 47Α του ν. 998/1979 (Α΄ 289), προστίθεται εδάφιο και η παρ. 1 του άρθρου 47Α διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α` και β` της παρ. 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και, στην περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιων στην περιοχή ενδιαφέροντος, εντός δασών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4056/2012 (Α` 52), μελισσοκομείων, χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας μετά των απαιτουμένων συνοδευτικών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργική ικανότητα της δραστηριότητας, εκτροφείων θηραμάτων, εκτροφείων γουνοφόρων και επισκέψιμων κτηνοτροφικών μονάδων εκτροφής απειλουμένων με εξαφάνιση αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων, με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, προβολή και παραδοσιακή διαχείριση του προαναφερθέντος ζωικού κεφαλαίου και των προϊόντων του. Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων.».

  • 3 Ιουλίου 2020, 18:52 | Μακροπουλου Ελενη

    Μηπως ο απωτερος σκοπος του να μην ειναι τα αδεσποτα σε κοινη θεα,αποσκοπει σε αθλιες συνθηκες διαβιωσης και κακοποιηση;Διοτι μετα λυπης και ντροπης αναφερω οτι οσον αφορα στην κακοποιηση των ζωων κραταμε τα πρωτεια,εχουμε γινει παντελως ρεζιλι στο εξωτερικο και θεωρουμαστε απαιδευτοι και απολιτιστοι.Εαν λοιπον η απομακρυνση των αδεσποτων απ τα αστικα κεντρα ειναι ο κλασικος τροπος των Ελληνων Πολιτικων να κρυψουν το προβλημα κατω απ το χαλι οπως συνηθιζουν,καλον θα ηταν να λαβετε υπ οψιν σας οτι οι μορφωμενοι,ενημερωμενοι και ΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ Ελληνες εχουμε αυξηθει και η διαθεση μας εναντι των πολιτικων ειναι πλεον ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΗ.
    Τελος θα ηθελα να τονισω οτι το υπευθυνο για την προστασια των ζωων υπουργειο,ειτε δεν ελεγχει ΕΙΤΕ ΑΦΗΝΕΙ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ να μην προσφερουν στα αδεσποτα αυτα που προβλεπονται απ τη νομοθεσια.Η συγκαλυψη λοιπον αυτη αφηνει υποννοιες οτι οι προθεσεις της κυβερνησης Δεν ειναι αγαθες ως προς τα ζωα,και μαζι με την ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ σε περιπτωσεις ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ,κανει τους πολιτισμενους πολιτες αυτης της χωρας να βλεπουν πολυ καχυποπτα την προταση περι απομακρυνσης.Φροντιστε να μην επιβεβαιωσετε τις υποψιες των φιλοζωων,γιατι αυτη τη φορα δεν θα περασετε εξ απαλων ονυχων.

  • 3 Ιουλίου 2020, 18:37 | Xρήστις Τριανταφυλλίδης

    Η διάταξη δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των αδέσποτων. Ακολουθεί τη λογική «να φύγουν από μπροστά μας να μην τα βλέπουμε», στάση που πολλοί δυστυχώς συμπολίτες μας έχουν απέναντι στα ζώα συντροφιάς. Η λύση είναι η εφαρμογή απλά των ήδη υπαρχόντων νόμων.
    -Στείρωση δωρεάν από τους δήμους όλων των αδέσποτων ζώων και προώθηση τους για υιοθεσία.
    -Έλεγχος των δεσποζόμενων ζώων στα σπίτια προκειμένου να στειρωθούν όλα και να μπει σε όλα τσιπ όπως ορίζει ο νόμος και να αποτραπούν έτσι οι χιλιάδες εγκαταλείψεις ζώων οι οποίες και διαιωνίζουν το πρόβλημα.
    -Ίδρυση δημοτικών καταφυγίων για φιλοξενία και περίθαλψη όσο γίνεται περισσότερων ζώων.

  • 3 Ιουλίου 2020, 18:16 | Δεσποινα

    Απαράδεκτο το νομοσχέδιο. Όχι στο άρθρο 8.
    Ενδιαφερθειτε πράγματικα. Βρείτε τον τρόπο.
    Λύσεις υπάρχουν!

  • 3 Ιουλίου 2020, 17:24 | Λία

    Απαράδεκτο, θα τα παρατάνε στα βουνά και θα πεθαίνουν χωρίς τροφή και νερό! Δώστε χρήματα στα καταφύγια για σ ειρωσεις, εμβόλια, και προωθήστε υιοθεσίες! Κοιτάξτε τι έχει κάνει η Σουηδία και δεν έχει αδέσποτα! Προστατέψτε τα!

  • 3 Ιουλίου 2020, 17:28 | Ιωάννα Κωνσταντινίδη

    Συμφωνώ απόλυτα με την κυρία Γιούλα Πιπιλή (παραθέτω το σχόλιο της). Κρίνω ότι το παραπάνω νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί και να μην υπάρξουν άλλες σπασμωδικές κινήσεις για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

    «Το άρθρο 8 δίνει την δυνατότητα δημιουργίας νόμιμων καταφυγίων σε Δήμους που μέχρι τώρα δεν είχαν κατάλληλο χώρο να τα κατασκευάσουν και είναι πολύ θετική εξέλιξη.

    Τα δημοτικά καταφύγια υψηλών προδιαγραφών με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, σε συνεργασία με τοπικά σωματεία και εθελοντές και προσβάσιμα στους δημότες, είναι απαραίτητα για τους εξής λόγους:

    1.Την προστασία και κοινωνικοποίηση των αδέσποτων κουταβιών
    2.Την προστασία των ευάλωτων αδέσποτων που δεν μπορούν να επανενταχθούν
    3.Την αποθεραπεία άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων
    4.Την προστασία των εγκαταλελλειμένων δεσποζόμενων ζώων που δεν ξέρουν να επιβιώσουν στους δρόμους και άρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτούς
    5.Την προστασία των κακοποιημένων δεσποζόμενων που αφαιρέθηκαν με εισαγγελική εντολή από τους ιδιοκτήτες τους
    6.Την κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση των αδέσποτων ώστε να μπορέσουν να υιοθετηθούν
    7.Τον έλεγχο επιθετικότητας αδέσποτων σκύλων μετά από καταγγελία
    8.Την προώθηση των ζώων για υιοθεσία
    9.Την προαγωγή της φιλοζωικής παιδείας με επισκέψεις σχολείων
    10.Την ανάπτυξη υγιούς φιλοζωικού εθελοντισμού

    Επειδή σε υπάρχοντα δημοτικά κυνοκομεία υπήρξε κακοποίηση ζώων, δημιουργούνται εύλογα φόβοι ότι το άρθρο 8 θα επιτρέψει και σε άλλους Δήμους την ανάλγητη αντιμετώπιση των αδέσποτων και εγκαταλελλειμένων ζώων, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

    Οι τακτικοί κρατικοί έλεγχοι σε παλαιά και νέα καταφύγια, η δίωξη όλων των εμπλεκόμενων σε περιπτώσεις παραβίασης των άρθρων 1β (ευζωία) και 16 (κακοποίηση) του Ν.4039/2012 και η καθημερινή συνεργασία με τοπικά φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές, είναι απαραίτητοι παράγοντες ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών καταφυγίων. Ως εκ τούτου, η προσβασιμότητα και η χιλιομετρική απόσταση από το κέντρο σε μεγάλης έκτασης Δήμους πρέπει να συνυπολογίζονται και να μην επιτρέπεται στους Δήμους η επιλογή απομακρυσμένων, δύσβατων και απομονωμένων χώρων για την δημιουργία δημοτικών καταφυγίων.

    Η αδυναμία ή η αδιαφορία πολλών Δήμων να ανταποκριθούν στις νομοθετημένες τους υποχρεώσεις εναπόθεσε το βάρος της διαχείρισης των αδέσποτων και εγκαταλελλειμένων ζώων στους εθελοντές και άφησε περιθώρια σε επιτήδειους να κερδοσκοπούν και να αυθαιρετούν ποικιλοτρόπως εις βάρος των ζώων. Ταυτόχρονα με την ίδρυση δημοτικών καταφυγίων υψηλών προδιαγραφών που είναι απαραίτητα για την διαχείριση των υπαρχόντων ζώων, χρειάζονται και ενέργειες για να επιτευχθούν η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, των εγκαταλείψεων δεσποζόμενων ζώων και των κακοποιήσεων, η πάταξη του παραεμπορίου από ιδιωτικές γέννες, των παράνομων εκτροφείων, καταφυγίων και εξαγωγών κτλ που δεν εμπίπτουν στο παρόν άρθρο.

    Τέλος, είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι και οι αυστηρές κυρώσεις στους Δήμους που δεν ανταποκρίνονται στις νομοθετημένες υποχρεώσεις τους»

  • 3 Ιουλίου 2020, 17:04 | Γεωργία Παπακυριτσοπούλου

    Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου Άρθρου 8!Λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι σε πλάσματα που ουδεμία ευθύνη φέρουν για τη δεινή κατάστασή τους και καταδεικνύει την παντελή έλλειψη διάθεσης της κυβέρνησης για ουσιαστική μέριμνα.Παρουσιάζεται αντίθετα εξαιρετικά ύποπτη η όλη προσπάθεια της εν λόγω διαχείρισης! Λάβετε ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων αποδίδοντας ευθύνες και επιβάλλοντας κυρώσεις σε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται.

  • 3 Ιουλίου 2020, 17:42 | Αλεξία Μπακλατζή

    Κάκιστο το σχετικό άρθρο. Τα καταφύγια δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν φυλακές ψυχών αλλά ως μεταβατικό στάδιο μέχρι την επανένταξη των ζώων (Πχ θεραπεια).
    Εάν θέλετε να δώσετε λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων τότε θέσπισε την υποχρεωτική στείρωση (ή έναρξη επιτηδεύματος για τους εκτροφεις).
    Όποιος δεν συμμορφώνεται θα παίρνει κλήση από την αστυνομία. Τα έσοδα θα πηγαίνουν στους δήμους που είναι οι αρμόδιοι στην διαχείριση των αδέσποτων.
    Χαρίστε όπλα στην φαρέτρα των φιλοζωικών και το πρόβλημα των αδέσποτων θα λυθεί άπαξ, χωρίς καταφύγια και δαπάνες συντήρησης αυτών.

  • 3 Ιουλίου 2020, 16:34 | ΜΑΡΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ

    Τραγικά απαράδεκτη η απόφαση να τεθεί έστω και προς διαβούλευση το θέμα των αδέσποτων ζώων. Στις δηλωσεις του αναφορικά με το φλέγον θέμα των αδέσποτων ζώων ο Πρωθυπουργός μας υποσχέθηκε πως θα κάνει το καλύτερο για εκείνα και ζήτησε από τους πολίτες να σέβονται τα ζωα. Συγκεκριμένα δεν επέβαλε να τα αγαπούν αλλά απαίτησε να τα σέβονται και να μη τα κακοποιουν! Και έρχεστε εσείς κύριε Βορίδη και τολμάτε να προτείνετε αυτό το πραγμα; Τρομάξαμε να καταλάβουμε αν είναι κάποια φάρσα ή το εννοείτε πραγματικά!
    Ακυρώστε αμεσα αυτή σας την πρόταση. Φτάνει ποια τόσος εξευτελισμος!

  • 3 Ιουλίου 2020, 16:15 | Σιδέρη Παρασκευή

    Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι αυτού του τόπου να εκδηλώνουν τέτοιες συμπεριφορές, μέσω άρθρων που προσπαθούν να εφαρμόσουν!
    Τα ζώα είναι οργανισμοί και ψυχές που έχουν ακριβώς τις ίδιες ανάγκες με τον άνθρωπο
    Είναι απαράδεκτο λοιπόν να αντιμετωπίζονται με παραγκωνισμό, εγκατάλειψη και άφεση στο έλεος τους και όπου δεν μπορούν να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες είτε ατομικά είτε συλλογικά (μέσω οργανισμών)
    Παρακαλούμε να μην ψηφιστεί και εφαρμοστεί το παραπάνω άρθρο, για το καλό όλων μας!!!

  • 3 Ιουλίου 2020, 16:10 | Ειρήνη Κουτρουμάνου

    Συμφωνώ με το σχόλιο της κυρίας Πιπιλή, το και παραθέτω εκ νέου.

    Το άρθρο 8 δίνει την δυνατότητα δημιουργίας νόμιμων καταφυγίων σε Δήμους που μέχρι τώρα δεν είχαν κατάλληλο χώρο να τα κατασκευάσουν και είναι πολύ θετική εξέλιξη.

    Τα δημοτικά καταφύγια υψηλών προδιαγραφών με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, σε συνεργασία με τοπικά σωματεία και εθελοντές και προσβάσιμα στους δημότες, είναι απαραίτητα για τους εξής λόγους:

    1.Την προστασία και κοινωνικοποίηση των αδέσποτων κουταβιών
    2.Την προστασία των ευάλωτων αδέσποτων που δεν μπορούν να επανενταχθούν
    3.Την αποθεραπεία άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων
    4.Την προστασία των εγκαταλελλειμένων δεσποζόμενων ζώων που δεν ξέρουν να επιβιώσουν στους δρόμους και άρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτούς
    5.Την προστασία των κακοποιημένων δεσποζόμενων που αφαιρέθηκαν με εισαγγελική εντολή από τους ιδιοκτήτες τους
    6.Την κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση των αδέσποτων ώστε να μπορέσουν να υιοθετηθούν
    7.Τον έλεγχο επιθετικότητας αδέσποτων σκύλων μετά από καταγγελία
    8.Την προώθηση των ζώων για υιοθεσία
    9.Την προαγωγή της φιλοζωικής παιδείας με επισκέψεις σχολείων
    10.Την ανάπτυξη υγιούς φιλοζωικού εθελοντισμού

    Επειδή σε υπάρχοντα δημοτικά κυνοκομεία υπήρξε κακοποίηση ζώων, δημιουργούνται εύλογα φόβοι ότι το άρθρο 8 θα επιτρέψει και σε άλλους Δήμους την ανάλγητη αντιμετώπιση των αδέσποτων και εγκαταλελλειμένων ζώων, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

    Οι τακτικοί κρατικοί έλεγχοι σε παλαιά και νέα καταφύγια, η δίωξη όλων των εμπλεκόμενων σε περιπτώσεις παραβίασης των άρθρων 1β (ευζωία) και 16 (κακοποίηση) του Ν.4039/2012 και η καθημερινή συνεργασία με τοπικά φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές, είναι απαραίτητοι παράγοντες ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών καταφυγίων. Ως εκ τούτου, η προσβασιμότητα και η χιλιομετρική απόσταση από το κέντρο σε μεγάλης έκτασης Δήμους πρέπει να συνυπολογίζονται και να μην επιτρέπεται στους Δήμους η επιλογή απομακρυσμένων, δύσβατων και απομονωμένων χώρων για την δημιουργία δημοτικών καταφυγίων.

    Η αδυναμία ή η αδιαφορία πολλών Δήμων να ανταποκριθούν στις νομοθετημένες τους υποχρεώσεις εναπόθεσε το βάρος της διαχείρισης των αδέσποτων και εγκαταλελλειμένων ζώων στους εθελοντές και άφησε περιθώρια σε επιτήδειους να κερδοσκοπούν και να αυθαιρετούν ποικιλοτρόπως εις βάρος των ζώων. Ταυτόχρονα με την ίδρυση δημοτικών καταφυγίων υψηλών προδιαγραφών που είναι απαραίτητα για την διαχείριση των υπαρχόντων ζώων, χρειάζονται και ενέργειες για να επιτευχθούν η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, των εγκαταλείψεων δεσποζόμενων ζώων και των κακοποιήσεων, η πάταξη του παραεμπορίου από ιδιωτικές γέννες, των παράνομων εκτροφείων, καταφυγίων και εξαγωγών κτλ που δεν εμπίπτουν στο παρόν άρθρο.

    Τέλος, είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι και οι αυστηρές κυρώσεις στους Δήμους που δεν ανταποκρίνονται στις νομοθετημένες υποχρεώσεις τους

  • 3 Ιουλίου 2020, 16:11 | Δημητρης

    Μην εξοριζεται τα αδεσποτα στα βουνά!! χρηματοδοτηστε τις στειρώσεις αυτών!!

  • 3 Ιουλίου 2020, 16:48 | Αναστασία κουτσιμανη

    Ντροπή σάς απα ράδεκτο

  • 3 Ιουλίου 2020, 16:04 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Απορώ που αντί να προβληματίζει τους πάντες η ανυπαρξία οικονομοτεχνικής μελέτης για την βιωσιμότητα των καταφυγίων επικεντρώνετε το θέμα στην περιοχή κατασκευής. Ειλικρινά όσοι από εσάς κατηγορούν γενικά και αόριστα τα καταφύγια έχετε άποψη για τα καταφύγια που υπάρχουν στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ή θέλουμε να υιοθετούμε ότι μας βολεύει από αυτές ;

    Αυτές οι κορώνες απελπισίας πως θα κρυφτούν τα αδέσποτα δεν έχουν υπόσταση. Οι σωστές προδιαγραφές λειτουργίας των καταφυγίων με την ανάλογη χρηματοδότηση είναι το πρόβλημα. Τα καταφύγια χρειάζονται για περιπτώσεις όπως η φιλοξενία άρρωστων ζώων, κουταβιών, επιθετικών κλπ ώστε να τύχουν της αντίστοιχης φροντίδας μέχρι την υιοθεσία ή την επανατοποθέτηση. Διαφορετικά ποιος θα αναλάβει αυτό το έργο ;

    Ζητώ από την πολιτεία να δώσει λύση στο θέμα των αδέσποτων και όχι να πετάει το μπαλάκι στους Δήμους με νομοθετικές πράξεις. Οι δε φιλοζωικές να είναι αρωγοί της προσπάθειας, εάν θέλουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παρίστανται ως θεσμικά όργανα διότι δεν ΕΙΝΑΙ. Η πολιτεία έχει τις ευθύνες.

    Σχετικά με ανάρτηση διαμαρτυρίας πως οι φιλοζωικές δεν έλαβαν μέρος σε διαβούλευση για το άρθρο 8 πριν δοθεί σε δημόσιο σχολιασμό εκφράζω την διαμαρτυρία μου για τις προετοιμασίες που έχουν κάνει οι εν’ λόγω ομοσπονδίες σχετικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ οι οποίες προετοιμασίες έχουν στόχο να βρεθούμε προ τετελεσμένων αποφάσεων όπως την απαράδεκτη υποχρεωτική καθολική στείρωση.

  • 3 Ιουλίου 2020, 16:12 | Μένια

    Όχι, ας κάνουμε επιτέλους το μοναδικό πράγμα, που θα διορθώσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Εφαρμογή του νόμου, έλεγχοι και στειρωσεις. Μη ξεσπατε στα ζώα.

  • 3 Ιουλίου 2020, 16:30 | Ζωή

    Ε Λ Ε Ο Σ ! ! !
    ΨΗΦΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΟΎΣ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ
    ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
    ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ, ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΣΤΙΣ
    ΠΛΕΟΝ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ.
    ΑΠΟΣΎΡΕΤΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ‘8’.
    ΠΟΣΟ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΨΥΧΟΙ ΑΚΟΜΗ, ΠΟΣΟ??

  • 3 Ιουλίου 2020, 16:19 | Anastasia

    Οχι στο Αρθρο 8

  • 3 Ιουλίου 2020, 15:28 | Ελενη Ταρενιδου

    Είναι ντροπή να περάσει ένα τέτοιο μέτρο που θα ανοίξει το δρόμο σαυτους που κακοποιούν τα ζώα να το κάνουν ευκολότερα και με τις ευλογίες της ελληνικής βουλης!
    Να αποσυρθεί το άρθρο 8 άμεσα !
    Το πρόβλημα δεν θα λυθεί με αυτό τον τρόπο συμβουλευτείτε τις αρμόδιες φιλοζωικές οργανώσεις με αυθαιρεσίες και μεταθέτοντας το πρόβλημα το μόνο που θα γίνει είναι κουκούλωμα του προβλήματος!

  • 3 Ιουλίου 2020, 15:20 | Ειρηνη

    Ουτε γι αστειο! Μονο στειρωσεις! Στους μη εχοντες με επιδοτηση! Τα αδεσποτα οι δημοι.

  • 3 Ιουλίου 2020, 15:08 | Σοφία

    Δεν πρέπει να περάσει σε νόμο αυτό το έκτρωμα!

  • 3 Ιουλίου 2020, 15:21 | ΒΛΑΧΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΗ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΖΩΑ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΠΑΚΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ. Ο ΝΟΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!! ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΜΕ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΜΕΝΑ, ΑΣΤΕΙΡΩΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΝΝΟΒΟΥΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ….. ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ. Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΩ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑ ΜΕ ΑΔΕΣΟΠΤΑ. ΔΕΝ ΒΡΕΧΕΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ!!! ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΤΕΡΑΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ! ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΝΑ ΖΥΓΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ!! ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΒΟΡΙΔΗ;;; ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΑΠΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…. ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΕΔΩ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. ΕΧΕΤΕ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Κε ΒΟΡΙΔΗ;;; ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΠΟΥ ΝΤΡΕΠΕΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙΣ;; ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΥΝΟΚΟΜΙΑ ΚΟΛΛΑΣΤΗΡΙΑ!! ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ;;; ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΜΩΡΟ ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΜΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ! ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΚΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΑΩ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΟΥΤΕ ΗΡΘΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΜΑΣ!! ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΜΕ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ!!!

  • 3 Ιουλίου 2020, 14:08 | Βασιλικη

    Δεν πρέπει να περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Καμία ελπίδα για ζωή για κανέναν σε αυτόν τον πλανήτη . Τα τετράποδα ποτέ δεν επέλεξαν και τίποτα. Χτίσαμε σπίτια επάνω τους και τώρα μας ενοχλούν και τα στέλνουμε σε στρατόπεδα συγκεντρώσης ; Δεν φτάνει που τα τρώμε τα χτυπάμε και τα εξευτελίζουμε καθημερινά.. Δεν έχουμε το δικαίωμα επάνω τους. Πρέπει να τελειώνει όλο αυτό.

  • 3 Ιουλίου 2020, 14:57 | Καρακλανη Ελενη

    Εκφράζω την αγανάκτηση κ δυσαρέσκεια μου σε αυτό το κατάπτυστο που θέλετε να περασετε…
    Πάτε να νομιμοποιησετε τις αυθαιρεσίες των Δημων, μα θα μας βρείτε απέναντι!
    Υπογραφή καταδίκης για τα ζώα, το έκτρωμα αυτό και η φιλοζωική κοινότητα που διαρκώς αγνοείτε, να ξέρετε πως θα αντισταθεί!
    Τα ζώα έχουν φωνή ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ!
    Όταν πήγε να το περασει ο Τσιρώνης αντιδρουσατε… Τώρα;

  • 3 Ιουλίου 2020, 14:00 | Φενια

    Απαράδεκτο το άρθρο 8 περί καταφυγιων για τα αδέσποτα. Έτσι νομίζετε θα λυθεί το πρόβλημα; αν είναι δυνατόν. Πρώτο μέλημα σας θα πρέπει να είναι ουσιαστικές λύσεις για την ευζωία τους και όχι ο εγκλεισμός τους σε καταφύγια κολαστήρια στο πουθενά.

  • 3 Ιουλίου 2020, 14:03 | Αντωνια

    Απαράδεκτο νομοσχέδιο!

  • 3 Ιουλίου 2020, 14:42 | Ακριβή Μουδήλου

    Θεωρώ απαράδεκτο το άρθρο 8. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με την προσπάθεια απόκρυψής του. Το πρόβλημα των αδέσποτων λύνεται με οργανωμένες στειρώσεις και όχι με την απομάκρυνση των ζωντανών. Τα ζώα έχουν αισθήματα και αισθάνονται την εγκατάλειψη και όλοι ξέρουμε τις συνθήκες που επικρατούν σε απομονωμένα καταφύγια ζώων. Πίστευα πως θα γίνουν βήματα σε σχέση με τα ζώα και εννοώ βήματα μπροστά και όχι βήματα πίσω. Επιτέλους πότε θα αρχίσουμε να νομοθετούμε με γνώμονα την ενσυναίσθηση ως προς τα ζώα ?

  • 3 Ιουλίου 2020, 13:02 | Νεφέλη Σταυρουλακη

    Απαράδεκτο! Η λύση είναι η στειρωση και όχι η εξορία!

  • Απαιτείται τα αδέσποτα ζώα που επανεντάσσονται, πέρα από το microchip, την στείρωση κλπ, να φέρουν ταυτότητα.
    Για την ταυτότητα δεν απαιτείται μηχάνημα, μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί με αυτή για το ότι το αδέσποτο ζώο έχει περάσει κτηνιατρικό έλεγχο, είναι στειρωμένο, και διατίθεται με νόμιμο τρόπο προς υιοθεσία.
    Αν τα στοιχεία είναι πολλά για την αναγραφή σε μια απλή ταυτότητα, διατίθενται και ηλεκτρονικές ταυτότητες πλέον στο εμπόριο, σαν αυτή της HeyPet.eu.

  • 3 Ιουλίου 2020, 13:37 | Μαρία

    Χρηματοδοτήστε τις στειρώσεις… μόνο έτσι θα δοθεί λύση

  • 3 Ιουλίου 2020, 13:39 | Καντώ Πετρή

    Ελπίζω να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!
    Τα περισσότερα κυνοκομεία μετατρέπονται σε τόπους βασανιστηρίων.
    Επίσης η μεταφορά τους σε βραχώδεις εκτάσεις θα οδηγήσει στη μετατροπή τους σε χώρους εγκατάλειψης αθώων ψυχών. Ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων είναι η στείρωση! Πρέπει να γίνει συζήτηση με τις φιλοζωικές και να ενισχυθεί ο ρόλος τους, μόνο έτσι θα βρεθούν λύσεις και μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής των αδέσποτων!

  • 3 Ιουλίου 2020, 13:31 | Αθανάσιος Αγγελίδης

    Να τα προστατέψετε, όχι να τα εξορίσετε.
    htps://youtu.be/SRvcH0pF5oA?t=23

    Οι κυνηγοί ζήτησαν την εξορία τους;

  • 3 Ιουλίου 2020, 12:07 | Αθανάσιος Αγγελίδης

    Διαβούλευση για την εξορία ή όχι των αδέσποτων; Γιατί δεν κάνετε διαβούλευση για την μείωση ή όχι των αποδοχών σας…

  • 3 Ιουλίου 2020, 12:57 | ΑΣΠΑ ΤΡΩΝΤΣΙΟΥ

    Να αποσυρθεί αμέσα. Υποχρέωση του κράτους είναι να προστατέψει τα αδέσποτα και όχι να τα εξορίσει στα κατσάβραχα για να πεθάνουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Θα έπρεπε να ντρέπεστε που διατυπώσατε τέτοια πρόταση. Φροντίστε να γίνονται στειρώσεις και μην κρύβετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. ΝΤΡΟΠΗ

  • 3 Ιουλίου 2020, 12:29 | Κέλλυ Στεφανιδου

    Δυστυχώς σε αυτή την χώρα αντί να κάνουμε βήματα μπροστά υπάρχει πλήρης οπισθοδρόμηση από όλες τις κυβερνήσεις επάνω στο θέμα των ζωων.Δεν έχει προσπαθήσει κανείς να δώσει μια ουσιαστική λύση παρά μόνο προχειρότητες και τώρα πλέον το «ξεφορτωμα» στα όρη στα άγρια βουνά θα γίνεται με πλήρη νομιμότητα.Αυτο που χρειάζεται δεν είναι η δημιουργία περισσότερων δημοτικών κολαστηριων για τα ζώα αλλά ένας νέος Νόμος που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Ας σταματήσει πλέον το ανελέητο κυνηγητό των αδέσποτων που πραγματικά δεν φταίνε σε τίποτα για την δική μας ανευθυνότητα και ας προσπαθήσουμε να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις για πρώτη φορά με συνεργασία και συνέπεια.Αμεση απόσυρση του απαράδεκτου αυτού άρθρου που μόνο λύση δεν πρόκειται να δώσει καθώς πρόκειται πρόχειρη «κάλυψη» και θα οδηγήσει στην εξορία των ζώων για ακόμη μια φορά.

  • 3 Ιουλίου 2020, 12:58 | Ευα

    ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 8
    Καταφύγια σε βραχώδεις και ορεινές εκτάσεις απροσπέλαστα ακόμη και από τους εθελοντες. Να νομοθετήσετε αυστηρά την υποχρεωτική στειρωση των δεσποζόμενων αλλιως ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δηλαδή θα κάνουν γεννες, θα πετουν μωρα δεξια κ αριστερα θα γίνονται αδεσποτα και ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;ΑΣ ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ! ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ ΣΤΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ! ΣΤΟΠ ΣΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΥΣ!

  • 3 Ιουλίου 2020, 12:48 | Γεωργια Χανή

    Η χρησιμότητα των καταφυγίων είναι πολύ ειδική. Για ολιγοήμερη φιλοξενία, για ανάρρωση, αν κάποιο ζωάκι εγκαταληφθηκε, για φιλοξενία έως ότου υιοθετηθεί από άλλη οικογένεια, αν πέθανε ο κηδεμόνας κάποιου ζώου.
    Τα καταφύγια δεν είναι για να μαζεύει ο μπόγιας τα αδεσποτα από τους δρόμους να μην τα βλέπουν οι ψηφοφόροι και οι τουριστες. Σε χώρους που θα καταντήσουν αθλιοι και ελεεινοί οπου θα βασανίζονται και θα κανιβαλιζονται τα ζώα.
    Μας γυρνάτε σε άλλες εποχές αγαπητή μας Κυβέρνηση. Θέλουμε σύγχρονες λύσεις, στειρωσεις, έλεγχο γεννήσεων, χρήση τεχνολογίας, να αλλάξει η εικόνα μας στο εξωτερικό που λατρεύουν την χώρα μας αλλα μας σιχαίνονται για τον τροπο και την βαρβαρότητα με την οποία συμπεριφερόμαστε στα ζώα.
    Να μην το ξεχάσω, μάθημα φιλοζωιας στα σχολεία από τις πολύ μικρες ηλικιες για να γίνουν οι επόμενες γενιές καλύτεροι άνθρωποι και υπεύθυνοι πολίτες όχι σύγχρονοι κατσαπλιάδες, το μάθημα αυτό δεν θα σας στοιχήσει εκατομμύρια όσο η ανέγερση καταφυγίων κολαστήριων που δεν λύνουν και κανένα πρόβλημα.

  • 3 Ιουλίου 2020, 11:27 | Ηλέκτρα Ρήγου

    Οι δασικές εκτάσεις πρέπει να παραμείνουν δασικές εκτάσεις, δεν είναι εκεί ούτε για να πλουτίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι γουνέμποροι, ούτε για να φτιάχνουν οι δήμοι Νταχάου για τα αδέσποτα. Αυτή είναι η περιβαλλοντική πράσινη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας; Αιδώς!

  • 3 Ιουλίου 2020, 11:01 | Χατζηευστρατιου Γιαννα

    Προτεινω την συλλογη υπογραφων κατα του καταπτυστου νομοσχεδιου και υποβολη τους στον υπουργο κ. Βοριδη που δειχνει τοση ευαισθησια τοσο απεναντι στους ανθρωπους οσο και στα ζωα

  • 3 Ιουλίου 2020, 11:03 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

    Η αρμοδιότητα για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζωα συντροφιάς έχει περάσει στον Υφυπουργό Εσωτερικών. Γιατί νομοθετεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Αλλο τα παραγωγικά ζώα, οι αγελάδες, οι χοίροι και τα πρόβατα και άλλο οι γάτες. Παρότι η διάταξη για τα καταφύγια ειναι σωστή.

  • 3 Ιουλίου 2020, 11:25 | Αλεξάνδρα Καρποδίνη

    Η Κυβέρνηση μας έχει εκπλήξει ευχάριστα για πολλά ζητήματα που αφορούν στον άνθρωπο. Επιτέλους αισθανθήκαμε ότι κάτι αλλάζει, ότι η κυβέρνηση δεν είναι μόνο για να επιβάλλει φόρους, να μας κουνάει το δάχτυλο και να μας ταλαιπωρεί, αλλά ενδιαφέρεται για τους πολίτες.
    Παρακαλούμε θερμά να σκύψετε και πάνω από το μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων. Ξέρουμε ότι αν θέλετε ΜΠΟΡΕΙΤΕ. Τόσα σπουδαία μυαλά απλά πρέπει να συνεργαστούν με αυτούς που αντιμετωπίζουν καθημερινά με πόνο ψυχής ανυπόφορες καταστάσεις. Αρκεί να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα όπως πολύ έξυπνα κάνατε σε άλλα πολύ δύσκολα προβλήματα, όχι απλά να τα απομακρύνετε για να μην «ενοχλούνται» αυτοί του τα δημιούργησαν και έτσι να διογκώσετε το πρόβλημα.
    ΄Όλα τα πλάσματα έχουν δικαίωμα στην ευζωία και έτσι θέλουμε και απαιτούμε η χώρα μας που γέννησε τον πολιτισμό να τα αντιμετωπίζει.

    -«Ο Πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα»
    Μαχάτμα Γκάντι

    -«Το γεγονός πως ο άνθρωπος γνωρίζει το καλό και το κακό, αποδεικνύει την ανωτερότητα της σκέψης του σε σχέση με τα ζώα. Το γεγονός πως
    παρ’ όλα αυτά, κάνει το κακό, αποδεικνύει την ηθική κατωτερότητα σε σχέση με τα ζώα».
    Mark Twain, What Is Man, 1906

  • Ζητούμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 8.
    Πραγματικά αν υπάρχει βούληση για να βρεθεί λύση στο θέμα των αδέσποτων θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία με :
    1. Αύξηση ελέγχων των δεσποζόμενων ζώων ως προς την στείρωση, την ηλεκτρονική σήμανση αλλά και την εγγραφή αυτής στο αρχείο του ΥΠΠΑΤ.
    2. Στειρώσεις αδέσποτων ζώων από όλους τους Δήμους σε όλη την χώρα
    3. Υποχρεωτικό μάθημα φιλοζωία στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
    4. Συνεργασία με όλα τα νόμιμα κατά τόπους φιλοζωικά σωματεία και τις Ομοσπονδίες.

    Είναι ντροπή το 2020 όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων με έλεγχο των δεσποζόμενων, αφού από τα δεσποζόμενα προέρχονται τα αδέσποτα, εμείς να τα εξοστρακίζουμε σε καταφύγια «άγονης» γραμμής. Με βεβαιότητα, αν δημιουργηθεί έστω και ένα τέτοιο καταφύγιο θα καταλήξει κολαστήριο για αθώες ζωές.

  • 3 Ιουλίου 2020, 11:26 | Βασιλικη

    Η δημιουργία καταφυγιων σε απομονωμένες περιοχές δυστυχώς το μόνο που θα καταφέρει είναι να κουκουλωσει το πρόβλημα και να «εξαφανίσει» τα ζώα. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα κοινωνικοποίησης τους και επαφής με τον κόσμο οπότε η πιθανότητα υιοθεσίας θα είναι μικρή με αποτέλεσμα απλά να συσσωρεύονται σε περιορισμένο χώρο με αμφίβολες συνθήκες διαβιωσης

  • 3 Ιουλίου 2020, 11:22 | Κυριακή Μουτζούρη

    ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

    Γιατί αυτό το άρθρο έτσι στα μουλωχτά;

    Καταφύγια σε βραχώδεις και ορεινές εκτάσεις απροσπέλαστα ακόμη και από τους εθελοντες. Κολαστηρια εγκαταληψης, Νταχαου για τα αδεσποτα. Αν δεν νομοθετήσατε αυστηρά την υποχρεωτική στειρωση των δεσποζόμενων δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα, σας το έχουν ήδη πει, δηλαδή θα κάνουν ιδιωτικές γεννες, θα πετούν κουτάβια δεξιά κι αριστερά, θα γίνονται αδεσποτα κι εσεις θα τα μπουντρουμιαζετε για να κρύβετε το πρόβλημα; Ποσες εκατονταδες τέτοια κολαστηρια θα χρειαστούν; Δεν είναι καλύτερα να επενδύσετε σε στειρωσεις για την μείωση των αδέσποτων όπως κάνουν σε όλο τον πολιτισμένο κοσμο;

  • 3 Ιουλίου 2020, 11:27 | Παναγιώτα Δαυιδούλα Περήφανου

    Η σύγχρονη αντίληψη και ηθική απέναντι στα ζώα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της διάταξης αυτής, και αποτελεί κίνδυνο για τα ζώα και της πολιτιστικής εξέλιξης της χώρας μας.
    Θεωρούμε απαραίτητο να αποσυρθεί άμεσα και να συζητηθεί συνολικά από το ΥΠΕΣ, σε συνεργασία με νόμιμους φιλοζωικούς φορείς που γνωρίζουν καλά την σημασία του όρου “αδέσποτο ζώο”, το πρόβλημα και τη λύση του.
    Οι τακτικές αυτές της Κυβέρνησης οδηγούν σε άλλες εποχές… άγριες και σκοτεινές!

  • 3 Ιουλίου 2020, 11:01 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΜΠΑΚΗ

    Περιμέναμε κάτι καλύτερο από αυτήν την κυβέρνηση κύριε Βορίδη κι όχι να επαναφέρετε τον κατάπτυστο νόμο Τσιρώνη. Βελτιώστε πρώτα τις συνθήκες στα άθλια ήδη υπάρχοντα καταφύγια για να είστε σοβαροί και αξιόπιστοι να σας πιστέψει ο κόσμος.Δεν σας δίδαξε τίποτα το παρελθόν; Όχι στα κυνοκομεία κολαστήρια. Όχι στις αποθήκες ψυχών με θύματα πάλι τα ζώα!!!!ΝΤΡΟΠΉ και μόνο για το απαράδεκτο άρθρο 8..Πάτε να τα εξοντώσετε όλα????
    ΑΠΌΣΥΡΣΗ ΤΏΡΑ!!!!
    Η μόνη λύση να μειωθεί ο υπερπληθυσμός,τα ζώα πεθαίνουν αβοήθητα,πολλά όσο είναι ακόμα κουτάβια,ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ-ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ,ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ.
    Αποσύρετε τώρα το νομοσχέδιο,σχεδιάστε για το καλό των ζώων με ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις συζητώντας με φιλοζωικές ομοσπονδίες.
    ΑΠΌΣΥΡΣΗ ΤΏΡΑ!!!!!!.

  • 3 Ιουλίου 2020, 10:23 | Δημητρα

    Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο και να συζητηθεί εκ νέου με την παρουσία κ συμβολή ανθρώπων που νοιάζονται πραγματικά για αυτά. Η δημιουργία καταφυγίων δεν είναι τίποτα περισσότερο από κάδους ψυχών.
    Δώστε προτεραιότητα στις στειρωσεις κ στον έλεγχο των ζώων κυρίως στους σταθμούς κ στους κυνηγούς. Δείξτε ένα ανθρώπινο και πολιτισμένο πρόσωπο επιτελους, η κοινωνία μας τι χρειάζεται.

  • 3 Ιουλίου 2020, 10:14 | Μιχάλης Παπάζογλου

    Το άρθρο 8 πρέπει να αποσυρθεί. Δεν συνάδει με τη νέα κουλτούρα που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στην διαχείριση των προβλημάτων που επισημαίνει διαχρονικά η φιλοζωική κοινότητα. Οποιοδήποτε νομοσχέδιο πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη της ΠΦΠΟ που εκπροσωπεί μεγάλο μέρος των φιλοζωικών οργανώσεων και γνωρίζει αριστα την πραγματική κατάσταση και την διαχείριση των προβλημάτων. Σκοπός ειναι να δοθούν εργαλεία στα χέρια των φιλοζωικών οργανώσεων και όχι να δυσκολέψουμε το έργο τους απομακρύνοντας τα αδέσποτα ζώα ή δημιουργώντας καταφύγια στα οποία τα ζώα ζουν κάτω από αθλιες συνθήκες. Αυτές οι εικόνες όταν μάλιστα έχουν την ευλογία ή την αδιαφορία της πολιτείας πλήττουν ηθικά και πολιτιστικά την εικόνα της χώρας.

  • 3 Ιουλίου 2020, 10:28 | Γιούλα Πιπιλή

    Το άρθρο 8 δίνει την δυνατότητα δημιουργίας νόμιμων καταφυγίων σε Δήμους που μέχρι τώρα δεν είχαν κατάλληλο χώρο να τα κατασκευάσουν και είναι πολύ θετική εξέλιξη.

    Τα δημοτικά καταφύγια υψηλών προδιαγραφών με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, σε συνεργασία με τοπικά σωματεία και εθελοντές και προσβάσιμα στους δημότες, είναι απαραίτητα για τους εξής λόγους:

    1.Την προστασία και κοινωνικοποίηση των αδέσποτων κουταβιών
    2.Την προστασία των ευάλωτων αδέσποτων που δεν μπορούν να επανενταχθούν
    3.Την αποθεραπεία άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων
    4.Την προστασία των εγκαταλελλειμένων δεσποζόμενων ζώων που δεν ξέρουν να επιβιώσουν στους δρόμους και άρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτούς
    5.Την προστασία των κακοποιημένων δεσποζόμενων που αφαιρέθηκαν με εισαγγελική εντολή από τους ιδιοκτήτες τους
    6.Την κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση των αδέσποτων ώστε να μπορέσουν να υιοθετηθούν
    7.Τον έλεγχο επιθετικότητας αδέσποτων σκύλων μετά από καταγγελία
    8.Την προώθηση των ζώων για υιοθεσία
    9.Την προαγωγή της φιλοζωικής παιδείας με επισκέψεις σχολείων
    10.Την ανάπτυξη υγιούς φιλοζωικού εθελοντισμού

    Επειδή σε υπάρχοντα δημοτικά κυνοκομεία υπήρξε κακοποίηση ζώων, δημιουργούνται εύλογα φόβοι ότι το άρθρο 8 θα επιτρέψει και σε άλλους Δήμους την ανάλγητη αντιμετώπιση των αδέσποτων και εγκαταλελλειμένων ζώων, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

    Οι τακτικοί κρατικοί έλεγχοι σε παλαιά και νέα καταφύγια, η δίωξη όλων των εμπλεκόμενων σε περιπτώσεις παραβίασης των άρθρων 1β (ευζωία) και 16 (κακοποίηση) του Ν.4039/2012 και η καθημερινή συνεργασία με τοπικά φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές, είναι απαραίτητοι παράγοντες ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών καταφυγίων. Ως εκ τούτου, η προσβασιμότητα και η χιλιομετρική απόσταση από το κέντρο σε μεγάλης έκτασης Δήμους πρέπει να συνυπολογίζονται και να μην επιτρέπεται στους Δήμους η επιλογή απομακρυσμένων, δύσβατων και απομονωμένων χώρων για την δημιουργία δημοτικών καταφυγίων.

    Η αδυναμία ή η αδιαφορία πολλών Δήμων να ανταποκριθούν στις νομοθετημένες τους υποχρεώσεις εναπόθεσε το βάρος της διαχείρισης των αδέσποτων και εγκαταλελλειμένων ζώων στους εθελοντές και άφησε περιθώρια σε επιτήδειους να κερδοσκοπούν και να αυθαιρετούν ποικιλοτρόπως εις βάρος των ζώων. Ταυτόχρονα με την ίδρυση δημοτικών καταφυγίων υψηλών προδιαγραφών που είναι απαραίτητα για την διαχείριση των υπαρχόντων ζώων, χρειάζονται και ενέργειες για να επιτευχθούν η μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, των εγκαταλείψεων δεσποζόμενων ζώων και των κακοποιήσεων, η πάταξη του παραεμπορίου από ιδιωτικές γέννες, των παράνομων εκτροφείων, καταφυγίων και εξαγωγών κτλ που δεν εμπίπτουν στο παρόν άρθρο.

    Τέλος, είναι απαραίτητοι οι έλεγχοι και οι αυστηρές κυρώσεις στους Δήμους που δεν ανταποκρίνονται στις νομοθετημένες υποχρεώσεις τους

  • 3 Ιουλίου 2020, 10:32 | Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου

    Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόταση του Υπουργείου! Η απομάκρυνση των αδέσποτων κι η απομόνωσή τους σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις περιοχές, αποδεικνύει έμπρακτα ότι απλά επιθυμείτε να βάλετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, κρύβοντας το! Με το να τα απομακρύνετε δεν σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα! Η εκπαίδευση, η ενημέρωση πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορείτε να συνδιαλλαγείτε και να βρεθούν λύσεις ορθότερες. Κοιτάξτε την ουσία κι όχι το περιτύλιγμα. Τα καταφύγια δεν είναι λύση. Είναι χώροι – φυλακές!
    Αποσύρετε τώρα το νομοσχέδιο!!!

  • 3 Ιουλίου 2020, 10:05 | Μαρία

    Δεν λύνονται έτσι αυτά τα θέματα.Ειναι απαράδεκτο να γίνουν «φυλακές ψυχών». Στείρωση υποχρεωτική.

  • 3 Ιουλίου 2020, 09:55 | Ευαγγελία Πάσσαρη

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
    Ζητούμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 8.
    Αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε στο πρόβλημα των αδέσποτων,
    -Αποσύρετε το άρθρο άμεσα,
    -Επικοινωνήστε με τις επίσημες φιλοζωικές ομοσπονδίες, ακούστε τις προτάσεις τους,
    -Επιβάλετε την υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων χωρίς εξαιρέσεις,
    -Επικεντρωθείτε στην ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων, η εξορία των αδέσποτων δεν είναι λύση,
    -Ευαισθητοποιήστε – ενημερώστε τους πολίτες,
    -φροντίστε ώστε οι αρμόδιες αρχές να τηρούν τους ισχύοντες νόμους,
    -Εισαγάγετε μάθημα φιλοζωίας στα σχολεία.
    Όχι απλά δεν διορθώνει αλλά διογκώνει το πρόβλημα.
    Αν επιμείνετε στο άρθρο, ολόκληρη η φιλοζωική κοινότητα και όλοι οι λογικοί και συναισθανόμενοι άνθρωποι θα στραφούν εναντίον σας. Επιτέλους για μία φορά ας φερθούμε με λογική και σεβασμό προς τα πλάσματα που μοιραζόμαστε αυτό τον πλανήτη.