Άρθρο 22 – Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Δ΄

1. Τα Α.Ε.Ι./ερευνητικοί φορείς οφείλουν να συγκροτήσουν Ε.Η.Ε. εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Εφόσον διαθέτουν ήδη Ε.Η.Ε. ή Επιτροπής Βιοηθικής ή άλλο συλλογικό όργανο που να ασχολείται με τα ερευνητικά προγράμματα, οφείλουν, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος, να τις προσαρμόσουν στις διατάξεις του παρόντος.
2. Με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών του Α.Ε.Ι. /Διοικητικού Συμβουλίου του ερευνητικού φορέα καταρτίζεται Κανονισμός Αρχών και Λειτουργίας, με απόφαση της Επιτροπής Ερευνών/ Διοικητικού Συμβουλίου εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Στον εν λόγω Κανονισμό εξειδικεύονται τα έγγραφα που υποβάλλονται από τους επιστημονικούς υπευθύνους (αίτηση, ερωτηματολόγιο, έκθεση καταλληλότητας, κλπ.) και η διαδικασία υποβολής τους, ο τρόπος λειτουργίας και λήψης αποφάσεων των Ε.Η.Ε., καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 22:41 | Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. τμήμα Δωδεκανήσου

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
    η ανάγνωση του σχεδίου Νόμου και η απουσία των μεταβατικών διατάξεων προκαλεί οργή και απογοήτευση σε χιλιάδες αποφοίτους Μηχανικούς Τ.Ε.
    Αποδεικνύεται πάλι πως η γνωστή συντεχνία του Τεχνικού Επιμελητηρίου δια μέσω του Υπουργείου σας μπορεί και δρομολογεί εύκολα εξελίξεις προς όφελος των ΠΕ Μηχανικών, όπως Master με αναδρομική ισχύ γι αυτούς και αποκλεισμούς για τους <> Μηχανικούς Τ.Ε.
    Δεν είναι ηθικό και δίκαιο να καταργούνται τα ΤΕΙ χωρίς την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.
    Σας καλούμε να προβείτε σε ανασύνταξη του σχεδίου Νόμου λαμβάνοντας υπ όψιν Ευρωπαϊκές πρακτικές και κανόνες δικαίου.
    Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. τμήμα Δωδεκανήσου

  • 3 Ιανουαρίου 2018, 12:24 | ΚΟΣΜΑΣ Κ

    Ως πτυχιούχος Υγιεινολόγος ΤΕ 1992 προετοιμαζόμουν από παλιά (όπως και όλοι οι συμφοιτητές μου) για το βήμα αυτό : η πρακτική άσκηση από 6 μήνες ήταν 8, δεν υπήρχε καμία αλληλοκάλυψη από ΑΕΙ και ο τίτλος πτυχίου άλλαξε από Επόπτης Δημόσιας Υγείας σε Υγιεινολόγος ΤΕ ……περιμένουμε ταυτόχρονες τομές στην ΙΣΟΤΙΜΙΑ παλιών-νέων πτυχίων

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 10:13 | Ιωαννης

    Η συνενωση των ΤΕΙ Αθηνων και Πειραια και η δημιουργια ενος δυνατου ΑΕΙ ειναι η φυσικη μετεξελιξη της ποιοτικης δουλειας των δυο αυτων ιδρυματων. Η αναγνωριση των αποφοιτων τους στην αγορα εργασιας ειναι δεδομενη. Ειμαι αποφοιτος του Τμηματος Διοικησης Μοναδων Υγειας και Προνοιας του ΤΕΙ Αθηνων (1991 ετος αποφοιτησης) και εργαστηκα εκτοτε στον ιδιωτικο τομεα για 6 χρονια και απο το 1999 εργαζομαι στο Υπουργειο Οικονομικων (ΑΑΔΕ πλεον) οπου διοριστηκα κατοπιν γραπτων εξετασεων του ΑΣΕΠ. Με εκπληξη διαπιστωσα στο παρον νομοσχεδιο τη μη υπαρξη προβλεψης περι αναβαθμισης των πτυχιων παλαιοτερων ετων, κατι το οποιο εχει γινει πολλες φορες στο παρελθον. Ειμαι βεβαιος οτι οι διοικησεις των νεων Τμηματων με το επιστημονικο προσωπικο που διαθετουν, εχουν τη δυνατοτητα καταρτισης προγραμματων αναβαθμισης των παλαιοτερων πτυχιων, ακομη και μεσω απομακρυσμενης φοιτησης (τυπου ανοιχτου πανεπιστημιου). Με αυτο τον τροπο η αναβαθμιση των πτυχιων θα γινει αδιαμφισβητητα αποδεκτη απο την εκπαιδευτικη κοινοτητα. Η καταξιωση εξαλλου των περισσοτερων αποφοιτων των δυο αυτων ιδρυματων στην αγορα εργααιας και η προσφορα τους ειναι δεδομενη. Η αναβαθμιση των πτυχιων μας θα αποτελεσει εφαλτηριο για την περαιτερω καριερα μας. Ευχαριστω για το βημα που μου δοθηκε.

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 18:39 | Αλέξανδρος Ανδρ.

    κ. Υπουργέ,
    Σύμφωνα με την παράγρ. 3 του Άρθρου 5 περί «Ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας, κατάργησης και μεταβολής έδρας Α.Ε.Ι. – Παραρτήματα Α.Ε.Ι.» του Νόμου 4485/2017, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ρυθμίσετε τα θέματα αντιστοιχίας των παλαιών και νέων πτυχίων.
    Αντ’ αυτού, με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, εσείς έχετε αποκλείσει ΠΛΗΡΩΣ ΟΛΟΥΣ τους πτυχιούχους των δύο ΑΕΙ ΤΤ, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες πτυχιούχοι να είμαστε σε ακόμη πιο δυσμενή θέση από αυτή που υποτίθεται το νέο ΠΔΑ θα βελτίωνε.
    Δεν είναι δυνατόν να εισηγηθείτε έναν Νόμο χωρίς την παραμικρή μεταβατική διάταξη για τους πτυχιούχους των δύο ΑΕΙ ΤΤ. Εφόσον καταργείτε τα δύο ΑΕΙ ΤΤ, και πλεόν δεν θα υφίστανται, θα πρέπει να καθορίσετε τους όρους ισοτιμίας των παλαιών με τα νεά πτυχία. Σε αντίθετη περίπτωση, τα πτυχία μας θα είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΧΡΗΣΤΑ!!!!! Καμία ακαδημαϊκή αξία, καμία υπόσταση, τίθεται θέμα ολοκληρωτικής απαξίωσης. Η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη. Θα καταστρέψετε καριέρες χιλιάδων πολιτών της χώρας μας.
    Πιστεύετε ότι υπάρχει έστω και ένα έννομο συμφέρον που να επιβάλλει αυτή την από μέρους σας αμέλεια; Και φυσικά για να σας προλάβω, δεν αναφέρομαι στις γνωστές Συντεχνίες.
    Φανταστείτε την έκταση της ζημιάς που θα υποστούμε όλοι οι πτυχιούχοι κατά την εύρεση εργασίας ή την συνέχιση των σπουδών μας!!! Όλοι οι αιτούμενοι κάτι από τα παραπάνω θα παραπέμψουμε ουσιαστικά τους αποδέκτες των αιτήσεών μας σε ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Και το πρόβλημα θα διογκωθεί δυσθεώρητα στην περίπτωση του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ (ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ), όπου θα εγείρονται αναπάντητα ερωτήματα υπεύθυνα για την απόλυτη καταστροφή της επαγγελματικής/ακαδημαϊκής εξέλιξης των πτυχιούχων.
    Είναι δηλαδή σίγουρο ότι το παρών Νομοσχέδιο θα οδηγήσει στην πλήρη αμφισβήτηση των δύο (παλαιών) ΑΕΙ ΤΤ.
    Εδώ κ. Υπουργέ δεν σας παρακαλάμε.
    Η ικανοποίηση του αιτήματός μας αποτελεί θεσμική σας υποχρέωσή, η οποία στηρίζεται μεταξύ άλλων, στις βασικές αρχές του Συντάγματος. Ως Κυβερνών είστε υποχρεωμένος να ασκείτε την εξουσία με βάση κανόνες δικαίου προκειμένου να αποτρέπεται το ενδεχόμενο της άσκησης εξουσίας σε βάρος των πολιτών.
    κ. Υπουργέ,
    Πράξτε τα δέοντα! Διακυβεύονται πολλά με το υπόψη Νομοσχέδιο!

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 12:24 | Γιώργος

    Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει μακροπρόθεσμα να δώσετε την δυνατότοτητα στους πτυχιούχους Μηχανικούς των ΤΕΙ να περάσουν ένα αριθμό μαθημάτων και να λάβουν τον νέο τίτλο σπουδών. Η διαγραφή των αποφοίτων από τον νέο μετασχηματισμό των σχολών τους, είναι απαράδεκτη.

  • 22 Δεκεμβρίου 2017, 13:29 | Αγγελος

    Το νομοσχέδιο ποιοι το συνέταξαν ; Το Τεχνικό Επιμελητήριο ;
    Οι συντάκτες του νομοσχεδίου είναι προκλητικοί με την απουσία μεταβατικών διατάξεων. Πως θα γίνει η διασφάλιση των ήδη πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. ;
    Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η διασφάλιση τους κατοχυρώνοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα που έπρεπε να είχαν αποδοθεί εδώ και δεκαετίες για τα οποία το Σ.τ.Ε. έχει ήδη αναγνωρίσει την ευθύνη και μπορούν να προσφύγουν κατά της Διοίκησης (πρβλ.Ολ. Στε 1849/2006, Στε 211/2006, 202/2011 Πρ.Ε.Δ) και μετά φτιάξτε ότι Πανεπιστήμιο θέλετε.
    Αν ΔΕΝ διασφαλιστούν και αποκλειστούν με τα γνωστά τεχνάσματα θα πάρουν φωτιά τα Δικηγορικά γραφεία.
    Αρκετά με την γνωστή συντεχνία !!!

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 19:48 | Γιάννης

    Έχω διαβάσει πολλές δηλώσεις του Υπουργού και των πρυτάνεων ότι το ΠΔΑ θα έχει διατάξεις που θα αφορούν τους παλαιούς απόφοιτους και την ύπαρξη διαδικασίας ισοτίμησης παλιών και νέων πτυχίων. Παρόμοιες διατάξεις υπήρχαν όταν τα ΚΑΤΕΕ έγιναν ΤΕΙ, η ανωτέρα βιομηχανική σχολή Πειραιά και Θεσσαλονίκης έγιναν τα πανεπιστήμια Πειραιά και Μακεδονίας αντίστοιχα, η Χαροκόπειος, οι γυμναστικές ακαδημίες όταν έγιναν ΤΕΦΑΑ κτλ. Όλοι οι απόφοιτοι των ιδρυμάτων είχαν δικαίωμα με κάποιες εξετάσεις, μαθήματα κτλ να πάρουν το νέο πτυχίο. Ο Υπουργός εδώ γιατί πράττει διαφορετικά; Γιατί έλεγε ψέματα σε όλες τις δηλώσεις του; Πόση κοροϊδία νομίζει ο Υπουργός ότι αντέχει ο κόσμος;