8. Εναλλακτικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση της διοίκησης της εκπαίδευσης.

  • 15 Απριλίου 2011, 22:36 | Ma Koc

    Υπάρχουν και συμβουλευτικές εταιρίες που μπορούν να βοηθήσουν. Αρκεί βεβαία να ξέρετε εσείς τι ακριβώς θέλετε.

  • 15 Απριλίου 2011, 22:30 | ΠΙ

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΠΣΕΓΓΙΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

    Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΙΚΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΕΡΙ ΓΕΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ – ΝΕΦΕΛΩΔΩΝ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ.

    Η ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣςΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΓΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ , ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙΛΗΨΕΩΝ ΜΟΝΟ ΚΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΜΑΤΟΣ

  • 15 Απριλίου 2011, 22:04 | Σκαρπαλέζου Ρεβέκα

    Αρχικά, χρειάζεται αναδιάρθρωση της οργάνωσης στις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου:αυτή τη στιγμή υπάρχουν άπειρες εγκύκλιοι στις οποίες δεν έχουν άμεση πρόσβαση τα διοικητικά στελέχη,αρκετές διοικητικές πρακτικές δεν είναι κωδικοποιημένες ή γίνονται με λάθος τρόπο ενώ δημιουργούν γραφειοκρατικό χάος. Είναι απαραίτητη μιά απλοποίηση του συστήματος,με σαφείς οδηγίες:κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα με οδηγίες για όλες τις διοικητικές διαδικασίες,που να μην αφήνουν περιθώρια λάθους.Λιγότερες εγκύκλιου σε πλήρη συμφωνία με τους νόμους,συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες του υπουργείου και υιοθέτηση απλών και αποτελεσματικών διοικητικών πρακτικών. Χρειάζονται επίσης απαραίτητα σχολές εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης διοικητικών στελεχών (τρίμηνη ή εξάμηνη φοίτηση με οργάνωση βασισμένη στην εκπαίδευση ενηλίκων ή στην εξ’αποστάσεως φοίτηση).
    Όταν εξασφαλιστούν τα παραπάνω,θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε διοικητική αναδιοργάνωση των σχολικών μονάδων,των διευθύνσεων και των περιφερειών.
    Η διοίκηση πρέπει να ασκείται γρήγορα και αποτελεσματικά,βασιζόμενη στα «αγαθά» της τεχνολογίας και των σύγχρονων αντιλήψεων διοίκησης: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, οχι πυραμίδα…
    Στη διοίκηση να συμμετέχουν ομάδες και όχι άτομα. Πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε ομαδικά.

  • 15 Απριλίου 2011, 22:02 | Παντελής Πρέζας

    Μιλάμε για Α/θμια και Β/θμια.
    Στην Α/θμια περιλαμβάνουμε και την προσχολική.

    Αυτοί που σχεδιάζουν την εκπαιδευτική πολιτική είναι πολιτικοί που σχεδόν πάντα δεν είναι παιδαγωγοί.

    Το γράφω αυτό γιατί οι παιδαγωγοί ξέρουμε πως η προσωπικότητα του ανθρώπου μπορεί να αλλάξει μόνο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

    Κι ενώ τα εκπαιδευτικά συστήματα όλης της ανθρωπότητας επικεντρώνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες, στην πραγματικότητα προσφέρουμε έτσι στους μαθητές μόνο γνώσεις. Παράλληλα απλώς τονίζουμε προτερήματα και μειώνουμε ελαττώματα.
    Στην πραγματικότητα δεν προσθέτουμε προτερήματα και δεν εξαλείφουμε ελαττώματα στους μαθητές.
    Αυτό μπορεί να γίνει κυρίως στην παραμελημένη έως αγνοημένη ηλικία των πρώτων ετών.

    Προτείνω το κράτος να ασχοληθεί επιτέλους με αυτή τη «βαθμίδα εκπαίδευσης» πειραματικά, σοβαρά και με σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.
    Μπορώ να αναφερθώ σε βιβλιογραφία που αναφέρεται στα παραπάνω. Αλλά δεν είναι νομίζω αυτός ο σκοπός της διαβούλευσης.

  • 15 Απριλίου 2011, 11:24 | Β. Κ.

    Συγγνώμη που δημοσιεύω εδώ, αλλά το κάνω επειδή πρόκειται για θέμα ΥΠΔΒΜΘ.

    Μήπως θα πρέπει να κάνετε κάτι για το θέμα των ειδικοτήτων στη δευτεροβάθμια;
    1. Καθηγητές που έχουν δύο ειδικότητες να μπορούν να διδάξουν μαθήματα και των δύο ειδικοτήτων ή

    2. Καθηγητές που έχουν δύο ειδικότητες να μπορούν να πάρουν μετάταξη από τη μια ειδικότητα στην άλλη, αλλά χωρίς να χάνουν την οργανική τους θέση (όταν αυτό είναι δυνατόν) ή χωρίς να αλλάζουν περιοχή μετάθεσης (αυτό είναι πάντα δυνατόν).

    Ευχαριστώ.

  • 15 Απριλίου 2011, 10:06 | Θανάσης

    Διοίκηση σχολείου:
    Τι ισχύει: Ο Δντης ασχολείται περισσότερο με τα διοικητικά, λειτουργία σχολείου, οικονομκά, γραφειοκρατεία και όχι με το παιδαγωγικό έργο του σχολείου. Από τους συλλόγους διδασκόντων που γίνονται όλη την διδακτική χρονιά ελάχιστοι αν όχι κανένας δεν γίνεται για παιδαγωγικά θέματα. Ο Δντης ασκεί το διοικητικό, διαχειριστικό έργο με την βοήθεια ομάδας εκπ/κων οι οποίοι τελικά δουλεύουν όχι 21 ώρες ( το μέγιστο υποχρεωτικό) αλλά 35, ενώ πολλοί άλλοι εκπκοι δηλώνουν άγνοια ή «πουλανε τρέλα» για να μην κάνουν καμία εργασία. Εν ολίγοις δουλεύουν οι φιλότιμοι και συνήθως ο Δντης επωφελείται απ’ αυτήν την κατάσταση η οποία γεννάει αδικίες.
    Πολλές φορές οι Δντες επιλέγονται με κομματικά κριτήρια και δυστυχώς περαν της εμπειρίας δεν έχουν πολλά προσόντα. Συμφωνώ ότι χρειάζονται ταυτοχρόνως εμπειρία + πτυχία, «παν μέτρον άριστον» όμως. Είμαι 8 χρόνια εκπαιδευτικός έχω αλλάξει 3 διευθυντές, κανείς δεν γνωρίζει αγγλικά ή έχει μεταπτυχιακό – διδακτορικό.
    Επίσης οι Δντες δυστυχώς πολλές φορές επωφελούνται προσωπικής εργασίας εκπκων για την δική τους προβολή και ανάδειξη.
    Τι θα ήθελα να γίνει: ομάδα διοίκησης όχι διευθυντής. Ο διευθυντής να έχει συντονισμό και να υπάρχει ή διοικητικό προσωπικό (χωρίς διδακτικές αρμοδιότητες) ή εκπκοι με μειωμένο ωράριο. Απο κει και πέρα όλοι οι υπόλοιποι εκπκοι να έχουν τον ίδιο φορτο εργασίας. Έλεγχος του Δντη. Διαβάζω σχολια παρακάτω ότι ο Δντης πρέπει να έχει ισχυρη προσωπικότητα όραμα, προφιλ ηγέτη κτλ. Οκ το θέμα είναι όμως να δημιουργηθούν θεσμοί και μηχανισμοί ώστε όταν δεν έχει αυτο το προφιλ ο Δντης, το σχολείο να λειτουργεί σωστά.
    Στα σχόλια υπάρχουν δυο αντικρουομενες απόψεις, η μια λέει ο Δντης πρέπει να έχει εμπειρία και να έχει ψηθεί στην τάξη και οι παλιοί εκπκοι κρατάνε τα σχολεία. Η άλλη λέει ο Δντης πρέπει να έχει γνώσεις μεταπτυχικά και να ειναι εξοικοιωμένος με τις νέες τεχνολογίες και ότι οι πιο νέοι έχουν πολλές δυνατότητες. Δεν νομίζω ότι είναι σωστο να βάζουμε κανόνες. Υπάρχουν εκπκοι παλιοί που πράγματι κρατάνε τα σχολεία και οι νέοι «φοβούνται» να μπουν στην τάξη, αλλά έχω δει και νέους που κρατάνε τα σχολεία γιατί οι παλιοί «βαριούνται» να ασχολήθούν ή να κάνουν μάθημα. Γι’ αυτό ξαναλέω χρειαζόμαστε θεσμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
    Επιπρόσθετα η ευθυνοφοβία που πολλές φορές διακατέχει τα στελέχη εκπαίδευσης έιναι ιδιαίτερα οπισθοδρομική για όλους μας, καθηγητές, μαθητές γονείς. Δεν γίνονται δραστηριότητες και άλλα πράγματα στα σχολεία γιατί ο Δντης η Προιστάμενος φοβούνται να αναλάβουν την ευθύνη.
    Τέλος θα ήθελα κάποιοι Δνταδες να σταματήσουν να λένε «στο σχολείο μου»,… είναι σχολείο μας.
    Διοίκηση εκπαίδευσης σε επίπεδο περιφέρειας:
    Σίγουρα ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός και η κατάργηση αναχρονιστικών «ήλιθιων» γραφειοκρατικών διαδικασιών θα ευνοήσει την καλύτερη λειτουργία διοικητικά των περιφερειών. Όμως πρέπει να καθορίσουμε τους στόχους της εκπαίδευσης για την επόμενη όχι τετραετία αλλά εικοσαετία για να δούμε πως θα δομήσουμε διοικητικά (και παιδαγωγικά βέβαια) την εκπαίδευση.

  • 14 Απριλίου 2011, 22:32 | ΠΑΣΥΚΑΓΑ

    Αρ. Πρωτοκόλλου 3/14-4-2011

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ

    Την τελευταία δεκαπενταετία, με φωτεινή εξαίρεση τη θητεία σας ως Υπουργού Παιδείας, η γαλλική γλώσσα και ο πολιτισμός δέχονται μια διαρκή επίθεση με επιστέγασμα όλων τις εξαεγγελίες της Υπουργού κ.Διαμαντοπούλου για το Νέο Λύκειο.

    Ενώ το Ευρωπαικό σχολικό περιβάλλον ευνοεί την εκμάθηση ξένων γλωσσών προωθώντας την πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα, το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θργσκευμάτων καταργεί τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας. Η πρόταση για το Νέο Λύκειο μετατρέπει τον έλληνα μαθητή σε αυρωπαίο πολίτη δεύτερης κατηγορίας , αφού δεν του παρέχει επαρκή εφόδια για την ισότιμη ένταξή του στην ευρωπαική αγορά εργασίας.

    Δεδομένου ότι η γλωσσομάθεια αποτελεί κινητήριο δύναμη οικονομικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων και λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί απαιτούμενο προσόν στην αναζήτηση εργασίας, κρίνετε κύριε Πρωθυπουργέ ότι είναι επαρκής η δίωρη και αποσπασματική διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου;

    Δυστυχώς η κυρία Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ουδέποτε έλαβε υπόψη τις επιστημονικά τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης που έχουν πολλάκις κατατεθεί από το Σύλλογό μας.

    Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, ευελπιστούμε στη θετική σας παρέμβαση προκειμένου να αρθεί άμεσα η αδικία εις βάρος του κλάδου μας, αλλά κυρίως εις βάρος των μαθητών μας και του οικογενειακού προυπολογισμού του ελληνικού λαού.

    Με εκτίμηση

    Το ΔΣ του ΠΑΣΥΚΑΓΑ

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Ενόψει των επικείμενων αλλαγών που προωθεί το Συμβούλιο Π.Ε. και Δ.Ε. υπό την Προεδρία σας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αποφοίτων Πανεπιστημίου, θα ήθελε να καταθέσει τις προτάσεις του.
    Κρίνοντας ότι η σωστή και πλήρης εκμάθηση της γαλλικής, ως κύριας ευρωπαϊκής γλώσσας θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης Δημόσιας Εκπαίδευσης και θα οδηγήσει σε ένα Δημόσιο Σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας, διαμορφώνοντας πολίτες ίσων δυνατοτήτων στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της Ε.Ε. ο ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ. θα ήθελε να προτείνει τα εξής:

    Για το Νηπιαγωγείο:

    I. Εισαγωγή της γαλλικής γλώσσας με μία διδακτική ώρα ημερησίως, στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, πρακτική που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στα Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία της χώρας. Η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας θα γίνεται με τη μορφή παιχνιδιού και με παιδαγωγικό στόχο την κατανόηση και παραγωγή προφορικού λόγου. Η πρώιμη εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας, θα δώσει τη δυνατότητα να διδαχθούν οι μαθητές περισσότερα χρόνια την ξένη γλώσσα, αποχτώντας έτσι μία πληρέστερη γλωσσική και πολιτιστική εμπειρία. Επιπλέον, θα τους βοηθήσει να νοιώσουν από νωρίς ότι είναι ευρωπαίοι πολίτες και θα συμβάλλει στο να συνειδητοποιήσουν από την παιδική τους κιόλας ηλικία, τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται σε μια πολύγλωσση Ευρώπη.

    Για το Δημοτικό:

    1. Εισαγωγή της δεύτερης ξένης γλώσσας από την Τετάρτη Δημοτικού.
    2. Τρίωρη εβδομαδιαία διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, γιατί το δίωρο κρίνεται ανεπαρκές για τη σωστή εκμάθησή της.
    3. Επέκταση της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας και στη ζώνη απασχόλησης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.
    4. Αναμόρφωση του Αναλυτικού Προγράμματος, κατά τρόπον ώστε να συνδέεται η εκμάθηση της δεύτερης ξένης γλώσσας στην Π.Ε. με τη διδασκαλία της στη Δ.Ε. αλλά και με την απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, επιπέδου Α1 και Α2.
    5. Η δεύτερη ξένη γλώσσα να διδάσκεται σε τμήματα το πολύ δέκα μαθητών.

    Για το Γυμνάσιο:

    1. Επαναφορά της τρίωρης εβδομαδιαίας διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας.
    2. Δημιουργία επιπέδων, πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και χρόνια για την αγγλική γλώσσα.
    3. Αξιοποίηση του θεσμού της ενισχυτικής διδασκαλίας στην ξένη γλώσσα.
    4. Να δημιουργηθούν εργαστήρια ξένων γλωσσών, με δέκα το πολύ μαθητές, εξοπλισμένα με όλα τα σύγχρονα εποπτικά μέσα (Η/Υ, βιντεοπροβολέα, διαδραστικό πίνακα κτλ.)

    Για τα ΓΕΛ:

    1. Πλήρη επανένταξη της τρίωρης εβδομαδιαίας διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας στο ωρολόγιο πρόγραμμα και των τριών τάξεων του Λυκείου.
    2. Εφαρμογή της αρχής της ισότητας μεταξύ των μαθημάτων επιλογής με το να καθιερωθεί γραπτή εξέταση και για τα υπόλοιπα μαθήματα επιλογής.
    3. Δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας ανά ομάδα λυκείων και περιοχών δεδομένου ότι οι μαθητές καλούνται να διαγωνισθούν για την εισαγωγή τους στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση σε μάθημα το οποίο δεν διδάσκεται εντός του σχολείου, σε αντίθεση πάντα με την Αγγλική Γλώσσα.

    Για τα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ:

    1. Στο πνεύμα της ισότιμης διδασκαλίας των ξένων γλωσσών οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ) πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επιλογής της ξένης γλώσσας που θα παρακολουθήσουν ως συνέχεια της παρεχόμενης διδασκαλίας στο Γυμνάσιο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων.
    2. Η γαλλική Γλώσσα να διδάσκεται σε περισσότερες ειδικότητες από αυτήν της Αισθητικής-Κομμωτικής (ΕΠΑΣ), όπως για παράδειγμα στο Μηχανολογικό τομέα (μηχανές και συστήματα αυτοκινήτων) καθώς και στον τομέα Γεωπονίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Επιχειρήσεις Αγροτουρισμού και Αγροβιοτεχνίας).

    Η γαλλική γλώσσα θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο, κατά το δυνατό, καλύτερης εκμάθησης τα επόμενα χρόνια. Η σημερινή ανεπαρκής και αποσπασματική διδασκαλία της οδηγεί πρακτικά σε κατάργησή της, τη στιγμή που το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης απαιτεί το αντίθετο. Η τάση για αύξηση των Αρχαίων Ελληνικών αν και ίσως σωστή στη σύλληψή της, είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα. Η μείωση των ωρών διδασκαλίας της γαλλικής, δεν προωθεί απαραίτητα τη βελτίωση της γνώσης της αρχαίας και νέας ελληνικής γλώσσας. Χωρίς να οδηγεί σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, ζημιώνει και το επίπεδο εκμάθησης της γαλλικής, βασικής γλώσσας για το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Για τον Έλληνα μαθητή, η τάση η οποία διαμορφώνεται (δεδομένου ότι οι οικογένειες δεν έχουν την οικονομική ούτε τη χρονική δυνατότητα να καλύπτουν εξωσχολικές δραστηριότητες) και η οποία θα ενισχύεται σύμφωνα με τους παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες προς το χειρότερο στο μέλλον, θα έχει ως αποτέλεσμα ο μαθητής να υστερεί ως προς τους Ευρωπαίους συμμαθητές του, μέτρια ελληνικά, ελάχιστη ή ελλιπή γνώση άλλης ευρωπαϊκής γλώσσας.
    Με εκτίμηση,

    Το ΔΣ του ΠΑ.ΣΥ.ΚΑ.ΓΑ

  • 14 Απριλίου 2011, 20:53 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Οι σχολικές μονάδες του μέλλοντος προβλέπεται να είναι μεγάλες σε μέγεθος! ΠΟΛΥ μεγάλες.. καλώς ή κακώς… η διαχείρισή τους απαιτεί μόνιμο διοικητικό προσωπικό αλλά πάνω από όλα διευθυντή-υποδιευθυντή κ.τ.λ. με υψηλή εξειδίκευση και διοικητικές γνώσεις.. φαντάζεστε διοικητικό στέλεχος της εκπαίδευσης (έστω άριστο παιδαγωγό) να μπορεί να σταθεί στη διοίκηση του 21ου αιώνα αλλιώς; χωρίς γνώσεις πάνω στην υλοποίηση προγραμμάτων, στο δημ. λογιστικό, το διοικητικό δίκαιο; σαφώς η εμπειρία στη διοίκηση είναι πολύ σημαντικό προσόν και πρέπει να πριμοδοτείται γενναία, αλλά και η μοριοδότηση σπουδών και σεμιναρίων πάνω στη διοίκηση (π.χ. η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης) θα αποτελέσει κίνητρο βελτίωσης για πολλούς νεώτερους εκπαιδευτικούς και θα προάγει την αξιοκρατία στην επιλογή των μελλοντικών διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης.

  • 14 Απριλίου 2011, 17:47 | Γιώργοσ Γεωργίου

    Θέλω να πιστεύω ότι η διαβούλευση δεν είναι «στάχτη στα μάτια».
    Τι νέα από το νέο σχολείο?
    Εδώ στη μύτη των Διευθυντών – Τρίπολη – Μεγάλων – ολοήμερα σχολεία ενώ γράφουν εκατό μαθητέσ μένουν 10-15 και ούτε μέχρι τισ τρεις.Μάλιστα πληρώνονται και ωρομίσθιοι για ώρεσ χωρίσ μαθητές.
    Άλλα σχολεία δεν έχουν διδακτικά αντικείμενα συμπληρωμένα ακόμη και χαιρόμαστε για το ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ –

  • 14 Απριλίου 2011, 13:18 | Δούκας Τριαντάφυλλος

    «Το νομοσχέδιο επιχειρεί -σωστά καταρχήν-τον περιορισμό της διοικητικής πολυδιάσπασης, μένει όμως να απαντηθεί ένα βασικό ερώτημα: Πώς θα εξασφαλιστεί η άρτια στελέχωση των νέων διοικητικών δομών της εκπαίδευσης και άρα η καλύτερη λειτουργία τους;
    Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας, ο Προϊστάμενος της νέας Διεύθυνσης, ο Περιφερειακός Διευθυντής είναι θέσεις με πολλά διοικητικά καθήκοντα πέραν των παιδαγωγικών και τα καθήκοντα αυτά φαίνεται να αυξάνονται όσο θα μειώνεται η εξάρτηση από την Κεντρική Διοίκηση…
    Πέρα από τα μεταπτυχιακά, λειτουργεί από το 1983 η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την κατάρτιση εξειδικευμένων στελεχών του Δημοσίου και με άριστα αποτελέσματα στο χώρο της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, κεντρικής και αποκεντρωμένης.
    Στους αποφοίτους της Σχολής αυτής περιλαμβάνονται και εν ενεργεία δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι επέλεξαν τη σταδιοδρομία στο εκπαιδευτικό λειτούργημα και συνδυάζουν έτσι παιδαγωγική εμπειρία & κατάρτιση και διοικητικές γνώσεις, ενώ έχουν γίνει και πρακτικές ασκήσεις σπουδαστών της Σχολής σε διοικητικούς φορείς του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.
    Ελλείψει ειδικής πρόνοιας στον ν. 3848/2010 είναι ευκαιρία με το νέο νόμο για τη διοίκηση της εκπαίδευσης να αξιοποιηθούν και οι εκπαιδευτικοί-απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης μέσω μιας ξεχωριστής μοριοδότησης του προσόντος τους.Ας σημειωθεί ότι μέχρι τώρα σε όλες τις κρίσεις των διοικητικών θέσεων στην εκπαίδευση (προϊστάμενοι- διευθυντές σχολικών μονάδων)οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔ έπαιρναν τα μόρια του μεταπτυχιακού. Αυτό για πρώτη φορά καταργήθηκε με τον ν. 3848/2010 ελπίζω από αβλεψία, η οποία θα ήταν δίκαιο να διορθωθεί.

  • 14 Απριλίου 2011, 06:12 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΟΤΙ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ Η ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΛΠ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΘΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ..ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ….ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΙΕΣ ,………ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ..ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΜΗ….. ΠΡΑΞΕΩΣ …ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΩΣ……ΚΛΠ
    ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ …..ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ… ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ……ΚΑΙ ΤΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΙ ΑΥΤΟΥ …ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ …ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ,,, ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ….ΚΛΠ

  • 14 Απριλίου 2011, 06:00 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ
    ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΙΟΥ
    ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΜΙΣΟ.
    ΠΧ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ….ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΛΠ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΕΧΟΥΝ????
    ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΡΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΟΠΕΙ.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ -ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΛΠ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ…
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

  • 13 Απριλίου 2011, 22:56 | Mackis

    Για όσους δεν γνωρίζουν (ανάμεσά τους και πολλά στελέχη της εκπαίδευσης) υπάρχουν τα εξής:
    1. http://www.syzefxis.gov.gr/ (ρίξτε μια ματιά)
    2. http://www.sch.gr (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο) με σημαντικές παρεχόμενες υπηρεσίες όπως:
    e-mail, Ιστοσελίδες, Blogs, Τηλεδιάσκεψη, Σύγχρονη και Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση, Ψηφιακή Υπογραφή, Κρυπτογράφηση, υπηρεσίες VOIP (αν και δεν λειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία) κ.λ.π.
    Προτείνω:
    1. Όλοι οι εκπαιδευτικοί να εγγραφούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
    2. Όλα τα έγγραφα να αποστέλλονται μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ψηφιακή υπογραφή.
    3. Βελτίωση του edatacenter, παροχή περιορισμένης πρόσβασης στο edatacenter σε Διευθυντές Σχολείων (να μπορούν ας πούμε να αλλάζουν Μ.Κ., να εισάγουν νέες εγγραφές στην καρτέλα των αδειών κ.α.)
    4. Ενιαία Αρχή Πληρωμής: σύνδεση του DIASPAY με το edatacenter, υποχρεωτικό για όλα τα σχολεία.

    Η τεχνολογία μπορεί να κάνει θαύματα. Η υποδομή υπάρχει.

    ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

    Βεβαίως, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την απομάκρυνση στελεχών με προφανή ψυχολογικά προβλήματα!

    Τα σχόλια στη διαβούλευση είναι πάρα πολύ λίγα. Οι εκπαιδευτικοί είναι λαλίστατοι σε άλλα φόρα. Εδώ όμως…

  • 13 Απριλίου 2011, 21:21 | ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Ως εναλλακτικες προτάσεις για τους διευθυντές προτείνων:
    -οι εν δυνάμει υποψήφιοι διευθυντές να δηλώνουν την πρόθεση τουσ στο σύλλογο διδασκόντων.Να γίνεται ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας να συνεκτιμάται με τα προσόντα των υποψηφίων
    – μετα από δύο θητείες να επανέρχεται στα διδακτικά του καθήκοντα για να έχει δικαίωμα νέας υποψηφιότητας
    – να έχει δικαίωμα veto στο σύλλογο αλλά να μην είναι απόλυτα κυρίαρχος

  • 13 Απριλίου 2011, 18:46 | Γιώργος

    Δεν είμαι δάσκαλος, αλλά γονιός και συγχωρέστε με, που παίρνω το λόγο εδώ, και απευθύνομαι όχι μόνο στο Υπουργείο αλλά και σε δασκάλους.
    Έχω την εντύπωση πως ότι πάει να γίνει, (όχι μόνο τώρα αλλά όλα τα τελευταία χρόνια) γίνεται σε βάρος του μαθητή και του γονιού.
    ο μαθητής πλέον δεν έχει χρόνο να παίξει το απόγευμα, αλλά πρέπει να προλάβει εκτός των μαθημάτων του σχολείου και τις φωτοτυπίες που δίνει ο δάσκαλος.
    Αλήθεια αυτό με τις φωτοτυπίες πότε επιτέλους θα σταματήσει ?
    Δεν κάνω επίθεση σε κανέναν εδώ (άλλωστε δεν γνωρίζω κάποιον), αλλά σκέφτηκε ποτέ κανείς εάν ο γονέας έχει χρόνο να ασχοληθεί με αυτές ?
    Προσωπικά αναγκάζομαι να πληρώσω δασκάλα το απόγευμα στο σπίτι για να μπορούν να ανταποκριθούν τα παιδιά μου στις πρώτες τάξεις όπου βρίσκονται.
    Υποτίθεται ότι στο σχολείο ο μαθητής μαθαίνει τα τρέχοντα της ημέρας, αλλά με το ρυθμό – πρόγραμμα που ισχύει – πότε θα προλάβει να εμπεδώσει, κατανοήσει το μάθημα της ημέρας, είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να προβληματίσει πολλούς. Σχετικό παράδειγμα θα πω στην Β’ Δημοτικού ο πολλαπλασιασμός που πρέπει σε μία βδομάδα να μάθει μέχρι το 10 όλη την προπαίδεια. Για μας τους μεγάλους μπορεί να φαίνονται εύκολα αλλά για ένα μαθητή «το σφουγγάρι του» δεν είναι σε δυνατότητα να αφομοιώσει πλήρως αυτά που του λέμε.
    Με λίγα λόγια (προσωπική μου εκτίμηση), διαβλέπω ότι κάνουμε τα παιδιά μας λιγότερο ευτυχισμένα με λιγότερο χρόνο να διδαχτούν βασικά πράγματα για τη ζωή, γιατί ΠΑΙΔΕΊΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΓΝΩΣΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΖΩΗ.
    Αυτά και ελπίζω να σκύψετε με σύνεση προς όφελος του κάθε παιδιού.

  • 12 Απριλίου 2011, 20:30 | Ρίτα

    Θεωρώ ότι πρέπει να πάψει ο ρόλος του ΟΕΔΒ ως έχει σήμερα και να υπάρχει για τον εκπαιδευτικό η δυνατότητα επιλογής από μία λίστα βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού του εμπορίου για το μάθημά του. Πολύ φιλόδοξο βέβαια αυτό και ειδικά σε εποχές οικονομικής δυσχέρειας ίσως ακούγεται ανέφικτο, αλλά τελικά είναι σίγουρα οικονομικότερη η σημερινή διαδικασία συγγραφής και έκδοσης σχολικών εγχειριδίων τα οποία πολλές φορές είναι δύσχρηστα/δυσνόητα/απωθητικά;
    Εξάλλου θέλουμε αυτονομία της σχολικής μονάδας…

  • 12 Απριλίου 2011, 19:37 | ΘΟΔΩΡΟΣ

    Αν ο διευθυντής δεν υποστηριχτεί από μόνιμο διοικητικό προσωπικό ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΕΝΟΣ Όσο για την επιλογή των διευθυντών καλά είναι τα μεταπτυχιακά ( και ας αποκτήθηκαν όπως αποκτήθηκασ αποκτήθηκαν) αλλά χρειάζεται ο διευθυντής να εμπνέει , να εμψυχώνει , να συμπαραστέκεται στους μαθητές και τους καθηγητές , να είναι δηλαδή ΗΓΕΤΗΣ .
    Αυτά όμως δεν μαθαίνονται σε κανένα μεταπτυχιακό αλλά στα πεδία των μαχών και αυτά είναι οι τάξεις και η προϋπηρεσία στη διοίκηση.
    Όσο αφορά τους σχολικούς συμβούλους , αυτοί πρέπει να επιλέγονται ανάμεσα σε μαχόμενους εκπαιδευτικούς και όχι να είναι συνταξιούχοι εν ενεργεία.

  • 12 Απριλίου 2011, 17:22 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Το νομοσχέδιο επιχειρεί -σωστά καταρχήν-τον περιορισμό της διοικητικής πολυδιάσπασης, μένει όμως να απαντηθεί ένα βασικό ερώτημα: Πώς θα εξασφαλιστεί η άρτια στελέχωση των νέων διοικητικών δομών της εκπαίδευσης και άρα η καλύτερη λειτουργία τους;
    Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας, ο Προϊστάμενος της νέας Διεύθυνσης, ο Περιφερειακός Διευθυντής είναι θέσεις με πολλά διοικητικά καθήκοντα πέραν των παιδαγωγικών και τα καθήκοντα αυτά φαίνεται να αυξάνονται όσο θα μειώνεται η εξάρτηση από την Κεντρική Διοίκηση…
    Πέρα από τα μεταπτυχιακά, σεμινάρια κ.τ.λ.(την ποιότητα των οποίων δεν αμφισβητώ) λειτουργεί από το 1983 η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την κατάρτιση εξειδικευμένων στελεχών του Δημοσίου και με άριστα αποτελέσματα στο χώρο της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, κεντρικής και αποκεντρωμένης.
    Στους αποφοίτους της Σχολής αυτής περιλαμβάνονται και εν ενεργεία δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι επέλεξαν τη σταδιοδρομία στο εκπαιδευτικό λειτούργημα και συνδυάζουν έτσι παιδαγωγική εμπειρία & κατάρτιση και διοικητικές γνώσεις, ενώ έχουν γίνει και πρακτικές ασκήσεις σπουδαστών της Σχολής σε διοικητικούς φορείς του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.
    Ελλείψει ειδικής πρόνοιας στο ν. 3848/2010, είναι ευκαιρία με το νέο νόμο για τη διοίκηση της εκπαίδευσης να αξιοποιηθούν και οι εκπαιδευτικοί-απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης μέσω μιας ξεχωριστής μοριοδότησης του προσόντος τους αυτού, τουλάχιστον με τα μόρια του Β΄ πτυχίου (η Σχολή δεν είναι μεταπτυχιακό)για την ανέλιξή τους σε θέση στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης, αλλά και να θεωρηθεί η Σχολή σαν πρόσθετο προσόν για όσους ζητούν απόσπαση ή μετάταξη σε διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας.
    Τα παραπάνω δεν αμφισβητούν την ικανότητα όσων υπηρετούν αυτή τη στιγμή σε θέσεις στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης. Είναι μόνο μια πρόταση να δοθεί ευκαιρία ανόδου εκπαιδευτικών με υψηλή εξειδίκευση σε θέσεις με μεγάλο φόρτο διοικητικών εργασιών. Στο κάτω-κάτω αληθινή δύναμη μιας δημόσιας υπηρεσίας είναι οι εργαζόμενοί της, έτσι δεν είναι;

  • 12 Απριλίου 2011, 11:25 | Χρύσα

    Κέντρο του σχολείου, της εκπαίδευσης, της αγωγής είναι ο μαθητής. Αν μαθητές δεν υπάρχουν, δεν υπάρχουν ούτε δάσκαλοι, ούτε σχολικές μονάδες, ούτε σχολική διοίκηση. Και ενώ ο θεσμός του σχολείου και της αγωγής είναι τόσο παλιός όσο και ο άνθρωπος, χρειάστηκε να φτάσουμε στον 20ο αιώνα, για να γεννηθούν οι φωτισμένοι μεταρρυθμιστές της εκπαίδευσης, οι οποίο εισηγήθηκαν το λεγόμενο Σχολείο Εργασίας ή άλλως την προοδευτική εκπαίδευση. Και αφού χρειάστηκε να περάσει, για τα ελληνικά δεδομένα λέω, ένας αιώνας, έχει αρχίσει επιτέλους να εμπεδώνεται η αντίληψη πως στην παιδαγωγική διαδικασία ο πρωταγωνιστής είναι ο μαθητής και κανένας άλλος, μηδέ του/της αρμόδιου/ας υπουργού εξαιρουμένου/ης. Όλοι αυτοί είναι στην υπηρεσία του αναπτυσσόμενου ανθρώπου. Αλλά οι μαθητές έχουν και γονείς, των οποίων ο ρόλος επιβάλλεται να αναβαθμιστεί στο πνεύμα της συμμετοχής και να γίνει θεσμικός στο πνεύμα της καλής συνεργασίας με τη σχολική μονάδα, για το καλό του παιδιού του και των παιδιών γενικότερα. Αυτό θα ωφελήσει στο να πάψουν να βλέπουν το δημόσιο σχολείο ως τον τόπο που «εναποθέτουν» τα παιδιά τους, για να έσχουν το κεφάλι τους ήσυχο.
    Αν συνείδητοποιήσουν βαθιά το ρόλο τους όλοι όσοι εμπλέκονται στη σχολική διαδικασία, υπάρχει ελπίδα αυτή η πατρίδα, που λέγεται Ελλάδα, να γίνει καλύτερη.

  • 12 Απριλίου 2011, 00:05 | ΄Χαράλαμπος

    Η διοίκηση της σχολικής μονάδας πρεπει να ασκείται επιτελικα και κατευτθυντικα απο το Διευθυντη αλλα και απο δασκαλους του ΣΧολειου οιοποίοι να ασκούν σε συγκεκριμενους τομεις διοικηση Ετσι επιτυγχάνεταιαποφωρτιση του μεγαλου βαρους τουΔιευθυντη και ΠΑΡΑΜΟΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΉ ΤΆΞΗ , ενεργοποιηση του συνολου των εκπαιδευτικών σε διοίκηση και παιδαγωγικη κατευθυνση,ενίσχυση υπευθυνότητας,ενσυναίσθηση κλπ

  • 11 Απριλίου 2011, 09:06 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ

    ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΚΥΡΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ
    ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Η ΜΟΝΗ ΛΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΤΕ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ , ΝΟΜΟΥ , ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ….
    ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ,
    ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ)…
    ΕΞΥΠΝΟΥΣ …
    ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ…ΚΛΠ.
    ΔΩΣΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ
    ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ….ΚΑΙ ΟΧΙ ΗΞΕΙΣ…. ΑΦΗΞΕΙΣ
    ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΤΕ ΗΓΕΤΗ????ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

  • 10 Απριλίου 2011, 10:43 | Παναγιώτης Αγγελιδάκης

    Θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής:
    Στο Διάγραμμα Διοίκησης & γενικότερα στις προτάσεις για το Νέο Λύκειο, απουσιάζει ο θεσμός των Κέντρων Σχολικού & Επαγγελματικού Προσανατολισμού (τα λεγόμενα ΓΡΑΣΕΠ).
    Επίσης απουσιάζει σχετικό μάθημα για το Λύκειο.
    Οι μαθητές έχουν την ανάγκη της λειτουργίας ενός σωστά οργανωμένου θεσμού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, προφανώς, σε διαφορετική μορφή από αυτή που λειτουργεί έως σήμερα.

  • 10 Απριλίου 2011, 10:35 | Τζαγκαρουλάκης Ιωάννης

    Ως εναλλακτικές προτάσεις
    1) οι μαθητές και οι γονείς να συμμετέχουν στην επιλογή του Διευθυντή της σχολικής μονάδας
    2) η χρηματοδότηση και η διοίκηση των σχολείων να είναι έργο των διοικήσεων των περιφερειών
    3) να δημιουργηθεί ένα είδος ΔΣ όπου θα συμμετέχουν και μαθητές, το οποίο θα διαχειρίζεται τις υπηρεσιακές ανάγκες της σχολικής μονάδας
    4) οι καθηγητές των σχολείων να είναι υποχρεωμένοι να υπηρετούν στην σχολική μονάδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι σήμερα. Είμαι της γνώμης ότι το σύστημα μοριοδότησης θα πρέπει να περιοριστεί και να εισχθούν περισσότερα αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή τους σε κάθε σχολική μονάδα, συμπεριλαμβανομένου και της ατομικής αξιολόγησης τους.
    5) να δημιουργηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης για τους καθηγητές των σχολικών μονάδων το οποίο θα στηρίζεται σε σταθερό ερωτηματολόγιο προς τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας και θα δημοσιοποιείται.
    6) να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας συμβούλων εκπάιδευσης ο οποίος θα επιλύει προβλήματα εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων και θα επισκέπτεται τις σχολικές μονάδες επί μονίμου βάσεως
    7) οι καθηγητές να πάιζουν ενεργητικότερο ρόλο στη εκπαίδευση και διαπεδαγώγηση των μαθητών, με το να εργάζονται περισσότερες ώρες, πέραν των διδακτικών τους καθηκόντων, με αντικέιμενο τη βοήθεια των αδυνάτων μαθητών, την λύση αποριών στο διάβασμα. Στόχος είναι ο μαθητής να μαθαίνει την ύλη μέσα στη σχολική μονάδα, όπου θα διδάσκεται, θα μαθαίνει και θα συζητά την ύλη με τους συμμαθητές και τους καθηγητές.

  • 10 Απριλίου 2011, 09:29 | B. Δ

    Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΕ ΠΟΙΟ Ή ΠΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΦΟΙΤΗΣΕΙ
    ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΡΙΖΕΙ, ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΑΡΙΘΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ .
    ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
    Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
    ΤΕΡΜΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΞΕΤΑΣΤΕΩΝ!!!!!!!!
    ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΑΘΗΤΟΠΑΤΕΡΕΣ,ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ Π.Χ. 30% ( ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ).
    ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΣΘΕΝΑΡΑ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ!!!
    ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΕΡΕΙ ( ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΟΥΣ ΣΤΑΣΙΜΟΥΣ )ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
    ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
    ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ
    ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
    ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΕΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
    ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
    ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ 15 ΜΑΙΟΥ.

  • 10 Απριλίου 2011, 06:23 | Στουπάκης Νικόλαος

    1) Ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς των μαθητών (ύστερα από προσδιορισμό των δυνατοτήτων του κάθε Σχολείου και έγκαιρη εγγραφή των μαθητών).
    2) Ωράριο: 6ωρης καθημερινής παραμονής στο Σχολείο για όλους τους εκπαιδευτικούς.
    3) Στην επιλογή των Δ/ντών των Σχολείων να έχουν λόγο και οι γονείς (όλο το σώμα των γονέων, όχι μόνο η διοίκηση των συλλόγων γονέων).
    4) Στα Γυμνάσια να μην απορρίπτονται οι μαθητές, αλλά να λαμβάνουν απολυτήριο και κάτω από τη βάση (π.χ. 9, 8). [Συνήθως δεν χρησιμεύει σε τίποτα η επανάληψη της τάξης].
    5) Να απαγορευτεί κάθε απόσπαση εκτός σχολείου ή εκπαιδευτικών διοικητικών δομών. Όσες αποσπάσεις (ή διαθέσεις)γίνονται πάντως, να πραγματοποιούνται μόνο από την Περιφέρεια ή το Υπουργείο (όχι από τις τοπικές Δ/νσεις εκπαίδευσης. Να μπορούν όμως οι εκπαιδευτικοί να μετατάσσονται, αν το επιθυμουν, στις υπόλοιπες υπηρεσίες του δημοσίου.
    ΤΕΛΟΣ,
    6) ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ, ΔΙΑΡΚΩΣ ΕΝΗΜΕΡΟΥΜΕΝΗ, ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΕΚΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ) ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΗ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ).
    Νίκος Στουπάκης, σχολικός σύμβουλος δευτεροβάθμιας ε.τ.

  • 9 Απριλίου 2011, 19:35 | ΚΟΛΟΚΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Η αποτελεσματική λειτουργία ενός σχολείου απαιτεί την ύπαρξη μόνιμου διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες π.χ στην Κύπρο. Δεν είναι δυνατόν το βάρος αυτό να το επωμίζονται οι εκπαιδευτικοί και ιδιαίτερα οι καθηγητές πληροφορικής οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν στο ρόλο του ηλεκτρονικού γραμματέα, του διαχειριστή και τεχνικού εργαστηρίου Η/Υ, να υποστηρίξουν γενικότερα τη λειτουργία οποιασδήποτε συσκευής λειτουργεί με ρεύμα και φυσικά να διδάξουν!

    Φυσικά η εύρυθμη λειτουργία ενός σχολείου και μάλιστα ολοήμερου προϋποθέτει και άλλα πράγματα όπως ύπαρξη εστιατορίου στο οποίο θα παρασκευάζεται φαγητό για τους μαθητές, σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, τακτική επίσκεψη στο σχολείο από σχολίατρο ο οποίος θα παρακολουθεί την υγεία των μαθητών, υποστήριξη των μαθητών από ειδικούς ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, όπου αυτό απαιτείται. Οι υπάρχουσες υποδομές στα θέματα αυτά κρίνονται τουλάχιστον ανεπαρκείς.

    Δεν έχω βέβαια αυταπάτες για τις προθέσεις του υπουργείου. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα συνεχίσει να αποτελεί ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό που πνίγει τις δημιουργικές δυνάμεις μαθητών και εκπαιδευτικών, αναπαράγει την κοινωνική ανισότητα και προωθεί το μοντέλο της πειθαρχημένης κοινωνίας.

  • 9 Απριλίου 2011, 17:54 | ΣΤΡΑΤΟΣ

    Το σημαντικότερο σε όλη τη διαδικασία της εκπαίδευσης των παιδιών μας είναι να καταφέρουμε να έχουμε εκαπιδευτικούς που αγαπάνε τα παιδιά και όχι γραφειοκράτες – τιμωρούς, που σε κάθε «παράπτωμα» επιβάλλουν την αποβολή, ως μέσο πειθαρχείας στην Β/θμια εκπαίδευση.
    Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή των νέων Διεθυντών, νομίζω, ότι θα ήταν – ουτοπικό φυσικά, αλλά πρωτεύων: η ύπαρξη υγειούς οικογενειακής ζωής του Διευθυντή.
    Γέμισαν τα σχολεία μας από «τυχοδιώκτες μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς» εκπαιδευτικούς, χωρίς οικογένεια ή «μονογονεϊκοί» όπως είναι στη μόδα, που θέλουν να «κυριεύσουν και να φωτίσουν τον κόσμο» και δε νοιάζονται παρά μόνο για την ανέλιξή τους στα πανεπιστημιακά έδρανα.
    Από την άλλη μεριά, μεγάλο ποσοστό διευθυντών είναι θεολόγοι, οι οποίοι κουβαλούν μόνιμα τις θρησκευτικές παροπίδες και φυσικά δυσκολεύονται να δράσουν σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο.
    Αν αγαπήσουμε τα παιδιά, θα γίνει καλύτερη η εκπαίδευσή μας και η ζωή μας.

  • 9 Απριλίου 2011, 16:36 | Γιώργος Δάλκος

    Έλεγχος, έλεγχος, έλεγχος παντού! Και πρώτα απ’ όλα, στο Υπουργείο Παιδείας! (Και όχι μόνο για να δοθεί το καλό παράδειγμα).

  • 9 Απριλίου 2011, 14:03 | Νίκος

    Πρέπει να λυθούν δύο θέματα σχετικά με την διοίκηση υποστήριξη στο σχολείο:

    Α) Μείωση της γραφειοκρατίας.
    Χρειάζεται άμεση, υποχρεωτική και αποκλειστική χρήση των νέων τεχνολογιών στην διοίκηση. Τέρμα καρτέλες από χαρτόνι, τα βιβλία υλικού, τα άπειρα έντυπα στατιστικά την στιγμή μάλιστα που αυτά ήδη καταχωρούνται και ηλεκτρονικά. Πρέπει άμεσα να χρησιμοποιηθεί το eSchool με όλες του τις δυνατότητες. Το πρωτόκολλο και όλα τα έγγραφα να διακινούνται μεταξύ των υπηρεσιών (g2g) μόνο ηλεκτρονικά. Ας γίνει το υπουργείο Παιδείας οδηγός στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Έτσι θα υπάρξει μείωση των δαπανών θα επιτρέψει στους καθηγητές να ασχοληθούν με το διδακτικό τους έργο. (Αυτή την στιγμή ο καθηγητής καταναλώνει πολύ περισσότερο χρόνο για την διοίκηση του σχολείου παρά για τον διδακτικό και παιδαγωγικό του ρόλο. )

    Β) Ποιος θα αναλάβει την διοίκηση υποστήριξη;
    Σήμερα ελάχιστοι από τους καθηγητές (ειδικά οι «παλιοί») ασχολούνται με τα διοικητικά ενώ είναι κυρίως δική τους δουλεία: οι καθηγητές εργάζονται 30 ώρες την εβδομάδα ενώ το διδακτικό τους ωράριο μειώνεται με την πάροδο των ετών, από 21 έως 16, και οι υπόλοιπες προφανώς είναι για την διοικητική υποστήριξη. Αντίθετα πρέπει εξαρχής και για κάθε εργασία να προσδιοριστεί χρόνος μείωσης ωραρίου. Έτσι όποιος αναλαμβάνει την διοικητική υποστήριξη να έχει μειωμένο ωράριο και οι υπόλοιποι (ανεξαρτήτως παλαιότητας) 21 ώρες.

  • 9 Απριλίου 2011, 08:37 | Ε.Χ

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΙΕΣΕΙΣ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
    ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΜΑΙΟΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΗΝ ΑΙΡΕΤΟΙ Η ΦΕΡΕΦΩΝΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ.
    ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΣΕ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΙΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ.
    Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.
    ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΑΝΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ <> Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΘΗΤΕΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ (Π.Χ 2ΕΤΗΣ), ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΤΩΝ ΣΕ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΛΙΚΕΣ.

    ΠΡΩΗΝ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΑΠΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

  • 8 Απριλίου 2011, 13:45 | ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    1) Προσδιορισμός και αξιολόγηση του έργου του εκπαιδευτικού κατά την διάρκεια και στο πέρας της σχολικής χρονιάς.
    2) Δυνατότητα παρέμβασης του διδάσκοντος με γραπτές επισημάνσεις για καλύτερη και πιο λειτουργική σχολική πράξη, σε συνεργασία με την διεύθυνση του σχολείου και τον σχολικό σύμβουλο.
    3) Διαμόρφωση του προγράμματος σύμφωνα με τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού και παρεμβάσεις για τη βελτίωση του μαθησιακού επιπέδου του τμήματος και της τάξης των διδασκομένων.
    4) Διάγνωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των μαθητών και αντίστοιχες υποδείξεις για σωστή παιδαγωγική εξέλιξη.
    5) Έγγραφη και τεκμηριωμένη έκθεση του διδάσκοντος κατά την διάρκεια και στη λήξη της σχολικής χρονιάς όπου θα επισημαίνονται δυσλειτουργίες και θα καταγράφονται διορθωτικές ενέργειες.
    6) Διαφάνεια στις πράξεις του συλλόγου των διδασκόντων, ισονομία και ευνομία στο σχολικό γίγνεσθαι.
    7) Τέλος, αναβάθμιση της έννοιας της παροχής της γνώσης με απώτερο σκοπό να κυριαρχεί ο παιδευτικός ενθουσιασμός στα σχολικά μας ενδιαφέροντα.

  • 8 Απριλίου 2011, 13:14 | Σοφία

    Οι μαθητές είναι οι τελικοί κριτές και αποδέκτες κάθε αλλαγής. Ο διευθυντής οφείλει να «ακούει». Όπως άλλωστε οφείλει και το Υπουργείο να «ακούει». Μας λείπουν τα αυτιά, μας λείπουν οι φωνές, έχουμε μόνο διαδικασίες. Ας βρούμε μια διαδικασία και του να «ακούμε». Πολλές ‘παρεξηγήσεις’ προφανώς θα λύνονταν έτσι.

    Για παράδειγμα, μια εναλλακτική στο συγκεντρωτισμό της εξουσίας και της ευθύνης -με ό,τι αυτό συνεπάγεται όπως όλοι γνωρίζουμε, θα μπορούσα να προτείνω υποχρεωτικά -αλλά χωρίς προεγκατεστημένη ιεραρχία για τη λήψη συλλογικών αποφάσεων, να καταγράφονται διαρκώς οι ανάγκες και οι ελλείψεις που επισημαίνουν οι μαθητές και να τίθεται κάθε ζήτημα προς ανοιχτό διάλογο με τους μαθητές ανώνυμα και εμπιστευτικά (π.χ. διαθέσιμες ξένες γλώσσες, επιπλέον μαθήματα σε τομείς γνώσης ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, ελεύθερη επιλογή μαθημάτων ανά δίωρο, κλπ), καθώς και να υπάρχει πρόβλεψη ώστε κάθε πρόταση να λαμβάνεται υπόψη και να εξετάζεται από αρμόδια τμήματα, ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις και κατά περίπτωση να δίνονται γραπτές υπεύθυνες απαντήσεις. Με άλλα λόγια, να βρεθεί τρόπος ώστε να ακούγεται ελεύθερα και με ορθό τρόπο η άποψη του κάθε μαθητή σε ένα ασφαλές περιβάλλον τακτικής έκφρασής του, με σεβασμό εξίσου και στο να μη θέλει να εκφράσει άποψη. Το ίδιο μπορεί να φανεί βοηθητικό και για τα σημαντικά πρόσωπα του περιβάλλοντος του μαθητή, αλλά και για της επικοινωνία Υπουργείου και Διευθυντών. Έτσι το ‘σχολείο’ πρακτικά θα μπορούσε να έρθει κοντά στην πραγματικότητα των μαθητών και να φύγει από την σύγχρονη τυπολατρεία και την θεωρητική αγκύλωση.

    Εφόσον ‘κονταίνει’ η απόσταση Υπουργείου και Σχολικών Μονάδων, ας γίνει αυτό εφαλτήριο για ουσιαστικότερες επενδύσεις στην Παιδεία και την Διαλογική επικοινωνία.

    Σας ευχαριστώ.

  • 8 Απριλίου 2011, 12:52 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ

    Ο σχολιαστής κ. Δήμος Χλωπτσιούδης, αναφέρει ότι ο Δήμος πρέπει να έχει ουσιαστικές παρεμβάσεις στα σχολεία. Αναφέρει μάλιστα ότι φοβόμαστε τους Δήμους.
    Καλά κάνουμε και τους φοβόμαστε, κοιτάξτε την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου λίγο και θα καταλάβετε.
    Τις πιστώσεις για τα σχολεία πρέπει να τα διανέμουν οι υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας και όχι οι Δήμοι. Δεν έχουν δώσει τα καλύτερα δείγματα με τις σχολικές επιτροπές.
    Όσον αφορά την παρέμβαση του Δήμου στα παιδαγωγικά, θεωρώ ότι είναι αστείο. Με ποια υποδομή και τι προσωπικό οι Δήμοι θα μπορούν να έχουν άποψη. Εκτός και αν οι Δήμαρχοι κάνουν για όλες τις δουλειές. Δηλαδή θα λέει ο Δήμαρχος ή ο αντιδήμαρχος πως θα διδάσκονται τα μαθηματικά η ιστορία κλπ. Το εκλαμβάνω ως αστείο. Αν εννοείται αυτή την παρέμβαση κάνετε λάθος.
    Συμφωνώ νε τον Βασίλη να εφαρμοστεί το σύστημα της Κύπρου.

  • 8 Απριλίου 2011, 12:48 | ΗΛΙΑΣ ΧΑΡΙΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Η νέα διοικητική δομή σαφώς μεταβιβάζει πολλές αρμοδιότητες και εξουσίες στους διευθυντές των σχολικών μονάδων.
    Αυτό από μόνο του μπορεί να λειτουργήσει θετικά εάν οι διευθυντές έχουν την ικανότητα και την βούληση να ανταποκριθούν ουσιαστικά σ αυτή την πρόκληση.
    Σ αντίθετη περίπτωση θα έχουμε φαινόμενα εκφυλιστικά και ίσως και απαξιωτικά ή διαλυτικά των σχολικών μονάδων.
    Για την διασφάλιση της σωστής εφαρμογής θα πρέπει να διασφαλισθεί:
    1.Η αξιοκρατική επιλογή των διευθυντών χωρίς να περιορίζεται μόνο στα τυπικά προσόντα.
    2.Ο συνεχής και ουσιαστικός έλεγχος της λειτουργίας και αποτελεσματικότητας των διευθυντών.
    3. Να υπάρξουν σαφείς και κωδικοποιημένες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των διευθυντών ώστε να κρίνονται επ αυτών.
    4. Οι διευθυντές να έχουν άποψη και λόγο για την στελέχωση των σχολικών μονάδων και να λογοδοτούν για την εύρυθμη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του σχολικού προγράμματος και της σχολικής μονάδας ειδικότερα.
    5. Άμεσα αρμόδιοι για την εφαρμογή ή προσαρμογή του προγράμματος σπουδών πρέπει να είναι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι και έχουν την ευθύνη γι αυτό.
    6. Η επιλογή της σχολικής μονάδας από τους μαθητές να είναι ελεύθερη χωρίς περιορισμούς περιοχικούς. Έτσι μια επιτυχημένη σχολική μονάδα θα προσελκύει μαθητές και αυτόματα θα δημιουργείται μια άτυπη άμυλα μεταξύ των μονάδων και μια αυτόματη αξιολόγηση από την ίδια την κοινωνία της οποίας κτήμα είναι το σχολείο.

  • 8 Απριλίου 2011, 10:57 | Έλενα

    1. Ελεύθερη επιλογή σχολείου ανά δήμο με συγκριμένο αριθμό θέσεων ανά σχολείο αλλά όχι με τη διεύθυνση κατοικίας.
    2. Τα χρήματα της σχολικής επιτροπής να πηγαίνουν σε κάθε διευθυντή σχολείου απευθείας και όχι να τα μοιράζει ο κάθε εκπρόσωπος του δήμου όπως θέλει. Όλοι αυτοί ανεξαιρέτως τα τρώνε οι ίδιοι με διάφορους εφευρετικούς τρόπους!
    3. Πτυχία ξένων γλωσσών στα παιδιά. Εξετάσεις που θα γίνονται στο σχολείο μέχρι και για τα ανώτατα πτυχία ξένων γλωσσών.
    4. Πτυχία μουσικής αντίστοιχα αναγνωρισμένα από το κράτος.
    5. Πτυχία για ηλεκτρονικούς υπολογιστές έστω για την απαραίτητη βασική γνώση που χρειάζεται πλέον να έχει κάθε εργαζόμενος.
    6. Επαγγελματικός προσανατολισμός ειδικά στο Λύκειο έτσι ώστε οι νέοι να διαλέγουν ειδικότητες για να καλύψουν θέσεις εργασίας που έχουν μέλλον.

  • 8 Απριλίου 2011, 10:08 | ΜΑΤΖΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Στην επιλογή των διευθυντών των σχολικών μονάδων πρέπει να έχουν λόγο και οι Σύλλογοι Γονέων αλλά και οι δήμαρχοι . Θα πρέπει δηλαδή να διεξάγονται εκλογές και η θητεία τους πρέπει να είναι ετήσια .Θα πρέπει επίσης να δίνεται μεγάλο βάρος εκτός απο τις γνώσεις και την πείρα , στην ηθική των προσώπων που επιλέγονται γι’ αυτές τις σημαντικές για το μέλλον της χώρας θέσεις . Να καταργηθούν οι διεθύνσεις πλην αυτών στις έδρες των περιφερειών και να υπάρχουν μόνο επιθεωρητές σε αναλογία 1 προς 50 καθηγητές & δασκάλους οι οποίοι και θα εξετάζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης με βάση τις διακρίσεις των μαθητών.

  • Για την ομαλή λειτουργία και δημοκρατική των μονάδων στο πλαίσιο της πρότασης (αφού η ουσία της δεν θα αλλάξει) προτείνεται να ενισχυθεί (δεν φαίνεται πουθενά) ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης/Δήμου. Η πρόταση μοιάζει να φοβάμαι το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να περιορίζει το δήμο μόνο στο κτιριακό ζήτημα (Καλλικράτης). Κι όμως ο δήμος πρέπει να έχει σημαντικές αρμοδιότητες τόσο στη λειτουργία των σχολείων όσο και σε παιδαγωγικές παρεμβάσεις.

    Το δε Συμβούλιο Διδασκόντων θα πρέπει με ενισχυμένη πλειοψηφία (2/3) να διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας απέναντι σε αποφάσεις του διευθυντή.

    Στη σχολική επιτροπή πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των γονέων. Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει απόλυτη de facto πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Ο διάλογος λύνει τα ζητήματα. Ένα σχολείο δεν μπορεί να διοικείται με πλειοψηφίες.

    Αναλόγως πρέπει να υπάρξει κι ένας Ψυχολόγος (αφού είναι δύσκολο σε κάθε μονάδα, ας είναι ένας σε μια ενότητα Χ σχολικών μονάδων ή σε συνεργασία με το Δήμο) ώστε να εκφράζει τις ουσιαστικές ανησυχίες των μαθητών (πρώτα ο μαθητής υποτίθεται, αλλά μόνο με έναν εκπρόσωπο τον βλέπουμε και μόνο στη Β/βάθμια εκπ/ση). Αυτός πρέπει να έχει λόγο και δικαίωμα veto (αρκεί να στοιχειοθετείται επιστημονικά υπέρ του μαθητή).

  • 8 Απριλίου 2011, 07:14 | Μιχάλης λομβαρδέας

    Το ότι καταψηφίζονται προτάσεις σαν και αυτή του ΙΓΜ της 7 Απριλίου 2011 για μια ανοικτή παιδεία, αλλά και από αυτά που διαβάζουμε στις προτάσεις, φαίνεται ότι προέρχονται κυρίως από εκπαιδευτικούς και διέπονται κυρίως από συντεχνιακά κριτήρια.
    Η οργάνωση της εκπαίδευσης την οποία προτείνετε έχει παλαιοπασοκικό άρωμα δήθεν δημοκρατικών διαδικασιών και ελάχιστα πηγαίνει τα πράγματα μπροστά.
    Δεν μπορείτε να το τολμήσετε, απ’ ό,τι φαίνεται, να ξεφύγετε από την κεντρικά προγραμματιζόμενη παιδεία και να εμπιστευθείτε ικανούς εκπαιδευτικούς όπως άλλωστε κάνετε και με όλα τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.
    Τούτων λεχθέντων σημαντικότερο είναι το ίδιο το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και εκεί θα θέλαμε να δούμε αλλαγές που να σηματοδοτούν κάτι νέο, μια νέα αντίληψη όπως π.χ. την αναλογία μαθηματικών- φυσικής προς τα μαθήματα κλασικής παιδείας. Έτσι θα μας έλεγε κάτι η μεταρρύθμιση. Σκέτη διοικητική δεν μας λέει σχεδόν τίποτα.

  • 8 Απριλίου 2011, 06:36 | Καλογερόπουλος Νίκος

    Τρείς προτάσεις για το νέο Λύκειο που δεν έχουν οικονομικό κόστος, αλλά έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά :

    1) Ελεύθερη επιλογή σχολείου από γονείς και μαθητές, αφού πρώτα καθορισθεί η χωρητικότητα κάθε σχολικής μονάδας με βάση τις υποδομές που διαθέτει(αίθουσες,εργαστήρια,λοιποί χώροι).

    2) Στο νέο Λύκειο να μην καταχωρούνται απουσίες αλλά παρουσίες ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν παρακολουθήσει τον ίδιο αρθμό ωρών σε κάθε γνωστικό αντικείμενο ή μάθημα (πχ να είναι παρόντες στο 80% των ωρών που διδάσκονται ετησίως). Με τον τρόπο αυτό καταργείται μια τεράστια γραφειοκρατία που επιβαρύνει το σχολείο και εκπαιδεύει τους μαθητές στην εύνοια με δόλο μέσω ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων κλπ.

    3) Να δίνεται απολυτήριο και με βαθμό κάτω του 10. Για την ακρίβεια να δίνεται απολυτήριο με όποιο βαθμό παίρνει ο μαθητής. Έτσι κάθε μαθητής και γονιός θα γνωρίζει ό,τι μπορεί να έχει απολυτήριο με μέσο όρο π.χ. 4,00 και θα φροντίσει να μην είναι τελείως αδιάφορος.

    Νίκος Καλογερόπουλος
    καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ-19
    Δ/ντής Λυκείου

  • 7 Απριλίου 2011, 22:55 | π.ι

    Να υπολογιστεί, ποσο κόστος έχει ο κάθε μαθητής για την πολιτεία και τα λεφτά αυτά να δίνονται ανάλογα σε κάθε Δήμο, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να τα χειριστεί το δυνατόν καλλίτερα για να έχει το δυνατόν καλλιτερα αποτελεσματα. Οχι όπως συμβαίνει τώρα, που αντιδρουν σε κάθε αλλαγή, χωρις να κάνουν καμιά πρόταση και να δημιουργούν αντί να λύνουν προβλήματα.

  • 7 Απριλίου 2011, 10:46 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΕΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ.ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΥΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΔΙΟΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.Η ΜΟΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙΜ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΓΗΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΛΑΣΣΑ …ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ…..Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΠΑΤΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΞΥΝΕΙΑ. ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΔΙΝΟΥ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΕ ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΠΩΣ ΑΠΟΚΤΗΘΗΚΑΝ ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ.

  • 7 Απριλίου 2011, 09:40 | ΙΓΠ

    Το μοντέλο της εκπαιδευτικής δομής στη χώρα μας, που είναι συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και κατά συνέπεια δύσκαμπτο και αναποτελεσματικό έχει εξαντλήσει προ πολλού το βίο του. Για να επιτύχουμε μια πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση όπου τα σχολεία μας ταχύτατα να προσαρμόζονται στις ανάγκες των καιρών και μάλιστα με το μικρότερο δυνατό κόστος, πρέπει να υιοθετήσουμε ένα πλήρως αποκεντρωτικό μοντέλο.

    Ειδικότερα:

    1. Το Υπ. Παιδείας να μετατραπεί σε επιτελικό υπουργείο με κύριο αντικείμενό του τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής και την αξιολόγηση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    2. Οι σχολικές μονάδες να ανήκουν στους ΟΤΑ όπου αυτοί με ειδικά προς το σκοπό της εκπαίδευσης συμβούλια να εξειδικεύουν το ΑΠ της περιοχής τους (π. χ. άλλες επιμέρους εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν οι μαθητές στην Κρήτη, άλλες στην Αθηνά, άλλες στον Έβρο κ.ο.κ.).

    3. Οι ΟΤΑ να είναι υπεύθυνοι για την πρόσληψη των δ/ντων των σχολικών μονάδων καθώς και για την παροχή της αναγκαίας χρηματοδότησης για την λειτουργία των σχολείων στην οποία να συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού.

    4. Οι δ/ντες των σχολικών μονάδων να προβαίνουν στην πρόσληψη του αναγκαίου κάθε σχ. έτους εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

    5. Οι σχ. μονάδες με το σύνολο του εκπαιδευτικού τους προσωπικού να εξειδικεύουν το ΑΠ στις ανάγκες του σχολείου τους και να είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τα μεσά, τα βιβλία και τις μεθόδους διδασκαλίας.

    6. Οι γονείς να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν να εγγράψουν τα παιδία τους σε οποίο σχολείο επιθυμούν και η χρηματοδοτήση των σχολείων μέσω των ΟΤΑ να γίνεται ανάλογα με των αριθμό των μαθητών με τη μέθοδο των κουπονιών. Δηλαδή, κάθε μαθητής θα δικαιούται ένα εκπαιδευτικό κουπόνι το οποίο και θα λάμβανε από την οικία του ΔΟΥ όπου θα έχει άξια ίση με το πόσο των χρημάτων που διαθέτει κάθε φορά η πολιτεία για κάθε μαθητή σε ετήσια βάση (π.χ. 5000 ευρώ). Αυτό το κουπόνι θα το καταθέτει με την έγγραφη του στο σχολείο που επιθυμεί και το σχολείο καταθέτοντάς τα στον αρμόδιο ΟΤΑ θα εισπράττει την ετήσια του χρηματοδότηση.
    Η μέθοδος αυτή έχει τα πλεονεκτήματα της εισαγωγής της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στα σχολεία καθώς και της ευκαιρίας στους πολίτες να επιλέξουν αντί για δημόσιο ιδιωτικό σχολειό, μόνο που στην τελευταία αυτή περίπτωση οι γονείς θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στο ιδ. σχολείο τη διάφορα των διδάκτρων.
    Όμως η μέθοδος αυτή, όπου εφαρμόστηκε, παρουσίασε το μειονέκτημα τα μέτρια από άποψη φήμης σχολεία να γίνουν χειρότερα (λόγω λιγότερων μαθητών και άρα λιγότερης χρηματοδότησης), και τα καλά καλύτερα επιτείνοντας έτσι τις εκπαιδευτικές ανισότητες. Αυτό όμως το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την παράλληλη και γενναία για αυτό το σκοπό ειδική χρηματοδότηση των μειονεκτούντων από άποψη εκπαιδευτικών ευκαιριών σχολείων.

    Όλα τα παραπάνω που σας κατάθεσα δεν είναι πρωτότυπες ή δικές μου ιδέες, αλλά είναι στοιχεία από τα εκπαιδευτικά συστήματα της Σουηδίας και του Ην. Βασιλείου που είχα την ευκαιρία τα έτη 2003-07 να τα μελετήσω, ιδιαίτερα της Σουηδίας, από κοντά.

  • 7 Απριλίου 2011, 08:39 | Xristakis

    Η ΝΈΑ ΔΟΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ.
    ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΠΊΠΕΔΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (ΝΟΜΟΥ), ΟΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.
    ΚΑΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ.

  • 7 Απριλίου 2011, 06:18 | Αναστασια

    Απολύτως απαραίτητη για μένα προυπόθεση κάθε μεταρρύθμισης,είναι να θυμόμαστε το γιατί την κάνουμε.Δηλαδή επειδή όλα τα πράγματα στη ζωή βρίσκουν την αξία και το νόημά τους στην αρχή-στο ξεκίνημα-και όταν μπερδευόμαστε καθοδόν αυτή η αρχή των πραγμάτων είναι που βοηθά να συνεχίσουμε, έτσι κι εδώ τώρα.
    Αν στο ξεκίνημα όλων αυτών των αλλαγών υπάρχει απόφαση για ουσιαστική βελτίωση των τωρινών διοικητικών δομών με αληθινό σκοπό την καλύτερη εκπαίδευση των νέων μας , την ποιότητα στη σκέψη τους και την αγάπη για τον πολύπαθο τόπο μας που γέννησε και γεννά παρόλα ταύτα μεγάλους και σημαντικούς ανθρώπους που πολλές φορές χάνονται στην ασημαντότητα του συστήματος, τότε ειλικρινά είναι περιττό να συζητούμε.
    θα βρεθούν σίγουρα οι τρόποι που θα οδηγήσουν στην επίτευξη.Μόνο να μην αποδειχτεί για ακόμη μία φορά ότι όλα είναι φρούδες δικές μας ελπίδες.Να μην επαληθευτεί η κατά βάθος αγωνία μας ότι τάχα συμμετέχουμε , τάχα συζητούμε,τάχα προτείνουμε , για κάτι που είναι ήδη προδιαγεγραμμένο.Ευχαριστώ πολύ για το δικαίωμα που μου δόθηκε να εκφράσω τη σκέψη μου και καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω ότι δεν πιστεύω πως η επιτυχία όλων αυτών είναι μόνο ζήτημα χρημάτων.
    Εάν η αρχή των πραγμάτων δεν ήταν βασισμένη εκεί, είμαι βέβαιη ότι θα επιτύχει…

  • 7 Απριλίου 2011, 02:29 | Περικλής

    Τα εξωεκπαιδευτικά καθήκοντα δεν περισπούν μόνο το δ/ντή αλλά και τους διδάσκοντες από τη βασική τους δουλειά. Οι ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό μέσα στις σχολικές μονάδες είναι αυξημένες. Δεν αρκεί ένας γραμματέας να βοηθάει το δ/ντή. Απαιτείται επαρκής στελέχωση ώστε η συγκέντρωση δικαιολογητικών, η τήρηση βιβλίων, το πέρασμα βαθμολογιών και απουσιών, τα μισθολογικά των επαιδευτικών κλπ. να μη γίνονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Εδώ δεν είναι στρατός, που και ο μάγειρας και ο αποθηκάριος και ο γραμματέας του δκτή είναι φαντάροι.
    Χώρια που, φυσικά, πρέπει πρώτα να βρεθούν τρόποι για τη δραστική μείωση όλης αυτής της γραφειοκρατίας και μετά να δούμε ποιος θα την αναλάβει.

    * * * * * * * * * * * *
    Ο δ/ντής δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από τη διδασκαλία. Κάποιες ώρες την εβδομάδα πρέπει να μπαίνει στην τάξη. Ας μειωθούν αυτές οι ώρες στο ελάχιστο απαραίτητο, όχι όμως στο μηδέν.

  • 6 Απριλίου 2011, 23:40 | xaritonidhs

    ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ,ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ,ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
    ΟΤΙ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ,ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ,ΑΛΛΑ Ο ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ,ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ.
    Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ.
    ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΟΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΟ.
    ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ …ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΔΕΜ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ …
    ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΥΠΟΒΟΗΘΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ,ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ…
    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΕ
    ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ…
    ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ..
    ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΣΟ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟ ΘΑ ΕΠΑΝΔΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
    ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ,ΤΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ??
    ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ??
    ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΥΣΠΕ ΚΑΙ ΠΥΣΔΕ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑ ???
    ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ,ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ,ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ..??
    ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΔΙΕΚΠΑΙΡΑΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ….??
    ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ..??
    ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗ ……………
    ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΝΤΑΝΤΙΟΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ,ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΧΑΟΣ….
    ΕΛΕΟΣ ………….

  • 6 Απριλίου 2011, 22:06 | Γαβριήλ Ζώτος

    Η διοίκηση – διεύθυνση μιας σχολικής μονάδας θα πρέπει, στο επίπεδο του Λυκείου ( Γενικό ή Επαγγελματικό )να έχει απαραίτητα γραμματειακή υποστήριξη με μόνιμο διοικητικό υπάλληλο προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις της. Οι υποδιευθυντές να μην ξεπερνούν τις δώδεκα διδακτικές ώρες / εβδομάδα , στις μικρές σχολικές μονάδες και τις δέκα διδακτικές ώρες / εβδομάδα στις μεγάλες σχολικές μονάδες με μείωση κατά δύο διδακτικές ώρες / εβδομάδα μετά τα είκοσι χρόνια υπηρεσίας , όπως ισχύει σήμερα.
    Η γνώση – χρήση των νέων τεχνολογιών να είναι απαραίτητο ( υποχρεωτικό ) προσόν προκειμένου να κατέχει κάποιος τις θέσεις αυτές ( Διευθυντής ή Υποδιευθυντής ). Στα Επαγγελματικά Λύκεια να προηγούνται για την ανάληψη αυτών των θέσεων οι εκπαιδευτικοί των τεχνικών ειδικοτήτων και αν απο αυτούς δεν υπάρχει ενδιαφέρον να τοποθετούνται εκπαιδευτικοί μαθημάτων γενικής παιδείας . Το αντίθετο να γίνεται στα Γενικά Λύκεια.

  • 6 Απριλίου 2011, 19:15 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΔΕ ΦΤΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.
    ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ (ΔΟΚΤΟΡΑ-ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ-ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΛΠ)ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ. ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 12 ΕΤΩΝ ΕΧΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΧΙΜΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
    ΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΨΗΘΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙΤΛΟΙ-ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΑΣ ΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΛΟΝΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΜΙΑ ΠΟΥ ΔΙΕΤΕΛΕΣΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ.

  • 6 Απριλίου 2011, 18:23 | Κώστας

    Η κάθε σχολική μονάδα έχει ιδιαιτερότητες, κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό κ.ά. μόνο αν υπάρχει διευθυντής που θα έχει προσωπικότητα, κύρος, γνώσεις και θέληση μπορεί να δημιουργήσει ένα όραμα στο σχολείο αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία των μαθητών και των γονέων για αναβάθμιση της παρεχόμενςη εκπ/σης.
    Η πολιτεία οφείλει να «βλέπει» και να «προωθεί» τα οράματα και όχι να περιχαρακώνεται πίσω από απόψεις και γνώμες συμβούλων που δεν έχουν πρακτική γνώση στο χώρο της εκπαίδευσης στον οποίο καλούνται να προτείνουν αλλαγές.

  • 6 Απριλίου 2011, 16:53 | Βασίλης

    Όσον αφορά τη διοίκηση της σχολικής μονάδας, προτείνω να εφαρμοστεί το σύστημα που ισχύει στην Κύπρο. Είναι ένα σύστημα δοκιμασμένο, αποδοτικό και αποδεκτό. Ο διευθυντής έχει αυξημένες επιτελικές αρμοδιότητες και υποστηρίζεται από αρκετούς υποδιευθυντές που αντιστοιχούν στους πιο πολυπληθείς κλάδους των καθηγητών.