6. Ποια είναι η άποψή σας για την σύσταση νέας, ενιαίας δομής καθοδήγησης και υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ενοποίηση υπαρκτών δομών επιμόρφωσης, υποστήριξης, υπεύθυνων και στελεχών καθοδήγησης);

  • 16 Απριλίου 2011, 07:39 | ΙΑς

    7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌΛΥΤΗΣ ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

    Ωρες διαθέσιμες, ώρες αδιάθετες, ώρες πολλές. Μαζευομασταν στο μικρο κι ακατέργαστο θεατρακι του Σχολειου. Απογευματα με μαθητες ολων των ιδιαιτεροτητων, ή σε κλεμμένες ώρες του Σχολείου…Αλλοτε μαζευα απο δω κι απο κει εκεινους που αποβαλονταν απο την ταξη, αλλοτε κρατουσα σφιχτα εκεινους που ηθελαν να φυγουν μακρια απο τούτο δω τον χώρο που δεν τους γεμιζε! ΑΑΑ ειχαμε μαζι κ τους σημαιοφορους, τους δυσλεκτικους, τα φοβισμενα, τα εγωπαθη, τα κακομαθημενα, τα ψυχικα »με βουλα» απροσαρμοστα, τα φιλοδοξα. τους ελπιδοφόρους, τους ονειροπόλους και τα ερωτευμενα. Ολα στην ιδια μοίρα, στο ίδιο έργο, στην ίδια γραμμή. Ζούσαμε ακόμα, συγκρουσεις, αλλαγές, διαγραφές, επανενωσεις, απορρίψεις, αμφιβολίες, αντιρρησίες, επαναστάσεις, αλληλοβοήθειες, συμπάθειες οτι τελος παντων εχει καθε ομαδα, καθε χρονο σε αλλο προσωπο, κάθε χρόνο τα ίδια. Πολυ συχνα τα παιδια εμπαιναν στο γραφειο για μεγάλες κουβεντες με την Διευθυντρια…οχι για την συμπεριφορα τους!! ΟΧΙ φυσικα, αλλα για την ροη του εργου, το κειμενο, την αποδοση, την ιδεα και τα πρακτικα ζητηματα. για κανενα πεταχτο φιλί, για λίγη επαφη…Να φανταστειτε οτι μια μαθήτρια μετα απο χρονια εξεφρασε την δυσαρεσκεια της για το προσωπο εκεινου του ιδιαιτερου γραφειου! Καλα ούτε μια Αποβολή?? ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΤΗΣ!
    Στα θεατρικα μας ειχαμε κ χορογραφο!! βεβαια…οχι καμμια διορισμενη απο το κρατος για τα πολιτιστικα δρωμενα!!ΟΧΙ. Ηταν η πολυτεκνη γραμματεας μας που έτρεχε παντα για να παει σπιτι αργοπορημένη! Εκείνη λοιπόν η γραμματεας, πολυτεκνη, μωρομανα, γυμναστρια ολο και καποια φαεινη ιδεα κατεβαζε για να ενωσει τις ιστοριες στα εργα. Και ποιηματάκια εγραφε αμα λάχει και στο στούντιο του πατερ κότιου ετρεχε τα παιδια για να τραγουδησουν την οπερετα που ανεβαζαμε χωρις μουσικό.
    Ερχόταν λοιπον η ωρα να ανεβασουμε τις παραστασεις. Ολα ετοιμα, κουστουμια ραμμενα απο εμας, σκηνικα φτιαγμενα στο μαθημα μου των καλλιτεχνικων..(ξερετε εκεινο που παιρνουν οι φιλολογοι στο λυκειο σε β αναθεση και διωχνουν εμας με την Α σε αλλα σχολεια..,(ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ..που ΔΕΝ εχει εργαστηριο ενω χημειας, πληροφορικης, φυσικης, τεχνολογιας…εχουν!.. μιλω για το μαθημα που με βαζεετε αγαπητοι μου συμπορευτες της Ελληνικης μας εκπαιδευσης του νεου σχολειου να κανω 1 ωρα την εβδομαδα στο Γυμνασιο και στο λυκειο μονο αισθητικη αγωγη προαιρετικο κι απροσμετρητο και μοιραζομενο με μουσικη, θεατρολογια χωρις θεατρολογο κλπ κλπ…και ελευθερο σχεδιο πανελληνιων μονο στην Β΄λυκειου, ενω στην Γ το σχεδιο ανυπαρκτο…κι αντικαθιστουμενο απο την ιστορια τεχνης που διδασκεται απο τους γνωστους φιλολογους Β΄αναθεσης για συμπληρωση ωραριου τους κλπ κλπ)καταλαβατε! Ηλθε λοιπον η ωρα των παραστασεων! Ολα κανονισμενα απο τις υπευθυνους πολιτιστικων προγραμματων…Το θεατρο, το προγραμμα, την κριτικη επιτροπη. Ξερω θα μου πειτε: Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΩΝΕΙ.. Η Αληθεια ειναι πως πληγωθηκαμε με τα τοσα μαγειρεματα…στα 4 εργα μονο τρια βραβεια!! ηταν απαραδεκτο. Αξιζαμε βεβαια παντα το πρωτο…Αλλα και τα αλλα παιδια το ιδιο λεγανε οποτε..Τους ελεγα στο τελος καθε παραστασης οτι »Ολα τα παιδια του κοσμου που κανουν τετοια ταξιδια ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ηδη ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ»/ Από το Εγγεγραμμενο παιδια μου!.

    Αποσιώπησα ομως κατι που ειναι γραμμενο στο »Άγραφο Βιβλίο». Το λέω δειλά δειλά σε σας τωρα υπευθυνοι του Νεου Σχολειου για να βρειτε τροπο να τους το πειτε:

    Λοιπόν Κυριες και κυριοι. Αγαπητοί επώνυμοι χωρις ταυτότητα. Οραματιστές παπαγαλοι του »ΝΕΟΥ» Σχολειου σας ΦΟΒΑΜΑΙ…Σας φοβαμαι γιατι μας ουρλιάζετε: AΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ». Σας φοβαμαι γιατι κοιτατε τον πολιτισμο μας με μαυρα γυαλια ηλιου. Γιατι φορατε αντηλιακο σε οικονομικη συσκευασια (δειγμα ιμιτασιον δηλ.) για προστασια με υψηλό δείκτη κόντρα στην πολιτιστικη μας συνεχεια και συνοχη. Κι ακομα σας φοβαμαι γιατι μετρατε την πνευματική και ψυχική μας καλλιεργεια με χρηματα της τσιγγουνιας. Βεβαια εχουμε διαδραστικους πινακες πλεον! Βιντεοπροβολείς και ενα λαπ τοπ ο καθε μαθητης!. Το κουραγιο και το οραμα του δασκαλου και του μαθητη ομως ειναι κατακλεμενα. Θεατρο για τα επομενα χρονια ΓΙΟΚ. Ουτε Μαθητικο Φεστιβαλ αντικατεστησε τους Αγωνες ουτε τιποτα! Σε κανα παζαρι τωρα θα ελπισουμε!
    Και σιγα τωρα μην διαβασετε αυτα που εγραψα. Και σιγα μην τα προσμετρησετε στις ηπαρμενες εκ των εξω αποφασεις σας…Φανταζομαι όμως πως κι εσας ενα Θεατρο σας ελειπε! Γιαυτό είπατε να παίξετε το θεατρο σκιων, σε ρόλους δανεικούς, αμάσιτους και παπαγαλώδεις της μελλούμενης μας κοινωνιας . Μονο που το θεατρο που σκοπευετε να ανεβασετε κυριοι και κυριες σε σκιες ανθρωπων ειναι με ξενο κειμενο και για θεατες χωρις ελληνικη πολιτιστικη κληρονομια!
    Χαιρετω με τιμη
    ΙΑς

    /Από το Άγραφο Βιβλίο / αφιερωμενο στους μαθητες μου.

    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ (που σπουδαζει πλεον Συγγραφεας)απο εκείνο το θεατρο των πολιτιστικων προγραμματων που καταργηθηκε για οικονομικους λογους και ειναι ακομα αναντικαταστατο :

    …Που λέτε προσπαθώ ακόμα να καταλάβω γιατί όλοι έχουν βαλθεί να δολοφονήσουν μέχρι και το μικρότερο δείγμα φαντασίας με το που εμφανίζεται.
    Τα έργα εκείνα ήταν σπουδαία γιατί τροφοδοτούσαν τη φαντασία που πολλά από τα άλλα μαθήματα προσπαθούσαν να άντικαταστήσουν με ξερή παπαγαλία. Οι παραστάσεις εκείνες ήταν δικές μας, ήμασταν εμείς, γι αυτό και όταν κερδίζαμε ή χάναμε το βραβείο γελούσαμε, κλαίγαμε, θυμώναμε. Δεν είχε σημασία ποιός ήταν σημαιοφόρος και ποιός έπαιρνε αποβολή- ήμασταν ομάδα και κάναμε όλοι μάζι κάτι που αγαπούσαμε.
    Σημαντικό αυτό που κάνετε. Ως «απόφοιτη» του θεάτρο σας ελπίζω να έχετε καταλάβει πώς αυτό που κάνετε αλλάζει μέχρι και ζωές κάποιες φορές (τη δική μου σίγουρα!). Καλό κουράγιο!Δείτε περισσότερα

  • 15 Απριλίου 2011, 22:59 | Χρύσα Γρηγοριάδου

    Η έμπνευση (για δημιουργία), η όρεξη (για πειραματισμούς και ανακαλύψεις), ο ενθουσιασμός και η ικανοποίηση (για την κατάκτηση της γνώσης), η αγαλλίαση και η ανώτερη αίσθηση του ανήκειν (μετά την συμμετοχή σε ομαδική δουλειά) θα πρέπει να είναι οι κύριοι σκοποί κάθε εκπαιδευτικής προσπάθειας.

    Τα προβλήματα εντός σχολείου, κοινωνίας κι οικογένειας μας θυμίζουν τις δυσκολίες της σύγχρονης κοινωνίας, που δεν θα λυθούν με θεσμικές τροποποιήσεις.

    Οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά, η σύμπραξη και συνεννόηση για τον κοινό σκοπό (της ευοίωνης ανατροφής κι εκπαίδευσης των επόμενων γενεών) είναι το κλειδί.

    Οι ειδικοί των υποστηρικτικών υπηρεσιών (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές – συγνώμη αν ξεχνώ κάποια ειδικότητα) έχουν να προσφέρουν πολλά όταν θα είναι μέλη του εκπαιδευτικού συστήματος. Όχι θεσμικά και μισθολογικά… Η ουσία είναι η παροχή συνεχούς υποστήριξης σε εκπαιδευτικούς και γονείς μέσα από την διαρκή συνεργασία.

  • 15 Απριλίου 2011, 22:48 | Eλισάβετ Σιμουλίδου

    Ελισάβετ Σιμουλίδου, Εκπαιδευτικός – Ψυχολόγος, πρώην στέλεχος Σ.Σ.Ν.

    Σχετικά με τους Σ.Σ.Ν.
    Προσυπογράφω ενθέρμως τις θέσεις της συναδέλφισσας Ευαγγελίας Ιακωβάκη, καθώς από την επταετή εμπειρία μου ως στέλεχος αυτού του φορέα μπορώ πια να καταθέσω ότι οι συμβουλευτικοι σταθμοί νέων δύνανται να παρέχουν πολυτιμότατες υπηρεσίες συμβουλευτικής προς ανακούφιση όλης της σχολικής κοινότητας (μαθητές, καθηγητές και γονείς), αρκεί όμως να εξασφαλίζεται μία προϋπόθεση:η ύπαρξη σαφώς περιγεγραμμένου πλαισίου λειτουργίας, κάτι που δεν ισχύει δυστυχώς σήμερα. Ακρογωνιαίος λίθος επαρκούς και αποτελεσματικής λειτουργίας των ΣΣΝ είναι( ενδεικτικά αναφέρω):
    – η στελέχωση από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με γνώση και εμπειρία του εκπαιδευτικού χώρου. Άλλωστε σήμερα υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί με σπουδές ψυχολογίας και συμβουλευτικής.
    Αυτό είναι απαραίτητο να ισχύει και για τους υπεύθυνους, καθώς η προκήρυξη επιτρέπει σε καθηγητή οποιασδήποτε ειδικότητας και όχι απαραίτητα με σχετικά προσόντα συμβουλευτικής να είναι σε θέση υπεύθυνου και να συντονίζει ειδικούς, χωρίς το πλαίσιο να ξεκαθαρίζει τι συντονισμό καλείται να κάνει: διοικητικό ή μήπως και επιστημονικό(!;)΄. Διερωτώμαι για το είδος της συνεργασίας της ομάδας αυτής, όταν δεν υπάρχει κοινός κώδικας επικοινωνίας. Τρανταχτό και αληθινό παράδειγμα: Σε αίτημα των στελεχών εκπ/κών- ψυχολόγων προς τον/την υπεύθυνο/η για ανάγκη εποπτείας τους από δημόσια υπηρεσία ψυχικής υγείας σε μερικά πολύ δύσκολα περιστατικά, η απάντηση ήταν:»Μα εποπτευόμαστε από το Υπουργείο Παιδείας» (σύγχυση διοικητικής με επιστημονική εποπτεία)
    -διασύνδεση με δημόσιους φορείς ψυχ. υγείας, συνεργασία και εποπτεία όπου απαιτείται. Η εποπτεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Κανείς μας δε δικαιούται να κάνει ΄παρεμβάσεις΄στου κασίδη το κεφάλι…
    -θητεία και για τα στελέχη και για τους υπεύθυνους ώστε να μπορεί να γίνεται εγκαιρος προγραμματισμός δραστηριοτήτων.

    Διερωτώμαι για το λόγο ύπαρξης τέτοιων ευαίσθητων υπηρεσιών αν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν αυτές οι βασικές προϋποθέσεις. Σε κάποια θέματα δεν μπορούμε να είμαστε ολίγον έγκυοι, γιατί αυτό μπορεί να λειτουργήσει κακοποιητικά προς όλους μας.

  • 15 Απριλίου 2011, 22:42 | Λένα Καραγιάννη

    Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλίο της Ευαγγελίας Ιακωβάκη για τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων, μια υπηρεσία που κάνει προαγωγή και πρόληψη ψυχικής υγείας στα σχολεία (δευτεροβάθμια εκπαίδευση).
    Είναι μια υπηρεσία που από το νόμο προβλέπεται να λειτουργεί με ειδικούς (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς) και όπου στην Ελλάδα λειτούργησε με διορισμένους εκπαιδευτικούς που είχαν τις σχετικές ειδικότητες έγινε πολύ καλή δουλειά.
    Σαν υπηρεσία προσφέρει μεγάλο έργο στη στήριξη της σχολικής κοινότητας (μαθητές, γονείς, καθηγητές) και έχει δυνατότητες που είναι κρίμα να αγνοούνται και να παραβλέπονται.
    Φαίνεται αρκετά περίεργο που το όλο θέμα καλύπτεται από μια συνομωσία σιωπής: πρόκειται για άγνοια ή έλλειψη ενδιαφέροντος ή κάτι άλλο;
    Σήμερα που οι ανάγκες της σχολικής κοινότητας για πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων είναι κραυγαλέα (να θυμίσουμε την αυτοκτονία έφηβης μαθήτριας 14 ετών στο Ράλλειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά πριν 20 μέρες περίπου και ένα αντίστοιχο περιστατικό πριν 2 χρόνια όπου ο μαθητής στη Σχολή ΟΑΕΔ του Ρέντη αυτοκτόνησε αδφού πυροβόλησε και άλλους) δεν δικαιολογείται ούτε η άγνοια ούτε η αδιαφορία.
    Αντιθέτως επιβάλλεται η ύπαρξη οργανωμένου πλαισίου στο Υπουργείο Παιδείας που θα στελεχώνει με ειδικούς, αλλά και θα προβλέπει οργανωμένη εποπτεία της λειτουργίας αυτών των Σταθμών.
    Μέχρι τώρα βρίσκονται τελείως παραγκωνισμένοι στο Τμήμα Αγωγής Υγείας και δεν φαίνεται να υπάρχει επιθυμία για ανάπτυξη του θεσμού.
    Για την ιστορία ο θεσμός ιδρύθηκε με νόμο του 1990, ανακοινώθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, τεύχος 2ο, αρ.Φύλλου 134, 5 Μαρτίου 1993 και το 2001 με υπουργική απόφαση τοποθετούνται σε 15 διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας οι υπεύθυνοι των ΣΣΝ και τον άλλο χρόνο τα στελέχη τους.

  • 15 Απριλίου 2011, 21:33 | Παντελής Πρέζας

    Απολύτως σωστή.
    Δύσκολη για πολλούς λόγους, αλλά χωρίς καμιά αμφιβολία σωστή και επωφελής για τους μαθητές.

    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι εκπαιδευτικοί δεν είναι «εξειδικευμένοι τεχνίτες» (χωρίς να θέλω να μειώσω άλλους επαγγελματίες) αλλά είναι (ή θα έπρεπε να είναι) κυρίως ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ.

    Δεν νομίζω πως υπάρχει διαφορετική παιδαγωγική και ψυχολογία για την Α/θμια και τη Β/θμια.

    Σε επίπεδο διδακτικής υπάρχει διαφορά αλλά δεν αλλάζουν οι βασικές αρχές της παιδαγωγικής.
    Η ασυνέχεια που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στις βαθμίδες εκπαίδευσης, νομίζω πως μόνο αρνητικά συνεισφέρει στην εκπαίδευση.

  • 15 Απριλίου 2011, 20:13 | Σκαρπαλέζου Ρεβέκα

    Διοικητικά,η ενοποίηση μπορεί σίγουρα να εξασφαλίσει εξοικονόμηση χρημάτων και καλύτερη αξιοποίηση ανθρωπίνων πόρων.Ιδίως ως προς την καθοδήγηση-επιμόρφωση σε βασικά διοικητικά και παιδαγωγικά θέματα π.χ.διοίκηση σχολικής μονάδας,ομαδοσυνεργατική μέθοδος,μέθοδος πρότζεκτ,βιωματικά εργαστήρια κλπ.Ωστόσο η διαφοροποίηση ανάμεσα σε παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καιεφήβους δευτεροβάθμιας εκπαίδευ-σης είναι τέτοια ώστε να επιβάλλει διαφορετική καθοδήγηση-επιμόρφωση των αντίστοιχων εκπαιδευτικών.
    θα πρότεινα αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών,αναβάθμιση,θεσμοθέτηση συνεργασίας πρωτοβάθμιας με δευτεροβάθμια ,με κοινές εκπαιδευτικές αρχές ώστε να εξασφαλίζεται η συνοχή από το δημοτικό έως το λύκειο.
    Η συνεργασία υπευθύνων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας είναι δυνατή, αλλά η ανάληψη της ευθύνης από έναν θα οδηγήσει σε αδιέξοδο:μόνον ένας δάσκαλος η νηπιαγωγός καταλαβαίνει τι χρειάζεται ένα παιδί 4 έως 12 ετών και όχι ένας καθηγητής δευτεροβάθμιας που έχει συνηθί-σει να έχει γύρω του (και όχι «απέναντί» του).

  • 15 Απριλίου 2011, 19:48 | Ιακωβάκη Ευαγγελία, εκπαιδευτικός-ψυχολόγος, Στέλεχος Σ.Σ.Ν

    Προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των Σ.Σ.Ν
    Είναι πράγματι εντυπωσιακό να αναλογιστεί κανείς το έργο και τις εξαιρετικής ποιότητας υπηρεσίες που θα μπορούσε να προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα ο θεσμός του Σ.Σ.Ν εάν στελεχωθεί σωστά και λειτουργήσει ουσιαστικά. Για να λειτουργήσει, όμως, ουσιαστικά ένας τέτοιος θεσμός θα πρέπει πρώτα από όλα να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας του.
    Η ασάφεια του σημερινού πλαισίου λειτουργίας των Σ.Σ.Ν επιτρέπει τη δημιουργία κακοποιητικού περιβάλλοντος για τους ίδιους τους εργαζόμενους στο φορέα και πολλές φορές και για τους χρήστες των υπηρεσιών του.
    Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι Υπεύθυνοι των Σ.Σ.Ν να έχουν και οι ίδιοι, όπως και τα στελέχη σπουδές ή ειδίκευση στην Ψυχολογία ή στη συμβουλευτική. Στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν δύο ψυχολόγοι για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες 150 σχολείων χωρίς να υπάρχει διεπιστημονική ομάδα όπως θα έπρεπε (παιδοψυχίατρος, κοινωνικός λειτουργός,ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί). Γι’ αυτό πολλοί Υπεύθυνοι Σ.Σ.Ν, επικαλούμενοι την μη ικανή στελέχωση των Σ.Σ.Ν, παρ΄όλο που δεν έχουν τα αντίστοιχα προσόντα, αναλαμβάνουν να παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη με αποτέλεσμα την πιθανή κακοποίηση των χρηστών των υπηρεσιών. Θα έπρεπε, επίσης να παρέχεται εποπτεία από Δημόσιο φορέα Ψυχικής Υγείας ώστε να διασφαλίζεται το υποστηρικτικό πλαίσιο για να διαχειριστούν αποτελεσματικά οι εργαζόμενοι στον Σ.Σ.Ν τα πολύ δύσκολα περιστατικά που έρχονται στο φορέα.
    Οι Σ.Σ.Ν, επίσης είναι υποβαθμισμένοι θεσμικά, καθώς δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη Υπηρεσία η οποία θα έπρεπε να υπάγεται σε μια ενιαία προσεκτικά σχεδιασμένη κεντρική Υπηρεσία που να επιτρέπει την ουσιαστική διασύνδεση όλων των φορέων που εμπλέκονται στην υποστήριξη και την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα ψυχικής υγείας. Δε μπορεί άλλος φορέας να κάνει διάγνωση και αξιολόγηση, άλλος να παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη και να μην υπάρχει διασύνδεση μεταξύ τους. Επίσης δεν μπορεί να υπάρχουν Σ.Σ.Ν στη δευτεροβάθμια και να μην υπάρχουν στην πρωτοβάθμια.
    Για όλους αυτούς τους λόγους πολύ ικανά στελέχη των Σ.Σ.Ν, με κλινική εμπειρία, κατάλληλη εκπαίδευση και γνήσιο ενδιαφέρον γαι το αντικείμενό τους το οποίο γνωρίσουν πολύ καλά, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τους Σ.Σ.Ν και να επιστρέψουν στα σχολεία τους, παρ΄όλο που η προσφορά τους στους Σ.Σ.Ν θα ήταν πολύ σημαντική. Το θέμα δεν είναι κατά τη γνώμη μου να «σωθούν» οι Σ.Σ.Ν αλλά να αλλάξει επιτέλους το πλαίσιο λειτουργίας τους. Ως στέλεχος του Σ.Σ.Ν αρνούμαι να δουλεύω σε ένα πλαίσιο τόσο ασαφές που στην πράξη δεν λειτουργεί υποστηρικτικά και ουσιαστικά τόσο για μας τους εργαζόμενους στο φορέα όσο και για τους χρήστες των υπηρεσιών μας.

  • 15 Απριλίου 2011, 13:29 | Φωτεινή Μπαλή

    Όσον αφορά στην ενοποίηση δομών στήριξης ,καινοτόμων κ.λ.π :
    Επειδή πραγματικά προσφέρουν στα σχολεία, που οι εκπαιδευτικοί δείχνουν ενδιαφέρον να εμπλουτίσουν τη μαθησιακή-αναπτυξιακή διαδικασία ,πιστεύω ότι η ενοποίηση θα πρέπει να μείνει μόνο στο επίπεδο της καταγραφής-αξιολόγησης σε επίπεδο Δ/σης νομού.Δηλαδή να παραμείνουν ως τμήματα ξεχωριστά μέσα στην Δ/ση εκπαίδευσης, ώστε να συντονίζεται το έργο τους,επειδή πιθανολογώ ότι η πλήρης ενοποίηση θα αναλώσει πολύ χρόνο ,εκ νέου ανάθεση καθηκόντων, προστριβές και δυσθυμίες στους ανθρώπους που ήδη εργάζονται στο αντικε που απσχολούνταιίμενο.
    Αυτές οι ετήσιες εκθέσεις αποτίμησης ποιοτικής και ποσοτικής, θα προωθούνται προς τη περιφερειακή υπηρεσία για τον προγραμματισμό της και φυσικά για την κατανομή πόρων που χειρίζεται η περιφέρεια.
    Επίσης θα έβαζα και θέμα χορηγιών από τους τοπικούς φορείς που θα ήθελαν να συνεισφέρουν στην υλοποίηση καινοτόμων δράσεων[πολιτιστικά,περιβαλλοντικά αλλά και προγράμματα πρόληψης εξάρτησης και ενίσχυσης αυτοεκτίμησης και μαθησιακής επίδοσης ως εργαλείου κατά της παραβατικής συμπεριφοράς.Και εδώ ακριβώς θα φανεί εάν πράγματι η τοπική κοινωνία θεωρεί και αντιμετωπίζει το σχολείο ως κύτταρο δημιουργίας !!!!
    Οι πόροι αυτοί θα κατανέμονται σε κάθε σχολική δομή[ένα σχολείο ή ομάδα ομόρων] που υλοποιεί τέτοια προγράμματα παράλληλα και σε σχέση με τη εκπαιδευτική διαδικασία- σχεδιασμός/πρόταση του Δ/ντή σχολείου με αιτιολογημένη εισήγηση διδάσκοντα/διδασκόντων χωρίς υπερωρίες μόνο κάλυψη ωραρίου εάν χρειάζεται.Οι πόροι θα αφορούν σε αναλώσιμα και υπηρεσίες-πιθανή απασχόληση νέων ειδικών επιστημόνων αγωγής-τόσα νέοι συνάδελφοι δεν έχουν δουλειά ενώ διαθέτουν προσόντα!!!ΚΡΙΜΑ
    Η απόδοση λογαριασμού θα γίνεται μέσω ορκωτού λογιστού πρός τους χορηγούς και Δ/σης Εκπαίδευσης του νομού ή περιοχής[π.χ Δ’ Αθήνας] όπου θα γίνεται και η δοικητική παρακολούθηση του έργου.Οι τοπικοί χορηγοί πιθανόν να τυγχάνουν ένα ποσοστό φορολογικής ελάφρυνσης, ως κίνητρο.Οι πόροι αυτοί θα μπορούν να είναι και σε είδος[δωρεά διαδραστικού,projector,ειδών καθαριότητας, πετρέλαιο θέρμανσης]ή υπηρεσιών [κόστος επίσκεψης στην επιχείριση ή θεατρική παράσταση κ.α] αλλά θα αποτιμώνται λογιστικά.
    Η πολιτική υποστήριξης εκπαιδευτικού -Επιμόρφωση,επειδή είναι ενιαία και ισχύει για όλη την επικράτεια θα πρέπει να υλοποιείται περιφερειακά,αλλά με κεντρικό σχεδιασμό,χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δομές και ανθρώπους,ανανεώνοντας θεματολογία σύμφωνα με τις ανάγκες που θα εισηγούνται οι Περιφερειακές Δ/σεις[τριετή σχέδια]

    Επ’ευκαιρία δεν κατανόησα :Ο δ/ντής συνεπικουρεί τον οικονομικό υπεύθυνο ….ποιός θα είναι και από ποιόν θα ελέγχεται αυτός ο οικονομικός υπεύθυνος και τί πόρους θα διαχειρίζεται?

  • 15 Απριλίου 2011, 12:55 | Παναγιώτα Π. Οικονομάκου

    Έρευνες σε γονείς και μαθητές/τριες καταδεικνύουν τη σημασία και την ανάγκη ενίσχυσης του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η απομάκρυνση του ΣΕΠ από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Νέου Λυκείου, η ένταξή του ως οριζόντια δράση στη δομή του Λυκείου, η διαφαινόμενη κατάργηση των ΓΡΑ.ΣΕΠ και ΓΡΑ.ΣΥ και η διατήρηση των ΚΕΣΥΠ σε επίπεδο περιφέρειας δεν συνιστούν ενίσχυση, αλλά υποβάθμιση και στην ουσία, κατάργηση του θεσμού. Η προβαλλόμενη «ανανέωση της βάσης Δεδομένων του ΕΚΕΠ … για την έγκυρη, αποτελεσματική και επικαιροποιημένη πληροφόρηση» είναι καλοδεχούμενη, αλλά η πληροφόρηση αποτελεί έναν από τους στόχους του ΣΕΠ και μια από τις λειτουργίες της Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας και δεν επαρκεί από μόνη της να διευκολύνει τους/τις μαθητές/τριες στις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές. Εάν καταργηθούν τα ΓΡΑ.ΣΕΠ και τα ΓΡΑ.ΣΥ, τα άτομα που θα στελεχώσουν τα ΚΕΣΥΠ θα αδυνατούν να προσφέρουν υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής στους/στις μαθητές/τριες όλων των σχολικών μονάδων της περιφέρειας τους, ακόμα και εάν είχαν τη διάθεση και μόνο αυτήν την αρμοδιότητα.
    Οι απόψεις ότι το κόστος ενός ΓΡΑ.ΣΕΠ αγγίζει τα 40.000 ευρώ ετησίως, ότι «εκείνοι που απευθύνονται στα ΓΡΑΣΕΠ είναι ελάχιστοι» και ότι τα ΓΡΑ.ΣΕΠ παρέχουν κάποιες υποτυπώδεις υπηρεσίες σε μονοψήφιο αριθμό «πελατών», δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Με την ελπίδα ότι τέτοιου είδους παραπληροφόρηση δε μεταφέρθηκε στα ιδρύματα που ανέλαβαν να εκπονήσουν μελέτες και να καταθέσουν προτάσεις για την Παιδεία, ενημερώνουμε ότι ο/η Υπεύθυνος/η ενός ΓΡΑ.ΣΕΠ επιβαρύνει το Δημόσιο με το μισό μισθό του Υπεύθυνου ΚΕΣΥΠ, ή άλλων δράσεων, αφού το μισό από το ωράριο του/της καλύπτεται με την εφαρμογή του ΣΕΠ στην τάξη και οι υπόλοιπες ώρες του υποχρεωτικού του/της ωραρίου διατίθενται για την ατομική συμβουλευτική. Για τη διοργάνωση Ημερίδων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε γονείς και μαθητές/τριες, για τις επισκέψεις σε χώρους εργασίας, για την υλοποίηση προγραμμάτων και για άλλες δράσεις που αναλαμβάνει, παραμένει στο σχολείο πολύ περισσότερες ώρες από το υποχρεωτικό του/της ωράριο. Οι «αποτυχημένοι θεσμοί», σύμφωνα με ορισμένους, τα ΓΡΑ.ΣΕΠ και τα ΚΕΣΥΠ, κέρδισαν σταδιακά την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των μαθητών/τριών και των γονέων τους και θεωρούνται σημαντικοί στη σχολική κοινότητα.
    Το γεγονός ότι κάποια ΓΡΑ.ΣΕΠ και ΚΕΣΥΠ υπολειτουργούν μπορεί να αποδοθεί μεταξύ άλλων στους παρακάτω δυο βασικούς λόγους:
    α. Στην απουσία προεδρικού διατάγματος που να διασαφηνίζει το πλαίσιο και τις αρμοδιότητες των υπηρετούντων στις δομές Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
    β. Στην τελευταία προκήρυξη για τη στελέχωση των ΓΡΑ.ΣΕΠ και ΚΕΣΥΠ, σύμφωνα με την οποία άτομα που, όχι μόνο δεν είχαν καμία επιμόρφωση, αλλά δεν είχαν ούτε καν εφαρμόσει το ΣΕΠ στην τάξη, ανέλαβαν τη θέση του/της Υπεύθυνου/ης της δομής ΣΕΠ, μιας και προϋπόθεση για την ανάληψη της παραπάνω θέσης ήταν μια μικρή προϋπηρεσία στην εκπαίδευση και όχι στο ΣΕΠ.
    Η ανάγκη εξοικονόμησης κονδυλίων γίνεται αντιληπτή από όλους/ες, για αυτό ο αρχικός σκοπός της δημιουργίας ενός ΓΡΑ.ΣΕΠ σε κάθε σχολική μονάδα φαίνεται ουτοπικός και δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί. Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας από τη μια, την υψηλή ανεργία, τον ανταγωνισμό, τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, την αδυναμία των γονέων να πληρώσουν χρήματα σε ιδιωτικά κέντρα για ατομική συμβουλευτική και την ανάγκη στήριξης των νέων στην εκπαιδευτική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία από την άλλη, προτείνεται:
    1. Η διατήρηση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου και του Γυμνασίου και η διάχυσή του στο Δημοτικό ως οριζόντια δράση.
    2. Η έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας και στις αρμοδιότητες των υπηρετούντων στις δομές Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
    3. Οι σπουδές και η επιμόρφωση στο ΣΕΠ να αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση των Υπευθύνων σε δομές ΣΕΠ.
    4. Η διατήρηση των ΚΕΣΥΠ σε περιφερειακό επίπεδο και των ΓΡΑ.ΣΕΠ και ΓΡΑ.ΣΥ σε επίπεδο «ενότητας σχολικών μονάδων». Δομές υπάρχουν, τα γραφεία είναι εξοπλισμένα με χρήματα που έχουν διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά για το ΣΕΠ, καθηγητές/τριες που έχουν επιμορφωθεί από τις παραπάνω πηγές, επίσης, υπάρχουν. Οι υπεύθυνοι των δομών προτείνεται να εφαρμόζουν το ΣΕΠ στην τάξη, να εξυπηρετούν τους/τις μαθητές/τριες της ενότητας σχολικών μονάδων παρέχοντας δωρεάν ατομική συμβουλευτική και να διοργανώνουν επισκέψεις σε χώρους εργασίας και ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους/τις μαθητές/τριες και τους γονείς των όμορων σχολικών μονάδων. Βεβαίως και χρειάζονται στην ενότητα σχολικών μονάδων, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, αλλά ένας θεσμός δεν μπορεί να χτιστεί στα αποκαΐδια ενός άλλου, εξίσου σημαντικού. Το κόστος για τη στελέχωση της ενότητας σχολικών μονάδων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα είναι διπλάσιο από το κόστος διατήρησης των ΓΡΑ.ΣΕΠ και ΓΡΑ.ΣΥ, μιας και οι υπεύθυνοι των δομών ΣΕΠ μπαίνουν στην τάξη και υλοποιούν το ΣΕΠ, δηλαδή κάνουν «μάθημα».
    5. Η αξιοποίηση των επιμορφωμένων στο ΣΕΠ καθηγητών/τριών με την κατά προτεραιότητα εφαρμογή του ΣΕΠ από επιμορφωμένους/ες που επιθυμούν να τον υλοποιήσουν σε περισσότερες από μια σχολικές μονάδες. Η πρόταση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι επιμορφωμένοι καθηγητές/τριες θα συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο, εάν και εφόσον το επιθυμούν, με το «μάθημα» του ΣΕΠ σε περισσότερες από μια μονάδες.
    Παναγιώτα Π. Οικονομάκου

  • 15 Απριλίου 2011, 12:34 | ΔΗΜΗΤΡΑ

    Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας, χρειάζονται στήριξη,εμψύχωση,επιμόρφωση,πληροφόρηση,στο εδώ και στο τώρα:άμεσα,καίρια,προσωπικά και εξατομικευμένα,δωρεάν,κοντά στον τόπο διαμονής τους και στο σχολείο τους.Αν πραγματικά δημιουργούμε ένα δημόσιο σχολείο που προωθεί τις ίσες ευκαιρίες για όλους….

    Καλή και η ενοποιήση αλλά για λόγους κοινού συντονισμού,ερευνας,διαρκούς αξιολόγησης,επιμόρφωσης των στελεχών κλπ
    Με την προϋπόθεση ότι οι τοπικές δομές παραμένουν κι ενισχύονται από την Κεντρική…

    Βεβαίως η υπηρεσίες που παρέχουν όλες οι δομές αυτές είναι εκπαιδευτικές εφόσον αντιμετωπίζουν πρόσωπα και οι στόχοι τους είναι καθαρά μαθησιακοί-εκπαιδευτικοί-αναπτυξιακοί.Εισηγούνται μεθόδους ν ανοίξει το σχολείο στον κόσμο να γίνει η μάθηση καταληπτή απ όλους και το σχολείο ελκυστικό και δημιουργικό,Δίπλα στον εκπαιδευτικό και το μαθητή σε καθημερινή βάση.

    Οι Σχολικές Δραστηριότητες ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Αγωγή Σταδιοδρομίας (η οποία για κάποιο ανεξήγητο για εμένα λόγο δεν αναφέρεται ανάμεσα στις άλλες, πάντα)χρόνια τώρα εξυπηρετούν το σχολείο άμεσα και αποτελεσματικά!Να εξελιχθούν,να ενδυναμωθούν ναι!να καταργηθούν όμως,γιατί;φαντάζει σαν υποβάθμιση και αποδυνάμωση του νέου σχολείου….

    Τα ΚΕΣΥΠ και τα Γρα.ΣΕΠ,επιπλέον των καθηκόντων τους ως Σχολικών Δραστηριοτήτων, βρίσκονται μια δεκαετία δίπλα στο μαθητή που επιλέγει σπουδές και επάγγελμα από το κέντρο μέχρι το τελευταίο χωριό και διευκολύνουν τις επιλογές όλων των παιδιών αδιακρίτως,ανιδιοτελώς,μη παρεμβατικά,ποιοτικά και κυρίως εξατομικευμένα….

    Τώρα ποιος δεν δουλεύει,δεν αποδίδει,δεν …,είναι άλλο θεμα και δεν έχει να κάνει με τη διατήρηση ή την κατάργηση δομών που είναι γενικά υπεραποτελεσματικές και πρωτοπόρες!

    Δυνατότητες για βελτίωση και μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δομών υπάρχουν μεγάλες. Απ ό τι ξέρω αλλά και διαβάζω στα περόντα σχόλια υπάρχουν και αξιολογες προτάσεις από τα στελέχη.Η αξιολόγηση και ο αναστοχασμός,το νοικοκύρεμα είναι αναγκαίο και δηλώνει την πίστη και την εκτίμηση στο έργο των δομών…Κανείς δεν την αρνείται, αντιθέτως αποτελεί θερμό αίτημά μας!

    Για να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την πίστη των παιδιών μας στις δυνατότητες τους και τα όνειρά τους χρειάζεται η υπηρεσία να μας πως εμπιστεύεται το έργο μας!! Αυτό σημαίνει να το παρακολουθεί,να το στηρίζει,να εργάζεταιμε γνήσιο ενδιαφέρον για τη βελτίωση και την αναβάθμισή του!

  • 15 Απριλίου 2011, 12:12 | Γ. Κ.

    «Η πρόοδος εξαρτάται από τη μη επανάληψη του παρελθόντος. Αν θέλουμε να προοδεύσουμε, δεν πρέπει να επαναλάβουμε την ιστορία αλλά να φτιάξουμε μια νέα ιστορία.» Μοχάντας « Μαχάτμα» Γκάντι

    Πως φτιάχνετε μια νέα ιστορία;
    1. . Η ύπαρξη των υπαρχόντων καθοδηγητικών υποστηρικτικών θεσμών (ΣΕΠ-ΚΕΣΥΠ_ΓΡΑΣΕΠ-ΠΕ_ΚΠΕ-ΑΥ_ΣΣΝ-ΚΕΠΛΗΝΕΤ-ΕΚΦΕ κλπ) αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα. Καταγράφεται σε όλες τις σχετικές μελέτες και αποτελεί συνείδηση στην εκπαιδευτική κοινότητα.
    1ο Ερώτημα: Θέλουμε αυτούς τους θεσμούς στο Νέο σχολείο;
    2ο Ερώτημα: Θέλουμε την ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ λειτουργία τους; Αν την θέλουμε τότε φτιάχνουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους. (εννοώ Πρ. Διατάγματα που θα καθορίζουν καθήκοντα αρμοδιότητες κριτήρια πρόσληψης ωράρια κλπ), λαμβάνουμε υπόψη τα νέα δεδομένα (εισαγωγή «συνθετικής ερευνητικής εργασίας» στο Νέο Λύκειο, αλλά & την απουσία του ΣΕΠ σ’ αυτό), αξιοποιούμε την σωρευμένη γνώση & εμπειρία που υπάρχει στο χώρο (προτάσεις, λάθη, απολογισμούς πεπραγμένων, αξιολογήσεις / αποτιμήσεις του πλήθους των Ευρωπαϊκών Πρ/των που υλοποίησαν οι δομές) και αδιαφορούμε για τις πιέσεις που ασκούν διάφορες ομάδες.
    Η ύπαρξη ΠΔ είναι ένα κρίσιμο θέμα για την επιτυχία της ιστορίας μας.
    Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον χώρο που υπηρετώ τα τελευταία 10 χρόνια (ΚΕΣΥΠ). Λόγω ελλείψεως θεσμικού πλαισίου οι προκηρύξεις των θέσεων διαφοροποιούν συνεχώς τα κριτήρια τα ωράρια ακόμα και την ονομασία μας. Την μια είμαστε Υπεύθυνοι ΣΕΠ, την άλλη Σύμβουλοι ΣΕΠ, την άλλη υπεύθυνοι ΚΕΣΥΠ και πάει λέγοντας Στην τελευταία προκήρυξη (2008) το ωράριο μας έγινε το ωράριο των διοικητικών υπηρεσιών του ΥΠΔΜΘ αλλά στο μέσον της χρονιάς κρίνεται απαραίτητη και η απογευματινή λειτουργία άσχετα αν η πλειονότητα των ΚΕΣΥΠ προσάρμοζε το ωράριο στις τοπικές ανάγκες. Λόγω σύγχυσης των εννοιών Πληροφόρησης και Πληροφορικής στην ίδια προκήρυξη, στελέχη που υπηρετούσαν σε ΚΕΣΥΠ επί σειρά ετών (8) δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν τις θέσεις που κατείχαν ασχέτως αν το ΥΠΕΠΘ τους παρείχε πιστοποιημένες επιμορφώσεις σε Πανεπιστήμια για την συγκεκριμένη θέση (1 χρόνο το 2000, 6 μήνες το 2008) και τους έστειλε και 1 μήνα σε αντίστοιχα Κέντρα στο εξωτερικό με αποτέλεσμα οι θέσεις να παραμένουν κενές ή να αναπληρώνονται προσωρινώς. Οι υπ. ΓΡΑΣΕΠ / σύμβουλοι / εκπαιδευτικοί ΣΕΠ εφαρμόζουν τον ΣΕΠ στο Σχολείο τους αλλά δεν μπορούν (ίδια προκήρυξη 2008) να τον εφαρμόσουν σε άλλο σχολείο ακόμη και αν είναι στην μεσοτοιχία. Όμως οι υπ. ΓΡΑΣΕΠ εκτός από τον ΣΕΠ διδάσκουν το μάθημα της ειδικότητας τους και εξυπηρετούν τις ανάγκες λειτουργίας του Γραφείου τους (Συμβουλευτική & Πληροφόρηση μαθητών, γονέων κλπ). Για τις ανάγκες αυτές μπορούν να μετακινηθούν έως 9 μέρες τον μήνα όπως ισχύει και για τους υπ. ΣΕΠ (ΦΕΚ 1967/τ. Β’ 3-10-1999). Επομένως η απασχόληση τους με:
    •την επικοινωνία- συνεργασία με το αρμόδιο ΚΕΣΥΠ του νομού το οποίο λειτουργεί για θέματα που αφορούν στη λειτουργία του θεσμού.
    •την οργάνωση σε συνεργασία με το ΚΕΣΥΠ του νομού εκδηλώσεων στα αντικείμενα της Συμβουλευτικής- Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε επίπεδο σχολικής μονάδας ή και σχολικών μονάδων του νομού όπου δεν υφίσταται Γραφείο ΣΕΠ.
    είναι σύννομη, επιβεβλημένη και δείχνει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για την προώθηση του ΣΕΠ και την καλύτερη εφαρμογή του.
    2. Κατανοούμε ότι τα ΠΔ απαιτούν χρόνο. Προτείνουμε λοιπόν την παράταση της θητείας για 1 έτος. Στην διάρκεια του έτους: θα έχουν τοποθετηθεί οι σχολικοί σύμβουλοι, θα έχει τρέξει το νέο σχολείο με τους νέους Δ/ντές και θα έχουν βρει το βηματισμό τους οι Καλλικρατικοί Δήμοι. Οι υπάρχουσες δομές ΣΕΠ παράλληλα υποστηρίζουν το νέο Σχολείο αξιοποιώντας τον Θεσμό της «Ενότητας των Σχολικών Μονάδων». Ειδικότερα τα 79 ΚΕΣΥΠ & τα 570 ΓΡΑΣΕΠ επειδή βρίσκονται στα σχολεία μπορούν να υποστηρίξουν το Νέο Λύκειο και να διευκολύνουν τις καινοτομίες (εργασίες). Λόγω της φύσης του αντικειμένου τους είναι ήδη επιμορφωμένοι και εξοικειωμένοι με την χρήση ομαδοκεντρικών και διαθεματικών μεθόδων ανακάλυψης και ανάπτυξης της γνώσης. Λόγω της φύσης του διττού του στόχου (αυτογνωσία και κοινωνιογνωσία) ο ΣΕΠ απείχε πάντα από την «Μετωπική διδασκαλία». Χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ομαδοσυνεργατικές μεθόδους για την προσέγγιση των στόχων αυτών. Γίνεται επίσης εκτενής χρήση του διαδικτύου όσον αφορά στην πληροφόρηση για εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές.
    Στο τέλος της χρονιάς και αφού έχουμε παρακολουθήσει την λειτουργία του συστήματος στήνουμε το τελικό σύστημα Υποστήριξης και Καθοδήγησης με ΠΔ που εγγυώνται την επιτυχία του.
    Τα ΚΕΣΥΠ & τα ΓΡΑΣΕΠ ιδρύθηκαν στα πλαίσια του ΕΠΕΑΚ και η υποχρέωση της αποκλειστικής χρήσης του χώρου, επιβάλλεται και απορρέει και από το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει το «Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
    Αν όμως αποφασιστεί η αναστολή / κατάργηση των δομών ΣΕΠ όλα τα στελέχη ΣΕΠ θα συνεχίσουν τα διδακτικά τους καθήκοντα στα Σχολεία τους.
    Η πολυσχιδής 10χρονη και επιτυχής λειτουργία των ΚΕΣΥΠ/ΓΡΑΣΕΠ, όπως αυτή αποτυπώνεται και στους ετήσιους απολογισμούς δράσεών μας (πάντοτε σε γνώση των Δ/ντών ΔΕ), το πλαίσιο που αναφέρεται στα καθήκοντα και στις αρμοδιότητες μας, το πλήθος των επιμορφώσεων/προγραμμάτων που το Υπουργείο σχεδίασε και τα στελέχη των ΚΕΣΥΠ/ΓΡΑΣΕΠ ολοκλήρωσαν με επιτυχία αλλά, κυρίως, ο ρόλος μας, εκτιμούμε ότι δεν επιτρέπουν συγχύσεις μεταξύ διδακτικού ωραρίου και διδακτικών καθηκόντων. Ο ρόλος μας καθορίζεται, κατεξοχήν, ως επιστημονικός – συμβουλευτικός και όχι διοικητικός . Η Συμβουλευτική για τη Σταδιοδρομία εμπεριέχει, αναμφισβήτητα, εκπαίδευση (σε θέματα: αυτογνωσίας, αυτοεκτίμησης, αυτοαποτελεσματικότητας, επίλυσης ενδοατομικών ή διατομικών συγκρούσεων, διαπροσωπικών σχέσεων στο σχολείο και την οικογένεια, πληροφόρησης, κριτικής ανάγνωσης της πληροφορίας, εξαλείψεων αρνητικών στερεοτύπων, λήψης απόφασης, τρόπων μεταβάσεων στα διάφορα στάδια, θετικής ενίσχυσης κλπ). Δηλαδή, στα ΚΕΣΥΠ & στα ΓΡΑΣΕΠ γίνεται, ακριβώς, ότι γίνεται και μέσα στη σχολική τάξη και μάλιστα, πιο επισταμένα, είτε σε ατομικό είτε σε ομαδικό επίπεδο. Επιπλέον, εκτός από εκπαίδευση εφήβων και νέων, στα ΚΕΣΥΠ/ΓΡΑΣΕΠ, γίνεται και εκπαίδευση ενηλίκων (καθηγητών και γονέων).
    Από όλα τα παραπάνω, λοιπόν, κρίνεται απαραίτητο να διασαφηνιστεί πλήρως, η αναγνώριση διδακτικών καθηκόντων στα στελέχη των ΚΕΣΥΠ και στα ΓΡΑΣΕΠ χωρίς αναγωγές, για να μην ταλαιπωρηθεί η εκπαίδευση με μια επιπλέον σύγχυση.

  • Η εμπειρία μας, ως WWF, από το θεσμό των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της όλης λειτουργίας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συντονισμένης από την ΣΕΠΕΔ συνοψίζεται ως εξής:

    Ένας θεσμός που αξίζει να διασωθεί γιατί:

    Φέρνει την καινοτομία στην εκπαίδευση.
    Λειτουργεί αποτελεσματικά.
    Προσφέρει βήμα έκφρασης και δημιουργικότητας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
    Έχει μακρά ιστορία, έχει θέσει τις βάσεις της Π.Ε.
    Έχει συμβάλει καίρια στην ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικων και γονιών.
    Δουλεύοντας στην Π.Ε. από το 1991 που ιδρύθηκε το WWF στην Ελλάδα έχουμε δει σημαντική διαφορά και εξέλιξη στα ελληνικά σχολεία χάρη (και) σε αυτόν τον θεσμό.
    Θα ήταν κρίμα να χαθεί αυτή η δυναμική στο Νέο Σχολείο.
    Ε.Σ.
    WWF

  • 15 Απριλίου 2011, 10:44 | Θεόδωρος Σιαμ.

    Ως δάσκαλος και επιμορφούμενος στο Ε.Κ.Φ.Ε. της περιοχής μου εκφράζω τη θετική μου άποψη για τη λειτουργία του. Είναι ένας θεσμός με πρωτόγνωρη προσφορά για τους εκπαιδευτικούς, διότι παρέχει συνεχή πειραματική επιμόρφωση, επιστημονική πληροφόρηση, βιωματική συμμετοχή, έντυπο και ψηφιακό υλικό σε θέματα που αφορούν τα Φυσικά της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου. Για τα δεδομένα της περιοχής μας είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός και ευελπιστώ στη συνέχιση της λειτουργίας του και για τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η αμείωτη διάθεση των συνεργατών του Ε.Κ.Φ.Ε. να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια ακόμα και σε επίπεδο εργαστηρίων σχολικών μονάδων. Πιστεύω ότι μέσω του Ε.Κ.Φ.Ε. δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να εξοικειωθεί με τη μεθοδολογία που χαρακτηρίζει τις θετικές επιστήμες, αλλά και να αποκτήσει την επιστημονική κατάρτιση, στοιχεία που δίνουν στο δάσκαλο αυτοπεποίθηση για τη διδασκαλία.

  • 15 Απριλίου 2011, 10:27 | Βαγγέλης Κ

    Η συγχώνευση των δομών θα συσσωρεύσει και θα γιγαντώσει τα προβλήματα όλων.
    Ειδικά για το ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ η μεταφορά τους σε περιγερειακό επίπεδο θα στερήση τα σχολεία απο μια άμεση τεχνική υποστήριξη.

  • 15 Απριλίου 2011, 10:16 | Κατερίνα Σ.

    ΘΕΩΡΩ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΚΠ/ΚΟΙ.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΑΒΙΑΣΤΑ (ΧΩΡΙΣ ΒΑΘΜΟΘΗΡΙΑ) ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ -ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΠΛΕΥΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ

  • 15 Απριλίου 2011, 08:46 | Γιώργος Περδίκης

    H δημιουργία μια ενιαίας δομής στήριξης του εκπαιδευτικού έργου σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομού) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν μια τέτοια δομή λειτουργήσει σωστά, θα γίνει εφικτό να αξιοποιηθούν περισσότερο αποτελεσματικά η συσσωρευμένη εμπειρία των σημερινών στελεχών, οι υποδομές που έχουν στηθεί, το εκπαιδευτικό υλικό που έχει παραχθεί κ. ά. πόροι που σήμερα δεν αξιοποιούνται όσο θα έπρεπε. Kαμιά δομή ή θεσμός που λειτουργούν σήμερα δεν είναι περιττός. Οι «συνεργατικές» δράσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν με έναν ενιαίο συντονισμό, θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και θα βελτιώσουν την ποιότητα του έργου που παρέχουν τα σημερινά στελέχη. Το στοίχημα θεωρώ ότι είναι περισσότερο στον τρόπο που θα στηθεί και θα λειτουργήσει μια τέτοια δομή ώστε να μην κυριαρχήσουν οι αντιθέσεις και οι διαφορετικές νοοτροπίες, αλλά να προκύψει μια γόνιμη σύνθεση. Παραδείγματα καλών πρακτικών συνεργασίας υπάρχουν και σήμερα αρκετά (π.χ. μεταξύ Υπεύθυνων Σχ. Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας, μεταξύ Σχ. Συμβούλων και ΕΚΦΕ, μεταξύ ΚΠΕ και διαφόρων στελεχών κλπ). Στο πλαίσιο αυτό εκτιμώ ότι και τα ΚΠΕ θα πρέπει, τουλάχιστον ως προς το επιμορφωτικό τους έργο, να ενταχθούν στην ίδια δομή ή να έχουν κάποιου είδους οργανική σύνδεση με αυτή ώστε να συνεισφέρουν περισσότερο στη συνολική προσπάθεια στήριξης και καθοδήγησης του εκπαιδευτικού έργου με τις υποδομές τους και την εμπειρία της μέχρι τώρα λειτουργίας τους.
    Σε ότι αφορά τους θεσμούς των κάθε είδους Υπεύθυνων (ΣΕΠ, ΠΕ, ΑΥ, ΠΔ, ΕΚΦΕ, ΠΛΗΝΕΤ) θα ήθελα να παρατηρήσω ότι η καθιέρωση τους αποτέλεσε για την πολιτεία μια πρακτική με την οποία, με ελάχιστο κόστος, ανταποκρίθηκε σε πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και εισήγαγε νεωτερισμούς και καινοτομίες που ορισμένες αποτελούν τα μοναδικά φωτεινά σημάδια μέσα στη χρόνια κρίση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Σε πολλές περιπτώσεις με τον ορισμό ενός μόνο Υπεύθυνου (αποσπασμένου εκπαιδευτικού) μπόρεσε να ανταποκριθεί στοιχειωδώς αλλά συχνά με πολύ καλό αποτέλεσμα, στην ανάγκη ενημέρωσης, επιμόρφωσης και εμψύχωσης των εκπαιδευτικών μιας περιοχής αλλά και κινητοποίησης της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σχετικά με ένα θέμα, συνήθως σημαντικό και σύνθετο όπως είναι το περιβάλλον, η υγεία, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, ο πολιτισμός, οι νέες τεχνολογίες, το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών). Θα αναφέρω ως παράδειγμα το ιστορικά διαπιστωμένο γεγονός ότι μόλις 2-3 χρόνια μετά τον ορισμό των πρώτων Υπεύθυνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το 1991, παρατηρήθηκε μια εκρηκτική εξάπλωση των προγραμμάτων Π.Ε. και άρχισαν, για πρώτη φορά σε σημαντική κλίμακα, να εισάγονται στην εκπαιδευτική πράξη μέθοδοι και πρακτικές της προοδευτικής εκπαίδευσης όπως τα project ή σχέδια εργασίας, ενεργητικές και βιωματικές τεχνικές, ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες μάθησης, γίνονταν λόγος για διεπιστημονική προσέγγιση, για εκπαίδευση στο ύπαιθρο κ. ά. πρωτόγνωρα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα.. Δεν είναι τυχαίο και έχει επισημανθεί από πολλούς ερευνητές της εκπαίδευσης, ότι ακόμη και πολλά χρόνια μετά από αυτό το ορόσημο, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αποκαλούσαν το project “μέθοδο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης». Ταυτόχρονα από την ίδια περίπου εποχή άρχισαν να γίνονται, με πρωτοβουλίες των πρώτων Υπεύθυνων, σεμινάρια όπου κυριαρχούσε η εργαστηριακή μορφή επιμόρφωσης (workshop) και όχι οι συνηθισμένες διαλέξεις, μια πρακτική που επέσυρε πάντοτε θετικά σχόλια από τους εκπαιδευτικούς και συνεχίζεται σήμερα στα ΚΠΕ αλλά και σε άλλες δομές. Τα θετικά αυτά στοιχεία της εισαγωγής του θεσμού των Υπεύθυνων Π.Ε. συνεχίστηκαν και ενδυναμώθηκαν με τους άλλους θεσμούς Υπεύθυνων που σταδιακά καθιερώθηκαν. Με την εξέλιξη αυτή, διαθέτει σήμερα το εκπαιδευτικό μας σύστημα έναν όχι ευκαταφρόνητο αριθμό «αδιαβάθμητων στελεχών εκπαίδευσης», όπως μας αποκαλούσε ένα παλαιότερος Διευθυντής Σπουδών του ΥΠΕΠΘ, που όμως διαθέτουν μια υπολογίσιμη εμπειρία και έχουν καταγράψει ένα ορατό έργο σε εισαγωγή καινοτομιών, επιμόρφωση, εμψύχωση και κινητοποίηση εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικό υλικό, ερευνητικές εργασίες κλπ. Κατά τη γνώμη μου η μορφή αυτή «στελέχους», που η εύκολη υιοθέτησή της από το εκπαιδευτικό σύστημα για να εξυπηρετήσει ποικίλες ανάγκες δείχνει και την επιτυχία του μοντέλου, έχει δύο κύρια χαρακτηριστικά: το χαμηλό κόστος και την άμεση αξιοποίηση εκπαιδευτικών με προσόντα και ειδικές γνώσεις και κυρίως με διάθεση να προσφέρουν σε έναν τομέα. Όσοι βλέπουν στους θεσμούς των Υπεύθυνων υπαλλήλους που «βολεύτηκαν σε μια θέση» θα πρέπει να δουν και την άλλη άκρη του νήματος: ότι υπάρχουν άνθρωποι που υπηρετούν για πολλά χρόνια με ζήλο και αυταπάρνηση το θεσμό στον οποίο τάχθηκαν, με μόνο πραγματικό κίνητρο την εκπλήρωση των παιδαγωγικών τους ανησυχιών και χωρίς καμιά ουσιαστική κατοχύρωση και αναγνώριση από την Πολιτεία. Θα είναι πράγματι ακατανόητο αν οι επιχειρούμενες και σήμερα αλλαγές δεν αξιοποιήσουν και δεν στηριχθούν και στην εμπειρία αυτών των στελεχών. Για παράδειγμα, η σχεδιαζόμενη υποχρεωτική εισαγωγή των project στο Γυμνάσιο και στην Α΄ Λυκείου, μπορεί πολλαπλά να επωφεληθεί από την τεράστια εμπειρία και το υλικό που έχει συσσωρευτεί από τα προγράμματα όλων των Σχολικών Δραστηριοτήτων, όπου μπορούν να αναζητηθούν τόσο καλές πρακτικές όσο και στοιχεία και παραδείγματα που πρέπει να αποφευχθούν.
    Θα ήθελα ωστόσο να επισημάνω, ότι οι θεσμοί Υπεύθυνων κάθε είδους, που η συνολικά θετική καταγραφή τους δεν αμφισβητείται από ένα καλόπιστο γνώστη των εκπαιδευτικών μας πραγμάτων (παρά την έλλειψη συστηματικής αξιολόγησης), με τη σημερινή μορφή, των αποσπασμένων εκπαιδευτικών χωρίς καμιά ουσιαστική κατοχύρωση, έχει εξαντλήσει τα όριά της: το έργο τους γίνεται όλο και πιο δύσκολο και η τάση των εκπαιδευτικών αρχών να τους επιφορτίζουν με διαρκώς και περισσότερα γραφειοκρατικά καθήκοντα (αυτό τουλάχιστον συμβαίνει στην περίπτωση των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων) απειλεί να ακυρώσει το ρόλο τους που πρέπει να είναι περισσότερο κοντά στα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Η σχεδιαζόμενη ενιαία δομή στήριξης του εκπαιδευτικού έργου θα είναι επιτυχής αν μπορέσει να ενσωματώσει όλη αυτή την ποικιλία των καθοδηγητικών στελεχών και να αναδείξει και να ενδυναμώσει τα θετικά από παιδαγωγική άποψη στοιχεία του ρόλου τους.
    Γιώργος Περδίκης, Υπεύθυνος Π.Ε. Δ/θμιας Εκπ/σης Πιερίας

  • 15 Απριλίου 2011, 07:20 | Μάνος Ι. Ελευθερίου

    Αν και προκατειλημμένος με τις συνεχείς αλλαγές «φούσκες» στην εκπαίδευση, συμφωνώ με πολλά από τα προτεινόμενα αλλά και με πολλά από τα γραφόμενα από πολλούς συναδέλφους μου. Χαίρομαι που κάποιοι από αυτούς δημοσιοποιούν την πίκρα και το παράπονό τους, έστω και έμμεσα, και λυπάμαι που κάποιοι άλλοι άπειροι, θεωρητικοί, γραφειοκράτες, ανήθικοι, ανόητοι και πολιτικάντηδες σαλιαρίζουν τρέμοντας για τον τίτλο τους, και κατευθύνουν, ως παλαιομοδίτες που είναι, ακόμη κι αυτήν την ίδια τη διαβούλευση φοβούμενοι μη χάσουν τη θεσούλα τους…

  • 15 Απριλίου 2011, 07:01 | Κοσμάς Δενδρινός δάσκαλος

    Εννοείται πως το προηγούμενο κείμενο μου είναι ειρωνικό και εκφράζει την αντίθεσή μου και το θυμό μου απέναντι στην κατάργηση των επιμέρους φορέων υποστήριξης εκπαιδευτικών διαδικασιών ειδικά στις περιπτώσεις που από τα πεπραγμένα τους φαίνεται ότι δουλεύουν. (Για την αποφυγή παρεξηγήσεων). Όποιος ψηφίζει υπέρ επομένως υποστηρίζει τη μη κατάργησή τους.
    Χαιρετώ

  • 15 Απριλίου 2011, 03:23 | ΙΑς

    7 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌΛΥΤΗΣ ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!Ωρες, 3,4 που μαζευομασταν στο μικρο θεατρακι του Σχολειου. Απογευματα με μαθητες ολων των ιδιαιτεροτητων…Αλλοτε μαζευα απο δω κι απο κει εκεινους που αποβαλονταν απο την ταξη, αλλοτε κρατουσα σφιχτα εκεινους που ηθελαν να φυγουν μακρια απο το Σχολειο γιατι δεν τους γεμιζε! ΑΑΑ ειχαμε μαζι κ τους σημαιοφορους, τους δυσλεκτικους, τα φοβισμενα, τα εγωπαθη, τα κακομαθημενα, τα ψυχικα »με βουλα» αρρωστα, τα φιλοδοξα και τα ερωτευμενα. Πολυ συχνα εμπαιναν στο γραφειο για τεραστιες κουβεντες με την Διευθυντρια…οχι για την συμπεριφορα τους!!ΟΧΙ αλλα για την ροη του εργου, για το κειμενο, για την αποδοση, την ιδεα και τα πρακτικα ζητηματα. για κανενα πεταχτο φιλί, για λίγη επαφη… Ειχαμε κ χορογραφο!!βεβαια…οχι καμμια διορισμενη απο το κρατος για τα πολιτιστικα δρωμενα!!ΟΧΙ. Ξταν η πολυτεκνη γραμματεας μας που αργουσε παντα να παει σπιτι! Κ να που εφτασε η ωρα να ανεβασουμε την παρασταση.Ολα ετοιμα, κουστουμια ραμμενα απο εμας, σκηνικα φτιαγμενα στο μαθημα μου των καλλιτεχνικων..(ξερετε εκεινο που παιρνουν οι φιλολογοι στο λυκειο σε β αναθεση και διωχνουν εμας με την Α)(ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟ..που ΔΕΝ εχει εργαστηριο ενω χημειας, πληροφορικης, φυσικης, τεχνολογιας…εχουν!)μιλω για το μαθημα που με βαζεετε αγαπητοι μου συμπορευτες της Ελληνικης μας εκπαιδευσης να κανω 1 ωρα την εβδομαδα και στο λτκειο μονο μεχρι την Β΄λυκειου…)καταλαβατε! Ηλθε λοιπον η ωρα της παραστασης! Ολα κανονισμενα απο τις υπευθυνους πολιτιστικων προγραμματων…Το θεατρο, το προγραμμα, την κριτικη επιτροπη. Ξερω θα μου πειτε: Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΓΩΝΕΙ.. Η Αληθεια ειναι πως πληγωθηκαμε με τα μαγειρεμματα…στα 4 εργα τα τρια βραβειο!! ειναι απαραδεκτο. Αξιζαμε παντα το πρωτο…Αλλα κ τα αλλα παιδια το ιδιο λεγανε οποτε!Ολα τα παιδια του κοσμου που κανουν τετοια ταξιδια ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ηδη ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ.

    Κυριες κ κυριοι του ΝΕΟΥ Σχολειου σας ΦΟΒΑΜΑΙ…Γιατι κοιτατε τον πολιτισμο μας με μαυρα γυαλια ηλιου. Γιατι φορατε αντηλιακο σε οικονομικη συσκευασια (δειγμα ιμιτασιον δηλ.) για προστασια στην πολιτιστικη μας συνεχεια και συνοχη. Και σιγα τωρα μην διαβασετε αυτα που εγραψα. Και σιγα μην τα προσμετρησετε στις ηπαρμενες εκ των εξω αποφασεις σας…Φανταζομαι κι εσας ενα Θεατρο Δεν σας ελειψε! μονο που το θεατρο που θα ανεβασετε ειναι με ξενο κειμενο και για θεατες χωρις ελληνικη πολιτιστικη κληρονομια!
    Χαιρετω με τιμη
    ΙΑς

  • 14 Απριλίου 2011, 23:59 | Κοσμάς Δενδρινός δάσκαλος

    Αγαπητοί,
    Η κατάργηση των επιμέρους φορέων φαίνεται πολύ καλή ιδέα. Θα πρότεινα να υλοποιηθεί και για την ανατροφή των παιδιών και όχι μόνο για την εκπαίδευσή τους. Δηλαδή μόλις γεννιούνται να φιλοξενούνται σε κέντρα δίπλα στο αντίστοιχο Υπουργείο στελεχωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό. Θα εξοικονομούνταν χιλιάδες θέσεις γονέων που τις περισσότερες φορές δεν έχουν τα μόρια για να μπουν στο μητρώο ανατροφής παιδιών.
    Οι αίθουσες θα ήταν καλό να φιλοξενούν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών γιατί έτσι θα κοινωνικοποιούνταν γρηγορότερα και θα υπήρχε μεγάλο δείγμα για να εφαρμοστεί η ομαδοσυνεργατική, η ανακαλυπτική και η αλληλοδιδακτική μέθοδος ανατροφής.
    Όσα παιδιά αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία στην κίνηση, στην κατανόηση ή την προσαρμογή τους στη διαδικασία καλό θα ήταν να μαζεύονταν κάπου κεντρικά ή μάλλον απόκεντρα, μακριά από τα παιδιά που διεκδικούν τα αριστεία. Καλό θα ήταν και σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξοντώνονται για να μην καταλαμβάνουν και θέσεις στη ζωή άσκοπα με μεγάλο κόστος για το κράτος.
    Μανάδες, πατεράδες, θείοι, θείες, παπούδες, γιαγιάδες, νονοί, νονές, ξαδέλφια, αδέλφια, φίλοι θα πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν με ένα κεντρικό φορέα, το μεγάλο αδελφό. Γιατί τόσες θέσεις ανειδίκευτων χωρίς πιστοποίηση άσκοπες….
    Άντε γεια σας!

  • 14 Απριλίου 2011, 21:33 | Μπουλτούκα Φυλλιώ

    Στην περιφέρεια που ανήκω, ως νηπιαγωγός, υπάρχει και μας στηρίζει, μια εξαιρετική σύμβουλος πολιτιστικών προγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια το νηπιαγωγείο μας έχει αλλάξει χαρακτήρα: είναι ένα ζωντανό, ανήσυχο, δημιουργικό σχολείο χάρη στη σημαντική βοήθεια της συμβούλου μας. Η επικοινωνία μαζί της είναι πολύ τακτική και υπάρχει μια καταπληκτική ροή πληροφοριών και ανταλλαγή ιδεών.
    Τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας έχουν αγαπήσει κάθε μορφή τέχνης και πλέον έχουν αρχίσει να τολμούν, να δοκιμάζουν, να εκφράζονται. Γράφουν (και εικονογραφούν)»μικρά βιβλία», ποιήματα, ζωγραφίζουν, αναγνωρίζουν μορφές τέχνης,ενδιαφέρονται για την παράδοση, τα σύγχρονα και παλιά αντικείμενα,λατρεύουν τις «βόλτες» στα μουσεία κ.ά.
    Νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε νέος σχεδιασμός θα αποδυνάμωνε το έργο μας. Στο βωμό των περικοπών ας μη θυσιάσουμε ότι βρεθεί στο δρόμο μας. Άλλωστε η εκπαίδευση στην Ελλάδα, δεν «κοστίζει».

  • 14 Απριλίου 2011, 21:19 | ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΔΑΜ

    Ειλικρινα συναδελφε δεν ξερω τι πρεπει να κανω … μπορεις αν θες να με βοηθησεις … οπως εγραψα και πιο πριν σεβομαι και τιμω το εργο ολων οσων υλοποιουσαν τετοιες δρασεις ….αυτων βεβαια που ηταν στην βαση…στην καθημερινοτητα του σχολειου …εαν οι υπευθυνοι δεν φροντισαν ολα αυτα τα χρονα να σεβαστουν οι ιδιοι το εργο τους, τη θεση τους και το εργο των συνσδελφων στα σχολεια δεν φταιω εγω !

    12 Απριλίου 2011, 00:24 | ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μόνιμος Σύνδεσμος Ψήφος: 48 1ΔΕΚΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ… , ΑΛΛΑ ΚΑΘΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΗΜΟΥΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ – ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΟΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ (βλ. ΥΠΕΚΑ)ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΟΥ ΕΧΩ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ,ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ,ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ, ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΠΗΡΑΝ κτλ κτλ , ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ -ΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ Π.Ε. ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΤΟΝ «ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΔΑΜ … ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ : 1. ΔΕΝ ΤΟΝ ΤΙΜΑ (ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΑΛΛΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΕΣ) , 2. ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ (ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ-ΚΠΕ-ΣΧΟΛΕΙΑ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ κοκ)ΓΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ!! , ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ «ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ» ΓΕΝΙΚΑ … ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ._ ΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»!!! ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ Π.Ε. , Α.Υ. , Π.Θ. κτλ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ (ΠΑΛΑΙΟΙ,ΝΕΟΙ,ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝΤΕΣ)- ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ(ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!!!) , ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ… ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ «ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ» ΟΛΟΥΣ!!!

  • 14 Απριλίου 2011, 21:04 | Γ.Κ.

    Διάβασα με έκπληξη μήνυμα στην πρώτη σελίδα σχετικά με το κόστος των ΓΡΑΣΕΠ καθώς και για ΚΕΣΥΠ που απασχολούσε τα ΓΡΑΣΕΠ κάθε Παρασκευή.
    Επειδή δημιουργούνται εντυπώσεις από μεμονωμένα περιστατικά επιθυμώ να περιγράψω την κατάσταση που γνωρίζω ότι επικρατεί στο Νομό που εργάζομαι ως Υπεύθυνος ΣΕΠ. Δεν γράφω τα στοιχεία μου αλλά
    αν ερωτηθώ θα τα δημοσιεύσω.

    Υπηρετώ σε ΚΕΣΥΠ της Πελ/σου και επειδή έχω υπάρξει και μέλος της τριμελούς επιτροπής αναβάθμισης των δομών ΣΕΠ του Νομού έχω μια σχετικά πλήρη εικόνα για το κόστος και τον τρόπο λειτουργίας των δομών.
    Τα ΓΡΑΣΕΠ δεν κοστίζουν στο δημόσιο παρά το μισό μισθό ενός εκπαιδευτικού! Οι αίθουσες ανήκουν στα σχολεία και συνήθως οι συνάδελφοι των ΓΡΑΣΕΠ εξυπηρετούν στο χώρο τους και άλλες ανάγκες των σχολείων (παράτυπα ίσως, αλλά αυτό συμβαίνει πραγματικά). Τις μισές ώρες του ωραρίου τους τις διαθέτουν για μάθημα. Αρα το κόστος δεν ξεπερνά τις 12000 το χρόνο. Από που προκύπτουν τα τεράστια ποσά που αναφέρονται;; Τα οφέλη της λειτουργίας ενός ΓΡΑΣΕΠ για τη σχολική μονάδα είναι πολλαπλάσια των 12000 ευρώ. Ακόμα και ένας υποψήφιος να γλυτώσει μια λάθος επιλογή που θα τον οδηγήσει σε αλλαγή σχολής μετά τον πρώτο χρόνο,το κόστος αυτό θα έχει αποσβεστεί. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μακροπρόθεσμα οφέλη και σε πολλαπλά επίπεδα. Κάθε σχολική μονάδα (ή έστω συγκρότημα σχολείων) πρέπει να έχει ΓΡΑΣΕΠ. Είναι κοντόφθαλμος όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό.

    Για το κόστος των ΚΕΣΥΠ και τον τρόπο λειτουργίας μπορώ από πρώτο χέρι να μιλήσω για το ΚΕΣΥΠ στο οποίο υπηρετώ:

    1) Ενοίκιο μηδέν ευρώ! Ο χώρος παραχωρείται δωρεάν. Η τοπική κοινωνία και οι φορείς (Εκκλησία, Δήμος κλπ)αναγνωρίζουν τη μεγάλη συνεισφορά της δομής στον τόπο και μας βοηθούν με την προσφορά αξιοπρεπούς χώρου στο κέντρο της πόλης.

    2) Συνολικό κόστος μόνο ο μισθός των δύο υπευθύνων μιας και δυστυχώς δεν έχουμε Ειδικό Πληροφόρησης και έτσι εργαζόμαστε δύο στη θέση των τριών τουλάχιστον που προβλέπονται. Αν σκεφτείτε ότι συναντάμε σε ατομικές και ομαδικές συναντήσεις περισσότερους από 1.000 μαθητές το χρόνο καταλαβαίνετε ότι το κόστος λειτουργίας του ΚΕΣΥΠ είναι αστείο.

    3) Ποτέ δεν έχουμε καλέσει πρωί για επιμορφώσεις τους συναδέλφους. Ούτε βεβαίως και τα ΓΡΑΣΕΠ. Οι συνάδελφοι που εφαρμόζουν το ΣΕΠ πάνε το πρωί κανονικά στη δουλειά τους (όπως και εμείς) και το απόγευμα παρακολουθούν τα σεμινάριά μας. Ποτέ δεν έχει διαταραχθεί η λειτουργία σχολείου εξ’ αιτίας μας. Το δε κόστος των σεμιναρίων είναι μηδενικό διότι καλύπτουμε τα έξοδα εμείς προσωπικά.

    4) Σημαντικά πολύωρα επιμορφωτικά σεμινάρια τα πραγματοποιούμε Κυριακές ώστε και πάλι να μην δημιουργείται πρόβλημα και όλοι οι συνάδελφοι να μπορούν να τα παρακολουθήσουν.

    Μετά από αυτά νομίζω ότι το ερώτημα περί του ποιός θα κράταγε τις δομές ΣΕΠ σε λειτουργία αντιστρέφεται: Το σωστό ερώτημα είναι ποιός θα καταργούσε δομές που με ελάχιστο κόστος προσφέρουν τεράστιο έργο. Προφανώς ΚΑΝΕΙΣ!

  • 14 Απριλίου 2011, 21:03 | ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΔΑΜ

    Συμφωνω Γιάννη για τις θητείες ορισμενου χρονου και μαλιστα παντου …και με την αξιολογηση που πολυ σωστα πισημαινεις οτι δεν εγινε ποτε !

  • 14 Απριλίου 2011, 19:56 | ΝΙΚΟΣ

    Διάβασα όλες τις προτάσεις και ψήφισα αρκετές. Τρεις σκέψεις θέλω να αναφέρω όμως με αυτά που είδαν τα μάτια μου. Πρώτον η διδακτική εμπειρία των Υπευθύνων. Είναι αυτονόητο συνάδελφοι ότι πρέπει να αναγνωριστεί γιατί όλοι οι Υπεύθυνοι πήραν τις θέσεις μετά από κρίσεις στα ίδια επιστημονικά πεδία με τους σχολικούς συμβούλους που παίρνουν και αυτοί τα χρόνια τους διδακτικά. Μήπως θέλετε να θυμίσω πόσοι κάθονταν τα προηγούμενα χρόνια στα γραφεία κάνοντας διοικητικό έργο και δε φαίνονταν οι αποσπάσεις τους πουθενά. Αυτοί έπαιρναν διδακτικά τα χρόνια αυτά. Είναι δίκαιο; Δεύτερον το επίδομα των Υπευθύνων είναι για γέλια με τις μετακινήσεις που κάνουν. Η κυρία που σύγκρινε το επίδομα των υπευθύνων με το επίδομα παιδιού είναι μάλλον μπερδεμένη. Γιατί το ένα είναι κοινωνικό επίδομα και το άλλο επίδομα θέσης. Τρίτον γνωρίζετε όλοι σας ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με τον Οκανα και τα Κέντρα Πρόληψης όπου περιγράφεται και ενισχύεται ο ρόλος και του Υπευθύνου Αγωγής Υγείας. Η δημοσίευση έγινε πρόσφατα. Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ασυνεννοησία στο Υπουργείο για το τί θέλουν να κάνουν; Κοντός ψαλμός….

  • 14 Απριλίου 2011, 19:43 | ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ, ΠΑΛΑΙΟΡΟΥΤΗ ΙΩΑΝΝΑ

    Μετά από δεκαετή εμπειρία στο θεσμό του ΣΕΠ σε ΓΡΑΣΕΠ, θελήσαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας, πιστεύοντας ότι θα αντιπροσωπεύουν και αρκετούς συναδέλφους που πραγματικά «υπηρετούν» το θεσμό και πιστεύουν στην αναγκαιότητα του.
    Γνωρίζουμε βέβαια ότι δεν λειτουργούν όλα ιδανικά (πού λειτουργούν άλλωστε;) και γι’ αυτό καταθέτουμε κάθε χρόνο στον απολογισμό μας προς το Υπουργείο τις σχετικές προτάσεις για τις βελτιώσεις που επιθυμούμε να γίνουν. ΟΜΩΣ:
    Στα 11 χρόνια λειτουργίας του θεσμού καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις αρχικές δυσκολίες (επιφυλακτικότητα, αν όχι καχυποψία της σχολικής κοινότητας) και, από άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, με ¨άδεια¨ γραφεία, να καταξιωθούμε στο μικρόκοσμο του σχολείου και να «μετράμε» καθημερινά επισκέψεις από μαθητές, γονείς και συναδέλφους που υπερβαίνει κατά πολύ τις ώρες του καθημερινού μας ωραρίου. Με λίγα λόγια το ΓΡΑΣΕΠ του 2011, αποτελεί δυναμικό σημείο αναφοράς μέσα στη σχολική κοινότητα. Προκύπτει λοιπόν η εύλογη απορία: Για ποιο λόγο συζητείται τώρα η κατάργησή του θεσμού, ενώ οι ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού για Συμβουλευτική (και όχι μόνο για απλή πληροφόρηση) υπαγορεύει την αύξηση και ενδυνάμωσή του;
    Θεωρούμε λοιπόν, στο πλαίσιο της παραπάνω συλλογιστικής, ότι τα ΓΡΑΣΕΠ πρέπει να αναβαθμιστούν και να αυξηθούν γιατί οι λειτουργίες τους διευκολύνονται και προάγονται στον οικείο χώρο του σχολείου.
    Επίσης οι υπεύθυνοι καθηγητές να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, με συνεχή επιμόρφωση, και αξιολόγηση από αξιόπιστους φορείς, με κυρίαρχο κριτήριο το εύρος της παρεχόμενης βοήθειας στους μαθητές (πρώτα ο μαθητής)
    Η τοποθέτησή των υπευθύνων να γίνεται με κριτήρια ¨πραγματικής σχέσης¨ με το θεσμό (σχετική επιστημονική κατάρτιση, εμπειρία στη σχολική μονάδα).
    Οι οικονομίστικης λογικής αιτιολογίες για τη συρρίκνωση ή απάλειψη του θεσμού δεν μας καλύπτουν, εν τούτοις, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κράτος δαπάνησε για να μας επιμορφώσει και να εξοπλίσει τα ΓΡΑΣΕΠ και (παρότι δεν κοστίζουμε 40000 ευρώ το χρόνο, όπως γράφτηκε) η απόσβεση αυτής της δαπάνης δεν μπορεί να γίνει με την κατάργηση αλλά με την αξιοποίησή μας.
    Εμείς πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι πρωτίστως κοινωνικό αγαθό και το ¨προϊόν¨ της δεν αποτιμάται βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα και με όραμα.
    …. Αν η πολιτεία EXEI πραγματικά ΟΡΑΜΑ για την παιδεία.

  • 14 Απριλίου 2011, 18:51 | Παναγιώτης Σ.

    Διδάσκω 15 χρόνια πληροφορική στη δευτεροβάθμια και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
    Ποτέ δεν είχα καμία βοήθεια απο ΠΛΗΝΕΤ!
    Ανύπαρκτοι πάντα.

    Πως να προλάβουν άλλωστε όταν αναλαμβάνουν κατ’ αποκλειστικότητα και έναντι αδρής αμοιβής μέλη των επιτροπών επιμόρφωσης στις νέες τεχνολογίες, μέλη των επιτροπών διαγωνισμών προμήθειας υλικού, μέλη στις επιτροπές πανελλαδικών κλπ κλπ κλπ.

    Κακά τα ψέματα, αυτές οι θέσεις δημιουργούν διαπλοκή. Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται στις θέσεις ΠΛΗΝΕΤ τα ίδια άτομα επί 10-15 χρόνια.
    Υποχρεωτικά να αλλάζουν μετά από κάποια χρόνια σε αυτές τις θέσεις.

  • 14 Απριλίου 2011, 18:10 | Ένας γονιός

    Έχω παιδί στην Γ’ Λυκείου και σε μερικές μέρες γράφει.

    Δεν ξέρω για τα άλλα που γράφετε, αλλά αφήστε στη θέση τους τα γραφεία ΚΕΣΥΠ διότι δεν έχουν όλα τα σχολεία αντίστοιχα γραφεία και έτσι εμείς στην επαρχία μόνο στα ΚΕΣΥΠ μπορούμε να καταφύγουμε για βοήθεια στο μηχανογραφικό.

  • 14 Απριλίου 2011, 18:00 | Αναστασία

    Υπηρετώ 25 χρόνια σε δημοτικά σχολεία της Μεσσηνίας.

    Σε όλη τη θητεία μου έχουν περάσει από τα σχολεία που υπηρέτησα αρκετοί σχολικοί σύμβουλοι.

    Δυστυχώς ήρθαν και έφυγαν χωρίς ν’ αφήσουν καν κάποιο στίγμα τους!

    Οταν μάλιστα θέλησα να τους αναφέρω κάποιο από τα προβλήματα της σχολικής μου τάξης μετάνιωσα ανεπανόρθωτα… Διότι στην προσπάθεια να βγουν από την ανυπαρξία τους βρέθηκα να μεταφέρω άπειρες φορές «σκέφτομαι και γράφω» μεταξύ σχολείου μου και γραφείου τους χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μετάνιωσα, μετάνιωσα, μετάνιωσα!

    Το μόνο που μου πρόσφεραν στα 25 χρόνια ήταν να αισθάνομαι πιόνι που το χρησιμοποιούν κάθε Σεπτέμβρη και Ιούνιο για να παρουσιάσουν κάτι ανύπαρκτο και να δικαιολογήσουν τη θλιβερή παρουσία τους. Επίσης πετύχαιναν να μου αναστατώνουν την τάξη 1-2 φορές το χρόνο που είχαμε την ατυχία να περάσουν από το σχολείο μας ώστε να καλύψουν την ελάχιστη τυπική τους υποχρέωση!

    Μηδενική προσφορά σε άχρηστες θέσεις! Χιλιάδες ευρώ πεταμένα ενώ τα σχολεία μας δεν διαθέτουν ούτε ένα λαπτοπ που τόσο μας χρειάζεται. Πρόσφατα μας σωθηκε και το μελάνι! αλλά έχουμε συμβούλους!!! Ας σταματήσει αυτή η κοροϊδία!

  • 14 Απριλίου 2011, 16:13 | Θάλεια Σ.

    Είμαι δασκάλα στην Α’ Αθήνας και εδώ και 8 χρόνια υλοποιώ στην τάξη μου προγράμματα πολιτιστικά και αγωγής υγείας. Θέλω να καταθέσω ότι αν δεν υπήρχαν οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων να μας στηρίξουν με υλικό, σεμινάρια και με την παρουσία τους στα σχολεία μας θα είμασταν σαν την καλαμιά στον κάμπο. Δε συμφωνώ με τις γενικεύσεις ότι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων δεν κάνουν τίποτα γιατί αυτό μπορεί να ισχύει για όλους. Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι που δεν κάνουν τίποτα, πάντως εγώ, ευτυχώς, δεν έχω συναντήσει.Τους ευχαριστώ κι εγώ και οι μαθητές μου για την στήριξη.

  • 14 Απριλίου 2011, 16:08 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΜΠΟΥΡΙΤΣΑΣ

    Η σύσταση ενιαίας δομής καθοδήγησης και υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συμβάλλει στην υλοποίηση των παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών στόχων του Αναλυτικού και Ωρολογίου Προγράμματος και των παράλληλα προβλεπόμενων εκπαιδευτικών δράσεων για την διαθεματική και την ολιστική του προσέγγιση.

    Επίσης η ύπαρξη της ενιαίας δομής υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου συμβάλλει στην προγραμματισμένη παροχή των παράλληλα προσφερόμενων και αναγκαίων υπηρεσιών παιδείας, όπως του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, στο σύνολο του πληθυσμού των μαθητών / τριων και γονέων .

    Σημειώνεται ότι σε μια εποχή κρίσης αξιών και εμπορευματοποίησης των εκπαιδευτικών διαδικασιών είναι αυτονόητη η συμβολή του δημόσιου σχολείου στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών παιδείας που διακρίνονται για την αξιοπιστία και την εγκυρότητά τους.

    Τέλος με την ενοποίηση των δομών επιμόρφωσης παρέχεται η δυνατότητα για συνολική και όχι αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος για το οποίο διατίθενται υπέρογκα ποσά χωρίς να επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα που συνήθως προβάλλονται ως διεκδικήσεις που δεν υλοποιούνται λόγω της μη ύπαρξης επαρκών χρηματοδοτήσεων.. Το ισοζύγιο κόστους – οφέλους συνήθως είναι αρνητικό χωρίς κανείς να αναλαμβάνει την ευθύνη για την αυτονόητη αυτή διαπίστωση λόγω της άρνησης και στο σημείο αυτό αποδοχής της όποιας διαδικασίας αξιολόγησης των υλοποιούμενων προγραμμάτων για ευνόητους λόγους [και η διαπίστωση αυτή αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στην διαδικασία της όποιας επιμόρφωσης ]

    Τέλος επειδή υπάρχει μια ασάφεια τόσο στις θεματικές που προβλέπει η διαβούλευση αλλά και στο προτεινόμενο επίσημο και ανεπίσημο / «φανερό» και «κρυφό» αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου σχολείου παραθέτω τις απόψεις μου για το θέμα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού που αφορά και αρμοδιότητα της ενιαίας δομής καθοδήγησης και υποστήριξης.

    ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

    ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    Οι παρατηρήσεις , οι επισημάνσεις, οι προτάσεις και τα συμπεράσματα αποτελούν την κωδικοποίηση μιας πρότασης η οποία είναι το αποτέλεσμα ερευνητικής προσέγγισης και μελέτης και η οποίεα έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΜΘ.

    Επισημάνσεις :
    Οι επισημάνσεις που επιχειρούνται βασίζονται στα στοιχεία τεκμηρίωσης και αποσκοπούν στο να επισημάνουν λόγους που υποβαθμίζουν το ρόλο του Σ.Ε.Π. στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
    • Η ταύτιση του Σ.Ε.Π. σε μεγάλο βαθμό με τη συμβουλευτική [κοινωνιολογική και ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση ]
     Η σύνδεση του Σ.Ε.Π διαχρονικά με συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία [κοινωνιολογία – ψυχολογία]
     Μονομερής επιμονή στη σύνδεση της εκπαίδευσης/ μετεκπαίδευσης /επιμόρφωσης των στελεχών Σ.Ε.Π με τα παραπάνω επιστημονικά πεδία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
    • Η υποβάθμιση της σημασίας προσέγγισης της διαδικασίας ελεύθερης επιλογής σπουδών και επαγγέλματος με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει και η «θεωρία της πληροφορίας»
     Αμφισβητείται η επιστημονική επάρκεια των στελεχών ΣΕ.Π. για προσέγγιση των ζητημάτων που τίθενται από τους στόχους του Σ.Ε.Π. μέσα από τις νέες επιστημονικές – παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές συνθήκες που επιβάλλονται από την Κτ Π

    • Η επιστημονική προέλευση των στελεχών Σ.Ε.Π. , ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής τους και η χρησιμοποίηση του μαθήματος του Σ.Ε.Π. για κάλυψη ωραρίου εργασίας των καθηγητών που δεν συμπληρώνουν ωράριο στα μαθήματα
     Η αξιολόγηση των δομών Σ.Ε.Π. με βάση την επιστημονική προέλευση των
    στελεχών που τις πλαισιώνουν αποτελεί δείκτη αναφορικά με το επίπεδο
    λειτουργίας τους
     Αξιολόγηση της διαδικασίας επιλογής [συνέντευξη, μη αναγνώριση όλων των επιστημονικών κλπ προσόντων των στελεχών, αξιολόγηση από όργανα αξιολόγησης στα οποία μετέχουν μέλη με προσόντα που υπολείπονται αυτών των υποψηφίων και ελεγχόμενη επάρκεια (στο επιστημονικό/ παιδαγωγικό/ ερευνητικό επίπεδο)]
     Ανεπαρκής προσέγγιση των στόχων του ΣΕΠ μέσα από τα θέματα που απασχολούν τους μαθητές και γονείς [Εκπαιδευτικό Σύστημα , Σύστημα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (οι σπουδές στα πανεπιστήμια, οι προοπτικές απασχόλησης, το μηχανογραφικό δελτίο, η ισχύουσα νομοθεσία, υποστήριξη του ΣΕΠ με αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία), ΤΕΣΤ Επαγγελματικού Προσανατολισμού]
    • Η μη ύπαρξη ερευνητικής παράδοσης σε θέματα Σ.Ε.Π.
     Αναφορικά με την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών [2(στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό)- 3 (στην Συμβουλευτική)- 25 (στην αξιολόγηση της εκπαίδευσης (από τα οποία 12 στην αξιολόγηση για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής)]
     Μη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις σχολικές μονάδες στο εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό και ερευνητικό επίπεδο
     Ελάχιστη συμβολή των ΕΠΕΑΕΚ και των άλλων προγραμμάτων της ΕΕ
    • Η προβληματική υλοποίηση των προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ του 3ΟΥ ΚΠΣ και η έλλειψη ολοκληρωμένης πρότασης αναφορικά με τη συμμετοχή των προγραμμάτων ΣΕΠ στο ΕΣΠΑ [εκπαιδευτικό – παιδαγωγικό – ερευνητικό –πληροφοριακό επίπεδο]
     Ανισομερής κατανομή των προβλεπόμενων κονδυλίων και έμφαση στην απορροφητικότητα δαπανών που δεν σχετίζονται με τις εκπαιδευτικές- ερευνητικές και παιδαγωγικές διαστάσεις των δράσεων [δαπάνες κέτεριγκ – μετακινήσεων – προβολής και διαφήμισης ]
     Μη ύπαρξη στόχων, προτεραιοτήτων και προγραμματισμού αναφορικά με τη θεματική των δράσεων και
     Μη ύπαρξη διαδικασιών ενιαίου προγραμματισμού και αξιολόγησης του παραγόμενου εκπαιδευτικού προϊόντος σε όλα τα επίπεδα υλοποίησης των δράσεων[ σχολικές μονάδες, δομών Σ.Ε.Π/ Δ/νσης ΔΕ, ΠΙ, ΥΠΕΠΘ]
    • Η αποδυνάμωση του θεσμού από ενίσχυση δράσεων ανταγωνιστικών αυτών που το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα προσφέρει.
     Η υλοποίηση παράπλευρων δράσεων από τους Φορείς της Τ.Α. με αυτόνομες δράσεις ή συνεργασίες με εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παρά το θεσμικό τους ρόλο στη στήριξη των θεσμών της παιδείας μέσα από το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που τους έχει εκχωρηθεί από την πολιτεία για τα θέματα της παιδείας και τη θεσμοθετημένη συμμετοχή τους στα κεντρικά και περιφερειακά όργανα συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου της παιδείας.
     Η εμπλοκή σε παράπλευρες δράσεις και του Π.Ι
    • Η μη αποδοχή του θεσμού σε μεγάλο βαθμό από τα στελέχη και τα όργανα διοίκησης των σχολικών μονάδων, των Γραφείων και Διευθύνσεων Δ.Ε.
    • Η ταύτιση των δράσεων και του ρόλου των ΚΕΣΥΠ με αυτών των ΓΡΑ.Σ.Ε.Π]
     Η απουσία σχεδίων προγραμματισμού σε επίπεδο ΚΕΣΥΠ και η συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΣΥΠ ως δομής ΓΡΑ.Σ.ΕΠ. ουσιαστικά περιορίζει την ανάγκη για συντονισμό, και αναβάθμιση της λειτουργίας των δομών Σ.ΕΠ.
    • Η έλλειψη συστήματος αξιολόγησης και αποτίμησης του παραγομένου προϊόντος και
    • Η έλλειψη αξιόπιστου συστήματος τεκμηρίωσης – υποστήριξης του θεσμού [σε ποιοτική και ποσοτική βάση]
     Η ύπαρξη και παραγωγή υποστηρικτικού – ενημερωτικού υλικού που δεν υπόκειται σε συνεχείς διαδικασίες επικαιροποίησης [δικτυακός τόπος ΝεσΤορ , προβληματικές Data Bases, αδυναμία ανταπόκρισης του στελεχιακού δυναμικού]
    • Η μη ύπαρξη ενός νομικού πλαισίου εργαλείου και των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των δράσεων του Σ.Ε.Π.
     Το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο δεν απαντά σε θέματα που σχετίζονται με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων [εκπαιδευτικό- παιδαγωγικό- ερευνητικό επίπεδο] , τη χρηματοδότηση, την άσκηση «εσωτερικής πολιτικής».
    • Η μη σύνδεση του Σ.ΕΠ. στην πράξη με το αναλυτικό και ωρολόγιο πρόγραμμα [διαθεματικότητα – διεπιστημονική συνεργασία – ενιαία αντιμετώπιση των σχολικών δράσεων ] και
    • Η καθηγητοκεντρική οργάνωση της λειτουργίας της σχολικής μονάδας θέτει επιτακτικά θέματα όπως:
     Η τεχνητή αύξηση του αριθμού των τμημάτων μαθητών [για οριακές τιμές του μέγιστου επιτρεπόμενου ανά τάξη μαθητών] η οποία δρα σε βάρος της υλοποίησης των παράλληλων δράσεων της σχολικής μονάδας
     Η μη χρήση της υλικοτεχνικής υποδομής και των εργαστηρίων για διαθεματικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις του Αναλυτικού και Ωρολογίου προγράμματος.
    • Επανακαθορισμός των σχέσεων μεταξύ των δομών ΣΕΠ και της διοικητικής ιεραρχίας [παιδαγωγικό- εκπαιδευτικό και οργανωτικό επίπεδο] ώστε να απαλειφτούν παγιωμένες καταστάσεις όπως:
     Η προβληματική άσκηση διοίκησης και εποπτείας από τα στελέχη της εκπαίδευσης τα οποία δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και ικανότητες και η οποία εμφανίζεται ως άσκηση συγκεντρωτικής και αυταρχικής μορφής εξουσίας
     Η άρνηση εκχώρησης αρμοδιοτήτων
     Η εικονική λειτουργία των συλλογικών οργάνων και ιδιαίτερα του συλλόγου διδασκόντων. Η μη ύπαρξη τεκμηριωμένων αποφάσεων και προτάσεων και η μη ύπαρξη μορφής ελέγχου των όποιων δράσεων αναφορικά ως προς όλες τις συνιστώσες τους [εκπαιδευτικές, παιδαγωγικές, οργανωτικές]
     Οι παρεμβάσεις σκοπιμοτήτων που έχουν την αφετηρία τους σε συντεχνιακές οικονομικές, και πολιτικές παράμετρες ,
     Η μη ύπαρξη του όποιου προγραμματισμού και συνέχειας σε κανένα επίπεδο της διοικητικής ιεραρχίας.
     Η εικονική υλοποίηση πτυχών του εκπαιδευτικού έργου αναφορικά ως προς τους στόχους του [ενδεικτικά:προγράμματα, δραστηριότητες (επισκέψεις, εκδρομές)] και η εικονική παρουσίαση αποτελεσμάτων και παραδοτέων των δράσεων που έχουν απαξιώσει το εκπαιδευτικό σύστημα και τις υπηρεσίες παιδείας που αυτό προσφέρει [ΣΕΠ]
     Η στελέχωση των επιτελικών υπηρεσιών με άτομα χωρίς προσόντα και εμπειρία και η μη αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού και των προτάσεων που υπάρχουν και στηρίζονται σε δεδομένα της εκπαιδευτικής πράξης και έρευνας.
     Η χωρίς στοχοθεσία υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης και ενημέρωσης των στελεχών τα οποία συνήθως είναι χαμηλού επιπέδου και αμφισβητούμενου επιστημονικού και παιδαγωγικού προσανατολισμού
     Η μη ύπαρξη συνεργασίας και κοινής επιστημονικής θεώρησης στην άσκηση της συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού μεταξύ των εμπλεκομένων[εκπαιδευτικών- συμβούλου παιδαγωγικής καθοδήγησης- διεύθυνσης σχολικής μονάδας- ψυχολόγου και υπευθύνων δομών ΕΠ [ΓΡΑΣΕΠ και ΚΕΣΥΠ και γονέων]
     Η μη ύπαρξη ενός αξιόπιστου συστήματος αξιολόγησης και έλεγχου όλης της ιεραρχικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο από παρεμβάσεις σκοπιμοτήτων και γραφειοκρατικές επεμβάσεις που αδρανοποιούν την όποια προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού

    Οι προτάσεις

    Οι γενικές και ειδικές προτάσεις θα πρέπει να ειδωθούν και μέσα από το πρίσμα των έγγραφων παρεμβάσεων/ προτάσεων που έχουν γίνει και αποτυπώνονται στα τεκμήρια [γεγονός που συμβάλλει τουλάχιστον στην επαναφορά ζητημάτων τα οποία επιμελώς παραβλέπονται ]
    Προτείνεται:
    • Επαναπροσδιορισμός των μεθόδων υλοποίησης των στόχων του ΣΕΠ με άξονα την προσέγγιση των παραμέτρων επιλογή σπουδών και επαγγέλματος με έμφαση στη χρησιμοποίηση της «χρήσιμης πληροφορίας» με κριτικό τρόπο
    • Καθιέρωση ενός συστήματος προγραμματισμού και αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της διοικητικής ιεραρχίας της εκπαίδευσης
    • Επαναπροσδιορισμός του συστήματος επιλογής των στελεχών Σ.Ε.Π. και του τρόπου εκπαίδευσης και επιμόρφωσής και σύνδεση των διαδικασιών αξιολόγησης των στελεχών εκπαιδευτικής- διοικητικής ιεραρχίας και με βάση τα αξιολογικά στοιχεία αποτύπωσης του παραγομένου εκπαιδευτικού προϊόντος αναφορικά με τη συνιστώσα Σ.Ε.Π.
    • Δημιουργία ενός κέντρου Τεκμηρίωσης και Παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού Σ.Ε.Π.. Καθιέρωση διαδικασιών και ύπαρξη μεθόδων επικαιροποίησης της πληροφορίας που χρησιμοποιείται στο εκπαιδευτικό- παιδαγωγικό και ερευνητικό επίπεδο.
    • Επανασχεδιασμός των προγραμμάτων Σ.Ε.Π. που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ
    • Συνεργασία των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων και δομών Σ.Ε.Π. της Δ.Ε. στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο
     Δημιουργία ενός Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για τον Σ..Ε.Π
    • Δημιουργία του νομικού πλαισίου λειτουργίας και χρηματοδότησης των δομών ΣΕΠ με βάση το θεωρητικό πλαίσιο που διέπει το Ν.1566
    • Ενεργοποίηση των συμμετοχικών οργάνων κοινωνικού ελέγχου της παιδείας [ΕΣΥΠ κλπ] για θέματα Σ.Ε.Π.
    • Συγκεκριμενοποίηση των αξόνων προτεραιοτήτων του ΥΠΔΜΘ για τον Σ.Ε.Π.:
     Αντικειμενική ενημέρωση για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διάφοροι τύποι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το διαφοροποιημένο αναλυτικό πρόγραμμα [επιλογές μαθημάτων και ιδιαίτερα των ξένων γλωσσών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και όχι την εξυπηρέτηση των εργασιακών αναγκών του εκπαιδευτικού προσωπικού]
     Ενημέρωση για επιλογή σπουδών και επαγγέλματος
     Χρησιμοποίηση των τεστ μετά από επιστημονική τεκμηρίωση για την αξιοπιστία τους και τη δυνατότητα εφαρμογής τους από τα στελέχη των δομών Σ.Ε.Π
     Ενημέρωση – πληροφόρηση για τις δυνατότητες που προσφέρει το γυμνάσιο, το λύκειο [γενικό και τεχνικό] και η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση [ΙΕΚ]
     Ύπαρξη συνέχειας σε προγράμματα που βασίζονται σε κοινά αποδεκτές εκπαιδευτικές αρχές και επανεξέταση προγραμματικών κατευθύνσεων αμφίβολης αποτελεσματικότητας [πρόγραμμα παροχής προσωπικών υπολογιστών σε μαθητές –διαδραστικοί πίνακες(αναφορικά ως προς το σκέλος της παραγωγικής αξιοποίησής τους- παράλληλη χρήση και εναλλακτικών λύσεων)]

    Συμπεράσματα

    1. Το προτεινόμενο θεωρητικό πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού του Επαγγελματικού Προσανατολισμού ως αναπόσπαστου τμήματος του εκπαιδευτικού μας συστήματος πρέπει να έχει τις αναφορές του σε ζητήματα που αφορούν:
    • Την άσκηση εσωτερικής πολιτικής σε επίπεδο σχολικής μονάδας, και την εφαρμογή των αρχών του δημοκρατικού προγραμματισμού [συμμετοχή(ανάληψη ευθυνών) –μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και εξουσίας- κοινωνικός έλεγχος ] που θα διαπερνούν οριζόντια και κάθετα τις ιεραρχικές δομές άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής
    • Την αναγκαιότητα για καθιέρωση ενός αξιόπιστου μοντέλου εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού μας συστήματος
    • Την αυτονόητη ανάπτυξή του στις νέες κοινωνικές , πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται από την Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης την οποία βιώνουμε.
    2. Η προσέγγιση αυτή διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο ανάπτυξης του θεσμού που προδιαγράφει τον επαναπροσδιορισμό των στόχων, της θέσης του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο φανερό και «κρυμμένο» εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τις προδιαγραφές [προσόντα] του στελεχιακού προσωπικού που θα υλοποιήσει τις πολιτικές ΕΠ , τις σπουδές που απαιτούνται για τη διεπιστημονική προσέγγιση και υλοποίηση του θεσμού του ΣΕΠ και της συμβουλευτικής ΕΠ., την αναγκαιότητα δημιουργίας όρων για ανάπτυξη της εκπαιδευτικής έρευνας, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην υλοποίηση πολιτικών που θα προτείνουν και θα υλοποιούν προγράμματα στην κατεύθυνση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού μας συστήματος με την υλοποίηση αξιόπιστων και έγκυρων λύσεων στο εκπαιδευτικό , παιδαγωγικό – διοικητικό και κοινωνικό επίπεδο.

    3. Με βάση την προβληματική η οποία απηχεί τις εμπειρίες μελέτης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, της ενεργούς συμμετοχής μου στην διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών για την παιδεία στο επιστημονικό – συνδικαλιστικό επίπεδο[1974-σήμερα] και σε κυβερνητικό επίπεδο [1983-1989 και 2000-2004] οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα για ανάγκη για την παραπέρα έρευνα του ζητήματος από την πολιτεία αλλά και σε προσωπικό επίπεδο μέσα από τη συλλογική ερευνητική προσέγγιση «Πολυκριτηριακή Μεθοδολογία Αξιολόγησης δομών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Η περίπτωση των δομών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού» και προτείνονται προς διερεύνηση άξονες επανακαθορισμού της ανάπτυξης του θεσμού του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπως:
    • Η δημιουργία ενιαίων δομών Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με ευθύνη παρέμβασης σε ομάδα σχολικών μονάδων και ο ακριβής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων και συναρμοδιοτήτων που να παραπέμπει σε ένα οργανωτικό σχήμα που δεν θα επιτρέπει ανάπτυξη γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του θεσμού του ΕΠ
    • Ο προγραμματισμός σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο ώστε οι προσφερόμενες υπηρεσίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού συμπεριλαμβανόμενης και της Συμβουλευτικής να προσφέρονται με ενιαίο τρόπο στο σύνολο των ενδιαφερόμενων και για συγκεκριμένα αντικείμενα
    • Η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου- έγκυρου και διαδραστικού συστήματος εξ αποστάσεως ενημέρωσης –πληροφόρησης το οποίο θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που προσφέρει ο κυβερνοχώρος και η INTERNET επικοινωνία.
    • Η κατάργηση του μαθήματος του ΕΠ και η ένταξη της θεματολογίας που αυτό καλύπτει ως υποχρεωτική εκπόνηση συνθετικής εργασίας με βάση τις αρχές της διαθεματικότητας και της ολιστικής προσέγγισης του αναλυτικού προγράμματος
    • Τα στελέχη επαγγελματικού προσανατολισμού θα πρέπει να ικανοποιούν τις απαιτήσεις που η Κοινωνία της Πληροφορίας βάζει αναφορικά με τα επιστημονικά- παιδαγωγικά τους προσόντα [προβάλλεται για περαιτέρω διερεύνηση, ως επιστημονικά έωλος, ο διαχωρισμός της συμβουλευτικής, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της διαδικασίας λήψης απόφασης από τις δυνατότητες που πρέπει να έχει ο σύμβουλος που αφορούν και τη διαδικασία εύρεσης- ανάκτησης και αξιοποίησης της χρήσιμης πληροφορίας ως αναγκαίας προϋπόθεσης για τη λήψη απόφασης και ενίσχυσης των διαδικασιών αυτογνωσίας – αυτοαντίληψης και αυτοεκτίμησης των συμβουλευόμενων]. Με βάση αυτή την προσέγγιση προτείνεται ο επαναπροσδιορισμός της αναγκαιότητας των διαφοροποιημένων ρόλων [συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού και ειδικού πληροφόρησης.].

    Γεώργιος Π. Μπουρίτσας

  • 14 Απριλίου 2011, 15:58 | Αναστασία Κ.

    Πολύ σύντομα θα σάς μεταφέρω την προσωπική μου εμπειρία και ελπίζω με αυτόν τον τρόπο να απαντήσω στο ερώτημα που θέτεται.Πρίν από 5 χρόνια που ήμουν μαθήτρια Γ’Λυκείου και έχοντας περάσει την ψυχοφθόρα διαδικασία των παννελαδικών εξετάσεων κλήθηκα να διαλέξω το μέλλον μου!!!Σύμφωνα με τα μόρια που είχα «συλλέξει» όλοι γύρω μου είχαν άποψη για το μηχανογραφικό μου.Κανείς δεν ρώτησε τί πραγματικά θέλω και τί μου ταιριάζει!Εάν δεν ήταν το γραφείο ΣΕΠ με την σύμβουλό του, με τα τεστ προσωπικότητας και τη συζήτηση-ψυχολογική στήριξη πιστεύω θα είχα διαλέξει το λάθος επάγγελμα για μένα!Γιατί η διεργασία για το τί μου ταιριάζει,ποιά κατεύθυνση να διαλέξω ξεκίνησε από την Α’Λυκείου!!! Αν και πιστεύω ότι θα ήταν ακόμη καλύτερα εάν προυπήρχε ΓΡΑΣΕΠ και στο γυμνάσιο!!!

  • 14 Απριλίου 2011, 15:04 | Κωνσταντίνα Δαβάκη

    Προς τι η συντεχνιακή αντιμετώπιση συνάδελφοι;

    πχ παρατηρώ πολλά μηνύματα που παρουσιάζουν ως Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων μόνο τους Υπεύθυνους Αγ. Υγείας, Περ/κής, Πολιτιστικών. Ετσι είναι κύριοι συνάδελφοι; Αυτοί είναι μόνο οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων;; Οι συνάδελφοί σας των ΚΕΣΥΠ δεν είναι το ίδιο υπεύθυνοι με σας; Οταν συμμετέχετε στην επιτροπή έγκρισης προγραμμάτων μόνοι σας είσαστε;

    Επίσης πολλά μηνύματα αφορούν μόνο πχ ΣΣΝ ή ΕΚΦΕ ή ΠΛΗΝΕΤ.
    Συνάδελφοι έτσι δημιουργείται εικόνα άσχημη προς τα έξω. Οτι όλοι κοιτάνε να διαφυλάξουν τη δική τους θέση και μόνο.

    Πρέπει σαν ενιαίο σύνολο όλα τα στελέχη αλλά και ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ξεκάθαρα: Νέο σχολείο χωρίς ΟΛΕΣ τις καινοτόμες δράσεις δεν γίνεται να υπάρξει!

  • 14 Απριλίου 2011, 14:41 | Γιώργος

    Αδικία μεγαλύτερη από αυτή που γίνεται στους ειδικούς πληροφόρησης και στους υπεύθυνους ΣΕΠ των ΚΕΣΥΠ υπάρχει;;;

    Αυτοί είναι οι μόνοι εκ των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων που έρχονται υποχρεωτικά σε άμεση επαφή με τους μαθητές καθημερινά.

    Ας απαντήσει επιτέλους κάποιος για την προϋπηρεσία τους: Είναι διδακτική; Είναι διοικητική;
    Φυσικά και τα δύο είναι αλλά που να βρεις το δίκιο σου στον τόπο μας.
    Γι αυτό τα στελέχη ήδη προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις δομές των ΚΕΣΥΠ! Μόνο μαζοχιστές θα μείνουν έτσι… Διορθώστε την αδικία τώρα κύριοι του Υπουργείου!

  • 14 Απριλίου 2011, 14:24 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κύριε Παπασπύρου σχετικά με το σχόλιο που κάνετε, θα μπορούσαμε να προτείναμε εναλλακτική θητεία, με περιορισμένο χρόνο και ταυτόχρονη αξιολόγηση του έργου των Υπευθύνων, που δεν έγινε ποτέ παρόλο που εζητείτο απο το Υπουργείο απολογισμός στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς

  • 14 Απριλίου 2011, 12:55 | ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΔΑΜ

    Συνάδελφε Καραγιάννη τιμω και το εργο σου και το έργο ολων οσων περασαν απο αυτες τις θέσεις ….οταν ομως ο θεσμος φθείνει είναι άμεση η αναγκη για ριζικές αλλαγες … ψαξε και δες το σχολιο της υπευθυνου πολιτιστικών Ανατολικής Αττικης κας Ανθής Γεωργιαδου … πρωτη πρωτη γραμμή,,, ΔΡ …. παρακατω …εκανα ….υλοποίησα κλπ κλπ… δες το και σχολιασε κατι !!!

  • 14 Απριλίου 2011, 12:50 | Πολυξένη Π. εκπαιδευτικός

    Όταν ξεκίνησα το 2001 σαν υπεύθυνη Α. Υ υπήρχαν πολλά θέματα στην ατζέντα για τα οποία καλούμαστε να κάνουμε πρόληψη στα σχολεία.
    Μέσα σε λίγα χρόνια, χωρίς λοιπόν να έχουν μειωθεί τα ήδη υπάρχοντα ζητήματα, η ατζέντα εμπλουτίστηκε με καινούρια θέματα –προβλήματα.
    Στα σχολεία αρχίσαμε να βλέπουμε εφήβους εθισμένους στο διαδίκτυο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και την τηλεόραση. Εφήβους με συναισθηματικές, καταναλωτικές και διατροφικές εξαρτήσεις (βουλιμία και ψυχογενής ανορεξία).
    Είχαμε αύξηση περιστατικών ρατσισμού, βίας και επιθετικότητας, φαινόμενα σχολικού και ηλεκτρονικού εκφοβισμού, (bullying, cyber bullying) και πρόωρων σεξουαλικών σχέσεων.
    Η Αγωγή και η προαγωγή της Υγείας μέσα στα σχολεία μας δεν είναι μια απλή υπόθεση, καλείται να παρέμβει μέσα από εκπαιδευτικές διαδικασίες, να ενισχύσει την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση προετοιμάζοντας το παιδί να αναγνωρίσει πρώτα ένα πρόβλημα και στη συνέχεια να υιοθετήσει τη σωστή συμπεριφορά απέναντι σε αυτό.
    Μπορούμε να επηρεάσουμε τις στάσεις, τις σκέψεις, τα αισθήματα τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους. Όλοι οι μαθητές έχουν δικαίωμα στην πρόληψη. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ζουν σε έναν κόσμο που σέβεται, εκτιμά και τιμά κάθε ζωή και διαφορετικότητα.

    Είναι ανάγκη να πιστέψουμε στην αξία και τη δύναμη της πρόληψης.

    Ας αναγνωρίσουμε το αναγκαίο και ας αξιοποιήσουμε το σημαντικό!

    Η Αγωγή Υγείας πρέπει να ενισχυθεί κι αυτό είναι ανάγκη να γίνει τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά!

  • 14 Απριλίου 2011, 12:47 | ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΔΑΜ

    Δυστυχώς κ.Μάγδα Σπανου η καθημερινοτητα που εζησα με τους υπευθυνους τα τελευταια χρονια δεν με αφηνει να αναθεωρήσω τη σταση μου αν και πολυ θα το ήθελα γιατι πραγματικα πιστευω σε αυτες τις δράσεις. Δυστυχως οι πολυετεις θητειες τους στις θεσεις αυτες τους εκαναν να απομακρυνθουν απο τον πραγματικο τους ρολο και να ειναι απλα ενα απο τα γραναζια της εκαστοτε διοίκησης.

  • 14 Απριλίου 2011, 12:32 | ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΑΔΑΜ

    Γιάννη νομιζω οτι θα πρεπει να ειμαστε πολυ προσεκτικοί με τις διαφορες μοριοδοτήσεις….ειναι ανασταλτικός παραγοντας στο να μπαινουν σε διαφορες θέσεις και νεοι άνθρωποι…οι διαφορες μοριοδοτησεις εχουν σαν αποτελεσμα στις ιδιες θεσεις να ειναι οι ιδιο ανθρωποι χρόνια και χρονια και χρονια…. και αυτο μονο αρνητικο ηταν !!!

  • 14 Απριλίου 2011, 11:59 | 2 μέλη ΣΣΝ…

    Ως μέλη Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων τα τελευταία χρόνια, θεωρούμε ότι αυτοί θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχεδιασμό αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του υπουργείου. Η έως τώρα εμπειρία μας, η επικοινωνία μας με τους υπόλοιπους συναδέλφους αλλά και με τους διευθυντές και τους συλλόγους εκπ/κών των σχολικών μονάδων με τους οποίους συνεργαζόμαστε δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχει κερδηθεί η εμπιστοσύνη της εκπ/κής κοινότητας στα πρόσωπά μας και στο ρόλο μας. Ειδικότερα, στο χώρο της Συμβουλευτικής απευθυνόμαστε στον υγιή πληθυσμό (γονείς, μαθητές, εκπ/κούς), οι οποίοι «δυσκολεύονται» να απευθυνθούν σε κάποια υπηρεσία ψυχικής υγείας. Παράλληλα, λειτουργούμε ως σύνδεσμος μεταξύ της εκπ/κής κοινότητας και των ιατροπαιδαγωγικών κέντρων σε περιπτώσεις που χρήζουν συστηματικότερης και πιο εξειδικευμένης παρακολούθησης και στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν αποτείνονται απευθείας, αφού πρόκειται για πολύ λεπτά ζητήματα, που αποτελούν ακόμη ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Τέλος, παρατηρούμε μια ραγδαία αυξητική τάση στον αριθμό και την πολυπλοκότητα των περιστατικών που δεχόμαστε αλλά και των αναγκών των εκπ/κών ως προς τη διαχείριση της σχολικής τάξης, η οποία λόγω κρίσης αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο τα προσεχή χρόνια.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε άστοχη τυχόν κατάργηση του θεσμού των ΣΣΝ, αφού αποτελούν τη μοναδική «βαλβίδα εκτόνωσης» της σχολικής κοινότητας στα αυξανόμενα προβλήματα. Συμφωνούμε όμως ότι ακόμη υπολειτουργούν, γιατί ουδέποτε δόθηκε η δέουσα προσοχή στη λειτουργία τους (απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής ανατροφοδότησης από πλευράς υπουργείου, π.χ. αξιολόγηση, επιμόρφωση, εκπαίδευση, επιστημονική εποπτεία), κι ότι γι’ αυτό θα έπρεπε να στελεχωθούν πλήρως και ουσιαστικά και μάλιστα να αυξηθούν. Σε περίπτωση όμως που καταργηθούν, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να προβλεφθεί κάποια αντίστοιχη υποστηρικτική δομή, προς ανακούφιση των δυσχερειών μαθητών, γονέων και εκπ/κών. Ελπίζουμε μάλιστα ο όποιος νέος σχεδιασμός να μη στηρίζεται πάλι σε δομές που υπολειτουργούν (μονοετείς αποσπάσεις, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ασάφεια πλαισίου λειτουργίας και προοπτικών), ώστε τουλάχιστον όλη αυτή η αναδιάρθρωση να μην αποτελέσει πυροτέχνημα για το Νέο Σχολείο…