Άρθρο 4 Επαναρυθμίσεις για τη μοριοδότηση υποψηφίων

1. Οι περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, αντικαθίστανται ως εξής:

«α. Κατά τέσσερις (4) μονάδες για διδακτορικό τίτλο

β. Κατά δύο (2) μονάδες για μεταπτυχιακό τίτλο ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης»

2. Η περίπτωση ι. της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«ι. Κατά τέσσερις (4) μονάδες λόγω εμπειρίας πέντε (5) τουλάχιστον ετών.»

3. Οι περιπτώσεις ια, ιβ, ιγ της παρ. 8 του άρθρου 17 του Ν. 2190/94, όπως ισχύουν, καταργούνται.

4. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220Α), αντικαθίσταται ως εξής:

«Τίτλος σπουδών που απαιτείται συμφώνως με την προκήρυξη: οι μονάδες του βαθμού του τίτλου σπουδών υπολογιζόμενες σε δεκάβαθμη κλίμακα με δύο δεκαδικά ψηφία και πολλαπλασιαζόμενες με τον αριθμό εκατόν δέκα (110)».

5. Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

6. Οι διατάξεις του πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου και ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 ,αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«Μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ

Διδακτορικό δίπλωμα: τετρακόσιες (400) μονάδες.

Μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης : διακόσιες (200) μονάδες.»

7. Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης «Β. Εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: επτά (7) μονάδες ανά μήνα.»

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 11:46 | Πετρος Πασχιδης

    Απο δω και πέρα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι με διδακτορικο απ’ ότι φαινεται. Ευγενικοί θα είναι;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 11:17 | Νίκος

    Πολύ θετική η κίνηση να καταργηθεί η μοριοδότηση των σεμηναρίων στα οποία η επιλογή των ατόμων λειτουργούσε συνήθως με πελατειακή λογική!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 11:35 | ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
    ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ, ΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ.
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΕΣ;
    ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ ΘΕΣΗ Υ.Ε., Δ.Ε. ή Τ.Ε. ΕΝΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ Π.Ε. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΩΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΠΡΟΣΟΝ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΑΡΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ.
    ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ;
    ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ‘ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ’ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ Π.Ε. Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ Ή ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΗ ΚΑΤΟΧΟ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ;
    Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ (ΜΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ) ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΩΣ ‘ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΧΑΡΤΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ’ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΕΝΑ ΤΙΤΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ.
    ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΙΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΓΕΩΠΟΝΟ Π.Ε. ΠΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΕ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΜΕ 3ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΝΑ ΥΠΟΣΚΕΛΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΓΕΩΠΟΝΟ Π.Ε. ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 5 ΕΤΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 5 ΕΤΗ.
    ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ Ή ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΘΕΣΕΩΝ Π.Ε. ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΘΕΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΣΩΣΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΕΤΟΙΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ( ΑΕΙ ΚΑΙ ΑΤΕΙ)

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 11:01 | Ν.Παπαγεωργίου

    1) Η μοριοδοτηση του βαθμου πτυχιου με πολλαπλασιαστη 100 ή 110 δεν ειναι δικαιη. Υπαρχουν τεραστιες διαφορες στο επιπεδο των εκπαιδευτικων ιδρυματων και στο μεσο ορο των βαθμων πτυχιων που δινουν στους φοιτητες τους.
    Η φορμουλα μοριοδοτησης θα επρεπε να περιλαμβανει (με συντελεστες) :
    – Την σχετικη βαση της σχολης στις ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ την χρονια εισαγωγης του υποψηφιου. Για υποψηφιους απο σχολες του εξωτερικου το ελαχιστο.
    – Αρνητικη βαθμολογια για καθε ετος καθυστερησης ληψης του πτυχιου.
    – Την σχεση του βαθμου πτυχιου με τον μεσο ορο των βαθμων των φοιτητων που μπηκαν την ιδια χρονια στη σχολη.

    ΑΥΤΟ ειναι πολυ σημαντκο αν σκεφτουμε οτι οι υποψηφιοι των δημοσιων πανεπηστημιων θα πρεπει να συναγωνιστουν συντομα στο ΜΕΛΛΟΝ με υποψηφιους ιδιωτικων ελληνικων κολεγίων ΌΠΟΥ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΙΑΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ οπως γινεται και σημερα με τα τεχνικα λυκεια, τα ΙΕΚ κλπ.

    Αλλιως γραπτος διαγωνισμος ΠΑΝΤΟΥ και σε εξειδικευμενα αντικειμενα (δεν μπορουν οι μηχανικοι πχ. να εξεταζονται στην ιστορια !!!)

    2) ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ σε καμια περιπτωση διδακτορικο 400 / master 200 μορια.
    Το διδακτορικο σε σοβαρα εκπ. ιδρυματα προυποθετει δημοσιευσεις σε διεθνη αναγνωρισμενα περιοδιακα και συνεδρια με peer review. Κατα μεσο ορο διαρκει απο 4-6 χρονια. Δεν ειναι 1 χρονος μαθηματα και 6 μηνες διπλωματικη εργασια. Επισης ολα τα master δεν εχουν την ιδια διαρκεια σπουδων.

    ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ :
    – master 100 μορια ανα ετος φοιτησης.
    – ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ 400 μορια + 20 μορια για καθε δημοσιευση σε αναγνωρισμένο διεθνώς περιοδικο ή συνέδριο (η λιστα θα καταρτιζεται καθε χρονο απο επιτροπη καθηγητων ή θα χρησιμοποιείται κάποια διεθνώς αναγνωρισμένη. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ και ιδιοι δημοσιευσεις την τελευταια 5ετια )

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 11:01 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ???????????

    ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ 3 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ…
    ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΟΡΙΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΜΕ 1 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΣΧΕΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ (ΠΧ. ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ)????

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ!!!

    ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ…

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 11:30 | Ελεάνα Σαλβάρη

    Με την νέα ανακατομή μορίων για πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά ναι μεν είναι κάτι αντικειμενικό το οποίο δεν αφήνει παριθώρια αμφισβήτησης όμως, δεν λαμβάνεται υπόψη σας ότι, τα μεταπτυχιακά προγράμματα κοστίζουνε, τις περισσότερες περιπτώσεις χιλιάδες ευρώ όπως χειάζεται και εισόδημα για τα πάγια έξοδα των φοιτητών.

    Μάλλον το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει και όχι οι νόμοι. Να υπάρχει δηλαδή άμεση σχέση τις αγοράς εργασίας και της κατανομής των μαθητών- φοιτητών ανάλογα με τις ικανότητές- δεξιότητες τους, στην αγορά εργασίας.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:09 | Βαγγέλης Αγγελής

    Γενικά μιλώντας, πιστεύω πως υπάρχει μία βασική αδικία στις προσλήψεις των υποψήφιων ΠΕ.

    Δεν είναι δυνατόν να προκηρύσσεται μία θέση πχ Ιστορικού ΠΕ και να λαμβάνεται υπόψη μόνο το πρώτο πτυχίο και όχι οι μεταπτυχιακές – διδακτορικές σπουδές. Εάν κάποιος έχει πτυχίο Κοινωνιολογίας και master Ιστορίας, αλλά και διδακτορικό στην Ιστορία δε δικαιούται τη θέση;; Αδικία.

    Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή, εάν κάποιος έχει τις παραπάνω προϋποθέσεις (πρώτο πτυχίο σε κάτι διαφορετικό, αλλά μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Ιστορία) θεωρείται από το ελληνικό κράτος (και ορθώς) να διδάξει Ιστορία σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά δε θεωρείται ικανός να διδάξει Ιστορία(μέσω πρόσληψής του απο ΑΣΕΠ) σε ελληνικό Γυμνάσιο!!!!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:47 | Βilla m.

    ωραία,

    μοριοδότηση με ένα μεταπτυχιακό και καθόλου εργασιακή εμπειρία.

    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΜΗΠΩΣ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ?

    ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 99%

    ΜΕΤΑ , με τι κριτήρια θα αξιολογούνται?

    τι θα παίζει ρόλο? και γίνετε κάθε φορά που βγαίνει μια νέα κυβέρνηση να τα ανατρέπει όλα?

    Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει σταθερότητα σε τίποτα. όλα είναι αναστρέψιμα και ρευστά….

    Μετά πως να έρθουν οι ξένοι επενδυτές και να επενδύσσουν σοβαρά στην Ελλάδα?

    και πως να μείνουν οι πραγματικά ικανοί επιστήμονες στην Ελλάδα??????

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:57 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Όλα Καλά! Να μην καταργηθεί η συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων. Δεν γίνεται να έχεις διδακτορικό με εξειδίκευση στα παιδαγωγικά και στην εκπαίδευση και να μπορείς να υποβάλεις πρόταση έργου στο ΕΠΠΕΡ ως μηχανικός! Να μην καταργηθεί η αθροιστική μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων όταν στις ξένες γλώσσες υπάρχει η αθροιστική μοριοδότηση απεριόριστα! Να γίνει άμεσα σαφές η μοριοδότηση για την εμπειρία και να είναι για όλα τα έτη προυπηρεσίας, διότι δεν δικαιολογείται η 50% αριθμού πρόσληψης χωρίς εμπειρία-τότε η κατεύθυνση γίνεται μονοσήμαντη στην απόκτηση τίτλων σπουδών με απώτερο σκοπό τον διορισμό στο δημόσιο και αδιαφορία για τον ιδιωτικό τομέα (απαραίτητη προύπόθεση ίση μοριοδότηση εμπειρίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα). Ή ΕΞΑΕΤΊΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΣΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕ ΕΞΑΕΤΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ-ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ! ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ! test δειξιοτήτων-ποιός μπορεί να διεισδύσει στις αρμόδιες αρχές με δεξιότητα για την απόκτηση στα χέρια του, του τεστ δεξιοτήτων-αναρίθμητα τεστ στην ζωή μας! ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΘΕΤΙΚΑ. ΑΠΟΜΕΝΕΙ Η ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:01 | ΜΑΙΡΗ ΠΕΤΡΟΛΙΑ

    Μία απάντηση καταρχάς στους αποφοίτους Γυμνασίου.
    Η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών αφορά σε περιπτώσεις προκυρήξεων για θέσεις ΠΕ και ΤΕ στις οποίες ούτως ή άλλως δε θα συμμετείχαν, οπώτε ας μην ανυσηχούμε.
    Σε ότι αφορά το θέμα των τίτλων πιστέυω ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος διαχωρισμός σε ότι αφορά τα μεταπυχιακά (διάρκειας 1-2 χρόνια) και τα διδακτορικά (μέσος όρος διάρκειας 5 έτη).
    Ειδικά για τα διδακτορικά, τα οποία είναι πολύ λιγότερα, αποκτούνται με πολύ περισσότερο κόπο και είναι μοναδικά, θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή. Το διδακτορικό δεν είναι μόνο η έρευνα, είναι η μεθοδολογία για να πετύχεις το στόχο σου, είναι εμπειρία μεθόδευσης για την εργασία, όποια είναι και αυτή (και όσοι δεν γνωρίζουν ας μη μιλάνε για τα ελληνικά πανεπιστήμια, στα οποία επειδή τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από τα ξένα μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις και τα προβλήματα που προκύπτουν κάνοντας όλη τη δουλεία μόνο σου).
    Επίσης, τη συνάφεια ποιος είναι ικανός να την κρίνει??
    Η επιστήμη εξάλλου έχει όρια???
    Εξάλλου η πλειονότητα των επιστημόνων συνεχίζουν σε τίτλους λίγο πολύ σχετικούς γιατί υπάρχει δέσμευση από τον βασικό τίτλο σπουδών (π.χ. ένας θεολόγος δεν μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό στην παθολογική ανατομική), εκτός αν υπάρχει και δεύτερος βασικός τίτλος.
    Ειδικά για τον δεύτερο βασικό τίτλο πρέπει να δοθεί επίσης μοριοδότηση, διοτί το άτομο που μπορεί και παίρνει δύο πτυχία έχει και ευρύτητα σκέψης και γνώσεων.
    Θα ήθελα να θέσω και κάτι προσωπικό έναντι της πολιτείας. Υπήρξα υπότροφος του ΙΚΥ για τη διενέργεια διδακτορικού. Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής μου κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί μου. Δηλαδή το κράτος επένδυσε χρήματα επάνω μου για νε με επιμορφώσει παραπέρα τα οποία και ουδέποτε αξιοποίησε (αφού κανείς δεν ενδαφέρθηκε να με απασχολήσει σε κάποιο τομέα που να έχει αντίκρισμα).
    Και τέλος προβληματισμός.
    Πως είναι δυνατόν σε αρκετές υπηρεσίες να προϊστανται υπάλληλοι ΔΕ (λόγω ετών προϋπηρεσίας ) ατόμων με διδακτορικούς τίτλους?? Πως είναι δυνατό ο τίτλος αυτός να αμείβεται με 75 Ε μηνιαίως ?? Η πενταετής εμπειρία στο δημόσιο ενός απόφοιτου λυκείο αμείβεται με παραπάνω χρήματα.
    Οι Έλληνες είμαστε έξυπνος λαός και το έχουμ αποδείξει ποικιλοτρόπως.
    Δυστηχώς όμως στο νεοσύστατο νεοπλουτικό κρατός μας δεν υπάρχει η παιδεία, η οργάνωση, η κατανόηση και η ανταμοιβή που υπάρχουν από καιρό στα άλλα κράτη του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία, διότι αλλιώς κάποιοι από εμάς θα αναγκαστούμε να σαλπάρουμε για νέες πατρίδες, δεν αντέχουμε άλλο.
    Και να δούμε ποιοι θα παραμείνουν σε αυτόν τον τόπο ….

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:05 | Θεόδωρος Βουτζούλιας

    1ον) Αγγίζει ίσως τα όρια του κρετινισμού, χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως εμφανής λογική εξήγηση γιατί παραπάνω από ένα δευτερο μεταπτυχιακό, να μην μοριοδοτείται; Από τη στιγμή μάλιστα που το υποτιθέμενο νέο νομοσχέδιο θα δίνει έμφαση στα όσο το δυνατόν περισσότερα προσόντα του εκάστοτε υποφήφιου (Σημ. : Ο γραφών του σχολίου διαθέτει μόνο 1)
    2ον) Στην ίδια λογική θα πρέπει να μοριοδοτηθούν κάπως περισσότερο οι ξένες γλώσσες, μιας και το να μάθεις μια ξένη γλώσσα και μάλιστα σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο, δεν είναι και κάτι το ασήμαντο, αν ληφθεί υπόψη μάλιστα, ότι για κάθε επίπεδο μιας γλώσσας (lower, advanced, κλπ.) απαιτείται προεργασία 1,5-2 έτη κατά μέσο όρο (Μιλώντας μάλιστα και εξ’ ιδίας πείρας, μιας και είμαι γνώστης 3 ευρωπαϊκών γλωσσών)
    3ον) Συνάφεια Μεταπτυχιακού: Επανερχόμενος στα όσα υπαγορεύει κατ’εμέ η κοινή λογική, φαντάζει εντελώς άσχετο, το να μην υπάρχει μια ευρεία σχετικότητα (η «στενή» προφανώς ευνοεί τη «φωτογραφική» προκύρηξη) με την προκηρυσσόμενη θέση. Για παράδειγμα, ένας γεωπόνος φυτικής παραγωγής με ένα μεταπτυχιακό στη φυτική παραγωγή ή στο περιβάλλον, δεν μπορεί να πάρει τα ίδια μόρια με έναν γεωπόνο με μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία ή στην οικιακή οικονομία π.χ., για μια υποψήφια θέση γεωπόνου-ελεγκτή φυτικής παραγωγής. Αν και η δεύτερη περίπτωση είναι από σπάνια έως μηδαμινή, παρόλα αυτά πρέπει να παρέχεται νομοθετική κάλυψη. Επομένως πρέπει να διατηρηθεί η διαβάθμιση στα μόρια σχετικών και μη σχετικών μεταπτυχιακών. Εξάλλου, με την ίδια λογική της κατάργησης της συνάφειας, κατ΄επέκταση και καθ’ υπερβολή, ο καθένας στο δημόσιο, θα μπορούσε επειδή έχει ένα οποιοδήποτε πτυχίο σε προπτυχιακό επίπεδο, να διεκδικήσει την οποιαδήποτε θέση π.χ. ένας μηχανικός να διεκδικεί τη θέση μιας νηπιαγωγού (Σημ.: η υπερβολή χρησιμοποιείται για να δείξει το λάθος της λογικής αυτής)

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:39 | Nikolaos Tremis

    Θα συμφωνήσω με την ομήγυρη ότι η άθροιση των περισσοτέρων του ενός μεταπτυχιακών είναι ορθή. Γιατί να ακυρώνονται έτη σπουδών, που μάλιστα, όσοι έκαναν πέραν του ενός μεταπτυχιακό, γνωρίζουν ότι το έκαναν από αγάπη για τη γνώση και την υψηλή κατάρτιση και όχι για το χαρτί; Δεν είμαστε λεφτάδες όπως κάποιοι διατείνονται, αλλά απλοί άνθρωποι που κατέβαλλαν κόπο (εμείς γνωρίζουμε πόσο) προσωπικό (κοινωνικό, οικογενειακό, ψυχολογικό) κόστος και χρήμα από την εργασία μας αλλά και μπόλικο από τον προσωπικό μας – ελεύθερο (εδώ γελάμε) χρόνο, γιατί θέλαμε να μάθουμε.

    Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και με τα πτυχία. 3 είναι εν γένει καλύτερα από τα 2 και 2 καλύτερα από το ένα και μοναδικό.

    Καταδεικνύουν όλα αυτά με λίγα λόγια ότι κάποιοι έκαναν πράξη μόνοι τους (χωρίς να πιέζει κάποιος νόμος) τη δια βίου εκπαίδευση και τους αξίζει επιβράβευση. Δώστε μόρια κύριε υπουργέ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος. Μην φοβάστε αυτούς που φωνασκούν. Γνωρίζουν ότι τους συμφέρει το status quo ante.

    Κατανοώ τις λεπτομέρειες περί του συναφούς ή μη, αλλά και το μη συναφές ας έχει μία μικρή μοριοδότηση. Το αυτό και για τους βαθμούς. Δεν είναι δυνατόν λ.χ. κάποιος να έρχεται από Βουλγαρία με βαθμό πτυχίου 10 και να τρώει λάχανο το 9(!!!) του πολυτεχνείου.

    Και τέλος δώστε βάρος στις θετικές ψήφους των ομοίων με τα παραπάνω σχόλια. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και μιλάνε μόνα τους για το τι θέλουν οι πολίτες με μεταπτυχιακά (και παραπάνω από ένα) και πτυχία (2 και 3 και άλλα) που είχαμε ως τώρα καταβυθιστεί στην αφάνεια.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:22 | Λεωνίδας

    Κύριε Υπουργέ,
    Θεωρώ άκρως ανήθικο και πολλαπλά επικίνδυνο να προσμετρούνται και να δίνονται μόρια σε μεταπτυχιακά – διδακτορικά και γενικά σε πτυχία για πλήρωση θέσεων που η ίδια η θέση δεν τα απαιτεί.
    Ανήθικο γιατί όλοι λέμε πως πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στη παιδεία της Ελλάδος και να φτιάξουμε τα σχολεία και το εκπαιδευτικό σύστημα, υπάρχει η προεκλογική δέσμευση και υλοποίηση της Κυβέρνησης για 1 δις για την παιδεία και από την άλλη ερχόσαστε και απαξιώνετε τη γνώση που παρέχετε στα δημοτικά, λύκεια, τεχνικά λύκεια, ΚΕΚ, ΙΕΚ και πανεπιστήμια με το να μοριοδοτείται γνώσεις για την γνώση. Μπορείτε να εξηγήσετε γιατί κάποιος θα ήταν καλύτερος για μια θέση αν είχε και διδακτορικό στους μπιντέδες του Βυζαντίου;
    Πολλαπλά επικίνδυνο γιατί δίνετε η εντύπωση και η βεβαιότητα πως μόνο η ανώτατη εκπαίδευση – μετεκπαίδευση είναι ικανή να δώσε δουλεία δημοσίου στους Έλληνες. Αυξάνοντας την πελατειακή εξάρτηση των Ελλήνων με τους κάθε λογής πανεπιστημιακούς που λειτουργούν συντεχνιακά, κομματικά, ρουσφετολογικά και πάνω απ΄ όλα ανεξέλεγκτα δίνοντάς τους δικαίωμα και λόγο στην εργασία και συντηρώντας την ιδέα πως πρέπει όλοι να σπουδάζουν.
    Από την άλλη θα ήθελα να δω να προκηρύσσονται θέσεις για τις οποίες οι γνώσεις που κάποιος κατέχει εκτιμούνται και ζητούνται θέτοντας μίνιμουμ απαιτήσεις για μεταπτυχιακά και διδακτορικά και να μην υπάρχουν θέσει ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ που καλύπτονται από κατόχους διδακτορικών.
    Γι’ αυτό πιστεύω ότι δεν πρέπει να δίνονται έξτρα μόρια για γνώσεις που δεν είναι απαραίτητες για την θέση αλλά να υπολογίζονται εκτός της γνώσης που πραγματικά απαιτείτε η εργασιακή εμπειρία, ο χρόνος ανεργίας, κοινωνικά κριτήρια κα.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:17 | Αντώνης

    Συγχαρητήρια σε οσους/ες έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

    Ερώτηση:

    Κάποιος ο οποίος έχει ενα Δίπλωμα μηχανικού απο το Πολυτεχνείο να μην κάνει αίτηση για κατηγορία ΠΕ;
    (οι πιθανότητες να επιτύχει είναι ελάχιστες χωρις Μεταπτυχιακού τίλτλους)

    Σας είναι λίγο Κε Υπουργέ το Δίπλωμα του πολυτεχνείου;

    Θα υπάρξει άλλη κατηγορία για όσους διαγωνίζονται με το βασικό τίτλο και την εξειδικευμένη εμπειρία τους;;;;;;;;

    Μα ειναι χαζό που η μισή Ελλάδα έχει Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό.
    Δείχνει την ανεπαρκεια βούλησης των νέων ενώ ο νόμος αυτός την ανεπάρκεια συμβούλων της κυβέρνησης.

    Εγώ με ένα πτυχίο και εξειδικευμένη εμπειρία 10 ετων αποκλείομαι, σωστα;
    (αποκλείομαι στην ουσία και όχι τυπίκα, αλλά η ουσία μετράει…τι να μου κάνουν τα 1400 μόρια που μου αναλογουν;;;)

    Φίλοι/Φίλες…απαντήστε μου…εσείς με τα μεταπτυχιακά…έχω λιγότερα προσόντα απο εσάς,είστε βέβαιοι/ες;;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:53 | Ευθύμης

    Η μοριοδότηση των πτυχίων,μεταπτυχιακών,διδακτορικών οδηγεί αναπόφευκτα σε αδικίες αν δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός δυσκολίας της κάθε σχολής, αντικειμένου σπουδών κλπ.
    Επίσης, θα οδηγήσει πολλούς νέους να στραφούν σε σχολές «ευκολίας».

    Πρόταση: να καταργηθεί η μοριοδότηση των τίτλων σπουδών και να λαμβάνεται υπόψη μόνο τα αποτέλεσμα εξετάσεων, οι οποίες ενδέχεται να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ειδικότητες για τις οποίες γίνεται η διαδικασία πρόσληψης.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:21 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΑ

    οποιος ΕΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΟΗΘΑ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΟ ΒΑΘΜΟ ΠΤΥΧΙΟΥ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΜΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΣΚΟΝΑΚΙΑ (ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΝΑΚΙΑ ΕΒΓΑΛΕ ΠΤΥΧΙΟ 8+), ΝΑ ΜΗ ΒΡΕΙ ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΩΣ ΕΠΟΧΙΑΚΟΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΤΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ. ΝΑ ΜΕΤΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ. Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ (ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΑΡΕΧΕΙ:ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΒΑΘΜΟ ΛΥΚΕΙΟΥ 20! ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ βΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΒΑΘΜΟ ΠΤΥΧΙΟΥ 10, ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΒΑΘΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΑΘΗΝΑΣ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΝ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΩΤ. ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΝ ΒΑΘΜΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΙΝ 10 Η 15 ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ Η ΠΤΥΧΙΟ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:08 | Ιωσήφ

    Εν ολίγης μας λέτε ότι ένα διδακτορικό είναι το ίδιο με 5 χρόνια προϋπηρεσίας.

    Άρα κάποιος ο οποίος είχε την πολυτέλεια να κάνει διδακτορικό, γιατί περί πολυτέλειας πρόκειται, αξίζει το ίδιο ή και περισσότερο από κάποιον με προϋπηρεσία. Και πρόκειται για πολυτέλεια καθώς για να κάνει κάποιος διδακτορικό θα πρέπει να μην δουλεύει ή να απασχολείται μερικώς. Άρα όποιος είχε την οικονομική άνεση να το κάνει, καλώς. Οι υπόλοιποι που δεν την είχαν, «συγνώμη χάσατε». Δηλαδή πλέον απευθύνεστε στους έχοντες και κατέχοντες. Όποιος καθόταν και μάζευε πτυχία, καλώς, έχει ελπίδα. Όποιος, δεν μπορούσε, έχασε.

    Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο. Προφανώς επιθυμείτε να εισέλθουν στο Δημόσιο διδακτορικοί οι οποίοι αν και δεν έχουν καθόλου εμπειρία επί του γνωστικού αντικειμένου, εξισώνονται με όσους έχουν εμπειρία.

    Σήμερα υπάρχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες άτομα που απασχολούνται από τις αρχές του 2000 και μετά με συμβάσεις έργου, κυρίως στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως οι Αρχαιολόγοι που χρησιμοποιούνται σε ανασκαφές από τις αντίστοιχες εφορίες. Αυτοί μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα να κάτσουν και να κάνουν διδακτορικό, δούλευαν. Τώρα τους λέτε, κακώς το κάνατε αυτό, και τους εξισώνετε με κάποιους οι οποίοι έχουν διδακτορικό. Είναι οι συμβασιούχοι τους οποίους επικαλούνταν ο κ. Καραμανλής το 2004 και οι οποίοι ήταν δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί πως κάποιος ως αρχαιολόγος μπορεί να απασχοληθεί μόνο από το Δημόσιο, άμεσα ή έμμεσα, δεν μπορεί να ανοίξει γραφείο, για παράδειγμα.

    Με άλλο άρθρο καταργείτε την προσαύξηση του 50%. Σωστό αυτό, αλλά η λογική λέει, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, να εξισωθούν τα όρια προς τα πάνω, πχ κάποιος με 5ετή εμπειρία να παίρνει 630 μόρια, όσα έπερνε κάποιος μετά την προσαύξηση, άσχετα αν δούλευε στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και όχι 408 που θα πάρει σήμερα, λιγότερα και από τα 420 που έπερνε σήμερα.

    Με απλά λόγια καταργείτε με μία κίνηση το όποιο πλάνο δημιουργούσε ένας άνθρωπος εδώ και πολλά χρόνια και το αντικαθιστάτε με κάποιο άλλο. Κάποιος στα 30 ή 35 του χρόνια να πρέπει να κάτσει να κάνει διδακτορικό, με την προϋπόθεση ότι έχει μεταπτυχιακό.

    Εσείς το θεωρείτε δίκαιο;

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:15 | SOFIA K.

    Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω την ευχαρίστησή μου σχετικά με τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Πρόκειται για μια καταπληκτική διαδικασία, από την οποία μπορούν να συναχθούν συμπεράσματα και προτάσεις για βελτίωση, τις οποίες ίσως να μην είχατε λάβει υπόψιν σας πρότερα. Ασύνδετα με το αποτέλεσμα της, τουλάχιστον η φωνή και η γνώμη του κάθε νεαρού επιστήμονα θα εισακουστεί.
    Συγκεκριμένα, θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρχει συνάφεια μεταπτυχιακού με γνωστικό αντικείμενο σε διευρυμένη βάση όμως. Π.χ. αν η θέση αφορά σε Γεωπόνο, να θεωρούνται συναφή τα μεταπτυχιακά σε φυτική παραγωγή, αγροτική οικονομία, τεχνολογία τροφίμων, ΄΄εγγειες βελτιώσεις, περιβαλλοντικός σχεδιασμός κ.τ.λ. Αν είναι όμως δυνατόν να προσμετράται το ίδιο με ένα μεταπτυχιακό στην προσχολική αγωγή!!!!
    Επίσης, το δεύτερο μεταπτυχιακό βεβαίως να προσμετράται με μικρότερη όμως μοριοδότηση, γιατί αλλιώς θα προωθήσετε την άσκοπη επιμήκυνση των ακαδημαϊκών σπουδών , με συνέπεια ένας νέος να εισέρχεται στην αγορά εργασίας σε ηλικία άνω των 30 ετών. Θα πρέπει επιπλέον να λάβετε υπόψιν σας πως δεν δύνανται να κάνουν ατελείωτες σπουδές όλοι οι νέοι. Θα πρέπει να έχουν και κάποια οικονομική άνεση, και βέβαια από τη στιγμή που δεν θα μπορούν να εργαστούν θα συντηρούνται από τους γονείς τους μέχρι τα συν 30. Επιτέλους, θα πρέπει να αναστραφεί αυτό το κλίμα. Η ζωντάνια και η διάθεση για εργασία της νεολαίας θα πρέπει να αξιοποιηθεί επιτέλους, και όχι να μαραζώνουν στα έδρανα επ΄αορίστου.
    Επίσης κάτι που δεν αναφέρθηκε είναι ο τρόπος βαθμολόγησης του βαθμού του βασικού πτυχίου. Δεν ξέρω αν είστε ενήμεροι, αλλά άτομα που έχουν πτυχία Βουλγαρίας ή Ρουμανίας ή άλλης χώρας, έχουν βαθμό 10. αυτό σημαίνει πως έχουν 1000 μόρια μόνο από το πτυχίο. ένας απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου μετά βίας θα έχει 7,5 με 8 (ο πιο άριστος) αναφέρομαι σε θετικές κατευθύνσεις. το αποτέλεσμα είναι να συγκεντρώνει 750 μόρια. αν έχει και ένα μεαπτυχιακό συσσωρεύει 900 μόρια…… όπως καταλαβένετε, αυτός που ήρθε από τη Βουλγαρία είναι πρώτος και με διαφορά και χωρίς βέβαια μεταπτυχιακό!!!!!!!!Είναι αξιοκρατικό αυτό??????????? Ίσως να αναθεωρήσετε επ΄αυτού και να μοριοδοτήσετε με διαφορετικό τρόπο το βαθμό….
    Τέλος, θα ήθελα να σας παρακαλέσω ό,τι αλλαγή κι αν κάνετε, να είναι σοβαρή, καίρια, να επιλύει ουσιαστικά τα προβλήματα που ανακύπτουν και να είναι αξιοκρατική.

    Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:38 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

    θα ήθελα να τονίσω ότι το κριτήριο της ίσησ βαθμολήγησης των πτυχίων είναι άδικο.Και αυτό γιατί υπάρχουν σχολές με μέσο όρο 6 και άλλες με μέσο όρο 8.Είναι δίκαιο να βαθμολογούνται με το ίδιο ποσοστό;
    Επίσης η βαθμολόγηση του μεταπτυχιακόυ δεν αναβαθμίζεται δίοτι αυξάνεται και η βαθμολόγηση του πρώτου πτυχίου, από 100 σε 110 και έτσι κάποιος με ένα πτυχίο με 8 από μια σχολή με αυξημένο μέσο όρο θα περνάει κάποιον άλλον με βαθμό 5,9 και με μεταπτυχιακό από μια πιο δύσκολη σχολή.
    Πιστέυω ότι θα πρέπει να μπει μια ποσόστοση με το βαθμό της κάθε σχολής και επίσης να αυξηθέί η βαθμολόγηση του μεταπτυχιακού.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:01 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΤΟ ΟΤΙ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ . ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙ ΣΤΑ ΚΟΛΠΑ . ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΟΠΩΣ Η ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ . ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ; ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:30 | ΜΑΙΡΗ ΠΕΤΡΟΛΙΑ

    Μία απάντηση καταρχάς στους αποφοίτους Γυμνασίου.
    Η μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών αφορά σε περιπτώσεις προκυρήξεων για θέσεις ΠΕ και ΤΕ στις οποίες ούτως ή άλλως δε θα συμμετείχαν, οπώτε ας μην ανυσηχούμε.
    Σε ότι αφορά το θέμα των τίτλων πιστέυω ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος διαχωρισμός σε ότι αφορά τα μεταπυχιακά (διάρκειας 1-2 χρόνια) και τα διδακτορικά (μέσος όρος διάρκειας 5 έτη).
    Ειδικά για τα διδακτορικά, τα οποία είναι πολύ λιγότερα, αποκτούνται με πολύ περισσότερο κόπο και είναι μοναδικά, θα πρέπει να δωθεί ιδιαίτερη προσοχή. Το διδακτορικό δεν είναι μόνο η έρευνα, είναι η μεθοδολογία για να πετύχεις το στόχο σου, είναι εμπειρία μεθόδευσης για την εργασία, όποια είναι και αυτή (και όσοι δεν γνωρίζουν ας μη μιλάνε για τα ελληνικά πανεπιστήμια, στα οποία επειδή τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από τα ξένα μαθαίνεις να αντιμετωπίζεις και τα προβλήματα που προκύπτουν κάνοντας όλη τη δουλεία μόνο σου).
    Επίσης, τη συνάφεια ποιος είναι ικανός να την κρίνει??
    Η επιστήμη εξάλλου έχει όρια???
    Εξάλλου η πλειονότητα των επιστημόνων συνεχίζουν σε τίτλους λίγο πολύ σχετικούς γιατί υπάρχει δέσμευση από τον βασικό τίτλο σπουδών (π.χ. ένας θεολόγος δεν μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό στην παθολογική ανατομική), εκτός αν υπάρχει και δεύτερος βασικός τίτλος.
    Ειδικά για τον δεύτερο βασικό τίτλο πρέπει να δοθεί επίσης μοριοδότηση, διοτί το άτομο που μπορεί και παίρνει δύο πτυχία έχει και ευρύτητα σκέψης και γνώσεων.
    Θα ήθελα να θέσω και κάτι προσωπικό έναντι της πολιτείας. Υπήρξα υπότροφος του ΙΚΥ για τη διενέργεια διδακτορικού. Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής μου κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί μου. Δηλαδή το κράτος επένδυσε χρήματα επάνω μου για νε με επιμορφώσει παραπέρα τα οποία και ουδέποτε αξιοποίησε (αφού κανείς δεν ενδαφέρθηκε να με απασχολήσει σε κάποιο τομέα που να έχει αντίκρισμα).
    Και τέλος προβληματισμός.
    Πως είναι δυνατόν σε αρκετές υπηρεσίες να προϊστανται υπάλληλοι ΔΕ (λόγω ετών προϋπηρεσίας ) ατόμων με διδακτορικούς τίτλους?? Πως είναι δυνατό ο τίτλος αυτός να αμείβεται με 75 Ε μηνιαίως ?? Η πενταετής εμπειρία στο δημόσιο ενός απόφοιτου λυκείο αμείβεται με παραπάνω χρήματα.
    Οι Έλληνες είμαστε έξυπνος λαός και το έχουμ αποδείξει ποικιλοτρόπως.
    Δυστηχώς όμως στο νεοσύστατο νεοπλουτικό κρατός μας δεν υπάρχει η παιδεία, η οργάνωση, η κατανόηση και η ανταμοιβή που υπάρχουν από καιρό στα άλλα κράτη του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία, διότι αλλιώς κάποιοι από εμάς θα αναγκαστούμε να σαλπάρουμε για νέες πατρίδες, δεν αντέχουμε άλλο.
    Και να δούμε ποιοι θα παραμείνουν σε αυτόν τον τόπο ….

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:24 | doumena

    Α. Απαγόρευση φωτογραφικών διατάξεων 1. Παράδειγμα: σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ το 1998 για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητούταν ειδικό επιστημονικό προσωπικό με διδακτορικό. Για όλες τις θέσεις ζητούταν, επιπλέον του Διδακτορικού, άριστη γνώση ξένης γλώσσας. ΜΟΝΟ για τη θέση του Γεωλόγου ζητούταν άριστη γνώση ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ γλώσσας. Αποτέλεσμα: γεωλόγος με διδακτορικό από Αμερική ή Δυτ.Ευρώπη δεν μπορούσε να συμμετάσχει, ενώ γεωλόγος με διδακτορικό από Ρουμανία (ταυτόχρονα έχει και άριστη γνώση ρουμανικής) ή Αλβανία, κλπ. μπορούσε να συμμετάσχει. Η δικαιολογία ότι ο γεωλόγος χρειάζετει άριστη γνώση βαλκανικής γλώσσας για συννενόηση με τους γείτονες ήταν αστεία αλλά, ταυτόχρονα, αποδεικνυόταν και λανθασμένη: πώς ο γεωλόγος που γνωρίζει ρουμάνικα ή βουλγάρικα ή αλαβανικά θα συννενοηθεί με τους άλλους βαλκανικούς λαούς; Μόνο όποιος ξέρει αγγλικά ή γερμανικά ουσιαστικά μπορεί να μιλήσει με όλους τους γειτόνους μας.

    Β. Απαγόρευση φωτογραφικών διατάξεων 2. Παράδειγμα: σε διαγωνισμούς (ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΚΕΠ, …) ζητείται 2 χρόνια εμπειρία στον Οργανισμό που κάνει την προκήρυξη (π.χ. για θέσεις ΔΕ Διοικητικού στο ΙΚΑ ζητούνται 2 χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε ασφαλιστικό οργανισμό για να μπει κάποιος στο διαγωνισμό). Έτσι ευνοούνται όσοι έχουν μπει από την πίσω πόρτα (π.χ. stage, συμβάσεις έργου, κλπ.) οι οποίοι ούτε καν ανταγωνίζονται με τους υπόλοιπους υποψήφιους αφού διεκδικούν τις θέσεις μόνοι τους!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:40 | Στασινάκη Χρυσούλα

    Κύριε Υπουργέ!
    Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι καιρός η δημόσια διοίκηση να στελεχώνεται από άτομα ικανά τα οποία έχουν θυσιάσει χρόνια από τη ζωή τους στα πανεπιστήμια και το μόνο που ζητάνε είναι να αναγνωριστούν οι κόποι τους. Θα ήθελα να σας θέσω τον προβληματισμό μου, αναφορικά με τη συνάφεια του διδακτορικού και του μεταπτυχιακού τίτλου με την προκυρησσόμενη θέση εργασίας. Θεωρώ ότι είναι σημαντικότερη από ότι η συνάφεια με τον βασικό κύκλο σπουδών. Αν και στην Ελλάδα υπάρχουν απαιτητικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία έπειτα από εξετάσεις δέχονται αποφοίτους από όλα σχεδόν τα ΑΕΙ, η διεπιστημονικότητα σε εργασιακό επίπεδο, όχι απλώς δεν επιβραβεύεται, αλλά τιμωρείται.
    Τέλος, ώς νέα επιστήμονας με μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο, το μόνο που ζητάω είναι διαφάνεια στη χώρα μου και αξιορεπείς θέσεις εργασίας, οι οποίες να αξιοποιούν το άριστο επιστημονικό προσωπικό της Ελλάδας και να μην το απαξιώνουν! Εγώ και πολλοί συνάδερφοί μου, είμαστε στο περιθώριο. Επιτέλους εκτός από τα παιδιά των Stage υπάρχουν και άλλα παιδιά, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν φωνή.
    Ελπίζω να μην μας απογοητεύσετε, με τιμή!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:32 | Dimitris

    Αν τελικά ισχύει το ότι ο κάτοχος 2 μεταπτυχιακών θα μοριοδοτείται μόνο για το ένα, είναι μια αδικία για όσους επέλεξαν να μην ασχοληθούν με την έρευνα αλλά με κάτι εφαρμοσμένο. Υπάρχουν για παράδειγμα πάρα πολύ πτυχιούχοι θετικών επιστημών που έκαναν ένα μεταπτυχικό εξειδίκευσης πάνω στο αντικειμενό τους και άλλο ένα σε Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ποιότητα κλπ… ώστε να έχουν περισσότερα εφόδια για τη δουλειά τους ή και για να καλύψουν κενά των γνώσεων που θε έπρεπε να τους είχαν δοθεί στο πρώτο πτυχίο. Αυτοί δηλαδή δεν είναι χρήσιμοι στο Δημόσιο?

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:04 | ΔΗΜΗΤΡΑ Π..

    Κύριοι,

    Έχω να κάνω τις εξής παρατηρήσεις:
    1. Δεν μπορεί να «βαθμολογούνται» τα ,εταπτυχιακά έτσι. Δεν έχουν ή δεν είχαν όλοι την οικονομική ευχέρεια να κάνουν μεταπτυχιακά.Τα μεταπτυχιακά είναι προνόμιο των ευκατάτατων.
    Παράδειγμα προσωπικό: Ως διαζευγμένη μητέρα, με ένα μισθό, τις πιστωτικές μου κάρτες και με πολύ μικρή βοήθεια από τον πατέρα, με το ζόρι κατάφερα να πάρουν τα 2 μου παιδιά πτυχίο (το ένα σε ΑΤΕΙ άλλης πόλης). Για μεταπτυχιακά, ούτε λόγος.
    Τα ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ να υπολογίζονται λοιπόν στις ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΕΣ – ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ και μόνο.
    Επιπλέον με αυτό το τρόπο νομίζω ότι απαξιώνετε τα πτυχία όπως απαξιώθηκε στο παρελθόν το απολυτήριο του Γυμνασίου και «αναγκάστηκαν» τα παιδία να τρέχουν στα φροντιστήρια για να περάσουν σε ένα ΤΕΙ και οι γονείς να αιμοραγούν οικονομικά.
    2. Να μοριοδοτούνται οι ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, οι οποίες τίποτε δεν είδαν από καμία κυβέρνηση, εκτός από εισητήρια κοικωνικού τουρισμού και άθλιο δωρεάν φαγητό στις εστίες των Πανεπιστημίων.
    3. Να συνυπολογίζεται η ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ. Γιατί όσοι δεν είχαν μπάρμπα στη κορώνη, ενώ οι άλλοι έμπαιναν από τα παράθυρα και έκαναν προυπηρεσίες η έτυχαν ευνοϊκών ρυθμίσεων ως συμβασιούχοι (που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες), αυτοί περίμεναν στη γωνία.
    4. Υπάρχουν πτυχία, όπως αυτό των Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΑΤΕΙ) που πρέπει να καλύπτουν θέσεις στους ΟΤΑ, στις Περιφέρειες και τις Νομαρχίες, τα οποία δεν ζητούνται σχεδόν ποτέ στις προκυρήξεις κατά προτεραιτότητα ή ζητούνται σε πολύ χαμηλό ποσοσοστό.
    Προφανώς υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα αζήτητων πτυχίων.
    5. Να επιβληθούν σε όλες τις προκυρήξεις κριτήρια όπως η ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ αλλά το πλεονέκτημα να αφορά ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ.
    Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:36 | Giamas Georgios

    Καλή σας μέρα,

    ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ.

    Μόνο ένα θέμα για μένα παραμένει παράλογο, το γιατί δεν λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του μεταπτυχιακόύ τίτλου.

    Καταλαβαίνω, ότι το διδακτορικό, είναι άλλη περίπτωση αλλά δεν είναι εύλογο να παίρνει 200 μόρια ένας με μάστερ με 5 και ένας με 10. Μήπως θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη;

    Ευχαριστώ,

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:40 | Σκέντρου Λένα

    Κύριε Υπουργέ,

    είναι γνωστό πως πάρα πολλοί από τους υποψηφίους όταν βγαίνει προκύρηξη μιας θέσης σε άλλους νομούς υποβάλλουν τα χαρτιά τους, καταλαμβάνουν τη θέση και μετά επισκεφτόνται γραφεία πολιτικών για να επιτευχθεί άμεσα η μετάθεσή τους στον τόπο μόνιμης διαμονής τους, αφήνοντας ουσιαστικά κενή την οργανική θέση την οποία κατέλαβαν.Το φαινόμενο αυτό ελατώθηκε σημαντικά με τη χρήση της εντοποιότητας (απόλυτη πρόταξη της). Βέβαια στις τελευταίες προκυρήξεις η ισχύ της εντοποιότητας υποβιβάστηκε και το παραπάνω φαινόμενο άρχισε πάλι να εμφανίζεται.

    Προτείνω:

    1)Απόλυτη πρόταξη της εντοποιότητας σε όλους του νομούς

    2)Η μοριοδότησή της με αρκετά μόρια (πχ. 400) και όχι μόνο με 150, όπως είδαμε σε κάποιες πρόσφατες προκυρήξεις.

    3)Αυτός που καταλαμβάνει τη θέση να υποχρεούται ουσιαστικά να παραμείνει και να την υπηρετήσει χωρίς καμία δυνατότητα για απόσπαση, ματάθεση ή μετάταξη, τουλαχιστον για 5 χρόνια.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:22 | AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΟΛΥΖΑΚΗΣ

    Το νομοσχέδιο είναι στην σωστή καταεύθυνση. Πρέπει όμως να διασφαλιστεί η δίκαιη μοριοδότηση (ανάλογα τα χρόνια φοίτησης και την συνάφεια, ΟΛΩΝ των πτυχίων, μεταπτυχιακών και διδακτορικών). Πρέπει δηλαδή στο νομοσχέδιο να δοθεί ένας πίνακας ξεκάθαρος, όπου να φαίνονται αμέσως και χωρίς παρερμηνίες τα μόρια που παίρνει ο υποψήφιος για ΟΛΟΥΣ τους τίτλους (ακόμα και δεύτερο ή τρίτο πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό)που τυχόν κατέχει.

    Θεωρώ επίσης ότι το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να αποτελέσει και την βάση για την αλλαγή του ισχύοντος δημοσιουπαλληλικού κώδικα, ο οποίος κρύβει τις ίδιες «παγίδες» και αναμολόγιτες δεύτερες σκέψεις με τον ισχύοντα νόμο για τις προσλήψεις που πρόκειται να αντικαταστήσετε. Με άλλα λόγια και εκεί να καταργηθούν η μοριοδότηση της συνέντευξης και η δραστική μείωση της μοριοδότησης «κοινωνικών» επαίνων και δημοσιεύσεων. Επίσης, πρέπει να αποκασταθεί λογική ισορροπία μεταξύ μοριοδότησης μεταπτυχιακών, διδακτορικών ή τίτλων ΜΒΑ με τα μόρια που παίρνει κάποιος υπάλληλος από την ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην υπηρεσία του. Για παράδειγμα δεν μπορεί να μοριοδοτείται ένα διδακτορικό με 300 μόρια, ένα μεταπτυχιακό με 120 ενώ η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην υπηρεσία του με 100! Πρέπει κατά την γνώμη μου η μοριοδότηση να γίνει 400, 200 και 100 αντίστοιχα, ενώ εάν υπάρχει και τίτλος ΜΒΑ να μοριοδοτηθεί με 300 μόρια.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:06 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Σχετικά με την μοριοδότηση του βαθμού του τίτλου σπουδών από διαφορετικά Πανεπιστήμια. Αν και οι φοιτητές των Πανεπιστημιακών Σχολών Αθήνας και Θεσ/νικης είναι καλύτεροι(έχουν εισαχθεί με πολύ υψηλές βάσεις)σε σχέση με αυτούς των Πανεπιστημίων της Περιφέρειας ο μέσος βαθμός πτυχίου των φοιτητών που τελειώνουν κάθε έτος είναι 1 με 2 μονάδες μικρότερος από τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών της Περιφέρειας, π.χ μέσος βαθμός πτυχίου Δασολογίας Θεσ/νικης 7,00 και μέσος βαθμός Δασολογίας Ορεστιάδας 8,50. Άμεση συνέπεια οι πτυχιούχοι της Ορεστιάδας πριμοδοτούνται με επιπλέον 160 μόρια (τα μόρια ενός μεταπτυχιακού) χωρίς φυσικά να είναι καλύτεροι επιστήμονες από αυτούς της Θεσ/νικης.
    Αυτή η αδικία μπορεί να εξαλειφθεί με την δημιουργία ενός συντελεστή σ= μέσος βαθμός Θεσσαλονίκης (5ετία)/ μέσος βαθμός Ορεστιάδας (5ετία) = 7,0/8,5=0,8235 με τον οποίο θα πολλαπλασιάζονται τα μόρια πτυχιούχων από Σχολές που «χαρίζουν βαθμολογίες». Έτσι τα μόρια από τον τίτλο σπουδών των δύο Πανεπιστημίων θα είναι:
    Θεσ/νικη: 7,0 χ 110 = 770
    Ορεστιάδα: 8,5 χ 110 χ 0,8235 = 770
    Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις Σχολές που έχουν Πανεπιστήμια και στην Περιφέρεια π.χ. Πολυτεχνεία, Γεωπονία, Οικονομικές Σχολές κ.α.
    Είναι από τις μεγαλύτερες αδικίες και μπορεί πολύ εύκολα να εξαλειφθεί.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:44 | bellina

    Τι νόημα μπορεί να έχει το γεγονός ότι μοριοδοτείσαι για το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό σου για πρόσληψη αν τελικά όταν προσληφθείς δεν το αναγνωρίζουν λόγω μη συνάφειας? Αν είναι να πραγματοποιούνται οι προσλήψεις με δικαιότερο τρόπο, η δικαιοσύνη θα πρέπει να υφίσταται και μετά την πρόσληψη. Δυστυχώς, μέσα στις υπηρεσίες με το πρόσχημα ότι το μεταπτυχιακό δεν έχει συνάφεια με την ειδικότητα σου (κρίση η οποία συνήθως προέρχεται από κάποιον άσχετο που δεν μπορεί να ξεχωρίζει τα φασόλια από τα ρεβύθια) βαλτώνεις σε μια θέση για να μπορέσεις να ικανοποιήσεις το αίσθημα κατωτερότητας κάποιων φαιδρών προσώπων που τυχαίνει να έχουν κάποιο βύσμα ή να έχουν προσληφθεί μερικά χρόνια πριν από σένα.
    Το Δημόσιο νοσεί από τους άσχετους που δεν έχουν ιδέα από Διοίκηση, Οργάνωση, Οικονομικά, Ηγεσία και όμως έχουν θέσεις διοικητικές, αποφασίζουν & διατάζουν και για να καλύψουν την άγνοιά τους εμποδίζουν αυτούς που γνωρίζουν ή έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι.
    Πάντως αυτό που περίμενα από αυτόν τον νόμο τελικά δεν το είδα: ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ με το minimum των προσόντων, και δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς να ελέγχει αν όντως διορίζεται μόνο ένας από κάθε οικογένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις τους ζητάνε υπεύθυνη δήλωση, αλλά στην πλειονότητα δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Αυτό είναι σίγουρο γιατί ο μόνος φορέας που θα μπορούσε να κάνει κάποιον έλεγχο είναι το ΑΣΕΠ το οποίο δεν ξέρει τι του γίνεται (αυτό φαίνεται και μόνο από το γεγονός ότι για το ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ το οποίο διεξηχθη από τον ΑΣΕΠ πρέπει να βάλεις ως δικαιολογητικό το ΦΕΚ, διαφορετικά ο ΑΣΕΠ δεν μπορεί να βρει πόσες μονάδες έχεις γράψει) αλλά ζητάει βεβαιώσεις από την ΑΣΠΕ η οποία φυσικά θα μπορούσε να είχε παραχωρήσει στον ΑΣΕΠ την βάση δεδομένων της και να μπορεί να γίνεται κεντρικός έλεγχος και να γνωρίζουν αν έχει προσληφθεί κάποιο άτομο από κάποια οικογένεια ως πολύτεκνος.
    Η αδικία υπέρ των πολυτέκνων δυστυχώς δεν υπάρχει μόνο ως προς το θέμα της ποσόστοσης αλλά και όταν γίνεται με μοριοδότηση αφού για τις θέσεις ΥΕ μοδιοδοτείσαι για το αν είσαι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας αλλά και με πριμ για τα παιδιά σου αν είσαι ο ίδιος πολύτεκνος. Αν κοιτάξει κανείς τα αποτελέσματα προκηρύξεων ΥΕ θα δει ότι όλοι όσοι έχουν καταλάβει θέσεις είναι παιδιά πολύτεκνων οικογενειών που είναι και οι ίδιοι πολύτεκνοι. Και οι άλλοι τι θα κάνουν, θα πεθάνουν στην πείνα, δεν θα βρουν δουλειά ποτέ?

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:56 | olga

    Συγχαρητήρια κύριε Πρωθυπουργέ,επιτέλους αξιοκρατία παντού.
    Απλά θα ήθελα να μεριμνήσετε και για μας τους απόφοιτους λυκείου που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σπουδάσουμε και θα ήταν άδικο να αποκλειστούμε από το δημόσιο επειδή ήμασταν άτυχοι στη ζωή μας. Πιστεύω ότι θα είναι αδικία να μπαίνουν στο δημόσιο μόνο αυτοί που έχουν πτυχία επειδή έτυχαν ευνοϊκότερων συνθηκών ζωής.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:25 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Οι βασικες επισημανσεις μου αναφορικα με τη μοριοδοτηση ειναι οι εξης:

    1- Θα πρεπει να υπαρχει διαφορετικη μοριοδοτηση για μεταπτυχιακα/διδακτορικα που ειναι εκτος ή εντος ακτικειμενου της προκηρυσομενης θεσης. Απο οτι ειδα στο προσχεδιο η μοριοδοτησεις ειναι ιδιες ειτε ειναι εκτος αντικειμενου το μεταπτυχιακο ειτε εντος.

    2- Θα πρεπει να καθοριστει ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ σε καθε μεταπτυχιακο/διδακτορικο αναλογα με το σε ποιο πανεπιστημιακο ιδρυμα εγινε. Δεν ειναι δυνατον ολα τα μεταπτυχιακα και διδακτορικα που αλλα εχουν γινει στα καλυτερα πανεπιστημια του κοσμου να εχουν τα ιδια μορια με αυτα που εγιναν στα χειροτερα συμφωνα με τις παγκοσμιες ετησιες καταταξεις των εκπαιδευτικων ιδρυματων που δημοσιευονται καθε χρονο (πχ. περιδικο TIMES).
    Αρα ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΙΤΛΩΝ ΑΠΟ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΟΡΙΑ.
    ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΟΤΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ.

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:23 | Spyridon

    Κύριε υπουργέ, συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνετε για την ενίσχυση της διαφάνειας και αξιοκρατίας με την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση το οδηγούσε στην πλήρη διάλυση προς όφελος του πελατειακού κράτους.
    Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, και κάνω τις εξής δύο παρατηρήσεις για το Άρθρο 4 μοριοδότησης υποψηφίων:

    1) Η μοριοδότηση δυο μεταπτυχιακών τίτλων (ανεξαρτήτως αντικειμένου) θα έπρεπε αθροιστικά να εξισώνονται με το διδακτορικό, υπο την έννοια οτι το διδακτιρικό αποτελεί εμβάθυνση σε ένα πάρα πολύ στενό κομμάτι μιας επιστήμης ενω το δεύτερο μεταπτυχιακό (ακόμη και ανεξαρτήτως αντικειμένου) προσφέρει ευρύτητα γνώσεων και αντίληψης.

    2) Η κατοχή και δεύτερου πτυχίου/διπλώματος θα έπρεπε να βαθμολογείται με κάποιο τρόπο π.χ. μια ιδέα είναι 300 μόρια (ενδιαμέσως μεταπτυχιακού και διδακτορικού). Κατά μείζονα λόγο, σε περιπτώσεις δεύτερου πτυχίου/διπλώματος που ανήκει στην ίδια Σχολή με το πρώτο πτυχίο/διπλωμα. Κάτι τέτοιο κατά τη γνώμη μου είναι ανώτερο από το να έχει κάποιος ένα μεταπτυχιακό, ισως και διδακτορικό,καθώς προσφέρει μεγάλη ευρύτητα γνώσεων και αντίληψης ο κάτοχός τους μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος στην υπηρεσία του:
    Φανταστείτε για παράδειγμα :
    Για την πολυτεχνική σχολή: π.χ. ΠΕ Πολιτικός μηχανικός που είναι και ΠΕ Μηχανολόγος ή χημικός ή ηλεκτρολόγος μηχανικός ή Η/Υ,
    Για τη Σχολή Επιστημών Υγείας: π.χ. ΠΕ Οδοντίατρος που είναι και Ιατρός ή ΠΕ Νοσηλευτικής ή Βιολόγος (απο Σχολή θετικών Επιστημών),
    Για τη Σχολή Διοίκησης και οικονομίας ή για τη Σχολή ανθρωπιστικών σπουδών π.χ. ΠΕ Οικονομικού που έχει και πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων ή φιλολογίας κ.λ.π.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:20 | Πεκρίδης Γεώργιος

    Κύριε Υπουργέ,
    Αναφορικά με τον αριθμό τίτλων σε επίπεδο μεταπτυχιακών αν και δε συνάντησα πουθένα στο νόμο ότι προσμετράται μόνο ένας μεταπτυχιακός τίτλος (Διδακτορικό ή Μεταπτυχιακό), θα ήθελα να αντιπροτείνω την πλήρη απελευθέρωση του αριθμού των μεταπτυχιακών (όπως ήδη συμβαίνει με τις ξένες γλώσσες). Δυσκολεύομαι να κατανοήσω γιατί ένας πολυμαθείς σε επίπεδο ξένων γλωσσών πρέπει να ανταμοίβεται και όχι ένας κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων. Θα αντιπρότεινα επίσης (για την αποφυγή συλλογής πτυχίων) και σταδιακή μείωση των μορίων ανάλογα με τον αριθμό των μεταπτυχιακών, δηλ. 3ο μεταπτυχ. 150 μόρια, 4ο μεταπτυχ. 100 μόρια κ.ο.κ.

    Επίσης αναφορικά με την αυξηση του συντελεστή στο βασικό πτυχίο (απο 100 σε 110), είστε σίγουρος ότι οι απόφοιτοι των ομοειδών σχολών από διαφορετικά πανεπιστήμια βαθμολογούνται το ίδιο αντικειμενικά ώστε να αυξηθεί η βαρύτητα του βαθμού πτυχίου (δεν λέω ότι δεν είναι έτσι)? Πάντως θα πρότεινα να πραγματοποιηθεί ένας έλεγχος πάνω σε αυτό το θέμα.

    Η προσπάθειά σας πάντως είναι σημαντική και αξιέπαινη και θεωρώ ότι θα βρεί στήριξη απο το σύνολο της κοινωνίας.

    Με τιμή
    Δρ. Πεκρίδης Γεώργιος
    Χημικός Μηχανικός, ΜΒΑ, ΜSc

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 10:28 | Μαλκογιαννίδης Χρυσοβαλάντης

    Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να λαμβάνεται υπόψη και η δυσκολία της σχολής και όχι μόνο ο βαθμός απόκτησης πτυχίου.

    Π.χ. Οι φοιτητές της Γεωπονίας Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ)που εκφωνούν όρκο (πέτυχαν τον μεγαλύτερο βαθμό στο έτος τους) έχουν βαθμό πτυχίου που κυμαίνεται στο 8 με 8,5. Τους βαθμούς αυτούς είναι πολύ συχνό φαινομενο να τους πετυχαίνει ένας μέσος φοιτητής στο τμήμα γεωπονίας του Δημοκριτείου πανεπιστημίου στην Ορεστιάδα.

    Προτείνω:
    1)Με βάση τον μέσο όρο βαθμών πτυχίου κατά την αποφοίτηση να βγαίνει βαθμός δυσκολίας της συγκεκριμένης σχολής. Όσο πιο μεγάλος είναι ο μέσος όρος των βαθμών πτυχίου τόσο μικρότερος είναι ο βαθμός δυσκολίας της σχολής.

    2)Ή Να λαμβάνεται υπόψη η βάση εισαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων ώστε να καθοριστεί ο βαθμός δυσκολίας της κάθε σχολής.

    Τέλος κάτι πρέπει να γίνει με τους φοιτητές που έρχονται από Πανεπιστήμεια του εξωτερικού με πάρα πολύ υψηλούς βαθμούς πτυχίου.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 09:06 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ,Σ.

    Η διάταξη του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002, με την οποία μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, κάτοχοι πιστοποιητικού επιτυχούς παρακολούθησης προγραμμάτων ή σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του Ο.Α.Ε.Δ, σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης, καταργείται.

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΟΡΙΑ;ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΔΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΩΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΟΑΕΔ ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ, ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΟΜΙΣΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΡΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ;ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ.ΔΩΣΤΕ ΚΑΤΙ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΛΙΓΑ ΜΟΡΙΑ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 09:42 | Γιώργος

    κ. Υπουργέ ,

    νομίζω οτι το πιο πολλα από όσα έχουν ανακοινωθεί,
    ειναι προφανες οτι οι οι περισσοτεροι απο τουσ νέους τα επικροτουμε,
    νομίζω ομως οτι οσον αφορα τη Συναφεια των Μεταπτυχιακών τιτλων.

    Δε μπορει για παραδειγμα κανεις με Doctora πανω στη Βιολογικες Εφαρμογες
    να διοριζεται σε εναν οργανισμο ΙΚΑ.!
    Ειναι παραλογο..Επιτελους ο ΑΣΕΠ του οποιου η «Καθαροτητα»δεν εχει αμφισβιτηθει απο κανενα πρεπει να κανει και αλλα βηματα προς τα μπρος και σε αυτο πρεπει να συμβαλλεται και εσεις και ολοι μας..
    Θα δειτε πχ αν μπουν Πληροφοριακα Συστηματα Διαχειρισης στον ΑΣΕΠ με συγκεκριμενα κριτηρια και εντολες, πως ολοι θα νιωθουμε δικαιωμενοι.

    Νομιζω οτι την παραγραφο για τη Συναφεια των τιτλων πρεπει να την ξανακοιταξετε!
    Και τα πανεπιστημια(καλες Σχολες) θα αναβαθμιστουν , αλλα και ολοι εμεις θα τα στηριξουμε.!

    Συχαρητηρια για την πολυ μεγαλη προσπαθια που κανετε για αλλαγη

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 09:02 | airliner

    Δεν είδα πουθενά να αναφέρεται τι πρόκειται και εάν θα γίνει κάτι με την εντοπιότητα όπως επίσης και την πρόταξη των υποψηφίων που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές.
    Προσωπικά ζω σε έναν πολύ μικρό Δήμο του Νομού Καβάλας και το χωριό μου απέχει μερικά μέτρα από ένα χωριό του Νομού Ξάνθης. Σύμφωνα με τον ισχύον νόμο εάν ο Δήμος στον οποίο ανήκω προκηρύξει κάποια θέση στην ειδικότητά μου (δεν το έχει κάνει από τότε που ιδρύθηκε ο Καποδίστριας), εγώ θα δικαιούμαι 150 μόρια λόγω εντοπιότητας και καθόλου μόρια παραμεθορίου.
    1ο ΕΡΩΤΗΜΑ.
    Είναι δίκαιο να πάρω 150 μόρια λόγω εντοπιότητας σε έναν Δήμο που θεωρητικά αλλά και ουσιαστικά δεν πρόκειται να βγάλει θέση στην ειδικότητά μου και να μην μπορώ να συμμετέχω (πρακτικά εννοώ γιατί θεωρητικά μπορώ) σε προκήρυξη π.χ. ενός μεγάλου Δήμου είτε του Νομού είτε εκτός Νομού? Τι πιθανότητες έχω εγώ να κάνω χρήση της εντοπιότητάς μου από την στιγμή που δεν πρόκειται να εκδοθεί κάποια προκήρυξη ή τουλάχιστον είναι απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο? Γιατί να αποκλείομαι ουσιαστικά από προκηρύξεις άλλων Δήμων επειδή δεν θα έχω το avantage των 150 μορίων? Δεν είναι άδικο? Τις ίδιες θέσεις προκηρύσσει π.χ. ο Δήμος Αθηναίων με έναν ορεινό Δήμο στην επικράτεια της χώρας?
    2ο ΕΡΩΤΗΜΑ
    Συμφωνώ με την μοριοδότηση λόγω παραμεθορίου αλλά είναι άδικη η πρόταξη αυτών που κάνουν χρήση της. Γιατί μου απαγορεύει ουσιαστικά ο νόμος να συμμετέχω σε προκήρυξη που στην περίπτωσή μου, με χωρίζει μερικές εκατοντάδες μέτρα? Πιστεύω πως είναι δικαιότερο να καταργηθεί η πρόταξη αυτών που κάνουν χρήση της παραμεθορίου παρά μόνο να τους δίνεται η έξτρα μοριοδότηση.
    3ο ΕΡΩΤΗΜΑ
    Δεν είναι επίσης άδικο να καταργηθεί η συνάφεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων? Πώς είναι δυνατόν να μοριοδοτούμαι για κάτι το οποίο είναι άσχετο με την ειδικότητά μου συνεπώς άσχετο με αυτό που θα κληθώ να κάνω εάν προσληφθώ? Πιστεύω πώς το συγκεκριμένο μέτρο είναι προς την λάθος κατεύθυνση σε αντίθεση με το σύνολο των αλλαγών που προτείνονται.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 09:14 | Γιώργος

    Η διάταξη του ένατου εδαφίου, της περίπτωσης «Α. Τίτλοι Σπουδών» της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν.3051/2002 λέει

    Για τον υποψηφιο που κατέχει 2 τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών η βαθμολογία είναι αθροιστική.

    Τι σημαίνει η κατάργησή του; Δύο μεταπτυχιακά δε θα μοριοδοτούνται; Νομίζω ότι αν ισχύει αυτό είναι μεγάλο λάθος. Βαθμολογουνται οι ξενες γλωσσες, ανεξαρτητα απο το πόσες είναι και δε θα βαθμολογείται το δευτερο μεταπτυχιακό; Φαντάζομαι ότι κάτι δεν εχω καταλάβει καλά και πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 09:02 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΖΩΙΤΣΑΚΟΥ

    Η βαθμολογία των μεταπτυχιακών με 400 μόρια θα ήταν δίκαιη άν τα μεταπτυχιακά γίνονται σωστά.Σήμερα όποιος έχει χρήματα κάνει δύο και τρία μεταπτυχιακά.
    Ο βαθμός πτυχίου του Γεωπόνου του πανεπιστημίου Αθηνών τι σχέση έχει με τον πτυχιούχο της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας.Το Υπουργείο Παιδείας
    ας μας βγάλει στατιστικά στοιχεία βαθμολογειών των πτυχίων του τμήματος νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Λαμίας.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 09:59 | menios

    συμφωνώ απολύτος με Georgia S. Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αν όλοι οι μηχανικοί έχουν μεταπτυχιακό μαζί με την αποφοίτησή τους, τι θα γίνει με εκείνους που έχουν ήδη 2 μεταπτυχιακά? σε καμία περίπτωση κύριοι της κυβέρνησης μην απογοητεύσετε όλους όσους φάγανε χρόνια στα θρανία πέρνοντας το ένα πτυχίο μετά το άλλο.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 09:41 | leandros

    Η διαφορά στον μέσο βαθμό πτυχίου που δίνουν οι παραδοσιακές σχολές Αθηνών – Θεσσαλονίκης με τις σχολές στην παραμεθόριο είναι μεγάλη.

    Επίσης αν σε μερικά χρόνια τα κολέγια αρχίζουν να βγάζουν φοιτητές σίγουρα ο βαθμός πτυχίου που θα δίνουν θα είναι τουλάχιστον 9.

    Ένα δίκαιο μέτρο κατά την αποψη μου είναι ο βαθμός πτυχίου να διαιρείται με τον μέσο όρο των βαθμών των αποφοίτων της σχολής κατά το έτος αποφοίτησης του κάθε φοιτητή.

    Κατά αυτόν τον τρόπο θα γίνουν ισοδύναμα ένα πτυχίο με βαθμό 7 από μια δύσκολη σχολή με ένα πτυχίο με 9 από μια σχολή που οι βαθμοί δίνονται με πιο μεγάλη ευκολία.

    Ευχαριστώ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 09:42 | Μπλέτσος Κωνσταντίνος

    Eνα θέμα το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό και δεν βλέπω (ακόμη) να έχει σχολιαστεί είναι το τι θα γίνει με τους απόφοιτους των κολλεγίων οι οποίοι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαικού δικαστηρίου έχουν πλέον ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους απόφοιτους των Ελληνικών Πανεπιστημίων.Για ορισμένες περιπτώσεις αρκεί να έχει συμπληρώσει κάποιος 3 χρόνια για βασικό πτυχίο και 1 χρόνο για master και να παίρνει σε τέσσερα χρόνια σπουδών τα επιπλέον 200 μόρια τη στιγμή που ο πτυχιούχος πχ του Πολυτεχνίου με 5 χρόνια σπουδών δεν θα παίρνει τίποτε.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 09:02 | mperetsos marinos

    Να κάνουμε ένα παράδειγμα.3 υποψήφιοι για το Δημόσιο πάιρνουν μαζί πτυχίο.Ο ένας δουλεύει σκληρά στον ιδιωτικό τομέα 3 χρόνια και αποκτά εμπειρία.Ο δευτερος κάνει ένα μεταπτυχιακό.Ο τρίτος δεν κάνει απολύτως τίποτα ξεχνά και ότι έμαθε στο πανεπιστήμιο άρα είναι μακροχρόνια άνεργος.Και κάνουν άίτηση στο δημόσιο με βάση τα τεστ των φροντηστηρίων.Ποιόν προτιμά το δημόσιο. Στείλτε το σχέδιο στον Αλμούνια για να δεί ότι στην Ελλάδα του 2010 ΛΊΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ προσόν με την μεγαλύτερη μοριοδότηση για διορισμό στο δημόσια είναι η ΑΝΕΡΓΙΑ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 09:50 | αναστασιος

    το διδακτορικο δίπλωμα ειναι δυσκολο, να μοριοδοτείται υπερμετρως!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 08:26 | Eva Dro

    Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

    Χθες άκουσα στις ειδήσεις ότι έχετε ήδη «ανεβάσει» το Ν/Σ για δημόσια διαβούλευση. Παρόλο που δεν πρόλαβα να το διαβάσω όλο με την ησυχία μου, θα ήθελα να σταθώ σε τρία σημεία:

    1) Καταρχήν θεωρώ σωστό το μέτρο αύξησης των μορίων για Μεταπτυχιακά γενικότερα, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει διαφορετική μοριοδότηση για Master και Διδακτορικά που έχουν ΣΥΝΑΦΕΙΑ με το βασικό τίτλο σπουδών και διαφορετική με τα λιγότερο σχετικά.
    Επίσης για τα Master καλό είναι να υπάρχει μια διαβάθμιση αναφορικά με τα χρόνια σπουδών. Δεν είναι δυνατόν ένα μεταπτυχιακό του ενός έτους να παίρνει τα ίδια μόρια με κάποιο που κράτησε 2 και επιπλέον. Θα μπορούσε το ένα να παίρνει πχ 200 και το άλλο 150.
    2) Η εμπειρία (είτε για ΔΕ, είτε για ΤΕ είτε για ΠΕ) πρέπει να βαθμολογείται ΟΛΟΚΛΗΡΗ κι όχι μόνο τα 5 πρώτα χρόνια. Θεωρώ ότι είναι άδικο για κάποιον που έχει δουλέψει αρκετά (άνω των 5 ετών) πάνω στο αντικείμενό του να βλέπει ότι δεν μετράει κάπου όλη αυτή η προϋπηρεσία.
    3) Επίσης, ο συντελεστής του Τεστ Δεξιοτήτων νομίζω ότι κακώς αυξάνεται κατά 25% (από συντελεστή 3 σε συντελεστή 4) αναφορικά με τη μοριοδότησή του. Σκεφθείτε μόνο ότι κάποιος που έχει γράψει πχ 75 θα παίρνει τα μόρια που αντιστοιχούν σε ενάμισυ μεταπτυχιακό! Το βλέπετε σωστό? Προσωπικά γνωρίζω άτομα που με διάβασμα μόλις 1-2 εβδομάδων έγραψαν πάνω από 70 στο Τεστ! Δεν είναι άσχημο για κάποιον που έφαγε 2 και 3 χρόνια για ένα Master?

    Αυτά προς το παρόν.
    Ευχαριστώ πολύ

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 08:07 | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΒΙΔΗΣ

    7/10 μεταπτυχιακά έχουν προαπαιτούμενο το πτυχίο σου για να τα παρακολουθήσεις όποτε συνήθως υπάρχει μια σχετική συνάφεια σχεδόν πάντα(εξαιρούνται συνήθως αυτα που αφορούν την εκπαίδευση).Ωστόσο δε θα έλεγα όχι στονα επανέλθει η συνάφει του μεταπτυχιακού.
    Ευγε για την κατάργηση των αναξιόπιστων σε περιεχόμενο και ποιότητα σεμιναρίων του ΟΑΕΔ.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 08:03 | ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ. ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΛΕΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΕΤΣΙ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΒΙΑΣΤΑ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΘΥΣΙΑ, ΠΟΥ ΙΣΧΥΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΜΠΑΡΜΠΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΝΑ ΧΩΘΟΥΜΕ ΣΕ ΣΤΑGE Ή ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΑΛΕΞΑΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΑ TOEF, TA IELTS , TA GMAT, TΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ , ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ. ΔΟΥΛΕΥΑΜΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΝΑΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΡΑ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΑΘΗΚΑΝ!!!!
    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ , ΑΛΛΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΘΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΥΣ!!!
    ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ!!!

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 08:07 | Γιώργος

    Ενα μεγάλο μπράβο.

  • 12 Νοεμβρίου 2009, 08:08 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΔΗΣ

    Είμαι διευθυντής Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Λογισμικού στην ΕΑΒ. Από το 1994 και μέχρι το 2004 έχω διατελέσει Γενικός Διευθυντής σε διάφορες θέσεις της εταιρίας έχοντας για μία 4-ετία ασκήσει και την εποπτεία της Διεύθυνσης Προσωπικού.
    Ας υποθέσουμε ότι σήμερα θέλω να προσλάβω 1 Διπλωματούχο μηχανικό με εξειδίκευση στην ανάπτυξη Λογισμικού για να συμμετέχει στη σχεδίαση ενός ολοκληρωμένου συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου (Command Control).
    Σύμφωνα με την τροποποίηση που προτείνει το άρθρο, εάν υποβάλλει αίτηση κάποιος μηχανικός με τίτλο σπουδών Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Η/Υ και Διδακτορικό στην Ενέργεια θα προηγηθεί άλλου συναδέλφου του με τίτλο σπουδών Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Η/Υ κατεύθυνσης Πληροφορικής. Είναι προφανές ότι εκ των δύο ο πρώτος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο αντικείμενο που απαιτεί η θέση.
    Επισημαίνω ότι η μη συνάφεια των τίτλων σπουδών με το αντικείμενο της θέσης θα δημιουργήσει προβλήματα τόσο στην επιχείριση όσο και στον ίδιο τος εργαζόμενο.
    θα πρέπει να προβλεφθεί μία εξαίρεση για θέσεις όπου απαιτείται συγκεκριμένη εξειδίκευση.

    Με εκτίμηση

    Ευάγγελος Λαδής