Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων

1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. ββ’ της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 7, απαγορεύονται:
(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και
(β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.
2. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, απαγορεύονται η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μάχης μεταξύ ζώων.
3. Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:03 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ

    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων
    Οι ΑΓΝΕΣ φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας τις οποίες έχω τη τιμή να εκπροσωπώ χαίρονται ιδιαιτέρως που η συλλογική προσπάθεια μας έτυχε της αρμόζουσας των περιστάσεων ανταπόκρισης σε ότι αφορά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλαγής από πλημμέλημα σε κακούργημα αδικημάτων σκληρής / επιβλαβούς συμπεριφοράς (π.χ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης του ζώου, άρνησης ή αμέλειας του κατά τον νόμο υπεύθυνου παροχής προβλεπόμενης εκ του ισχύοντος νόμου ή εκ των περιστάσεων επιβαλλόμενης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας / υπηρεσιών στο υποφέρον ζώο ή εγκαταλείψεως του ζώου που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία, την ασφάλεια και κατ’ επέκταση συνολικά τη ζωή αυτού) ή βάναυσης κακοποίησης (π.χ πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης), βασανισμού, πνιγμού, δηλητηριάσεως, σακατέματος – αναπηρίας, ακρωτηριασμού, καψίματος, απαγχονισμού, στραγγαλισμού, μη-επιβαλλόμενης ή δυνάμενη αποφυγής ευθανασίας και βέβαια πάσης άλλης φύσεως θανάτωσης εκ προθέσεως μη-ανθρώπινων ζώων από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΡΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ) ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΣΚΥΛΟΥ / ΓΑΤΑΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες μορφές κακοποιήσεων θεωρούμε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθούν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στη κατηγόρια κακοποιητικών πράξεων που με βάση τον αυστηροποιημένο καινούργιο νόμο θα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.
    Το ίδιο φυσικά θα ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει και για τον υπό σύνθεση καινούργιο νόμο που η κυβέρνηση σας έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αποτελέσει το νέο, επικαιροποιημένο και βελτιστοποιημένο, δικαιότερο και ηθικότερο νόμο που θα προστατεύει τα «Δικαιώματα των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της «Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

    Θεωρούμε «εκ των ουκ άνευ» να συμπεριληφθεί ως κακουργηματική πράξη και η ΑΠΟΠΕΙΡΑ (εκ προθέσεως) ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ή ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ανεξαρτήτως φύσεως και χρησιμοποιουμένων μέσων) μη-ανθρώπινου ζώου από άνθρωπο. Δεδομένου ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε πάσης φύσεως εκ προθέσεως θανάτωσης (τετελεσμένο γεγονός) και αντιστοίχου απόπειρας εκ προθέσεως θανάτωσης είναι το (επιτυχές ή αποτυχές) αποτέλεσμα της πράξεως.

    Η πρόθεση αφενός και η διατελούμενη πράξη αφετέρου από πλευράς κακοποιητή / δράστη παραμένουν ταυτοτικές στις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, και ως τέτοιες θα είναι απολύτως ηθικό, λογικό και δίκαιο αμφότερες να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.

    Εξάλλου, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται και διώκεται από το νομικό μας σύστημα ως κακουργηματική πράξη το ίδιο οφείλουμε ως κοινωνία πολιτισμού και δικαίου, στο ηθικό πλαίσιο ισοτιμίας του ιερού δικαιώματος στη ζωή κάθε έμβιου νοήμονος, αισθανόμενου και συναισθανόμενου όντος, να συμβαίνει με την απόπειρα (εκ προθέσεως) θανάτωσης μη-ανθρώπινων ζώων.

    Άλλως, «τα δύο μέτρα, δύο σταθμά», με εμφαντικό τρόπο, ανάγουν σε Ειδισμικό Φασισμό (speciesism) και την έμπρακτη εφαρμογή αυτού στο πολιτισμικό, πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα θέλατε να δώσετε το δικαίωμα σε οποιανδήποτε να σας κατηγορήσει ότι υπηρετείτε τον Ειδισμικό Φασισμό, κάτι που αναπόφευχτα θα εγείρει την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ «ΑΔΕΛΦΩΝ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε., Η.Β ΚΑΙ Η.Π.Α!

    Θα μας επιτρέψετε επίσης με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη όπως η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) με την εισαγωγή κακουργηματικής βαθμίδας αδικημάτων έχει αναδρομική ισχύ σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία αδικημάτων, για όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε παρελθόντα χρόνο και δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ.
    Το αίτημα μας αυτό πηγάζει από εμπειρική της Ελληνικής πραγματικότητας γνώση και δικαιολογείται από τα ακόλουθα δεδομένα:

    1) Για εμάς τις αγνές φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας μας είναι ηθικά και λογικά αδιανόητο και παντελώς άδικο προς τα ήδη βάναυσα κακοποιημένα, εκ προθέσεως θανατωμένα και έχοντα υποστεί απόπειρα θανάτωσης εκ προθέσεως έμψυχα πλάσματα με έμμεσο τρόπο να κατηγοριοποιηθούν σε «τυχερά δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα διωχτεί και τιμωρηθεί με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο) και σε «άτυχα δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα «πέσει στα μαλακά» στη βάση πλημμεληματικής αντιμετώπισης του αδικήματος και τιμωρίας αυτού επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε πριν την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ της τροπολογίας).
    Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση και τιμωριτική διαφοροποίηση ομοίων (ή ταυτοτικών) αδικημάτων (η οποία μπορεί να αποφευχθεί έγκαιρα ως πρόβλεψη στην προς δημοσίευση τροπολογία ως ΦΕΚ) είναι παντελώς αβάσιμη λογικά και ηθικά και βεβαίως αστήριχτη από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι μόνο των αγνών φιλόζωων αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας.

    2) Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής φιλοζωίας και αντιστοίχου ερευνητικού – συγγραφικού έργου μου σας διαβεβαιώ (στη βάση στοιχείων που έχω) ότι – με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού προσώπων που ασχολούνται με την ακτιβιστική φιλοζωία ως μέλη φιλοζωικών σωματείων ή ως μεμονωμένα πρόσωπα – είναι πραγματικά ελάχιστο το ποσοστό κηδεμόνων κατοικίδιων που γνωρίζουν την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης μη-ανθρώπινων ζώων, τα νομοθετημένα αδικήματα και οι προβλεπόμενες τιμωρίες.
    Το ίδιο ισχύει επίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως βρίσκονται και οι δυνητικοί κακοποιητές!).

    Κοντολογίς, ο κάθε δυνητικός κακοποιητής (κηδεμόνας ή μη ζώου) έχει πλήρη άγνοια των συνεπειών των κακοποιητικών πράξεων του και κατά συνέπεια δεν έχει καμία αναστολή ή φόβο να διαπράξει τα πάσης φύσεως και σοβαρότητας κακοποιητικά αδικήματα κατά των μη-ανθρώπινων ζώων.

    3) Από έτους 2015 έως παρόντος χρόνου έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά χιλιάδες βάναυσες κακοποιήσεις με ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να έχουν καταγγελθεί και έφθασαν σε δικάσιμο και δυστυχώς ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έτυχαν της αρμόζουσας καταδίκης – τιμωρίας των δραστών.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει έως παρόντος χρόνου.

    Γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας ότι εδώ στη Κρήτη όπου διαμένω υπάρχουν ακόμα υπό εκκρεμότητα (χωρίς τελεσιδικία) υποθέσεις ομαδικών και μεμονωμένων δηλητηριάσεων, απαγχονισμών, βασανισμών,
    θανατώσεων με όπλο και σιδηρολοστούς κουταβιών και ενήλικων σκύλων και γατών (στεγαζόμενων σε σπίτια αλλά και άστεγων – περιπλανώμενων) από έτους 2016.
    Υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα πρωτοδίκως (λόγω επαναλαμβανόμενων αναβολών από μέρους των κατηγορουμένων) ή τελεσιδικήσει.
    4) Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε (ηλεκτρονικά και έντυπα) των πρώτων ποινών κάθειρξης σε φυλάκιση ενόχων για κακοποίηση μη-ανθρώπινων ζώων θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ δυνατό και πιστεύουμε αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, αφενός μεν για την γνωστοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας περί του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) και των τιμωριών που προβλέπονται σε αυτόν για βάναυσες μορφές κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρες θανατώσεων και αφετέρου θα λειτουργούσε έντονα αποτρεπτικά σε διάφορους δυνητικούς κακοποιητές γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πλέον με εγκλεισμό σε φυλακή αντί της επιστροφής τους στο σπίτι τους ακόμα και αν είχαν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για τις πράξεις τους.

    Σαφέστατα, η εκδίκαση των εκκρεμουσών, από έτους 2016, περιπτώσεων τελεσιδικίας με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία αποτελεσματικής επικοινωνιακής προσπάθειας μας προς την κατεύθυνση της αποτρεπτικότητας νέων βάναυσων κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρας θανατώσεων από δυνητικούς κακοποιητές.

    Οι επικοινωνιακές δράσεις μας ταχείας και μαζικής γνωστοποίησης του αυστηροποιημένου νόμου συνδυαστικά με όποιες καταδίκες με κάθειρξη προκύψουν από τις εκκρεμούσες δίκες του 2016 έως παρόντος χρόνου εκδικασμένες στη βάση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον 4039/2012 πιστεύουμε ότι θα έχουν άμεση και δραστική αποτρεπτική δύναμη.
    Άλλως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 5-10 χρόνια για μια νέα ισάξια ευκαιρία αλλά εν τω μεταξύ θα έχει διαπραχθεί σωρεία από κακουργηματικές πράξεις εναντίων των μη-ανθρώπινων ζώων.

    Συμπερασματικά, για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους αιτούμεθα όπως ο νέος νόμος συμπεριλαμβάνει ως κακουργηματικής φύσεως και αντιστοίχου εκδίκασης όλες τις προαναφερθείσες μορφές θανατώσεων ή βαρέων κακοποιητικών πράξεων του ανθρώπινου παράγοντα προς μη-ανθρώπινα ζώα, είτε πρόκειται για τετελεσμένες είτε για αντίστοιχες απόπειρες.

    Επίσης τα προβλεπόμενα στη τροπολογία να έχουν αναδρομική ισχύ έτσι ώστε όσα αδικήματα βαρέων κακοποιήσεων (που πλέον ονομαστικά θα προσδιορίζονται ως κακουργηματικές πράξεις) έχουν τελεστεί σε χρόνους προγενέστερους της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντιστοίχου ΦΕΚ και δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα να εκδικαστούν μελλοντικά στη βάση των αναφερομένων στην τροπολογία και αυτού του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012, όπως επίσης στα πλαίσια του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει αυτόν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ….ΩΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ)…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΩΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΒΙΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ (ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ), ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 20:06 | Maria

    Καμία ανοχή στην κακοποίηση ζώων. Είναι συναισθανόμενα πλάσματα που μας έχουν ανάγκη. Να αναφέρεται ότι ο μόνος αποδεκτός τρόπος εκπαίδευσης από τον νόμο είναι η θετική εκπαίδευση, δηλαδή χωρίς βία αλλά με επιβράβευση των συμπεριφορών που θέλουμε να υιοθετήσει το ζώο, προκειμένου να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ζώου και κηδεμόνα / ιδιοκτήτη. Οι μέθοδοι της «παραδοσιακής» εκπαίδευσης συγκαλύπτουν και είναι κακοποιητικές συμπεριφορές που προκαλούν φόβο, πόνο και στρες στα ζώα. Τα ζώα στην «παραδοσιακή» εκπαίδευση αντιμετωπίζονται σαν εργαλεία, σαν πράγματα στα οποία οι ιδιοκτήτες προβάλλουν τις δικές τους ανασφάλειες και την ανάγκη τους για επίδειξη δύναμης. Το αποτέλεσμα είναι το ζώο να αναπτύσσει ακόμα πιο ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αρκετά πια. Δεν θέλουμε αυτήν την εικόνα για την χώρα μας, ούτε για πουθενά αλλού στον κόσμο! Ας πάμε επιτέλους μπροστά.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:28 | Μαίρη

    Καμία ανοχή στην κακοποίηση ζώων. Είναι συναισθανόμενα πλάσματα που μας έχουν ανάγκη. Να αναφέρεται ότι ο μόνος αποδεκτός τρόπος εκπαίδευσης από τον νόμο είναι η θετική εκπαίδευση, δηλαδή χωρίς βία αλλά με επιβράβευση των συμπεριφορών που θέλουμε να υιοθετήσει το ζώο, προκειμένου να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ζώου και κηδεμόνα / ιδιοκτήτη. Οι μέθοδοι της «παραδοσιακής» εκπαίδευσης συγκαλύπτουν και είναι κακοποιητικές συμπεριφορές που προκαλούν φόβο, πόνο και στρες στα ζώα. Τα ζώα στην «παραδοσιακή» εκπαίδευση αντιμετωπίζονται σαν εργαλεία, σαν πράγματα στα οποία οι ιδιοκτήτες προβάλλουν τις δικές τους ανασφάλειες και την ανάγκη τους για επίδειξη δύναμης. Το αποτέλεσμα είναι το ζώο να αναπτύσσει ακόμα πιο ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αρκετά πια. Δεν θέλουμε αυτήν την εικόνα για την χώρα μας, ούτε για πουθενά αλλού στον κόσμο! Ας πάμε επιτέλους μπροστά.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:14 | ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΟΥΤΑΤΙ

    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων
    Οι ΑΓΝΕΣ φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας τις οποίες έχω τη τιμή να εκπροσωπώ χαίρονται ιδιαιτέρως που η συλλογική προσπάθεια μας έτυχε της αρμόζουσας των περιστάσεων ανταπόκρισης σε ότι αφορά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλαγής από πλημμέλημα σε κακούργημα αδικημάτων σκληρής / επιβλαβούς συμπεριφοράς (π.χ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης του ζώου, άρνησης ή αμέλειας του κατά τον νόμο υπεύθυνου παροχής προβλεπόμενης εκ του ισχύοντος νόμου ή εκ των περιστάσεων επιβαλλόμενης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας / υπηρεσιών στο υποφέρον ζώο ή εγκαταλείψεως του ζώου που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία, την ασφάλεια και κατ’ επέκταση συνολικά τη ζωή αυτού) ή βάναυσης κακοποίησης (π.χ πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης), βασανισμού, πνιγμού, δηλητηριάσεως, σακατέματος – αναπηρίας, ακρωτηριασμού, καψίματος, απαγχονισμού, στραγγαλισμού, μη-επιβαλλόμενης ή δυνάμενη αποφυγής ευθανασίας και βέβαια πάσης άλλης φύσεως θανάτωσης εκ προθέσεως μη-ανθρώπινων ζώων από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΡΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ) ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΣΚΥΛΟΥ / ΓΑΤΑΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες μορφές κακοποιήσεων θεωρούμε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθούν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στη κατηγόρια κακοποιητικών πράξεων που με βάση τον αυστηροποιημένο καινούργιο νόμο θα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.
    Το ίδιο φυσικά θα ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει και για τον υπό σύνθεση καινούργιο νόμο που η κυβέρνηση σας έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αποτελέσει το νέο, επικαιροποιημένο και βελτιστοποιημένο, δικαιότερο και ηθικότερο νόμο που θα προστατεύει τα «Δικαιώματα των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της «Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

    Θεωρούμε «εκ των ουκ άνευ» να συμπεριληφθεί ως κακουργηματική πράξη και η ΑΠΟΠΕΙΡΑ (εκ προθέσεως) ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ή ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ανεξαρτήτως φύσεως και χρησιμοποιουμένων μέσων) μη-ανθρώπινου ζώου από άνθρωπο. Δεδομένου ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε πάσης φύσεως εκ προθέσεως θανάτωσης (τετελεσμένο γεγονός) και αντιστοίχου απόπειρας εκ προθέσεως θανάτωσης είναι το (επιτυχές ή αποτυχές) αποτέλεσμα της πράξεως.

    Η πρόθεση αφενός και η διατελούμενη πράξη αφετέρου από πλευράς κακοποιητή / δράστη παραμένουν ταυτοτικές στις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, και ως τέτοιες θα είναι απολύτως ηθικό, λογικό και δίκαιο αμφότερες να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.

    Εξάλλου, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται και διώκεται από το νομικό μας σύστημα ως κακουργηματική πράξη το ίδιο οφείλουμε ως κοινωνία πολιτισμού και δικαίου, στο ηθικό πλαίσιο ισοτιμίας του ιερού δικαιώματος στη ζωή κάθε έμβιου νοήμονος, αισθανόμενου και συναισθανόμενου όντος, να συμβαίνει με την απόπειρα (εκ προθέσεως) θανάτωσης μη-ανθρώπινων ζώων.

    Άλλως, «τα δύο μέτρα, δύο σταθμά», με εμφαντικό τρόπο, ανάγουν σε Ειδισμικό Φασισμό (speciesism) και την έμπρακτη εφαρμογή αυτού στο πολιτισμικό, πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα θέλατε να δώσετε το δικαίωμα σε οποιανδήποτε να σας κατηγορήσει ότι υπηρετείτε τον Ειδισμικό Φασισμό, κάτι που αναπόφευχτα θα εγείρει την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ «ΑΔΕΛΦΩΝ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε., Η.Β ΚΑΙ Η.Π.Α!

    Θα μας επιτρέψετε επίσης με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη όπως η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) με την εισαγωγή κακουργηματικής βαθμίδας αδικημάτων έχει αναδρομική ισχύ σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία αδικημάτων, για όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε παρελθόντα χρόνο και δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ.
    Το αίτημα μας αυτό πηγάζει από εμπειρική της Ελληνικής πραγματικότητας γνώση και δικαιολογείται από τα ακόλουθα δεδομένα:

    1) Για εμάς τις αγνές φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας μας είναι ηθικά και λογικά αδιανόητο και παντελώς άδικο προς τα ήδη βάναυσα κακοποιημένα, εκ προθέσεως θανατωμένα και έχοντα υποστεί απόπειρα θανάτωσης εκ προθέσεως έμψυχα πλάσματα με έμμεσο τρόπο να κατηγοριοποιηθούν σε «τυχερά δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα διωχτεί και τιμωρηθεί με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο) και σε «άτυχα δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα «πέσει στα μαλακά» στη βάση πλημμεληματικής αντιμετώπισης του αδικήματος και τιμωρίας αυτού επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε πριν την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ της τροπολογίας).
    Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση και τιμωριτική διαφοροποίηση ομοίων (ή ταυτοτικών) αδικημάτων (η οποία μπορεί να αποφευχθεί έγκαιρα ως πρόβλεψη στην προς δημοσίευση τροπολογία ως ΦΕΚ) είναι παντελώς αβάσιμη λογικά και ηθικά και βεβαίως αστήριχτη από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι μόνο των αγνών φιλόζωων αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας.

    2) Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής φιλοζωίας και αντιστοίχου ερευνητικού – συγγραφικού έργου μου σας διαβεβαιώ (στη βάση στοιχείων που έχω) ότι – με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού προσώπων που ασχολούνται με την ακτιβιστική φιλοζωία ως μέλη φιλοζωικών σωματείων ή ως μεμονωμένα πρόσωπα – είναι πραγματικά ελάχιστο το ποσοστό κηδεμόνων κατοικίδιων που γνωρίζουν την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης μη-ανθρώπινων ζώων, τα νομοθετημένα αδικήματα και οι προβλεπόμενες τιμωρίες.
    Το ίδιο ισχύει επίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως βρίσκονται και οι δυνητικοί κακοποιητές!).

    Κοντολογίς, ο κάθε δυνητικός κακοποιητής (κηδεμόνας ή μη ζώου) έχει πλήρη άγνοια των συνεπειών των κακοποιητικών πράξεων του και κατά συνέπεια δεν έχει καμία αναστολή ή φόβο να διαπράξει τα πάσης φύσεως και σοβαρότητας κακοποιητικά αδικήματα κατά των μη-ανθρώπινων ζώων.

    3) Από έτους 2015 έως παρόντος χρόνου έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά χιλιάδες βάναυσες κακοποιήσεις με ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να έχουν καταγγελθεί και έφθασαν σε δικάσιμο και δυστυχώς ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έτυχαν της αρμόζουσας καταδίκης – τιμωρίας των δραστών.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει έως παρόντος χρόνου.

    Γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας ότι εδώ στη Κρήτη όπου διαμένω υπάρχουν ακόμα υπό εκκρεμότητα (χωρίς τελεσιδικία) υποθέσεις ομαδικών και μεμονωμένων δηλητηριάσεων, απαγχονισμών, βασανισμών,
    θανατώσεων με όπλο και σιδηρολοστούς κουταβιών και ενήλικων σκύλων και γατών (στεγαζόμενων σε σπίτια αλλά και άστεγων – περιπλανώμενων) από έτους 2016.
    Υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα πρωτοδίκως (λόγω επαναλαμβανόμενων αναβολών από μέρους των κατηγορουμένων) ή τελεσιδικήσει.
    4) Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε (ηλεκτρονικά και έντυπα) των πρώτων ποινών κάθειρξης σε φυλάκιση ενόχων για κακοποίηση μη-ανθρώπινων ζώων θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ δυνατό και πιστεύουμε αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, αφενός μεν για την γνωστοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας περί του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) και των τιμωριών που προβλέπονται σε αυτόν για βάναυσες μορφές κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρες θανατώσεων και αφετέρου θα λειτουργούσε έντονα αποτρεπτικά σε διάφορους δυνητικούς κακοποιητές γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πλέον με εγκλεισμό σε φυλακή αντί της επιστροφής τους στο σπίτι τους ακόμα και αν είχαν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για τις πράξεις τους.

    Σαφέστατα, η εκδίκαση των εκκρεμουσών, από έτους 2016, περιπτώσεων τελεσιδικίας με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία αποτελεσματικής επικοινωνιακής προσπάθειας μας προς την κατεύθυνση της αποτρεπτικότητας νέων βάναυσων κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρας θανατώσεων από δυνητικούς κακοποιητές.

    Οι επικοινωνιακές δράσεις μας ταχείας και μαζικής γνωστοποίησης του αυστηροποιημένου νόμου συνδυαστικά με όποιες καταδίκες με κάθειρξη προκύψουν από τις εκκρεμούσες δίκες του 2016 έως παρόντος χρόνου εκδικασμένες στη βάση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον 4039/2012 πιστεύουμε ότι θα έχουν άμεση και δραστική αποτρεπτική δύναμη.
    Άλλως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 5-10 χρόνια για μια νέα ισάξια ευκαιρία αλλά εν τω μεταξύ θα έχει διαπραχθεί σωρεία από κακουργηματικές πράξεις εναντίων των μη-ανθρώπινων ζώων.

    Συμπερασματικά, για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους αιτούμεθα όπως ο νέος νόμος συμπεριλαμβάνει ως κακουργηματικής φύσεως και αντιστοίχου εκδίκασης όλες τις προαναφερθείσες μορφές θανατώσεων ή βαρέων κακοποιητικών πράξεων του ανθρώπινου παράγοντα προς μη-ανθρώπινα ζώα, είτε πρόκειται για τετελεσμένες είτε για αντίστοιχες απόπειρες.

    Επίσης τα προβλεπόμενα στη τροπολογία να έχουν αναδρομική ισχύ έτσι ώστε όσα αδικήματα βαρέων κακοποιήσεων (που πλέον ονομαστικά θα προσδιορίζονται ως κακουργηματικές πράξεις) έχουν τελεστεί σε χρόνους προγενέστερους της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντιστοίχου ΦΕΚ και δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα να εκδικαστούν μελλοντικά στη βάση των αναφερομένων στην τροπολογία και αυτού του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012, όπως επίσης στα πλαίσια του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει αυτόν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ….ΩΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ)…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΩΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΒΙΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ (ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ), ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 20:38 | Μαρία

    Καμία ανοχή στην κακοποίηση ζώων. Είναι συναισθανόμενα πλάσματα που μας έχουν ανάγκη. Να αναφέρεται ότι ο μόνος αποδεκτός τρόπος εκπαίδευσης από τον νόμο είναι η θετική εκπαίδευση, δηλαδή χωρίς βία αλλά με επιβράβευση των συμπεριφορών που θέλουμε να υιοθετήσει το ζώο, προκειμένου να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ζώου και κηδεμόνα / ιδιοκτήτη. Οι μέθοδοι της «παραδοσιακής» εκπαίδευσης συγκαλύπτουν και είναι κακοποιητικές συμπεριφορές που προκαλούν φόβο, πόνο και στρες στα ζώα. Τα ζώα στην «παραδοσιακή» εκπαίδευση αντιμετωπίζονται σαν εργαλεία, σαν πράγματα στα οποία οι ιδιοκτήτες προβάλλουν τις δικές τους ανασφάλειες και την ανάγκη τους για επίδειξη δύναμης. Το αποτέλεσμα είναι το ζώο να αναπτύσσει ακόμα πιο ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αρκετά πια. Δεν θέλουμε αυτήν την εικόνα για την χώρα μας, ούτε για πουθενά αλλού στον κόσμο! Ας πάμε επιτέλους μπροστά.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:16 | Σωκράτης

    Καμία ανοχή στην κακοποίηση ζώων. Είναι συναισθανόμενα πλάσματα που μας έχουν ανάγκη. Να αναφέρεται ότι ο μόνος αποδεκτός τρόπος εκπαίδευσης από τον νόμο είναι η θετική εκπαίδευση, δηλαδή χωρίς βία αλλά με επιβράβευση των συμπεριφορών που θέλουμε να υιοθετήσει το ζώο, προκειμένου να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ζώου και κηδεμόνα / ιδιοκτήτη. Οι μέθοδοι της «παραδοσιακής» εκπαίδευσης συγκαλύπτουν και είναι κακοποιητικές συμπεριφορές που προκαλούν φόβο, πόνο και στρες στα ζώα. Τα ζώα στην «παραδοσιακή» εκπαίδευση αντιμετωπίζονται σαν εργαλεία, σαν πράγματα στα οποία οι ιδιοκτήτες προβάλλουν τις δικές τους ανασφάλειες και την ανάγκη τους για επίδειξη δύναμης. Το αποτέλεσμα είναι το ζώο να αναπτύσσει ακόμα πιο ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Αρκετά πια. Δεν θέλουμε αυτήν την εικόνα για την χώρα μας, ούτε για πουθενά αλλού στον κόσμο! Ας πάμε επιτέλους μπροστά.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:10 | ΜΑΡΙΑ ΠΤΕΡΝΙΤΕ

    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων
    Οι ΑΓΝΕΣ φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας τις οποίες έχω τη τιμή να εκπροσωπώ χαίρονται ιδιαιτέρως που η συλλογική προσπάθεια μας έτυχε της αρμόζουσας των περιστάσεων ανταπόκρισης σε ότι αφορά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλαγής από πλημμέλημα σε κακούργημα αδικημάτων σκληρής / επιβλαβούς συμπεριφοράς (π.χ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης του ζώου, άρνησης ή αμέλειας του κατά τον νόμο υπεύθυνου παροχής προβλεπόμενης εκ του ισχύοντος νόμου ή εκ των περιστάσεων επιβαλλόμενης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας / υπηρεσιών στο υποφέρον ζώο ή εγκαταλείψεως του ζώου που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία, την ασφάλεια και κατ’ επέκταση συνολικά τη ζωή αυτού) ή βάναυσης κακοποίησης (π.χ πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης), βασανισμού, πνιγμού, δηλητηριάσεως, σακατέματος – αναπηρίας, ακρωτηριασμού, καψίματος, απαγχονισμού, στραγγαλισμού, μη-επιβαλλόμενης ή δυνάμενη αποφυγής ευθανασίας και βέβαια πάσης άλλης φύσεως θανάτωσης εκ προθέσεως μη-ανθρώπινων ζώων από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΡΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ) ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΣΚΥΛΟΥ / ΓΑΤΑΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες μορφές κακοποιήσεων θεωρούμε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθούν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στη κατηγόρια κακοποιητικών πράξεων που με βάση τον αυστηροποιημένο καινούργιο νόμο θα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.
    Το ίδιο φυσικά θα ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει και για τον υπό σύνθεση καινούργιο νόμο που η κυβέρνηση σας έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αποτελέσει το νέο, επικαιροποιημένο και βελτιστοποιημένο, δικαιότερο και ηθικότερο νόμο που θα προστατεύει τα «Δικαιώματα των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της «Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

    Θεωρούμε «εκ των ουκ άνευ» να συμπεριληφθεί ως κακουργηματική πράξη και η ΑΠΟΠΕΙΡΑ (εκ προθέσεως) ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ή ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ανεξαρτήτως φύσεως και χρησιμοποιουμένων μέσων) μη-ανθρώπινου ζώου από άνθρωπο. Δεδομένου ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε πάσης φύσεως εκ προθέσεως θανάτωσης (τετελεσμένο γεγονός) και αντιστοίχου απόπειρας εκ προθέσεως θανάτωσης είναι το (επιτυχές ή αποτυχές) αποτέλεσμα της πράξεως.

    Η πρόθεση αφενός και η διατελούμενη πράξη αφετέρου από πλευράς κακοποιητή / δράστη παραμένουν ταυτοτικές στις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, και ως τέτοιες θα είναι απολύτως ηθικό, λογικό και δίκαιο αμφότερες να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.

    Εξάλλου, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται και διώκεται από το νομικό μας σύστημα ως κακουργηματική πράξη το ίδιο οφείλουμε ως κοινωνία πολιτισμού και δικαίου, στο ηθικό πλαίσιο ισοτιμίας του ιερού δικαιώματος στη ζωή κάθε έμβιου νοήμονος, αισθανόμενου και συναισθανόμενου όντος, να συμβαίνει με την απόπειρα (εκ προθέσεως) θανάτωσης μη-ανθρώπινων ζώων.

    Άλλως, «τα δύο μέτρα, δύο σταθμά», με εμφαντικό τρόπο, ανάγουν σε Ειδισμικό Φασισμό (speciesism) και την έμπρακτη εφαρμογή αυτού στο πολιτισμικό, πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα θέλατε να δώσετε το δικαίωμα σε οποιανδήποτε να σας κατηγορήσει ότι υπηρετείτε τον Ειδισμικό Φασισμό, κάτι που αναπόφευχτα θα εγείρει την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ «ΑΔΕΛΦΩΝ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε., Η.Β ΚΑΙ Η.Π.Α!

    Θα μας επιτρέψετε επίσης με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη όπως η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) με την εισαγωγή κακουργηματικής βαθμίδας αδικημάτων έχει αναδρομική ισχύ σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία αδικημάτων, για όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε παρελθόντα χρόνο και δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ.
    Το αίτημα μας αυτό πηγάζει από εμπειρική της Ελληνικής πραγματικότητας γνώση και δικαιολογείται από τα ακόλουθα δεδομένα:

    1) Για εμάς τις αγνές φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας μας είναι ηθικά και λογικά αδιανόητο και παντελώς άδικο προς τα ήδη βάναυσα κακοποιημένα, εκ προθέσεως θανατωμένα και έχοντα υποστεί απόπειρα θανάτωσης εκ προθέσεως έμψυχα πλάσματα με έμμεσο τρόπο να κατηγοριοποιηθούν σε «τυχερά δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα διωχτεί και τιμωρηθεί με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο) και σε «άτυχα δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα «πέσει στα μαλακά» στη βάση πλημμεληματικής αντιμετώπισης του αδικήματος και τιμωρίας αυτού επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε πριν την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ της τροπολογίας).
    Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση και τιμωριτική διαφοροποίηση ομοίων (ή ταυτοτικών) αδικημάτων (η οποία μπορεί να αποφευχθεί έγκαιρα ως πρόβλεψη στην προς δημοσίευση τροπολογία ως ΦΕΚ) είναι παντελώς αβάσιμη λογικά και ηθικά και βεβαίως αστήριχτη από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι μόνο των αγνών φιλόζωων αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας.

    2) Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής φιλοζωίας και αντιστοίχου ερευνητικού – συγγραφικού έργου μου σας διαβεβαιώ (στη βάση στοιχείων που έχω) ότι – με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού προσώπων που ασχολούνται με την ακτιβιστική φιλοζωία ως μέλη φιλοζωικών σωματείων ή ως μεμονωμένα πρόσωπα – είναι πραγματικά ελάχιστο το ποσοστό κηδεμόνων κατοικίδιων που γνωρίζουν την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης μη-ανθρώπινων ζώων, τα νομοθετημένα αδικήματα και οι προβλεπόμενες τιμωρίες.
    Το ίδιο ισχύει επίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως βρίσκονται και οι δυνητικοί κακοποιητές!).

    Κοντολογίς, ο κάθε δυνητικός κακοποιητής (κηδεμόνας ή μη ζώου) έχει πλήρη άγνοια των συνεπειών των κακοποιητικών πράξεων του και κατά συνέπεια δεν έχει καμία αναστολή ή φόβο να διαπράξει τα πάσης φύσεως και σοβαρότητας κακοποιητικά αδικήματα κατά των μη-ανθρώπινων ζώων.

    3) Από έτους 2015 έως παρόντος χρόνου έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά χιλιάδες βάναυσες κακοποιήσεις με ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να έχουν καταγγελθεί και έφθασαν σε δικάσιμο και δυστυχώς ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έτυχαν της αρμόζουσας καταδίκης – τιμωρίας των δραστών.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει έως παρόντος χρόνου.

    Γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας ότι εδώ στη Κρήτη όπου διαμένω υπάρχουν ακόμα υπό εκκρεμότητα (χωρίς τελεσιδικία) υποθέσεις ομαδικών και μεμονωμένων δηλητηριάσεων, απαγχονισμών, βασανισμών,
    θανατώσεων με όπλο και σιδηρολοστούς κουταβιών και ενήλικων σκύλων και γατών (στεγαζόμενων σε σπίτια αλλά και άστεγων – περιπλανώμενων) από έτους 2016.
    Υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα πρωτοδίκως (λόγω επαναλαμβανόμενων αναβολών από μέρους των κατηγορουμένων) ή τελεσιδικήσει.
    4) Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε (ηλεκτρονικά και έντυπα) των πρώτων ποινών κάθειρξης σε φυλάκιση ενόχων για κακοποίηση μη-ανθρώπινων ζώων θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ δυνατό και πιστεύουμε αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, αφενός μεν για την γνωστοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας περί του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) και των τιμωριών που προβλέπονται σε αυτόν για βάναυσες μορφές κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρες θανατώσεων και αφετέρου θα λειτουργούσε έντονα αποτρεπτικά σε διάφορους δυνητικούς κακοποιητές γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πλέον με εγκλεισμό σε φυλακή αντί της επιστροφής τους στο σπίτι τους ακόμα και αν είχαν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για τις πράξεις τους.

    Σαφέστατα, η εκδίκαση των εκκρεμουσών, από έτους 2016, περιπτώσεων τελεσιδικίας με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία αποτελεσματικής επικοινωνιακής προσπάθειας μας προς την κατεύθυνση της αποτρεπτικότητας νέων βάναυσων κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρας θανατώσεων από δυνητικούς κακοποιητές.

    Οι επικοινωνιακές δράσεις μας ταχείας και μαζικής γνωστοποίησης του αυστηροποιημένου νόμου συνδυαστικά με όποιες καταδίκες με κάθειρξη προκύψουν από τις εκκρεμούσες δίκες του 2016 έως παρόντος χρόνου εκδικασμένες στη βάση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον 4039/2012 πιστεύουμε ότι θα έχουν άμεση και δραστική αποτρεπτική δύναμη.
    Άλλως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 5-10 χρόνια για μια νέα ισάξια ευκαιρία αλλά εν τω μεταξύ θα έχει διαπραχθεί σωρεία από κακουργηματικές πράξεις εναντίων των μη-ανθρώπινων ζώων.

    Συμπερασματικά, για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους αιτούμεθα όπως ο νέος νόμος συμπεριλαμβάνει ως κακουργηματικής φύσεως και αντιστοίχου εκδίκασης όλες τις προαναφερθείσες μορφές θανατώσεων ή βαρέων κακοποιητικών πράξεων του ανθρώπινου παράγοντα προς μη-ανθρώπινα ζώα, είτε πρόκειται για τετελεσμένες είτε για αντίστοιχες απόπειρες.

    Επίσης τα προβλεπόμενα στη τροπολογία να έχουν αναδρομική ισχύ έτσι ώστε όσα αδικήματα βαρέων κακοποιήσεων (που πλέον ονομαστικά θα προσδιορίζονται ως κακουργηματικές πράξεις) έχουν τελεστεί σε χρόνους προγενέστερους της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντιστοίχου ΦΕΚ και δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα να εκδικαστούν μελλοντικά στη βάση των αναφερομένων στην τροπολογία και αυτού του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012, όπως επίσης στα πλαίσια του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει αυτόν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ….ΩΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ)…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΩΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΒΙΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ (ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ), ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 20:11 | ΝΙΚΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων

    Οι ΑΓΝΕΣ φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας τις οποίες έχω τη τιμή να εκπροσωπώ χαίρονται ιδιαιτέρως που η συλλογική προσπάθεια μας έτυχε της αρμόζουσας των περιστάσεων ανταπόκρισης σε ότι αφορά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλαγής από πλημμέλημα σε κακούργημα αδικημάτων σκληρής / επιβλαβούς συμπεριφοράς (π.χ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης του ζώου, άρνησης ή αμέλειας του κατά τον νόμο υπεύθυνου παροχής προβλεπόμενης εκ του ισχύοντος νόμου ή εκ των περιστάσεων επιβαλλόμενης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας / υπηρεσιών στο υποφέρον ζώο ή εγκαταλείψεως του ζώου που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία, την ασφάλεια και κατ’ επέκταση συνολικά τη ζωή αυτού) ή βάναυσης κακοποίησης (π.χ πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης), βασανισμού, πνιγμού, δηλητηριάσεως, σακατέματος – αναπηρίας, ακρωτηριασμού, καψίματος, απαγχονισμού, στραγγαλισμού, μη-επιβαλλόμενης ή δυνάμενη αποφυγής ευθανασίας και βέβαια πάσης άλλης φύσεως θανάτωσης εκ προθέσεως μη-ανθρώπινων ζώων από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΡΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ) ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΣΚΥΛΟΥ / ΓΑΤΑΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες μορφές κακοποιήσεων θεωρούμε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθούν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στη κατηγόρια κακοποιητικών πράξεων που με βάση τον αυστηροποιημένο καινούργιο νόμο θα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.
    Το ίδιο φυσικά θα ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει και για τον υπό σύνθεση καινούργιο νόμο που η κυβέρνηση σας έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αποτελέσει το νέο, επικαιροποιημένο και βελτιστοποιημένο, δικαιότερο και ηθικότερο νόμο που θα προστατεύει τα «Δικαιώματα των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της «Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

    Θεωρούμε «εκ των ουκ άνευ» να συμπεριληφθεί ως κακουργηματική πράξη και η ΑΠΟΠΕΙΡΑ (εκ προθέσεως) ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ή ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ανεξαρτήτως φύσεως και χρησιμοποιουμένων μέσων) μη-ανθρώπινου ζώου από άνθρωπο. Δεδομένου ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε πάσης φύσεως εκ προθέσεως θανάτωσης (τετελεσμένο γεγονός) και αντιστοίχου απόπειρας εκ προθέσεως θανάτωσης είναι το (επιτυχές ή αποτυχές) αποτέλεσμα της πράξεως.

    Η πρόθεση αφενός και η διατελούμενη πράξη αφετέρου από πλευράς κακοποιητή / δράστη παραμένουν ταυτοτικές στις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, και ως τέτοιες θα είναι απολύτως ηθικό, λογικό και δίκαιο αμφότερες να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.

    Εξάλλου, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται και διώκεται από το νομικό μας σύστημα ως κακουργηματική πράξη το ίδιο οφείλουμε ως κοινωνία πολιτισμού και δικαίου, στο ηθικό πλαίσιο ισοτιμίας του ιερού δικαιώματος στη ζωή κάθε έμβιου νοήμονος, αισθανόμενου και συναισθανόμενου όντος, να συμβαίνει με την απόπειρα (εκ προθέσεως) θανάτωσης μη-ανθρώπινων ζώων.

    Άλλως, «τα δύο μέτρα, δύο σταθμά», με εμφαντικό τρόπο, ανάγουν σε Ειδισμικό Φασισμό (speciesism) και την έμπρακτη εφαρμογή αυτού στο πολιτισμικό, πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα θέλατε να δώσετε το δικαίωμα σε οποιανδήποτε να σας κατηγορήσει ότι υπηρετείτε τον Ειδισμικό Φασισμό, κάτι που αναπόφευχτα θα εγείρει την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ «ΑΔΕΛΦΩΝ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε., Η.Β ΚΑΙ Η.Π.Α!

    Θα μας επιτρέψετε επίσης με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη όπως η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) με την εισαγωγή κακουργηματικής βαθμίδας αδικημάτων έχει αναδρομική ισχύ σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία αδικημάτων, για όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε παρελθόντα χρόνο και δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ.
    Το αίτημα μας αυτό πηγάζει από εμπειρική της Ελληνικής πραγματικότητας γνώση και δικαιολογείται από τα ακόλουθα δεδομένα:

    1) Για εμάς τις αγνές φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας μας είναι ηθικά και λογικά αδιανόητο και παντελώς άδικο προς τα ήδη βάναυσα κακοποιημένα, εκ προθέσεως θανατωμένα και έχοντα υποστεί απόπειρα θανάτωσης εκ προθέσεως έμψυχα πλάσματα με έμμεσο τρόπο να κατηγοριοποιηθούν σε «τυχερά δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα διωχτεί και τιμωρηθεί με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο) και σε «άτυχα δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα «πέσει στα μαλακά» στη βάση πλημμεληματικής αντιμετώπισης του αδικήματος και τιμωρίας αυτού επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε πριν την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ της τροπολογίας).
    Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση και τιμωριτική διαφοροποίηση ομοίων (ή ταυτοτικών) αδικημάτων (η οποία μπορεί να αποφευχθεί έγκαιρα ως πρόβλεψη στην προς δημοσίευση τροπολογία ως ΦΕΚ) είναι παντελώς αβάσιμη λογικά και ηθικά και βεβαίως αστήριχτη από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι μόνο των αγνών φιλόζωων αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας.

    2) Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής φιλοζωίας και αντιστοίχου ερευνητικού – συγγραφικού έργου μου σας διαβεβαιώ (στη βάση στοιχείων που έχω) ότι – με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού προσώπων που ασχολούνται με την ακτιβιστική φιλοζωία ως μέλη φιλοζωικών σωματείων ή ως μεμονωμένα πρόσωπα – είναι πραγματικά ελάχιστο το ποσοστό κηδεμόνων κατοικίδιων που γνωρίζουν την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης μη-ανθρώπινων ζώων, τα νομοθετημένα αδικήματα και οι προβλεπόμενες τιμωρίες.
    Το ίδιο ισχύει επίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως βρίσκονται και οι δυνητικοί κακοποιητές!).

    Κοντολογίς, ο κάθε δυνητικός κακοποιητής (κηδεμόνας ή μη ζώου) έχει πλήρη άγνοια των συνεπειών των κακοποιητικών πράξεων του και κατά συνέπεια δεν έχει καμία αναστολή ή φόβο να διαπράξει τα πάσης φύσεως και σοβαρότητας κακοποιητικά αδικήματα κατά των μη-ανθρώπινων ζώων.

    3) Από έτους 2015 έως παρόντος χρόνου έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά χιλιάδες βάναυσες κακοποιήσεις με ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να έχουν καταγγελθεί και έφθασαν σε δικάσιμο και δυστυχώς ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έτυχαν της αρμόζουσας καταδίκης – τιμωρίας των δραστών.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει έως παρόντος χρόνου.

    Γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας ότι εδώ στη Κρήτη όπου διαμένω υπάρχουν ακόμα υπό εκκρεμότητα (χωρίς τελεσιδικία) υποθέσεις ομαδικών και μεμονωμένων δηλητηριάσεων, απαγχονισμών, βασανισμών,
    θανατώσεων με όπλο και σιδηρολοστούς κουταβιών και ενήλικων σκύλων και γατών (στεγαζόμενων σε σπίτια αλλά και άστεγων – περιπλανώμενων) από έτους 2016.
    Υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα πρωτοδίκως (λόγω επαναλαμβανόμενων αναβολών από μέρους των κατηγορουμένων) ή τελεσιδικήσει.
    4) Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε (ηλεκτρονικά και έντυπα) των πρώτων ποινών κάθειρξης σε φυλάκιση ενόχων για κακοποίηση μη-ανθρώπινων ζώων θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ δυνατό και πιστεύουμε αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, αφενός μεν για την γνωστοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας περί του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) και των τιμωριών που προβλέπονται σε αυτόν για βάναυσες μορφές κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρες θανατώσεων και αφετέρου θα λειτουργούσε έντονα αποτρεπτικά σε διάφορους δυνητικούς κακοποιητές γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πλέον με εγκλεισμό σε φυλακή αντί της επιστροφής τους στο σπίτι τους ακόμα και αν είχαν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για τις πράξεις τους.

    Σαφέστατα, η εκδίκαση των εκκρεμουσών, από έτους 2016, περιπτώσεων τελεσιδικίας με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία αποτελεσματικής επικοινωνιακής προσπάθειας μας προς την κατεύθυνση της αποτρεπτικότητας νέων βάναυσων κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρας θανατώσεων από δυνητικούς κακοποιητές.

    Οι επικοινωνιακές δράσεις μας ταχείας και μαζικής γνωστοποίησης του αυστηροποιημένου νόμου συνδυαστικά με όποιες καταδίκες με κάθειρξη προκύψουν από τις εκκρεμούσες δίκες του 2016 έως παρόντος χρόνου εκδικασμένες στη βάση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον 4039/2012 πιστεύουμε ότι θα έχουν άμεση και δραστική αποτρεπτική δύναμη.
    Άλλως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 5-10 χρόνια για μια νέα ισάξια ευκαιρία αλλά εν τω μεταξύ θα έχει διαπραχθεί σωρεία από κακουργηματικές πράξεις εναντίων των μη-ανθρώπινων ζώων.

    Συμπερασματικά, για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους αιτούμεθα όπως ο νέος νόμος συμπεριλαμβάνει ως κακουργηματικής φύσεως και αντιστοίχου εκδίκασης όλες τις προαναφερθείσες μορφές θανατώσεων ή βαρέων κακοποιητικών πράξεων του ανθρώπινου παράγοντα προς μη-ανθρώπινα ζώα, είτε πρόκειται για τετελεσμένες είτε για αντίστοιχες απόπειρες.

    Επίσης τα προβλεπόμενα στη τροπολογία να έχουν αναδρομική ισχύ έτσι ώστε όσα αδικήματα βαρέων κακοποιήσεων (που πλέον ονομαστικά θα προσδιορίζονται ως κακουργηματικές πράξεις) έχουν τελεστεί σε χρόνους προγενέστερους της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντιστοίχου ΦΕΚ και δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα να εκδικαστούν μελλοντικά στη βάση των αναφερομένων στην τροπολογία και αυτού του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012, όπως επίσης στα πλαίσια του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει αυτόν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ….ΩΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ)…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΩΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΒΙΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ (ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ), ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 19:15 | ΕΛΕΝΗ ΝΤΙΝΤΟΚΑ

    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων

    Οι ΑΓΝΕΣ φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας τις οποίες έχω τη τιμή να εκπροσωπώ χαίρονται ιδιαιτέρως που η συλλογική προσπάθεια μας έτυχε της αρμόζουσας των περιστάσεων ανταπόκρισης σε ότι αφορά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλαγής από πλημμέλημα σε κακούργημα αδικημάτων σκληρής / επιβλαβούς συμπεριφοράς (π.χ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης του ζώου, άρνησης ή αμέλειας του κατά τον νόμο υπεύθυνου παροχής προβλεπόμενης εκ του ισχύοντος νόμου ή εκ των περιστάσεων επιβαλλόμενης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας / υπηρεσιών στο υποφέρον ζώο ή εγκαταλείψεως του ζώου που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία, την ασφάλεια και κατ’ επέκταση συνολικά τη ζωή αυτού) ή βάναυσης κακοποίησης (π.χ πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης), βασανισμού, πνιγμού, δηλητηριάσεως, σακατέματος – αναπηρίας, ακρωτηριασμού, καψίματος, απαγχονισμού, στραγγαλισμού, μη-επιβαλλόμενης ή δυνάμενη αποφυγής ευθανασίας και βέβαια πάσης άλλης φύσεως θανάτωσης εκ προθέσεως μη-ανθρώπινων ζώων από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΡΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ) ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΣΚΥΛΟΥ / ΓΑΤΑΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες μορφές κακοποιήσεων θεωρούμε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθούν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στη κατηγόρια κακοποιητικών πράξεων που με βάση τον αυστηροποιημένο καινούργιο νόμο θα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.
    Το ίδιο φυσικά θα ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει και για τον υπό σύνθεση καινούργιο νόμο που η κυβέρνηση σας έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αποτελέσει το νέο, επικαιροποιημένο και βελτιστοποιημένο, δικαιότερο και ηθικότερο νόμο που θα προστατεύει τα «Δικαιώματα των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της «Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

    Θεωρούμε «εκ των ουκ άνευ» να συμπεριληφθεί ως κακουργηματική πράξη και η ΑΠΟΠΕΙΡΑ (εκ προθέσεως) ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ή ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ανεξαρτήτως φύσεως και χρησιμοποιουμένων μέσων) μη-ανθρώπινου ζώου από άνθρωπο. Δεδομένου ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε πάσης φύσεως εκ προθέσεως θανάτωσης (τετελεσμένο γεγονός) και αντιστοίχου απόπειρας εκ προθέσεως θανάτωσης είναι το (επιτυχές ή αποτυχές) αποτέλεσμα της πράξεως.

    Η πρόθεση αφενός και η διατελούμενη πράξη αφετέρου από πλευράς κακοποιητή / δράστη παραμένουν ταυτοτικές στις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, και ως τέτοιες θα είναι απολύτως ηθικό, λογικό και δίκαιο αμφότερες να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.

    Εξάλλου, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται και διώκεται από το νομικό μας σύστημα ως κακουργηματική πράξη το ίδιο οφείλουμε ως κοινωνία πολιτισμού και δικαίου, στο ηθικό πλαίσιο ισοτιμίας του ιερού δικαιώματος στη ζωή κάθε έμβιου νοήμονος, αισθανόμενου και συναισθανόμενου όντος, να συμβαίνει με την απόπειρα (εκ προθέσεως) θανάτωσης μη-ανθρώπινων ζώων.

    Άλλως, «τα δύο μέτρα, δύο σταθμά», με εμφαντικό τρόπο, ανάγουν σε Ειδισμικό Φασισμό (speciesism) και την έμπρακτη εφαρμογή αυτού στο πολιτισμικό, πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα θέλατε να δώσετε το δικαίωμα σε οποιανδήποτε να σας κατηγορήσει ότι υπηρετείτε τον Ειδισμικό Φασισμό, κάτι που αναπόφευχτα θα εγείρει την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ «ΑΔΕΛΦΩΝ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε., Η.Β ΚΑΙ Η.Π.Α!

    Θα μας επιτρέψετε επίσης με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη όπως η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) με την εισαγωγή κακουργηματικής βαθμίδας αδικημάτων έχει αναδρομική ισχύ σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία αδικημάτων, για όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε παρελθόντα χρόνο και δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ.
    Το αίτημα μας αυτό πηγάζει από εμπειρική της Ελληνικής πραγματικότητας γνώση και δικαιολογείται από τα ακόλουθα δεδομένα:

    1) Για εμάς τις αγνές φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας μας είναι ηθικά και λογικά αδιανόητο και παντελώς άδικο προς τα ήδη βάναυσα κακοποιημένα, εκ προθέσεως θανατωμένα και έχοντα υποστεί απόπειρα θανάτωσης εκ προθέσεως έμψυχα πλάσματα με έμμεσο τρόπο να κατηγοριοποιηθούν σε «τυχερά δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα διωχτεί και τιμωρηθεί με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο) και σε «άτυχα δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα «πέσει στα μαλακά» στη βάση πλημμεληματικής αντιμετώπισης του αδικήματος και τιμωρίας αυτού επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε πριν την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ της τροπολογίας).
    Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση και τιμωριτική διαφοροποίηση ομοίων (ή ταυτοτικών) αδικημάτων (η οποία μπορεί να αποφευχθεί έγκαιρα ως πρόβλεψη στην προς δημοσίευση τροπολογία ως ΦΕΚ) είναι παντελώς αβάσιμη λογικά και ηθικά και βεβαίως αστήριχτη από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι μόνο των αγνών φιλόζωων αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας.

    2) Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής φιλοζωίας και αντιστοίχου ερευνητικού – συγγραφικού έργου μου σας διαβεβαιώ (στη βάση στοιχείων που έχω) ότι – με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού προσώπων που ασχολούνται με την ακτιβιστική φιλοζωία ως μέλη φιλοζωικών σωματείων ή ως μεμονωμένα πρόσωπα – είναι πραγματικά ελάχιστο το ποσοστό κηδεμόνων κατοικίδιων που γνωρίζουν την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης μη-ανθρώπινων ζώων, τα νομοθετημένα αδικήματα και οι προβλεπόμενες τιμωρίες.
    Το ίδιο ισχύει επίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως βρίσκονται και οι δυνητικοί κακοποιητές!).

    Κοντολογίς, ο κάθε δυνητικός κακοποιητής (κηδεμόνας ή μη ζώου) έχει πλήρη άγνοια των συνεπειών των κακοποιητικών πράξεων του και κατά συνέπεια δεν έχει καμία αναστολή ή φόβο να διαπράξει τα πάσης φύσεως και σοβαρότητας κακοποιητικά αδικήματα κατά των μη-ανθρώπινων ζώων.

    3) Από έτους 2015 έως παρόντος χρόνου έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά χιλιάδες βάναυσες κακοποιήσεις με ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να έχουν καταγγελθεί και έφθασαν σε δικάσιμο και δυστυχώς ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έτυχαν της αρμόζουσας καταδίκης – τιμωρίας των δραστών.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει έως παρόντος χρόνου.

    Γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας ότι εδώ στη Κρήτη όπου διαμένω υπάρχουν ακόμα υπό εκκρεμότητα (χωρίς τελεσιδικία) υποθέσεις ομαδικών και μεμονωμένων δηλητηριάσεων, απαγχονισμών, βασανισμών,
    θανατώσεων με όπλο και σιδηρολοστούς κουταβιών και ενήλικων σκύλων και γατών (στεγαζόμενων σε σπίτια αλλά και άστεγων – περιπλανώμενων) από έτους 2016.
    Υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα πρωτοδίκως (λόγω επαναλαμβανόμενων αναβολών από μέρους των κατηγορουμένων) ή τελεσιδικήσει.
    4) Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε (ηλεκτρονικά και έντυπα) των πρώτων ποινών κάθειρξης σε φυλάκιση ενόχων για κακοποίηση μη-ανθρώπινων ζώων θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ δυνατό και πιστεύουμε αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, αφενός μεν για την γνωστοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας περί του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) και των τιμωριών που προβλέπονται σε αυτόν για βάναυσες μορφές κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρες θανατώσεων και αφετέρου θα λειτουργούσε έντονα αποτρεπτικά σε διάφορους δυνητικούς κακοποιητές γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πλέον με εγκλεισμό σε φυλακή αντί της επιστροφής τους στο σπίτι τους ακόμα και αν είχαν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για τις πράξεις τους.

    Σαφέστατα, η εκδίκαση των εκκρεμουσών, από έτους 2016, περιπτώσεων τελεσιδικίας με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία αποτελεσματικής επικοινωνιακής προσπάθειας μας προς την κατεύθυνση της αποτρεπτικότητας νέων βάναυσων κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρας θανατώσεων από δυνητικούς κακοποιητές.

    Οι επικοινωνιακές δράσεις μας ταχείας και μαζικής γνωστοποίησης του αυστηροποιημένου νόμου συνδυαστικά με όποιες καταδίκες με κάθειρξη προκύψουν από τις εκκρεμούσες δίκες του 2016 έως παρόντος χρόνου εκδικασμένες στη βάση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον 4039/2012 πιστεύουμε ότι θα έχουν άμεση και δραστική αποτρεπτική δύναμη.
    Άλλως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 5-10 χρόνια για μια νέα ισάξια ευκαιρία αλλά εν τω μεταξύ θα έχει διαπραχθεί σωρεία από κακουργηματικές πράξεις εναντίων των μη-ανθρώπινων ζώων.

    Συμπερασματικά, για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους αιτούμεθα όπως ο νέος νόμος συμπεριλαμβάνει ως κακουργηματικής φύσεως και αντιστοίχου εκδίκασης όλες τις προαναφερθείσες μορφές θανατώσεων ή βαρέων κακοποιητικών πράξεων του ανθρώπινου παράγοντα προς μη-ανθρώπινα ζώα, είτε πρόκειται για τετελεσμένες είτε για αντίστοιχες απόπειρες.

    Επίσης τα προβλεπόμενα στη τροπολογία να έχουν αναδρομική ισχύ έτσι ώστε όσα αδικήματα βαρέων κακοποιήσεων (που πλέον ονομαστικά θα προσδιορίζονται ως κακουργηματικές πράξεις) έχουν τελεστεί σε χρόνους προγενέστερους της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντιστοίχου ΦΕΚ και δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα να εκδικαστούν μελλοντικά στη βάση των αναφερομένων στην τροπολογία και αυτού του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012, όπως επίσης στα πλαίσια του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει αυτόν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ….ΩΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ)…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΩΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΒΙΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ (ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ), ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 19:21 | Εμμ. Βεργεράκης

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής

  • 20 Μαΐου 2021, 19:41 | ΝΙΚΗ ΒΑΡΔΑΚΗ

    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων

    Οι ΑΓΝΕΣ φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας τις οποίες έχω τη τιμή να εκπροσωπώ χαίρονται ιδιαιτέρως που η συλλογική προσπάθεια μας έτυχε της αρμόζουσας των περιστάσεων ανταπόκρισης σε ότι αφορά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλαγής από πλημμέλημα σε κακούργημα αδικημάτων σκληρής / επιβλαβούς συμπεριφοράς (π.χ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης του ζώου, άρνησης ή αμέλειας του κατά τον νόμο υπεύθυνου παροχής προβλεπόμενης εκ του ισχύοντος νόμου ή εκ των περιστάσεων επιβαλλόμενης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας / υπηρεσιών στο υποφέρον ζώο ή εγκαταλείψεως του ζώου που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία, την ασφάλεια και κατ’ επέκταση συνολικά τη ζωή αυτού) ή βάναυσης κακοποίησης (π.χ πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης), βασανισμού, πνιγμού, δηλητηριάσεως, σακατέματος – αναπηρίας, ακρωτηριασμού, καψίματος, απαγχονισμού, στραγγαλισμού, μη-επιβαλλόμενης ή δυνάμενη αποφυγής ευθανασίας και βέβαια πάσης άλλης φύσεως θανάτωσης εκ προθέσεως μη-ανθρώπινων ζώων από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΡΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ) ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΣΚΥΛΟΥ / ΓΑΤΑΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες μορφές κακοποιήσεων θεωρούμε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθούν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στη κατηγόρια κακοποιητικών πράξεων που με βάση τον αυστηροποιημένο καινούργιο νόμο θα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.
    Το ίδιο φυσικά θα ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει και για τον υπό σύνθεση καινούργιο νόμο που η κυβέρνηση σας έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αποτελέσει το νέο, επικαιροποιημένο και βελτιστοποιημένο, δικαιότερο και ηθικότερο νόμο που θα προστατεύει τα «Δικαιώματα των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της «Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

    Θεωρούμε «εκ των ουκ άνευ» να συμπεριληφθεί ως κακουργηματική πράξη και η ΑΠΟΠΕΙΡΑ (εκ προθέσεως) ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ή ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ανεξαρτήτως φύσεως και χρησιμοποιουμένων μέσων) μη-ανθρώπινου ζώου από άνθρωπο. Δεδομένου ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε πάσης φύσεως εκ προθέσεως θανάτωσης (τετελεσμένο γεγονός) και αντιστοίχου απόπειρας εκ προθέσεως θανάτωσης είναι το (επιτυχές ή αποτυχές) αποτέλεσμα της πράξεως.

    Η πρόθεση αφενός και η διατελούμενη πράξη αφετέρου από πλευράς κακοποιητή / δράστη παραμένουν ταυτοτικές στις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, και ως τέτοιες θα είναι απολύτως ηθικό, λογικό και δίκαιο αμφότερες να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.

    Εξάλλου, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται και διώκεται από το νομικό μας σύστημα ως κακουργηματική πράξη το ίδιο οφείλουμε ως κοινωνία πολιτισμού και δικαίου, στο ηθικό πλαίσιο ισοτιμίας του ιερού δικαιώματος στη ζωή κάθε έμβιου νοήμονος, αισθανόμενου και συναισθανόμενου όντος, να συμβαίνει με την απόπειρα (εκ προθέσεως) θανάτωσης μη-ανθρώπινων ζώων.

    Άλλως, «τα δύο μέτρα, δύο σταθμά», με εμφαντικό τρόπο, ανάγουν σε Ειδισμικό Φασισμό (speciesism) και την έμπρακτη εφαρμογή αυτού στο πολιτισμικό, πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα θέλατε να δώσετε το δικαίωμα σε οποιανδήποτε να σας κατηγορήσει ότι υπηρετείτε τον Ειδισμικό Φασισμό, κάτι που αναπόφευχτα θα εγείρει την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ «ΑΔΕΛΦΩΝ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε., Η.Β ΚΑΙ Η.Π.Α!

    Θα μας επιτρέψετε επίσης με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη όπως η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) με την εισαγωγή κακουργηματικής βαθμίδας αδικημάτων έχει αναδρομική ισχύ σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία αδικημάτων, για όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε παρελθόντα χρόνο και δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ.
    Το αίτημα μας αυτό πηγάζει από εμπειρική της Ελληνικής πραγματικότητας γνώση και δικαιολογείται από τα ακόλουθα δεδομένα:

    1) Για εμάς τις αγνές φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας μας είναι ηθικά και λογικά αδιανόητο και παντελώς άδικο προς τα ήδη βάναυσα κακοποιημένα, εκ προθέσεως θανατωμένα και έχοντα υποστεί απόπειρα θανάτωσης εκ προθέσεως έμψυχα πλάσματα με έμμεσο τρόπο να κατηγοριοποιηθούν σε «τυχερά δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα διωχτεί και τιμωρηθεί με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο) και σε «άτυχα δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα «πέσει στα μαλακά» στη βάση πλημμεληματικής αντιμετώπισης του αδικήματος και τιμωρίας αυτού επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε πριν την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ της τροπολογίας).
    Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση και τιμωριτική διαφοροποίηση ομοίων (ή ταυτοτικών) αδικημάτων (η οποία μπορεί να αποφευχθεί έγκαιρα ως πρόβλεψη στην προς δημοσίευση τροπολογία ως ΦΕΚ) είναι παντελώς αβάσιμη λογικά και ηθικά και βεβαίως αστήριχτη από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι μόνο των αγνών φιλόζωων αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας.

    2) Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής φιλοζωίας και αντιστοίχου ερευνητικού – συγγραφικού έργου μου σας διαβεβαιώ (στη βάση στοιχείων που έχω) ότι – με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού προσώπων που ασχολούνται με την ακτιβιστική φιλοζωία ως μέλη φιλοζωικών σωματείων ή ως μεμονωμένα πρόσωπα – είναι πραγματικά ελάχιστο το ποσοστό κηδεμόνων κατοικίδιων που γνωρίζουν την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης μη-ανθρώπινων ζώων, τα νομοθετημένα αδικήματα και οι προβλεπόμενες τιμωρίες.
    Το ίδιο ισχύει επίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως βρίσκονται και οι δυνητικοί κακοποιητές!).

    Κοντολογίς, ο κάθε δυνητικός κακοποιητής (κηδεμόνας ή μη ζώου) έχει πλήρη άγνοια των συνεπειών των κακοποιητικών πράξεων του και κατά συνέπεια δεν έχει καμία αναστολή ή φόβο να διαπράξει τα πάσης φύσεως και σοβαρότητας κακοποιητικά αδικήματα κατά των μη-ανθρώπινων ζώων.

    3) Από έτους 2015 έως παρόντος χρόνου έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά χιλιάδες βάναυσες κακοποιήσεις με ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να έχουν καταγγελθεί και έφθασαν σε δικάσιμο και δυστυχώς ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έτυχαν της αρμόζουσας καταδίκης – τιμωρίας των δραστών.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει έως παρόντος χρόνου.

    Γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας ότι εδώ στη Κρήτη όπου διαμένω υπάρχουν ακόμα υπό εκκρεμότητα (χωρίς τελεσιδικία) υποθέσεις ομαδικών και μεμονωμένων δηλητηριάσεων, απαγχονισμών, βασανισμών,
    θανατώσεων με όπλο και σιδηρολοστούς κουταβιών και ενήλικων σκύλων και γατών (στεγαζόμενων σε σπίτια αλλά και άστεγων – περιπλανώμενων) από έτους 2016.
    Υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα πρωτοδίκως (λόγω επαναλαμβανόμενων αναβολών από μέρους των κατηγορουμένων) ή τελεσιδικήσει.
    4) Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε (ηλεκτρονικά και έντυπα) των πρώτων ποινών κάθειρξης σε φυλάκιση ενόχων για κακοποίηση μη-ανθρώπινων ζώων θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ δυνατό και πιστεύουμε αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, αφενός μεν για την γνωστοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας περί του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) και των τιμωριών που προβλέπονται σε αυτόν για βάναυσες μορφές κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρες θανατώσεων και αφετέρου θα λειτουργούσε έντονα αποτρεπτικά σε διάφορους δυνητικούς κακοποιητές γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πλέον με εγκλεισμό σε φυλακή αντί της επιστροφής τους στο σπίτι τους ακόμα και αν είχαν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για τις πράξεις τους.

    Σαφέστατα, η εκδίκαση των εκκρεμουσών, από έτους 2016, περιπτώσεων τελεσιδικίας με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία αποτελεσματικής επικοινωνιακής προσπάθειας μας προς την κατεύθυνση της αποτρεπτικότητας νέων βάναυσων κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρας θανατώσεων από δυνητικούς κακοποιητές.

    Οι επικοινωνιακές δράσεις μας ταχείας και μαζικής γνωστοποίησης του αυστηροποιημένου νόμου συνδυαστικά με όποιες καταδίκες με κάθειρξη προκύψουν από τις εκκρεμούσες δίκες του 2016 έως παρόντος χρόνου εκδικασμένες στη βάση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον 4039/2012 πιστεύουμε ότι θα έχουν άμεση και δραστική αποτρεπτική δύναμη.
    Άλλως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 5-10 χρόνια για μια νέα ισάξια ευκαιρία αλλά εν τω μεταξύ θα έχει διαπραχθεί σωρεία από κακουργηματικές πράξεις εναντίων των μη-ανθρώπινων ζώων.

    Συμπερασματικά, για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους αιτούμεθα όπως ο νέος νόμος συμπεριλαμβάνει ως κακουργηματικής φύσεως και αντιστοίχου εκδίκασης όλες τις προαναφερθείσες μορφές θανατώσεων ή βαρέων κακοποιητικών πράξεων του ανθρώπινου παράγοντα προς μη-ανθρώπινα ζώα, είτε πρόκειται για τετελεσμένες είτε για αντίστοιχες απόπειρες.

    Επίσης τα προβλεπόμενα στη τροπολογία να έχουν αναδρομική ισχύ έτσι ώστε όσα αδικήματα βαρέων κακοποιήσεων (που πλέον ονομαστικά θα προσδιορίζονται ως κακουργηματικές πράξεις) έχουν τελεστεί σε χρόνους προγενέστερους της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντιστοίχου ΦΕΚ και δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα να εκδικαστούν μελλοντικά στη βάση των αναφερομένων στην τροπολογία και αυτού του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012, όπως επίσης στα πλαίσια του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει αυτόν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ….ΩΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ)…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΩΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΒΙΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ (ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ), ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 19:01 | ΜΗΝΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων
    Οι ΑΓΝΕΣ φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας τις οποίες έχω τη τιμή να εκπροσωπώ χαίρονται ιδιαιτέρως που η συλλογική προσπάθεια μας έτυχε της αρμόζουσας των περιστάσεων ανταπόκρισης σε ότι αφορά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλαγής από πλημμέλημα σε κακούργημα αδικημάτων σκληρής / επιβλαβούς συμπεριφοράς (π.χ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης του ζώου, άρνησης ή αμέλειας του κατά τον νόμο υπεύθυνου παροχής προβλεπόμενης εκ του ισχύοντος νόμου ή εκ των περιστάσεων επιβαλλόμενης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας / υπηρεσιών στο υποφέρον ζώο ή εγκαταλείψεως του ζώου που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία, την ασφάλεια και κατ’ επέκταση συνολικά τη ζωή αυτού) ή βάναυσης κακοποίησης (π.χ πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης), βασανισμού, πνιγμού, δηλητηριάσεως, σακατέματος – αναπηρίας, ακρωτηριασμού, καψίματος, απαγχονισμού, στραγγαλισμού, μη-επιβαλλόμενης ή δυνάμενη αποφυγής ευθανασίας και βέβαια πάσης άλλης φύσεως θανάτωσης εκ προθέσεως μη-ανθρώπινων ζώων από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΡΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ) ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΣΚΥΛΟΥ / ΓΑΤΑΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες μορφές κακοποιήσεων θεωρούμε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθούν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στη κατηγόρια κακοποιητικών πράξεων που με βάση τον αυστηροποιημένο καινούργιο νόμο θα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.
    Το ίδιο φυσικά θα ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει και για τον υπό σύνθεση καινούργιο νόμο που η κυβέρνηση σας έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αποτελέσει το νέο, επικαιροποιημένο και βελτιστοποιημένο, δικαιότερο και ηθικότερο νόμο που θα προστατεύει τα «Δικαιώματα των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της «Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

    Θεωρούμε «εκ των ουκ άνευ» να συμπεριληφθεί ως κακουργηματική πράξη και η ΑΠΟΠΕΙΡΑ (εκ προθέσεως) ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ή ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ανεξαρτήτως φύσεως και χρησιμοποιουμένων μέσων) μη-ανθρώπινου ζώου από άνθρωπο. Δεδομένου ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε πάσης φύσεως εκ προθέσεως θανάτωσης (τετελεσμένο γεγονός) και αντιστοίχου απόπειρας εκ προθέσεως θανάτωσης είναι το (επιτυχές ή αποτυχές) αποτέλεσμα της πράξεως.

    Η πρόθεση αφενός και η διατελούμενη πράξη αφετέρου από πλευράς κακοποιητή / δράστη παραμένουν ταυτοτικές στις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, και ως τέτοιες θα είναι απολύτως ηθικό, λογικό και δίκαιο αμφότερες να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.

    Εξάλλου, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται και διώκεται από το νομικό μας σύστημα ως κακουργηματική πράξη το ίδιο οφείλουμε ως κοινωνία πολιτισμού και δικαίου, στο ηθικό πλαίσιο ισοτιμίας του ιερού δικαιώματος στη ζωή κάθε έμβιου νοήμονος, αισθανόμενου και συναισθανόμενου όντος, να συμβαίνει με την απόπειρα (εκ προθέσεως) θανάτωσης μη-ανθρώπινων ζώων.

    Άλλως, «τα δύο μέτρα, δύο σταθμά», με εμφαντικό τρόπο, ανάγουν σε Ειδισμικό Φασισμό (speciesism) και την έμπρακτη εφαρμογή αυτού στο πολιτισμικό, πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα θέλατε να δώσετε το δικαίωμα σε οποιανδήποτε να σας κατηγορήσει ότι υπηρετείτε τον Ειδισμικό Φασισμό, κάτι που αναπόφευχτα θα εγείρει την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ «ΑΔΕΛΦΩΝ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε., Η.Β ΚΑΙ Η.Π.Α!

    Θα μας επιτρέψετε επίσης με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη όπως η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) με την εισαγωγή κακουργηματικής βαθμίδας αδικημάτων έχει αναδρομική ισχύ σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία αδικημάτων, για όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε παρελθόντα χρόνο και δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ.
    Το αίτημα μας αυτό πηγάζει από εμπειρική της Ελληνικής πραγματικότητας γνώση και δικαιολογείται από τα ακόλουθα δεδομένα:

    1) Για εμάς τις αγνές φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας μας είναι ηθικά και λογικά αδιανόητο και παντελώς άδικο προς τα ήδη βάναυσα κακοποιημένα, εκ προθέσεως θανατωμένα και έχοντα υποστεί απόπειρα θανάτωσης εκ προθέσεως έμψυχα πλάσματα με έμμεσο τρόπο να κατηγοριοποιηθούν σε «τυχερά δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα διωχτεί και τιμωρηθεί με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο) και σε «άτυχα δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα «πέσει στα μαλακά» στη βάση πλημμεληματικής αντιμετώπισης του αδικήματος και τιμωρίας αυτού επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε πριν την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ της τροπολογίας).
    Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση και τιμωριτική διαφοροποίηση ομοίων (ή ταυτοτικών) αδικημάτων (η οποία μπορεί να αποφευχθεί έγκαιρα ως πρόβλεψη στην προς δημοσίευση τροπολογία ως ΦΕΚ) είναι παντελώς αβάσιμη λογικά και ηθικά και βεβαίως αστήριχτη από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι μόνο των αγνών φιλόζωων αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας.

    2) Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής φιλοζωίας και αντιστοίχου ερευνητικού – συγγραφικού έργου μου σας διαβεβαιώ (στη βάση στοιχείων που έχω) ότι – με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού προσώπων που ασχολούνται με την ακτιβιστική φιλοζωία ως μέλη φιλοζωικών σωματείων ή ως μεμονωμένα πρόσωπα – είναι πραγματικά ελάχιστο το ποσοστό κηδεμόνων κατοικίδιων που γνωρίζουν την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης μη-ανθρώπινων ζώων, τα νομοθετημένα αδικήματα και οι προβλεπόμενες τιμωρίες.
    Το ίδιο ισχύει επίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως βρίσκονται και οι δυνητικοί κακοποιητές!).

    Κοντολογίς, ο κάθε δυνητικός κακοποιητής (κηδεμόνας ή μη ζώου) έχει πλήρη άγνοια των συνεπειών των κακοποιητικών πράξεων του και κατά συνέπεια δεν έχει καμία αναστολή ή φόβο να διαπράξει τα πάσης φύσεως και σοβαρότητας κακοποιητικά αδικήματα κατά των μη-ανθρώπινων ζώων.

    3) Από έτους 2015 έως παρόντος χρόνου έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά χιλιάδες βάναυσες κακοποιήσεις με ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να έχουν καταγγελθεί και έφθασαν σε δικάσιμο και δυστυχώς ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έτυχαν της αρμόζουσας καταδίκης – τιμωρίας των δραστών.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει έως παρόντος χρόνου.

    Γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας ότι εδώ στη Κρήτη όπου διαμένω υπάρχουν ακόμα υπό εκκρεμότητα (χωρίς τελεσιδικία) υποθέσεις ομαδικών και μεμονωμένων δηλητηριάσεων, απαγχονισμών, βασανισμών,
    θανατώσεων με όπλο και σιδηρολοστούς κουταβιών και ενήλικων σκύλων και γατών (στεγαζόμενων σε σπίτια αλλά και άστεγων – περιπλανώμενων) από έτους 2016.
    Υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα πρωτοδίκως (λόγω επαναλαμβανόμενων αναβολών από μέρους των κατηγορουμένων) ή τελεσιδικήσει.
    4) Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε (ηλεκτρονικά και έντυπα) των πρώτων ποινών κάθειρξης σε φυλάκιση ενόχων για κακοποίηση μη-ανθρώπινων ζώων θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ δυνατό και πιστεύουμε αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, αφενός μεν για την γνωστοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας περί του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) και των τιμωριών που προβλέπονται σε αυτόν για βάναυσες μορφές κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρες θανατώσεων και αφετέρου θα λειτουργούσε έντονα αποτρεπτικά σε διάφορους δυνητικούς κακοποιητές γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πλέον με εγκλεισμό σε φυλακή αντί της επιστροφής τους στο σπίτι τους ακόμα και αν είχαν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για τις πράξεις τους.

    Σαφέστατα, η εκδίκαση των εκκρεμουσών, από έτους 2016, περιπτώσεων τελεσιδικίας με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία αποτελεσματικής επικοινωνιακής προσπάθειας μας προς την κατεύθυνση της αποτρεπτικότητας νέων βάναυσων κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρας θανατώσεων από δυνητικούς κακοποιητές.

    Οι επικοινωνιακές δράσεις μας ταχείας και μαζικής γνωστοποίησης του αυστηροποιημένου νόμου συνδυαστικά με όποιες καταδίκες με κάθειρξη προκύψουν από τις εκκρεμούσες δίκες του 2016 έως παρόντος χρόνου εκδικασμένες στη βάση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον 4039/2012 πιστεύουμε ότι θα έχουν άμεση και δραστική αποτρεπτική δύναμη.
    Άλλως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 5-10 χρόνια για μια νέα ισάξια ευκαιρία αλλά εν τω μεταξύ θα έχει διαπραχθεί σωρεία από κακουργηματικές πράξεις εναντίων των μη-ανθρώπινων ζώων.

    Συμπερασματικά, για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους αιτούμεθα όπως ο νέος νόμος συμπεριλαμβάνει ως κακουργηματικής φύσεως και αντιστοίχου εκδίκασης όλες τις προαναφερθείσες μορφές θανατώσεων ή βαρέων κακοποιητικών πράξεων του ανθρώπινου παράγοντα προς μη-ανθρώπινα ζώα, είτε πρόκειται για τετελεσμένες είτε για αντίστοιχες απόπειρες.

    Επίσης τα προβλεπόμενα στη τροπολογία να έχουν αναδρομική ισχύ έτσι ώστε όσα αδικήματα βαρέων κακοποιήσεων (που πλέον ονομαστικά θα προσδιορίζονται ως κακουργηματικές πράξεις) έχουν τελεστεί σε χρόνους προγενέστερους της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντιστοίχου ΦΕΚ και δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα να εκδικαστούν μελλοντικά στη βάση των αναφερομένων στην τροπολογία και αυτού του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012, όπως επίσης στα πλαίσια του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει αυτόν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ….ΩΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ)…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΩΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΒΙΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ (ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ), ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 19:15 | ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΑΒΙΖΑ

    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων
    Οι ΑΓΝΕΣ φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας τις οποίες έχω τη τιμή να εκπροσωπώ χαίρονται ιδιαιτέρως που η συλλογική προσπάθεια μας έτυχε της αρμόζουσας των περιστάσεων ανταπόκρισης σε ότι αφορά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλαγής από πλημμέλημα σε κακούργημα αδικημάτων σκληρής / επιβλαβούς συμπεριφοράς (π.χ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης του ζώου, άρνησης ή αμέλειας του κατά τον νόμο υπεύθυνου παροχής προβλεπόμενης εκ του ισχύοντος νόμου ή εκ των περιστάσεων επιβαλλόμενης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας / υπηρεσιών στο υποφέρον ζώο ή εγκαταλείψεως του ζώου που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία, την ασφάλεια και κατ’ επέκταση συνολικά τη ζωή αυτού) ή βάναυσης κακοποίησης (π.χ πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης), βασανισμού, πνιγμού, δηλητηριάσεως, σακατέματος – αναπηρίας, ακρωτηριασμού, καψίματος, απαγχονισμού, στραγγαλισμού, μη-επιβαλλόμενης ή δυνάμενη αποφυγής ευθανασίας και βέβαια πάσης άλλης φύσεως θανάτωσης εκ προθέσεως μη-ανθρώπινων ζώων από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΡΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ) ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΣΚΥΛΟΥ / ΓΑΤΑΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες μορφές κακοποιήσεων θεωρούμε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθούν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στη κατηγόρια κακοποιητικών πράξεων που με βάση τον αυστηροποιημένο καινούργιο νόμο θα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.
    Το ίδιο φυσικά θα ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει και για τον υπό σύνθεση καινούργιο νόμο που η κυβέρνηση σας έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αποτελέσει το νέο, επικαιροποιημένο και βελτιστοποιημένο, δικαιότερο και ηθικότερο νόμο που θα προστατεύει τα «Δικαιώματα των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της «Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

    Θεωρούμε «εκ των ουκ άνευ» να συμπεριληφθεί ως κακουργηματική πράξη και η ΑΠΟΠΕΙΡΑ (εκ προθέσεως) ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ή ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ανεξαρτήτως φύσεως και χρησιμοποιουμένων μέσων) μη-ανθρώπινου ζώου από άνθρωπο. Δεδομένου ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε πάσης φύσεως εκ προθέσεως θανάτωσης (τετελεσμένο γεγονός) και αντιστοίχου απόπειρας εκ προθέσεως θανάτωσης είναι το (επιτυχές ή αποτυχές) αποτέλεσμα της πράξεως.

    Η πρόθεση αφενός και η διατελούμενη πράξη αφετέρου από πλευράς κακοποιητή / δράστη παραμένουν ταυτοτικές στις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, και ως τέτοιες θα είναι απολύτως ηθικό, λογικό και δίκαιο αμφότερες να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.

    Εξάλλου, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται και διώκεται από το νομικό μας σύστημα ως κακουργηματική πράξη το ίδιο οφείλουμε ως κοινωνία πολιτισμού και δικαίου, στο ηθικό πλαίσιο ισοτιμίας του ιερού δικαιώματος στη ζωή κάθε έμβιου νοήμονος, αισθανόμενου και συναισθανόμενου όντος, να συμβαίνει με την απόπειρα (εκ προθέσεως) θανάτωσης μη-ανθρώπινων ζώων.

    Άλλως, «τα δύο μέτρα, δύο σταθμά», με εμφαντικό τρόπο, ανάγουν σε Ειδισμικό Φασισμό (speciesism) και την έμπρακτη εφαρμογή αυτού στο πολιτισμικό, πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα θέλατε να δώσετε το δικαίωμα σε οποιανδήποτε να σας κατηγορήσει ότι υπηρετείτε τον Ειδισμικό Φασισμό, κάτι που αναπόφευχτα θα εγείρει την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ «ΑΔΕΛΦΩΝ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε., Η.Β ΚΑΙ Η.Π.Α!

    Θα μας επιτρέψετε επίσης με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη όπως η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) με την εισαγωγή κακουργηματικής βαθμίδας αδικημάτων έχει αναδρομική ισχύ σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία αδικημάτων, για όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε παρελθόντα χρόνο και δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ.
    Το αίτημα μας αυτό πηγάζει από εμπειρική της Ελληνικής πραγματικότητας γνώση και δικαιολογείται από τα ακόλουθα δεδομένα:

    1) Για εμάς τις αγνές φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας μας είναι ηθικά και λογικά αδιανόητο και παντελώς άδικο προς τα ήδη βάναυσα κακοποιημένα, εκ προθέσεως θανατωμένα και έχοντα υποστεί απόπειρα θανάτωσης εκ προθέσεως έμψυχα πλάσματα με έμμεσο τρόπο να κατηγοριοποιηθούν σε «τυχερά δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα διωχτεί και τιμωρηθεί με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο) και σε «άτυχα δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα «πέσει στα μαλακά» στη βάση πλημμεληματικής αντιμετώπισης του αδικήματος και τιμωρίας αυτού επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε πριν την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ της τροπολογίας).
    Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση και τιμωριτική διαφοροποίηση ομοίων (ή ταυτοτικών) αδικημάτων (η οποία μπορεί να αποφευχθεί έγκαιρα ως πρόβλεψη στην προς δημοσίευση τροπολογία ως ΦΕΚ) είναι παντελώς αβάσιμη λογικά και ηθικά και βεβαίως αστήριχτη από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι μόνο των αγνών φιλόζωων αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας.

    2) Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής φιλοζωίας και αντιστοίχου ερευνητικού – συγγραφικού έργου μου σας διαβεβαιώ (στη βάση στοιχείων που έχω) ότι – με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού προσώπων που ασχολούνται με την ακτιβιστική φιλοζωία ως μέλη φιλοζωικών σωματείων ή ως μεμονωμένα πρόσωπα – είναι πραγματικά ελάχιστο το ποσοστό κηδεμόνων κατοικίδιων που γνωρίζουν την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης μη-ανθρώπινων ζώων, τα νομοθετημένα αδικήματα και οι προβλεπόμενες τιμωρίες.
    Το ίδιο ισχύει επίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως βρίσκονται και οι δυνητικοί κακοποιητές!).

    Κοντολογίς, ο κάθε δυνητικός κακοποιητής (κηδεμόνας ή μη ζώου) έχει πλήρη άγνοια των συνεπειών των κακοποιητικών πράξεων του και κατά συνέπεια δεν έχει καμία αναστολή ή φόβο να διαπράξει τα πάσης φύσεως και σοβαρότητας κακοποιητικά αδικήματα κατά των μη-ανθρώπινων ζώων.

    3) Από έτους 2015 έως παρόντος χρόνου έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά χιλιάδες βάναυσες κακοποιήσεις με ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να έχουν καταγγελθεί και έφθασαν σε δικάσιμο και δυστυχώς ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έτυχαν της αρμόζουσας καταδίκης – τιμωρίας των δραστών.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει έως παρόντος χρόνου.

    Γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας ότι εδώ στη Κρήτη όπου διαμένω υπάρχουν ακόμα υπό εκκρεμότητα (χωρίς τελεσιδικία) υποθέσεις ομαδικών και μεμονωμένων δηλητηριάσεων, απαγχονισμών, βασανισμών,
    θανατώσεων με όπλο και σιδηρολοστούς κουταβιών και ενήλικων σκύλων και γατών (στεγαζόμενων σε σπίτια αλλά και άστεγων – περιπλανώμενων) από έτους 2016.
    Υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα πρωτοδίκως (λόγω επαναλαμβανόμενων αναβολών από μέρους των κατηγορουμένων) ή τελεσιδικήσει.
    4) Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε (ηλεκτρονικά και έντυπα) των πρώτων ποινών κάθειρξης σε φυλάκιση ενόχων για κακοποίηση μη-ανθρώπινων ζώων θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ δυνατό και πιστεύουμε αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, αφενός μεν για την γνωστοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας περί του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) και των τιμωριών που προβλέπονται σε αυτόν για βάναυσες μορφές κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρες θανατώσεων και αφετέρου θα λειτουργούσε έντονα αποτρεπτικά σε διάφορους δυνητικούς κακοποιητές γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πλέον με εγκλεισμό σε φυλακή αντί της επιστροφής τους στο σπίτι τους ακόμα και αν είχαν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για τις πράξεις τους.

    Σαφέστατα, η εκδίκαση των εκκρεμουσών, από έτους 2016, περιπτώσεων τελεσιδικίας με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία αποτελεσματικής επικοινωνιακής προσπάθειας μας προς την κατεύθυνση της αποτρεπτικότητας νέων βάναυσων κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρας θανατώσεων από δυνητικούς κακοποιητές.

    Οι επικοινωνιακές δράσεις μας ταχείας και μαζικής γνωστοποίησης του αυστηροποιημένου νόμου συνδυαστικά με όποιες καταδίκες με κάθειρξη προκύψουν από τις εκκρεμούσες δίκες του 2016 έως παρόντος χρόνου εκδικασμένες στη βάση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον 4039/2012 πιστεύουμε ότι θα έχουν άμεση και δραστική αποτρεπτική δύναμη.
    Άλλως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 5-10 χρόνια για μια νέα ισάξια ευκαιρία αλλά εν τω μεταξύ θα έχει διαπραχθεί σωρεία από κακουργηματικές πράξεις εναντίων των μη-ανθρώπινων ζώων.

    Συμπερασματικά, για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους αιτούμεθα όπως ο νέος νόμος συμπεριλαμβάνει ως κακουργηματικής φύσεως και αντιστοίχου εκδίκασης όλες τις προαναφερθείσες μορφές θανατώσεων ή βαρέων κακοποιητικών πράξεων του ανθρώπινου παράγοντα προς μη-ανθρώπινα ζώα, είτε πρόκειται για τετελεσμένες είτε για αντίστοιχες απόπειρες.

    Επίσης τα προβλεπόμενα στη τροπολογία να έχουν αναδρομική ισχύ έτσι ώστε όσα αδικήματα βαρέων κακοποιήσεων (που πλέον ονομαστικά θα προσδιορίζονται ως κακουργηματικές πράξεις) έχουν τελεστεί σε χρόνους προγενέστερους της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντιστοίχου ΦΕΚ και δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα να εκδικαστούν μελλοντικά στη βάση των αναφερομένων στην τροπολογία και αυτού του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012, όπως επίσης στα πλαίσια του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει αυτόν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ….ΩΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ)…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΩΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΒΙΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ (ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ), ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 19:45 | Παναγιώτης Χαβαλές

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:04 | ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ

    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων
    Οι ΑΓΝΕΣ φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας τις οποίες έχω τη τιμή να εκπροσωπώ χαίρονται ιδιαιτέρως που η συλλογική προσπάθεια μας έτυχε της αρμόζουσας των περιστάσεων ανταπόκρισης σε ότι αφορά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλαγής από πλημμέλημα σε κακούργημα αδικημάτων σκληρής / επιβλαβούς συμπεριφοράς (π.χ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης του ζώου, άρνησης ή αμέλειας του κατά τον νόμο υπεύθυνου παροχής προβλεπόμενης εκ του ισχύοντος νόμου ή εκ των περιστάσεων επιβαλλόμενης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας / υπηρεσιών στο υποφέρον ζώο ή εγκαταλείψεως του ζώου που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία, την ασφάλεια και κατ’ επέκταση συνολικά τη ζωή αυτού) ή βάναυσης κακοποίησης (π.χ πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης), βασανισμού, πνιγμού, δηλητηριάσεως, σακατέματος – αναπηρίας, ακρωτηριασμού, καψίματος, απαγχονισμού, στραγγαλισμού, μη-επιβαλλόμενης ή δυνάμενη αποφυγής ευθανασίας και βέβαια πάσης άλλης φύσεως θανάτωσης εκ προθέσεως μη-ανθρώπινων ζώων από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΡΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ) ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΣΚΥΛΟΥ / ΓΑΤΑΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες μορφές κακοποιήσεων θεωρούμε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθούν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στη κατηγόρια κακοποιητικών πράξεων που με βάση τον αυστηροποιημένο καινούργιο νόμο θα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.
    Το ίδιο φυσικά θα ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει και για τον υπό σύνθεση καινούργιο νόμο που η κυβέρνηση σας έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αποτελέσει το νέο, επικαιροποιημένο και βελτιστοποιημένο, δικαιότερο και ηθικότερο νόμο που θα προστατεύει τα «Δικαιώματα των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της «Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

    Θεωρούμε «εκ των ουκ άνευ» να συμπεριληφθεί ως κακουργηματική πράξη και η ΑΠΟΠΕΙΡΑ (εκ προθέσεως) ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ή ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ανεξαρτήτως φύσεως και χρησιμοποιουμένων μέσων) μη-ανθρώπινου ζώου από άνθρωπο. Δεδομένου ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε πάσης φύσεως εκ προθέσεως θανάτωσης (τετελεσμένο γεγονός) και αντιστοίχου απόπειρας εκ προθέσεως θανάτωσης είναι το (επιτυχές ή αποτυχές) αποτέλεσμα της πράξεως.

    Η πρόθεση αφενός και η διατελούμενη πράξη αφετέρου από πλευράς κακοποιητή / δράστη παραμένουν ταυτοτικές στις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, και ως τέτοιες θα είναι απολύτως ηθικό, λογικό και δίκαιο αμφότερες να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.

    Εξάλλου, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται και διώκεται από το νομικό μας σύστημα ως κακουργηματική πράξη το ίδιο οφείλουμε ως κοινωνία πολιτισμού και δικαίου, στο ηθικό πλαίσιο ισοτιμίας του ιερού δικαιώματος στη ζωή κάθε έμβιου νοήμονος, αισθανόμενου και συναισθανόμενου όντος, να συμβαίνει με την απόπειρα (εκ προθέσεως) θανάτωσης μη-ανθρώπινων ζώων.

    Άλλως, «τα δύο μέτρα, δύο σταθμά», με εμφαντικό τρόπο, ανάγουν σε Ειδισμικό Φασισμό (speciesism) και την έμπρακτη εφαρμογή αυτού στο πολιτισμικό, πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα θέλατε να δώσετε το δικαίωμα σε οποιανδήποτε να σας κατηγορήσει ότι υπηρετείτε τον Ειδισμικό Φασισμό, κάτι που αναπόφευχτα θα εγείρει την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ «ΑΔΕΛΦΩΝ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε., Η.Β ΚΑΙ Η.Π.Α!

    Θα μας επιτρέψετε επίσης με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη όπως η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) με την εισαγωγή κακουργηματικής βαθμίδας αδικημάτων έχει αναδρομική ισχύ σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία αδικημάτων, για όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε παρελθόντα χρόνο και δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ.
    Το αίτημα μας αυτό πηγάζει από εμπειρική της Ελληνικής πραγματικότητας γνώση και δικαιολογείται από τα ακόλουθα δεδομένα:

    1) Για εμάς τις αγνές φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας μας είναι ηθικά και λογικά αδιανόητο και παντελώς άδικο προς τα ήδη βάναυσα κακοποιημένα, εκ προθέσεως θανατωμένα και έχοντα υποστεί απόπειρα θανάτωσης εκ προθέσεως έμψυχα πλάσματα με έμμεσο τρόπο να κατηγοριοποιηθούν σε «τυχερά δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα διωχτεί και τιμωρηθεί με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο) και σε «άτυχα δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα «πέσει στα μαλακά» στη βάση πλημμεληματικής αντιμετώπισης του αδικήματος και τιμωρίας αυτού επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε πριν την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ της τροπολογίας).
    Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση και τιμωριτική διαφοροποίηση ομοίων (ή ταυτοτικών) αδικημάτων (η οποία μπορεί να αποφευχθεί έγκαιρα ως πρόβλεψη στην προς δημοσίευση τροπολογία ως ΦΕΚ) είναι παντελώς αβάσιμη λογικά και ηθικά και βεβαίως αστήριχτη από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι μόνο των αγνών φιλόζωων αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας.

    2) Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής φιλοζωίας και αντιστοίχου ερευνητικού – συγγραφικού έργου μου σας διαβεβαιώ (στη βάση στοιχείων που έχω) ότι – με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού προσώπων που ασχολούνται με την ακτιβιστική φιλοζωία ως μέλη φιλοζωικών σωματείων ή ως μεμονωμένα πρόσωπα – είναι πραγματικά ελάχιστο το ποσοστό κηδεμόνων κατοικίδιων που γνωρίζουν την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης μη-ανθρώπινων ζώων, τα νομοθετημένα αδικήματα και οι προβλεπόμενες τιμωρίες.
    Το ίδιο ισχύει επίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως βρίσκονται και οι δυνητικοί κακοποιητές!).

    Κοντολογίς, ο κάθε δυνητικός κακοποιητής (κηδεμόνας ή μη ζώου) έχει πλήρη άγνοια των συνεπειών των κακοποιητικών πράξεων του και κατά συνέπεια δεν έχει καμία αναστολή ή φόβο να διαπράξει τα πάσης φύσεως και σοβαρότητας κακοποιητικά αδικήματα κατά των μη-ανθρώπινων ζώων.

    3) Από έτους 2015 έως παρόντος χρόνου έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά χιλιάδες βάναυσες κακοποιήσεις με ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να έχουν καταγγελθεί και έφθασαν σε δικάσιμο και δυστυχώς ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έτυχαν της αρμόζουσας καταδίκης – τιμωρίας των δραστών.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει έως παρόντος χρόνου.

    Γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας ότι εδώ στη Κρήτη όπου διαμένω υπάρχουν ακόμα υπό εκκρεμότητα (χωρίς τελεσιδικία) υποθέσεις ομαδικών και μεμονωμένων δηλητηριάσεων, απαγχονισμών, βασανισμών,
    θανατώσεων με όπλο και σιδηρολοστούς κουταβιών και ενήλικων σκύλων και γατών (στεγαζόμενων σε σπίτια αλλά και άστεγων – περιπλανώμενων) από έτους 2016.
    Υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα πρωτοδίκως (λόγω επαναλαμβανόμενων αναβολών από μέρους των κατηγορουμένων) ή τελεσιδικήσει.
    4) Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε (ηλεκτρονικά και έντυπα) των πρώτων ποινών κάθειρξης σε φυλάκιση ενόχων για κακοποίηση μη-ανθρώπινων ζώων θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ δυνατό και πιστεύουμε αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, αφενός μεν για την γνωστοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας περί του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) και των τιμωριών που προβλέπονται σε αυτόν για βάναυσες μορφές κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρες θανατώσεων και αφετέρου θα λειτουργούσε έντονα αποτρεπτικά σε διάφορους δυνητικούς κακοποιητές γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πλέον με εγκλεισμό σε φυλακή αντί της επιστροφής τους στο σπίτι τους ακόμα και αν είχαν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για τις πράξεις τους.

    Σαφέστατα, η εκδίκαση των εκκρεμουσών, από έτους 2016, περιπτώσεων τελεσιδικίας με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία αποτελεσματικής επικοινωνιακής προσπάθειας μας προς την κατεύθυνση της αποτρεπτικότητας νέων βάναυσων κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρας θανατώσεων από δυνητικούς κακοποιητές.

    Οι επικοινωνιακές δράσεις μας ταχείας και μαζικής γνωστοποίησης του αυστηροποιημένου νόμου συνδυαστικά με όποιες καταδίκες με κάθειρξη προκύψουν από τις εκκρεμούσες δίκες του 2016 έως παρόντος χρόνου εκδικασμένες στη βάση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον 4039/2012 πιστεύουμε ότι θα έχουν άμεση και δραστική αποτρεπτική δύναμη.
    Άλλως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 5-10 χρόνια για μια νέα ισάξια ευκαιρία αλλά εν τω μεταξύ θα έχει διαπραχθεί σωρεία από κακουργηματικές πράξεις εναντίων των μη-ανθρώπινων ζώων.

    Συμπερασματικά, για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους αιτούμεθα όπως ο νέος νόμος συμπεριλαμβάνει ως κακουργηματικής φύσεως και αντιστοίχου εκδίκασης όλες τις προαναφερθείσες μορφές θανατώσεων ή βαρέων κακοποιητικών πράξεων του ανθρώπινου παράγοντα προς μη-ανθρώπινα ζώα, είτε πρόκειται για τετελεσμένες είτε για αντίστοιχες απόπειρες.

    Επίσης τα προβλεπόμενα στη τροπολογία να έχουν αναδρομική ισχύ έτσι ώστε όσα αδικήματα βαρέων κακοποιήσεων (που πλέον ονομαστικά θα προσδιορίζονται ως κακουργηματικές πράξεις) έχουν τελεστεί σε χρόνους προγενέστερους της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντιστοίχου ΦΕΚ και δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα να εκδικαστούν μελλοντικά στη βάση των αναφερομένων στην τροπολογία και αυτού του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012, όπως επίσης στα πλαίσια του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει αυτόν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ….ΩΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ)…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΩΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΒΙΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ (ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ), ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 19:57 | Γεώργιος Καπετανίδης

    Η νομοτεχνική κατάστρωση της διάταξης είναι λάθος. Οι έννοιες κακοποίηση, κακή και βάναυση μεταχείριση είναι γενικές και αόριστες και δεν ανταποκρίνονται στη βασική συνταγματική αρχή ότι ο ποινικός νόμος πρέπει να προβλέπει με ακρίβεια την αξιόποινη συμπεριφορά (nullum crimen sine lege certa). Για το λόγο αυτό εξάλλου οι ανωτέρω έννοιες δεν συμπεριλαμβάνονται στα εγκλήματα κατά των ανθρώπων, όπου οι επιμέρους πράξεις εξειδικεύονται στα επιμέρους εγκλήματα. Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η διάταξη δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου αφού στις ανωτέρω έννοιες ο καθένας μπορεί να υπάγει ο,τιδήποτε. Ακόμη και η ενδεικτική απαρίθμηση που επιχειρείται είναι εσφαλμένη και επιτείνει τη σύγχυση και την ανασφάλεια δικαίου, αφού ο νομοθέτης θεωρεί κακοποίηση ζώου και συμπεριφορές που δεν συνιστούν τέτοια, όπως η μη σύννομη αναπαραγωγή. Η τελευταία μάλιστα πρέπει να απαλειφθεί εντελώς. Πρόβλημα υπάρχει και με την πρόβλεψη της βαριάς και επικίνδυνης σωματικής βλάβης των ζώων ως κακούργημα, τη στιγμή που οι ίδιες συμπεριφορές σε βάρος των ανθρώπων προβλέπονται και τιμωρούνται ως πλημμελήματα και μάλιστα οι ποινές που επιβάλονται είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Δεν είναι δυνατό σε ένα κράτος δικαίου οι πράξεις σε βάρος των ζώων να τιμωρούνται βαρύτερα από τις ίδιες όταν τελούνται σε βάρος των ανθρώπων!

  • 20 Μαΐου 2021, 19:41 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ

    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων
    Οι ΑΓΝΕΣ φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας τις οποίες έχω τη τιμή να εκπροσωπώ χαίρονται ιδιαιτέρως που η συλλογική προσπάθεια μας έτυχε της αρμόζουσας των περιστάσεων ανταπόκρισης σε ότι αφορά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλαγής από πλημμέλημα σε κακούργημα αδικημάτων σκληρής / επιβλαβούς συμπεριφοράς (π.χ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης του ζώου, άρνησης ή αμέλειας του κατά τον νόμο υπεύθυνου παροχής προβλεπόμενης εκ του ισχύοντος νόμου ή εκ των περιστάσεων επιβαλλόμενης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας / υπηρεσιών στο υποφέρον ζώο ή εγκαταλείψεως του ζώου που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία, την ασφάλεια και κατ’ επέκταση συνολικά τη ζωή αυτού) ή βάναυσης κακοποίησης (π.χ πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης), βασανισμού, πνιγμού, δηλητηριάσεως, σακατέματος – αναπηρίας, ακρωτηριασμού, καψίματος, απαγχονισμού, στραγγαλισμού, μη-επιβαλλόμενης ή δυνάμενη αποφυγής ευθανασίας και βέβαια πάσης άλλης φύσεως θανάτωσης εκ προθέσεως μη-ανθρώπινων ζώων από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΡΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ) ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΣΚΥΛΟΥ / ΓΑΤΑΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες μορφές κακοποιήσεων θεωρούμε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθούν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στη κατηγόρια κακοποιητικών πράξεων που με βάση τον αυστηροποιημένο καινούργιο νόμο θα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.
    Το ίδιο φυσικά θα ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει και για τον υπό σύνθεση καινούργιο νόμο που η κυβέρνηση σας έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αποτελέσει το νέο, επικαιροποιημένο και βελτιστοποιημένο, δικαιότερο και ηθικότερο νόμο που θα προστατεύει τα «Δικαιώματα των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της «Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

    Θεωρούμε «εκ των ουκ άνευ» να συμπεριληφθεί ως κακουργηματική πράξη και η ΑΠΟΠΕΙΡΑ (εκ προθέσεως) ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ή ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ανεξαρτήτως φύσεως και χρησιμοποιουμένων μέσων) μη-ανθρώπινου ζώου από άνθρωπο. Δεδομένου ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε πάσης φύσεως εκ προθέσεως θανάτωσης (τετελεσμένο γεγονός) και αντιστοίχου απόπειρας εκ προθέσεως θανάτωσης είναι το (επιτυχές ή αποτυχές) αποτέλεσμα της πράξεως.

    Η πρόθεση αφενός και η διατελούμενη πράξη αφετέρου από πλευράς κακοποιητή / δράστη παραμένουν ταυτοτικές στις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, και ως τέτοιες θα είναι απολύτως ηθικό, λογικό και δίκαιο αμφότερες να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.

    Εξάλλου, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται και διώκεται από το νομικό μας σύστημα ως κακουργηματική πράξη το ίδιο οφείλουμε ως κοινωνία πολιτισμού και δικαίου, στο ηθικό πλαίσιο ισοτιμίας του ιερού δικαιώματος στη ζωή κάθε έμβιου νοήμονος, αισθανόμενου και συναισθανόμενου όντος, να συμβαίνει με την απόπειρα (εκ προθέσεως) θανάτωσης μη-ανθρώπινων ζώων.

    Άλλως, «τα δύο μέτρα, δύο σταθμά», με εμφαντικό τρόπο, ανάγουν σε Ειδισμικό Φασισμό (speciesism) και την έμπρακτη εφαρμογή αυτού στο πολιτισμικό, πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα θέλατε να δώσετε το δικαίωμα σε οποιανδήποτε να σας κατηγορήσει ότι υπηρετείτε τον Ειδισμικό Φασισμό, κάτι που αναπόφευχτα θα εγείρει την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ «ΑΔΕΛΦΩΝ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε., Η.Β ΚΑΙ Η.Π.Α!

    Θα μας επιτρέψετε επίσης με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη όπως η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) με την εισαγωγή κακουργηματικής βαθμίδας αδικημάτων έχει αναδρομική ισχύ σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία αδικημάτων, για όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε παρελθόντα χρόνο και δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ.
    Το αίτημα μας αυτό πηγάζει από εμπειρική της Ελληνικής πραγματικότητας γνώση και δικαιολογείται από τα ακόλουθα δεδομένα:

    1) Για εμάς τις αγνές φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας μας είναι ηθικά και λογικά αδιανόητο και παντελώς άδικο προς τα ήδη βάναυσα κακοποιημένα, εκ προθέσεως θανατωμένα και έχοντα υποστεί απόπειρα θανάτωσης εκ προθέσεως έμψυχα πλάσματα με έμμεσο τρόπο να κατηγοριοποιηθούν σε «τυχερά δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα διωχτεί και τιμωρηθεί με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο) και σε «άτυχα δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα «πέσει στα μαλακά» στη βάση πλημμεληματικής αντιμετώπισης του αδικήματος και τιμωρίας αυτού επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε πριν την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ της τροπολογίας).
    Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση και τιμωριτική διαφοροποίηση ομοίων (ή ταυτοτικών) αδικημάτων (η οποία μπορεί να αποφευχθεί έγκαιρα ως πρόβλεψη στην προς δημοσίευση τροπολογία ως ΦΕΚ) είναι παντελώς αβάσιμη λογικά και ηθικά και βεβαίως αστήριχτη από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι μόνο των αγνών φιλόζωων αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας.

    2) Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής φιλοζωίας και αντιστοίχου ερευνητικού – συγγραφικού έργου μου σας διαβεβαιώ (στη βάση στοιχείων που έχω) ότι – με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού προσώπων που ασχολούνται με την ακτιβιστική φιλοζωία ως μέλη φιλοζωικών σωματείων ή ως μεμονωμένα πρόσωπα – είναι πραγματικά ελάχιστο το ποσοστό κηδεμόνων κατοικίδιων που γνωρίζουν την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης μη-ανθρώπινων ζώων, τα νομοθετημένα αδικήματα και οι προβλεπόμενες τιμωρίες.
    Το ίδιο ισχύει επίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως βρίσκονται και οι δυνητικοί κακοποιητές!).

    Κοντολογίς, ο κάθε δυνητικός κακοποιητής (κηδεμόνας ή μη ζώου) έχει πλήρη άγνοια των συνεπειών των κακοποιητικών πράξεων του και κατά συνέπεια δεν έχει καμία αναστολή ή φόβο να διαπράξει τα πάσης φύσεως και σοβαρότητας κακοποιητικά αδικήματα κατά των μη-ανθρώπινων ζώων.

    3) Από έτους 2015 έως παρόντος χρόνου έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά χιλιάδες βάναυσες κακοποιήσεις με ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να έχουν καταγγελθεί και έφθασαν σε δικάσιμο και δυστυχώς ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έτυχαν της αρμόζουσας καταδίκης – τιμωρίας των δραστών.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει έως παρόντος χρόνου.

    Γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας ότι εδώ στη Κρήτη όπου διαμένω υπάρχουν ακόμα υπό εκκρεμότητα (χωρίς τελεσιδικία) υποθέσεις ομαδικών και μεμονωμένων δηλητηριάσεων, απαγχονισμών, βασανισμών,
    θανατώσεων με όπλο και σιδηρολοστούς κουταβιών και ενήλικων σκύλων και γατών (στεγαζόμενων σε σπίτια αλλά και άστεγων – περιπλανώμενων) από έτους 2016.
    Υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα πρωτοδίκως (λόγω επαναλαμβανόμενων αναβολών από μέρους των κατηγορουμένων) ή τελεσιδικήσει.
    4) Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε (ηλεκτρονικά και έντυπα) των πρώτων ποινών κάθειρξης σε φυλάκιση ενόχων για κακοποίηση μη-ανθρώπινων ζώων θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ δυνατό και πιστεύουμε αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, αφενός μεν για την γνωστοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας περί του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) και των τιμωριών που προβλέπονται σε αυτόν για βάναυσες μορφές κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρες θανατώσεων και αφετέρου θα λειτουργούσε έντονα αποτρεπτικά σε διάφορους δυνητικούς κακοποιητές γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πλέον με εγκλεισμό σε φυλακή αντί της επιστροφής τους στο σπίτι τους ακόμα και αν είχαν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για τις πράξεις τους.

    Σαφέστατα, η εκδίκαση των εκκρεμουσών, από έτους 2016, περιπτώσεων τελεσιδικίας με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία αποτελεσματικής επικοινωνιακής προσπάθειας μας προς την κατεύθυνση της αποτρεπτικότητας νέων βάναυσων κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρας θανατώσεων από δυνητικούς κακοποιητές.

    Οι επικοινωνιακές δράσεις μας ταχείας και μαζικής γνωστοποίησης του αυστηροποιημένου νόμου συνδυαστικά με όποιες καταδίκες με κάθειρξη προκύψουν από τις εκκρεμούσες δίκες του 2016 έως παρόντος χρόνου εκδικασμένες στη βάση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον 4039/2012 πιστεύουμε ότι θα έχουν άμεση και δραστική αποτρεπτική δύναμη.
    Άλλως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 5-10 χρόνια για μια νέα ισάξια ευκαιρία αλλά εν τω μεταξύ θα έχει διαπραχθεί σωρεία από κακουργηματικές πράξεις εναντίων των μη-ανθρώπινων ζώων.

    Συμπερασματικά, για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους αιτούμεθα όπως ο νέος νόμος συμπεριλαμβάνει ως κακουργηματικής φύσεως και αντιστοίχου εκδίκασης όλες τις προαναφερθείσες μορφές θανατώσεων ή βαρέων κακοποιητικών πράξεων του ανθρώπινου παράγοντα προς μη-ανθρώπινα ζώα, είτε πρόκειται για τετελεσμένες είτε για αντίστοιχες απόπειρες.

    Επίσης τα προβλεπόμενα στη τροπολογία να έχουν αναδρομική ισχύ έτσι ώστε όσα αδικήματα βαρέων κακοποιήσεων (που πλέον ονομαστικά θα προσδιορίζονται ως κακουργηματικές πράξεις) έχουν τελεστεί σε χρόνους προγενέστερους της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντιστοίχου ΦΕΚ και δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα να εκδικαστούν μελλοντικά στη βάση των αναφερομένων στην τροπολογία και αυτού του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012, όπως επίσης στα πλαίσια του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει αυτόν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ….ΩΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ)…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΩΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΒΙΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ (ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ), ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 19:01 | ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΑΝΗ

    Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων
    Οι ΑΓΝΕΣ φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας τις οποίες έχω τη τιμή να εκπροσωπώ χαίρονται ιδιαιτέρως που η συλλογική προσπάθεια μας έτυχε της αρμόζουσας των περιστάσεων ανταπόκρισης σε ότι αφορά το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλαγής από πλημμέλημα σε κακούργημα αδικημάτων σκληρής / επιβλαβούς συμπεριφοράς (π.χ κατά την διάρκεια εκπαίδευσης του ζώου, άρνησης ή αμέλειας του κατά τον νόμο υπεύθυνου παροχής προβλεπόμενης εκ του ισχύοντος νόμου ή εκ των περιστάσεων επιβαλλόμενης παροχής κτηνιατρικής φροντίδας / υπηρεσιών στο υποφέρον ζώο ή εγκαταλείψεως του ζώου που θέτει σε κίνδυνο την ευζωία, την ασφάλεια και κατ’ επέκταση συνολικά τη ζωή αυτού) ή βάναυσης κακοποίησης (π.χ πρόκληση βαρείας σωματικής βλάβης), βασανισμού, πνιγμού, δηλητηριάσεως, σακατέματος – αναπηρίας, ακρωτηριασμού, καψίματος, απαγχονισμού, στραγγαλισμού, μη-επιβαλλόμενης ή δυνάμενη αποφυγής ευθανασίας και βέβαια πάσης άλλης φύσεως θανάτωσης εκ προθέσεως μη-ανθρώπινων ζώων από τον ανθρώπινο παράγοντα.

    ΕΠΙΣΗΣ, ΡΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΜΗ-ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ (ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ) ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΡΑΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ (ΣΚΥΛΟΥ / ΓΑΤΑΣ), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ Η ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ή ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.

    Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες μορφές κακοποιήσεων θεωρούμε απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συμπεριληφθούν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ στη κατηγόρια κακοποιητικών πράξεων που με βάση τον αυστηροποιημένο καινούργιο νόμο θα ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.
    Το ίδιο φυσικά θα ΠΡΕΠΕΙ να ισχύσει και για τον υπό σύνθεση καινούργιο νόμο που η κυβέρνηση σας έχει την πρόθεση να ολοκληρώσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να αποτελέσει το νέο, επικαιροποιημένο και βελτιστοποιημένο, δικαιότερο και ηθικότερο νόμο που θα προστατεύει τα «Δικαιώματα των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» στη χώρα μας, στη βάση των αρχών της «Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Μη- Ανθρώπινων Ζώων» που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.

    Θεωρούμε «εκ των ουκ άνευ» να συμπεριληφθεί ως κακουργηματική πράξη και η ΑΠΟΠΕΙΡΑ (εκ προθέσεως) ΘΑΝΑΤΩΣΗΣ ή ΒΑΝΑΥΣΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (ανεξαρτήτως φύσεως και χρησιμοποιουμένων μέσων) μη-ανθρώπινου ζώου από άνθρωπο. Δεδομένου ότι η μοναδική διαφορά ανάμεσα σε πάσης φύσεως εκ προθέσεως θανάτωσης (τετελεσμένο γεγονός) και αντιστοίχου απόπειρας εκ προθέσεως θανάτωσης είναι το (επιτυχές ή αποτυχές) αποτέλεσμα της πράξεως.

    Η πρόθεση αφενός και η διατελούμενη πράξη αφετέρου από πλευράς κακοποιητή / δράστη παραμένουν ταυτοτικές στις δύο παραπάνω αναφερόμενες περιπτώσεις, και ως τέτοιες θα είναι απολύτως ηθικό, λογικό και δίκαιο αμφότερες να αντιμετωπίζονται, διώκονται και τιμωρούνται ως κακουργήματα πλέον.

    Εξάλλου, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας αντιμετωπίζεται και διώκεται από το νομικό μας σύστημα ως κακουργηματική πράξη το ίδιο οφείλουμε ως κοινωνία πολιτισμού και δικαίου, στο ηθικό πλαίσιο ισοτιμίας του ιερού δικαιώματος στη ζωή κάθε έμβιου νοήμονος, αισθανόμενου και συναισθανόμενου όντος, να συμβαίνει με την απόπειρα (εκ προθέσεως) θανάτωσης μη-ανθρώπινων ζώων.

    Άλλως, «τα δύο μέτρα, δύο σταθμά», με εμφαντικό τρόπο, ανάγουν σε Ειδισμικό Φασισμό (speciesism) και την έμπρακτη εφαρμογή αυτού στο πολιτισμικό, πολιτικό και νομικό σύστημα της χώρας μας. Ευελπιστώ ότι δεν θα θέλατε να δώσετε το δικαίωμα σε οποιανδήποτε να σας κατηγορήσει ότι υπηρετείτε τον Ειδισμικό Φασισμό, κάτι που αναπόφευχτα θα εγείρει την ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΝΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ «ΑΔΕΛΦΩΝ» ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε., Η.Β ΚΑΙ Η.Π.Α!

    Θα μας επιτρέψετε επίσης με την παρούσα επιστολή να επισημάνουμε την επιτακτική ανάγκη όπως η επικαιροποίηση του ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) με την εισαγωγή κακουργηματικής βαθμίδας αδικημάτων έχει αναδρομική ισχύ σε ότι αφορά αυτή την κατηγορία αδικημάτων, για όσα αδικήματα έχουν διαπραχθεί σε παρελθόντα χρόνο και δεν έχουν τελεσιδικήσει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ.
    Το αίτημα μας αυτό πηγάζει από εμπειρική της Ελληνικής πραγματικότητας γνώση και δικαιολογείται από τα ακόλουθα δεδομένα:

    1) Για εμάς τις αγνές φιλοζωικές δυνάμεις της χώρας μας είναι ηθικά και λογικά αδιανόητο και παντελώς άδικο προς τα ήδη βάναυσα κακοποιημένα, εκ προθέσεως θανατωμένα και έχοντα υποστεί απόπειρα θανάτωσης εκ προθέσεως έμψυχα πλάσματα με έμμεσο τρόπο να κατηγοριοποιηθούν σε «τυχερά δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα διωχτεί και τιμωρηθεί με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο) και σε «άτυχα δικαίωσης» (αυτά που ο κακοποιητής τους θα «πέσει στα μαλακά» στη βάση πλημμεληματικής αντιμετώπισης του αδικήματος και τιμωρίας αυτού επειδή το αδίκημα διαπράχθηκε πριν την ημερομηνία έκδοσης του αναμενόμενου ΦΕΚ της τροπολογίας).
    Μια τέτοια επιλεκτική αντιμετώπιση και τιμωριτική διαφοροποίηση ομοίων (ή ταυτοτικών) αδικημάτων (η οποία μπορεί να αποφευχθεί έγκαιρα ως πρόβλεψη στην προς δημοσίευση τροπολογία ως ΦΕΚ) είναι παντελώς αβάσιμη λογικά και ηθικά και βεβαίως αστήριχτη από το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όχι μόνο των αγνών φιλόζωων αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας.

    2) Μετά από 15 χρόνια ακτιβιστικής φιλοζωίας και αντιστοίχου ερευνητικού – συγγραφικού έργου μου σας διαβεβαιώ (στη βάση στοιχείων που έχω) ότι – με εξαίρεση ενός πολύ μικρού αριθμού προσώπων που ασχολούνται με την ακτιβιστική φιλοζωία ως μέλη φιλοζωικών σωματείων ή ως μεμονωμένα πρόσωπα – είναι πραγματικά ελάχιστο το ποσοστό κηδεμόνων κατοικίδιων που γνωρίζουν την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί διαχείρισης μη-ανθρώπινων ζώων, τα νομοθετημένα αδικήματα και οι προβλεπόμενες τιμωρίες.
    Το ίδιο ισχύει επίσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς βεβαίως βρίσκονται και οι δυνητικοί κακοποιητές!).

    Κοντολογίς, ο κάθε δυνητικός κακοποιητής (κηδεμόνας ή μη ζώου) έχει πλήρη άγνοια των συνεπειών των κακοποιητικών πράξεων του και κατά συνέπεια δεν έχει καμία αναστολή ή φόβο να διαπράξει τα πάσης φύσεως και σοβαρότητας κακοποιητικά αδικήματα κατά των μη-ανθρώπινων ζώων.

    3) Από έτους 2015 έως παρόντος χρόνου έχουν διαπραχθεί πανελλαδικά χιλιάδες βάναυσες κακοποιήσεις με ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών να έχουν καταγγελθεί και έφθασαν σε δικάσιμο και δυστυχώς ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό έτυχαν της αρμόζουσας καταδίκης – τιμωρίας των δραστών.
    Δεν μπορώ να γνωρίζω πόσες από αυτές έχουν τελεσιδικήσει έως παρόντος χρόνου.

    Γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας ότι εδώ στη Κρήτη όπου διαμένω υπάρχουν ακόμα υπό εκκρεμότητα (χωρίς τελεσιδικία) υποθέσεις ομαδικών και μεμονωμένων δηλητηριάσεων, απαγχονισμών, βασανισμών,
    θανατώσεων με όπλο και σιδηρολοστούς κουταβιών και ενήλικων σκύλων και γατών (στεγαζόμενων σε σπίτια αλλά και άστεγων – περιπλανώμενων) από έτους 2016.
    Υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα πρωτοδίκως (λόγω επαναλαμβανόμενων αναβολών από μέρους των κατηγορουμένων) ή τελεσιδικήσει.
    4) Η δημοσιοποίηση στα Μ.Μ.Ε (ηλεκτρονικά και έντυπα) των πρώτων ποινών κάθειρξης σε φυλάκιση ενόχων για κακοποίηση μη-ανθρώπινων ζώων θα αποτελούσε ένα πάρα πολύ δυνατό και πιστεύουμε αποτελεσματικό επικοινωνιακό εργαλείο, αφενός μεν για την γνωστοποίηση και περαιτέρω ενημέρωση της Ελληνικής κοινωνίας περί του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012 (αλλά και του υπό εκπόνηση νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον προηγούμενο νόμο 4039/2012) και των τιμωριών που προβλέπονται σε αυτόν για βάναυσες μορφές κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρες θανατώσεων και αφετέρου θα λειτουργούσε έντονα αποτρεπτικά σε διάφορους δυνητικούς κακοποιητές γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν πλέον με εγκλεισμό σε φυλακή αντί της επιστροφής τους στο σπίτι τους ακόμα και αν είχαν κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για τις πράξεις τους.

    Σαφέστατα, η εκδίκαση των εκκρεμουσών, από έτους 2016, περιπτώσεων τελεσιδικίας με βάση τον επικαιροποιημένο – αυστηροποιημένο νόμο θα αποτελέσει μια άριστη ευκαιρία αποτελεσματικής επικοινωνιακής προσπάθειας μας προς την κατεύθυνση της αποτρεπτικότητας νέων βάναυσων κακοποιήσεων, θανατώσεων και απόπειρας θανατώσεων από δυνητικούς κακοποιητές.

    Οι επικοινωνιακές δράσεις μας ταχείας και μαζικής γνωστοποίησης του αυστηροποιημένου νόμου συνδυαστικά με όποιες καταδίκες με κάθειρξη προκύψουν από τις εκκρεμούσες δίκες του 2016 έως παρόντος χρόνου εκδικασμένες στη βάση ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει τον 4039/2012 πιστεύουμε ότι θα έχουν άμεση και δραστική αποτρεπτική δύναμη.
    Άλλως, θα χρειαστεί να περιμένουμε 5-10 χρόνια για μια νέα ισάξια ευκαιρία αλλά εν τω μεταξύ θα έχει διαπραχθεί σωρεία από κακουργηματικές πράξεις εναντίων των μη-ανθρώπινων ζώων.

    Συμπερασματικά, για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους αιτούμεθα όπως ο νέος νόμος συμπεριλαμβάνει ως κακουργηματικής φύσεως και αντιστοίχου εκδίκασης όλες τις προαναφερθείσες μορφές θανατώσεων ή βαρέων κακοποιητικών πράξεων του ανθρώπινου παράγοντα προς μη-ανθρώπινα ζώα, είτε πρόκειται για τετελεσμένες είτε για αντίστοιχες απόπειρες.

    Επίσης τα προβλεπόμενα στη τροπολογία να έχουν αναδρομική ισχύ έτσι ώστε όσα αδικήματα βαρέων κακοποιήσεων (που πλέον ονομαστικά θα προσδιορίζονται ως κακουργηματικές πράξεις) έχουν τελεστεί σε χρόνους προγενέστερους της ημερομηνίας δημοσίευσης του αντιστοίχου ΦΕΚ και δεν έχουν τελεσιδικήσει ακόμα να εκδικαστούν μελλοντικά στη βάση των αναφερομένων στην τροπολογία και αυτού του επικαιροποιημένου – αυστηροποιημένου ισχύοντος νόμου 4039/2012, όπως επίσης στα πλαίσια του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει αυτόν.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ Η ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΕΩΣ….ΩΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΑΡΕΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ (ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ)…ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΕΣ ΩΣ «ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΕΙΔΕΧΘΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΒΙΟΚΤΟΝΙΑΣ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΕΥΦΥΩΝ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ (ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ – ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΠΟΝΟ), ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 19:22 | Σεραφειμ Ιμυρζιαδης

    Σε καταγγελίες κακοποίησης θα πρέπει να απαιτείται κτηνιατρική
    γνωμάτευση από τη τοπική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την επιβεβαίωση της.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:44 | Ολγα Αβρηλια

    ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16
    Παρ1 β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους,
    Διευκρινηση: στον εντονο σωματικο πονο και στη σωματικη εξαντληση αναφερεστε και στην ΕΚΟΥΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΠΕΙΝΑ ή ΔΙΨΑ? Ως σημερα, όταν καποιος υπεβαλε τα ζωα στο μαρτυριο της πεινας κ της διψας, τοτε αναφεροταν ως ΠΑΘΗΤΙΚΗ κακοποιηση και δεν ειχε τις ιδιες συνεπειες με την ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ κακοποιηση. Θεωρουμε σημαντικο να αναφερθει/διευκρινιστει ότι εχει την ΙΔΙΑ τεραστια σημασια ο αργος θανατος από πεινα κ διψα ( που εχουμε δει σε σπιτια συλλεκτων ή ψυχικα αρρωστων ανθρωπων, αλλα ειχε αντιμετωπιστει ως μικρης σημασιας κακοποιηση) . Παρακαλουμε να διευκρινιστει στην αναφορα σας περι σωματικης εξαντλησης . Η σωματικη εξαντληση μπορει να επελθει και από ελλειψη αποπαρασιτωσεων, από πολυωρο κυνηγι χωρις νερο, από ευτελη υποτυπωδη τροφη (όχι μονο από παντελη ελλειψη τροφης)

  • 20 Μαΐου 2021, 19:35 | Αναστασία Διαμαντή

    (α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη

    Να οριστεί τι θεωρείται μη επιτρεπτός τρόπος εκπαίδευσης. Εργαλεία που προκαλούν πόνο, στραγγαλισμό, ηλεκτροπληξία , στρες , σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα να απαγορευτούν. Όπως πνίχτες (αλυσίδες συρόμενες), πνίχτες με αγκάθια/καρφιά, ηλεκτρικά κολάρα και ηλεκτρικές ράβδοι. Συγκεκριμένα,όλα αυτά τα εργαλεία να χαρακτηριστούν παράνομα και ανήθικα. Οι παραβάτες να τιμωρούνται για κακοποίηση ζώου υπό όλες τις συνθήκες και η πώληση τους να γίνει παράνομη. Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν πως αυτά τα εργαλεία φέρουν πολλά σωματικά προβλήματα στα ζώα (στραγγαλισμό,προβλήματα στους λεμφαδένες, στην τραχεία, στον αυχένα , στην όραση, θάνατοι από εγκεφαλικό λόγω εγκεφαλικής ισχαιμίας) και πολλά ψυχολογικά προβλήματα (στρες, φοβίες, επιθετικότητα).

    Η επιστήμη και η ψυχολογία έχει προχωρήσει! Υπάρχουν μέθοδοι εκπαίδευσης που δεν χρειάζονται την επιβολή σωματικού και ψυχολογικου εκφοβισμού. Ήρθε η ώρα να απαγορευτούν αυτά τα μεσαιωνικά εργαλεία κακοποίησης.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:07 | ΧΙΛΙΑΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Σχολιάζω στο Άρθρο 16 τα εξής:

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.

    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί κακοποίηση και ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:15 | Κώστας

    Σε καταγγελίες κακοποίησης θα πρέπει να απαιτείται κτηνιατρική γνωμάτευση από τη τοπική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την επιβεβαίωση της.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:27 | Κωνσταντίνος Σφήκας – Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

    Σε καταγγελίες κακοποίησης θα πρέπει να απαιτείται κτηνιατρική γνωμάτευση από τη τοπική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την επιβεβαίωση της.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:33 | ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:18 | Νικόλαος Σφήκας

    Σε καταγγελίες κακοποίησης θα πρέπει να απαιτείται κτηνιατρική γνωμάτευση από τη τοπική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για την επιβεβαίωση της.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:17 | Στέλλα Βογιατζάκη

    Σ τηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens αναφορικά με το άρθρο. Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:52 | Στέλλα Βογιατζάκη

    Στηρίζω και εγω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.

  • 20 Μαΐου 2021, 18:04 | ΙΑΚΩΒΟΥ Δ

    Σχολιάζω στο Άρθρο 16 τα εξής:

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.

    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί κακοποίηση και ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:14 | ΑΧΑΙΚΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΠΕΡΙΤΑΣ»

    ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    Η Θέση μας ήταν πάντα σαφής και ξεκάθαρη υπέρ της ευζωίας και προστασίας των αδέσποτων ζώων και υπέρ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισής τους. Αυτό ήταν ανέκαθεν αρμοδιότητα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έτσι έπρεπε να παραμείνει, τόσο για την πολύχρονη εμπειρία διαχείρισης του θέματος των ζώων συντροφιάς όσο και για την τεχνογνωσία. Έχουμε ήδη εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μας και έχουμε συνταχθεί με τους επιστημονικούς φορείς (Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) ως προς τη μεταφορά μέρους ή όλης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε ένα αναρμόδιο υπουργείο , το υπουργείο Εσωτερικών. Εκτιμώ ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να αντιτάσσεται ή να διαφοροποιείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
    Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση, δεν θα αναφερθώ στις θετικές διατάξεις για την προστασία των ζώων και ειδικά των αδέσποτων , με τις οποίες αλίμονο συμφωνούμε όλοι . Ωστόσο, είμαι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε μετατροπή του άρθρου 9 του Ν4039/12 , το οποίο διασφάλιζε την ευζωία των ζώων μέσω των δημόσιων φορέων, υπεύθυνα και συστηματικά, με την εποπτεία των υπηρεσιών τους. Η ανάθεση της διαχείρισης αδέσποτων ζώων σε ΜΚΟ και σωματεία και η παραμονή τους σε παράνομα ιδιωτικά καταφύγια, μόνο διαυγής και υπεύθυνη δεν είναι και παράλληλα ανοίγει παράθυρο στην παράνομη εκτροφή, διακίνηση και εμπορία των ζώων. Είναι απορίας άξια και αδιανόητη η διευκόλυνση της κερδοσκοπίας, μέσω της πρόφασης των – τιμολογημένων διαδικτυακών – υιοθεσιών των ζώων και εν συνεχεία της εξαφάνισης τους σε άλλες χώρες, οι οποίες ήδη έχουν προβλήματα με αδέσποτα ζώα και προβαίνουν σε ευθανασίες. Είναι αντιφατικό και οξύμωρο, τη στιγμή που η Ελλάδα θα έπρεπε να εναρμονίζει τη νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή, να εκδίδει εφαρμοστικά μέτρα των νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών για την Υγεία των Ζώων (Καν. ΕΕ αριθ. 2016/429, 2019/2035) ώστε να ξεκαθαρίζονται όλα τα ζητήματα σχετικά με τις εμπορικού και μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς (εγκαταστάσεις, πιστοποιητικά κλπ), η αρμοδιότητα μετακινείται ξεκάρφωτη σε διοικητικό υπουργείο όπου όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι να οργανωθεί και να λειτουργήσει (εάν λειτουργήσει) θα χαθεί πολύτιμος χρόνος σε βάρος της προστασίας των ζώων και υπέρ του μαύρου εμπορίου εν γένει των ζώων συντροφιάς και της εκμετάλλευσης των αδεσπότων σκύλων και γατών.
    ΠΡΟΕΔΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

  • 20 Μαΐου 2021, 17:15 | Νατασα Μπομπολακη,προεδρος της ΠΦΠΟ

    Ως πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας συμφωνώ με τις προτάσεις και ενστάσεις της άρθρου

    ΕΠΙΣΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ.
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 39 ΠΑΡ 3 ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ .ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ

    ΟΧΙ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ .3 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΖΩΩΝ .ΕΙΝΑΙ ΜΑΣΤΙΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ .

    ΝΑΙ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΥΖΩΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ .ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ

    ΝΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

    ΟΧΙ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΦΑΙΡΕΣΗ .ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΚΛΠ

    ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ . ΕΛΕΟΣ

    ΝΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΟΡΙΣΤΙΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΩΣ 10.000 ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ

    ΟΧΙ ΟΙ 5ΜΕΛΕΙΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ . ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΣΥΝΤΑΓΗ .ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ .

    ΟΧΙ ΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ . ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ .

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
    ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΠΟΣΟ ΑΚΡΑΙΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ .

  • 20 Μαΐου 2021, 17:31 | ΜΑΡΙΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορνιθολογίας (Π.Ο.Ο.)

  • 20 Μαΐου 2021, 17:53 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Χ

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.

    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί κακοποίηση και ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 20 Μαΐου 2021, 17:30 | Φωτεινή Θέου

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Απαγορεύονται όπως διαβάζουμε στο άρθρο 16
    «Κακοποίηση των ζώων»:
    «(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και…».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν ορίζει ξεκάθαρα ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης με αποτέλεσμα η ασυδοσία εκπαιδευτών σκύλων (με κολάρα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, και με βία δηλαδή με στρες, πόνο και αγωνία να υποτάσσουν τα ζώα) και έτσι να συνεχίζεται και μαζί με αυτή ο βασανισμός κυρίως των σκυλιών.
    Στο άρθρο 16§3 αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα».
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η άμεση κτηνιατρική φροντίδα – περίθαλψη του τραυματισμένου από το ατύχημα ζώου, προτείνεται όπως στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους του άρθρου 7, να υπάρξει σχετική ρύθμιση για 24ωρη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας από τους συμβεβλημένου προς τούτο κτηνίατρους, ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση να μεταβαίνουν στο τόπο του συμβάντος και να παρέχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους.
    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Το δέσιμο σκύλων και γατών ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    ❖ Απαγορεύεται η περιφορά και η δημόσια σφαγή ζώων σε θρησκευτικές εορτές, πανηγύρια, λοταρίες, κληρώσεις, διαγωνισμοί κλπ, με έπαθλο ζωντανά ζώα, πχ. ΛΕΣΒΟΣ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Να προβλεφθεί η ποινική ευθύνη και επομένως η δίωξη των Δήμων, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν ή καταστρατηγούν την νομοθεσία, επανατοποθετούν ζώα σε σημεία που είναι πολύ πιθανή η μη δυνατότητα αυτοσυντήρησης των ζώων με συνέπεια ακόμη και τον θάνατό τους από ασιτία ή ασθένειες, η πιθανότητα τραυματισμού ή και θανάτου του στην προσπάθειά του να επανέλθει στο σημείο που ζούσε πριν την περισυλλογή του κοκ.
    ❖ Στο οικείο άρθρο να οριστούν ρητά οι ποινές για τα ανωτέρω. Στο δε οικείο άρθρο των διοικητικών κυρώσεων να οριστούν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΝΟΕΊΤΑΙ ΝΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ, ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΙΝΕΣ.
    ❖ Η εγκατάλειψη τραυματισμένου μετά από τροχαίο, από τον οδηγό του οχήματος, πρέπει απαραίτητα να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα και δη στην κατηγορία του κακουργήματος, καθότι το γεγονός συμβαίνει εξαιρετικά συχνά.
    ❖ Θα πρέπει να αναφερθούν ρητά, έστω και ενδεικτικά, ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης πχ ΠΝΙΧΤΗΣ, άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, μέθοδοι που προκαλούν, πόνο, στρες, αγωνία.
    ❖ Να μην θεωρείται κακούργημα η έλλειψη εμβολιασμού των ζώων καθότι κατά τη γνώμη μας είναι ακραίο κάτι τέτοιο.
    ❖ Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού……
    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ: όπου προάγεται η έννοια της φιλοζωίας και μόνο και δεν προκύπτει εξαναγκασμός, ταλαιπωρία, στρες και αγωνία στο ζώο.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:35 | ΠΑΥΛΟΣ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:17 | ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗ

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:23 | ΜΑΡΙΑ ΛΥΚΟΥΔΗ

    Στηρίζω τις θέσεις του φιλοζωικού σωματείου «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens

    Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:00 | Ιωαννης Καραντανης

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:37 | Μιχάλης Μανωλαράκης

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Απαγορεύονται όπως διαβάζουμε στο άρθρο 16
    «Κακοποίηση των ζώων»:
    «(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και…».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν ορίζει ξεκάθαρα ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης με αποτέλεσμα η ασυδοσία εκπαιδευτών σκύλων (με κολάρα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, και με βία δηλαδή με στρες, πόνο και αγωνία να υποτάσσουν τα ζώα) και έτσι να συνεχίζεται και μαζί με αυτή ο βασανισμός κυρίως των σκυλιών.
    Στο άρθρο 16§3 αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα».
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η άμεση κτηνιατρική φροντίδα – περίθαλψη του τραυματισμένου από το ατύχημα ζώου, προτείνεται όπως στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους του άρθρου 7, να υπάρξει σχετική ρύθμιση για 24ωρη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας από τους συμβεβλημένου προς τούτο κτηνίατρους, ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση να μεταβαίνουν στο τόπο του συμβάντος και να παρέχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους.
    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Το δέσιμο σκύλων και γατών ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    ❖ Απαγορεύεται η περιφορά και η δημόσια σφαγή ζώων σε θρησκευτικές εορτές, πανηγύρια, λοταρίες, κληρώσεις, διαγωνισμοί κλπ, με έπαθλο ζωντανά ζώα, πχ. ΛΕΣΒΟΣ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Να προβλεφθεί η ποινική ευθύνη και επομένως η δίωξη των Δήμων, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν ή καταστρατηγούν την νομοθεσία, επανατοποθετούν ζώα σε σημεία που είναι πολύ πιθανή η μη δυνατότητα αυτοσυντήρησης των ζώων με συνέπεια ακόμη και τον θάνατό τους από ασιτία ή ασθένειες, η πιθανότητα τραυματισμού ή και θανάτου του στην προσπάθειά του να επανέλθει στο σημείο που ζούσε πριν την περισυλλογή του κοκ.
    ❖ Στο οικείο άρθρο να οριστούν ρητά οι ποινές για τα ανωτέρω. Στο δε οικείο άρθρο των διοικητικών κυρώσεων να οριστούν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΝΟΕΊΤΑΙ ΝΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ, ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΙΝΕΣ.
    ❖ Η εγκατάλειψη τραυματισμένου μετά από τροχαίο, από τον οδηγό του οχήματος, πρέπει απαραίτητα να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα και δη στην κατηγορία του κακουργήματος, καθότι το γεγονός συμβαίνει εξαιρετικά συχνά.
    ❖ Θα πρέπει να αναφερθούν ρητά, έστω και ενδεικτικά, ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης πχ ΠΝΙΧΤΗΣ, άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, μέθοδοι που προκαλούν, πόνο, στρες, αγωνία.
    ❖ Να μην θεωρείται κακούργημα η έλλειψη εμβολιασμού των ζώων καθότι κατά τη γνώμη μας είναι ακραίο κάτι τέτοιο.
    ❖ Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού……
    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ: όπου προάγεται η έννοια της φιλοζωίας και μόνο και δεν προκύπτει εξαναγκασμός, ταλαιπωρία, στρες και αγωνία στο ζώο.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:59 | Όλγα Λιάρα

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Απαγορεύονται όπως διαβάζουμε στο άρθρο 16
    «Κακοποίηση των ζώων»:
    «(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και…».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Δυστυχώς ο νομοθέτης δεν ορίζει ξεκάθαρα ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης με αποτέλεσμα η ασυδοσία εκπαιδευτών σκύλων (με κολάρα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, και με βία δηλαδή με στρες, πόνο και αγωνία να υποτάσσουν τα ζώα) και έτσι να συνεχίζεται και μαζί με αυτή ο βασανισμός κυρίως των σκυλιών.
    Στο άρθρο 16§3 αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα».
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η άμεση κτηνιατρική φροντίδα – περίθαλψη του τραυματισμένου από το ατύχημα ζώου, προτείνεται όπως στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους του άρθρου 7, να υπάρξει σχετική ρύθμιση για 24ωρη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας από τους συμβεβλημένου προς τούτο κτηνίατρους, ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση να μεταβαίνουν στο τόπο του συμβάντος και να παρέχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους.
    ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Το δέσιμο σκύλων και γατών ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ
    ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ
    ❖ Απαγορεύεται η περιφορά και η δημόσια σφαγή ζώων σε θρησκευτικές εορτές, πανηγύρια, λοταρίες, κληρώσεις, διαγωνισμοί κλπ, με έπαθλο ζωντανά ζώα, πχ. ΛΕΣΒΟΣ.
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    ❖ Να προβλεφθεί η ποινική ευθύνη και επομένως η δίωξη των Δήμων, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν ή καταστρατηγούν την νομοθεσία, επανατοποθετούν ζώα σε σημεία που είναι πολύ πιθανή η μη δυνατότητα αυτοσυντήρησης των ζώων με συνέπεια ακόμη και τον θάνατό τους από ασιτία ή ασθένειες, η πιθανότητα τραυματισμού ή και θανάτου του στην προσπάθειά του να επανέλθει στο σημείο που ζούσε πριν την περισυλλογή του κοκ.
    ❖ Στο οικείο άρθρο να οριστούν ρητά οι ποινές για τα ανωτέρω. Στο δε οικείο άρθρο των διοικητικών κυρώσεων να οριστούν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα.
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΝΟΕΊΤΑΙ ΝΑ ΔΙΩΚΕΤΑΙ, ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ, Ο ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ-ΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΣΥΛΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΙΝΕΣ.
    ❖ Η εγκατάλειψη τραυματισμένου μετά από τροχαίο, από τον οδηγό του οχήματος, πρέπει απαραίτητα να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα και δη στην κατηγορία του κακουργήματος, καθότι το γεγονός συμβαίνει εξαιρετικά συχνά.
    ❖ Θα πρέπει να αναφερθούν ρητά, έστω και ενδεικτικά, ποιες είναι οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης πχ ΠΝΙΧΤΗΣ, άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας, μέθοδοι που προκαλούν, πόνο, στρες, αγωνία.
    ❖ Να μην θεωρείται κακούργημα η έλλειψη εμβολιασμού των ζώων καθότι κατά τη γνώμη μας είναι ακραίο κάτι τέτοιο.
    ❖ Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού……
    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ: όπου προάγεται η έννοια της φιλοζωίας και μόνο και δεν προκύπτει εξαναγκασμός, ταλαιπωρία, στρες και αγωνία στο ζώο.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:57 | Μανος ψαρακ

    ΣΥΜΦΩΝΏ ΜΕ ΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΥ
    ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΏΝ ΖΏΩΝ
    ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 16:45 | Σοφία Γεωργίου

    Στο άρθρο 16§3 αναφέρεται ότι «Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα». Για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού που είναι η άμεση κτηνιατρική φροντίδα – περίθαλψη του τραυματισμένου από το ατύχημα ζώου, είναι απαραίτητο στο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από τους δήμους του άρθρου 7, να υπάρξει σχετική ρύθμιση για 24ωρη παροχή κτηνιατρικής φροντίδας από τους συμβεβλημένου προς τούτο κτηνίατρους, ώστε σε συντρέχουσα περίπτωση να μεταβαίνουν στο τόπο του συμβάντος και να παρέχουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:37 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:41 | ΜΑΙΡΗ ΣΑΡΑΦΗ

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:10 | Ιόλη Αμπλιανίτη

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:53 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπός.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:43 | liana

    Άρθρο 16
    Όπου αναγράφεται «κακοποίηση ζώων» να τροποποιηθεί σε «κακοποίηση ζώων συντροφιάς» και να προσδιοριστεί η έννοια της «κακής μεταχείρισης» ( να υπάρξει σαφής ορισμός της που να την διαχωρίζει από την ευζωία) ή να διαγραφεί πλήρωs

    Το σχέδιο νόμου αφορα μόνο τα ζώα συντροφιάς και θα πρέπει στο αρθρο 16 να γίνεται σωστή αναφορά. Για τα υπόλοιπα ζώα π.χ. παραγωγικά κ.α. υπάρχουν ΕΚ που καθορίζουν τους κανόνες ευζωίας και αν χρειάζονται βελτίωση θα πρεπει να γίνει σε άλλο νομικό κείμενο και όχι σε αυτό.

    Δεν υπάρχει λογος να υπάρχει η φραση ¨»Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.»
    Κάθε κτηνιατρική πραξη καθορίζεται από την επιστήμη και όχι από την Νομοθεσία.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:19 | Βηθλεέμ

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων
    Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:55 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ Φ.

    Στο συγκεκριμένο άρθρο αναγράφεται η πρόταση: ‘‘Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός’’.
    Αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά διαχωρίζεται η στείρωση χωρίς θεραπευτικό σκοπό από κάθε άλλη ιατρική πράξη. Δεδομένου ότι και η στείρωση είναι ιατρική πράξη , σαφέστατα και αυταπόδεικτα αποτελεί ακρωτηριασμό αν δεν υπάρχει θεραπευτικός σκοπό

  • 20 Μαΐου 2021, 14:18 | Ισμήνη Ρέλλου

    Στηρίζω τις θέσεις του Σωματείου Προστασίας Ζώων «Γατοδράση Αθήνας- Cat Rescue Athens»:Παρ. 3: να προβλεφθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τον παραβάτη της σχετικής υποχρέωσης, ειδάλλως η συγκεκριμένη διάταξη καθίσταται ατελής.