Άρθρο 10 Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς – Εμπόριο σκύλων και γατών

1. Η μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) από ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα άλλο ή από έδαφος ή τρίτη χώρα σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέπεται από τις διατάξεις του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 2013 σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 998/2003 (L 178) καθώς και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 577/2013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 20132013 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2013 για τα υποδείγματα εγγράφων ταυτοποίησης σχετικά με τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις σκύλων, γατών και ικτίδων, την κατάρτιση καταλόγων εδαφών και τρίτων χωρών, καθώς και τη μορφή, τη διάταξη και τις γλωσσικές απαιτήσεις των δηλώσεων που πιστοποιούν τη συμμόρφωση με ορισμένους όρους οι οποίοι προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 576/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
2. Το εμπόριο σκύλων και γατών από κράτος- μέλος της ΕΕ ή τρίτη χώρα διέπεται από τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 σχετικά με τις μεταδοτικές νόσους των ζώων και για την τροποποίηση και την κατάργηση ορισμένων πράξεων στον τομέα της υγείας των ζώων (L 84) και του Κανονισμού (ΕΚ) 1/2005 του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2004 για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά και συναφείς δραστηριότητες και για την τροποποίηση των οδηγιών 64/432/ΕΟΚ και 93/119/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1255/97 (L 3).
3. Οι σκύλοι και οι γάτες που μετακινούνται στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να έχουν εμβολιαστεί κατά της λύσσας με τον εμβολιασμό να είναι σε ισχύ. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού της λύσσας, εκτός εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας σύμφωνα με γνωμάτευση πιστοποιημένου κτηνιάτρου. Η κατώτατη ηλικία στην οποία μπορεί να εμβολιαστεί το ζώο κατά του ιού της λύσσας είναι οι δώδεκα (12) εβδομάδες.
4. Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
5. Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, που προστατεύονται από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.
6. Οι παρ. 3 και 4 δεν εφαρμόζονται κατά τις μετακινήσεις ή μεταφορές που διενεργούνται από τα συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων από και προς τα κτηνιατρεία, τις κτηνιατρικές κλινικές και τα καταφύγια εντός της Επικράτειας.
7. Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικών και άλλων λεωφορείων.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:15 | Ζαχαρακης Κωστας

    Σχολιάζουμε στο Άρθρο 10 τα εξής:
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους της απαγόρευση μετακίνησης ζώων συντροφιάς άνω των 10 κιλών. Ειδικά των ιδιοκτητών όπου η «νησιωτική» μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει με ιδιωτικά μέσα. Προτείνουμε την αφαίρεση του ορισμού: «μικρών ζώων συντροφιάς» με τον ορισμό: «ζώων συντροφιάς».

  • 15 Μαΐου 2021, 19:06 | ΜΗΧΑΙΛΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ
    Η μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:15 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ
    Η μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 15 Μαΐου 2021, 19:16 | Aggie Diamand

    Άρθρο 10 Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο. ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο. ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών: α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων). β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα). γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες). δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες). ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ ❖ Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ. Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει κατάργηση των εξωτερικών κουτιών – κλουβιών μεταφοράς. Σε όλες τις προηγμένες χώρες η μεταφορά ζώων με ΙΧ, ακόμη και για την χρήση κυνηγιού, πραγματοποιείται με ειδικό κλουβί προσαρμοσμένο στις διαστάσεις εντός του αυτοκινήτου.

  • 15 Μαΐου 2021, 18:40 | Λία Παπαζαφειρίου

    Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:
    α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).
    β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).
    γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ
    ❖ Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.
    Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο.
    Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει κατάργηση των εξωτερικών κουτιών – κλουβιών μεταφοράς. Σε όλες τις προηγμένες χώρες η μεταφορά ζώων με ΙΧ, ακόμη και για την χρήση κυνηγιού, πραγματοποιείται με ειδικό κλουβί προσαρμοσμένο στις διαστάσεις εντός του αυτοκινήτου.

  • Άρθρο 10 «Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς – Εμπόριο σκύλων και γατών».

    http://www.opengov.gr/ypes/?p=7909

    παρ. 4 «Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

    5.Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, που προστατεύονται από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.». Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται – δυστυχώς μόνο για τα σκυλιά και τα γατιά – να μπαίνουν στους χώρου αποσκευών. Δυστυχώς για τα άγρια, τραυματισμένα ζώα που στέλνονται στα κέντρα περίθαλψης συνήθως με Κ.Τ.Ε.Λ. η πρακτική αυτή θα συνεχίζεται αφού ο νομοθέτης τονίζει τα εξής στην παρ. 7.: «Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικών και άλλων λεωφορείων».

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ – Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

    Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο.

    Πρόταση

    Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.

    Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
    Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:

    α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).

    β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).

    γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).

    δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).

    ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ

    Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.

  • 15 Μαΐου 2021, 14:05 | Δημήτρης Γιακουμης

    Ναι στην μεταφορά των3 σκυλιών με εξωτερικά κουτιά

  • Άρθρο 10

    Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:
    α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).
    β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).
    γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ
    ❖ Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.
    Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο.
    Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει κατάργηση των εξωτερικών κουτιών – κλουβιών μεταφοράς. Σε όλες τις προηγμένες χώρες η μεταφορά ζώων με ΙΧ, ακόμη και για την χρήση κυνηγιού, πραγματοποιείται με ειδικό κλουβί προσαρμοσμένο στις διαστάσεις εντός του αυτοκινήτου.

    Λεοντιάδου Σοφία
    Πρόεδρος,
    φιλοζωικού πολιτιστικού σωματείου «Φροντίζω» Απ.Μ.Π 9216/1012

  • 15 Μαΐου 2021, 11:18 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ν

    Η οδηγική ασφάλεια2. Η ασφάλεια και η υγεία του σκύλου3. Η δυνατότητα αποφυγής της άμεσης επαφής των επιβατών με το σκύλο, στις περιπτώσεις σκύλων που διατηρούνται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις4. Η πρακτικότητα1. Οδηγική ασφάλεια.Οποιοδήποτε ερέθισμα, οπτικό, ακουστικό ή οσφρητικό, μπορεί να προκαλέσει κάποια απότομη αντίδραση και μετακίνηση του σκύλου μας. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανάγκη για μερική απομόνωση του σκύλου τουλάχιστον από τον οδηγό, ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε απόσπαση της προσοχής του από ενδεχόμενη απότομη κίνηση ή γαύγισμα του σκύλου.
    Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, η τοποθέτηση σκύλου εντός του χώρου επιβατών ενός οχήματος, είναι ικανή να προκαλέσει ακόμη και θανάσιμους τραυματισμούς στους ανθρώπους που κάθονται μπροστά από το μέρος στο οποίο τοποθετείται ο σκύλος, εφόσον δε βρίσκεται σε ειδικό και σταθεροποιημένο κουτί μεταφοράς, ενώ και ο σκύλος κινδυνεύει από σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο.
    Η προτιμότερη λύση για την εξασφάλιση της οδηγικής ασφάλειας των ανθρώπων και κατ΄ επέκταση και των σκύλων που βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο, είναι να τοποθετείται ο σκύλος σε σταθεροποιημένο κουτί μεταφοράς εκτός οχήματος και συγκεκριμένα στο πίσω μέρος επιβατικών οχημάτων ή στην καρότσα φορτηγών. Στις περιπτώσεις που αυτό δε μπορεί να εφαρμοστεί, θα πρέπει ο σκύλος να είναι τοποθετημένος σε σταθεροποιημένο κλουβί μεταφοράς, ή περιορισμένος στο πίσω μέρος του οχήματος, με κάποιο διαχωριστικό που να αποτρέπει την είσοδο και κίνηση του στο μπροστά μέρος του οχήματος, ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος.
    Για τα κουτιά μεταφοράς σκύλων ισχύουν οι προϋποθέσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη να μην υπερβαίνουν σε μήκος το 30% του οχήματος, έτσι ώστε εκτός από την οδηγική ασφάλεια των επιβατών του οχήματος με το οποίο μεταφέρεται κάποιος σκύλος, να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια των οχημάτων που θα βρεθούν στο οδόστρωμα στον ίδιο χώρο και χρόνο.2. Η ασφάλεια και η υγεία του σκύλου
    Η τοποθέτηση σκύλων εντός οχημάτων κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους, έχει προκαλέσει σε αρκετές περιπτώσεις το θάνατό τους από θερμοπληξία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν τα ζώα παρέμειναν για πολλές ώρες σε οχήματα με κλειστά παράθυρα υπό υψηλές θερμοκρασίες.Αντίθετα, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας θάνατος σκύλου που να οφείλεται σε καιρικές συνθήκες (υπερβολικό κρύο ή ζέστη), όταν αυτός μεταφέρεται σε ειδικό κουτί εκτός οχήματος, ή θάνατος σκύλου που μεταφέρεται εκτός οχήματος (στο πίσω μέρος επιβατικών αυτοκινήτων ή σε καρότσα μικρών φορτηγών), λόγω τροχαίου ή άλλου ατυχήματος.Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αερισμός στο χώρο που βρίσκεται ο σκύλος και να γίνονται τακτικές στάσεις για παροχή νερού ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.Δημοσιεύματα που θέλουν τα σκυλιά να μπορούν να στέκονται όρθια και να πίνουν όποτε θέλουν νερό στην διάρκεια ενός ταξιδιού, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν γραφικά, αν δεν ήταν ανεφάρμοστα και επικίνδυνα. Ούτε οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο μπορούν να σηκωθούν όρθιοι εντός αυτοκινήτου. Ενώ το νερό ως υγρό, δε μπορεί να μείνει στατικό σε περίπτωση αναταράξεων από λακκούβες κλπ. Ακόμη και αν κάποιος τοποθετήσει δοχείο με νερό, με ανοιχτό και φαρδύ στόμιο για να χωρά το ρύγχος του σκύλου, το πιθανότερο είναι να χυθεί το νερό στη διαδρομή και ο σκύλος να μην έχει δυνατότητα να δροσιστεί.3. Η αποφυγή άμεσης επαφής των επιβατών με το σκύλο, στις περιπτώσεις σκύλων που διατηρούνται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις και όχι εντός οικίας, στα πλαίσια μείωσης της πιθανότητας μεταφοράς παρασίτων όπως κρότωνες, ψύλλοι, και ανεπιθύμητων οσμών, θα πρέπει να αποτελεί επιλογή, που αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του οδηγού και των επιβατών ενός αυτοκινήτου.Ανεξάρτητα από την ορθή αντιπαρασιτική μέριμνα που δίνει ένας άνθρωπος στο σκύλο του, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούν πάνω στο ζώο ορισμένα κοινά παράσιτα, όπως οι κρότωνες και οι ψύλλοι έστω προσωρινά.Αυτό ισχύει σίγουρα για τα σκυλιά που ζούνε σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, οι οποίες θεωρούνται και καταλληλότερος χώρος διαβίωσης από οποιοδήποτε διαμέρισμα.
    Επίσης, τα σκυλιά εργασίας (κυνηγετικά, ποιμενικά), που ζουν σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, έχουν τη δική τους μυρωδιά, η οποία για τον άνθρωπο είναι βαριά και συχνά δυσάρεστη, ενώ κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν εκκρίσεις ούρων ή κοπράνων από το ζώο στη διάρκεια ενός ταξιδιού, ακόμη και αν γίνονται συχνές στάσεις.Η αποφυγή μεταφοράς ανεπιθύμητων παρασίτων στον άνθρωπο και το σπίτι, εφόσον οι ιδιοκτήτες το επιθυμούν, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τη μεταφορά του σκυλιού τους εκτός οχήματος, με τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω.4. Πρακτικότητα.
    Κάθε νόμος, κρίνεται πρωτίστως από το ρεαλισμό που διέπει τις διατάξεις του και τη δυνατότητα των πολιτών να τον εφαρμόσουν.
    Το μέγεθος των κυνηγετικών αλλά και των ποιμενικών σκύλων, σε συνδυασμό με το μεγάλο πλήθος σκύλων (περισσότερους του ενός) που μπορεί να κατέχει ένας κυνηγός ή ένας κτηνοτρόφος αντίστοιχα, καθιστά ανεδαφική, ανεφάρμοστη και παράλογη οποιαδήποτε προσέγγιση υποχρεωτικής τοποθέτησης των κυνηγετικών και ποιμενικών σκύλων εντός αυτοκινήτου, κατά τις μετακινήσεις μας.
    Υπάρχουν κυνηγοί που έχουν δύο, τρία, ή ακόμα περισσότερα σκυλιά.
    Σε περίπτωση που απαγορευτεί η μεταφρά σκύλων σε κουτιά μεταφοράς που τοποθετούνται πίσω από το όχημα ή στην καρότσα μικρών φορτηγών, όσοι έχουν περισσότερα από ένα σκυλιά θα βρεθούν άμεσα σε αδιέξοδο σε οτι αφορά στις μετακινήσεις τους. Σε αυτήν τη περίπτωση, είναι πιθανό το να αποφασίσουν να τα παραδώσουν στους οικείους Δήμους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και να διογκωθεί έτσι ακόμη περισσότερο, το ήδη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.Συμπεράσματα – προτάσεις:
    Σε όλη την Ευρώπη είναι νόμιμη και επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων σε κουτιά μεταφοράς, τα οποία μάλιστα τοποθετούνται στον κοτσαδόρο του αυτοκινήτου.Θεωρούμε πως τουλάχιστον για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει στο νομοσχέδιο που έρχεται, όχι μόνο να μην απαγορευτεί η μεταφορά σκυλιού εκτός οχήματος, αλλά αντίθετα, να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια τα σκυλιά τους σε ειδικά κουτιά μεταφοράς εκτός οχήματος.
    Οι προδιαγραφές τέτοιων κουτιών μεταφοράς που τοποθετούνται στο πίσω μέρος επιβατικών αυτοκινήτων ή στην καρότσα των μικρών φορτηγών, ανά μέγεθος και σχήμα ζώου, μπορούνε εύκολα να διαμορφωθούν από την επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων.Το γεγονός πως η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο υπάγονται και οι αρμόδιες επιστημονικές ειδικότητες (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής), αλλά μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, ακυρώνει την επιστημονική δεοντολογία και τεκμηρίωση στις διατάξεις που αυτό περιλαμβάνει.
    Ζητούμε με το νόμο που φέρνει η Κυβέρνηση, να κατοχυρωθεί οριστικά η μεταφορά σκύλων σε κουτιά που θα τοποθετούνται πίσω από τα επιβατικά αυτοκίνητα ή στις καρότσες μικρών φορτηγών, ως μία από τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις στη μεταφορά των τετράποδων φίλων μας, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
    Τα κυνηγετικά και ποιμενικά σκυλιά είναι ζώα εργασίας και όχι συντροφιάς και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια σε κάθε θεσμική πρωτοβουλία.Θα πρέπει πριν από κάθε νομοθετική διαδικασία να υπάρχει διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες. Το να μην καλείται η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε νομοθετικές διαδικασίες που σχετίζονται με την άσκηση της θήρας, τους κυνηγούς και τα κυνηγετικά σκυλιά δεν αρμόζει σε δημοκρατικό κράτος, ούτε σε χώρα που βρίσκεται σε υγειονομική και οικονομική κρίση.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:19 | Mariza

    Πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα μεταφορά με τα δημόσια μέσα μεταφοράς όλων των ζώων: μικρόσωμων ,μεσαίου μεγέθους ή μεγαλόσωμων, μαζί με τον κηδεμόνα τους.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:16 | stefanos trilofop

    Η οδηγική ασφάλεια2. Η ασφάλεια και η υγεία του σκύλου3. Η δυνατότητα αποφυγής της άμεσης επαφής των επιβατών με το σκύλο, στις περιπτώσεις σκύλων που διατηρούνται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις4. Η πρακτικότητα1. Οδηγική ασφάλεια.Οποιοδήποτε ερέθισμα, οπτικό, ακουστικό ή οσφρητικό, μπορεί να προκαλέσει κάποια απότομη αντίδραση και μετακίνηση του σκύλου μας. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανάγκη για μερική απομόνωση του σκύλου τουλάχιστον από τον οδηγό, ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε απόσπαση της προσοχής του από ενδεχόμενη απότομη κίνηση ή γαύγισμα του σκύλου.
    Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, η τοποθέτηση σκύλου εντός του χώρου επιβατών ενός οχήματος, είναι ικανή να προκαλέσει ακόμη και θανάσιμους τραυματισμούς στους ανθρώπους που κάθονται μπροστά από το μέρος στο οποίο τοποθετείται ο σκύλος, εφόσον δε βρίσκεται σε ειδικό και σταθεροποιημένο κουτί μεταφοράς, ενώ και ο σκύλος κινδυνεύει από σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο.
    Η προτιμότερη λύση για την εξασφάλιση της οδηγικής ασφάλειας των ανθρώπων και κατ΄ επέκταση και των σκύλων που βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο, είναι να τοποθετείται ο σκύλος σε σταθεροποιημένο κουτί μεταφοράς εκτός οχήματος και συγκεκριμένα στο πίσω μέρος επιβατικών οχημάτων ή στην καρότσα φορτηγών. Στις περιπτώσεις που αυτό δε μπορεί να εφαρμοστεί, θα πρέπει ο σκύλος να είναι τοποθετημένος σε σταθεροποιημένο κλουβί μεταφοράς, ή περιορισμένος στο πίσω μέρος του οχήματος, με κάποιο διαχωριστικό που να αποτρέπει την είσοδο και κίνηση του στο μπροστά μέρος του οχήματος, ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος.
    Για τα κουτιά μεταφοράς σκύλων ισχύουν οι προϋποθέσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη να μην υπερβαίνουν σε μήκος το 30% του οχήματος, έτσι ώστε εκτός από την οδηγική ασφάλεια των επιβατών του οχήματος με το οποίο μεταφέρεται κάποιος σκύλος, να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια των οχημάτων που θα βρεθούν στο οδόστρωμα στον ίδιο χώρο και χρόνο.2. Η ασφάλεια και η υγεία του σκύλου
    Η τοποθέτηση σκύλων εντός οχημάτων κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους, έχει προκαλέσει σε αρκετές περιπτώσεις το θάνατό τους από θερμοπληξία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν τα ζώα παρέμειναν για πολλές ώρες σε οχήματα με κλειστά παράθυρα υπό υψηλές θερμοκρασίες.Αντίθετα, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας θάνατος σκύλου που να οφείλεται σε καιρικές συνθήκες (υπερβολικό κρύο ή ζέστη), όταν αυτός μεταφέρεται σε ειδικό κουτί εκτός οχήματος, ή θάνατος σκύλου που μεταφέρεται εκτός οχήματος (στο πίσω μέρος επιβατικών αυτοκινήτων ή σε καρότσα μικρών φορτηγών), λόγω τροχαίου ή άλλου ατυχήματος.Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αερισμός στο χώρο που βρίσκεται ο σκύλος και να γίνονται τακτικές στάσεις για παροχή νερού ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.Δημοσιεύματα που θέλουν τα σκυλιά να μπορούν να στέκονται όρθια και να πίνουν όποτε θέλουν νερό στην διάρκεια ενός ταξιδιού, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν γραφικά, αν δεν ήταν ανεφάρμοστα και επικίνδυνα. Ούτε οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο μπορούν να σηκωθούν όρθιοι εντός αυτοκινήτου. Ενώ το νερό ως υγρό, δε μπορεί να μείνει στατικό σε περίπτωση αναταράξεων από λακκούβες κλπ. Ακόμη και αν κάποιος τοποθετήσει δοχείο με νερό, με ανοιχτό και φαρδύ στόμιο για να χωρά το ρύγχος του σκύλου, το πιθανότερο είναι να χυθεί το νερό στη διαδρομή και ο σκύλος να μην έχει δυνατότητα να δροσιστεί.3. Η αποφυγή άμεσης επαφής των επιβατών με το σκύλο, στις περιπτώσεις σκύλων που διατηρούνται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις και όχι εντός οικίας, στα πλαίσια μείωσης της πιθανότητας μεταφοράς παρασίτων όπως κρότωνες, ψύλλοι, και ανεπιθύμητων οσμών, θα πρέπει να αποτελεί επιλογή, που αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του οδηγού και των επιβατών ενός αυτοκινήτου.Ανεξάρτητα από την ορθή αντιπαρασιτική μέριμνα που δίνει ένας άνθρωπος στο σκύλο του, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούν πάνω στο ζώο ορισμένα κοινά παράσιτα, όπως οι κρότωνες και οι ψύλλοι έστω προσωρινά.Αυτό ισχύει σίγουρα για τα σκυλιά που ζούνε σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, οι οποίες θεωρούνται και καταλληλότερος χώρος διαβίωσης από οποιοδήποτε διαμέρισμα.
    Επίσης, τα σκυλιά εργασίας (κυνηγετικά, ποιμενικά), που ζουν σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, έχουν τη δική τους μυρωδιά, η οποία για τον άνθρωπο είναι βαριά και συχνά δυσάρεστη, ενώ κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν εκκρίσεις ούρων ή κοπράνων από το ζώο στη διάρκεια ενός ταξιδιού, ακόμη και αν γίνονται συχνές στάσεις.Η αποφυγή μεταφοράς ανεπιθύμητων παρασίτων στον άνθρωπο και το σπίτι, εφόσον οι ιδιοκτήτες το επιθυμούν, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τη μεταφορά του σκυλιού τους εκτός οχήματος, με τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω.4. Πρακτικότητα.
    Κάθε νόμος, κρίνεται πρωτίστως από το ρεαλισμό που διέπει τις διατάξεις του και τη δυνατότητα των πολιτών να τον εφαρμόσουν.
    Το μέγεθος των κυνηγετικών αλλά και των ποιμενικών σκύλων, σε συνδυασμό με το μεγάλο πλήθος σκύλων (περισσότερους του ενός) που μπορεί να κατέχει ένας κυνηγός ή ένας κτηνοτρόφος αντίστοιχα, καθιστά ανεδαφική, ανεφάρμοστη και παράλογη οποιαδήποτε προσέγγιση υποχρεωτικής τοποθέτησης των κυνηγετικών και ποιμενικών σκύλων εντός αυτοκινήτου, κατά τις μετακινήσεις μας.
    Υπάρχουν κυνηγοί που έχουν δύο, τρία, ή ακόμα περισσότερα σκυλιά.
    Σε περίπτωση που απαγορευτεί η μεταφρά σκύλων σε κουτιά μεταφοράς που τοποθετούνται πίσω από το όχημα ή στην καρότσα μικρών φορτηγών, όσοι έχουν περισσότερα από ένα σκυλιά θα βρεθούν άμεσα σε αδιέξοδο σε οτι αφορά στις μετακινήσεις τους. Σε αυτήν τη περίπτωση, είναι πιθανό το να αποφασίσουν να τα παραδώσουν στους οικείους Δήμους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και να διογκωθεί έτσι ακόμη περισσότερο, το ήδη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.Συμπεράσματα – προτάσεις:
    Σε όλη την Ευρώπη είναι νόμιμη και επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων σε κουτιά μεταφοράς, τα οποία μάλιστα τοποθετούνται στον κοτσαδόρο του αυτοκινήτου.Θεωρούμε πως τουλάχιστον για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει στο νομοσχέδιο που έρχεται, όχι μόνο να μην απαγορευτεί η μεταφορά σκυλιού εκτός οχήματος, αλλά αντίθετα, να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια τα σκυλιά τους σε ειδικά κουτιά μεταφοράς εκτός οχήματος.
    Οι προδιαγραφές τέτοιων κουτιών μεταφοράς που τοποθετούνται στο πίσω μέρος επιβατικών αυτοκινήτων ή στην καρότσα των μικρών φορτηγών, ανά μέγεθος και σχήμα ζώου, μπορούνε εύκολα να διαμορφωθούν από την επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων.Το γεγονός πως η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο υπάγονται και οι αρμόδιες επιστημονικές ειδικότητες (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής), αλλά μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, ακυρώνει την επιστημονική δεοντολογία και τεκμηρίωση στις διατάξεις που αυτό περιλαμβάνει.
    Ζητούμε με το νόμο που φέρνει η Κυβέρνηση, να κατοχυρωθεί οριστικά η μεταφορά σκύλων σε κουτιά που θα τοποθετούνται πίσω από τα επιβατικά αυτοκίνητα ή στις καρότσες μικρών φορτηγών, ως μία από τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις στη μεταφορά των τετράποδων φίλων μας, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
    Τα κυνηγετικά και ποιμενικά σκυλιά είναι ζώα εργασίας και όχι συντροφιάς και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια σε κάθε θεσμική πρωτοβουλία.Θα πρέπει πριν από κάθε νομοθετική διαδικασία να υπάρχει διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες. Το να μην καλείται η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε νομοθετικές διαδικασίες που σχετίζονται με την άσκηση της θήρας, τους κυνηγούς και τα κυνηγετικά σκυλιά δεν αρμόζει σε δημοκρατικό κράτος, ούτε σε χώρα που βρίσκεται σε υγειονομική και οικονομική κρίση.

  • 15 Μαΐου 2021, 11:29 | ΓΚΟΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    Η οδηγική ασφάλεια2. Η ασφάλεια και η υγεία του σκύλου3. Η δυνατότητα αποφυγής της άμεσης επαφής των επιβατών με το σκύλο, στις περιπτώσεις σκύλων που διατηρούνται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις4. Η πρακτικότητα1. Οδηγική ασφάλεια.Οποιοδήποτε ερέθισμα, οπτικό, ακουστικό ή οσφρητικό, μπορεί να προκαλέσει κάποια απότομη αντίδραση και μετακίνηση του σκύλου μας. Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ανάγκη για μερική απομόνωση του σκύλου τουλάχιστον από τον οδηγό, ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε απόσπαση της προσοχής του από ενδεχόμενη απότομη κίνηση ή γαύγισμα του σκύλου.
    Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, η τοποθέτηση σκύλου εντός του χώρου επιβατών ενός οχήματος, είναι ικανή να προκαλέσει ακόμη και θανάσιμους τραυματισμούς στους ανθρώπους που κάθονται μπροστά από το μέρος στο οποίο τοποθετείται ο σκύλος, εφόσον δε βρίσκεται σε ειδικό και σταθεροποιημένο κουτί μεταφοράς, ενώ και ο σκύλος κινδυνεύει από σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο.
    Η προτιμότερη λύση για την εξασφάλιση της οδηγικής ασφάλειας των ανθρώπων και κατ΄ επέκταση και των σκύλων που βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο, είναι να τοποθετείται ο σκύλος σε σταθεροποιημένο κουτί μεταφοράς εκτός οχήματος και συγκεκριμένα στο πίσω μέρος επιβατικών οχημάτων ή στην καρότσα φορτηγών. Στις περιπτώσεις που αυτό δε μπορεί να εφαρμοστεί, θα πρέπει ο σκύλος να είναι τοποθετημένος σε σταθεροποιημένο κλουβί μεταφοράς, ή περιορισμένος στο πίσω μέρος του οχήματος, με κάποιο διαχωριστικό που να αποτρέπει την είσοδο και κίνηση του στο μπροστά μέρος του οχήματος, ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος.
    Για τα κουτιά μεταφοράς σκύλων ισχύουν οι προϋποθέσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως για παράδειγμα η πρόβλεψη να μην υπερβαίνουν σε μήκος το 30% του οχήματος, έτσι ώστε εκτός από την οδηγική ασφάλεια των επιβατών του οχήματος με το οποίο μεταφέρεται κάποιος σκύλος, να εξασφαλίζεται και η ασφάλεια των οχημάτων που θα βρεθούν στο οδόστρωμα στον ίδιο χώρο και χρόνο.2. Η ασφάλεια και η υγεία του σκύλου
    Η τοποθέτηση σκύλων εντός οχημάτων κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους, έχει προκαλέσει σε αρκετές περιπτώσεις το θάνατό τους από θερμοπληξία κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν τα ζώα παρέμειναν για πολλές ώρες σε οχήματα με κλειστά παράθυρα υπό υψηλές θερμοκρασίες.Αντίθετα, δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας θάνατος σκύλου που να οφείλεται σε καιρικές συνθήκες (υπερβολικό κρύο ή ζέστη), όταν αυτός μεταφέρεται σε ειδικό κουτί εκτός οχήματος, ή θάνατος σκύλου που μεταφέρεται εκτός οχήματος (στο πίσω μέρος επιβατικών αυτοκινήτων ή σε καρότσα μικρών φορτηγών), λόγω τροχαίου ή άλλου ατυχήματος.Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αερισμός στο χώρο που βρίσκεται ο σκύλος και να γίνονται τακτικές στάσεις για παροχή νερού ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.Δημοσιεύματα που θέλουν τα σκυλιά να μπορούν να στέκονται όρθια και να πίνουν όποτε θέλουν νερό στην διάρκεια ενός ταξιδιού, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν γραφικά, αν δεν ήταν ανεφάρμοστα και επικίνδυνα. Ούτε οι άνθρωποι που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο μπορούν να σηκωθούν όρθιοι εντός αυτοκινήτου. Ενώ το νερό ως υγρό, δε μπορεί να μείνει στατικό σε περίπτωση αναταράξεων από λακκούβες κλπ. Ακόμη και αν κάποιος τοποθετήσει δοχείο με νερό, με ανοιχτό και φαρδύ στόμιο για να χωρά το ρύγχος του σκύλου, το πιθανότερο είναι να χυθεί το νερό στη διαδρομή και ο σκύλος να μην έχει δυνατότητα να δροσιστεί.3. Η αποφυγή άμεσης επαφής των επιβατών με το σκύλο, στις περιπτώσεις σκύλων που διατηρούνται σε υπαίθριες εγκαταστάσεις και όχι εντός οικίας, στα πλαίσια μείωσης της πιθανότητας μεταφοράς παρασίτων όπως κρότωνες, ψύλλοι, και ανεπιθύμητων οσμών, θα πρέπει να αποτελεί επιλογή, που αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του οδηγού και των επιβατών ενός αυτοκινήτου.Ανεξάρτητα από την ορθή αντιπαρασιτική μέριμνα που δίνει ένας άνθρωπος στο σκύλο του, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούν πάνω στο ζώο ορισμένα κοινά παράσιτα, όπως οι κρότωνες και οι ψύλλοι έστω προσωρινά.Αυτό ισχύει σίγουρα για τα σκυλιά που ζούνε σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, οι οποίες θεωρούνται και καταλληλότερος χώρος διαβίωσης από οποιοδήποτε διαμέρισμα.
    Επίσης, τα σκυλιά εργασίας (κυνηγετικά, ποιμενικά), που ζουν σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, έχουν τη δική τους μυρωδιά, η οποία για τον άνθρωπο είναι βαριά και συχνά δυσάρεστη, ενώ κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν εκκρίσεις ούρων ή κοπράνων από το ζώο στη διάρκεια ενός ταξιδιού, ακόμη και αν γίνονται συχνές στάσεις.Η αποφυγή μεταφοράς ανεπιθύμητων παρασίτων στον άνθρωπο και το σπίτι, εφόσον οι ιδιοκτήτες το επιθυμούν, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με τη μεταφορά του σκυλιού τους εκτός οχήματος, με τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω.4. Πρακτικότητα.
    Κάθε νόμος, κρίνεται πρωτίστως από το ρεαλισμό που διέπει τις διατάξεις του και τη δυνατότητα των πολιτών να τον εφαρμόσουν.
    Το μέγεθος των κυνηγετικών αλλά και των ποιμενικών σκύλων, σε συνδυασμό με το μεγάλο πλήθος σκύλων (περισσότερους του ενός) που μπορεί να κατέχει ένας κυνηγός ή ένας κτηνοτρόφος αντίστοιχα, καθιστά ανεδαφική, ανεφάρμοστη και παράλογη οποιαδήποτε προσέγγιση υποχρεωτικής τοποθέτησης των κυνηγετικών και ποιμενικών σκύλων εντός αυτοκινήτου, κατά τις μετακινήσεις μας.
    Υπάρχουν κυνηγοί που έχουν δύο, τρία, ή ακόμα περισσότερα σκυλιά.
    Σε περίπτωση που απαγορευτεί η μεταφρά σκύλων σε κουτιά μεταφοράς που τοποθετούνται πίσω από το όχημα ή στην καρότσα μικρών φορτηγών, όσοι έχουν περισσότερα από ένα σκυλιά θα βρεθούν άμεσα σε αδιέξοδο σε οτι αφορά στις μετακινήσεις τους. Σε αυτήν τη περίπτωση, είναι πιθανό το να αποφασίσουν να τα παραδώσουν στους οικείους Δήμους, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία και να διογκωθεί έτσι ακόμη περισσότερο, το ήδη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.Συμπεράσματα – προτάσεις:
    Σε όλη την Ευρώπη είναι νόμιμη και επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων σε κουτιά μεταφοράς, τα οποία μάλιστα τοποθετούνται στον κοτσαδόρο του αυτοκινήτου.Θεωρούμε πως τουλάχιστον για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει στο νομοσχέδιο που έρχεται, όχι μόνο να μην απαγορευτεί η μεταφορά σκυλιού εκτός οχήματος, αλλά αντίθετα, να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να μπορούν να μεταφέρουν με ασφάλεια τα σκυλιά τους σε ειδικά κουτιά μεταφοράς εκτός οχήματος.
    Οι προδιαγραφές τέτοιων κουτιών μεταφοράς που τοποθετούνται στο πίσω μέρος επιβατικών αυτοκινήτων ή στην καρότσα των μικρών φορτηγών, ανά μέγεθος και σχήμα ζώου, μπορούνε εύκολα να διαμορφωθούν από την επιστημονική κοινότητα των κτηνιάτρων.Το γεγονός πως η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο υπάγονται και οι αρμόδιες επιστημονικές ειδικότητες (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής), αλλά μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, ακυρώνει την επιστημονική δεοντολογία και τεκμηρίωση στις διατάξεις που αυτό περιλαμβάνει.
    Ζητούμε με το νόμο που φέρνει η Κυβέρνηση, να κατοχυρωθεί οριστικά η μεταφορά σκύλων σε κουτιά που θα τοποθετούνται πίσω από τα επιβατικά αυτοκίνητα ή στις καρότσες μικρών φορτηγών, ως μία από τις πλέον ενδεδειγμένες λύσεις στη μεταφορά των τετράποδων φίλων μας, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
    Τα κυνηγετικά και ποιμενικά σκυλιά είναι ζώα εργασίας και όχι συντροφιάς και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια σε κάθε θεσμική πρωτοβουλία.Θα πρέπει πριν από κάθε νομοθετική διαδικασία να υπάρχει διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες. Το να μην καλείται η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε νομοθετικές διαδικασίες που σχετίζονται με την άσκηση της θήρας, τους κυνηγούς και τα κυνηγετικά σκυλιά δεν αρμόζει σε δημοκρατικό κράτος, ούτε σε χώρα που βρίσκεται σε υγειονομική και οικονομική κρίση.12 Μαΐου 2021, 22:19 | ΒΑΣΙΟΥΡΗΣ

  • 15 Μαΐου 2021, 01:45 | Παναγιώτης Κρητικός

    Ναι στη μεταφορά των σκύλων σε εξωτερικά αξιοπρεπή κουτιά

  • 14 Μαΐου 2021, 23:43 | Χρήστος Γούρναρης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ
    Η μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 20:51 | ΙΡΙΣ

    Σε όλες τις προηγμένες χώρες επιστρέπεται η μετακίνηση των σκύλων, ακόμα και των μεγαλόσωμων, με τον ιδιοκτήτη τους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πληρώνοντας αντίτιμο εισιτηρίου.

  • 14 Μαΐου 2021, 16:27 | Νέλλη Ζησιμοπούλου

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ όπως αναφέρονται κάτωθι:

    Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:
    α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).
    β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).
    γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ
    ❖ Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.
    ________________________________________

  • 14 Μαΐου 2021, 16:31 | ΤΣΙΠΛΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣΗ μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 16:39 | ΕΛΠΙΝΙΚΗ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣΗ μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 16:28 | Αννα Τερσή

    παρ. 4 «Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

    5.Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, που προστατεύονται από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.». Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται – δυστυχώς μόνο για τα σκυλιά και τα γατιά – να μπαίνουν στους χώρου αποσκευών. Δυστυχώς για τα άγρια, τραυματισμένα ζώα που στέλνονται στα κέντρα περίθαλψης συνήθως με Κ.Τ.Ε.Λ. η πρακτική αυτή θα συνεχίζεται αφού ο νομοθέτης τονίζει τα εξής στην παρ. 7.: «Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικών και άλλων λεωφορείων».

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ

    Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο.

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΦΠΟ

    Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:
    α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).
    β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).
    γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ

    ❖ Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.

  • 14 Μαΐου 2021, 16:16 | ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣΗ μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 16:01 | ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣΗ μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 16:32 | ΓΙΩΡΓΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣΗ μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 16:05 | ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣΗ μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 16:49 | AΡΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ Κ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣΗ μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 15:43 | ΦΙΛΟΘΗΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣΗ μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • Σχολιάζουμε στο Άρθρο 10 τα εξής:
    Εκπροσωπούμε τον Όμιλο Φίλων Ιστριακών Ιχνηλατών Ελλάδος.
    Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους της απαγόρευση μετακίνησης ζώων συντροφιάς άνω των 10 κιλών. Ειδικά των ιδιοκτητών όπου η «νησιωτική» μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει με ιδιωτικά μέσα. Προτείνουμε την αφαίρεση του ορισμού: «μικρών ζώων συντροφιάς» με τον ορισμό: «ζώων συντροφιάς».

  • 14 Μαΐου 2021, 13:08 | ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΠΟΛΥΞΕΝΗ

    Oχι στην μεταφορα σκυλων με αυτοκινητο σε εξωτερικα κουτια

  • 14 Μαΐου 2021, 12:43 | Χρήστος Μαρκεζίνης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣΗ μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:43 | Μουτσάτσος Νίκος

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣΗ μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος, πάντα με σωστές προδιαγραφές και ασφάλεια.

  • 14 Μαΐου 2021, 12:49 | Σωτηρια

    παρ. 4 «Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
    5.Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, που προστατεύονται από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.». Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται – δυστυχώς μόνο για τα σκυλιά και τα γατιά – να μπαίνουν στους χώρου αποσκευών. Δυστυχώς για τα άγρια, τραυματισμένα ζώα που στέλνονται στα κέντρα περίθαλψης συνήθως με Κ.Τ.Ε.Λ. η πρακτική αυτή θα συνεχίζεται αφού ο νομοθέτης τονίζει τα εξής στην παρ. 7.: «Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικών και άλλων λεωφορείων».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο.
    Πρόταση
    Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:
    α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).
    β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).
    γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ
    ❖ Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.
    ________________________________________

  • 14 Μαΐου 2021, 10:14 | Νικος

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλο κουτί εκτός του οχήματος.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:36 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΟΥΖΑΣ

    Στηρίζω τις θέσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ΚΑΙ Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Αττικής κ Σαρωνικού (82 σωματεία)

    παρ. 4 «Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
    5.Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, που προστατεύονται από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.». Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται – δυστυχώς μόνο για τα σκυλιά και τα γατιά – να μπαίνουν στους χώρου αποσκευών. Δυστυχώς για τα άγρια, τραυματισμένα ζώα που στέλνονται στα κέντρα περίθαλψης συνήθως με Κ.Τ.Ε.Λ. η πρακτική αυτή θα συνεχίζεται αφού ο νομοθέτης τονίζει τα εξής στην παρ. 7.: «Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικών και άλλων λεωφορείων».

    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ

    Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο.
    Πρόταση
    Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ. τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:
    α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).
    β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).
    γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ
    ❖ Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.

  • 14 Μαΐου 2021, 10:03 | Αναστασία Παυλοπούλου

    Να επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων ελεύθερα χωρίς κλουβιά ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

  • 14 Μαΐου 2021, 08:56 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

    Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο.

    Πρόταση

    Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.

    Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
    Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:

    α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).

    β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).

    γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).

    δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).

    ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ

    Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.

  • 14 Μαΐου 2021, 00:37 | Αικατερίνη Χ.

    Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο.
    Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.

    Να επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
    Να επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:
    α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).

    β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).

    γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).

    δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).

    ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ

    Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.

  • 13 Μαΐου 2021, 23:15 | ΚΟΥΤΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.
    Μικρά ζώα θεωρούνται στο άρθρο 2 παράγραφος 4, τα σκυλιά που δεν υπερβαίνουν τα 10 κιλά. Με την προϋπόθεση αυτή απαγορεύεται η μετακίνηση των μεγαλύτερων ζώων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακόμα και με συνοδούς. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη και τις περισσότερες φορές ακατόρθωτη τη μεταφορά και μετακίνηση, όταν στο ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου και στην παράγραφο 28 προβλέπονται τα εξής:
    28.«Μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση»: οποιαδήποτε μετακίνηση ζώου συντροφιάς που συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, η οποία (α) δεν αποσκοπεί στην πώληση ή στην κατ’ άλλο τρόπο μεταβίβαση της κυριότητας του εν λόγω ζώου συντροφιάς και (β) είναι μέρος της μετακίνησης του ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, είτε υπό την άμεση ευθύνη του είτε υπό την ευθύνη εξουσιοδοτημένου προσώπου, στις περιπτώσεις που το ζώο συντροφιάς δεν βρίσκεται μαζί με τον ιδιοκτήτη του. Στην τελευταία περίπτωση, τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στοιχεία που αποδεικνύουν και την αντίστοιχη μετακίνηση του ιδιοκτήτη.
    Η παράλειψη της «μη εμπορικής σημασίας» μεταφοράς μεγαλύτερων ζώων, με τα κατάλληλα για την ευζωία και άνεση μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί για να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες πρακτικά και πρωτίστως οικονομικά.

  • 13 Μαΐου 2021, 21:18 | Ελένη

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣΗ μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 13 Μαΐου 2021, 18:33 | Πανελλαδικη Φιλοζωικη Περιβαλλοντική Ομοσπονδια ΚΑΙ Ζωοφιλική Ομοσπονδία Αττικής κ Σαρωνικου (82 σωματεία)

    Άρθρο 10 «Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς – Εμπόριο σκύλων και γατών».
    http://www.opengov.gr/ypes/?p=7909
    παρ. 4 «Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους. Οι σκύλοι βοήθειας, εφόσον φέρουν λουρί χειρισμού, μπορούν να μεταφέρονται στα μέσα μεταφοράς, χωρίς κλουβί μεταφοράς και χωρίς φίμωτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.
    5.Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, που προστατεύονται από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιάς.». Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται – δυστυχώς μόνο για τα σκυλιά και τα γατιά – να μπαίνουν στους χώρου αποσκευών. Δυστυχώς για τα άγρια, τραυματισμένα ζώα που στέλνονται στα κέντρα περίθαλψης συνήθως με Κ.Τ.Ε.Λ. η πρακτική αυτή θα συνεχίζεται αφού ο νομοθέτης τονίζει τα εξής στην παρ. 7.: «Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων συντροφιάς στον χώρο αποσκευών σε λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τουριστικών και άλλων λεωφορείων».
    ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΦΠΟ
    Παραμένει προβληματική η μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών παρά τα αιτήματα των φιλοζωικών φορέων εδώ και χρόνια είχε αδιαφορήσει επιδεικτικά για τα προβλήματα που προκαλούνται κατά τη μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Μ.Μ.Μ. εντούτοις, ούτε αυτό το σχέδιο νόμου δίνει λύση καθώς αναφέρεται μόνο στα μικρόσωμα σκυλιά και γατιά, σε αυτά δηλαδή που χωρούν σε κλουβί μεταφοράς, για όλα τα άλλα δεν υπάρχει μέριμνα. Τα μεγαλόσωμα, δηλαδή τα σκυλιά, και πάλι δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τρένα, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό, Κ.Τ.Ε.Λ., Η.Σ.Α.Π. καθώς δεν ορίζεται ούτε το να ταξιδεύουν π.χ. φορώντας φίμωτρο.
    Πρόταση
    Μέχρι 15 κιλά πρέπει να θεωρείται ως μικρό ζώο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά στο χώρο των αποσκευών κλπ τραυματισμένων ή αρρώστων ζώων της άγριας ζωής που μεταφέρονται σε εξειδικευμένο κτηνιατρείο.
    ❖ Επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων άνω των 15 κιλών:
    α) σε πλοία (με λουρί οδηγό στους κοινόχρηστους χώρους πλην των εστιατορίων και bar καθώς και στις καμπίνες, απαγορεύεται ρητά η παραμονή τους στα γκαράζ και στους αποθηκευτικούς χώρους των πλοίων).
    β) Στα μέσα σταθερής τροχιάς (κοντά στον συνοδό τους, καθισμένα στο πάτωμα).
    γ) Στα αστικά λεωφορεία πλην των ωρών αιχμής (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    δ) Στα υπεραστικά λεωφορεία με αριθμητικό περιορισμό έως δύο σε κάθε δρομολόγιο (με λουρί οδηγό κοντά στον συνοδό τους και καθισμένα στο πάτωμα, αλλά όχι μπροστά από πόρτες).
    ε) Στα αεροπλάνα σύμφωνα με του κανόνες της ΙΑΤΑ
    ❖ Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, η χρήση του φίμωτρου είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ και εναπόκειται στην κρίση του συνοδού ο οποίος είναι και υπεύθυνος για κάθε ζημιά ή βλάβη προκαλέσει το ζώο του σύμφωνα με το 924ΑΚ.
    ________________________________________

  • 13 Μαΐου 2021, 17:42 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ

    Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.’’
    Με την παραπάνω πρόταση δεδομένου ότι μικρό ζώο συντροφιάς θεωρείται το ζώο έως 10 κιλά αποκλείονται από τα μέσα μεταφοράς όλα τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς καθώς και η συνοδεία των ζώων μέσω μεταφορέα, ή οποιουδήποτε αδειοδοτημένου προσώπου τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και ευζωίας καθιστώντας την μεταφορά οποιουδήποτε ζώου εξαιρετικά δύσκολη

  • 13 Μαΐου 2021, 14:53 | ΑΘΗΝΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

    Η μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 13 Μαΐου 2021, 14:30 | ΜΗΝΑΣ ΓΚΙΝΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

    Η μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 13 Μαΐου 2021, 14:58 | mike

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

    Η μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 13 Μαΐου 2021, 14:17 | ΔΗΜΟΣ Γ.

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

    Η μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 13 Μαΐου 2021, 14:57 | ΔΗΜΟΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

    Η μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 13 Μαΐου 2021, 14:56 | ΤΣΙΠΛΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

    Η μεταφορά των σκυλιών μέσα στο όχημα, είναι επικίνδυνη για τον οδηγό, όχι μόνο όσον αφορά την πιθανότητα ατυχήματος, αλλά και τις νόσους που μπορούν να μεταφέρουν τα ζώα εργασίας στον άνθρωπο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κουτί εκτός του οχήματος.

  • 13 Μαΐου 2021, 14:38 | ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλο κουτί εκτός του οχήματος.

  • 13 Μαΐου 2021, 14:11 | Κόκλας Παναγιώτης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλο κουτί εκτός του οχήματος.

  • 13 Μαΐου 2021, 13:18 | Παράσχης Διονύσιος

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα ζώα εργασίας θα πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλο κουτί εκτός του οχήματος.

  • 13 Μαΐου 2021, 12:45 | Αικατερίνη Πασσαλή

    Καλά τα λέτε, αλλά για την παράγραφο 5, ποια επιβατικά πλοία έχετε δει που να έχουν κλουβιά προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες για να ταξιδεύουν ασφαλή τα σκυλιά μας; Ελάχιστα έως κανένα.
    Θα αντιπρότεινα για τα πλοία: (ταξιδεύω με πλοίο συνεχώς και έχω άποψη) να πείτε να διαθέτουν ένα από τα σαλόνια τους, έστω το μικρότερο για τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων και τα κατοικίδιά τους. Πως παλιά είχαμε καπνίζοντες και μη καπνίζοντες; Κάτι τέτοιο. Και τα ζώα μας θα είναι μαζί μας και όχι σε ένα κλουβί μόνα τους μέσα στον ήλιο/αέρα/βροχή και οι υπόλοιποι που θεωρούν τα κατοικίδια βρώμικα και μας κοιτάνε απαξιωτικά θα είναι σε ξεχωριστό σαλόνι χωρίς εμάς τους μιαρούς. Αρκεί το διαθέσιμο σε εμάς σαλόνι να είναι κάπως αξιοπρεπές, δεν είπαμε να είναι Χίλτον, αλλά μην είναι και σταύλος.

  • 13 Μαΐου 2021, 11:03 | Ναυσικα Κ

    Οχι στην μεταφορά σε εξωτερικά μποξ και τρέιλερ.
    Να επιτραπούν και οι μεγαλόσωμοι σκύλοι στα ΜΜΜ