Άρθρο 8 Χρηματοδότηση των δήμων – Πρόγραμμα Άργος

1. Θεσπίζεται ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Άργος».
2. Στόχος του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση των δήμων για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 7 και επιμέρους δράσεων του παρόντος, την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και οχημάτων, τη χρηματοδότηση προγραμμάτων καταγραφής, στείρωσης και εμβολιασμού, καθώς και της δημιουργίας καταφυγίων, κτηνιατρείων, αποτεφρωτηρίων και περιφραγμένων πάρκων σκύλων, την κάλυψη του κόστους συμβάσεων με κτηνιάτρους, καθώς και με το πάσης φύσης λοιπό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή του παρόντος.
3. Το πρόγραμμα επιχορηγείται από τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα των άρθρων 69 και 71 του ν. 4509/2017 (Α’ 201), καθώς και από οποιουσδήποτε άλλους πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών.
4. Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορούν προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων, όπως η λεϊσμανίωση, διατίθενται για τη χρηματοδότηση των δήμων με σκοπό την ενίσχυση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων και τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

  • 20 Μαΐου 2021, 22:04 | 3 kai o koykos

    Εύχομαι ο θεός να σας δώσει φώτιση να το πάρετε πίσω!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 21:52 | Τερζοπούλου

    Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ζώων όχι αόριστες προβλέψεις. Συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης των Δήμων αλλά και φιλοζωικών που να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούν. Συγκεκριμένα κριτήρια για την επιδότηση ή τη δωρεάν στείρωση και θεραπεία δεσποζόμενων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:14 | M. Αλεβιζακη

    Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ζώων όχι αόριστες προβλέψεις. Συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης των Δήμων αλλά και φιλοζωικών που να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούν. Συγκεκριμένα κριτήρια για την επιδότηση ή τη δωρεάν στείρωση και θεραπεία δεσποζόμενων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

  • 20 Μαΐου 2021, 21:28 | Χρυσα

    Όχι στη χρηματοδότηση των δήμων από το παρακαταθηκων και δανείων εφόσον προβλέπεται η ανάμειξη ΜΚΟ στη διαχείριση των αδέσποτων

  • 20 Μαΐου 2021, 21:47 | Χρυσα

    ΟΧΙ στην διάθεση των πιστώσεων για τις ζωοανθωπονοσους στους δήμους. Οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα για να αντιμετωπίσουν ζωοανθωπονοσους λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:08 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΙΤΣΑΚΗΣ

    Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ζώων όχι αόριστες προβλέψεις. Συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης των Δήμων αλλά και φιλοζωικών που να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούν. Συγκεκριμένα κριτήρια για την επιδότηση ή τη δωρεάν στείρωση και θεραπεία δεσποζόμενων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:34 | ΓΚΙΟΥΡΤΖΙΔΟΥ ΕΛΕΝΑ

    Να συσταθεί μια αστυνομία ζώων/animal police. Αυτή θα πρέπει να στελεχωθεί από εθελοντές/μέλη φιλοζωικών οργανώσεων με γνώση κ εμπειρία στη διαχείριση των ζώων συντροφιάς κ όχι μόνο. Έμμισθο σώμα με μοναδικό στόχο την τήρηση των νόμων για τα ζώα συντροφιάς κ όλα τα ζώα, την ευζωία τους, την σύλληψη των κακοποιητών κ την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη, την απομάκρυνσή των ζώων από ακατάλληλους ιδιοκτήτες κ την προστασία τους. Να υπάρχει γραμμή καταγγελιών που μπορεί να συνοδεύεται από την αποστολή αποδεικτικών στοιχείων (φωτο, βίντεο) κ να προφυλάσσεται ο καταγγέλλων από τον καταγγελλόμενο κακοποιητή/δολοφόνο ζώων ούτως ώστε να μην κινδυνεύει κ η σωματική ακεραιότητα του ίδιου κ να διευκολύνονται οι καταγγελίες.

  • 20 Μαΐου 2021, 20:49 | Βυσσίνου Βίβιαν

    Συμφωνώ με τις θέσεις και ενστάσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

  • 20 Μαΐου 2021, 20:29 | Εμμ. Βεργεράκης

    Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ζώων όχι αόριστες προβλέψεις. Συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης των Δήμων αλλά και φιλοζωικών που να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούν. Συγκεκριμένα κριτήρια για την επιδότηση ή τη δωρεάν στείρωση και θεραπεία δεσποζόμενων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια

  • 20 Μαΐου 2021, 20:48 | Εμμ. Βεργεράκης

    Τα κονδύλια του ΥΠΑΑΤ που αφορούν προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων, δεν πρέπει να διατεθούν στους δήμους καθώς δεν έχουν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να διαχειριστούν τόσο σοβαρές νόσους και να αντιμετωπίσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα ζητήματα αυτά. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ

  • 20 Μαΐου 2021, 19:54 | ΦΩΤΑΚΗ ΕΥΘΥΜΙΑ

    Άρθρο 8 . Να υπάρχει πρόβλεψη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση η οποία θα πρέπει ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΤΑΙ εκ των προτέρων στην σύνταξη του προϋπολογισμού κάθε έτους ώστε ο Δήμος να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του νέου Νομοσχεδίου.

  • 20 Μαΐου 2021, 19:06 | Αντη Μ.

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ

  • 20 Μαΐου 2021, 18:33 | Αλέξανδρος Κελεμπέκογλου

    Άρθρο 8 Χρηματοδότηση δήμων
    1. Θα είναι χρήσιμο να ενημερωθούν οι δήμοι ότι η χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται θα γίνει μέσω δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (άρθρα 69 και 71 ν.4509/2017)
    2. Εκτίθεται ανεπανόρθωτα η Χώρα με την απόσπαση των κονδυλίων που προορίζονται για την καταπολέμηση της Λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων και τη διάθεση τους για τη σύλληψη, στείρωση, κράτηση και ενδεχομένως θανάτωση των αδέσποτων ζώων, αφενός χωρίς να υπάρχει η παραμικρή τεκμηρίωση για το μέγεθος του πληθυσμού αυτών, το πλήθος των νοσούντων ζώων και τη συνάρτηση τους με τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, αφετέρου παραβιάζοντας κατάφωρα τις σχετικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα των ζώων, η οποία έχει καταστεί νόμος του Κράτους

  • 20 Μαΐου 2021, 17:14 | ΑΧΑΙΚΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΠΕΡΙΤΑΣ»

    ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    Η Θέση μας ήταν πάντα σαφής και ξεκάθαρη υπέρ της ευζωίας και προστασίας των αδέσποτων ζώων και υπέρ ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισής τους. Αυτό ήταν ανέκαθεν αρμοδιότητα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έτσι έπρεπε να παραμείνει, τόσο για την πολύχρονη εμπειρία διαχείρισης του θέματος των ζώων συντροφιάς όσο και για την τεχνογνωσία. Έχουμε ήδη εκφράσει την πλήρη αντίθεσή μας και έχουμε συνταχθεί με τους επιστημονικούς φορείς (Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) ως προς τη μεταφορά μέρους ή όλης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε ένα αναρμόδιο υπουργείο , το υπουργείο Εσωτερικών. Εκτιμώ ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να αντιτάσσεται ή να διαφοροποιείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
    Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση, δεν θα αναφερθώ στις θετικές διατάξεις για την προστασία των ζώων και ειδικά των αδέσποτων , με τις οποίες αλίμονο συμφωνούμε όλοι . Ωστόσο, είμαι κάθετα αντίθετη σε οποιαδήποτε μετατροπή του άρθρου 9 του Ν4039/12 , το οποίο διασφάλιζε την ευζωία των ζώων μέσω των δημόσιων φορέων, υπεύθυνα και συστηματικά, με την εποπτεία των υπηρεσιών τους. Η ανάθεση της διαχείρισης αδέσποτων ζώων σε ΜΚΟ και σωματεία και η παραμονή τους σε παράνομα ιδιωτικά καταφύγια, μόνο διαυγής και υπεύθυνη δεν είναι και παράλληλα ανοίγει παράθυρο στην παράνομη εκτροφή, διακίνηση και εμπορία των ζώων. Είναι απορίας άξια και αδιανόητη η διευκόλυνση της κερδοσκοπίας, μέσω της πρόφασης των – τιμολογημένων διαδικτυακών – υιοθεσιών των ζώων και εν συνεχεία της εξαφάνισης τους σε άλλες χώρες, οι οποίες ήδη έχουν προβλήματα με αδέσποτα ζώα και προβαίνουν σε ευθανασίες. Είναι αντιφατικό και οξύμωρο, τη στιγμή που η Ελλάδα θα έπρεπε να εναρμονίζει τη νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή, να εκδίδει εφαρμοστικά μέτρα των νέων Ευρωπαϊκών Κανονισμών για την Υγεία των Ζώων (Καν. ΕΕ αριθ. 2016/429, 2019/2035) ώστε να ξεκαθαρίζονται όλα τα ζητήματα σχετικά με τις εμπορικού και μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς (εγκαταστάσεις, πιστοποιητικά κλπ), η αρμοδιότητα μετακινείται ξεκάρφωτη σε διοικητικό υπουργείο όπου όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι να οργανωθεί και να λειτουργήσει (εάν λειτουργήσει) θα χαθεί πολύτιμος χρόνος σε βάρος της προστασίας των ζώων και υπέρ του μαύρου εμπορίου εν γένει των ζώων συντροφιάς και της εκμετάλλευσης των αδεσπότων σκύλων και γατών.
    ΠΡΟΕΔΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

  • 20 Μαΐου 2021, 17:58 | Νατασα Μπομπολακη,προεδρος της ΠΦΠΟ

    Ως πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδιας συμφωνώ με τις προτάσεις και ενστάσεις της άρθρου

    ΕΠΙΣΗΣ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ.
    ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 39 ΠΑΡ 3 ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ .ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ 6 ΜΗΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ

    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ

    ΟΧΙ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ .3 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Η ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΖΩΩΝ .ΕΙΝΑΙ ΜΑΣΤΙΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ .

    ΝΑΙ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΥΖΩΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ .ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ

    ΝΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

    ΟΧΙ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΦΑΙΡΕΣΗ .ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΟΦΕΣ ΚΛΠ

    ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ . ΕΛΕΟΣ

    ΝΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΟΡΙΣΤΙΑ

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΖΩΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΕΩΣ 10.000 ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ

    ΟΧΙ ΟΙ 5ΜΕΛΕΙΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ . ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΣΥΝΤΑΓΗ .ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ .

    ΟΧΙ ΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ . ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ

    ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ .

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
    ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ ΠΟΣΟ ΑΚΡΑΙΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ .

  • 20 Μαΐου 2021, 17:21 | Δημητρα Ανδρεαδου

    Φορτωνετε τους δημους με αρμοδιοτητες χωρις να ειναι ξεκαθαρο απο που θα βρεθουν τα χρηματα …απο δανεισμο απ οτι καταλαβα : Και με ποινη περικοπης επιχορηγησεων αν δεν ανταποκριθουν σε οσα προβλεπει ο νομος ; Πατε τους δημους για χρεοκοπια δηλαδη για να βρουν ευκαιρια να αρπαξουν κονδυλια φιλοζωικες και ΜΚΟ ;

    ΕΠισης γιατι να διατεθουν στο προγραμμα διαχειρισης αδεσποτων τα χρηματα για προγραμματα ζωανθρωπονοσων ; Μετραει λιγοτερο η δημοσια υγεια απο την υγεια των αδεσποτων ;

  • 20 Μαΐου 2021, 17:26 | ΜΑΡΙΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Συμφωνώ απόλυτα με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ορνιθολογίας (Π.Ο.Ο.)

  • 20 Μαΐου 2021, 17:24 | 3 kai o koykos

    .Αν είναι δυνατόν…το Νομοσχέδιο είναι ακόμα στην διαβούλευση και οι επιτήδειοι παίρνουν παράνομα TRACES και κάνουν παράνομες υιοθεσίες , που να ψηφιστεί κι’όλας..
    ΟΧΙ στο Νομοσχέδιο που εξυπηρετεί τους εκμεταλλευτές των αδέσποτων..

  • 20 Μαΐου 2021, 17:54 | Όλγα Λιάρα

    Τάσσομαι υπέρ των θέσεων της ΠΦΠΟ και Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού
    Επισημαίνουμε την σημαντικότητα της εφαρμογής του συγκεκριμένου άρθρου διότι χωρίς αυτή δεν θα έχει καμία αποτελεσματικότητα το υπόλοιπο νομοσχέδιο.

  • Στην παρ. 1, του άρθρου 8, αναφέρεται ότι θεσπίζεται ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Άργος». Είναι απολύτως απαραίτητο να προσδιορισθεί το ύψος, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χρηματοδότησης των φορέων ΤΑ των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που αναπτύσσουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης.

  • 20 Μαΐου 2021, 15:52 | Μεραμβελιωτάκης Αριστοτέλης

    Δεν γίνεται οποιαδήποτε δεσμευτική αναφορά με ποσά για την κάλυψη δαπανών. Αυξάνεται το μέγεθος των διοικητικών υποχρεώσεων και το λειτουργικό κόστος των δήμων χωρίς ταυτόχρονα να αναλαμβάνει οποιαδήποτε δέσμευση για τον τρόπο και το ύψος της κρατικής επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών που θα προκληθούν.
    Προτείνεται η χρηματοδότηση των Δήμων με το σύνολο του ποσού που δαπανήθηκε για τις ανάγκες των ζώων κατά το προηγούμενο έτος.
    Με το προηγούμενο καθεστώς η χρηματοδότηση των 600.000 € σε πανελλήνια κλίμακα για τους 325 δήμους, φανερά, δεν επαρκεί.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:18 | Βηθλεέμ

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων
    Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 13:44 | Γρηγόρης Κατωπόδης, Δήμαρχος Βύρωνα

    Ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά υποχρεώσεων για τους Δήμους και ποινές εφόσον δεν ανταποκριθούν, η πρόβλεψη για τις αναγκαίες υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και τη χρηματοδότησης είναι το λιγότερο αόριστη. Πρέπει άμεσα να προβλεφθεί μια ομάδα εργασίας με τη συνεργασία ΥΠΕΣ, ΥΠΑΑΤ και ΚΕΔΕ ώστε να καθοριστούν οι πηγές και το ύψος της χρηματοδότησης που θα απαιτηθούν για να υλοποιηθεί το νομοσχέδιο.

    Αλλιώς θα πρόκειται απλώς για εξαγγελίες που ποτέ δε θα υλοποιηθούν πλήρως και για μια ακόμη φορά θα καλούνται οι δημότες να καλύπτουν από την τσέπη τους την διαχείριση των αδέσποτων.

  • 20 Μαΐου 2021, 13:21 | Γρηγόρης Κατωπόδης, Δήμαρχος Βύρωνα

    Το επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των ζώων, πρέπει να καταρτίζεται στην αρχή κάθε νέας δημοτικής θητείας, να έχει 4ετή διάρκεια, να προβλέπεται ενδιάμεση αξιολόγηση του και οι πόροι του να εξασφαλίζονται μέσω κρατικής επιχορήγησης. Σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα θα πρέπει να μπαίνουν στόχοι για τον ετήσιο αριθμό στειρώσεων, για την ετήσια σίτιση και κτηνιατρική κάλυψη, για την προώθηση υιοθεσιών και την προώθηση της φιλοζωικής συνείδησης και της ορθής συμπεριφοράς των ιδιοκτητών ζώων.

    Κάθε Δήμος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα δημοτικό κτηνιατρείο και χώρους για την περίθαλψη και την φροντίδα μικρού αριθμού ζώων που να μπορούν να δημιουργούνται σε κατάλληλες περιοχές μέσα ή κοντά στον αστικό ιστό όπως για παράδειγμα σε π.χ. πάρκα και άλση. έτσι ώστε να διευκολύνεται το έργο των εθελοντών, η επίσκεψη ανθρώπων που θα ήθελαν να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχοι, οι φιλοζωικές εκπαιδεύσεις σχολείων κλπ. Για το σκοπό αυτό απαιτείται επίσης η πρόσληψη και η εκπαίδευση του απαραίτητου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού στους Δήμους. Στα δημοτικά κτηνιατρεία, εκτός από την στείρωση και τις θεραπείες των αδέσποτων μπορεί να προβλέπονται και δωρεάν υπηρεσίες σε ζώα που οι ιδιοκτήτες τους είναι άποροι ή ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες. Επίσης πρέπει να διασφαλιστεί η 24ωρη εκ περιτροπής λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων για τα έκτακτα περιστατικά σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

    Δημοτικά καταφύγια για μεγαλύτερο αριθμό ζώων, πρέπει να προβλέπεται ότι θα έχουν κτηνιατρείο. Σε κάθε περίπτωση τα καταφύγια πρέπει να εξακολουθήσουν όπως μέχρι σήμερα, να προβλέπουν την προσωρινή διαβίωση ζώων που έχουν ανάγκη θεραπείας και των μικρών ως 5 μηνών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανατραπεί η υπάρχουσα νομοθεσία και να δοθεί η δυνατότητα εγκλεισμού υγιών ενήλικων ζώων σε καταφύγια. Αυτό, πέρα από το γεγονός ότι είναι απάνθρωπο για τα ζώα, θα έχει ως αποτέλεσμα την διαρκή πίεση από δημότες για περισυλλογή ζώων που τους «ενοχλούν», διαρκείς αντεγκλήσεις με όσους δημότες θα έχουν αντίθετη άποψη, ενώ πρακτικά θα σημαίνει μια επιβάρυνση χωρίς κανένα αποτέλεσμα στο βαθμό που τα αδέσποτα σήμερα είναι αναρίθμητα και διαρκώς εγκαταλείπονται νέα. Είτε λειτουργούν σύννομα (με όσα ζώα θα προβλέπει η άδειά τους) είτε παράνομα (στοιβάζοντας ζώα), τα δημοτικά καταφύγια θα επιβαρύνουν τους πολίτες με δυσανάλογα μεγάλο κόστος για να φυλακίζονται κάποια λίγα ζώα, ενώ ή συντριπτική πλειοψηφία θα ζει έξω από τα καταφύγια. Επειδή αυτή η πρόβλεψη αντιβαίνει στη λογική, η αναπόφευκτη εξέλιξη θα είναι να διευκολυνθούν οι χωρίς λόγο ευθανασίες. Γιαυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ισχύσει η πρόβλεψη του νομοσχεδίου να γίνονται ευθανασίες επειδή ένας κτηνίατρος (είτε υπάλληλος είτε συμβεβλημένος με το καταφύγιο) έκρινε κάποιο ζώο ως επικίνδυνο, αλλά η κρίση αυτή πρέπει να παραμείνει όπως τώρα στη αρμοδιότητα της 5μελούς επιτροπής.

    Τέλος η περικοπή χρηματοδότησης των Δήμων ως ποινή εφόσον δεν εκτελούν τα καθήκοντά τους, πρέπει να συναρτάται από τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους. Με τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει ούτε ένας Δήμος στη χώρα που να μπορεί να περισυλλέξει, περιθάλψει, στειρώσει και σιτίσει όλες τις αδέσποτες γάτες και σκύλους που επιπλέον όντας αδέσποτα είναι εκτεθειμένα σε ασθένειες και ατυχήματα. Η λογική του νομοσχεδίου θα πρέπει να είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Να μπει ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής δράσεων, ώστε αρχικά να πριμοδοτηθούν από την Πολιτεία εκτεταμένα προγράμματα στειρώσεων αδέσποτων και δεσποζόμενων με υποχρέωση των Δήμων να τα υλοποιήσουν και με ετήσιους στόχους που θα πρέπει να υλοποιούνται. Να γίνουν καμπάνιες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και βέβαια δημιουργηθούν συγκεκριμένοι μηχανισμοί ελέγχου των παραβατών. Μόνο εφόσον μειωθούν δραστικά τα αδέσποτα θα είναι σε θέση οι Δήμοι να ανταποκριθούν επαρκώς στην διαχείρισή τους.

  • 20 Μαΐου 2021, 12:50 | Νικόλαος Α

    Τα κονδύλια του ΥΠΑΑΤ που αφορούν προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων, δεν πρέπει να διατεθούν στους δήμους καθώς δεν έχουν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να διαχειριστούν τόσο σοβαρές νόσους και να αντιμετωπίσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα ζητήματα αυτά. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.

  • 20 Μαΐου 2021, 12:30 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΤΣΗ

    Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ζώων όχι αόριστες προβλέψεις. Συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης των Δήμων αλλά και φιλοζωικών που να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούν. Συγκεκριμένα κριτήρια για την επιδότηση ή τη δωρεάν στείρωση και θεραπεία δεσποζόμενων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

  • 20 Μαΐου 2021, 12:10 | Ελευθερία Αρμακά

    Τα κονδύλια του ΥΠΑΑΤ που αφορούν προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων, δεν πρέπει να διατεθούν στους δήμους καθώς δεν έχουν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να διαχειριστούν τόσο σοβαρές νόσους και να αντιμετωπίσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα ζητήματα αυτά. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.

  • 20 Μαΐου 2021, 11:06 | daf

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού

  • 20 Μαΐου 2021, 11:46 | Αναγνωστοπουλου Ε

    Κοιτάξτε αναρτήσεις στο Facebook για δημο φυλής. Καμμένα ζώα πνιγμένα ζώα άρρωστα ζώα εγκατελειμμενα ζώα ζώα που τα σκοτώνουν οι γύφτοι και ο οποιοσδήποτε άπειρες καταγγελίες προς όλες τις κατευθύνσεις ατελείωτη δυστυχία. Δεν πρόκειται ποτέ να μαζευτεί όλο αυτό το κακό σε όλη την Ελλάδα αν δεν επιτρέψετε την ευθανασία. Καλύτερα ευθανασία 10 ζώα τώρα πάρα φριχτό θάνατος για αλλά 1000 τα επόμενα χρόνια. Δε μαζεύεται με τίποτα η κατάσταση!!!

  • 20 Μαΐου 2021, 10:18 | ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

    Παράγραφος 4. Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορούν προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων, όπως η λεϊσμανίωση, διατίθενται για τη χρηματοδότηση των δήμων με σκοπό την ενίσχυση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων και τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
    Παρατήρηση
    Τα κονδύλια του ΥΠΑΑΤ που αφορούν προγράμματα καταπολέμησης της λύσσας και άλλων ζωοανθρωπονόσων, δεν πρέπει να διατεθούν στους δήμους καθώς δεν έχουν το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για να διαχειριστούν τόσο σοβαρές νόσους και να αντιμετωπίσουν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τα ζητήματα αυτά. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ.

  • 20 Μαΐου 2021, 10:48 | Σ. Βογιατζη

    Ο υπεύθυνος του δήμου για την διαχείρηση του προγράμματος «Αργος» θα πρέπει να έχει ελεγχθεί και εκπαιδευτεί από κρατικό φορέα για να κατανοεί τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει καθώς και να ΕΛΕΓΧΕΙ την διάθεση των κονδυλίων. Ως γνωστόν ουδείς στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θέλει να έχει την ευθύνη και να λογοδοτεί.
    Απαραίτητο να είναι φιλόζωος και να μπορεί να συνεργάζεται με φιλοζωικές και εθελοντές.

  • 20 Μαΐου 2021, 09:56 | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

    Επισημαίνουμε την σημαντικότητα της εφαρμογής του συγκεκριμένου άρθρου διότι χωρίς αυτή δεν θα έχει καμία αποτελεσματικότητα το υπόλοιπο νομοσχέδιο.

  • 20 Μαΐου 2021, 07:06 | Τσούλη Μιχαέλα

    Συμφωνώ με τις θέσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Ζώων Συντροφιάς – ΠΑΝ.ΣΥΛ.Ε.Ζ.Σ.

  • 20 Μαΐου 2021, 02:04 | Αλεξανδρα Καψάλη

    Συμφωνώ με τις θέσεις της ΠΦΠΟ.

  • 20 Μαΐου 2021, 01:47 | Ελευθερία

    Η ροή των προγραμμάτων διαχείρισης των αδεσπότων πρέπει να είναι συνεχής και να μην διακόπτεται.
    Σήμερα, από τη στιγμή που σε κάποιον δήμο εξαντληθεί η σχετική πίστωση και μέχρι να εγκριθεί η επόμενη, μεσολαβεί μια νεκρή περίοδος πολλών μηνών κατά την οποία, εφόσον τα ζώα δεν στειρώνονται, ο αριθμός τους εκτοξεύεται. Πρέπει να μειωθεί η απίστευτη γραφειοκρατεία και τα προγράμματα διαχείρισης των αδέσποτων να εγκρίνονται μέσα σε μερικές μέρες και όχι μήνες.

  • 20 Μαΐου 2021, 00:51 | Μαιρη

    Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ζώων όχι αόριστες προβλέψεις. Συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης των Δήμων αλλά και φιλοζωικών που να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούν. Συγκεκριμένα κριτήρια για την επιδότηση ή τη δωρεάν στείρωση και θεραπεία δεσποζόμενων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

  • 20 Μαΐου 2021, 00:53 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

    Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ζώων όχι αόριστες προβλέψεις.
    Συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης των Δήμων που να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούν.
    Συγκεκριμένα κριτήρια για την επιδότηση ή τη δωρεάν στείρωση και θεραπεία δεσποζόμενων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

  • 20 Μαΐου 2021, 00:17 | Σοφία Κολοτούρου

    ΑΡΘΡΟ 8, παράγραφος 4 .
    Εάν εφαρμοστεί αυτό, θα ειναι εγκληματικό για τη δημόσια υγεία .Η προηγούμενη χαλάρωση των μέτρων για τη λύσσα οδήγησε στην έξαρση που παρατηρήθηκε το 2012-2014.

  • 19 Μαΐου 2021, 23:50 | Μαρία Ασημακοπούλου

    Δηλαδη οι δημοι θα δανειζονται απο το Ταμειο Παρακαταθηκων και Δανειων και τα χρηματα αυτα θα τα διαχειριζονται φιλοζωικα σωματεια και ΜΚΟ …..Πολλα απο τα οποια εμπλεκονται σε εμποριο ζωων στο εξωτερικο …
    Και εκτος αππ αυτα θα τους διαθεσετε και τα κονδυλια για την καταπολεμηση ζωανθρωπονοσων ; Ειναι δυνατον ;

  • 19 Μαΐου 2021, 23:08 | Χρυσαυγή Κομτζιά

    Συμφωνώ με τις θέσεις k enstaseiwτης Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

  • 19 Μαΐου 2021, 23:47 | ΚΙΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΗ

    Άμεση, επαρκής χρηματοδότηση για τη διαχείριση των ζώων όχι αόριστες προβλέψεις.
    Συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης των Δήμων που να καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούν.
    Συγκεκριμένα κριτήρια για την επιδότηση ή τη δωρεάν στείρωση και θεραπεία δεσποζόμενων με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.