Άρθρο 7 Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων

1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων.
2. Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 1, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν. Μεταξύ των δράσεων που αναλαμβάνουν τα φιλοζωικά σωματεία και οι φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δυνάμει σχετικών συμβάσεων με τους δήμους μπορεί να συγκαταλέγεται η έκδοση των εγγράφων που απαιτούνται για την υλοποίηση υιοθεσίας σύμφωνα με το άρθρο 9. Οι βασικοί όροι συνεργασίας του δήμου με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα κάθε δήμου.
3. Κάθε δήμος ή συνεργαζόμενοι δήμοι ή σύνδεσμοι δήμων ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία, καταφύγια και αποτεφρωτήρια αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.
4. Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, οι δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε με προσφυγή στις διαδικασίες ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), είτε με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α΄206). Με τις ίδιες διαδικασίες, οι δήμοι μπορούν να συμβάλλονται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών σταυλίτη, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης για τα καταφύγια που λειτουργούν. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 89 του ν. 4604/2019 (Α’ 50).
5. Η διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς υλοποιείται ως εξής:
(α) Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς περισυλλέγονται από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς. Για τον σκοπό αυτό, κάθε δήμος οφείλει να διαθέτει τουλάχιστον ένα όχημα περισυλλογής ειδικά διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτό. Οι δήμοι και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης μπορούν να καταρτίζουν προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού τους για τον σκοπό αυτό από πιστοποιημένους εκπαιδευτές. Τα συνεργεία περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς εποπτεύονται, ως προς τις επιτρεπόμενες μεθόδους αιχμαλωσίας των ζώων αυτών, από κτηνίατρο της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας του δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από κτηνίατρο της οικείας περιφερειακής ενότητας.
(β) Τα ζώα που περισυλλέγονται επειδή περιφέρονται σε δημόσιους χώρους ελέγχονται για ηλεκτρονική σήμανση:
(βα) Αν δεν έχουν σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα και:
(βαα) Οδηγούνται στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε συνεργαζόμενα με τον δήμο κτηνιατρεία, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και καταγράφονται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο.
(βαβ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
(βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.
(βαδ) Μετά την παροχή της αναγκαίας κτηνιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, τα περισυλλεγέντα ζώα συντροφιάς οδηγούνται στα διαθέσιμα καταφύγια, δημοτικά, διαδημοτικά ή μη δημοτικά ή στα συνεργαζόμενα με έγγραφη συμφωνία φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό να υιοθετηθούν κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9. Εάν φιλοζωικό σωματείο ή οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή φυσικό πρόσωπο που διαθέτει αδειοδοτημένο καταφύγιο το επιθυμεί, είναι δυνατή η μεταβίβαση της προσωρινής ιδιοκτησίας ενός αδέσποτου σε αυτά, με αντίστοιχη ενημέρωση του ΕΜΖΣ.
(βαε) Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια ή δεν βρεθεί ανάδοχος για ένα ζώο ή αυτό δεν υιοθετηθεί, τότε το ζώο επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον του. Δεν επιτρέπεται επαναφορά των αδέσποτων ζώων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, καθώς και σε χώρους σφαγείων ή όπου συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια.
(ββ) Αν έχουν σήμανση, από την οποία προκύπτει ότι είναι ήδη καταχωρημένα στον δήμο ως αδέσποτα, τότε ενημερώνονται τα στοιχεία παρακολούθησης του ζώου. Εφόσον το ζώο δεν παρουσιάζει κλινικά προβλήματα ελευθερώνεται στο ίδιο σημείο, εκτός αν προκύπτουν οι περιορισμοί της υποπερ. (βαε), οπότε μεταφέρεται σε άλλη κατάλληλη περιοχή.
(βγ) Αν έχουν σήμανση από την οποία προκύπτει ότι είναι δεσποζόμενα, τότε ελέγχεται αν το ζώο έχει δηλωθεί ως απολεσθέν. Σε καταφατική περίπτωση, ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για να το παραλάβει. Αν δεν υπάρχει δήλωση απώλειας, διερευνάται εάν συντρέχει περίπτωση εγκατάλειψης και ενημερώνεται η Ελληνική Αστυνομία.
(γ) Σε περίπτωση που το δημοτικό ή διαδημοτικό καταφύγιο δεν έχει διαθέσιμες θέσεις για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, ο δήμος μπορεί να επιλέγει να επαναφέρει ζώα από το καταφύγιο στο οικείο τους περιβάλλον, ώστε να κενωθούν θέσεις για άλλα ζώα τα οποία είτε χρειάζονται φροντίδα εντός καταφυγίου είτε είναι νεαρής ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, ζώα ηλικίας μικρότερης των πέντε (5) μηνών δεν επανεντάσσονται στο οικείο τους περιβάλλον και υιοθετούνται κατά προτεραιότητα.
(δ) Την ευθύνη για τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με τους δήμους φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.
(ε) Το συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς του οικείου δήμου μεριμνά και για την ενεργητική διαχείριση των καταγεγραμμένων αδέσποτων που ζουν εκτός καταφυγίου, όπως ενδεικτικά για τη μεταφορά τους με σκοπό την ετήσια κτηνιατρική εξέταση και τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, την παρέμβαση σε περίπτωση δημιουργίας επιθετικής αγέλης αδέσποτων, τη χορήγηση φαρμάκων και την επικαιροποίηση της καταγραφής τους.
6. Επιτρέπεται η περισυλλογή και η φιλοξενία αδέσποτου ζώου και από εγγεγραμμένα στο οικείο μητρώο της παρ. 23 του άρθρου 2 φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια, καθώς και από ιδιώτες που διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια. Στην περίπτωση αυτή τα ζώα καταχωρούνται στο ΕΜΖΣ με προσωρινό ιδιοκτήτη το ως άνω σωματείο ή οργάνωση ή ιδιοκτήτη καταφυγίου, οι οποίοι μεριμνούν για την υιοθεσία τους κατά το άρθρο 9. Τα ζώα αυτά δεν εξαιρούνται από τα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου για την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, τη στείρωση και τη συνολική μέριμνα για την ευζωία τους. Επιτρέπεται, επίσης, η μεταφορά αδέσποτων ζώων από φιλόζωους ιδιώτες σε δημοτικό κτηνιατρείο ή κτηνιατρείο με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο δήμος, προκειμένου να εφαρμοστεί η διαδικασία της περ. β της παρ. 5 ή σε μη συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνιατρείο, εφόσον ο ιδιώτης επιθυμεί να καλύψει το αντίστοιχο κόστος.
7. Οι στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως επίσης η σήμανση, η καταγραφή καθώς και λοιπές ιατρικές πράξεις περίθαλψής τους, μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, που έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεντρώνουν όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα του κτηνιάτρου στην Ελλάδα, οι οποίοι οφείλουν να υποβάλουν σχετική δήλωση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ). Για την πραγματοποίηση των στειρώσεων, της σήμανσης και της καταγραφής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από εθελοντές κτηνίατρους μπορούν να διατίθενται οι εγκαταστάσεις των κτηνιατρείων των αρμόδιων υπηρεσιών κτηνιατρικής της οικείας περιφέρειας, περιφερειακής ενότητας ή του δήμου ή άλλοι χώροι που ανήκουν στην οικεία περιφέρεια ή στον δήμο ή σε συνδέσμους δήμων, υπό την εποπτεία των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων. Για τον ίδιο σκοπό μπορούν να διατίθενται και οι χώροι ιδιωτικών κτηνιατρείων.
8. Σε κάθε δήμο συγκροτείται, με απόφαση του δημάρχου, πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων. Στην Επιτροπή μετέχουν:
(α) Δύο (2) μέλη που ορίζονται από φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων και δραστηριοποιούνται στον δήμο.
(β) Ένας (1) κτηνίατρος που ορίζεται από τον οικείο δήμο και ο οποίος είναι, κατά προτίμηση, ο υπεύθυνος του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και, ελλείψει αυτού, άλλος ιδιώτης κτηνίατρος.
(γ) Ένας (1) επαγγελματίας εκπαιδευτής, μέλος νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων και, ελλείψει αυτού, εκπαιδευμένος υπάλληλος του οικείου δήμου.
(δ) Ένας (1) εκπρόσωπος που ορίζεται από τον οικείο δήμο, με τον αναπληρωτή του.
9. Η Επιτροπή της παρ. 7 έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
(α) Αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς και για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ευθανασίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με τη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
(β) Εισηγείται στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.
(γ) Συντάσσει ετήσια έκθεση προς το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την πρόοδο της υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του δήμου και διατυπώνει προτάσεις για τη βελτίωσή του.
10. Στην περίπτωση που στο πλαίσιο της Επιτροπής της παρ. 7 διαπιστώνεται διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε δήμο με απόφαση του δημάρχου και αποτελείται από:
(α) Έναν (1) κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της οικείας περιφερειακής ενότητας, με τον αναπληρωτή του.
(β) Έναν (1) ιδιώτη κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.
(γ) Έναν (1) κτηνίατρο που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα στην Ελλάδα και συνεργάζεται με φιλοζωικό σωματείο ή φιλοζωική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιείται στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου ή όμορου δήμου, με τον αναπληρωτή του.
Σε περίπτωση επιθετικού ζώου του οποίου η επιθετικότητα δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ο δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, μέλους νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων.
11. Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.
12. Για την υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων ο δήμος μπορεί να συνάψει προγραμματική σύμβαση του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) με αναπτυξιακό οργανισμό του άρθρου 2 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) ή με δίκτυα δήμων και περιφερειών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
13. Οι δήμοι δεν μπορούν να επιβάλουν ειδικά δημοτικά τέλη σχετικά με την ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:09 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    1) Άρθρο 7, παρ. 5 βαγ: Θα πρέπει να αναδιατυπωθεί η παράγραφος ώστε να συσχετιστεί με την παράγραφο 8 καθώς η υποβολή σε ευθανασία ενός ζώου θα θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας κλινικής εξέτασης -όπως λανθασμένα αναφέρεται στην συγκεκριμένη παράγραφο-αλλά συνέπεια της απόφασης της Πενταμελούς Επιτροπής και όσων διαδικαστικά ορίζονται στην παράγραφο 8.

    2) Άρθρο 7, παρ.8: Σε ότι αφορά την σύνθεση της Πενταμελούς Επιτροπής θα πρέπει να αφαιρεθεί η δυνατότητα αντικατάστασης του πιστοποιημένου Εκπαιδευτή σκύλων από εκπαιδευμένο υπάλληλο του οικείου Δήμου. Σε καμία περίπτωση η όποια εκπαίδευση ενός δημοτικού υπαλλήλου- που είναι απορίας άξιο από πού θα την λάβει- δεν μπορεί να υποκαταστήσει έναν Εκπαιδευτή σκύλων και να τον καταστήσει ικανό να λάβει απόφαση για την επικινδυνότητα και εντέλει την τύχη ενός ζώου που κινδυνεύει να υποβληθεί σε ευθανασία. Εξάλλου η αναγκαιότητα συμμετοχής του Εκπαιδευτή στην Επιτροπή έγκειται στο ότι είναι ο μοναδικός βάσει των εξειδικευμένων γνώσεων του που μπορεί να αποφανθεί αν η όποια ανησυχητική και τυχόν αντικοινωνική συμπεριφορά ενός ζώου μπορεί να αντιστραφεί και να εξαλυφθεί.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:03 | Σωτηρια

    Άρθρο 7 Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων

    1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ

    το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους,την επανενταξη τους

    2. Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 1, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν.

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ

    Ο δήμος οφείλει να συνεργάζεται ………. Και όχι Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται

    Διοτι με αυτό το τροπο διαιωνιζεται και πάλι το αναμφισβήτητο ο δημος να συνεργάζεται με οποιο φιλοζωικο σωματειο δεν του κανει κριτικη ενώ πολλες φορες δημιουργει φιλοζωικες οργανωσεις «δικες του» για να αποφευγει την κριτική και να κάνει ο,τι αυτος νομιζει .

    Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.

    ΝΑ γινει

    Κάθε δημος υποχρεουται………….τουλάχιστον ένα καταφυγιο με κτηνιατρειο εντος του καταφυγιου ,ο δε αριθμός των προσωρινά διαμενόντων αδεσποτων του καταφυγιου δεν μπορει να υπερβαινει τον αριθμό 80 για κάθε καταφυγιο.Οι δημοι με πληθυσμό μικροτερο των 3000 κατοικων υποχρεουνται μονο στη δημιουργία κτηνιατρειου .

    4. Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, οι δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε με προσφυγή στις διαδικασίες ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), είτε με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α΄206). Με τις ίδιες διαδικασίες, οι δήμοι μπορούν να συμβάλλονται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών σταυλίτη, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης για τα καταφύγια που λειτουργούν. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 89 του ν. 4604/2019 (Α’ 50).

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΠΟΥ και η υποχρεωση των Δήμων για σιτιση των αδεσποτων και τους 12 μηνες το χρονο .

    βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

    Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.

    Η τελευταια παραγραφος ή θα πρεπει να φυγει τελειως γιατι μπορει να οδηγησει σε αυθαιρεσιες κτηνιατρων και δημων ή θα πρεπει να οριστουν επακριβως ποιοι είναι οι κτηνιατρικοι λογοι που επιβαλλουν αμεση ευθανασια

    ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ-5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Στο σημείο αυτό θα καταθέσουμε μια άλλη προταση που αποτελεί μείξη με την πρόταση του νομοσχεδίου .

    Είναι η μονη προταση που μπορει να αλλαξει την σημερινη κατασταση ενώ η προταση του νομοσχεδιου θα διαιωνισει με μαθηματικη ακριβεια ,όλες τις δυσλειτουργίες , τις αυθαιρεσιες , τις εναντιον των ζώων ενεργειες της συντριπτικης πλειοψηφιας των Δημων

    Το σκεπτικό της βασίζεται πάνω στην πολυετή εμπειρία από την διαχείριση των Δήμων βάσει του 3170/2003 και 4039/12 ως τροποποιήθηκε

    Η δημιουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης καμία αλλαγή δεν θα φέρεί και θα διαιωνιστεί νομοτελειακά η δυσλειτουργία των Δήμων και οι συνέπειές της στα αδέσποτα .

    Με την πρότασή μας αφενός «ανακουφίζονται» οι Δήμοι από εργασίες και υπευθυνότητες πανω στην διαχείριση και αφετερου ,ως προαναφέρουμε ,θα λυθούν πάρα πολλά ζητήματα ,που ταλάνιζαν Δήμους και Φιλοζωικές Οργανώσεις

    Δυο είναι κυρίως οι βασικές μας προτάσεις και αφορούν στην 5μελή επιτροπή και το πώς θα πρέπει να είναι δομημένα τα κυνοκομεία των Δήμων

    Παρακαλούμε θερμότατα να γίνει έστω τώρα δεκτή η προτασή μας ,ώστε πραγματικά κάτι να αλλάξει στην διαχείριση των αδέσποτων από τους Δήμους.

    Η παντελής έλλειψη και πάλι κυρώσεων στους Δήμους ,ποινικών και διοικητικών θα οδηγησουν νομοτελειακά στην συνεχιση της ίδιας κατάστασης

    Οι δηθεν περικοπες χρηματοδότησης των Δήμων που ΔΥΝΑΤΑΙ να αποφασισει η Επιτροπή παρακολουθησης ,της οποιας η συνθεση με δυο μαλιστα εκπροσωπους των Δήμων και μειοψηφια του ενός έναντι 6 του φιλοζωικου φορέα μαθηματικά και πάλι θα οδηγησει στο να μην γινεται καμια περικοπη χρηματοδότησης χαριν των ζωων και οι Δήμοι θα συνεχισουν να αυθαιρετουν .

    Οι διοικητικες κυρώσεις για τους Δημους που δεν εκτελουν τις αρμοδιότητες τους για κάθε μια χωριστα να είναι διαβαθμισμένες αναλογα με το πσο μικρος ή μεγάλος είναι ο Δήμος και να ξεκινούν από 3.000 για κάθε μη εκτελουμενη αρμοδιότητα εως 50.000 για τους πολύ μεγαλους Δήμους

    ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    1ον ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

    Πολύ βασικό ρόλο στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους των Δήμων, αλλά κυρίως στην αποτελεσματικότητα αυτών, θα πρέπει να είναι η γενναία και ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χιλιάδων αδέσποτων χρηματοδότηση των Δήμων από Υπουργείο Εσωτερικών

    Οι Δήμοι να χρηματοδοτούνται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των ετησίων επιλέξιμων δαπανών τους χωρίς πλαφόν, αλλά με βάσει τις πραγματικές ανάγκες, τον αριθμό των αδέσποτων που έχουν και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου για σίτιση, στειρώσεις, θεραπείες κ.λ.π., ενώ το υπόλοιπο 20% να καλύπτεται από τα εισπραχθέντα πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

    2ον 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Προτείνουμε αυτές να απεμπλακούν από τους Δήμους. Οι 5μελείς επιτροπές ήταν σημείο μεγάλων προστριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των Δήμων- αιρετών και διοικητικού προσωπικού-, των πολιτών και των φιλοζωικών συλλόγων, ήταν πεδίο καταπάτησης της νομοθεσίας και αυθαιρεσιών, επιβάρυνε δε με επιπλέον εργασία το ήδη υποστελεχωμένο διοικητικό προσωπικό, αλλά και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.

    Πού προτείνουμε να υπάγεται η 5μελής επιτροπή

    Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί σε κάθε Αντιπεριφέρεια Νομού η 3μελής Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης ως παράρτημα της Κεντρικής , τα μέλη της οποίας θα είναι επίσης έμμισθα, όπως και της Κεντρικής, στην οποία θα υπάγεται απευθείας η 5μελής επιτροπή, θα εποπτεύεται από αυτή για την νομιμότητα των πράξεων ή παραλείψεών της και θα ορίζεται από αυτή με καθορισμένο τρόπο .

    Σε περιπτώσεις Δήμων που δεν έχουν τοπικά ή όμορα φιλοζωικά σωματεία ήδη υπάρχει πρόβλεψη νομική και η 5μελής μπορεί να αποτελείται από τους 3 μόνο άλλους εκπροσώπους.

    Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης Αρχή θα αποστέλλει επιστολές:

    α. στο Δήμο και θα ζητά να ορίσει τον εκπρόσωπο του στη 5μελή ,

    β. στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών, για να στείλουν κατάσταση των εκπαιδευτών που υπάρχουν σε κάθε Δήμο ή όμορο Δήμο και να επιλέγει τον εκπαιδευτή η Αρχή ,

    γ. στους εγκεκριμένους και εγγεγραμμένους στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικούς συλλόγους και ενώσεις, να ορίσουν αυτοί μεταξύ τους, τους εκπροσώπους τους αποφασίζοντας με πλειοψηφία,

    δ. στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, να αποστείλει κατάσταση των ενεργών κτηνιάτρων στον οικείο Δήμο και θα αποφασίζει ποιος θα ενταχθεί στην 5μελή .

    Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή θα είναι 3μελής και θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, από ένα δικηγόρο μέλος του ΔΣ του τοπικού δικηγορικού συλλόγου και από ένα εκπρόσωπο των φιλοζωικών οργανώσεων του κάθε νομού, που θα εκλέγεται από τις εγκεκριμένες και καταγεγραμμένες στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικές οργανώσεις. Η επιτροπή θα πρέπει να είναι έμμισθη με εξαίρεση τον εκπρόσωπο των φιλοζωικών, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι άμισθος.

    Η έμμισθη αμοιβή τους θα πιστώνεται στο ΥΠΕΣ.

    ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Η 5μελής επιτροπή θα έχει στην αρμοδιότητα της και θα αποφασίζει για οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με περισυλλογή, υιοθεσία, επανένταξη, επιθετικές συμπεριφορές, λεισμανιακά ζώα με την ιατρική καθοδήγηση του ιδιώτη κτηνιάτρου της 5μελούς και του εκπαιδευτή, θα ορίζει τα σημεία σίτισης και πότισης, θα διατηρεί την λίστα των υπό στείρωση ζώων της κάθε περιοχής του οικείου δήμου, θα προτείνει εκδηλώσεις, ενημερωτικές καμπάνιες και βεβαίως θα συνεργάζεται με τον Δήμο για τα προγράμματα στείρωσης, για τις ποσότητες τροφών που χρειάζεται να προμηθευτεί ο Δήμος, για την διάθεση αυτών σε συλλόγους και απλούς εθελοντές πολίτες κρατώντας πλήρη στοιχεία γι αυτό και για την διενέργεια στειρώσεων υπο την εποπτεία του Δήμου από εθελοντές κτηνιάτρους Έλληνες ή/και από άλλους Ευρωπαίους .

    3ον ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

    Για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους προτείνουμε την τροποποίηση των ΟΕΥ των Δήμων και την δημιουργία νέας υπηρεσίας, αποτελούμενης από 3 έως 5 άτομα ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, άρα και του αριθμού των αδέσποτων, με προκήρυξη διαγωνισμού από το κράτος και δη το ΥΠΕΣ, προκειμένου να στελεχωθεί η νέα υπηρεσία, που πιθανόν όμως να μπορεί εν μέρει να στελεχωθεί και από ήδη εργαζόμενους στον Δήμο, που μπορεί να προέλθουν από μια καλύτερη κατανομή του διοικητικού προσωπικού.

    Η συνολική δαπάνη της μισθοδοσίας να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες και να χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΣ .

    Αντικείμενο της νέας υπηρεσίας

    α. Ενέργειες, εκδηλώσεις , ενημερώσεις , έντυπο υλικό που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του φιλοζωικού επιπέδου των δημοτών, ενηλίκων και ανηλίκων , δηλ μαθητών σε συνεργασια με τα φιλοζωικά σωματεία καιάλλους φορείς .

    β. Παροχή πληροφοριών σε κάθε δημότη όσον αφορά θέματα διαχείρισης , ποιος είναι αρμόδιος και που θα πρέπει να απευθύνονται για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί σχετικά με τα αδέσποτα

    γ. Τήρηση πλήρους και ενημερωμένου ηλεκτρονικού αρχείου για τα αδέσποτα ζώα και για κάθε πράξη που γίνεται γι αυτά πχ στείρωση, υιοθεσία, θάνατος, κ.λπ., αλλά και αρχείο για τα δεσποζόμενα ζώα και κάθε μεταβολή σε αυτά .

    δ. Διοργάνωση προγραμμάτων στείρωσης των αδεσποτων σκύλων και γατών αλλά εθελοντικών στειρώσεων από έλληνες και ξένους ευρωπαίους κτηνιάτρους σε συνεργασία με την 5μελή επιτροπή.

    ε.Την προώθηση υπευθύνων με διαφάνεια υιοθεσιών αδέσποτων ζώων σε συνεργασία πάντα με την 5μελή επιτροπή και τα φιλοζωικά σωματεία και Ενώσεις, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του ΥΠΕΣ

    ζ. Την τοποθέτηση στα σημεία που επελέγησαν από την 5μελή επιτροπή ταϊστρών και υποδοχέων νερού , την προμήθεια των τροφών, τον ανεφοδιασμό των ταϊστρών, την χορήγηση στους συλλόγους και σε μεμονωμένους πολίτες τροφής για σίτιση σε σημεία που δεν υπάρχουν ταΐστρες και τον έλεγχο αυτών

    η. Τη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών πολιτών για την φιλοξενία χρηζόντων βοήθεια αδέσποτων ζώων και την διευκόλυνση αυτών με τροφές και φάρμακα, π.χ. χάπια για αποπαρασίτωση, αντιβιοτικά, κ.λ.π.

    θ. Τα άτομα που θα προσλαμβάνονται ή θα προέρχονται από καλύτερο καταμερισμό του ήδη υπάρχοντος προσωπικού θα πρέπει να διαθέτουν στοιχειώδη φιλοζωία και ενσυναίσθηση απέναντι στα ζώα .ι. Την εξασφάλιση της φιλοξενίας ζώων σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου

    4.ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ Ή ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ-ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ -ΚΛΙΝΙΚΕΣ ,

    Σε κάθε Δήμο της χώρας ιδρύεται υποχρεωτικά τουλάχιστον μια δομή ( στους μεγαλύτερους Δήμους και ανάλογα με τον πληθυσμό των αδέσποτων δεύτερη και Τρίτη δομή ) μία Δομή -Δημοτική Κλινική, με υποδομή για την προσωρινή διαβίωση ως 40 ζώων το ανώτερο, με πρόστιμο διοικητικό στην περίπτωση υπέρβασης του αριθμού και για κάθε επιπλέον ζώο, ώστε να σταματήσουν οι σημερινές φριχτές καταστάσεις στα δημοτικά κυνοκομεία.

    Ο περιορισμένος αριθμός προσωρινά φιλοξενούμενων ζώων θα δώσει στους Δήμους την δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις οικονομικές απαιτήσεις της Δομής-Κλινικής και από την άλλη θα εκλείψουν θλιβερές εικόνες πάσης φύσεως των σημερινών κυνοκομείων, που δεν μας τιμούν ως ανθρώπους και ως χώρα, ενώ εκεί μέσα στην κυριολεξία βασανίζονται τα ζώα .

    Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα διαθέτουν υποχρεωτικά δημοτικό κτηνιατρείο ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων, χώρο κλωβών νοσηλείας, χώρο άσκησης των προσωρινά διαμενόντων αδέσποτων ζώων, αποθήκη τροφών και γενικά ότι προβλέπει ο νόμος 604/77. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης, σχεδιάζονται και λειτουργούν με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στον νόμο 604/77.

    Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές δύνανται να δημιουργούνται και μέσα στον ιστό της πόλης, όπως συμβαίνει και με τις ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές ή σε απόσταση το πολύ 5χμ από τον ιστό της πόλης.

    Οι δομές αυτές θα λειτουργούν με ένα τουλάχιστον κτηνίατρο και περισσότερους ανάλογα τον πληθυσμό των αδέσποτων και τον πληθυσμό του κάθε Δήμου , θα προσλαμβάνονται με διαγωνισμό από το ΥΠΕΣ, θα μισθοδοτούνται από αυτό ,θα λειτουργούν με δυο 8ωρα ,όπου είναι πλέον του ενός και θα συμμετέχουν στις εφημερίες των ιδιωτών κτηνιάτρων- που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν-, οπότε στην περίπτωση της εφημερίας θα μπορεί να νοσηλεύει και δεσποζόμενα ζώα επ’ αμοιβή,η οποία θα καταχωρείται στον ειδικό λογαριασμό για τις ανάγκες των αδέσποτων του Δήμου

    Για τις περιπτώσεις που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις π.χ. ορθοπεδικά χειρουργεία ο Δήμος θα συμβάλλεται με ιδιώτη τοπικό κτηνίατρο. Στις Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα έχουν άμεση καθημερινή πρόσβαση τα μέλη της 5μελούς επιτροπής, θα στελεχώνονται δε από δύο εργαζόμενους καθαριότητας, σίτισης κλπ των ζώων, που θα προσλαμβάνονται από τους Δήμους και με κριτήριο την φιλοζωία τους .Η Δομή-Δημοτική Κλινική λειτουργεί με την εποπτεία της 5μελούς επιτροπής. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης των ζώων λειτουργούν με προσωπικό του Δήμου.

    Σε όλους τους Δήμους θα επιχορηγηθεί η αγορά ενός οχήματος περισυλλογής με τον κατάλληλο εξοπλισμό ενώ στους Δήμους άνω των 150.000 θα επιχορηγηθεί και η αγορά ενός ασθενοφόρου. Οι ετήσιες δαπάνες λειτουργίας των κτηνιατρείων, καθώς και οι άλλες δαπάνες διαχείρισης των ζώων, υποβάλλονται από τα αρμόδια τμήματα των Δήμων στο τέλος κάθε έτους και επιδοτούνται, όπως προαναφέραμε, κατά 80% από ειδικό κονδύλι που διαχειρίζεται το ΥΠΕΣ, χωρίς να προβλέπεται όριο,

    Η πρόβλεψη αυτή να έχει ισχύ έναρξης ισχύει από το έτος 2022.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:16 | Δεσποινα Αβραμιδου

    Άρθρο 7 Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων

    1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων

     

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ  ΣΤΟ

     

    το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους,την επανενταξη τους

     

    2. Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 1, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν.

     

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ

     

    Ο δήμος οφείλει να συνεργάζεται ………. Και όχι Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται

     

    Διοτι με αυτό το τροπο διαιωνιζεται και πάλι το αναμφισβήτητο  ο δημος να συνεργάζεται με οποιο φιλοζωικο σωματειο δεν του κανει κριτικη  ενώ πολλες φορες δημιουργει  φιλοζωικες οργανωσεις «δικες του» για να αποφευγει την κριτική και να κάνει ο,τι αυτος νομιζει .

     

    Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.

     

    ΝΑ γινει

    Κάθε δημος υποχρεουται………….τουλάχιστον ένα καταφυγιο με κτηνιατρειο εντος του καταφυγιου ,ο δε αριθμός των προσωρινά διαμενόντων αδεσποτων   του καταφυγιου δεν μπορει να υπερβαινει τον αριθμό 80 για κάθε καταφυγιο.Οι δημοι με πληθυσμό μικροτερο των 3000 κατοικων υποχρεουνται μονο στη δημιουργία κτηνιατρειου .

     

     

    4. Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, οι δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε με προσφυγή στις διαδικασίες ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), είτε με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α΄206). Με τις ίδιες διαδικασίες, οι δήμοι μπορούν να συμβάλλονται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών σταυλίτη, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης για τα καταφύγια που λειτουργούν. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 89 του ν. 4604/2019 (Α’ 50).

     

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΠΟΥ  και η υποχρεωση των Δήμων για σιτιση των αδεσποτων και τους 12 μηνες το χρονο .

     

     

     

    βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

     

    Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.

     

     

    Η τελευταια παραγραφος ή θα πρεπει να φυγει τελειως γιατι μπορει να οδηγησει σε αυθαιρεσιες κτηνιατρων και δημων ή θα πρεπει να οριστουν επακριβως ποιοι είναι οι κτηνιατρικοι λογοι που επιβαλλουν αμεση ευθανασια 

     

    ΜΙΑ  ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ  ΔΗΜΟΥΣ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ-5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

     

    Στο σημείο αυτό θα καταθέσουμε μια άλλη προταση που αποτελεί μείξη με την πρόταση του νομοσχεδίου .

    Είναι η μονη προταση που μπορει να αλλαξει την σημερινη κατασταση  ενώ η προταση του νομοσχεδιου  θα διαιωνισει με μαθηματικη ακριβεια ,όλες τις δυσλειτουργίες , τις αυθαιρεσιες , τις εναντιον των ζώων  ενεργειες της συντριπτικης πλειοψηφιας των Δημων

    Το σκεπτικό της βασίζεται πάνω στην  πολυετή εμπειρία από την διαχείριση των Δήμων  βάσει του  3170/2003 και 4039/12 ως τροποποιήθηκε

    Η δημιουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης καμία αλλαγή δεν θα φέρεί  και θα διαιωνιστεί νομοτελειακά η δυσλειτουργία των Δήμων και οι συνέπειές της στα αδέσποτα .

    Με την πρότασή μας αφενός «ανακουφίζονται» οι Δήμοι από εργασίες και υπευθυνότητες  πανω στην διαχείριση και αφετερου ,ως προαναφέρουμε ,θα λυθούν πάρα πολλά ζητήματα ,που ταλάνιζαν Δήμους και Φιλοζωικές Οργανώσεις

    Δυο είναι κυρίως οι βασικές μας προτάσεις και αφορούν στην 5μελή επιτροπή και το πώς θα πρέπει να είναι δομημένα τα κυνοκομεία των Δήμων

    Παρακαλούμε θερμότατα να γίνει έστω τώρα δεκτή η προτασή μας ,ώστε πραγματικά κάτι να αλλάξει στην διαχείριση των αδέσποτων από τους Δήμους.

    Η παντελής έλλειψη και πάλι κυρώσεων στους Δήμους ,ποινικών  και διοικητικών θα οδηγησουν νομοτελειακά στην συνεχιση της ίδιας κατάστασης

    Οι δηθεν περικοπες χρηματοδότησης των Δήμων  που ΔΥΝΑΤΑΙ να αποφασισει η Επιτροπή παρακολουθησης ,της οποιας η συνθεση με δυο μαλιστα εκπροσωπους των Δήμων και μειοψηφια  του ενός έναντι 6 του φιλοζωικου φορέα  μαθηματικά και πάλι θα οδηγησει στο να μην γινεται καμια περικοπη χρηματοδότησης χαριν των ζωων  και οι Δήμοι θα συνεχισουν να αυθαιρετουν .

    Οι διοικητικες κυρώσεις για τους Δημους που δεν εκτελουν τις αρμοδιότητες τους για κάθε μια χωριστα να είναι διαβαθμισμένες αναλογα με το πσο μικρος ή μεγάλος είναι ο Δήμος και να ξεκινούν από 3.000 για κάθε μη εκτελουμενη αρμοδιότητα εως 50.000 για τους πολύ μεγαλους Δήμους

    ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

     1ον ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

     Πολύ βασικό ρόλο στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους των Δήμων, αλλά κυρίως στην αποτελεσματικότητα αυτών, θα πρέπει να είναι η γενναία και ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χιλιάδων αδέσποτων χρηματοδότηση των Δήμων από Υπουργείο Εσωτερικών

     Οι Δήμοι να χρηματοδοτούνται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των ετησίων επιλέξιμων δαπανών τους χωρίς πλαφόν, αλλά με βάσει τις πραγματικές ανάγκες, τον αριθμό των αδέσποτων που έχουν και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου για σίτιση, στειρώσεις, θεραπείες κ.λ.π., ενώ το υπόλοιπο 20% να καλύπτεται από τα εισπραχθέντα πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

     2ον 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

     Προτείνουμε αυτές να απεμπλακούν από τους Δήμους. Οι 5μελείς επιτροπές ήταν σημείο μεγάλων προστριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των Δήμων- αιρετών και διοικητικού προσωπικού-, των πολιτών και των φιλοζωικών συλλόγων, ήταν πεδίο καταπάτησης της νομοθεσίας και αυθαιρεσιών, επιβάρυνε δε με επιπλέον εργασία το ήδη υποστελεχωμένο διοικητικό προσωπικό, αλλά και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.

     Πού προτείνουμε να υπάγεται η 5μελής επιτροπή

     Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί σε κάθε Αντιπεριφέρεια Νομού η 3μελής Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης ως παράρτημα της Κεντρικής , τα μέλη της οποίας θα είναι επίσης έμμισθα, όπως και της Κεντρικής, στην οποία θα υπάγεται απευθείας η 5μελής επιτροπή, θα εποπτεύεται από αυτή για την νομιμότητα των πράξεων ή παραλείψεών της και θα ορίζεται από αυτή με καθορισμένο τρόπο .

     

    Σε περιπτώσεις Δήμων που δεν έχουν τοπικά ή όμορα φιλοζωικά σωματεία ήδη υπάρχει πρόβλεψη νομική και η 5μελής μπορεί να αποτελείται από τους 3 μόνο άλλους εκπροσώπους.

     Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης Αρχή θα αποστέλλει επιστολές:

    α. στο Δήμο και θα ζητά να ορίσει τον εκπρόσωπο του στη 5μελή ,

    β. στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών, για να στείλουν κατάσταση των εκπαιδευτών που υπάρχουν σε κάθε Δήμο ή όμορο Δήμο και να επιλέγει τον εκπαιδευτή η Αρχή ,

    γ. στους εγκεκριμένους και εγγεγραμμένους στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικούς συλλόγους και ενώσεις, να ορίσουν αυτοί μεταξύ τους, τους εκπροσώπους τους αποφασίζοντας με πλειοψηφία,

     δ. στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, να αποστείλει κατάσταση των ενεργών κτηνιάτρων στον οικείο Δήμο και θα αποφασίζει ποιος θα ενταχθεί στην 5μελή .

     Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή θα είναι 3μελής και θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, από ένα δικηγόρο μέλος του ΔΣ του τοπικού δικηγορικού συλλόγου και από ένα εκπρόσωπο των φιλοζωικών οργανώσεων του κάθε νομού, που θα εκλέγεται από τις εγκεκριμένες και καταγεγραμμένες στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικές οργανώσεις. Η επιτροπή θα πρέπει να είναι έμμισθη με εξαίρεση  τον εκπρόσωπο των φιλοζωικών, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι άμισθος.

     Η έμμισθη αμοιβή τους θα πιστώνεται στο ΥΠΕΣ.

     ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

     Η 5μελής επιτροπή θα έχει στην αρμοδιότητα της και θα αποφασίζει για οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με περισυλλογή, υιοθεσία, επανένταξη, επιθετικές συμπεριφορές, λεισμανιακά ζώα με την ιατρική καθοδήγηση του ιδιώτη κτηνιάτρου της 5μελούς και του εκπαιδευτή, θα ορίζει τα σημεία σίτισης και πότισης, θα διατηρεί την λίστα των υπό στείρωση ζώων της κάθε περιοχής του οικείου δήμου, θα προτείνει εκδηλώσεις, ενημερωτικές καμπάνιες και βεβαίως θα συνεργάζεται με τον Δήμο για τα προγράμματα στείρωσης, για τις ποσότητες τροφών που χρειάζεται να προμηθευτεί ο Δήμος, για την διάθεση αυτών σε συλλόγους και απλούς εθελοντές πολίτες κρατώντας πλήρη στοιχεία γι αυτό και για την διενέργεια στειρώσεων υπο την εποπτεία του Δήμου από εθελοντές κτηνιάτρους Έλληνες ή/και από άλλους Ευρωπαίους .

     

    3ον ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

     Για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους προτείνουμε την τροποποίηση των ΟΕΥ των Δήμων και την δημιουργία νέας υπηρεσίας, αποτελούμενης από 3 έως 5 άτομα ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, άρα και του αριθμού των αδέσποτων, με προκήρυξη διαγωνισμού από το κράτος και δη το ΥΠΕΣ, προκειμένου να στελεχωθεί η νέα υπηρεσία, που πιθανόν όμως να μπορεί εν μέρει να στελεχωθεί και από ήδη εργαζόμενους στον Δήμο, που μπορεί να προέλθουν από μια καλύτερη κατανομή του διοικητικού προσωπικού.

     Η συνολική δαπάνη της μισθοδοσίας να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες και να χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΣ .

     Αντικείμενο της νέας υπηρεσίας

    α. Ενέργειες, εκδηλώσεις , ενημερώσεις , έντυπο υλικό που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του φιλοζωικού επιπέδου των δημοτών, ενηλίκων και ανηλίκων , δηλ μαθητών σε συνεργασια με τα φιλοζωικά σωματεία καιάλλους φορείς .

     β. Παροχή πληροφοριών σε κάθε δημότη όσον αφορά θέματα διαχείρισης , ποιος είναι αρμόδιος και που θα πρέπει να απευθύνονται για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί σχετικά με τα αδέσποτα

     γ. Τήρηση πλήρους και ενημερωμένου ηλεκτρονικού αρχείου για τα αδέσποτα ζώα και για κάθε πράξη που γίνεται γι αυτά πχ στείρωση, υιοθεσία, θάνατος, κ.λπ., αλλά και αρχείο για τα δεσποζόμενα ζώα και κάθε μεταβολή σε αυτά .

     δ. Διοργάνωση  προγραμμάτων στείρωσης των αδεσποτων σκύλων και γατών  αλλά  εθελοντικών στειρώσεων από έλληνες και ξένους ευρωπαίους κτηνιάτρους σε συνεργασία  με την 5μελή επιτροπή.

    ε.Την προώθηση υπευθύνων με διαφάνεια υιοθεσιών αδέσποτων ζώων σε συνεργασία πάντα με την 5μελή επιτροπή και τα φιλοζωικά σωματεία και Ενώσεις, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του ΥΠΕΣ

    ζ. Την τοποθέτηση στα σημεία που επελέγησαν από την 5μελή επιτροπή ταϊστρών και υποδοχέων νερού , την προμήθεια των τροφών, τον ανεφοδιασμό των ταϊστρών, την χορήγηση στους συλλόγους και σε μεμονωμένους πολίτες τροφής για σίτιση σε σημεία που δεν υπάρχουν ταΐστρες και τον έλεγχο αυτών

     η. Τη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών πολιτών για την φιλοξενία χρηζόντων βοήθεια αδέσποτων ζώων και την διευκόλυνση αυτών με τροφές και φάρμακα, π.χ. χάπια για αποπαρασίτωση, αντιβιοτικά, κ.λ.π.

     θ. Τα άτομα που θα προσλαμβάνονται ή θα προέρχονται από καλύτερο καταμερισμό του ήδη υπάρχοντος προσωπικού θα πρέπει να διαθέτουν στοιχειώδη φιλοζωία και ενσυναίσθηση απέναντι στα ζώα .ι. Την εξασφάλιση της φιλοξενίας ζώων σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου

     4.ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ Ή ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ-ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ -ΚΛΙΝΙΚΕΣ  ,

     Σε κάθε Δήμο της χώρας ιδρύεται υποχρεωτικά τουλάχιστον μια δομή ( στους μεγαλύτερους Δήμους και ανάλογα με τον πληθυσμό των αδέσποτων δεύτερη και Τρίτη δομή ) μία Δομή -Δημοτική Κλινική, με υποδομή για την προσωρινή διαβίωση ως 40 ζώων το ανώτερο, με πρόστιμο διοικητικό στην περίπτωση υπέρβασης του αριθμού και για κάθε επιπλέον ζώο, ώστε να σταματήσουν οι σημερινές φριχτές καταστάσεις στα δημοτικά κυνοκομεία.

     Ο περιορισμένος αριθμός προσωρινά φιλοξενούμενων ζώων θα δώσει στους Δήμους την δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις οικονομικές απαιτήσεις της Δομής-Κλινικής και από την άλλη θα εκλείψουν θλιβερές εικόνες πάσης φύσεως των σημερινών κυνοκομείων, που δεν μας τιμούν ως ανθρώπους και ως χώρα, ενώ εκεί μέσα στην κυριολεξία βασανίζονται τα ζώα .

     Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα διαθέτουν υποχρεωτικά δημοτικό κτηνιατρείο ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων, χώρο κλωβών νοσηλείας, χώρο άσκησης των προσωρινά διαμενόντων αδέσποτων ζώων, αποθήκη τροφών και γενικά ότι προβλέπει ο νόμος 604/77. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης, σχεδιάζονται και λειτουργούν με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στον νόμο 604/77.

     Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές δύνανται να δημιουργούνται και μέσα στον ιστό της πόλης, όπως συμβαίνει και με τις ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές ή σε απόσταση το πολύ 5χμ από τον ιστό της πόλης.

     Οι δομές αυτές θα λειτουργούν με  ένα τουλάχιστον κτηνίατρο και περισσότερους ανάλογα τον πληθυσμό των αδέσποτων και τον πληθυσμό του κάθε Δήμου , θα προσλαμβάνονται με διαγωνισμό από το ΥΠΕΣ, θα μισθοδοτούνται από αυτό ,θα λειτουργούν με δυο 8ωρα ,όπου είναι  πλέον του ενός και θα συμμετέχουν στις εφημερίες των ιδιωτών κτηνιάτρων- που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν-, οπότε στην περίπτωση της εφημερίας θα μπορεί να νοσηλεύει και δεσποζόμενα ζώα επ’ αμοιβή,η οποία θα καταχωρείται στον ειδικό λογαριασμό για τις ανάγκες των αδέσποτων του Δήμου

     Για τις περιπτώσεις που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις π.χ. ορθοπεδικά χειρουργεία ο Δήμος θα συμβάλλεται με ιδιώτη τοπικό κτηνίατρο. Στις Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα έχουν άμεση καθημερινή πρόσβαση τα μέλη της 5μελούς επιτροπής, θα στελεχώνονται δε από δύο εργαζόμενους καθαριότητας, σίτισης κλπ των ζώων, που θα προσλαμβάνονται από τους Δήμους και με κριτήριο την φιλοζωία τους .Η Δομή-Δημοτική Κλινική λειτουργεί με την εποπτεία της 5μελούς επιτροπής. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης των ζώων λειτουργούν με προσωπικό του Δήμου.

     Σε όλους τους Δήμους θα επιχορηγηθεί η αγορά ενός οχήματος περισυλλογής με τον κατάλληλο εξοπλισμό ενώ στους Δήμους άνω των 150.000 θα επιχορηγηθεί και η αγορά ενός ασθενοφόρου. Οι ετήσιες δαπάνες λειτουργίας των κτηνιατρείων, καθώς και οι άλλες δαπάνες διαχείρισης των ζώων, υποβάλλονται από τα αρμόδια τμήματα των Δήμων στο τέλος κάθε έτους και επιδοτούνται, όπως προαναφέραμε, κατά 80% από ειδικό κονδύλι που διαχειρίζεται το ΥΠΕΣ, χωρίς να προβλέπεται όριο,

     Η πρόβλεψη αυτή  να έχει ισχύ έναρξης ισχύει από το έτος 2022.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:46 | Thomaa Anna

    ΝΑΙ στη θεσμική κατοχύρωση των Ερασιτεχνών Εκτροφέων !!!
    Προτείνουμε την επαναφορά της Παραγράφου για τον ορισμό και θεσμοθέτιση του Ερασιτέχνη Εκτροφέα ως εξής:
    «Ερασιτέχνης Εκτροφέας»: το φυσικό πρόσωπο που εκτρέφει ερασιτεχνικά, όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος, σκύλους ή γάτες για τη διατήρηση των αναγνωρισμένων ελληνικών ή μη φυλών των ζώων αυτών και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Εκτροφέων του ΕΜΣΖ. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας λαμβάνει για την εκτροφή και την αναπαραγωγή άδεια από Επιτροπή που θα οριστεί. Ερασιτεχνική εκτροφή/αναπαραγωγή θεωρείται η πραγματοποίηση μέχρι δύο (2) τοκετών ανά έτος, από έως δύο (2) θηλυκούς σκύλους ή γάτες από εκείνους που έχει στην ιδιοκτησία του το ίδιο πρόσωπο, εφόσον αυτό έχει «Κατοχυρωμένη
    Επωνυμία Εκτροφείου» από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) και τα ζώα αυτά διαθέτουν Γενεαλογικό χάρτη (Pedigree) ο οποίος έχει εκδοθεί από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ή από άλλον όμιλο που είναι αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία (FCI) ή ανήκουν σε αναγνωρισμένες αυτόχθονες ελληνικές φυλές.

  • 11 Μαΐου 2021, 16:36 | Ποπη Χουστουλακη

     Στο άρθρο 7 προτείνεται η προσθήκη σχετικής διάταξης που να υποχρεώνει τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων για τη διακομιδή του νεκρού ζώου συνεπεία εγκληματικής ενέργειας (θανάτωση από δηλητηρίαση, απαγχονισμό, πυροβολισμό κ.ά.), προκειμένου να διενεργηθεί η αναγκαία προς τούτο κτηνιατροδικαστική – τοξικολογική εξέταση – νεκροψία – νεκροτομή, ύστερα από σχετικό αίτημα της αρμόδιας ανακριτικής αρχής που διενεργεί την αστυνομική διερεύνηση του εγκλήματος.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:10 | Ιουλία Χελιώτη

    «Άρθρο 7-(βαε) Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια ή δεν βρεθεί ανάδοχος για ένα ζώο ή αυτό δεν υιοθετηθεί, τότε το ζώο επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον του.»

    Μήπως θα μπορούσε να προβλεφθεί κάτι για τους φιλόζωους που ταϊζουν τα αδέσποτα και προπηλακίζονται συνεχώς από συμπολίτες που δεν θέλουν τα ζώα; Στο Βέλγιο φερ’ειπείν έχουν τοποθετηθεί ταϊστρες και ο κάθε εθελοντής έχει προμηθευτεί άδεια από τον Δήμο του για τη σίτιση των αδέσποτων κι έτσι δεν χρειάζεται να υφίσταται την κακοποιητική συμπεριφορά των περίοικων (και μη) που μαζεύονται σε ομάδες και τραμπουκίζουν όσους ταϊζουν τα αδέσποτα κατά μόνας.

  • 11 Μαΐου 2021, 15:36 | τσουμπας γιωργος

    1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ

    το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους,την επανενταξη τους

    2. Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 1, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν.

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ

    Ο δήμος οφείλει να συνεργάζεται ………. Και όχι Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται

    Διοτι με αυτό το τροπο διαιωνιζεται και πάλι το αναμφισβήτητο ο δημος να συνεργάζεται με οποιο φιλοζωικο σωματειο δεν του κανει κριτικη ενώ πολλες φορες δημιουργει φιλοζωικες οργανωσεις «δικες του» για να αποφευγει την κριτική και να κάνει ο,τι αυτος νομιζει .

    Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.

    ΝΑ γινει
    Κάθε δημος υποχρεουται………….τουλάχιστον ένα καταφυγιο με κτηνιατρειο εντος του καταφυγιου ,ο δε αριθμός των προσωρινά διαμενόντων αδεσποτων του καταφυγιου δεν μπορει να υπερβαινει τον αριθμό 80 για κάθε καταφυγιο.Οι δημοι με πληθυσμό μικροτερο των 3000 κατοικων υποχρεουνται μονο στη δημιουργία κτηνιατρειου .

    4. Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, οι δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε με προσφυγή στις διαδικασίες ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), είτε με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α΄206). Με τις ίδιες διαδικασίες, οι δήμοι μπορούν να συμβάλλονται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών σταυλίτη, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης για τα καταφύγια που λειτουργούν. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 89 του ν. 4604/2019 (Α’ 50).

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΠΟΥ και η υποχρεωση των Δήμων για σιτιση των αδεσποτων και τους 12 μηνες το χρονο .

    βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

    Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.

    Η τελευταια παραγραφος ή θα πρεπει να φυγει τελειως γιατι μπορει να οδηγησει σε αυθαιρεσιες κτηνιατρων και δημων ή θα πρεπει να οριστουν επακριβως ποιοι είναι οι κτηνιατρικοι λογοι που επιβαλλουν αμεση ευθανασια

    ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ-5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Στο σημείο αυτό θα καταθέσουμε μια άλλη προταση που αποτελεί μείξη με την πρόταση του νομοσχεδίου .
    Είναι η μονη προταση που μπορει να αλλαξει την σημερινη κατασταση ενώ η προταση του νομοσχεδιου θα διαιωνισει με μαθηματικη ακριβεια ,όλες τις δυσλειτουργίες , τις αυθαιρεσιες , τις εναντιον των ζώων ενεργειες της συντριπτικης πλειοψηφιας των Δημων
    Το σκεπτικό της βασίζεται πάνω στην πολυετή εμπειρία από την διαχείριση των Δήμων βάσει του 3170/2003 και 4039/12 ως τροποποιήθηκε
    Η δημιουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης καμία αλλαγή δεν θα φέρεί και θα διαιωνιστεί νομοτελειακά η δυσλειτουργία των Δήμων και οι συνέπειές της στα αδέσποτα .
    Με την πρότασή μας αφενός «ανακουφίζονται» οι Δήμοι από εργασίες και υπευθυνότητες πανω στην διαχείριση και αφετερου ,ως προαναφέρουμε ,θα λυθούν πάρα πολλά ζητήματα ,που ταλάνιζαν Δήμους και Φιλοζωικές Οργανώσεις
    Δυο είναι κυρίως οι βασικές μας προτάσεις και αφορούν στην 5μελή επιτροπή και το πώς θα πρέπει να είναι δομημένα τα κυνοκομεία των Δήμων
    Παρακαλούμε θερμότατα να γίνει έστω τώρα δεκτή η προτασή μας ,ώστε πραγματικά κάτι να αλλάξει στην διαχείριση των αδέσποτων από τους Δήμους.
    Η παντελής έλλειψη και πάλι κυρώσεων στους Δήμους ,ποινικών και διοικητικών θα οδηγησουν νομοτελειακά στην συνεχιση της ίδιας κατάστασης
    Οι δηθεν περικοπες χρηματοδότησης των Δήμων που ΔΥΝΑΤΑΙ να αποφασισει η Επιτροπή παρακολουθησης ,της οποιας η συνθεση με δυο μαλιστα εκπροσωπους των Δήμων και μειοψηφια του ενός έναντι 6 του φιλοζωικου φορέα μαθηματικά και πάλι θα οδηγησει στο να μην γινεται καμια περικοπη χρηματοδότησης χαριν των ζωων και οι Δήμοι θα συνεχισουν να αυθαιρετουν .
    Οι διοικητικες κυρώσεις για τους Δημους που δεν εκτελουν τις αρμοδιότητες τους για κάθε μια χωριστα να είναι διαβαθμισμένες αναλογα με το πσο μικρος ή μεγάλος είναι ο Δήμος και να ξεκινούν από 3.000 για κάθε μη εκτελουμενη αρμοδιότητα εως 50.000 για τους πολύ μεγαλους Δήμους
    ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
    1ον ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ
    Πολύ βασικό ρόλο στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους των Δήμων, αλλά κυρίως στην αποτελεσματικότητα αυτών, θα πρέπει να είναι η γενναία και ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χιλιάδων αδέσποτων χρηματοδότηση των Δήμων από Υπουργείο Εσωτερικών
    Οι Δήμοι να χρηματοδοτούνται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των ετησίων επιλέξιμων δαπανών τους χωρίς πλαφόν, αλλά με βάσει τις πραγματικές ανάγκες, τον αριθμό των αδέσποτων που έχουν και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου για σίτιση, στειρώσεις, θεραπείες κ.λ.π., ενώ το υπόλοιπο 20% να καλύπτεται από τα εισπραχθέντα πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
    2ον 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
    Προτείνουμε αυτές να απεμπλακούν από τους Δήμους. Οι 5μελείς επιτροπές ήταν σημείο μεγάλων προστριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των Δήμων- αιρετών και διοικητικού προσωπικού-, των πολιτών και των φιλοζωικών συλλόγων, ήταν πεδίο καταπάτησης της νομοθεσίας και αυθαιρεσιών, επιβάρυνε δε με επιπλέον εργασία το ήδη υποστελεχωμένο διοικητικό προσωπικό, αλλά και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.
    Πού προτείνουμε να υπάγεται η 5μελής επιτροπή
    Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί σε κάθε Αντιπεριφέρεια Νομού η 3μελής Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης ως παράρτημα της Κεντρικής , τα μέλη της οποίας θα είναι επίσης έμμισθα, όπως και της Κεντρικής, στην οποία θα υπάγεται απευθείας η 5μελής επιτροπή, θα εποπτεύεται από αυτή για την νομιμότητα των πράξεων ή παραλείψεών της και θα ορίζεται από αυτή με καθορισμένο τρόπο .

    Σε περιπτώσεις Δήμων που δεν έχουν τοπικά ή όμορα φιλοζωικά σωματεία ήδη υπάρχει πρόβλεψη νομική και η 5μελής μπορεί να αποτελείται από τους 3 μόνο άλλους εκπροσώπους.
    Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης Αρχή θα αποστέλλει επιστολές:
    α. στο Δήμο και θα ζητά να ορίσει τον εκπρόσωπο του στη 5μελή ,
    β. στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών, για να στείλουν κατάσταση των εκπαιδευτών που υπάρχουν σε κάθε Δήμο ή όμορο Δήμο και να επιλέγει τον εκπαιδευτή η Αρχή ,
    γ. στους εγκεκριμένους και εγγεγραμμένους στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικούς συλλόγους και ενώσεις, να ορίσουν αυτοί μεταξύ τους, τους εκπροσώπους τους αποφασίζοντας με πλειοψηφία,
    δ. στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, να αποστείλει κατάσταση των ενεργών κτηνιάτρων στον οικείο Δήμο και θα αποφασίζει ποιος θα ενταχθεί στην 5μελή .
    Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή θα είναι 3μελής και θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, από ένα δικηγόρο μέλος του ΔΣ του τοπικού δικηγορικού συλλόγου και από ένα εκπρόσωπο των φιλοζωικών οργανώσεων του κάθε νομού, που θα εκλέγεται από τις εγκεκριμένες και καταγεγραμμένες στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικές οργανώσεις. Η επιτροπή θα πρέπει να είναι έμμισθη με εξαίρεση τον εκπρόσωπο των φιλοζωικών, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι άμισθος.
    Η έμμισθη αμοιβή τους θα πιστώνεται στο ΥΠΕΣ.
    ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
    Η 5μελής επιτροπή θα έχει στην αρμοδιότητα της και θα αποφασίζει για οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με περισυλλογή, υιοθεσία, επανένταξη, επιθετικές συμπεριφορές, λεισμανιακά ζώα με την ιατρική καθοδήγηση του ιδιώτη κτηνιάτρου της 5μελούς και του εκπαιδευτή, θα ορίζει τα σημεία σίτισης και πότισης, θα διατηρεί την λίστα των υπό στείρωση ζώων της κάθε περιοχής του οικείου δήμου, θα προτείνει εκδηλώσεις, ενημερωτικές καμπάνιες και βεβαίως θα συνεργάζεται με τον Δήμο για τα προγράμματα στείρωσης, για τις ποσότητες τροφών που χρειάζεται να προμηθευτεί ο Δήμος, για την διάθεση αυτών σε συλλόγους και απλούς εθελοντές πολίτες κρατώντας πλήρη στοιχεία γι αυτό και για την διενέργεια στειρώσεων υπο την εποπτεία του Δήμου από εθελοντές κτηνιάτρους Έλληνες ή/και από άλλους Ευρωπαίους .

    3ον ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
    Για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους προτείνουμε την τροποποίηση των ΟΕΥ των Δήμων και την δημιουργία νέας υπηρεσίας, αποτελούμενης από 3 έως 5 άτομα ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, άρα και του αριθμού των αδέσποτων, με προκήρυξη διαγωνισμού από το κράτος και δη το ΥΠΕΣ, προκειμένου να στελεχωθεί η νέα υπηρεσία, που πιθανόν όμως να μπορεί εν μέρει να στελεχωθεί και από ήδη εργαζόμενους στον Δήμο, που μπορεί να προέλθουν από μια καλύτερη κατανομή του διοικητικού προσωπικού.
    Η συνολική δαπάνη της μισθοδοσίας να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες και να χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΣ .
    Αντικείμενο της νέας υπηρεσίας
    α. Ενέργειες, εκδηλώσεις , ενημερώσεις , έντυπο υλικό που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του φιλοζωικού επιπέδου των δημοτών, ενηλίκων και ανηλίκων , δηλ μαθητών σε συνεργασια με τα φιλοζωικά σωματεία καιάλλους φορείς .
    β. Παροχή πληροφοριών σε κάθε δημότη όσον αφορά θέματα διαχείρισης , ποιος είναι αρμόδιος και που θα πρέπει να απευθύνονται για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί σχετικά με τα αδέσποτα
    γ. Τήρηση πλήρους και ενημερωμένου ηλεκτρονικού αρχείου για τα αδέσποτα ζώα και για κάθε πράξη που γίνεται γι αυτά πχ στείρωση, υιοθεσία, θάνατος, κ.λπ., αλλά και αρχείο για τα δεσποζόμενα ζώα και κάθε μεταβολή σε αυτά .
    δ. Διοργάνωση προγραμμάτων στείρωσης των αδεσποτων σκύλων και γατών αλλά εθελοντικών στειρώσεων από έλληνες και ξένους ευρωπαίους κτηνιάτρους σε συνεργασία με την 5μελή επιτροπή.
    ε.Την προώθηση υπευθύνων με διαφάνεια υιοθεσιών αδέσποτων ζώων σε συνεργασία πάντα με την 5μελή επιτροπή και τα φιλοζωικά σωματεία και Ενώσεις, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του ΥΠΕΣ
    ζ. Την τοποθέτηση στα σημεία που επελέγησαν από την 5μελή επιτροπή ταϊστρών και υποδοχέων νερού , την προμήθεια των τροφών, τον ανεφοδιασμό των ταϊστρών, την χορήγηση στους συλλόγους και σε μεμονωμένους πολίτες τροφής για σίτιση σε σημεία που δεν υπάρχουν ταΐστρες και τον έλεγχο αυτών
    η. Τη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών πολιτών για την φιλοξενία χρηζόντων βοήθεια αδέσποτων ζώων και την διευκόλυνση αυτών με τροφές και φάρμακα, π.χ. χάπια για αποπαρασίτωση, αντιβιοτικά, κ.λ.π.
    θ. Τα άτομα που θα προσλαμβάνονται ή θα προέρχονται από καλύτερο καταμερισμό του ήδη υπάρχοντος προσωπικού θα πρέπει να διαθέτουν στοιχειώδη φιλοζωία και ενσυναίσθηση απέναντι στα ζώα .ι. Την εξασφάλιση της φιλοξενίας ζώων σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου
    4.ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ Ή ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ-ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ -ΚΛΙΝΙΚΕΣ ,
    Σε κάθε Δήμο της χώρας ιδρύεται υποχρεωτικά τουλάχιστον μια δομή ( στους μεγαλύτερους Δήμους και ανάλογα με τον πληθυσμό των αδέσποτων δεύτερη και Τρίτη δομή ) μία Δομή -Δημοτική Κλινική, με υποδομή για την προσωρινή διαβίωση ως 40 ζώων το ανώτερο, με πρόστιμο διοικητικό στην περίπτωση υπέρβασης του αριθμού και για κάθε επιπλέον ζώο, ώστε να σταματήσουν οι σημερινές φριχτές καταστάσεις στα δημοτικά κυνοκομεία.
    Ο περιορισμένος αριθμός προσωρινά φιλοξενούμενων ζώων θα δώσει στους Δήμους την δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις οικονομικές απαιτήσεις της Δομής-Κλινικής και από την άλλη θα εκλείψουν θλιβερές εικόνες πάσης φύσεως των σημερινών κυνοκομείων, που δεν μας τιμούν ως ανθρώπους και ως χώρα, ενώ εκεί μέσα στην κυριολεξία βασανίζονται τα ζώα .
    Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα διαθέτουν υποχρεωτικά δημοτικό κτηνιατρείο ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων, χώρο κλωβών νοσηλείας, χώρο άσκησης των προσωρινά διαμενόντων αδέσποτων ζώων, αποθήκη τροφών και γενικά ότι προβλέπει ο νόμος 604/77. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης, σχεδιάζονται και λειτουργούν με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στον νόμο 604/77.
    Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές δύνανται να δημιουργούνται και μέσα στον ιστό της πόλης, όπως συμβαίνει και με τις ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές ή σε απόσταση το πολύ 5χμ από τον ιστό της πόλης.
    Οι δομές αυτές θα λειτουργούν με ένα τουλάχιστον κτηνίατρο και περισσότερους ανάλογα τον πληθυσμό των αδέσποτων και τον πληθυσμό του κάθε Δήμου , θα προσλαμβάνονται με διαγωνισμό από το ΥΠΕΣ, θα μισθοδοτούνται από αυτό ,θα λειτουργούν με δυο 8ωρα ,όπου είναι πλέον του ενός και θα συμμετέχουν στις εφημερίες των ιδιωτών κτηνιάτρων- που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν-, οπότε στην περίπτωση της εφημερίας θα μπορεί να νοσηλεύει και δεσποζόμενα ζώα επ’ αμοιβή,η οποία θα καταχωρείται στον ειδικό λογαριασμό για τις ανάγκες των αδέσποτων του Δήμου
    Για τις περιπτώσεις που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις π.χ. ορθοπεδικά χειρουργεία ο Δήμος θα συμβάλλεται με ιδιώτη τοπικό κτηνίατρο. Στις Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα έχουν άμεση καθημερινή πρόσβαση τα μέλη της 5μελούς επιτροπής, θα στελεχώνονται δε από δύο εργαζόμενους καθαριότητας, σίτισης κλπ των ζώων, που θα προσλαμβάνονται από τους Δήμους και με κριτήριο την φιλοζωία τους .Η Δομή-Δημοτική Κλινική λειτουργεί με την εποπτεία της 5μελούς επιτροπής. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης των ζώων λειτουργούν με προσωπικό του Δήμου.
    Σε όλους τους Δήμους θα επιχορηγηθεί η αγορά ενός οχήματος περισυλλογής με τον κατάλληλο εξοπλισμό ενώ στους Δήμους άνω των 150.000 θα επιχορηγηθεί και η αγορά ενός ασθενοφόρου. Οι ετήσιες δαπάνες λειτουργίας των κτηνιατρείων, καθώς και οι άλλες δαπάνες διαχείρισης των ζώων, υποβάλλονται από τα αρμόδια τμήματα των Δήμων στο τέλος κάθε έτους και επιδοτούνται, όπως προαναφέραμε, κατά 80% από ειδικό κονδύλι που διαχειρίζεται το ΥΠΕΣ, χωρίς να προβλέπεται όριο,
    Η πρόβλεψη αυτή να έχει ισχύ έναρξης ισχύει από το έτος 2022.

  • 11 Μαΐου 2021, 12:40 | ANARGYR

    Νομίζω ότι κύριος στο 2ο σχόλιο είπε για την διατάραξη ποιότητας ζωής από την υπερσυγκέντρωση όχι μόνο αδέσποτων, αλλά και την αδιαφορία των ιδιοκτητών σκύλων κατά πρώτο λόγο για τους συνανθρώπους τους, αφού ο κάθε σκύλος(αδέσποτος ή ιδιόκτητος) μπορεί να γαυγίζει ώρες την νύχτα και να διαταράσσει την ζωή των περιοίκων. Η αστυνομία ανύπαρκτη, με τους αστυνομικούς να διαπράττουν παράβαση καθήκοντος για την ΜΗ καταγραφή των παραβάσεων αυτών, αν και καλούνται από πολίτες.
    Ας έρθουμε επί του άρθρου. Το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ της απελευθέρωσης των αδέσποτων ζώων μετά από τον εμβολιασμό τους συνεχίζεται και αυτό βέβαια προκαλεί προβλήματα στην ομαλή ζωή των κατοίκων της πόλης.Το ίδιο το άρθρο παραδέχεται εμμέσως ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν τα εμβολιασμένα αδέσποτα στα λιμάνια, νοσοκομεία, σχολεία, αφού το εμβολιασμό αδέσποτο δεν μπορεί ν’ απελευθερωθεί από τον Δήμο πλησίον αυτών των χώρων. Αφού δεν μπορεί να γίνεται αυτό, τότε δεν πρέπει να κυκλοφορούν ΓΕΝΙΚΩΣ αδέσποτα οπουδήποτε, τα οποία οργανώνονται σε αγέλες(κυρίως σκύλοι) και ενίοτε επιτίθενται σε ανθρώπους.
    Εγώ δεν είδα να κυκλοφορούν αδέσποτα στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες, γιατί βέβαια δεν υπάρχουν. Γίνετε επιτέλους Ευρωπαίοι. Οι Δήμοι παίρνουν ένα σκασμό λεφτά (επιχορηγήσεις, ΕΣΠΑ κ.ά.), που αρκούν να περισυλλεγούν όλα τα αδέσποτα και να φροντιστούν.

  • 11 Μαΐου 2021, 11:11 | Δώρα Μυλωνάκη

    1. Οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες. Επιπλέον, έχουν την υποχρέωση να εξυπηρετούν τους πολίτες και ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς για διοικητικές πράξεις σχετικές με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης προγραμμάτων πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΤΟ

    το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, (δ) τη στείρωση και (ε) την υιοθεσία τους,την επανενταξη τους

    2. Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται για τους σκοπούς της παρ. 1, συνάπτοντας σχετική έγγραφη συμφωνία, με φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχουν έδρα στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. και είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ή σε αντίστοιχα μητρώα των χωρών όπου εδρεύουν.

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ

    Ο δήμος οφείλει να συνεργάζεται ………. Και όχι Ο δήμος δύναται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, να συνεργάζεται

    Διοτι με αυτό το τροπο διαιωνιζεται και πάλι το αναμφισβήτητο ο δημος να συνεργάζεται με οποιο φιλοζωικο σωματειο δεν του κανει κριτικη ενώ πολλες φορες δημιουργει φιλοζωικες οργανωσεις «δικες του» για να αποφευγει την κριτική και να κάνει ο,τι αυτος νομιζει .

    Κάθε δήμος υποχρεούται να διαθέτει, είτε ο ίδιος είτε στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλους δήμους είτε ως μέλος συνδέσμου δήμων, τουλάχιστον ένα (1) καταφύγιο. Ο δήμος δύναται, ανάλογα με τις ανάγκες του, να συμβάλλεται με νομίμως αδειοδοτημένα καταφύγια. Η υποχρέωση της παρούσας δεν υφίσταται για δήμους με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων.

    ΝΑ γινει
    Κάθε δημος υποχρεουται………….τουλάχιστον ένα καταφυγιο με κτηνιατρειο εντος του καταφυγιου ,ο δε αριθμός των προσωρινά διαμενόντων αδεσποτων του καταφυγιου δεν μπορει να υπερβαινει τον αριθμό 80 για κάθε καταφυγιο.Οι δημοι με πληθυσμό μικροτερο των 3000 κατοικων υποχρεουνται μονο στη δημιουργία κτηνιατρειου .

    4. Για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων, οι δήμοι οφείλουν να διασφαλίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, την παροχή των αναγκαίων κτηνιατρικών υπηρεσιών από κατάλληλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είτε με προσφυγή στις διαδικασίες ανάθεσης του ν. 4412/2016 (Α’ 147), είτε με σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 6 του ν. 2527/1997 (Α΄206). Με τις ίδιες διαδικασίες, οι δήμοι μπορούν να συμβάλλονται με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παροχή υπηρεσιών σταυλίτη, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης για τα καταφύγια που λειτουργούν. Οι συμβάσεις μίσθωσης έργου του παρόντος δεν συμπεριλαμβάνονται στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των συμβάσεων μίσθωσης έργου του άρθρου 89 του ν. 4604/2019 (Α’ 50).

    ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΠΟΥ και η υποχρεωση των Δήμων για σιτιση των αδεσποτων και τους 12 μηνες το χρονο .

    βαγ) Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

    Οι αποφάσεις ευθανασίας αναρτώνται πριν την υλοποίησή τους στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων και στην ιστοσελίδα του οικείου δήμου για ελάχιστη περίοδο τριάντα (30) ημερών. Η περίοδος των τριάντα (30) ημερών δεν απαιτείται να τηρηθεί αν συντρέχουν κτηνιατρικοί λόγοι για άμεση ευθανασία.

    Η τελευταια παραγραφος ή θα πρεπει να φυγει τελειως γιατι μπορει να οδηγησει σε αυθαιρεσιες κτηνιατρων και δημων ή θα πρεπει να οριστουν επακριβως ποιοι είναι οι κτηνιατρικοι λογοι που επιβαλλουν αμεση ευθανασια

    ΜΙΑ  ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ  ΔΗΜΟΥΣ-ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ-5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

    Στο σημείο αυτό θα καταθέσουμε μια άλλη προταση που αποτελεί μείξη με την πρόταση του νομοσχεδίου .
    Είναι η μονη προταση που μπορει να αλλαξει την σημερινη κατασταση ενώ η προταση του νομοσχεδιου θα διαιωνισει με μαθηματικη ακριβεια ,όλες τις δυσλειτουργίες , τις αυθαιρεσιες , τις εναντιον των ζώων ενεργειες της συντριπτικης πλειοψηφιας των Δημων
    Το σκεπτικό της βασίζεται πάνω στην  πολυετή εμπειρία από την διαχείριση των Δήμων  βάσει του 3170/2003 και 4039/12 ως τροποποιήθηκε
    Η δημιουργία της Επιτροπής Παρακολούθησης καμία αλλαγή δεν θα φέρεί  και θα διαιωνιστεί νομοτελειακά η δυσλειτουργία των Δήμων και οι συνέπειές της στα αδέσποτα .
    Με την πρότασή μας αφενός «ανακουφίζονται» οι Δήμοι από εργασίες και υπευθυνότητες  πανω στην διαχείριση και αφετερου ,ως προαναφέρουμε ,θα λυθούν πάρα πολλά ζητήματα ,που ταλάνιζαν Δήμους και Φιλοζωικές Οργανώσεις
    Δυο είναι κυρίως οι βασικές μας προτάσεις και αφορούν στην 5μελή επιτροπή και το πώς θα πρέπει να είναι δομημένα τα κυνοκομεία των Δήμων
    Παρακαλούμε θερμότατα να γίνει έστω τώρα δεκτή η προτασή μας ,ώστε πραγματικά κάτι να αλλάξει στην διαχείριση των αδέσποτων από τους Δήμους.
    Η παντελής έλλειψη και πάλι κυρώσεων στους Δήμους ,ποινικών και διοικητικών θα οδηγησουν νομοτελειακά στην συνεχιση της ίδιας κατάστασης
    Οι δηθεν περικοπες χρηματοδότησης των Δήμων που ΔΥΝΑΤΑΙ να αποφασισει η Επιτροπή παρακολουθησης ,της οποιας η συνθεση με δυο μαλιστα εκπροσωπους των Δήμων και μειοψηφια του ενός έναντι 6 του φιλοζωικου φορέα μαθηματικά και πάλι θα οδηγησει στο να μην γινεται καμια περικοπη χρηματοδότησης χαριν των ζωων και οι Δήμοι θα συνεχισουν να αυθαιρετουν .
    Οι διοικητικες κυρώσεις για τους Δημους που δεν εκτελουν τις αρμοδιότητες τους για κάθε μια χωριστα να είναι διαβαθμισμένες αναλογα με το πσο μικρος ή μεγάλος είναι ο Δήμος και να ξεκινούν από 3.000 για κάθε μη εκτελουμενη αρμοδιότητα εως 50.000 για τους πολύ μεγαλους Δήμους
    ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
     1ον ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ
     Πολύ βασικό ρόλο στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκ μέρους των Δήμων, αλλά κυρίως στην αποτελεσματικότητα αυτών, θα πρέπει να είναι η γενναία και ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χιλιάδων αδέσποτων χρηματοδότηση των Δήμων από Υπουργείο Εσωτερικών
     Οι Δήμοι να χρηματοδοτούνται σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των ετησίων επιλέξιμων δαπανών τους χωρίς πλαφόν, αλλά με βάσει τις πραγματικές ανάγκες, τον αριθμό των αδέσποτων που έχουν και τις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου για σίτιση, στειρώσεις, θεραπείες κ.λ.π., ενώ το υπόλοιπο 20% να καλύπτεται από τα εισπραχθέντα πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.
     2ον 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
     Προτείνουμε αυτές να απεμπλακούν από τους Δήμους. Οι 5μελείς επιτροπές ήταν σημείο μεγάλων προστριβών και αντεγκλήσεων μεταξύ των Δήμων- αιρετών και διοικητικού προσωπικού-, των πολιτών και των φιλοζωικών συλλόγων, ήταν πεδίο καταπάτησης της νομοθεσίας και αυθαιρεσιών, επιβάρυνε δε με επιπλέον εργασία το ήδη υποστελεχωμένο διοικητικό προσωπικό, αλλά και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους.
     Πού προτείνουμε να υπάγεται η 5μελής επιτροπή
     Προτείνουμε λοιπόν να συσταθεί σε κάθε Αντιπεριφέρεια Νομού η 3μελής Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης ως παράρτημα της Κεντρικής , τα μέλη της οποίας θα είναι επίσης έμμισθα, όπως και της Κεντρικής, στην οποία θα υπάγεται απευθείας η 5μελής επιτροπή, θα εποπτεύεται από αυτή για την νομιμότητα των πράξεων ή παραλείψεών της και θα ορίζεται από αυτή με καθορισμένο τρόπο .
     
    Σε περιπτώσεις Δήμων που δεν έχουν τοπικά ή όμορα φιλοζωικά σωματεία ήδη υπάρχει πρόβλεψη νομική και η 5μελής μπορεί να αποτελείται από τους 3 μόνο άλλους εκπροσώπους.
     Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης Αρχή θα αποστέλλει επιστολές:
    α. στο Δήμο και θα ζητά να ορίσει τον εκπρόσωπο του στη 5μελή ,
    β. στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών, για να στείλουν κατάσταση των εκπαιδευτών που υπάρχουν σε κάθε Δήμο ή όμορο Δήμο και να επιλέγει τον εκπαιδευτή η Αρχή ,
    γ. στους εγκεκριμένους και εγγεγραμμένους στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικούς συλλόγους και ενώσεις, να ορίσουν αυτοί μεταξύ τους, τους εκπροσώπους τους αποφασίζοντας με πλειοψηφία,
     δ. στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, να αποστείλει κατάσταση των ενεργών κτηνιάτρων στον οικείο Δήμο και θα αποφασίζει ποιος θα ενταχθεί στην 5μελή .
     Η Περιφερειακή Ειδική Επιτροπή θα είναι 3μελής και θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας, από ένα δικηγόρο μέλος του ΔΣ του τοπικού δικηγορικού συλλόγου και από ένα εκπρόσωπο των φιλοζωικών οργανώσεων του κάθε νομού, που θα εκλέγεται από τις εγκεκριμένες και καταγεγραμμένες στο Μητρώο του ΥΠΕΣ φιλοζωικές οργανώσεις. Η επιτροπή θα πρέπει να είναι έμμισθη με εξαίρεση τον εκπρόσωπο των φιλοζωικών, που κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι άμισθος.
     Η έμμισθη αμοιβή τους θα πιστώνεται στο ΥΠΕΣ.
     ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
     Η 5μελής επιτροπή θα έχει στην αρμοδιότητα της και θα αποφασίζει για οποιοδήποτε θέμα έχει να κάνει με περισυλλογή, υιοθεσία, επανένταξη, επιθετικές συμπεριφορές, λεισμανιακά ζώα με την ιατρική καθοδήγηση του ιδιώτη κτηνιάτρου της 5μελούς και του εκπαιδευτή, θα ορίζει τα σημεία σίτισης και πότισης, θα διατηρεί την λίστα των υπό στείρωση ζώων της κάθε περιοχής του οικείου δήμου, θα προτείνει εκδηλώσεις, ενημερωτικές καμπάνιες και βεβαίως θα συνεργάζεται με τον Δήμο για τα προγράμματα στείρωσης, για τις ποσότητες τροφών που χρειάζεται να προμηθευτεί ο Δήμος, για την διάθεση αυτών σε συλλόγους και απλούς εθελοντές πολίτες κρατώντας πλήρη στοιχεία γι αυτό και για την διενέργεια στειρώσεων υπο την εποπτεία του Δήμου από εθελοντές κτηνιάτρους Έλληνες ή/και από άλλους Ευρωπαίους .
     
    3ον ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
     Για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους Δήμους προτείνουμε την τροποποίηση των ΟΕΥ των Δήμων και την δημιουργία νέας υπηρεσίας, αποτελούμενης από 3 έως 5 άτομα ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, άρα και του αριθμού των αδέσποτων, με προκήρυξη διαγωνισμού από το κράτος και δη το ΥΠΕΣ, προκειμένου να στελεχωθεί η νέα υπηρεσία, που πιθανόν όμως να μπορεί εν μέρει να στελεχωθεί και από ήδη εργαζόμενους στον Δήμο, που μπορεί να προέλθουν από μια καλύτερη κατανομή του διοικητικού προσωπικού.
     Η συνολική δαπάνη της μισθοδοσίας να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες και να χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΣ .
     Αντικείμενο της νέας υπηρεσίας
    α. Ενέργειες, εκδηλώσεις , ενημερώσεις , έντυπο υλικό που θα συμβάλλουν στην βελτίωση του φιλοζωικού επιπέδου των δημοτών, ενηλίκων και ανηλίκων , δηλ μαθητών σε συνεργασια με τα φιλοζωικά σωματεία καιάλλους φορείς .
     β. Παροχή πληροφοριών σε κάθε δημότη όσον αφορά θέματα διαχείρισης , ποιος είναι αρμόδιος και που θα πρέπει να απευθύνονται για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί σχετικά με τα αδέσποτα
     γ. Τήρηση πλήρους και ενημερωμένου ηλεκτρονικού αρχείου για τα αδέσποτα ζώα και για κάθε πράξη που γίνεται γι αυτά πχ στείρωση, υιοθεσία, θάνατος, κ.λπ., αλλά και αρχείο για τα δεσποζόμενα ζώα και κάθε μεταβολή σε αυτά .
     δ. Διοργάνωση  προγραμμάτων στείρωσης των αδεσποτων σκύλων και γατών  αλλά  εθελοντικών στειρώσεων από έλληνες και ξένους ευρωπαίους κτηνιάτρους σε συνεργασία  με την 5μελή επιτροπή.
    ε.Την προώθηση υπευθύνων με διαφάνεια υιοθεσιών αδέσποτων ζώων σε συνεργασία πάντα με την 5μελή επιτροπή και τα φιλοζωικά σωματεία και Ενώσεις, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του ΥΠΕΣ
    ζ. Την τοποθέτηση στα σημεία που επελέγησαν από την 5μελή επιτροπή ταϊστρών και υποδοχέων νερού , την προμήθεια των τροφών, τον ανεφοδιασμό των ταϊστρών, την χορήγηση στους συλλόγους και σε μεμονωμένους πολίτες τροφής για σίτιση σε σημεία που δεν υπάρχουν ταΐστρες και τον έλεγχο αυτών
     η. Τη δημιουργία Δικτύου Εθελοντών πολιτών για την φιλοξενία χρηζόντων βοήθεια αδέσποτων ζώων και την διευκόλυνση αυτών με τροφές και φάρμακα, π.χ. χάπια για αποπαρασίτωση, αντιβιοτικά, κ.λ.π.
     θ. Τα άτομα που θα προσλαμβάνονται ή θα προέρχονται από καλύτερο καταμερισμό του ήδη υπάρχοντος προσωπικού θα πρέπει να διαθέτουν στοιχειώδη φιλοζωία και ενσυναίσθηση απέναντι στα ζώα .ι. Την εξασφάλιση της φιλοξενίας ζώων σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου
     4.ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ Ή ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ-ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ -ΚΛΙΝΙΚΕΣ  ,
     Σε κάθε Δήμο της χώρας ιδρύεται υποχρεωτικά τουλάχιστον μια δομή ( στους μεγαλύτερους Δήμους και ανάλογα με τον πληθυσμό των αδέσποτων δεύτερη και Τρίτη δομή ) μία Δομή -Δημοτική Κλινική, με υποδομή για την προσωρινή διαβίωση ως 40 ζώων το ανώτερο, με πρόστιμο διοικητικό στην περίπτωση υπέρβασης του αριθμού και για κάθε επιπλέον ζώο, ώστε να σταματήσουν οι σημερινές φριχτές καταστάσεις στα δημοτικά κυνοκομεία.
     Ο περιορισμένος αριθμός προσωρινά φιλοξενούμενων ζώων θα δώσει στους Δήμους την δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις οικονομικές απαιτήσεις της Δομής-Κλινικής και από την άλλη θα εκλείψουν θλιβερές εικόνες πάσης φύσεως των σημερινών κυνοκομείων, που δεν μας τιμούν ως ανθρώπους και ως χώρα, ενώ εκεί μέσα στην κυριολεξία βασανίζονται τα ζώα .
     Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα διαθέτουν υποχρεωτικά δημοτικό κτηνιατρείο ιατρικών πράξεων και επεμβάσεων, χώρο κλωβών νοσηλείας, χώρο άσκησης των προσωρινά διαμενόντων αδέσποτων ζώων, αποθήκη τροφών και γενικά ότι προβλέπει ο νόμος 604/77. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης, σχεδιάζονται και λειτουργούν με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στον νόμο 604/77.
     Οι Δομές-Δημοτικές Κλινικές δύνανται να δημιουργούνται και μέσα στον ιστό της πόλης, όπως συμβαίνει και με τις ιδιωτικές κτηνιατρικές κλινικές ή σε απόσταση το πολύ 5χμ από τον ιστό της πόλης.
     Οι δομές αυτές θα λειτουργούν με  ένα τουλάχιστον κτηνίατρο και περισσότερους ανάλογα τον πληθυσμό των αδέσποτων και τον πληθυσμό του κάθε Δήμου , θα προσλαμβάνονται με διαγωνισμό από το ΥΠΕΣ, θα μισθοδοτούνται από αυτό ,θα λειτουργούν με δυο 8ωρα ,όπου είναι  πλέον του ενός και θα συμμετέχουν στις εφημερίες των ιδιωτών κτηνιάτρων- που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν-, οπότε στην περίπτωση της εφημερίας θα μπορεί να νοσηλεύει και δεσποζόμενα ζώα επ’ αμοιβή,η οποία θα καταχωρείται στον ειδικό λογαριασμό για τις ανάγκες των αδέσποτων του Δήμου
     Για τις περιπτώσεις που απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις π.χ. ορθοπεδικά χειρουργεία ο Δήμος θα συμβάλλεται με ιδιώτη τοπικό κτηνίατρο. Στις Δομές-Δημοτικές Κλινικές θα έχουν άμεση καθημερινή πρόσβαση τα μέλη της 5μελούς επιτροπής, θα στελεχώνονται δε από δύο εργαζόμενους καθαριότητας, σίτισης κλπ των ζώων, που θα προσλαμβάνονται από τους Δήμους και με κριτήριο την φιλοζωία τους .Η Δομή-Δημοτική Κλινική λειτουργεί με την εποπτεία της 5μελούς επιτροπής. Οι χώροι προσωρινής διαβίωσης των ζώων λειτουργούν με προσωπικό του Δήμου.
     Σε όλους τους Δήμους θα επιχορηγηθεί η αγορά ενός οχήματος περισυλλογής με τον κατάλληλο εξοπλισμό ενώ στους Δήμους άνω των 150.000 θα επιχορηγηθεί και η αγορά ενός ασθενοφόρου. Οι ετήσιες δαπάνες λειτουργίας των κτηνιατρείων, καθώς και οι άλλες δαπάνες διαχείρισης των ζώων, υποβάλλονται από τα αρμόδια τμήματα των Δήμων στο τέλος κάθε έτους και επιδοτούνται, όπως προαναφέραμε, κατά 80% από ειδικό κονδύλι που διαχειρίζεται το ΥΠΕΣ, χωρίς να προβλέπεται όριο,
     Η πρόβλεψη αυτή  να έχει ισχύ έναρξης ισχύει από το έτος 2022.
     

  • 11 Μαΐου 2021, 10:00 | ΓΚΕΡΠΙΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, παρά μόνο στους δήμους. Αυτό το νομοσχέδιο ικανοποιεί μόνο την υπερπροωθούμενη από Τυπο και κοινωνικά δίκτυα, φανατική ΄΄φιλοζωική΄΄ μειοψηφία η οποία αντιμετωπίζει σκύλους και γάτες ( βλαπτικά πρωτίστως για τα ίδια τα ζώα αυτά ) ως ανθρώπους. Οι διαφημίσεις τους που επιχορηγούνται ήδη από τα χρήματα μας, προάγουν το μίσος. Αντί να προωθείται η αγάπη για τη φύση, βγάζουν προσωπικά κόμπλεξ εναντίον αθώων αγροτών,κτηνοτρόφων ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΩΝ σε ένα πρωτοφανές κάλεσμα για τάγματα περιπολιών έως και …αυτοδικία. Είναι προφανές ότι και με τις παρούσες χρηματοδοτήσεις που πρεπει να καταργηθούν έχει στηθεί ήδη ένα πάρτι καταχράσεων χρήματος απο ΜΚΟ στο οποίο έρχονται και ξένοι κυρίως γερμανοί ως τουρίστες ακτιβισμού. Πραγματικά λυπηρό όλο αυτό

  • 11 Μαΐου 2021, 02:25 | Λαζαρος

    Να επιτρεπεται η ερασιτεχνικη εκτροφη

  • 11 Μαΐου 2021, 01:12 | Νικόλαος Κ

    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΣΤΟ GOOGLE.GR ΤΗ ΦΡΑΣΗ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ» ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ Ε Ν Α ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ».
    ΤΟΣΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑΙΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΣ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ;
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ.
    ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΚΟΨΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ, ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΛΤΑ, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΕΠΙ ΩΡΕΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΔΙΑΤΗΡΩ ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.
    ΣΤΗ ΜΕΝ ΠΡΩΤΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΕΝΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ 3 ΣΚΥΛΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΩΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.
    ΣΤΗ ΔΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ/ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ (Π.Χ. ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ, ΜΑΚΡΙΝΟ ΓΑΥΓΙΣΜΑ ΑΛΛΟΥ ΣΚΥΛΟΥ, ΚΛΠ).
    ΕΧΩ ΚΑΛΕΣΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝ. ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ 3/1995 ΠΟΥ (ΑΣΑΦΩΣ) ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ (ΕΝΝΟΕΙ: ΚΑΤΟΧΟΙ) ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΩΝΥΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΟ 100 ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ «Ο ΚΑΛΩΝ ΔΕΝ ΗΡΘΕ» Ή ΟΤΙ «ΟΥΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗ» ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥΣ.

    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΑΠΑΝΗΡΗ, ΑΒΕΒΑΙΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΝΔΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΔΗΛ. ΝΑ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΓΑΥΓΙΣΜΑΤΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ…

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΧΩΡΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΚΑΙ ΛΑΒΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΕΤΡΑ, ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΘΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΣΤΕ ΑΙΩΝΙΩΣ):

    1) ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤ’ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΜΕΧΡΙ 1 ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΥΛΟΥ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

    2) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΦΕΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ, ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ (ΕΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ «ΑΕΡΑ», ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΒΟΛΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ, ΑΛΛΩΣ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ)

    3) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΣΑΦΩΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΣΑΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ (Π.Χ. ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ, ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟΦΩΡΩΝ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΡΗΤΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 254 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΠΕΡΙΠΤ. Β’ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ !!!)

    4) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ 24ΩΡΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΕΙΔΙΚΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ (Π.Χ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ) ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΠΑΡΑΒΑΤΗ

    5) ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ, ΑΛΛΩΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

    Υ.Γ. ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΤΣΙΠΑΡΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙ,ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΤΟΝ ΒΓΑΖΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΟΛΤΑ 30 ΛΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΩ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΟΧΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ Ή ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΖΩΟ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 25 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΣ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ (ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ) ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ (ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ Ή ΜΗ ΚΑΤΟΧΟΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ), ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥΣ ΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

    ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΗ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ) ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΔΗΘΕΝ «ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ» ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ (ΒΛ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΟΙΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ)

  • 10 Μαΐου 2021, 17:55 | Πεσιλής Φώτης

    Άρθρο 10 παράγραφος 4….σύμφωνα με αυτή ισχύουν τα εξής:
    Επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο τους.
    Μικρά ζώα θεωρούνται στο άρθρο 2 παράγραφος 4, τα σκυλιά που δεν υπερβαίνουν τα 10 κιλά. Με την προϋπόθεση αυτή απαγορεύεται η μετακίνηση των μεγαλύτερων ζώων σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακόμα και με συνοδούς. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη και τις περισσότερες φορές ακατόρθωτη τη μεταφορά και μετακίνηση, όταν στο ίδιο άρθρο του νομοσχεδίου και στην παράγραφο 28 προβλέπονται τα εξής:
    28.«Μη εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση»: οποιαδήποτε μετακίνηση ζώου συντροφιάς που συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του ή το εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο, η οποία (α) δεν αποσκοπεί στην πώληση ή στην κατ’ άλλο τρόπο μεταβίβαση της κυριότητας του εν λόγω ζώου συντροφιάς και (β) είναι μέρος της μετακίνησης του ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς, είτε υπό την άμεση ευθύνη του είτε υπό την ευθύνη εξουσιοδοτημένου προσώπου, στις περιπτώσεις που το ζώο συντροφιάς δεν βρίσκεται μαζί με τον ιδιοκτήτη του. Στην τελευταία περίπτωση, τίθενται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στοιχεία που αποδεικνύουν και την αντίστοιχη μετακίνηση του ιδιοκτήτη.
    Η παράλειψη της «μη εμπορικής σημασίας» μεταφοράς μεγαλύτερων ζώων, με τα κατάλληλα για την ευζωία και άνεση μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί για να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες πρακτικά και πρωτίστως οικονομικά.

  • 10 Μαΐου 2021, 16:32 | ΚΟΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Νομίζω θα πρέπει να ορίσετε και κάποιο αριθ.τηλεφώνου, για επικοινωνία, εάν δεν βρίσκουμε από πουθενά ανταπόκριση.

  • 10 Μαΐου 2021, 15:52 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΕΛΙΑΣ

    Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αναφέρομαι σε σκυλόφιλους και όχι σε ζωόφιλους γιατί, μην κρυβόμαστε, τα σκυλιά είναι το πρόβλημα. Δεν έχω αντιληφθεί επικίνδυνες και επιθετικές αλεπούδες, γάτες, κουνάβια, λύκους, γαϊδούρια ή αρκούδες να περιφέρονται στις πλατείες στους δρόμους ή στα πάρκα και να τρομοκρατούν περαστικούς. Με αυτά τα δυστυχή ζώα ελάχιστοι ασχολούνται και ακόμη λιγότεροι τα περιποιούνται. Τελευταία βλέπω ότι σε πολλές περιοχές πρέπει να ασχοληθούμε και με τα αγριογούρουνα.
    Το ελάχιστο για ασυνόδευτο σκύλο (εννοούμε χωρίς μικρού μήκους λουρί) πρέπει να είναι 1.000€. Σε περίπτωση υποτροπής να διπλασιάζεται. Οι δημοτικοί ή αστυνομικοί υπάλληλοι που δεν εκτελούν το καθήκον της βεβαίωσης παράβασης να τιμωρούνται εκτός του πειθαρχικού ελέγχου και με παρακράτηση από τον μισθό τους για κάθε περίπτωση μη σύννομης συμπεριφοράς του ίδιου ποσού που δεν βεβαίωσαν (έτσι αποκλείεται και ο πειρασμός του χρηματισμού).
    Οι μόνιμα αμελούντες Δήμοι για την συγκέντρωση σε ειδικούς χώρους των αδέσποτων να τιμωρούνται με τουλάχιστον διπλάσια πρόστιμα για κάθε αδέσποτο. Όμως επειδή υπάρχει διαπιστωμένη αδιαφορία να υπάρχει στο Υπουργείο ή στη Περιφέρεια υπηρεσία παραπόνων όπου απαραίτητα θα κοινοποιείται το αίτημα των τρομοκρατούμενων από τα αδέσποτα πολιτών, παράλληλα με την γνωστοποίηση στον Δήμο, ώστε να εξασφαλίζεται η εφαρμογή του νέου νόμου και να μην γίνει όπως ο παλιός κουρελόχαρτο από τους δημοτικούς άρχοντες.
    Χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές στο άρθρο 7. Αλλιώς θα παρατείνεται η απαράδεκτη κατάσταση, μάλιστα με το ping pong μεταξύ ανεύθυνων Δήμων και διπλά ανεύθυνων φιλόζωων (καλύτερα να τους αποκαλούμε φιλόσκυλους).
    Να σταματήσει η φάμπρικα των ψευτοφιλόσκυλων που ΕΞΩ από το σπίτι τους ταΐζουν αδέσποτα σε πεζοδρόμια, άλση κτλ. Τα ειδικά εκπαιδευμένα συνεργεία των Δήμων να στήνουν ενέδρες σε αυτά τα σημεία και να τα μαζεύουν. Επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ, τώρα μάλιστα με το απαγορευτικό που περπατούσαμε για ώρες και σε μεγάλες αποστάσεις διαπίστωσα ότι περισσότερο από τον κορωνοιο κινδύνευα από τα αδέσποτα.
    Με τα παραπάνω ίσως σας έχω φανεί υπερβολικός όμως είναι μόνο μικρό μέρος της υπάρχουσας κατάστασης. Επειδή προσπαθώ να γυμνάζομαι περπατώντας ή τρέχοντας στην εξοχή ή σε πάρκα σας διαβεβαιώνω από προσωπική εμπειρία ότι έχω σχεδόν σταματήσει την άσκηση επειδή στις περιοχές που έχω πρόσβαση και αγαπώ έχει γίνει επικίνδυνο. Συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική από παραλία Μαραθώνα έως Νέα Μάκρη που υπάρχει ο πεζόδρομος η βόλτα είναι προβληματική γιατί έχει μετατραπεί από τα ξεφτέρια δημάρχους σε σκυλόδρομο. Επίσης όλο το Μάτι σκυλοκρατείται . Η Ραφήνα το ίδιο και χειρότερα. Σε όλους τους δρόμους προς την θάλασσα υπάρχουν αγέλες και αρκετοί στο μεγάλο πάρκο δίπλα σο λιμάνι, όπου στο ωραίο γκαζόν την Κυριακή τα παιδάκια πιάνουν ακαθαρσίες κι λένε στις μαμάδες βρήκα κουλουράκια. ‘Όλη η παραλία της Λούτσας (η αμμουδιά ) είναι τόπος περιπάτου αδέσποτων. Να μην μιλήσουμε για τα στενά (όχι στο κέντρο), όπου εκεί μπορείς να κυκλοφορήσεις μόνο με αυτοκίνητο (ακόμα και για απόσταση 100 μέτρων). Τα σκυλιά έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και ποδηλάτων. Στο Πόρτο Ράφτη παρόμοια κατάσταση. Πιο νότια δεν έχω προσωπική αντίληψη. Ακόμη στο Φάληρο από στάδιο ειρήνης και Φιλίας έως θωρηκτό Αβέρωφ. Επίσης στο Πεδίο Άρεως και μέχρι την Πλατεία Βικτωρίας ίδια κατάσταση. Τέλος στα Ιλίσια μόνο στο άλσος Αγίου Χαραλάμπους είναι υποφερτά γιατί ο απέραντος χώρος του Άλσους της Πανεπιστημιούπολης έχει γίνει και αυτός επικίνδυνος.
    Να γίνει σαφές τι εννοούμε ασφαλή συνοδεία. Ρητά να αναφέρεται ότι είναι υποχρεωμένος ο σκύλος να φέρει λουρί και να είναι δεμένος με αυτό. Μάλιστα όχι λουρί δέκα μέτρα που έχουν οι πονηροί ζωόφιλοι. Μου έχει συμβεί να δω σκύλο να δαγκώνει και σε άλλη περίπτωση να τρομοκρατεί διερχόμενο αθώο άνθρωπο (φυσικά η δική του τρομοκράτηση δεν απασχολεί τους σκυλόφιλους μπροστά στην αποφυγή δεσμών του δικού τους σκύλου) γιατί το ζώο-συνοδός δεν τηρούσε την απόσταση ασφαλείας και το είχε λάσκα δεμένο. Πάντα οι ζωόφιλοι απαντούν σε παρόμοια περίπτωση τρομοκράτησης ‘’μην το φοβόσαστε καλέ το σκυλάκι’’. Χαρακτηριστικά αναφέρω, υπερβάλλοντας βέβαια, ότι στις ‘’απολίτιστες’’ ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να δεις σκυλόφιλο δεμένο τον ίδιο με λουρί να πάει βόλτα μόνος του χωρίς σκύλο, παρά να δεις σκύλο χωρίς λουρί.
    Έχει αισθανθεί κανείς από τους σκυλόφιλους τα διλήμματα:
    ‘’ Τι να κάνω να χάσω το Λεωφορείο και να αργήσω μισή η μια ώρα στην δουλειά μου ή να δοκιμάσω να περάσω δίπλα από την αγέλη που φαίνεται επιθετική;’’
    ‘’ Τι να κάνω να πάω σε αυτό το σούπερ μάρκετ η να γυρίσω πίσω χωρίς να ψωνίσω σήμερα, κάτι θα έχω στο ψυγείο, προκειμένου να γλιτώσω από την ενέδρα των αδέσποτων που περιφέρονται στους γύρω δρόμους του καταστήματος’’
    ‘’ Να περπατήσω ή τρέξω τον ελεύθερο χρόνο μου ή θα μου βγει ξινή ή άσκηση όταν πέσω σε περιοχή που την θεωρούν δική τους τα αδέσποτα; Ίσως γι’ αυτό οι πιο τολμηροί περιπατητές έχουν γκλίτσες ή ρόπαλα ή αυτοσχέδια μπαστούνια, πιο πολύ για ψυχολογικούς λόγους γιατί σε περίπτωση επίθεσης δύσκολα μπορούν να αμυνθούν‘’
    Επομένως σαν πολιτισμένη, υποτίθεται, κοινωνία πρέπει να απαντήσουμε στο κεντρικό δίλημμα:
    Ποια είναι υπέρτερη αξία, η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των ανθρώπων ή η υπεράσπιση της ασυδοσίας των σκυλόφιλων;
    Και ένα τελευταίο πολύ σημαντικό στις εισαγωγικές μου παρατηρήσεις. Η ασυδοσία και η μη τήρηση της υπευθυνότητας της συγκέντρωσης των αδέσποτων από τους Δήμους σε ειδικά καταφύγια σε δασικές εκτάσεις (αυτό είναι το φυσικό τους περιβάλλον) είναι ΗΘΙΚΗ ΑΥΤΟΥΡΓΙΑ αυτουργία στην εξόντωσή τους από απελπισμένους φυσικούς αυτουργούς. Αν τηρείτο η νομιμότητα δεν θα υπήρχαν αδέσποτα για να δολοφονούνται από μειωμένης ψυχικής αντοχής συμπολίτες μας.
    Σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη δεν κυκλοφορεί κανένα εγκαταλειμμένο αδέσποτο στους δρόμους. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε “κανένα ζώο αδέσποτο- κανένα ζώο κακοποιημένο”. Δυστυχώς στο άρθρο 7 παραγ.5 , τα εδαφ. βαε, ββ, γ, δ και ε επιτρέπουν στο Δήμο με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χώρος στο καταφύγιο, να εγκαταλείπουν τα σκυλιά μέσα στους δρόμους της πόλης, με όλα τα συνεπακόλουθα:
    α) Αθέτηση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού (και χιλιάδες αδέσποτα και κακοποιημένα)
    β) Παιδιά και μεγάλοι εκτεθειμένοι σε κινδύνους , από περιττώματα, ζωοανθρωπονόσους, αγέλες σκύλων, επιθέσεις, δαγκώματα, τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα και απώλεια ζωής από αγέλες
    γ) Σκυλιά σε κίνδυνο από πείνα, δίψα, αρρώστιες, θύματα τροχαίων, κίνδυνο από κακοποίηση και φόλες από πολίτες που δέχθηκαν επιθέσεις και δαγκώματα. Εκτιμούμε ότι μπορεί οι Δήμοι να κάνουν καταφύγια περιφράσσοντας με ελάχιστο κόστος, δεκάδες η εκατοντάδες στρέμματα δασωμένων με φυλλοβόλα δέντρα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν με κανόνες ευζωίας όλα τα αδέσποτα στην αρχή της προσπάθειας, όταν θα είναι πολλά καθώς στη συνέχεια θα μειωθούν σε λίγες δεκάδες, όταν δεν θα πολλαπλασιάζονται όπως σήμερα γίνεται με τα αδέσποτα. Προτείνουμε μεγάλα ελεύθερα καταφύγια για όλα τα αδέσποτα. ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΥΛΙ ΑΔΕΣΠΟΤΟ σκυλί αδέσποτο στο δρόμο. Αν δεν επαρκούν, που είναι φυσικό έτσι όπως τα καταφέραμε να γίνουν και άλλα και άλλα μέχρι να μην κυκλοφορεί κανένα αδέσποτο. Τα καταφύγια θα πρέπει να είναι εύκολα προσπελάσιμα και επισκέψιμα από φιλόζωους πολίτες, σχολεία, παιδιά και να γίνονται διάφορα δρώμενα, για την προαγωγή της φιλοζωίας.
    Αν οι Δήμοι δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν αγέλες αδέσποτων σκύλων, που θα σπέρνουν τον τρόμο σε μικρούς και μεγάλους.

  • ΠΑΡΑΓΡ.3:
    Για δήμους μικρότερους των 3000 κατοίκων πρέπει να υπάρχει διάταξη που να τους υποχρεώνει ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ να έχουν σύμβαση με κτηνίατρο για περίθαλψη κ στείρωση αδέσποτων.Διαφορετικά η κατάσταση στους δρόμους θα είναι πάντα μη διαχειρισιμη εις βάρος πολιτών και »εικόνας» της χώρας.

    Παραγρ 10:
    ΠΡΟΣΟΧΗ να συμπληρωθει ΟΤΙ ΕΙΝΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ:

    10. Στην περίπτωση που στο πλαίσιο της Επιτροπής της παρ. 7 διαπιστώνεται διαφωνία για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΑΠΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Η ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ Μ Κ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΖΩΗ ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας, την οριστική απόφαση λαμβάνει ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε δήμο με απόφαση του δημάρχου και αποτελείται από…\

    ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ πρεπει παντου να επισημαινεται οτι η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Π Ρ Ο Σ Ω Ρ Ι Ν Η !

  • 10 Μαΐου 2021, 14:59 | ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΑΛΑΜΑ

    Ευθανασία μόνο σε ανίατες ασθένειες που το ζώο υποφέρει και δεν υπάρχει θεραπεία.

  • 10 Μαΐου 2021, 13:40 | Πάρις Καλοδημίδης

    Αυτή είναι η έκθεση για την διαχείριση των αδέσποτων σκύλων στην Ευρώπη, των WSPA και RCPCA μεγάλων διεθνών φιλοζωικών οργανώσεων.
    https://www.rspca.org.uk/documents/1494939/0/Stray+dog+and+cat+control+practices+in+Europe+%28WSPA-RSPCA2007%29.pdf/ca537209-64e2-881a-b36d-6abd3795679d?t=1556901393627

    Στην παράγραφο 3.3.3.iii παραθέτει τις μεθόδους διαχείρισης των αδέσποτων σκύλων στην Ευρώπη.

    Περιγράφει ξεκάθαρα πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο «Σύλληψη-στείρωση-απελευθέρωση» και το οποίο καταγράφεται σαν προβληματικό καθότι έμεσα παροτρύνει τους ιδιοκτήτες των σκύλων, να τους εγκαταλείπουν σε δημόσιες περιοχές καθώς γνωρίζουν πως αυτοί θα έχουν κρατική (δημοτική) φροντίδα.
    Οι φιλοζωικοί αυτοί κολοσσοί,οι RCPCA και WSPA, τεράστιοι σε μέγεθος και εμπειρία, κατέγραψαν σε δύο σειρές όλη την παθογένεια της Ελληνικής νομοθεσίας όσο αφορά στους αδέσποτους σκύλους που είναι το άρθρο 7 που προβλέπει ότι…» όταν ο σκύλος είναι υγιείς και στειρωμένος και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να υιοθετηθεί, μπορούμε να τον απελευθερώνουμε στο φυσικό του περιβάλλον» , δλδ στο αστικό περιβάλλον.

    Αυτή είναι η μεγαλύτερη αστοχία του νόμου, αυτή η πρακτική δημιουργεί την τάση για να εγκαταλείπουν οι Έλληνες με ευκολία τους σκύλους τους και να έχουμε σήμερα το πανευρωπαικό ρεκόρ στον αριθμό των αδεσποτων που είναι περισσότεροι απο 2 εκατομμύρια.
    Αυτή η πρακτική δημιουργεί τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων, το τεράστιο αριθμό των κακοποιήσεων των ζώων και τον τεράστιο αριθμό των επιθέσεων σκύλων σε συμπολίτες μας.Είναι αναμενόμενο όταν υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτοι σκύλοι ελευθεροι μέσα στις πόλεις να έρθουν σε σύγκρουση με την ευζωία των ανθρώπων και τότε δυστυχώς τα ζώα είναι τα χαμένα πέφτοντας θύματα σε φόλες, ΄σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα, σε αρρώστιες, στην πείνα και σε επώδυνο θάνατο.

    Στην έκθεση φαίνονται και όλες οι πρακτικές που εφαρμόζουν οι Ευρωπαικές χώρες. Οι πλέον πετυχημένες φιλοζωικά χώρες, συλλαμβάνουν όλα τα αδεσποτα και δεν επιτρέπουν την απελευθέρωσή τους για κανένα λόγο.
    Αν θέλουμε να έχουμε έναν Ευρωπαικό, σύγχρονο νόμο για την διαχείριση των ζώων συντροφιάς θα πρέπει να υιοθετήσουμε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση.

    Εδώ κάτω το απόσπασμα απο την έκθεση στο πρωτότυπο.

    3.3.1.iii. Methods of stray dog control
    Dogs were culled (shot) in five countries (17%) (Albania, Armenia, Azerbaijan Republic,
    Moldova and Ukraine) by municipal hired contractors, as a method of choice for stray
    control. However, this approach clearly did little to reduce stray numbers, indeed in all
    countries where this practice was undertaken the numbers of stray dogs had increased.
    One
    country exclusively practiced catch, neuter, release of dogs (Greece). This approach was
    reported to be problematic because it appeared to result in owners “dumping” their dogs in
    areas “where they knew they would be looked after”.

    A further five countries (17%)
    (Bulgaria, Malta, Italy, Serbia and Spain) operated catch, neuter, release in a limited number
    of locations, although the reasons for this were unclear, as were the problems encountered
    when adopting this approach.

  • 10 Μαΐου 2021, 12:28 | ΔΗΜΉΤΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΌΠΟΥΛΟΣ

    Οι δήμοι είναι κατεξοχήν αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τον έλεγχο των αδέσποτων εφόσον επιχορηγούνται εδώ και χρόνια Ευρωπαϊκή. Η σημερινή κατάσταση με τα αδέσποτα έφτασε στο απροχώρητο η κονδύλια που έπαιρναν δεν πήγαιναν στο σκοπό της καταπολέμησης των αδέσποτων και από κει ξεκινάει όλο το κακό να εφαρμόζεται ο νόμος οι δήμοι να πληρώνουν και να ελέγχουν τα αδέσποτα τα οποία δημιουργούνται και μην την πληρώνουν άνθρωποι που αγαπάνε προσέχουν και χρησιμοποιούν τους σκύλους τους σε δραστηριότητες με ένα νομοσχέδιο εξαφανίσεις απανταχού σκύλου δεσπόζω μενού καθαρόαιμο και ημίαιμο στην Ελλάδα

  • 10 Μαΐου 2021, 11:59 | Χρύσα

    Κάντε τιποτα σωστο επιτέλους!!

  • 9 Μαΐου 2021, 22:55 | Αχιλλέας Καταραχιάς

    Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν μπορεί να υπάρχουν «αδέσποτα» μέσα σ’ έναν αστικό ιστό. Τα «αδέσποτα» θα πρέπει να συλλέγονται από τους Δήμους, να φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους. Κάποια από αυτά να δίνονται για υιοθεσία και τα υπόλοιπα (που δεν επιλέγονται από τους πολίτες), μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να οδηγούνται σε ευθανασία. Είναι απαράδεκτο να θρηνούμε ανθρώπινο θύμα σε αρκετά περιστατικά στη χώρα μας από «επίθεση αγέλης αδέσποτων» στον 21ο αιώνα.

  • 9 Μαΐου 2021, 20:52 | Σοφια

    Θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις στους δήμους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να διαχειριστούν τα αδεσποτα.Εκτος από τις επίσημες φιλοζωικές κ τον δήμο ένα μεγαλο ποσοστό στειρώσεων κ περίθαλψης γίνεται από εθελοντές που δεν είναι οργανωμένοι πουθενά.Προσωπικα επειδή η περίθαλψη στο κυνοκομειο είναι ανύπαρκτη κ πολλές φορές πρέπει να περιμένεις 1 μηνα έχω Στειρωσει κ περίθαλψει κ φιλοξενησει ιδιωτικά ζώα.Αν ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει θα πρέπει να είμαι μέλος φιλοζωικής γ να αναλάβω ένα αδέσποτο ζώο?

  • 9 Μαΐου 2021, 19:35 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Το παραπάνω άρθρο 5 έρχεται σε αντίθεση με τον ορισμό της Ευζωίας όπως αυτός ορίζεται από εσάς στο παρακάτω μέρος του άρθρου 2. Η επανένταξη ζώων από τους εκάστοτε δήμους κατά το δοκούν, ξεπερνά κάθε προσδοκία του παρόντος νομοσχεδίου να βάλει μια τάξη στο πρόβλημα. Εκτός βέβαια εαν οι οι ειδικοί που συνέταξαν το παρόν, θεωρούν ότι όλα τα επανενταγμένα ζώα εκτός της παροχής νερού και τροφής, κατα τ΄ αλλά, θα παραμένουν ελεύθερα καταπόνησης από τις καιρικές συνθήκες, θα λαμβάνουν συστηματικά αποπαρασίτωση, θα είναι πάντα ανθεκτικά απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα και θα είναι πλήρως ασφαλή αυτοκινητικών ατυχημάτων, δηγμάτων και άλλων τραυματισμών. Εάν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί με σκοπό της βελτίωσης της ευζωίας των ζώων, τότε χρήζει άμεσα επιστημονικής δημοσίευσης.

    Αρθρο2
    Ευζωία»: η φυσική και η ψυχική κατάσταση του ζώου σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει. Ένα ζώο ζει σε συνθήκες ευζωίας εάν: (α) είναι υγιές, άνετο, καλά διατρεφόμενο και ασφαλές, (β) δεν υποφέρει από καμία δυσάρεστη κατάσταση, όπως πόνο, φόβο και αγωνία και (γ) είναι ικανό να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση. Οι κανόνες ευζωίας των ζώων διασφαλίζουν τις ακόλουθες αρχές:
    i. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα.
    ii. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
    iii. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
    iv. Ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση.
    v. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

  • 9 Μαΐου 2021, 17:35 | ΜΠΕΛΕΓΡΗ ΣΟΦΙΑ

    Ναι στην υποχρεωτική στείρωση. Όχι πια αλλά αδέσποτα ζώα χωρίς καμία ποιότητα ζωής !

  • 9 Μαΐου 2021, 14:38 | Στέλιος Δημόπουλος

    Σε καμία χώρα της πολιτισμένης Ευρώπης δεν υπάρχουν αδέσποτα ζώα και ταίστρες για αυτά. Τα αδέσποτα αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους (επιθέσεις, μετάδοση ζωνόσων, κλπ) και απλά δεν πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθερα. Υφίσταται επίσης αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων (ακούσια και εκούσια) για τα ίδια τα ζώα, άρα η προστασία τους που τόσο ευαγγελίζεται το νομοσχέδιο και οι φιλοζωικές επιβάλλει τη διαμονή τους σε ελεγχόμενους χώρους παρά ελεύθερα στον φυσικό τους χώρο. Ποιος άραγε είναι αυτός αφού πρώτα ήταν δεσποζόμενα, άρα εντός οικίας; Υπάρχει ολοκληρωμένη νομοθεσία πχ στο Βέλγιο, στη Γερμανία κα, σύννομη με το Ευρωπαικό Δίκαιο, που καθορίζει τη μεταχείριση των ζώων αυτών. Αυτή πρέπει να εφαρμοστεί και στη χώρα μας. Είναι απλά τραγικό σε χώρα που λέει ότι είναι στο σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ και να μην μπορείς να περπατάς ελεύθερος σε πάρκα κα για να μην δεχθείς επίθεση από αδέσποτα!! Επίσης πρέπει να υπάρξει μέριμνα (και ανάλογη τιμωρία) για τους κατόχους τσοπανόσκυλων κλπ σκύλων στην επαρχία και δη στα χωριά, όπου είναι ιδιαίτερα επιθετικά και κυκλοφορούν τελείως ελεύθερα χωρίς καμία μέριμνα. Θα πρέπει επίσης να εξεταστεί η επιβολή συμβολικού φόρου σε κατόχους ζώων για κάλυψη εξόδων του δημοσίου προς αντιστάθμθιση όσων επάγονται από τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων (κατ’ αναλογία με τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων).

  • 9 Μαΐου 2021, 10:02 | Οικονομοπούλου Μαρία

    Οι ποινές για τους Δήμους, που αρνούνται κατ’ επανάληψη να ανταποκριθούν στις εκλείσεις των δημοτών τους, για αδέσποτα που χρειάζονται βοήθεια, ποιές είναι;

  • 9 Μαΐου 2021, 10:07 | Κατερίνα Πανανού

    Πολύ ωραία φαίνονται όλα αυτά αλλα εμένα με προβληματίζει η υλοποίηση τους. Βασική προϋπόθεση πρόσληψης/ ανάθεσης περισυλλογής και περίθαλψης των ζωων είναι να είναι φιλόζωο το προσωπικό και να ΣΕΒΕΤΑΙ τα ζωα. Και όχι να προσλαμβάνεται ο κάθε ένας που θα έχει γνωστο μέσα στον εκάστοτε δήμο. Δεν ξέρω τι μηχανισμοί υπάρχουν για τον έλεγχο όλων αυτών. Πρέπει επιτέλους να αρχίσει να γίνεται σωστή δουλειά για να μπεί σε κάποια ταξη το πρόβλημα των αδεσπότων σε αυτή τη χώρα. Βασική προϋπόθεση ο ΕΛΕΓΧΟΣ του προσωπικού και της δουλειάς που κάνουνε. Και οχι να καλύπτει ο ένας τον αλλο με μοναδικά θύματα τα ιδια τα ζωα .

  • 9 Μαΐου 2021, 09:36 | Ασπασία Τρώντσιου

    Πρέπει να υπάρχει επίβλεψη και κυρώσεις στους Δήμους που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα αδέσποτα ζώα. Επίσης, οι αρμόδιοι υπάλληλοι που θα επιφορτιστούν με το έργο αυτό θα πρέπει να είναι ευαίσθητοι στο θέμα αυτό και καταρτισμένοι. Όταν πριν κάποιους μήνες απευθύνθηκα στο δήμο Κορωπίου για δύο αδέσποτα που εμφανίστηκαν στη γειτονιά μου και φαινόταν ότι ήταν άρρωστα, χρειάστηκε η διαμεσολάβηση κάποιου γνωστού μέσα στο δήμο για να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά μου (σε προηγούμενη περίπτωση που δεν υπήρξε διαμεσολάβηση, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και αναγκάστηκα να αναλάβω εγώ τη θεραπεία του αδέσποτου σκύλου), Η επικοινωνία με την αρμόδια υπάλληλο ήταν τραγική, γιατί αφενός δεν καταλάβαινε τι της έλεγα και με ρωτούσε ξανά τα ίδια και τα ίδια, αμφισβητούσε το γεγονός ότι τα σκυλιά ήταν αδέσποτα και με ρωτούσε γιατί ενδιαφέρομαι τόσο πολύ αν δεν είναι δικά μου, επειδή πολλοί συνδημότες μου παρουσιάζουν τα σκυλιά τους ως αδέσποτα για να τους τα στειρώνει ο δήμος δωρεάν.
    Χωρίς έλεγχο και τιμωρία δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Το τσιπάρισμα των δεσποζόμενων ζώων που είναι υποχρεωτικό στην πράξη δεν εφαρμόζεται αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Το ίδιο γίνεται και με τους δήμους. Επαφίεται στην ευαισθησία του εκάστοτε δήμου και υπαλλήλου και πολύ συχνά τα λεφτά καταλήγουν αλλού.
    Το πρόβλημα με τα αδέσποτα δεν θα λυθεί ποτέ αν δεν στειρωθούν ΟΛΑ τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα, αφού δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας εξακολουθούν να τα εγκαταλείπουν ή τα αφήνουν να ζευγαρώνουν ανεξέλεγκτα.
    Στο θέμα της ευθανασίας λόγω ¨επικινδυνότητας» του ζώου χρειάζεται πολλή προσοχή γιατί είναι σύνηθες το φαινόμενο σε κάποιους δήμους να βαφτίζονται «επιθετικά» σκυλιά προκειμένου να τα ξεφορτωθούν. Εφόσον η επιτροπή των κτηνιάτρων αποφασίσει ότι όντως ένα σκυλί είναι επικίνδυνο, θα πρέπει να δίνεται σε εκπαιδευτή , μετά να κρίνεται εκ νέου από τους κτηνιάτρους και αν και πάλι αποφασίσουν ότι δεν υπάρχει βελτίωση στη συμπεριφορά του, να τίθεται σε απομόνωση σε κάποιο καταφύγιο, όχι να θανατώνεται. Ευθανασία μόνο σε ανίατες ασθένειες που το ζώο υποφέρει και δεν υπάρχει θεραπεία.

  • 9 Μαΐου 2021, 09:14 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    Στο άρθρο 5 δεν αναφέρεται ότι η παραμονή των αδέσποτων ζώων στα καταφύγια είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ. Πρέπει άμεσα αυτό να διευκρινιστεί γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στην πλειοψηφία των δημοτικών καταφυγίων. Τα ζώα στοιβάζονται παρανόμως πολλά μαζί σε κλουβιά ή υπαίθριους χώρους, διαβιούν σε απαράδεκτες συνθήκες και λόγω του συνωστισμού τρώγονται μεταξύ τους .

  • 9 Μαΐου 2021, 02:29 | Ζωή Πρεβεζάνου

    Πως γίνεται να περιορίσεις ζώα όπως οι γάτες, να μείνουν 200 μέτρα μακριά απο τις εγκαταστάσεις που αναφέρονται; Ειναι σαν να δίνετε το ελεύθερο σε εχθροζωους δήμους, να τα εξοντώσουν! Και κάπου εδω να σας θυμίσω, πως η πανδημία που ζουμε προήλθε απ τα ζώα που τρώτε και οχι απο αυτά που αποκαλείτε ζώα συντροφιάς! Το ζήτημα ειναι να κάνουν οι δήμοι σωστά την δουλειά που τους εχει ανατεθεί, με σκοπό την ευζωία των ζώων και για να γινει αυτο προφανώς και πρέπει η πενταμελής επιτροπή να αποτελείται κατεξοχήν απο φιλόζωους, προκειμένου να διαπιστώνουν με την πείρα που τους διακρίνει, την αντικειμενικότητα της κατάστασης.

  • 8 Μαΐου 2021, 21:20 | ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Όχι στον τρόπο στελέχωσης της πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων. Δεν είναι δυνατόν για ένα θέμα δημόσιας υγείας να δημιουργείται μία επιτροπή στην οποία 2 από τα 5 μέλη της θα είναι εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων και μόνο ένας κτηνίατρος ο οποίος μάλιστα θα είναι και αυτός που θα αναλάβει το πρόγραμμα . Αν υπολογίσουμε μάλιστα και τον πέμπτο που ορίζεται από τον δήμο , θα έχουμε μια πενταμελή επιτροπή που θα έχει μόνο ένα ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα , τον εκπαιδευτή και ένα ειδικό επιστήμονα έμπειρο σε θέματα δημόσιας υγείας , τον κτηνίατρο , που όμως είναι αυτός που πήρε το πρόγραμμα. Οι άλλοι τρεις είναι μη ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας και θα κληθούν να αποφασίσουν έχοντας την πλειοψηφία για τέτοια θέματα με μόνο τους εφόδιο , τον συναισθηματισμό τους …. Και μιλάμε για νομοσχέδιο που θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων που είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα δημόσιας υγείας . Επίσης στο συγκεκριμένο άρθρο δεν καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα υποχρεωθούν οι δήμοι να εφαρμόσουν όλα αυτά . Και αυτό είναι πολύ σημαντικό , αρκεί να σκεφτούμε ότι τα ίδια ακριβώς περιγραφότανε και στον προηγούμενο νόμο , αλλά από τους περισσότερους δήμους δεν εφαρμόστηκε τίποτα από αυτά ή εφαρμόστηκαν με μόνο κριτήριο την δημιουργία πελατειακών σχέσεων. Όχι λοιπόν και σε αυτό το άρθρο …ΟΧΙ

  • 8 Μαΐου 2021, 16:00 | Φιλανθρωπική-φιλοζωική Ομάδα Δράσης Ξάνθης

    Διαβούλευση άρθρου 7 παράγραφος 5,εδαφια βαε,ββ, γ, δ,και ε.

    Σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη δεν κυκλοφορεί κανένα εγκαταλειμμένο αδέσποτο στους δρόμους.

    Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε “κανένα ζώο αδέσποτο- κανένα ζώο κακοποιημένο”

    Δυστυχώς στο άρθρο 7 παραγ.5 , τα εδαφ βαε,ββ,γ,δ και ε επιτρέπουν στο Δήμο με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χώρος στο καταφύγιο, να εγκαταλείπουν τα σκυλιά μέσα στους δρόμους της πόλης, με όλα τα συνεπακόλουθα:

    α)Αθέτηση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού.(και χιλιάδες αδέσποτα και κακοποιημένα)

    β)Παιδιά και μεγάλοι εκτεθειμένοι σε κινδύνους , από περιττώματα, ζωοανθρωπονόσους, αγέλες σκύλων, επιθέσεις, δαγκώματα, τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα και απώλεια ζωής από αγέλες( 65χρονος Θεσσαλονίκη,Μάρτιος 20 και Αγγλίδα στη Ροδόπη)

    γ)Σκυλιά σε κίνδυνο από πείνα, δίψα, αρρώστιες, θύματα τροχαίων, κίνδυνο από κακοποίηση και φόλες από πολίτες που δέχθηκαν επιθέσεις και δαγκώματα.

    Εκτιμούμε ότι μπορεί οι Δήμοι να κάνουν καταφύγια περιφράσοντας με ελάχιστο κόστος, δεκάδες η εκατοντάδες στρέμματα δασωμένων με φυλλοβόλα δέντρα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν με κανόνες ευζωίας όλα τα αδέσποτα στην αρχή της προσπάθειας, όταν θα είναι πολλά (για το Νομό της Ξάνθης περίπου 1.000 αδέσποτα σκυλιά σήμερα), καθώς στη συνέχεια θα μειωθούν σε λίγες δεκάδες, όταν δεν θα πολλαπλασιάζονται όπως σήμερα γίνεται με τα αδέσποτα.

    Προτείνουμε μεγάλα ελεύθερα καταφύγια για όλα τα αδέσποτα.Κανένα σκυλί αδέσποτο στο δρόμο.

    Τα καταφύγια θα πρέπει να είναι εύκολα προσπελάσιμα και επισκέψιμα από φιλόζωους πολίτες, σχολεία, παιδιά και να γίνονται διάφορα δρώμενα, για την προαγωγή της φιλοζωίας.

    Παράγ. δ. Αν οι Δήμοι δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν αγέλες αδέσποτων σκύλων,που θα σπέρνουν τον τρόμο σε μικρούς και μεγάλους.

    Παραγ.9α.Αν ισχύσει η προτεινόμενη αλλαγή δεν χρειάζεται η έννοια της επικινδυνότητας των σκύλων, τουλάχιστον για τα αδέσποτα στους δρόμους, καθώς δεν θα υπάρχουν εγκαταλειμμένα αδέσποτα.

    Συνολικά θέση της “Φιλανθρωπικής- Φιλοζωικής Ομάδας Δράσης Ξάνθης” είναι η ευρωπαϊκή πρακτική ,με την οποία ταυτίζεται το 99,9% του Ελληνικού λαού(σχετική έρευνα).

    -Παιδιά και πολίτες ευτυχισμένοι σε πόλεις ασφαλείς, χωρίς αδέσποτα.

    -Όλα τα αδέσποτα ευτυχισμένα και ασφαλή σε καταφύγια ευζωίας.

    Κομνηνός Γιώργος.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:34 | Άρθρο 7 – παράγραφος 5

    Η απόφαση της επιτροπής για την επανένταξη των αδέσποτων σε γειτονιά να περιέχει επαρκή τεκμηρίωση για το πώς επιλέχτηκε η περιοχή και τα αδέσποτα και να αναρτάται στη Διαύγεια με λεπτομέρειες για τα ΠΟΙΑ και ΠΟΣΑ αδέσποτα επανεντάσσονται. Οι κάτοικοι των περιοχών επανένταξης θα πρέπει να ενημερώνονται για το ΠΟΙΑ και ΠΟΣΑ είναι τα σκυλιά με τα οποία θα μοιραστούν το δημόσιο χώρο. Τα ζώα θα πρέπει να φέρουν εμφανή σήμανση ότι ανήκουν στον Δήμο και ότι έχουν υποβληθεί στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις. Να υπάρχουν διαθέσιμες στο site και στα γραφεία του Δήμου φωτογραφίες των σκυλιών ανά γειτονιά στην οποία ανήκουν ώστε να μην μπορεί η κάθε «φιλόζωη» κυρία να προσθέσει κι άλλα ή να αλλάξει τη σύνθεση των υπαρχόντων.
    Οι θιγόμενοι κάτοικοι των γειτονιών που θα υποβαθμιστούν λόγω της επανένταξης των αδέσποτων να έχουν το δικαίωμα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για όσο διάστημα είναι όμηροι των γαβγισμάτων και των δαγκωμάτων. Να υπάρχει γενναία έκπτωση των δημοτικών τελών καθαριότητας για όσο διάστημα υπάρχουν περιττώματα και σπιτάκια αδέσποτων στη γειτονιά. Σε περίπτωση που πρόκειται για ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων κατοικιών ή τουριστικών καταλυμάτων ή άλλων χώρων που ενοικιάζονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ή σε ιατρεία, φαρμακεία, κλπ, οι ιδιοκτήτες να δικαιούνται αποζημίωση για κάθε υποψήφιο νοικάρη που χάνουν λόγω της επανένταξης αδέσποτων στη γειτονιά τους. Ανάλογα, οι επιχειρηματίες που λειτουργούν επιχειρήσεις σε γειτονιές που επιλέγονται ως κατάλληλες για επανένταξη αδέσποτων να δικαιούνται αποζημίωση για την υποβάθμιση της επιχείρησής τους. Είναι πολλοί δυστυχώς οι συμπολίτες που συνηθίζουν – είτε εσκεμμένα είτε λόγω άγνοιας – να παρασέρνουν τα αδέσποτα για τάισμα μπροστά σε φαρμακεία και ιατρεία, τα οποία εκ των πραγμάτων λειτουργούν σε ισόγεια καταστήματα.

    Ειδικότερα, οι τουριστικές επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν γραφτεί κακές κριτικές στο TripAdvisor ή σε άλλες πλατφόρμες εξαιτίας των γαβγισμάτων και των δαγκωμάτων τα οποία υπέστησαν οι επισκέπτες να δικαιούνται γενναία αποζημίωση για τις δύο επόμενες σεζόν.

  • 8 Μαΐου 2021, 10:40 | Στράντζαλης Γιάννης

    Τα αδέσποτα μετά την περισυλλογή τους θα πρέπει να φιλοξενούνται σε καταφύγια ή να υιοθετούνται. Στην αντίθετη περίπτωση η επαναφορά τους στο περιβάλλον τα καθιστά πάλι αδέσποτα διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

    Γιατί η πενταμελής επιτροπή θα πρέπει να απαρτίζεται από 2 μέλη φιλοζωικών οργανώσεων και 1 κτηνίατρο; Μήπως θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο;

  • 8 Μαΐου 2021, 03:29 | Αναστασία Ιωάννου

    Πρώτον, δεν αναφέρονται πουθενά ποινές στους δήμους που δεν εφαρμόζουν και δεν τηρούν τη νομοθεσία.
    Δεύτερον, εννοείται ότι απαγορεύεται η ευθανασία σε υγιή ζώα, όπως αναφέρει κατάπτυστο σχόλιο παραπάνω, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν υιοθετηθεί εντός 30 ημερών τα αδέσποτα που έχουν περισυλλεχθεί.
    Τρίτον, ΝΑΙ στη δημιουργία σημείων παροχής τροφής και νερού. Δεν αποτελεί την παραμικρή εστία μόλυνσης, σε αντίθεση με τα πεταμένα πλαστικά και κάθε είδους σκουπιδιού που βλέπουμε τριγύρω μας.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:26 | Φιλανθρωπική-φιλοζωικη Ομάδα δράσης

    Διαβούλευση άρθρου 7 παράγραφος βαε,ββ, γ, δ,και ε.

    Σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη δεν κυκλοφορεί κανένα εγκαταλειμμένο αδέσποτο στους δρόμους.
    Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε “κανένα ζώο αδέσποτο- κανένα ζώο κακοποιημένο”
    Δυστυχώς στο άρθρο 7 οι παρ. βαε,ββ,γ,δ,και ε, επιτρέπουν στο Δήμο με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χώρος στο καταφύγιο, να εγκαταλείπουν τα σκυλιά μέσα στους δρόμους της πόλης, με όλα τα συνεπακόλουθα:
    α)Αθέτηση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού.(και χιλιάδες αδέσποτα και κακοποιημένα)
    β)Παιδιά και μεγάλοι εκτεθειμένοι σε κινδύνους , από περιττώματα, ζωοανθρωπονόσους, αγέλες σκύλων, επιθέσεις, δαγκώματα, τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα και απώλεια ζωής από αγέλες( 65χρονος Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 20 και Αγγλίδα στη Ροδόπη)
    γ)Σκυλιά σε κίνδυνο από πείνα, δίψα, αρρώστιες, θύματα τροχαίων, κίνδυνο από κακοποίηση και φόλες από πολίτες που δέχθηκαν επιθέσεις και δαγκώματα.
    Εκτιμούμε ότι μπορεί οι Δήμοι να κάνουν καταφύγια περιφράσοντας με ελάχιστο κόστος, δεκάδες η εκατοντάδες στρέμματα δασωμένων με φυλλοβόλα δέντρα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν με κανόνες ευζωίας όλα τα αδέσποτα στην αρχή της προσπάθειας, όταν θα είναι πολλά (για το Νομό της Ξάνθης περίπου 1.000 αδέσποτα σκυλιά σήμερα), καθώς στη συνέχεια θα μειωθούν σε λίγες δεκάδες, όταν δεν θα πολλαπλασιάζονται όπως σήμερα γίνεται με τα αδέσποτα.
    Τα καταφύγια θα πρέπει να είνα εύκολα προσπελάσιμα και επισκέψιμα από φιλόζωους πολίτες, σχολεία, παιδιά και να γίνονται διάφορα δρώμενα, για την προαγωγή της φιλοζωίας.

    Παράγ. δ. Αν οι Δήμοι δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν αγέλες αδέσποτων σκύλων που θα σπέρνουν τον τρόμο σε μικρούς και μεγάλους.
    Παραγ.9α.Αν ισχύσει η προτεινόμενη αλλαγή δεν χρειάζεται η έννοια της επικινδυνότητας των σκύλων, τουλάχιστον για τα αδέσποτα στους δρόμους, καθώς δεν θα υπάρχουν εγκαταλειμμένα αδέσποτα.
    Συνολικά θέση της “Φιλανθρωπικής- Φιλοζωικής Ομάδας Δράσης” είναι η ευρωπαϊκή πρακτική ,με την οποία ταυτίζεται το 99,9% (σχετική έρευνα)του Ελληνικού λαού:
    -Παιδιά και πολίτες ευτυχισμένοι σε πόλεις ασφαλείς, χωρίς αδέσποτα.
    -Όλα τα αδέσποτα ευτυχισμένα και ασφαλή σε καταφύγια ευζωίας.

  • 7 Μαΐου 2021, 23:00 | Κωνσταντίνος Κομνηνός

    Διαβούλευση άρθρου 7 παράγραφος βαε,ββ, γ, δ,και ε.

    Σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη δεν κυκλοφορεί κανένα εγκαταλειμμένο αδέσποτο στους δρόμους.

    Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε “κανένα ζώο αδέσποτο- κανένα ζώο κακοποιημένο”

    Δυστυχώς στο άρθρο 7 οι παρ. β α.ε.,. β β, γ ,δ και ε, επιτρέπουν στο Δήμο με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χώρος στο καταφύγιο, να εγκαταλείπουν τα σκυλιά μέσα στους δρόμους της πόλης, με όλα τα συνεπακόλουθα:

    α)Αθέτηση της υπόσχεσης του Πρωθυπουργού.(και χιλιάδες αδέσποτα και κακοποιημένα)

    β)Παιδιά και μεγάλοι εκτεθειμένοι σε κινδύνους , από περιττώματα, ζωοανθρωπονόσους, αγέλες σκύλων, επιθέσεις, δαγκώματα, τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα και απώλεια ζωής από αγέλες( 65χρονος Θεσσαλονίκη Μάρτιος 20 και Αγγλίδα στη Ροδόπη)

    γ)Σκυλιά σε κίνδυνο από πείνα, δίψα, αρρώστιες, θύματα τροχαίων, κίνδυνο από κακοποίηση και φόλες από πολίτες που δέχθηκαν επιθέσεις και δαγκώματα.

    Εκτιμούμε ότι μπορεί οι Δήμοι να κάνουν καταφύγια περιφράσοντας με ελάχιστο κόστος, δεκάδες η εκατοντάδες στρέμματα δασωμένων με φυλλοβόλα δέντρα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν με κανόνες ευζωίας όλα τα αδέσποτα στην αρχή της προσπάθειας, όταν θα είναι πολλά (για το Νομό της Ξάνθης περίπου 1.000 αδέσποτα σκυλιά σήμερα), καθώς στη συνέχεια θα μειωθούν σε λίγες δεκάδες, όταν δεν θα πολλαπλασιάζονται όπως σήμερα γίνεται με τα αδέσποτα.

    Τα καταφύγια θα πρέπει να είνα εύκολα προσπελάσιμα και επισκέψιμα από φιλόζωους πολίτες, σχολεία, παιδιά και να γίνονται διάφορα δρώμενα, για την προαγωγή της φιλοζωίας.

    Παράγ. δ. Αν οι Δήμοι δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν αγέλες αδέσποτων σκύλων που τα σπέρνουν τον τρόμο σε μικρούς και μεγάλους.

    Παραγ.9α.Αν ισχύσει η προτεινόμενη αλλαγή δεν χρειάζεται η έννοια της επικινδυνότητας των σκύλων, τουλάχιστον για τα αδέσποτα στους δρόμους, καθώς δεν θα υπάρχουν εγκαταλειμμένα αδέσποτα.

    Συνολικά θέση της “Φιλανθρωπικής- Φιλοζωικής Ομάδας Δράσης” είναι η ευρωπαϊκή πρακτική ,με την οποία ταυτίζεται το 99,9% (σχετική έρευνα)του Ελληνικού λαού:

    -Παιδιά και πολίτες ευτυχισμένοι σε πόλεις ασφαλείς, χωρίς αδέσποτα.

    -Όλα τα αδέσποτα ευτυχισμένα και ασφαλή σε καταφύγια ευζωίας.

  • 7 Μαΐου 2021, 22:00 | ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Ούτε ποινικές κυρώσεις ούτε και διοικητικές κυρώσεις στους Δημάρχους και στους Αντιδημάρχους. Σε έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη, με ημερομηνία 2/6/2017 , προτείνει νομοθετική πρόβλεψη για την επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
    Όσο για τις ποινές του άρθρου 39 παράγραφος 9, πρώτον δεν είναι προσωπικές ποινές, στην ουσία τιμωρούμε τους δημότες που περιμένουν τα συγκεκριμένα έργα και δεύτερον θα στοχοποιηθούν για ακόμη μία φορά τα ζώα.
    Τα δημοτικά καταφύγια αποτελούν το τελευταίο στάδιο της ζωής των αδέσποτων ζώων, αφού η εισαγωγή τους σε αυτά σηματοδοτεί κάποιους μήνες ή ημέρες επιβίωσης σε αντίξοες συνθήκες με ανυπαρξία περίθαλψης, καταλύματος, τροφής, νερού και προστασίας, είτε είναι δεμένα, είτε είναι στοιβαγμένα κατά δεκάδες μέσα σε κλουβιά, να τρώγονται μεταξύ τους, γεμάτα ακαθαρσίες, λάσπες και νεκρά ζώα. Δήμοι που μαζεύουν τα αδέσποτα ζώα από τους δρόμους, γιατί ενοχλούνται οι ψηφοφόροι τους, άλλοι τα πετάνε στα βουνά.
    Δηλαδή, και πάλι θα συνεχίζουμε να βλέπουμε δημοτικά καταφύγια / κολαστήρια.
    Γιατί και πάλι προστατεύεται τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για χιλιάδες εγκλήματα κάθε χρόνο εις βάρος των ζώων;;

    Με εκτίμηση
    Σισμανίδης Κων/νος
    Πρόεδρος Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας
    Σωματείων Αττικής – Σαρωνικού.

  • 7 Μαΐου 2021, 20:01 | Σοφία Θεοδωροπούλου

    Καλησπέρα σας,
    Σχετικά με την συνεργασία των Δήμων και Φιλοζωικών οργανώσεων έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν να χρηματοδοτούνται από τον Δήμο για π.χ στειρώσεις αδέσποτων να παίρνουν τα χρήματα από τον Δήμο κι από τα π.χ. 10 ζωάκια που ήρθε και μάζεψε η φιλοζωική τα 7 να θανατώνονται και τα 3 μόνο να επιστρέφονται Πως μπορεί να ελέγχει κι ο απλός πολίτης αν αυτά που θα πάρει η φιλοζωική θα τα επιστρέψει όλα;
    Θα υπάρχει κάρτα πιστοποιημένου ατόμου επάνω του και σε αρχείο, ώστε ο πολίτης να την ζητάει ή αν θέλει να του επιτρέπεται να φωτογραφίζει τα ζωάκια που μεταφέρονται για στειρώσεις ή θα μπορεί να ζητάει χρόνο ανανάνηψής τους κι επιστροφής τους;
    Ευχαριστώ πολύ.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:42 | ΕΛΕΝΑ ΑΡΕΤΑΚΗ

    Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

    Πάρα πολλοί Δήμοι στη χώρα μας αδιαφορούν πλήρως για τα αδέσποτα της περιοχής τους. Όσοι απο αυτούς έχουν πρόγραμμα αυτό σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για το σύνολο των αδέσποτων ζώων και δυστυχώς ακόμη περισσότεροι Δήμοι δεν έχουν πρόγραμμα για γάτες! Χρειάζεται οι Δήμοι να έχουν αυστηρότατες και άμεσες κυρώσεις για τα παραπάνω!

    Σας ευχαριστώ
    Με εκτίμηση
    Ε.Α

  • 7 Μαΐου 2021, 15:28 | Γιώργος

    «Δεν επιτρέπεται επαναφορά των αδέσποτων ζώων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων περιμετρικά από…» Δηλαδή θα αφήσουμε το σκυλί 200 μέτρα μακριά και αυτό δεν θα πλησιάσει. Πως θα γίνει αυτό;Θα το εκπαιδεύσουμε; «…τότε το ζώο επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον του.» Τι σημαίνει οικείο περιβάλλον για ένα εξημερωμένο ζώο όπως ο σκύλος; Οι δρόμοι και οι πλατείες των πόλεων; Αν θέλουμε πραγματικά να σώσουμε τα σκυλιά από τις φόλες δε θα πρέπει να είναι αδέσποτα. Όταν είναι αδέσποτα θα πάνε παντού, θα σχηματίσουν αγέλες και θα επιτεθούν ή το λιγότερο θα τρομάξουν ανθρώπους. Το βλέπουμε καθημερινά. Πρέπει να προστατέψουμε και τους ανθρώπους και τα ζώα. Η μόνη λύση είναι η περισυλλογή και η φιλοξενία τους σε καταφύγια ή η υιοθεσία. Μην τα αφήνετε αδέσποτα. Ας είμαστε ρεαλιστές, δεν τα προστατεύουμε έτσι.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:00 | ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

    Πλήρης εφαρμογή του νόμου για την ανάληψη από τους Δήμους της διαχείρισης των αδέσποτων. Σε περίπτωση σύμβασης συνεργασίας με φιλοζωική θα υπάρχει έλεγχος επάρκειας και καταλληλότητας των προσφερομένων από τη φιλοζωική υπηρεσιών. Όταν ο εκάστοτε Δήμαρχος αποστέλλει στο Υπουργείο Εσωτερικών την ετήσια αίτηση για χρηματοδότηση δαπανών που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του έτους, ο Υπουργός υποχρεούται να ελέγχει εξονυχιστικά τις αναφερόμενες δαπάνες, να αποστέλλει κλιμάκια ελέγχου, να ζητά από τους φιλόζωους δημότες υπεύθυνη επιβεβαίωση ότι οι δαπάνες πραγματοποιήθηκαν, να ενημερώνεται για δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου σχετικά με παράπονα ή τυχόν αδιαφορία δημοτικών υπαλλήλων στην άσκηση των καθηκόντων τους. Τα τηλεφωνήματα προς τη φιλοζωική ομάδα του Δήμου θα καταγράφονται για αποδείξεις τυχόν αδιαφορίας ή μη απάντησης στις κλήσεις.

  • 7 Μαΐου 2021, 14:34 | Μαρία Μπώχερτ

    Εάν δεν με απατά η μηνήμη μου, πολλές παράγραφοι του παραπάνω άρθρου υπήρχαν και στο προηγούμενο νομοσχέδιο. Και ζήσαμε όλοι τους Δήμους να δηλώνουν ευθαρσώς ότι ΔΕΝ θα το ακολπουθήσουν, είτε γιατί δεν συμφωνούν (δεν θέλουν) είτε γιατί δεν μπορούν. Εισέπραξαν όμως τις επιδοτήσεις. Ποιός έλεγχος θα υπάρχει για το θέμα αυτό? Εάν δηλ. επικοινωνήσω με το Δήμο μου για περίπτωση αγέλης, π.χ., και αρνηθούν ως αναρμόδιοι, τι μπορώ να κάνω στη συνέχεια?

  • 7 Μαΐου 2021, 14:19 | Γεώργιος Καπετανίδης

    Το νομοσχέδιο δυστυχώς επαναλαμβάνει τα λάθη και τις προχειρότητες του προηγούμενου νόμου αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων. Σε καμία χώρα της Ευρώπης τα ζώα που δεν υιοθετούνται, δεν αφήνονται ελεύθερα στο οικείο περιβάλλον τους, όπως αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο, δηλαδή μέσα στις πόλεις. Η πρακτική αυτή αποτελεί δυσάρεστη καινοτομία του Έλληνα νομοθέτη. Αυτό που συμβαίνει διεθνώς είναι η μόνιμη παραμονή των ζώων (για όλη τους της ζωή) στα καταφύγια ή η ευθανασία τους. Οι λύσεις αυτές μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψης απάνθρωπες πλην όμως είναι οι μόνες ρεαλιστικές. Σημειωτέον ότι η διεθνής οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA με έντονη ακτιβιστική δράση, θεωρεί την ευθανασία των αδέσποτων επιβεβλημένη. Στην Ελλάδα δυστυχώς κάποιες λέξεις και έννοιες θεωρούνται ταμπού. Θα μπορούσε βέβαια στη χώρα μας η ευθανασία των αδέσποτων ζώων να αποκλειστεί και αντ’ αυτής να προκριθεί ως λύση η ισόβια παραμονή τους σε καταφύγια και χώρους φιλοξενίας, στους οποίους βεβαίως θα τηρούνται απαρεγκλίτως όλες οι προδιαγραφές για την ευζωία τους.

  • Τι γίνεται όμως για την επαρχία που ενώ είναι δεσποζόμενα ζώα σκυλιά και γατιά, κυκλοφορούν και ζουν έξω στον δρόμο (έξω από αυλές);

    Δεν θα έπρεπε το νομοσχέδιο κάπως να το κάλυπτε αυτό το μέρος, όπως συστάσεις, πρόστιμα ή και κατάσχεση και περισυλλογή αυτών των ζώων;

  • 7 Μαΐου 2021, 13:46 | Θεοδώρα Κυριακοπουλου

    Αφού δεν έχετε μηχανισμό επιτήρησης και τιμωρίας των δήμων δε γίνεται τίποτα

  • 7 Μαΐου 2021, 12:28 | Μαλαματίνα Κ.

    Η πράξη ως τώρα, με πολλές δημοσιεύσεις – καταγγελίες αλλά και μηνύσεις προς κάποιους Δήμους έχει δείξει ότι πολλοί Δήμοι ΔΕΝ έχουν πρόγραμμα περίθαλψης ενώ και αρκετοί από αυτούς που έχουν παραβιάζουν τη νομοθεσία, π.χ. εγκαταλείπουν ζώα σε ποτάμια, σε όρια άλλων δήμων, δεν στειρώνουν ζώα παρά τα στοιβάζουν στα (παράνομα) καταφύγια τους,
    δε φροντίζουν για τη καθαριότητα στα καταφύγια, δεν εξοφλούν συμβεβλημένους κτηνιάτρους και πολλά ακόμα.

    Θεσπίζεται κάποιο πλαίσιο ελέγχου/επιτήρησης των Δήμων και αρμόδιων αντιδημάρχων, ελέγχου των κονδυλίων και της αξιοποίησης τους; Η ετήσια αναφορά αν είναι μόνο στα χαρτιά χωρίς επιθεώρηση από υπαλλήλους του υπουργείου ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, με επιτόπιες έρευνες σε καταφύγια κλπ δεν αρκεί.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:05 | Σταύρος

    Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως οι Δήμοι μέχρι σήμερα αδυνατούν να διαχειριστούν τα αδέσποτα. Στο εξωτερικό, τα αδέσποτα συλλέγονται και αν δεν υιοθετηθούν εντός 30 ημερών, αποστέλλονται για ευθανασία. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και στην Ελλάδα. Η δημιουργία σημείων σίτισης εντός οικισμού είναι εστία μόλυνσης και δημιουργίας αγελών επικίνδυνες για τους πολίτες.

  • 7 Μαΐου 2021, 12:06 | ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Ούτε ποινικές κυρώσεις ούτε και διοικητικές κυρώσεις στους Δημάρχους και στους Αντιδημάρχους. Σε έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη, με ημερομηνία 2/6/2017 , προτείνει νομοθετική πρόβλεψη για την επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της νομοθεσίας περί αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
    Όσο για τις ποινές του άρθρου 39 παράγραφος 9, πρώτον δεν είναι προσωπικές ποινές, στην ουσία τιμωρούμε τους δημότες που περιμένουν τα συγκεκριμένα έργα και δεύτερον θα στοχοποιηθούν για ακόμη μία φορά τα ζώα.
    Τα δημοτικά καταφύγια αποτελούν το τελευταίο στάδιο της ζωής των αδέσποτων ζώων, αφού η εισαγωγή τους σε αυτά σηματοδοτεί κάποιους μήνες ή ημέρες επιβίωσης σε αντίξοες συνθήκες με ανυπαρξία περίθαλψης, καταλύματος, τροφής, νερού και προστασίας, είτε είναι δεμένα, είτε είναι στοιβαγμένα κατά δεκάδες μέσα σε κλουβιά, να τρώγονται μεταξύ τους, γεμάτα ακαθαρσίες, λάσπες και νεκρά ζώα. Δήμοι που μαζεύουν τα αδέσποτα ζώα από τους δρόμους, γιατί ενοχλούνται οι ψηφοφόροι τους, άλλοι τα πετάνε στα βουνά.
    Δηλαδή, και πάλι θα συνεχίζουμε να βλέπουμε δημοτικά καταφύγια / κολαστήρια.
    Γιατί και πάλι προστατεύεται τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για χιλιάδες εγκλήματα κάθε χρόνο εις βάρος των ζώων;;
    ΜΠΡΑΒΟ!! «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…»

  • 7 Μαΐου 2021, 09:12 | Χριστίνα Πινάτση

    Το πρόβλημα είναι η εφαρμογή. όταν έχεις Δήμους που ΟΙ ΙΔΙΟΙ πάνε και εγκαταλείπουν αδέσποτες σκυλίτσες με τα κουτάβια τους σε ερημιές, δηλαδή ποινικό αδίκημα, αντί να τις στειρώσουν και να τις περιθάλψουν, και να ελέγξουν τους ιδιοκτήτες που τις κατέστησαν αδέσποτες, τι να σού κάνει το νομοσχέδιο… Ποινές για τους Δήμους που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία!(αναφέρομαι σε πρόσφατο περιστατικό στην Κεφαλλονιά που πήρε δημοσιότητα στα τοπικά μέσα)