Άρθρο 5 Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς

1. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:
(α) Με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 6, να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου. Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.
Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 22 και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση. Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.
Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς άρχεται από την 1η.9.2023. Τα πρόστιμα του άρθρου 22 για την παράβαση της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλονται από την 1η.9.2024.
(β) Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα, πριν το ζώο εγκαταλείψει τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από τη γέννηση αυτού και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης, εντός της προθεσμίας της παρ. 12 του άρθρου 4.
(γ) Να τηρεί τις προθεσμίες της παρ. 12 του άρθρου 4 για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς σε κάθε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη καταχώρισης ή μεταβολής στοιχείων που αφορούν τον ίδιο ή το ζώο συντροφιάς του, εφόσον αυτό είναι σκύλος ή γάτα.
(δ) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το βιβλιάριο υγείας και το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
(ε) Να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψη του ζώου συντροφιάς, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου, το οποίο να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, χωρίς να εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις και η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.
(στ) Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.
(ζ) Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, σε περίπτωση που επιθυμεί να τα αποχωριστεί, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτή στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριάντα (30) ημερών. Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα. Ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με προσωρινό ιδιοκτήτη τον δήμο. Ιδιόκτητης που εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.
(η) Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου συντροφιάς εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του, σκύλο στη διάρκεια του κυνηγιού ή σκύλο φύλαξης ποιμνίων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.
(θ) Να μεριμνά ώστε να καλύπτονται οι ελάχιστες ανάγκες του ζώου και το ζώο να έχει επαρκή επαφή με τον ίδιο ή άλλο άνθρωπο, ώστε να μην ζει σε κατάσταση μοναξιάς και να διατηρείται η ψυχική του υγεία, καθώς και για την εκπαίδευσή του, όταν απαιτείται.
(ι) Να μην κόβει τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος. Επιτρέπεται η πρακτική κοπής μικρού τμήματος του ενός αυτιού γάτας από κτηνίατρο μετά από επέμβαση στείρωσης.
(ια) Σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζει ότι το ζώο συντροφιάς απολαμβάνει τις πέντε ελευθερίες του που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 2.
2. Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 του Αστικού Κώδικα (π.δ. 456/1984 Α’ 164). Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η αντίστοιχη αστική και ποινική ευθύνη βαρύνει τον οικείο δήμο, εφόσον αυτός δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του από τον παρόντα νόμο και ιδίως αν δεν έχει σημάνει και στειρώσει τα ζώα αυτά ή τον προσωρινό ιδιοκτήτη, εκτός εάν καταβληθεί αστική αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη ή ζημία από άλλο φορέα, όπως ασφαλιστική εταιρεία.
3. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης σκύλου επιπλέον:
(α) Μεριμνά να γίνεται ο περίπατος του σκύλου πάντα με συνοδό.
(β) Οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από τον χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
(γ) Για την αποφυγή ατυχημάτων, υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει τον σκύλο του δεμένο με λουρί και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για την κίνηση του σκύλου εντός πάρκων ζώων.
(δ) Οφείλει να φροντίζει να μη μένει μόνιμα δεμένος ο σκύλος του εντός της ιδιοκτησίας του, ακόμα και αν η αλυσίδα ή το σκοινί είναι μακρύ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον η ιδιοκτησία δεν έχει περίφραξη, επιτρέπεται η χρήση υπόγειου ηλεκτρονικού φράχτη.
(ε) Εφόσον ο σκύλος διαμένει μόνιμα στην αυλή ή σε άλλο εξωτερικό χώρο, οφείλει να παρέχει κατάλυμα για ανάπαυση το οποίο να είναι δροσερό και σκιασμένο το καλοκαίρι και επαρκώς προστατευμένο από το κρύο και τον αέρα το χειμώνα. Το κατάλυμα για ανάπαυση πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή, το χιόνι και τα λιμνάζοντα ύδατα. Εφόσον ο σκύλος διαμένει σε εξωτερικό χώρο, ο χώρος αυτός πρέπει να καθαρίζεται τακτικά.
(στ) Οφείλει να μεριμνά ώστε ο σκύλος να έχει ικανή πρόσβαση σε χώρο της αυλής ή σε άλλο εξωτερικό χώρο τέτοιο ώστε ο σκύλος να έχει τη δυνατότητα κίνησης και άσκησης ανάλογης με τη φυλή και την ηλικία του.
4. Εκτός από τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2, ο ιδιοκτήτης γάτας οφείλει επιπλέον να μεριμνά, ώστε αυτή να μην διαβιεί σε κλουβί.
5. Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο, χωρίς κτηνιατρική γνωμάτευση που βεβαιώνει την αναγκαιότητα της αφαίρεσης και εντολή αρμόδιου εισαγγελέα. Σε κάθε επίσκεψη επαναληπτικού εμβολιασμού στον κτηνίατρο, ελέγχεται η λειτουργία του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης και, εφόσον έχει παύσει να λειτουργεί, τοποθετείται νέο.
6. Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου, κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή σε κάθε άλλη μετακίνησή του μαζί με τον σκύλο του για τον σκοπό αυτό, υποχρεούται να φέρει μαζί του το διαβατήριο του σκύλου του. Οι υποχρεώσεις των περ. α’, β’ και γ’ της παρ. 3 δεν ισχύουν για τους σκύλους βοηθείας, καθώς και για τους σκύλους φύλαξης ποιμνίων, τους κυνηγετικούς σκύλους και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της εκπαίδευσης και της έρευνας και διάσωσης, αντίστοιχα.
7. Αφαιρείται η άδεια κυνηγιού από κυνηγό, του οποίου ο σκύλος που χρησιμοποιείται στο κυνήγι δεν έχει σημανθεί και καταχωρηθεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Ομοίως, η άδεια κυνηγιού αφαιρείται αν ο κυνηγός έχει εγκαταλείψει ζώα που βρίσκονται στην κατοχή του ή στην ιδιοκτησία του ή άμεσους απογόνους αυτών. Τα μέσα μεταφοράς του κυνηγετικού σκύλου πρέπει να είναι κατάλληλα, με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.
8. Πέραν των περιοχών που καθορίζονται με τη διαδικασία του άρθρου 57 του ν. 2637/1998 (Α` 200) ως ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, επιτρέπεται να καθορίζονται και λοιποί περιορισμένοι χώροι εκγύμνασης σκύλων, καθώς και να διεξάγονται αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών σε αυτούς.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:27 | Γαβιώτης Ηλίας

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων συντρόφων μας. Ειναι κακούργημα ο ακρωτηριασμός των ζώων μας που θέλετε να μας επιβάλεται να κάνουμε.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:12 | ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΓΙΑΣ

    Oι στειρωμένοι σκύλοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με τα υπόλοιπα σκυλιά. Και όπως και με τον άνθρωπο, τα σκυλιά που είναι υπέρβαρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:49 | iliana stergiou

    H στείρωση είναι η μόνη λύση στα χιλιάδες πεταμένα νεογέννητα ζώα σε βουνά, χωράφια και κάδους,τα περισσότερα ελληνικές φυλές όπως ελληνικοί ποιμενικοί.Δεν θέλουν να στειρώσουν το ζώο τους γιατί είναι δήθεν ακρωτηριασμός,το βρίσκουν όμως πολύ σωστό να πετούν τα κουτάβια και γατάκια στα σκουπίδια ή σε ρέματα κλεισμένα σε σακούλες.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:09 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Απαράδεκτη η στείρωση των δεσποζομενων ζώων κ ειδικά αυτών που είναι καταγεγραμμένα κ με pedigree.. ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν συμβάλει στην ευζωια των ζώων αλλα αντιθέτως μάλιστα ζητά τον ακρωτηριασμό υγιών σκύλων κ γάτων κάτι που δεν συμβαίνει παγκοσμίως πουθενά κ δεν νομίζω να μας τιμά σαν χώρα κ τον πολιτισμό μας.. επιπλέον θα δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία τους κ την ψυχοσύνθεση τούς που είναι κ το πιο βασικό..οι εμπνευστές αυτού του απαράδεκτου νομοσχεδίου μάλλον δεν έχουν ιδέα από ζωα..το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα!! Αρκετά με τα συμφέροντα των δήθεν φιλοζωων που ζητάνε των ακρωτηριασμό των καλύτερων φίλων μας κ μέλη των οικογενειών μας..

  • 7 Μαΐου 2021, 16:17 | Κωνσταντίνος

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:26 | Μπεκιαρη κωστας

    Κύριε Πρόεδρε..σε καμία προσεγμένη χώρα δεν υπάρχει η υποχρεωτική στείρωση δεσποζομενων σκύλων.. Με αυτό το νομοσχέδιο θα έχετε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκεται!Θα αυξηθεί το παρεμπόριο οι αυθαίρετες γέννες και στο τέλος θα αυξηθούν και τα αδέσποτα..Καλό είναι να βρείτε άλλες σύγχρονες μεθόδους για να καταπολεμήσουν αυτήν την μάστιγα που λέγεται αδέσποτα..

  • 7 Μαΐου 2021, 16:35 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΣΑΚΟΣ

    Στείρωση…….θεωρώ ότι πρέπει να το κοιτάξουν το θέμα με ευαισθησία προς τα ζώα συντροφιάς άλλα και για όλα τα ζώα διότι αυτό είναι Ακρωτηριασμός. Κάποτε μια υπουργός της νέας δημοκρατίας μας είπε ότι το κόψιμο της ουράς η’ τα αυτιά του σκύλου είναι απαράδεκτο και είναι Ακρωτηριασμός. Το να κόψεις τα γεννητικά όργανα του ζώου είναι ΟΚ????? Για ξανά σκεφτείτε γιατί θα έχουμε πόλεμο
    (ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΜΕ)…………ΤΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:52 | Ιωάννα Θηβαίος

    Αντιτίθεμαι ΚΑΘΕΤΑ ως Ιατρος στο φρικώδες του υπο αναισθησία υποχρεωτικού ακρωτηριασμού των αναπαραγωγικών οργάνων των ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ.
    Ως φιλόζωος, για τον οποιο το κατοικίδιο του ειναι το παιδί του, σας υπόσχομαι οτι ουδέποτε θα με υποχρεώσει ΚΑΝΕΙΣ σας να το υποβάλλω σε μια ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ, ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΤΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ, με ΟΛΑ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΔΥΝΑΜΕΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ(οστεοπενία, αύξηση βάρους, Προπτωση ουρολοιμωξεις, καρδιαγγειακά εξάλειψη χαρακτήρα, ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ και σπανιότερα ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ως απωτερες επιπλοκες, σήψη αιμορραγία αιμάτωμα περιτονίτιδα διάσπαση χειρουργικού τραυματος και αδυναμία ανανηψης ως υπαρκτές ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ και ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ επιπλοκες αυτού ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΕ ΜΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ).

    ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ, ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΣΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Οχι στα δεσποζόμενα ζώα.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:49 | ΕΛΕΝΑ ΑΡΕΤΑΚΗ

    Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες,

    Ένα μεγάλο ΝΑΙ στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων και των αδέσποτων ζώων. Στο σημείο που έχουμε φτάσει αποτελεί την μόνη ηθική λύση περιορισμού των αδεσπότων. Επιτέλους σας παρακαλούμε θερμά βάλτε ένα τέλος στο μαρτύριο τόσων ζώων και τόσων εθελοντών. Η υγιής φιλοζωική κοινότητα υποστηρίζει το μέτρο αυτό γιατί βιώνει καθημερινά μια ντροπιαστική και ατέρμονη κατάσταση στους δρόμους της χώρας μας.
    Σας ευχαριστώ

    Με εκτίμηση
    Ε.Α

  • 7 Μαΐου 2021, 16:44 | Γιωργος

    Ανεπιτρεπτη και επικινδυνη ηστειρωση ολων των ζωων, επιρρεαζειτην υγεια τους , διαθεσητους και γενικα την συμπεριφορα τους! Οταν το τσιπαρισμα ειναι υποχρεωτικο και γινονται και ελεγχοι για αυτο λινεται το θεμα τον αδεσποτων. Οτανολα ειναι τσιπαρισμενα δεν μπορει να το αφησει αδεσποτο. Αυτοςπου θελει χειρουργικο ακρωτηριασμο οποιουδηποτε ζωου δεν θα επρεπε να λεγεται ανθρωπος. Ταζωα μας τα αγαπαμε δεν θελουμε να τα κανουμε κακοποιημενα πειραματοζωα!

  • 7 Μαΐου 2021, 16:27 | Κωνσταντινος χριστιδης

    Χθες βράδυ ανέβηκε στην δημόσια διαβούλευση το Νομοσχέδιο που αφορά τα Ζώα Συντροφιάς δυστυχώς με μία μορφή που περισσότερο μοιάζει να θέλει να τιμωρήσει την Κυνηγεσία και την Κυνοφιλία και τους ευσυνείδητους πάρα να βοηθήσει στην ευζωία και στο πρόβλημα με τα αδέσποτα.
    Πρέπει από σήμερα μαζικά να μπούμε στην διαβούλευση στο παρακάτω link χωρίς βωμολοχίες ( διαφορετικά δεν θα ανέβει το σχόλιο στην διαβούλευση) και ξεχωριστά στο κάθε άρθρο να τοποθετηθούμε, με βασικότερα άρθρα όσο αφορά τη στείρωση προς αλλαγή :
    Στο Άρθρο 5
    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

    Στο Άρθρο 6
    Να υπάρχει ερασιτέχνης εκτροφέας ο οποίος θα μπορεί με δύο διαφορετικούς σκύλους να κάνει έως 2 γέννες το χρόνο, από τους σκύλους που έχει στην ιδιοκτησία του. Είναι αδιανόητο να μας στερήσετε το όραμα και την ελπίδα να γεννήσουμε κάποιους σκύλους που όχι μόνο θα μας συντροφεύουν στις αγαπημένες δραστηριότητες, αλλά θα εκπροσωπούν και την χώρα μας μέσο των Διεθνών Εκδηλώσεων ( Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Εκθέσεις Μορφολογίας, Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων, Αγώνες Εργασίας)

    Στο Άρθρο

    33
    Στην Επιτροπή Παρακολούθησης δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Φιλοζωϊκό Σωματείο και να μην είναι μέλος ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος που εκπροσωπεί την Κυνοφιλία στην Ελλάδα, αλλά και στην Διεθνή Κυνολογική Ομοσπονδία.

    Προφανώς και εάν δεν αλλάξει στη διαβούλευση το παρών Νομοσχέδιο θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη.
    Ενώ άμεσα μαζικά και συντεταγμένα με την καθοδήγηση των Ανώτατων Οργάνων μας να προβούμε αφενός σε διαβουλεύσεις με όλα τα θεσμικά μας όργανα και αφετέρου με δυναμικές κινητοποιήσεις, εμείς σαν ΟΚΑΔΕ εάν το αποφασίσουν ως οφείλουμε θα είμαστε παρών!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 16:26 | Γιαννης Δημόπουλος

    Λυπούμε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:55 | Ευσταθίου Σάββας

    Η υποχρεωτική στείρωση δεσποζώμενων σκύλων είναι απαράδεκτο μέτρο το οποίο οδηγεί την κυνοφιλία στον μεσαίωνα. Τέτοιο μέτρο δέν έχει εφαρμοστεί σε καμία χώρα της Ευρωπαικής Ένωσης και δέν είναι δυνατόν να είμαστε η μοναδική χώρα που θα πράξει κάτι τέτοιο.Το πρόβλημα των αδέσποτων δέν λύνεται με αυτό το μέτρο καθώς ειδικά για τα καθαρόαιμα σκυλία υπάρχει ήδη εγγραφη τους στον κυνολογικό όμιλο Ελλάδας με γνωστό ιδιοκτήτη και τσιπαρισμένα. Μην προχωήσεται σε αυτην την εγκληματική ενέργεια της υποχρεωτικής στείρωσης. Θα φέρει καταστροφικές συνέπειες σε όλη την κυνοφιλία

  • 7 Μαΐου 2021, 16:10 | Αλέξανδρος Βλάχος

    Είναι απαράδεκτο κυνοφυλικα,καθαρόαιμος σκύλος Ή γάτες με pedigree δηλωμένος ή Ες με διαβατήριο και τσιπακι ,να επιβάλει το κράτος την στείρωση αυτού του σκύλου ή γάτας !!!καταρχάς δεν θα μπορούμε να έτσι να έχουμε καθαρόαιμες φυλές πλέον στην Ελλάδα!!!ναι στους ερασιτέχνες εκτροφείς!!!όχι στην ολική στείρωση όλων των σκύλων , γατών κλπ.αφηστε τον Έλληνα ερασιτέχνη και επαγγελματία να κάνει σωστά τη δουλειά του!!!ναι στη στείρωση όλων των αδέσποτων ζώων!!!και μόνο !!!ναι στην αστυνομία ζώων!!!καιρός οι δήμοι να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και όχι να χτυπούν τους ανθρώπους που θέλουν καθαρόαιμους σκύλους ,από Έλληνες ερασιτέχνες ή επαγγελματίες εκτροφείς σκύλων ή γατών!!! Ντροπή να πονάει χέρι και να κόβουμε το.. χέρι….αυτό επιχειρείται να κάνετε!!!!αφήστε ανθρώπους που ξέρουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο…

  • 7 Μαΐου 2021, 16:27 | Αθηνά Τσιγκουράκου

    Η στείρωση να είναι υποχρεωτική για όλα τα δεσποζόμενα. Εξαιρέσεις μόνο με ιατρική γνωμάτευση για ιατρικούς λόγους και στους νόμιμους εκτροφείς που έχουν αποδείξει ότι τηρούν τους κανόνες εκτροφής.
    Οι ιδιοκτήτες αν θέλουν νεαρό ζώο, μπορούν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ή να αγοράσουν από νόμιμο εκτροφέα.
    Τα ζώα δεν είναι παιχνίδια και η χώρα είναι γεμάτη αδέσποτα με τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων που δε στειρώνουν υπεύθυνα και συστηματικά. Οι προσωπικές επιθυμίες του κάθε ιδιοκτήτη για νεογέννητα δεν είναι δυνατόν να αφορούν το νομοσχέδιο, το οποίο καλείται να βελτιώσει την ελληνική πραγματικότητα με τις χιλιάδες ανεπιθύμητα αδέσποτα.
    Όταν λειτουργήσει και αποδώσει η συστηματική στείρωση των δεσποζόμενων και των αδέσποτων (σε μερικές δεκαετίες), το θέμα μπορεί να συζητηθεί και πάλι.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:56 | Σταύρος

    Θεωρώ σωστό μέτρο τη στείρωση αδέσποτου και πολύ περισσότερου δεσποζόμενου ζώου. Αν κάποιος θέλει δεύτερο ή τρίτο ζώο μπορεί να υιοθετήσει. Με το μέτρο αυτό, που είναι στη θετική κατεύθυνση, δεν θα υπάρχει το φαινόμενο της εγκατάλειψης από τον ιδιοκτήτη ζώων που δεν μπορεί να συντηρήσει.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:46 | Ηλιας Πρέκας

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:02 | Τηλεμαχος

    Όχι στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζομενων ζώων συντροφιάς. Είναι μια πολύ επίπονη διαδικασία για τα ζώα και με πιθανότητες θανάτου κατά την νάρκωση.επισης η στείρωση ειναι ακρωτηριασμός του ζώου και ο ακρωτηριασμός απαγορεύεται από τον νόμο. Τέλος όλα τα ζώα έχουν το δικαίωμα στην αναπαραγωγή εστο και μια φορά στην ζωή τους ας γίνεται με έλεγχο από τους ιδιοκτήτες τους.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:00 | Παναγιωτης Αντωνοπουλος

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ!ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΕΙΡΩΣΗ.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:50 | Θωμάς Μπαταρλής

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ!!! Να γίνεται φυσικά όταν κριθεί απαραίτητο απ τον κτηνίατρο για την υγεία του σκύλου αλλά όχι ως προληπτικό μέσο αποφυγής ασθενειών. Εφόσον παίρνετε τέτοιες αποφάσεις καταργειτε τον καθένα από κηδεμόνα του ζώου και μας κρίνετε έμμεσα ακαταλληλους. Αν είναι έτσι να μου δίνετε κάθε χρόνο όσα ξοδεύω για την διατροφή και την υγεία του κάτι που θα αποδεικνύεται από προσκόμιση αποδείξεων.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:28 | Ιάσονας Καρίμπας

    Συγχαρητήρια για όλα τα άρθρα του Νομοσχεδίου. Όλα είναι στη σωστή κατεύθυνση και ακόμα περισσότερο εκείνα που θα βελτιώσουν τα πράγματα στην μεγάλη πληγή της χώρας που λέγεται «κυνήγι». Όσοι ρίχνουν το βάρος (και την ευθύνη) στα αδέσποτα κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι απαιτείται ενιαία πολιτική και συμπεριφορά απέναντι στα ζώα.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:19 | Γιάννης Λάμπρου

    Εντελώς απαράδεκτη η υποχρεωτική στείρωση.Να υπάρξουν αυστηρές ποινές για το τσιπακι οπότε θα ελέγχεται τυχόν εγκατάλειψη τού ζώου,με πάντοτε ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας καί εμβολίων.Ας ξεκινήσει το κράτος να στειρώσει τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά καί ας αφήσει τους τους κατόχους ήσυχους.Το 90 τοίς εκατό των αδέσποτων δεν κυνηγετικά.Ριξτε μία ματιά στις δομές και τους χώρους με τα αδέσποτα και καί θά το διαπιστώσετε.Εκτος καί αν είστε αντικυνηγοι προκατηλημενοι οπωτε φωνή βοωντος εν τη ερήμω

  • 7 Μαΐου 2021, 16:41 | Κωνσταντίνος

    Είμαι αντίθετος στην υποχρεωτική στείρωση εφόσον πληρούν όλα τα απαραίτητα… εμβολιασμός σήμανση και καταχώρηση…
    Ποιος είναι ο λόγος που πρέπει να στειρωσω ένα καθαρόαιμο εργασιακό σκύλο που μόνο κακό θα του δημιουργήσει …
    Και βέβαια έχω και δύο αδέσποτα ημίαιμα που τα χω στείρωση..
    Καλό θα είναι να ενοιμερωθειται και να υπάρξει τροποποίηση γιατί αυτό είναι ένα Αισχος..

  • 7 Μαΐου 2021, 16:52 | ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:08 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

    Οι «φιλοζωικές» δεν εχουν την αποκλειστικότητα στην αγάπη για τα ζωα. Και σιγουρα δεν έχουν την απαραίτητη γνωση.

    Ωστόσο φανατικα υποστηριζουν τον σεξουαλικο ακρωτιριασμο των ζωων και μαλιστα χωρις κανενα ηθικο ενδιασμό. Και αυτο δεν ειναι αρκετο… προσπαθουν μεσω διαφημισεων σε διαφορα μεσα να εκαπιδευσουν το κοινό πως αυτο ειναι η σωστη πρακτικη και το αντιθετο ειναι κακο.

    Η πραγματικότητα ομως ειναι πολυ διαφορετική. Και την ανεφερα σε άλλο σχολιο μου.

    Εδω θα ηθελα να προσθεσω τα εξης:
    Στην Σουηδια το 93% των θυληκων σκυλων και το 99% των αρσενικων ειναι ακεραιοι. Στη Νορβηγια συμφωνα με το νομο περι προστασιας ζωων, η στειρωση μπορει να επιλεγει ως λυση ΜΟΝΟ απο κτηνιατρο και ΜΟΝΟ αν υπαρχει λογος. Ο ιδιοκτητς μαλιστα πρεπει να κανει αιτηση και να δικαιολογησει την επιλογη του. Μονο αφου εγκριθει η στειρωση μπορει να γινει.
    Καμια απο αυτες τις χωρες δεν εχει σοβαρο προβλημα αδεσποτων.

    Η λυση για τα αδεσποτα δεν ειναι η κακοποιηση και ο ακρωτιριασμος των δεσποζομενων.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:16 | Mpampis

    Είναι απαράδεκτο να γίνει υποχρεωτική στείρωση
    δεσποζομενου ζωου.ποιος ο λόγος όταν το ζώο είναι δηλωμένο στον δήμο στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και έχει πετιγκρι .το να βάλεις υποχρεωτική στείρωση σε όλους τους ιδιοκτήτες το μόνο που θα καταφέρεις είναι να πολλαπλασιαστούν τα αδέσποτα και αυτό θα φανεί από την πρώτη μέρα μετά την ψήφιση.απαραδεκτο και το να χρειάζεται διαβατήριο εντός της Ελλάδας .

  • 7 Μαΐου 2021, 16:48 | Αλεξανδρίδης Γεώργιος

    Είμαι κατά της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των δεσποζόμενων σκύλων, αυτό είναι φασιστική ενέργεια, ΛΑΘΟΣ και ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ!!!! Πως σε μια χώρα που απαγόρευσε το κόψιμο της ουράς ως ακρωτηριασμό, παρουσιάζουν την στείρωση σαν ευζωια???? Υπάρχει τρόπος ελέγχου των δεσποζόμενων σκύλων χωρίς ακρωτηριασμούς. Αυτός είναι τα τσιπάκια. Αν τα ελεγκτικά όργανα έκαναν σωστά την δουλειά τους όλα θα ήταν καλύτερα!!!! Δεν μπορώ να ακρωτηριάσω ένα μέλος της οικογένειάς μου. Βάζετε τους ευσυνείδητους ιδιωκτήτες σε ένα καζάνι με τους ασυνείδητους… Αυτό έχει πολιτικό κόστος!!! Έχει χαθεί κάθε λογική!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 16:37 | Πέτρος Π.

    Λίγα λόγια από έναν ΜΑΧΗΤΗ της Ζωής!!!

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Η σωστή και έγκυρη ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας θα έπρεπε να είναι ο οδηγός σας!
    Μας ζητάτε να “σφαγιάσουμε” τα μέλη της οικογένειας μας ,γιατί για εμάς αυτό είναι τα σκυλιά μας, παραχαράζοντας ακόμα και την ιστορία των φυλών και των καθαρόαιμων σκυλιών μας.

    Πάτε να «εξαφανίσετε» τις φυλές των ζωντανών μας και σε λίγα χρόνια να μην υπάρχουν ιστορικές φυλές που κάθε ιδιοκτήτης παίρνει ως μέλος της οικογένειας του ανάλογα με τα προσόντα και τις ικανότητες της κάθε Φυλής!

    Μας ζητάτε να είμαστε συμμέτοχοι σε ένα και μόνο είδος ζωντανού που σε λίγα χρόνια θα υπάρχει καταστρέφοντας φυλές ετών!

    Δεν είμαστε κατά της στείρωσης ,αλλά υπό προϋποθέσεις και ανάλογα την περίπτωση του κάθε ζωντανού, σύμφωνα πάντα μετά από λόγους ανάγκης και υπόδειξη του Κτηνίατρου μας. Αλλά αυτό που κάνετε είναι έγκλημα κατά των ζώων γιατί με την υποχρεωτική στείρωση σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ζωντανό για ζωντανό! Πάτε να καταστρέψετε επαγγέλματα και ανθρώπους που ζουν γύρω από αυτά . Αν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα βρείτε την λύση του και μην δημιουργείται καινούργια!!!!

    Γενικά, πάτε κόντρα στην μητέρα φύση που τα έχει φτιάξει όλα τόσο αρμονικά επεμβαίνοντας για τις δικές σας πρόχειρες λύσεις.

  • 7 Μαΐου 2021, 16:35 | Απόστολος

    Δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπεί η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων. Είναι ένα ακραίο μέτρο χωρίς λογική και δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Η υποχρεωτική σήμανση και οι έλεγχοι στα κατοικίδια απ την αστυνομία, τον δήμο, αλλά ακόμα και απ τους ίδιους τους κτηνιάτρους είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα με τα αδέσποτα και όχι η παρέμβαση μας στην φύση του ζώου. Ειδικά όταν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Απαράδεκτοι…

  • 7 Μαΐου 2021, 16:10 | Γιάννης

    Απαράδεκτη και αντιεπιστημονική η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:01 | Νικος

    Το μετρο αυτο θα αυξησει τα αδεσποτα!
    Μαλιστα ενω μιλατε για ευζωια προτεινετε αναπαραγωγη μη ελεγχομενη, με σκυλια που παραμενουν μονιμα στο εκτροφειο, χωρις καταλληλες εξετασεις υγειας.
    Εχετε δωσει βαρος στην εκμεταλλευση του σκυλου απο επαγγελματιες με σκοπο το κερδος πετωντας στα σκουπιδια οποιαδηποτε εννοια φιλοζωιας.
    Ελπιζω τελευταια στιγμη να επικρατησει η λογικη…ειναι μετρα που θα φερουν λεφτα στα ταμεια καταστρεφοντας και κακοποιωντας τον σκυλο!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 15:29 | Δημήτριος Ροιδος

    Απαράδεκτη η στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Οι δεσποζόμενοι σκύλοι σημαίνονται ήδη και καταγράφονται στην υπάρχουσα βάση δεδομένων. Είναι αστείο να θες να ελέγξεις τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων με στείρωση των δεσποζόμενων. Η λύση είναι μία και υπάρχει ήδη η σχετική νομοθεσία στείρωση σε όλα τα αδέσποτα και εγκλεισμός αυτών σε καταφύγια αδέσποτων. Θα πρέπει να απαγορευτεί η επανένταξη μέσα στις πόλεις μιάς και τα αδέσποτα είναι πηγή ζωοανθρωπονόσων όπως η λεισμάνια, ερλιχίωση, και πηγή ακαθαρσιών. Πολλά δε επιτίθενται σε ανθρώπους και προκαλούνται ατυχήματα με αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδήλατα

  • 7 Μαΐου 2021, 15:33 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Ο Νομος που θελεTE να επιβαλλεται με την λογικη του αποφασιζωμεν και διατασσωμεν, ειναι εχθρικος απέναντι στους κατοχους δεσποζομενων σκυλων γιατί τους θεωρείς όλους ανεύθυνους και ασυνείδητους!
    Ειμαστε χιλιαδες ολοι εμεις οι κατοχοι δεσποζομενων σκυλων και γατιων που αναλαμβανουμε πληρως τις ευθυνες μας εναντι των τετραποδων συντροφων μας!
    Ειναι συνταγματικο και αναφαιρετο δικαιωμα μας επισης να αποφασιζουμε ποτε θα τα ζευγαρωνουμε και να απολαμβανουμε τους απογονους τους ( τα εγγονια μας )..
    Συμφωνω οτι υπαρχουν και ανευθυνοι ιδιοκτητες δεσποζομενων ζωων.αυτο ομως δεν σου δινει το δικαιωμα να μας βαζεις ολους εμας και τα ζωντανα μας στο ιδιο βαρελι στην λογικη του ποναει ποδι κοψε το κεφαλι!
    Με την εμμονη σου σε αυτον τον επαισχυντο νομο καταργεις ολους του Κυνοφιλικους ομιλους και σωματεια της Ελλαδας και μας κλεινεις σε μια εξοχως ρατσιστικη φυλακη αφου βαση Διεθνους νομοθεσιας κανεις στειρωμενος σκυλος δεν γινεται δεκτος σε σε καμμια εκθεση μορφολογιας στην Ελλαδα αλλα και στο εξωτερικο αλλα και σε κανενα Ελληνικο , Πανευρωπαικο και Παγκοσμιο Πρωταθλημα σκυλων εργασιας σε πεδιο που η ΕΛΛΑΔΑ μεγαλουργει τα τελευταια χρονια….!1

  • 7 Μαΐου 2021, 15:46 | Άννα Μαρία Δρουμπούκη

    Όσοι δεν επιθυμούν την στέιρωση των ζώων τους και θεωρούν ότι η στείρωση ζώων είναι ακρωτηριασμός είναι απλώς ανεύθυνοι και επικίνδυνοι και επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό αδέσποτων στην Ευρώπη.
    Εύχομαι και ευελπιστώ η κυβέρνηση να προχωρήσει στη ψήφιση του νομοσχεδίου και να τερματιστεί το μαρτύριο που υφίστανται τόσες δεκαετίες τα αδέσποτα αυτής της χώρας. Θα απογοητευτώ πάρα πολύ εάν η κυβέρνηση αποτύχει σε αυτό το ιστορικό εγχείρημα.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:28 | Γιώργος

    Απαράδεκτη η στείρωση των δεσποζόμενων κατοικίδιων!

  • 7 Μαΐου 2021, 15:43 | Ιωάννης Ιωάννου

    Απαράδεκτη η στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Οι δεσποζόμενοι σκύλοι σημαίνονται ήδη και καταγράφονται στην υπάρχουσα βάση δεδομένων. Είναι αστείο να θες να ελέγξεις τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων με στείρωση των δεσποζόμενων. Η λύση είναι μία και υπάρχει ήδη η σχετική νομοθεσία στείρωση σε όλα τα αδέσποτα και εγκλεισμός αυτών σε καταφύγια αδέσποτων. Θα πρέπει να απαγορευτεί η επανένταξη μέσα στις πόλεις μιάς και τα αδέσποτα είναι πηγή ζωοανθρωπονόσων όπως η λεισμάνια, ερλιχίωση, και πηγή ακαθαρσιών. Πολλά δε επιτίθενται σε ανθρώπους και προκαλούνται ατυχήματα με αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδήλατα.Επϊσης είμαι αντίθετος με την στείρωση των σκύλων διότι θα τους δημιουργήσει προβλημα. Και τέλος δεν είναι δυνατόν να οδηγάς και να έχεις τον σκύλο μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχει κίνδυνος

  • 7 Μαΐου 2021, 15:30 | Αθανασάκης Ζωγράφος Νικόλαος

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:22 | Στελιος Καμπολης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος.
    Είναι απαράδεκτος ο διαχωρισμός των υποχρεώσεων του έλληνα κυνηγού από τον απλό κάτοχο κατοικιδίου…. Ή όλοι ή κανεις!!!!!!! Ισονομία – ισότητα για όλους!!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 15:41 | Δημήτρης Ο.

    Δυστυχώς μία άκρως πολιτική απόφαση και όχι επιστημονική για κάτι τόσο πολύ σοβαρό!!!
    Χρήματα που δόθηκαν σε Δήμους ανεξέλεγκτα διαχρονικά μέσω ΕΣΠΑ κλπ. για την στείρωση αδέσποτων και έγιναν αέρας κοπανιστός, τώρα τιμωριτικά επιβάλλεται με το έτσι θέλω η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ ακόμη και σε δεσποζόμενα ζώα, υγιέστατα!!
    Άραγε οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ερωτήθηκαν?? Οι περισσότερες φιλοζωικές ομάδες αντιδρούν και λένε όχι στην στείρωση,χωρίς πρόβλημα υγείας.
    Εννοείται όποιος θέλει την κάνει στο δεσποζομενο ζώο του, όχι όμως ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΆ.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΣΤΕΊΡΩΣΗ, ΕΊΝΑΙ ΤΕΡΆΣΤΙΟ ΛΆΘΟΣ!!!

  • 7 Μαΐου 2021, 15:30 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΘΕΩΡΩ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΜΗ ΣΗΜΑΝΣΗ,ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ,ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΊ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ. ΟΜΩΣ Η ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΈΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΓΕΝΝΑ. ΠΕΡΑΝ ΤΟΥΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΠΟΛΛΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ, ΟΠΩΣ ΛΥΚΟΣΚΥΛΑ ΚΟΛΕΙ ΚΑΝΙΣ ΜΑΛΤΕΖ ΠΕΚΙΝΟΥΑ ΚΤΛ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:29 | Γιώργος Ναννος

    Καλησπέρα διαφωνώ τελείως με την στείρωση του κάθε δεσποζομενου ζώου είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη του σκύλου να να μην ζευγαρώσει αν δεν επιθυμει το να προβούμε σε μια πράξη βίας απέναντι στο ζωντανό και να τους κάνουμε ακρωτηριασμό τον γεννητικών τους οργάνων….είναι απαράδεκτο δεν μπορείς μετά να θεώρησε φιλοζωος όταν συμφωνείς στο να βάλεις το σκυλί σου σε μια διαδικασία χειρουργείου και να του δημιουργήσεις προβλήματα ανατομίας και παθολογικά όπως παχυσαρκία,ευαισθησίες,αλλεργίες,

  • 7 Μαΐου 2021, 15:28 | Βαγγέλης

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι επιεικώς ανεπίτρεπτη σε πολιτισμένες κοινωνίες. Ας αποφασίζει ο ιδιοκτήτης του ζώου συντροφιάς για το τι επιθυμεί να πράξει επ’ αυτού, με την ταυτόχρονη επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε περίπτωση εγκατάλειψης του ίδιου του ζώου ή των όμοιων αναπαραχθέντων. Λέμε ναι στους «φιλόζωους» αλλά πρωτίστως λέμε ναι στην ζωή και τα δικαιώματα που ο ίδιος ο δημιουργός θέσπισε για όλα τα πλάσματά του.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:48 | Μάκης Βαρθάλιτης

    Ειναι απαράδεκτο!!!!και ειμαι κατά της στείρωσης των σκυλων μου
    Ας στειρωσετε εσεις σαν υποτιθεμενοι φιλοζωοι
    Τα αδεσποτα σας πρωτα που τα μαζευετε κανουμ γεννες
    Στα καταφυγεια κι τα ριχνετε σε μας οτι μαζευτηκαν
    Γεμισαν παλυ κουταβια οι δρομοι …

  • 7 Μαΐου 2021, 15:15 | ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

    Για ποιο λόγο να υπάρχει η υποχρέωση οι κυνηγετικοί σκύλοι να φέρουν οι ιδιοκτήτες και διαβατήριο εντός της ελληνικής επικράτειας; εφόσον υπάρχει το βιβλιάριο υγείας είναι περιττή ανοησία να κουβαλάς και το διαβατήριο. Επίσης σωστά επιτρέπεται η μεταφορά των κυνηγετικών σκύλων σε εξωτερικά κουτιά μεταφοράς.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:11 | Γκανής Ηλίας

    Κατανοώ την ανάγκη εύρεσης τρόπου μείωσης των ημίαιμων αδέσποτων σκυλιών στην Ελλάδα και συμφωνώ πως κάτι πρέπει να γίνει όσον αφορά αυτό το θέμα.

    Ως ιδιοκτήτης 2 σκυλιών όμως θεωρώ πως το αν τα σκυλιά μου θα στειρωθούν ή όχι θα πρέπει να είναι πάντα δική μου επιλογή και απόφαση. Εγώ μπορώ να ασχοληθώ με το θέμα, να διαβάσω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της στείρωσης, να ρωτήσω ανθρώπους, και να απογασίσω ΕΓΩ για τα ζώα μου τί θεωρώ καλύτερο.

    Η στείρωση είναι ακρωτηριασμός του ζώου και δεν πρέπει ποτέ να γίνει υποχρεωτική. Το οτι υπάρχουν πολλά αδέσποτα δεν είναι λόγω της υπερβολικής αναπαραγωγικής δυνατότητας των ζώων, αλλά λόγω της ανεπαρκούς ενασχόλησης δικής μας με το θέμα αυτό.

    Πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση παρακαλώ αναλογιστείτε το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί ο άνθρωπος στον πλανήτη με τη δική του υπερβολική αναπαραγωγή. Η μαζική στείρωση ανθρώπων θα έλυνε προβλήματα όπως η έλλειψη φαγητού, ενέργειας καθώς επίσης και προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος και γενικότερης καταστροφής του πλανήτη μας. Μην παρεξηγηθω, δεν προτείνω κάτι τέτοιο, όμως πριν κάνουμε μια τέτοια κίνηση για τα ζώα πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα το κάναμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας αυτό εξαναγκαστικά.

    Ντροπή σας και μόνο που το με αναγκάζετε να το συζητήσω. Το οτι τα ζώα δεν μπορούν να αντιδράσουν δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να έχουν το σεβασμό μας.

    Και τέλος, κατά τη γνώμη μου, δεν έχει κανένας δικαίωμα να επέμβει στη φύση με αυτόν τον τρόπο. Το ίδιο έγινε πριν από πολλά χρόνια με τους λύκους στην Αμερική που είχαν επικυρηχθεί και ξέρετε που κατέληξαν? Όταν καταστράφηκε ολοσχερώς το Yellowstone National Park, ο μεγαλύτερος δρυμός τους, από την έλλειψή των λύκων έγεραν από άλλες περιοχές και τους υποστήριξαν για να σώσουν το οικοσύστημα. Δεν λέω οτι το ίδιο θα συμβεί και εδώ, αλλά ο Άνθρωπος έχει την τάση να πειράζει πράγματα που ΔΕΝ καταλαβαίνει και συνήθως να κάνει ζημιές.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:08 | Λάμπρος

    Ο ακρωτηριασμός ουράς, αφτιων είναι κακοποίηση πόσο μάλλον ή αφερεση γενετικών οργάνων!! Λέμε όχι στην στείρωση τον δεσποζομενον σκύλων!

  • 7 Μαΐου 2021, 15:36 | Μιχαλης

    Λυπούμαστε πάρα πολύ για το Νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση, είναι απαράδεκτο να θέλετε να στειρώσουμε τούς σκύλους ιδιοκτησίας μας. Είναι αδιανόητο να θέλετε να έχουμε την αρνητική πρωτιά του ακρωτηριασμού του συντρόφου μας σε όλη την Ευρώπη, γιατί για εμάς αυτό είναι η στείρωση. Ζητούμε την εξαίρεση της Στείρωσης για τα Καθαρόαιμα σκυλιά με Pedigree, για τους δεσποζόμενους σκύλους και τις Ελληνικές αυτόχθονες φυλές με δικαίωμα αναπαραγωγής τούς έως 2 φορές στη ζωή τους, και βέβαια να μην είναι σκοπός το κέρδος. Ακόμη και την ύστατη στιγμή ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:46 | Ηρακλης

    Είναι ακρος απαράδεκτο και εγκληματικό να στειρωσουμε τα ζώα μας να επιβληθουν πρόστιμα σε όσους έχουν σκύλο χωρίς τσιπάκι πρόστιμα σε όποιον ο σκύλος του δεν έχει τα απαραίτητα εμβόλια όχι στην στείρωση τον φίλων μας είναι ακρωτηριασμος…..

  • 7 Μαΐου 2021, 15:13 | Σημαιοπουλος Ιωάννης

    Όταν ο σκύλος είναι δεσποζομενος έχει βιβλιάριο υγείας και είναι τσιπαρισμενος δεν υπάρχει κανένας λόγος να στειρωθεί.Η υποχρεωτική στείρωση είναι απαράδεκτη.Οι κυνηγετικοί σκύλοι δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται εντός του αυτοκινήτου, πρέπει να μεταφέρονται εξωτερικά στο πίσω μέρος σε ειδικές κούτες που πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας.

  • 7 Μαΐου 2021, 15:41 | ΜΗΝΑΣ ΓΚΙΝΟΣ

    Απαράδεκτη η στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων. Οι δεσποζόμενοι σκύλοι σημαίνονται ήδη και καταγράφονται στην υπάρχουσα βάση δεδομένων. Είναι αστείο να θες να ελέγξεις τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων με στείρωση των δεσποζόμενων. Η λύση είναι μία και υπάρχει ήδη η σχετική νομοθεσία στείρωση σε όλα τα αδέσποτα και εγκλεισμός αυτών σε καταφύγια αδέσποτων. Θα πρέπει να απαγορευτεί η επανένταξη μέσα στις πόλεις μιάς και τα αδέσποτα είναι πηγή ζωοανθρωπονόσων όπως η λεισμάνια, ερλιχίωση, και πηγή ακαθαρσιών. Πολλά δε επιτίθενται σε ανθρώπους και προκαλούνται ατυχήματα με αυτοκίνητα, μηχανάκια, ποδήλατα.