Άρθρο 1 Σκοπός – Αντικείμενο

Σκοπός του παρόντος είναι η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

  • 12 Μαΐου 2021, 00:50 | Νίκος

    Σας παρακαλώ πάρα πολύ, αναθεωρήστε το νομοσχέδιο αυτό. Μόνο κακό θα κάνετε στα ζώα συντροφιάς και στους ανθρώπους που τα φροντίζουν ως παιδιά τους. Μην τους υποβάλλετε σε τέτοια δυσκολία. Κάνω έκκληση στην ανθρωπιά και την ενσυναίσθησή σας.

  • 11 Μαΐου 2021, 22:14 | Δημήτρης

    Ποιος φωστήρας εμπνεύστηκε το «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» κανονικά έπρεπε να το ονομάσουν το νομοσχέδιο της μπίζνας των φιλοζωικών σε βάρος των αδέσποτων !!!!!

  • 11 Μαΐου 2021, 20:06 | Μπόνιας Χαράλαμπος

    Το συμπέρασμα από το νομοσχέδιο που τίθεται για διαβούλευση είναι αποκαρδιωτικό.
    Παρότι μιλά για Ζωοφιλία και ευζωία των συντρόφων μας και δήθεν ρύθμιση κενών που υπάρχουν, στην ουσία είναι μια καταστροφική πλατφόρμα που εξαφανίζει ανεξαιρέτως όλα τα σκυλιά, είτε έμμεσα είτε άμεσα.
    Αντιμετωπίζει τα σκυλιά αλλά και τους κυνόφιλους και ειδικά τους κυνηγούς ως κοινωνικό πρόβλημα που χρίζει δραστικής αντιμετώπισης με μέτρα που θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.
    Πουθενά δεν βλέπουμε την επιστημονική άποψη, ούτε των Κτηνιατρικών σχολών, ούτε των Κτηνιατρικών συλλόγων, ούτε του Γεωτεχνικού επιμελητηρίου, ούτε του τμημάτων βιολογίας, που μελετούν τις διαφορετικές ποικιλίες σκύλων στον Ελλαδικό χώρο. Πολύ περισσότερο απουσιάζουν παντελώς οι θέσεις των ιδιοκτητών σκύλων , είτε αυτών που ανήκουν σε ένα από τα πολλά πρωτοβάθμια κυνοφιλικά σωματεία της χώρας, είτε τις θέσεις των Κυνηγετικών συλλόγων ,Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδίας που είναι οι πολυπληθέστεροι ιδιοκτήτες σκυλιών στην χώρα, και οι οποίοι είναι αυτοί που θα υποστούν όλο αυτό το τερατούργημα.
    Αντ’ αυτού έχουμε τις προτάσεις κάποιων αυτοπροσδιοριζόμενων Ζωοφιλικών σωματείων που μας κάνει να απορούμε για τι είδους ζωοφιλία μιλούν.
    Τέλος και παρότι δεν μπορεί κάποιος, εύκολα, να σταματήσει να επιχειρηματολογεί, το νομοσχέδιο αυτό έτσι όπως προτείνεται μία και μόνο ελπίδα έχει.
    ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ είναι ντροπή για την κοινωνία μας και για τον πολιτισμό μας , στο όνομα της δήθεν ζωοφιλίας να ζητάμε την εξαφάνιση των καλύτερων μας φίλων, ή την δήθεν προστασία τους εγκλωβίζοντας τους σε πρακτικές που θα τους οδηγήσουν στο μαρασμό και το αφανισμό.

  • 11 Μαΐου 2021, 19:51 | ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΡΑΠΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΚΙΒΩΤΟΣ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
    1) Άρθρο 2 παρ11, Άρθρο 3 παρ2β, Άρθρο 7 παρ5 & 6 Τα άρθρα αυτά αναφέρονται σε αναγνωρισμένα Φιλοζωικά Σωματεία και Οργανώσεις οι οποίες για να δραστηριοποιηθούν πρέπει να διαθέτουν «αδειοδοτημένο καταφύγιο» δηλαδή εγκαταστάσεις σύμφωνα με τον Ν604/1977 και ΠΔ463/1978 και ΚΥΑ 280262/2003 (Β1874). Λόγω του ότι τα μέλη αυτών των σωματείων και οργανώσεων λειτουργούν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για δημιουργία τέτοιων κατασκευών . Κατόπιν τούτου θα πρέπει με την Συμφωνία Συνεργασίας με τους Δήμους να τους επιτρέπεται η χρήση του Δημοτικού Καταφυγίου ή εναλλακτικά να γίνει δεκτή η ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ130/2013 η οποία έγινε αποδεκτή και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και για τα Φιλοζωικά Σωματεία όπως γίνεται και από φιλόζωους ιδιοκτήτες κτηματικών εκτάσεων.
    2) Άρθρο 5 παρ 1 Οι στειρώσεις να είναι υποχρεωτικές κατά βάση για θηλυκά δεσποζόμενα ζώα και προαιρετικά για τα αρσενικά δεσποζόμενα ζώα.
    3) Άρθρο 7 παρ 5 (Βαε)
    Το άρθρο αυτό είναι κατάλοιπο του Σ/Ν του Τσιρώνη που ουσιαστικά δεν θέλει τα αδέσποτα μέσα στον Αστικό Ιστό των πόλεων. Γνωρίζετε πόσα σχολεία (Δημοτικά- Γυμνάσια- Λύκεια) καθώς και άλλα αθλητικά κέντρα κλπ έχει κάθε πόλη; Σε ομοκέντρους κύκλους των 200 μέτρων καλύπτεται σχεδόν όλη η πόλη.
    4) Άρθρο 7 παρ 8 Η Πενταμελής Επιτροπή του Δήμου θα πρέπει να συγκροτείται όπως ορίζει ο ΝΟΜΟΣ και όχι με τις επιθυμίες του κάθε Δημάρχου και να λειτουργεί με βάση τα αναφερόμενα στον Ν2690/1999 ( Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας)
    5) Άρθρο 22 « Οι αντιρρήσεις κατά των πράξεων Βεβαίωσης της παραβάσεως, να υποβάλλονται από προϊστάμενο της αρχής του οργάνου, προφορικά ή γραπτά εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών όπως ισχύει και σήμερα.
    6) Στο άρθρο 5 παρ 5α η υποχρέωση για στειρώσεις αρχίζει από 1/9/2023και οι διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις επιβάλλονται από 1/9/2024 (πάρα πολύς χρόνος;) Πρέπει να ισχύσουν τουλάχιστον από 1/1/2022 ταυτόχρονα.
    Στο άρθρο 38 αναφέρεται ότι κατά το 5ο έτος από την έναρξη ισχύος του Σ/Ν λαμβάνει χώρα συνολική αξιολόγηση και αναθεώρηση του Νομικού πλαισίου
    Στο άρθρο 39 με διάφορες Υπουργικές Αποφάσεις τροποποιούνται διατάξεις του Σ/Ν κατά το δοκούν.
    Με τα ανωτέρω άρθρα δημιουργείται ένα κομφούζιο στον τρόπο εφαρμογής του νόμου με πάρα πολλές αντιφάσεις.
    7) Τέλος στο άρθρο 41, τελικές και καταργούμενες διατάξεις δεν αναφέρεται το άρθρο 39 του Ν4407/16 το οποίο αφορά στην παραμονή των Ζώων Συντροφιάς στα Στρατιωτικά Οικήματα επομένως θα πρέπει να ισχύει και με την εφαρμογή του νέου νόμου, ίσως θα πρέπει να γίνει ειδική μνεία επ’ αυτού διότι δημιουργεί σύγχυση στους ενδιαφερομένους.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:02 | Μαρία Γκινάλα

    Η μόνη σοβαρή και ευσυνείδητη πρόταση για το παρόν και το μέλλον ως προς την ελληνική νομοθεσία για τα κατοικίδια, είναι να αποσυρθεί ολοσχερώς το παρόν σχέδιο νόμου, το οποίο ούτε αποτελεί βελτιωτική πρόταση συγκριτικά με τις ισχύουσες διατάξεις, ούτε ηθικό, δίκαιο, συνταγματικό ή φιλοζωικό είναι, ούτε πρόκειται να λειτουργήσει ή να εφαρμοστεί.

    Πρέπει επίσης άμεσα, και με την συμμετοχή επιστημονικών εισηγητών και πραγματικών επί του αντικειμένου αρμοδίων (βιολόγων-γενετιστών και ηθολόγων – ειδικών στην ψυχολογία και την συμπεριφορά, κοινωνιολόγων, εκπαιδευτικών, νομικών, συνταγματολόγων, καθηγητών πολιτικής οικονομίας και διοίκησης αλλά και κτηνιατρικών, ζωοτεχνικών, οικολογικών, περιβαλλοντικών & πολιτιστικών φορέων, καθώς και ειδικών γύρω από την διαχείριση ζωικών πληθυσμών, αγροκτηνοτροφίας, ζωολογίας, δημόσιας υγείας, φυλών και ποικιλιών ελληνικών και ξένων κατοικίδιων ζώων και των εκπροσώπων τους) να συνταχθεί εκ βάθρων ένα πλαίσιο πάνω σε άρτιες, ηθικές και θετικές αρχές, που να είναι εφαρμόσιμο, μακρόπνοο, λειτουργικό και το οποίο να περιλαμβάνει όλα τα οικόσιτα ζώα. Πρέπει να διασφαλίζει γενικά τις ανάγκες τους ως έμβιες ευφυείς προσωπικότητες, τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε είδους καθώς και την ατομική τους αξιοπρέπεια και ευημερία ως αυθύπαρκτα όντα που κηδεμονεύονται από τον άνθρωπο, προστατεύοντας συγχρόνως και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών, την ισονομία και την ισότητα, όπως αυτά διασφαλίζονται από το Σύνταγμα.

    Προκειμένου να πληροί τις σύγχρονες ανάγκες το πλαίσιο αυτό πρέπει
    να θέτει ανθρωπιστικές, δίκαιες, επιστημονικές, ηθικές βάσεις και προδιαγραφές για την αναπαραγωγή και διαχείριση πληθυσμών των κατοικίδιων ζώων, που να προστατεύουν τις βασικές τους ελευθερίες, να προάγουν την βιολογική υγεία και την φυσιολογική τους διαβίωση και να μεριμνούν για την δημόσια υγεία.

    Πρέπει να δίνει κίνητρα και στήριξη εκ μέρους της Πολιτείας για την διατήρηση των αυτόχθονων ειδών οικόσιτων ζώων και να αναγνωρίζει την σημασία τους για την αγροκτηνοτροφία, τη βιοποικιλλότητα και το φυσικό περιβάλλον.

    Πρέπει να παρέχει δυνατότητες και συγκροτημένο σύστημα για την επιμόρφωση γύρω από βασικότατα θέματα που αφορούν την αλληλεπίδραση ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων στα πλαίσια μιας ευνομούμενης κοινωνίας και να δίνει έμφαση στην καλλιέργεια ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας και την Παιδεία.

    Πρέπει να στηρίζεται στην ρεαλιστική εκτίμηση της πραγματικότητας και των αιτίων των προβλημάτων που οδηγούν στην εγκατάλειψη ζώων, και να τα αντιμετωπίζει σωστά:
    με δομικές, κοινωνικές, συστηματικές αλλαγές και αναδιαρθρώσεις,
    με προληπτικά μέτρα και ελέγχους,
    με εκπαίδευση, ενημέρωση, επιμόρφωση από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και προς τα πάνω, με παροχή ευκαιριών και προγραμμάτων που προάγουν την άρτια και θετική συμβίωση ανθρώπων και ζώων,
    με ενθάρρυνση, επιβράβευση, αναγνώριση, κατοχύρωση και στήριξη της καλής, νομοταγούς, φιλοζωικής συμπεριφοράς και κηδεμονίας ζώων,
    με ποινές αυστηρές αλλά και δίκαιες, που να αποτρέπουν παραβατικές συμπεριφορές προληπτικά και κατασταλτικά, έχοντας όμως διαγνώσει σωστά εκ των προτέρων τους λόγους που αυτές οι παραβάσεις συμβαίνουν και ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος προληπτικά, όχι απλώς και μόνον τιμωρητικά.

    Η τιμωρία, σε ευνομούμενες, δημοκρατικές, προοδευτικές κοινωνίες, είναι πάντοτε το τελευταίο ζήτημα στο μυαλό του νομοθέτη. Το προέχον ως προτεραιότητα είναι η παροχή ενός θετικού, ισορροπημένου πλαισίου, που να περιέχει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες και προβλέψεις για την ευημερία όλων των μελών της κοινωνίας και ειδικότερα εκείνων που αφορά ο νόμος, ανθρωπίνων και μη όντων, καθώς και του ευρύτερου περιβάλλοντος που τα περιέχει και με το οποίο αλληλεπιδρούν.

    Αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα για να συνταχθεί επιτέλους μια ορθολογική, συγκροτημένη πρόταση για την καλή διαβίωση και συμβίωση ανθρώπων και ζώων στην Ελλάδα, είναι μια αλλαγή αντίληψης, νοοτροπίας και προτεραιοτήτων: τα ζητήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένας μόνιμος πονοκέφαλος και πρόβλημα που πρέπει να το ξεφορτωθούμε εξαφανίζοντάς το πάση θυσία, πονάει κεφάλι-κόβει κεφάλι, μετατρέποντας τα “περιττά” ζώα σε παράπλευρη απώλεια που πρέπει να εξαφανιστεί, για να δρέψει και επιτυχίες η τάδε ή δείνα παράταξη, ή περίπου σαν σκουπίδια που πρέπει να σκουπίσουμε κάτω από το χαλάκι της εισόδου για να να μη βλέπουν και οι άλλοι το χάλι μας και βλάπτεται ο τουρισμός. Χρειάζεται αντιθέτως θετική σκέψη, γνώση, επιστημονικά δεδομένα, συλλογικές διαδικασίες και οργάνωση. Όλα αυτά δηλαδή που λείπουν από το υπόβαθρο της τωρινής νομοθετικής πρότασης, και αυτά που έλειπαν από προηγούμενα νομοθετήματα, τα οποία δε λειτούργησαν γιατί με αυτές τις ελλείψεις ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν. Πρέπει όλοι κάποτε να παραδεχτούν ρεαλιστικά το προφανές: ότι όλα τα ευφυή όντα, άνθρωποι και μη, έχουν κάποια βασικά δικαιώματα στην ύπαρξη. Είναι εδώ, μας αρέσει ή όχι, και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εξαφανίσει τον άλλο. Απλά πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε αγαστά, με μέτρο, με τρόπο που δεν βλάπτει ούτε εμάς, ούτε τον περίγυρο από τον οποίο εξαρτώμεθα όλοι.

  • 11 Μαΐου 2021, 18:39 | Μιχαήλ χαλκιαδάκης

    Καλησπέρα.
    Δηλώνω ότι είμαι αντίθετος με την καθολική στείρωση των δεσποζώμενων ζώων διότι δεν θα προσφέρει το ζητούμενο που είναι ο έλεγχος των αδέσποτων ζώων.
    Πρέπει να υπάρχουν και ποινές για όσους ταΐζουν και ποτίζουν αδέσποτα διότι έτσι συντελούν στην διαιώνιση του προβλήματος.
    Παρακαλώ να λάβετε και υπόψιν σας ότι υπάρχουν συνάνθρωποι μας που συντηρούν πάνω από 10 ζώα τα οποία μόνο ταΐζουν.
    Ευχαριστώ.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:45 | βασιλικη κωνσταντοπουλου

    Μοναδικός σκοπός του νομοσχεδίου, είναι η «επιχορήγηση»των επαγγελματιών «ζωόφιλων», και η νομιμοποίηση τους να πουλούν και να εξάγουν ζώα. Γνωρίζετε πολύ καλά συγκεκριμένες καταγγελίες που υπάρχουν,χωρίς κανέναν ‘ελεγχο. Φυσικά και επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας σε εθνικό και ευρωπαικό επίπεδο κατά του νομοσχεδίου.

  • 11 Μαΐου 2021, 17:25 | Τερζάκης Κωνσταντίνος

    Είναι αδύνατο να στειρωσουμε εξ ολοκλήρου τα τετράποδα ζώα συντροφιάς. Ναι στην ευζωία των ζώων, ναι στην νόμιμη κατοχή τους αλλά όχι στην στείρωση. Υπάρχουν ελληνικές φυλές που αποτελούν μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Η κυβέρνηση έχει κάποια αντιπρόταση για αυτό;

  • 11 Μαΐου 2021, 17:45 | Κελεπούρης Δημήτριος

    Όχι στον ακρωτηριασμό των φίλων μας… Είναι το ίδιο απάνθρωπο όπως ο ακρωτηριασμός αυτιου ή ουράς

  • 11 Μαΐου 2021, 15:02 | 3 kai o koykos

    Λυπάμαι αυτός είναι ο ΣΚΟΠΟΣ του Ν/Σ

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κουραστήκατε να παρουσιάσετε ολόκληρο νομοσχέδιο , απλά να βγάζατε μία απόφαση να νομιμοποίητε την ΠΑΡΑΝΟΜΗ διακίνηση και εμπορία και όλα καλά .

  • 11 Μαΐου 2021, 14:52 | ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΣΑΝΤΕΚΙΔΗ

    Ο όρος «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» είναι αδόκιμος και αποκαλύπτει την λανθασμένη οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Ένα αδέσποτο σκυλί δεν είναι ένα ζώο συντροφιάς που ακόμα δεν βρήκε τον… άνθρωπό του. Ζώο συντροφιάς είναι ΜΟΝΟ ένα ζώο που ΗΔΗ συντροφεύει έναν άνθρωπο. Υπάρχουν και τα ζώα εργασίας. Ένας ποιμενικός, ένας κυνηγετικός ή ένας σκύλος για τυφλούς δεν είναι ακριβώς συντροφιάς. Το επισημαίνω διότι αυτή η ανθρωποκεντρική καναπεδοκεντρική αντίληψη έχει διαποτίσει το νομοσχέδιο, γεννώντας νομικά τέρατα στα υπόλοιπα άρθρα.

  • 11 Μαΐου 2021, 14:05 | ΔΗΜΟΣ

    Ο όρος «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» είναι αδόκιμος και αποκαλύπτει την λανθασμένη οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Ένα αδέσποτο σκυλί δεν είναι ένα ζώο συντροφιάς που ακόμα δεν βρήκε τον… άνθρωπό του. Ζώο συντροφιάς είναι ΜΟΝΟ ένα ζώο που ΗΔΗ συντροφεύει έναν άνθρωπο. Υπάρχουν και τα ζώα εργασίας. Ένας ποιμενικός, ένας κυνηγετικός ή ένας σκύλος για τυφλούς δεν είναι ακριβώς συντροφιάς. Το επισημαίνω διότι αυτή η ανθρωποκεντρική καναπεδοκεντρική αντίληψη έχει διαποτίσει το νομοσχέδιο, γεννώντας νομικά τέρατα στα υπόλοιπα άρθρα.

  • 11 Μαΐου 2021, 14:42 | ΔΗΜΟΣ Γ.

    Ο όρος «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» είναι αδόκιμος και αποκαλύπτει την λανθασμένη οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Ένα αδέσποτο σκυλί δεν είναι ένα ζώο συντροφιάς που ακόμα δεν βρήκε τον… άνθρωπό του. Ζώο συντροφιάς είναι ΜΟΝΟ ένα ζώο που ΗΔΗ συντροφεύει έναν άνθρωπο. Υπάρχουν και τα ζώα εργασίας. Ένας ποιμενικός, ένας κυνηγετικός ή ένας σκύλος για τυφλούς δεν είναι ακριβώς συντροφιάς. Το επισημαίνω διότι αυτή η ανθρωποκεντρική καναπεδοκεντρική αντίληψη έχει διαποτίσει το νομοσχέδιο, γεννώντας νομικά τέρατα στα υπόλοιπα άρθρα.

  • 11 Μαΐου 2021, 14:26 | ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΓΚΟΣ

    Ο όρος «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» είναι αδόκιμος και αποκαλύπτει την λανθασμένη οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Ένα αδέσποτο σκυλί δεν είναι ένα ζώο συντροφιάς που ακόμα δεν βρήκε τον… άνθρωπό του. Ζώο συντροφιάς είναι ΜΟΝΟ ένα ζώο που ΗΔΗ συντροφεύει έναν άνθρωπο. Υπάρχουν και τα ζώα εργασίας. Ένας ποιμενικός, ένας κυνηγετικός ή ένας σκύλος για τυφλούς δεν είναι ακριβώς συντροφιάς. Το επισημαίνω διότι αυτή η ανθρωποκεντρική καναπεδοκεντρική αντίληψη έχει διαποτίσει το νομοσχέδιο, γεννώντας νομικά τέρατα στα υπόλοιπα άρθρα.

  • 11 Μαΐου 2021, 14:55 | ΝΑΝΣΥ ΜΑΝΩΛΗ

    Ο όρος «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» είναι αδόκιμος και αποκαλύπτει την λανθασμένη οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Ένα αδέσποτο σκυλί δεν είναι ένα ζώο συντροφιάς που ακόμα δεν βρήκε τον… άνθρωπό του. Ζώο συντροφιάς είναι ΜΟΝΟ ένα ζώο που ΗΔΗ συντροφεύει έναν άνθρωπο. Υπάρχουν και τα ζώα εργασίας. Ένας ποιμενικός, ένας κυνηγετικός ή ένας σκύλος για τυφλούς δεν είναι ακριβώς συντροφιάς. Το επισημαίνω διότι αυτή η ανθρωποκεντρική καναπεδοκεντρική αντίληψη έχει διαποτίσει το νομοσχέδιο, γεννώντας νομικά τέρατα στα υπόλοιπα άρθρα.

  • 11 Μαΐου 2021, 14:36 | ΜΑΚΗΣ ΒΟΓΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο όρος «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» είναι αδόκιμος και αποκαλύπτει την λανθασμένη οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Ένα αδέσποτο σκυλί δεν είναι ένα ζώο συντροφιάς που ακόμα δεν βρήκε τον… άνθρωπό του. Ζώο συντροφιάς είναι ΜΟΝΟ ένα ζώο που ΗΔΗ συντροφεύει έναν άνθρωπο. Υπάρχουν και τα ζώα εργασίας. Ένας ποιμενικός, ένας κυνηγετικός ή ένας σκύλος για τυφλούς δεν είναι ακριβώς συντροφιάς. Το επισημαίνω διότι αυτή η ανθρωποκεντρική καναπεδοκεντρική αντίληψη έχει διαποτίσει το νομοσχέδιο, γεννώντας νομικά τέρατα στα υπόλοιπα άρθρα.

  • 11 Μαΐου 2021, 14:19 | ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Ο όρος «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» είναι αδόκιμος και αποκαλύπτει την λανθασμένη οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Ένα αδέσποτο σκυλί δεν είναι ένα ζώο συντροφιάς που ακόμα δεν βρήκε τον… άνθρωπό του. Ζώο συντροφιάς είναι ΜΟΝΟ ένα ζώο που ΗΔΗ συντροφεύει έναν άνθρωπο. Υπάρχουν και τα ζώα εργασίας. Ένας ποιμενικός, ένας κυνηγετικός ή ένας σκύλος για τυφλούς δεν είναι ακριβώς συντροφιάς. Το επισημαίνω διότι αυτή η ανθρωποκεντρική καναπεδοκεντρική αντίληψη έχει διαποτίσει το νομοσχέδιο, γεννώντας νομικά τέρατα στα υπόλοιπα άρθρα.

  • 11 Μαΐου 2021, 14:58 | ΧΑΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Ο όρος «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» είναι αδόκιμος και αποκαλύπτει την λανθασμένη οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Ένα αδέσποτο σκυλί δεν είναι ένα ζώο συντροφιάς που ακόμα δεν βρήκε τον… άνθρωπό του. Ζώο συντροφιάς είναι ΜΟΝΟ ένα ζώο που ΗΔΗ συντροφεύει έναν άνθρωπο. Υπάρχουν και τα ζώα εργασίας. Ένας ποιμενικός, ένας κυνηγετικός ή ένας σκύλος για τυφλούς δεν είναι ακριβώς συντροφιάς. Το επισημαίνω διότι αυτή η ανθρωποκεντρική καναπεδοκεντρική αντίληψη έχει διαποτίσει το νομοσχέδιο, γεννώντας νομικά τέρατα στα υπόλοιπα άρθρα.

  • 11 Μαΐου 2021, 14:38 | ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΤΟΥΓΛΙΔΗΣ

    Ο όρος «αδέσποτα ζώα συντροφιάς» είναι αδόκιμος και αποκαλύπτει την λανθασμένη οπτική γωνία από την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα. Ένα αδέσποτο σκυλί δεν είναι ένα ζώο συντροφιάς που ακόμα δεν βρήκε τον… άνθρωπό του. Ζώο συντροφιάς είναι ΜΟΝΟ ένα ζώο που ΗΔΗ συντροφεύει έναν άνθρωπο. Υπάρχουν και τα ζώα εργασίας. Ένας ποιμενικός, ένας κυνηγετικός ή ένας σκύλος για τυφλούς δεν είναι ακριβώς συντροφιάς. Το επισημαίνω διότι αυτή η ανθρωποκεντρική καναπεδοκεντρική αντίληψη έχει διαποτίσει το νομοσχέδιο, γεννώντας νομικά τέρατα στα υπόλοιπα άρθρα.

  • 11 Μαΐου 2021, 14:21 | ΕΦΗ

    Η στείρωση ως υποχρεωτική δεν μπορεί να είναι και το πιο σωστό, ΑΛΛΑ στη χώρα μας με όλη αυτή την ανευθυνότητα των κηδεμόνων των ζώων και την ανυπαρξία εφαρμογής της νομοθεσίας η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΩΣ ΤΗ ΜΟΜΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ. Έστω για μια 10ετία η στειρωση πρέπει να γίνει υποχρεωτική για όλα τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα.
    Επίσης πρέπει να γίνει το ίδιο υποχρεωτική και επιβεβλημένη η σήμανση/τσιπάρισμα του κάθε ζώου, δεσποζόμενου, αδέσποτου, κυνηγητικού, ποιμενικού κλπ. Κανένα μα κενένα ζώο δεν πρέπει να φεύγει απο κτηνιατρείο ατσιπάριστο. Να καταχωρούνται τα στοιχεία σε μία πανελλήνια βάση δεδομένων.
    Να επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα σε ιδιώτες και κτηνιάτρους, οπου θα διαπιστώνεται ζώο ατσιπάριστο.
    Να μπορεί να γίνεται ανώνυμη καταγγελία για την κακομετάχειρηση κάποιου ζώου σε μία πανελλήνια αρχή, χωρίς να πρέπει ο καταγγέλων να ¨εμφανίζεται¨και να αναλαμβάνει η αρχή αυτή για τη διάσωση του ζώου σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δήμους. Στην Ελλάδα των αντίποινων και κυρλιως στην επαρχία ο κόσμος διστάζει να καταγγείλει το γείτονα, το συγγενή και κλπ..
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ για κάποια χρόνια
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ
    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

  • 11 Μαΐου 2021, 14:45 | Μπόνιας Χαράλαμπος

    Το παραπάνω σχέδιο νόμου μπορεί να χαρακτηριστεί «κατάπτυστο» αφού επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παράνομες δραστηριότητες ορισμένων Φιλοζωικών Οργανώσεων και Δήμων (παράνομα καταφύγια, παράνομες υιοθεσίες και παράνομη διακίνηση ζώων συντροφιάς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, κ.ά.) και παραδίδει την διαχείριση των αδεσπότων ζώων συντροφιάς βορά προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες και σε ΜΚΟ επιχορηγώντας τους με χρήματα του Ελληνικού λαού χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τους Δήμους και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
    Σε κάθε περίπτωση είμαι αντίθετος ως πολίτης, των διατάξεων περί αναγκαστικών στειρώσεων των ζώων». Δηλαδή έιμαι κάθετα αντίθετος στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς και μάλιστα αδιακρίτως φύλου και είδους. Μία τέτοια πρόβλεψη φανερώνει αντιεπιστημονική, ολοκληρωτικού τύπου προσέγγιση και ελλιπή ανάλυση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.
    Επιπλέον σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα της στείρωσης, εκτός της Ρουμανίας και της Κροατίας και μάλιστα όχι καθολικά, αλλά υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις. Αρα η δικαιολογία ότι προσαρμοζόμαστε στα Ευρωπαικά πρότυπα δεν ευσταθεί.
    Δυστυχώς το νομοσχέδιο αδιαμφισβήτητα αποσκοπεί στην ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ΜΚΟ και σωματεία, την νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία μέσω του θεσμού του αναδόχου και άλλων διάτρητων και φωτογραφικών διατάξεων καθώς και την διευκόλυνση την διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων.
    Επιπλέον με θλίβει το γεγονός ότι η πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, να αγνοήσει τις αντιδράσεις όλων των αρμόδιων και επιστημονικών φορέων και να παρακάμψει τους αρμοδίους υπουργούς, δείχνει το πως αντιλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου την προστασία των ζώων συντροφιάς και τα κριτήρια καλής νομοθέτησης.

  • 11 Μαΐου 2021, 13:50 | Παπαδάκης Κωνσταντίνος

    κκ Υπουργοί, κε Υπουργέ προβαίνετε στη κατάθεση διαβούλευσης ενός εκτελεστικού νομοσχεδίου, που αφορά τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 2016/429 (νόμος για την υγεία των ζώων) με παράλληλη τροποποίηση του νόμου 4039/2012 (νόμος για τα αδέσποτα ζώα), με «Σκοπός του παρόντος είναι η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων.»

    Με βάση το Παράρτημα Ι, Μέρος Β, του ΕΚ 2016/429, ζώα συντροφιάς μεταξύ άλλων είναι και τα πτηνά (για παράδειγμα καναρίνια, ευρωπαϊκής πανίδας, εξωτικά, υβρίδια, ψιττακοειδή κλπ).

    Το πρός διαβούλευση νομοσχέδιο, στη συντριπτική του πλειοψηφία αναφέρεται σε σκύλους και γάτες, αλλές έχει αναφορές και στα ζώα συντροφιάς γενικά, άρα και στα πτηνά. Προβλέπει τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και υπομητρώα (καθόλα αποδεκτό). Παράλληλα όμως προβλέπει τη σήμανση των ζώων συντροφιάς (καθόλα αποδεκτό) αλλά αναφέρεται μόνο στους σκύλους και γάτες με μικροτσίπ και συγκεκριμένες διαδικασίες τοποθέτησης και ελέγχου του. Πουθενά δεν αναφέρεται ρητά ο τρόπος σήμανσης των πτηνών.

    Γνωρίζουμε οτι με βάση τον (ΕΚ) 865/2006 της 4ης Μαΐου 2006, άρθρο 66 παράγραφος 8. «8. Πτηνά που έχουν γεννηθεί και εκτραφεί σε αιχμαλωσία, καθώς και πτηνά που έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον, σημαίνονται με ατομικά σημασμένο και χωρίς ραφή ποδοδακτύλιο. Χωρίς ραφή ποδοδακτύλιος είναι δακτύλιος ή ταινία σε συνεχή κύκλο χωρίς διακοπή ή ένωση, που δεν έχει υποστεί οιαδήποτε θερμική κατεργασία, σε μέγεθος που δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το πτηνό όταν το πόδι του έχει αναπτυχθεί πλήρως, ο οποίος εφαρμόζεται τις πρώτες ημέρες της ζωής του πτηνού και κατασκευάζεται εμπορικά για το σκοπό αυτό.»

    Το συγκεκριμένο θέμα της σήμανσης των πτηνών δεν περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο και αυτό έχει σαν συνέπεια αυτόματα να στερεί το δικαίωμα απο όλους τους κατόχους πτηνών όπως περιγράφονται στο Παράρτημα Ι, Μέρος Β του 2016/429 (εκτροφείς με βάση τον ορισμό του νομοσχεδίου) τη δυνατότητα καταχώρησής τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, υπομητρώο Εκτροφέων όπως και απο όλα τα σωματεία που ασχολούνται με τα πτηνά, της καταχώρησής τους στο υπομητρώο φιλοζωϊκών σωματείων και οργανώσεων.

    Αυτόματα δηλαδή το υπο διαβούλευση νομοσχέδιο καθιστά ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ όλους τους κατόχους πτηνών συντροφιάς (εκτροφείς κατά το νομοσχέδιο) και τα σωματεία (αφορά δεκάδες χιλιάδες εκτροφείς σε όλη την Ελλάδα). Όλοι αυτοί έχουν αγοράσει απο τις εταιρίες εμπορίου (pet shops) πτηνά με νόμιμα παραστατικά (ΦΠΑ για το κράτος) αγοράζουν τροφές, εξαρτήματα κλπ απο αυτά (ΦΠΑ για το κράτος), στα οποία εσείς οι ίδιοι έχετε δώσει την άδεια να τα πουλάνε. Δηλαδή καθιστάτε για τα πτηνά, παράνομους όλους τους εκτροφείς (κατά το νομοσχέδιο) που ακολουθούν τους νόμους του κράτους στην απόκτηση των πτηνών!!!

    Παράλληλα δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη στο νομοσχέδιο για την εκτίμηση της παραγράφου (24) του ΕΚ 2016/429 (L84/4 και L84/5) «Οι άνθρωποι εκτρέφουν συχνά στα νοικοκυριά τους ορισμένα ζώα ως ζώα συντροφιάς. Η εκτροφή τέτοιων ζώων συντροφιάς αποκλειστικά για ιδιωτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των διακοσμητικών υδρόβιων ζώων σε νοικοκυριά, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, παρουσιάζει γενικά χαμηλότερο κίνδυνο για την υγεία σε σύγκριση με άλλους τρόπους εκτροφής ή μετακίνησης ζώων σε ευρύτερη κλίμακα, όπως συνηθίζεται στη γεωργία, στην υδατοκαλλιέργεια, στα καταφύγια ζώων και στη μεταφορά ζώων γενικότερα. Επομένως, δεν είναι ορθό οι γενικές απαιτήσεις σχετικά με την καταχώριση, την τήρηση αρχείων και τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της Ένωσης να αναμένεται να ισχύουν για τα εν λόγω ζώα συντροφιάς, καθώς αυτό θα αποτελούσε αδικαιολόγητη διοικητική επιβάρυνση και κόστος. Η καταχώριση και οι απαιτήσεις τήρησης αρχείου, συνεπώς, δεν θα πρέπει να ισχύουν για τους κατόχους ζώων συντροφιάς. Επιπλέον, θα πρέπει να ισχύουν ειδικοί κανόνες για τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς εντός της Ένωσης.»

    Η μή καταχώρηση των εκτροφέων πτηνών στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς αυτόματα καθιστά ΑΔΥΝΑΤΗ τη διοργάνωση απο τα σωματεία εκθέσεων και εκδηλώσεων σχετικά με την ενημέρωση και εκπαίδευση των εκτροφέων, που είναι πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου.

    Με βάση τα παραπάνω, θα παρακαλούσα να γίνουν ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο τα κάτωθι:
    α) το νομοσχέδιο ισχύει στο σύνολό του στα πτηνά συντροφιάς ναι ή όχι?
    β) εαν ισχύει, να αναγνωριστεί ως τρόπος σήμανσης των πτηνών ο ποδοδακτύλιος όπως προβλέπεται στον 865/2006
    γ) να ξεκαθαρίσει εαν χρειάζεται άδεια διοργάνωσης έκθεσης ή εκδήλωσης για τα πτηνά συντροφιάς
    δ) να δημιουργεί υπομητρώο για τους εκτροφείς πτηνών συντροφιάς
    ε) να αναγνωριστούν επίσημα τα δακτυλίδια των συλλόγων (μιας και δεν υπάρχει στην Ελλάδα επίσημος φορέας δακτυλίωσης πουλιών με ποδοδακτύλιο κλειστού τύπου)
    στ) να δοθεί η δυνατότητα στους συλλόγους πτηνών να καταχωρούν τα πτηνά των μελών τους
    ζ) να υπάρξει ξεκάθαρος ορισμός για τον ερασιτέχνη εκτροφέα, οι οποίος ειναι οι απόλυτα υπεύθυνος για τα πτηνά που κατέχει και δεν θέλει να γίνει έμπορος

    Εκφράζοντας τη γνώμη μου για το νομοσχέδιο, πέραν κάποιων θετικών στοιχείων που έχει σε σχέση με το Μητρώο και τη σήμανση, υπερψήφισή του ως έχει θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για ενα τμήμα της οικονομίας που αφορά τα ζώα συντροφιάς, θα εξαφανίσει παραδοσιακές ράτσες ζώων συντροφιάς, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ομάδες της Ελληνικής υπαίθρου (κτηνοτρόφους κλπ), θα ενισχύσει προνομιακά ΜΚΟ και φιλοζωϊκές, θα αφαιρέσει απο ΟΤΑ υποχρεώσεις μεταβιβάζοντές τες σε ιδιώτες, θα δημιουργήσει πρόβλημα στη Κτηνιατρική υπηρεσία, θα οδηγήσει το κράτος στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το θέμα των στειρώσεων και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ θα γεμίσει η Ελλάδα αδέσποτα, απο όλους αυτούς που καθιστά παράνομους το ίδιο το νομοσχέδιο. Θα έχει δηλαδή ακριβώς τα αντίθετα απο τα σκοπούμενα αποτελέσματα

  • O Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενδιαιτημάτων Ζώων με διακριτικό τίτλο “ΠΑ.Σ.ΙΔ.Ε.Ζ.” , είναι ο σύλλογος-σωματείο που έχει συσταθεί με μέλη όλα τα, Πανελλαδικώς αδειοδοτημένα από το Ελληνικό Δημόσιο, ενδιαιτήματα (ξενοδοχεία) & κυνοκομεία ζώων.
    Η θέση του Συλλόγου για τα θέματα που τίθενται προς διαβούλευση είναι η εξής:
    1. ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΑ ΖΩΩΝ
    Στο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς που έχετε θέσει προς διαβούλευση, δεν κάνετε την παραμικρή μνεία για τα ξενοδοχεία ζώων, τις προϋποθέσεις και τους κανόνες λειτουργίας αυτών αλλά και την δυνατότητα συνεργασίας με τους Δήμους.
    Τούτο δε, κρίνεται απολύτως αναγκαίο, καθότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει, για πρώτη φορά, ειδική αναφορά στα ξενοδοχεία ζώων που κατέχουν νόμιμη άδεια και εφαρμόζουν το νόμο σε αντιδιαστολή με τα μη νόμιμα, τα οποία λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς να τηρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Τα συγκεκριμένα όχι μόνο εκφεύγουν του νόμου και παρανομούν, όχι μόνο δεν τηρούν τις κάθε είδους υποχρεώσεις τους (φορολογικές, διοικητικές κ.α.) με προφανή ζημία του κράτους, αλλά με το να λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο, οπουδήποτε, ακόμα και σε σπίτια ή πολυκατοικίες και χωρίς να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, αποτελούν σοβαρότατο κίνδυνο τόσο για την υγεία των ζώων, όσο και των ανθρώπων.
    2. ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
    Επίσης, στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο δεν γίνεται καμία μνεία για την δυνατότητα συνεργασίας για την φιλοξενία των αδέσποτων ζώων μεταξύ των ξενοδοχείων ζώων και των Δήμων, καίτοι τα ξενοδοχεία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και είναι ήδη οργανωμένα για το σκοπό αυτό. Η συνεργασία αυτή, όπως είναι φυσικό ευνοεί κυρίως τους Δήμους, οι οποίοι δεν διαθέτουν οργανωμένες και νόμιμες εγκαταστάσεις και στοιβάζουν τα αδέσποτα ζώα σε αυτοσχέδια κυνοκομεία, των οποίων οι όροι διαβίωσης είναι επιεικώς απαράδεκτοι. Συνεπώς, όταν δεν υφίστανται καταφύγια που θα διέπονται από τους ίδιους ακριβώς αυστηρούς όρους που ισχύουν για τα ενδιαιτήματα (μέγεθος δωματίων, αποχετευτικό σύστημα, εντομοπαγίδες, βιβλία λοιμωδών εμβολιασμών, κ.α.), θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας στα ξενοδοχεία ζώων.
    Επιπροσθέτως, θα πρέπει να απαγορευτεί ρητά σε εκπαιδευτές να προβαίνουν σε φιλοξενία ζώων, στα πλαίσια εκπαιδεύσεων, ενώ δεν έχουν τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις και την σχετική άδεια ενδιαιτήματος και θα πρέπει και αυτών η δραστηριότητα να εναρμονιστεί με το καθεστώς των ενδιαιτημάτων, κατέχοντας νόμιμες άδειες.
    3. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΖΩΩΝ
    Ως προς την μεταφορά ζώων συντροφιάς σε Ι.Χ., επειδή έχει παρατηρηθεί κατά κόρον η μεταφορά τους με οχήματα που δεν διαθέτουν σχετική άδεια με σοβαρό κίνδυνο για την ζωής τους, επιβάλλεται όσοι προβαίνουν σε μεταφορές να εξοπλίζονται και αυτοί με ειδική άδεια μεταφοράς.
    4. ΕΥΖΩΪΑ
    Σχετικά με το Άρθρο 2 Παρ.2 περί ευζωίας των ζώων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ύπαρξη κατάλληλου χώρου άσκησης ζώων όπου μπορούν να προαυλίζονται ελεύθερα και με ασφάλεια, οι στεγασμένοι χώροι των 8τμ. με την κατάλληλη υποδομή (αποχέτευση, εντομοπαγίδες, καθαρό νερό & φαγητό) όπου ξεκουράζονται και γενικότερα ένα υγιές και άνετο περιβάλλον διαβίωσης, είναι πράγματα που ήδη παρέχονται από ένα αδειοδοτημένο ενδιαίτημα ζώων.
    5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ & ΚΟΝΚΑΡΔΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ
    Τα δεσποζόμενα ζώα θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά, παράλληλα με το microchip, και κονκάρδα αντιλυσσικού εμβολιασμού με τα στοιχεία του κτηνιάτρου με τηλέφωνο επικοινωνίας καθώς και αύξουσα αρίθμηση. Έτσι, εάν ένας ιδιώτης βρει κάποιο σκυλί θα είναι πιο εύκολο να ενημερώσει άμεσα τον κτηνίατρο διαβάζοντας την κονκάρδα, από το να πρέπει να ψάξει για κτηνίατρο και να οδηγήσει εκεί το σκύλο για να μπορέσει με scanner να διαβάσει τον αριθμό microchip. Έτσι θα διασφαλιστεί η άμεση επιστροφή του ζώου στον ιδιοκτήτη του και κατά συνέπεια η ευζωία του, αλλά και η μείωση αδέσποτων ζώων.
    6. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ
    Τέλος, η εκπαίδευση των ζώων θα πρέπει να γίνεται από επαγγελματίες εκπαιδευτές ταυτόχρονα όμως με τον ιδιοκτήτη τους, ο οποίος θα λαμβάνει και την ανάλογη βεβαίωση συμμετοχής και θα είναι ο άμεσα υπεύθυνος για τη μελλοντική συμπεριφορά του ζώου του.
    7. ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ
    Επίσης η στείρωση των δεσποζόμενων ζώων θα πρέπει να είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική, καθώς εκτός του ότι πρόκειται για ένα βαρύ χειρουργείο ειδικά για τα θηλυκά ζώα, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης μπορεί να θέλει απόγονο από το σκύλο που αγαπάει.

    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

  • 11 Μαΐου 2021, 11:37 | ΛΕΦΑ Ν.

    Η κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών των ζώων, που τίθεται ως προμετωπίδα του νομοσχεδίου, καταρρέει και καταλήγει κενό γράμμα, όταν στις διατάξεις του παρεισφρέει η παρωχημένη, αντιμεταρρυθμιστική και κάθε άλλο παρά φιλελεύθερη επιλογή επίλυσης του προβλήματος του υπερπληθυσμού των αδέσποτων με την υιοθέτηση της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των σκύλων, δεσποζόμενων και αδέσποτων!
    Ειδικά για τους δεσποζόμενους καθαρόαιμους, η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • Από αρχαιοτάτων χρόνων ο σκύλος είναι ήταν και θα είναι ο ποιο καλός και πιστός φίλος του ανθρώπου πως θέλετε να ακρωτηρίασω τον ποιο πιστό φίλο μου το θέμα τον αδέσποτων δεν θα λυθεί με την στείρωση σας παρακαλώ πολύ όχι στον ακρωτηριασμό τον ποιόν καλόν μας φίλων που θα τους κάνει κακό στην υγεία τους όπως αύξηση βάρους και μελαγχολίας η Έλληνες πολίτες είναι ενάντια στην υποχρεωτική στείρωση.

  • 11 Μαΐου 2021, 10:32 | ΑΛΚΗΣΤΙΣ Μ.

    H υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 11 Μαΐου 2021, 10:42 | ΒΟΥΛΑ ΒΙΔΑΛΑΚΗ

    θεωρω αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 11 Μαΐου 2021, 09:14 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    H υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:23 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΙΤΙΝΗΣ

    Εφαρμόστε την ισχύουσα νομοθεσία, μην παράγεται συνεχώς νόμους που δεν έχετε τρόπο να εφαρμόσετε. Ο Χ Ι στο νομοσχέδιο έκτρωμα.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:57 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Μ.

    H υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:30 | ΕΛΕΝΗ ΧΡ.

    H υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:41 | ΕΥΣΤΑΘΙΑ

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:00 | ΛΕΩΝΙΔΑΣ

    Η υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 11 Μαΐου 2021, 09:58 | ΕΛΕΝΗ Κ.

    H υποχρεωτική στείρωση είναι απολύτως αδικαιολόγητη και από πλευράς σκοπιμότητας, αφού πρόκειται για σκύλους ηλεκτρονικά σημασμένους (με microchip) που ως εκ τούτου κατέχονται από άτομο κατά τεκμήριο υπεύθυνο, που τους έχει ως μέλη της οικογένειάς του και με βάση την κοινή λογική δεν προτίθεται να τους εγκαταλείψει στο δρόμο, αλλά και αν ακόμη συμβεί αυτό, είναι άμεσα ανιχνεύσιμο! Ακόμη και στατιστικά αποδεικνύεται ότι ο αριθμός των καθαρόαιμων σκύλων (Καθαρόαιμος είναι μόνο ο σκύλος που φέρει pedigree & όχι κάποιος που φαινοτυπικά μοιάζει να ανήκει σε κάποια Φυλή) στο σύνολο των περισυλλεγόμενων αδέσποτων είναι πρακτικά μηδενικός. Οι καθαρόαιμοι σκύλοι, λοιπόν, αφού αποδείχθηκε ότι δεν συμβάλλουν στην αύξηση των αδέσποτων, θα έπρεπε να εξαιρούνται και μόνο για τον λόγο αυτόν. Επιπροσθέτως, όμως, αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι φέρουν γενετικό υλικό, η διατήρηση του οποίου μέσω της αναπαραγωγής, είναι αναγκαία για την προαγωγή και διατήρηση της κάθε φυλής. Δεν είναι υπερβολή ότι η ανεξαίρετη γενικότητα της υποχρεωτικής στείρωσης απειλεί την ίδια την ύπαρξη του είδους “σκύλος” και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και απειλή για την διαγραφή χιλιάδων χρόνων εξελικτικής ιστορίας. Η παρατήρηση αυτή ισχύει πολλαπλώς για τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές σκύλων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να σημαίνονται και να καταγράφονται, προκειμένου να διασωθεί το σπάνιας αξίας γενετικό τους υλικό και δεν είναι υπερβολή ότι η δια της στειρώσεως καταδίκη τους σε εξαφάνιση και ιστορική λήθη θα συνιστά πολιτιστικό “έγκλημα”.
    Θα πρέπει, μάλιστα, να επισημανθεί ότι, με τις προτεινόμενες διατάξεις, η Ελλάδα διεκδικεί μια παγκόσμια πρωτιά! Ακόμη και στις ελάχιστες Ευρωπαϊκές χώρες που θέσπισαν υποχρεωτική στείρωση σκύλων (Κροατία, Ρουμανία), καθαρόαιμοι σκύλοι που φέρουν Pedigree FCI και αυτόχθονες φυλές εξαιρούνται, κάτι που ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Το «χρυσό χάπι» της αναστολής της εφαρμογής του νόμου για μια διετία και της επιβολής των προστίμων για μια τριετία δεν αναιρεί την παγκόσμια πρωτοτυπία της νομοθετικής πρόβλεψης για υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων χωρίς εξαίρεση (πλην ασθενείας και υπερηλικότητας)!
    Έτσι, η χώρα μας θα είναι η ΠΡΩΤΗ και η ΜΟΝΗ επί συνόλου 99 χωρών-μελών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας [FCI] που θα εξαναγκαστεί όχι μόνο να μη διοργανώνει Εθνικές Κυνολογικές Εκδηλώσεις αλλά & να απόσχει εφεξής από κάθε Διεθνή Έκθεση Μορφολογίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κυναθλήματος και κάθε εν γένει διοργάνωση, δεδομένου ότι βασική προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο σκύλος να έχει Pedigree FCI και να μην είναι στειρωμένος. Και τούτο, διότι όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με σκοπό την επιλογή των καταλληλότερων εκπροσώπων κάθε Φυλής για την διατήρηση και βελτίωσή τους.

  • 11 Μαΐου 2021, 08:25 | Γιώργος

    Να γίνει υποχρεωτική στείρωση ζώων μόνο στα αδέσποτα γάτες και σκύλους όχι σε όσα έχουν ηλεκτρονική σήμανση.
    Τατουάζ και ηλεκτρονικής σήμανσης ταυτόχρονα
    είναι η λύση στην αναγνώριση ενός ζώου χωρίς να είναι απαραίτητη καμία τεχνολογία στον ελεγκτή κατά την διάρκεια του ελέγχου. Ο ΚΟΕ που κάνει διαχείριση κωδικών pedigree θα δίνει τον αριθμό ο οποίος θα γίνεται τατουάζ παράλληλα με το τσιπ δεν θα υπάρχει κανένας περιθώριο σε κανένα ζώο να μην είναι άμεσα ελεγχόμενο.
    Όχι στη στείρωση είναι απαράδεκτο μέτρο

  • 11 Μαΐου 2021, 08:31 | Μάρκος Ζαχαράτος

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι Αντισυνταγματικό, αντιφιλοζωικό, άηθες, αυθαίρετο και απαράδεκτο. Καλούμε όλους τους ενδιαφερομένους να συνταχθούν με τις παρακάτω αρχές και να συμπράξουν μαζί μας για την απόσυρσή του, την προσβολή του με κάθε έννομο μέσο, την κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων και την αντικατάστασή τους από ένα ορθολογικό, εφαρμόσιμο και θετικό νομικό πλαίσιο που να προστατεύει ουσιαστικά όλα τα ζώα και τις ανθρώπινες ελευθερίες που εγγυάται το Σύνταγμα.

    Το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει:
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)
    Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
    ‘Αρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
    Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
    ‘Αρθρο 9: (‘Ασυλο της κατοικίας)
    H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Kαμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.
    ‘Αρθρο 17: (Προστασία της ιδιοκτησίας)
    H ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Kράτους.
    Kανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, που να ανταποκρίνεται στην αξία την οποία είχε το απαλλοτριούμενο κατά το χρόνο της συζήτησης στο δικαστήριο για τον προσωρινό προσδιορισμό της αποζημίωσης.
    ‘Αρθρο 24: (Προστασία του περιβάλλοντος)
    Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.

    Είναι προφανές ότι διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου πού θίγουν τις παραπάνω ελευθερίες είναι αντισυνταγματικότατες και επονείδιστες.

    Α. Κατ’ αρχήν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου προσβάλλει την θεμελιώδη αρχή της ισότητας μεταξύ των πολιτών: όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διατηρούν και να αναπαραγάγουν τα κατοικίδια ζώα τους, εφόσον τηρούν τις διατάξεις περί ευζωίας, προστασίας, στοργής, φροντίδας και μη εγκατάλειψής τους.

    Επιπλέον – η προνομιακή κατ’ αποκλειστικότητα παραχώρηση του δικαιώματος αναπαραγωγής κυριότατα στους επαγγελματίες – κερδοσκόπους κουταβοβιομήχανους, δεν είναι απλώς ανήθικη από ανθρωπιστική άποψη, αντισυνταγματική ως προς την ισονομία και την ισότητα των πολιτών αλλά και ζωοφιλικά απαράδεκτη σαν πρακτική εγκλεισμού ανώτερων ευφυών κοινωνικών θηλαστικών σε “εγκαταστάσεις” – μπουντρούμια / φυλακές: καταργείται έτσι η 5η βασική ελευθερία των σκύλων.
    Σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα της χώρας θα έπρεπε να καταδικάζει το επαγγελματικό, μαζικό κουταβοπαραγωγικό κερδοσκοπικό σκυλεμπόριο και να υποστηρίζει αντίθετα την μικρής κλίμακας, ερασιτεχνική, ελεγχόμενη εκτροφή σκύλων, η οποία δεν παράγει «αδέσποτα»: «αδέσποτα» ΔΕΝ υπάρχουν στην Ελβετία ή τη Σκανδιναβία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ τους σκύλους και μάλιστα τους έχοντες κηδεμόνα, διότι α) το κοινό προμηθεύεται σκυλιά από ερασιτέχνες ιδιώτες εκτροφείς, β) όλοι οι σκύλοι είναι καταγραμμένοι & φέρουν σήμανση, γ) η εγκατάλειψη σκύλου στοιχίζει πολύ ακριβά στον παραβάτη.

    Το δικαίωμα διατήρησης και εκτροφής ισχύει συνταγματικά για την κατοχή και αναπαραγωγή κάθε είδους ήμερου οικόσιτου ζώου, αγροτικά, κατοικίδια συντροφιάς και ανήκοντα σε ειδικές κατηγορίες όπως τα άλογα, τα οποία θεωρούνται όπως και οι σκύλοι και οι γάτες κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς αλλά και εργασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί τα ιπποειδή προστατεύονται από την Πολιτεία και περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 434 / 95 ως εγχώρια είδη “παραγωγής” ενώ οι ελληνικοί σκύλοι όχι. Οι αυτόχθονες σκύλοι όχι μόνο προστατεύουν όλα αυτά τα ζώα, αγροτικά και παραγωγής, αλλά είναι και οι ίδιοι ζώα αγροτικά, κατοικίδια, ζώα άθλησης, αναψυχής, συντροφιάς, εργασίας και παραγωγής: είναι ζώα που παράγουν έργο και χρήμα, αφού είναι απαραίτητοι για τον βιοπορισμό των κτηνοτρόφων και την ασφάλεια των κοπαδιών, εισάγουν πολύτιμο οικονομικό κεφάλαιο στην χώρα μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων που παράγονται με τις υπηρεσίες τους (και των σχετικών κονδυλίων που εισρέουν επίσης), αλλά και μέσω του κυνηγίου και της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής που τρέφει τον ελληνικό λαό, και υποστηρίζεται από τους ποιμενικούς σκύλους-φύλακες. Κακώς εξαιρούνται τα σκυλιά από την προστασία που παρέχει το Προεδρικό αυτό διάταγμα στα άλλα αυτόχθονα είδη: πρόκειται για οφθαλμοφανή αβλεψία, παράλειψη και νομοθετικό κενό, που πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να καλυφθεί.

    Β. Προσβάλλει επίσης το περιεχόμενο του προτεινομένου νόμου το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη της χώρας στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, την προσωπική του ελευθερία και δημιουργικότητα (επιπλέον δε και αφού οι σκύλοι είναι ωφέλιμοι για το κοινωνικό σύνολο, προσβάλλει και το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας μέσα από την ασχολία που επιλέγει ελεύθερα και να παράγει κοινωνικό έργο εκτρέφοντας ωφέλιμα ζώα συντροφιάς, εργασίας και υπηρεσιών – όπως σκύλους οδηγούς τυφλών, υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ή σκύλους φύλακες για την προστασία της οικογένειας και των ζώων του σπιτιού ή του αγροκτήματός του).

    Γ. Προσβάλλει το δικαίωμα του πολίτη να συμβιώνει με κατοικίδια ζώα και να τα αναπαραγάγει στην κατοικία του, επομένως υπεισέρχεται στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου στον ιδιωτικό του χώρο, ο οποίος αποτελεί άσυλο. Επιπλέον επεμβαίνει στο δικαίωμα του ατόμου να ανατρέφει και συναναστρέφει τα παιδιά του με σκύλους, η παρουσία των οποίων είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη ως πολλαπλά ωφέλιμη για την ψυχολογία των παιδιών, και επεμβαίνει στο δικαίωμα των γονέων να διδάσκουν και να παρέχουν στα παιδιά τους πολύτιμα μαθήματα υπευθυνότητας, βιολογίας και φιλοζωίας μέσω της από κοινού φροντίδας για τον θηλυκό σκύλο της οικογένειας και τα νεογνά του.

    Δ. Ουδείς νόμος μπορεί να προσβάλλει προληπτικά το δικαίωμα του ατόμου να αναπαραγάγει το ζώο του όπως οι συμπολίτες του χωρίς να έχει ο πολίτης αυτός εκ των προτέρων παραβεί το νόμο. Εκ των προτέρων τιμωρία για αδίκημα που δεν έχει διαπραχθεί είναι αδιανόητη. Τα «αδέσποτα» δεν προέρχονται από την σωματική ακεραιότητα των ζώων αλλά από την εγκατάλειψή τους. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σωστά με σήμανση, καταγραφή και ποινές για τους παραβάτες. Επομένως ο προληπτικός ακρωτηριασμός των ζώων, που είναι κακοποίηση, βαναυσότητα και βασανισμός, είναι άχρηστος και περιττός.

    Ε. Εφόσον το ζώο θεωρείται από το νόμο ζωική περιουσία ατομικής ιδιοκτησίας του κάθε πολίτη ο οποίος είναι καταχωρημένος σύννομα ως κηδεμόνας του, την οποία ουδείς δικαιούται να βλάψει, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου αντίκεινται και στο σχετικό άρθρο του συντάγματος που προστατεύει την κατοικία, την ιδιοκτησία και την ατομική περιουσία. Η υποχρεωτική στείρωση αποτελεί βλάβη του ζώου, επομένως προξενεί ζημία στην ζωική περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη και μάλιστα χωρίς την προβλεπόμενη από το σύνταγμα αποζημίωση.

    ΣΤ’. Στο φυσικό περιβάλλον περιλαμβάνεται βεβαίως και ο ζωικός πλούτος της χώρας, που το Σύνταγμα ρητά ορίζει ως υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός την προστασία του. Οι μοναδικές, αναντικατάστατες και αυθύπαρκτες οντότητες των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων και σκύλων επομένως, οι οποίες αποτελούν έμβιο τμήμα της βιοποικιλότητας και της ιστορίας του τόπου, γενετική δεξαμενή του είδους τους, ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά όλων των κατοίκων της Ελλάδας, παρόντων και μελλοντικών γενεών, προστατεύονται σαφώς από το άρθρο 24 του συντάγματος και αποτελούν προστατευόμενο δικαίωμα όλων των πολιτών να τις διατηρούν και να τις αναπαραγάγουν.

    Ζ’. Η αφαίρεση υγιών οργάνων από ζώα (επέμβαση που στην ιατρική ονομάζεται ακρωτηριασμός) αντιβαίνει στο ιπποκρατικό αξίωμα «ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν». Οι μαζικές στειρώσεις και μάλιστα κηδεμονευόμενων ζώων χωρίς ιατρικό λόγο είναι παράνομη και εγκληματική πράξη (βασανισμός) που αντιβαίνει στις ελευθερίες των ζώων, βλάπτει την υγεία, την προσωπικότητα, την σωματική τους ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την αυταξία, την ποιότητα ζωής τους και την φυσιολογική τους συμπεριφορά.

    Προληπτική τιμωρία δε νοείται να επιβάλλεται σε νομοταγείς πολίτες, επειδή μερικοί παρανομούν. Η στείρωση είναι κακοποίηση (αφαίρεση υγιών οργάνων = ακρωτηριασμός) πολύ περισσότερο εκτεταμένη, βλαπτική, επικίνδυνη και επώδυνη από τον ακρωτηριασμό αυτιών ή ουράς. Το κατοικίδιο ζώο δεν είναι παραβάτης για να τιμωρείται, και μάλιστα προληπτικά, με επεμβάσεις που βλάπτουν την υγεία, την ευημερία, την ποιότητα ζωής, την φυσιολογία, την ορμονική λειτουργία επομένως και την φυσική συμπεριφορά (5η ελευθερία των ζώων) και την μακροβιότητά του. Το κατοικίδιο ζώο σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία υπόκειται στην κηδεμονία του ανθρώπου, είναι ανθρώπινο δικαίωμα και καθήκον επομένως η διαχείριση των πληθυσμών οικόσιτων ζώων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διατηρούν και να αναπαράγουν κατοικίδια ζώα σύννομα, υπεύθυνα και σωστά. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα αυτά των πολιτών καθώς και την ζωική τους περιουσία, αλλά και γενικότερα τον ζωικό και φυσικό πλούτο της χώρας που δεν ανήκει σε κανέναν αποκλειστικά, ούτε δικαιούται κανείς να τον βλάπτει, αλλα οφείλουμε να τον παραδώσουμε ακέραιο στις επόμενες γενιές.
    Ουδεμία κυβέρνηση έχει ούτε δικαιούται να θεωρεί αυθαιρέτως πως έχει λάβει δικαιοδοσία ή λαϊκή εντολή να ακυρώνει, να απεμπολεί, να προσβάλλει ή να θίγει τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα, και μάλιστα από τα άρθρα 4 και 5 που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση.

    (Και ας πάψει επιτέλους η χρήση του αδόκιμου, απαρχαιωμένου, εξευτελιστικού, θρησκόληπτου και μεσαιωνικού όρου «αδέσποτο» και «δεσποζόμενο» που δηλώνει αντιλήψεις και προθέσεις δυναστών: δεν είμαστε αφέντες, δεσπότες, τύραννοι των ζώων – είμαστε κηδεμόνες ευφυών όντων με τη δική τους προσωπικότητα. Οι όροι που αρμόζουν στη σχέση ανθρώπου-σκύλου είναι κηδεμονευόμενος και ακηδεμόνευτος ή άνευ κηδεμόνος).

    *Ομάδα Μελέτης & Έρευνας για την Αλωπεκίδα

  • 11 Μαΐου 2021, 08:57 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

    Είναι αδιανόητο νά επιβάλλεται η υποχρεωτική στείρωση τών δεσποζόμενων ζώων. Είναι σαν νά επιβάλλεις νά μήν αναπαραχθούν τά παιδιά σου. Ποιόν σκοπό εξυπηρετεί αυτή η αντιεπιστημονική παράνοια. Γιά ποιόν λόγο σέ αυτήν τήν χώρα πρέπει νά λαμβάνονται υπόψιν οι φωνές τών ακραίων καί ιδεοληπτικών ζωωλατρών; σε καμία περίπτωση ζωώφιλων. Ας λύσουμε πρώτα τό πρόβλημα τών αδέσποτων καί ας αφήσουμε τά δεσποζόμενα στήν ευθύνη τών ιδιοκτητών, μέ ένα λογικό και εφικτό νομικό πλαίσιο καί μέ υπαρκτούς μηχανισμούς ελέγχου. Ας ελπίσουμε ότι θά επικρατήσει η κοινή λογική, έστω καί γιά μία φορά. Γιατί επιτέλους αυτή η χώρα νά προσπαθεί νά γίνει βασιλικότερη του Βασιλέως;

  • 11 Μαΐου 2021, 00:30 | Νικόλαος Κ

    ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΩ ΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΣΤΟ GOOGLE.GR ΤΗ ΦΡΑΣΗ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ» ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ Ε Ν Α ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ».
    ΤΟΣΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑΙΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΣΚΥΛΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΣΥΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΣ.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ;
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ.
    ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ, ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΣΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΩ, ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΚΟΨΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ, ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ, ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΒΟΛΤΑ, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΕΠΙ ΩΡΕΣ ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΗΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΔΙΑΤΗΡΩ ΔΥΟ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ.
    ΣΤΗ ΜΕΝ ΠΡΩΤΗ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ Ο ΕΝΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ 3 ΣΚΥΛΙΑ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΩΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΣΚΥΛΙ ΠΟΥ ΓΑΒΓΙΖΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ.
    ΣΤΗ ΔΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ/ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΕΡΕΘΙΣΜΑ (Π.Χ. ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ, ΜΑΚΡΙΝΟ ΓΑΥΓΙΣΜΑ ΑΛΛΟΥ ΣΚΥΛΟΥ, ΚΛΠ).
    ΕΧΩ ΚΑΛΕΣΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΩΣ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝ. ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ 3/1995 ΠΟΥ (ΑΣΑΦΩΣ) ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ (ΕΝΝΟΕΙ: ΚΑΤΟΧΟΙ) ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΣΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ, Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΩΝΥΜΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΟ 100 ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΩΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΟΤΙ «Ο ΚΑΛΩΝ ΔΕΝ ΗΡΘΕ» Ή ΟΤΙ «ΟΥΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗ» ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΥΧΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥΣ.

    ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΑΠΑΝΗΡΗ, ΑΒΕΒΑΙΗ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΝ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΝΔΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΔΗΛ. ΝΑ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΓΑΥΓΙΣΜΑΤΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ…

    ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΧΩΡΟ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΚΑΙ ΛΑΒΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΕΤΡΑ, ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΘΑ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΣΤΕ ΑΙΩΝΙΩΣ):

    1) ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΤ’ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΜΕΧΡΙ 1 ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΥΛΟΥ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Ε Ι Τ Ε ΣΕ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

    2) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΙΖΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΑΦΕΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΖΩΩΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΑΥΛΕΣ, ΠΥΛΩΤΕΣ, ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ (ΕΑΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ «ΑΕΡΑ», ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΝΑ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΒΟΛΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ, ΑΛΛΩΣ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ)

    3) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΣΑΦΩΣ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΣΑΦΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ (Π.Χ. ΜΟΛΟΝΟΤΙ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ, ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΒΑΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΓΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟΦΩΡΩΝ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ Η ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΡΗΤΩΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 254 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΠΕΡΙΠΤ. Β’ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ !!!)

    4) ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ 24ΩΡΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ- ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΕΙΔΙΚΩΣ ΑΡΜΟΔΙΟ ΟΡΓΑΝΟ (Π.Χ. ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ) ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΠΑΡΑΒΑΤΗ

    5) ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ, ΑΛΛΩΣ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ

    Υ.Γ. ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΩ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΤΣΙΠΑΡΕΙ, ΤΟΝ ΕΧΩ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙ,ΤΟΥ ΔΙΝΩ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΤΟΝ ΒΓΑΖΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΟΛΤΑ 30 ΛΕΠΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΩ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΩ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 2 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΟΧΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ Ή ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΖΩΟ

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ 25 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΟΡΙΟΘΕΤΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΣ, ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ (ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ) ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ (ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΚΑΤΟΧΟΣ ΣΚΥΛΟΥ Ή ΜΗ ΚΑΤΟΧΟΣ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ), ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥΣ ΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

    ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΗ (ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ) ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥΣ ΔΗΘΕΝ «ΖΩΟΦΙΛΟΥΣ» ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ (ΒΛ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΟΙΠΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ)

  • 11 Μαΐου 2021, 00:13 | eleni.k

    Να μην γίνει υποχρεωτική η στείρωση των ζώων.
    Είναι απαράδεκτο γιατί η φύση και ο Θεός μας δημιούργησε έτσι.
    Επιβάλετε να εφαρμοστούν οι νόμοι περί δήλωση αφεντικού κάθε ζώου, καθώς και να δηλώνετε υποχρεωτικά αν υπάρχει γέννα, χωρίς να επιτρέπετε η πόλης των νεογέννητων από μη επαγγελματίες του είδους.

  • 10 Μαΐου 2021, 23:07 | ΜΕΛΕΤΙΟΣ

    Το σκυλί μου είναι ο φίλος που αγαπάω και φροντίζω με συντροφεύει παντού, δεν δέχομαι να το ακρωτηριάσω.
    Υπάρχουν άλλοι τρόποι να διαχειριστούμε τα αδέσποτα, όπως η δήλωση ιδιοκτησίας όλων των Ζώων Συντροφιάς.

  • 10 Μαΐου 2021, 23:14 | τζενι

    ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΣΕΙ ΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ? ΓΙΑΤΙ?
    Από την στιγμή που αποφασίζει ένας άνθρωπος να υιοθετήσει ένα ζώο, σημαίνει ότι είναι υπεύθυνος για την φροντίδα και το μεγάλωμα του ζώου. Βάση του νόμου δηλώνετε η ιδιοκτησία των ζώων. Άρα αν υπάρχει λόγος υγείας μόνο να προχωρεί η στείρωση. Σε άλλη περίπτωση αν πρόκειται να γίνει γέννα αυτή να δηλώνετε υποχρεωτικά, καθώς και οι μελλοντικές πιθανές ανάδοχες οικογένειες.

  • 10 Μαΐου 2021, 23:38 | Μιχαλης Παπαγιαννακης

    Εκπροσωπώντας τον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού θεωρούμε αδιανόητο μέσα στους σκοπούς ενός νομοσχεδίου σύγχρονου για τα κατοικίδια να μην υπάρχει πρόβλεψη και μεριμνά για τις Ελληνικές φυλές

  • 10 Μαΐου 2021, 22:58 | nikos

    Τα σκυλιά μας είναι μέλη τις οικογένεια μας. Δεν υπάρχει λόγος οριζόντιων μέτρων όπως η στείρωση (ακρωτηριασμός ) . Τα αδέσποτα στους δρόμους δεν προέρχονται από κατά λάθος ζευγαρώματα. Αλλά από τα αμολημένα σκυλάκια τα οποία βαρέθηκαν οι ( φιλόζωες ) οικογένειες που τελικά αποφάσισαν πως δεν θέλουν να τα έχουν γιατί δεν μπορούν να τα φροντίζουν . Αυτό θα λυθεί με την υποχρεωτική σήμανση ιδιοκτησίας όλων των ζώων και την παραδειγματική τιμωρία αυτών που αποφασίζουν να τα εγκαταλείψουν.

  • 10 Μαΐου 2021, 22:55 | Βογιατζόγλου Βαγγέλης

    Ντροπή σε όλους σας!!!ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ ΣΤΕΙΡΩΣΗ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΆΣ. ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!!!!!

  • 10 Μαΐου 2021, 22:18 | nikolaos

    Το σκυλί μου το φροντίζω και το μεγαλώνω όπως τα παιδιά μου. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα πρέπει να το ακρωτηριάσω χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος υγείας.

  • 10 Μαΐου 2021, 22:25 | Λιανος Τελης

    OXI, OXI και OXI στην ερασιτεχνική εκτροφή μη νόμιμων εκτροφέων (του καθενός δηλαδή). Μόνο από σοβαρούς, επαγγελματίες, εγγεγραμμένους σε μητρώο ειδικό, με ειδικό ΚΑΔ, εκτροφείς σκύλων. Αυστηρή τήρηση κανόνων ευζωΐας στις μονάδες εκτροφής και έλεγχος αυτών από κρατικούς λειτουργούς τουλάχιστον ανά εξάμηνο. Κυρώσεις σε όλους όσους αναρτούν αγγελίες για πώληση κουταβιών και ζώων δικής τους αναπαραγωγής, χωρίς να έχουν ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΕΚΤΡΟΦΕΑ. Τέλος πια στο ανέκδοτο της «ελεύθερης βούλησης για την αναπαραγωγή των μελών της οικογένειάς τους» από διάφορους ας πούμε κυνόφιλους

  • 10 Μαΐου 2021, 22:25 | Ευτυχια Βρεττακη

    Είναι η πρώτη σωστή και ολοκληρωμένη κίνηση που γίνεται στο θέμα των δεσποζόμενων και αδέσποτων. Αν δεν επιβληθεί η στείρωση, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Οι φιλόζωοι είμαστε μαζί σας. Μην υποχωρήσετε στις πιέσεις

  • 10 Μαΐου 2021, 22:50 | Γεωργία Μακρή

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.ΖΩ.ΣΩ.ΕΛ. – 7/5/2021Ο φορέας μας, με ξεκάθαρο τρόπο εδώ και μήνες έχει συνταχθεί ανεπιφύλακτα με τους επιστημονικούς φορείς (Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο) και έχει αναδείξει με συνέπεια την θεσμική εκτροπή σύνταξης σχεδίου νόμου για ζώα συντροφιάς από αναρμόδιο Υπουργείο και χωρίς ευρύ και ανοιχτό διάλογο.
    Το Νοέμβριο 2020 , καταγγείλαμε δημόσια με ανακοίνωση μας την επιχειρούμενη προσπάθεια κατακερματισμού της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με σχέδιο ΠΔ, σύμφωνα με το οποίο προτείνονταν η «μεταφορά» στο υπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς και Λοιπών Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής.
    Οι αντιδράσεις όλων των επιστημονικών φορέων (Κτηνιατρικές σχολές, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κτλ) και κομμάτων, ενδεικτικά θυμίζουμε την κατάθεση σχετικής ερώτησης από τους αρμοδίους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβίτη και Ολυμπία Τελιγιορίδου, αλλά και την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης από την βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, οδήγησαν τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριο Μάκη Βορίδη, δημόσια να δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατακερματισμός της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε δύο υπουργεία, καθώς και ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων.
    Πλέον αυτών, προ ολίγων μηνών, ο Υπουργός Εσωτερικών, κύριος Βορίδης ξεκαθάριζε σε Δελτίο Τύπου ότι σε κάθε περίπτωση το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς αποτελεί νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
    Μετά την επίσκεψη του κου Πρωθυπουργού σε παράνομο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, και την συζήτηση επίκαιρης ερώτησης που κατατέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων από την κ. Νάντια Γιαννακοπούλου για την παράνομη διακίνηση και εμπορία ζώων συντροφιάς, κατάπληκτοι την 6-5-2021 διαπιστώσαμε τον θεσμικό κατήφορο που έχει πλέον την προσωπική σφραγίδα του κ Πρωθυπουργού, αφενός με ΠΔ προτείνεται εκ νέου η «μεταφορά» στο υπουργείο Εσωτερικών του Τμήματος Προστασίας Ζώων Συντροφιάς, αφετέρου δε τέθηκε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς με επισπεύδον το Υπουργείο Εσωτερικών.
    Ένα σχέδιο νόμου το οποίο πάρα τις οποίες θετικές διατάξεις σαφώς και περιέχει, αδιαμφισβήτητα αποσκοπεί στην ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε ΜΚΟ και σωματεία, την νομιμοποίηση της παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια που λειτουργούν από ιδιώτες και σωματεία μέσω του θεσμού του αναδόχου και άλλων διάτρητων και φωτογραφικών διατάξεων καθώς και την διευκόλυνση την διακίνησης και εμπορίας αδέσποτων ζώων.
    Την ιδιά στιγμή που σύμφωνα με την νομοθεσία μας (Ν4039/12) η φροντίδα για την ευζωία των ζώων πρέπει να ασκείται, κατά κύριο λόγο, από δημόσιους φορείς με την εποπτεία των Υπηρεσιών τους και να μην επαφίεται στον εθελοντισμό των οργανώσεων ώστε να είναι συστηματική και όχι περιστασιακή, και καθορίστηκαν ως χώροι διαχείρισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων μέχρι την αποθεραπεία τους, τα καταφύγια τα οποία είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με τον Ν.604/1977 και του Π.Δ 463/1978, προκειμένου να διασφαλίζεται η συστηματική και με επιστημονικό τρόπο η φροντίδα των ζώων (ΓΝΣΚ 200/2018) το σχέδιο νόμου κινείται εκκωφαντικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
    Η πολιτική επιλογή του κου Πρωθυπουργού και των συνεργατών του, να αγνοήσει τις αντιδράσεις όλων των αρμόδιων και επιστημονικών φορέων και να παρακάμψει τους αρμοδίους Υπουργούς, δεικνύει το πως αντιλαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου την προστασία των ζώων συντροφιάς και τα κριτήρια καλής νομοθέτησης.
    Ως φορέας με αίσθημα ευθύνης και με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία των ζώων συντροφιάς, βάσει α) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς που κυρώθηκε με τον ν. 2017/1992 (Α΄32) η οποία αποτελεί τον οδηγό όλων των Ευρωπαϊκών νομοθεσιών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς , β) Τον Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων (TerrestrialCode) του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (O.I.E.) που είναι υποχρεωμένη η Χώρα μας να εφαρμόζει και γ) τον Κανονισμό για την υγεία των ζώων με αριθ. Ε.Ε 2016/429 «Animal Health Law» θα καταθέσουμε τεκμηριωμένα και υπεύθυνα τις προτάσεις μας.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  • 10 Μαΐου 2021, 22:49 | ΑΡΕΤΗ Π.

    Είναι η πρώτη σωστή και ολοκληρωμένη κίνηση που γίνεται στο θέμα των δεσποζόμενων και αδέσποτων. Αν δεν επιβληθεί η στείρωση, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Οι φιλόζωοι είμαστε μαζί σας. Μην υποχωρήσετε στις πιέσεις

  • 10 Μαΐου 2021, 22:14 | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΤΣΙΟΥ

    Είναι η πρώτη σωστή και ολοκληρωμένη κίνηση που γίνεται στο θέμα των δεσποζόμενων και αδέσποτων. Αν δεν επιβληθεί η στείρωση, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Οι φιλόζωοι είμαστε μαζί σας. Μην υποχωρήσετε στις πιέσεις!