Άρθρο 27 – Επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ

Ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ασκήσει το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία ή το έχουν απωλέσει, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89, A΄), όπως η προθεσμία αυτής παρατάθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 55 του ν.4310/2014 (ΦΕΚ 258, Α΄), μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία εκ των τριών αμέσως κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών του κλάδου σύνταξης, όπως αυτές προβλέπονται από το π.δ. 5/2007 (ΦΕΚ 4, Α΄), από αυτήν που υπάγονται υποχρεωτικά, και να παραμείνουν σε αυτήν έως 31/12/2016.

Ασφαλισμένοι που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος διατηρούν ενεργό δικαίωμα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89, A΄), όπως ισχύει, μπορούν, με νέα αίτησή τους, να ασκήσουν το δικαίωμα επιλογής ως προς τον, κατά περίπτωση, αριθμό κατηγοριών που υπολείπονται σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία σύμφωνα με την παρούσα ρύθμιση χορηγείται μέχρι δύο φορές.

Για τον καθορισμό των δικαιούχων υπαγωγής, των προϋποθέσεων, της διαδικασίας και κάθε άλλου σχετικού θέματος ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν.4075/2012 (ΦΕΚ 89, A΄), όπως ισχύει.

  • 14 Μαρτίου 2015, 10:33 | Σάββας Καραϊτης

    Καλημέρα Ελλάδα !
    Πιστεύω οτι υπάρχει λύση και ειναι ευκολη για ολα τα ζητηματα αρκεί να εστιάσουμε στην λύση και οχι στο πρόβλημα.

    1.Ασφαλιστικά ταμεία . Εννοείται οτι πρεπει να ειναι ποσοστιαία απο τα κέρδη του καθε καταστηματαρχη γιατι αλλιως ο θεσμος γινεται αυτοματα καταχρηστικος και αδικος.
    Για παραδειγμα ενας ανθρωπος που βγαζει 6000 τον χρονο καθαρα δεν εχει δικαιωμα να ζησει αφου δινει μαζι με τελη επιτιδευματια και ΟΑΕΕ κ.τ.λ. πολλα παραπανω.ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.
    Οπως ειναι δηλαδη ο ΦΠΑ που θα καταβαλλεις εαν εχεις πουλησει κατι .

    2.Δεν μπορω να καταλαβω το σκεπτικο των τελων κυκλοφοριας .Εχω για παραδειγμα στο ονομα μου ενα 2000 αυτοκινητο δεκαετιας. Τιποτα αλλο δεν εχω στο ονομα μου.
    660 το τελος Χ2 1320 ευρω με το προστιμο. Συγνωμη ειμαι παρανομος γεννησε η γυναικα μου 26 Δεκεμβριου και δεν μπορεσα να ανταποκρηθω .
    Αφου γινεται ρυθμιση γιατι να μην ειναι μεσα και αυτα (δευτερη χρονια δεν μπορεσα να το πληρωσω αφου μονο ολοκληρο το ποσο μπορω) . ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΧΩ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΔΟΣΕΙΣ !!!!! Αυτη την στιγμη χρωσταω για 2014 -2015 1320 Χ 2 = 2640 . Μπορεσα να μαζεψω 800 να δωσω σε καπια στιγμη αλλα δεν μπορω να πληρωσω μερος του ποσου σταδιακα.
    Αυτο ειναι καθαρα τιμωρια σε εναν πολιτη που ΘΕΛΕΙ να πληρωσει.
    Αν μπουν λοιπον δοσεις ή με την καταβολη των προηγουμενων χρονων φυγει η τιμωρια (προστιμο) θα μπουν σιγουρα λεφτα στο ταμειο του κρατους).

    ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ .
    Ας γινει το λοιπον και ολοι μαζι να χτισουμε την Ελλαδα οπως πρεπει.
    Σας ευχαριστω που μου δινεται την δυνατοτητα να πω για πρωτη φορα την γνωμη μου . Ειναι και αυτο μια αρχη !

  • 14 Μαρτίου 2015, 10:48 | ΓΚΙΚΑΣ ΛΕΩΙΝΙΔΑΣ

    Kαλισπερα,μπορειτε να δοσετε μια διευκρινιση,αμα χριαζετε να γινει αιτηση,για υπαγωγη στιν 3 ασφαλιστικι κατηγωρια,ημουνα στιν 4 ασφαλιστικι κατηγορια,κε κατεβηκα στιν 2,κε θελω να υπαγαγω απω την 2 στην 1 ασφαλιστικι κατηγορια,πρεπει να γινει νεα αιτηση για να κετεβω στιν 1 ? η θα γινει αυτοματα η υπαγωγη σε αυτουσ που ειδη κατεβηκαν ασφαλιστηκεσ κατεγωριεσ? η εγκυκλιοι που βγαζετε το ιδιο το ο.α.ε.ε δεν τησ καταλαβαινει !!! κε παντα λενε ελατε ζανα αυριο κε αυριο,η δεν γνωριζουμε !

  • 14 Μαρτίου 2015, 09:18 | Χιλίαρχος Χαράαλαμπος

    υπολογισμος εισφορων σε ποσοστο επι του εισοδηματος και ΜΕΤΑ ΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 20-30% επι του εισοδηματος (οπως φαινεται απο το φορο εισοδηματος)

  • 14 Μαρτίου 2015, 09:34 | ΚΩΣΤΑΣ

    Γιατί μόνο οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στην ρύθμιση; Να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση και στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.

  • Το 68% των μηχανικών δεν εξόφλησε τις εισφορές του Α’ εξαμήνου του 2014
    http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2014/11/68-2014.html

    Τα στοιχεία είναι γνωστά, κανείς δε δικαιούτε να λέει ότι δε γνώριζε

  • 14 Μαρτίου 2015, 01:53 | Αντωνης Αργυριαδης

    Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί το ότι δε δίνεται μια ευκαιρία ανάσας και αξιοπρέπειας (για ελπίδα να μη μιλήσουμε καλύτερα, φαίνεται έχασε το δρόμο κατά την «επιστροφή» της) στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ ΤΣΕΜΔΕ. Όπως έχουν αναφέρει και αρκετοί συνάδελφοι προηγουμένως, οι μηχανικοί την περίοδο της κρίσης εκτός της ουσιαστικής επαγγελματικής τους αδρανοποίησης έχουν δεχθεί και μια απίστευτη «επίθεση» μέσω των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και πάνω απο 50% που στοχεύει στην απώλεια της δυνατότητας άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού από την σημερινή πλειοψηφία των μελών του ΤΕΕ και τη διατήρηση του συγκεκριμένου «προνομίου» από λίγους κι εκλεκτούς.Αν δε γνωρίζετε να σας πληροφορήσω πως με το ισχύων καθεστώς ένας μηχανικός έχει δεν έχει δουλειά πρέπει να πληρώνει 5.000 με 6.000 ευρώ το χρόνο για ασφαλιστικές εισφορές, αλλιώς πρέπει να διαγραφεί από το μητρώα του ΤΕΕ, για να απαλλαγεί των ληστρικών εισφορών, χάνοντας για πάντα τη δυνατότητα εξάσκησης του επαγγέλματός στο μέλλον. Αν ο λόγος, που δεν υπάρχει καμία πρόνοια στο συγκεκριμένο νόμο για το χειμαζόμενο κλάδο των μηχανικών, είναι η άγνοια της κατάστασής του και όχι η απίστευτη θεώρηση ότι αποτελούν ανυπόμονους μικροαστούληδες, όπως εκφράστηκε από μέλος της κυβέρνησή σας για όσους επίμονα διεκδικούν τα αυτονόητα, τότε μέχρι να εφαρμοστεί ένα δίκαιο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών ανάλογο του πραγματικού εισοδήματος πρέπει για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ να ισχύσουν τουλάχιςτον τα ακόλουθα:
    1. Κατάργηση των ληστρικών αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, που επιβλήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους
    2. Δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας
    3.Δυνατότητα αναστολής επαγγελματικής δραστηριότητας για απαλλαγή ασφαλιστικών εισφορών, με δυνατότητα επανέναρξης, χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό, και εγγραφής στο ταμείο ανεργίας

  • 14 Μαρτίου 2015, 00:59 | ΣΑΛΑΜΠΑΣΙΔΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

    δώστε την δυνατότητα και στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ να επιλέξουν βαθμίδα .Βοηθήστε τον Κόσμο επιτέλους

  • 13 Μαρτίου 2015, 22:01 | χρυσουλα

    ποιά ειναι τα κριτήρια κατάταξης και πως εχουν καθοριστεί οι ασφαλστικές
    κλάσεις;θυμάμαι οτι οαεε στα προ κρισης χρόνια με το ετσι θέλω και σε ανέβαζε κλάση και αυξανε την εισφορα,χωρις να προσφέρει ιδιαίτερες παροχές. σήμερα ακομα και αν κανει 200 τις δόσεις αν δεν αφαιρέσει τις προσαυξήσεις επι των προσαυξήσεων δεν προκειται κανένας να πληρώσει.δοση 1000 ευρω το δίμηνο κανεις δεν πρόκειται να δώσει.ας περιοριστεί στο κεφάλαιο χωρις τόκους
    και τιμωρίες στέρησηςβιβλιαρίου ασφάλισης.αν θελει να εισπράξει αςβάλει ελαχιστη ατοκη δοση.ας ξεχωρισει τα παλιά απο τα τρέχονα.ας υπολογίσει οτι ενας ελευθερος επαγγελματιας με 12000 ετησιο καθαρο εισόδημα με βία θα πληρώσει 200ευρω το μήνα,καιας μη μας απειλει οτι θα χαθείη ρύθμιση,ε και τι έγινε;ο βρεγμένος δεν φοβάται τη βροχή…

  • 13 Μαρτίου 2015, 21:13 | Γιάννης Μανιάτης

    οι ασφαλιστικές κατηγορίες (κλάσεις) του ΟΑΕΕ προκύπτουν από ΜΕΣΑ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ενώ ήδη είναι δυνατή και νομοθετημένη η αμφισβήτηση των τεκμηρίων. Αυτό σε συνδυασμό με τα όσα αναφέρει το άρθρο 4 του Συντάγματος παρ 1,2 και 5 θέτουν σοβαρό θέμα αντισυνταγματικότητας στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις κατηγορίες, πλην της πρώτης υποχρεωτικής που συνδέεται με το ημερομίσθιο του ΙΚΑ και άρα μπορεί να χαρακτηριστεί πως έχει αντικειμενικό κριτήριο.
    Εκτός αυτών υπάρχει μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με την οποία εάν υπάρξει δυνατότητα ελεύθερης επιλογής κατηγορίας ο ΟΑΕΕ θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδά του.
    Ακριβώς προς την ίδια κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις Συνηγόρου του Πολίτη που για το συγκεκριμένο θέμα προτείνει «ρεαλιστική προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών στα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα της χώρας και των κλάδων ασφαλισμένων» αλλά και «καθιέρωση μεταβατικής ειδικής χαμηλής ασφαλιστικής κατηγορίας (ασφαλιστική κατηγορία βάσης) με εισοδηματικά κριτήρια».
    Τα ίδια εντοπίζει και η «γνωμοδότηση Μανιτάκη» όταν ζητάει αναδρομική μείωση των εισφορών από το 2009

  • 13 Μαρτίου 2015, 20:23 | Βάσω Μεσσήνη

    Θα σας πω αυτό.
    Κάντε μια βόλτα ένας της κυβέρνησης που δεν είναι αναγνωρίσιμος και μπείτε σε οποιοδήποτε μαγαζάκι γραφείο οτιδήποτε υπάρχει στην αγορά. Και ρωτείστε για τον ΟΑΕΕ.
    Θα καταλάβετε τότε τι συμβαίνει.
    Εφ όσον θέλετε να είστε αντικειμενικοί.
    Ο ΟΑΕΕ υποχρεωτική ασφάλιση επαγγελματιών καθορίζει την υποχρεωτική εισφορά έτσι όπως νομίζουν, δεν λαμβάνει υπ όψιν τη οικονομική κρίση η την ατομική η και οικογενειακή και μόνο ασφάλιση δεν θα το έλεγα.

    Είμαι παλιά ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ. Γέννησα το παιδί μου και σε μια εβδομάδα ήμουν στο μαγαζί μου. Φυσικά και δεν πήρα την άδεια που όλοι δικαιούνται. Μετά από 7 χρόνια επιχείρηση άλλαξα παντελώς επάγγελμα και ξεκίνησα από το μηδέν
    Αααα για τον ΟΑΕΕ ήμουν παλιά ασφαλισμένη.
    Παπουτσής να είσαι και να αλλάξεις επάγγελμα και να γίνεις γραφίστας θεωρείσαι παλιός και οι εισφορές παν στο Θεό.

    Οταν ρώτησα γιατί το παιδί μου δεν μπορεί να πάει κατασκήνωση μου είπαν πως απλά δεν μπορεί. Επρεπε να πληρώσω.
    Το παιδί της κυρίας υπαλλήλου του ΟΑΕΕ όμως που τα έλεγε αυτά μπορούσε να πάει κατασκήνωση.

    Οσες φορές (2 για την ακρίβεια) χρειαστηκα γιατρό για κάτι χαζοεξετάσεις τύπου βεβαίωση για το σχολείο βγαίνανε τα εξτραδάκια τύπου υπέρηχο κ όταν πήρα τηλέφωνο να παραπονεθώ με στέλνανε από τον Αννα στον Καιάφα και στο τέλος τα παράτησα. Και φυσικά δεν ξαναπήγα ούτε για βεβαίωση γιατρού.

    Η λύση με τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μόνο μία.
    Δεν είναι βλάκες που σε όλη την Ευρώπη έχουν μέσα στο φόρο την ασφαλιστική εισφορά.
    Εξηγούσα σε εγγλέζο τις εισφορές που ισχύουν εδώ και μου έλεγε λάθος κάνεις δεν μπορεί.
    Κοιτάξτε όποια χώρα θέλετε.
    Οταν λεν 22% φόρο μεσα είναι η ασφάλειά τους.
    Δεν γίνεται η ασφάλεια να ορίζεται αυθαίρετα και μετά να στοχοποιείσαι κ όλας επειδή δεν μπορείς να αντεπεξέρθεις.
    Δεν γίνεται να πληρώνεις 26% φόρο 55% προκαταβολή και πόσο τοις % είναι η ασφάλεια???
    Για έναν που έχει έσοδα 10000 ευρώ έρχεται στο 50% των εσόδων. Στα κέρδη του πόσο???
    Υπάρχει νόμος που υποχρεώνει τον με έσοδα 10.000 η 5.000 ευρώ να γίνει άνεργος??? Οχι επίσημα αλλά στη πράξη ναι.

    Από τη μία έχουμε τον ένα νόμο από το πρώτο ευρώ τα ελευθέρια επαγγέλματα ΟΑΕΕ και από την άλλη πλήρωσε τώρα 5000 το χρονο ΟΑΕΕ.

    Κ αν δεν τα έχεις μπες σε ρύθμιση.
    Δεν το θεωρώ λύση
    Ούτε θεωρώ λύση τη μικρότερη κατηγορία εισφορών.
    Νομίζω πως μία είναι η λύση. Ποσοστά επί κερδών. Οτιδήποτε άλλο προσωπικά το βρίσκω εξωπραγματικό και μόνο άνεργους προσθέτει.

    Και μιας και μάλλον τα διαβάζετε αυτά που γράφουμε και επειδή ανέφερα τον ΟΑΕΔ να σας πω πως αν έρθεις από εξωτερικό όπως συνέβηκε μ εμένα και πας στον ΟΑΕΔ πέρνεις την πρώτη κρυάδα.

    Ο ΟΑΕΔ καταγράφει ανέργους ασχολείται με επιδόματα αλλάαααα δεν σου βρίσκει δουλειά.
    Και νομίζω πως αυτή πρέπει να είναι η δουλειά του.
    Οχι να διαχειρίζονται μόνο τα ταμεία ανεργίας και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών. Υποχρεώστε οποιαδήποτε ζήτηση η πρόσληψη να περνάει από ΟΑΕΔ. Δεν είναι σωστό το 2014 να ζητάει ένας εργοδότης προσωπικό και ο ΟΑΕΔ να μη το ξέρει. Ετσι νομίζω.
    Ευχαριστώ.

  • 13 Μαρτίου 2015, 20:04 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ.

    Η χρέωση από τον ΟΑΕΕ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το διάστημα που είμαστε ανασφέλιστοι λόγω οφειλών, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ καθώς εν γνώσει του, μας χρεώνει με μη παρασχεθείσες υπηρεσίες. Επί πλέον η αυθαίρετη υπαγωγή ασφαλισμένων σε κλάσεις σε αναλογία με τα έτη και ανεξαρτήτως εισοδήματος, είναι επίσης παράνομη, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν για ασφάλιση έως 20% του εισοδήματός τους.
    Θα περίμενα από την Κυβέρνηση που ψήφισα, να επαναφέρει την νομιμότητα και την Δικαιοσύνη επιτέλους.

  • 13 Μαρτίου 2015, 20:19 | Ιωάννης

    Θα πρέπει και οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ να μπορούν να διαλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Ο κλάδος των μηχανικών έχει σχεδόν μηδενική απασχόληση και εισοδήματα. Αν δεν προβλεφτεί αυτό δεν νομίζω να έχει καμία επιτυχία ο Νόμος τουλάχιστον για τους μηχανικούς.

  • 13 Μαρτίου 2015, 18:29 | Γιώργος

    Να δοθεί η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κλάσης και για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς (ΕΤΑΑ / ΤΣΜΕΔΕ).
    Όπως άλλωστε δείχνουν τα στατιστικά, υπάρχει αδυναμία εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των μηχανικών μετά τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν γίνει στις εισφορές τους.

  • 13 Μαρτίου 2015, 18:06 | ΗΛΙΑΣ

    το γεγονός ότι οι μηχανικοί δεν έχουν την δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα ποιος το σκέφτηκε? μάλλον οι μηχανικοί της κυβέρνησης δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα είτε κρίνουν με βάση τον εαυτό τους και τα εισοδήματά τους…δεν βλέπετε ότι οι περισσότεροι μηχανικοί δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές και φεύγουν εξωτερικό…

  • 13 Μαρτίου 2015, 17:44 | Δ. Ασημακόπουλος

    Μετά από την βάρβαρη αύξηση των εισφορών του 2011 και σε μια αγορά εργασίας όπου ο ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός ασφυκτιά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα βασικά έξοδα λόγω την τρομακτικής μείωσης της απασχόλησης και των αμοιβών, η νέα κυβέρνηση στην οποία μετέχει σε υπουργικό πόστο, ο εκλεγμένος πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αποφασίζει να αφήσει εκτός των «ευνοϊκών» ρυθμίσεων για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας τους μηχανικούς.
    Θυμηθείτε πως, ως αντιπολίτευση, είχατε θέσει το ίδιο ακριβώς ερώτημα στο κοινοβούλιο. Πως γίνεται λοιπόν να μην υπάρχει καμία πρόνοια για το πρόβλημα ενός ολόκληρου κλάδου?
    – Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας ως προς τις εισφορές συνταξιοδότησης.
    – Ενιαία και εξορθολογισμένη εισφορά για τον κλάδο υγείας για όλα τα ταμεία.
    – Αποσύνδεση ρυθμίσεων παλαιών οφειλών με τρέχουσες! Δυνατότητα να συμπεριληφθούν οι τρέχουσες με αναπροσαρμογή δόσεων και χρόνου αποπληρωμής.
    – Μετάβαση σταδιακά σε κεφαλαιοποιητικό από αναδιανεμητικό σύστημα.
    Σκεφτείτε πως πολλοί απο εμάς, φορτωμένοι ήδη με οφειλές λόγω της αναδουλειάς, πολεμάμε εξάμηνο το εξαμηνο να παραμείνουμε ενεργοί στο αντικείμενο!!

  • 13 Μαρτίου 2015, 16:26 | Βασιλης

    Είναι άδικο να μην συμπεριλαμβάνεται το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ σ αυτή την ρύθμιση.Είναι άδικο να μην υπάρχει αναλογική σχέση εισοδήματος-εισφορών στον μηχανικό.Ο κλάδος των μηχανικών βρίσκεται σε μεγάλη κρίση,η ανεργία έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι διαγραφές από ΤΕΕ είναι περισσότερες από ποτέ.Παρακαλώ τουλάχιστον να συμπεριλάβεται το ΕΤΑΑ στην ρύθμιση αυτή.

  • 13 Μαρτίου 2015, 16:35 | Κωνσταντίνος

    Είμαι στον ΟΑΕΕ στην κατηγορία 12, η ατομική μου επιχείρηση (κλάδος αυτοκινήτων) έχει μείωση τζίρου 98%. Με βάζετε να πληρώνω 1100 ευρώ το δίμηνο (που δε μπορώ) συν τα χρήματα της ρύθμισης. Αφήστε μας να μπούμε για 2-3 έτη στη χαμηλότερη κατηγορία και αφαιρέστε από το χρέος στον ΟΑΕΕ τα χρήματα που αναλογούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τουν μήνες που δε μας παρασχόταν από το ταμείο λόγο χρέους αλλά χρεωνόταν.

  • 13 Μαρτίου 2015, 15:22 | Διαμανταρας Αλεξ

    .αντιγράφω απο την κατάθεση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση Νόμου και συμπληρωματική τροπολογία μόλις στις 25/11/2014 ………Για ένα μεταβατικό στάδιο και ειδικά εν μέσω κρίσης πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να επιλέγουν ελεύθερα την ασφαλιστική κλάση, στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν. Με αυτές τις προβλέψεις υπολογίζεται μάλιστα ότι θα ενεργοποιηθούν περίπου 200.000 οφειλέτες στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, που λόγω των σημερινών οικονομικών δυσχερειών βρίσκονται σε ουσιαστική αναστολή της ασφαλιστικής τους ικανότητας. Ταυτόχρονα, για να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες σε ρύθμιση θα πρέπει να μπει ένα επιπλέον όριο στις προσαυξήσεις ειδικά για τους οφειλέτες στον ΟΑΕΕ και τα λοιπά Ταμεία Αυτοαπασχολούμενων.

  • 13 Μαρτίου 2015, 15:02 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

    Τα κλιμάκια των εισφορών στα ταμεία είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το προσέξει ιδιαίτερα η κυβέρνηση!Δεδομένου ότι τα αποθεματικά των ταμείων έχουν συγκεκριμένο όριο, κάποιος ο οποίος θα ήθελε ενδεχομένως να μπει σε υψηλό κλιμάκιο θα το σκεφτόταν σοβαρά εξαιτίας του ότι οι παροχές είναι περιορισμένες. Όσο για εκείνους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν μείωση του τζίρου τους είναι θετικό μέτρο, διότι τους δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε χαμηλότερο ασφαλιστικό κλιμάκιο

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:54 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Σύμφωνα με την τωρινη οικονομικη κατασταση της χωρας η καταβολη τοσο μεγαλων ασφαλιστικων εισφορων ειναι αδυνατη, διοτι πολυ απλα δεν υπαρχουν δουλειες για εμας τους πολιτικους μηχανικους. Θα ηταν καλυτερα να δινεται η δυνατοτητα επιλογης επιλογης χαμηλοτερης κατηγοριας.

  • 13 Μαρτίου 2015, 14:30 | Γιώργος

    Οι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία γιατί δεν έχουν αυτό το δικαίωμα;;; Είναι δυνατόν εν μέσω οικονομικής κρίσης να αυξάνεις τις εισφορές σε αυταπασχολούμενους και ταυτόχρονα να τους αφαιρείς το αφορολόγητο, να διατηρείς τέλη επιτηδεύματος, να φορολογείς ανύπαρκατα εισοδήματα μέσω τεκμηρίων; Πως θα αναπτυχθεί ο ιδιωτικός τομέας;;;

  • Άρθρο 27 – Επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ
    «…να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία εκ των τριών αμέσως κατώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών του κλάδου σύνταξης, όπως αυτές προβλέπονται από το π.δ. 5/2007 (ΦΕΚ 4, Α΄), από αυτήν που υπάγονται υποχρεωτικά, και να παραμείνουν σε αυτήν έως 31/12/2016…»

    Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι η οικονομία μας τους επόμενους 21 μήνες θα έχει επανέρθει στα επίπεδα προ κρίσης ;
    Γιατί μόνο τότε θα έχει αξία αυτό το άρθρο, διαφορετικά είναι ένας ακόμα στραγγαλισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    Οι οφειλές μας δημιουργήθηκαν διότι δεν συμβαδίζει το ποσό της ασφαλιστικής κατηγορίας στην πραγματική οικονομία και τζίρους των μαγαζιών μας. Άρα για να μην θεωρηθεί ένα ακόμα «κυβερνητικό πυροτέχνημα» πιστεύω ότι πρέπει να αποφασίσετε να έχουμε επιλογή μέχρι τέσσερις (4) κατηγορίες πιο κάτω και το σημαντικότερο χρονικά να έχει ισχύ μέχρι το πέρας της Ελληνικής κρίσης ή στην ευχέρεια του ασφαλισμένου να επανέρθει στην πρότινος κατηγορία όποτε το επιθυμεί π.χ. όρια σύνταξης !!

    Ελπίζω να διαβάζονται και να προβληματίζουν τα σχόλια των πολιτών.
    ο Εγκλωβισμένος μικροεμποράκος
    Αντώνης Φιλιππίδης

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:39 | shin0bi

    Προφανώς η παράλειψη του ΕΤΑΑ από αυτή τη ρύθμιση έχει να κάνει αποκλειστικά με το γεγονός ότι τα 3 ταμεία έχουν ακόμα κάποιο «λίπος». Εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ για τους μηχανικούς και αν εφαρμοστούν οι ληστρικές αυξήσεις του πρώτου μεσοπρόθεσμου, το μόνο που θα καταφέρετε είναι αύξηση των ελλειμάτων.
    Πού είναι η ισονομία που θα έπρεπε να έχετε ως πρωταρχικό γνώμονα για τέτοιες επιλογές;
    Σε κάθε περίπτωση με το να προτείνετε επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας δεν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Όταν οι δόσεις διμήνου είναι πάνω απο 600 ευρώ και φτάνουν και σε δυσθεώρητα επίπεδα, τι θα αλλάξει αυτή η ρύθμιση, η οποία παρεμπιπτόντως ισχύει μόνο μέχρι τέλος του 16 και όχι μόνιμα; Πάλι στο τέλος του 16 δεν θα έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Με πρόχειρα μπαλώματα δεν γίνεται δουλειά. Πάλι δεν θα έχει να πληρώσει ο κόσμος. Και το μόνο που κάνετε είναι να παίρνετε και τα διαθέσιμα των ταμείων.
    Κοιτάξτε το θέμα σοβαρά.

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:23 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

    ΠΑΛΑΙΟΙ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥ 1992
    Ο,Α,Ε,Ε – Ι,Κ,Α

    Στα πρώτα νομοσχέδια με τις βελτιώσεις για τους επαγγελματίες με ασφάλιση ΟΑΕΕ, πρέπει να δοθεί δυνατοτητα απαλλαγης ή ελεύθερης επιλογής ενός ασφαλιστικου φορέα κύριας ασφάλισης και των πρό του 1992 ασφαλισμένων.

    Σήμερα μπορούν να τυχουν απαλλαγης μονο οι εχοντες πλήρη εξηρτημένη εργασία 25ημερες το μήνα «νέοι ασφαλισμένοι…» μετα το 1992.
    Πρόκεται για μια «απαράδεκτη διάκριση της διοίκησης του ΟΑΕΕ, στους παλαιούς εργαζόμενους.

    Είμαστε πολλοί οι παλαιοί ασφαλισμένοι και σημερα μπορει να έχουμε ΙΚΑ λόγω εξηρτημένης εργασίας αλλά ταυτόγχρονα διαχειριστές ή απλοί εταίροι σε μια Μικρομεσαία Επιχείρηση.

    Όχι να υποχρεωνόμαστε σε πληρωμή και στα δυο ταμεια ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, για τις επαγγελματικές δραστηριότητές μας.

  • 13 Μαρτίου 2015, 13:10 | ΔΑΣΟΥΡΑΣ ΣΩΤΉΡΙΟΣ

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να υπάρχουν αν όχι 2+2 κατηγορίες τότε βάση του ετήσιου τζίρου που δηλώνει ο κάθε Έλληνας φορολογουμενος και η ανάλογη εισφορά.
    Όπως ισχύει και στην Ευρώπη.
    Λόγω της κρίσης δεν δύναται να πληρώνουμε τέτοια πόσα από την στιγμή που δεν εισπρατουμετα τα προς το ζην.
    Και τα παιδιά μας να μείνουν Νυστικα πάλι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα ποσά που μας επιβάλλεται.
    Παρακαλώ δείξτε ανοχή και κατανόηση πριν ψηφίσετε το κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών και κοιτάξτε λίγο την «κατάντια» που μας περιβάλλει.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κατανόηση.

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:23 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΜΑΛΛΙΑΡΑΣ

    1) Θεωρώ δεδομένο για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας πως η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα πρέπει να αφορά και τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ( στο ταμείο μας έχουν συντελεστεί παράλογες και ληστρικές υπερ-αυξήσεις με το Ν.3986/2011 εν μέσω κρίσης, ενώ σε πάνω από 80% ανέρχεται η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας από το 2009.)
    Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών αγωνίζεται να παραμείνει στο επάγγελμα, ενώ ειδικά για μας τους προ του 1993, που από τα πράγματα και προκειμένου να επιζήσουμε, αναγκαστήκαμε να συμπεριλάβουμε και κάποιες εμπορικές δραστηριότητες -παράπλευρες και συναφείς με την κύρια ασχολία μας ως μηχανικοί-, μας υποχρεώνουν να ασφαλιζόμαστε επιπλέον και στον ΟΑΕΕ,(με πρόσθετες εισφορές περί τις 2,000€ ετησίως) καθιστώντας πλέον το κόστος απαγορευτικό και μας οδηγούν άμεσα στην ανεργία. .

    2) Το ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί οριστικά και άμεσα, επιλύοντας τις τρομερές αδικίες που εξακολουθούν και σήμερα π.χ. μηχανικός ασφαλισμένος προ του 1983 Δ. Υπάλληλος ή από άλλο ευγενές ταμείο,δεν υπάγεται στις ίδιες διατάξεις & έτη συνταξιοδότησης με τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς

    α) να «προχωρήσει» η ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων και ταμείων.
    β) Να αναπροσαρμοστούν οι εισφορές και να διαχωριστούν οι συνταξιοδοτικές από τον κλάδο υγείας, όπως και στους νομικούς. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να υπάρξει ελάχιστη πάγια εισφορά και περαιτέρω εισφορά ανάλογα με το εισόδημα.

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:34 | Κατερίνα

    Δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας και για τους ασφαλισμένους στο Τσμεδε.Οι μισθοί κ οι αμοιβές εχουν μειωθεί κατακόρυφα ενώ οι εισφορές κυμαίνονται σε προ κρίσης επίπεδα. Δεν θα δουλεύουμε για να εξοφλούνται οι παχυλές συντάξεις των μεγαλομηχανικών κ μεγαλοεργολάβων. Επίσης ενώ πληρώνουμε μεγάλα ποσά στον κλάδο της υγείας αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε τους ιδιώτες γιατρούς έξτρα. Στα νοσοκομεία η αναμονή είναι μήνες για μία επίσκεψη…Τέλος δεν είναι δυνατόν οι άνεργοι συνάδερφοι να αναγκάζονται να πληρώνουν εισφορές για να μην χάσουν την ιδιότητα του μηχανικού. Που θα τα βρουν? Κοινωνική πολιτική καιαλληλεγγύη για όλους κύριοι και όχι μόνο για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα.

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:44 | ΓΙΩΡΓΟΣ Δ.

    Παρακαλώ να δοθεί η δυνατότητα και στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ η δυνατότητα επιλογής της χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας. Προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς προς τις ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις αλλά αδυνατούμε με τις υπάρχουσες συνθήκες. Η ρύθμιση των οφειλών με δόσεις χωρίς ταυτόχρονη επιλογή της χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας νομίζω θα αποτύχει.

  • 13 Μαρτίου 2015, 12:44 | φωτης φραγκος

    Γιατι αφηνετε εξω απο την επιλογη κατωτερης ασφαλιστικης κατηγοριας τον πιο χτυπημενο απο την κριση κλαδο των μηχανικων?
    Γιατι ζητατε να πληρωθει ο κλαδος υγειας αφου οσοι ειχαν ληξιπροθεσμες
    οφειλες δεν ειχαν θεωρημενο βιβλιαριο υγειας?

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:40 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση και στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.
    Πάρα πολλοί είναι σήμερα οι δικηγόροι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΑΝ που αδυνατούν να καταβάλλουν πλέον της εισφορές.

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:57 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    Να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση και στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.
    Πάρα πολλοί είναι σήμερα οι δικηγόροι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΑΝ
    που αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές.

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:37 | Θωμάς Παλλαντζάς

    Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει δυνατότητα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας και για τους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. γιατί θα βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες εισφορές, οι οποίες είναι και απαραίτητη προυπόθεση για τη ρύθμιση των οφειλών σύμφωνα με το άρθρο 26.

  • 13 Μαρτίου 2015, 11:55 | Πίκος Δημήτρης

    Το κατεβασμα των ασφαλιστικων κατηγοριων θα πρεπει να ισχυει για ΟΛΟΥΣ, και για ολα τα ταμεια.Αυτο ειναι το δικαιο.Οσον αφορα τον ΟΑΕΕ ,θα επρεπε να ξεκιναει αφαλιστικη κατηγορια απο 100 ευρω ,ανεβαινοντας ανα 50 ευρω ,η καθε κατηγορια ωστε μαζι με μια ρυθμιση 50 ευρω τον μηνα να μπορει ο καθενας να δωσει κατι,να μην χανεται η ρυθμιση αν καποιον μηνα δεν πληρωθει η δοση ,ωστε να εισρευσει ρευστο σε ολα τα ταμεια.

  • ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΑΕΕ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ :

    1)ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΣΠΡΑΤΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ.

    2)ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ
    ΤΖΙΡΟΥ.

    3)ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ
    ΣΥΝΟΛΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
    ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙΧΕ ΤΟ
    ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΗ.

    4)Ο ΟΑΕΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ
    ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΟΣΕΩΝ.

  • 13 Μαρτίου 2015, 10:26 | ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΙΦΕΡΗΣ

    Η επιλογή ασφαλιστικής κλάσης πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Ειδικά για το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ όπου ασφαλίζονται υποχρεωτικά οι μηχανικοί άσχετα με την οικονομική δραστηριότητά τους και χωρίς δικαίωμα διαγραφής λόγω παύσης εργασιών στην εφορία αλλά μόνο κατόπιν διαγραφής από το ΤΕΕ και κατάθεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος, είναι μονόδρομος. Η μη επέκταση του μέτρου αποτελεί άνιση μεταχείριση απέναντι στους ασφαλισμένους ακόμη και περιέχοντας και στοιχεία που εμποδίζουν τον υγιή ανταγωνισμό. Δίνω παράδειγμα: Οι διπλωματούχοι μηχανικοί και κατασκευαστές ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, οι πτυχιούχοι τεχνολόγοι μηχανικοί και λοιποί κατασκευαστές ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Ο νοών νοείτω. Θέλουμε ίση μεταχείριση σε όλους. Η αναφορά μου στο ΤΣΜΕΔΕ έγινε διότι είμαι μηχανικός και γι’ αυτό γνωρίζω, ανίστοιχα θέματα ενδεχομένως να υπάρχουν και αλλού, δεν είμαι ενάντια σε άλλους συμπολίτες μου αλλά στις πολιτικές που μας διαφοροποιούν.

  • 13 Μαρτίου 2015, 10:37 | Σεχίδης Δημήτριος

    1. Ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας και όχι περιορισμό σε 3 κατηγορίες.

    Η δυνατότητα μιας κατηγορίας πιο κάτω σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση, μόνο λύση δεν δίνει, παρά εντυπώσεις.

    ( στον ΟΑΕΕ οι μηνιαίες εισφορές κάποιου που είναι ασφαλισμένος πάνω από 10 έτη, ξεπερνούν τον βασικό μισθό κάποιου εργαζόμενου 910+ ευρώ το δίμηνο, ποσό αστρονομικό για τις υπάρχουσες συνθήκες)

    2.Δυνατότητα επιλογή κατώτερης κατηγορίας ανεξάρτητα από το εάν έχουν πληρωθεί οι τρέχουσες οφειλές.

    Είναι αδιανόητο κάποιος που μπορεί ( εύκολα ή δύσκολα ) και πληρώνει τις τρέχουσες οφειλές να μπορεί να κατέβει ασφ. κατηγορία και κάποιος ο οποίος έχει αδυναμία πληρωμής των τρεχουσών οφειλών να τιμωρείται και να μην μπορεί να επιλέξει μικρότερη κατηγορία ώστε να χρεώνεται λιγότερα.
    Αλλωστε, οι εισφορές είναι ανταποδοτικές…όποιος μπορεί και πληρώνει σήμερα μεγαλύτερη κλίμακα, θα πάρειμεγαλύτερη σύνταξη, όποιος πληρώνει λιγότερα, θα πάρει μικρότερη σύνταξη

  • 13 Μαρτίου 2015, 10:09 | Δημήτρης Φώτης

    Στο ΥπΟικ και στο Υπουργείο Εργασίας μάλλον γίνεται παρερμηνεία για το καθεστώς εργασίας των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ και ειδικότερα στο ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ (σε αυτό θα αναφερθώ μιας και δυστυχώς τυχαίνει να είμαι ασφαλισμένος στο εν λόγω ταμείο).

    Κύριοι,

    οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι όλοι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι εισφορές καταβάλλονται ούτως ή άλλως. Μεγάλη μερίδα των ασφαλισμένων του ταμείου (ίσως και η πλειοψηφία πλέον) ασκεί ελευθέριο επάγγελμα. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα (ίσως και χειρότερα λόγω της κατάρρευσης του κατασκευαστικού κλάδου) με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, όσον αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Επομένως εξηγήστε στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ για ποιο λόγο τους έχετε αποκλείσει από τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης.

    Ωστόσο, πιστεύω ότι θα πρέπει να επεξεργαστείτε και να φέρετε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο αποκλειστικά για το ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ. Ένα νομοσχέδιο που θα πρέπει να αναφέρεται στο θέμα των ληστρικών αυξήσεων που έχουν επιβληθεί με το Ν.3986/2011 αλλά και γενικότερα στο θέμα των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών. Ένα νομοσχέδιο που θα συνδέει τις καταβαλλόμενες εισφορές με το διαθέσιμο εισόδημα. Ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ασφάλιση του επαγγέλματος και όχι της ιδιότητας του μηχανικού, που θα προβλέπει την παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας σε ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίοι αυτή τη στιγμή δε μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους καθώς είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για την έκδοση έγκρισης & άδειας δόμησης. Ένα νομοσχέδιο που θα συμψηφίζει τις εισφορές του 3% και 1,5‰ που καταβάλλει ο μηχανικός και ο ιδιοκτήτης του έργου αντίστοιχα για έκδοση άδειας δόμησης με τις καταβαλλόμενες εισφορές του μηχανικού.

    Είναι κρίμα ένα τόσο εύρωστο και υγιές ταμείο να απειλείται με αφανισμό. Πάρτε μία απόφαση αλλά πρώτα εισακούστε τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ.

  • 13 Μαρτίου 2015, 10:26 | Χάρης Παπαδόπουλος

    Οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν επιβληθεί στους μηχανικούς με τον 1ο μνημονιακό νόμο 3986/2011 είναι παράλογες και άδικες.
    Δημιουργούν δε αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ μηχανικών ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί ΠΕ) και στον ΟΑΕΕ (μηχανικοί ΤΕ).
    Δημιουργούν όμως και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ μηχανικών ΠΕ ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ προ και μετά 01.01.1993 («παλιών» και «νέων» ασφαλισμένων).

    Να υπενθυμίσω ότι οι ασφαλιστικές εισφορές της 5ης κλάσης στην οποία υποχρεωτικά όλοι θα φτάσουν κάποια στιγμή, ανέρχονται στο ύψος των 650€/μήνα δηλαδή 7.800€/έτος!

    Βέβαια, ακόμα και να δοθεί και σε εμάς τους μηχανικούς η δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.
    Όχι μόνο διότι η κατώτερη ασφαλιστική κλάση θα έχει ισχύ για λίγα μόνο χρόνια αλλά το μέγα πρόβλημα που λέγεται ασφαλιστικό δεν λύνεται.
    Και δεν λύνεται όσο οι κυβερνήσεις δεν λένε την αλήθεια στον κόσμο και εργάζονται με ορίζοντα λίγων ετών μέχρι να αναλάβει το πρόβλημα η επόμενη κυβέρνηση που θα έρθει.

    Υπογεννητικότητα, μετανάστευση Ελλήνων, ανεργία είναι θέματα που δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη και κανείς δεν κάνει τίποτα για να τα αντιμετωπίσει.

    Συνταξιούχοι > 2.650.000
    Εργαζόμενοι < 3.600.000
    Αναλογία Εργαζόμενων/Συνταξιούχων ~1,35
    Ετήσιο κόστος συντάξεων ~27.900.000.000€
    Αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων ~12.000.000.000€ (ακόμα και πριν το κούρεμα ήταν 24.000.000.000€ ενώ θα έπρεπε να είναι 200.000.000.000€)

    Αν δεν μειωθούν οι συντάξεις πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές.
    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τις χθεσινές χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές.

    Λύση:
    1. Αλλάξτε το σύστημα προσδιορισμού των συντάξεων όχι μόνο γι αυτές που θα δοθούν αλλά ΚΑΙ γι αυτές που δίνονται. Η σύνταξη να υπολογίζεται ως άθροισμα μιας βασικής ελάχιστης σύνταξης που θα λαμβάνουν όλοι, π.χ. 360€ και μιας αναλογικής βάσει των εισφορών που έχει πληρώσει κάποιος σ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.
    Για να αποκτήσει κάποιος κίνητρο να πληρώνει ασφάλιστρα γιατί τώρα δεν έχει.
    2. Συνδέστε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών με τα καθαρά εισοδήματά τους.
    3. Αφού θέλουμε να έχουν όλοι μια ελάχιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι σχετικές εισφορές να μηδενιστούν. Τα έξοδα να καλύπτονται από τους φόρους.

  • 13 Μαρτίου 2015, 09:01 | Ηλίας

    Σύμφωνα με τον Υπουργό κο Σπίρτζη
    Το 65% των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών δεν καταβάλλει τις εισφορές, γιατί δεν μπορεί.
    Πως είναι δυνατόν να μην συμπεριληφθούν και οι μηχανικοί στην πρόβλεψη για επιλογή μικρότερης ασφαλιστικής κλίμακας?
    Ποιος φωτεινός νους και με ποια λογική το αποφάσισε?

  • 13 Μαρτίου 2015, 09:05 | Στέλιος

    Να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση και στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.Με βάση το μνημονιακό νόμο του 2011 οι μετα 93 ασφαλισμένοι μηχανικοί το 2015 μεταβάινουν στην 3η κατηγορία και καλούνται να πληρώσουν 6000 ευρώ, ανεξαρτητα από το εισοδημά τους. Σε διαφορετική περίπτωση είναι σαν να προδιαγράφετε την αποτυχία της ρύθμισης.

  • 13 Μαρτίου 2015, 09:39 | ΘΩΜΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Για ποιο λόγο αφαιρείτε την δυνατότητα επιλογής χαμηλότερων ασφαλιστικών κλάσεων στο ΕΤΑΑ ;
    Δεν είμαστε ίσοι όλοι απέναντι στο νόμο και στα ευεργετήματα του;
    Οι μηχανικοί είναι από τα επαγγέλματα που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Η οικοδομή βρίσκεται σε τέλμα και ο κύκλος εργασιών,των περισσοτέρων μας, μας επιτρέπει απλά να επιβιώνουμε.
    Ο αποπληθωρισμός έχει ρίξει τις αμοιβές μας και οι ασφαλιστικές εισφορές δεν ανταποκρίνονται πλέον στην οικονομική μας δυνατότητα. Προσφάτως δε αυξήθηκαν !!! Ζητούνται χρήματα που δεν βγαίνουν και δεν έχουν καμία αναλογικότητα σε σχέση με το εισόδημα μας.
    Αδυνατούμε να πληρώσουμε τις δυσθεόρατες,για τους καιρούς, ασφαλιστικές εισφορές και έχουμε ανάγκη να επιλέγουμε, χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε.
    Είναι φαύλος κύκλος. Οι υψηλές εισφορές δεν μπορούνε να καταβληθούνε και δημιουργούνε χρέη,τελικά

  • 13 Μαρτίου 2015, 09:16 | Ηλίας

    Σύμφωνα με τον Υπουργό και Πρόεδρο του ΤΕΕ κο Σπίρτζη το65% των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών δεν καταβάλλει τις εισφορές, γιατί δεν μπορεί.
    Πως είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται και για τους μηχανικούς η επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κλίμακας? Ποιος φωτεινός νους και με πιο σκεπτικό τους εξαίρεσε?

  • 13 Μαρτίου 2015, 09:30 | Νίκος

    Είμαι μηχανικός με 10 χρόνια ασφάλεια. Με βάση το μνημονιακό νόμο του 2011 το 2015 μεταβαίνω στην 3η κατηγορία και καλούμαι να πληρώσω 6000 ευρώ το χρόνο, ανεξάρτητα από τις δουλειές που έχω (επειδή είμαι ασφαλισμένος μετά το 93). Γιατί σε εμένα δεν μου επιτρέπεις να ανασάνω και να επιλέξω κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία? Γιατί δεν καταργείτε με ένα νόμο όπως λέγατε (και γι αυτό σας ψηφίσαμε) την απόφαση αύξησης των εισφορών των μηχανικών σε εποχές που δεν υπάρχουν δουλειές. Η τελική ασφαλιστική κατηγορία με τον νέο νόμο φτάνει να είναι 1150 ευρώ το μήνα δηλαδή 13800 ευρώ το χρόνο!!! Γιατί αυτή η διάκριση?

  • 13 Μαρτίου 2015, 03:49 | Γιώργος

    οι άνεργοι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ που είναι εγγεγραμμένοι στον οαεδ κατά τις διατάξεις του ν.4144/2013 άρθρο 30 παρ.1 δεν μπορεί να είναι υπόχρεοι καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα της ανεργίας. Είναι δυνατόν να ασφαλίζεται και μάλιστα υποχρεωτικά η ανεργία; Αν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να το δει το υπουργείο οικονομικών όπως και την θέσπιση αναλογικών εισφορών για μηχανικούς με μειωμένο εισόδημα.

  • 1) Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα πρέπει να αφορά όχι μόνο τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αλλά και αυτούς του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (ταμειο που εχουν συντελεστει παραλογες και ληστρικες υπερ-αυξήσεις με το Ν.3986/2011 εν μέσω κρίσης, οι μηχανικοί αδυνατουν να ανταπεξελθουν και οδηγούνται εκτός επαγγέλματος).
    2)Η ρύθμιση μέχρι 31/12/2016 δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά απλά θα το «πάει» πιο πίσω χρονικά.
    3) Το ασφλαλιστικο ειναι μείζων θέμα που για να λυθεί οριστικά και άμεσα θα πρεπει να:
    α) αναπροσαρμοστούν οι εισφορές. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να υπάρξει ελάχιστη πάγια εισφορά και περαιτέρω εισφορά ανάλογα με το εισόδημα.
    β) να «προχωρήσει» η ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων και ταμείων.

  • 13 Μαρτίου 2015, 00:52 | Μαριάννα

    Να υπάρχει επιλογή της κατώτατης δυνατής κατηγορίας για όλους.
    Γιατί να ισχύει μόνο για 2 φορές η υπαγωγή σε χαμηλότερη κατηγορία;
    Την πρώτη φορά χάθηκε η χαμηλότερη κατηγορία,γιατί δεν μπορέσαμε να πληρώσουμε την τότε ρύθμιση. Ξανακάναμε ρύθμιση και πάλι μείωση κατηγορίας,αλλά όχι την πιο χαμηλή δυνατή.Γιατί να μην μπορούμε να πάμε στην κατώτατη;

  • 12 Μαρτίου 2015, 23:18 | ΛΟΥΚΑΣ

    Η επιλογή σε χαμηλότερη κατηγορία θα πρέπει να δίνεται και σε αυτούς που χρωστούν.Ίσως επιλογή της κατηγορίας αυτής αναδρομικά, ώστε να μειωθεί περεταίρω το ποσό που οφείλουμε και δεν μπορούμε να το πληρώσουμε. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μόνο αν γίνει εφικτή για τον κόσμο η ρύθμιση θα έχει επιτυχία. Δείτε τα απογοητευτικά ποσοστά των προηγούμενων ρυθμίσεων. Ρυθμίστε τα θέματα του ΟΑΕΕ με απλή λογική.

  • 12 Μαρτίου 2015, 23:38 | Δημητρης Θεοδωρου

    Το δικαίωμα για την υπαγωγή σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία θα πρέπει να το έχουν και οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ. Με βάση το μνημονιακό νόμο του 2011 οι μετα 93 ασφαλισμένοι μηχανικοί το 2015 μεταβάινουν στην 3η κατηγορία και καλούνται να πληρώσουν 6000 ευρώ, ανεξαρτητα από το εισοδημά τους (ακόμη κι αν είναι άνεργοι!!!). Επιπλέον για ποιο λόγο θα πρέπει να υπάρχει τέτοια διαφορά στις εισφορές μεταξύ προ και μετά 93?

  • 12 Μαρτίου 2015, 22:43 | Κώστας Παπανικολόπουλος

    Να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση και στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.
    Πάρα πολλοί είναι σήμερα οι μηχανικοί ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ που αδυνατούν να καταβάλλουν εισφορές. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα το Νοέμβριο 2014, το 68% των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών δεν είχε εξοφλήσει τις οφειλές του Α’ εξαμήνου 2014.

  • 12 Μαρτίου 2015, 19:41 | αννα-μαρια

    η δοση στον οαεε σημερα ειναι 896 ευρω το διμηνο και αδυνατω να πληρωνω το ποσο αυτο και ταυτοχρονα τη δοση απο τα ληξηπροθεσμα αν κατεβω περιπου 150ευρω στη κλιμακα μαζι μετη δοση ερχομαι παλι στο ποσο που αδυνατω να πληρωνω .το εισοδημα μου ειναι 8000ευρω ,τριτεκνη, με τα δυο παιδια να σπουδαζουν εκτος πολης .θα ηθελα να κανω τη ρυθμιση αλλα το τρεχον να αντιστοιχει στο ετησιο εισοδημα.,αλλιως θα χασω παλι τη ρυθμιση.ποσο μπορει να κατεβει το τρεχον ποσο?