Άρθρο 05 – Φοιτητές

1. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές των Τμημάτων των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι εντάσσονται αυτοδίκαια στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με την αντιστοιχία της περίπτ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 4. Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται αυτοδίκαια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται αυτοδίκαια στο Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές των εισαγωγικών κατευθύνσεων Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και φοιτητές της εισαγωγικής κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Πειραιά εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, εντάσσονται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών ή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με πράξη του Προέδρου Τμήματος, ύστερα από αίτησή τους που υποβάλλεται στη Γραμματεία του αντίστοιχου Τμήματος έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018, η οποία δεν ανακαλείται.
2. Τα προπτυχιακά μαθήματα Τμημάτων των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι., συνεχίζονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών μέχρι την ολοκλήρωση των εξαμήνων και των εξετάσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εφαρμόζονται από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018- 2019. Η διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4009/11. Τα προγράμματα αυτά θεωρούνται πιστοποιημένα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από την Α.ΔΙ.Π., σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 70 έως και 72, και του δευτέρου εδαφίου της περίπτ. δ΄ της παρ. 12 του άρθρου 80 του ν. 4009/11 (Α΄ 195).
3. Με πράξη του Προέδρου Τμήματος, ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης Τμήματος, γίνεται η αντιστοίχιση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι. με μαθήματα του προγράμματος σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
4. Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής επιθυμεί να ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών Τμήματος Τ.Ε.Ι. υποβάλλει σχετική υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του Τμήματος έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018, η οποία δεν ανακαλείται. Για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και εξεταστικών διαδικασιών, την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών, την παροχή τίτλων σπουδών, την έκδοση πιστοποιητικών και πάσης φύσεως βεβαιώσεων στους φοιτητές της παρούσας παραγράφου, καθώς και τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σε αποφοίτους των Τμημάτων των δύο Τ.Ε.Ι. που απορροφώνται, αρμόδιοι είναι τα μέλη Δ.Ε.Π. και τα όργανα των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σύμφωνα με την αντιστοιχία της παρ. 1. Ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής του φοιτητή τίτλο και τύπο.
5. Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων των δυο Τ.Ε.Ι. συνεχίζονται μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους φοιτητές, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 85 του ν. 4485/2017, σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών. Στους αποφοίτους των Π.Μ.Σ. απονέμεται μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Τμήματος Τ.Ε.Ι. με τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο.
6. Με πράξη του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ή του Πρύτανη διαπιστώνεται ο αριθμός των φοιτητών που εντάσσονται στα νέα Τμήματα, καθώς και η εκπαιδευτική κατάστασή τους.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:13 | Θωμάς Πασχάλης

    Είναι ΝΤΡΟΠΗ η μη πρόβλεψη στο παρόν σχέδιο νόμου διατάξεων για την ισοτίμηση όλων ανεξαιρέτως των πτυχιούχων.
    Η ηγεσία του Υπουργείου παιδείας προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκόψει το προς ίδρυση ΠΔΑ με του γονείς του που είναι φυσικά τα δύο προς συγχώνευση ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Προσπαθεί να το θεσμοθετήσει ως ένα «προϊόν» παρθενογένεσης και να μας πείσει προκλητικά ότι ουδεμία σχέση θα έχει με τα «κατώτερα» ΤΕΙ, μη προβλέποντας, για πρώτη φορά σε σύγκριση με ανάλογες πανεπιστημιοποιήσεις του παρελθόντος, μεταβατικές διατάξεις για την ισοτίμηση των πτυχιούχων και τοποθετώντας τα είδη κριθέντα μέλη ΔΕΠ σε θέσεις προσωποπαγείς. Προσπαθεί να μας πείσει πως ένας πτυχιούχος του ΤΕΙ Αθηνών ή Πειραιώς είναι «κατώτερος» από αυτόν που θα αποφοιτήσει από το ΠΔΑ. Προσπαθεί να μας πείσει πως το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΠΔΑ θα είναι ένα άλλο και καλύτερο προσωπικό από αυτό των δύο συγχωνευμένων ΤΕΙ.
    Ξέρετε τι πρωτοφανές και παράλογο στα χρονικά πάει να γίνει? Φανταστείτε μόνο έναν απόφοιτο του ΤΕΙ Αθήνας ή Πειραιά να δίνει κατατακτήριες εξετάσεις στο ΠΔΑ. Φανταστείτε επίσης πως στο ΠΔΑ θα υπάρχουν φοιτητές δύο ταχυτήτων. Τέλος φανταστείτε πως σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν πτυχιούχοι ΤΕΙ χωρίς κανένα δικαίωμα ισοτίμησης χωρίς να υπάρχουν ΤΕΙ…….

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 12:23 | ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΙΑΚΩΒΙΝΑ

    Δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη για όσους αποφοίτησαν από το ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ πρόσφατα αλλά και γενικά τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών. Θεωρείται ότι είναι δίκαιο να μην γίνεται καμμία αναφορά και να μην υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτούς;

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 12:08 | ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ

    Αρχικά θα ήθελα να σας συγχαρώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου για την πρωτοβουλία σας αυτήν. Είναι πια καιρος να σταματήσει μια μεγάλη αδικία που υπάρχει από την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και ύστερα. Θα σας παρακαλούσα όμως να προσθέσετε και μια πρόβλεψη για τους αποφοίτους, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προβούν στην ισοτιμία του πτυχίου τους μέσω κάποιας διαδικασίας όπως πχ εξετάσεις σε μερικά μαθήματα. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 11:32 | Δόγκας Δημήτρης

    Η ισοτίμηση σχολών προς πανεπιστημιακές προϋποθέτει πρόβλεψη ισοτίμησης των πτυχίων των ήδη αποφοίτων. Γιατί στην αντίθετη περίπτωση ανακύπτει πρόβλημα ύπαρξης αποφοίτων της ίδιας σχολής, δύο ταχυτήτων και διαφορετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων ακόμα και στον ίδιο εργασιακό χώρο. Ανακύπτει επίσης πρόβλημα δικαίου και ηθικής τάξης όχι μόνο σε επίπεδο ατόμων αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας και κοινωνικής συνοχής.
    Για τούτο σε άλλες περιπτώσεις η αναβάθμιση των σχολών προέβλεψε ταυτόχρονα και διαδικασίες ισοτίμησης των πτυχίων. Ας θυμηθούμε ότι αυτό ακριβώς συνέβη με τους γυμναστές όταν η ΕΑΣΑ έγινε πανεπιστημιακή (ΤΕΦΑΑ)και το ίδιο για τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς όταν ιδρύθηκαν πανεπιστημιακές σχολές και καταργήθηκαν οι προϋπάρχουσες.
    Το ίδιο αναμένουμε και τώρα, διαφορετικά η πολιτεία αυθαίρετα περιορίζει στους ήδη απόφοιτους την δυνατότητα επιλογής για μορφωτική και επαγγελματική εξέλιξη και τούτο δεν είναι χαρακτηριστικό κοινωνίας δημοκρατίας και δικαίου, ιδιαίτερα όταν η κατάργηση των σχολών τους σημαίνει και την εν δυνάμει υποτίμηση των πτυχίων που ήδη κατέχουν.
    Οιπρυτάνεις των ΤΕΙ έχουν το ηθικό χρέος να θέσουν το δικό τους ΄βέτο΄και να υπερασπισθούν τους αποφοίτους τους.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 11:08 | Δημήτρης Κουφάλης

    ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Λόγω της απουσίας ειδικής διάταξης, ποια θα είναι η προβλεπόμενη διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων των υφιστάμενων αποφοίτων των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων με τα πτυχία του νέα Πανεπιστημίου;

    Στον τομέα των Μηχανικών λόγω της διαφοράς του ενός έτους στο πρόγραμμα σπουδών σε σχέση με τα Πολυτεχνεία ποια θα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματά τους;

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 11:06 | Μιχάλης Στεργιόπουλος

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

    Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο δε γίνεται αναφορά στη διαδικασία ισοτίμησης των πτυχιούχων των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων. Είμαι βέβαιος ότι σας έχουν ενημερώσει για τα πρακτικά θέματα που δημιουργούνται αλλά και για τις αδικίες με τις οποίες θα βρεθούμε αντιμέτωποι (πχ. απόφοιτοι που εισήχθησαν την ίδια χρονιά αλλά αποφοιτούν σε άλλες χρονικές περιόδους, θα λάβουν διαφορετικούς τίτλους).
    Παρακαλουθώντας τις αναφορές όσων συμμετείχαν στις ομάδες εργασίες που συτάθηκαν πριν τη σύνταξη του νομοσχεδίου, ευελπιστώ στην παρέμβασή σας για την αποκατάσταση της έλλειψης.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 10:59 | Ηρακλής Γεώργας

    Αν και μου φαίνεται αδιανόητο (λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό) πουθενά δεν αναφέρονται ποιες θα είναι οι διαδικασίες ισοτίμισης των πτυχίων των παλαιών αποφοίτων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά (όπως και το τι γίνεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα)!!!

    Για να μην κουράσω τους αναγνώστες της παρούσας διαβούλευσης επαναλαμβάνοντας αυτά τα οποία έχουν σημειωθεί από το σύνολο σχεδόν των συμμετεχόντων σε αυτή, θα περιοριστώ στο να προσυπογράψω τα σχόλια των χρηστών ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (18 Δεκεμβρίου 2017, 18:29) και Στέφανος Καρπενησιώτης (19 Δεκεμβρίου 2017, 13:11)

    Αλήθεια, κύριοι-ες, είναι λογικό ένας απόφοιτος πχ τμήματος του ΤΕΙ Αθηνών που ολοκλήρωσε πέρισυ με επιτυχία και στην ώρα του πρόγραμμα σπουδών τετραετές (240 ECTS) να έχει πτυχίο ΤΕΙ και ο συμφοιτητής του που συνεχίζει να σπουδάζει να έχει την δυνατότητα να αποφοιτήσει με πτυχίο Πανεπιστημίου?

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 09:39 | BΑΣΙΛΙΚΗ Χ.

    για τους ήδη πτυχιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη ισοτίμησης των πτυχίων τους?????

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 17:10 | Γιώργος

    Το εγχείρημα του υπουργείου παιδείας, να μετατρέψει τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ένα πανεπιστημιακού επιπέδου, μας δείχνει ότι αντιλήφθηκε επιτέλους την αποτυχία ύπαρξης των ΤΕΙ.
    Χιλιάδες απόφοιτοι συγκεκριμένων σχολών, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα ταλαιπωρούνται για πάνω από 30 χρόνια, είναι όμως υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρους, ασφάλεια, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν και η πολιτεία αντί να δώσει ένα τέλος σε αυτό το πρόβλημα άνοιγε και άλλα ΤΕΙ χωρίς καμία επαγγελματική κατοχύρωση μόνο και μόνο για να κάνει τα χατίρια τοπικών παραγόντων και να μην μένουν τα σπίτια ξενοίκιαστα και να δουλεύουν τα σουβλατζίδικα.

    Θα ήταν όμως άδικο όλοι αυτοί οι πτυχιούχοι να μην έχουν την δυνατότητα να ισοτιμηθούν με τα νέα πανεπιστήμια που θα προκύψουν είτε από συγχωνεύσεις είτε από τη δημιουργία νέων πανεπιστημίων.

    Επίσης το υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά κάποιες αντιδράσεις που υπάρχουν από διάφορα ΤΕΙ, σχετικά με την μη ένταξή τους στα νέα πανεπιστήμια, μήπως έχουμε φαινόμενα τύπου συντεχνιών και στην περίπτωση αυτή θα την πληρώσουν και πάλι οι φοιτητές.

    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα από το υπουργείο ούτως ώστε όλοι οι φοιτητές και όχι μόνο από τα υπό συγχώνευση ιδρύματα να έχουν την δυνατότητα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους με τον έναν η τον άλλο τρόπο.

    Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν πήρε τόσο σοβαρά το θέμα της εκπαίδευσης, ελπίζω να τελεσφορήσει το όλο εγχείρημα.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 16:40 | Μεταπτυχιακοί απόφοιτοι ΤΕΙ Πειραιά

    αποφοιτήσαμε από το ΤΕΙ Πειραιά πήραμε MSc από το ΤΕΙ Πειραιά και θεωρείτε ότι δεν έχουμε δικαίωμα τουλάχιστον στην ισότιμηση του πτυχίου μας;;Τεράστια αδικία .Παρακαλώ ορίστε σαφή διαδικασία ίσοτιμησης
    Ας μην είστε εσείς ο υπουργός που θα διαπράξει μια τέτοια αδικία.Δείξτε τον ίδιο
    ζήλο που δείξατε για το προσωπικό των 2 ιδρυμάτων και για τους άριστους των αποφοίτων για τον Θεό!!!

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 16:33 | Γ.Κωβαίος

    30 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ίδρυση των ΤΕΙ και καμία εξέλιξη στο θέμα της απονομής των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών. Βαρεθήκαμε να συστήνονται επιτροπές, να δίνονται υποσχέσεις , να ανωτατοποιούνται τα ΤΕΙ μόνο στα χαρτιά, να αποτελούν «παράλληλο» κλάδο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Παράλληλα οι μηχανικοί των ΤΕΙ να αποτελούν τους μηχανικούς δεύτερης κατηγορίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ο απόφοιτος του Πολυτεχνείου οποιασδήποτε ειδικότητας έχει απεριόριστα δικαιώματα στην ειδικότητά του με την αποφοίτησή του και ο μηχανικός ΤΕΙ με είκοσι χρόνια εμπειρία με «master» και «διδακτορικό» δεν έχει δικαιώματα παραπάνω από αυτά που του δίνονται με την απονομή πτυχίου ΤΕΙ.
    Πως αλήθεια να υπάρξει κοινωνική αναγνώριση στο πτυχίο ΤΕΙ ενός μηχανικού με δυνατότητα άσκησης «μερικώς¨ του επαγγέλματός του που ενώ μπορεί και είναι ικανός να το ασκήσει δεν του δίνεται η δυνατότητα από το Νόμο.
    Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διαφαίνεται πως θα υπάρχουν μηχανικοί τριών ταχυτήτων(ΤΕΙ, απόφοιτοι Π.Δ.Α, Πολυτεχνείου). Είναι ευκαιρία τώρα να ξεκαθαρίσετε το τοπίο κ. Υπουργέ και να δώσετε τη δυνατότητα στους απόφοιτους μηχανικούς ΤΕΙ παρελθόντων ετών να ισοτιμηθούν με κάποιες διαδικασίες με τους νέους απόφοιτους του Π.Δ.Α έτσι να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν. Σε διαφορετική περίπτωση το εγχείρημα του νέου πανεπιστημίου θα είναι ο προπομπός κατάργησης των ΤΕΙ και «απαξίας» ενός μεγάλου τμήματος αποφοίτων που σπούδασαν στα ΤΕΙ το επίπεδο των οποίων αναγνωρίζετε με την «πανεπιστημιοποίησή» τους.
    Ποιά η θέση άραγε κάποιου που αποφοίτησε πέρυσι από τα «άξια» ΤΕΙ που σήμερα γίνονται πανεπιστήμια? Είναι ο άτυχος της υπόθεσης? Γιατί να μην έχει τη δυνατότητα με κάποια διαδικασία (μαθήματα, μεταπτυχιακό, εμπειρία στην ειδικότητα) να ισοτιμηθεί. Θεωρούμε πολύ σοβαρό το θέμα και παρακαλούμε πολύ να δοθεί λύση μέσα από το νομοσχέδιο για την ίδρυση του νέου πανεπιστημίου. Δώστε λύση κ. Υπουργέ για να πούμε πως κάτι αλλάζει σε αυτό τον τόπο. Νομίζομε μπορείτε, έχετε κάνει την αρχή, ελπίζομε να ολοκληρώσετε.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 14:51 | Catch22

    Στην πλάτη χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ – Από το 1983:
    1) Η Κυβέρνηση πουλάει Πανεπιστήμιο με το μικρότερο κόστος- σε όσους δηλαδή είναι φοιτητές στα τμήματα- εξαγοράζοντας όποια αντίδραση με ‘’πανεπιστημιακό πτυχίο’’
    2) Ουσιαστικά καθαρίζει με το θέμα των υποχρεώσεων ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού , σε συνδυασμό με το Greco -master των Πολυτεχνικών σχολών αφού εξαφανίζει 2 από τα καλύτερα ΤΕΙ με μεγάλο επιστημονικό βάθος και υπόσταση και τα δίνει προίκα με ‘’παρθενογένεση’’ , μειώνοντας και τις αντιδράσεις του ΤΕΕ , αφού το moto του ΤΕΕ είναι ‘’Πανεπιστήμια’’ φτιάχτε με το κιλό, άλλωστε τις φουρνιές των πανεπιστημόνων μηχανικών του εξωτερικού τις υποθάλπουμε , ΤΕΙΤΖΗ μη δούμε στη γωνία τον φάγαμε’’.
    3) Ο θεσμός των ΤΕΙ μαραζώνει εντέχνως , οι απόφοιτοι στα σκουπίδια της κοινωνικής πραγματικότητας , ανέκδοτο για τους μελλοντικούς ιστοριοδίφες ? σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται κατά τη μητσοτάκεια ρήση
    Η αισχύνη φθάνει μέχρι τα μεταπτυχιακά όπου τα τρέχοντα περιγράφονται ως εξής:
    ‘’Στους απόφοιτους των Π.Μ.Σ. απονέμεται μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Τμήματος Τ.Ε.Ι.’’
    Δηλαδή Εκτός του GRECOMASTER εφευρίσκεται και το ΤΕΙMASTER, φαντάζομαι πως θα νομοθετηθεί ειδική κατηγορία 6,5 (ή μήπως 6 καλύτερα βρε παιδιά) για αυτό το μεταπτυχιακό στο ΕΠΠ ώστε να μην πονάει το GRECOMASTER των Πολυτεχνείων.
    Το καλύτερο ανέκδοτο του νομοσχεδίου είναι το: Νέο πρόγραμμα σπουδών.Κάτι σαν τον Νέο Πανιώνιο. Χωρίς τα ‘’χρέη ‘’ προς τις χιλιάδες ς αποφοίτων ΤΕΙ, αλλά με την κληρονομιά τους να πουλήσουμε Πανεπιστημιακή μούρη.
    Ο υπουργός λέει ότι οι συντεχνίες είναι πρόβλημα δημοκρατίας μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση του ΕΜΠ. Αλλά με το παρόν νομοσχέδιο- απλά- τις εκθειάζει. Όπως λέει και κάποιος άλλος, μάλλον ήρθε η ώρα να σας ταράξουμε στη νομιμότητα. Θα δούμε και τη γνώμη του ΕΔΑΔ για όλα αυτά.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 14:36 | Γιώργος Λ.

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ , δεν αναφέρετε αν οι ήδη φοιτούντες σε τμήματα της ΣΕΥΠ διατηρούν μετά την συγχώνευση των τμημάτων τα επ. δικαιώματα τους. Για παράδειγμα απόφοιτοι του τμήματος οδοντικής τεχνολογίας τι δικαιώματα θα έχουν μετά τη συγχώνευση σε τμήμα βιοιτρικων επιστημών ;

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 14:30 | Μαρία Η.

    Είναι σημαντικό να προβλεφθεί για το ΠΔΑ ίδια ποσόστωση με αυτήν που υπήρχε και στο ΤΕΙ Αθήνας για τηνεισαγωγή αποφοίτων ΕΠΑΛ.
    Διαφορετικά προκαλείται αναίτιος αιφνηδιασμός στους μαθητές και στις οικογένειές τους και απαξίωση της τεχνολογικής εκπαίδευσης.
    Ίσες ευκαιρίες για ΟΛΟΥΣ (ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑΛ) και πρόβλεψη για να μη δημιουργηθούν αδικίες.
    Αναμένουμε το υπουργείο να σταθεί για άλλη μία φορά στο ύψος των περιστάσεων και να διασφαλίσει τα δικαιώματα χιλίαδων μαθητών.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 13:57 | Απόφοιτος ΑΕΙ

    Θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη και για τους ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΕΙ.
    Το ΔΙΚΙΟ είναι να έχουν και εκείνοι ισοτιμία πτυχίου.
    Θα μπορούσαν να εξεταστούν σε μαθήματα για αυτόν τον σκοπό.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 13:52 | Στάθης

    Χαίρετε.
    Είμαι φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας, του ΤΕΙ Αθήνας, και μαθαίνω σήμερα πως το Τμήμα μου είναι το μοναδικό που θα καταργηθεί! Εκτός αυτού, μου ζητείται να αποφασίσω αν θελω να πάρω πτυχίο ως απόφοιτος του ΤΕΙ Αθήνας, ή ως απόφοιτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, χωρίς καν να έχουν βγάλει ένα πρόγραμμα σπουδών, μια αντιστοιχία μαθημάτων, επαγγελματικά δικαιώματα, και άλλες προϋποθέσεις που θα πρέπει να γνωρίζω πριν πάρω αυτή την απόφαση.
    Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι, ότι ο χρόνος για αυτή τη «συζήτηση» είναι μόνο 14 μέρες, και αφορά χιλιάδες φοιτητές και αποφοίτους, οι οποίοι βρισκόμαστε σε μια ομιχλώδη πραγματικότητα, επειδή κάποιος αποφάσισε να ρίξει μια ιδέα στο τραπέζι και να δει τι θα γίνει..
    Εγώ λοιπόν ως μηχανικός, με 4ετή φοίτηση, πως μπορώ να εχω την ίδια βαρύτητα πτυχίου με κάποιον 5ετούς φοίτησης απο το Πολυτεχνείο;
    Μήπως λοιπόν όλο αυτό το εγχείρημα είναι μια κοροϊδία;
    Δεν είμαι κατά της αναβάθμισης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά να γίνει με καλό σχεδιασμό, και όχι γρήγορα-γρήγορα για να προλάβουμε πριν βγει άλλη κυβέρνηση! Δε θέλουμε άλλη μια μεγάλη αποτυχία μετά αυτής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σωστά;

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 13:22 | Στέφανος Καρπενησιώτης

    Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

    Διαβάζοντας το σχέδιο νόμου,θα ήθελα να σας μεταφέρω μερικούς προβληματισμούς. Ως γνωστόν οι απόφοιτοι των τεχνολογικών ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαιδεύσεως,διαθέτουν:
    α) 240 ECTS και
    β) ανήκουν στο επίπεδο 6 του εθνικού πλαισίου προσόντων (ΕΠΠ).
    γ) Το πρόγραμμα σπουδών (για παράδειγμα) των σχολών πολιτικών μηχανικών των εν λόγω ιδρυμάτων ήταν 4ετές.

    Το πρόγραμα σπουδών των σχολών των πολιτικών μηχανικών που θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα είναι:
    α) επίσης 4ετές (αντί για 5 έτη των υπόλοιπων σχολών μηχανικών του πανεπιστημιακού τομέα των ΑΕΙ).
    β) θα αποδίδουν επίσης 240ECTS και
    γ) θα ανήκουν στο επίπεδο 6 του ΕΠΠ.

    Για παράδειγμα στο παρελθόν με τις παιδαγωγικές σχολές υπήρξε διαδικασία ισοτίμησης,διότι απο 2ετείς σχολές μετατράπηκαν σε 4ετείς. Απεναντίας,εδώ έχουμε 2 τμήματα πολιτικών μηχανικών με τα ίδια έτη φοίτησεως,με τον ίδιο φόρτο ECTS (240) και στο ίδιο ΕΠΠ (6),χωρίς να γίνεται μνεία στο σχέδιο νόμου για την de jure ισοτίμηση των παλαιών και των νέων αποφοίτων των 2 σχολών ΑΕΙ (του παλαιού τεχνολογικού τομέα και του υπό ίδρυση πανεπιστημιακού).

    Αν μη τι άλλο,η έλλειψη πρόνοιας για τους αποφοίτους,εκθέτει όλους τους αποφοίτους επαγγελματικά και δημιουργεί πλήγμα κύρους τόσο για το σύνολο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος στο εξωτερικό όσο για εκατοντάδες καριέρες ανθρώπων που δραστηριοποιούνται εκτός συνόρων. Τι γνώμη θα σχηματίσει μια βρετανική εταιρεία συμβούλων μηχανικών για τον απόφοιτο πολιτικό μηχανικό του τεχνολογικού τομέα,όταν θα διαπιστώσει ότι το ίδρυμα από το οποίο αποφοίτησε δεν υπάρχει πιά και πως το νέο δεν αποτελεί συνέχεια αυτού. Θεωρώ πως το λιγότερο είναι να προκληθεί καχυποψία.

    Σας παρακαλώ να ληφθεί σοβαρά υπόψην,καθότι δημιουργείται κρίση εμπιστοσύνης στο σύνολο της ελληνικής εκπαίδευσης, τόσο από τους ίδιους τους πολίτες,όσο και από τις εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι κρίμα μετά τα greek statistics να είμαστε δακτυλοδυκτούμενοι και ως greek graduates.

    Με εκτίμηση,
    Στέφανος Καρπενησιώτης

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 13:17 | engineer

    Το νομοσχέδιο, δυστυχώς, επισφραγίζει την συντεχνιακή αλλά και επαρχιώτικη -μπορεί να πει κανείς- νοοτροπία που διέπει την ελληνική εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική πραγματικότητα. Ενώ τα ΤΕΙ θα έπρεπε να διαδραματίσουν πρωτεύοντα αναπτυξιακό ρόλο, προωθώντας μια πιο εφαρμοσμένη λογική στην αντιμετώπιση των σύγχρονων τεχνολογικών προβλημάτων, αντίθετα υποβαθμίζονται ακόμα μια φορά στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη με τη δημιουργία ενός νέου παρθενογενούς πανεπιστημίου. Το μόνο, που αφήνει να εννοηθεί το νομοσχέδιο, ότι πήρε ως κληρονομιά από το παλαιό ίδρυμα το νέο Πανεπιστήμιο είναι ο ο κτηριακός και εργαστηριακός εξοπλισμός του. Ακόμα και οι καθηγητές, φαίνεται ότι προσπαθούν να αποφύγουν να διατηρήσουν σχέση με τον πρώην τεχνολογικό χαρακτήρα του ιδρύματος.
    Ας μη μιλήσουμε για τους αποφοίτους… Αυτοί, ενώ είναι το αποτέλεσμα μιας σύγχρονης τεχνολογικής εκπαιδευτικής διαδικασίας που έχει αγκαλιάσει το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου και που έχουν αποδείξει την αξία τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα… «ρυθμιστούν» από τη νομοθετική εξουσία μεταγενέστερα.
    Αγαπητοί μου, εδώ βρίσκεται το μεγάλο λάθος όλων των πολιτικών τα τελευταία 35 χρόνια. Που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν τους αποφοίτους των ιδρυμάτων, λόγω των συντεχνιακών συμφερόντων. Αυτός ήταν ο τρόπος που θα έδιναν στα ιδρύματα την πραγματική αξία που τους αρμόζει. Αυτό έπρεπε να γίνει πρώτα! Και έρχεστε με αυτό το νομοσχέδιο και εξακολουθείτε να μην τους εξασφαλίζετε πουθενά…

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 13:12 | ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ «ΤΕΙΤΖΗΔΕΣ»

    Στο σχέδιο νόμου δεν γίνεται αναφορά στην ισοτιμία των πτυχίων των ήδη πτυχιούχων των παραπάνω ιδρυμάτων κάτι το οποίο εφαρμόστηκε στο παρελθόν σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις .
    Ενδεικτικά αναφέρονται παρακάτω:
    • με το νόμο 1865/89 αρ 5 παρ 1 προβλέφθηκε η διαδικασία μετατροπής των πτυχίων ΚΑΤΕΕ σε ΤΕΙ
    • με το νόμο 1894/1990 αρ 9 προβλέφθηκε η διαδικασία μετατροπής της Χαροκοπείου Σχολής σε ΑΕΙ Οικιακής Οικονομίας
    • με το ΠΔ 377/89 ρυθμίστηκαν τα θέματα ισοτιμίας των πτυχίων της ΑΣΟΕΕ, Γεωπονικής, Παντείου , ΑΒΣΠ και ΑΒΣΘ με τα νέα πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης , του Παντείου και Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
    Επιπλέον η ως τώρα επιτυχία των δυο ΤΕΙ δεν οφείλεται μόνο στην προσπάθεια των καθηγητών των δύο ιδρυμάτων άλλα και όλων εμάς που έχουμε αποφοιτήσει στα τριάντα χρόνια λειτουργίας τους και έχουμε βιώσει επαγγελματικά τον ρατσισμό του «ΤΕΙΤΖΗ» και του «οιονεί επιστήμονα».
    Όλοι εμείς περιμένουμε την δικαίωση έστω και λίγο πριν την σύνταξη!!!!!!

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 12:56 | Λεωνίδας

    Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να θίξω το θέμα της ανυπαρξίας κάποιας πρόβλεψης για τους αποφοίτους των ΤΕΙ. Είναι αδικία να μην μπορούν οι απόφοιτοι μέσω κάποιας διαδικασίας (ίσως με εξετάσεις σε μερικά μαθήματα;) να αποκτήσουν ισοτιμία του πτυχίου τους. Εξάλλου κι αυτοί την ίδια σχολή έβγαλαν καταβάλλοντας τον ίδιο κόπο και χρόνο. Πιστεύω ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να υπάρξει κάποια ρύθμιση και για αυτούς.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 12:13 | apofoitos

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗΣ

    Προβλήματα σαν κι αυτά έχει δείξει η κυβέρνηση ότι τα ξεπερνά με σχετική ευκολία – βλέπε integrated master – και επιπλέον στον τομέα των μηχανικών λόγω πιστωτικών μονάδων πιθανότατα τους απόφοιτους του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν θα τους συμφέρει να κυνηγήσουν ίδιες θέσεις με απόφοιτους 5 ετών σπουδών.
    Πολύ φοβάμε ότι το όλο θέμα κολλά στο brandname των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, γεγονός που αν αληθεύει είναι ντροπή όλων μας σαν κοινωνία και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο της Παιδείας.
    Πραγματικά αν δεν αρχίσουν να βλέπουν την ουσία των πραγμάτων τα πρόσωπα που βρέθηκαν και βρίσκονται σε θέσεις λήψης αποφάσεων, δεν ξέρω τι πρέπει να περιμένουμε σαν κοινωνία – το μην τους ψήφιζες δεν είναι πλέον αρκετό και πρέπει να αρχίζουν να αναζητούν την στήριξή μας ώστε να αρθρώσουν λόγο απέναντι σε συντεχνίες.
    Προβλέψετε διαδικασίες ισοτίμησης των παλαιών αποφοίτων καθότι είναι και λογικό και τίμιο από μέρους σας να πράξετε και ας μην είναι αυτές οι διαδικασίες ούτε τιμωριτικές ούτε χαριστικές.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 11:42 | Τει

    Κύριε Υπουργέ,
    Γιατί δεν αποσαφηνίζεται με μία σας δήλωση τι θα γίνει με την διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων των δύο Τ.Ε.Ι. ???
    Είναι ξεκάθαρο ότι το Π.Δ.Α. ,προέρχεται από την συγχώνευση των δύο Τ.Ε.Ι.
    Μην αφήνεται τόσες χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους σε αγωνία.
    Είναι κρίμα για ένα τόσο σπουδαίο εγχείρημα που εσείς κάνατε πράξη , να πάρει τα εύσημα ένα άλλο κόμμα του κοινοβουλίου που εκμεταλλευόμενο το θέμα των αποφοίτων θα αντιδράσει.
    Παρακαλώ διορθώσετε την μην ύπαρξη διαδικασία ισοτίμησης στο σχέδιο νόμου.
    Μία διαδικασία δίκαιη, νόμιμη και που την έχουμε συναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν.
    Ευχαριστώ

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 11:11 | Αλέξανδρος

    Κανένας Υπουργός/Πρωθυπουργός δεν έχει το δικαίωμα να μην συμπεριλάβει μεταβατικές διατάξεις που να εμπεριέχουν με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο την ισοτίμηση των πτυχιούχων (προ και μετά 2001) με τους νέες πτυχιούχους. Ο κ. Υπουργός εξέφραζε, όπου στεκόταν και βρισκόταν, τη δυσαρέσκειά του αναφορικά με το «Πολιτικό παιχνίδι που είχε στηθεί στις πλάτες των ΤΕΙ». Το παρόν Σχέδιο Νόμου δεν συνάδει με τα λεγόμενά του.

    ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ για λόγους που προβλέπει το Σύνταγμα, να εισαχθεί διάταξει που να ορίζει ξεκάθαρα την ισοτίμηση με τους παλιούς πτυχιούχους!!!

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 10:37 | Πτυχιούχοι ΤΕΙ Πειραιά & Αθήνας

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Η Ακαδημαϊκότητα των Ιδρυμάτων και η εξέλιξη όλων μας είναι απόρροια γενικής προσπάθειας και δουλειάς πολλών ετών!!
    Πολλές φορές αναφερθήκατε ότι έχετε αναγνωρίσει την «ποιότητα των δύο ΤΕΙ – παρά τα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια».

    Υπάρχουν Πτυχιούχοι καταξιωμένοι από τα δύο Ιδρύματα ( Αθήνας & Πειραιά) με πολυετή εμπειρία και πολλοί με δεύτερο πτυχίο (Msc).

    Η «ορθή» και «δίκαιη» περιγραφή στο επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα στο θέμα της «Ισοτίμησης» των παλαιών Πτυχιούχων είναι ηθική και καθόλα νόμιμη!!

    Αντίστοιχη εφαρμογή υπήρξε στο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. ΦΕΚ 376 1989, στο οποίο περιγράφονται μετονομασίες Ιδρυμάτων (ΑΒΣΠ, Γεωπονική σχολή κ.α.) από Ανώτατα σε Πανεπιστημιακά.

    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, όλα τα πτυχία παρελθόντων ετών να είναι ως προς όλες τις συνέπειες ισότιμα με τα Πτυχία που θα χορηγούνται από το ακαδ. έτος 2018 – 2019 από τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εφόσον έχουν τα ακόλουθα κριτήρια για Ισοτίμηση Πτυχίου:

    1)Αξιοποιώντας την σχετική πολυετή επαγγελματική εμπειρία (>7 έτη).

    2)ή με δεύτερο τίτλο σπουδών ΜSc, σε συνάφια του βασικού Πτυχίου.

    3)ή με κύκλο μαθημάτων – εργασιών (που θα ορίζει η κάθε σχολή) σε όσους δεν έχουν τίποτα από τα δύο προηγούμενα (1) & (2) και οποίοι θα θέλουν να ισοτιμιθούν άμεσα.

    Με εκτίμηση.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 10:26 | Σταύρος

    Η μέγιστη κοροϊδία για τους απόφοιτους. Δηλαδή κάποιος που μπήκε το 2012 διάβαζε, συμμετείχε, έγραφε καλά και πήρε πτυχίο το 2016 τιμωρείται και αυτός που έπινε το φραπέ του χαλαρά και ακόμα δεν πέρασε τα μισά θα επιβραβευτεί με πτυχίο πανεπιστήμιου.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 10:20 | Κυρώσης Ιωάννης

    1. Για τους ήδη Πτυχιούχους των ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ & ΠΕΙΡΑΙΑ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη?.
    Το Πτυχίο τους θα είναι ισότιμο με το Πτυχίο του νέου Πανεπιστημίου ? Αν όχι (όπως φαντάζομαι) θα υπάρχει κάποια διαδικασία ισοτίμησης? Πως γίνεται κάποιος που εισήχθη πριν 5 χρόνια στο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ και δεν έχει πάρει ακόμα Πτυχίο να έχει την δυνατότητα να αποφοιτήσει με Πτυχίο Πανεπιστημίου και αυτός που μπήκε μαζί του και αποφοίτησε σε 4 χρόνια να μείνει με Πτυχίο ΤΕΙ?
    2. Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων δεν γίνεται πουθενά λόγος.
    3. Για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς του νέου Πανεπιστημίου τι προβλέπεται? Μετά την απόκτηση Μεταπτυχιακού τίτλου επιπέδου master θα παίρνουν το Δίπλωμα Μηχανικού όπως γίνεται με Μηχανικούς που σπουδάζουν στο εξωτερικό και παίρνουν το πρώτο πτυχίο με 4 χρόνια σπουδών, μετά αποκτούν master και στην συνέχεια έρχονται στην Ελλάδα και παίρνουν άδεια Διπλωματούχου Μηχανικού από το ΤΕΕ?

    Αυτό ακριβώς πρέπει να απαντήσουν και να βρεθεί λύση όπως είπε και ο κ Δημητριός Κανελλόπουλος
    Δε γίνετε να υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές 7-10 χρόνια μέσα και αυτή να ειναι ισότιμα τα πτυχία τους και εμείς που τελίωσαμε νωρίς όχι.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 09:52 | Θ. Μητρόπουλος

    Θα ήθελα να σχολιάσω, την ανυπαρξία διαδικασίας ισοτίμησης των πτυχίων των παλαιών αποφοίτων των 2 Τ.Ε.Ι, που είναι τουλάχιστον άδικο, καθώς πέρα από τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις όλων των εμπλεκομένων μελών των σχετικών επιτροπών που δούλεψαν πάνω σε αυτό το σχέδιο νόμου συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του υπουργού, περί απαραίτητης ύπαρξης σχετικής διαδικασίας ισοτίμησης πτυχίων παλαιών πτυχιούχων, η έλλειψη της θα οδηγήσει πρακτικά σε υποβάθμιση των πτυχίων όλων των παλαιών αποφοίτων, αντίθετα με τις μέχρι σήμερα πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε άλλα ιδρύματα που μετεξελίχθηκαν σε πανεπιστήμια και οι παλαιοί απόφοιτοί τους απέκτησαν ισότιμα πτυχία με τα νέα δεδομένα, χωρίς καν να περάσουν από κάποια διαδικασία παρακολούθησης έξτρα μαθημάτων.
    Ελπίζω να υπάρξει άμεση διόρθωση , στο συγκεκριμένο θέμα με προσθήκη ρύθμισης για την διαδικασία ισοτίμησης των πτυχίων των παλαιών αποφοίτων.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 09:34 | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΛΙΖΑΚΗΣ

    Η ισοτίμηση ήδη πτυχιούχων ΤΕΙ με πτυχιούχους ΑΕΙ, έστω και με ρύθμιση που θα προβλέπει παρακολούθηση συμπληρωματικού κύκλου σπουδών (π.χ. πρόσθετα μαθήματα , εργασίες κ.λπ.) ή με άλλη μέθοδο, θα δημιουργήσει πτυχιούχους που θα κατέχουν δύο τίτλους σπουδών (και ΤΕΙ και ΑΕΙ). Αποτέλεσμα, η δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά εργασίας με δύο πτυχία δηλαδή για αιτούμενη κάλυψη θέσεων και ΤΕ και ΠΕ, σε βάρος των αντίστοιχων Πτυχιούχων άλλων ιδρυμάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα κατέχουν μόνο ένα τίτλο σπουδών, αυτόν του ΤΕΙ ή αυτόν του ΑΕΙ από το οποίο απεφοίτησαν. Ας μην ξεχνάμε οτι ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ (ΜΟΝΙΜΩΝ, ΑΟΡΙΣΤΟΥ, ΙΔΟΧ) ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ) ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΑ ΩΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΕ ή ΩΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ ως θέσεις ΠΕ ή ΤΕ. Αν είναι κάτι τέτοιο να γίνει, τότε ΟΛΟΙ οι πτυχιούχοι ΟΛΩΝ των τμημάτων με το ίδιο αντικείμενο σπουδών, πρέπει να αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα λήψης ενός επί πλέον πτυχίου με την ίδια συνοπτική μέθοδο, δηλαδή οι πτυχιούχοι ΤΕΙ και πτυχίο ΑΕΙ και αντίστοιχα οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και πτυχίο ΤΕΙ.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 09:18 | Παναγιώτης

    Τα παιδιά από ΕΠΑΛ ομάδα Α δεν θα περνάνε πια στην Αθήνα μια και δεν θα υπάρχει ΤΕΙ ?

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 08:53 | Σοφία

    Πως θα γίνει η ισοτίμηση των πτυχιούχων παλαιότερων ετών με τους νέους πτυχιούχους;

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 02:45 | Ειρήνη

    Με τους φοιτητές που έχουν περάσει σε ΤΕΙ επαρχίας και θέλουν να κάνουν μεταγγραφη για Αθήνα τι γίνεται ; θα υπάρξει αντιστοιχία από Τει στο πανεπιστήμιο δυτικής Αττικής;

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 01:51 | Ιάκωβος

    Πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η διαδικασία ισοτίμησης των παλαιών πτυχιούχων με το Νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Και φυσικά αυτό πρέπει να ισχύσει τόσο για τα προπτυχιακά όσο και για τα μεταπτυχιακά.Και φυσικά για τα προπτυχιακά να δώσουν οι παλιοί απόφοιτοι επιπλέον μαθήματα για να αντικατασταθεί η πρακτική.Αλλά για τα μεταπτυχιακά να υπάρξει απευθείας ισοτίμηση.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 00:57 | Χριστίνα

    Δε γίνεται λόγος πουθενά για τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων αποφοίτων. Προτείνουμε την διατήρηση των ήδη υπαρχόντων και τον άμεσο εκσυγχρονισμό τους αναφορικά με τις απαιτήσεις του καιρού μας. Πρέπει να ενημερωθούμε γι αυτό το συντομότερο δυνατό!!

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 00:52 | Παναγιώτης

    Δυστυχώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για του αποφοίτους! Δεν υπάρχουν διαδικασίες ισοτίμησης! Θα πρέπει να συμπεριληφθεί αμέσως παράγραφος που θα καθορίζει τις διαδικασίες ισοτίμησης! Είναι τραγικό πως ένα υπουργείο φτιάχνει με τόσο προχειρότητα ένα καινούργιο ίδρυμα με υπερτμήματα που δεν θεραπεύουν το ίδιο αντικείμενο…θα πρέπει να υπάρχει μια σοβαρότητα σε κάθε νομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση ΑΛΛΑ ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει.

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 00:15 | ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

    Πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν οι διαδικασίες ισοτίμησης των παλαιών πτυχιούχων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά με τους νέους. Αν μείνει έτσι, αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα:
    – Φοιτητής που μπήκε στο ΤΕΙ Αθήνας το 2013 και τελείωσε το 2017 (4 χρόνια), έχει πτυχίο ΤΕΙ
    – Φοιτητής που μπήκε στο ΤΕΙ Αθήνας το 2013 και δεν έχει τελειώσει ακόμα (πάνω από 4 χρόνια), έχει τη δυνατότητα να πάρει πτυχίο Πανεπιστημίου
    Με λίγα λόγια, τιμωρείται ο ευσυνείδητος φοιτητής. Ντροπή!!!

  • 19 Δεκεμβρίου 2017, 00:14 | Απόφοιτος

    Θα πρέπει να προβλεφθεί διαδικασία ισοτίμησης των παλαιών πτυχίων των δύο ΤΕΙ.

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 23:54 | Δημήτρης

    Με τους απόφοιτους ούτε λόγος? Αν είναι δυνατόν κάποιος που τελείωσε φέτος 2017 στα 4 χρόνια θα μείνει με το πτυχίο του ΤΕΙ στο χέρι για 4-5 μαθήματα? Άλλωστε το πτυχίο του ΤΕΙ είναι 240 πιστωτικές μονάδες, έλεός το κράτος πρέπει να έχει και συνέχεια.

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 23:48 | Χρηστος Νικολοπουλος

    Η ΑΣΠΑΙΤΕ γιατι δν συγχωνεύεται..;;

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 23:41 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Τί θα γίνει με το θέμα της ισοτίμησης των πτυχίων ΤΕΙ με τα πτυχία που θα χορηγεί το νέο Πανεπιστήμιο; Σε παλαιότερες περιπτώσεις Χαροκόπειος, Παιδαγωγικές κ.λ.π. αυτό έγινε αυτοδίκαια. Το νέο Πανεπιστήμιο, προέρχεται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο από τη συγχώνευση των δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Η ύπαρξη διαδικασίας ισοτίμησης των πτυχίων των ΤΕΙ με αυτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ήταν δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα των μελών της Επιτροπής και Πρυτάνεων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που συγκροτήθηκε για να οδηγήσει στην μετεξέλιξη των δύο αυτών ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 23:17 | Αγγελος

    ειναι κριμα να μην δινεται
    Στους τωρινους μεταπτυχιακους φοιτητές τη δυνατότητα να παρουν τον νεο τιτλο.
    Οπωσ δινεται η δυνατοτητα στους προπτυχιακούς.
    Έστω κ αν δωσουμε 1 η 2 μαθηματα επιπλέον.
    Συναμα καθηγητές Βιβλία κ υλικο ειναι
    Απο καθηγητές ΑΕΙ Ηδη..
    Τοσο καιρο οι διοικήσεις ΑΕΙ ττ ελεγαν οτι εδιναν ισοτιμο σε αξια κ επίπεδο πμσ με τα ΑΕΙ.τωρα;;; κριμα κ αδικο

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 23:02 | fotis

    Στο νομοσχέδιο του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θεωρώ πως έχει παραληφθεί η πρόβλεψη για ισοτίμηση των πτυχίων ΤΕΙ των μέχρι πρότεινος αποφοίτων. Για παράδειγμα, ένας απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής (2016 ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ), πως θα μπορέσει να ισοτιμηθεί με τον πρώτο κατά σειρά απόφοιτό του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;
    Θα πρέπει να συμπεριληφθεί πρόβλεψη του νομοθέτη για ισοτίμηση των αποφοίτων των τελευταίων ετών με αυτούς του νέου Πανεπιστημίου.

    Ευχαριστώ

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 21:50 | Απόφοιτος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ

    Κύριε Υπουργέ,

    Είναι εμφανές ότι στο άρθρο 5 του σ/ν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη περί ισοτήμησης των πτυχίων των αποφοίτων με τα νέα πτυχία.Τούτο μου δίνει το δικαίωμα να υποψιάζομαι αυτό που μια ζωή έχουμε κουραστεί να φωνάζουμε όλοι εμέίς οι κατατρεγμένοι των ΤΕΙ απο το ίδιο το κράτος.ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ λοιπόν κύριε υπουργέ;Για μια ακόμη φορά ΣΥΝΤΕΧΝΊΕΣ;Θυμάστε άραγε τον νόμο Πανάρετου περι των επαγγελματικων δικαιωμάτων μας, όπου η Διαμαντοπούλου έβαλε το χεράκι της προς χάριν του <> ΤΕΕ, κάνοντας αλλαγές, ώστε ο νόμος να κριθεί τελικά αντισυνταγματικός;Αυτή τη φορά τι έγινε αλήθεια και η κυβέρνηση του ηθικού πλεονεκτήματος συμπεριφέρεται με αυτόν τον κατάφορα αντισυνταγματκo τρόπo;Γιατί μας τιμωρείται και εσείς κύριε Υπουργέ;Τι σας φταίμε;Τι κακό έχουμε επιτέλους διαπράξει όλοι εμείς των ΤΕΙ και δεν έχουμε νιώσει απο καμία κυβέρνηση το δίκαιο;Αυτός είναι άραγε ο Ενιαίος χώρος Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης & έρευνας που κομίζατε στον προεκλογικό σας αγώνα;Γνωρίζετε τι είχε συμβεί παλαιότερα με τη Χαρόκοπειο Σχολή, με τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες;Εδώ γιατί δεν πράττετε τα αυτονόητα;Δηλαδή, θα πρέπει να κινηθούμε νομικά για τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ;

    Αλήθεια, ο κύριος Πρωθυπουργός είναι σύμφωνος με αυτή την κατάφωρη αδικία;Κύριε Τσίπρα σας παρακαλώ, μην μας απογοητεύσετε και εσείς!Ειλικρινά,δεν έχουμε άλλο ψυχικό σθένος για να αντέξουμε για ακόμη μια φορά την αδικία και την απαξίωση απο το ίδιο το κράτος.Σας πιστέψαμε!Μη μας απογοητεύσετε και σεις!

    Με εκτίμηση

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 21:28 | Δημήτρης Ριμπάς

    Ντροπή είναι που οι απόφοιτοι δεν συμπεραλαμβάνονται όπως φαίνεται.. Κυριοι πρέπει να λάβουμε την δυνατοτητα να παίρνουμε την ισοτίμηση …ΑΝ ειναι δυνατον !

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 21:08 | Αποφοιτος Τει Αθηνας

    Με την ισοτίμηση των απόφοιτων τι πρόκειται να γίνει;

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 20:39 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Θελω να εκφρασω τη λυπη μου γιατι ενω διαβαζα τοσο καιρο πως θα υπηρχε καποια διαδικασια ισοτιμησης τελικα δεν υπηρξε τιποτα.

    Θα επρεπε να υπαρχει προβλεψη καποιος αποφοιτος να εχει τη δυνατοτητα να δωσει μαθηματα για να λαβει το νεο πτυχιο του πανεπιστημιου δυτικης αττικης οπως ειχε γινει παλιοτερα και με τις ακαδημιες και τη μαρασλειο.

    Αντι αυτου διαβαζω πως ολοι οι αποφοιτοι μεχρι και το 2017 θα μεινουν με το πτυχιο του ΤΕΙ.

    Ειναι αδικο να δινεται δυνατοτητα στους νυν φοιτητες να διαλεξουν μεταξυ του νεου πτυχιου του πανεπιστημιου ή του ΤΕΙ με αντιστοιχηση μαθηματων και οι αποφοιτοι απλα να μην εχουν καμια δυνατοτητα.

    Θα ηθελα παρακαλω να μπει η δυνατοτητα με καποιον τροπο να λαβει καποιος αποφοιτος τα νεα πτυχια. Υπαρχει καταφωρη αδικια

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 19:37 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    Ειναι κριμα για τους μεταπτυχιακους φοιτητες των ΤΕΙ που ηδη εχουν ξεκινησει κ δεν εχουν ολοκληρωσει το κυκλο σπουδων να παρουν μεσα στο 2018 τιτλο απο το τει. ΑΣ προτεινουν 1 η 2 μαθηματα ακομη αν επιθυμουν ωστε να φτασουν το επιπεδο των ΑΕΙ.

    ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ?? κυριοι αρχοντεσ των 2 ΤΕΙ , καυχιοσασταν οτι τα ΠΜΣ σας ειναι επιπεδου ΑΕΙ, κσι ονομαζοσασταν ΑΤΕΙ ή ΑΕΙ ΤΤ κλπ….
    γιατι λοιπον μονοι σας υπονομευετε οτι μεχρι τωρα υπερασπιζοσασταν?

    τα ΠΜΣ που ηδη τρεχετΕε στα ΤΕΙ σας υπολειπονται τιποτα σε εκαπιδευτικο υλικο απο τα ΑΕΙ? Το επιπεδο των καθηγητων που διδασκουν δεν ειναι υψηλο?? μα στα περισσοτερα μαθηματα φιλοξενητε καθηγητες απο ΑΕΙ!!
    Συναμα , τα βιβλια που προτεινετε ειναι απο καθηγητες ΑΕΙ.

    ΣΕ ΤΙ ΥΠΟΛΕΙΠΕΤΑΙ ΤΟ ΠΜΣ ΤΩΝ ΤΕΙ ΣΑΣ,απο τα υπολοιπα των ΑΕΙ??
    ΜΕ αυτο το σλογακν ,οτι εχετε το ιδιο υψηλο επιπεδο με τα ΑΕΙ ,
    «ψαρευατε» τοσους φοιτητες που ενδιαφερονταν για ΠΜΣ.

    τωρα που ειστε???
    που ειναι το επιπεδο των ΠΜΣ που δινατε ωσ τωρα?

    ..παρακαλω οπωσ το ξανασκεφτητε και αλλαξει
    ο τιτλος που θα απονεμηθει και στους υπαρχοντες μεταπτυχιακους φοιτητες μεσα στο 2018!!!
    ευχριστω

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 18:56 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Τι θα γίνει με τους παλαιούς αποφοίτους; Με ποιον τρόπο θα αναγνωριστεί το Πτυχίο τους ως ΑΕΙ;

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 18:47 | Μιχαήλ Βολκίδης

    Νομίζω ότι και για τους μεταπτυχιακούς και βάση της αρχής της ίσης μεταχείρισης πρέπει να προβλέπεται η ίδια διαδικασία ,όπως και για τους προπτυχιακούς και να παίρνουν και αυτοί πτυχίο ΑΕΙ όταν ολοκληρώσουν.

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 18:21 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

    1. Για τους ήδη Πτυχιούχους των ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ & ΠΕΙΡΑΙΑ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη?.
    Το Πτυχίο τους θα είναι ισότιμο με το Πτυχίο του νέου Πανεπιστημίου ? Αν όχι (όπως φαντάζομαι) θα υπάρχει κάποια διαδικασία ισοτίμησης? Πως γίνεται κάποιος που εισήχθη πριν 5 χρόνια στο ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ και δεν έχει πάρει ακόμα Πτυχίο να έχει την δυνατότητα να αποφοιτήσει με Πτυχίο Πανεπιστημίου και αυτός που μπήκε μαζί του και αποφοίτησε σε 4 χρόνια να μείνει με Πτυχίο ΤΕΙ?
    2. Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων δεν γίνεται πουθενά λόγος.
    3. Για τους Πτυχιούχους Μηχανικούς του νέου Πανεπιστημίου τι προβλέπεται? Μετά την απόκτηση Μεταπτυχιακού τίτλου επιπέδου master θα παίρνουν το Δίπλωμα Μηχανικού όπως γίνεται με Μηχανικούς που σπουδάζουν στο εξωτερικό και παίρνουν το πρώτο πτυχίο με 4 χρόνια σπουδών, μετά αποκτούν master και στην συνέχεια έρχονται στην Ελλάδα και παίρνουν άδεια Διπλωματούχου Μηχανικού από το ΤΕΕ?

  • 18 Δεκεμβρίου 2017, 17:48 | Τει

    Διαδικασίες ισοτίμισης των παλαιών πτυχιούχων ???
    Οι σχολές μας δεν υφίστανται πλέον και εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να συμμετέχουμε σε διαδικασίες ισοτίμισης των πτυχίων μας ?
    Μην ξεχνάμε ότι αυτό ήταν και δεσμευση- προαπαιτούμενο των πρυτάνεων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά για να ξεκινήσουν το εγχειρημα .