Άρθρο 02 – Σχολές και Τμήματα

1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
α) Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
ββ) το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής,
γγ) το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,
δδ) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,
εε) το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής,
στστ) το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,
ζζ) το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών,
ηη) το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
εε) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
ββ) το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
γγ) το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
δδ) το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.
δ) Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών,
ββ) το Τμήμα Δημόσιας Υγείας,
γγ) το Τμήμα Εργοθεραπείας,
δδ) το Τμήμα Μαιευτικής,
εε) το Τμήμα Νοσηλευτικής,
στστ) το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής,
ζζ) το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.
ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ββ) το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι έδρες των Σχολών και των Τμημάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, ακολουθούμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 11:39 | Δρ. Αναστάσιος Ε. Πολίτης

    Αντιγράφω από το δελτίο τύπου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών Συσκευασίας 29-12-17:

    «Προς τα Μέλη και τους Συνεργάτες του Συνδέσμου μας,
    Ο Σύνδεσμός μας παρακολουθεί δεκάδες περιοδικά κάθε μήνα με ειδικό ενδιαφέρον για τον κλάδο της Συσκευασίας.Στη γειτονική Αίγυπτο εκδίδεται το περιοδικό με τίτλο ‘The International Design Journal’,το οποίο μας έχει κινήσει το ενδιαφέρον.Δεκάδες επιστημονικές μελέτες και άρθρα είναι ανοικτά προς τους ενδιαφερόμενους ερευνητές.

    Διανέμουμε στο παρόν Δελτίο Τύπου,ορισμένες δημοσιεύσεις που επιλέξαμε από αυτό το περιοδικό:

    Digital printing as an alternative printing system for short run label production
    Influence of Ink Viscosity level on Tone Value Increase in Sheet-fed Offset Printing
    Post-Printing of Colored QR Code on Corrugated board Packages in the Egyptian Printing Industry
    Quality Enhancement of Images Printed on Colored Paper in Litho Offset Printing
    The Impact of Ink Viscosity on the Enhancement of Rotogravure Optical Print Quality
    Case study of opening system of tetra pack milk package
    The Intelligent Colorimetric Timer Indicator Systems to develop label Packaging Industry in Egypt».

    ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ?
    ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΠΩΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ – ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΕΔΙΑ – ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΔΑ?

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 10:13 | Κατερίνα Μανιαδάκη

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ

    Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προβλέψει την ύπαρξη αυτόνομου Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής. Θεωρούμε ότι είναι απόφαση μεγάλης σημασίας τόσο από επιστημονικής όσο και από κοινωνικής πλευράς και ότι αποτελεί ένδειξη ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας και αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου που καλείται να παίξει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, η οποία ακόμα βιώνει και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Η πρόβλεψη αυτή ικανοποιεί αίτημα δεκαετιών των κοινωνικών λειτουργών, των κοινωνικών υπηρεσιών και των κοινωνικών φορέων της χώρας για την ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης στον τομέα της Κοινωνικής Εργασίας.

    Η ύπαρξη αυτόνομου Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο νέο Πανεπιστήμιο, όπως συμβαίνει διεθνώς με τη λειτουργία αυτόνομων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας, αναγνωρίζει ότι η Κοινωνική Εργασία αποτελεί ένα σαφώς διακριτό επιστημονικό πεδίο και έρχεται να θεραπεύσει παρελθούσες άστοχες εκπαιδευτικές και κοινωνικές πολιτικές δεκαετιών, να δώσει ιδιαίτερη δυναμική στη λειτουργία και στη μελλοντική ανάπτυξη του νέου Πανεπιστημίου και να σηματοδοτήσει μία εκπαιδευτική κοινωνική μεταρρυθμιστική τομή τόσο ως προς την προαγωγή και ανάπτυξη της έρευνας στην Κοινωνική Εργασία όσο και ως προς την ανάπτυξη καινοτόμων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων κοινωνικών προβλημάτων.

    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης και της συλλογικής σκέψης για τη βελτίωση σημείων του νομοσχεδίου, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις με σκοπό την ενδυνάμωση της συνοχής, της δυναμικής και της προοπτικής του νέου Πανεπιστημίου:

    A.
    Προτείνουμε να ιδρυθεί μια νέα σχολή με τίτλο Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η προτεινόμενη Σχολή μπορεί να συμπεριλαμβάνει δύο ήδη προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο Τμήματα: α) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και β) το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής. Το δεύτερο έχει παραμείνει στη Σχολή Επιστημών Υγείας χωρίς να αποτελεί επιστήμη υγείας αλλά παιδαγωγική επιστήμη, η οποία υπάγεται στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η λειτουργίας μιας Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, στην οποία θα λειτουργούν συνεκτικά και διεπιστημονικά Τμήματα τα οποία θεραπεύουν κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως η Κοινωνική Εργασία και η Προσχολική Αγωγή, παρουσιάζει τα εξής οφέλη:

    1.
    Δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην εστιασμένη ανάπτυξη των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών και συμβάλλει ώστε να μην διαχέονται οι επιστήμες αυτές με μη συναφείς επιστήμες οικονομίας και διοίκησης. Έτσι επιτυγχάνεται η συνάφεια των επιστημών και η εγγύτητα των γνωστικών πεδίων που θεραπεύουν τα Τμήματα που απαρτίζουν τη Σχολή αυτή.

    2.
    Ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική ίδρυση και άλλων Τμημάτων που θεραπεύουν σχετικά γνωστικά αντικείμενα, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν δυνατό πυρήνα Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής.

    3.
    Παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού μεταξύ των Τμημάτων της σε επίπεδο ανάπτυξης εργαστηρίων, έρευνας, παρεμβάσεων, αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο.

    4.
    Μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην άσκηση του κοινωνικού ρόλου του νέου Πανεπιστημίου και στην ανάπτυξη της διασύνδεσής του με μία τοπική κοινωνία όπως αυτή της Δυτικής Αττικής, αλλά και συνολικά στην ενίσχυση του εν εξελίξει Σχεδίου Ανάπτυξης της Δυτικής Αττικής, όπως ανακοινώθηκε στο έκτακτο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Αττικής.

    B.
    Θεωρούμε απαραίτητη από άποψη ισονομίας και δίκαιης αντιμετώπισης την πρόβλεψη διαδικασίας ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας, τουλάχιστον αυτών με ημερομηνία πρώτης εγγραφής από το 2001 και μετά (έτος ανωτατοποίησης των ΤΕΙ με νέα προγράμματα σπουδών 8 εξαμήνων, ισότιμα με τα πανεπιστημιακά) με τα πτυχία του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής. Επίσης, είναι απαραίτητη η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με ενιαία διαδικασία για παλαιούς και νέους αποφοίτους, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

    Γ.
    Προτείνουμε να συμπεριληφθούν στη διάταξη για αυτοδίκαιη ένταξη στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής και οι εγγεγραμμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους με την ανάλογη διαδικασία που προβλέπεται για τους εγγεγραμμένους προπτυχιακούς φοιτητές. Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση διετών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, οι φοιτητές αυτοί θα είναι εν ενεργεία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, όπου θα έχει ιδρυθεί και θα λειτουργεί πλήρως το νέο Πανεπιστήμιο. Εκτιμούμε ότι είναι απαραίτητη η ρύθμιση αυτή για λόγους δικαιοσύνης και ίσης αντιμετώπισης των εγγεγραμμένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

    Δ.
    Σχετικά με την ένταξη των καθηγητών Α΄ βαθμίδας στο νέο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, θεωρούμε ότι αυτοί έχουν ήδη κριθεί, όπως και οι καθηγητές όλων των άλλων βαθμίδων, και μάλιστα με νομοθετημένα κριτήρια αυστηρότερα από αυτά του Πανεπιστημιακού Τομέα. Επίσης, έχουν ήδη αξιολογηθεί από εκλεκτορικά σώματα στα οποία μετείχαν μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων ημεδαπής ή αλλοδαπής και έχουν συμμετάσχει ως μέλη εκλεκτορικών σωμάτων σε αξιολογήσεις καθηγητών Πανεπιστημίων. Επομένως, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της αυτοδίκαιης ένταξής τους στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής χωρίς περαιτέρω κρίση και επιπρόσθετες προϋποθέσεις.

    Συνοψίζοντας:
    1.
    Θεωρούμε ότι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής είναι μία σημαντική απόφαση που προωθεί τον ενιαίο χάρτη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η ύπαρξη αυτόνομου Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στο νέο Πανεπιστήμιο αποτελεί ένδειξη ιδιαίτερης κοινωνικής ευαισθησίας και αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου που καλείται να παίξει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας.

    2.
    Προτείνουμε την ίδρυση Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, η οποία να περιλαμβάνει το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη δυναμική στη λειτουργία και στη μελλοντική ανάπτυξη του νέου αυτού Πανεπιστημίου με εστίαση στην ανάπτυξη συναφών επιστημονικών πεδίων.

    3.
    Θεωρούμε απαραίτητη την πρόβλεψη ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας, τουλάχιστον αυτών με πρώτη εγγραφή από το 2001 και μετά, με αυτά του νέου Πανεπιστημίου.

    4.
    Θεωρούμε απαραίτητη την αυτοδίκαιη ένταξη των εγγεγραμμένων μεταπτυχιακών φοιτητών στο νέο Πανεπιστήμιο, με την ανάλογη διαδικασία που έχει προβλεφθεί και για τους προπτυχιακούς φοιτητές.

    5.
    Θεωρούμε απαραίτητη την επανεξέταση της αυτοδίκαιης ένταξης των καθηγητών Α΄ Βαθμίδας στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις.

    Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας

  • 29 Δεκεμβρίου 2017, 10:06 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΤΣΟΣ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

    Στο στάδιο της τελικής διαβούλευσης το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών.

    Οι βιομηχανικές μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας υλικών συσκευασίας (μεταξύ αυτών και η δική μου) αναζητούν τη συνεργασία με ένα τμήμα στην χώρα μας, που θα εκπαιδεύει ειδικευμένα στελέχη με άρτια επιστημονική κατάρτιση. Με το νομοσχέδιο που θέτετε προς διαβούλευση στερείτε από τις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής τη δυνατότητα να στελεχωθούν με καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό ικανό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς.

    Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να προσκαλέσει τους ενδιαφερόμενους φορείς για να σας γνωστοποιηθεί η έλλειψη και η ανάγκη δημιουργίας επιστημόνων με σύγχρονες γνώσεις στο πεδίο των γραφικών τεχνών και της συσκευασίας

    Με εκτιμηση
    Παναγιωτης Γατσος B.Sc M.Sc

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 23:50 | Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης

    Αξιότιμε Υπουργέ κ. Γαβρόγλου,

    Θεωρώντας, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία σας στο Υπουργείο Παιδείας, ότι επιζητείτε την επικοινωνία και είστε διατεθειμένος να αξιοποιήσετε θετικά τις παρατηρήσεις όλων, κρίναμε σκόπιμο να σας επισημάνουμε τους φόβους και τις ανησυχίες μας σε σχέση με τα υπό συγχώνευση Τμήματα (Ιατρικών Εργαστηρίων, ακτινολόγων-ακτινοθεραπευτών, οπτικών-οπτομετρών, οδοντοτεχνητών και αισθητικής & κοσμητολογίας) σε ένα τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στα πλαίσια της δημιουργίας του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τις θέσεις μας σχετικά με το νέο Τμήμα όπως εκφράστηκαν στη συνέλευση του Τμήματος αρ. 14/18-12-2017.
    Με βάση το σχέδιο νόμου που αφορά την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αναρτήθηκε για διαβούλευση στις 18-12-2017, στο νέο Πανεπιστήμιο ιδρύεται Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών στο οποίο εντάσσονται τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων, Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας, Οδοντικής Τεχνολογίας, Οπτικών – Οπτομετρών και Αισθητικής & Κοσμητολογίας. Δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση για το αν τα πέντε τμήματα που συγχωνεύονται ουσιαστικά καταργούνται ή αν θα αποτελέσουν κατευθύνσεις του νέου Τμήματος και αν θα εξακολουθήσουν να προκύπτουν απόφοιτοι με τις υπό συγχώνευση ειδικότητες και τα επαγγελματικά δικαιώματα που τις συνόδευαν. Επίσης, δεν διευκρινίζεται, αν και αυτονόητα προκύπτει, αν όλοι οι εισαχθέντες θα αποφοιτούν με τον ίδιο γενικό τίτλο «Βιοϊατρικοί Επιστήμονες» (BiomedicalScientists).
    Στην Ελλάδα, οι απόφοιτοι του Τμήματος Ιατρικών εργαστηρίων, ακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών τετραετούς φοίτησης, ανώτατης εκπαίδευσης, ανάλογο με αυτό Πανεπιστημίων του εξωτερικού, που τους εξασφαλίζει σε βάθος γνώση της παθοφυσιολογίας των νόσων και των επιπτώσεών τους στο προφίλ των βιολογικών δεικτών στα υγρά και τους ιστούς του σώματος και σε βάθος κατανόηση και γνώση των αναλυτικών εργαστηριακών μεθόδων, καθιστώντας τους ικανούς να πραγματοποιούν και να έχουν την ευθύνη του τεχνικού μέρους όλων των εργαστηριακών Ιατρικών Εξετάσεων, σύμφωνα με το ΦΕΚ κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων(ΦΕΚ 118, 14/06/96). Με βάση αυτές τις γνώσεις και τα αντίστοιχα δικαιώματα, αποτελούν το βασικό κορμό των εργαζομένων στο χώρο των Εργαστηριακών Ιατρικών Εξετάσεων, από το 2001 ως ισότιμα μέλη των λοιπών αποφοίτων ανώτατης εκπαίδευσης του χώρου με τους οποίους συνεργάζονται αρμονικά, στελεχώνοντας τα Τμήματα μικροβιολογικό –ιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό, αιμοδοσίας-τράπεζα αίματος, ανοσολογικό-ιστοσυμβατότητος, πυρηνικής Ιατρικής για εκτέλεση των εξετάσεων RIA, ορμονολογικό-ενδοκρινολογικό, τοξικολογικό, παθολογοανατομικό, κυτταρολογικό, γενετικής, μοριακής βιολογίας και πειραματοζώων. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε οποιοδήποτε άλλο χώρο με βάση το αντικείμενο σπουδών τους, όπως στην βιοϊατρική έρευνα κπλ.
    Oι δυνατότητες Επαγγελματικής αποκατάστασης και τα Επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων είναι αντίστοιχα με αυτά των αποφοίτων ανάλογων Τμημάτων της Αμερικής που χαρακτηρίζονται ως MedicalTechnologist (ΜΤ), κατά τον παλαιότερο όρο ή Medical Laboratory Technologists (also known as MedicalLaboratory Scientists) κατά τον πιό σύγχρονο όρο (https://www.bls.gov/ooh/healthcare/medical-and-clinical-laboratory-technologists-and-technicians.htm#tab-2 ) καθώς και των αποφοίτων αντίστοιχων Βρετανικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων που χαρακτηρίζονται ως BiomedicalScientists (https://www.prospects.ac.uk/job-profiles/biomedical-scientist ).
    Ανάλογα Τμήματα των Πανεπιστημίων της Αμερικής δίνουν BACHELOR OF SCIENCE IN MEDICAL TECHNOLOGY ή BIOMEDICAL LABORATORY SCIENCE (http://depts.washington.edu/labweb/Education/MLS/index.htm) μετά από σπουδές τεσσάρων ετών. Αντίστοιχες σπουδές στην Αγγλία, οδηγούν σε BACHELOR OF ΒΙΟMEDICAL SCIENCES (http://www.port.ac.uk/courses/health-sciences-and-social-work/bsc-hons-biomedical-science/#overview). Η αναλογία των στόχων και σκοπών των Τμημάτων με αυτή Τμημάτων του Εξωτερικού και η εναρμόνισή τους με τα Διεθνή standards διαπιστώθηκε και από Καθηγητές Πανεπιστημίων του Εξωτερικού στα πλαίσια της εξωτερικής αξιολόγησης (Ε.Α) των Τμημάτων (για Ε.Α. Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης, δείτε http://www.modip.teithe.gr/uploads/ektheseis-eksoterikis-aksiologisis-tmimaton/2012/eksoteriki-aksiologisi-iatrikon-ergastirion-2012-en.pdf , σελ. 8 κ.α.) .
    Η ύπαρξη Τμήματος με ονομασία Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών (Department of Biomedical Sciences) που θα περιλαμβάνει τους Τεχνολόγους Ιατρικών Εργαστηρίων ως κατεύθυνση μαζί με Οδοντοτεχνίτες, Οπτικούς-Οπτομέτρες, Ραδιολόγους-Ραδιοθεραπευτές και Αισθητικούς-Κοσμητολόγους δίνει ουσιαστικά την ιδιότητα του Biomedical Scientist σε αποφοίτους Ειδικοτήτων που σε Παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν αυτόν τον χαρακτηρισμό. Στην Ευρώπη και την Αμερική ο Biomedical Scientist αναζητά εργασία στα Εργαστήρια Νοσοκομείων και Ιατρικών κέντρων όπου αναλαμβάνει τις Εργαστηριακές Ιατρικές εξετάσεις ή απασχολείται στα ερευνητικά τμήματα φαρμακευτικών εταιριών, εταιριών ιατροδιαγνωστικών κλπ. Δεν είναι ούτε οπτικός, ούτε οδοντοτεχνίτης, ούτε αισθητικός.
    Αυτή τη στιγμή το Πτυχίο των αποφοίτων Ιατρικών Εργαστηρίων έχει καλή αναγνώριση σε Παγκόσμιο επίπεδο και πολλοί απόφοιτοί μας εργάζονται, ως Biomedical Scientists, στα συστήματα Υγείας ή σε ερευνητικά εργαστήρια ή κάνουν Μεταπτυχιακές σπουδές ή Διδακτορικές διατριβές στο Εξωτερικό.
    Χωρίς να υποτιμούμε καμία από τις υπόλοιπες ειδικότητες, ένα τμήμα που περιλαμβάνει όλες αυτές τις διαφορετικές κατευθύνσεις δεν μπορεί να ονομάζεται Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών αλλά θα πρέπει να βρεθεί ένα γενικότερο όνομα-ομπρέλα που δεν θα χαρακτηρίζει κάποιον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο. Έτσι θα μπορούσε να ονομάζεται η κατεύθυνση των Ιατρικών Εργαστηρίων αν και πουθενά σε παγκόσμιο επίπεδο, οι σπουδές Βιοϊατρικών Επιστημών δεν αποτελούν κατεύθυνση.
    Η υοθέτηση ενός λανθασμένου ονόματος για ένα πολυ-συνθετικό Τμήμα στην Αθήνα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επαγγελματική πορεία των μελλοντικών αποφοίτων όλων των κατευθύνσεων του Τμήματος αλλά και των αποφοίτων που πήραν ή θα πάρουν τα πτυχία τους από τα άλλα Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων της χώρας.
    Ελπίζουμε στην κατανόηση και έγκαιρη διευθέτηση του προβλήματος πριν δημιουργηθεί.

    Επιπλέον, η εισαγωγή σε ένα ενιαίο Τμήμα, υποψηφίων που ονειρεύονται και προγραμματίζουν να ασχοληθούν με τόσο διαφορετικά πράγματα όπως η πραγματοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων, η κατασκευή οδοντοστοιχιών, γυαλιών, η λήψη ακτινογραφιών ή η αισθητική περιποίηση δεν βοηθά στον αποτελεσματικό προγραμματισμό ούτε των υποψηφίων ούτε του Τμήματος εαν οι επιμέρους κατευθύνσεις δεν εμφανίζονται και δεν επιλέγονται από την αρχή στο μηχανογραφικό.
    Θεωρούμε οτι είναι καταννοητό, οτι εφόσον και οι πέντε κατευθύνσεις είναι εργαστηριακές, απαιτούν χώρους εργαστηρίων με ανάλογο εξοπλισμό (διαφορετικό για κάθε κατεύθυνση), διδάσκοντες κατάλληλων ειδικοτήτων και αναλώσιμα υλικά όπως χημικά και βιοχημικά αντιδραστήρια, διαγνωστικά kit κλπ για την εξάσκηση των φοιτητών. Είναι προφανές οτι κατάλληλοι χώροι ήδη υπάρχουν στα αντίστοιχα Τμήματα, ικανοί να ασκήσουν σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα τους συνήθεις εισακτέους των 100-120 ατόμων σε ομάδες κατά μέσο όρο των 20-25 ατόμων σε αίθουσες αντίστοιχων εργαστηριακών θέσεων. Δεδομένου οτι ο εξοπλισμός και οι ειδικότητες των καθηγητών της μιας κατεύθυνσης δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της άλλης, σε περίπτωση που μια κατεύθυνση κυρίως συγκεντρώσει την προτίμηση και δηλωθεί από τους εισακτέους δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί από όλους όσοι την προτίμησαν. Έτσι, πολλοί από τους εισακτέους θα πρέπει να υποχρεωθούν να ακολουθήσουν τις σπουδές και κατά συνέπεια το επάγγελμα κατευθύνσεων που δεν επιθυμούν ή να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους μετά το πρώτο έτος.
    Αυτό θα δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στους φοιτητές και στις οικογένειές τους που με κόστος σε κόπο, χρόνο και χρήμα έφτασαν στο δεύτερο έτος σπουδών.
    Επιπλέον, δεδομένου, οτι η ονομασία του Τμήματος παραπέμπει στα Τμήματα που δίνουν Bachelor of Biomedical Science στο εξωτερικό και οι υποψήφιοι αλλά και οι γονείς στις μέρες μας αναζητούν την αντιστοίχιση με Τμήματα του εξωτερικού πριν ακόμη από τις εισαγωγικές εξετάσεις, είναι πιθανόν μέρος των υποψηφίων, που θα ενδιαφέρονταν για σπουδές αντίστοιχες των Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων, να πλανηθούν κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και να επιλέξουν το Τμήμα χωρίς να μπορέσουν να επιλέξουν στη συνέχεια την αντίστοιχη κατεύθυνση.
    Ελπίζουμε στην κατανόηση και έγκαιρη διευθέτηση και αυτού του προβλήματος, το οποίο θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία τόσο του υπό ίδρυση Τμήματος όσο και των λοιπών Τμημάτων Ιατρικών Εργαστηρίων.
    Επιτρέψτε μας να επισημάνουμε, θεωρώντας οτι και εσείς θα συμφωνήσετε με την άποψη, οτι πρακτικές, που βοηθούν στον σωστό, έγκαιρο προγραμματισμό σπουδών και δίνουν πτυχία που αντιστοιχούν σε αυτά των Πανεπιστημίων του εξωτερικού, διασφαλίζοντας το επίπεδο των σπουδών και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, ενισχύουν την αξιοπιστία του Εθνικού Συστήματος Εκπαίδευσης και εμποδίζουν τους μελλοντικούς επιστήμονες να αναζητήσουν τη γνώση και στη συνέχεια την απασχόληση αλλού.

    Με εκτίμηση

    Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων Θεσσαλονίκης
    (Απόφαση συνέλευσης 14/18-12-2017)

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 22:56 | Ε.Σακελλαρίου

    Στο πλαίσιο της απόφασης σχετικά με την κατάργηση του τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας. Αυτήν την περίοδο πραγματοποιώ τις διδακτορικές σπουδές μού στο DMU (Leicester,UK) τις οποίες διεξάγω με πλήρη υποτροφία μετά από διαγωνισμό. Τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκονται στις κεντρικές ερευνητικές του δραστηριότητες του πανεπιστήμιο DMU.
    Μετά από την μεγάλη ζήτηση από την παγκόσμια αγορά εργασίας για Μηχανικούς με γνωστικό αντικείμενο την ενεργειακή τεχνολογία, το DMU προχώρησε άμεσα στην ίδρυση με τμήματος Energy Engineering (BEng)

    link: http://www.dmu.ac.uk/study/courses/undergraduate-courses/energy-engineering/energy-engineering-beng-degree.aspx

    Είναι απορίας άξιον η κατάργηση του τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας όταν η Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ζητάει Μηχανικούς εξειδικευμένους στην ενέργεια. Επίσης ο λόγος της κατάργησης δεν είναι σαφής.

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 22:50 | Φοιτήτρια τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας της ΣΕΥΠ.Πληροφορήθηκα οτι θα προχωρήσετε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το οποίο βέβαια είναι πολύ ευχάριστο νέο αλλά θέλετε να συγχωνεύσετε το τμήμα μου με άλλα 4 τμήματα:το τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων,την Αισθητική και Κοσμητολογία,την Οπτική και Οπτομετρία και την Οδοντική τεχνολογία σε ένα ενιαίο τμήμα που θα ονομάζεται τμήμα βιοϊατρικών επιστημών.Θα ήθελα να εκδηλώσω την αντίρρηση μου για αυτή τη μεγάλη συγχώνευση καθώς και το προβληματισμό μου διότι μετά την επικείμενη συγχώνευση αυτών των 5 τμημάτων στα δυο πρώτα ακαδημαϊκά έτη και τα 5 αυτά τμήματα θα έχουν ίδια ύλη και τα υπόλοιπα δύο ακαδημαϊκά έτη θα γίνεται εξειδίκευση στο αντικείμενο ενδιαφέροντος.Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως 1)τα 5 αυτα τμήματα δεν έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο για να έχουν δυο κοινά έτη σπουδών διότι είναι άλλες οι γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας για παράδειγμα στις οποίες πρέπει να εστιάσει ένας φοιτητής του τμήματος Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας και άλλες οι γνώσεις για ένα φοιτητή Οδοντικής Τεχνολογίας ή των Ιατρικών Εργαστηρίων.2)Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα των δύο ακαδημαϊκών ετών για εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο ενδιαφέροντος.Η ύλη που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλη διότι πρέπει να διδαχτεί κλασσική ακτινολογία,μαστογραφία,μαγνητική τομογραφία ,αξονική τομογραφία,επεμβατική ακτινολογία,μέτρηση οστικής πυκνότητας,ακτινοθεραπεία,Υπερηχογραφία Πυρηνική Ιατρική και PET.Ακόμη από το Γ κιόλας εξάμηνο αρχίζαμε εως τώρα νοσοκομειακή άσκηση.Αν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση αυτό θα είναι αδύνατο και οι φοιτητές θα αργούν να εισαχθούν στο νοσοκομειακό περιβάλλον κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα θετικό για την πορεία των σπουδών τους.Αυτόματα αντι για αναβάθμιση θα έχουμε υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας καθώς και υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που θα παρέχονται απο τους απόφοιτους του τμήματος.3)Επίσης δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος κατανομής των εισακτέων στις διαφορετικές κατευθύνσεις.Αν η μια κατεύθυνση έχει μεγάλη ζήτηση και οι υπόλοιπες μικρή πώς θα μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα αυτο;Αναπόφευκτα θα υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης του αριθμού των φοιτητών.
    Ζητώ λοιπόν από εσάς Κύριε Υπουργέ την ίδρυση αυτόνομου τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας όπως του αρμόζει από το υψηλό επίπεδο σπουδών που προσφέρει στους φοιτητές του και κατ’επέκταση υψηλές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.Ελπίζω το αίτημα μου να εισακουστεί και να εξεταστεί!
    Σας Ευχαριστώ.

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 21:02 | Γιώργος

    Αγαπητοί κύριοι,
    Αν κατάλαβα καλά αυτά που διάβασα στο άρθρο 2 θα γίνει ένα πανεπιστήμιο (το πρώτο) που δεν θα έχει την πολυτεχνική του σχολή για τους μηχανικούς των ειδικοτήτων που εκπαιδεύει αλλά μια πρωτότυπη και μοναδική σχολή μηχανικών!!
    Μετά από αυτό, αν το κατάλαβα καλά, αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που υπάρχουν στον εξορθολογισμό της Ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
    Φαίνεται ότι παραβλέπετε το ΕΠΠ και την αξιολόγηση των ιδρυμάτων για να χαϊδέψετε συγκεκριμένες συντεχνίες που θεωρούν ότι είναι ανώτεροι όλων των υπολοίπων.

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 20:08 | Παναγιώτης

    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΤΜΉΜΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ:
    Εκπρωσοπόντας τους φοιτητές άλλα και όλο τον κλάδο των τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων θα ήθελα να πω κάποια πράγματα. Αρχικά θα ξεκινήσω λέγοντας το ποιοι είμαστε γιατί δυστυχώς πολύ από εσάς δεν ξέρετε τι κάνουμε σαν επαγγελματίες υγείας ! Είμαστε αυτοί που συλλέγουν τα βιολογικά δείγματα προς εξέταση , είμαστε αυτοί που είμαστε στα εργαστήρια επιτηρώντας και ελέγχοντας καθημερινά αυτά τα δείγματα ώστε να έχουμε σωστά αποτελέσματα , είμαστε αυτοί που καθημερινά ελέγχουμε τα μηχανήματα μας ώστε να δίνουμε αξιόπιστες απαντήσεις , είμαστε αυτοί που με την συνεργασία τον γιατρών (και όχι μόνο) συμμετέχουμε στη διάγνωση και στη θεραπεία ασθενειών , είμαστε εμείς που εκτιθόμαστε σε πολλούς κινδύνους ώστε να σώσουμε έναν άνθρωπο , να ταυτοποιήσουμε την αιτία του προβλήματος και να συμβάλουμε στην θεραπεία του. Είμαστε αυτοί που δεν επαναπαυόμαστε ποτέ και συνεχώς ψάχνουμε νέες τεχνικές για να διαγνώσουμε γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια μια επιπλοκή στην υγειά κάποιου. Είμαστε εμείς που χειριζόμαστε καθημερινά χιλιάδες ασκούς και χωρίς διάλειμμα ελέγχουμε τους ασκούς ώστε να μεταγγιστούν με ασφάλεια σε κάποιον που θα σωθεί χάρης εμάς !! Ένα τέτοιο υπεύθυνο τμήμα λοιπόν με ατελείωτες ώρες εργαστηρίων στις οποίες μαθαίνουμε πρακτικές και σωστή διαχείριση δειγμάτων ώστε να σώσουμε όχι μια άλλα πολλές ζωές… Η δουλειά μας λοιπόν σαν κλάδος είναι πάρα πολύ σημαντική και πάρα πολύ υπεύθυνη και για αυτό άλλωστε και είμαστε τόσο ψηλά στις προτιμήσεις των ΤΕΙ

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 17:22 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΝΟΣ

    Αναφορικά με το παρόν Σχέδιο Νόμου, με βάση την πρόσφατη εμπειρία μου επί σειρά ετών κατά τα οποία διατέλεσα Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε ένα ζήτημα το οποίο αφορά τη Σχολή Μηχανικών του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Στη Σχολή Μηχανικών, προβλέπεται σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου η κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, ενός τμήματος το οποίο κατά τη γνώμη μου πληροί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια για την αυτοδυναμία του και το οποίο, από την προσωπική μου εμπειρία ως Προέδρου του ΤΕΙ-Α, έχει συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά στην αναβάθμιση του Ιδρύματός μας.
    Επισημαίνω, ότι το Τμήμα βαίνει προς κατάργηση παρά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 9/22-11-2017 της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται να παραμείνει αυτοδύναμο καθώς και την επίσης ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 10/29-6-2017 του Συμβουλίου της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας σχετικά με την αυτοδυναμία του Τμήματος.
    Ορισμένα βασικά κατά την άποψή μου στοιχεία τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν στην αυτοδυναμία του Τμήματος, είναι τα ακόλουθα:
    o Η Ενέργεια είναι ένα διαθεματικό γνωστικό αντικείμενο και για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενο την ενεργειακή τεχνολογία ενώ η ενεργειακή εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί, και στην Ελλάδα, μια από τις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής με στόχο την προαγωγή κατάλληλων και καινοτόμων ενεργειακών εφαρμογών που θα αξιοποιούν και θα λαμβάνουν υπόψη τους το δυναμικό και της ιδιαιτερότητες της χώρας μας.
    o Το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που έχει καταθέσει, καλύπτει ολιστικά και σφαιρικά το γνωστικό αντικείμενο της ενέργειας και όχι μόνο από την άποψη των συγκεκριμένων ειδικοτήτων Μηχανολόγων ή Ηλεκτρολόγων, δεδομένου ότι έχει στο δυναμικό του Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους αλλά και Φυσικούς, Χημικούς Μηχανικούς καθώς και Μαθηματικούς και είναι το μοναδικό Τμήμα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης στο πεδίο της Ενεργειακής Τεχνολογίας ενώ το πεδίο αυτό έχει ήδη εδραιωθεί παγκόσμια.
    o Το Τμήμα αριθμεί 20 είκοσι μέλη ΔΕΠ που παρουσιάζουν σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, καθώς και εκτεταμένο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο. Επιπλέον, τα γνωστικά τους αντικείμενα καλύπτουν το φάσμα από τις κλασσικές Επιστήμες Μηχανικού μέχρι τις φυσικές επιστήμες, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν ολοκληρωμένα, και όχι μερικώς, τις σπουδές στο θέμα της Ενέργειας.
    o Το Τμήμα διαθέτει επαρκή και κατάλληλο εξοπλισμό ενεργειακών συστημάτων και εφαρμογών.
    o Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση Ενεργειακών Μηχανικών με σφαιρική και διαθεματική γνώση του αντικειμένου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την πρόοδο, και την προστασία του περιβάλλοντος.
    o Το Τμήμα προσφέρει από το 2006 μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Τεχνολογία της Ενέργειας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt της Σκωτίας, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης, προγράμματα πιστοποίησης Ενεργειακών Επιθεωρητών και τέλος συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα Erasmus+. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της ενέργειας, καταγράφονται ενδεικτικά τριάντα δύο (32) Πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα είκοσι δύο (22) βρίσκονται στην Ευρώπη, στην Αγγλία, στην Αμερική και στην Αυστραλία με εξέχοντα τα KTH Royal Institute of Technology στη Σουηδία, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και το Πανεπιστήμιο Stanford στην Αμερική. Η αναγνωρισιμότητα του Τμήματος στα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής έχει ήδη τεκμηριωθεί σύμφωνα με στοιχεία του Erasmus+ του Τμήματος.
    o Το Τμήμα έχει περάσει διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης, τόσο για το προπτυχιακό όσο και για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του, με άριστα αποτελέσματα και πολλά μέλη του Τμήματος συμμετέχουν σε τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών.
    o Ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται «Πτυχιούχος Μηχανικός Ενεργειακής Τεχνολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης» σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001 (καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα) όπως αυτό τροποποιήθηκε με το ΠΔ 347/2003. Επιπρόσθετα, η Συνέλευση του Τμήματος με το πρακτικό 16/22.12.2016 διατύπωσε ομόφωνα πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για τα σύγχρονα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας Τ.Ε. στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών, χωρίς κατευθύνσεις, το οποίο υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 σύμφωνα με σχετικό αίτημα του Υπουργείου Παιδείας.

    o Σε πρόσφατη προκήρυξη νέας θέσης Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος, με γνωστικό αντικείμενο «Παραγωγή, Μεταφορά & Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας», υποβλήθηκαν 7 υποψηφιότητες από επιστήμονες αναγνωρισμένου επιπέδου και με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Επίσης σε προκήρυξη θέσης Επίκουρου Καθηγητή υποβλήθηκαν 21 υποψηφιότητες από επιστήμονες με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Τα στοιχεία αυτά είναι αδιαμφισβήτητα σχετικά με το κύρος του Τμήματος στον ακαδημαϊκό χώρο.
    Συνοψίζοντας, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχει προτείνει το τμήμα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δεν περιλαμβάνει κατευθύνσεις σπουδών αλλά αναφέρεται αυτοδύναμα στην ενεργειακή τεχνολογία. Το πρόγραμμα αυτό προφανώς αποσυνδέεται από συγκεκριμένες ειδικότητες όπως των Ηλεκτρολόγων ή Μηχανολόγων Μηχανικών, και για την υλοποίησή του χρησιμοποιεί το υπάρχον δυναμικό του Τμήματος των 20 μελών ΔΕΠ, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος ειδικοτήτων για την αυτοδύναμη κάλυψη του πεδίου της Ενεργειακής Τεχνολογίας. Το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας πληροί απόλυτα τα κριτήρια που τέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για την συγκρότηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καλύπτει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο και επιπλέον θα αποτελεί το μοναδικό τμήμα στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη που θα είναι σε θέση να καλύπτει αυτοδύναμα ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και διεπιστημονικό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ενέργεια το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

    Δημήτριος Νίνος
    τ. Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας
    Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ-Α

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 16:26 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου το οποίο έχετε θέσει σε διαβούλευση, επιτρέψτε μου τις ακόλουθες παρατηρήσεις αναφορικά με τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

    Άρθρο 2, παρ.1:
    Το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας, προτείνεται να παραμείνει αυτοδύναμο αντί της κατάργησής του, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Νόμου. Η απόφαση αυτοδυναμίας, στηρίζεται από τις πιο κάτω διαδοχικές αποφάσεις συλλογικών οργάνων, με βάση το ακαδημαϊκό προφίλ του τμήματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές τις οποίες έχει θέσει το Υπουργείο.

    1. ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 16/22-12-2016 της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας με την οποία, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου, διατυπώθηκε πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος.

    2. ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 9/27-6-2017 της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας για την αυτοδυναμία του Τμήματος.

    3. ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 10/29-6-2017 του Συμβουλίου της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας σύμφωνα με την οποία το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, προτείνεται να παραμείνει αυτοδύναμο.

    4. ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 12/12-9-2017 της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας σχετικά με πρόταση νέου Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, χωρίς κατευθύνσεις, στα πλαίσια αυτοδυναμίας του στο υπό Ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    5. ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 9/22-11-2017 της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, προτείνεται να παραμείνει αυτοδύναμο, συνοδευόμενη από νέα ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου ΤΕΙ Αθήνας στις 20/12/2017 ότι εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της σχετικά με την αυτοδυναμία του ανωτέρω αναφερόμενου Τμήματος.

    Άρθρο 2, παρ.1:

    O όρος «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών» θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Θαλάσσιας Τεχνολογίας» ο οποίος αποτυπώνει πληρέστερα το περιεχόμενου του Αναμορφωμένου προγράμματος σπουδών του Τμήματος –το οποίο έχει υποβληθεί για πιστοποίηση στα πλαίσια της ίδρυσης του Π.Δ.Α., το όραμα, τη στρατηγική ανάπτυξης του και την ερευνητική πολιτική του.
    Η ονομασία «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Θαλάσσιας Τεχνολογίας» έχει προταθεί ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών Τ.Ε. (υφιστάμενη δομή) και από τη Σύγκλητο του ΤΕΙ Αθήνας (ομόφωνη απόφαση Συνεδρίασης 9/22-11-2017), λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω κριτήρια.

    Με εκτίμηση,
    Ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας
    Σπυρίδων Αθηναίος
    Καθηγητής

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 16:22 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΝΟΣ

    Αναφορικά με το παρόν Σχέδιο Νόμου και ειδικότερα το άρθρο 2, με βάση την πρόσφατη εμπειρία μου επί σειρά ετών κατά τα οποία διατέλεσα Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε ένα ζήτημα το οποίο αφορά τη Σχολή Μηχανικών του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

    Στη Σχολή Μηχανικών, προβλέπεται σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου η κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, ενός τμήματος το οποίο κατά τη γνώμη μου πληροί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια για την αυτοδυναμία του και το οποίο, από την προσωπική μου εμπειρία ως Προέδρου του ΤΕΙ-Α, έχει συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά στην αναβάθμιση του Ιδρύματός μας.
    Επισημαίνω, ότι το Τμήμα βαίνει προς κατάργηση παρά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 9/22-11-2017 της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται να παραμείνει αυτοδύναμο καθώς και την επίσης ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 10/29-6-2017 του Συμβουλίου της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας σχετικά με την αυτοδυναμία του Τμήματος.
    Ορισμένα βασικά κατά την άποψή μου στοιχεία τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν στην αυτοδυναμία του Τμήματος, είναι τα ακόλουθα:

    o Η Ενέργεια είναι ένα διαθεματικό γνωστικό αντικείμενο και για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενο την ενεργειακή τεχνολογία ενώ η ενεργειακή εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί, και στην Ελλάδα, μια από τις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής με στόχο την προαγωγή κατάλληλων και καινοτόμων ενεργειακών εφαρμογών που θα αξιοποιούν και θα λαμβάνουν υπόψη τους το δυναμικό και της ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

    o Το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που έχει καταθέσει, καλύπτει ολιστικά και σφαιρικά το γνωστικό αντικείμενο της ενέργειας και όχι μόνο από την άποψη των συγκεκριμένων ειδικοτήτων Μηχανολόγων ή Ηλεκτρολόγων, δεδομένου ότι έχει στο δυναμικό του Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους αλλά και Φυσικούς, Χημικούς Μηχανικούς καθώς και Μαθηματικούς και είναι το μοναδικό Τμήμα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης στο πεδίο της Ενεργειακής Τεχνολογίας ενώ το πεδίο αυτό έχει ήδη εδραιωθεί παγκόσμια.

    o Το Τμήμα αριθμεί 20 είκοσι μέλη ΔΕΠ που παρουσιάζουν σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, καθώς και εκτεταμένο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο. Επιπλέον, τα γνωστικά τους αντικείμενα καλύπτουν το φάσμα από τις κλασσικές Επιστήμες Μηχανικού μέχρι τις φυσικές επιστήμες, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν ολοκληρωμένα, και όχι μερικώς, τις σπουδές στο θέμα της Ενέργειας.

    o Το Τμήμα διαθέτει επαρκή και κατάλληλο εξοπλισμό ενεργειακών συστημάτων και εφαρμογών.

    o Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση Ενεργειακών Μηχανικών με σφαιρική και διαθεματική γνώση του αντικειμένου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την πρόοδο, και την προστασία του περιβάλλοντος.

    o Το Τμήμα προσφέρει από το 2006 μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Τεχνολογία της Ενέργειας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt της Σκωτίας, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης, προγράμματα πιστοποίησης Ενεργειακών Επιθεωρητών και τέλος συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα Erasmus+. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της ενέργειας, καταγράφονται ενδεικτικά τριάντα δύο (32) Πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα είκοσι δύο (22) βρίσκονται στην Ευρώπη, στην Αγγλία, στην Αμερική και στην Αυστραλία με εξέχοντα τα KTH Royal Institute of Technology στη Σουηδία, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και το Πανεπιστήμιο Stanford στην Αμερική. Η αναγνωρισιμότητα του Τμήματος στα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής έχει ήδη τεκμηριωθεί σύμφωνα με στοιχεία του Erasmus+ του Τμήματος.

    o Το Τμήμα έχει περάσει διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης, τόσο για το προπτυχιακό όσο και για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του, με άριστα αποτελέσματα και πολλά μέλη του Τμήματος συμμετέχουν σε τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών.

    o Ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται «Πτυχιούχος Μηχανικός Ενεργειακής Τεχνολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης» σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001 (καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα) όπως αυτό τροποποιήθηκε με το ΠΔ 347/2003. Επιπρόσθετα, η Συνέλευση του Τμήματος με το πρακτικό 16/22.12.2016 διατύπωσε ομόφωνα πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για τα σύγχρονα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας Τ.Ε. στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών, χωρίς κατευθύνσεις, το οποίο υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 σύμφωνα με σχετικό αίτημα του Υπουργείου Παιδείας.

    o Σε πρόσφατη προκήρυξη νέας θέσης Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος, με γνωστικό αντικείμενο «Παραγωγή, Μεταφορά & Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας», υποβλήθηκαν 7 υποψηφιότητες από επιστήμονες αναγνωρισμένου επιπέδου και με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Επίσης σε προκήρυξη θέσης Επίκουρου Καθηγητή υποβλήθηκαν 21 υποψηφιότητες από επιστήμονες με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Τα στοιχεία αυτά είναι αδιαμφισβήτητα σχετικά με το κύρος του Τμήματος στον ακαδημαϊκό χώρο.

    Συνοψίζοντας, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχει προτείνει το τμήμα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δεν περιλαμβάνει κατευθύνσεις σπουδών αλλά αναφέρεται αυτοδύναμα στην ενεργειακή τεχνολογία. Το πρόγραμμα αυτό προφανώς αποσυνδέεται από συγκεκριμένες ειδικότητες όπως των Ηλεκτρολόγων ή Μηχανολόγων Μηχανικών, και για την υλοποίησή του χρησιμοποιεί το υπάρχον δυναμικό του Τμήματος των 20 μελών ΔΕΠ, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος ειδικοτήτων για την αυτοδύναμη κάλυψη του πεδίου της Ενεργειακής Τεχνολογίας. Το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας πληροί απόλυτα τα κριτήρια που τέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για την συγκρότηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καλύπτει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο και επιπλέον θα αποτελεί το μοναδικό τμήμα στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη που θα είναι σε θέση να καλύπτει αυτοδύναμα ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και διεπιστημονικό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ενέργεια το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

    Δημήτριος Νίνος
    τ. Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας
    Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ-Α

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 14:16 | Βάγια Κ.

    Θεωρώ ότι η συγχώνευση του Τμήματος Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών ΤΕ του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα με το Τμήμα Αυτοματισμού, με το οποίο δεν υπάρχει καμία συνάφεια, θα στερήσει μελλοντικά Το Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα από εξειδικευμένα και επαρκώς καταρτισμένα στελέχη, τα οποία συνεισφέρουν τα μέγιστα στη σωστή και άρτια λειτουργία των Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου Κλωστοϋφαντουργικών Υλικών.

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 13:32 | Γιώργος

    Αγαπητοί κύριοι,
    Αν κατάλαβα καλά αυτά που διάβασα στο άρθρο 2 θα γίνει ένα πανεπιστήμιο (το πρώτο) που δεν θα έχει την πολυτεχνική του σχολή για τους μηχανικούς των ειδικοτήτων που εκπαιδεύει αλλά μια πρωτότυπη και μοναδική σχολή μηχανικών!!
    Μετά από αυτό, αν το κατάλαβα καλά, αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα που υπάρχουν στον εξορθολογισμό της Ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
    Φαίνεται ότι παραβλέπετε το ΕΠΠ και την αξιολόγηση των ιδρυμάτων για να χαϊδέψετε συγκεκριμένες συντεχνίες(Τ.Ε.Ε.) που θεωρούν ότι είναι ανώτεροι όλων των υπολοίπων. Χαρακτηριστικά αναφέρω άνθρωπο μεγάλης ηλικίας(απόφοιτο του ΕΜΠ) που ισχυρίζεται ότι οι μόνοι μηχανικοί είναι αυτοί του ΕΜΠ….
    Αυτούς στηρίζετε και συντηρείτε.

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 13:30 | φοιτητης Ακτινολογιας Ακτινοθεραπειας

    Προς: Κ.Γαβρόγλου
    Κύριε Γαβρόγλου,

    Με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    και την Σχολή Επιστημών Υγείας και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
    με την συγχώνευση 5 τμημάτων α) Ιατρικά Εργαστήρια, β) Ακτινολογία και Ακτινοθεραπεία γ) Οπτική και Οπτομετρία, δ) Αισθητική και Κοσμητολογία, ε) Οδοντική Τεχνολογία για την ανάπτυξη της σχολής μου που είναι το Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πιστεύω αυτή η πράξη δεν θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του τμήματος.

    -Το τμήμα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας είναι το μόνο στην Ελλάδα και καλύπτει απόλυτα όλους τους τομείς της ακτινολογίας.
    -Έχει αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα σε 46 πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πτυχίο που δίνεται είναι επιπέδου 6.
    -Συνεργάζεται με ομότιμα τμήματα στο πλαίσιο των προγραμμάτων erasmus και το τμήμα είναι μέλος του erasmus radiographer group από το 1999.

    Το νομοσχέδιο δεν καθιστά σαφές πώς θα είναι δομημένο ένα τμήμα με πέντε διαφορετικές ειδικότητες ή εάν θα υπάρχουν κατευθύνσεις ή ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών. Βάσει αυτών θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι κάθε ειδικότητα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει κάθε εργαζόμενος στην αγορά εργασίας. Το τμήμα μου συγκεκριμένα είναι το μονό τριτοβάθμιο του αντικείμενου σε όλη την Ελλάδα που καλύπτει όλα τα παρακάτω αντικείμενα:
    α) Ιατρικές Απεικονίσεις: 1) Κλασική Ακτινολογία, 2) Αξονική Τομογραφία, 3) Μαγνητική Τομογραφία, 4) Μαστογραφία, 5) Επεμβατική Ακτινολογία
    β)Πυρηνική Ιατρική: 1) Γ Κάμερα, 2) Μοριακή Υβριδική Απεικόνιση, 3) PET – PET-CT και πιθανόν στο μέλλον PET – MRI
    γ) Ακτινοθεραπεία: 1) Εξομοιώσεις Θεραπείας, 2) Γραμμικό Επιταχυντή, 3) Gamma Knife, 4) Cyberknife, 5) Βραχυθεραπεία, 6) Τομοθεραπεία.

    Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που θα καλούμαστε να αναλάβουμε.
    Επιπλέον, πρόκειται για κλινική ειδικότητα εφόσον τα Τμήματα Απεικόνισης είναι απαραίτητα σε όλες τις μονάδες υγείας: α) Πρωτοβάθμιες, β) Δευτεροβάθμιες, γ) Τριτοβάθμιες. Με την εξέλιξη του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον χώρο μας σε όλο το φάσμα αυτές οι τεχνολογίες στηρίζονται σε χρήση Ιοντίζουσων Ακτινοβολιών, όργανο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίοι μονό απόφοιτοί του τμήματος μας έχουν την ικανότητα να χειρίζονται με την άδεια χρήσης αυτών των ακτινοβολιών με συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης διαχειριζόμαστε ιατρικό απόρρητο με βάση την ηθική και δεοντολογία, μάθημα που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών. Εάν εφαρμοστεί η συγχώνευση των πέντε τμημάτων πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επίπεδου σπουδών λόγω της ασάφειας που προκύπτει από τον τίτλο του τμήματος και με την αύξηση των υποψήφιων πρωτοετών. Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε την αυτονομία του τμήματος Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διότι διασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών, συνέχιση υψηλού επίπεδου υπηρεσιών στο συνάνθρωπο όταν είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής του, καθώς

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 12:42 | Μηχανολόγος

    Ορθώς το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, δεν περιλαμβάνεται στο Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.

    Δεν αποτελεί ακαδημαϊκό κριτήριο η διάσπαση της κάθε κατεύθυνσης μίας ειδικότητας (Ενεργειακή κατεύθυνση των Μηχανολόγων Μηχανικών) για την δημιουργία ενός αυτόνομου τμήματος. Το τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας δεν θα έπρεπε να είχε καν ιδρυθεί. Ο βασικός κορμός του προγράμματος σπουδών είναι ίδιος με των Μηχανολόγων Μηχανικών και υπάρχουν μαθήματα στα τελευταία έτη που είναι ομοειδή με τα μαθήματα των μηχανολόγων μηχανικών που επιλέγουν την ενεργειακή κατεύθυνση.

    Τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται στο σχόλιο του κ. ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ είναι άστοχα.

    1.Είναι ακαδημαϊκό κριτήριο ο αριθμός των μόνιμων ΔΕΠ, για την ίδρυση μίας επικαλυπτόμενης ειδικότητας σαν αυτόνομο τμήμα?
    2.Τα ενεργειακά θέματα βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας και θεραπεύονται από τις παρούσες ειδικότητες των μηχανικών
    3.(ερευνητικά προγράμματα, συνδιοργάνωση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών σε συνεργασία με ξένο Πανεπιστήμιο, θετικότατη, έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης, προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, προγράμματα εκπαίδευσης Ενεργειακών Επιθεωρητών κ.α.). Οι επικαλούμενες «αποδεδειγμένες περγαμηνές» σας, είναι σεβαστές, αλλά δείτε και τι διακρίσεις υπάρχουν στο αντίστοιχο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά.

    Φυσικά, το υπουργείο θα πρέπει να φροντίσει για το μέλλον των ΔΕΠ αλλά και οι αρμόδιες αρχές του νέου πανεπιστημίου για την κατοχύρωση των μέχρι σήμερα αποφοίτων του τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας.

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 11:46 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΝΟΣ

    Αναφορικά με το παρόν Σχέδιο Νόμου και ειδικότερα το άρθρο 2, με βάση την πρόσφατη εμπειρία μου επί σειρά ετών κατά τα οποία διατέλεσα Πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε ένα ζήτημα το οποίο αφορά τη Σχολή Μηχανικών του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

    Στη Σχολή Μηχανικών, προβλέπεται σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου η κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, ενός τμήματος το οποίο κατά τη γνώμη μου πληροί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια για την αυτοδυναμία του και το οποίο, από την προσωπική μου εμπειρία ως Προέδρου του ΤΕΙ-Α, έχει συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά στην αναβάθμιση του Ιδρύματός μας.
    Επισημαίνω, ότι το Τμήμα βαίνει προς κατάργηση παρά την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 9/22-11-2017 της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται να παραμείνει αυτοδύναμο καθώς και την επίσης ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 10/29-6-2017 του Συμβουλίου της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας σχετικά με την αυτοδυναμία του Τμήματος.

    Ορισμένα βασικά κατά την άποψή μου στοιχεία τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν στην αυτοδυναμία του Τμήματος, είναι τα ακόλουθα:

    o Η Ενέργεια είναι ένα διαθεματικό γνωστικό αντικείμενο και για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενο την ενεργειακή τεχνολογία ενώ η ενεργειακή εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί, και στην Ελλάδα, μια από τις προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής με στόχο την προαγωγή κατάλληλων και καινοτόμων ενεργειακών εφαρμογών που θα αξιοποιούν και θα λαμβάνουν υπόψη τους το δυναμικό και της ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

    o Το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας σύμφωνα με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών που έχει καταθέσει, καλύπτει ολιστικά και σφαιρικά το γνωστικό αντικείμενο της ενέργειας και όχι μόνο από την άποψη των συγκεκριμένων ειδικοτήτων Μηχανολόγων ή Ηλεκτρολόγων, δεδομένου ότι έχει στο δυναμικό του Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους αλλά και Φυσικούς, Χημικούς Μηχανικούς καθώς και Μαθηματικούς και είναι το μοναδικό Τμήμα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης στο πεδίο της Ενεργειακής Τεχνολογίας ενώ το πεδίο αυτό έχει ήδη εδραιωθεί παγκόσμια.

    o Το Τμήμα αριθμεί 20 είκοσι μέλη ΔΕΠ που παρουσιάζουν σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, καθώς και εκτεταμένο επιστημονικό και εκπαιδευτικό έργο. Επιπλέον, τα γνωστικά τους αντικείμενα καλύπτουν το φάσμα από τις κλασσικές Επιστήμες Μηχανικού μέχρι τις φυσικές επιστήμες, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν ολοκληρωμένα, και όχι μερικώς, τις σπουδές στο θέμα της Ενέργειας.

    o Το Τμήμα διαθέτει επαρκή και κατάλληλο εξοπλισμό ενεργειακών συστημάτων και εφαρμογών.

    o Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση Ενεργειακών Μηχανικών με σφαιρική και διαθεματική γνώση του αντικειμένου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την πρόοδο, και την προστασία του περιβάλλοντος.

    o Το Τμήμα προσφέρει από το 2006 μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Τεχνολογία της Ενέργειας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt της Σκωτίας, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης, προγράμματα πιστοποίησης Ενεργειακών Επιθεωρητών και τέλος συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα Erasmus+. Σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της ενέργειας, καταγράφονται ενδεικτικά τριάντα δύο (32) Πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα είκοσι δύο (22) βρίσκονται στην Ευρώπη, στην Αγγλία, στην Αμερική και στην Αυστραλία με εξέχοντα τα KTH Royal Institute of Technology στη Σουηδία, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και το Πανεπιστήμιο Stanford στην Αμερική. Η αναγνωρισιμότητα του Τμήματος στα Πανεπιστήμια της αλλοδαπής έχει ήδη τεκμηριωθεί σύμφωνα με στοιχεία του Erasmus+ του Τμήματος.

    o Το Τμήμα έχει περάσει διαδικασία εξωτερικής αξιολόγησης, τόσο για το προπτυχιακό όσο και για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του, με άριστα αποτελέσματα και πολλά μέλη του Τμήματος συμμετέχουν σε τριμελείς επιτροπές επίβλεψης διδακτορικών διατριβών.

    o Ο απόφοιτος του Τμήματος ανακηρύσσεται «Πτυχιούχος Μηχανικός Ενεργειακής Τεχνολογίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης» σύμφωνα με το ΠΔ 50/2001 (καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα) όπως αυτό τροποποιήθηκε με το ΠΔ 347/2003. Επιπρόσθετα, η Συνέλευση του Τμήματος με το πρακτικό 16/22.12.2016 διατύπωσε ομόφωνα πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για τα σύγχρονα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας Τ.Ε. στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών, χωρίς κατευθύνσεις, το οποίο υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 σύμφωνα με σχετικό αίτημα του Υπουργείου Παιδείας.

    o Σε πρόσφατη προκήρυξη νέας θέσης Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος, με γνωστικό αντικείμενο «Παραγωγή, Μεταφορά & Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας», υποβλήθηκαν 7 υποψηφιότητες από επιστήμονες αναγνωρισμένου επιπέδου και με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Επίσης σε προκήρυξη θέσης Επίκουρου Καθηγητή υποβλήθηκαν 21 υποψηφιότητες από επιστήμονες με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Τα στοιχεία αυτά είναι αδιαμφισβήτητα σχετικά με το κύρος του Τμήματος στον ακαδημαϊκό χώρο.

    Συνοψίζοντας, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχει προτείνει το τμήμα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δεν περιλαμβάνει κατευθύνσεις σπουδών αλλά αναφέρεται αυτοδύναμα στην ενεργειακή τεχνολογία. Το πρόγραμμα αυτό προφανώς αποσυνδέεται από συγκεκριμένες ειδικότητες όπως των Ηλεκτρολόγων ή Μηχανολόγων Μηχανικών, και για την υλοποίησή του χρησιμοποιεί το υπάρχον δυναμικό του Τμήματος των 20 μελών ΔΕΠ, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος ειδικοτήτων για την αυτοδύναμη κάλυψη του πεδίου της Ενεργειακής Τεχνολογίας. Το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας πληροί απόλυτα τα κριτήρια που τέθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας για την συγκρότηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καλύπτει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο και επιπλέον θα αποτελεί το μοναδικό τμήμα στον ελληνικό ακαδημαϊκό χάρτη που θα είναι σε θέση να καλύπτει αυτοδύναμα ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και διεπιστημονικό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ενέργεια το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

    Δημήτριος Νίνος
    τ. Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας
    Ομότιμος Καθηγητής ΤΕΙ-Α

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 11:01 | Δημητρης Αρβανιτακης

    Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σχετικά με το ΠΑ.ΔΥ.Α. και με το υπάρχον σχέδιο νόμου, ως φοιτητής του τμήματος Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπείας θεωρώ αδιανόητη την συγχώνευση του με τα υπόλοιπα 4 στο πλαίσιο του τμήματος Βιοιατρικων Επιστημών. Πέρα από το γνωστικό αντικείμενο και τους τομείς απασχόλησης οι οποίοι έχουν αναφερθεί και παραπάνω μιλάμε για τμήμα με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα εδώ και 21 χρόνια τα οποία είναι τα εξης:
    3.1. Στα Τμήματα Ιατρικής Απεικόνισης.
    Είναι υπεύθυνοι για την προβολική απεικόνιση και την ποιοτική επεξεργασία
    της εικόνας. Επίσης για την λειτουργικότητα των Ακτινοδιαγνωστικών θαλάμων, του
    σκοτεινού θαλάμου και των λοιπών χώρων του Τμήματος.
    Κατά την ακτινοσκόπηση ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, επικουρούν τους
    ιατρούς ακτινολόγους.
    Τηρούν σχολαστικά τα προβλεπόμενα στους Κανονισμούς ακτινοπροστασίας
    και αξιοποιούν τους Κανόνες ακτινοπροστασίας για το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα.
    Συμμετέχουν σε επιτροπές προμήθειας ακτινολογικών μονάδων.
    Φροντίζουν για την προμήθεια αναλωσίμων υλικών συνεργαζόμενοι με τους
    Ιατρούς Ακτινολόγους.
    Έχουν την υποχρέωση να εκτελούν τον ποιοτικό έλεγχο των σταδίων από τα
    οποία διέρχεται η απεικόνιση, ώστε έγκαιρα να επισημαίνεται κάθε παράγοντας που
    μπορεί να προσβάλει και να περιορίσει την ποιοτική αξία του αποτελέσματος.
    Φροντίζουν υπεύθυνα για την ορθή καταχώρηση όλων των Ιατρικών
    καταγραφών που αφορούν την εξέταση.
    Συμμετέχουν σε ερευνητικές εργασίες του Τμήματος.
    3.2. Στα Τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής.
    Καταχωρούν και φυλάσσουν τα διακινούμενα ραδιοϊσότοπα στις ειδικές
    κρύπτες καθώς και τα ραδιενεργά κατάλοιπα.
    Έχουν την ευθύνη να παρασκευάζουν διαγνωστικά και θεραπευτικά
    διαλύματα ραδιοφαρμάκων, προσδιορίζουν και μετρούν την δόση αυτών, σε
    συνεργασία με τους Φυσικούς Νοσοκομείων.
    Τηρούν πιστά τους Κανονισμούς Ακτινοπροστασίας και σε περίπτωση
    ραδιενεργού μόλυνσης ενημερώνουν τους υπευθύνους ακτινοπροστασίας.
    Εκτελούν τις μετρήσεις, τις καταγράφουν και τις θέτουν υπ’ όψη των
    υπευθύνων Ιατρών.
    Φροντίζουν για την άριστη ποιότητα των IN VIVO εξετάσεων
    χρησιμοποιώντας την κατάλληλη μέθοδο σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία.
    Σε περίπτωση κάποιου προβλήματος ενημερώνουν τους Φυσικούς Νοσοκομείων.
    Φροντίζουν υπεύθυνα για την ορθή καταχώρηση όλων των Ιατρικών
    καταγραφών που αφορούν τον ασθενή και την εξέταση που πραγματοποιήθηκε.
    Είναι υπεύθυνοι για την σωστή λειτουργία του εμφανιστηρίου του Τμήματος.
    Ελέγχουν και επιτηρούν τους ειδικούς χώρους χορηγήσεων θεραπευτικών
    δόσεων και εκτελούν μετρήσεις ακτινοπροστασίας, με την συνεργασία των
    Υπευθύνων Ακτινοπροστασίας.
    Φροντίζουν για την προμήθεια αναλωσίμων υλικών συνεργαζόμενοι με τους
    Ιατρούς του Τμήματος.
    Συμμετέχουν σε ερευνητικές εργασίες του Τμήματος.
    Φροντίζουν για την προμήθεια των αναλωσίμων υλικών, των αντιδραστηρίων
    σε συνεργασία με τον υπεύθυνο.
    Επιμελούνται της καθαριότητας και τακτοποιήσεως των συσκευών, οργάνων
    κλπ. του εργαστηρίου.
    Ο αριθμός των παραπάνω πτυχιούχων ανά γ-Camera εξαρτάται από τις
    ανάγκες του Νοσοκομείου.
    3.3. Στα Τμήματα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.
    Έχουν την ευθύνη εφαρμογής του σχεδίου θεραπείας του ασθενούς, όπως
    προκαθορίστηκε από τους υπευθύνους του Τμήματος, σύμφωνα με τις αρχές της
    Δοσιμετρίας για κάθε συγκεκριμένο περιστατικό.
    Παρακολουθούν την λειτουργία των μηχανημάτων και σε περίπτωση
    οποιασδήποτε βλάβης ενημερώνουν το βιβλίο βλαβών της οικείας μονάδας.
    Συνεργάζονται στην κατασκευή προστατευτικών μπλοκ και εκμαγείων
    σύμφωνα με το σχέδιο της Ακτινοθεραπείας.
    Φροντίζουν υπεύθυνα για την ορθή καταχώρηση όλων των Ιατρικών
    καταγραφών, που αφορούν τον ασθενή και της εξέτασης της ακτινοθεραπείας που
    πραγματοποιήθηκε.
    Συμμετέχουν σε ερευνητικές εργασίες του Τμήματος.
    Τηρούν σχολαστικά και αξιοποιούν τις προϋποθέσεις των Κανονισμών
    Ακτινοπροστασίας.
    Βοηθούν στις μετρήσεις πρακτικής δοσιμετρίας.
    Εκθέτουν σε ακτινοβολία αιμοπετάλια, πλάσμα αίματος και λοιπά στοιχεία
    του ανθρώπινου οργανισμού εξυπηρετώντας άλλα Τμήματα του Νοσοκομείου ή
    Ερευνητικά Κέντρα, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής
    Ογκολογίας.
    Οι παραπάνω πτυχιούχοι εξελίσσονται ιεραρχικά στα τμήματα της
    ειδικότητας τους μέχρι και τη θέση του προϊσταμένου. Τέλος απασχολούνται στην
    εκπαίδευση σύμφωνα με την ισχύουσα κάθε φορά νομοθεσία.
    Είναι λοιπόν αυτονόητο πως η οποιαδήποτε συγχώνευση θα αποτελεί υποβάθμιση και όχι αναβάθμιση του τμήματος.
    ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 09:53 | ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΑΙΟΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου το οποίο έχετε θέσει σε διαβούλευση, επιτρέψτε μου τις ακόλουθες παρατηρήσεις αναφορικά με τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

    Άρθρο 2, παρ.1:

    Το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας, προτείνεται να παραμείνει αυτοδύναμο αντί της κατάργησής του, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Νόμου. Η απόφαση αυτοδυναμίας, στηρίζεται από τις πιο κάτω διαδοχικές αποφάσεις συλλογικών οργάνων, με βάση το ακαδημαϊκό προφίλ του τμήματος σύμφωνα με τις προδιαγραφές τις οποίες έχει θέσει το Υπουργείο.

    1. ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 16/22-12-2016 της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας με την οποία, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου, διατυπώθηκε πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος.

    2. ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 9/27-6-2017 της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας για την αυτοδυναμία του Τμήματος.

    3. ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 10/29-6-2017 του Συμβουλίου της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας σύμφωνα με την οποία το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, προτείνεται να παραμείνει αυτοδύναμο.

    4. ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 12/12-9-2017 της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας σχετικά με πρόταση νέου Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, χωρίς κατευθύνσεις, στα πλαίσια αυτοδυναμίας του στο υπό Ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    5. ομόφωνη απόφαση της Συνεδρίασης 9/22-11-2017 της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Αθήνας, προτείνεται να παραμείνει αυτοδύναμο, συνοδευόμενη από νέα ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου ΤΕΙ Αθήνας στις 20/12/2017 ότι εμμένει στην προηγούμενη απόφασή της σχετικά με την αυτοδυναμία του ανωτέρω αναφερόμενου Τμήματος.

    Άρθρο 2, παρ.1:

    O όρος «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών» θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Θαλάσσιας Τεχνολογίας» ο οποίος αποτυπώνει πληρέστερα το περιεχόμενου του Αναμορφωμένου προγράμματος σπουδών του Τμήματος –το οποίο έχει υποβληθεί για πιστοποίηση στα πλαίσια της ίδρυσης του Π.Δ.Α., το όραμα, τη στρατηγική ανάπτυξης του και την ερευνητική πολιτική του.
    Η ονομασία «Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών και Μηχανικών Θαλάσσιας Τεχνολογίας» έχει προταθεί ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ναυπηγών Μηχανικών Τ.Ε. (υφιστάμενη δομή) και από τη Σύγκλητο του ΤΕΙ Αθήνας (ομόφωνη απόφαση Συνεδρίασης 9/22-11-2017), λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω κριτήρια.

    Με εκτίμηση,
    Ο Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Αθήνας
    Σπυρίδων Αθηναίος
    Καθηγητής

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 09:17 | Γιώργος

    Κύριε Υπουργέ,
    Θα θέλαμε να μας πείτε τον συλλογισμό σας για την συγχώνευση, εξαφάνιση 5 τμημάτων της ΣΕΥΠ σε ένα «υπερτμήμα». Πως δικαιολογείται την υποτιθέμενη συνάφεια των μαθημάτων σε σχολές εντελώς διαφορετικού επιστημονικού τομέα. Ποια σχέση μπορεί να έχεις ένας οδοντικός τεχνολόγος στην ύλη που διδάσκεται με έναν τεχνολόγο ιατρικών εργαστηρίων ή με έναν τεχνολόγο ακτινολόγο;
    Το μόνο που καταφέρνετε είναι να υποβαθμίζεται την εκπαιδευση μας και την προσφορά μας στην μετέπειτα επαγγελματική μας πορεία με ότι αντίκτυπο θα έχει στην κοινωνία.

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 08:14 | Γιάννης Γ

    ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ;

    Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση νομοθέτησης «στο πόδι» ή για σκοπιμότητα;

    Η κάταργηση, πλήρως ή ως αυτόνονομου, του αντικειμένου των γραφικών τεχνών, ενός από τα πλέον συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς, είναι πραγματικά ακατανόητη. Ποίος ρωτήθηκε για την απόφαση αυτή; Ποια έρευνα έγινε; Ποιος αποφάσισε;

    Η δε ουσιαστική κατάργηση της αυτονομίας δια της υπαγωγής του αντικειμένου στο Τμήμα της Γραφιστικής μπορεί μόνο να παραλληλιστεί -και ας μου επιτραπεί η σύγκριση- με την κατάργηση Πολυτεχνικού Τμήματος Πολτικικών Μηχανικών και την υπαγωγή του, ως «κατεύθυνση», στην Αρχιτεκτονική, μετονομάζοντας μαλίστα το Τμήμα σε αντίστοιχο πλεοναστικό ευφυολόγημα του τύπου «Τμήμα Κτηριακού Σχεδιασμού και Οικοδομικής Επικοινωνίας».

    Ας γίνει επιτέλους κατανοητή η διαφορά του τεχνικού από το καλλιτεχνικό και η απόλυτη ανάγκη διακριτής συνύπαρξής τους. Τα σπίτια δεν στέκονται επειδή είναι όμορφα.

    Η δε (σωστή) διατήρηση των λοιπών Τμημάτων της ΣΚΓΤΚΣ, και άρα η αναγνωριση της διαφορετικότητας και σημαντικότητας των αντικειμένων τους, η οποία λειτούργησε με επιτυχία εδώ και δεκαετίες και με την διακριτότητα του τεχνολογίας των γραφικών τεχνών και της συσκευασίας, ενισχύει περαιτέρω την απορία μου για την επιλογή της κατάργησης/συγχώνευσης του Τμήματος.

  • 28 Δεκεμβρίου 2017, 02:05 | Γιώργος Κ.

    Παρακολουθώ εδώ τα μηνύματα που γράφονται και βλέπω κάποιους που έχουνε κάνει copy/paste κάποιο κείμενο που τους διανεμήθηκε από κάποιον τρίτο και το ποστάρουν συνεχώς εδώ είτε με το ίδιο είτε με διαφορετικό όνομα. Αν και δεν μου πέφτει λόγος να κάνω υποδείξεις στον καθέναν πως θα γράφει και θα εκφράζεται, καλό θα ήταν να σταματήσετε να το κάνετε αυτό καθώς δεν βοηθάτε καθόλου την διαβούλευση και μάλλον προκαλείτε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που επιδιώκετε. Πολύ αμφιβάλλω αν θα κάτσει να διαβάσει ένας υπουργός 11 σελίδες με 600 σχόλια καθώς και άλλα τόσα από τα υπόλοιπα μέρη του νομοσχεδίου.

    Με την σειρά μου αυτό που θα ήθελα να τονίσω στον αξιότιμο κύριο υπουργό, είναι το θέμα της ισοτιμίας και της εξίσωσης των πτυχίων των παλαιών αποφοίτων με των νέων/μελλοντικών αποφοίτων. Συνιστώ να το κοιτάξετε οπωσδήποτε γιατί θα δημιουργηθούν προβλήματα στους παλαιούς αποφοίτους αν και όταν καταργηθούν τα τμήματα χωρίς να λάβουν ισοτιμία με τα νέα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 21:31 | Κατερίνα Ν.

    Κύριε Γαβρόγλου,
    Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου στην συγχώνευση του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας με άλλα τμήματα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.Αρχικά επιχειρείτε να ενσωματώσετε έναν επιστημονικό κλάδο που στην Ελλάδα ήδη έχει πάρα πολλές εφαρμογές σε όλες τις μονάδες παροχών υγείας με άλλους κλάδους,αντικειμενικά άσχετους με την Ακτινολογία και την Ακτινοθεραπεία.Οι απόφοιτοι του τμήματος αν δεν το γνωρίζετε,καλύπτουν 6 ιατρικές ειδικότητες και απασχολούνται σε τμήματα:α) Ιατρικής Απεικόνισης: 1)Κλασική Ακτινολογία 2) Αξονική Τομογραφία,3)Μαγνητική Τομογραφία,4)Μαστογραφία,5)Επεμβατική Ακτινολογία, 6)Οστική Πυκνομετρία,7)Ορθοπαντογραφία
    β)Πυρηνικής Ιατρικής: 1) Γ- Κάμερα, 2) Μοριακή Υβριδική Απεικόνιση, 3) PET – PET-CT και στο μέλλον PET – MRI
    γ) Ακτινοθεραπεία: 1) Εξομοιώσεις Θεραπείας, 2) Γραμμικούς Επιταχυντές, 3) Gamma Knife, 4) Cyber knife, 5) Βραχυθεραπεία, 6) Τομοθεραπεία. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που θα καλούμαστε να αναλάβουμε και εσείς προτείνετε να αναλάβουμε παραπάνω,άσχετες με την επιστημονική μας κατάρτιση.Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι προφανές ότι θα έχει τραγικές επιπτώσεις στις παροχές υγείας από τους συγκεκριμένους μελλοντικούς επιστήμονες καθώς ήδη,το τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας θεωρείται δικαίως από τα πιο απαιτητικά για την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών του λόγω των εκτενών και άκρως απαραίτητων για την λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων εφαρμογών της Ακτινολογίας στην Ιατρική επιστήμη.Πέρα όμως από αυτά,πως θα θεωρηθεί ότι το νέο Πανεπιστήμιο θα έχει ακαδημαϊκό κύρος από την στιγμή που ως τμήμα είναι ανεξάρτητο σε 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και υπάρχει ως αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα τύπου 6; Το τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας έχει ευρύτατη αναγνώριση και έχει τουλάχιστον 30 συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus ενώ οι σπουδές του είναι παράλληλες με τις Ιατρικές σπουδές (τα βιβλία που παρέχονται στους φοιτητές του είναι κοινά με τα βιβλία που παρέχονται στους φοιτητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ).Οι απόφοιτοι του τμήματος είναι υπεύθυνοι για την χρήση εξοπλισμού ΥΨΗΛΗΣ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ επομένως αν δεν είναι εκπαιδευμένοι σωστά τίθεται θέμα διακυνδύνευσης της δημόσιας υγείας.

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 21:13 | ΕΛΕΝΗ ΤΣΟΥΚΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 20:32 | Φοιτητρια ακτινολογίας ακτινοθεραπείας

    Το τμήμα ακτινολογίας ακτινοθεραπείας πρέπει να μείνει αυτόνομο ως το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα.οι ασχολίες του τμήματος αφορούν τις ακτινοβολίες και συνδράμουν σημαντικά στην διάγνωση και την θεραπεία επομένως δε μπορούμε να κάνουμε «εκπτώσεις» σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.Δεν υφισταται μη σωστά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες να αποτελέσουν το μέλλον της υγείας και αυτο δεν αφορά μόνο τους φοιτητές του τμήματος αλλά και κάθε έναν άνθρωπο ξεχωριστά στις μέρες μας λόγω της αναγκαιότητας των μεσων που χρησιμοποιούνται από τους φοιτητες της ακτινολογίας ακτινοθεραπείας για την διάγνωση και την ακτινοθεραπεία

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 19:36 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

    Δεν έχει γίνει σοβαρή μελέτη και τα τμήματα είναι πρόχειρα σχεδιασμένα.
    Για παράδειγμα τι θα πει προσχολικής αγωγής; είναι άλλο ένα ΤΕΑΠΗ και θα βγάζει νηπιαγωγούς ή θα βγάζει ειδικούς βοηθούς και πώς το τελευταίο δικαιολογείται να γίνεται από πανεπιστήμιο όταν η ειδικότητα αυτή είναι των ΙΕΚ και οι ειδικοί βοηθοί είναι κατηγορίας ΔΕ1 ;;;;;
    Τι σημαίνει επίσης μηχανολόγοι μηχανικοί όταν υπάρχει το ΕΜΠ που μάλιστα είναι πενταετές και το πτυχίο του έχει ισχύ master;;;; θα έχουν τον ίδιο κωδικό ΠΕ;;;; ή μιλάμε για δύο διαφορετικού επιπέδου πτυχία;;;
    Εδώ όπως και σε άλλα τμήματα φαίνεται δυστυχώς προχειρότητα που θα δημιουργήσει διαμάχες κλπ στην αγορά εργασίας και φυσικά στην εκπαίδευση.
    Προβλέπω δικαστικές διαμάχες εκατέρωθεν.
    Φιλικά

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 18:58 | φοιτητria τμηματος ακτινολογιας ακτινοθεραπειας

    Προς: Κ.Γαβρόγλου
    Κύριε Γαβρόγλου,
    Με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    και την Σχολή Επιστημών Υγείας και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
    με την συγχώνευση 5 τμημάτων α) Ιατρικά Εργαστήρια, β) Ακτινολογία και Ακτινοθεραπεία γ) Οπτική και Οπτομετρία, δ) Αισθητική και Κοσμητολογία, ε) Οδοντική Τεχνολογία για την ανάπτυξη της σχολής μου που είναι το Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πιστεύω αυτή η πράξη δεν θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του τμήματος.
    Το νομοσχέδιο δεν καθιστά σαφές πώς θα είναι δομημένο ένα τμήμα με πέντε διαφορετικές ειδικότητες ή εάν θα υπάρχουν κατευθύνσεις ή ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών. Βάσει αυτών θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι κάθε ειδικότητα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει κάθε εργαζόμενος στην αγορά εργασίας. Το τμήμα μου συγκεκριμένα είναι το μονό τριτοβάθμιο του αντικείμενου σε όλη την Ελλάδα που καλύπτει όλα τα παρακάτω αντικείμενα:
    α) Ιατρικές Απεικονίσεις: 1) Κλασική Ακτινολογία, 2) Αξονική Τομογραφία, 3) Μαγνητική Τομογραφία, 4) Μαστογραφία, 5) Επεμβατική Ακτινολογία
    β)Πυρηνική Ιατρική: 1) Γ Κάμερα, 2) Μοριακή Υβριδική Απεικόνιση, 3) PET – PET-CT και πιθανόν στο μέλλον PET – MRI
    γ) Ακτινοθεραπεία: 1) Εξομοιώσεις Θεραπείας, 2) Γραμμικό Επιταχυντή, 3) Gamma Knife, 4) Cyberknife, 5) Βραχυθεραπεία, 6) Τομοθεραπεία. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που θα καλούμαστε να αναλάβουμε.
    Έχουμε επαρκή ακαδημαϊκότητα και αναγνώριση ως σχόλη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα τύπου 6. Συνεργαζόμαστε με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS και το τμήμα μας είναι μέλος του ERASMUS RADIOGRAPHY GROUP.
    Επιπροσθέτως, πρόκειται για κλινική ειδικότητα εφόσον τα Τμήματα Απεικόνισης είναι απαραίτητα σε όλες τις μονάδες υγείας: α) Πρωτοβάθμιες, β) Δευτεροβάθμιες, γ) Τριτοβάθμιες. Με την εξελίξη του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον χώρο μας σε όλο το φάσμα αυτές οι τεχνολογίες στηρίζονται σε χρήση Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, όργανο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίοι μονό απόφοιτοί του τμήματος μας έχουν την ικανότητα να χειρίζονται με την άδεια χρήσης αυτών των ακτινοβολιών με συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης διαχειριζόμαστε ιατρικό απόρρητο με βάση την ηθική και δεοντολογία, μάθημα που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών. Εάν εφαρμοστεί η συγχώνευση των πέντε τμημάτων πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επίπεδου σπουδών λόγω της ασάφειας που προκύπτει από τον τίτλο του τμήματος και με την αύξηση των υποψήφιων πρωτοετών. Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε αυτονομία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διότι διασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών, συνέχιση υψηλού επίπεδου υπηρεσιών στο συνάνθρωπο όταν είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής του, καθώς είμαστε σε άμεση επαφή με αυτόν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την ασθένεια του. Ελπίζω το ορθό αίτημα μου να εισακουστεί.

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 18:54 | φοιτητης τμηματος ακτινολογιας ακτινοθεραπειας

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΠΕΙΑΣ
    -Το τμήμα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας είναι το μόνο στην Ελλάδα και καλύπτει απόλυτα όλους τους τομείς της ακτινολογίας.
    -Έχει αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα σε 46 πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πτυχίο που δίνεται είναι επιπέδου 6.
    -Συνεργάζεται με ομότιμα τμήματα στο πλαίσιο των προγραμμάτων erasmus και το τμήμα είναι μέλος του erasmus radiographer group από το 1999.
    -Η εξέλιξη της τεχνολογίας του ακτινολογικού εξοπλισμού(CT,MRI,PET-CT,PET-MRI…) είναι ραγδαία και οι αρχές λειτουργίας αυτών των μέσων στηρίζεται στις ιονίζουσες ακτινοβολίες,οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και ΜΟΝΟ εμείς,οι φοιτητές του τμήματος,κατέχουμε την γνώση για αποτελεσματικό και ασφαλή χειρισμό τους.
    -Οι σπουδές μας συνδέονται άρρηκτα με τις ιατρικές και η συμβολή μας στην σύγχρονη ιατρική αλλά και τις επεμβατικές πράξεις είναι καθοριστική χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.
    Αυτά είναι απλά ένα δείγμα των όσων μπορούμε να προσφέρουμε.Σε περίπτωση όμως που πραγματοποιηθεί η συνένωση των 5 τμημάτων σε 1 σας παραθέτω ονομαστικά ορισμένα μειονεκτήματα:α)υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας αφού στο μηχανογραφικό θα αναγράφεται ο τίτλος Βιοϊατρικές Επιστήμες και δεν θα ξεκαθαρίζεται η κατεύθυνση(Ακτινολογία), έχοντας αρνητικές επιπτώσεις και στην εικόνα του τμήματος.
    β)Δυσκολία στην λειτουργία και στην ομαλή διοίκηση αυτού του υπερτμήματος αφού θα υπάρχει πολυφωνία και ο καθένας θα ενδιαφέρεται για την κατεύθυνση του αδιαφορώντας για την συλλογικότητα στα θέματα του τμήματος.
    Επιπλέον, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί ζήτημα περί παλαιών και νέων επιστημών δίνοντας προτεραιότητα σε σχολές όπως η νοσηλευτική ή η μαιευτική για να ανεξαρτητοποιηθούν.Η ακτινολογία είναι επιστήμη που έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στο πέρασμα των ετών ,που όμοιά της άλλες επιστήμες θα δουν πολύ δύσκολα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
    Το ιδανικό για το νεοσύστατο πανεπιστήμιο ήταν,είναι και θα είναι το τμήμα της Ακτινολογίας να είναι ανεξάρτητο ώστε να φέρει σε πέρας το τεράστιο έργο που επιτελεί στον χώρο της ιατρικής μακριά από σκοπιμότητες.
    Τέλος,το τμήμα είναι έτοιμο να ικανοποιήσει και το τυπικό κριτήριο για ανεξαρτητοποίηση του με την προσθήκη 8ου καθηγητή εν αντιθέσει με τμήματα που κέρδισαν την αυτονομία τους χωρίς να το πληρούν.
    Όλοι εμείς οι φοιτητές του τμήματος σας καλούμε να σκεφτείτε λογικά χωρίς εμμονές για το καλό όλων.
    Εκπτώσεις στην υγεία δεν γίνονται!!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 18:53 | φοιτητης τμηματος ακτινολογιας ακτινοθεραπειας

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ.
    Το νέο νομοσχεδιο για το ΠΔΑ προβλεπει μεταξυ αλλων την συγχώνευση 5 τμηματων της Σχολης Επαγγελματων Υγειας και Προνοιας σε ένα υπερτμημα με ονομασια ‘’ Τμημα Βιοιατρικων Επιστημων’’ και την δημιουργια κατευθυσεων μετα από κοινο προγραμμα σπουδων 3 εξαμηνων.
    Απευθυνομενος στον αξιοτιμο κυριo Υπουργο.
    Με ποια λογικη και με ποια πραγματικα και αληθη επειχηρηματα και από ποιους λογικους ανθρωπους αποφασιστηκε να συγχωνευτουν τμηματα επαγγελματων υγειας τα οποια εκπαιδευουν εππαγελματιες οι οποιο θα στελεχωσουν στο μελλον μοναδες και τμηματα Υγειας πρωτης γραμμης και όχι μονο , προσφεροντας τις εξειδικευμενες υπηρεσιες τους ;. Πολλα τμηματα από τα 5 της συγχωνευσης διαφωνουν και εχουν μια πληθωρα επιχειρηματων και προτασεων για την διατηρηση της αυτονομιας τους. Όμως το ζητημα της συγχωνευσης του τμηματος ΑΚΤΙΝΙΝΟΛΟΓΙΑΣ & ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ είναι ζωτικης σημασιας και προκυπτουν ατειλωτα και καχυποπτα ερωτηματα για το πως αποφασιστηκε κατι τετοιο.
    Με ποια λογικη και σκοπο, κυριε Υπουργε, και με ποια πειστικα επειχηρηματα αποφασιζετε να συγωνευτει το τμημα ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ με αλλα ανομοια τμηματα ; . Πως είναι δυνατον να μην υπαρχει ως αυτονομο και ανεξαρτητο σε ένα Πανεπιστημιο, ένα τμημα το οποιο είναι το ΜΟΝΟ με αυτό το γνωστικο αντικειμενο σε ολοκληρη την Ελλαδα ;. Προκειτε για υπεραπλουστευση της λογικης σκεψης να θεωρειται δεδομενο πως κατι μοναδικο δεν επιδεχεται καμια προσπαθεια συμπληρωσης η αλλοιωσης γιατι πολύ απλα υπαρχει μοναδικο και ακεραιο από την φυση του . Αραγε είναι γνωστο στους κυκλους των ανθρωπων που απεφασισαν κατι τετοιο , τι αποστολη εχει αυτο το τμημα ; Τι νεους επαγγελματιες προσφερει στον πολυπαθη τομεα της Υγειας ;. Τι θεματα μειζωνος κοινωνικης σημασιας διαπραγματευται ;. Σας είναι γνωστες οι εννοιες , ΙΟΝΤΙΖΟΥΣΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ , ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ , ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΝΕΣΗ , ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ , ΘΕΡΑΠΕΙΑ , ΑΚΤΙΝΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ , ΑΣΦΑΛΕΙΑ , ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΩΝ , ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ και η σημασια τους ;.
    Ενημερωθηκαν οι αρμοδιοι οι οποιο προτειναν την συγχωνευση του μοναδικου τμηματος ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, πως Ιατροι Ακτινολογοι , Επεμβατικοι Ακτινολογοι , Ορθοπαιδικοι , Χειρουργοι , Παθολογοι-Ογκολογοι , Ακτινοθεραπευτες- Ογκολογοι , Πυρηνικοι Ιατροι , Καρδιολογοι και πανω από όλα οι ΑΣΘΕΝΕΙΣ, χρειαζονται διπλα τους ανα πασα ωρα και στιγμη τους αρτια καταρτισμενους και επιστημονικα πληρης Τεχνολογους Ακτινολογους- Ακτινοθεραπευτες ;. Ενημερωθηκαν πληρως για την πολυπλοκοτητα και το πληθος των ακτινογραφικων προβολων, για τις ιδιαιτεροτητες και την σημαντικοτητα μιας Υπολογιστης Τομογραφιας , για την δυσκολια , την πολυπαραγοντικοτητα και την επικινδυνοτητα μιας Μαγνητικης Τομογραφιας , για την ακριβεια, την αποτελεσματικοτητα και την ποιοτητα μιας Ακτινοθεραπευτικης Συνεδριας , για την ασφαλεια και την ακτινοπροστασια για ένα Σπινθηρογραφημα με γ-camera / PET -camera , για την ακεραιοτητα σε μια Αγγειογραφια, για την σημαντικοτητα μιας Μαστογραφιας ;.
    Πριν αποφασισουν την συγχωνευση ελαβαν πληρη ενημερωση και ηλεγξαν επακριβως , τις διδακτικες ωρες , τις νοσοκομειακες ασκησεις , την ερευνα , την αναλυση , την μελετη , την πρακτικη εξασκηση , την εξοικειωση και πολλα ακομη που απαιτουνται εντος 8 ακαδημαικων εξαμηνων ουτως ώστε να μπορουν οι φοιτητες του τμηματος ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ να επιτελουν ολες τις προαναφερθεισες εξετασεις και πολλες άλλες ακομα στην καθ’ ημερα πραξη με απολυτο επαγγελματισμο και συνεπεια ;.Εγινε γνωστο πως το τμημα εχει τον απαιτουμενο αριθμο μελων ΔΕΠ ουτως ώστε να μπορουν να διδασκουν τα απαιτουμενα μαθηματα ;.
    Καταληγοντας τελικα στο μοντελο της συχωνευσης του τμηματος αυτου κατανοησαν πως υψιστης σημασιας μαθηματα ειδικοτητας δεν θα εχουν τον χρονο που απαιτουν ουτως ώστε να καλυψουν στο επακρο το διδακτικο θεμα επιφεροντας επιζημιες συνεπειες ;. Επισης ότι ο τιτλος σπουδων δεν θα εχει πλεον την ιδια αναγνωρισημοτητα και το ιδιο κυρος στα 46 πανεπιστημια του εξωτερικου οπου αναγνωριζεται σημερα ;. Οι νεοι αποφοιτοι από το υπερτμημα αυτό θα εχουν την ιδια καταρτιση με τωρα ;
    Και αφου εγιναν όλα αυτά γνωστα και αφου τα ερευνησαν ενδελεχως πως κατεληξαν στην προταση της συγχωνευσης , με ποιο προσχημα και με ποια βασιμη αιτιολογηση ;.
    Ευλογα ερωτηματα που ταλανιζουν ολη την κοινοτητα των φοιτητων του τμηματος Ακτινολογιας- Ακτινοθεραπειας. Ερωτηματα που περιμενουν να γινει γνωστη η απαντηση για το αν ληφθεισαν υπ’ οψιν.
    Η ιδρυση του νεου ΠΔΑ είναι μια κινηση πρωτοποριας και εξελιξης, μια κινηση όμως που αν δεν καθιερωσει το ΜΟΝΟ τμημα ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ως Α- Υ -Τ -Ο -Ν -Ο -Μ -Ο , θα είναι μια μεγιστη αποτυχια της πολιτικης που ακολουθηθηκε και εφαρμοστηκε από εσας αξιοτημε κυριε Υπουργε !. Το διακιβευμα είναι τεραστιο και οι συνεπειες θα φανουν συν το χρονω , δυστυχως σε ακρως σημαντικους τομεις για την Κοινωνια και το Κοινωνικο Κρατος , στον πολυπαθη χωρο της ΥΓΕΙΑΣ, τον ευαισθητο χωρο της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και όχι μονο… .

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 18:09 | ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ….ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ «ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΣΜΑ» ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ, ΕΞΟΔΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΜΕ ΩΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΜΑΣ !!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 17:55 | Διονύσης Μπαλούρδος

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο τα επιχειρήματα και η εμβριθής εισήγηση του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων για την ίδρυση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Θα ήθελα ωστόσο να υπογραμμίσω ορισμένα σημαντικά στοιχεία. Το πρώτο αφορά στo ότι είναι μία πρακτική των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το δεύτερο είναι ότι η δημιουργία αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν θα καλύψει απλά κάποιο σημαίνον κενό του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει δυναμική και καινοτόμο πρωτοβουλία και πρακτική, η οποία θα επιτρέψει και θα διευκολύνει στην ανάδειξη του κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου με ενεργητικές ερευνητικές δράσεις και διεπιστημονικές θέσεις στη βάση προβληματισμών που δημιουργούνται από το γεωγραφικό- χωρικό, οικονομικό, πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό χαρακτηρισμό της Δυτικής Αττικής.
    Το τρίτο έχει να κάνει με το αίτημα (ζήτηση) από τους Καθηγητές (ομόφωνες αποφάσεις: υπ. αρ. 5/18.9.2017 Απόφαση του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και υπ. αρ. 9/22.11.2017 Απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας) και από την πλευρά της υψηλής ζήτησης των φοιτητών για προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στα θεματικά πεδία της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής φροντίδας, της κοινωνικής στέγασης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Θα μπορούσε πιθανά να συμπληρωθεί εδώ, από έναν έμπειρο αναλυτή και ο παράγοντας απορρόφησης και διατήρησης στην αγορά εργασίας και μη εξόδου από τη χώρα νέων πτυχιούχων.
    Συνυπολογίζοντας και άλλα επιπρόσθετα σημαντικά στοιχεία, τα οποία καλύπτονται στην εισήγηση του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων προτείνω τη ρητή θεσμοθέτηση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

    Διονύσης Μπαλούρδος
    Διευθυντής Ερευνών
    Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
    Αναπληρωτής Διευθυντής, Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 14:12 | Κωνσταντίνος

    Το τμήμα των ιατρικών εργαστηρίων θα πρέπει να είναι αυτόνομο. Σε περίπτωση ενώσης με άλλα 4 τμήματα θα περιοριστεί κατά πολύ η εκπαίδευση των φοιτητών πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο εφόσον τα μαθήματα θα πρέπει να είναι μοιρασμένα για τα 5 τμήματα. Μια τέτοια συγχώνευση υποβιβαζει κατά πολύ το τμήμα και την εξειδίκευση ενός αποφοιτου τεχνολογου ιατρικών εργαστηρίων.

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 12:40 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, στη Σχολή Μηχανικών του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προβλέπεται η κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας, το οποίο όμως πιστεύουμε ότι πληροί όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια για την αυτοδυναμία του, σύμφωνα με τις ακαδημαϊκές προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το Υπουργείο.
    Ειδικότερα, το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματός μας, Πανεπιστημιακού επιπέδου, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματός μας στις 8 Σεπτεμβρίου 2017:

    • αντιστοιχεί σε ένα σύγχρονο, διεπιστημονικό, ταχύτατα εξελισσόμενο
    και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο : της ενέργειας
    • καλύπτεται αυτοδύναμα από τα μόνιμα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος και
    • ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες της
    οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας.

    Η ανωτέρω θέση, πιστοποιείται και από τα ακόλουθα:

    1. Το προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών καλύπτεται από τα 20 (είκοσι)
    μόνιμα μέλη ΔΕΠ του Τμήματός μας γεγονός που τεκμηριώνει πλήρως τη
    δυνατότητα αυτοδυναμίας του Τμήματος μας.

    2. Τα ενεργειακά θέματα βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας και των
    κοινωνικών απαιτήσεων, γεγονός που υπογραμμίζεται και στην ομιλία
    του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τα εγκαίνια του
    περιπτέρου του Υπουργείου στην 82η ΔΕΘ.

    3. Η ύπαρξη ενός αυτοδύναμου Τμήματος Ενεργειακής Τεχνολογίας στον
    Ελλαδικό χώρο είναι επιτακτική ανάγκη διότι στα πλαίσια της
    καινοτομίας και της εκπαίδευσης σε θέματα ενέργειας είμαστε το μόνο
    Τμήμα (με 843 ενεργούς φοιτητές και 1251 πτυχιούχους, στις
    27/12/2017) το οποίο έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία και
    καλύπτει εξ΄ολοκλήρου τον Ενεργειακό Τομέα με αποδεδειγμένες
    περγαμηνές (ερευνητικά προγράμματα, συνδιοργάνωση μεταπτυχιακού
    προγράμματος σπουδών σε συνεργασία με ξένο Πανεπιστήμιο, θετικότατη
    έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης, προγράμματα Δια Βίου Μάθησης,
    προγράμματα εκπαίδευσης Ενεργειακών Επιθεωρητών κ.α.)

    Επιπλέον, έχουμε την τιμή να σας ενημερώσουμε ότι παρά την πληθώρα αρνητικών δημοσιευμάτων σχετικά με την κατάργηση του Τμήματός μας, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μας, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το υψηλής ακαδημαϊκής κατάταξης Πανεπιστήμιο Herriot–Watt της Σκωτίας, διαθέτει 40 ενεργούς φοιτητές, ενώ για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 το παρακολουθούν ήδη 12 νέοι φοιτητές, τους οποίους επιλέξαμε από τους 30 που έκαναν αίτηση. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι από το εν λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχουν αποφοιτήσει 145 φοιτητές ενώ ορισμένοι εξ΄αυτών εκπονούν διδακτορική διατριβή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της απήχησης του έργου που επιτελεί το Τμήμα μας στην ελληνική κοινωνία.

    Με εκτίμηση,
    Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας Τ.Ε.
    του ΤΕΙ-Αθήνας
    Βαμβακάς Ιωάννης
    Καθηγητής

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 10:38 | Ναυπηγών Μηχανικόν ΤΕΙ Αθήνας

    Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών Τ.Ε.
    του ΤΕΙ Αθήνας κατά την τελευταία συνέλευση του που αφορούσε την
    επικύρωση και ψήφιση της ολοκληρωμένης και εμπεριστατωμένης
    πρότασής του για τη νέα δομή στο υπό δημιουργία Πανεπιστήμιο
    Δυτικής Αττικής έλαβε παμψηφεί την απόφαση για την ονομασία του σε:
    ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
    ( DEPT. OF NAVAL ARCHITECTURE & OCEAN ENGINEERING).
    Γιατι το σχέδιο νόμου δεν αναφέρει το Τμήμα μας υπό
    τον νέο του τίτλο!!;;;

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 10:20 | Φοιτητής Ακτινολογίας

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΠΕΙΑΣ

    -Το τμήμα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας είναι το μόνο στην Ελλάδα και καλύπτει απόλυτα όλους τους τομείς της ακτινολογίας.
    -Έχει αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα σε 46 πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πτυχίο που δίνεται είναι επιπέδου 6.
    -Συνεργάζεται με ομότιμα τμήματα στο πλαίσιο των προγραμμάτων erasmus και το τμήμα είναι μέλος του erasmus radiographer group από το 1999.
    -Η εξέλιξη της τεχνολογίας του ακτινολογικού εξοπλισμού(CT,MRI,PET-CT,PET-MRI…) είναι ραγδαία και οι αρχές λειτουργίας αυτών των μέσων στηρίζεται στις ιονίζουσες ακτινοβολίες,οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και ΜΟΝΟ εμείς,οι φοιτητές του τμήματος,κατέχουμε την γνώση για αποτελεσματικό και ασφαλή χειρισμό τους.
    -Οι σπουδές μας συνδέονται άρρηκτα με τις ιατρικές και η συμβολή μας στην σύγχρονη ιατρική αλλά και τις επεμβατικές πράξεις είναι καθοριστική χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.
    Αυτά είναι απλά ένα δείγμα των όσων μπορούμε να προσφέρουμε.Σε περίπτωση όμως που πραγματοποιηθεί η συνένωση των 5 τμημάτων σε 1 σας παραθέτω ονομαστικά ορισμένα μειονεκτήματα:α)υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας αφού στο μηχανογραφικό θα αναγράφεται ο τίτλος Βιοϊατρικές Επιστήμες και δεν θα ξεκαθαρίζεται η κατεύθυνση(Ακτινολογία), έχοντας αρνητικές επιπτώσεις και στην εικόνα του τμήματος.
    β)Δυσκολία στην λειτουργία και στην ομαλή διοίκηση αυτού του υπερτμήματος αφού θα υπάρχει πολυφωνία και ο καθένας θα ενδιαφέρεται για την κατεύθυνση του αδιαφορώντας για την συλλογικότητα στα θέματα του τμήματος.
    Επιπλέον, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί ζήτημα περί παλαιών και νέων επιστημών δίνοντας προτεραιότητα σε σχολές όπως η νοσηλευτική ή η μαιευτική για να ανεξαρτητοποιηθούν.Η ακτινολογία είναι επιστήμη που έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στο πέρασμα των ετών ,που όμοιά της άλλες επιστήμες θα δουν πολύ δύσκολα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
    Το ιδανικό για το νεοσύστατο πανεπιστήμιο ήταν,είναι και θα είναι το τμήμα της Ακτινολογίας να είναι ανεξάρτητο ώστε να φέρει σε πέρας το τεράστιο έργο που επιτελεί στον χώρο της ιατρικής μακριά από σκοπιμότητες.
    Τέλος,το τμήμα είναι έτοιμο να ικανοποιήσει και το τυπικό κριτήριο για ανεξαρτητοποίηση του με την προσθήκη 8ου καθηγητή εν αντιθέσει με τμήματα που κέρδισαν την αυτονομία τους χωρίς να το πληρούν.
    Όλοι εμείς οι φοιτητές του τμήματος σας καλούμε να σκεφτείτε λογικά χωρίς εμμονές για το καλό όλων.
    Εκπτώσεις στην υγεία δεν γίνονται!!!

  • 27 Δεκεμβρίου 2017, 00:31 | Δρ. Μάριος Τσιγώνιας

    Δυστυχώς δεν είναι μόνο τα μέλη ΔΕΠ που δεν έχουν καταλάβει μερικά πράγματα για την δημόσια διαβούλευση αλλά και αυτή η ίδια η «δημόσια διαβούλευση»!

    Μεταγράφω αυτολεξί:
    «Δυστυχώς πολλοί (μεταξύ τους και μέλη ΔΕΠ) έχουν στρεβλή άποψη για τη διαδικασία/λειτουργία της δημόσιας διαβούλευσης και συμπεριφέρονται λες και γράφουν σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook.
    Για παράδειγμα, τα μηνύματα με τίτλο «ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ» και «ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ», όλα με ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο περιεχόμενο, έχουν αναρτηθεί από διαφορετικούς (;) ανθρώπους δίνοντας την εντύπωση «ξεσηκωμού» ενάντια στο Ν/Σ.

    Καταλαβαίνουμε όλοι και πραγματικά συμπαραστεκόμαστε στην αγωνία τους αλλά αυτή η συμπεριφορά δεν είναι πρέπουσα σε μια ιστορική ευκαιρία για τα ΤΕΙ. Δυστυχώς πολλοί αντιμετωπίζουν το Ν/Σ ως μια ευκαιρία να «κρατήσουν» το Τμήμα τους και απλώς να γίνουν μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχουν Τμήματα σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια που κακώς λειτουργούσαν (έχοντας ως αντικείμενο κάποια εξειδίκευση επιπέδου μεταπτυχιακού ή με ελάχιστα ή και καθόλου μέλη ΔΕΠ). Αυτά πρέπει να συγχωνευτούν ή να αλλάξουν αντικείμενο». (sic 24/12/2017)

    Και ερωτώ: Μπορεί η «δημόσια διαβούλευση» να εκφέρει άποψη ότι υπάρχουν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που κακώς λειτουργούσαν; Και εάν ναι ας μας αποκαλυφθούν τα ονόματα που κρύβονται πίσω από αυτές τις θέσεις των διαχειριστών της «δημόσιας διαβούλευσης». Όσο για το θέμα που με αφορά περί της ίδρυσης του Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στην Σχολή Μηχανικών όπως έχω τεκμηριωμένα προτείνει και που η «δημόσια διαβούλευση» εμμέσως πλήν σαφώς θεωρεί ότι κακώς υπήρχε μέχρι σήμερα με την μορφή της Κατεύθυνσης Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών (η οποία κακώς υποβαθμίστηκε σε Κατεύθυνση με το Σχέδιο Αθηνά από την προηγούμενη κυβέρνηση) θα ήθελα με τον ίδιο τεκμηριωμένο τρόπο να προσπαθήσει η «δημόσια διαβούλευση» να αποδομήσει τα επιχειρήματά μου (και όλων των υπολοίπων που προσπαθούν να συμμετάσχουν με αυτόν τον τρόπο στα κοινά).

    Σας ενημερώνω ότι εάν κάποιοι πειράχθηκαν από τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι συνάδελφοι μπήκαν στην λογική να αντιγράψουν μια ανάρτηση και να την επανυποβάλλουν, υπάρχουν πολλοί άλλοι που πειράχθηκαν από την υπόδειξη της «δημόσιας διαβούλευσης» η οποία έτσι απλά και ανώνυμα κάνει πολιτική στις πλάτες του Υπουργείου και του Υπουργού. Εκτός και εάν ο ίδιος ο Υπουργός έγραψε το σχόλιο στη «δημόσια διαβούλευση».

    Υπάρχουν πολλοί άλλοι που πειράχθηκαν με όσους βγαίνουν σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου βαρύνουσας σημασίας για την εκπαιδευτική κοινότητα και παίζουν το ρόλο του «λαγού».

    Εάν ο Υπουργός θέλει αντί να κατευφεύγει σε «δημόσιες διαβουλεύσεις» θα πρέπει (και του το συνιστώ να το κάνει) να καλέσει για κάθε τμήμα που θέλει να ιδρύσει ή να καταργήσει τους εκπροσώπους του αλλά μαζί με αυτούς και τους Κοινωνικούς Εταίρους (συνδικαλιστικούς φορείς, επιστημονικούς φορείς, βιομηχανικούς και κλαδικους φορείς) ειδάλως αυτά που ξεκίνησε με το σχέδιο Αθηνά η προηγούμενη κυβέρνηση να καταστρέφει, θα τα ολοκληρώσει αυτός με τις πολύ κακές πολιτικές συμβουλές που δέχετε.

    Όσο για την ιστορική στιγμή των ΤΕΙ σας απαντώ: τίποτε το ιστορικό δεν θα συμβεί με την Ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου, ας μην γελιόμαστε. Τα ΤΕΙ ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο ίδιο επίπεδο με τα Πανεπιστήμια από το 2001. Με βάση τα ισχύοντα οι αποφοιτοι των ΤΕΙ βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης με αυτούς των Πανεπιστημίων (επίπεδο 6). Το μόνο που ουσιαστικά αλλάζει είναι το γεγονός ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα στο νέο Ίδρυμα να διαξάγει μεταπτυχιακές σπουδές δεύτερου κύκλου (διδακτορικά). Αυτό θα μπορούσε να δοθεί ως δυνατότητα στα ΤΕΙ και χωρίς τη μετονομασία τους σε Πανεπιστήμιο (υπό κάποιες άλλες, φυσικά, προυποθέσεις). Το σημαντικό στην όλη διαβούλευση δεν είναι να διασφαλιστούν τα τμήματα και τα μέλη ΔΕΠ μέσα από αυτή την διαδικασία αλλά να διασφαλιστούν τα γνωστικά αντικείμενα! Αυτό πρέπει πραγματικά να ενδιαφέρει όλους όσους μας ενδιαφέρει αυτή η χώρα, όλους όσους θέλουμε να σταματήσουμε το φαινόμενο brain drain, όλους όσους προσπαθούμε να ξανακτήσουμε ότι χάθηκε. Για τον λόγο αυτό επιμένω στην πρότασή μου το νέο Πανεπιστήμιο να ονομαστεί ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ και όχι διαφορετικά γιατί έτσι διασφαλίζεται το γνωσιολογικό περιεχόμενο και δίνεται κατεύθυνση στην εφαρμοσμένη έρευνα που τόσο πολύ χρειάζεται η Χώρα μας.

    Ο κόσμος που παρακολουθεί τη διαβούλευση δεν γράφει τα ίδια μηνύματα δίχως λόγο αλλά από την αγωνία και σε μερικές περιπτώσεις την πικρία του για την, τολμώ να το πώ, αρκετά επιπόλαια στάση του Υπουργείου να καταστρέφει την πολυετή δουλειά σημαντικών ακαδημαικών που μέχρι σήμερα τροφοδοτούσε την ελληνική παραγωγική μηχανή με πλήρως καταρτισμένους επιστήμονες και τεχνολόγους. Προσπαθούν έστω και τώρα να διορθώσουν τις ατέλειες του Ν/Σ που υπέβαλλε το Υπουργείο. Εάν ο κος Υπουργός δεν ήθελε την έκφραση του Δήμου πάνω σε αυτό το θέμα δεν θα υπέβαλε το Ν/Σ σε δημόσια διαβούλευση. Το έχει υποβάλλει πράγμα που σημαίνει ότι για εκείνον η άποψη του κόσμου είναι βαρύνουσας σημασίας. Προσωπικά θεωρώ ότι ορθώς το κάνει διότι μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένος να ακούσει τις απόψεις λίγων και σε πολλές περιπτώσεις ειδικών σε άλλα αντικείμενα -άρα μη ειδικών-.

    Με εκτίμηση προς τη Δημόσια Διαβούλευση και τον Υπουργό που αν και Υπό το Έργο δεν σημαίνει ότι δεν κάνει λάθη (ή ότι είναι αρκετά πεισματάρης ώστε να μην τα διορθώσει)!

    Μάριος Τσιγώνιας, Δρ. Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας
    Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας,
    Μέλος ΣΕΠ ΕΑΠ, ΓΤΠ – Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών
    Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών

  • 26 Δεκεμβρίου 2017, 23:00 | Νίκος Βασιλάκης

    Καλησπέρα αναρωτιέμαι αν γνωρίζει κάποιος τον ρόλο του τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας..έκτος και αν κατευθυνόμαστε προς έναν ολοκληρωτικό κατακερματισμό του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης με ‘αναπάντεχη’ιδιωτικοποίηση της Υγείας ως αγαθού.
    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2017, 20:20 | Μαρκοπούλου Μαρία

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2017, 20:19 | Κοτρωτση μαρινα Φοιτητρια ακτινολογοας-ακτονοθεραπειας

    Δεν ειναι σωστη η επιλογη σας για συγχωνευση των σχολων!5 Τμηματα της ΣΕΥΠ θα ενωθουν ακτινολογια-ακτινοθεραθεια,οπτικης,αισθητικης και κοσμητολογιας,οδοντικης τεχνολογιας και ιατρικων εργαστηριων χωρις καν να εχουν το ιδιο γνωστικο αντικειμενο!Θα χαθουν οι ειδικοτητες μας!!!ΖΗΤΩ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΥ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ!!!!ΖΗΤΩ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΘΕ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

  • 26 Δεκεμβρίου 2017, 19:29 | Δρ. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΓΑΤΣΟΥ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα, περίπου σε 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε σύγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, Digital Media Publishing, οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα, οι εκτυπώσεις εύκαμπτης και χάρτινης συσκευασίας, οι εκτυπώσεις ασφαλείας, η τρισδιάστατη και η λειτουργική εκτύπωση, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά.
    Το γνωστικό αντικείμενο των Γραφικών Τεχνών δεν είναι καλλιτεχνικό αλλά επιστημονικό. Απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών, που για δεκαετίες, έχει παρόμοια μαθήματα Πολυτεχνικής Σχολής, όπως Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Μελέτη Χρώματος Γραφικών Τεχνών (Οπτική- κεφάλαιο της Φυσικής), Μελέτη Υλικών, Τεχνολογίες Εκτυπώσεων. Και αυτά είναι μόνο μερικά ενδεικτικά μαθήματα.
    Το Τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ιδρύθηκε το 1974 και οι απόφοιτοι αυτού, κατά συντριπτική πλειοψηφία έναντι των αποφοίτων του τμήματος Γραφιστικής, κάλυπταν τις ανάγκες των χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων γραφικών τεχνών τροφοδοτώντας αυτές με ειδικευμένα στελέχη της παραγωγής τους.
    Επειδή είναι προφανές ότι οι σπουδές σε ένα τεχνολογικό ίδρυμα, ανεξάρτητα του ονόματος του, πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή, είναι απορίας άξιος ο λόγος εξαφάνισης του. Μόνο σε παραπληροφόρηση μπορεί να αποδοθεί.
    Δυστυχώς μια συγκυριακή και ευκαιριακή πλειοψηφία έχει επιβάλλει την αντιπαραγωγική προσέγγιση του θέματος και έχει κυριαρχήσει επί της κοινής τεχνολογικής λογικής και των σύγχρονων απαιτήσεων της αγοράς εργασίας.
    Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η καλλιτεχνική προσέγγιση, αντί της επιστημονικής και τεχνολογικής, των γραφικών τεχνών είναι παρωχημένη, δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και εξυπηρετεί ΜΟΝΟ συγκεκριμένα και στενά συντεχνιακά συμφέροντα.

    Δρ. Χρυσούλα Γάτσου,
    Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας – Κατεύθυνση Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών
    Μέλος ΣΕΠ Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ΜΠΣ Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα

  • 26 Δεκεμβρίου 2017, 19:00 | SPYRIDON Ν

    Αγαπητέ κ.κ.Γαβρόγλου, με την νέα διαμόρφωση της ονομασίας ,δηλ. τμήματος , θα επισήμαινα στην ορθή ονομασία του νέου Τμήματος με λίγα στοιχεία. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ,ΑΛΛΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΠΟΥ Η ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ,ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ και ΑΛΛΑΞΕΙ,, με ΝΕΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, και ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ ΣΕ …! ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ και ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΡΑΖ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ ΤΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ..!
    ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ,ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ…!
    Με εκτίμηση, Νομικός Σ.PhD, Αναπλ. Καθηγητής.

  • 26 Δεκεμβρίου 2017, 18:46 | Μαρία Π.

    Προς: Κ.Γαβρόγλου

    Κύριε Γαβρόγλου,

    Με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
    και την Σχολή Επιστημών Υγείας και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών
    με την συγχώνευση 5 τμημάτων α) Ιατρικά Εργαστήρια, β) Ακτινολογία και Ακτινοθεραπεία γ) Οπτική και Οπτομετρία, δ) Αισθητική και Κοσμητολογία, ε) Οδοντική Τεχνολογία για την ανάπτυξη της σχολής μου που είναι το Τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας πιστεύω αυτή η πράξη δεν θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του τμήματος.
    Το νομοσχέδιο δεν καθιστά σαφές πώς θα είναι δομημένο ένα τμήμα με πέντε διαφορετικές ειδικότητες ή εάν θα υπάρχουν κατευθύνσεις ή ένα κοινό πρόγραμμα σπουδών. Βάσει αυτών θα ήθελα να σας διευκρινίσω ότι κάθε ειδικότητα έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες ως προς τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τις υποχρεώσεις που θα αναλαμβάνει κάθε εργαζόμενος στην αγορά εργασίας. Το τμήμα μου συγκεκριμένα είναι το μονό τριτοβάθμιο του αντικείμενου σε όλη την Ελλάδα που καλύπτει όλα τα παρακάτω αντικείμενα:
    α) Ιατρικές Απεικονίσεις: 1) Κλασική Ακτινολογία, 2) Αξονική Τομογραφία, 3) Μαγνητική Τομογραφία, 4) Μαστογραφία, 5) Επεμβατική Ακτινολογία
    β)Πυρηνική Ιατρική: 1) Γ Κάμερα, 2) Μοριακή Υβριδική Απεικόνιση, 3) PET – PET-CT και πιθανόν στο μέλλον PET – MRI
    γ) Ακτινοθεραπεία: 1) Εξομοιώσεις Θεραπείας, 2) Γραμμικό Επιταχυντή, 3) Gamma Knife, 4) Cyberknife, 5) Βραχυθεραπεία, 6) Τομοθεραπεία. Αυτές είναι οι αρμοδιότητες που θα καλούμαστε να αναλάβουμε.
    Έχουμε επαρκή ακαδημαϊκότητα και αναγνώριση ως σχόλη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Σε τουλάχιστον 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σαν αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα τύπου 6. Συνεργαζόμαστε με ομότιμα τμήματα στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS και το τμήμα μας είναι μέλος του ERASMUS RADIOGRAPHY GROUP.
    Επιπροσθέτως, πρόκειται για κλινική ειδικότητα εφόσον τα Τμήματα Απεικόνισης είναι απαραίτητα σε όλες τις μονάδες υγείας: α) Πρωτοβάθμιες, β) Δευτεροβάθμιες, γ) Τριτοβάθμιες. Με την εξελίξη του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στον χώρο μας σε όλο το φάσμα αυτές οι τεχνολογίες στηρίζονται σε χρήση Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών, όργανο υψηλής επικινδυνότητας, το οποίοι μονό απόφοιτοί του τμήματος μας έχουν την ικανότητα να χειρίζονται με την άδεια χρήσης αυτών των ακτινοβολιών με συνθήκες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης διαχειριζόμαστε ιατρικό απόρρητο με βάση την ηθική και δεοντολογία, μάθημα που υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών. Εάν εφαρμοστεί η συγχώνευση των πέντε τμημάτων πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης του επίπεδου σπουδών λόγω της ασάφειας που προκύπτει από τον τίτλο του τμήματος και με την αύξηση των υποψήφιων πρωτοετών. Για τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε αυτονομία στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής διότι διασφαλίζει υψηλό επίπεδο σπουδών, συνέχιση υψηλού επίπεδου υπηρεσιών στο συνάνθρωπο όταν είναι στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής του, καθώς είμαστε σε άμεση επαφή με αυτόν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για την ασθένεια του. Ελπίζω το ορθό αίτημα μου να εισακουστεί.

  • 26 Δεκεμβρίου 2017, 11:22 | ΑΝΝΑ-ΜΕΘΟΔΙΑ ΜΟΥΡΟΥΤΗ

    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 26 Δεκεμβρίου 2017, 11:16 | ΠΛΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Κύριε Υπουργέ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία παρακολουθώ τις διαδικασίες ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ειδικότερα την εξέλιξη σχετικά με τη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και τη μετεξέλιξή της σε αυτοδύναμο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Όπως πληροφορούμαι η σχετική πρόταση εγκρίθηκε με την υπ. αρ. 9/22.11.2017 απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας, και διαβιβάσθηκε στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας εσωτερικής διαβούλευσης στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Θεωρώ ότι η λειτουργία ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των ανθρώπινων πόρων του συστήματος κοινωνικής προστασίας και του συστήματος υγείας καθώς με τον τρόπο αυτό εξετάζεται η στοχοθεσία, ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και η παρακολούθηση δράσεων και πολιτικών. Αποτελεί την προϋπόθεση για την υλοποίηση του συστήματος παραγωγής υπηρεσιών για την διαπροσωπική παρέμβαση σε επίεδο ιατρονοσηλευτικής και κοινωνικής φροντίδας καθώς επικεντρώνεται στην άσκηση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και υγείας.

  • 26 Δεκεμβρίου 2017, 11:09 | Σ.Παπαγεωργίου

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
    Παρακαλώ προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του νέου τμήματος Βιοιατρικών Επιστημών να προστεθούν τα κάτωθι :

    άρθρο 2: Για τα απορροφώμενα τμήματα που απαρτίζουν το τμήμα βιοιατρικών επιστημών κατ’ αναλογία της περ. β παρ.1 αρ.4 του παρόντος επίκεται εντός ….. ημερών/μηνών έκδοση προεδρικού διατάγματος βάσει του ν. 4485/2017 το οποίο θα ιδρύει τις κατευθύνσεις του νέου τμήματος, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους τίτλους ενός εκάστου των απορροφώμενων τμημάτων, ήτοι κατευθύνσεις 1) Ιατρικών εργαστηρίων, 2) Οπτικής – Οπτομετρίας, 3) Ακτινολογίας – Ακτινοθεραπείας, 4) Οδοντικής Τεχνολογίας και 5) Αισθητικής – Κοσμητολογίας.

    άρθρο 5: οι ήδη φοιτούντες στα τμήματα που συγχωνεύονται δια απορροφήσεως εντάσσονται και στις αντίστοιχες κατευθύνσεις του νέου τμήματος βιοιατρικών επιστημών, όπως αυτές θα διαμορφωθούν/ιδρυθούν, βάσει προεδρικού διατάγματος, η έκδοση του οποίου θα γίνει εντός………. από την ψήφιση του παρόντος νόμου.

  • 25 Δεκεμβρίου 2017, 23:38 | Αθανάσιος Κ. Παπακωνσταντίνου

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

    “ ΔΥΟ ΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝΤΑ ΕΥΒΟΥΛΙΑΣ ΕΣΤΙ ΤΑΧΥΣ ΤΕ ΚΑΙ ΘΥΜΟΣ ”

    Αξιότιμε Υπουργέ, κε Γαβρόγλου, γνωρίζοντας το συνετό ήθος της στοχαστικής σας ιδιοσυγκρασίας, οφείλετε να σταθμίσετε τις ενδεχόμενες παρενέργειες, εξ’ αιτίας λανθασμένων εκτιμήσεων (ή παραπληροφόρησης), στην διαχείριση του πολύπαθου, χρονίζοντος θέματος, δια το οποίο θεωρώ ότι τελείτε από συνολική και άριστη επίγνωση πληροφόρησης των ιστορικών πεπραχθέντων, όπως επίσης των ιθυνόντων – υπαίτιων και συγκυριών, που επέφεραν το δραματικό – μεθοδευμένο πλήγμα ‘αφανισμού’ (υπό οιοδήποτε προφασιζόμενο επιχείρημα), στο δημόσιου χαρακτήρα, πρωτοϊδρυθέν ακαδημαϊκό τμήμα: “Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών”.

    Με δεόντα σεβασμό, θα επρότεινα να αρθεί – εφ’ όσον υφίσταται – η όποια διαφαινόμενη ετεροβαρής μεροληπτική διάκριση, εκ μέρους του Υπουργείου, υπέρ του ενός εκ των δύο τμημάτων, απευχόμενος, να καταστεί πρόξενος δεινότερων και διαρκών αντιπαραθέσεων, που θα εγερθούν, ανάμεσα στα εκατέρωθεν μέλη ΔΕΠ (των συνεμπλεκομένων κατευθύνσεων – τμημάτων), προς επίδειξη και ικανοποίηση μικροφιλοματαιόδοξων (έως χαιρέκακων προθέσεων) και συμφερόντων: “ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΣΣΟΥΣ ΔΥΝΑΣΘΑΙ”, παρά, του αποστολικού σκοπού, τον οποίο οφείλει να επιτελεί, στο διττό επίπεδο: παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής κατάρτισης, με συνέπεια, την ατέρμωνη διαιώνιση ενός φαύλου κύκλου, προς δικαίωση των αιτημάτων, εκ μέρους των δυσαρεστημένων φοιτητών, προτρέποντας εμμέσως, σε περαιτέρω κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, προς επίλυση και κατοχύρωση των πολυπόθητων και αυτονόητων (ακαδημαϊκών και επαγγελματικών) τους δικαιωμάτων.

    Ο προταθείς ακαδημαϊκός τίτλος: “ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ”, αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο εκπρόσωπο, καλύπτοντας, άπαντα τα πεδία, που συνδράμουν με τους παραγωγικούς τομείς, από τον σχεδιασμό έως τις μεθοδολογίες τεχνολογικών εφαρμογών και περαιτέρω προηγμένης τεχνολογίας διαδικασιών.

    Αθανάσιος Κ. Παπακωνσταντίνου
    Σχεδιαστής (Γραφίστας) και Τεχνολόγος Γραφικών Τεχνών
    Εργαστηριακός Συνεργάτης
    (διατελέσας στο τμήμα Γραφιστικής και διατελών στο τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών)

  • 25 Δεκεμβρίου 2017, 19:48 | Δημαρά Ευγενία

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    Απαιτούμε την υιοθέτηση της απόφασης της Συγκλήτου του ΤΕΙ Αθήνας που αφορά τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης ως λογική επιστημολογική μετεξέλιξη της Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας.
    Μας είναι απορίας άξιο και δεν αντιλαμβανόμαστε, γιατί το μοναδικό τμήμα που προτάθηκε από την Σύγκλητο και δεν υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι το δικό μας.
    Απαιτούμε τη δημιουργία τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης γιατί εδώ και 40 χρόνια το τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δημιουργεί παραγόμενη προστιθέμενη επιστημονική αξία στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και διοίκησης συστημάτων και υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης όπως επίσης εδώ και 15 χρόνια αναπτύσσει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως αυτό της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας από πρωτοπόρους καθηγητές που έφεραν και καθιέρωσαν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο στη χώρα μας, από καθηγητές που διαθέτουν τα υψηλότερα ακαδημαϊκά κριτήρια όπως αρμόζει στο νέο πανεπιστήμιο, στο μεγάλο και θεμελιώδες αυτό θεσμικό εγχείρημα.

  • 25 Δεκεμβρίου 2017, 18:20 | ΤΡΙΑΔΑ ΚΟΥΡΤΕΣΑ

    ΕΙΜΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ,ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ.ΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΠΦΥ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΣΥΜΠΕΛΙΛΗΦΘΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ.ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΒΟΗΘΙΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΧΑΘΟΥΜ ΕΝ ΤΕΛΕΙ. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΟΡΘΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΣΗ ΤΥΧΟΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ- ΠΙΕΣΕΩΝ-ΟΜΑΔΩΝ.ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ? ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΛΗΡΟΥΣΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ?

  • 25 Δεκεμβρίου 2017, 18:19 | ΜΑΡΙΑ ΑΘΗΝΑ

    Όσον αφορά στο τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:
    1. Στο άρθρο 2 αναφέρεται η σύσταση τμήματος Δημόσιας Υγείας. Θα πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: «Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας», και να γίνει σαφές ότι πρόκειται για ένα τμήμα με δύο κατευθύνσεις, σε αντιστοιχία και με το άρθρο 4.
    Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ότι η κατεύθυνση της Δημόσιας Υγείας αφορά στους Επόπτες Δ.Υ., ενώ της Κοινοτικής Υγείας στους Επισκέπτες Υγείας.
    2. Είναι σημαντικό όσο και δίκαιο να δοθεί η δυνατότητα σε παλαιούς αποφοίτους, εφόσον το επιθυμούν να μπορούν να αναβαθμίσουν τα πτυχία τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, γεγονός που θα επιφέρει εργασιακό χάσμα.
    Όλα τα παραπάνω εμπεριέχονται μεταξύ άλλων στην επίσημη θέση του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΣΕΥ).

  • 25 Δεκεμβρίου 2017, 16:37 | Γιαννης

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
    Θα ήθελα να εκφράσω την άποψη μου για την συγχώνευση του τμήματος Αυτοματισμού Πειραιά με τα Τμήματα Γραφίστικης και Κλωστοϋφαντουργίας.Θεωρώ ότι
    το αντικείμενο αυτών των σχολών δεν έχει καμία παντελώς ομοιότητα με την σχολή αυτοματισμού και θα ήταν άδικο και για τα άλλα δυο τμήματα που
    έχουν αρκετά Διαφορετική ύλη να συγχωνευτούν δημιουργώντας μια ειδικότητα Γενικευμένη χωρίς ταυτότητα
    και συγκεκριμένο αντικείμενο που μονό δυσκολίες θα δημιουργήσει ελλόγου του τελείως διαφορετικού αντικείμενου το τμημάτων αυτών.
    Αντιθέτως εάν πρέπει συγχωνευτεί με κάποια σχολή ο αυτοματισμός
    θα πρέπει να είναι με Ηλεκτρολόγους-Ηλεκτρονικούς Μηχανικούς διότι σαν επάγγελμα αποτελεί ειδίκευση αυτών τον ειδικοτήτων και τα μαθήματα που διδάσκονται στο τμήμα
    του αυτοματισμού ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ κτλ, ενώ έχουν μεγαλύτερο βάθος πάνω σε έννοιες και χρήση ηλεκτρολογίας και
    ηλεκτρονικής και όπως προανέφερα μπορεί και να χαρακτηριστεί ειδίκευση αυτών τον ειδικοτήτων.

  • 25 Δεκεμβρίου 2017, 14:32 | ΦΙΛΙΠΠΑ Α.

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ

    Κύριε Υπουργέ πρέπει να το δείτε προσεκτικά:
    Οι Επιστήμες Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, με μεγαλη απορρόφηση από την αγορά εργασίας χωρίς καθόλου ανεργία μπορει να υπάρξει αυτόνομα όπως επί δεκαετίες, τώρα, είτε στην Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών είτε στην Πολυτεχνική μαζί με τον Βιομηχανικό Σχεδιασμό και Παραγωγής