Άρθρο 02 – Σχολές και Τμήματα

1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
α) Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών,
ββ) το Τμήμα Μηχανικών Βιοϊατρικής,
γγ) το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,
δδ) το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών,
εε) το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής,
στστ) το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών,
ζζ) το Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών,
ηη) το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
εε) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
γ) Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
ββ) το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
γγ) το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
δδ) το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.
δ) Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών,
ββ) το Τμήμα Δημόσιας Υγείας,
γγ) το Τμήμα Εργοθεραπείας,
δδ) το Τμήμα Μαιευτικής,
εε) το Τμήμα Νοσηλευτικής,
στστ) το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής,
ζζ) το Τμήμα Φυσικοθεραπείας.
ε) Σχολή Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
αα) το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
ββ) το Τμήμα Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών
2. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται οι έδρες των Σχολών και των Τμημάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοικούσας Επιτροπής, ακολουθούμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας της παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114).

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 20:51 | ΜΑΡΙΝΑ Α.

    Ως απόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ΚΑΙ του τμήματος Γραφιστικής, σας διαβεβαιώνω ότι ουδεμία σχέση έχουν τα δύο αυτά γνωστικά αντικείμενα. Είμαι επαγγελματίας εδώ και 15 χρόνια στον χώρο των Γραφικών Τεχνών. Οι διακριτές ειδικότητες του Τεχνολόγου Γραφικών Τεχνών και του Γραφίστα λειτουργούν συμπληρωματικά π.χ. σε μία επιχείρηση εκτυπώσεων ή σε ένα παραγόμενο έντυπο μέσο.

    Είναι σαν να θέλει κάποιος να κάνει μια χειρουργική επέμβαση και να πηγαίνει μόνο στον αναισθησιολόγο, αγνοώντας τον ιατρό-χειρουργό.

    Είναι εγκληματικό αυτό που προτείνεται για την Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία θα συγκροτείται από:
    αα) το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας,
    ββ) το Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής,
    γγ) το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης,
    δδ) το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.

    Η προηγούμενη κυβέρνηση με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ κατήργησε το τμήμα της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών χωρίς λόγο και τώρα εσείς θέλετε να συνεχίσετε το παράλογο! Βιοποριζόμαστε παντώς καιρού και κυβερνήσεων και αναμένουμε τις ενέργειες σας.

    Οι επαγγελματίες του χώρου και ψηφοφόροι, απαιτούμε την επανίδρυση του τμήματος Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών ή αλλιώς την αυτονομία του Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας.

    Με εκτίμηση

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 20:42 | Αθηνα

    Μην διαλυετε το εθνικο συστημα υγειας σε οικονομικα δυσκολες περιοδους. Αυτονομη Ακτινολογια και ακτινοθεραπεια.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 20:40 | ΚΑΠΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Ως τμήμα Ιατρικών Εργαστηριων πληρούμε τις προϋποθέσεις του σχετικού Νομικού πλαισίου, έχοντας δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) είναι πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν, το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04‐08‐17. Επιπροσθέτως, οι πιστωτικές μονάδες (ECTS) του Τμήματός μας επαρκούν του τρέχοντος Ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών, καθώς συμπληρώνουν τις 240.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 20:30 | Μιχαλης

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
    Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
    Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
    Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
    Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 20:19 | Καλλιόπη Σκαμνακη

    Καλησπερα σας κυριοι-ες ηθελα να σας εκφρασω τις αποψεις μου οσον αφορα τις συγχωνευσεις τμηματων που θελετε να κανετε.Παρα την ηλικια που εχω εδωσα και εγω το 2016 πανελληνιες εξετασεις και περασα στο τμημα ακτινολογιας-ακτινοθεραπειας.Ενα μοναδικο τμημα στην Ελλαδα με ακαδημαϊκοτητα και σαφες γνωστικο αντικειμενο που προσφερει πολλα στον κλαδο υγειας.Επιθυμω να προσφερω αφου πρωτα ομως καταρτιστω πληρως θεωρητικως και πρακτικως μεσω (εργαστηριων)οπως επισης και με τις νοσοκομειακες ασκησεις που εκτελω στο νοσοκομειο Γεννηματας Κρατικο Αθηνων…Παρακαλω οπως αφησετε το τμημα μας να συνεχισει να μας εκπαιδευει…(πραγματι εχουμε αξιολογους καθηγητες)που προσφερουν τη μαθηση τους σε εμας.Ετσι θα προσφερουμε στους συνανθρωπους μας το καλυτερο..η σωστη εκτιμηση ακτινογραφιων,η σωστη θεραπεια σε προβληματα ογκολογιας θα σωσει ζωες..Παρακαλω αφηστε το τμημα αυτο αυτονομο..Ευχαριστω πολυ!

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 20:16 | Τασος Κωνσταντοπουλος

    Πως μπορειτε κυριε υπουργε να κατεργειται ενα τμημα οπως το τμημα μηχανικων ενεργειακης τεχνολογιας , το οποιο ειναι το μοναδικο στην Ελλαδα . Ειναι απο τις λιγες περιπτωσεις τμηματων που συνεργαζεται πολυ καλα με τα αντιστοιχα τμηματα ενεργειακης τεχνολογιας παγκοσμιως(καθε χωρα εχει απο ενα τμημα και τωρα η Ελλαδα οχι , προοδευουμαι).Το τμημα ειναι αυτοδυναμο με αρκετα μελη και ομως διαλυεται , ενω μεσα στο προσχεδιο υπαρχουν τμηματα με αριθμο μελων κατω των 5 και ομως εγιναν αυτοδυναμα.Ειμαστε το μοναδικο τμημα απο τα 2 ΤΕΙ που διαλυεται.Αν οντως επειγει τοσο να παθει κατι το τμημα καλυτερα να κατεργηθουν οι κατευθυνσεις (μηχανολογου και ηλεκτρολογου) και να βαδιζουμαι ολοι ως μηχανικοι ενεργειακης τεχνολογιας. Χωριζοντας μας αυτοματως χανουμαι την ενεργεια την οποια την επιλεξαμε , γι αυτο φοιτουμε σε αυτο το τμημα.Αν ηθελα να γινω μηχανολογος ή ηλεκτρολογος θα πηγαινα σε αυτα τα συγκεκριμενα τμηματα . Δεν λεω οτι δεν θα υπαρχει το στοιχειο της ενεργειας στα νεα μας τμηματα , αλλα δεν ειναι το ιδιο.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 20:10 | Σ.Ε.Κεχαγια

    Κυριε Υπουργε,
    Ως μοναδικο τμημα σε ολη την Ελλαδα στη τριτοβαθμια εκπαιδευση, θα πρεπει το τμημα Ακτινολογιας-Ακτινοθεραπειας (πρωην τμημα Ραδιολογιας-Ακτινολογιας) να αποτελει αυτονομο και αυτοδυναμο τμημα, χωρις την συγχονευση με τα αλλα τμηματα. Για να αποτελεσει αυτοδυναμο τμημα θα μπορουσατε να προσθεσετε επιπλεον μαθηματα περι του κλαδου και να αλλαξουν μερικα μαθηματα που ειναι επιλογης και χαμηλης βαρυτητας σε μαθηματα βασικα και εργαστηριακα. Επισης, η πρακτικη ασκηση θα πρεπει να εξακολουθει να ειναι υποχρεοτικη διοτη η εμπειρια που αποκτα ενας φοιτητης του τμηματος ειναι πολυτιμη!! Ελπιζω να καταλαβετε την βαρυτητα του θεματος την αυτοδυναμιας του τμηματος Ακτινολογιας-Ακτινοθεραπειας να πραξετε αναλογος!
    Με εκτιμηση,
    Ε.Κ.Σ.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 20:03 | ΓΠ

    ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας χαιρετίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επισημαίνει, όμως, για λόγους ιστορικής συνέχειας και αποκατάστασης της ακαδημαϊκής τάξης, ότι το υπό διαβούλευση κείμενο του Σχεδίου Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» δεν λαμβάνει υπόψη στο άρθρο 2 παρ. 1 μία σειρά ομόφωνων αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων της ακαδημαϊκής κοινότητας (υπ. αρ. 5/18.9.2017 Απόφαση του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων) και της διοίκησης (υπ. αρ. 9/22.11.2017 Απόφαση της Συγκλήτου) του ΤΕΙ Αθήνας, τα οποία εισηγήθηκαν – στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας εσωτερικής διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων- την ίδρυση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Η ίδρυση του αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης προτάθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας με γνώμονα την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (1) και την ενδυνάμωση της συμβολής του στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς θα αποτελέσει το πρώτο αυτοδύναμο Πανεπιστημιακό Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας άμεσα την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση για σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο πεδίο της κοινωνικής διοίκησης, τόσο των ενδιαφερομένων υποψηφίων φοιτητών, όσο ιδίως των στελεχών του τομέα (υπολογίζονται σε 100.000 περίπου) (2). Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης αποτελεί την ορθολογική μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, το οποίο λειτούργησε την περίοδο 1979-2012 ως αυτοδύναμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας (αρχικά στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας, Π.Δ. 479/1979 και στη συνέχεια στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Π.Δ. 561/1985) και από το 2013 ως Τομέας Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας (Εισαγωγική Κατεύθυνση) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας, Π.Δ. 95/2013), προωθώντας με συνέπεια την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή (3) εκπαίδευση και την εφαρμοσμένη έρευνα (4) στα θεματικά πεδία της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής φροντίδας, και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (5).
    Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης πληροί όλα τα κριτήρια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (άρθρο 11 Ν. 4485/2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις») (6)για την λειτουργία του ως αυτοδύναμο Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που προφανώς εξακολουθούν να ισχύουν και πρέπει να εφαρμοσθούν – χωρίς παρεκκλίσεις – και στις ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» αναφορικά με το καθεστώς αυτοδυναμίας των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Ειδικότερα:
    α) Στο Τμήμα θα ενταχθούν άμεσα τα 8 υπηρετούντα μέλη ΕΠ (εκ των οποίων 5 Καθηγητές Πρώτης Βαθμίδας) του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας.
    β) Το Τμήμα θα έχει 400 περίπου ενεργούς φοιτητές.
    Παράλληλα, το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης πληροί και τα δύο επιστημονικά – ακαδημαϊκά κριτήρια που έθεσε η Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δημιουργία των νέων αυτοδύναμων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (7). Ειδικότερα:
    (α) Θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της «Κοινωνικής Διοίκησης», το οποίο «αντιστοιχεί στο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο» Social Administration(πρώτο κριτήριο). Η Κοινωνική Διοίκηση εντάσσεται δογματικά στις Κοινωνικές Επιστήμες και αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη, συνεχώς αναπτυσσόμενη επιστήμη, η οποία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον ιδίως σε περιόδους μεταρρύθμισης του παραδοσιακού μοντέλου του Κοινωνικού Κράτους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στην Αυστραλία τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης είναι αυτοτελή, ενταγμένα στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, με διακριτό τίτλο Social Administration ή Social Administration and Social Policy Department και με δυνατότητα μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών.
    (β) «Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και έχει αναφορές στον Ευρωπαϊκό χώρο» (δεύτερο κριτήριο), καθώς αφενός εξυπηρετεί τη δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών στους τομείς προτεραιότητας (κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια, κοινωνική οικονομία,) του νέου μοντέλου του Κοινωνικού Κράτους, αφετέρου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, που προωθείται από τα Κράτη Μέλη και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση του άρθρου4 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (επομένως και τα υπηρετούντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας)εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επομένως, καταργείται πλήρως η ακαδημαϊκή και επιστημονική αυτοδυναμία των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (που προστατεύεται ρητώς στο άρθρο 16 του Συντάγματος) (8), αφού μεταφέρονται – χωρίς κάποια περαιτέρω πρόβλεψη στο υπό διαβούλευση κείμενο του Σχεδίου Νόμου- σε Τμήματα που δεν θεραπεύουν το γνωστικό αντικείμενο της κοινωνικής διοίκησης και εφαρμόζουν εντελώς διακριτά Προγράμματα Σπουδών (επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της υπ. αρ. πρωτ. 7426/6.9.2017 επιστολής της Αναπληρώτριας Πρυτάνεως του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα «Σύνταξη τεκμηριωμένων προγραμμάτων σπουδών στα Τμήματα που θα προκύψουν από τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιώς σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», εκπονήθηκε από τον Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ένα πρωτότυπο – με βάση τα Ελληνικά δεδομένα – Πρόγραμμα Σπουδών ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο διαβιβάσθηκε με την υπ. αρ. Φ11/2/2743/17.9.2017 επιστολή της Διευθύντριας του Τομέα στον Πρόεδρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και κατατέθηκε στη συνέχεια στην αρμόδια επιτροπή υποβολής προτάσεων προγραμμάτων σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας).Παράλληλα, δημιουργούνται πολύ σημαντικά προβλήματα στην εξέλιξη των σπουδών των φοιτητών του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (που παρακολουθούν μέχρι και σήμερα το σχετικό Πρόγραμμα Σπουδών από το πρώτο εξάμηνο), ενώ θίγονται κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του, παρότι είναι διακριτά και δεν καλύπτονται από άλλα τμήματα.
    Η ίδρυση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικήςσ υνεπάγεται χωρίς καμία επιβάρυνση σε ανθρώπινους πόρους και υποδομές μία σειρά κρίσιμων πλεονεκτημάτων:
     θεραπεύει πλήρως τις συγκεκριμένες θεσμικές και επιχειρησιακές στρεβλώσεις σε σχέση με την ακαδημαϊκή και επιστημονική αυτοδυναμία των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
     καλύπτει την υψηλή ζήτηση για προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στα θεματικά πεδία της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής φροντίδας, της κοινωνικής στέγασης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
     ενδυναμώνει τον ερευνητικό ιστό της χώρας στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών
     κατοχυρώνει και αναβαθμίζει συνεργασίες και δίκτυα με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της αλλοδαπής
     δημιουργεί προϋποθέσεις αξιοποίησης υπερεθνικών πόρων από Διεθνείς Οργανισμούς και Ενώσεις
     ενισχύει έμπρακτα τις κοινωνικές προτεραιότητες του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε μία κρίσιμη περίοδο διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
    Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την ρητή θεσμοθέτηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στο άρθρο 2 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, που πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
    «1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
    αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
    ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
    γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
    δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης,
    εε) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
    στστ) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής».
    Παράλληλα, για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής και επιστημονικής αυτοδυναμίας των υπηρετούντων μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου4 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, που πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής:
    «1β) Συγκεκριμένα, τα μέλη Δ.Ε.Π. των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι. εντάσσονται στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως εξής:
    αα) Μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Αθήνας:
    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

    ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

    1. Εξυπηρετεί, επομένως, άμεσα το βασικό στόχο της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος σύμφωνα με τη ρύθμιση του άρθρου 1 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου είναι «η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας».

    2. Περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στους Οργανισμούς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και στους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

    3. Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 λειτουργεί ένα ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), που οδηγεί στην λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.), στο επιστημονικό πεδίο της Διοίκησης και Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (MscinHealthandSocialCareManagement).

    4. Την περίοδο 2000-2017 έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 60 ερευνητικά προγράμματα, αξιοποιώντας εθνικούς πόρους και επιχορηγήσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ.

    5. Από το 2015 έχει ιδρυθεί και λειτουργεί το πρώτο στην Ελλάδα Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Καινοτομίας, που προωθεί την διεπιστημονική έρευνα στο σύνθετο πεδίο της Κοινωνικής Καινοτομίας, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, της Ψυχικής Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Κοινωνικής Πρόνοιας και Φροντίδας, της Κοινωνικής Ένταξης και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

    6. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι:
    «1. Τμήματα αποκτούν αυτοδυναμία εφόσον: α) υπηρετούν σε αυτά τουλάχιστον οκτώ (8) μέλη Δ.Ε.Π., από τα οποία τουλάχιστον δύο (2) πρώτης βαθμίδας ή της βαθμίδας του αναπληρωτή και β) έχουν εγγραφεί σε αυτά φοιτητές».

    7. Βλ. σχετικά https://www.esos.gr/arthra/51807/me-diethnos-anagnorismena-epistimonika-….

    8. Επισημαίνεται ότι το γνωστικό αντικείμενο όλων των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δεν παρουσιάζει καμία συνάφεια με τα πεδία της διοίκησης επιχειρήσεων και του τουρισμού, καθώς αφορά το εντελώς διακριτό επιστημονικό πεδίο της κοινωνικής διοίκησης και τις ειδικές του εκφάνσεις (κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια και υγεία). Η ένταξη τους στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα απαξιώσει άμεσα το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους υπόβαθρο, στερώντας παράλληλα κρίσιμους ανθρώπινους πόρους από τον Ελληνικό ερευνητικό ιστό.

    Για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας

    Δρ. Μαρία Μητροσύλη,
    Αν. Καθηγήτρια – Διευθύντρια Τομέα

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 19:38 | ΑΝΝΑ

    Διαφωνώ απολύτως με ολο αυτο που προσπαθούν κάποιοι να κάνουν! Παίρνετε ένα όνομα βιοϊατρικές επιστήμες και το βάζετε στο ΠΔΑ χωρίς να καταλαβαίνουν οι φοιτητές τι θα περιλαμβάνει αυτο το τμήμα! Μας κοροϊδεύεται όλους! Λέγατε τόσο καιρό για αυτοδύναμο και αυτόνομο τμήμα ιατρικών εργαστηρίων και τώρα αλλάζεται γνώμη γιατί μπορείτε. Αυτο το τμήμα ειναι διεθνές αναγνωρισμένο και στο εξωτερικό με όνομα Biomedical science. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπερδεύεται τόσο πολυ τα πράγματα. 5 τμήματα μαζί με το όνομα αυτο ; Δεν κολλάει πουθενά! Πείτε εξαρχής οτι θα καταργήσουμε τμήματα της ΣΕΥΠ γιατί θελουμε να κάνουμε οικονομία και όχι θα έχουμε κατευθύνσεις και Αλλα ψέματα. Γι αυτο άλλωστε ψηφίσατε και τον νόμο Γαβρογλου. Μας εκβιάζεται λέγοντας μας μείνετε ΤΕΙ και θα σας παρέχουμε καθηγητές και χρήματα; Που αυτο δεν σας συμφέρει. Ολα ψέματα και καμία δημοκρατία! Δεν θελουμε 5 τμήματα μαζι ας το καταλάβετε επιτέλους μας κουράσατε!! Κύριε Γαβρογλου ελάτε στην θέση μας εχω δώσει πανελλήνιες για να μπω στο τμήμα ιατρικών εργαστηρίων γιατί λοιπόν ξαφνικά να μην ξέρω τι κάνω και που βρίσκομαι ; Τι θα σπουδάζω από το Σεπτέμβριο του 2018; Γι αυτο η Ελλάδα δεν θα πάει ποτέ μπροστά πάτε και καταστρέφεται το μέλλον αυτής της χώρας τους φοιτητές που στο μέλλον θα γίνουν επαγγελματίες και θα ενταχθούν στην κοινωνία

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 19:38 | Μανώλης Μανουράς

    -Το τμήμα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας είναι το μόνο στην Ελλάδα και καλύπτει απόλυτα όλους τους τομείς της ακτινολογίας.
    -Έχει αναγνώριση και ακαδημαϊκότητα σε 46 πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πτυχίο που δίνεται είναι επιπέδου 6.
    -Συνεργάζεται με ομότιμα τμήματα στο πλαίσιο των προγραμμάτων erasmus και το τμήμα είναι μέλος του erasmus radiographer group από το 1999.
    -Η εξέλιξη της τεχνολογίας του ακτινολογικού εξοπλισμού(CT,MRI,PET-CT,PET-MRI…) είναι ραγδαία και οι αρχές λειτουργίας αυτών των μέσων στηρίζεται στις ιονίζουσες ακτινοβολίες,οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και ΜΟΝΟ εμείς,οι φοιτητές του τμήματος,κατέχουμε την γνώση για αποτελεσματικό και ασφαλή χειρισμό τους.
    -Οι σπουδές μας συνδέονται άρρηκτα με τις ιατρικές και η συμβολή μας στην σύγχρονη ιατρική αλλά και τις επεμβατικές πράξεις είναι καθοριστική χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.
    Αυτά είναι απλά ένα δείγμα των όσων μπορούμε να προσφέρουμε.Σε περίπτωση όμως που πραγματοποιηθεί η συνένωση των 5 τμημάτων σε 1 σας παραθέτω ονομαστικά ορισμένα μειονεκτήματα:α)υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών μας αφού στο μηχανογραφικό θα αναγράφεται ο τίτλος Βιοϊατρικές Επιστήμες και δεν θα ξεκαθαρίζεται η κατεύθυνση(Ακτινολογία), έχοντας αρνητικές επιπτώσεις και στην εικόνα του τμήματος.
    β)Δυσκολία στην λειτουργία και στην ομαλή διοίκηση αυτού του υπερτμήματος αφού θα υπάρχει πολυφωνία και ο καθένας θα ενδιαφέρεται για την κατεύθυνση του αδιαφορώντας για την συλλογικότητα στα θέματα του τμήματος.
    Επιπλέον, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί ζήτημα περί παλαιών και νέων επιστημών δίνοντας προτεραιότητα σε σχολές όπως η νοσηλευτική ή η μαιευτική για να ανεξαρτητοποιηθούν.Η ακτινολογία είναι επιστήμη που έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στο πέρασμα των ετών ,που όμοιά της άλλες επιστήμες θα δουν πολύ δύσκολα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
    Το ιδανικό για το νεοσύστατο πανεπιστήμιο ήταν,είναι και θα είναι το τμήμα της Ακτινολογίας να είναι ανεξάρτητο ώστε να φέρει σε πέρας το τεράστιο έργο που επιτελεί στον χώρο της ιατρικής μακριά από σκοπιμότητες.
    Τέλος,το τμήμα είναι έτοιμο να ικανοποιήσει και το τυπικό κριτήριο για ανεξαρτητοποίηση του με την προσθήκη 8ου καθηγητή εν αντιθέσει με τμήματα που κέρδισαν την αυτονομία τους χωρίς να το πληρούν.
    Όλοι εμείς οι φοιτητές του τμήματος σας καλούμε να σκεφτείτε λογικά χωρίς εμμονές για το καλό όλων.
    Εκπτώσεις στην υγεία δεν γίνονται!!!

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 19:31 | Χρήστος Σοφιανός

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΏΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    κ. Υπουργέ,
    Η “εξαφάνιση” Εκπαιδευτικών Τμημάτων που είναι Διεθνώς αναγνωρισμένα, όπως των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (Biomedical Laboratory Scientists ή Medical Laboratory Technologists) που έχουν επιστημονικό, επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, σίγουρα δεν αποτελεί αναβάθμιση.
    Γιατί το μέλλον αυτών των επιστημόνων δεν χωρά στο νέο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μόνο στην Ελλάδα και με ποια λογική και κριτήρια δημιουργείτε ένα Τμήμα απροσδιόριστο (ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ);
    Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας και θεωρούμε ότι οποιαδήποτε τέτοια υποβάθμιση όχι μόνο θα αμποδίζει τους πολίτες της Ελλάδας να έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και εργαστηρίων, ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών όπως και όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι στην ΕΕ, αλλά πιθανότατα θα εμπόδιζε την κινητικότητα – Ελεύθερη κυκλοφορία αυτών των επαγγελματιών σε όλη την Ευρώπη, που είναι μια από τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ (89/48 21/ Δεκεμβρίου 1988 Οδηγία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων), αλλά και νομικά προβλήματα με την ονομασία και αναγνώριση των πτυχίων και επαγγελματικών προσόντων των ήδη ή μελλοντικών εργαζομένων επαγγελματιών υγείας. Επίσης εν δυνάμει προσβάλει και υποβαθμίζει τα επαγγελματικά – εργασιακά δικαιώματα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων.
    Το τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΌΝΟΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (Biomedical Laboratory Sciences) για τους εξής λόγους:
    1. Είναι το 3ο Τμήμα σε μόρια Εισαγωγής για το 2017), έχει τον απαιτούμενο αριθμό μελών ΔΕΠ και μεγάλο αριθμό φοιτητών εγγεγραμμένων στο Τμήμα.

    2. Ο επαγγελματικός και ακαδημαϊκός τίτλος μας στα περισσότερα μέρη του κόσμου είναι Βιοϊατρικός Εργαστηριακός Επιστήμονας (Biomedical Laboratory Scientist) ή Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων (Medical Laboratory Technologist), με Επίπεδο Επαγγελματικών Προσόντων 6 (Bachelor Degree), όπως φαίνεται και στην βάση Δεδομένων των νομικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    3. Οι Βιοϊατρικοί Εργαστηριακοί Επιστήμονες με τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις τους εργάζονται στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα (ως Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων) και το εξωτερικό (αναγνωρισμένοι ως Biomedical Laboratory Scientists) παρέχοντας κλινικές εργαστηριακές υπηρεσίες. Πολλοί από αυτούς εργάζονται επίσης σε κλινικά εργαστήρια, σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε κλινικά ερευνητικά προγράμματα.
    Η εκπαίδευση και η κατάρτιση τους καθιστούν το επάγγελμα μοναδικό σε σχέση με άλλα επαγγέλματα των ιατρικών εργαστηρίων όσον αφορά: τη γνώση στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας, την αξιολόγηση των προ-αναλυτικών συνθηκών και την επικύρωση της ιατρικής εργαστηριακής ανάλυσης. Εφαρμόζουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που έχουν σχέση με την εκτέλεση των εργαστηριακών εξετάσεων, εκτελούν και αξιολογούν το ποιοτικό αποτέλεσμά τους και αναλαμβάνουν ενυπόγραφα την ευθύνη εκτέλεσης του τεχνολογικού μέρους των εργαστηριακών εξετάσεων στα κάτωθι τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων: Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ιολογίας, Βιοχημικό, Αιμοδοσίας, Ανοσολογικό, Ιστοσυμβατότητας, Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοκρινολογικό, Τοξικολογικό, Παθολογικής Ανατομικής, Ογκολογικό, Κυτταρολογικό, Γενετικής, Μοριακής Βιολογίας, Πειραματόζωων, στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κύρια στα ιατρικά εργαστήρια των Δημοσίων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας), και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας (ιδιωτικά βιοπαθολογικά εργαστήρια, Διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία – κλινικές). Επίσης εργάζονται στην Βιο-ιατρική έρευνα και την εκπαίδευση. ΑΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΤΜΗΜΑ.

    4. Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων (ΠΕΤΙΕ) είναι μέλος των παρακάτω Διεθνών Οργανισμών, κατόπιν αξιολόγησης του καταστατικού της και των πτυχίων των επαγγελματιών Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων:
    EPBS – European Association for Professions in Biomedical Science, http://www.epbs.net
    IFBLS – International Federation of Biomedical Laboratory Science, http://www.ifbls.org και
    ASCP – American Society for Clinical Pathology, https://www.ascp.org/content

    Συμπερασματικά θα πρέπει να επανεξετάσετε την σύσταση και την δομή της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας. Η ομογενοποίηση επιστημών που έχουν άμεση σχέση με την δημόσια υγεία υποβαθμίζει την προσπάθεια αναβάθμισης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του δημοσίου συστήματος υγείας. Η υγεία και ευημερία των πολιτών μας εξαρτάται από την ύπαρξη αρμόδιων επιστημόνων στον τομέα αυτό και οι κυβερνήσεις σε χώρες που δεν έχουν εναρμονίσει την εκπαίδευση του Τεχνολόγου Ιατρικού Εργαστηρίων κινδυνεύουν να παραμείνουν πίσω στην πραγματικότητα που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 18:04 | Φοιτήτρια

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ!!

    θα δεχτούμε το τμήμα ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ να θυσιαστεί στον βωμό των μνημονίων.Διεκδικούμε ένα τμήμα ΑΥΤΟΝΟΜΟ με τις κατάλληλες υποδομές και κλιμα για την εκπαίδευση μας. Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την διεθνή μας αναγνώριση ως ένα αυτόνομο τμήμα. Σταματήστε να πλήττετε την υγεία

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 18:01 | Μπιθημητρης Ιωαννης

    Το συγκεκριμενο σχεδιο νομου ξεκιναει με την λαθος συγχωνευση των 5 τμηματων της ΣΕΥΠ σε 1 υπερτμημα τερας που ονομαζεται βιοατρικες επιστημες, 5 γνωστικα αντικειμενα ασχετα μεταξυ τους που δε συναδουν επ’ουδενι! το τμημα Ιατρικων εργαστηριων που παραγει αποφοιτους που τροφοδοτουν εργαστηρια δημοσια και ιδιωτικα χανει την ταυτοτητα του και τον χαρακτηρα του. Κατα πρωτον η ακαδημαικη εκπαιδευση και η γνωση που εχει αναγκη ο τεχνολογος μειωνεται λογω του κοινου προγραμματος των 2-4 εξαμηνων που αναγκαστικα θα εχει το νεο υπερτμημα, τα επαγγελματικα δικαιωματα των νεων αποφοιτων δεν ξερουμε ποια θα ειναι, οπως επισης και η υποδοχη τους στην αγορα εργασιας που δεν θα γνωριζει τους βιοιατρικους επιστημονες. Θετικη μεν η πανεπιστημιοποιηση της ΣΕΥΠ Αθηνας αλλα απαραδεκτη η συγχωνευση των 5 κλαδων σε ενα τμημα . Διατηρηση της αυτονομιας του τμηματος Ιατρικων Εργαστηριων στο νεοσυστατο Π.Δ.Α !

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 17:42 | Στεργιόπουλος Χρήστος

    Είναι εύλογο ερώτημα πως το τμήμα των Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας το οποίο καλύπτει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια και έχει την δυνατότητα αυτοδυναμίας με τα 20 μέλη Δ.Ε.Π να καταργείται, και άλλα τμήματα με λιγότερα από τα μισά να παραμένουν αυτοδύναμα..? Σε όλον τον κόσμο λόγω του ταχύτατα εξελισσόμενου επιστημονικού πεδίου της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ δημιουργούνται αντίστοιχα τμήματα. Το υπουργείο ΜΑΣ πρωτοτυπεί και καταργεί το τμήμα των Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας το οποίο δεν έχει άλλο ομότιτλο στην ανώτατη εκπαίδευση..

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 17:30 | Φοιτήτρια

    Αγαπητέ υπουργέ.. πως γίνεται ένα τμήμα όπως τα ιατρικά εργαστήρια που πληρεί όλα τα απαραίτητα για να αποτελεί ένα αυτόνομο και αυτοδύναμο τμήμα να συγχωνεύεται με άλλα 4 και να υποβαθμίζεται τόσο πολύ;; Πώς γίνεται να θεωρείται ισάξιους εκείνους που αγωνίζονται για την υγεία κάποιων ανθρώπων και αποτελούν μεγάλο κομμάτι της υγείας με εκείνους που ασχολούνται με την αισθητική ή την οπτική;; Γιατί τέτοια υπονόμευση; Τέτοια υποβάθμιση; Είναι αδιανόητο να θεωρείται σωστή αυτή την πράξη για την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων… Θέλουμε τα δικαιώματα μας και την αυτονομία του τμήματος μας!!! Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα σωστό και δίκαιο μέλλον!!!

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 17:28 | Φοιτήτρια τεχνολογίας γραφικών τεχνών

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας, Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα. Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα. Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 17:12 | Αφροδίτη

    Κύριε Υπουργέ,

    Όντας φοιτήτρια του μοναδικού τετράχρονου τμήματος στη χώρα μας Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας θεωρώ πως η πράξη να συγχωνευτεί με σχολές που το αντικείμενό τους είναι εντελώς διαφορετικό και ασύμβατο με το δικό μας είναι ανεπίτρεπτο!
    Έχοντας εργασθεί στα πλαίσια των εργαστηριακών ασκήσεων σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας μας,κάτω και από πολύ δύσκολες συνθήκες ( ελλείψεις μηχανημάτων, προσωπικού) θεωρώ απαραίτητο να διατηρηθούν τα τέσσερα χρόνια απαιτούμενων σπουδών και γνώσεων στη σχολή Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας!
    Το αντικείμενο είναι πολύ ιδιαίτερο και απαιτητικό αλλά πάνω απ’όλα ενδιαφέρον με πολλές προοπτικές και τομείς και μπορεί κάθε φοιτητής αυτής της σχολής να το επιβεβαιώσει, καθώς απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις όχι μόνο στον χειρισμό μηχανημάτων ή για την επιστήμη της φυσικής και της χημείας
    αλλά κυρίως και γνώσεις ως προς την ανθρώπινη ζωή,ανατομία, υγεία και ύπαρξη,γνώσεις που απαιτούν τα τέσσερα αυτά χρόνια σπουδών ξεκάθαρα!
    Θα περίμενε κανείς ότι στα πλαίσια αναβάθμισης ένα τέτοιο μοναδικό τμήμα σε όλη την Ελλάδα θα διατηρούσε την αυτονομία του και θα εξελισσόταν σε ακόμα καλύτερο!
    Μην αφήσετε να συμβεί το αντίθετο γιατί είναι κρίμα για μια σχολή αναγνωρισμένη τόσο η ίδια όσο και οι επαγγελματίες που βγάζει σε Ελλάδα και εξωτερικό, να βρεθεί ανύπαρκτη και ανεπαρκής.

    Με εκτίμηση,

    Αφροδίτη Πετροχείλου

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 16:58 | Μανώλης Α. Ακτινολογία-Ακτινοθεραπεία

    Ως φοιτητής του Τμήματος δεν διαφωνώ με την Πανεπιστημιοποιηση του ιδρύματος αλλά το κριτήριο της αυτοδυναμίας του κάθε Τμήματος σε καθηγητές δεν θα έπρεπε να αποτελέσει κριτήριο για την συγχώνευση των τμημάτων.Τωρα πιο συγκεκριμένα για το τμήμα Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπείας θεωρώ ότι δεν πρέπει να συγχωνευθει με τα υπόλοιπα τμήματα καθώς όχι μόνο επειδή είναι μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα αλλά και κατά βάση αφού συγχωνευθει

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 16:58 | Νίκος Βασιλάκης

    Αυτόνομο τμήμα ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας στο ΠΔΑ. Ως φοιτητής του τμήματος ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας θεωρώ πως πρέπει και είναι αναγκαίο το τμήμα μου να παραμείνει αυτόνομο. Η συνένωση του με τα άλλα 4 τμήματα που προτείνετε δεν είναι δυνατή καθώς διαφέρουν εντελώς τα γνωστικά τους αντικείμενα. Ο τεχνολόγος ακτινολόγος ακτινοθεραπευτής παρακολουθεί μαθήματα ακτινοφυσικής,ιατρικής απεικόνισης,πυρηνικής ιατρικής,ακτινοτεχνολογίας,ακτινοθεραπευτής ογκολογίας, θεραπείας με ραδιοφάρμακα κ.α . Παράλληλα έρχεται σε άμεση επαφή με ασθενείς και αποτελεί απαραίτητο συνεργάτη των ιατρών σε χώρους όπως χειρουργεία, ογκολογικές κλινικές και γενικότερα σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας. Ο ακτινολόγος ακτινοθεραπευτής χειρίζεται αποκλειστικά ακτινοδιαγνωστικά και ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα : αξονικό τομογράφο ,μαγνητικό τομογράφο,γραμμικό επιταχυντή,γ κάμερα και πολλά άλλα. Είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων που περιλαμβάνονται στο γνωστικό αντικείμενο της ιατρικής απεικόνισης,της πυρηνικής ιατρικής και της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας. Επίσης συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών εφαρμογών. Η επιστήμη της ακτινολογίας- ακτινοθεραπείας είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμη και το τμήμα μου συνεργάζεται τόσο με πανεπιστήμια της ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και με ενώσεις παγκόσμιας εμβέλειας. Από το Σεπτέμβριο του 2004 το τμήμα ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας συμμετέχει στο θεματικό δίκτυο ανώτατης εκπαίδευσης για τεχνολόγους ακτινολόγους στην Ευρώπη HERN. Επιπροσθέτως ο τεχνολόγος ακτινολόγος ακτινοθεραπευτής χειρίζεται ιοντίζουσες ακτινοβολίες οι οποίες εάν δεν διαχειριστούν σωστά και με μεγάλη προσοχή μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς. Το τμήμα για όλους αυτούς του λόγους αλλά και για πολλούς άλλους θεωρώ πως πρέπει να παραμείνει αυτόνομο. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας του ΠΔΑ αλλά κατά της συγχώνευσης μας με άλλα τμήματα.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 16:49 | Μαργαρίτα

    Πως είναι δυνατόν η σχολή ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας να συγχωνεύεται με σχολές χωρίς κανένα κοινό επαγγελματικό προσανατολισμό; Πως γίνεται οι φοιτητές μέσα σε δυο έτη να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια και γνώσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος; Το μοναδικό τμήμα της Ελλάδας το οποίο ασχολείται με ακτινοβολίες να χάνει την αυτονομία του και ουσιαστικά να υποβαθμίζεται; Είναι ξεκάθαρο ότι η υλοποίηση του πλάνου δημιουργίας βιοϊατρικών επιστημών θα είναι αρνητικό για τους σπουδαστές του τμήματος!!!

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 16:35 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Tο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας θα έχει κατευθύνσεις; και αν ναι, ποιες;

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 16:17 | Δημητρα

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δ.ΑΤΤΙΚΗΣΔε θα πρέπει να αγνοηθούν τα παρακάτω:1. Στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας υπηρετούν δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04-08-17.2. Ο τίτλος που αποκτά ο απόφοιτος του Τμήματος είναι ισότιμος/αντίστοιχος σύμφωνα με τον ΔΟΑΤΑΠ με αυτόν, που απονέμεται από διεθνώς αναγνωρισμένα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική καταξιωμένα στον επιστημονικό χώρο Πανεπιστήμια. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:• Bachelor in Biomedical Sciences: (Abertay University, Cardiff University, De Montfort University, Durham University, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, Imperial College London, Keele University, Lancaster University, Leeds Beckett University, Liverpool John Moores University, Northumbria University, Nottingham Trent University, Swansea University, Teesside University, The University of Edinburgh, The University of Hertfordshire, The University of Manchester, University of Aberdeen, University of Chester, University of Dundee, University of East Anglia, University of East London, University of Essex, University of Lincoln, University of Roehampton, University of Surrey, University of Sussex, University of the West of Scotland, University of Warwick, University of Worcester, Vrije Universiteit Amsterdam e.t.c.)• Bachelor in Medical Laboratory Sciences: (California State University Sacramento, Colorado State University, Grand Valley State University, La Sierra University, Lake Superior State University, Lewis University, Marist College, Marquette University, Michigan State University, Murray State University, Oakland University, Oklahoma City University, Southwestern Oklahoma State University, Suny Cortland, Texas A&M University-Corpus Christi ,University of South Alabama e.t.c.).3. Το ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, όπως φαίνεται από αναγνωρισμένες διεθνείς βάσεις δεδομένων (Scopus, κ.α.), αποδεικνύεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Από αξιόπιστους δείκτες αναδεικνύεται περισσότερο η αξία αυτού του επιστημονικού έργου, δεδομένου του μικρού αριθμού μόνιμων μελών ΔΕΠ, αλλά και της μη εκπόνησης αυτοδύναμων διδακτορικών διατριβών, μέχρι σήμερα. Eνδεικτικά:• Ο συνολικός συντελεστής απήχησης (impact factor) των δημοσιευμένων εργασιών των μελών ΔΕΠ του Τμήματος σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους και βαθμού δυσκολίας καταγράφεται στο 811,180.• Ο Μέσος όρος impact factor/εργασία ισούται με 3,537.4. Αυτή η ιδιαιτέρα υψηλού επιπέδου ερευνητική εργασία, πραγματοποιείται σε ισότιμη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια ή/και ερευνητικά κέντρα εσωτερικού και εξωτερικού, αξιοποιώντας παράλληλα την αναβαθμισμένη υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων του Τμήματος.5. Τέλος και παράλληλα με τις ερευνητικές δραστηριότητες το Τμήμα κατάφερε να ιδρύσει τα τελευταία χρόνια, δύο (2) αυτοδύναμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που υλοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία.Με βάση τα παραπάνω, δεν πρέπει να τίθεται στον όποιο προβληματισμό ούτε η ακαδημαϊκότητα ούτε η αυτοδυναμία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.Επιπλέον τα τμήματα με τα οποία συνχονεύονται τα ιατρικά εργαστήρια δεν έχουν καμοία σχέση ως προς τον επιστημονικό τους γνώμονα ! Τα ιατρικά εργαστήρια πρέπει να είναι αυτόνομα , η συνχόνευση αυτή των ιατρικών εργαστηρίων ειναι απαραδεκτη !! Θα σας παρακαλούσα να αναθεωρήσετε και να κάνετε το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων αυτόνομο, αυτοδυναμο και ανεξαρτητο εντος του πανεπιστημιου Δ.Αττικής !!

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 16:08 | Βάρλας Ηλίας

    1. Στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας υπηρετούν δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04-08-17.
    2. Ο τίτλος που αποκτά ο απόφοιτος του Τμήματος είναι ισότιμος/αντίστοιχος σύμφωνα με τον ΔΟΑΤΑΠ με αυτόν, που απονέμεται από διεθνώς αναγνωρισμένα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική καταξιωμένα στον επιστημονικό χώρο Πανεπιστήμια. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:
    • Bachelor in Biomedical Sciences: (Abertay University, Cardiff University, De Montfort University, Durham University, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, Imperial College London, Keele University, Lancaster University, Leeds Beckett University, Liverpool John Moores University, Northumbria University, Nottingham Trent University, Swansea University, Teesside University, The University of Edinburgh, The University of Hertfordshire, The University of Manchester, University of Aberdeen, University of Chester, University of Dundee, University of East Anglia, University of East London, University of Essex, University of Lincoln, University of Roehampton, University of Surrey, University of Sussex, University of the West of Scotland, University of Warwick, University of Worcester, Vrije Universiteit Amsterdam e.t.c.)
    • Bachelor in Medical Laboratory Sciences: (California State University Sacramento, Colorado State University, Grand Valley State University, La Sierra University, Lake Superior State University, Lewis University, Marist College, Marquette University, Michigan State University, Murray State University, Oakland University, Oklahoma City University, Southwestern Oklahoma State University, Suny Cortland, Texas A&M University-Corpus Christi ,University of South Alabama e.t.c.).
    3. Το ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, όπως φαίνεται από αναγνωρισμένες διεθνείς βάσεις δεδομένων (Scopus, κ.α.), αποδεικνύεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Από αξιόπιστους δείκτες αναδεικνύεται περισσότερο η αξία αυτού του επιστημονικού έργου, δεδομένου του μικρού αριθμού μόνιμων μελών ΔΕΠ, αλλά και της μη εκπόνησης αυτοδύναμων διδακτορικών διατριβών, μέχρι σήμερα. Eνδεικτικά:
    • Ο συνολικός συντελεστής απήχησης (impact factor) των δημοσιευμένων εργασιών των μελών ΔΕΠ του Τμήματος σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους και βαθμού δυσκολίας καταγράφεται στο 811,180.
    • Ο Μέσος όρος impact factor/εργασία ισούται με 3,537.
    4. Αυτή η ιδιαιτέρα υψηλού επιπέδου ερευνητική εργασία, πραγματοποιείται σε ισότιμη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια ή/και ερευνητικά κέντρα εσωτερικού και εξωτερικού, αξιοποιώντας παράλληλα την αναβαθμισμένη υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων του Τμήματος.
    5. Τέλος και παράλληλα με τις ερευνητικές δραστηριότητες το Τμήμα κατάφερε να ιδρύσει τα τελευταία χρόνια, δύο (2) αυτοδύναμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που υλοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία.

    Τα ανωτέρω τα έχει γράψει κι άλλος συνάδελφος αλλά τα ξαναδημοσιεύω γιατί αν τα δείτε αρκετές φορές στο υπουργείο ίσως σας μείνει κάτι.
    Είναι γεγονότα και αντιπροσωπεύουν την θέση που κατέχει ο κλάδος μας σε χώρες πολύ περισσότερο καταρτισμένες σε επιστημονικό αλλά και εκπαιδευτικό επίπεδο. Επειδή στην Ελλάδα ασχολούμαστε πολύ με τίτλους και όχι με την ουσία, να γνωρίζετε πως οποιαδήποτε αλλαγή στο αντικείμενο σπουδών θα έχει αντίκτυπο πρωτίστως στο χώρο της υγείας και μετά στο τι θα γράφει ένα χαρτί που παίζει το ρόλο του πτυχίου.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:51 | φοιτητρια

    το τμημα Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπεις επιβαλλεται να παραμεινει αυτονομο.Περαν το οτι ημαστε το μοναδικο τμημα σε ολη την Ελλαδα,ειναι ανεπιτρεπτω 5 σχολες να συνγχωνευονται μεταξυ τους ενω εχουνε μεγαλες διαφορες μεταξυ τους στον επαγγελματικο προσανατολισμο του!Σαν φοιτητρια του τμηματος Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπεια ζηταω την αυτονομια του τμηματος μου!

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:36 | Αποστόλου Νικόλαος

    Η μετεξέλιξη του Ιδρύματος μας σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί αναμφισβήτητα μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της Παιδείας. Κάθε μεταρρύθμιση όμως πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον κάθε παράγοντα που επηρεάζεται. Το τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας είναι το μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα που παρέχει εκπαίδευση στην επιστήμη της Ακτινοτεχνολογίας, καλύπτει τους τομείς της Ιατρικής Απεικόνισης, της Πυρηνικής Ιατρικής και της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για ενα τμήμα πολυδιάστατο και με μοναδικό γνωστικό αντικείμενο, το οποίο δεν μπορεί να συγκριθεί με κάποιο άλλο τμήμα της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας. Η συγχώνευση του με κάποιο άλλο τμήμα δεν έχει λογική βάση και μονο κακό μπορεί να προκαλέσει. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν ανεξάρτητα τμήματα Ακτινολογίας, κανένα δεν είναι κατεύθυνση κανενός τμήματος. Ζητούμε την αυτονομία μας, την ύπαρξη ανεξάρτητου και αυτοδύναμου τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

    Ο εκπρόσωπος των φοιτητών του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας
    Αποστόλου Νικόλαος

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:35 | Ελιο Πριφτη

    Καλησπέρα! Το τμήμα ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας θα ΠΡΕΠΕΙ να ειναι αυτόνομο καθώς ειναι το μοναδικό τμήμα σε ολη την Ελλαδα σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Επισης δεν μπορείται να το βάλετε μαζι με αισθητική και τα υπόλοιπα καθώς ο τεχνολόγος ακτινολόγος εχει να κανει με ατομα που πάσχουν απο καποιο προβλημα υγείας και έρχονται στον ακτινολόγο ωστε με την βοηθεια της ακτινογραφίας και του γιατρού να γινει μια διάγνωση.Ας μην αναφέρω την ακτινοθεραπεία που ειναι ενας τρόπος θεραπείας απο καρκίνο το οποίο θέμα ειναι παρα πολυ σοβαρό. Οποτε ξανά σκέφτεται λιγο και δώστε βάση στο ποιο τμήμα εχει να κανει με σοβαρή ανθρώπινη υγεια και ποιο οχι. Ευχαριστω !!

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:27 | Κατερίνα Νέρρη

    ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

    Ένα επιπλέον σύντομο σχόλιο στα αναλυτικά και εμπεριστατωμένα που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί, από πολλούς συναδέλφους, για την ακαδημαϊκότητα και αυτοδυναμία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σχετικά με:

    • Τη μακρόχρονη καταξίωση και συμβολή της συγκεκριμένης υγειονομικής ειδικότητας στην εργαστηριακή διάγνωση,

    • Την πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών και επιστημονικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και

    • Το ερευνητικό/επιστημονικό έργο των μελών ΔΕΠ του Τμήματος.

    Δε θα πρέπει να αγνοηθούν και τα παρακάτω:

    1. Στο Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας υπηρετούν δεκατρία (13) μέλη ΔΕΠ από τα οποία τέσσερα (4) πρώτης βαθμίδας, ένα (1) στη βαθμίδα του Αν. Καθηγητή, πέντε (5) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή και τρία (3) στη βαθμίδα του Λέκτορα. Ως γνωστόν το Τμήμα κατοχυρώνει την αυτοδυναμία του σύμφωνα με το άρθρο 11 – Αυτοδυναμία Τμημάτων και Σχολών – του Ν. 4485/ ΦΕΚ 114/04-08-17.

    2. Ο τίτλος που αποκτά ο απόφοιτος του Τμήματος είναι ισότιμος/αντίστοιχος σύμφωνα με τον ΔΟΑΤΑΠ με αυτόν, που απονέμεται από διεθνώς αναγνωρισμένα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική καταξιωμένα στον επιστημονικό χώρο Πανεπιστήμια. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

    • Bachelor in Biomedical Sciences: (Abertay University, Cardiff University, De Montfort University, Durham University, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, Imperial College London, Keele University, Lancaster University, Leeds Beckett University, Liverpool John Moores University, Northumbria University, Nottingham Trent University, Swansea University, Teesside University, The University of Edinburgh, The University of Hertfordshire, The University of Manchester, University of Aberdeen, University of Chester, University of Dundee, University of East Anglia, University of East London, University of Essex, University of Lincoln, University of Roehampton, University of Surrey, University of Sussex, University of the West of Scotland, University of Warwick, University of Worcester, Vrije Universiteit Amsterdam e.t.c.)

    • Bachelor in Medical Laboratory Sciences: (California State University Sacramento, Colorado State University, Grand Valley State University, La Sierra University, Lake Superior State University, Lewis University, Marist College, Marquette University, Michigan State University, Murray State University, Oakland University, Oklahoma City University, Southwestern Oklahoma State University, Suny Cortland, Texas A&M University-Corpus Christi ,University of South Alabama e.t.c.).

    3. Το ερευνητικό έργο των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, όπως φαίνεται από αναγνωρισμένες διεθνείς βάσεις δεδομένων (Scopus, κ.α.), αποδεικνύεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Από αξιόπιστους δείκτες αναδεικνύεται περισσότερο η αξία αυτού του επιστημονικού έργου, δεδομένου του μικρού αριθμού μόνιμων μελών ΔΕΠ, αλλά και της μη εκπόνησης αυτοδύναμων διδακτορικών διατριβών, μέχρι σήμερα. Eνδεικτικά:

    • Ο συνολικός συντελεστής απήχησης (impact factor) των δημοσιευμένων εργασιών των μελών ΔΕΠ του Τμήματος σε αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους και βαθμού δυσκολίας καταγράφεται στο 811,180.

    • Ο Μέσος όρος impact factor/εργασία ισούται με 3,537.

    4. Αυτή η ιδιαιτέρα υψηλού επιπέδου ερευνητική εργασία, πραγματοποιείται σε ισότιμη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια ή/και ερευνητικά κέντρα εσωτερικού και εξωτερικού, αξιοποιώντας παράλληλα την αναβαθμισμένη υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων του Τμήματος.

    5. Τέλος και παράλληλα με τις ερευνητικές δραστηριότητες το Τμήμα κατάφερε να ιδρύσει τα τελευταία χρόνια, δύο (2) αυτοδύναμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που υλοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία.

    Με βάση τα παραπάνω, δεν πρέπει να τίθεται στον όποιο προβληματισμό ούτε η ακαδημαϊκότητα ούτε η αυτοδυναμία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:17 | σωτηρια σρ

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
    Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
    Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
    Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
    Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:15 | Παναγιώτης Χαμέτης

    ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
    Που είναι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;
    Τι έχετε να απαντήσετε σχετικά με:
    1.Τη μακρόχρονη καταξίωση και συμβολή της συγκεκριμένης υγειονομικής ειδικότητας στην εργαστηριακή διάγνωση;
    2.Την πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών και επιστημονικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;
    3.Το ερευνητικό και επιστημονικό έργο των μελών ΔΕΠ του Τμήματος;
    4.Γιατί δεν αγνοήθηκαν τα ακαδημαϊκά κριτήρια που ορίζει η τρέχουσα νομοθεσία για την ένταξη ενός τμήματος στο νέο Πανεπιστήμιο;Ο τίτλος που αποκτά ο απόφοιτος του Τμήματος είναι ισότιμος/αντίστοιχος σύμφωνα με τον ΔΟΑΤΑΠ με αυτόν, που απονέμεται από διεθνώς αναγνωρισμένα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική καταξιωμένα στον επιστημονικό χώρο Πανεπιστήμια. Γιατί αγνοήθηκαν τα παρακάτω ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;
    •Bachelor in Biomedical Sciences: (Abertay University, Cardiff University, De Montfort University, Durham University, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, Imperial College London, Keele University, Lancaster University, Leeds Beckett University, Liverpool John Moores University, Northumbria University, Nottingham Trent University, Swansea University, Teesside University, The University of Edinburgh, The University of Hertfordshire, The University of Manchester, University of Aberdeen, University of Chester, University of Dundee, University of East Anglia, University of East London, University of Essex, University of Lincoln, University of Roehampton, University of Surrey, University of Sussex, University of the West of Scotland, University of Warwick, University of Worcester, Vrije Universiteit Amsterdam e.t.c.)
    •Bachelor in Medical Laboratory Sciences: (California State University Sacramento, Colorado State University, Grand Valley State University, La Sierra University, Lake Superior State University, Lewis University, Marist College, Marquette University, Michigan State University, Murray State University, Oakland University, Oklahoma City University, Southwestern Oklahoma State University, Suny Cortland, Texas A&M University-Corpus Christi ,University of South Alabama e.t.c.).Πώς διασφαλίσατε την ακαδημαϊκότητα και την αυτοδυναμία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:14 | ΜΗΤΣΙΑ

    ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

    Ένα υπάρχων τμήμα το οποίο στελεχώνει με πολλά άτομα τόσο την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια υγεία όσο και τα ερευνητικά προγράμματα, κρίνετε ωφέλιμο να συγχωνευτεί με άλλα τέσσερα τμήματα που αφορούν την υγεία μεν αλλά δεν έχουν καμία συνάφεια με το αντικείμενο δε;
    Επίσης πως μπορεί ένα υψηλόβαθμο τμήμα με εργαστιακή αποκατάσταση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό να βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση με κίνδυνο απώλειας επαγγελματικών δικαιωμάτων και υποβάθμισης.
    Ακόμα και τα Βασικά ιατρικά μαθήματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κοινά, προσεγγίζονται με διαφορετικό χαρακτήρα ανά σχολή, οπότε κρίνουμε ότι είναι ακατάλληλη μια τέτοια ρύθμιση.
    Αν θέλετε πραγματική αναβάθμιση μεριμνήστε ώστε εντός των Ιατρικών εργαστηρίων που καλύπτει ήδη μία πολύ μεγάλη έκταση γνωστικών αντικειμένων να μπει μια ειδικότητα το τελευταίο εξάμηνο που θα προσδίδει εξειδίκευση.

    Παρακαλώ πολύ όπως πραγματοποιηθεί η ίδρυση αυτοδύναμου τμήματος Ιατρικών εργαστηρίων.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:13 | Παναγιώτης Χαμέτης

    ΕΧΝΟΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
    Που είναι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;
    Τι έχετε να απαντήσετε σχετικά με:
    1.Τη μακρόχρονη καταξίωση και συμβολή της συγκεκριμένης υγειονομικής ειδικότητας στην εργαστηριακή διάγνωση;
    2.Την πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών και επιστημονικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;
    3.Το ερευνητικό και επιστημονικό έργο των μελών ΔΕΠ του Τμήματος;
    4.Γιατί δεν αγνοήθηκαν τα ακαδημαϊκά κριτήρια που ορίζει η τρέχουσα νομοθεσία για την ένταξη ενός τμήματος στο νέο Πανεπιστήμιο;Ο τίτλος που αποκτά ο απόφοιτος του Τμήματος είναι ισότιμος/αντίστοιχος σύμφωνα με τον ΔΟΑΤΑΠ με αυτόν, που απονέμεται από διεθνώς αναγνωρισμένα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική καταξιωμένα στον επιστημονικό χώρο Πανεπιστήμια. Γιατί αγνοήθηκαν τα παρακάτω ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;
    •Bachelor in Biomedical Sciences: (Abertay University, Cardiff University, De Montfort University, Durham University, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, Imperial College London, Keele University, Lancaster University, Leeds Beckett University, Liverpool John Moores University, Northumbria University, Nottingham Trent University, Swansea University, Teesside University, The University of Edinburgh, The University of Hertfordshire, The University of Manchester, University of Aberdeen, University of Chester, University of Dundee, University of East Anglia, University of East London, University of Essex, University of Lincoln, University of Roehampton, University of Surrey, University of Sussex, University of the West of Scotland, University of Warwick, University of Worcester, Vrije Universiteit Amsterdam e.t.c.)
    •Bachelor in Medical Laboratory Sciences: (California State University Sacramento, Colorado State University, Grand Valley State University, La Sierra University, Lake Superior State University, Lewis University, Marist College, Marquette University, Michigan State University, Murray State University, Oakland University, Oklahoma City University, Southwestern Oklahoma State University, Suny Cortland, Texas A&M University-Corpus Christi ,University of South Alabama e.t.c.).Πώς διασφαλίσατε την ακαδημαϊκότητα και την αυτοδυναμία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:11 | Φοιτήτρια

    ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Ένα τμήμα μοναδικό στην Ελλάδα, με διεθνή αναγνώριση και με πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες, οι οποίες ουδε μια σχέση έχουν με τις αρμοδιότητες των υπολοίπων τμημάτων με τα οποία συγχωνεύεται. Απαιτούμε 1)ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, 2)ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΤΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΜΑΣ.ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ. Δεν θα δεχτούμε να γίνουμε φοιτητές δεύτερης κατηγορίας ούτε τους τραμπουκισμούς του υπουργείου για να παραμείνουμε ΤΕΙ. ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ και διεκδικούμε την αυτοδυναμία που τόσο μας αξίζει όπως τα τμήματα της νοσηλευτικής και μαιευτικής. Δεν θα δεχτούμε να χαντακώσουμε την εκπαίδευση μας η οποια διαφερει ΕΝΤΕΛΩΣ απο την εκπαίδευση των υπολοίπων τμημάτων επι συγχώνευση.
    ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΕΙΝΑΙ
    Ε Π Ι Τ Υ Χ Ι Ε Σ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΟΠΟ, ΚΟΠΟΙ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 15:03 | ΣΙΟΥΜΑΛΑ ΜΑΡΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, Msc

    Στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί δεν αναφέρεται πουθενά η σχολή ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.
    Έχετε σκοπό να αποδυναμώσετε ένα τμήμα που παρέχει υψηλή εκπαίδευση και κατάρτιση με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι του να μπορούν να απασχοληθούν επάξια σε εργαστήρια τόσο στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα καθώς σε πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα.

    Τα επαγγελμστικά δικαιώματα των αποφοίτων θα παραμείνουν τα ίδια;

    Το πτυχίο μας θα εχει αναγνωρισιμότητα στο εξωτερικό όπως έιχε μέχρι τώρα που είαμστε αναγνωρισμένοι ως Biomedical Laboratory Scientists ή Medical laboratory Technologists);

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 14:43 | Φοιτητης

    Ακτινολογια-Ακτινοθεραπεια το μοναδικο τμημα στην Ελλαδα,πρεπει να παραμεινει αυτονομο χωρις καμια συχωνευση κ.Υπουργε.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 14:34 | Αναστασια Παγουλατου

    Τι θα γινει επιτελους με τα ιατρικα εργαστηρια;;Που εντασσονται στο νεο νομοσχεδιο;; ποια ειναι τα επαγγελματικα δικαιωματα;

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 14:28 | ΜΑΓΔΑ Μ.

    ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

    – Tο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας λόγω της σπουδαιότητας του πρέπει να είναι μόνο του ως διάδοχο του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας κι όχι συγχωνευμένο με άλλες σχολές άλλων αντικειμένων

    – Tο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας θα έχει κατευθύνσεις; και αν ναι, ποιες;

    – Tο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επιστημών Υγείας να έχει περίγραμμα σπουδών όμοιο με τα αντίστοιχα του εξωτερικού
    – Αναφέρονται οι έδρες των τμημάτων καθορίζονται με Υ. Α. αλλά όχι το περίγραμμα σπουδών

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 14:28 | Τσοπέης Μιχάλης

    Ιδρυση αυτόνομου τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας
    Ως ενεργός φοιτητής του Τμηματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας αιτόμαι την ίδρυση αυτόνομου τμήματος της σχολης στο επερχόμενο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, παρέχοντας τα εξής επιχειρήματα:
    i) Η πανελλαδική μοναδικότητα του Τμήματος: Το τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας του ΤΕΙ Αθηνών είναι μοναδικό του είδους του στις δημόσιες σχολές της χώρας. Αν χαθεί το τμήμα, ως «μέλος» ενός γενικού και απροσδιόριστου τμήματος υπάρχει κίνδυνος ελάττωσης ή και ολοκληρωτικής απουσίας του ενδιαφέροντος προς τη σχολή και το επάγγελμα από τους μέλλοντες φοιτητές
    ii) Πλήρης απουσία σχετικότητας του αντικειμένου ενασχόλησης μεταξύ του τμήματος και των υπόλοιπων τμημάτων που θα αποτελέσουν το τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών.
    iii) Η σημαντικότητα του επαγγέλματος: Παίρνω το θάρρος να θυμίσω στον κύριο Υπουργό την επίπτωση που θα έχει αυτή η συγχώνευση στο εργατικό δυναμικό που αποτελεί τον κλάδο των Τεχνολόγων Ακτινολόγων ανά την Ελλάδα. Συγχωνεύοντας τα τμήματα σε ένα μειώνεται ο αριθμός των Τεχνολόγων που αποφοιτούν ετησίως, μειώνοντας έτσι το εργατικό δυναμικό σε ένα αναγκαίο στον κλάδο της Ιατρικής και της Δημόσιας Υγείας επάγγελμα, το οποίο όπως προαναφέρεται στο επιχείρημα i έχει μόνο μια δημόσια σχολή πανελλαδικώς.
    iv) Η έντονη αντίδραση των ενεργών φοιτητών σε μαζικό αριθμό: Η γενική αντίδραση που δημιουργείται στον κλάδο μας ενάντια στη Πρόταση της συγχώνευσης μπορεί να προκαλέσει τη πλήρη απογοήτευση και την εγκατάλειψη των προπτυχιακών σπουδών από τους τρέχοντες φοιτητές και φοιτήτριες, αποκαρδιώνοντας έτσι και μαθητές που ευελπιστούν να ενταχθούν στο τμήμα μετά τη Λυκειακή τους φοίτηση.
    Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπ’όψιν και ελπίζοντας να εισακουσθούμε όλοι οι φοιτητές του τμήματος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας, προτείνω την ίδρυση ανεξάρτητου τμήματος, λόγω της παλαιότητας του, της μοναδικότητας του και της πλήρους διαφοράς του από τα τμήματα με τα οποία βλέπεται να συγχωνευθεί. Για το καλό της σχολής και του επαγγέλματος τκυ Τεχνολόγου Ακτινολόγου.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 14:17 | Μαρία Μητροσύλη

    ΙΔΡΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας χαιρετίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επισημαίνει, όμως, για λόγους ιστορικής συνέχειας και αποκατάστασης της ακαδημαϊκής τάξης, ότι το υπό διαβούλευση κείμενο του Σχεδίου Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» δεν λαμβάνει υπόψη στο άρθρο 2 παρ. 1 μία σειρά ομόφωνων αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων της ακαδημαϊκής κοινότητας (υπ. αρ. 5/18.9.2017 Απόφαση του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων) και της διοίκησης (υπ. αρ. 9/22.11.2017 Απόφαση της Συγκλήτου) του ΤΕΙ Αθήνας, τα οποία εισηγήθηκαν – στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας εσωτερικής διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων – την ίδρυση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Η ίδρυση του αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης προτάθηκε από το ΤΕΙ Αθήνας με γνώμονα την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (1) και την ενδυνάμωση της συμβολής του στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς θα αποτελέσει το πρώτο αυτοδύναμο Πανεπιστημιακό Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας άμεσα την ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση για σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο πεδίο της κοινωνικής διοίκησης, τόσο των ενδιαφερομένων υποψηφίων φοιτητών, όσο ιδίως των στελεχών του τομέα (υπολογίζονται σε 100.000 περίπου) (2). Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης αποτελεί την ορθολογική μετεξέλιξη του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, το οποίο λειτούργησε την περίοδο 1979-2012 ως αυτοδύναμο Τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας (αρχικά στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας, Π.Δ. 479/1979 και στη συνέχεια στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, Π.Δ. 561/1985) και από το 2013 ως Τομέας Διοίκησης Μονάδων Υγείας Πρόνοιας (Εισαγωγική Κατεύθυνση) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας, Π.Δ. 95/2013), προωθώντας με συνέπεια την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή (3) εκπαίδευση και την εφαρμοσμένη έρευνα (4) στα θεματικά πεδία της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής φροντίδας, και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (5).
    Το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης πληροί όλα τα κριτήρια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (άρθρο 11 Ν. 4485/2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις») (6) για την λειτουργία του ως αυτοδύναμο Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που προφανώς εξακολουθούν να ισχύουν και πρέπει να εφαρμοσθούν – χωρίς παρεκκλίσεις – και στις ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» αναφορικά με το καθεστώς αυτοδυναμίας των νέων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
    Ειδικότερα:
    α) Στο Τμήμα θα ενταχθούν άμεσα τα 8 υπηρετούντα μέλη ΕΠ (εκ των οποίων 5 Καθηγητές Πρώτης Βαθμίδας) του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας.
    β) Το Τμήμα θα έχει 400 περίπου ενεργούς φοιτητές.
    Παράλληλα, το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης πληροί και τα δύο επιστημονικά – ακαδημαϊκά κριτήρια που έθεσε η Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη δημιουργία των νέων αυτοδύναμων Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (7). Ειδικότερα:
    (α) Θεραπεύει το γνωστικό αντικείμενο της «Κοινωνικής Διοίκησης», το οποίο «αντιστοιχεί στο διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό πεδίο» Social Administration (πρώτο κριτήριο). Η Κοινωνική Διοίκηση εντάσσεται δογματικά στις Κοινωνικές Επιστήμες και αποτελεί μία διεθνώς αναγνωρισμένη, συνεχώς αναπτυσσόμενη επιστήμη, η οποία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον ιδίως σε περιόδους μεταρρύθμισης του παραδοσιακού μοντέλου του Κοινωνικού Κράτους. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, στις Η.Π.Α., στον Καναδά και στην Αυστραλία τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης είναι αυτοτελή, ενταγμένα στην Ανώτατη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, με διακριτό τίτλο Social Administration ή Social Administration and Social Policy Department και με δυνατότητα μεταπτυχιακών, διδακτορικών και μεταδιδακτορικών σπουδών.
    (β) «Ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και έχει αναφορές στον Ευρωπαϊκό χώρο» (δεύτερο κριτήριο), καθώς αφενός εξυπηρετεί τη δημιουργία εξειδικευμένων στελεχών στους τομείς προτεραιότητας (κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια, κοινωνική οικονομία,) του νέου μοντέλου του Κοινωνικού Κράτους, αφετέρου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου, που προωθείται από τα Κράτη Μέλη και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση του άρθρου 4 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (επομένως και τα υπηρετούντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας) εντάσσονται στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επομένως, καταργείται πλήρως η ακαδημαϊκή και επιστημονική αυτοδυναμία των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (που προστατεύεται ρητώς στο άρθρο 16 του Συντάγματος) (8), αφού μεταφέρονται – χωρίς κάποια περαιτέρω πρόβλεψη στο υπό διαβούλευση κείμενο του Σχεδίου Νόμου – σε Τμήματα που δεν θεραπεύουν το γνωστικό αντικείμενο της κοινωνικής διοίκησης και εφαρμόζουν εντελώς διακριτά Προγράμματα Σπουδών (επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της υπ. αρ. πρωτ. 7426/6.9.2017 επιστολής της Αναπληρώτριας Πρυτάνεως του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα «Σύνταξη τεκμηριωμένων προγραμμάτων σπουδών στα Τμήματα που θα προκύψουν από τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ Αθήνας – Πειραιώς σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής», εκπονήθηκε από τον Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων ένα πρωτότυπο – με βάση τα Ελληνικά δεδομένα – Πρόγραμμα Σπουδών ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο διαβιβάσθηκε με την υπ. αρ. Φ11/2/2743/17.9.2017 επιστολή της Διευθύντριας του Τομέα στον Πρόεδρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και κατατέθηκε στη συνέχεια στην αρμόδια επιτροπή υποβολής προτάσεων προγραμμάτων σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας). Παράλληλα, δημιουργούνται πολύ σημαντικά προβλήματα στην εξέλιξη των σπουδών των φοιτητών του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (που παρακολουθούν μέχρι και σήμερα το σχετικό Πρόγραμμα Σπουδών από το πρώτο εξάμηνο), ενώ θίγονται κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του, παρότι είναι διακριτά και δεν καλύπτονται από άλλα τμήματα.
    Η ίδρυση ενός αυτοδύναμου Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνεπάγεται χωρίς καμία επιβάρυνση σε ανθρώπινους πόρους και υποδομές μία σειρά κρίσιμων πλεονεκτημάτων:
     θεραπεύει πλήρως τις συγκεκριμένες θεσμικές και επιχειρησιακές στρεβλώσεις σε σχέση με την ακαδημαϊκή και επιστημονική αυτοδυναμία των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας
     καλύπτει την υψηλή ζήτηση για προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στα θεματικά πεδία της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής φροντίδας, της κοινωνικής στέγασης και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας
     ενδυναμώνει τον ερευνητικό ιστό της χώρας στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών
     κατοχυρώνει και αναβαθμίζει συνεργασίες και δίκτυα με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς της αλλοδαπής
     δημιουργεί προϋποθέσεις αξιοποίησης υπερεθνικών πόρων από Διεθνείς Οργανισμούς και Ενώσεις
     ενισχύει έμπρακτα τις κοινωνικές προτεραιότητες του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε μία κρίσιμη περίοδο διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
    Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την ρητή θεσμοθέτηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης στο άρθρο 2 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, που πρέπει να τροποποιηθεί ως εξής:
    «1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύονται οι κάτωθι Σχολές και Τμήματα:
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
    β) Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η οποία συγκροτείται από:
    αα) το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης,
    ββ) το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων,
    γγ) το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού,
    δδ) το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης,
    εε) το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας,
    στστ) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής».
    Παράλληλα, για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής και επιστημονικής αυτοδυναμίας των υπηρετούντων μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 4 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου, που πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής:
    «1β) Συγκεκριμένα, τα μέλη Δ.Ε.Π. των απορροφώμενων Τ.Ε.Ι. εντάσσονται στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως εξής:
    αα) Μέλη Δ.Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Αθήνας:
    Τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας εντάσσονται στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

    ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

    1. Εξυπηρετεί, επομένως, άμεσα το βασικό στόχο της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος σύμφωνα με τη ρύθμιση του άρθρου 1 παρ. 1 του υπό διαβούλευση κειμένου του Σχεδίου Νόμου είναι «η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας».

    2. Περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, στους Οργανισμούς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και στους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

    3. Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 λειτουργεί ένα ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), που οδηγεί στην λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.), στο επιστημονικό πεδίο της Διοίκησης και Διαχείρισης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (Msc in Health and Social Care Management).

    4. Την περίοδο 2000-2017 έχουν υλοποιηθεί περισσότερα από 60 ερευνητικά προγράμματα, αξιοποιώντας εθνικούς πόρους και επιχορηγήσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ.

    5. Από το 2015 έχει ιδρυθεί και λειτουργεί το πρώτο στην Ελλάδα Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Καινοτομίας, που προωθεί την διεπιστημονική έρευνα στο σύνθετο πεδίο της Κοινωνικής Καινοτομίας, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, της Ψυχικής Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Κοινωνικής Πρόνοιας και Φροντίδας, της Κοινωνικής Ένταξης και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

    6. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι:
    «1. Τμήματα αποκτούν αυτοδυναμία εφόσον: α) υπηρετούν σε αυτά τουλάχιστον οκτώ (8) μέλη Δ.Ε.Π., από τα οποία τουλάχιστον δύο (2) πρώτης βαθμίδας ή της βαθμίδας του αναπληρωτή και β) έχουν εγγραφεί σε αυτά φοιτητές».

    7. Βλ. σχετικά https://www.esos.gr/arthra/51807/me-diethnos-anagnorismena-epistimonika-….

    8. Επισημαίνεται ότι το γνωστικό αντικείμενο όλων των μελών Δ.Ε.Π. του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας δεν παρουσιάζει καμία συνάφεια με τα πεδία της διοίκησης επιχειρήσεων και του τουρισμού, καθώς αφορά το εντελώς διακριτό επιστημονικό πεδίο της κοινωνικής διοίκησης και τις ειδικές του εκφάνσεις (κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια και υγεία). Η ένταξη τους στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ή στο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα απαξιώσει άμεσα το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους υπόβαθρο, στερώντας παράλληλα κρίσιμους ανθρώπινους πόρους από τον Ελληνικό ερευνητικό ιστό.

    Για το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τομέα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας

    Δρ. Μαρία Μητροσύλη,
    Αν. Καθηγήτρια – Διευθύντρια Τομέα

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:58 | ΠΑΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ

    Που είναι το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;
    Τι έχετε να απαντήσετε σχετικά με:
    1.Τη μακρόχρονη καταξίωση και συμβολή της συγκεκριμένης υγειονομικής ειδικότητας στην εργαστηριακή διάγνωση;
    2.Την πλήρη αναγνώριση των επαγγελματικών και επιστημονικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό;
    3.Το ερευνητικό και επιστημονικό έργο των μελών ΔΕΠ του Τμήματος;
    4.Γιατί αγνοήθηκαν τα ακαδημαϊκά κριτήρια που ορίζει η τρέχουσα νομοθεσία για την ένταξη ενός τμήματος στο νέο Πανεπιστήμιο;

    Ο τίτλος που αποκτά ο απόφοιτος του Τμήματος είναι ισότιμος/αντίστοιχος σύμφωνα με τον ΔΟΑΤΑΠ με αυτόν, που απονέμεται από διεθνώς αναγνωρισμένα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική καταξιωμένα στον επιστημονικό χώρο Πανεπιστήμια.
    Γιατί αγνοήθηκαν τα παρακάτω ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ;
    • Bachelor in Biomedical Sciences: (Abertay University, Cardiff University, De Montfort University, Durham University, Faculty of Science and Technology, University of Westminster, Imperial College London, Keele University, Lancaster University, Leeds Beckett University, Liverpool John Moores University, Northumbria University, Nottingham Trent University, Swansea University, Teesside University, The University of Edinburgh, The University of Hertfordshire, The University of Manchester, University of Aberdeen, University of Chester, University of Dundee, University of East Anglia, University of East London, University of Essex, University of Lincoln, University of Roehampton, University of Surrey, University of Sussex, University of the West of Scotland, University of Warwick, University of Worcester, Vrije Universiteit Amsterdam e.t.c.)
    • Bachelor in Medical Laboratory Sciences: (California State University Sacramento, Colorado State University, Grand Valley State University, La Sierra University, Lake Superior State University, Lewis University, Marist College, Marquette University, Michigan State University, Murray State University, Oakland University, Oklahoma City University, Southwestern Oklahoma State University, Suny Cortland, Texas A&M University-Corpus Christi ,University of South Alabama e.t.c.).
    Πώς διασφαλίσατε την ακαδημαϊκότητα και την αυτοδυναμία του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, στο υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;
    Με εκτίμηση,

    Παύλου Ευθυμία
    Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, Τμήμα Αιμοδοσίας – Αιμόστασης
    Προϊσταμένη Παραϊατρικού Τομέα ΙΓΝΑ
    Εργαστηριακός Συνεργάτης ΑΤΕΙ Αθήνας
    Αντιπρόεδρος Συνδικαλιστικής Ένωσης Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων Ελλάδας

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:55 | Δημήτρης

    Αυτόνομη ακτινολογία-ακτινοθεραπεία.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:53 | ΞΗΝΤΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

    Το Άρθρο είναι ελλειπέστατο καθώς απουσιάζουν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως οι κατευθύνσεις του τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών και η τύχη των φοιτητών που σπουδάζουν στο τμημά αυτό.
    Με τον ίδιο τρόπο βεβαία, απουσιάζει και η λογική στη συγχώνευση του τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων με τα τμήματα Αισθητικής-Κοσμητολογίας, Ακτινολογίας-Ραδιολογίας, Oδοντικής Τεχνολογίας και Οπτικής-Οπτομετρίας.
    Θεωρείται αδιανόητο, τα Ιατρικά Εργαστήρια, το 3° υψηλόβαθμο τμήμα του ΤΕΙ Αθήνας, ένα τμήμα που χαρακτηρίζεται από πλήρη ακαδημαϊκή αυτοτέλεια, έχοντας 13 μέλη ΔΕΠ, προσφέροντας 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS) και με αυτοδύναμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, να μην αποτελεί αυτόνομο τμήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:52 | Φοιτητρια

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αξιότιμε κύριε υπουργε,

    Αρχικά θα ήθελα να σας πω ότι οπωσδήποτε συμφωνούμε όλοι στην πανεπιστημιοποιηση. Ποιος δεν θα ηθελε να αναγράφει το πτυχιο του το ΠΕ αντι για το ΤΕ;;;; Αυτή η αλλαγή φέρνει μαζι της επιπλεον κύρος, αναγνωρισιμότητα καθώς και δυνατότητα περισσοτερων προγραμματων μεταπτυχιακων σπουδων στην Ελλαδα. Οπωσδηποτε θα φερει και περισσοτερη γνωση στους πτυχιουχους.

    Ομως….ας δουμε και τα αρνητικα της συγχωνευσης του τμηματος μου με τα τμήματα αισθητικης-κοσμητολογιας, ιατρικών εργαστηριων, οπτικης-οπτομετριας και οδοντικης τεχνολογιας..

    Καταρχας, τι με συνδεει με αυτά τα τμηματα;;;; Εκτος απο καποια πιθανα κοινα μαθήματα, οπως ανατομια, παθολογια ή και φυσιολογια. Ο τεχνολογος ακτινολογιας-ακτινοθεραπειας ειναι ο κρικος που ενωνει τον γιατρο ακτινολογο, τον γιατρο ογκολογο και τον πυρηνικό ιατρο με τον ασθενη. Εκτελει ακτινογραφιες, μαστογραφιες, κανει μετρησεις οστικης μαζας, κανει αξονικες, μαγνητικες, πανοραμικες, χρησιμοποιει μηναχηματα που στοχο εχουν την ακτινοθεραπεια σε περιπτωσεις καρκινου και αλλα πολλα…. ακομα και στο χειρουργειο μπαινει… οπως καταλαβατε ειμαστε πολυ χρησιμοι μεσα σε ενα νοσοκομειο…. Ισως καποτε στη ζωη σας να εχετε χρειαστει κι εσεις ο ιδιος τη γνωση και την εμπειρια ενος τεχνολογου ακτινολογου-ακτινοθεραπειας…

    Εχει ακουστει οτι με τα αλλα τμηματα θα εχουμε κοινα τα 3 πρωτα εξάμηνα….. Σας ερωτω λοιπον… Θα προλάβουμε μεσα στα υπολοιπα 5 εξαμηνα που μενουν, να μαθουμε και να κατανοήσουμε πληρως ακτινοτεχνολογια, ιατρικη απεικονιση, ογκολογια, ακτινοθεραπευτικη ογκολογια, πυρηνικη ιατρικη, ραδιενεργα ισοτοπα, θεραπεια με ραδιοφαρμακα, συνδυασμο ογκολογικων θεραπειών;;;; θα μπορεσουμε να μαθουμε τις 282 ακτινογραφιες που ειναι γραμμένες στα βιβλια μας;; (ασφαλως και ειναι περισσοτερες στην διεθνη βιβλιογραφια και συνεχως εμπλουτιζονται)…

    Ηδη απο το 2ο ετος ερχομαστε σε επαφη με τον κοσμο του νοσοκομειου καθως ξεκιναμε νοσοκομειακη ασκηση. Μαθαινουμε πώς να μιλαμε στον ασθενη, τον βλεπουμε να ποναει και μπαινουμε σε σκεψη…

    «Πώς να κανουμε οσο πιο γρηγορα γινεται την ακτινογραφια (καθως ειναι η βαση των γνωσεων μας) ή οποιαδηποτε αλλη εξεταση, με οσο λιγοτερη δοση στον ασθενη και χωρις να τον πονεσουμε και να τον ταλαιπωρησουμε περισσοτερο;;»

    Δεν ειναι τοσο ευκολο οσο ακουγεται… Δεν ειναι οτι παταμε ενα κουμπι και τελειωσαμε. Ειναι πολλα περισσοτερα απο αυτο. Συνδυαζουμε πολλα στο μυαλο μας για να πετύχουμε τον σκοπο μας.

    Πουθενα στο εξωτερικό δεν υπαρχει συγχωνευμενο τμημα Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπειας. Στο εξωτερικο οι τεχνολογοι κανουν ακομα και υπερηχους, κατι που εδω το κανει ο γιατρος. Επιπλεον στο εξωτερικο χωριζονται σε κατευθυνσεις: τεχνολογος ακτινολογος, τεχνολογος ακτινοθεραπειας, τεχνολογος πυρηνικης ιατρικης.

    Γιατι λοιπον να συγχωνευτουμε;

    Μην ξεχνατε οτι σαν το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τμημα στην Ελλαδα θα πρεπει να μας διαφυλαξετε.

    Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας,
    ελπιζω πολυ να διαβαστει….

    Μια απλη φοιτητρια..

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:52 | Χρυσόστομος

    «Είναι αδιανόητο η Ακτινολόγεια και ακτινοθεραπεία να υποβαθμίζετε από τη στιγμή που είναι μοναδική πανελλαδικά και είναι η μόνη σπουδή για αυτό τον συγκεκριμένο τομέα υγείας»

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:44 | Γεωργία Γκουδινούδη

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Η αναβάθμιση του ΤΕΙ σε ΑΕΙ αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη για όλους τους φοιτητές.Ως φοιτήτρια στο τμήμα Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας ,το οποίο είναι και μοναδικό στην Ελλάδα,πράγμα που ταυτοχρόνως το καθιστά απολύτως σημαντικό για την κοινωνία, δράττομαι της ευκαιρίας να αιτηθώ την αυτονομία του συγκεκριμένου τμήματος.Το επικείμενο τμήμα οφείλει να συνεχίσει να ονομάζεται ΤΜΗΜΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και να μην ενταχθεί στις Βιοϊατρικές Επιστήμες μέσω της συγχώνευσης του με άλλα τμήματα της ΣΕΥΠ.Το Τμήμα θα ήταν σημαντικό να συνεχίσει αυτόνομο όπως ακριβώς άρχισε και η ονομασία του θα πρέπει να παραμείνει ακέραια και να μην αλλοιωθεί μέσω της μετονομασίας του.Όλοι γνωρίζουμε το υψηλό επίπεδο του τμήματος όχι μόνο γιατί είμαστε το μοναδικό Τμήμα στην Ελλάδα,το οποίο είναι αναγνωρισμένο σε όλη την Ευρώπη αλλά και γιατί αποτελεί το μοναδικό Τμήμα που ασχολείται με την ακτινοβολία. Ως φοιτητές,λοιπόν,του τμήματος ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ είμαστε υπέρ της Πανεπιστημιοποίησης αλλά κατά της συγχώνευσης μας. Ελπίζουμε το ορθό αίτημά μας να εισακουστεί.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:22 | Δημήτρης Αρβανιτάκης

    Το τμήμα Ακτινολογιας Ακτινοθεραπειας επιβάλλεται να παραμείνει αυτόνομο καθώς πέραν της απουσίας συνάφειας του με τα υπόλοιπα 4 που εντάσσονται στο τμήμα Βιοϊατρικων Επιστημών (Ιατρικα Εργαστήρια,Οπτική και Οπτομετρια,Οδοντικη Τεχνολογία, Αισθητική και Κοσμητολογια) παρουσιάζει στοιχεία που επιβάλλουν την αυτονομία του. Ενδεικτικα:
    -Αναγνώριση του από 46 Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    -Erasmus σε 30 Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
    -Σαφήνεια προς την επαγγελματική ενασχόληση σε 6 τομείς υγείας.
    -Επαγγελματική αποκατάσταση στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
    -Αποκλειστική χρήση Ακτινοδιαγνωστικων και Ακτινοθεραπευτικων Μηχανημάτων
    -Αυστηρή χρήση ιατρικού απορρήτου
    Οι παραπάνω άλλα και πολλοί άλλοι λόγοι οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν σε επίσημη μορφή από το σύνολο των φοιτητών του τμήματος κάνουν επιτακτική την ανάγκη αυτονομίας του τμήματος.
    Δημήτρης Αρβανιτάκης, Εκπρόσωπος Σπουδαστών του Τμήματος Ακτινολογιας και Ακτινοθεραπειας ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:20 | Αγγελική Γ.

    Ως φοιτήτρια του τμήματος Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπείας (το μόνο τμήμα στην Ελλάδα τετραετούς φοίτησης) δεν αποτελεί αναβάθμηση του τμήματος η ένταξη με τα υπόλοιπα τμήματα αλλά το αντίθετο. Είναι ένα καταξιωμένο τμήμα που μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις. Δύο έτη με μαθήματα γενικής παιδείας και έπειτα μόνο δύο για εξειδίκευση;; Δεν είναι δυνατόν μέσα σε μόνο δύο έτη οι φοιτητές να μάθουν όσα πρέπει και να τα κάνουν και στην πράξη. Είμαι 4ο έτος και μου φαίνεται αδιανόητο η επίτευξή του. Η μόνη έκβαση σε αυτό είναι ημιμαθείς ακτινολόγοι τεχνολόγοι. «Η ημιμάθεια χείρων εστί και αυτής ταύτης της αμαθείας». Το μέλλον του δημόσιου συστήματος υγείας θα τεθεί σε κίνδυνο. Είναι υψίστης σημασίας το τμήμα να μείνει αυτόνομο και όχι ως κατεύθηνση.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:14 | φοιτήτρια τεχνολογίας γραφικών τεχνών

    ΙΔΡΥΣΗ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
    Πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου της Ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (18-12-2017) δεν υπάρχει το τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας γραφικών τεχνών και συσκευασίας.
    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να συμπληρώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβάνοντας την ίδρυση Τμήματος με τίτλο «Τμήμα Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας» σαν συνέχεια του τμήματος τεχνολογίας γραφικών τεχνών που λειτουργεί στο ΤΕΙ Αθήνας και τη Σχολή Γραφικών Τεχνών από το 1974 και είναι ένα και μοναδικό σε ολόκληρη την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδρυση του τμήματος προτείνουν τεκμηριωμένα οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι πτυχιούχοι γραφικών τεχνών καθώς και το σύνολο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων των κλάδων των εκτυπώσεων, εκδόσεων και της συσκευασίας,
    Οι γραφικές τέχνες επεκτείνονται σε συγχρονα και καινοτομικά τεχνολογικά και επιστημονικά πεδία όπως είναι για παράδειγμα, οι εκτυπώσεις συσκευασίας, τα έντυπα ασφαλείας, η τρισδιάστατη και λειτουργική εκτύπωση, οι τεχνολογίες premedia και cross-media publishing, τα τυπωμένα ηλεκτρονικά και οι εκτυπώσεις διαδραστικής και ψηφιακής πληροφορίας στα έντυπα.
    Συνεπώς, το γνωστικό αντικείμενο των Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας είναι αναγκαίο να υπάρχει σε πλήρως αυτόνομο Τμήμα διότι η τεχνολογική και παραγωγική διαδικασία των γραφικών τεχνών ΔΕΝ είναι γραφιστική. Το αντικείμενο των γραφικών τεχνών διδάσκεται σε αυτόνομα τμήματα σε περίπου 190 Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
    Στην περίπτωση μη ίδρυσης του τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας, τότε θα υπάρξει έλλειψη υψηλού επιπέδου στελεχών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις και στους συναφείς κλάδους, και κενό στην επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα που είναι ταχύτατα εξελισσόμενη παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.
    Το Υπουργείο Παιδείας δεν πρέπει να αγνοήσει την παρουσία 4500 επιχειρήσεων γραφικών τεχνών στην Ελλάδα (και πολύ περισσότερων στον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο της συσκευασίας), την συνεχή ζήτηση πτυχιούχων για κάλυψη θέσεων εργασίας απόλυτα σχετικών με το πρόγραμμα σπουδών της επιστήμης των γραφικών τεχνών και την την ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστμονική και εφαρμοσμένη έρευνα.
    Γι’ αυτό ζητάμε την δημιουργία του αυτόνομου Τμήματος Επιστημών Γραφικών Τεχνών και Συσκευασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:12 | Φοιτητρια

    Πως γινεται κυριε υπουργε ενα τμημα με μοναδικοτητα στην ελλαδα οπως ειναι αυτο της ακτινολογιας και ακτινοθεραπειας να μην ειναι αυτονομο ; Συνγχωνευονται 5 σχολες μεταξυ τους με μεγαλη διαφορα στον επαγγελματικο τους προσανατολισμο ειναι ανεπιτρεπτο !!!

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:03 | Evaggelia

    ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΔΑ!!!

  • 20 Δεκεμβρίου 2017, 13:02 | Χαρά

    Το τμήμα ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας για κανένα λόγο δεν πρέπει και δεν είναι λογικό να συνχωνευθεί αφού είναι το μοναδικό τμήμα που υπάρχει πανελλαδικά σαν σπουδή.