Άρθρο 23 – Ολομέλειες Διεύθυνσης και Τμήματος

1. Οι Ολομέλειες Διεύθυνσης και Τμήματος αποτελούν συμβουλευτικά όργανα της Διοίκησης, στα οποία δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι υπάλληλοι της αντίστοιχης οργανικής μονάδας.
2. α) Η Ολομέλεια Διεύθυνσης συγκαλείται και προεδρεύεται από τον οικείο Προϊστάμενο Διεύθυνσης και σε περίπτωση κωλύματος του από τον οικείο Γενικό Διευθυντή. Η Ολομέλεια Τμήματος συγκαλείται και προεδρεύεται από τον οικείο Προϊστάμενο Τμήματος και σε περίπτωση κωλύματός του από τον οικείο Προϊστάμενο Διεύθυνσης.
β) Η Ολομέλεια Διεύθυνσης συνεδριάζει τρεις φορές το χρόνο για να αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης των στόχων της διεύθυνσης, όπως αυτοί αποτυπώνονται στη σύνολη λειτουργία της αντίστοιχης οργανικής μονάδας, και όποτε άλλοτε κρίνει σκόπιμο ο οικείος προϊστάμενος Διεύθυνσης ή ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής προκειμένου να συζητηθούν θέματα λειτουργίας της Διεύθυνσης. Εισηγητής είναι ο αρμόδιος Προϊστάμενος Διεύθυνσης ή αρμόδιος υπάλληλος που επιλέγεται από αυτόν.
γ) Η Ολομέλεια Τμήματος συνεδριάζει μια φορά κάθε δύο μήνες για να συζητήσει θέματα του Τμήματος και την πορεία υλοποίησης των στόχων του, και όποτε άλλοτε κρίνει σκόπιμο ο οικείος προϊστάμενος Τμήματος ή Διεύθυνσης, προκειμένου να συζητηθούν θέματα λειτουργίας του Τμήματος. Εφόσον υπάρχουν παρατηρήσεις Ανεξάρτητων Αρχών ή ελεγκτικών μηχανισμών ή αναφορές με παράπονα πολιτών που αφορούν στην λειτουργία του Τμήματος ή και ατομικά σε βάρος συγκεκριμένων υπαλλήλων, αυτά συζητούνται υποχρεωτικά στην επόμενη Ολομέλεια του Τμήματος. Οι Ολομέλειες μπορεί να συντάσσουν εισηγήσεις προς την διοικητική και πολιτική ηγεσία βάσει προτάσεων των μελών τους. Τα δύο τρίτα των υπαλλήλων του Τμήματος μπορεί να ζητήσουν οποτεδήποτε με έγγραφη αναφορά τους προς τον Προϊστάμενο τη σύγκληση έκτακτης Ολομέλειας, προκειμένου να συζητηθούν υπηρεσιακά θέματα, τα οποία προσδιορίζονται ειδικά στην αναφορά. Η έκτακτη Ολομέλεια συγκαλείται υποχρεωτικά εντός δέκα ημερών από την περιέλευση της αναφοράς στον Προϊστάμενο Διεύθυνσης.
δ) Η τήρηση των πρακτικών των συνεδριάσεων των Ολομελειών ανατίθεται σε υπάλληλο που ορίζεται ως Γραμματέας από τον Πρόεδρό της.
Οι Ολομέλειες διεξάγονται εντός ωραρίου υπηρεσίας και ολοκληρώνονται με την εξάντληση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης τους. Σε καμιά περίπτωση δεν καταβάλλεται υπερωριακή αποζημίωση για τη συμμετοχή σε αυτές. Για την επίτευξη απαρτίας απαιτείται η ενυπόγραφη συμμετοχή τουλάχιστον των 3/5 των υπαλλήλων, μη υπολογιζόμενων των απόντων λόγω εκπαιδευτικής, αναρρωτικής αδείας ή αδείας που σχετίζεται με τον τοκετό.

  • 10 Δεκεμβρίου 2015, 10:13 | Θείος

    Θετικές οι ολομέλειες αρκεί να μην μεταβληθούν σε κομματικές-«κολλητικές»!!
    Αυτοί που ανήκουν απευθείας σε γενικές διευθύνσεις θα έχουν ολομέλεια;

  • 10 Δεκεμβρίου 2015, 10:29 | Σωπήλη Βασιλική

    Συνεπώς, Τμήμα με 2 υπαλλήλους, ούτε έκτακτη Ολομέλεια μπορεί να ζητήσει, ούτε Ολομέλεια συγκροτεί εάν ένας λείπει, ούτε να αξιολογήσει τον Προϊστάμενο μπορεί (άρθρο 18 του παρόντος).
    Ποιά είναι η λογική αυτής της αντιμετώπισης των ολιγομελών τμημάτων;

  • 10 Δεκεμβρίου 2015, 10:53 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥ ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ)

    Άρθρο 23 παρ. 2 : Δεν λαμβάνεται μέριμνα για την επίτευξη απαρτίας των Ολομελειών σε υπηρεσίες που λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση, με κυλιόμενες βάρδιες του προσωπικού (π.χ. δημόσια νοσοκομεία).

  • 9 Δεκεμβρίου 2015, 11:43 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

    Για να εφαρμοστει στην δημοσια διοικηση η διοικηση μεσω στοχων δεν αρκουν οι ολομελειες τμηματων-διευθυνσεων πρωτα απο ολα πρεπει να αλλαξουν τα οργανογραμματα και ιδιως των δημων, οπου και εργαζομαι και να εκλειψουν οι διευθυνσεις φαντασματα και τα μη στελεχωμενα τμηματα

  • 9 Δεκεμβρίου 2015, 01:07 | stavros

    Συμφωνώ με την Εβίτα!
    Θα πρέπει οπωσδήποτε να τροποποιηθούν άμεσα οι ισχύοντες οργανισμοί και μετά να υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπονται στο παρόν νομοσχέδιο!
    Εκτός του εξαιρετικά δυσαρέστου φαινομένου της ατελούς ή ελλειμματικής Ολομέλειας, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσίες κατά την αξιολόγηση, υπάρχουν και άλλοι σοβαρότατοι λειτουργικής σημασίας λόγοι, που επιβάλλουν αλλαγές στους Οργανισμούς!
    Αξίζει να αναφερθεί, ότι εξ αφορμής και των «χειρουργείων τύπου Προκρούστη», μετά το 2012, οι περισσότεροι οργανισμοί υπέστησαν τερατογενέσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να καρκινοβατούν (στην κυριολεξία).
    Ειδικότερα, σε άλλους εξ αυτών συνυπάρχουν πολλά καρκινικά κύτταρα που σκοτώνουν και τα λίγα υγιή!
    Είναι δυνατόν στα Νοσοκομεία, να υπάρχουν Διευθύνσεις και Υποδιευθύνσεις με 15 συνολικά υπαλλήλους?
    Και στον ίδιο (!) ακριβώς Οργανισμό να προβλέπονται Τμήματα, με περισσότερα από 140 υπαλλήλους και μάλιστα προερχόμενους από 7 και 8 διαφορετικούς κλάδους και ειδικότητες και δύο διαφορετικές κατηγορίες εκπαίδευσης?
    Τι …διάβολο αξιολόγηση να περιμένει κανείς ότι θα καταφέρει αυτός ο «καημένος» ο Προιστάμενος, σε 140 άτομα με 7 διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα? Ποιά αντικειμενική και δίκαια αξιολόγηση να κάνει ο Προιστάμενος, όταν είναι αυτονόητο, πως δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος που να διαθέτει τις γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες 7 ή 8 διαφορετικών κλάδων και ειδικοτήτων? Σε ένα κλάδο υπάγεται ο άνθρωπος, άντε να έχει κάνει σπουδές ακόμη σε ένα γνωστικό αντικείμενο…

  • 7 Δεκεμβρίου 2015, 12:57 | Εβιτα

    Αυτη τη στιγμη οι περισσότεροι Δημοσιοι φορείς και ΝΠΔΔ διαθετουν Δ/νσεις και τμηματα εξαιρετικα ολιγομελή λόγω απαρχαιομενων οργανογραμματων. Επομένως παρατηρουνται συχνότατα φαινόμενα, Δ/νσεις με ελαχιστο αριθμο εργαζομενων εκ των οποίων οι περισσοτεροι ειναι σε θεσεις ευθυνης ενω σε πολλες περιπτωσεις καποιοι ειναι προισταμενοι του εαυτου τους.

    Επομενως για να ισχυσουν ολες οι προβλεψεις, που ειναι προς τη σωστη κατεύθυνση, θα πρεπει να φτιαχτουν συγχρονα οργανογραμματα, αναλογα με το τι και ποιους καλουμαστε να εξυπηρετησουμε, μικρες δομες με καλή, αριθμητικα στελεχωση, ωστε με κάθε επομενη επόμενη αποχωρηση να μην αποψιλώνονται άμεσα τα τμηματα και οι Δ/νσεις.

  • 7 Δεκεμβρίου 2015, 12:19 | Αιμίλιος Ριζογιάννης

    Στο τμήμα μου είμαστε προϊστάμενος και δύο υπάλληλοι. Θα κάνουμε κάτι ολομέλειες μούρλια!!

  • 3 Δεκεμβρίου 2015, 10:33 | Γιάννης

    Υπάρχει κίνδυνος ταύτισης της κάθε ολομέλειας με τη μορφή συνδικαλιστικού οργάνου εντός της κάθε ιεραρχιμένης διοικητικά υπηρεσίας.