Άρθρο 59 – Έννοια και σκοπός

1. Με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου προβλέπεται η εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου δυνατότητα ίδρυσης ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών (εφεξής “Ταμεία Συμμετοχών” – Funds of Funds), κατά την έννοια των Ορισμών της παραγράφου 34 του άρθρου 2 Γ.Α.Κ., συμμετοχής ή παροχής εξουσιοδότησης σε υφιστάμενους, που επενδύουν μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, για την ενίσχυση των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Η χρηματοδότηση των ανωτέρω Ταμείων πραγματοποιείται από το Εθνικό ή Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
2. Τα Ταμεία Συμμετοχών δύνανται να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε άλλα ειδικότερα ταμεία συμμετοχών (εφεξής “Ταμεία” – Funds), για την επίτευξη επιμέρους στόχων σε κλαδικό, περιφερειακό ή και εθνικό επίπεδο.
3. Όλα τα ανωτέρω ταμεία θα επιδιώκουν μόχλευση των κεφαλαίων τους με περαιτέρω επενδυτική συμμετοχή, με απώτερο στόχο το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.
4. Με τη χρηματοδότηση των ανωτέρω ταμείων θα επιδιώκονται ενδεικτικά τα εξής:
α) η δημιουργία νέων και η μεγέθυνση υφισταμένων επιχειρήσεων, ιδίως εκείνων, οι οποίες δίνουν έμφαση στη καινοτομία και στην απασχόληση, έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και παρουσιάζουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης,
β) η αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων,
γ) η ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις,
δ) η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούν από 250 έως 500 εργαζόμενους.

  • Η δυνατότητα ίδρυσης ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών (εφεξής “Ταμεία Συμμετοχών” – Funds of Funds), να δίδεται και σε φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας , που θα επενδύουν μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων (μικροπιστώσεις κλπ.) , για την ενίσχυση των συνεταιρισμών , των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν. Σ.Επ.) του Ν. 4019/2011, των Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ) , των Αγροτικών Εταιρικών Συμπράξεων (ΑΕΣ) του Ν. 4015/2011 , των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης – Κοι.Σ.Π.Ε (άρθρο 12 του ν. 2716/1999) κλπ.

  • Δημιουργία νέων νομικών εργαλείων για την εξυγίανση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσκολία: Να εξετασθεί η δυνατότητα εισαγωγής νέων εργαλείων (νομικών και τεχνικών) που θα δώσουν λύσεις στην κατεύθυνση επανεκκίνησης των επιχειρήσεων που και ως προς το αντικείμενο φαίνεται να έχουν καλές προοπτικές. π.χ.
    1.με δυνατότητα εισόδου στο Μετοχικό κεφάλαιο νέων μετόχων και διαγραφή μέρους των επιβαρύνσεων που θα ανέρχονται στο διπλάσιο του ποσού που θα εισφέρει ο νέος μέτοχος στο Μετοχικό κεφάλαιο.
    2.με δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των χρεών που έχει η επιχείρηση (προς το Δημόσιο, σε ασφαλιστικά ταμεία και σε οποιονδήποτε άλλο φορέα που άμεσα ή έμμεσα ελέγχεται από το Δημόσιο – κράτος) και η διάθεση αυτών τον μετοχών στη συνέχεια, με γρήγορες δημόσιες και διαφανείς διαδικασίες σε νέους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Με αυτόν τον τρόπο και οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από τα βάρη τους και νέοι μέτοχοι θα μπουν στην εταιρεία και μέρος των απαιτήσεών του θα εισπράξει το δημόσιο με βασικότερο κέρδος τη συνέχιση λειτουργίας μια επιχείρησης.

    Επιπλέον, υπάρχει ένα σημαντικό κτιριακό και μηχανολογικό απόθεμα, πολλές φορές σε αξιοποιήσιμη κατάσταση και πρέπει να βρεθεί λύση αναβίωσης – αξιοποίησης αυτών. Ταυτόχρονα, δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι στις επιχειρήσεις αυτές υπάρχουν απαιτήσεις από πολλές πλευρές (τράπεζες – δημόσιο – ιδιώτες κ.λ.π.), γεγονός που με τα σημερινά δεδομένα καθιστά απαγορευτική τη διαδικασία αξιοποίησής τους. Πρότασή μας είναι να εξετασθεί η δυνατότητα ίδρυσης ενός φορέα διαχείρισης στον οποίο και θα εισέλθουν όλα τα παραπάνω (με τη σύμφωνη γνώμη όλων) και στη συνέχεια να μπορούν εύκολα και γρήγορα (χωρίς νομικά προβλήματα – κωλύματα) να πωληθούν σε νέους ενδιαφερόμενους. Από δε το τίμημα που θα λάβουν, θα ικανοποιήσουν (έστω αναλογικά) μέρος των απαιτήσεών τους.