Άρθρο 24 – Μητρώο Αξιολογητών

1. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων αξιοποιείται το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ) του π.δ. 33/2011, όπως ισχύει, εκτός αν ορίζεται άλλως στην απόφαση προκήρυξης.
2. Η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων μεριμνά για την κατάρτιση και επιμόρφωση των αξιολογητών και την περιοδική πιστοποίηση των δεξιοτήτων τους.
3. Για την εξειδίκευση των υποχρεώσεων των αξιολογητών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και των συνεπειών που επιφέρει η μη συμμόρφωσή τους σε αυτές, εκδίδεται Οδηγός Δεοντολογίας Αξιολογητών από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο οποίος αναρτάται στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του αναπτυξιακού νόμου.
4. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθορίζονται οι αποζημιώσεις των μελών του Ε.Μ.Π.Α., για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αξιολόγησης του άρθρου 14.
5. Για τα μέλη του Μητρώου Αξιολογητών εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 3 του Ν. 3213/2003 όπως ισχύει, περί υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων, σύμφωνα με το άρθρο 229 του Ν. 4281/2014.

  • 16 Μαΐου 2016, 12:15 | Ι.Μαυραντώνης

    Οι σημερινές αμοιβές των αξιολογητών είναι απαράδεκτες. Με 50€ μικτά κανείς δεν θα ξοδέψει πάνω από μία ώρα για μία αξιολόγηση με ανάλογα αποτελέσματα. Η εργασία αξιολόγησης, εκτός της πολύχρονης εμπειρίας που απαιτεί, είναι πολύπλοκη, δύσκολη, χρονοβόρα, απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και πρέπει να αμείβεται ανάλογα. Η προσπάθεια στελέχωσης του Μητρώου Αξιολογητών ξεκίνησε καλά με δύσκολες προϋποθέσεις εισαγωγής, με δύσκολες εξετάσεις που απαιτούσαν γνώση και διάβασμα κλπ αλλά κατάληξε άδοξα μετά την εκμηδένιση των αμοιβών και το άνοιγμα του Μητρώου σε όποιον κάνει αίτηση.
    Πρέπει να επαναπροσδιορισθούν οι αμοιβές των ελεγκτών λαμβάνοντας υπόψη: α) τη σοβαρότητα της εργασίας που εκτελούν β) την επιστημονική αλλά και την γενικότερη ευθύνη που αναλαμβάνουν με την σύνταξη της αξιολόγησης. Προτείνω οι ανωτέρω αμοιβές να προέρχονται από κρατήσεις ενός ποσοστού επί των καταβαλλόμενων επιχορηγήσεων των επενδυτικών σχεδίων.