Άρθρο 03 – Εφαρμοστέο Δίκαιο

1. Οι ενισχύσεις των καθεστώτων παρέχονται σε συμφωνία με τον Γ.Α.Κ. για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διατάξεις του ως άνω Κανονισμού παραμένουν σε ισχύ και εφαρμόζονται σε κάθε περίπτωση, η οποία δεν ρυθμίζεται ρητά στον παρόντα νόμο.
2. Στις ενισχύσεις των καθεστώτων, για τις οποίες αξιοποιούνται και πόροι των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, έχουν εφαρμογή οι πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις του ενωσιακού και εθνικού δικαίου που διέπουν τις ενισχύσεις αυτές.
3. Στον παρόντα νόμο δύνανται να υπάγονται και επενδυτικά σχέδια για ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει καθεστώτων υπαγόμενων σε άλλους κανόνες του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από προηγούμενη διαδικασία κοινοποίησης και έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ή και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις των ενισχύσεων αυτών.

  • 16 Μαΐου 2016, 09:24 | ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

    Μεταβατικές διατάξεις

    Στα πλαίσια των Αναπτυξιακών Νόμων 3299/2004 και 3908/2011 πραγματοποιούνται έλεγχοι πιστοποίησης – προόδου των επενδυτικών σχεδίων και στην συνέχεια η πληρωμή αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών .
    Από την ψήφιση του 3908/2011 και μετά και ενόψει της πρόβλεψης αυτού για έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων ,τόσο του 3299/2004 όσο και του 3908/2011, από θεσμοθετημένο Μητρώο ελεγκτών πλέον ( Ε.Μ.Π.Ε) διαμορφώθηκε μια πραγματικότητα που έχει να κάνει με το γεγονός ότι , λόγω μη δυνατότητας ολοκληρωμένης εφαρμογής τις διαδικασίας του Ε.Μ.Π.Ε , δεν εφαρμόσθηκε ενιαία αυτή η διαδικασία από τις Περιφέρειες με αποτέλεσμα κάθε Περιφέρεια να εφαρμόζει την διαδικασία σύμφωνα με την δική της αντίληψη περί επιτάχυνσης των διαδικασιών ή ερμηνεύοντας διαφορετικά τι σχετικές διατάξεις και ανακοινώσεις του Υπουργείου και να υπάρχουν μη ενιαίες διαδικασίες μέχρι και σήμερα .

    Στα πλαίσια λοιπόν του Νέου θεσμικού αυτού πλαισίου θα πρέπει να ορισθεί σαφώς ότι οι μέχρι σήμερα πραγματοποιηθέντες έλεγχοι και αντίστοιχες πληρωμές στα πλαίσια των 3299/2004 και 3808/2011, που έχουν πραγματοποιηθεί από τις Περιφέρειες, καλώς έχουν πραγματοποιηθεί ( ως προς την ακολουθούμενη διαδικασία ) και επιπλέον ξεκάθαρα και ενιαία να ορισθεί η διαδικασία των ελέγχων ( για όλη την Χώρα ) και ό χρόνος έναρξης εφαρμογής αυτής .
    Σημειώνεται ότι σχετική αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση έχει γίνει , πρόσφατα , στο Υπουργείο με την συμμετοχή τόσο τις Πολιτικής όσο και τις υπηρεσιακής ηγεσίας .