Άρθρο 25 – Μητρώο Ελεγκτών

1. Για την εξυπηρέτηση των αναγκών παρακολούθησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων αξιοποιείται το Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Ελεγκτών (ΕΜΠΕ) του π.δ. 33/2011, όπως ισχύει, εκτός αν ορίζεται άλλως στην απόφαση προκήρυξης.
2. Η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων μεριμνά για την κατάρτιση και επιμόρφωση των ελεγκτών και την περιοδική πιστοποίηση των δεξιοτήτων τους.
3. Για την εξειδίκευση των υποχρεώσεων των ελεγκτών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και των συνεπειών που επιφέρει η μη συμμόρφωσή τους σε αυτές, εκδίδεται Οδηγός Δεοντολογίας Ελεγκτών από τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, ο οποίος αναρτάται στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του αναπτυξιακού νόμου.
4. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθορίζονται οι αποζημιώσεις των μελών του ΕΜΠΕ, για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ελέγχου και παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων, καθώς και το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης και υπερωριακής τους απασχόλησης.
5. Για τα μέλη του Μητρώου Ελεγκτών εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 3 του Ν. 3213/2003 όπως ισχύει, περί υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων, σύμφωνα με το άρθρο 229 του Ν. 4281/2014.

  • 16 Μαΐου 2016, 10:10 | ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ

    Το θεσμικό πλαίσιο για το ορισμό των οργάνων ελέγχου ( 3299/2004 ΚΑΙ 3908/2011 ) είναι προβληματικό σε βαθμό που τα όργανα αυτά δεν συγκροτούνται και οι αναγκαίοι έλεγχοι καθυστερούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

    Βάσει του τελευταίου Νόμου 3908/2001 προβλέπεται , για την διαδικασία των ελέγχων , η δημιουργία Ε.Μ.Π.Ε ( Μητρώου ελεγκτών) το οποίο αποτελείται τουλάχιστον από 2 μέλη εκ των οποίων το ένα μέλος πρέπει να είναι υποχρεωτικά υπάλληλος της αρμόδιας υπηρεσίας ( Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ) και το οποίο να είναι μέλος του ΕΜΠΕ .

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Να δοθεί η δυνατότητα με απόφαση της Περιφέρειας – αρμόδιας υπηρεσίας να ορισθούν – εγγραφούν τα μέλη τα οποία και θα συμμετάσχουν στην διαδικασία ελέγχων , από πλευράς υπηρεσίας, καθότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον , με ιδία πρωτοβουλία των υπαλλήλων , να εγγραφούν οι υπάλληλοι των Δ/νσεων στο Ε.Μ.Π.Ε
    Δηλαδή με απόφαση της Περιφέρειας ή και με πρόταση αυτής προς το Υπουργείο να εγγραφούν στο Ε.Μ.Π.Ε οι υπάλληλοι των Δ/νσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού που έχουν τα κατάλληλα και προβλεπόμενα προσόντα στο Ε.Μ.Π.Ε καθιστώντας έτσι εφικτή την έναρξη τις διαδικασίας των ελέγχων τόσο για τον 3299/2004 όσο και για τον 3908/2011 μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας ( τυχαία ηλεκτρονική κλήρωση κ.λ.π )

  • Να επαναπροσδιορισθούν οι αμοιβές των ελεγκτών λαμβάνοντας υπόψη: α) τη σοβαρότητα της εργασίας που εκτελούν β) την επιστημονική αλλά και την γενικότερη ευθύνη που αναλαμβάνουν με την σύνταξη της έκθεσης οργάνου ελέγχου και γ) το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύνταξης της έκθεσης προκύπτουν ποικίλα λειτουργικά έξοδα (π.χ. εκτυπώσεις, ταχυδρομικά έξοδα).
    Προτείνουμε οι ανωτέρω αμοιβές καθώς και οι αμοιβές των γνωμοδοτικών επιτροπών να προέρχονται από κρατήσεις ενός ποσοστού επί των καταβαλλόμενων επιχορηγήσεων των επενδυτικών σχεδίων.