Άρθρο 27 – Γνωμοδοτική Επιτροπή

Οι αποφάσεις ανάκλησης και επιστροφής ενισχύσεων, εκτός από αυτές που εκδίδονται κατόπιν αιτήσεων των φορέων των επενδύσεων, καθώς και οι αποφάσεις συμμόρφωσης προς δικαστικές αποφάσεις και συστάσεις ελεγκτικών οργάνων για επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος νόμου, εκδίδονται κατόπιν γνωμοδότησης Γνωμοδοτικής Επιτροπής. Η Επιτροπή αυτές συστήνονται και συγκροτούνται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της παρ. 7 του άρθρου 14. Στην απόφαση συγκρότησης ορίζεται η σύνθεση της Επιτροπής, τυχόν ειδικές περιπτώσεις για την έκδοση αποφάσεων τροποποιήσεων, ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας επενδύσεων για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμοδότηση, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με τον τρόπο λειτουργίας της. Ο αριθμός των μελών με δικαίωμα ψήφου δεν δύναται να υπερβαίνει τα δεκαπέντε (15).

  • 16 Μαΐου 2016, 11:32 | ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

    ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Στο πλαίσιο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ( όλων των τελευταίων Αναπτυξιακών Νόμων ) συχνά παρουσιάζονται προβλήματα – ζητήματα – θέματα που χρήζουν Νομικής ερμηνείας – αντιμετώπισης .
    Υπάρχει ανάγκη λοιπόν συνεργασίας – συνεννόησης- υποστήριξης των Φορέων αξιολόγησης – υλοποίησης – διαχείρισης –ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων.

    ΠΡΟΤΑΣΗ

    Να υπάρξει πρόβλεψη για ουσιαστική ανταπόκριση – συνεργασία – σύνδεση για μια γραμμή επικοινωνίας , ευέλικτη , μεταξύ της Νομικής υπηρεσίας του Υπουργείου και των Περιφερειών ( προφανώς και έχοντας υπόψη την αυτοτέλεια των Περιφερειών ) ή και πρόβλεψη για δημιουργία αντιστοίχου τμήματος σε επίπεδο Περιφέρειας για αντιμετώπιση θεμάτων που χρήζουν Νομικής επεξεργασίας και ιδιαίτερα για θέματα που εκκρεμούν (π.χ θέματα ανακλήσεων παλιότερων αναπτυξιακών νόμων κ.λ.π ).
    Η σχέση αυτή δεν θα είναι σχέση ούτε μεταφοράς – μετάθεσης ευθύνης για επίλυση των θεμάτων ούτε και αποποίησης της διοικητικής αρμοδιότητας και ευθύνης για αντιμετώπιση αυτών αλλά ένας διάδρομος σχετικά ευέλικτης και γρήγορης επικοινωνίας – ανταλλαγής απόψεων ώστε να αντιμετωπίζονται ορθά και κατά το δυνατόν ενιαία ζητήματα με ίδιο περιεχόμενο.
    Επιπλέον θετικό θα ήταν να καθιερωθεί και υποχρεωτική συνάντηση ( 2 με 3 φορές των χρόνο ) των Δ/νσεων Αναπτυξιακού Προγραμματισμού με το αρμόδιο Υπουργείο για συνεργασία και συντονισμό επί κοινών θεμάτων – προβλημάτων

  • Στην Γνωμοδοτική Επιτροπή, να συμμετέχουν δυο (2) μέλη που θα εκπροσωπούν τους συνεταιρισμούς ή/και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν. Σ.Επ.) του Ν. 4019/2011, ή/και τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) ,ή/και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4015/2011 ή/και τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης – Κοι.Σ.Π.Ε (άρθρο 12 του ν. 2716/1999),για τις περιπτώσεις που συζητούνται επενδυτικά σχέδια των φορέων αυτών.