Άρθρο 50 – Ύψος ενισχύσεων

1. Τα ποσοστά ενισχύσεων χορηγούνται με βάση:
α) τα ανώτατα ποσοστά του εκάστοτε ισχύοντος χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για το σύνολο των δαπανών του άρθρου 8 και
β) τα ανώτατα ποσοστά ενίσχυσης, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11, για τις αντίστοιχες δαπάνες του άρθρου 48.
2. Το ποσοστό της επιχορήγησης για το παρόν καθεστώς ενισχύσεων ορίζεται στο εβδομήντα (70%) των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων, εξαιρουμένων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 12, για τα οποία το ποσοστό επιχορήγησης ορίζεται στο εκατό τοις εκατό (100%).

  • Προτείνεται το ποσοστό της επιχορήγησης να οριστεί στο 100% των ανωτάτων επιτρεπόμενων ορίων για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο για όσα υπάγονται στις διατάξεις του Άρθρου 12.

  • Το ποσοστό της επιχορήγησης για το παρόν καθεστώς ενισχύσεων ορίζεται στο εκατό τοις εκατό (100%) των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων για Συνεταιρισμούς, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν. Σ.Επ.) του Ν. 4019/2011, Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4015/2011 και Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης – Κοι.Σ.Π.Ε (άρθρο 12 του ν. 2716/1999).

  • Επιχορήγηση: Εφόσον δε μπορεί να υπάρξει ευνοϊκότερη διατύπωση των μορφών επιχορήγησης στο πλαίσιο 25-45%, αφού αυτά καθορίζονται από το νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ), προτείνεται το ποσοστού κάλυψης από 70% να γίνει 100% για την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και για όλα τα είδη ενισχύσεων, καθώς αυτό δεν αντίκειται στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι στο Ν.3908/2011 το ανώτερο ποσοστό της επιχορήγησης στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. ανερχόταν σε 60%, ενώ εάν εφαρμοστεί το ποσοστό κάλυψης του 70% στα νέα επιτρεπτά ποσοστά ενίσχυσης, το ανώτερο ποσοστό θα είναι μόλις 31,5%, δηλαδή 28,5 % χαμηλότερο.

  • 10 Μαΐου 2016, 10:26 | Ηλίας Μαστάθης

    Ποσοστά ενίσχυσης της επιχορήγησης
    Τα ποσοστά ενίσχυσης είναι σχετικά χαμηλά σε όλες τις Περιφέρειες αλλά γίνονται ακόμα χαμηλότερα αφού λαμβάνεται υπόψη μόνο το 70% των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων και αυτό μόνο για τις νέες επιχειρήσεις ενώ οι υφιστάμενες επιχειρήσεις δεν δικαιούνται επιχορήγησης.
    Ειδικά στην υπάρχουσα οικονομική συγκυρία (ύφεση) και με τα προβλήματα των Τραπεζών, είναι ευνόητο ότι τα χαμηλά ποσοστά ενισχύσεων δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.