Άρθρο 09 – Επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων

Οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων για τις οποίες παρέχονται άλλες, πλην των περιφερειακών, ενισχύσεις σε εφαρμογή των ειδικών καθεστώτων του παρόντος νόμου, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται στο Γ.Α.Κ., είναι οι ακόλουθες:
1. Επενδυτικές δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ (άρθρο 18 Γ.Α.Κ.). Οι δαπάνες αυτές αφορούν σε μελέτες και αμοιβές συμβούλων για επενδυτικά σχέδια νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και δεν δύνανται να αποτελούν αντικείμενο συνεχούς ή περιοδικής δραστηριότητας, ούτε να συνδέονται με τις συνήθεις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης.
2. Δαπάνες εκκίνησης (άρθρο 22 Γ.Α.Κ.) για τις υπό ίδρυση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
3. Δαπάνες καινοτομίας για ΜΜΕ (άρθρο 28 Γ.Α.Κ.), όπως αυτές εξειδικεύονται ακολούθως:
α. οι δαπάνες για την απόκτηση, επικύρωση και προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και λοιπών άυλων στοιχείων ενεργητικού,
β. οι δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, το οποίο απασχολείται σε δραστηριότητες ανάπτυξης και καινοτομίας, που αποσπάται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση, σε νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί προς τον σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστά άλλο προσωπικό,
γ. οι δαπάνες για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας.
4. Δαπάνες για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία για ΜΜΕ (άρθρο 29 Γ.Α.Κ.), όπως αυτές εξειδικεύονται ακολούθως:
α. δαπάνες προσωπικού,
β. δαπάνες οργάνων, εξοπλισμού, κτηρίων και γηπέδων, για όσο χρόνο και με τον όρο ότι χρησιμοποιούνται για το έργο,
γ. δαπάνες για γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων,
δ. πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους υλικών, εφοδίων και συναφών προϊόντων που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση του έργου,
5. Δαπάνες για συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας (άρθρο 27, παρ. 7 και 8 Γ.Α.Κ.): α) για τις επενδυτικές ενισχύσεις, οι επενδυτικές δαπάνες σε άυλα και ενσώματα στοιχεία ενεργητικού για την κατασκευή ή την αναβάθμιση συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας και β) για τις ενισχύσεις λειτουργίας, οι δαπάνες προσωπικού και οι διοικητικές δαπάνες (συμπεριλαμβανομένων των γενικών εξόδων) σχετικά με:
αα) τον συντονισμό του συνεργατικού σχηματισμού για τη διευκόλυνση της συνεργασίας, την ανταλλαγή πληροφοριών και την παροχή ή τη διάθεση των εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης των επιχειρήσεων,
ββ) την προβολή του συνεργατικού σχηματισμού για την αύξηση της συμμετοχής νέων επιχειρήσεων ή οργανισμών, καθώς και για την αύξηση της προβολής του σχηματισμού,
γγ) τη διαχείριση των εγκαταστάσεων του συνεργατικού σχηματισμού, την οργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστηρίων και συνεδρίων για τη στήριξη της διάδοσης των γνώσεων, της δικτύωσης και της διεθνούς συνεργασίας.
Οι ενισχύσεις λειτουργίας για τη λειτουργία συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας δύνανται να χορηγηθούν για διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη.
6. Επενδυτικές δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης (άρθρο 38 Γ.Α.Κ.). Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι πρόσθετες επενδυτικές δαπάνες που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί το υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης. Οι δαπάνες που δεν συνδέονται άμεσα με την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου ενεργειακής απόδοσης δεν συνιστούν επιλέξιμες δαπάνες.
7. Επενδυτικές δαπάνες για τη συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ (άρθρο 40 Γ.Α.Κ.). Οι επενδυτικές ενισχύσεις χορηγούνται μόνο σε πρόσφατα εγκατεστημένη ή ανακαινισμένη δυναμικότητα παραγωγής. Επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται μόνο αυτές που αντιστοιχούν σε παραγωγή θερμότητας η οποία αξιοποιείται για θέρμανση διεργασιών ή χώρων.
Επιλέξιμες δαπάνες είναι οι πρόσθετες επενδυτικές δαπάνες σε εξοπλισμό που χρειάζεται η εγκατάσταση για να λειτουργήσει ως εγκατάσταση συμπαραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης, σε σύγκριση με συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή θέρμανσης της ίδιας δυναμικότητας, ή οι πρόσθετες επενδυτικές δαπάνες για την αναβάθμιση της απόδοσης, αν η υπάρχουσα εγκατάσταση έχει ήδη επιτύχει το όριο υψηλής απόδοσης.
8. Δαπάνες για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (άρθρο 41 Γ.Α.Κ.). Για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας από ΑΠΕ, καθώς και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα είναι επιλέξιμες οι πρόσθετες επενδυτικές δαπάνες που είναι απαραίτητες για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εφόσον χορηγούνται μόνο σε νέες εγκαταστάσεις. Οι δαπάνες που δεν συνδέονται άμεσα με την επίτευξη υψηλότερου επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι επιλέξιμες.
9. Δαπάνες για εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης (άρθρο 46 Γ.Α.Κ.). Επιλέξιμες δαπάνες για τη μονάδα παραγωγής είναι οι πρόσθετες δαπάνες που απαιτούνται για την κατασκευή, την επέκταση και την ανακαίνιση μιας ή περισσότερων μονάδων παραγωγής θερμικής ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν αποδοτικό σύστημα τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 3 του Ν. 4342/2015, σε σύγκριση με μια συμβατική μονάδα παραγωγής. Η επένδυση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος ενεργειακά αποδοτικής τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης. Επιλέξιμες δαπάνες για το δίκτυο διανομής είναι οι επενδυτικές δαπάνες.
10. Εκάστη δαπάνη δύναται να θεωρηθεί επιλέξιμη μόνο εφόσον εντάσσεται αποκλειστικά σε μία εκ των ανωτέρω κατηγοριών δαπανών.
11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, το περιεχόμενο, το είδος και ο τρόπος υπολογισμού των επιλέξιμων δαπανών των παρ. 6 έως 9.

  • 16 Μαΐου 2016, 15:22 | ΣΕΣΜΑ

    Να προστεθούν οι ενισχύσεις επενδυτικών δαπανών που αφορούν στα άρθρα 19 (συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις), 36 (προστασία περιβάλλοντος), 37 (προσαρμογή σε ενωσιακά πρότυπα), 47 (ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων), 53 (Πολιτισμός και Διατήρηση Κληρονομιάς) και 55 (Αθλητικές και Πολυλειτουργικές Ψυχαγωγικές Υποδομές)του ΓΑΚ 651 /2014.

  • 4. στο «Άρθρο 09 – Επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων», το εδάφιο β) της παρ. 3 να συμπληρωθεί ως ακολούθως:

    «[…] β. οι δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, το οποίο απασχολείται σε δραστηριότητες ανάπτυξης και καινοτομίας, που αποσπάται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση, σε νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί προς τον σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστά άλλο προσωπικό και οι δαπάνες για την υλοποίηση εύλογων προσαρμογών στην περίπτωση προσωπικού με αναπηρία […]».

  • 16 Μαΐου 2016, 11:55 | ΤΕΕ/ΤΚΜ

    ‘Αρθρο 9, παράγραφος 3-8.
    Να προστεθούν και οι δαπάνες έρευνας και καινοτομίας με τους όρους του άρθρου 25 του Γ.Α.Κ., ανεξαρτήτως μεγέθους επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα έρευνας και καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία έντασης γνώσης.

  • Να γίνει ακριβής προσδιορισμός της έννοιας της «Καινοτομίας» και να προσδιορίζεται αυτόματα από το ΠΣΚΕ αν η δαπάνη που καταχωρείται αφορά «Καινοτομία» ώστε να λαμβάνει το επενδυτικό σχέδιο την βαθμολογία. Επίσης πως προσδιορίζεται η «Οργανωτική Καινοτομία».

  • 15 Μαΐου 2016, 23:46 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΛΑΜΑΚΙΔΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.

    παράγραφος 3-8.
    Να προστεθούν και οι δαπάνες έρευνας και καινοτομίας με τους όρους του άρθρου 25 του Γ.Α.Κ., ανεξαρτήτως μεγέθους επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα έρευνας και καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία έντασης γνώσης.

  • Όπου αναφέρεται σε ΜΜΕ να διευκρινιστεί ότι περιλαμβάνει και τους συνεταιρισμούς , τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν. Σ.Επ.) του Ν. 4019/2011, τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) ,τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4015/2011 και τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης – Κοι.Σ.Π.Ε (άρθρο 12 του ν. 2716/1999).

  • 13 Μαΐου 2016, 18:46 | Στέλιος Σμπυράκης

    Οι επιλέξιμες δαπάνες της παραγράφου 2 (δαπάνες εκκίνησης), πρέπει να εξειδικευθούν καθώς το άρθρο 22 του ΓΑΚ 651 παρέχει τη μορφή των ενισχύσεων, δηλαδή «δάνεια, εγγυήσεις, επιχορηγήσεις»

  • 10 Μαΐου 2016, 15:21 | ΣΠΥΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Στο Άρθρο αυτό θα πρέπει να περιληφθεί και η κατηγορία των ανεξάρτητων παραγωγών Συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας από ΑΠΕ, η οποία είναι συμβατή με το ‘Αρθρο 41 του ΓΑΚ στο οποίο δεν διατυπώνεται διάκριση μεταξύ Αυτοπαραγωγών και Ανεξάρτητων Παραγωγών.

  • 10 Μαΐου 2016, 07:10 | ΜΕΝΙΟΣ ΚΟΝΤΟΒΑΣ

    Νέα παρατήρηση για το 9.2. Για τον σκοπό αποφυγης της διπλής χρηματοδότησης της ιδιας δαπάνης, οι νέες επιχειρήσεις που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο, δεν θα πρέπει να είναι δικαιούχοι άλλης δράσης και να μην λαμβάνουν ή λάβουν άλλη κρατική ενίσχυση για την ίδια δαπάνη.

  • 9 Μαΐου 2016, 08:03 | ΜΕΝΙΟΣ ΚΟΝΤΟΒΑΣ

    Παρατήρηση στο 9.3β ότι για την επιδότηση των νέων θέσεων οι επιχειρησεις από τις οποίες αποσπώνται δεν πρέπει να λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση, η οποία να επιχορηγεί / επιδοτεί μέρος ή το σύνολο που αφορά στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος αυτών. Επίσης στο «αντικαθιστα άλλο προσωπικό» να αντικατασταθει με το «δεν υποκαθιστά άλλο προσωπικό και δεν υπάρχει μείωση των ΕΜΕ»

    «β. οι δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού υψηλής ειδίκευσης, το οποίο απασχολείται σε δραστηριότητες ανάπτυξης και καινοτομίας, που αποσπάται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από οργανισμό έρευνας και διάδοσης γνώσεων ή από μεγάλη επιχείρηση η οποία δεν επιδοτείται για μέρος ή για το σύνολο που αφορά στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος από άλλη κρατική ενίσχυση, σε νέες θέσεις που έχουν δημιουργηθεί προς τον σκοπό αυτό στη δικαιούχο επιχείρηση και δεν αντικαθιστά ή υποκαθιστά άλλο προσωπικό και σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει μείωση των ΕΜΕ της.»