Άρθρο 01 – Σκοπός

Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους, η τεχνολογική αναβάθμιση, η διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, η μετακίνηση στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας για την παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων, η προσφορά καλύτερων υπηρεσιών και εν τέλει η εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στο Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας. Οι στόχοι αυτοί θα επιτυγχάνονται με τις παρεχόμενες ενισχύσεις του νόμου αυτού, μέσω των ειδικών καθεστώτων που προβλέπονται στο Ειδικό Μέρος του και ειδικότερα με:
α. την εξωστρέφεια και την καινοτομικότητα,
β. τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
γ. την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας με έμφαση στην απασχόληση εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να αναστραφεί το ρεύμα φυγής νέων επιστημόνων,
δ. την υψηλή προστιθέμενη αξία,
ε. τη βελτίωση του τεχνολογικού επιπέδου και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,
στ. την έξυπνη εξειδίκευση,
ζ. την ανάπτυξη δικτύων, συνεργειών, συνεταιριστικών πρωτοβουλιών και εν γένει τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας,
η. την ενθάρρυνση συγχωνεύσεων,
θ. τομές και παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την ενίσχυση της υγιούς και στοχευμένης επιχειρηματικότητας με ειδική έμφαση στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα,
ι. την επανεκβιομηχάνιση της χώρας,
ια. τη μείωση (βελτίωση) του οικολογικού αποτυπώματος.

  • Παρατηρήσεις-Προτάσεις ΣΕΒΕ στο νομοσχέδιο του νέου επενδυτικού νόμου

    1. Επιδότηση μισθολογικού κόστους
    Ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος επιδοτεί το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, για περίοδο δύο ετών από την δημιουργία κάθε θέσης, το κάνει μόνο αυτοτελώς και όχι σε συνδυασμό με άλλες επιλέξιμες δαπάνες.
    Δηλαδή αν σε ένα επενδυτικό σχέδιο που περιλαμβάνει επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας μιας επιχείρησης με δαπάνες σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού και δημιουργία 10 νέων θέσεων εργασίας, η επιχείρηση δεν μπορεί να «κατεβάσει» μία επενδυτική πρόταση, αλλά θα πρέπει να βρει τρόπο να το «χωρίσει» στα δύο.

    2. Φορολογική Απαλλαγή
    Η δικαιούμενη ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει, κατ’ έτος, το 20% του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, που προκύπτει από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, αφού πρώτα έχει αφαιρεθεί ο φόρος που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους.
    Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μία επιχείρηση με Χκέρδη θα λάβει το σύνολο της επιδότησης που της αναλογεί με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής σε 5 χρόνια από την ολοκλήρωση της επένδυσης, ενώ άλλες επιχειρήσεις με μικρότερα κέρδη που διανέμουν μερίσματα σε 6 έως 8 χρόνια.

    3. Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων
    Εξωστρεφείς χαρακτηρίζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αύξησαν την εξωστρέφειά τους, δηλαδή το λόγο αξίας των εξαγωγών τους προς τον κύκλο εργασιών τους, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία πριν την αίτηση υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου.
    Δηλαδή μία επιχείρηση, η οποία έχει εξαγωγές την τελευταία τριετία πάνω από το 90% του κύκλου εργασιών της δεν θεωρείται εξωστρεφής για τις ανάγκες του νέου αναπτυξιακού νόμου!

    4. Αναδρομικότητα επιλεξιμότητας δαπανών
    Διαπιστώνουμε πως δεν προβλέπεται η αναδρομική ισχύς στην επιλεξιμότητα δαπανών, όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα από το Υπουργείο (σε κοινή συνέντευξη τύπου την 12-10-2015 για αναδρομική ισχύ επιλεξιμότητας δαπανών από την 1-10-2015), παρά την απόλυτη ανάγκη ισχύος της εν λόγω πρόβλεψης λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος (περισσότερα από δυο χρόνια) που μεσολάβησε από την λήξη του προηγούμενου επενδυτικού νόμου. Θεωρούμε ότι η ορθότερη και πιο δίκαιη πρόταση είναι η έναρξη επιλεξιμότητας των δαπανών να ξεκινά από 1-7-2014, οπότε και τροποποιήθηκε ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων ή έστω, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης ενός επενδυτικού σχεδίου, το οποίο έχει ξεκινήσει πριν από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής του, εξαιρώντας από την ενίσχυση το μέρος αυτό των δαπανών που έχουν προηγηθεί της υποβολής. Άλλωστε κάτι τέτοιο έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν σε προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο.

    5. Άρθρο 10 – Είδη Ενισχύσεων και Κινήτρων
    Στην πργφ 3 του εν λόγω άρθρου αναφέρεται ότι: «Επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία χρήση κατά την τελευταία εξαετία πριν την αίτηση υπαγωγής, δεν δικαιούνται να λάβουν τις ενισχύσεις των περ. β΄ και γ΄ της παρ. 1.»
    Το συγκεκριμένο άρθρο αποκλείει τις επιχειρήσεις από επιχορήγηση συγκεκριμένων κατηγοριών και οδηγεί επιχειρήσεις με τα παρακάτω χαρακτηριστικά εκτός πιθανής κατάθεσης για επενδυτικό νόμο.
    Αντιλαμβανόμαστε ότι η λογική που διέπει αυτό το άρθρο είναι πιθανώς η μη ενίσχυση εταιριών που δεν έχουν βγάλει κέρδη (ώστε να φορολογηθούν), ή που εκμεταλλεύονται επιδοτήσεις αλλά δεν «κρύβουν» κάπως την κερδοφορία τους.
    Από την άλλη, αυτό το άρθρο δε λαμβάνει υπόψιν τις μεγάλες δυσκολίες που έχουν επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου και μάλιστα πρόσφατα ιδρυθείσες να βγάλουν κέρδη για τα πρώτα αρκετά χρόνια. Οι επιχειρήσεις αυτές:
    – Έχουν κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις
    – Χρησιμοποιούν διάταξη που επέτρεπε τα πρώτα 5 χρόνια της λειτουργίας τους να μην διενεργούν αποσβέσεις
    – Μετά τον 5ο χρόνο, διενεργούνται πλέον αποσβέσεις με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα υψηλές και να παραμένουν ζημιογόνες

    Με λίγα λόγια αυτή η διάταξη αποκλείει τις επιχειρήσεις με ανοδικό κύκλο εργασιών, εξαγωγικές και με μεγάλες επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό από το να συμμετέχουν στον επενδυτικό νόμο.
    Ο επενδυτικός νόμος πρέπει κατά κύριο λόγο αφορά αυτές τις επιχειρήσεις, διότι αυτές είναι που δημιουργούν θέσεις εργασίας και είναι αποτελεσματικές στην ελληνική οικονομία.

    6. Διασύνδεση αναπτυξιακού και φορολογικού νόμου
    Με το νέο φορολογικό νόμο αυξήθηκε η φορολογία για τα μερίσματα από 10 σε 15%. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική ευνοϊκή πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που επανεπενδύουν τα κέρδη τους, ώστε να φορολογούνται με τον προϊσχύοντα συντελεστή του 10%.

    7. Θα πρέπει να διευκρινισθεί αν ο νέος αναπτυξιακός νόμος υπάγεται ή όχι στο καθεστώς ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ή όχι για μικρότερα ποσά με ό,τι αυτό φυσικά συνεπάγεται.

    8. Toνίζουμε και πάλι την ανάγκη ουσιαστικής απλούστευσης της διαδικασίας που σχετίζεται με την φορολογική απαλλαγή, χωρίς περιορισμούς, σε σύγκριση με αυτή της επιδότησης.

    9. Επίσης την ανάγκη επανεξέτασης των περιορισμών ως προς την απασχόληση καθώς στόχος του επενδυτικού θα πρέπει πλέον και για όσο διαρκεί η κρίση να είναι η καταρχήν διατήρηση του προσωπικού των επιχειρήσεων στον αριθμό που βρίσκεται σήμερα και η αποφυγή κλεισίματος και άλλων επιχειρήσεων. Αναγκαία είναι και η μείωση των προβλεπόμενων προστίμων τόσο για το νέο όσο και για τους υφιστάμενους επενδυτικούς νόμους.

    10. Eίναι θετικό ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει για πρώτη φορά το κίνητρο της φορολογικής σταθερότητας για 12 χρόνια, αλλά αυτό αφορά μόνο επενδύσεις πάνω από 20 εκ. ευρώ.

    11. Δεν διατυπώνεται καμία χρονική δέσμευση από την Πολιτεία σχετικά με τον έλεγχο υλοποίησης της επένδυσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φαινόμενα πολύχρονων καθυστερήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή με όποιους κινδύνους αυτές δημιουργούν.

    12. Για να μπορεί κάποιος να αναγνώσει όχι να αναλύσει τον νόμο θα πρέπει οπωσδήποτε να εφοδιαστεί α. Με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό με αριθμό 651 της επιτροπής της 17η Ιουνίου 2014 (L187/1 26-6-2014) β. τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την διάσωση και αναδιάρθρωση μη χρηματοπιστωτικών προβληματικών επιχειρήσεων (2014/C 249/01) γ. και τον κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 651/2014 της επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ΄ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης ΕΚ.
    Kυρίως όμως ο συγκεκριμένος νόμος για να ενεργοποιηθεί στη πλήρη μορφή του απαιτείται να συνταχθούν και να υπογραφούν 25 Υπουργικές Αποφάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κοινές ανάμεσα σε διαφορετικά υπουργεία, καθώς και να προκηρυχθούν οι 7 επιμέρους προσκλήσεις των καθεστώτων ενίσχυσης. Τα παραπάνω, εκτός της χρονικής καθυστέρησης, δύνανται να μεταβάλουν ουσιαστικά τη φιλοσοφία και τα χαρακτηριστικά του νόμου και συνεπώς, για λόγους βέλτιστης ενημέρωσης του επιχειρηματικού κοινού της χώρας, πρέπει να δημοσιευθούν άμεσα.

    Άλλες επιμέρους παρατηρήσεις – αλλαγές εστιάζονται στα ακόλουθα σημεία:

    13. ‘Αρθρο 5, παράγραφος 3
    Να αποσαφηνισθεί η έννοια της περίπτωσης γ της ίδιας παραγράφου.
    Να προστεθεί και η κατηγορία επενδυτικών σχεδίων τεχνολογικού εκσυγχρονισμού υφιστάμενης μονάδας, εκτός του ορισμού αρχικής επένδυσης του Γ.Α.Κ. ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς είναι αρκετά δύσκολο στη σημερινή εποχή με προβληματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να υλοποιήσουν τις εκτεταμένες επενδύσεις που αναφέρονται στις άλλες περιπτώσεις, της ίδιας παραγράφου του συγκεκριμένου άρθρου.
    Να δοθεί η δυνατότητα κάλυψης της ιδίας συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια που ενισχύονται μόνο με το καθεστώς της φορολογικής απαλλαγής, να καλυφθεί από τα διαθέσιμα της εταιρίας. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι, επειδή το ευεργέτημα της συγκεκριμένης ενίσχυσης ισχύει κατόπιν υλοποίησης του αντίστοιχου τμήματος της επένδυσης και δεδομένης της δυσκολίας δανειοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, υγιείς εταιρίες θα αναγκασθούν να καλύψουν την απαιτούμενη ιδία συμμετοχή για το σύνολο σχεδόν ουσιαστικά της επένδυσης, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να διαθέτουν ήδη από προηγούμενες διαχειριστικές χρήσεις υψηλά διαθέσιμα αποθεματικά. Το τελευταίο δυσχεραίνει κατά πολύ τη συμμετοχή τους στα κίνητρα ενίσχυσης του νόμου, αφού, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, ούτε οι μέτοχοι διαθέτουν ανεξάντλητα ρευστά περιουσιακά στοιχεία, ούτε η κερδοφορία των επιχειρήσεων τα προηγούμενα έτη ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα ώστε να δημιουργούνται πηγές χρηματοδότησης μελλοντικών επενδύσεων.

    14. ‘Αρθρο 6, παράγραφος 3, περίπτωση δ
    Να καταργηθεί η απαγόρευση ενίσχυσης επιχειρήσεων που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια για πρωτοβουλία και λογαριασμό του Δημοσίου, ή εάν ισχύσει η απαγόρευση, να εξαιρεθούν αυτής, οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν σε ακίνητα του Δημοσίου που έχουν παραχωρηθεί προς αξιοποίηση σε ιδιώτες κατόπιν σχετικής προκήρυξης.
    Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με την ενίσχυση που δίδει ο νόμος σε ορισμένες κατηγορίες π.χ. υπηρεσίες μαρίνων, όταν σχεδόν όλες οι μαρίνες της χώρας έχουν παραχωρηθεί κατόπιν διαγωνισμού σε ιδιώτες και συνεπώς εμπίπτουν στη συγκεκριμένη απαγόρευση.

    15. ‘Αρθρο 7, παράγραφος 2, περίπτωση Β
    Να εξαιρεθούν της απαγόρευσης ενίσχυσης από τον νέο νόμο οι κλάδοι:
    • του χονδρικού εμπορίου (ΚΑΔ 46), υπό προϋποθέσεις (π.χ. να ορισθεί ελάχιστο κατώφλι επένδυσης, δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, καθόσον συμβάλλουν αισθητά στα οικονομικά μεγέθη της χώρας)
    • «Επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης» (ΚΑΔ 72), καθόσον η χώρα συγκαταλέγεται στις χαμηλότερες θέσεις των χωρών με δαπάνες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, ενώ όλες οι δράσεις ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και οι συγκεκριμένες του Απαλλακτικού Κανονισμού, ενισχύουν την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, ενώ το ίδιο κείμενο του νόμου στο άρθρο 9 αναφέρει ότι ενισχύει δαπάνες έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

    16. ‘Αρθρο 8, παράγραφος 4
    Στις επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων να προστεθούν οι δαπάνες συμμετοχής των ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις, με όλους τους όρους και προϋποθέσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 19 του Γ.Α.Κ.
    Στις επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων, να προστεθούν και οι ενισχύσεις για έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης όπως ορίζονται στο άρθρο 25 του Γ.Α.Κ. και ειδικότερα οι δαπάνες προσωπικού, αφού αποτελούν την κύρια επένδυση στις εταιρίες έντασης γνώσης και των τεχνολογιών πληροφορικής, όπου η Ελλάδα διακρίνεται στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

    17. ‘Αρθρο 9, παράγραφος 3-8
    Να προστεθούν και οι δαπάνες έρευνας και καινοτομίας με τους όρους του άρθρου 25 του Γ.Α.Κ., ανεξαρτήτως μεγέθους επιχειρήσεων, όπως συμβαίνει με τα συγχρηματοδοτούμενα έργα έρευνας και καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να ενισχυθεί η οικονομία έντασης γνώσης.

    18. ‘Αρθρο 11
    Να ληφθεί πρόνοια επειδή έχει καθυστερήσει η εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου, καθώς πρέπει – και εξαιτίας της συνεχιζόμενης για όγδοο έτος οικονομικής ύφεσης – τα ανώτατα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων να παραμείνουν ως έχουν και να μην μειωθούν και μετά την 1/1/2018 στις περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων νήσων και Δυτικής Μακεδονίας.
    Παράγραφος 1, περίπτωση γ
    Να επιτραπεί στις μεγάλες επιχειρήσεις να ενισχυθούν για επιχειρηματικά σχέδια όχι μόνο για νέα οικονομική δραστηριότητα αλλά και για τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι οι ελληνικές ή οι ελληνικών συμφερόντων μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να ενισχυθούν, διότι στηρίζουν εντός της κρίσης την εθνική οικονομία, αποτελούν πόλους τοπικής ανάπτυξης προσφέροντας εργασία σε εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα θεωρούνται μικρές σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και με ελάχιστη πρόσβαση σε κεφάλαια χρηματοδότησης (λόγω της αδυναμίας χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταγωνισθούν ομοειδείς αλλοδαπές εταιρίες του εξωτερικού. Επιπλέον να επιτραπεί η συμμετοχή των μεγάλων επιχειρήσεων στις υπόλοιπες κατηγορίες επενδύσεων των παραγράφων 4-8.

    19. ‘Αρθρο 12
    Στη παράγραφο η, να επιτραπεί η ενίσχυση επενδύσεων που αφορούν σε εκσυγχρονισμό και επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης, ώστε να αποτελέσει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την συγκέντρωση των επιχειρήσεων σε οργανωμένους χώρους.

    20. ‘Αρθρο 16
    Όπως αναφέρθηκε και στις γενικές παρατηρήσεις, δεν ορίζονται δεσμευτικές χρονικές προθεσμίες για την απόκριση των υπηρεσιών στα αιτήματα ελέγχου των επενδυτών, στη διενέργεια των αυτοψιών των οργάνων ελέγχου, στη σύνταξη των εκθέσεων ελέγχου, καθώς και στην έκδοση των αναγκαίων διοικητικών αποφάσεων.
    Θα πρέπει να μειωθούν τα ανώτατα όρια των παράβολων για τα αιτήματα ελέγχου καθώς και να καταργηθεί το παράβολο για τη διενέργεια επανελέγχου, καθόσον δεν αποσαφηνίζεται ο όρος «σοβαρές ελλείψεις» και μπορεί να ερμηνευθεί από τα όργανα ελέγχου αυθαίρετα με αποτέλεσμα την ανούσια επιβάρυνση των επενδυτών.

    21. ‘Αρθρο 20
    Στην καταβολή των ενισχύσεων και ειδικότερα στην καταβολή της ενίσχυσης της επιχορήγησης δεν προβλέπεται ουδεμία προκαταβολή αυτής. Προτείνεται να καταβάλλεται η προκαταβολή με τις προϋποθέσεις των προηγούμενων νόμων ή ακόμη και με τη χρήση της προτεινόμενης δημιουργίας των «Ανοιχτών Καταπιστευτικών Λογαριασμών (Escrow Accounts)» που έχουν ήδη προβλεφθεί και θα εφαρμοστούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020.

    22. ‘Αρθρο 47
    Η προτεινόμενη κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και των συναρμόδιων υπουργών, αναφορικά με το χαρακτηρισμό των προϊόντων και των παραγωγικών διαδικασιών ως καινοτομικών, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους κλάδους της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της χώρας RIS3 και να τεθεί σε ειδική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς-κλαδικούς φορείς.

    23. Συμπληρωματικές παρατηρήσεις-προτάσεις:

    – Στην σελίδα 6 και ειδικότερα στο άρθρο 1 διαφαίνεται ότι επιλέξιμες προς ενίσχυση είναι οι επιχειρήσεις που τηρούν μόνο Γ’ Κατηγορίας βιβλία. Θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα τώρα που τα κάτω όρια του αναπτυξιακού χαμηλώνουν, να υπάρχει η δυνατότητα και σε φορείς με β’ κατηγορίας βιβλία να υποβάλλουν αιτήσεις υπαγωγής π.χ. έως 500.000 ευρώ
    – Στην σελίδα 11 περίπτωση 6α αναφέρεται ότι θα υπάρχει νέα απόφαση γεωργοκτηνοτροφικών γεγονός που καθιστά την υφιστάμενη ανίσχυρη και μη επιλέξιμη. To γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση για το άνοιγμα του αναπτυξιακού νόμου και την υποδοχή αιτήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, ο οποίος είναι και σε προτεραιότητα.
    – Στην σελίδα 12 άρθρο 8 δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλει κάποιος μόνο για μισθολογικό κόστος χωρίς να κάνει οποιαδήποτε άλλη δαπάνη είναι εσφαλμένος τρόπος προσέγγισης, διότι ένα επενδυτικό σχέδιο πρέπει να έχει ολοκληρωμένο χαρακτήρα (βλ. παραπάνω και Σημείο 1)
    – Στην σελίδα 12 διαπιστώνουμε πως τίθεται περιορισμός στο άρθρο 8 παράγραφος 3.α. του σχεδίου νόμου με βάση τον οποίο οι δαπάνες κάθε επενδυτικού σχεδίου που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις δεν μπορεί να ξεπερνούν το 50% του συνολικού κόστους του έργου. Ο εν λόγω περιορισμός με βάση και την εμπειρία του παρελθόντος είναι μη ρεαλιστικός ειδικά για επενδυτικά σχέδια που αφορούν ίδρυση νέας εγκατάστασης όπου το κατασκευαστικό κόστος αποτελεί κύριο τμήμα της επένδυσης. Επιπρόσθετα, στο άρθρο 8 παράγραφος 3.α. του σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι επιχορηγούνται μόνο οι δαπάνες εκσυγχρονισμού ειδικών εγκαταστάσεων (που δεν αφορούν σε κτίρια) και μηχανολογικών εγκαταστάσεων και όχι οι δαπάνες ειδικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων σε περιπτώσεις ίδρυσης και επέκτασης.
    – Σελίδα 16-17 στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ Παρεχόμενες Ενισχύσεις Άρθρο 10 Είδη Ενισχύσεων και Κινήτρων διαφαίνεται ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας της φορολογικής απαλλαγής και το νέο στοιχείο ότι η φορολογική απαλλαγή δεν μπορεί να μεριστεί σε διανεμόμενα και αναλαμβανόμενα κέρδη.
    – Επίσης σε υφιστάμενες επιχειρήσεις με συνεχόμενες (6) ζημιογόνες χρήσεις δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου (βλ. και παραπάνω Σημείο 5)
    – Σελίδα 18: οι μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύονται μόνο για αρχική επένδυση σε νέα οικονομική δραστηριότητα. Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη όπως και στον προηγούμενο νόμο να είναι επιλέξιμες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.
    – Σελίδα 20: Αλλάζει ο χαρακτηρισμός του ενιαίου επενδυτικού σχεδίου, το οποίο πλέον θα σημαίνει ότι αν ο φορέας εντός μίας τριετίας υλοποιήσει στην ίδια περιφέρεια έτερα επενδυτικά σχέδια, θα λογίζονται ως ενιαία και θα έχει εφαρμογή η παράγραφος 3 του άρθρου 11. Το γεγονός αυτό σημαίνει κακή ερμηνεία του νέου ΓΑΚ.
    – Σελίδα 22: Υποβολή αιτήσεων υπαγωγής ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης. Προτείνεται να βελτιωθεί ως εξής: (α) Με την επιφύλαξη των περιπτώσεων (γ) και (δ) πιο κάτω, οι αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων ή/και προγραμμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού ή επιχειρηματικών σχεδίων διάσωσης και αναδιάρθρωσης υποβάλλονται ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης αυτών και ανάλογα με το ποσό της αίτησης υπαγωγής ως εξής:
    • Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων ή/και προγραμμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού, ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ. που πραγματοποιούνται στα όρια των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, ενώ για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας οι αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων ή/και προγραμμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού, ύψους άνω των 2 εκατ. Ευρώ υποβάλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).
    • Στις Υπηρεσίες Ιδιωτικών Επενδύσεων των Περιφερειών υποβάλλονται αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων ή/και προγραμμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού, ύψους μέχρι 2 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιούνται μέσα στα όρια κάθε Περιφέρειας.
    • Η αντιμετώπιση αυτή για τις επενδύσεις της Μακεδονίας και Θράκης αιτιολογείται λόγω της χωρικής εθνικής σημασίας των επενδύσεων στην εν λόγω περιοχή και ταυτόχρονα των ορθολογικά δομημένων ενισχύσεων που δίδονται με τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Επιπροσθέτως, οι χωρικές επενδύσεις στην Μακεδονία και την Θράκη αποτελούν στρατηγικής σημασίας επενδυτικά σχέδια, τα οποία θα οδηγήσουν την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.
    – Η μείωση του παράβολου με το ανώτατο όριο για την πλειονότητα των αιτήσεων τα 5.000 ευρώ συνιστά μία καλή εξέλιξη για τις υποψήφιες επιχειρήσεις.
    – Σελίδα 24: Αξιολογητής θα είναι ένας ο οποίος ελέγχεται από τριμελή επιτροπή της αρμόδιας υπηρεσίας. Η αξιολόγηση για όλα τα καθεστώτα πλην του μηχανολογικού εξοπλισμού είναι συγκριτική, γεγονός που σημαίνει ότι η κατάταξη θα είναι δύσκολη υπόθεση και σε ισοβαθμία δεν θα μπαίνουν όλοι οι ισόβαθμοι μέσα, αλλά θα υπάρχει το μέτρο των πολλαπλών κριτηρίων και ακολούθως του μικρότερου κόστους επιλέξιμης επένδυσης, ήτοι θα προτιμώνται μικρότερου επιλέξιμου κόστους έργα.
    – Σελίδα 27: παράβολο και στις τροποποιήσεις με άνω όριο τα 2.500 ευρώ. Αυτό αποτελεί κακή εξέλιξη, το Υπουργείο είχε αναφέρει ότι θα καταργηθεί λόγω οικονομικής κρίσης.
    – Σελίδα 29: χρονοδιάγραμμα του έργου όπως και στον Ν. 3908 τρία χρόνια συν 2 παράταση με 6 μήνες πριν αίτηση για μεγαλύτερο ή ίσο του 50%. Για πρώτη φορά πάει πριν και όχι μετά την παρέλευση που είχε ο 3299 και ο 3908
    – Σελίδα 31: προκαταβολή φορολογικής απαλλαγής με την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του 50% του έργου με αντίστοιχη θεμελίωση δικαιώματος και έως 15 χρήσεις για τον χειρισμό των φορολογικών απαλλαγών. Ο τρόπος εφαρμογής της θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση. Πρόκειται για μία νέα καλή εξέλιξη για τον χειρισμό της φορολογικής απαλλαγής.
    – Σελίδα 33: προσοχή μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 3, 5, 7 έτη ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, όμως για πρώτη φορά ορίζονται κυρώσεις με ορίζοντα 10 ετίας εξέλιξη που οδηγεί τον φορέα σε τουλάχιστον 15 έτη έλεγχο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής!
    – Σελίδα 40: όλες οι συστάσεις ελεγκτικών οργάνων, φορολογικών οργάνων θα κοινοποιούνται στην γνωμοδοτική επιτροπή και αυτή θα αποφασίζει για περαιτέρω επιβολή προστίμων, τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν σαφή οριοθέτηση μέσω ενός τύπου point system
    – Σελίδα 42-43 «Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού»
    – Ενισχυόμενες δαπάνες: α) καινούριος ή υπό προϋποθέσεις μεταχειρισμένος μηχανολογικός εξοπλισμός (είτε με αγορά είτε με leasing) για τα έργα που ανήκουν στις «Ειδικές κατηγορίες Ενίσχυσης». Μπαίνουν παλιά μηχανήματα 10 ετίας!
    – Είδη ενίσχυσης: α) φορολογική απαλλαγή για το σύνολο των υπαγόμενων έργων και επιπλέον, β) επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για τα έργα που ανήκουν στις «Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης».
    – Ύψος ενίσχυσης: ΟΙ επενδυτικές δαπάνες ενισχύονται: α) για τις δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων έως του ποσοστού που καθορίζεται για κάθε περιοχή και μέγεθος επιχείρησης από ΧΠΕ και β) για τις ειδικές δαπάνες έως του ύψους που καθορίζεται για κάθε δαπάνη.
    – Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή, στα διαστήματα που προβλέπονται στις σχετικές προκηρύξεις και αξιολογούνται αυτοτελώς και υπάγονται αυτόματα.
    Σελίδα 43-44 «Γενική Επιχειρηματικότητα»
    – Απευθύνονται στο σύνολο των επιχειρήσεων και αποτελεί το βασικό πλαίσιο ενίσχυσης επενδυτικών δαπανών υφιστάμενων επιχειρήσεων
    – Μέγεθος/ηλικία επιχειρήσεων: Δεν υφίστανται περιορισμοί μεγέθους και ηλικίας
    – Κατηγορίες δαπανών: α) δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων: περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των πιθανών δαπανών (π.χ. ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού) και β) ειδικές επενδυτικές δαπάνες : περιλαμβάνουν μελέτες και αμοιβές συμβούλων ΜΜΕ
    – Ενισχυόμενες δαπάνες: ενσώματα στοιχεία ενεργητικού: α) καινούριος ή υπό προϋποθέσεις μεταχειρισμένος μηχανολογικός εξοπλισμός ( είτε με αγορά είτε με leasing) Μπαίνουν παλιά μηχανήματα 10 ετίας!, β) αγορά καινούριων μεταφορικών μέσων, γ) κατασκευή κτιρίων, δ) αγορά επιχειρήσεων που έχουν κλείσει ( οι ΜΜΕ μπορούν να αγοράσουν και μέρος των στοιχείων ενεργητικού τέτοιων επιχειρήσεων)
    – Είδη ενίσχυσης : α) φορολογική απαλλαγή για το σύνολο των υπαγόμενων έργων, β) επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσής (leasing), γ) επιχορήγηση 70% στο επιτρεπόμενο όριο του ΧΠΕ, για τα επενδυτικά σχέδια που ανήκουν στις Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης: σε αυτό το σημείο προτείνεται να έχουν το 70% του ΧΠΕ επιχορήγηση όλες οι κατηγορίες που εντάσσονται στην Γενική Επιχειρηματικότητα και 100% επιτρεπόμενο όριο του ΧΠΕ, για τα επενδυτικά σχέδια που ανήκουν στις Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης, δ) επιδότηση μισθολογικού κόστους.
    – Ύψος ενίσχυσης: α) για τις δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων έως του ποσοστού που καθορίζεται για κάθε περιοχή και μέγεθος επιχείρησης από ΧΠΕ και β) για τις ειδικές δαπάνες έως του ύψους που καθορίζεται για κάθε δαπάνη.
    – Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης για κάθε έργο είναι τα 5.000.000,00€ προτείνεται να είναι τα 8.000.000€ ή τα 10.000.000€
    – Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή, στα διαστήματα που προβλέπονται στις σχετικές προκηρύξεις και ακολουθεί συγκριτική αξιολόγηση.
    – Σελίδα 45-46 «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ»
    – Επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει να πληρούν ταυτόχρονα τα τρία παρακάτω κριτήρια: α)ΜΜΕ, β) υπό σύσταση ή νεοσύστατες (νεότερες των 7 ετών) και γ) ανεξάρτητες προτείνεται να μην υπάρχει η ανεξαρτησία και το χρονικό όριο, δηλαδή υφιστάμενες ΜΜΕ
    – Κατηγορίες δαπανών: α) δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων: περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των πιθανών δαπανών ( π.χ. ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού) και β) ειδικές επενδυτικές δαπάνες: περιλαμβάνουν μελέτες και αμοιβές συμβούλων καθώς και διάφορες λειτουργικές δαπάνες.
    – Ενισχυόμενες δαπάνες: α) καινούριος ή υπό προϋποθέσεις μεταχειρισμένος μηχανολογικός εξοπλισμός (είτε με αγορά είτε με leasing). Μπαίνουν παλιά μηχανήματα 10 ετίας!, β) αγορά καινούριων μεταφορικών μέσων
    – Είδη ενίσχυσης: α) φορολογική απαλλαγή, β) επιχορήγηση 70% επί του προβλεπόμενου ύψους ενίσχυσης από το ΧΠΕ προτείνεται η ενίσχυση να φθάνει στο 100% του ΧΠΕ, γ) επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, δ) επιδότηση μισθολογικού κόστους.
    – Ύψος ενίσχυσης: α) δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων έως του ποσοστού που καθορίζεται για κάθε περιοχή και μέγεθος επιχείρησης από ΧΠΕ και β) για τις ειδικές δαπάνες έως του ύψους που καθορίζεται για κάθε δαπάνη.
    – Επιχειρήσεις που ανήκουν στις «Ειδικές Κατηγορίες Ενίσχυσης» παίρνουν τις ενισχύσεις που προβλέπονται για τις υπόλοιπες ενώ δικαιούνται και επιχορήγηση 100% επί του προβλεπόμενου ύψους ενίσχυσης από το ΧΠΕ.
    – Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή, στα διαστήματα που προβλέπονται στις σχετικές προκηρύξεις και στη συνέχεια ακολουθείται συγκριτική αξιολόγηση.
    Σελίδα 46-48 «Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ»
    – Απευθύνονται σε ΜΜΕ για την πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα αποσκοπούν στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή την εισαγωγή οργανωτικών και διαδικαστικών καινοτομιών.
    – Είναι δυνατή η ενίσχυση για το σύνολο των δαπανών των περιφερειακών ενισχύσεων (ενσώματες και άυλες) καθώς και μια σειρά ειδικών επενδυτικών δαπανών που περιλαμβάνουν δαπάνες:
    – Απόκτηση επικύρωσης και προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας
    – Μισθοδοσίας προσωπικού υψηλής ειδίκευσης
    – Για συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στον τομέα της καινοτομίας
    – Οργάνων, εξοπλισμού, κτιρίων και γηπέδων στον βαθμό και όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο
    – Έρευνας επί συμβάσει
    – Πρόσθετων γενικών εξόδων και λοιπών λειτουργικών δαπανών
    – Είδη ενίσχυσης:
    – Α) φορολογική απαλλαγή
    – Β) επιχορήγηση 100% επί του προβλεπόμενου ύψους ενίσχυσης από το ΧΠΕ
    – Γ) επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και
    – Δ) επιδότηση μισθολογικού κόστους
    – Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή, στα διαστήματα που προβλέπονται στις σχετικές προκηρύξεις και αξιολογούνται αυτοτελώς (χωρίς, δηλαδή συγκριτική αξιολόγηση) στη βάση της προτεραιότητας και των διαθέσιμων πόρων.
    – Σελίδα 49-56 «Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών», «Συνέργειες και Δικτυώσεις», «Ολοκληρωμένα Χωρικά Σχέδια», «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους»
    – «Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών
    – Το δημόσιο επενδύει σε Ταμείο συμμετοχών με εισφορά Εθνικών ή Κοινοτικών πόρων στη συνέχεια ο διαχειριστής των ταμείων επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση των πόρων με πόρους του ιδιωτικού τομέα.
    – Η δημιουργία νέων και η μεγέθυνση εξαιρετικά δυναμικών υφισταμένων επιχειρήσεων.
    – Η αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων
    – Η ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις
    – Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούν από 250 έως 500 εργαζομένους.
    – «Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια» (Συνέργειες και Δικτυώσεις)
    – Ενισχύονται: Επιχειρήσεις και συνεργατικοί σχηματισμοί που συμμετέχουν σε κλαδικά ή τοπικά παραγωγικά συστήματα ή παραγωγικές αλυσίδες αξίας, που είναι δυνατό να αναπτύσσονται σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο. Μπορούν να συμμετέχουν και οργανισμοί έρευνας, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι συναφείς οργανισμοί.
    – Το Επενδυτικό Σχήμα υποβάλλει πρόταση ολοκληρωμένου επενδυτικού προγράμματος (συνολικό πλαίσιο δράσεων με ολοκληρωμένη χωρική ή/και κλαδική πρόταση ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη).
    – Για πρώτη φορά Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, Δικηγόροι, Σύμβουλοι Επιχειρήσεων για επενδυτικά σχέδια δικτύωσης και συνεργασίας είναι επιλέξιμοι για υπαγωγή και μάλιστα κατά προτεραιότητα.
    – «Μεγάλες επενδύσεις»
    – Στόχος: η δημιουργία ενός επενδυτικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την υλοποίηση πολύ μεγάλων επενδυτικών σχεδίων
    – Ενισχύονται: Επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20.000.000,00€ και δημιουργούν τουλάχιστον 1 νέα θέση εργασίας / 1 εκατομμύριο επιλέξιμης επένδυσης προτείνεται το όριο να πάει στα 30.000.000,00€
    – Είδη ενίσχυσης: δεν ενισχύονται συγκεκριμένες δαπάνες. Αντ’ αυτών παρέχονται:
    – Παγιοποίηση φορολογικού συντελεστή στο ύψος που ισχύει κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής και για 7 έτη.
    – Διαδικασία επιτάχυνσης αδειοδότησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας.
    – Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή, οποιαδήποτε στιγμή και αξιολογούνται αυτοτελώς (χωρίς δηλαδή συγκριτική αξιολόγηση).

    Κλείνοντας, ως προς τους προηγούμενους επενδυτικούς νόμους 3299/04 και 3908/11 έχουμε ζητήσει την παράταση διάρκειας ισχύος τους μέχρι την 31/12/17, χωρίς όρια και προϋποθέσεις, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που δεν υλοποίησαν ακόμη ή δεν ολοκλήρωσαν αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια να μπορούν να το πράξουν στην επόμενη διετία και να μη χάσουν την ήδη εξασφαλισθείσα έγκριση.
    Προβληματίζουν όμως ιδιαίτερα οι δημόσιες δηλώσεις του Υπουργείου αναφορικά με την αποπληρωμή των προηγούμενων νόμων 3299/2004 και 3908/2011 και συγκεκριμένα ότι διαπιστώνεται αδυναμία χρηματοδότησης των ήδη νομικών δεσμεύσεων (τελικών δικαιούχων) εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Επίσης ότι προγραμματίζεται να γίνει αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Υπουργείου στους τελικούς δικαιούχους εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων με ορίζοντα επταετίας, δηλαδή σε επτά (7) ετήσιες δόσεις. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει στις επιχειρήσεις που υλοποιούν εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια δυσμενή χρηματοοικονομικό κύκλο, διότι εν μέσω υλοποίησης εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, έχουν δημιουργήσει άμεσες και έμμεσες υποχρεώσεις προς τραπεζικά ιδρύματα αλλά και μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται α. Φόρος προστιθέμενης αξίας, β. εισφορές, γ. έμμεσοι και άμεσοι φόροι. Επιπροσθέτως και μόνο αυτή η αναμονή όλο αυτό το διάστημα για το θέμα και οι σχετικές δηλώσεις δημιουργούν τροχοπέδη σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.

  • Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης των προτάσεων του ΣΕΠΕ (16/5/2016, 14:49):

    1. Στο υπό διαβούλευση Ν/Σ (Αρθρο 3) προβλέπεται να εφαρμοστεί με βάση το πλαίσιο που καθορίζει το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε και ειδικότερα ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός – (Γ.Α.Κ).

    Για να τονίσουμε την ανάγκη συμβατότητας με το Γ.Α.Κ. προτείνουμε να συμπεριληφθούν στο Αρθρο 3 του Αναπτυξιακού Νόμου οι αντίστοιχες διατυπώσεις του Γ.Α.Κ.

    2. Επιπλέον, στο υπό διαβούλευση Ν/Σ φαίνεται να εξαιρούνται γενικά οι υπηρεσίες επικοινωνιών καθώς και υπηρεσίες τύπου cloud computing (υπολογιστική νέφους). Η τελευταία περίπτωση είναι σοβαρή παράλειψη, λαμβανομένων υπόψη τόσο των σύγχρονων τεχνολογικών και εμπορικών τάσεων στο χώρο των ΤΠΕ όσο και τις σχετικές προθέσεις και δράσεις της Ε.Ε. Ειδικότερα:

    • Με βάση στοιχεία της IDC, οι δαπάνες για την ανάπτυξη υποδομών Cloud αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2015 κατά 21,9% έναντι του 2014, αγγίζοντας τα $29 δισ., ενώ αντίθετα οι δαπάνες για υποδομές ΤΠΕ που δεν σχετίζονται με το Cloud μειώθηκαν, την ίδια περίοδο, κατά 2,7%. Ιδιαιτέρως ενισχύθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2015 οι δαπάνες για υποδομές στον τομέα του public cloud, που εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα επίπεδα των $20,5 δις, αυξημένες κατά 29,6% έναντι του 2014. Την ίδια περίοδο, ενισχύθηκαν και οι δαπάνες για private cloud, αλλά “μόνο” κατά 17,5% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα $3,3 δισ. (βλ. http://www.sepe.gr/gr/research-studies/article/5828852/me-stathera-dipsifio-pososto-auxanodai-oi-dapanes-gia-upodomes-cloud-/).

    • Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Cloud είναι μία από τις κύριες δράσεις που ήδη υλοποιούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά που ανακοινώθηκε από την Ε.Ε. πριν ένα περίπου χρόνο. Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των χρηστών στο cloud computing, ώστε να αυξηθεί η υιοθέτησή του μεταξύ των επιχειρήσεων –κυρίως- στην Ευρώπη την επόμενη δεκαετία. Η προοπτική αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να συνεισφέρει αθροιστικά σχεδόν €450 δισ. στο ΑΕΠ των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. (με τουλάχιστον €100 δισ. έως το 2020), να συμβάλει στη δημιουργία τουλάχιστον 300.000 νέων -κυρίως μικρομεσαίων- επιχειρήσεων και σχεδόν 1 εκατ. νέων θέσεων εργασίας (βλ. https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/european-cloud-computing-strategy).

    Κατά συνέπεια, θεωρείται απαραίτητο να συμπεριληφθεί ρητώς πρόβλεψη στο τελικό σχέδιο νόμου για την ενίσχυση έργων ανάπτυξης και εφαρμογής υπηρεσιών cloud. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική αναπτυξιακή πολιτική όχι μόνον θα ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, αλλά και θα εστιάσει σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους σύγχρονων ΤΠΕ παγκοσμίως με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία γενικά και την αντιμετώπιση της ανεργίας ειδικότερα.

  • 20 Μαΐου 2016, 14:36 | Επιμελητήριο Λέσβου

    Ανταποκρινόμενοι στην διαδικασία για αποστολή παρατηρήσεων σχετικά με το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου με θέμα « Θεσμικό πλαίσιο για την δημιουργία καθεστώτων ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» επισημαίνουμε τα εξής:
    Δεν αποτυπώνεται η δυνατότητα επιλογής και προώθησης στοχευμένων κατηγοριών επενδύσεων/ επενδυτικών φορέων που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ή αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες ενισχύοντας την δικαιούμενη ένταση ή μορφή ενίσχυσης ή επηρεάζοντας την βαθμολογία αξιολόγησης τους (όπως προέβλεπε – η Κατηγορία Περιφερειακής Συνοχής του Ν.3908 /άρθρο 6 ).
    Ακόμη επισημαίνεται η αναφορά σε μια σειρά σημαντικών Υπουργικών αποφάσεων και κανονιστικών πράξεων οι οποίες θα πρέπει αφενός να εκδοθούν πολύ σύντομα και αφετέρου να τύχουν της σχετική διαβούλευσης.
    Άρθρο 6
    Παρ.1 Σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο δεν έχει προβλεφθεί η ενίσχυση Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ) και Συνεταιριστικών Εταιρειών καθώς επίσης και Φορέων όπως, τα Επιμελητήρια και οι Αναπτυξιακές Εταιρίες αυτών.
    Άρθρο 7
    Παρ.4 Στο τέλος της παραγράφου 4 η δυνατότητα εξαίρεσης μετά την παρέλευση διετίας τουριστικών περιοχών λόγω κορεσμού από το καθεστώς ενίσχυσης, δημιουργεί καθεστώς ανασφάλειας, καθώς ήδη ένας επενδυτής μπορεί να έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό πολύπλοκης επένδυσης σε τοποθεσία που μπορεί να εξαιρεθεί λόγω κορεσμού. Κατά την άποψη μας θα έπρεπε να προσδιοριστεί από την αρχή κατάλογος κορεσμένων περιοχών που θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο της διετίας χρονικό διάστημα
    Άρθρο 8
    Παρ.2 σε συνδυασμό με το άρθρο 39 παρ.2 Δημιουργείται σύγχυση για το εάν στο Ειδικό Καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας είναι δυνατόν να συνδυαστούν για τις ειδικές κατηγορίες επενδύσεων ενισχύσεις επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης – που σχετίζονται με το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας της παρ.2 του άρθρου 8 με το κίνητρο της επιχορήγησης
    Παρ. 3 περίπτωση α Να καταργηθεί ο περιορισμός του 50% στις επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν σε επιχειρήσεις η δραστηριότητα των οποίων απαιτεί υψηλές επενδύσεις σε πάγιες εγκαταστάσεις.
    Άρθρο 10
    Παρ.3 σε συνδυασμό με το άρθρο 44. Αποτυπώνεται αντίφαση για το εάν μπορεί να ενισχυθεί μια νέα ανεξάρτητη ΜΜΕ (που μπορεί να είναι και «υπο σύσταση») με το κίνητρο της επιχορήγησης (σύμφωνα με το άρθρο 44) και που πραγματικά χρειάζεται στα πρώτα στάδια λειτουργίας της όμως δεν εμφάνισε κέρδη κατά την τελευταία εξαετία (σύμφωνα με το άρθρο 10 ) και επομένως αποκλείεται από αυτή την μορφή ενίσχυσης. Αυτό πρέπει να αλλάξει για τις μικρές επιχειρήσεις ιδίως σε περιοχές που πληγησαν από την οικονομική κ μεταναστευτική κρίση.
    Άρθρο 12
    Τα κριτήρια χορήγησης ειδικών κατηγοριών ενισχύσεων θα έπρεπε κατά την άποψη μας να λειτουργούν σωρευτικά οδηγώντας σε μεγαλύτερη ένταση ενίσχυσης.
    Έτσι σύμφωνα με την παρ.θββ όλα τα νησιά στο Β.Αιγαίο ως παραμεθόριες περιοχές χαρακτηρίζονται «ειδικές περιοχές»
    Το γεγονός ότι παράλληλα αποτελούν περιοχές με αυξημένες μεταναστευτικές ροές (παρ.θι) δεν αποτελεί κριτήριο για επιπλέον ενίσχυση όπως κατά την άποψή μας θα έπρεπε να ισχύει (αυξάνοντας για παράδειγμα στα επενδυτικά σχέδια ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ του άρθρου 37 το ποσοστό επιχορήγησης του άρθρου 40 από 70% σε 100% ) Συνεπώς δεν υπάρχει κανένα επιπλέον όφελος.
    Άρθρο 20
    Δεν προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών. Θα μπορούσε να περιοριστεί η χορήγηση προκαταβολής σε ορισμένες κατηγορίες επενδυτών (πχ Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ του άρθρου 42) με διαφοροποίηση άλλων παραμέτρων χορήγησης (ποσοστό / προϋποθέσεις κλπ). Θα μπορούσε ενδεχόμενα να υποστηριχθεί η καταβολή προκαταβολών και από Ταμείο Συμμετοχών ή το ΕΤΑΝ ή με εγγυητική επιστολή ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, με προσαρμοσμένους όρους και προϋποθέσεις
    Άρθρο 23
    Ο υπολογισμός του προστίμου θα μπορούσε να γίνεται σε συνάρτηση τόσο του ποσού της επιχορήγησης, όσο και σε αναλογία με την κατηγορία μεγέθους ΜΜΕ (π.χ. μικρότερα πρόστιμα σε πολύ μικρές επιχειρήσεις). Να λαμβάνονται υπόψη απρόβλεπτες οικονομικές μεταβολές που δημιουργούν ιδιαίτερα επαχθείς συνθήκες αλλά και στήριξη των ακριτικών περιοχών
    Άρθρο 40
    Παρ.2 Όπως έχει παρουσιαστεί προηγουμένως θα έπρεπε να υπάρχει μια αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης για τα επενδυτικά σχέδια του άρθρου 12 (ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων) με μια διαδικασία σώρευσης ειδικών κριτηρίων (αγροτοδιατροφή / παραμεθόριος περιοχή / περιοχή με ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές).

  • 20 Μαΐου 2016, 13:30 | ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

    Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το Επιμελητήριο Αρκαδίας θα ήθελε να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού νόμου που θα είναι προσανατολισμένος να καλύπτει τους άξονες επιχειρηματικότητας που η ελληνική οικονομία παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα.
    Συγκεκριμένα οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Αρκαδίας είναι οι ακόλουθες:
    α) Να μπορούν να υποβληθούν προτάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η προκήρυξη ανά εξάμηνο καθυστερεί έτοιμους και σοβαρούς επενδυτές. Επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης της κάθε επενδυτικής πρότασης. Θα πρέπει να εξαλειφθούν φαινόμενα του παρελθόντος που ο χρόνος αξιολόγησης έφθανε ακόμη και τα δύο χρόνια.
    β) Να μειωθεί το minimum ποσό που μπορεί να υποβάλει πρόταση κάθε επενδυτής, δεδομένου ότι το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές.
    γ) Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός σχετικά με τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου με κριτήριο το μέγεθος των επιχειρήσεων, καθώς και το αν είναι υφιστάμενη ή νέα επιχείρηση. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για τις παλιές επιχειρήσεις, επαναφορά των αφορολόγητων αποθεματικών και έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ για τις νέες να ισχύσει σαν κίνητρο το ποσοστό επιχορήγησης. Τα αφορολόγητα αποθεματικά για επενδυτικούς σκοπούς, θα πρέπει να ισχύουν όπως προβλεπόταν στον Νόμο 3299/2004. Πιο συγκεκριμένα, να έχει την δυνατότητα η επιχείρηση, εφόσον προβλέπεται στον σχεδιασμό της, να υλοποιεί το 100% της προγραμματισμένης επένδυσης, κάνοντας χρήση του συνόλου της φορολογικής απαλλαγής που προβλέπεται, μέσα στην επόμενη χρήση. Όλα τα παραπάνω κίνητρα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποδίδονται στις επιχειρήσεις με γρήγορες διαδικασίες.
    δ) Θα πρέπει να επεξεργαστούμε κίνητρα και για τις επιχειρήσεις που έχουν μεικτή δραστηριότητα (μεταποιητικές και εμπορικές), δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν μεικτή δραστηριότητα.
    ε) Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο νέος νόμος θα πρέπει να είναι κωδικοποιημένος και αυτό μπορεί να γίνει αξιοποιώντας την εμπειρία των προηγούμενων νόμων, καθώς και των τροποποιήσεων αυτών, προσαρμοσμένες στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες της οικονομίας. Να μην επιδέχεται τροποποιήσεων και ερμηνειών, εκτός αν παραστεί ανάγκη από την εξέλιξη των συνθηκών της οικονομίας.
    στ) Στον αναπτυξιακό νόμο ορίζεται σαν κριτήριο βαθμολόγησης η καινοτομία των επιχειρήσεων, συνεπώς θα πρέπει να ορίσουμε ακριβώς τι εννοούμε καινοτομία, γιατί δεν μπορεί να βαθμολογούνται οι προτάσεις κατά το πώς αντιλαμβάνεται την καινοτομία ο κάθε αξιολογητής.
    ζ) Η μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και των δικαιολογητικών που πολλές φορές απαιτούνται θα κάνει πιο γρήγορη την αξιολόγηση, ενώ σημαντικό θα είναι να εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι ΚΥΑ που θα αφορούν το νέο αναπτυξιακό νόμο.
    η) Χρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου σε φορείς διαχείρισης επιχειρηματικών πάρκων και θερμοκοιτίδων για την διαμόρφωση των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, με σκοπό την εγκατάσταση σε αυτές επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Η συγκέντρωση πολλών ομοειδών επιχειρήσεων θα βοηθήσει στην δημιουργία συστάδων, ενώ θα διευκολυνθούν και οι διαδικασίες αδειοδότησής τους.

  • ΣΧΟΛΙΑ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΣΕ ΕΠΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Σε συνέχεια προηγούμενων υπομνημάτων και επιστολών, αλλά και στο πλαίσιο της Δημόσιας Διαβούλευσης για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, συγκέντρωσε και ομαδοποίησε σχόλια, απορίες, προβληματισμούς και προτάσεις των επιχειρήσεων-μελών του, ως εξής:

    -Η ενεργοποίηση του Νόμου αποτελεί εξ αρχής αναμφισβήτητα εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για την δυνατότητα ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες ανυπομονούν για μια ανάσα ρευστότητας στην δοκιμαζόμενη αγορά.

    Ωστόσο, οι επιχειρήσεις επιθυμούν να γνωρίσουν πότε θα είναι σε θέση να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια, καθώς όπως διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας το κείμενο της διαβούλευσης πως πρέπει να δημοσιευτεί σειρά κοινών Υπουργικών αποφάσεων για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του Νόμου.

    -Οι νέου τύπου ενισχύσεις (φοροαπαλλαγές, σταθεροί συντελεστές, leasing, επιδότηση δανείων κτλ.). Η πρόβλεψη εναλλακτικών νέων μορφών έμμεσων ενισχύσεων, πέραν των ωφελειών για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Νόμο, αποτελεί και κίνηση ισχυρού συμβολισμού προς την κατεύθυνση δημιουργίας σταθερού επιχειρηματικού και φορολογικού πλαισίου.

    -Η κάλυψη της ίδιας συμμετοχής. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι υιοθετείται η πρότασή μας για κάλυψη της ιδίας συμμετοχής και από δανειακά κεφάλαια, την οποία και χαιρετίζουμε.

    -Η «ρήτρα» απασχόλησης. Εξαιρετικά θετική είναι και η ανάδειξη καθεστώτος ενίσχυσης της απασχόλησης.

    -Προκαταβολή ενισχύσεων. Στο σχέδιο Νόμου δεν αναφέρεται ρητά η δυνατότητα προκαταβολής επιχορήγησης. Η πρόβλεψη της προκαταβολής ενισχύσεων η οποία υπήρχε σε όλους τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους και διευρύνθηκε στο νέο ΕΣΠΑ (ικανοποιώντας σχετικό αίτημα και του ΠΣΕ) δίνει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα στις συνέπειες του Νόμου και θα βοηθήσει αμεσότερα στην τόνωση της δοκιμαζόμενης ελληνικής οικονομίας.

    Ο ΠΣΕ προτείνει την πρόβλεψη προκαταβολής στα πρότυπα του νέου ΕΣΠΑ, π.χ. χωρίς εγγυητικές επιστολές και τουλάχιστον ως και 40%

    -Ποσοστά επιχορήγησης. Ο ΠΣΕ έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης των ποσοστών επιχορήγησης καθώς ο νέος Χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων προβλέπει ιδιαίτερα μειωμένα ποσοστά για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σε ορισμένες δε περιφέρειες της χώρας όπως το Ιόνιο και άλλες η πτώση στα ποσοστά επιχορήγησης φτάνει το 15%.

    Με δεδομένο το τραγικό πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο ΠΣΕ προτείνει το ποσοστό επιχορηγήσεων να ανέρχεται στο 100% του εκάστοτε ποσοστού που ορίζει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων, όπως προβλέπεται και από τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες.

    Εναλλακτικά, η διαφορά του ποσοστού ως το 100% (π.χ. 70% ενίσχυση + 30% φοροαπαλλαγή), να μπορεί να χορηγηθεί με την μορφή φοροαπαλλαγής ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις για να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο.

    -Ανώτατα όρια επενδυτικών σχεδίων. ο ΠΣΕ προτείνει να επανεξεταστούν τα όρια σώρευσης ενισχύσεων των 10 και 20 εκ ευρώ για μεμονωμένη και συνδεδεμένες επιχειρήσεις αντίστοιχα.

    -Κτιριακές εγκαταστάσεις. Στο άρθρο 8 παράγραφος 3.α. του σχεδίου Νόμου τίθεται περιορισμός στις δαπάνες κάθε επενδυτικού σχεδίου που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις, ώστε να μην ξεπερνούν το 50% του συνολικού κόστους του έργου.

    Θεωρώντας προτεραιότητα της αναπτυξιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης την ενίσχυση της μεταποίησης, της βιομηχανίας, αλλά και των υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics κτλ.), εκτιμούμε ότι ο περιορισμός αυτός είναι μη ρεαλιστικός ειδικά για επενδυτικά σχέδια που αφορούν ίδρυση νέας εγκατάστασης όπου το κατασκευαστικό κόστος αποτελεί κύριο κομμάτι της επένδυσης.

    Εναλλακτικά, ο ΠΣΕ προτείνει ο περιορισμός αυτός να αφορά μόνο επενδυτικά σχέδια τα οποία θα αφορούν εγκατάσταση επιχείρησης σε υπάρχουσες κτιριακές δομές εταιρειών που διέκοψαν τη λειτουργία τους τα προηγούμενα χρόνια. Πολλές από αυτές τις κτιριακές δομές επιδοτήθηκαν από προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους ή Επιχειρησιακά Προγράμματα και η αξιοποίησή τους θα αποτελούσε κίνηση ορθότερης διαχείρισης πόρων.

    -Εξαιρέσεις επιλεξιμότητας. Ο ΠΣΕ προτείνει αντί για την εισαγωγή προϋποθέσεων αποκλεισμού επιλεξιμότητας (π.χ. ζημιογόνες χρήσεις εντός της ύφεσης ή προϋπόθεση αύξησης ανθρώπινου δυναμικού κατά 10% την τελευταία τριετία), την καθιέρωση βαθμολογικής πριμοδότησης για τις επιχειρήσεις που καλύπτουν τις εν λόγω προϋποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό θα επιβραβευθούν οι εταιρείες που εμφάνισαν κερδοφορία σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο ή αύξησαν και το προσωπικό τους, ενώ θα έχουν ευκαιρία εξυγίανσης και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, δεδομένου ότι και το κοινοτικό πλαίσιο προβλέπει επιλεξιμότητα φορέων και οργανισμών που δε θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε επενδύσεις αν δεν υπήρχε η παροχή κινήτρων και επιχορηγήσεων.

  • 19 Μαΐου 2016, 20:04 | Νίκος Βουτενιώτης

    1. Προτείνω την απάλειψη των εξαιρέσεων του άρθρου 07 §46 χονδρικό εμπόριο και §47 λιανικό εμπόριο τουλάχιστον όταν αφορούν τον τουριστικό τομέα. Για φανταστείτε να γίνει επίσκεψη κάποιων ξένων σε μία έκθεση προϊόντων αγροτουρισμού και να μην μπορείς να κλείσεις την πώληση μιας μικρής ή μιας τεράστιας παρτίδας λαδιού ή κρασιού, επειδή η προωθητική σου εντύπωση είναι φτωχή (λόγω μή επιδότησης).

    2. Προτείνω να απαλειφθούν από τις εξαιρέσεις του άρθρου 07 οι §90: Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση και §91: Δραστηριότητες βιβλιοθηκών, αρχειοφυλακείων, μουσείων και λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες:

    Από το … “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”
    οδηγηθήκαμε τα τελευταία 30χρόνια, στην βαθμιαία υποβάθμιση έως και απαξίωση του πολιτισμού, ως πνευματική τέρψη, ως κοινωνική σκέψη αλλά και ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης.
    Δεν είναι τυχαίο το ότι συχνά οι διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ως αιτία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα την κρίση αξιών. Και ενώ από όλους εκφράζεται η πεποίθηση ότι είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση του πολιτισμού, στον αναπτυξιακό νόμο εξαιρείται.
    Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι καμία σχέση δεν έχει η διασκέδαση με τις τέχνες (§90) και τον πολιτισμό (§91). Η διασκέδαση, ετοιμολογικά: από τα «δια» και «σκεδάζω» σημαίνοντας «δια-σκορπίζω» (από το αρχαίο διασκεδάννυμι, το οποίο σημαίνει και διαλύω, εξανεμίζω ή, εναλλακτικά, από το «σχίζω»).
    Γι αυτό το λόγο πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, εξαιρείται η διασκέδαση από τις επιδοτήσεις. Κάθε είδους μπουζουκομάγαζα (σκυλάδικα) δηλαδή που άρχισαν να ανοίγουν από τη δεκαετία του 80 με κρατικές επιδοτήσεις, διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό πρέπει όχι μόνον να μην επιδοτούνται αλλά και να υποβάλλονται σε ειδικό φόρο πολυτελείας (ή όπως λέγεται χιουμοριστικά, να τους συλλαμβάνει αισθητική αστυνομία!).
    Από την άλλη οι τέχνες και ο πολιτισμός συντελούν στην ψυχαγωγία (αγωγή της ψυχής), το μηχανοδηγό δηλαδή για την πνευματικότητα, τη χαρά αλλά και το «επιχειρείν». Συλλήβδην, μοιάζουν να λοιδωρούν τον πολιτισμό.
    Εκτός όμως από την καθ’ εαυτή ωφέλεια που μας προσφέρει γεναιόδωρα ο πολιτισμός και οι τέχνες θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω παρακάτω την τεράστια επίδρασή τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, χρησιμοποιώντας το πρώτο άρθρο που αφορά το “σκοπό” του αναπτυξιακού νόμου.
    Δεν νοείται ισόρροπη ανάπτυξη με τον πολιτισμό να εξαιρείται. Πολύ περισσότερο δεν νοείται διαμόρφωση νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding) χωρίς τη συμβολή του αρχαίου και του νέου ελληνικού πολιτισμού που τον τροφοδοτεί. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΤΕ, ο πρώτος λόγος επισκεψιμότητας των τουριστών στη χώρα μας είναι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Η τεράστια αύξηση δε της επισκεψιμότητας στην Αθήνα (55% για 6,5 ημέρες και από το υπόλοιπο που έχει άλλο προορισμό στην Ελλάδα το 40% έρχεται στην Αθήνα 2,5 ημέρες για τα μνημεία της) οφείλεται κυρίως στο μουσείο της Ακρόπολης. Μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως τα αρχαία μνημεία και το αρχαίο ελληνικό θέατρο προσδίδουν μικρότερο κύρος στην εθνική ταυτότητα (branding) και στο διεθνή ανταγωνισμό της χώρας από ένα spa που επιδοτείται ; Αν ο πολιτισμός μείνει αβοήθητος θα μαραζώσει μαζί με τους φορείς του και η επίδραση του κύρους της χώρας θα εκπέσει. Ο τουρισμός επιδοτούμενος επεκτατικά θα αρχίσει να φθίνει (βλέπε την πτώση του τουρισμού στην Ισπανία από την μπετοποίηση των παραλιών). Η πυροδότηση (trigging) όμως του τουριστικού τομέα (το 25% του ΑΕΠ) με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πολιτισμού θα συντελέσει στην
    (ια) μείωση – βελτίωση του οικολογικού αποτυπώματος και θα ενισχύσει το διεθνές κύρος της χώρας.
    Δεν ξέρω ποιος άλλος τομέας εκτός από αυτόν των τεχνών και μάλιστα μέσα από
    (στ) την έξυπνη εξειδίκευση του συνδειασμού τουρισμού – πολιτισμού μπορεί να ικανοποιήσει περισσότερο το (α) του σκοπού του αναπτυξιακού νόμου που αφορά την εξωστρέφεια και την καινοτομικότητα.
    Για δε το (β) «δημιουργία θέσεων εργασίας», ας πάρουμε για παράδειγμα τους ηθοποιούς, έναν κλάδο πνευματικών ανθρώπων (το 80% των ηθοποιών έχουν δεύτερο πτυχείο) που
    (γ) επιδιώκει να φύγει στο εξωτερικό γιατί η ανεργία του κλάδου τους φθάνει το 95% !!! Μαζί με τους συναφείς κλάδους καλλιτεχνών που μαστίζονται από την κρίση (σκηνοθέτες, σκηνογράφοι μουσικοί, χορογράφοι, φωτιστές, ηλεκτρολόγοι …) σε μια παράσταση αρχαίας τραγωδίας εργάζονται περίπου 40 άνθρωποι. Ποιός τουρίστας δεν θα ήθελε να δεί μία αρχαία τραγωδία στην Αθήνα όταν γνωρίζουμε ότι στην Αγγλία είναι sold out 50 παραστάσεις Sakespeare δύο μήνες πριν από τους ξένους τουρίστες. Στην Ιταλία επίσης γύρω από την ελάσσωνος αξίας (σε σχέση με το αρχαίο ελληνικό δράμα) «commedia dell arte” στείνονται πλήθος φεστιβάλ και παραστάσεις για τουρίστες. Ακόμη στην Ιαπωνία με το «Νο» καθώς και στην Κίνα με το παραδοσιακό τους θέατρο, αν σκύψουμε τα μάτια μας θα δούμε να τα επισκέπτονται όλοι οι ξένοι γιατί οι κρατικοί φορείς τα έχουν επιδοτήσει αλλά και διαφημίσει ως τουριστικούς προορισμούς.
    Οι απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού αλλά και η αξιοποίηση του τουρισμού που βρίσκεται σε ακμή
    ε) θα βελτιώσει το επίπεδο του τεχνολογικού εξοπλισμού και των studio και
    (ζ) θα έλξει ξένες κινηματογραφικές παραγωγές να κάνουν τα γυρίσματα στην Ελλάδα. Ας φανταστούμε την υπερπαραγωγή «Μέγας Αλέξανδρος» η οποία γυρίστηκε στην Τουρκία. Λέγεται… ότι ο τότε υπουργός πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είχε «στήσει» τον Ολιβερ Στόουν τρία τέταρτα – όταν έψαχνε να γυρίσει τον «Μέγα Αλέξανδρο» – έξω από το γραφείο, τη στιγμή που μόνο το 2011 γυρίστηκαν στην Τουρκία 18 αμερικανικές ταινίες). Φανταστείτε πόσο έχει αυξηθεί ο τουρισμός στην Κροατία από το Game of Thrones. Φανταστείτε όμως και (δ) την υψηλή προστιθέμενη αξία με όλες αυτές τις συνέργειες.
    Ο πολιτισμός είναι συνυφασμένος επίσης με
    (θ) τη στοχευμένη επιχειρηματικότητα των ΜΜΕ τις οποίες ο αναπτυξιακός νόμος έχει πρόθεση να ενισχύσει αναπτύσσοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Όπως επίσης είναι συνυφασμένος με τις συνεταιριστικές πρωτοβουλίες και εν γένει με την κοινωνική οικονομία που σκοπός του αναπτυξιακού νόμου είναι να ενισχυθούν.

    Νομίζω πως δεν υπάρχει άλλος τομέας περισσότερο εναρμονισμένος με το (1ο άρθρο) σκοπό του αναπτυξιακού νόμου. Έστω όμως και τελευταίο να τον κρίνετε, μην τον εξαιρέσετε γιατί είναι εκατομμύρια άνθρωποι που θα ωφεληθούν οικονομικά στη χώρα μας με την ενίσχυσή του αλλά και γιατί δεν μας έμεινε τίποτε άλλο που λέει και ο Νίκος Γκάτσος στο ποίημά του «Η Αμοργός» παρά : «… λίγο κρασί για τη θύμιση, λίγο νερό για τη σκόνη».

  • 19 Μαΐου 2016, 14:23 | Δημήτρης Γκρίτζαλης

    [1]. Είναι ευχάριστο για τη χώρα – και θετικό για τους κυβερνώντες – και την ανάπτυξη όταν δίνεται βάση στις ΤΠΕ ως (δυνητικά) εξαιρετικά αποτελεσματικού εργαλείου για πραγματικές επενδύσεις, προς όφελος του τόπου.

    [2]. Είναι γνωστό – και ευρέως αποδεκτό εδώ και δεκαετίες – ότι οι ΤΠΕ αποτελούν «μετα-υποδομή» (δηλαδή υποδομή υποδομών) για όλους τους κλάδους της σύγχρονης Οικονομίας.

    [3]. Αποτελεί sine qua non προϋπόθεση για την προσέλκυση αξιόπιστων επενδύσεων η επάρκεια του «ψηφιακού μας επιπέδου». Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η υπόψη αναπτυξιακή παρέμβαση θα δώσει σε επιχειρήσεις την δυνατότητα να αναβαθμιστούν ψηφιακά. Αυτό, φυσικά, δεν θα γίνει «αυτόματα» ή «νομοτελειακά». Θέλει σύνεση, σωφροσύνη, επαγγελματισμό αλλά και …αρετή και τόλμη.

    [4]. Πιστεύω ότι πρέπει, επιτέλους, να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι εκτός από «άσφαλτο» και «μηχανήματα» θα πρέπει να υποστηριχθούν επενδύσεις (τουλάχιστον) σε επιλεγμένες-κεντρικές υπηρεσίες τεχνολογίας.

    [5]. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ΤΠΕ θα πρέπει να είναι παρούσες (και σε μερικές περιπτώσεις κομβικές) σε κάθε στρατηγική ή τακτική αναπτυξιακή παρέμβαση. Ειδικά στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες για τον τόπο μας.

  • 19 Μαΐου 2016, 11:41 | Γεώργιος Πολυχρονάκης

    Απόψεις και παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας»

    Κε Υπουργέ

    Επειδή από τη μελέτη του ανωτέρω νομοσχεδίου διαπιστώνουμε ότι οι επί του θέματος απόψεις μας καλύπτονται στην πλειονότητά τους και επειδή θεωρούμε ότι το θέμα αυτό αφορά ολόκληρο τον κλάδο παραγωγής και διάθεσης των οπωροκηπευτικών προϊόντων (νωπών και μεταποιημένων) μέρος του οποίου είναι και το ιδιωτικό εξαγωγικό εμπόριο το οποίο διακινεί το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων, επιθυμούμε να σας παραθέσουμε εν συντομία τις απόψεις μας και ειδικότερα των άρθρων 5 και 8

    Γενικές Παρατηρήσεις

    Βασικός στόχος της Πολιτείας για το εμπόριο πρέπει να είναι η αλλαγή ουσιαστικά στις δομές και τον τρόπο λειτουργίας του ώστε να βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστικό, πιο εξωστρεφές, σαφώς πιο υγιές και δυναμικό. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε αποτύχει Το τρίπτυχο «λιγότερες ρυθμίσεις, περισσότερος ανταγωνισμός, έξυπνες και στοχευμένες ενισχύσεις του εμπορίου και των επιχειρήσεων» μας εκφράζει πλήρως.

    Προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος στον οποίο περιλαμβάνεται και αυτός του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, υπάρχει ,κατά την γνώμη μας, ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στον γεωργικό τομέα και ειδικότερα του τομέα των οπωροκηπευτικών, στο πλαίσιο της Σύνταξης Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα.

    Το οικονομικό μέγεθος του τομέα των φρούτων και των λαχανικών αντιπροσωπεύει έναν μέσο όρο 16,8% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της Ε.Ε. Των 28. Η σημασία του τομέα είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα και ανέρχεται περίπου στο 35% τόσο από άποψης ποσότητας όσο και αξίας. Επί πλέον τα οπωροκηπευτικά αποτελούν το 32,4% της αξίας των εξαγομένων ελληνικών αγροτικών προϊόντων (1,848 € δις το 2015) και ο όγκος τους ανήλθε σε 2,039 εκατ. τόνους συμβάλλοντας θετικά στο ισοζύγιο της χώρας μας .

    Με έμφαση τονίζουμε τη σημαντική και αλματώδη αύξηση της παρουσίας των προϊόντων μας που ήδη συντελείται στις απαιτητικές αγορές της διευρυμένης Ευρώπης. Αλλά και στις αναδυόμενες αγορές των χωρών της τ. Ανατολικής Ευρώπης και του τεράστιου χώρου των χωρών της τέως Σοβιετικής Ένωσης , τα προϊόντα μας στηριζόμενα στην ποιότητά τους αλλά και στο συγκριτικό πλεονέκτημα της εγγύτητας προς τις αγορές αυτές, αυξάνουν την παρουσία τους σταθερά και ανάλογα με την αυξητική τάση των αγορών αυτών.
    Στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση
    Για τον
    ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΞΑΓΩΓΗΣ,
    ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΥΜΩΝ
    INCOFRUIT – (HELLAS)
    Με Εντολή και Εξουσιοδότηση Δ.Σ

    Γεώργιος Πολυχρονάκης

  • 16 Μαΐου 2016, 16:21 | Μαρκος Σιουνας

    Στο προγραμμα Ενίσχυσης Τουριστικών ΜΜΕ Επιχειρήσεων , που αφορούσε υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις αναφέρονταν η δυνατότητα συμμετοχής επιχειρήσεων που έχουν συσταθεί μέχρι 31-12-2015.Στις Βασικές προϋποθέσεις όμως απαιτούνταν να έχουν τουλάχιστον μισή μονάδα μισθωτής εργασίας και τζήρο τον προηγούμενο χρόνο . Θ απρέπει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αυτό οι επιχειρήσεις αυτές με αναδρομικές δαπάνες από 1-1-2016

  • 16 Μαΐου 2016, 15:00 | ΣΕΣΜΑ

    Προτείνεται να προστεθεί ο στόχος της αποδοτικής αξιοποίησης των πόρων.

  • Σε συνέχεια της ανάρτησης σε δημόσια διαβούλευση του σχεδίου Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ορισμένα σημεία του σχεδίου νόμου τα οποία χρήζουν τροποποιήσεων ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις στην χώρα.

    Αρχικά πρέπει να τονίσουμε πως με βάση το άρθρο 11 παράγραφος 1. γ. στις περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Στερεάς Ελλάδας, της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν μόνο για ιδρύσεις εγκαταστάσεων. Όπως αντιλαμβάνεστε τεράστιο ποσοστό του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας δεν είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση και ως εκ τούτου οι εν λόγω εγκαταστάσεις κινδυνεύουν με απαξίωση. Ειδικά για την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου που δέχεται και ένα τεράστιο κύμα προσφυγικών ροών η συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο.

    Πρόταση του Επιμελητηρίου είναι να τροποποιηθεί η ανωτέρω πρόβλεψη και να δίνεται η δυνατότητα για υποβολή επενδυτικών σχεδίων από μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως του είδους του έργου.

    Επίσης πρέπει να αναφερθεί πως το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων του κλάδου της Ενέργειας μεταξύ των οποίων και τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξαιρούνται από την υπαγωγή στα πλαίσια του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Κατ’ εξαίρεση ενισχύονται επενδυτικά σχέδια παραγωγής θερμότητας και μικρών υδροηλεκτρικών πάρκων.

    Πρέπει να διευρυνθεί το πεδίο επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων στον συγκεκριμένο κλάδο και να συμπεριληφθούν επενδυτικά σχέδια όλων των μορφών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

    Εντύπωση παράλληλα προκαλεί η εξαίρεση από τις ενισχύσεις του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου του ΣΤΑΚΟΔ 72 –Επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη τη στιγμή που στο κεφάλαιο Ί ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΣΕΙΣ και συγκεκριμένα στο άρθρο 47 παράγραφος 1.α αναφέρεται πως προϋπόθεση για την ένταξη των έργων στο εν λόγω καθεστώς είναι να αξιοποιούν αποτελέσματα έρευνας και ανάπτυξης!!!!!!Φυσικά η εν λόγω δραστηριότητα ήταν επιλέξιμη στα πλαίσια του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου 3908/2011. Πρόταση του επιμελητηρίου αποτελεί η επαναφορά της επιλεξιμότητας του συγκεκριμένου κλάδου.

    Απορία εν συνεχεία προκαλεί η αναφορά στο άρθρο 7 πως με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και των συναρμόδιων Υπουργών, η οποία δεν μπορεί να τροποποιηθεί πριν την παρέλευση διετίας από την έκδοσή της, δύνανται να καθορίζονται περιοχές της επικράτειας οι οποίες θα εξαιρούνται από την υπαγωγή στα καθεστώτα ενισχύσεων επενδυτικά σχέδια στον τομέα του Τουρισμού λόγω κορεσμού. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη απειλεί να παγώσει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και να λειτουργήσει εις βάρος του Εθνικού τουριστικού προϊόντος. Επίσης, προκαλεί επιπλέον καθυστερήσεις πλέον αυτών των 2,5 ετών που υπάρχουν ήδη ως προς την ενεργοποίηση του Νέου Επενδυτικού Νόμου. Κατά συνέπεια θεωρούμε πως δεν συμβάλλει στην Ανάπτυξη της χώρας η έκδοση σχετικής ΚΥΑ και θα πρέπει να διαγραφεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη.

    Ακατανόητος επίσης χαρακτηρίζεται ο όρος για δυνατότητα ίδρυσης ξενώνων φιλοξενίας νέων μόνο από συνεταιρισμούς ή Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν. Σ.Επ.) του Ν. 4019/2011, Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), και Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του Ν. 4015/2011. Ο συγκεκριμένος περιορισμός θα δράσει αποτρεπτικά προς όποιο επενδυτικό σχήμα επιθυμεί να επενδύσει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα καθώς οι εναλλακτικές μορφές φορέα επένδυσης είναι ελάχιστες και περιορίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Πρέπει, κατά την άποψή μας, να δίνεται η δυνατότητα για υπαγωγή στην συγκεκριμένη κατηγορία επενδυτικών σχεδίων από όλες τις επιλέξιμες μορφές φορέων επένδυσης κατά το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου.

    Από τις διατάξεις του νέου νόμου εξαιρούνται και τα επενδυτικά σχέδια για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δραστηριότητα επιλέξιμη στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο υπό των κωδικό 87-Δραστηριότητες βοήθειας με παροχή καταλύματος. Θεωρούμε πως δεν πρέπει να ισχύει η σχετική εξαίρεση καθώς δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και ο κλάδος δίνει στην Ελληνική Οικονομία σημαντικό ποσοστό θέσεων εργασίας.

    Προβλήματα αναμένεται να δημιουργήσει στα επενδυτικά σχέδια ο περιορισμός που τίθεται στο άρθρο 8 παράγραφος 3.α. του σχεδίου νόμου με βάση τον οποίο οι δαπάνες κάθε επενδυτικού σχεδίου που αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις δεν δύναται να ξεπερνούν το 50% του συνολικού κόστους του έργου. Ο εν λόγω περιορισμός με βάση και την εμπειρία του παρελθόντος είναι μη ρεαλιστικός ειδικά για επενδυτικά σχέδια που αφορούν ίδρυση νέας εγκατάστασης όπου το κατασκευαστικό κόστος αποτελεί κύριο κομμάτι της επένδυσης. Επίσης, αντίστοιχος περιορισμός δεν εντοπίζεται στην Κοινοτική Νομοθεσία και κατά συνέπεια θεωρούμε πως δεν πρέπει να ισχύσει.

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ρήτρα κερδών που έχει συμπεριληφθεί ως υποχρέωση για την υπαγωγή στον καθεστώς ενίσχυσης με την μορφή επιχορήγησης ή/και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης. Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 10 παράγραφος 3 αναφέρεται πως «επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία χρήση κατά την τελευταία εξαετία πριν την αίτηση υπαγωγής, δεν δικαιούνται να λάβουν τις ενισχύσεις με την μορφή επιχορήγησης και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης». Εναλλακτικά θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα πριμοδότησης των κερδοφόρων εταιριών μέσω του βαθμολογικού συστήματος αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων.

    Παράλληλα και ενώ οι εξαγγελίες του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα και του προϊστάμενου Υπουργού προϊδέαζαν προς την αντίθετη κατεύθυνση εν τέλει δεν προβλέπεται ενίσχυση στο νέο σχέδιο νόμου μέσω του συμψηφισμού οφειλών. Αντίστοιχα και παρά τις σχετικές ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργείου δεν υπάρχει πρόβλεψη για υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων που έχουν ξεκινήσει τα επενδυτικά τους σχέδια πριν την δημοσίευση του νέου νόμου, και παρά την τεράστια καθυστέρηση στη δημοσίευσή του, καθώς πλέον το χρονικό διάστημα χωρίς ενεργό θεσμικό πλαίσιο υπερβαίνει τα δύο έτη. Πιστεύουμε πως πρέπει να επανεξεταστεί το εν λόγω σημείο και να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν ξεκινήσει τα επενδυτικά τους σχέδια να μπορούν να υποβάλλουν πρόταση στα πλαίσια του νέου νόμου και οι δαπάνες να είναι επιλέξιμες από τον Οκτώβριο του 2015, όπως είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος Υπουργός με σχετικές του δηλώσεις.

    Πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση καθεστώτος ενίσχυσης με την μορφή φοροαπαλλαγής ο φορέας επένδυσης δεν μπορεί να κάνει χρήση ποσοστού ανώτερου του 20% του συνολικού εγκεκριμένου ποσού φοροαπαλλαγής κατ’ έτος με βάση το άρθρο 20 παράγραφος 1 αα του σχεδίου Νόμου, εκτός και αν δεν έκανε χρήση τα προηγούμενα έτη του δικαιώματος λόγω έλλειψης κερδών. Πρόταση του επιμελητηρίου είναι να αυξηθεί το εν λόγω ποσοστό σε 40% κατ’ ελάχιστον

    Στο στάδιο της αξιολόγησης και σε αντίθεση με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο 3908/2011 το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου ανατίθεται σε ένα και μόνο αξιολογητή. Στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο η αξιολόγηση ανατίθετο σε δύο αξιολογητές ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ορθότητα της διαδικασίας. Πρότασή μας αποτελεί η χρήση δύο αξιολογητών και όχι ενός για την αξιολόγησης έκαστου επενδυτικού σχεδίου

    Εξαιρετικά δυσμενές στοιχείο του σχεδίου νόμου είναι η απώλεια του 30% του ποσοστού ενίσχυσης που δικαιούται ο φορέας επένδυσης έκαστου σχεδίου εφόσον επιλέξει την επιδότηση ή την χρηματοδοτική μίσθωση και δεν ανήκει σε ειδική κατηγορία ενισχύσεων. Πρόταση του επιμελητηρίου είναι ειδικά για τις ΜΜΕ το ποσοστό επιχορήγησης ανεξαρτήτως καθεστώτος ενίσχυσης να ανέρχεται στο 100% του εκάστοτε ποσοστού του χάρτη. Εναλλακτικά το εν λόγω ποσοστό θα μπορούσε να χορηγηθεί με την μορφή φοροαπαλλαγής ώστε να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις για να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό νόμο.

    Αξίζει να σημειωθεί πως υφιστάμενη μικρομεσαία επιχείρηση που δεν ανήκει σε ειδική κατηγορία ενισχύσεων δεν μπορεί να ενισχυθεί με το καθεστώς της επιδότησης. Παράλληλα με το σχέδιο νόμου μοιάζει να «ποινικοποιείται» η ύπαρξη συνδεδεμένων εταιριών καθώς δεν δύναται να λάβει επιδότηση φορέας επένδυσης εφόσον έχει συνδεδεμένες εταιρίες και δεν ανήκει σε ειδική κατηγορία επενδυτικού σχεδίου. Προτείνεται η κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης και η χρηματοδότηση όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και με το καθεστώς της επιδότησης χωρίς καμία επιπλέον προϋπόθεση.

    Από το σχέδιο νόμου συνοψίζοντας, προκύπτει πως μικρομεσαία επιχείρηση η οποία δεν ανήκει σε ειδική κατηγορία ενισχύσεων δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση. Επίσης, νέα μικρομεσαία επιχείρηση η οποία ανήκει σε όμιλο επιχειρήσεων ή έχει έστω μία συνδεδεμένη ή συνεργαζόμενη επιχείρηση, δεν μπορεί να λάβει επιχορήγηση. Προτείνουμε να διαφοροποιηθεί το προτεινόμενο καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας προκειμένου να δίδεται η δυνατότητα σε όλους τους φορείς επένδυσης να αιτούνται για το κίνητρο της επιχορήγησης.

    Απορίας άξιο είναι δε πως υποχρεώνεται ατομική επιχείρηση να τηρεί βιβλία Γ’ κατηγορίας υποχρεωτικά ούτως ώστε να ενταχθεί στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία ΄Β κατηγορίας να υποβάλλουν επενδυτικό σχέδιο στα πλαίσια του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

    Έκπληξη προκαλεί και η αδυναμία συνδυασμού του καθεστώτος ενίσχυσης του μισθολογικού κόστους συνδυαστικά με ενίσχυση δαπανών ενσώματων στοιχείων ενεργητικού και άυλων στοιχείων ενεργητικού. Η εν λόγω πρόβλεψη θα δράσει αποτρεπτικά προς τους επενδυτές για χρήση του συγκεκριμένου είδους ενίσχυσης με κόστος για την απασχόληση και προτείνεται να μπορεί να δοθεί αθροιστικά με τις άλλες δύο.

    Ο καθορισμός των 20 εκ ευρώ ως επιπλέον περιορισμός για τα επενδυτικά σχέδια και την δυνατότητα των φορέων επένδυσης, αποτελεί και πάλι Εθνική Πρωτοβουλία όπως επίσης και ο περιορισμός της ενίσχυσης στα 5εκ ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο. Θεωρούμε πως θα πρέπει να επανεξεταστούν τα εν λόγω όρια όπως και αυτά των 10 και 20 εκ ευρώ για μεμονωμένη και συνδεδεμένες επιχειρήσεις αντίστοιχα.

    Τέλος με έκπληξη διαπιστώνει κανείς πως στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται προκαταβολή ενισχύσεων όπως ίσχυε σε όλους τους προηγούμενους Εθνικούς Αναπτυξιακούς Νόμους γεγονός που θα καθυστερήσει την όποια ώθηση θα μπορούσε να δώσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος στην δοκιμαζόμενη Ελληνική Οικονομία.

    Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να τροποποιηθεί το σχέδιο νόμου του Νέου Αναπτυξιακού που με αγωνία και υπομονή περίμενε ο επιχειρηματικός κόσμος προς τις ορθές κατευθύνσεις ώστε να υπάρξει και η άμεση ενεργοποίησή του.

  • Χανιά, 16 Μαΐου 2016

    «Κύριε Υπουργέ,

    Με το παρόν επιθυμούμε να υποβάλλουμε τις θέσεις του Επιμελητηρίου Χανίων ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση διαβούλευσης για τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο αλλά και σύμφωνα με τη γενικότερη πολιτική του Επιμελητηρίου μας για την συνεχή και συστηματική συμβολή του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

    Θεωρούμε ότι η βιωσιμότητα και ανάπτυξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων και η νέα καινοτομική επιχειρηματικότητα είναι κρίσιμες παράμετροι για το αύριο της οικονομίας και κοινωνίας μας. Αποτελεί επομένως κύριο καθήκον εκ μέρους μας να συνεισφέρουμε στην διαμόρφωση των ικανών και αναγκαίων συνθηκών για την ορθή, δίκαια και αποτελεσματική ενίσχυσή τους από τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

    1. Ως επιλέξιμοι να είναι όλοι οι κλάδοι της οικονομίας (τουλάχιστον για τα αφορολόγητα αποθεματικά).
    2. Για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις το ελάχιστο ποσό επένδυσης να είναι 100.000 €.
    3. Στον τομέα του τουρισμού να περιληφθούν τα τουριστικά καταλύματα.
    4. Όσον αφορά το άρθρο 5 παρ.3.δ απαιτείται διευκρίνιση σχετικά με το αν εννοείται ο υπολογισμός των αποσβέσεων των τελευταίων τριών ετών αθροιστικά.
    5. Όπου προβλέπεται μετεγκατάσταση σε ΒΙΠΕ ή αλλού να μην απαιτούνται εκ των προτέρων άδειες λειτουργίας αλλά να είναι προϋπόθεση εκταμίευσης του επενδυτικού σχεδίου στην νέα εγκατάσταση.
    6. Ο χρόνος υποβολής των προτάσεων αν αυτές αιτούνται αφορολόγητα αποθεματικά θα πρέπει να είναι διαρκής και η αξιολόγηση του να γίνεται σε εξαμηνιαία βάση. Αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να εντάσσονται με απλό έλεγχο τυπικών δικαιολογητικών, να εκδίδεται άμεσα η απόφαση ένταξης και ο επενδυτής να ενημερώνει την αρμόδια ΔΟΥ για χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και αξιοποίησης των αφορολόγητων αποθεματικών.
    7. Να εξασφαλιστεί η αξιολόγηση της επένδυσης από σύστημα δύο ανεξάρτητων αξιολογητών και αν υπάρχει διαφορά βαθμολογίας πάνω από 10% να παραπέμπεται σε τρίτο αξιολογητή και επιτροπή.
    8. Όσον αφορά το άρθρο 17 παρ. 4, ορισμό συντομότερης χρονικής προθεσμίας από 90 ημερών για την χορήγηση απάντησης σχετικά με αίτημα τροποποίησης.
    9. Σχετικά με το άρθρο 18 παρ.3, καθυστερήσεις που οφείλονται στη δημόσια διοίκηση για την έκδοση νομιμοποιητικών αδειών, να μην αθροίζονται στα χρονικά περιθώρια του δικαιούχου.
    10.Στο σχέδιο προβλέπονται πολλές Υπουργικές και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες νομοτελειακά θα καθυστερήσουν τις διαδικασίες.

    Είμαστε στη διάθεσή σας αν χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις.
    Με εκτίμηση,

    Ιωάννης Μαργαρώνης
    Πρόεδρος

  • 16 Μαΐου 2016, 14:51 | Ν. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS

    Η ψηφιακή αναβάθμιση τόσο του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού τομέα είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση. Η Ψηφιακή Στρατηγική όλων των Ευρωπαίων χωρών ήταν στραμμένη όλα τα χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα, ειδικά στις χώρες που βίωναν πολύ έντονα την κρίση, όπως εμείς, π.χ. Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Γαλλία είναι εμφανές. Εμείς έχουμε μείνει πίσω. Καιρός να ακολουθήσουμε, γιατί δεν έχουμε πλέον άλλη επιλογή.

  • ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Η ψηφιακή αναβάθμιση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση. Η Ψηφιακή Στρατηγική όλων των Ευρωπαϊκών χωρών ήταν στραμμένη τα τελευταία χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα, ειδικά στις χώρες που βίωναν πολύ έντονα την κρίση, όπως εμείς, π.χ. Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Γαλλία είναι εμφανές.

    Όλοι ανεξαιρέτως οι κλάδοι της οικονομίας (ναυτιλία, τουρισμός, αγροτική παραγωγή, μεταφορές, υγεία, εκπαίδευση, κ.λπ.) μπορούν να ωφεληθούν τα μέγιστα από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και η Ελλάδα θα μπορούσε να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων χωρών σε αυτόν τον τομέα, εφόσον πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες επενδύσεις, καθώς διαθέτει υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, πολύγλωσσο και κατά κανόνα με μεγάλη εμπειρία και μεγάλο αριθμό νέων επαγγελματιών ΤΠΕ με υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης.

    Ο κλάδος ΤΠΕ είναι ο μοναδικός κλάδος που μπορεί να συνεισφέρει οριζόντια σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε θέματα ανταγωνιστικότητας, αποτελεσματικότητας, μειωμένου κόστους παραγωγής, εξωστρέφειας, ελαχιστοποίησης κατανάλωσης ενέργειας και ενεργειακού αποτυπώματος, κ.λπ.

    Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι η πρόταση για ειδικές επενδύσεις στις επιχειρήσεις του κλάδου ΤΠΕ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

    ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    O προγενέστερος επενδυτικός νόμος (Ν.3908/ 2011), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Ν.4146/ 2013, ίσχυσε μέχρι τον Ιούνιο του 2014, οπότε και έκλεισε ο τελευταίος κύκλος υποβολών (2014 Α’ εξάμηνο) αιτήσεων υπαγωγής.

    Στα επενδυτικά σχέδια που υπάγοντο στις διατάξεις του προγενέστερου αναπτυξιακού πλαισίου παρέχονταν τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:
    α. Επιχορήγηση που συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.
    β. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορούσε να υπερβαίνει τα επτά (7) έτη.
    γ. Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

    Τονίζεται ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν βάσει του Ν.4146/2013, είχε δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης των Γενικών επενδυτικών σχεδίων (Γενικής Επιχειρηματικότητας, Περιφερειακής συνοχής και Τεχνολογικής ανάπτυξης) στο σύνολο των ανωτέρω ενισχύσεων, χωρίς περιορισμούς.

    Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάτο από το μέγεθος του φορέα της επένδυσης και από την περιοχή στην οποία υλοποιείται. Για τον καθορισμό των ποσοστών ενίσχυσης, η Επικράτεια είχε χωρισθεί σε τρεις ζώνες κινήτρων (Α’, Β’, Γ’) με κριτήριο το επίπεδο ανάπτυξης και οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε Μεγάλες, Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές, σύμφωνα με τη σχετική κατάταξη της Ε.Ε. [(Κανονισμός (ΕΚ) αριθμ. 800/2008 της Επιτροπής της 6ης Αυγούστου 2008, Παράρτημα I (EE L 214 της 9.8.2008, σ. 38)].

    ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – Χ.Π.Ε.
    Τα ποσοστά ενίσχυσης του νέου επενδυτικού νόμου καθορίζονται με βάση τον πρόσφατο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (2014 – 2017), ο οποίος έχει συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., με βάση τα δεδομένα του κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας του έτους 2008-09. Σε αυτά τα ποσοστά προστίθενται 10 μονάδες για Μεσαίες Επιχειρήσεις και 20 μονάδες για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Σημειώνεται πάντως, ότι τα ποσοστά ενίσχυσης που προβλέπει ο νέος Χ.Π.Ε. εξαντλούνται μόνο στην περίπτωση της ενισχύσεως υπό την μορφή φορολογικής απαλλαγής και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, ενώ για την ενίσχυση της επιχορήγησης φθάνουν μέχρι το 70% του αντίστοιχου ορίου.

    Κατά το προηγούμενο διάστημα είχε αναφερθεί ότι στόχος της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του νέου Χ.Π.Ε. σύμφωνα με τα νέα οικονομικά δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά από την πολύχρονη ύφεση και την συρρίκνωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Ο στόχος για την Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει και θα πρέπει να είναι η εξάντληση όλων των περιθωρίων, ούτως ώστε οι ενισχύσεις σε ολόκληρη την χώρα και κυρίως στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

    ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
    To άρθρο 11, παράγραφος 1, περίπτωση (γ) αναφέρει:
    γ. Στις ενισχυόμενες περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο (α) της Συνθήκης, οι ενισχύσεις μπορούν να χορηγούνται για αρχικές επενδύσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος του δικαιούχου. Στις ενισχυόμενες περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο (γ) της Συνθήκης, οι ενισχύσεις μπορούν να χορηγούνται σε ΜΜΕ για οποιαδήποτε μορφή αρχικής επένδυσης, ενώ σε μεγάλες επιχειρήσεις χορηγούνται μόνο για αρχική επένδυση για νέα οικονομική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

    Το ανωτέρω εδάφιο εισάγει σημαντικό περιορισμό στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων σε περιφέρειες της χώρας με σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα (Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, Αττική).
    Κατ΄αρχήν θα πρέπει να ορισθεί σαφώς η έννοια της «νέας οικονομικής δραστηριότητας» για την εφαρμογή της περίπτωσης (γ) της παρ. 1 του άρθρου 11 στην περίπτωση των μεγάλων επιχειρήσεων. Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ενίσχυση Μεγάλων Επιχειρήσεων (ειδικά του βιομηχανικού τομέα, του τουριστικού τομέα και του τομέα ΤΠΕ), κατά παρέκκλιση του νέου ΓΑΚ 651/14, μέσω εισαγωγής της έννοιας των “ειδικών επενδυτικών σχεδίων” (π.χ. επενδύσεις εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, επενδύσεις καινοτομίας, επενδύσεις εισαγωγής νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, επενδύσεις ειδικών μορφών τουρισμού, κλπ).
    Ειδικότερα, προτείνεται η αναμόρφωση των παραγράφων α, β και δ του άρθρου 12, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ενίσχυσης (με την προσθήκη του κλάδου του τουρισμού) και στις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.

    ΟΡΙΟ ΥΨΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – ΟΡΙΑ ΣΩΡΕΥΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
    Το άρθρο 11, παράγραφος 3 του σχεδίου του νέου νόμου προβλέπει ότι το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο σχέδιο δεν δύναται να υπερβεί το ποσό των 5.000.000 ευρώ. Επίσης, οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα ενισχύσεις (συμπεριλαμβανομένων και των ενισχύσεων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις) δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα 10.000.000 ευρώ για ανεξάρτητη επιχείρηση και τα 20.000.000 ευρώ για το σύνολο των εξαρτημένων επιχειρήσεων.

    Η ανωτέρω διάταξη εισάγει δύο σημαντικές δυσμενείς διαφοροποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς ενισχύσεων (Ν3908/11). Η πρώτη αφορά την εισαγωγή ορίου ενίσχυσης (5.000.000 ευρώ) ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο και η δεύτερη αφορά το όριο σώρευσης ενισχύσεων, το οποίο αναφέρεται πλέον σε ολόκληρη την επικράτεια και για αόριστη διάρκεια (προφανώς για την διάρκεια ισχύος του νέου επενδυτικού νόμου).

    Το προγενέστερο καθεστώς ενισχύσεων δεν προέβλεπε όριο συνολικής ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο και επίσης αναφορικά με το όριο σώρευσης, προέβλεπε διπλάσια όρια για τα σχέδια της Γενικής Επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα τα όρια σώρευσης ενισχύσεων είχαν εφαρμογή ανά Περιφέρεια και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (4ετία).

    ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΠΟΒΟΛΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΥΠΑΓΩΓΗΣ
    Σύμφωνα με το προγενέστερο καθεστώς ενισχύσεων (Ν3908/11) υπήρχε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής καθ΄όλη την διάρκεια του έτους, ενώ η διαδικασία προέβλεπε δύο κύκλους αξιολογήσεων των υποβληθέντων αιτήσεων και υπαγωγών ετησίως. Το σχέδιο του νέου νόμου προβλέπει ένα διαφορετικό καθεστώς υποβολών των αιτήσεων υπαγωγής. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε ένα από τα οκτώ (8) καθεστώτα ενισχύσεων του νέου νόμου πρέπει να προηγηθεί αντίστοιχη προκήρυξη, η οποία θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, τον εκάστοτε προϋπολογισμό καθώς και τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων.

    ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Άρθρο 7, παράγραφος 2β
    -86- Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας, εξαιρουμένων των επενδυτικών σχεδίων τουρισμού υγείας και ιατρικού τουρισμού.
    Στις εξαιρέσεις της ανωτέρω παραγράφου να προστεθούν και τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, όπως ίσχυε στους προγενέστερους Αναπτυξιακούς Νόμους, τα οποία δύναται να έχουν συνάφεια με τις δραστηριότητες του τουρισμού υγείας.

    Άρθρο 7, παράγραφος 4α
    Στην ανωτέρω παράγραφο αναφέρεται ότι κατ΄εξαίρεση των οριζομένων στο άρθρο 7 αναφορικά με το τομέα παραγωγής ενέργειας, ενισχύονται επενδυτικά σχέδια παραγωγής, συμπαραγωγής και διανομής θερμότητας από ΑΠΕ, καθώς και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα (ΜΥΗΣ).
    Τίθεται το ερώτημα με ποιο τρόπο τεχνικά θα διαχωρισθεί και θα ενισχυθεί ένα επενδυτικό έργο κατασκευής και λειτουργίας μονάδος ΑΠΕ, η οποία κατά βάση παράγει ηλεκτρική ενέργεια και δευτερευόντως θερμική ενέργεια (π.χ. οι μονάδες βιοαερίου).
    Προτείνεται να επιχορηγείται τουλάχιστον και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοάεριο/βιομάζα, καθόσον αυτές οι μονάδες έχουν βιομηχανικό χαρακτήρα.

    Άρθρο 8
    Προτείνουμε να προστεθεί στις επιλέξιμες δαπάνες η χρήση σύγχρονων υπηρεσιών cloud Computing (ενδεικτικά Software As A Service, Infrastructure As A Service, κ.λπ.).

    Άρθρο 8, παράγραφος 3α
    Προβλέπεται ανώτατο ποσοστό κτηριακών δαπανών ίσο προς το 50% των συνολικών δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Το ανωτέρω έχει γενική εφαρμογή για όλες τις κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, όλων των καθεστώτων ενίσχυσης.
    Προτείνεται όπως η δαπάνη των κτηριακών εγκαταστάσεων δύναται να φθάνει έως το 80% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του έργου. Σε διαφορετική περίπτωση, ουσιαστικά αποκλείεται εμμέσως από την ενίσχυση η πλειονότητα των τουριστικών επενδύσεων.

    Άρθρο 10, παράγραφος 3
    «Επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία χρήση κατά την τελευταία εξαετία πριν την αίτηση υπαγωγής, δεν δικαιούνται να λάβουν τις ενισχύσεις των περ. β΄ και γ΄ της παρ. 1»
    Προτείνεται η διαγραφή της ανωτέρω παραγράφου, καθόσον η εφαρμογή της θα αποκλείσει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων από την δυνατότητα λήψης ενισχύσεων.

    Άρθρο 12
    • Προτείνεται όπως τα οριζόμενα στην παράγραφο (α) του άρθρου 12 επεκταθούν και για την περίπτωση των εξωστρεφών μεγάλων επιχειρήσεων
    • Προτείνεται όπως τα οριζόμενα στην παράγραφο (β) του άρθρου 12 επεκταθούν και για την περίπτωση των καινοτόμων μεγάλων επιχειρήσεων
    • Προτείνεται όπως τα οριζόμενα στην παράγραφο (δ) του άρθρου 12 επεκταθούν και για την περίπτωση των μεγάλων επιχειρήσεων
    • Τα οριζόμενα στην παράγραφο (ζ) είναι ασαφή. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ή και να υπολογιστεί ο εν λόγω δείκτης αποτελεσματικότητας (αυξημένη προστιθέμενη αξία) για μία επιχείρηση. Να διαγραφεί ή να τροποποιηθεί κατάλληλα.
    • Στην παράγραφο (η) προτείνεται να διαγραφεί το τμήμα «… και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφισταμένων δομών»
    • Το οριζόμενο ποσοστό αύξησης εξαγωγών, δαπανών έρευνας – ανάπτυξης και απασχόλησης (παράγραφοι α, β, δ του άρθρου 12) κατά την τελευταία τριετία πριν την αίτηση υπαγωγής (10%) θεωρείται υπερβολικά μεγάλο για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

    Άρθρο 14
    Η παράγραφος 2γ ορίζει ότι για κάθε επενδυτικό σχέδιο, επί ποινή αποκλεισμού, πρέπει να τεκμηριώνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του κόστους του επενδυτικού σχεδίου είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση. Το ανωτέρω συνεπάγεται ότι απαιτείται έγγραφο έγκρισης δανείου από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο καθεστώς ενισχύσεων, η απαίτηση προσκόμισης εγγράφου έγκρισης δανείου είχε αναιρεθεί κατά το στάδιο ελέγχου πληρότητας και νομιμότητας, λόγω της οικονομικής συγκυρίας.
    Επίσης, προτείνεται (ως γενικό σχόλιο στην διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων υπαγωγής), όπως κατά την εξέταση υποβαλλόμενης ένστασης να δικαιούται ο επενδυτής να παραστεί δια ζώσης στην αρμόδια επιτροπή εξέτασης ενστάσεων.

    Άρθρο 18, Παράγραφος 2α, περίπτωση (αα)
    Προτείνεται να αναιρεθεί η απαίτηση του χρονικού διαστήματος των 6 μηνών.

    Άρθρο 20, Παράγραφος 1, περίπτωση α, υποπερίπτωση (αα)
    Προβλέπεται ότι ο φορέας της επένδυσης δύναται να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης ενίσχυσης φορολογικής απαλλαγής εντός 15 ετών, αρχής γενομένης από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης με τον περιορισμό της μη υπέρβασης ποσοστού 20% κατ΄έτος του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής. Το ποσοστό 20% θεωρείται πολύ μικρό καθώς ολοκληρώνει την χορήγηση της ενίσχυσης σε χρόνο 5 ετών που είναι πολύ μεγάλος.

    Άρθρο 20, Παράγραφος 2
    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 20 δεν γίνεται καμία αναφορά για την χορήγηση προκαταβολής στη περίπτωση της ενίσχυσης υπό την μορφή επιχορήγησης.

    Άρθρο 21, Παράγραφος 2
    Ορίζεται διάστημα τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων των φορέων μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και την πιστοποίηση έναρξης παραγωγικής λειτουργίας επτά ετών για τις μεγάλες επιχειρήσεις και πέντε ετών για τις μεσαίες επιχειρήσεις, την στιγμή που το προγενέστερο καθεστώς προέβλεπε διάστημα 5 ετών για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τριών ετών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το διάστημα τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων 7 ετών για μεγάλες επιχειρήσεις κρίνεται ως υπερβολικά μεγάλο.

    Άρθρο 40, Παράγραφος 2
    Το ποσοστό της επιχορήγησης για τα επενδυτικά σχέδια του καθεστώτος της Γενικής Επιχειρηματικότητας, τα οποία υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 12, ορίζεται στο εβδομήντα (70%) των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων. Προτείνεται η αύξηση του ανωτέρω ορίου.

    Άρθρο 42 (ΜΕΡΟΣ Γ’. ΝΕΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΜΜΕ)
    Το όριο / περιορισμός των 7 ετών για τον χαρακτηρισμό μιας μικρομεσαίας επιχείρησης ως νέας θεωρείται ελάχιστος. Πρέπει είτε να αυξηθεί το όριο, είτε ο χρόνος να προσμετράται από την έναρξη της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης και όχι από την ημερομηνία σύστασης της εταιρείας.

    Άρθρο 45, Παράγραφος 2
    Το ποσοστό της επιχορήγησης για τα επενδυτικά σχέδια του καθεστώτος των Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ, τα οποία δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 12, ορίζεται στο εβδομήντα (70%) των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων. Προτείνεται η αύξηση του ανωτέρω ορίου.

    Άρθρο 47, Παράγραφος 1
    Προτείνεται όπως οι ενισχύσεις καινοτομικού χαρακτήρα για ΜΜΕ να επεκταθούν και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

    Άρθρο 50, Παράγραφος 2
    Το ποσοστό της επιχορήγησης για το καθεστώς επενδυτικών σχεδίων καινοτομικού χαρακτήρα, τα οποία δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 12, ορίζεται στο εβδομήντα (70%) των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων. Προτείνεται η αύξηση του ανωτέρω ορίου.

    Άρθρο 52, Παράγραφος 2
    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 52 ορίζεται ότι στα clusters που υπάγονται στο καθεστώς Συνέργειας – Δικτύωσης πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 8 επιχειρήσεις προκειμένου για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην περιφέρεια Αττικής ή στο νομό Θεσσαλονίκης και 5 επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην λοιπή επικράτεια.
    Το πλήθος των 8 επιχειρήσεων για Αττική και Θεσσαλονίκη και των 5 επιχειρήσεων για την λοιπή επικράτεια θεωρείται πολύ υψηλό. Προτείνεται να προσαρμοστούν τα όρια στα 5 και 3 αντίστοιχα.

    Άρθρο 67, Παράγραφος 2 (ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΓΕΘΟΥΣ)
    Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 67, στην περίπτωση επενδύσεων μείζονος μεγέθους, ο φορέας της επένδυσης δύναται να κάνει χρήση του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής με οριζόντιο ποσοστό ενίσχυσης 10%. Προτείνεται όπως το οριζόντιο ποσοστό ενίσχυσης 10% αντικατασταθεί με το αντίστοιχο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ανά περιοχή επένδυσης.
    Επίσης, το όριο της ενίσχυσης των 5.000.000 ευρώ, το οποίο τίθεται στην ανωτέρω παράγραφο 2 του άρθρου 67, θεωρείται πολύ χαμηλό για επενδύσεις μείζονος μεγέθους.

  • Πάγια πλέον πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλων των προηγμένων κρατών διεθνώς, είναι η αξιοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών προγραμμάτων και ως εργαλείων για την προώθηση μέτρων με στόχο τη δημιουργία ισχυρών αειφόρων κοινωνιών, με σεβασμό όμως στα δικαιώματα και τις ιδιαίτερες ανάγκες όλων των γενεών, καθώς και όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αξιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των χρηματοδοτήσεων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 για τη βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, μέσω των απαιτήσεων του άρθρου 7 «Προώθηση της Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και μη διάκριση» και των Γενικών εκ των προτέρων Αιρεσιμοτήτων 1 «Καταπολέμηση των διακρίσεων» και 3 «Αναπηρία» του Γενικού Κανονισμού των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης(Ε.Ε.).

    Επιπρόσθετα, η αύξηση του ρυθμού γήρανσης του πληθυσμού επιβάλλει διεθνώς την ανάπτυξη και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας, ακόμη και αυτών που παραδοσιακά, λόγω λανθασμένων εκτιμήσεων και κατεστημένων αντιλήψεων, αντιμετωπίζονταν με σκεπτικισμό ως προς την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητά τους, μεταξύ των οποίων είναι και τα άτομα με αναπηρία.

    Υπό την προαναφερθείσα οπτική, η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί ότι το νέο «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» από κοινού με το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 οφείλουν να σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή για τη μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα των ατόμων με αναπηρία μέσω της άρσης όλων εκείνων των εμποδίων που μέχρι σήμερα τα απέκλειαν από μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων και παράλληλα της εφαρμογής πολιτικών, μέτρων και προγραμμάτων που καταπολεμούν τη διάκριση και προωθούν την κοινωνική ένταξή τους, όπως άλλωστε επιτάσσει:

    i) το Σύνταγμα της Χώρας. Σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 21 «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας»,

    ii) η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, την οποία η χώρα μας επικύρωσε με τον ν.4074/2012 (ΦΕΚ 88 Α΄/11.04.2012),

    iii) το άρθρο 10 «Εύλογες προσαρμογές για τα άτομα με αναπηρία» του ν.3304/2005, στο οποίο αναφέρεται το εξής: «Για την τήρηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης έναντι ατόμων με αναπηρία, ο εργοδότης υποχρεώνεται στη λήψη όλων των ενδεδειγμένων κατά περίπτωση μέτρων, προκειμένου τα άτομα αυτά να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε θέση εργασίας, να ασκούν αυτήν και να εξελίσσονται, καθώς και δυνατότητα συμμετοχής στην επαγγελματική κατάρτιση».

    Λαμβάνοντας υπόψη:

    -τις προαναφερθείσες απαιτήσεις,

    – το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η οριζόντια διάχυση της διάστασης της αναπηρίας σε δράσεις, πολιτικές και προγράμματα που αφορούν στο γενικό πληθυσμό είναι ο παράγων που επιφέρει την ουσιαστική διαφορά προς όφελος των ατόμων με αναπηρία,

    η Ε.Σ.Α.μεΑ. αιτείται τη θεσμοθέτηση της αρχής της μη διάκρισης και της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία ως κριτηρίου επιλεξιμότητας, όπως ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Μόνο με αυτόν τον τρόπο δύνανται οι επιχορηγήσεις και οι επιδοτήσεις να συνδεθούν μονοσήμαντα με τη διασφάλιση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στις υποδομές και τις υπηρεσίες είτε ως καταναλωτών είτε ως εργαζομένων. Επιπρόσθετα, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και οι αρχές του «Σχεδιασμού για Όλους» και ως εκ τούτου να καλυφθούν οι διαφορετικές ανάγκες για προσβασιμότητα του συνόλου των κατηγοριών των ατόμων με αναπηρία.

    Πιο συγκεκριμένα η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει τις παρακάτω συμπληρώσεις/τροποποιήσεις. Συγκεκριμένα:

    1.το «Άρθρο 01 – Σκοπός» να συμπληρωθεί ως ακολούθως:

    «Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η προώθηση της ισόρροπης και δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους, η τεχνολογική αναβάθμιση, η διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, η μετακίνηση στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας για την παραγωγή πιο σύνθετων και προσβάσιμων σε όλους προϊόντων, η προσφορά καλύτερων και προσβάσιμων σε όλους υπηρεσιών και εν τέλει η εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στο Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας […]».

  • 16 Μαΐου 2016, 12:37 | Γεώργιος Βλάχος

    Στις αρχές Οκτωβρίου 2015 (12/10/15), ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, σε δελτίο τύπου του Υπουργείου, ανακοίνωσε ότι πρόθεση του Υπουργείου, ήταν, ο αναπτυξιακός νόμος να έχει αναδρομική ισχύ, ήτοι, από την 1η Οκτωβρίου 2015. Η εν λόγω δέσμευση θα συμπεριληφθεί στον νόμο;

  • 16 Μαΐου 2016, 12:38 | RAYCAP Α.Ε.

    Χορήγηση ενισχύσεων καινοτομικού χαρακτήρα, αντίστοιχες με τις προβλεπόμενες στο κεφάλαιο Ι του σχεδίου νόμου, στις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια. Υπάρχει σοβαρή ανάγκη για προώθηση των επενδύσεων μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελληνική αγορά, για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Προς αυτόν τον σκοπό θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για σύνταξη σχεδίων νόμων συμβατών με το κοινοτικό δίκαιο και την υποβολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ν.4152/2013 που ορίζει τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων και την επικοινωνία των Ελληνικών αρχών με την Ευρωπαική Επιτροπή για τα θέματα αυτά.

  • 16 Μαΐου 2016, 10:11 | ΣΕΤΕ

    Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, το σχέδιο του οποίου υπεβλήθη έστω και καθυστερημένα, είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος. Η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του, σε περίοδο έντονης ύφεσης, από επένδυσης και απουσίας ρευστότητας είναι απόλυτα επιβεβλημένη. Ιδιαίτερα για τον τουρισμό, ο οποίος έχει ουσιαστικά εξαντλήσει το υφιστάμενο δυναμικό του και έχει μεγάλη ανάγκη νέων επενδύσεων και περαιτέρω ποιοτικής αναβάθμισης, η υιοθέτηση των προτάσεων ΣΕΤΕ, είναι βασική προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

    Αν και ορθά ο νέος αναπτυξιακός νόμος, έχει προσανατολισμό παροχής κινήτρων στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, καθώς και σε ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων, δεν είναι αντιληπτοί οι λόγοι για τους οποίους δεν αξιοποιούνται πλήρως οι προβλέψεις και οι δυνατότητες που παρέχει ο Κανονισμός 651/2014 για κάθε μέγεθος επιλέξιμης επένδυσης μικρής η μεγάλης. επίσης ο νόμος πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη απλότητα και σαφήνεια προς τους επενδυτές, με ξεκάθαρες οδηγίες, σαφείς χρονικές προθεσμίες, όπως περιγράφονται στις προτάσεις ΣΕΤΕ, ενώ προβληματική είναι η ανάγκη έκδοσης μεγάλου αριθμού Υπουργικών αποφάσεων για την ουσιαστική έναρξη εφαρμογής του.

    Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού οι διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου όχι μόνο δεν περιλαμβάνουν προβλέψεις στήριξης της βασικής ατμομηχανής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας -με θέσπιση ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης ή κατάταξη των σχετικών τουριστικών επενδύσεων στις ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων- αλλά αντίθετα επιβαρρύνουν ακόμα περισσότερο τις αρνητικές προβλέψεις του ΓΑΚ 651/2014 (που περιλαμβάνουν σημαντική μείωση των ανώτατων ποσοστών ενίσχυσης και απαγόρευση της ενίσχυσης επενδύσεων μεγάλων επιχειρήσεων για υφιστάμενη οικονομική δραστηριότητα σε έξι Περιφέρειες της Χώρας, ιδιαίτερα σημαντικές για τον τουρισμό).

    Τέλος, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί από τον ΣΕΤΕ, είναι αναγκαία, όπως εξάλλου προβλέπεται, η επαναδιαπραγμάτευση από την χώρα μας εντός του 2016 των περιοριστικών προβλέψεων του ΓΑΚ 651/2014, με δεδομένο ότι τα ποσοστά περιφερειακών ενισχύσεων έχουν υπολογισθεί με δεδομένα EUROSTAT 2008 προ κρίσης και όχι μετά την κρίση και πτώση του ΑΕΠ άνω του 25%.

    Β. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    1.Ο προσανατολισμός του νέου θεσμικού πλαισίου για τα καθεστώτα Ιδιωτικών Ενισχύσεων ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή τάση για μείωση της έμφασης των επιχορηγήσεων και υιοθέτηση των φορολογικών απαλλαγών.

    Εν τούτοις, οι συνθήκες της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα έχουν μεγάλη απόσταση από τις αντίστοιχες στα υπόλοιπα κράτη Μέλη της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα η ουσιαστική απουσία ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε συνδυασμό με το αρνητικό επιχειρηματικό κλίμα και την υπέρμετρη φορολογία των επιχειρήσεων, δεν συνηγορούν υπέρ της προσέγγισης αυτής, τουλάχιστον, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

    Μάλιστα, εισάγεται και μια καινοφανής ερμηνεία για την έννοια της ισοδύναμης ακαθάριστης επιχορήγησης (σε σχέση με τις προβλέψεις του ΓΑΚ 651/2014), αφού αντί για αύξηση των πραγματικών ποσοστών ενίσχυσης επιβάλλεται μείωση τους για σημαντικό μέρος των Επενδύσεων.

    2.Το κίνητρο της σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου μόνον για επενδύσεις άνω των 20.000.000 Ευρώ (και μάλιστα αμέσως μετά μια σημαντικότατη αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 20%), κρίνεται ουσιαστικά αναποτελεσματικό (άλλωστε και αυτό τίθεται με περιορισμούς), ενώ παράλληλα επιτείνει το αίσθημα του κινδύνου για νέες αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών, γεγονός που αναμένεται να αποθαρρύνει τους δυνητικούς επενδυτές.

    3.Παρατηρείται θέσπιση περιορισμού των ενισχύσεων για τις μεγάλες επιχειρήσεις μόνον σε φορολογικές απαλλαγές, γεγονός που εμποδίζει τις δυναμικές και οργανωμένες τουριστικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, για τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών τους και την ανάπτυξη σε νέες αγορές στόχους, στηρίζοντας την αναβάθμιση της εικόνας και του κύρους του Τουρισμού στην Ελλάδα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αποτελεσματικής ανάπτυξης και των μικρότερων εταιρειών. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι και οι «μεγάλες επιχειρήσεις» στην Ελλάδα (με βάση την σχετική Σύσταση της ΕΕ) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ενώ υστερούν σε μέγεθος συγκριτικά με τις αντίστοιχες «μεγάλες επιχειρήσεις» σε επίπεδο ΕΕ.

    4.Διαπιστώνεται απουσία χρονικών προθεσμιών, σε σχέση με τις διαδικασίες συγκρότησης των οργάνων ελέγχου, υποβολής των σχετικών εκθέσεών τους, καθώς και δημοσίευσης των αποφάσεων ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας των επενδύσεων σε ΦΕΚ, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και φόβους για υπερβολικές καθυστερήσεις, με βάση και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, παρά τις θεσμοθετημένες σε αυτούς προθεσμίες. Οι αναμενόμενες καθυστερήσεις αυτές λειτουργούν προφανώς αρνητικά, σε σχέση με την προσπάθεια διαμόρφωσης θετικού επενδυτικού κλίματος.

    5.Το περιεχόμενο του κειμένου δεν διακρίνεται από την απαραίτητη απλότητα και φιλικότητα προς τους υποψήφιους επενδυτές, αφού περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό αναφορών σε άρθρα του ΓΑΚ 651/2014, ενώ δεν περιλαμβάνει ούτε τα μέγιστα ποσοστά ενισχύσεων, με βάση τον Περιφερειακό Χάρτη Ενισχύσεων.

    Επίσης, δεν παρέχει πληροφορίες για τον τρόπο χειρισμού των δημιουργούμενων αποθεματικών (ίδια συμμετοχή / φορολογική απαλλαγή), ούτε της χορηγούμενης επιχορήγησης, καθώς και του τρόπου ελέγχου της δημιουργούμενης απασχόλησης (για ενισχύσεις που δεν συνδέονται με την κάλυψη μισθολογικού κόστους).

    Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται ασάφεια σε ότι αφορά το περιεχόμενο των κριτηρίων αξιολόγησης, καθώς και τη διαφοροποίησης τους (ή μη) ανάμεσα στην συγκριτική και στην άμεση αξιολόγηση.

    Τέλος, προβλέπεται η έκδοση μεγάλου αριθμού Υπουργικών Αποφάσεων για την εξειδίκευση του πλαισίου και την ουσιαστική έναρξη της λειτουργίας του, καθώς και η κατάρτιση 5 οδηγών / εγχειριδίων υποστήριξης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την προφανή απαίτηση για έκδοση των προκηρύξεων για τα επιμέρους προβλεπόμενα καθεστώτα ενισχύσεων, οδηγούν στο συμπέρασμα της πραγματικής αδυναμίας έναρξης εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου στους επόμενους μήνες.

    6.Διαπιστώνεται έλλειμμα στην διατύπωση εναλλακτικών τρόπων για την διασφάλιση της καταβολής της επιχορήγησης (π.χ. συμψηφισμός με φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων).

    7.Απαιτούνται προβλέψεις για την εμπέδωση του αισθήματος της ίσης μεταχείρισης κατά τις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου υλοποίησης και ολοκλήρωσης των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να παρακολουθούν την ροή / πρόοδο των αιτήσεων υπαγωγής και των λοιπών σχετικών αιτημάτων τους, μέχρι και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ ολοκλήρωσης έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας των επενδύσεων, καθώς και της καταβολής της επιχορήγησης μέσω του ΠΣΚΕ, ώστε να διασφαλίζεται η αυστηρή τήρηση της προτεραιότητας.

    8.Σημαντική αβεβαιότητα προκαλείται από την καθυστέρηση, μέχρι σήμερα, της ψήφισης ρύθμισης για την τακτοποίηση των σε εκκρεμότητα επενδυτικών σχεδίων, προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, με ειδική πρόνοια για επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης οργάνων ελέγχου και ολοκλήρωσης των ελέγχων για επιχειρήσεις που έχουν, ήδη, ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους και είτε τις έχουν χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια / δανεισμό, είτε έχουν εισπράξει προκαταβολές επιχορήγησης και συνεχίζουν να καταβάλουν τις σχετικές προμήθειες, των εγγυητικών επιστολών χωρίς ουσιαστικό λόγο. Το ίδιο παρατηρείται στις επενδύσεις για τις οποίες ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι εκθέσεις τελικού ελέγχου καθυστερούν υπερβολικά οι ολοκληρώσεις.

    Είναι σαφές ότι, η διατήρηση σε «ομηρία» μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, χωρίς λήψη ορθολογικών αποφάσεων εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων και αποδέσμευσης μεγάλων ποσών που αντιστοιχούν στις εγκεκριμένες επιχορηγήσεις, δεν είναι δυνατόν να διευκολύνει την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.

    Οι επιχειρήσεις δεν θα αναλάβουν νέα πρωτοβουλία για επενδυτική δραστηριότητα, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί η τύχη υφιστάμενων εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.

    9.Σύμφωνα με το προγενέστερο καθεστώς ενισχύσεων (Ν3908/11) υπήρχε η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων υπαγωγής καθόλη την διάρκεια του έτους, ενώ η διαδικασία προέβλεπε δύο κύκλους αξιολογήσεων των υποβληθέντων αιτήσεων και υπαγωγών ετησίως. Το σχέδιο του νέου νόμου προβλέπει ένα διαφορετικό καθεστώς υποβολών των αιτήσεων υπαγωγής. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε ένα από τα οκτώ (8) καθεστώτα ενισχύσεων του νέου νόμου πρέπει να προηγηθεί αντίστοιχη προκήρυξη, η οποία θα προσδιορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις, τον εκάστοτε προϋπολογισμό καθώς και τον χρόνο υποβολής των αιτήσεων.

    10.Τα ποσοστά ενίσχυσης του νέου επενδυτικού νόμου καθορίζονται με βάση τον πρόσφατο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (2014 – 2017), ο οποίος έχει συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., με βάση τα δεδομένα του κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας του έτους 2008-09. Σε αυτά τα ποσοστά προστίθενται 10 μονάδες για Μεσαίες Επιχειρήσεις και 20 μονάδες για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα ποσοστά ενίσχυσης που προβλέπει ο νέος Χ.Π.Ε. εξαντλούνται μόνο στην περίπτωση της ενισχύσεως υπό την μορφή φορολογικής απαλλαγής και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης, ενώ για την ενίσχυση της επιχορήγησης φθάνουν μέχρι το 70% του αντίστοιχου ορίου.

    Κατά το προηγούμενο διάστημα είχε αναφερθεί ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναθεώρηση του νέου Χ.Π.Ε. σύμφωνα με τα νέα οικονομικά δεδομένα, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά από την πολύχρονη ύφεση και την συρρίκνωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Ο στόχος για την ελληνική κυβέρνηση παραμένει και θα πρέπει να είναι η εξάντληση όλων των περιθωρίων, ούτως ώστε οι ενισχύσεις σε ολόκληρη την χώρα και στις Περιφέρειες με χαμηλά σχετικά ποσοστά, όπως Αττικής, Στερεάς Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου να διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

    Γ.ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

    Άρθρο 1: Σκοπός
    Να προστεθεί ο στόχος της αποδοτικής αξιοποίησης των πόρων.
    Ο Αναπτυξιακός Νόμος θα πρέπει να συμβάλλει επιπρόσθετα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.


    Άρθρο 4: Γενικές Αρχές χορήγησης των Ενισχύσεων
    Ο ορισμός του Ενιαίου Επενδυτικού Σχεδίου δεν χρησιμοποιείται / μνημονεύεται και στα επόμενα Άρθρα.

    Άρθρο 4: Όροι και Προϋποθέσεις Ενίσχυσης
    Κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική η παροχή δυνατότητας κάλυψης της ιδίας συμμετοχής από δανεισμό, ή ομολογιακό δάνειο.

    Θα πρέπει να καθοριστεί η λογιστική διαχείριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
    Με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία από τις Περιφέρειες στην Ελλάδα που ελήφθησαν υπόψη για τον καθορισμό των ποσοστών του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων 2014-2020 δεν είναι πρόσφατα (2008 προ κρίσης) και τα σημερινά στοιχεία 2011-2015 είναι πολύ δυσμενέστερα, θα πρέπει να προβλεφθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο αυτόματη αναπροσαρμογή προς τα άνω, των αντίστοιχων νεότερων ποσοστών, άμεσα, με την ενημέρωση των πρόσφατων στατιστικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Άρθρο 5: Όροι και Προϋποθέσεις Υπαγωγής
    Θα πρέπει να καθοριστεί η λογιστική διαχείριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

    Επίσης, στην ίδια συμμετοχή να λαμβάνεται υπόψη η πρόβλεψη κερδών της επόμενης τριετίας με βάση το ιστορικό της υφιστάμενης κερδοφορίας προ του αιτήματος για ένταξη.

    Άρθρο 6, παρ. 3.δ: Δικαιούχοι Υπαγόμενων Επενδυτικών Σχεδίων
    Να προβλεφθεί διάταξη για εξαίρεση των επενδύσεων που είναι εκτός ορίων συμβατικών υποχρεώσεων.
    Άρθρο 7: Υπαγόμενα και Εξαιρούμενα Επενδυτικά Σχέδια
    παρ. 2.Β:
    Οι επενδύσεις που αφορούν στους ΚΑΔ 91 (πολιτιστικές δραστηριότητες) και 93 (αθλητικές δραστηριότητες) να είναι επιλέξιμες, εφόσον συμπεριλαμβάνονται σε τουριστικές επενδύσεις.

    παρ. 4.γ:
    1. Να συμπεριληφθούν επενδύσεις που αφορούν στον τουρισμό Υγείας και στον ιατρικό τουρισμό, κέντρα αποκατάστασης.
    2.Τροποποίηση της διάταξης για έκδοση Υπουργικής Απόφασης, για τις κορεσμένες περιοχές, σύμφωνα με τις Γενικές Παρατηρήσεις.

    Οι περιοχές των στενών πολεοδομικών συγκροτημάτων των πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, να εξαιρούνται από την ενίσχυση ίδρυσης ξενοδοχειακών μονάδων, διότι την τελευταία δεκαπενταετία δεν προβλεπόταν αντίστοιχη επιχορήγηση και ως εκ τούτου για τις υφιστάμενες τουριστικές μονάδες που υλοποιήθηκαν με ίδιους πόρους στο παρελθόν διάστημα δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και διότι οι μέσες πληρότητες που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί υστερούν αρκετά των επιθυμητών επιπέδων.

    Αρθρο 7
    Στον τομέα του τουρισμού να περιλαμβάνονται ξενοδοχεία 2* και μη κύρια καταλύματα.

    Εξακολουθεί να επιδοτείται μόνο η ίδρυση, η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων 3 αστέρων και άνω ή ξενοδοχειακών μονάδων που αναβαθμίζονται σε 3 αστέρων και άνω, ενώ θα έπρεπε να περιλαμβάνονται και τα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών (2 αστέρων κλπ), καθώς και τα μη κύρια καταλύματα τα πιστοποιημένα με το σύστημα των κλειδιών.

    Τα τουριστικά καταλύματα δύο αστέρων και κάτω απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, καλύπτοντας συγκεκριμένες ανάγκες (ιδιαίτερα αυξημένες κατά την τρέχουσα συγκυρία λόγω της κρίσης) η στέρηση δε από αυτά της δυνατότητας να αναβαθμιστούν και να ανταποκριθούν έτσι στις υψηλές απαιτήσεις του ανταγωνισμού στην ουσία τα οδηγεί στη διακοπή της λειτουργίας τους. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως υπάρχουν πολλά ποιοτικά καταλύματα των συγκεκριμένων κατηγοριών τα οποία είτε λόγω τεχνικών προδιαγραφών (στερούνται των απαραίτητων ελάχιστων επιφανειών), είτε λόγω της περιοχής στην οποία βρίσκονται (περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης) δεν είναι σε θέση να καταταγούν σε μεγαλύτερη κατηγορία. Σχετικά με το τελευταίο ζήτημα μάλιστα, δηλαδή των υφιστάμενων ξενοδοχείων που λειτουργούν εντός περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης, όπου παρουσιάζεται το παράδοξο φαινόμενο ένα νομίμως υφιστάμενο ξενοδοχειακό κατάλυμα να πληροί σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία τις προϋποθέσεις, χωρίς να προβεί στην οιαδήποτε κτιριολογική παρέμβαση, κατάταξης σε ανώτερη κατηγορία και τούτο να του απαγορεύεται από την με αριθμό 2647 ΥΠΕΘΟ 538886/ΕΙΔ 135/ΕΟΤ (ΦΕΚ Β 797 1986) ΥΑ, καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές επιτρέπεται η λειτουργία καταλυμάτων 4 αστέρων και άνω, έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία να εξευρεθεί άμεσα μια λύση ενόψει μάλιστα της ανακατάταξης των ξενοδοχειακών καταλυμάτων βάσει των διατάξεων του Ν.4276/2014.

    Άρθρο 8: Επιλέξιμες Δαπάνες Περιφερειακών Ενισχύσεων
    παρ. 3.α:
    Οι δαπάνες κτηριακών και βοηθητικών / υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου να ανέρχονται σε ποσοστό 60% του συνολικού κόστους των τουριστικών επενδύσεων, 65% για τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες και 70% για τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες με έργα κλίμακας στον περιβάλλοντα χώρο (ατομικές πισίνες, ανοικτά θέατρα, θερμαινόμενες πισίνες, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ).

    παρ. 3.β. (δδ):
    Σε περίπτωση προηγούμενης ενίσχυσης των στοιχείων ενεργητικού που αγοράζονται, να αφαιρείται το ισοδύναμο ποσό της χορηγηθείσας ενίσχυσης, μετά τον υπολογισμό των τυχόν αποσβέσεων.

    Τέλος, στις επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις (Άρθρο 19 ΓΑΚ 651/2014).

    Άρθρο 9: Επιλέξιμες Δαπάνες Εκτός Περιφερειακών Ενισχύσεων
    Να προστεθούν οι ενισχύσεις επενδυτικών δαπανών που αφορούν στα άρθρα 19 (συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις), 36 (προστασία περιβάλλοντος), 37 (προσαρμογή σε ενωσιακά πρότυπα), 47 (ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων), 53 (Πολιτισμός και Διατήρηση Κληρονομιάς) και 55 (Αθλητικές και Πολυ-λειτουργικές Ψυχαγωγικές Υποδομές) του ΓΑΚ 651 /2014

    Άρθρο 10, παρ. 1.ε: Είδη Ενισχύσεων και Κινήτρων
    Ο σταθερός φορολογικός συντελεστής να παρέχεται (για 10 τουλάχιστον χρόνια) σε όλες τις επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδύσεις άνω των 10.000.000 Ευρώ, με περισσότερες από 50 νέες θέσεις εργασίας, ή με συνολική διατήρηση περισσοτέρων των 100 θέσεων εργασίας (επιπρόσθετα των άλλων μορφών ενισχύσεων).

    Αρθρο 10 παρ 3
    Αποκλεισμός από ενισχύσεις ζημιογόνων επιχειρήσεων.

    Στο άρθρο 10 παρ. 3 του Σ.Ν. προβλέπεται ότι επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία χρήση κατά την τελευταία εξαετία πριν την αίτηση υπαγωγής, δεν δικαιούνται να λάβουν ενισχύσεις με το κίνητρο της επιχορήγησης ή της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η πρόβλεψη αυτή αποκλείει αναιτιολόγητα από συγκεκριμένα είδη ενισχύσεων επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημίες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι οι νέες επιχειρήσεις, τα πρώτα έτη από την σύσταση και λειτουργία τους, εμφανίζουν κατά κανόνα ζημιογόνες χρήσεις λόγω των αναπόφευκτων υψηλών αποσβέσεων. Περαιτέρω, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι την τελευταία εξαετία της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης πολλές επιχειρήσεις εμφανίσθηκαν ζημιογόνες είτε για λόγους μείωσης του κύκλου εργασιών, είτε λόγω έλλειψης ρευστότητας κ.λπ.

    Για τον λόγο αυτό προτείνεται να απαλειφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος .

    Άρθρο 11: Εντάσεις και Ύψος Ενισχύσεων
    Ενσωμάτωση της απαραίτητης ανάλυσης για την ενίσχυση των δαπανών των άρθρων 19 (συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις), 36 (προστασία περιβάλλοντος), 37 (προσαρμογή σε ενωσιακά πρότυπα), 47 (ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων), 53 (Πολιτισμός και Διατήρηση Κληρονομιάς) και 55 (Αθλητικές και Πολυλειτουργικές Ψυχαγωγικές Υποδομές) του ΓΑΚ 651 /2014.

    παρ.1.α: Να ενσωματωθεί πίνακας με τα ανώτατα ποσοστά ενισχύσεων του ΠΧΕ.

    παρ.1.γ: Να αναγραφούν οι Περιφέρειες της περίπτωσης 3 (γ) του άρθρου 107, της ΣΛΕΕ (οι Περιφέρειες για τις οποίες δεν ενισχύονται επενδύσεις σε υφιστάμενη οικονομική δραστηριότητα).

    παρ.1.δ: Η διάταξη δεν έχει ουσιαστικό νόημα με βάση τους περιορισμούς του άρθρου 65.

    παρ.3 : Να αυξηθεί το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης ανά επενδυτικό σχέδιο, σε συνδυασμό με τις δημιουργούμενες νέες θέσεις εργασίας (ενδεικτικά πρόσθετη επιχορήγηση 250.000 ανά 1 επιπλέον θέση εργασίας, με ελάχιστο αριθμό βάσης τις 50, με εφαρμογή της διάταξης για ενισχύσεις άνω των 5.000.000 Ευρώ). Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό να μην ισχύει ο περιορισμός των ορίων: 5 εκατ. Ευρώ ανά επένδυση, 10 εκατ. Ευρώ ανά ΑΦΜ και 20 εκατ. Ευρώ για το σύνολο συνεργαζομένων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων στις περιπτώσεις αυτές ώστε να δίδεται ένα πρόσθετο κίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης.

    Ουσιαστικά προτείνεται αύξηση του ορίου από 5 σε 10 εκατ. Ευρώ ενίσχυση ανά επένδυση, από 10 σε 20 εκατ. Ευρώ ανά επιχείρηση και από 20 σε 30 εκατ. Ευρώ για συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

    Να αποσαφηνισθεί ότι τα όρια αυτά ισχύουν για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα τριετίας με βασική προϋπόθεση ολοκλήρωσης των επενδύσεων.

    Άρθρο 12. περίπτωση στ. : Ειδικές Κατηγορίες Ενισχύσεων
    Να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
    3.Εξωστρέφεια τουριστικών επιχειρήσεων

    Κατά το Άρθρ.12/α΄ οι «εξωστρεφείς» ΜΜΕ που αύξησαν της τελευταία 3ετία, πριν την αίτηση υπαγωγής, το λόγο αξίας εξαγωγών προς κύκλο εργασιών κατά μέσο όρο τουλάχιστο 10% εντάσσονται στις Ειδικές Κατηγορίες Ενισχύσεων. Ως τέτοιες, δικαιούνται ευνοϊκότερο καθεστώς ενίσχυσης ήτοι δυνατότητα επιχορήγησης:

    γενικά, βάσει του Αρθρ.40/παραγρ. 2, σε ύψος 70% της μέγιστης προβλεπόμενης ενίσχυσης ειδικά, βάσει του Αρθρ.45, σε ύψος 100% της μέγιστης προβλεπόμενης ενίσχυσης, προκειμένου για νεότερες των 7ετών και ανεξάρτητες ΜΜΕ.

    Προκειμένου να επωφεληθούν οι τουριστικές επιχείρησης της ως άνω ρύθμισης, πρέπει να διασφαλιστεί ρητά ότι και αυτές (λόγω διεθνούς πελατολογίου) δύνανται να χαρακτηρίζονται «εξωστρεφείς».

    Άρθρο 14 παρ. Β.2 & 3: :Διαδικασία Αξιολόγησης
    Να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο των κριτηρίων αξιολόγησης, καθώς και η τεκμηρίωση της επιλογής της άμεσης αξιολόγησης. Επίσης, να καθοριστεί η υπαγωγή όλων των επενδυτικών σχεδίων που ισοβαθμούν.

    Διαδικασία Αξιολόγησης αιτήσεων υπαγωγής.

    Κατά την εξέταση υποβαλλόμενης ένστασης θα πρέπει να δικαιούται ο επενδυτής να παραστεί δια ζώσης στην αρμόδια επιτροπή εξέτασης ενστάσεων.

    Άρθρο 16: Έλεγχος Επενδυτικών Σχεδίων
    Να θεσπιστούν χρονικές προθεσμίες για την συγκρότηση των οργάνων ελέγχου και την υποβολή εκ μέρους τους των σχετικών εκθέσεων, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ίση μεταχείριση των επενδυτών .
    Άρθρο 17, παρ. 4: Τροποποιήσεις Απόφασης Υπαγωγής
    Να οριστεί συντομότερη χρονική προθεσμία για την χορήγηση απάντησης επί αιτήματος τροποποίησης της απόφασης υπαγωγής (κατά μέγιστο 40 ημέρες, αντί 90).

    Άρθρο 18, παρ. 4α: Ολοκλήρωση και Έναρξη Παραγωγικής Λειτουργίας Επενδυτικών Σχεδίων
    Στο άρθρο αυτό θα πρέπει, να καθοριστούν οι όροι / χρονικές προθεσμίες για την δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας.

    Προϋποθέσεις παράτασης προθεσμίας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων
    Στο άρθρο 18 παρ. 2 του Σ.Ν. προβλέπεται ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να παραταθεί έως δύο (2) έτη εφόσον: α) το αίτημα υποβληθεί 6 μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας ολοκλήρωσης, β) έχει υλοποιηθεί το 50% του έργου και γ) αιτιολογούνται ειδικώς η αδυναμία ολοκλήρωσης της επένδυσης εντός της τεθείσας προθεσμίας και η δυνατότητα ολοκλήρωσής της εντός της νέας αιτούμενης προθεσμίας.

    Η ρύθμιση αυτή, όπως διατυπώνεται, καταρχήν αφομοιώνει σημαντικά τον χρόνο ολοκλήρωσης της επένδυσης, αφού υποχρεώνει τον επενδυτή να υποβάλει το σχετικό αίτημα στη Διοίκηση 6 μήνες πριν την λήξη της αρχικής προθεσμίας.

    Περαιτέρω, δεν τίθενται σαφή κριτήρια, με βάση τα οποία θα κρίνει η υπηρεσία πότε η αίτηση παράτασης είναι ειδικώς και επαρκώς αιτιολογημένη. Η άφεση ευρέων περιθωρίων άσκησης διακριτικής ευχέρειας στη Διοίκηση για την έγκριση των παρατάσεων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβάσεις και καταχρήσεις δικαιώματος, θέτοντας σε καθεστώς ανασφάλειας τον επενδυτή.

    Επιπρόσθετα, η θέσπιση υποκειμενικού χαρακτήρα προϋποθέσεων για την χορήγηση της παράτασης της υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου, μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του 50% των δαπανών του εγκριθέντος έργου (άρθρο 18), είναι δυνατόν να προκαλέσει αυθαίρετες κρίσεις της διοίκησης, καθώς δεν θα υπάρχουν σαφή και αντικειμενικά κριτήρια.

    Προτείνεται συμπερασματικά, να απαλειφθούν τα εδάφια (γγ) και (δδ), σε σχέση με την χορήγηση παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων, με δεδομένο ότι η τυχόν εφαρμογή τους δεν θα στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια

    Άρθρο 20 παρ. 1.α.(αα): Καταβολή Ενισχύσεων
    Σύμφωνα με την παράγραφο 1, περίπτωση α, υποπερίπτωση (αα) του άρθρου 20 προβλέπεται ότι ο φορέας της επένδυσης δύναται να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης ενίσχυσης φορολογικής απαλλαγής εντός 15 ετών, αρχής γενομένης από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης με τον περιορισμό της μη υπέρβασης ποσοστού 20% κατ΄έτος του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής. Το ποσοστό 20% θεωρείται πολύ μικρό καθώς ολοκληρώνει την χορήγηση της ενίσχυσης σε χρόνο 5 ετών που είναι πολύ μεγάλος.

    Παρ. 2
    «Καταβολή 50% επιχορήγησης μόνον με την προϋπόθεση προηγούμενης κάλυψης του 100% της προβλεπόμενης ιδίας συμμετοχής»

    Στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους (Π.Δ. 35 ΦΕΚ Α΄ 88/19.04.2011) το 50% της εγκεκριμένης επιχορήγησης ήταν δυνατόν να καταβληθεί, μετά την πιστοποίηση από το αρμόδιο όργανο ελέγχου, με προϋπόθεση η κάλυψη της ιδίας συμμετοχής από το φορέα της επένδυσης να ανέρχεται σε ποσοστό ανάλογο του υλοποιηθέντος έργου
    Στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου σύμφωνα με το Άρθρ.20/παραγρ.2α υφίσταται η προϋπόθεση της προηγούμενης κάλυψης από την επιχείρηση του συνόλου (100%!) της ιδίας συμμετοχής, σύμφωνα με το εγκεκριμένο στην απόφαση υπαγωγής χρηματοδοτικό σχήμα.

    Ο ως άνω όρος θεωρείται ιδιαίτερα αυστηρός και αναποτελεσματικός και λειτουργεί ως αδικαιολόγητο αντικίνητρο στην υποβοήθηση της χρηματοδότησης των επενδύσεων ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Η χρηματοδότηση της επένδυσης με ίδια κεφάλαια ως προϋπόθεση για την είσπραξη του 50% της επιχορήγησης (όπου αυτή προβλέπεται), θα πρέπει να συνεχίσει να είναι αναλογική με το ποσοστό υλοποίησης του έργου π.χ. υλοποίηση τουλάχιστον του 50% του συνολικού εγκεκριμένου κόστους με αντίστοιχη κάλυψη του 50% της συνολικής απαιτούμενης ίδιας συμμετοχής σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρηματοδοτικό σχήμα.

    Άρθρο 21: Υποχρεώσεις Ενισχυόμενων Φορέων
    παρ.1: Να θεσπιστεί η δυνατότητα τήρησης βιβλίων Β´ κατηγορίας για επενδύσεις ποσού έως 500.000 Ευρώ, ώστε να μην δημιουργείται αύξηση του διαχειριστικού κόστους.

    παρ.2: Η χρονική διάρκεια της τήρησης των υποχρεώσεων να είναι συμβατή με τις προβλέψεις του ΓΑΚ 651/2014 (5 χρόνια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και 3 χρόνια για τις ΜΜΕ).

    Άρθρο 28, παρ. 2: Καθορισμός Ποσών Ενισχύσεων στα επιμέρους Καθεστώτα (διαπίστωση σε σχέση με τα ετήσια διατιθέμενα ποσά)
    Η προβλεπόμενη πίστωση μέχρι 0,8% του ετήσιου ΠΔΕ αντιστοιχεί σε περίπου 1,5 δισ. Ευρώ.

    Άρθρο 29,παρ.1 : Σύσταση και Προκήρυξη Καθεστώτων
    Να αποσαφηνιστεί ο χρόνος προκήρυξης που πρέπει να είναι άμεσος μια και η χώρα είναι 1,5 έτος χωρίς αναπτυξιακό και η διάρκεια του Καθεστώτος που πρέπει να είναι τριετής, στην περίπτωση δε υποβολής πληθώρας επενδύσεων να τροποποιηθεί σε πενταετή.

    Άρθρο 31α : Ενίσχυση και Παγίωση της Διαφάνειας (πρόταση για νέο άρθρο)
    Να θεσπιστούν διατάξεις για την ενίσχυση και παγίωση της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των επενδυτών, μέσω της παροχής δυνατότητας παρακολούθησης της πορείας των αιτήσεων υπαγωγής και των λοιπών αιτημάτων από το ΠΣΚΕ.

    Άρθρο 40, παρ. 2 : Ύψος Ενίσχυσης
    Το ποσοστό της ενίσχυσης για τις επενδύσεις των τουριστικών επιχειρήσεων να ανέρχεται στο ανώτατο ποσοστό που προβλέπεται από τον ΧΠΕ δηλαδή και για τις περιπτώσεις που ο επενδυτής δικαιούται λήψη ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε ύψος μόνο του 70% της μέγιστης προβλεπόμενης ενίσχυσης (βάσει του Χάρτη Περιφ. Ενισχύσεων), προτείνεται η συμπλήρωση του υπολοίπου 30% με συνδυασμό άλλων προβλεπόμενων μορφών ενίσχυσης (φοροαπαλλαγή).

    Άρθρο 42
    Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ.
    Το όριο / περιορισμός των 7 ετών για τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως νέας θεωρείται ελάχιστος. Πρέπει είτε να αυξηθεί το όριο, είτε ο χρόνος να προσμετράται από την έναρξη της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης και όχι από την ημερομηνία σύστασης της εταιρείας.

    Άρθρο 43: Επιλέξιμες Δαπάνες
    Προσθήκη επιλέξιμων δαπανών με βάση τις προτεινόμενες πρόσθετες ενισχυόμενες δαπάνες του άρθρου 9.

    Άρθρο 48, παρ.2: Επιλέξιμες Δαπάνες
    Προσθήκη επιλέξιμων δαπανών με βάση τις προτεινόμενες πρόσθετες ενισχυόμενες δαπάνες του άρθρου 9.

    Άρθρο 53 :Υπαγόμενα Επενδυτικά Σχέδια
    Να προστεθούν τα επενδυτικές σχέδια των ΚΑΔ 79 (τουριστικά γραφεία, κλπ.), 91 (πολιτιστικές δραστηριότητες) και 93 (αθλητικές δραστηριότητες)

    Άρθρα 65 – 69 : Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους
    Επανασχεδιασμός του καθεστώτος, με βάση τις προβλέψεις του ΓΑΚ 651/2014, λαμβανομένης υπόψη της αναγκαιότητας δημιουργίας σταθερού φορολογικού καθεστώτος για ένα ευρύτερο αριθμό επενδύσεων, ως βασική προϋπόθεση για την διασφάλιση βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος

    Για μεγάλα επενδυτικά σχέδια (στο Σ.Ν. αναφέρονται ως επενδύσεις μείζονος μεγέθους τα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμο κόστος επένδυσης άνω των 20 εκατ. Ευρώ, οι οποίες δημιουργούν τουλάχιστον 40 θέσεις εργασίας, δηλ. 2 θέσεις εργασίας /1 εκατ. επιλέξιμου κόστους επένδυσης) προβλέπονται ως κίνητρα μόνο η σταθεροποίηση του φορολογικού καθεστώτος για 12 έτη, καθώς και η φορολογική απαλλαγή μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης με ποσοστό ενίσχυσης 10% και έως 5 εκατ. Ευρώ.

    Η πρόβλεψη αυτή στην πράξη οδηγεί στα εξής σενάρια:

    α) μία επένδυση γενικής επιχειρηματικότητας του άρθρου 37 του ΣχΝ με συνολικό επιλέξιμο κόστος ύψους 19,9 εκατ. Ευρώ, μπορεί να λάβει το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, με ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης τα όρια του εγκεκριμένου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που σε πολλές Περιφέρειες εξικνούνται μέχρι 25% (Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο), ήτοι ποσό 5 εκατ. Ευρώ περίπου.

    β) μία επένδυση μείζονος μεγέθους του άρθρου 65 του ΣχΝ με συνολικό επιλέξιμο κόστος ύψους 21 εκατ. Ευρώ (η οποία δημιουργεί 40 θέσεις εργασίας),μπορεί να λάβει το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής, με ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης 10%και μάλιστα ανεξάρτητα από τα όρια του εγκεκριμένου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ήτοι ποσό 2,1 εκατ. Ευρώ.

    Έτσι, λόγω ακριβώς του ποσοστού ενίσχυσης, το οποίο καθορίζεται οριζόντια σε 10% για όλες τις επενδύσεις μείζονος μεγέθους, ανεξάρτητα από την Περιφέρεια στην οποία υλοποιούνται και ανεξάρτητα από τα αντίστοιχα όρια του εγκεκριμένου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, μία επένδυση μείζονος μεγέθους, για να τύχει του ανώτατου ορίου φορολογικής απαλλαγής των 5 εκατ. Ευρώ, θα πρέπει να έχει ελάχιστο ύψος 50 εκατ. Ευρώ.

    Είναι αυταπόδεικτο από τα παραπάνω συμπεράσματα ότι με τον τρόπο αυτό εισάγεται ένας αναιτιολόγητος διαχωρισμός και στερούμενη λογικής διάκριση μεταξύ επενδυτικών σχεδίων με ελάχιστη διαφορά στα μεγέθη τους, αφού ουσιαστικά μία επένδυση ύψους 19,9 εκατ. Ευρώ, με βάση τα ανώτατα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων μπορεί να λάβει το ανώτατο ύψος της απαλλαγής της τάξης των 5 εκατ. Ευρώ, ενώ αντίθετα μία άλλη επένδυση που χαρακτηρίζεται από το ΣχΝ ως μείζονος μεγέθους ύψος μόλις 21 εκατ. Ευρώ, ουσιαστικά αντιμετωπίζεται «τιμωρητικά» από τον νομοθέτη και λαμβάνει απαλλαγή μόλις 2,1 εκατ. Ευρώ.

    Είναι φανερό ότι τέτοιου είδους προβλέψεις ουσιαστικά αποτελούν αντικίνητρο για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, ενώ περαιτέρω, με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά στερείται δυνατότητας εφαρμογής και καθίσταται άνευ αντικειμένου η πρόβλεψη του ίδιου του ΣχΝ ότι για μεγάλα επενδυτικά σχέδια άνω των 50 εκατ. Ευρώ εφαρμόζεται το προσαρμοσμένο ποσό ενίσχυσης (δηλαδή οι μειωτικοί συντελεστές) του Κανονισμού 651/2014.

    Οι παρατηρήσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τον κλάδο του τουρισμού, που αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς τομείς της ελληνικής περιφερειακής οικονομίας. Η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό στοχεύει διαχρονικά στον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, στη μείωση της εποχικότητας, τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και της ποιότητας των τουριστικών υποδομών με εστίαση στα καταλύματα υψηλών κατηγοριών, αλλά και παραδοσιακού χαρακτήρα, και την προσέλκυση τουριστών υψηλότερης δαπάνης ανά ταξίδι. Μεγάλα επενδυτικά σχέδια στον κλάδο τουρισμού μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίτευξη αυτών των στόχων, ιδίως δε στη διαφοροποίηση του προϊόντος και στη μείωση της εποχικότητας μέσω ειδικών τουριστικών υποδομών, που χαρακτηρίζονται όμως από υψηλό επενδυτικό κόστος και μπορούν να καταστούν βιώσιμα και ελκυστικά μέσω ευέλικτων αλλά και επαρκών κινήτρων.

    Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να επανεξετασθεί το κίνητρο των επενδύσεων μείζονος μεγέθους του Κεφαλαίου ΙΓ’ του ΣχΝ και να αναμορφωθεί με τρόπο που να συνάδει και να καθιστά αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες τις προβλέψεις του Κανονισμού 651/2014 για τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια και το προσαρμοσμένο ποσοστό ενίσχυσης.

    Άρθρο 67 παράγραφος 2
    Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 67, στην περίπτωση επενδύσεων μείζονος μεγέθους, ο φορέας της επένδυσης δύναται να κάνει χρήση του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής με οριζόντιο ποσοστό ενίσχυσης 10%. Προτείνεται όπως το οριζόντιο ποσοστό ενίσχυσης 10% αντικατασταθεί με το αντίστοιχο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ανά περιοχή επένδυσης.

    Σχετικά με την αναμενόμενη υπογραφή του νομοσχεδίου για τις μεταβατικές διατάξεις -παρατάσεις των επενδυτικών σχεδίων του Ν. 3299/2004.

    Η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον Φεβρουάριο τρέχοντος έτους, για την χορήγηση παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης των έργων του ν. 3299/2004 μέχρι 30 Ιουνίου 2018, υπό την προϋπόθεση υλοποίησης του 50% του έργου μέχρι 31/12/2016, υπήρξε ιδιαίτερα θετική για την εξασφάλιση ικανών χρονικών περιθωρίων για την υλοποίηση εκκρεμών επενδυτικών σχεδίων, που για διάφορους λόγους μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν.

    Ωστόσο, με δεδομένο ότι η ρύθμιση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει θεσπισθεί, οι προθεσμίες αυτές (υλοποίηση του 50% έως 31/12/2016 και ολοκλήρωση έργου έως 30/6/2018) πλέον έχουν καταστεί μη ρεαλιστικές και θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ώστε να ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες των επιχειρήσεων όσο και στις δυνατότητες της διοίκησης.

    Για τον λόγο αυτό προτείνεται το σχέδιο της ρύθμισης να αναδιατυπωθεί, ώστε η προθεσμία αφενός για την υλοποίηση του 50% του έργου να λήγει την 30/6/2017 αφετέρου δε για την ολοκλήρωση του έργου να λήγει την 31/12/2018.

    Όπως γνωρίζετε από αρχές Οκτωβρίου 2015 είχε ανακοινωθεί επίσημα από τον αρμόδιο Υπουργό και Υφυπουργό η αναδρομική ισχύς επιλεξιμότητας δαπανών. Θεωρούμε ότι, δεδομένου πως πρόκειται για συγκεκριμένη δέσμευση της κυβέρνησης και μάλιστα απόλυτα δικαιολογημένη-επιβεβλημένη λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος (περισσότερα από δυο χρόνια) που μεσολάβησε από την λήξη του προηγούμενου επενδυτικού νόμου κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη στον αναπτυξιακό νόμο.

  • 16 Μαΐου 2016, 10:54 | Αντώνης Μαστοράκος

    Αλλαγή φιλοσοφίας. Η παροχή ενισχύσεων για την υλοποίηση ιδιωτ. επενδύσεων. δεν μπορεί να γίνεται με μοναδικό κριτήριο τη βιωσιμότητα μιας επένδυσης. Η ισορρόροπη ανάπτυξη δημιουργεί θεωρητικά προβλήματα. Η παροχή κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, πρέπει κατά την άποψη μου, να έχει τρεις κύριους στόχους :
    – Κοινωνική ωφελιμότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
    – την αύξηση της παραγωγικότητας και την αύξηση της απασχόλησης της ελληνικής οικονομίας
    – την ανάπτυξη οικονομικών τομέων και περιφερειών της Ελλάδας,

    Οι στόχοι αυτοί πρέπει να εξειδικευθούν ανά τομέα και ανά περιφέρεια, και να αποτελέσουν κριτήρια ενίσχυσης νέων επενδύσεων.
    Προτείνουμε ένα αναπτυξιακό νόμο –πλαισιο με δυνατότητα βαθμολόγησης κριτηρίων-στόχων, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

  • 15 Μαΐου 2016, 23:14 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΛΑΜΑΚΙΔΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.

    Ο συγκεκριμένος νόμος για να ενεργοποιηθεί στη πλήρη μορφή του απαιτείται να συνταχθούν και να υπογραφούν 25 Υπουργικές Αποφάσεις οι περισσότερες εκ των οποίων είναι κοινές ανάμεσα σε διαφορετικά υπουργεία, καθώς και να προκηρυχθούν οι 7 επιμέρους προσκλήσεις των καθεστώτων ενίσχυσης. Τα παραπάνω εκτός της χρονικής καθυστέρησης, δύναται να μεταβάλουν ουσιαστικά τη φιλοσοφία και τα χαρακτηριστικά του νόμου και συνεπώς για λόγους της βέλτιστης ενημέρωσης του επιχειρηματικού κοινού της χώρας πρέπει να δημοσιευθούν άμεσα.

  • Η θέση των Κοιν.Σ.Επ. στην οικονομία διαφέρει ως προς το αναπτυξιακό μοντέλο από τις υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις με τις οποίες μας συμπεριλαμβάνει στο εν λόγω σχέδιο νόμου.

    Ο νομοθέτης για άλλη μια φορά τις προσάρτησε σε νόμο που αφορά την ιδιωτική οικονομία, ωστόσο όποιος γνωρίζει επακριβώς την λειτουργία και το ύφος της λειτουργίας των Κοιν.Σ.Επ. καταλαβαίνει ότι δεν μας αφορά ελλείψει κοινών στόχων με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
    Ο στόχος των Κοιν.Σ.Επ. και η συμμετοχή τους στην ιδιωτική οικονομία αφορά στην δημιουργία θέσεων εργασίας και επανένταξη των ανέργων μελών τους και όχι κέρδος στους εταίρους.

    Οι Κοιν.Σ.Επ. περικλείουν και προωθούν το εντός τους ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της αγοράς αλλά όχι και το χρηματικό, διότι δεν το διαθέτουν.

    Οι κοινωνικές επιχειρήσεις ως εκ του νόμου 4019/11 είναι ελεγχόμενης λειτουργίας και όπως ο νόμος ρητά υπαγορεύει δεν διανέμουν κέρδη στους εταίρους-μέλη. Οι Κοιν.Σ.Επ. δεν ανήκουν στην ιδιωτική κερδοσκοπική οικονομία έτσι ώστε να επενδύουν έστω κατά το απαιτούμενο ποσοστό που απαιτεί ο νέος νόμος.
    Οι Κοιν.Σ.Επ. είναι εργασιακοί συνεταιρισμοί εντάσεως εργασίας και όχι κεφαλαίου. Συνεπώς η επενδυτική τακτική που υπαγορεύουν τα άρθρα δεν τις αφορά.
    Εμείς οι Κοιν.Σ.Επ. πιστεύουμε ότι χρειάζεται ειδικός αναπτυξιακός νόμος κοινωνικής οικονομίας. Συνεπώς η θέση μας στην διαβούλευση θα είναι αυτή και αναμένουμε σύστοχες και στοχευμένες κινήσεις για τον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας που διαφέρει διαμετρικά από αυτόν της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

    Περιφερειακός Μηχανισμός Κοιν.Σ.Επ Αττικής

  • 6 Μαΐου 2016, 11:48 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

    Υπάρχει μια ολόκληρη και εκτεταμένη προβληματική σύμφωνα με την οποία η υφιστάμενη διοικητική δομή, η διάρθρωση και χωρική οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και του Δημοσιονομικού συστήματος σε συνδυασμό με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, υπό την πολύ ευρεία έννοια του, αποτελούν σημαντική τροχοπέδη στην ¨επανεκκίνηση¨ της οικονομίας και του συστήματος παραγωγής.
    Την προβληματική αυτή την υιοθετώ στο συντριπτικό της μέρος και πιστεύω πως η ανάγκη να δρομολογηθούν δραστικές και σαρωτικές αλλαγές στο επίπεδο αυτό (διοικητικό και δημοσιονομικό σύστημα) είναι κατεπείγουσα, πρωτεύουσα και πρωταρχική.Κάθε παραπέρα καθυστέρηση θα δημιουργεί στην πράξη μεγάλης έκτασης κωλύματα στην εφαρμογή του προτεινόμενου ¨Αναπτυξιακού Πλαισίου¨.
    Πρέπει με κάθε τρόπο η διαδικασία ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, με την πλήρη έννοια του όρου, να προχωρήσει και αυτό κατά την άποψη μου σημαίνει κατ’ελάχιστον να γίνει είναι να επιχειρηθεί ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα στην ανάδειξη του κεντρικού μηχανισμού Δημόσιας Διοίκησης σε επιτελικό εργαλείο- Κράτος με ταυτόχρονη ανάδειξη της Περιφέρειας και της Περιφερειακής βαθμίδας διοίκησης και Αυτοδιοίκησης σε βαθμίδα που θα αναλάβει το κύριο βάρος και ρόλο κλειδί σε όλη την διαδικασία μεταρρύθμισης που θα επιχειρηθεί.

  • 5 Μαΐου 2016, 14:38 | ekdd

    test/ekdda