4. Προτεινόμενες περιοχές για ένταξη στη διαδικασία «ανοικτή πρόσκληση-open door»

Από το σύνολο των περιοχών που καλύπτουν τα κριτήρια της διαγωνιστικής διαδικασίας της «ανοικτής πρόσκλησης» , σχεδιάζεται  να προωθηθούν οι ακόλουθες:

1. Πατραϊκός Κόλπος (Χάρτης 1)

Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των  200 MMbbls.

Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων) διότι ο ανάδοχος (Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή  θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.

Χάρτης 1- Πατραϊκός Κόλπος

2.  Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα ( Χάρτης 2)

Ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.).

Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων).

Η ανακάλυψη κοιτάσματος υδρογονανθράκων στους βαθείς αυτούς στόχους, θα αναβαθμίσει εντυπωσιακά το πετρελαϊκό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδος. Πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 ΜΜbbls.

Η περιοχή αξιολογείται θετικά και εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα .

Χάρτης 2-  Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα

3. Δυτικό Κατάκολο ( Χάρτης 3)

Κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-Α.Ε με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 MMbbls σε βάθος 2400-2600 μ.  Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ, των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.

Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.

Χάρτης 3- Δυτικό Κατάκολο

 

  • 8 Δεκεμβρίου 2011, 02:58 | Κιρκόντζογλου Σάββας

    Μήπως στις προτεινόμενες περιοχές θα έπρεπε να ενταχθεί και η Επανωμή Θεσσαλονίκης;

  • 27 Νοεμβρίου 2011, 17:27 | Αποστόλης Φωτόπουλος

    Χριστίνα, αν αποδειχτεί από έρευνα ότι είναι 3 εκατ. βαρέλια στο κατάκολο κανείς δεν θα ασχοληθεί, έτσι κι αλλιώς.
    Το κακό είναι ότι πάμε σε παγκόσμια ύφεση, οπότε με τιμή βαρελιού 30 δολ, θα είναι πολύ δύσκολο να αρχίσουν αυτές οι έρευνες. Πρέπει, έστω μία, να προχωρήσει, ως πιλότος για τις υπόλοιπες και στο ιόνιο και στο αιγαίο και στην κρήτη.

  • 15 Οκτωβρίου 2011, 22:31 | Αποστόλης Φωτόπουλος

    Τα εκτιμώμενα αποθέματα στο Κατάκολο (3 MMbbls) μήπως είναι σχετικά λίγα για να προκαλέσουν ενδιαφέρον; Έτσι κι αλλιώς, αν έχουμε διεθνή οικονομική ύφεση τα επόμενα χρόνια τότε η τιμή του βαρελιού θα πέσει κατακόρυφα και πάλι, όπως έγινε και με την κρίση του 2008.

  • 15 Οκτωβρίου 2011, 18:57 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

    Γιατί,από τη Μεταπολίτευση και μετά η Ελλάδα πρέπει με το ζόρι να γίνει βιομηχανική χώρα, όταν έχει εναν εξαιρετικό φυσικό πλούτο και πόρους που εγκαταλείπονται με το όνειρο της εκβιομηχάνισης?

    Η ‘εντονη σεισμικότητα σε συνδυασμό με το γεγονος ότι η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα μπορεί να αποβεί μοιραία για ολόκληρη τη ζωή σε περίπτωση ατυχήματος. ¨οχι μόνο για κάποιες χελώνες και κάποια πουλιά που κανείς δε λογαριάζει , αλλά και για όλο τον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών, αφού η μόλυνση θα είναι γενική.
    Η Πίνδος (Βόρεια Ιωάννινα) είναι από τα μοναδικά οικοσυστήματα παγκοσμίως. Γιατί δεν υπάρχει πολιτική ανάπτυξης στην περιοχή μέσω του φυσικού περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας που την εκαταλείπει για να γίνει υπάλληλος κάπου και πρέπει ντε και καλά να τρυπηθεί και μάλιστα με δυσβάσταχτο κόστος;;;;;; Τι όφελος θα έχει ό κάθε ντόπιος κάτοικος αφού ο Διαγωνισμός εκχωρεί δικαιώματα σε ιδιωτικές εταιρείες που δεν έχουν καμία συναίσθηση των κοινωνικών τους υποχρεώσεων;

  • 15 Οκτωβρίου 2011, 09:17 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΝΤΟΣ

    Συμφωνώ απόλυτα στην εκμετάλλευση των Ελληνικών Υδρογονανθράκων, έστω με καθυστέρηση 38 ετών!! Βέβαια πρέπει η εκμετάλευση να είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ χωρίς την συμμετοχή ΚΑΝΕΝΟΣ ΙΔΙΩΤΗ ή ΑΛΛΗΣ ΧΩΡΑΣ!!

  • 14 Οκτωβρίου 2011, 09:52 | georgios triantos

    Το 1963 σε περιοχή του Ν.Αρτας (την Ανεμορράχη) βρέθηκε πετρέλαιο και σφράγισθηκε η Γεώτρηση χωρίς να γινει κανένα τέστ για το αέριο και το κοίτασμα μπορει να απαντήσει κανεις γιατί……….

  • 13 Οκτωβρίου 2011, 16:37 | panagiotis kazoukas

    Καλώς να στηθεί και αυτή η Βιμηχανία σε χερσαίο ή θαλλάσιο χώρο…Υπάρχουν κανονισμοί και εμπειρία. ότι χρειαστεί είμαι στη διάθεσή σας.

    Σήμερα όμως είμαι πολύ στεναχωρημένος με τις διαδόσεις για λιποθυμίες παιδιών από πείνα σε σχολεία.

    Καλώ τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να μοιράζει γευματάκια, όπως εδώ στη Βραζιλία. Μία μπανάνα, ένα σοκολατούχο γάλα, ψωμί τυρί, μέχρι να γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας πετρελαίου.
    Και ας γραφει ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΡΑΣ. ΟΠΩΣ PETROBRAS. Δεν με νοιαζουν οι επιγραφές.

    Σας προτρέπω πριν την έναρξη βαριάς βιομηχανίας να φροντίσετε ν μην σπάσει η αλυσίδα στην κοινωνία.

    Να πας αύριο το πρωί Πολύγωνο στο σχολείο με τα κρούσματα. και όχι με άδεια χέρια…

    όλα εξαρτώνται από εσένα τον ίδιο… Μήν αφήνεις τα αγγελλούδια στην εκμετάλλευση των λύκων… Ούτε στη Βραζιλία δεν γίνονται αυτά…

  • 11 Οκτωβρίου 2011, 19:07 | Γιαγκιόζης Ι. Φώτιος

    – Πιστεύω, αν και κάπως αργά, να έχουμε υπ’ όψη μας πρώτα το δημόσιο συμφέρων, πριν προβούμε στην εκχώρηση του υπεδάφιου πλούτου της πατρίδας μας.
    – Η ενοικίση και εκμετάλευση των οικοπέδων να γίνει στην καλύτερη δυνατή τιμή, όχι μόνο για τα Ελλινηκά δεδομένα αλλά, και σύμφωνα με την καλύτερη διεθνή τιμή.
    – Θα πρέπει να υπάρχει όρος όπου οι εταιρείες θα απασχολούν και ένα μεγάλο ποσοστό από Έλληνες επιστήμονες και εργατικό προσωπικό.
    – Θα πρέπει τα έσοδα από την εξώρηξη να διατεθούν με σύνεση, ώστε να μην έχουμε πάλι τις επιπλοκές στην οικονομία μας!

  • 11 Οκτωβρίου 2011, 18:17 | ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΓΙΑΤΙ ??? στις περιοχες δεν υπαρχει το Αιγαιο ? ΓΑΤΙ στις περιοχες δεν υπαρχει το νοτιο τμημα της Κρητης ? ΓΙΑΤΙ δεν εχουμε ορισει τις ΑΟΖ ?
    Νομιζετε οτι οι ΕΛΛΗΝΕΣ δεν σας εχουν καταλαβει ? Ποσο χρονο σας εχουν δωσει διορια για να καταστρεψετε το πιο πλουσιο κρατος του πλανητη, την ΕΛΛΑΔΑ.
    Παρακαλω ενημερωστε με σε ποιο συνδεσμο διαβαζουμε τα σχολια επι αυτου του θεματος

  • 11 Οκτωβρίου 2011, 17:03 | Bill

    Ελπίζω οι περιοχές που προτείνετε να μην κολήσουν σε οικολογικές οργανώσεις καθώς και σε αριστερίστικες αντιλήψεις. Και να μην ξεχνάμε και κάτω απο την Κρήτη. Επίσης στην περιοχή ανατολικά της Θάσου τι θα γίνει εκεί σίγουρα έχει ορυκτό πλούτο.

  • 11 Οκτωβρίου 2011, 12:25 | Ιωάννης Μπακόπουλος

    Θα μπορούσε πιθανόν να διερευνηθεί η δυνατότητα συμπερίληψης και της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας όπου το 2000 είχε γίνει η γεώτρηση στη θέση «Τρύφος» από την Triton. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι α) σε πρώτη φάση τα γεωτρητικά αποτελέσματα ήταν αρκετά ενθαρρυντικά και β) η ύπαρξη του εβαποριτικού καλύμματος σε μεγάλη έκταση στην περιοχή καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη συνέχιση της έρευνας

  • 11 Οκτωβρίου 2011, 10:02 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΟΗ

    Κάνετε μεγάλο λάθος αν νομίζετε ότι δεν επηρεάζεται η περιοχή του Κατακόλου!

    Ηδη υπάρχουν τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές μόνο από τα πλοία, τις καταπατήσεις περιοχών Natura (που όμως κανείς δεν τις ονομάζει Natura για να μην έχει στη συνέχεια την υποχρέωση να τις προστατέψει).

    Καταστρέψατε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας με την ανοχή σας, με τις αδειοδοτήσεις παράνομων οικοδομήσεων σε δάση που τελικά όλοι τα έβλεπαν ως πάρκα, με το χτίσιμο σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικής & αρχαιλογικής σημασίας αλλά και φυσικής ομορφιάς.

    Τωρα θα την αποτελειώσετε με γεωτρήσεις, με τοξικά, με πλατφόρμες και εγώ δεν ξέρω με τι άλλο!

    Αποτελειώστε το Κυπαρισσιακό κόλπο που ο πραγματικός του -ανεκμετάλλευτος & απροστάτευτος πλούτος- είναι οι ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ ΤΟΥ!

    Αποτελειώστε το Κατάκολο αφού κανείς ποτέ πραγματικά δεν το προστάτεψε!

    Και όχι μόνο