Άρθρο 5 Καθ’ ύλη αρμοδιότητα των εδρών των πρωτοδικείων

1. Οι κεντρικές και παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα. Οι προανακρίσεις, πλην αυτών που λαμβάνουν χώρα στις περιφερειακές έδρες, διενεργούνται από προανακριτικά τμήματα με αρμοδιότητα αντίστοιχη των πταισματοδικείων που ανήκαν στα καταργούμενα ειρηνοδικεία.
2. Στην καθ’ ύλη αρμοδιότητα των περιφερειακών εδρών των πρωτοδικείων ανήκουν: α) η εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου και β) η εκδίκαση ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου, πλην των αυτοφώρων. Προανάκριση διενεργείται και στις περιφερειακές έδρες.

  • 18 Απριλίου 2024, 20:49 | ΕΛΕΑΝΑ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ

    Με το νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί προς διαβούλευση, δυστυχώς υποβαθμίζεται η απονομή της Δικαιοσύνης στη Λήμνο, η οποία σημειωτέον απέχει από τη Λέσβο, έξι (6) ώρες ακτοπλοϊκώς με 2 κατά το μέγιστο δρομολόγια εβδομαδιαίως, αεροπορικώς δε με δύο (2) δρομολόγια εβδομαδιαίως συν της οικονομικής επιβάρυνσης που καλούνται οι πολίτες να επωμιστούν σε εισιτήρια και διαμονή τουλάχιστον 2-3 ημερών στη Λέσβο. Η Λήμνος είναι το μοναδικό νησί της Ελλάδας που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από γειτονικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Η σύνδεση με τη Μυτιλήνη, όπου και η έδρα του Πρωτοδικείου στο οποίο ανήκει η Λήμνος, είναι προβληματική, όπως προελέχθη: Δύο καράβια την εβδομάδα και δύο αεροπλάνα, που σε περίπτωση κακοκαιρίας δεν εκτελούν δρομολόγια. Με το άρθρο 6 καταργείται το Ειρηνοδικείο Λήμνου, σύμφωνα δε με το άρθρο 5 οι υποθέσεις Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεν προβλέπεται να δικάζονται στη Λήμνο, αλλά θα πρέπει να ταξιδεύουν όλοι οι παράγοντες μιας δίκης (μάρτυρες, κατηγορούμενοι και δικηγόροι) 85 περίπου ναυτιλή μίλια για την εκδίκαση της υπόθεσής τους, με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη εξόδων, παραμονής στη Λέσβο. Τούτο, ωστόσο, είναι ΑΝΤΙΣΥΓΜΑΤΙΚΟ, μιας και δεν προστατεύεται η «νησιωτικότητα» , όπως ορίζει το άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος. Προφανώς κατά την σύνταξη του παρόντος νομοσχεδίου δεν ελέγχθηκε ούτε ο χάρτης της Ελλάδος για να εντοπιστεί επ΄ ακριβώς η θέση της Λήμνου και η απόστασή της από την Λέσβο όσο και η ιδιαίτερα ελλιπής και κακή ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση. Μόνο κάποιος, ο οποίος έχει πλήρη γεωγραφική και ουσιαστική άγνοια θα εξομοίωνε το Πλωμάρι και την Καλλονή που βρίσκονται στην νήσο Λέσβο και των οποίων τα Ειρηνοδικεία, ωσαύτως, καταργούνται με την Λήμνο!

  • 18 Απριλίου 2024, 20:37 | ΑΤ

    Κατόπιν της ανάρτησης προς διαβούλευσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου σας, «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», προέκυψαν τα κάτωθι καίρια και ζωτικής σημασίας ζητήματα, για την νήσο Λήμνο, στον τομέα της απονομής της Δικαιοσύνης.
    Ως γνωστόν, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. (λε) του εν λόγω νομοσχεδίου :

    λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

    ​Μέχρι σήμερα στη Λήμνο, υφίσταται από το έτος 1979 και λειτουργεί ακώλυτα όλα αυτά τα χρόνια, Μεταβατική Έδρα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, η οποία συνεδριάζει πέντε (5) φορές το χρόνο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.949/1979:
    «1. Ορίζεται μεταβατική έδρα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, του Μονομελούς και Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Μυτιλήνης, η έδρα του Ειρηνοδικείου Λήμνου, για την εκδίκαση των εγκλημάτων που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, ο δράστης των οποίων, κατά την έναρξη της ποινικής δίωξης έχει την κατοικία ή την προσωρινή διαμονή του στις περιφέρειες των νησιών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ή ο τόπος τέλεση των οποίων είναι η περιφέρεια των νησιών τούτων.
    2. Ο αριθμός των συνεδριάσεων των δικαστηρίων της προηγούμενης παραγράφου δεν μπορούν να ξεπερνούν τις έξι (6) κάθε δικαστικό έτος.
    3. Οι δικάσιμες μέρες των δικαστηρίων αυτών στη μεταβατική τους έδρα ορίζονται με απόφαση του προέδρου των δικαστηρίων, ύστερα από γνώμη του Εισαγγελέα.
    4. Με πράξη του Εισαγγελέα ορίζεται υπάλληλος που υπηρετεί στη γραμματεία του Ειρηνοδικείου Λήμνου προς τον οποίο αποστέλλονται έγκαιρα οι δικογραφίες κάθε δικάσιμης ημέρας, ο οποίος μπορεί να ορισθεί με την ίδια ή άλλη πράξη και σαν γραμματέας των δικαστηρίων στις αντίστοιχες συνεδριάσεις τους».
    Σύμφωνα δε με το άρθρο 16 παρ. 1 Ν.1093/1980 ορίσθηκε μεταβατική έδρα του Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, το Ειρηνοδικείο Μύρινας Λήμνου, προς εκδίκαση και των πολιτικών υποθέσεων τοπικής αρμοδιότητας Λήμνου.
    Με το νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί προς διαβούλευση, δυστυχώς και υποβαθμίζεται η απονομή της Δικαιοσύνης στη Λήμνο, η οποία σημειωτέον απέχει από τη Λέσβο, έξι (6) ώρες ακτοπλοϊκώς με 2 κατά το μέγιστο δρομολόγια εβδομαδιαίως, αεροπορικώς δε με δύο (2) δρομολόγια εβδομαδιαίως συν της οικονομικής επιβάρυνσης που καλούνται οι πολίτες να επωμιστούν σε εισιτήρια και διαμονή τουλάχιστον 2-3 ημερών στη Λέσβο. Αποψιλώνεται δε η υπηρεσία του Δικαστηρίου, όταν οι οργανικές θέσεις των γραμματέων και των Δικαστών θα ανήκουν πλέον στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης και όχι στη Λήμνο.
    Στη γραμματεία του Δικαστηρίου Λήμνου υπηρετεί μία μόνον γραμματέας, εδώ και τρία (3) χρόνια, ενώ η δεύτερη οργανική θέση που υπήρχε μέχρι πρότινος, λίαν προσφάτως μεταφέρθηκε και αυτή στη Μυτιλήνη, παρά τις αυξημένες ανάγκες του Δικαστηρίου της Λήμνου και τις διαμαρτυρίες μας. Πλην της εξυπηρέτησης της έδρας του Ειρηνοδικείου, η μία και μόνη υπάλληλος τηρεί πρακτικά συνεδριάσεων του Μονομελούς και του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης (όταν συνεδριάζουν στη Μεταβατική Έδρα της Λήμνου), του Μονομελούς και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης (ΜΕΛ) και του Δικαστηρίου Ανηλίκων.
    Το ίδιο πρόσωπο καλύπτει άπασες τις διοικητικές ανάγκες (κατάθεση δικογράφων ενώπιον Ειρηνοδικείου και Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου ,κατάθεση εφέσεων έως και αναιρέσεων, χορήγηση απογράφων αποφάσεων, δημοσίευση διαθηκών, δηλώσεις αποποίησης κληρονομίας, χορήγηση πιστοποιητικών κάθε φύσης, δηλώσεις τρίτων, καταχώρηση διαταγών πληρωμής και λοιπών πράξεων εκτέλεσης στα οικεία βιβλία, γραμματειακή υποστήριξη προανακριτικού έργου Πταισματοδίκη, διαχείριση λειτουργικών αναγκών υπηρεσίας κ.α.)
    Το πλήθος των αντικειμένων που καλύπτει η μία και μόνη γραμματέα, η αδυναμία της να λάβει ακόμη και τη νόμιμη άδειά της καθώς ουδείς υπάρχει να την αναπληρώσει και το αδιέξοδο που προξενείται σε περίπτωση ασθενείας της, έχει επανειλημμένως γίνει γνωστό στον Υπουργείο σας τα προηγούμενα χρόνια με αλληλογραφία τόσο των δικηγόρων όσο και του ίδιου του Ειρηνοδικείου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι όταν η υπάλληλος ασθένησε με covid, ανεστάλη η λειτουργία του Δικαστηρίου…
    Ο δε νυν Ειρηνοδίκης Λήμνου διενεργεί πέραν τον πολιτικών υποθέσεων αρμοδιότητάς του και τις προανακρίσεις τοπικής αρμοδιότητας Λήμνου, καθώς και τις έρευνες της αστυνομίας σε αδικήματα τελούμενα στη νήσο Λήμνο.
    Πέραν τούτου το νησί στην πρόσφατη απογραφή αριθμεί περί τις 16.500 κατοίκους, τους δε καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του νησιού 3πλασιάζεται, παρουσιάζοντας τα τελευταία 3-4 χρόνια ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη η οποία προβλέπεται συνεχώς αυξανόμενη. Στο νησί δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις. Ο νομικός κόσμος (δικηγόροι ,συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) ασκούμε τα καθήκοντά μας με πάσα επιμέλεια υπηρετώντας τη νομική επιστήμη και εν γένει τη Δικαιοσύνη. Η Λήμνος είναι το μοναδικό νησί της Ελλάδας που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από γειτονικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Η σύνδεση με τη Μυτιλήνη, όπου και η έδρα του Πρωτοδικείου στο οποίο ανήκει η Λήμνος, είναι προβληματική: Δύο καράβια την
    εβδομάδα και δύο αεροπλάνα που σε περίπτωση κακοκαιρίας δεν εκτελούν δρομολόγια. Πλείστες φορές έχουν κρατηθεί άτομα στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας ακόμα και 4-5 ημέρες προκειμένου να βρεθεί μεταφορικό μέσο για τη μεταφορά τους στη Μυτιλήνη ώστε να οδηγηθούν στο αυτόφωρο και στην ουσία να πάρουν μια αναβολή για τακτική δικάσιμο, 4) καθημερινά προκύπτουν ποικίλα θέματα ποινικού και αστικού δικαίου που ζητούν άμεση επίλυση, η οποία, για τους λόγους που ήδη σας έχουμε αναφέρει, είναι αδύνατη, με αποτέλεσμα η πίστη των κατοίκων για την απονομή της δικαιοσύνης να έχει καμφθεί, 5) Η έλλειψη άμεσης δικαστικής αντιμετώπισης των καθημερινών ζητημάτων που προκύπτουν έχει δημιουργήσει σε μερίδα του πληθυσμού την εντύπωση ότι δεν προστατεύεται και δυστυχώς σε κάποιους άλλους την πεποίθηση ότι όλα επιτρέπονται,

    ΖΗΤΟΥΜΕ:
    Κατ’ εξαίρεση, λαμβανομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη Λήμνου (απόσταση από Λέσβο, ακριτικό νησί με την πλέον στρατηγική και γεωπολιτική θέση στο Αιγαίο, πληθυσμός 16.500 κατοίκων κλπ) όπως δημιουργηθεί ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ, και όχι Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης στη Λήμνο, καθόσον ως Περιφερειακή Έδρα, οι υποθέσεις Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεν προβλέπεται να δικάζονται στην Λήμνο, αλλά θα πρέπει να ταξιδεύουν όλοι οι παράγοντες μιας δίκης …. ναυτικά μίλια για την εκδίκαση της υπόθεσής τους, με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη εξόδων, παραμονής στη Λέσβο και ταλαιπωρίας. Ενώ λοιπόν μέχρι σήμερα όλες οι υποθέσεις των πολιτών της Λήμνου δικάζονται στην Λήμνο, με το νέο νομοσχέδιο παρουσιάζεται μια χειροτέρευση της θέσης των πολιτών και μια υποβάθμιση στην παροχή δικαστικής προστασίας σε αυτούς.
    Επιπροσθέτως υφίσταται ανάγκη δημουργία οργανικών θέσεων στη Λήμνο, ώστε να υπάρχουν μόνιμες θέσεις γραμματέων (τουλάχιστον 2 οργανικές) καθώς και Δικαστή, για την ορθή απονομής της Δικαιοσύνης (διενεργούμενες προανακρίσεις, έρευνες της αστυνομίας κλπ).
    Αποτελεί ζήτημα ασφάλειας δικαίου, η αυτονομία της Λήμνου στον τομέα της Δικαιοσύνης.
    Λαμβανομένων μάλιστα υπ’ ‘όψιν της συνταγματικώς κατοχυρωμένης Νησιωτικότητας κατ’ άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος, κρίνεται επιτακτική ανάγκη όπως θεσπιστούν τα ανωτέρω αιτούμενα στο προς διαβούλευση νομοσχέδιο.
    Οι Λημνιοί και όσοι εν γένει έχουμε επιλέξει να ζούμε και να δραστηριοποιούμαστε στη Λήμνο, κυριολεκτικά “φυλάμε Θερμοπύλες”. Η απαξίωση και υποβάθμιση της Λήμνου ΚΑΙ στον τομέα της Δικαιοσύνης – πέραν όλων των άλλων τομέων στους οποίους σταδιακά τα τελευταία χρόνια υποβαθμίστηκε, δυστυχώς, το νησί – δεν μας αξίζει! Ωθεί τα νέα παιδιά και τους νέους επαγγελματίες να δραστηριοποιηθούν σε άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου, με περισσότερες και καλύτερα παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες, δίνοντας ταυτόχρονα σε όλους εμάς την εντύπωση ότι αντιμετωπιζόμαστε, ως “ πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

  • 18 Απριλίου 2024, 19:46 | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

    Στο άρθρο 5 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου προτείνουμε, για τη διασφάλιση της ουσιαστικής και πραγματικής λειτουργίας της παράλληλης έδρας και των περιφεριακών πρωτοδικείων να προστεθεί παράγραφος που να ορίζει ότι οι παράλληλες έδρες των κεντρικών Πρωτοδικείων και και περιφερειακά Πρωτοδικεία θα εκδικάζουν τις υποθέσεις της καθ΄ ύλη και κατά τόπο αρμοδιότητάς τους αποκλειστικά στην έδρα τους

  • 18 Απριλίου 2024, 18:17 | ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΡΟΔΑΤΟΥ

    Μέχρι σήμερα στη Λήμνο, υφίσταται από το έτος 1979 και λειτουργεί ακώλυτα όλα αυτά τα χρόνια, Μεταβατική Έδρα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, η οποία συνεδριάζει πέντε (5) φορές το χρόνο, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.949/1979:
    Σύμφωνα δε με το άρθρο 16 παρ. 1 Ν.1093/1980 ορίσθηκε μεταβατική έδρα του Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, το Ειρηνοδικείο Μύρινας Λήμνου, προς εκδίκαση και των πολιτικών υποθέσεων τοπικής αρμοδιότητας Λήμνου.
    Με το νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί προς διαβούλευση, δυστυχώς και υποβαθμίζεται η απονομή της Δικαιοσύνης στη Λήμνο, η οποία σημειωτέον απέχει από τη Λέσβο, έξι (6) ώρες ακτοπλοϊκώς με 2 κατά το μέγιστο δρομολόγια εβδομαδιαίως, αεροπορικώς δε με δύο (2) δρομολόγια εβδομαδιαίως συν της οικονομικής επιβάρυνσης που καλούνται οι πολίτες να επωμιστούν σε εισιτήρια και διαμονή τουλάχιστον 2-3 ημερών στη Λέσβο. Αποψιλώνεται δε η υπηρεσία του Δικαστηρίου, όταν οι οργανικές θέσεις των γραμματέων και των Δικαστών θα ανήκουν πλέον στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης και όχι στη Λήμνο.
    Πέραν τούτου το νησί στην πρόσφατη απογραφή αριθμεί περί τις 16.500 κατοίκους, τους δε καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του νησιού 3πλασιάζεται, παρουσιάζοντας τα τελευταία 3-4 χρόνια ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη η οποία προβλέπεται συνεχώς αυξανόμενη. Στο νησί δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις. Η Λήμνος είναι το μοναδικό νησί της Ελλάδας που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από γειτονικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Η σύνδεση με τη Μυτιλήνη, όπου και η έδρα του Πρωτοδικείου στο οποίο ανήκει η Λήμνος, είναι προβληματική: Δύο καράβια την εβδομάδα και δύο αεροπλάνα που σε περίπτωση κακοκαιρίας δεν εκτελούν δρομολόγια.
    Κατ’ εξαίρεση, λαμβανομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη Λήμνου θα πρέπει να δημιουργηθεί ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ, και όχι Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης στη Λήμνο, καθόσον ως Περιφερειακή Έδρα, οι υποθέσεις Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεν προβλέπεται να δικάζονται στην Λήμνο, αλλά θα πρέπει να ταξιδεύουν όλοι οι παράγοντες μιας δίκης …. ναυτικά μίλια για την εκδίκαση της υπόθεσής τους, με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη εξόδων, παραμονής στη Λέσβο και ταλαιπωρίας. Ενώ λοιπόν μέχρι σήμερα όλες οι υποθέσεις των πολιτών της Λήμνου δικάζονται στην Λήμνο, με το νέο νομοσχέδιο παρουσιάζεται μια χειροτέρευση της θέσης των πολιτών και μια υποβάθμιση στην παροχή δικαστικής προστασίας σε αυτούς.
    Επιπροσθέτως υφίσταται ανάγκη δημιουργίας οργανικών θέσεων στη Λήμνο, ώστε να υπάρχουν μόνιμες θέσεις γραμματέων (τουλάχιστον 2 οργανικές) καθώς και Δικαστή, για την ορθή απονομής της Δικαιοσύνης (διενεργούμενες προανακρίσεις, έρευνες της αστυνομίας κλπ).

  • 18 Απριλίου 2024, 17:05 | ΕΛΕΑΝΑ ΧΑΤΖΗΣΙΜΟΥ

    Με το νομοσχέδιο που έχει εισαχθεί προς διαβούλευση, δυστυχώς υποβαθμίζεται η απονομή της Δικαιοσύνης στη Λήμνο, η οποία σημειωτέον απέχει από τη Λέσβο, έξι (6) ώρες ακτοπλοϊκώς με 2 κατά το μέγιστο δρομολόγια εβδομαδιαίως, αεροπορικώς δε με δύο (2) δρομολόγια εβδομαδιαίως συν της οικονομικής επιβάρυνσης που καλούνται οι πολίτες να επωμιστούν σε εισιτήρια και διαμονή τουλάχιστον 2-3 ημερών στη Λέσβο.Η Λήμνος είναι το μοναδικό νησί της Ελλάδας που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από γειτονικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα. Η σύνδεση με τη Μυτιλήνη, όπου και η έδρα του Πρωτοδικείου στο οποίο ανήκει η Λήμνος, είναι προβληματική. Όπως προαναφέρθηκε δύο καράβια την εβδομάδα και δύο αεροπλάνα που σε περίπτωση κακοκαιρίας δεν εκτελούν δρομολόγια.Εφόσον με το άρθρο 6 καταργείται το Ειρηνοδικείο Λήμνου και με το άρθρο 5 στην κύρια έδρα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης μεταφέρονται οι συνεδριάσεις ειδικά του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου πώς ακριβώς θα μεταφέρονται οι εμπλεκόμενοι (μάρτυρες, κατηγορούμενοι και δικηγόροι Λήμνου) ήτοι οι λημνιοί πολίτες εκεί;Ποιός θα καταβάλει τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής τους σε ξενοδοχεία στην Μυτιλήνη μέχρι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους; είναι προφανές ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουδεμία προστασία της νησιωτικότητας που προβλέπει το άρθρο 101 παρ. 4 του Συντάγματος υπάρχει. Είναι προφανές ότι κατά την σύνταξη του παρόντος νομοσχεδίου δεν λήφθηκαν υπόψιν οι γεωγραφικές αποστάσεις της Λήμνου με την Μυτιλήνη ούτε υπήρχε γνώση της ελλιπούς ακτοπλοικής και αεροπορικής σύνδεσης! Κατ’ εξαίρεση, λοιπόν, και λαμβανομένων των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη Λήμνο (απόσταση από Λέσβο, ακριτικό νησί με την πλέον στρατηγική και γεωπολιτική θέση στο Αιγαίο, πληθυσμός 16.500 κατοίκων κλπ) θα πρέπει να δημιουργηθεί ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ, και όχι Περιφερειακή Έδρα του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης στη Λήμνο, καθόσον ως Περιφερειακή Έδρα, οι υποθέσεις Τριμελούς Πλημμελειοδικείου και Πολυμελούς Πρωτοδικείου δεν προβλέπεται να δικάζονται στην Λήμνο αλλά στην Μυτιλήνη.

  • 18 Απριλίου 2024, 16:02 | ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΗΣ Γ΄

    Η εργασία του δικαστή απαιτεί νηφαλιότητα, όπως πολλάκις ομολογείται από εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας. Η διατάραξη του υπηρεσιακού βίου των νυν Ειρηνοδικών, η μετατροπή τους σε «νομάδες», δίχως σταθερή έδρα άσκησης των καθηκόντων τους, και οι συνεχείς μετακινήσεις (ανάγνωση εδρών πριν τη δικάσιμο, παραλαβή δικογραφιών μετά το κλείσιμο, μετάβαση για δημοσίευση κλπ.) θα δυσχεράνουν τη διεκπεραίωση των δικαστικών ενεργειών, θα προκαλούν καθημερινά προβλήματα στην εκτέλεση των υπηρεσιών, θα στερούν περαιτέρω χρόνο στους δικαστές (δοθέντος ότι η ψηφιοποίηση των δικογραφιών δεν έχει γίνει πραγματικότητα μέχρι σήμερα) και μετά βεβαιότητας θα άρουν τη νηφαλιότητα ως απαραίτητη προϋπόθεση εκτέλεσης των δικαστικών καθηκόντων.

  • 18 Απριλίου 2024, 14:29 | Π.Χ.

    1) Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;
    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.
    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».
    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

    2) ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.
    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας

    3) ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 18 Απριλίου 2024, 13:14 | Α.Γ.

    Προανάκριση δεν πρέπει να διενεργείται στις περιφερειακές έδρες αλλά μόνο από τους πρώην πταισματοδίκες στην κεντρική ή παράλληλη έδρα. Η εξειδίκευση είναι ένα από τα στοιχεία που θα συντελέσουν στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης.
    Επιπλέον, πως ακριβώς θα γίνει εξειδίκευση πόρων αν λειτουργούν όλα τα δικαστικά καταστήματα και μάλιστα σε πολυμελείς συνθέσεις?

  • 17 Απριλίου 2024, 23:11 | Ελευθερία Χατζηδανιήλ

    καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 17 Απριλίου 2024, 22:32 | ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 24/2024 ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΛΟΜ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

    Οι υπηρετούντες στο Ειρηνοδικείο Χαλκίδας Ειρηνοδίκες προσυπογράφουν την με αριθμό 30/2024 απόφαση της Ολομέλειας του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Περαιτέρω, προτείνουν τις εξής αναγκαίες διευκρινίσεις και επισημάνσεις:
    1. Θα πρέπει να προβλεφθεί ρητώς η καταβολή οδοιπορικών εξόδων στους μετακινούμενους και εντός της ίδιας εφετειακής περιφέρειας δικαστικούς λειτουργούς (όπως προβλέπεται δηλ. στο ν/σ και για τους δικαστικούς υπαλλήλους), δεδομένου ότι η μετάβαση τους από το Κεντρικό Πρωτοδικείο στα Περιφερειακά ή Παράλληλα συνεπάγεται αυξημένα έξοδα μετακίνησης και συχνά διανυκτέρευσης, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας πολλών περιοχών της χώρας, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στην Εύβοια, και των περιορισμένων τρόπων και μέσων μετάβασης σε πολλά από αυτά.
    2. Θα ήταν σκόπιμο η συμμετοχή σε έρευνες να ανατεθεί κατά κύριο λόγο στους νυν πταισματοδίκες ως προανακριτών και μόνο σε περίπτωση που δεν επαρκούν να ασκούνται τα καθήκοντα αυτά από λοιπούς δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς. Επίσης, χρήζει διευκρίνισης ποιος δικαστικός λειτουργός θα διενεργεί την προανάκριση στα Περιφερειακά Πρωτοδικεία, καθήκοντα που θα ήταν σκόπιμο να ανατεθούν στα κεντρικά Πταισματοδικεία (της έδρας του Κεντρικού Πρωτοδικείου δηλαδή) ή στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί διετής ή ενιαύσια θητεία των δικαστικών λειτουργών που θα ασκούν προανακριτικά καθήκοντα, οι οποίοι θα ήταν σκόπιμο να ορίζονται με απόφαση της Ολομέλειας του εκάστοτε κεντρικού Πρωτοδικείου κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως από τους ενδιαφερόμενους.
    3. Θα ήταν σκόπιμο να προβλεφθεί αναλογική αύξηση του αριθμού των υπηρετούντων σε κάθε κεντρικό πρωτοδικείο εισαγγελικών λειτουργών ενόψει της λειτουργίας Μονομελών Πλημμελειοδικείων στις περιφερειακές έδρες πρωτοδικείων.
    4. Χρήζει ρητής πρόβλεψης η άσκηση καθηκόντων και των νυν υπηρετούντων Πρωτοδικών στα Περιφερειακά ή και Παράλληλα Πρωτοδικεία. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μην παραβλέπεται η αρχή της ισοκατανομής των υποθέσεων μεταξύ των υπηρετούντων σε κάθε Κεντρικό σχηματισμό δικαστικών λειτουργών.

  • 17 Απριλίου 2024, 20:00 | Μ.Δ.

    1) Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;
    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.
    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».
    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

    2) ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.
    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας

    3) ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 17 Απριλίου 2024, 20:35 | Sofia

    1) Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;
    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.
    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».
    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

    2) ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.
    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας

    3) ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 17 Απριλίου 2024, 19:11 | ΑΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.
    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας

  • 17 Απριλίου 2024, 19:45 | ΑΚ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 17 Απριλίου 2024, 19:40 | Αθανάσιος

    ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.
    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας.

  • 17 Απριλίου 2024, 17:33 | Αναστάσιος Δοματζόγλου ειρηνοδίκης

    Ενώ θα υπάρχει κεντρική προανακριτική υπηρεσία σε κάθε πρωτοδικείο ,θα συνεχίζεται ανορθολογικά ιδίως η χρονική ταλαιπωρία και καθυστέρηση διεκπεραίωσης των ποινικών δικογραφιών με τις αποστολές τους από και προς το περιφερειακό δικαστήριο .
    Σε περίπτωση δε που η γραμματεία θα στελεχώνεται με πράξη του εκάστοτε προέδρου του πρωτοδικείου γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι δυνατή η εύρυθμη γραμματειακή υποστήριξη των ποινικών δικογραφιών.
    Τέλος με την διαχείριση και εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων του περιφερειακού δικαστηρίου , προστίθεται στις αρμοδιότητές του ένα σοβαρό αντικείμενο , με αποτέλεσμα να πρέπει να ενισχυθεί η στελέχωση κάθε περιφερειακού δικαστηρίου και μάλιστα με γραμματείς που θα γνωρίζουν από ποινικές δίκες και δικογραφίες διότι το υπάρχον προσωπικό μόλις επαρκουσε ( που συνήθως δεν επαρκούσε ούτε για την διεκπεραίωση των πολιτικών υποθέσεων του Ειρηνοδικείου ) για τις πολιτικές υποθέσεις . Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μετακινηθούν υποχρεωτικά από τα πρωτοδικεία γραμματείς προς την περιφέρεια , με σοβαρές συνέπειες ( οικονομικές , κονωνικές , κλπ) και την ανατροπή των οικογενειακών τους προγραμματισμών.
    Συνεπώς δεν θα πρέπει να μετακινηθούν προς το περιφερειακό δικαστήριο ποινικές διαδικασίες

  • 17 Απριλίου 2024, 11:43 | Ειρηνοδίκης

    Νομίζω ότι δεν έχουν αξιολογηθεί καθόλου τα κόστη και η πραγματική επιπρόσθετη καθυστέρηση που θα δημιουργείται από την εκτέλεση καθηκόντων ποινικού δικαίου από τα περιφερειακά πρωτοδικεία. Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν είναι:
    Α) που θα τηρούνται οι δικογραφίες που θα δικάζονται στα περιφερειακά Μονομελή όταν εξ του νόμου επιβάλλεται να βρίσκονται στην Εισαγγελία, της οποίας η έδρα θα είναι στα Κεντρικά Πρωτοδικεία; με βάση ποια λογική εξυπηρετείται ο πολίτης, ο δικηγόρος, ή η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, όταν τη μια μέρα η δικογραφία θα βρίσκεται στο κεντρικό, που σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να μεταβαίνουν εκεί για την εξυπηρέτησή τους, τη μελέτη της, την χορήγηση αντιγράφων, τις δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής κτλ, και την επόμενη θα πρέπει ως δια μαγείας, ένα πινάκιο 60-70-80 δικογραφιών να μεταφερθεί υπηρεσιακά αλλού; Ποιός θα φέρει το βάρος και την ευθύνη εάν χαθεί μια δικογραφία «στο δρόμο»;
    Β) με ποιον τρόπο εξυπηρετείται η ταχύτητα απονομής, ο πολίτης, ο δικηγόρος και η δικαιοσύνη εν γένει, από την εκτέλεση προανακριτικών καθηκόντων στα περιφερειακά πρωτοδικεία που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ αυτοτελές προανακριτικό τμήμα, όταν οι Δικαστές του Κεντρικού Πρωτοδικείου (οι οποίοι θα πρέπει αν μεταβαίνουν στο περιφερειακό για προανάκριση, καθόσον δεν θα υπάρχει ειδικός πρώην πταισματοδίκης), θα ορίζονται ανά μήνα, με ποιον τρόπο θα περατώνονται προανακρίσεις που απαιτούν πολυήμερες απολογίες, πολλαπλή λήψη μαρτυρικών καταθέσεων κτλ; Είναι δυνατόν τον ένα μήνα να εκτελεί ένας δικαστής προανάκριση και τον άλλο διαφορετικός; Και πώς θα περαιώνονται οι δικογραφίες; Προφανώς με τεράστια καθυστέρηση διότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η προανάκριση θα περιμένουν όλοι το πότε θα ξαναέχει ο ίδιος Δικαστής υπηρεσία στο Περιφερειακό. Ουσιαστική επιτάχυνση, πράγματι…

    Επιπροσθέτως, έχουν ήδη κατατεθεί απόψεις στη δημόσια διαβούλευση περί της ανάγκης θέσπισης προανακριτικών τμημάτων σε εξαιρετικά περιορισμένα περιφερειακά πρωτοδικεία, λόγω της πραγματικής ιδιαιτερότητας της γεωγραφικής τους θέσης και της αδυναμίας μετάβασης εναλλάξ των δικαστικών λειτουργών των υπηρετούντων στο Κεντρικό Πρωτοδικείο εξαιτίας του κόστους που αυτό συνεπάγεται (βλ. απόφαση Ειρηνοδικών Ειρηνοδικείων Λέσβου και Λήμνου), όπου προφανώς θα πρέπει να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για δυνατότητα εθελούσιας παραμονής του ήδη Υπηρετούντος Δικαστικού Λειτουργού.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνεται η αναδιατύπωση του άρθρου 5 ως εξής:
    Αρθ.5
    Καθ’ υλην αρμοδιότητα των εδρών των πρωτοδικείων
    « 1. Οι κεντρικές και παράλληλες έδρες των Πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλην αρμοδιότητα. Οι προανακρίσεις διενεργούνται από προανακριτικά τμήματα με αρμοδιότητα αντίστοιχη των πταισματοδικείων που ανήκαν στα καταργούμενα ειρηνοδικεία.
    2. Στην καθ’υλην αρμοδιότητα των περιφερειακών εδρών των πρωτοδικείων ανήκουν η εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου. Η προανάκριση διενεργείται πάντοτε στην κεντρική έδρα του Δικαστηρίου από τον ειδικό προανακριτή όπου υπάρχει, εκτός των ρητώς θεσπιζόμενων εξαιρέσεων της επόμενης παραγράφου.
    3. Στις περιφερειακές έδρες Λήμνου [.. κτλ..], η προανάκριση διεξάγεται στην έδρα τους, από τον διορισμένο στο οικείο περιφερειακό Δικαστήριο Δικαστή.».

  • 17 Απριλίου 2024, 09:56 | Η.Ε.Γ Ειρηνοδίκης

    Γίνεται αντιληπτό πόσο κοστοβόρα θα είναι αυτή η μεταρρύθμιση αφού Δικαστές, γραμματείς, διάδικοι και δικηγόροι θα πρέπει να μετακινούνται σε περιφερειακά πρωτοδικεία για να δικάζουν υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, στα οποία σημειωτέον θα δικάζονται σχεδόν το σύνολο των πλημμελημάτων; Και πόσο εξυπηρετεί στην επιτάχυνση η ειδική υλική αρμοδιότητα των περιφερειακών όταν αυτή θα οδηγήσει σε απόσυρση των ποινικών υποθέσεων και νέο επαναπροσδιορισμό τους; Περιττό να αναφερθεί η έλλειψη υποδομών στα Ειρηνοδικεία που θα καθιστούν Περιφερειακά Πρωτοδικεία.

  • 16 Απριλίου 2024, 00:56 | Γ.Π.

    Η προανάκριση στις περιφερειακές έδρες θα πρέπει να γίνεται από εκείνους που θα στελεχώνουν τα προανακριτικά τμήματα των κεντρικών πρωτοδικείων. Η διάταξη, όπως έχει, ευνοεί προκλητικά τους πρωτοδίκες εκείνους που θα οριστούν ως προανακριτές, δηλαδή τους σημερινούς πταισματοδίκες (τουλάχιστον μέχρι την πάροδο του μεταβατικού διαστήματος που προβλέπεται στο άρθρο 14), εις βάρος των υπολοίπων πρωτοδικών, οι οποίοι θα κληθούν, πέραν των άλλων ήδη επιβαρυμένων καθηκόντων τους, να διενεργούν και προανάκριση.

  • 14 Απριλίου 2024, 18:22 | Στεργίου Ε.

    θα πρέπει δηλαδή ένας δικηγόρος, να πάει στο κεντρικό νησί με βροχή, χιόνι, θύελλα, να καταθέσει μια αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διαταγή, να γυρίσει πίσω πάλι με θύελλα να επιδώσει, να ξαναπάει την άλλη μέρα να δικάσει την προσωρινή διαταγή, όταν βγει με το καλό, να ξαναγυρίσει πίσω να επιδώσει, και να ξαναπάει για τα ασφαλιστικά.
    Εντάξει.
    Αν αυτό θα επιταχύνει και θα ευκολύνει και θα μειώσει τα έξοδα της δικαιοσύνης, εγώ θα κάνω ό,τι είπε ο Βωγκάν για το σχέδιο της πολιορκίας του Τορίνο.
    Δηλαδή έλεος, ξέρω ότι πάτε διακοπές με τα ελικόπτερα των ΕΔ ( διότι αλλιώς τέτοια προκλητική άγνοια των καταστάσεων δεν δικαιολογείται, σόρρυ κιόλας, αλλά δεν ) , αλλά τουλάχιστον ρίξτε μια ματιά από κάτω όσο πετάτε.

    Που πάμε ωρέ;

  • 13 Απριλίου 2024, 17:58 | δικηγόρος

    Δεν υπήρξε ποτέ ανάγκη να δικάζονται ποινικές υποθέσεις στα επαρχιακά ειρηνοδικεία. Πριν πολλά χρόνια λειτουργούσαν σ’ αυτά μεταβατικές έδρες μονομελών πλημμελειοδικείων και ορθά καταργήθηκαν, χωρίς κανείς σήμερα να τα ζητά την επιστροφή τους. Ορθότερο είναι τα περιφερειακά πρωτοδικεία (πρώην ειρηνοδικεία) να διατηρηθούν μόνο σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές (άρα όχι όλα όσα προτείνει το σχέδιο) και να λειτουργούν μόνο ως μονομελή πρωτοδικεία. Θα πρέπει να διευκρινισθεί επίσης αν θα έχουν γραμματεία σε πλήρη λειτουργία (για καταθέσεις, δημοσίευση, πιστοποιητικά, αρχείο, αντίγραφα κλπ) και δικαστή υπηρεσίας καθημερινά.

  • 12 Απριλίου 2024, 16:58 | Καρικατούρα μεταρρύθμισης

    Η διάταξη αυτή κατορθώνει να συνδυάσει τα χειρότερα στοιχεία δύο κόσμων. Θέλετε να διατηρήσετε τα ειρηνοδικεία; Πολύ ωραία, διατηρήστε τα, έστω μετονομάζοντάς τα σε παράλληλα ή περιφερειακά πρωτοδικεία ή όπως αλλιώς θέλετε, με διατήρηση όμως των οργανικών τους θέσεων! Θέλετε να τα καταργήσετε; Πολύ ωραία, καταργήστε τα, καταργήστε όμως κανονικά! Εδώ χρειάζονται καθαρές λύσεις! Η διάταξη αυτή τα καταργεί ολίγον, κατά το «ολίγον έγκυος», οδηγώντας σε κωμικοτραγικά αποτελέσματα, με την επαναφορά των μεταβατικών εδρών και μάλιστα τόσο στην ποινική όσο και στην πολιτική διαδικασία. Αυτά συμβαίνουν όμως όταν θέλεις να παριστάνεις τον μεγάλο μεταρρυθμιστή, ενώ ταυτόχρονα τρέμεις το πολιτικό κόστος. Πρόκειται ξεκάθαρα για καρικατούρα μεταρρύθμισης, που θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται να λύσει.

  • 10 Απριλίου 2024, 14:02 | Καρπάθιος

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Συντάγματος, οι έρευνες σε κατοικία γίνονται μόνο με παρουσία δικαστικού λειτουργού. Μέχρι τώρα αυτές διενεργούνταν κυρίως με την παρουσία του τοπικού Ειρηνοδίκη. Μετά την κατάργηση των Ειρηνοδικείων ποιος θα πηγαίνει στις έρευνες; Για παράδειγμα σε έρευνα στην Κάρπαθο, θα σταλεί δικαστικός λειτουργός από τη Ρόδο; Μέχρι να φθάσει, πάει, πέταξε το πουλάκι.

  • 10 Απριλίου 2024, 12:51 | ΞΕΝΟΦΩΝ Κ.

    Η εκ νέου καθιέρωση μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στις περιφερειακές έδρες ίσως προκαλέσει ζητήματα καθυστέρησης (τα οποία ξεπεράστηκαν επιτυχώς με την κατάργηση στις περισσότερες των περιπτώσεων των μεταβατικών εδρών στο παρελθόν). Η επαναφορά μεταβατικής ποινικής έδρας χωρίς πρόβλεψη αύξησης οργανικών θέσεων εισαγγελέων θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της υπηρεσίας σε πολλές Εισαγγελίες Πρωτοδικών. Σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η κατακόρυφη αύξηση της υλικής αρμοδιότητας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου με το Ν. 5090/2024.

  • 10 Απριλίου 2024, 01:43 | Μπαιρακτάρης Παναγιώτης , Δικηγόρος.

    Θα πρέπει να απαγορευθεί σε δικαστές η διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων και προανακρίσεων. Είναι σκανδαλώδες , ειρηνοδίκες , πταισματιδίκες και δικαστές να ασκούν ανακριτικά καθήκοντα. Θα πρέπει να καταργηθεί και η κύρια ανάκριση. Μόνο προκαταρκτική εξέταση τόσο στα πλημμελήματα όσο και στα κακουργήματα. Και μόνο οι εισαγγελείς και οι ανακριτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να εμπλέκονται. Θα πρέπει επίσης να απαγορευθεί στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου το ανακριτικό έργο και άρα και η λήψη μηνύσεων. Μόνο στις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών και Εφετών (κατ’ εξαίρεση) θα πρέπει να προβλέπεται η διεξαγωγή ανακριτικών πράξεων. Οι εισαγγελείς του Α.Π. μόνο παραγγελίες για ανακριτικές πράξεις θα μπορούν να δίνουν. Σε καμία περίπτωση , ως ελέχθη , δεν θα πρέπει να τις διεξάγουν οι ίδιοι. Στις μεταβατικές έδρες Πρωτοδικείων θα πρέπει να έρχεται εισαγγελικός λειτουργός για τις προκαταρκτικές που θα ασκεί και εποπτεία στους συμβολαιογράφους της περιοχής , στους ανακριτικούς υπαλλήλους , κτλ.

  • 10 Απριλίου 2024, 01:17 | Νάκης

    Ενόψει των διαζευκτικών κριτηρίων του 122 ΚΠοινΔ η πρόβλεψη η αρμοδιότητας εκδίκασης ποινικών υποθέσεων μονομελούς πλημμελειοδικείου στις περιφερειακές έδρες σημαίνει περισσότερες συνθέσεις (κεντρική έδρα και περιφερειακή/ές) και αυξημένη αβεβαιότητα σε ποια έδρα θα παραπεμφθεί τελικά η υπόθεση.

  • 9 Απριλίου 2024, 23:55 | Κώστας Δημητρίου

    1. Ίσως πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα για έναν αριθμό Ειρηνοδικών να δύναται μ’ αίτησή τους να μεταταχθούν στον Εισαγγελικό κλάδο. Φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην συγκρότηση έδρας στα περιφερειακά πρωτοδικεία όσον αφορά το Μονομελές Πλημμελειοδικείο στην στελέχωση της θέσης του Εισαγγελέα, καθώς δεν αναφέρεται κάποια πρόβλεψη. Στα ισχύοντα ήταν δυνατή η αναπλήρωση-εκτέλεση των καθηκόντων από Ειρηνοδίκη, αλλά τώρα καταργείται ο Ειρηνοδίκης ως βαθμός & κατηγορία δικαστή!

    2. Επειδή είναι δυνατό να δημιουργηθεί πρόβλημα ιδίως στην διενέργεια προανακριτικών πράξεων στα περιφερειακά πρωτοδικεία, ίσως μπορεί να προβλεφθεί η δυνατότητα της διενέργειας τέτοιων πράξεων (προανακριτικών & ιδίως ενόρκων καταθέσεων με παραγγελία του Εισαγγελέα) από δικηγόρο (που θα ορίζεται για τον σκοπό αυτό από τον Εισαγγελέα με βάση κατάλογο του οικείου δικηγορικού συλλόγου από δικηγόρους παρ’ Αρείω Πάγω & δεκαπενταετούς τουλάχιστο δικηγορικής υπηρεσίας, οι οποίοι θα αμείβονται με αποζημίωση για την εργασία αυτή από το ΤΑΧΔΙΚ.

  • 9 Απριλίου 2024, 20:57 | ΒΒ

    Η εκ νέου καθιέρωση μεταβατικου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου στις περιφερειακές έδρες θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα καθυστέρησης και διαχείρισης. Αρχικά η επαναφορά μεταβατικής ποινικής έδρας χωρίς αύξηση οργανικών εισαγγελέων δεν είναι εκ των πραγμάτων εφικτή, η κατακόρυφη αύξηση της υλικής αρμοδιότητας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και η ίδρυση πολλαπλών μεταβατικών εδρών (με υπερφόρτωση υποθέσεων πιθανόν και στα όρια της παραγραφής) θα οδηγήσει σε αύξηση υπηρεσιών των δικαστών και σε ταυτόχρονη συρρίκνωση του χρόνου επεξεργασίας δικογραφιών, ενώ θα δημιουργήσει πλείστα προβλήματα με την ανάγκη μετακίνησης γραμματέα για πράξεις και πλην της εκδίκασης και ανάγκη να πηγαινοερχονται οι δικογραφίες. Ακόμη πρέπει να υπολογιστεί το κακό οδικό δίκτυο σε πολλά μέρη της επαρχίας. Οι περιφερειακές έδρες δεν πρέπει να έχουν ποινικές υποθέσεις προς εκδίκαση, αυτό μόνο σε προβλήματα θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου και πολλαπλές καθυστέρησης μέσω αναβολών λογω παρόδου ωραρίου και ταλαιπωρία όλων των μερών.

  • 9 Απριλίου 2024, 19:46 | Επισκέπτης

    Η συγκεκριμένη διάταξη επιβάλλεται να τροποποιηθεί έτσι ώστε τα περιφερειακά πρωτοδικεία να δικάζουν ΜΟΝΟ πολιτικές υποθέσεις και σε καμία περίπτωση ποινικές. Ήδη από 16/9/2024 η πλειονότητα των πλημμελημάτων θα δικάζεται στο μονομελές, που σημαίνει σημαντική αύξηση του αριθμού των εδρών των μονομελών πλημμελειοδικείων άρα και των περιφερειακών. Αυτό όμως, ειδικά για τους εισαγγελείς, οι οργανικές θέσεις των οποίων παραμένουν ΙΔΙΕΣ, συνεπάγεται πως θα χρειάζεται να μεταβαίνουν πολλές φορές μέσα στον μήνα στα περιφερειακά μονομελή. Ενδεικτικά, στην Εύβοια οι υπηρετούντες αντεισαγγελείς θα πρέπει να εξυπηρετούν τα μονομελή της Χαλκίδας, Καρύστου, Ιστιαίας και Κύμης. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε σωματική εξόντωση αφού οι αντεισαγγελείς θα είναι αναγκασμένοι μέρα παρά μέρα να διανύουν αποστάσεις πλέον των 2 ωρών σε επαρχιακές οδούς αλλά και σε δραματική μείωση του διαθέσιμου χρόνου για την επεξεργασία των δικογραφιών. Επιπλέον, τίθενται τα εξής ζητήματα: α) πόσοι γραμματείς θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στα περιφερειακά δεδομένου ότι ειδικά για τα ποινικά απαιτούνται και γραμματείς εκτέλεσης, ενδίκων μέσων κοκ, β) πού θα βρίσκονται οι ποινικές δικογραφίες των περιφερειακών; Αν βρίσκονται στα τελευταία πότε θα μπορούν να τις μελετήσουν οι δικαστικοί λειτουργοί της έδρας λαμβάνοντας υπόψη πως από 16/9/2024 θα δικάζονται και υποθέσεις αυξημένης δυσκολίας, που μέχρι πρότινος υπάγονταν στο τριμελές, γ) ποιος θα καλύπτει τα έξοδα μετάβασης και διαμονής των δικαστικών λειτουργών στα περιφερειακά μονομελή καθότι στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται αντίστοιχη διάταξη περί κάλυψης των εξόδων, όπως συμβαίνει με τους γραμματείς; Είναι προφανές πως η δημιουργία περιφερειακών μονομελών πλημμελειοδικείων θα επιφέρει οπωσδήποτε ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ στην απονομή της δικαιοσύνης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, πως ο ίδιος ο νομοθέτης σταδιακά κατάργησε τις μεταβατικές έδρες στο σύνολο σχεδόν της Χώρας κρίνοντας πως είναι αναχρονιστικός θεσμός, πλην όμως τώρα τα επαναφέρει με την ονομασία «περιφερειακά πρωτοδικεία».

  • 9 Απριλίου 2024, 16:10 | Ν.Κ.

    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Η επιλογή του Πρωτοδικείου Αγρινίου ως κεντρικού, είναι απολύτως λογική και προφανής. Τεράστιος όγκος υποθέσεων, έδρα Εφετείου, άριστη υλικοτεχνική υποδομή. Τα τεχνοκρατικά κριτήρια που έθεσε ο κ. Πρωθυπουργός ελήφθησαν υπόψιν και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη επιλογή ήταν δεδομένη. Άλλωστε, δεν ήταν εκ των πραγμάτων δυνατόν, η έδρα του Εφετείου να είναι στο Αγρίνιο και η έδρα του Κεντρικού Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας σε άλλη πόλη, με πολύ μικρότερο πλυθησμό και με πολύ μικρότερη δικαστηριακή δομή.Είναι χαρακτηριστικό ότι
    ο Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου αριθμεί πάνω από 200 μέλη, ενώ ο αντίστοιχος του Μεσολογγίου (συμπεριλαμβανομένων και των Δικηγόρων της Ναυπάκτου) αριθμεί περί τα 80 μέλη.
    Η σύγκριση του δίπολου Αγρίνιο – Μεσολόγγι και Θήβα – Λιβαδειά, επιτρέψτε μου να πω πως είναι ατυχής, αφού το Αγρίνιο έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό από το Μεσολόγγι, ενώ Θήβα και Λιβαδειά έχουν σχεδόν ίδιο πληθυσμό.

  • 8 Απριλίου 2024, 22:51 | ΦΙΛΗΣ

    Πρέπει να τροποποιηθεί και ο ν. 2830/2000 ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ μετά την κατάργηση των ειρηνοδικείων και συγκεκριμένα το άρθρο 2 που αφορά την έδρα του συμβολαιογράφου, όπου έδρα θα είναι το πρωτοδικείο και οχι ειρηνοδικείο, το άρθρο 3 που αφορά την αναπλήρωση και θα αφορά συμβολαιογράφους υπηρετούντες στο ίδιο ειρηνοδικείο και όχι πρωτοδικείο, το αρθρο 4 που αφορά κατά τόπο αρμοδιότητα όπου θα είναι πρωτοδικείο και όχι ειρηνοδικείο και το άρθρο 28 που αφορά την μετάθεση συμβολαιογράφου και μετα την κατάργηση των ειρηνοδικείων, να επιτρέπεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, που υποβάλλεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η αμοιβαία μετάθεση συμβολαιογράφων οποτεδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας και χρόνου υπηρεσίας των δύο ενδιαφερόμενων συμβολαιογράφων και ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις.

  • 8 Απριλίου 2024, 22:13 | Αλεξάνδρου Δημήτριος

    Η υποβάθμιση, συρρίκνωση του Πρωτοδικείου Θηβών δεν υπηρετεί κανέναν από τους στόχους του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αλλά το ακριβώς αντίθετο. Η Λιβαδειά απέχει από τη Θήβα 40 χιλ. Τα κόστη μεταφοράς για πολίτες, δικηγόρους και άλλους εμπλεκόμενους, τα εισαγόμενα καύσιμα, το περιβαλλοντικό κόστος, οι χιλιάδες χαμένες εργατώρες από άδειες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η ταλαιπωρία των πολιτών, τα πιθανά ατυχήματα κατά τη μετάβαση δεν δικαιολογούν σε καμιά περίπτωση την εν λόγω επιλογή. Άλλωστε αυτή αντίκειται και στο βασικό δόγμα μιας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, αφού το κόστος μιας τέτοιας επιλογής θα είναι υπερπολλαπλάσιο του ωφέλους. Κατά συνέπεια η διατήτηση του ως τώρα στάτους των δύο πρωτοδικείων είναι η μόνη δίκαιη και προς το συμφέρον όλων επιλογή.

  • 7 Απριλίου 2024, 21:10 | Κώστας Δημητρίου

    1- πρέπει να προβλεφθεί τουλάχιστο ότι οι εισαγγελικοί & δικαστικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να διαμένουν εκτός της περιφέρειας όπου ασκούν τα καθήκοντά τους (εκτός αργιών & διακοπών)
    2- πρέπει να προβλεφθεί ότι όταν λέμε δικαστής & εισαγγελέας υπηρεσίας αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται σε 24ωρη συνεχή βάση μαζί με δικαστικό υπάλληλο εντός του δικαστικού μεγάρου της έδρας του κεντρικού & του παράλληλου πρωτοδικείου-> στην επαρχία έχει επικρατήσει η απαράδεκτη συνήθεια (σε περίοδο εκτός ωραρίου ή σε Σαββατοκύριακα & αργίες) ότι ο δικαστής ή εισαγγελέας υπηρεσίας να μην είναι στο δικαστικό κτίριο όπου ασκεί καθήκοντα, αλλά κάπου αλλού (στο σπίτι του ή σε δωμάτιο ξενοδοχείου) & απλώς να έχει δώσει ένα κινητό τηλέφωνο για ενημέρωση στην αστυνομία αν υπάρχει ανάγκη! => παντελώς απαράδεκτη κατάσταση !

  • 7 Απριλίου 2024, 17:10 | Α

    Με την εκδίακση ΚΑΙ ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημ/κείου από τα περιφερειακά πρωτοδικεία επιστρέφει ουσιαστικά ο θεσμός των μεταβατικών
    ποινικών εδρών, ο οποίος (ορθώς) έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια! Αλλά αυτή η παλινωδία, θα δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε όλη την επικράτεια και ιδίως σε περιφέρειες που θα έχουν πολλές περιφερειακές έδρες, κυρίως στους εξής τομείς: α) ο αριθμός των οργανικών θέσεων των αντεισαγγελέων παραμένει σταθερός και μικρός, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των μεταβατικών ποινικών εδρων παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά τους στην έδρα των πρωτοδικείων, σε σχέση με τον αριθμό των δικαστών – πρωτοδικών, ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα, α) θα υπάρξει κατακόρυφη άυξηση των εξόδων μετάβασης και διαμονής δικαστικών – εισαγγελικών λειτουργών, τα οποία είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε μεγάλες νησιωτικές περιοχές.
    ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να εκδικαζονται ΚΑΙ ποινικές υποθέσεις από τα περιφερειακά πρωτοδικεία, άλλως θα πρέπει να αυξηθούν ανάλογα οι οργανικές θέσεις των αντεισαγγελέων πρωτοδικών, είτε αυτοτελώς είτε με ορισμό εισαγελλευόντων
    πρώην ειρηνοδικών, καθώς ΚΑΙ να προβλεφθεί η προκαταβολή συγκεκριμένου ποσού εξόδων μετάβασης – διαμονής στους δικαστές, ιδίως στις περιοχές με αυξημένα έξοδα ( αεροπορικά, νησιωτικές περιοχές κλπ)

  • 7 Απριλίου 2024, 11:07 | Νίκος Παπανικολάου

    Όχι στην κατάργηση του ενός από τα ιστορικότερα πρωτοδικεία της Ελλάδος!
    Όχι στην εξαίρεση του κανόνα για διατήρηση των πρωτοδικείων στην πρωτεύουσα των νομών!
    Τα αιτήματα του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ είναι δίκαια και τεκμηριωμένα!!
    Όχι στον διχασμό της κοινωνίας των Αιτωλοακαρνάνων!!!

  • 6 Απριλίου 2024, 21:53 | Lefteris

    Καλησπέρα σε όλους. Στον νομό Αιτωλοακαρνανιας και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα, Ιερή Πόλη Μεσολογγίου για δεύτερη φορά απαξιωνεται από το υπουργείο δικαιοσύνης και γενικότερα αλλα και διαχρονικά. Όλα τα εφετεία , αλλα και τα κεντρικά πρωτοδικεια, μαζί με τα ειρηνοδικια , βρίσκονται στην πρωτεύουσα του νομού, όπως γνωρίζετε και εφαρμόζεται σε όλη την χώρα μας. Εδώ όμως εφαρμόζεται ακριβώς το αντίθετο, μεταφέρονται εκτός πρωτεύουσας για λόγους σκοπιμότητας αλλά και για πολιτικά συμφέροντα . Απαξιωνεται το πρωτοδικείο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με ιστορία πάνω από 180 χρόνον , απο τα πρώτα που έχουν ιδρυθεί στην χώρα μας . Μάλιστα το δε εφετείο δεν λειτούργησε καν στην πρωτεύουσα , αλλά πήγε κατευθείαν σε διπλανή πόλη, με ότι συνεπάγεται αυτό.
    Η απαξίωση του θεσμού, το να ιδρύονται και να λειτουργούν σε κάθε πρωτεύουσα του νομού, όπως εφαρμόζεται σε όλη την χώρα μας , στην Ιερη Πόλη Μεσολογγίου έχει καταργηθεί, Μάλιστα συμβαίνει το αντίθετο.
    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι για θα εφαρμοστεί και θα πρέπει να σεβαστεί η ιστορία της Ιερης Πόλης Μεσολογγίου, που έβγαλε 5 πρωθυπουργόυς που διετέλεσαν για την ανάδειξη και λειτουργίας και επανίδρυση του κράτους μας .
    Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

  • 6 Απριλίου 2024, 21:37 | Νίκος

    Κεντρικό Πρωτοδικείο στο Μεσολόγγι!! Για Πληθυσμιακούς, Γεωγραφικούς και Ιστορικούς λόγους ….
    Είναι άδικο μια ακόμη φορά να υποστεί η ΙΕΡΑ πόλη μας ΞΑΝΑ μια αδικία

  • 6 Απριλίου 2024, 19:31 | ΓΜ

    Πρέπει απαραιτήτως να αποσαφηνιστεί ποιες ακριβώς εργασίες θα εκτελούνται στις περιφερειακές έδρες. Π.χ. η κατάθεση δικογράφων από τους δικηγόρους θα μπορεί να γίνει στις περιφερειακές έδρες από τη στιγμή που δεν προβλέπεται οργανική θέση δικαστικού υπαλλήλου (γραμματέα) σε αυτές; Η εκδίκαση προσωρινών διαταγών θα μπορεί να γίνει στις περιφερειακές έδρες από τη στιγμή που δεν προβλέπεται οργανική θέση δικαστή σε αυτές; Ή θα καταλήξει το πράγμα σε ένα ατελείωτο πέρα δώθε δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών από την κεντρική στις περιφερειακές έδρες (οι οποίες μπορεί να απέχουν χιλιόμετρα από την κεντρική, μη συζητούμενης της περιπτώσεως ότι μπορεί να βρίσκονται και σε άλλο νησί ακόμα); Είναι απαράδεκτο ένας δικαστικός υπάλληλος και ένας δικαστής να κληθεί να μετακινείται σε καθημερινή βάση από το ένα δικαστικό κατάστημα στο άλλο. Στην περίπτωση δε των περιφερειακών εδρών που θα βρίσκονται και σε άλλο νησί από αυτό της κεντρικής έδρας αυτό θα είναι πρακτικά αδύνατο.

  • 6 Απριλίου 2024, 14:07 | Δικηγόρος

    Και με την κατά τόπον αρμοδιότητα τι ισχύει; Εναγόμενη εταιρεία με έδρα στον Λαγκαδά, γενική δωσιδικία για υποθέσεις αρμοδιότητας ΠολΠρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά για υποθέσεις ΜονΠρ στην περιφερειακή έδρα του Λαγκαδά (μόνο; ή δικαίωμα επιλογής του ενάγοντος μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά;).

  • 6 Απριλίου 2024, 07:03 | B

    Δε γίνεται καθόλου κατανοητό ποιος είναι ο λόγος/σκοπιμότητα και τι εξυπηρετεί η εκ νέου καθιέρωση μεταβατικών ποινικών Μονομελών εδρών. Τούτο συνιστά οπισθοδρόμηση άνευ προηγουμένου, δοθέντος ιδίως του ότι οι οργανικές θέσεις των Εισαγγελικών Λειτουργών δεν αυξάνεται….σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για τους Πρωτοδίκες. Εξάλλου οι πολιτικές έδρες είναι κάτι υφιστάμενο, αφού υποκαθιστούν τρόπο τινά τα Ειρηνοδικεία, αλλά οι ποινικές προς τι; Ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι το Μονομελές αναλαμβάνει το σύνολο σχεδόν της υλικής αρμοδιότητας, γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για μια ημι-εγκατάσταση ιδίως των ολιγάριθμων Εισαγγελέων με μέρη διάφορα του τόπου που υπηρετούν. Άραγε, πώς ακριβώς σκέπτεται κάποιος την υλοποίηση του εγχειρήματος; Τα μεταβατικά δικαστήρια βρίσκονται τις περισσότερες φορές σε εξαιρετικά δυσπρόσιτα μέρη, σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του Πρωτοδικείου. Πώς άραγε θα γίνεται αυτή η μετάβαση, σε ποιο χρόνο, πού θα τηρούνται οι δικογραφίες και πόσες μέρες θα χρειάζεται κάποιος να λείπει από την έδρα για να μελετήσει το πινάκιο, τι θα γίνει να προκύψει ζήτημα αποχής, πώς θα καλυφθούν τα επιπλέον έξοδα των λειτουργών και όσων γενικά πρέπει πλέον να δικάζουν σε μεταβατικά πολύ περισσότερο από 1 φορά το μήνα και, τέλος πάντων, λαμβάνεται ποτέ υπόψη ο ίδιος ο ανθρώπινος παράγοντας όταν με δυο σειρές στο κείμενο ενός νόμου ανατρέπεται η τάξη μιας υπηρεσίας και «πολλών ζωών» αναφορικά με τα πρόσωπα που υπηρετούν στο εκάστοτε μέρος και πρέπει και να γράψουν και ίσως ίσως -αν επιτρέπεται αυτό- να ζήσουν. θα ήθελα να κλείσω και πάλι με την πεποίθηση ότι η εγκαθίδρυση ποινικών μεταβατικών εδρών συνιστά οπισθοδρόμηση και μια επιλογή αναιτιολόγητη, χωρίς να ληφθεί υπόψη πλήθος παραγόντων που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαδικασία και κυρίως στο έμψυχο δυναμικό των υπηρεσιών….

  • 5 Απριλίου 2024, 14:27 | ?

    θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα με αποτέλεσμα όχι την επιτάχυνση αλλά την επιβράδυνση της δικαιοσύνης. Παράδειγμα: εάν πρέπει σε σύνολο πέντε ή έξι εισαγγελικών λειτουργών να ορίζεται καθημερινά ένας εισαγγελέας υπηρεσίας στην κεντρική έδρα και ένας στην παράλληλη και άλλοι δύο κατ’ ελάχιστο να ορίζονται ως εισαγγελείς έδρας, πώς θα υπάρχει ο εύλογος χρόνος για αυτούς να χειρίζονται τη μηνιαία τους χρέωση των περίπου 100 δικογραφιών; είναι αδύνατο

  • 5 Απριλίου 2024, 13:53 | νυν ειρηνοδίκης

    Στις περιοχές όπου θα διατηρηθούν πολλές περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου και δεδομένου ότι οι οργανικές θέσεις των νυν ειρηνοδικών θα μεταφερθούν στο κεντρικό πρωτοδικείο, ενώ τα περισσότερα νυν ειρηνοδικεία που θα διατηρηθούν ως περιφερειακά είναι τώρα μονοεδρικά, ποιος θα κάνει τις υπηρεσίες του περιφερειακού πρωτοδικείου;
    Α) ο νυν ειρηνοδίκης, όπου πλέον θα δικάζει όλα τα αστικά, όλα τα ποινικά, θα έχει όλες τις προκαταρκτικές, όλη την προανάκριση και τις έρευνες; σε αυτή την περίπτωση θα έχει κάθε ημέρα υπηρεσία και ο όγκος δουλειάς του θα είναι τεράστιος. Και μέχρι την κατάρτισή του ποιος θα κάνει τα ποινικά;
    Β) θα πηγαίνει εκ περιτροπής κάποιος από το κεντρικό πρωτοδικείο, παράλληλα με τις λοιπές υπηρεσίες του; σε αυτή την περίπτωση κάθε ημέρα θα βρίσκονται οι μισοί δικαστές σε περιφερειακές έδρες, άρα με ποιο τρόπο θα συνδράμουν στο κεντρικό πρωτοδικείο; Και στις περιπτώσεις των νησιών, τέτοιες συνεχείς μετακινήσεις σημαίνουν υπέρμετρη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού! Ο δε δικαστικός λειτουργός σε ποιο νησί από όλα θα μπορεί να διατηρεί μία κατοικία αν κάθε ημέρα βρίσκεται και σε ένα διαφορετικό νησί;
    Γ) όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί θα παραμένουν στο κεντρικό πρωτοδικείο και θα κάνουν υπηρεσία εκεί και στα περιφερειακά πρωτοδικεία θα συγκεντρώνουν τον όγκο δουλειάς και θα πηγαίνει κάποιες ημέρες ο ίδιος ή εκ περιτροπής δικαστικός λειτουργός; Σε αυτή την περίπτωση θα είναι αδύνατο να διεκπεραιωθεί η δουλειά, καθώς ο όγκος θα είναι πολύ μεγάλος, ενώ πολίτες και δικηγόροι δεν θα εξυπηρετούνται άμεσα, καθώς δεν θα υπάρχει κάθε ημέρα δικαστής υπηρεσίας, άρα μιλάμε για επιβράδυνση και όχι επιτάχυνση. Ειδικά δε στην εκ περιτροπής μετακίνηση για τις προκαταρκτικές θα υπάρχει δυσκολία συνέχισης και παρακολούθησης, με κίνδυνο υποθέσεις να παραγραφούν. Συν η οικονομική επιβάρυνση και πάλι του κρατικού προϋπολογισμού.
    Ποια είναι η επιλογή του νομοσχεδίου; Εκτός και αν κάθε πρωτοδικείο το ορίζει μόνο του…θα πρέπει να διασαφηνιστεί…

  • 5 Απριλίου 2024, 11:16 | πρωην ειρηνοδικης

    Από τη στιγμη που θα λειτουργει παραλληλα εδρα με ακριβως την ιδια αρμοδιοτητα, ποιος ο λογος για ολες αυτες τις ονομασιες, κεντρικη, περιφερειακη και παραλληλη και ποιος ο λογος για μεταφορα ολων των οργανικων θεσεων στην κεντρικη εδρα, αφου εκ του αποτελεσματος και πρακτικα θα πρεπει και οι υπαλληλοι και οι δικαστες να μετασβαινουν συνεχως και στις περιφερειακες εδρες και στις παραλληλες?

  • 5 Απριλίου 2024, 11:52 | πρωην ειρηνοδικης

    Πως γινεται οι περιφερειακες εδρες να διατηρουν πληρη αρμοδιοτητα αλλα ολες οι θεσεις δικαστων και υπαλληλων να μετσφερονται στο κεντρικο πρωτοδικειο? δεν θα πρεπει να υπαρχουν υπαλληλοι και δικαστες για υπηρεσια στα περιφερειακα σχεδον καθε μερα? θα ερχεται ενας δικηγορος να καταθεσει μια αγωγη, δεν θα υπαρχουν υπαλληλοι να εξυπηρετησουν και δικαστες να υπογραψουν? πως θα γινεται αυτο? δυσκολευει τη ζωη των πολιτων, των δικηγορων, των δικαστων, των υπαλληλων και δημιουργει τεραστιο προβλημα στις υπηρεσιες ολων

  • 5 Απριλίου 2024, 10:28 | Β

    Δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα, σχετικά με τις περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων. Πώς θα διενεργείται προανάκριση στις περιφερειακές έδρες, όταν αλλού στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι όλες οι εκκρεμείς ποινικές δικογραφίες της προανάκρισης, θα πρέπει να σταλούν στο κεντρικό πρωτοδικείο, όπου θα υπάρξουν προανακριτικά τμήματα; Επίσης, στα περιφερειακά πρωτοδικεία θα υπάρχουν ξεχωριστά ποινικά και πολιτικά τμήματα ή θα ασχολούνται οι δικαστικοί υπάλληλοι με όλα τα αντικείμενα; Θα υπάρχει προϊστάμενος δικαστής υπηρεσίας του περιφερειακού πρωτοδικείου και κάθε πότε; Τι θα γίνει με τους προϊσταμένους γραμματείας των υπηρεσιών που καταργούνται, θα επανατοποθετηθούν με νέες πράξεις ως προϊστάμενοι γραμματείας ή θα πρέπει να περιμένουν τα υπηρεσιακά συμβούλια;
    Τέλος, όταν σε ένα περιφερειακό πρωτοδικείο συστεγάζονταν πριν δύο υπηρεσίες, Ειρηνοδικείο και Πταισματοδικείο, υπάρχει κάποια ειδική πρόβλεψη;
    Ευχαριστώ

  • 5 Απριλίου 2024, 09:13 | Μπερδεμένος

    Είναι άκρως προβληματική η διατύπωση «Οι κεντρικές και παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα.».
    Αυτό σημαίνει ότι θα εξακουληθήσει να υπάρχει πχ Πολυμελές Πρωτοδικείο Αιγίου ή Αμαλιάδας; Και για την κατά τόπον αρμοδιότητα τι γίνεται; Θα έιναι ενιαία ανάμεσα σε κεντρική και παράλληλη έδρα; Γιατί δεν αναφέρεται στο νόμο; Με αυτή τη λογική, μια υπόθεση κατά τόπον αρμοδιότητας Πατρών, θα μπορεί να προσδιορισθεί στην Παράλληλη έδρα Αιγίου.