Άρθρο 04: Επώνυμο

Το σύμφωνο συμβίωσης δεν μεταβάλλει το επώνυμο των μερών. Ο καθένας μπορεί, εφόσον συγκατατίθεται ο άλλος, να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές σχέσεις το επώνυμο του άλλου ή να το προσθέτει στο δικό του.

  • 20 Νοεμβρίου 2015, 20:54 | Tassos

    Εννοειται οτι μια συγχρονη χώρα πρέπει να δινει την δυνατότητα και την νομική προστασία στους πολίτες της ανεξαρτήτου σεξουαλικών προτιμήσεων να συμβιώνουν μαζί και να έχουν τα ιδια δικαιώματα με ολους…

  • 19 Νοεμβρίου 2015, 22:01 | Augusto

    η πολιτεία οφείλει στο πλαίσιο της ισονομίας, της ισοπολιτείας και των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης, να διασφαλίσει και να κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα και να ανταποκριθεί σε μια κοινωνική πραγματικότητα, όπως είναι η ανάγκη νομικής ρύθμισης των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών. Αυτή την ανάγκη -σε επίπεδο όμως σχέσης και όχι σε επίπεδο οικογένειας που έχουν ήδη χτίσει κάποια από αυτά τα άτομα- έρχεται να καλύψει το σύμφωνο συμβίωσης (κάνοντας μάλιστα μια συνολική αναθεώρηση και όχι διεύρυνση του υπάρχοντος, παρωχημένου σύμφωνου συμβίωσης), αφού μέσω αυτού καλύπτονται τα κληρονομικά, τα φορολογικά, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Είναι επομένως μια ιδιαίτερη και ιστορική ταυτόχρονα στιγμή για τη χώρα μας, το ότι κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα προόδου προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  • 19 Νοεμβρίου 2015, 18:37 | Στέλλα

    ΝΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ. Αφού σχολιάζουν όλοι οι άσχετοι που δεν θα έχει η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου καμία επίδραση στη ζωή τους και είναι βέβαιο ότι κανένας ΛΟΑΤΚΙ άνθρωπος δεν θα τους αναγκάσει με το ζόρι να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης μαζί τους, ας σχολιάσουμε κι εμείς που επιδρά στη ζωή μας. ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑΙ Με το καλό και στους γάμους που αποτελούν δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος από το ιδρυτικό του συνέδριο.
    ΝΑΙ και στην αλλαγή του οικογενειακού δικαίου άμεσα ώστε όλες οι οικογένειες να είναι ίσες.

  • Διαφωνώ με το νομοσχέδιο συμβίωσης καθώς έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις εντολές του Χριστού μας.

  • 19 Νοεμβρίου 2015, 11:16 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    KATA TOY ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

  • 19 Νοεμβρίου 2015, 00:55 | Αργυριος Γιαλαντζης

    Εχει αναρωτηθει κανενας αραγε απο αυτους τους υποτηθεμενους που νωμηζουνε οτι <> τον κοσμο αυτα τα παιδακια που ισος ιωθετησουνε στο μελλον 2 ομοφηλοφηλοι πως θα μεγαλωσουνε και τι ερωτηματα και ποσο μπερδεμα θα δημιουργηθει στις ψυχουλες τους??? Πηστευω οτι ειναι καθαρα μια ψυχηκη αρωστια η ομοφυλοφηλια και το λεω με πολυ ΑΓΑΠΗ για ολα αυτα τα ατομα…ΟΛΟΙ ειμεθα αμαρτωλοι και δεν πρεπει απογωητευωμαστε…Να προστρεχουμε και να ψαξουμε εναν καλο ψυχιατρο <> και να ζητησουμε βοιθεια…Θεωρω και πηστευω ακραδαντα οτι Ελλαδα και οι Ελληνες ειναι ενας ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ λαος που παντα παλεμιωτανε απο πολλες χωρες του κοσμου και το ιδειο προσπαθουνε να κανουνε και τωρα να χτηπησουνε την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ…Ελπηζω – ευχωμαι και προσευχωμαι ο μοναδηκος Τριαδηκος Θεος να μας συγχωρεσει και να βοιθησει να ξεπερασουνε ολα αυτα τα προβληματα αυτα τα ιδηετερα ατομα οι ομοφυλοφηλοι και να ζητησουνε βοιθεια απο την εκκλησια μας… Σας ευχαρηστω πολυ και να με συγχωρειτε αν σας κουρασα..

  • 19 Νοεμβρίου 2015, 00:12 | ΒΆΣΙΛΙΚΗ ΣΤΑΝΙΤΣΑ

    ΟΧΙ

  • 18 Νοεμβρίου 2015, 12:41 | simeon telopoulos

    είναι νομίζω τραγικό για όσους αναζητούν σύντροφο ομόφυλο για να χτίσουν τα όνειρα της ζωής τους,όχι γιατί υπάρχει κάποια ψευτοηθική που το απαγορεύει ,αλλά διότι υποβιβάζουν την ανθρώπινη αξία τους στον καιάδα των ψυχικών συγκρούσεως,καταδικάζοντας την ψυχή τους στην μοναξιά την αγωνία ,το αδιέξοδο.Έτσι και ο προορισμό ,ο στόχος της ζωής λυμαίνεται από τα πάθη που αναπτύσονται ως δήθεν αρετές,όπου η ζωή γίνεται σαν»ξένη,φορτική»κατά τον Καβάφη.Τέλος ο νομοθέτης,άμοιρος των εξελίξεων ,φτωχός από πνευματικά επιχειρήματα,και τραγικά ανιστόρητος,απλώς διαικπαιρεώνει ένα τερατούργημα ,αδυνατώντας να προβλέψει τα απόγονα των ομοφύλων ζευγαριών και την ανατροφή τους,τον κόσμο που τον σχεδιάζει μόνο με δικαιώματα και χωρίς σεβασμό ,εν τέλει από φόβο μήπως κατηγορηθεί ως κομπλεξικός και ασύμβατος με την «πραγματικότητα»,με την»εξέλιξη»του ανθρώπου όπως έλεγαν παλαιά.Κύριε Παρασκευόπουλε τον παρόν το έχετε ήδη καπηλευθεί,χωρίζοντάς μας σε διάφορες ομάδες και μειονότητες,το μέλλον το ορέγεσθε αλλά φθάσατε ήδη στην ύβρη και πρέπει να τελειώσετε κάπου εδώ..»Εγώ φεύγω εσείς να δούμε τώρα»Ο.Ελύτης.με ευχές .π.σ

  • 18 Νοεμβρίου 2015, 08:08 | Κωνσταντίνος

    Δηλώνω την αντίθεσή μου στο σύμφωνο συμβίωσης διότι με αυτόν τον τρόπο υποβιβάζεται η ανθρώπινη φύση, εκφυλίζεται ο άνθρωπος και οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Το ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν αποδεχτεί δεν σημαίνει ότι εκφράζει και την πλειοψηφία των κατοίκων τους και ότι είναι και σωστό. Αποδεχόμενοι την κατάσταση αυτή την συμβίωση δηλαδή μεταξύ των ατόμων ιδίου φύλου αυτόματα οδηγούμαστε στην καταστροφή της οικογένειας. Παύουν να υπάρχουν για το παιδί τα πρότυπα πατέρας, μητέρα . Η γενίκευση της χαλαρότητας στα ήθη οδήγησε στο να απασχολεί σήμερα την κοινωνία μας και ένα τέτοιο θέμα. Εμείς σαν Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι οφείλουμε να φιλτράρουμε καθετί καινούριο που έρχεται από έξω και άπτεται τόσο σοβαρών θεμάτων.

  • 17 Νοεμβρίου 2015, 12:35 | Γιαννησ

    ηλώνω υπεύθυνα την αντιθέση μου στο σύμφωνο συμβίωσης
    ΟΧΙ

  • 17 Νοεμβρίου 2015, 12:10 | Γιαννησ

    ΟΧΙ

  • 15 Νοεμβρίου 2015, 20:05 | Παναγιώτης

    Δηλώνω την αντίθεσή μου στο προωθούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την επέκταση του »Συμφώνου Συμβίωσης»και στα ομόφυλα ζευγάρια.Ο νόμος αυτός αποτελεί κατάφωρη παράβαση του νόμου του Θεού και θα μεταβάλει τη Πατρίδα μας σε Σόδομα καί Γόμορα.Παρακαλώ μετά τη λήξη προθεσμίας να αποσύρει η Κυβέρνηση το νομοσχέδιο.Κι άν δέν το αποσύρει,οι βουλευτές που θα κληθούν να το ψηφίσουν,να το καταψηφίσουν.

  • 15 Νοεμβρίου 2015, 16:47 | Θεοφόρος

    ΟΧΙ

  • 14 Νοεμβρίου 2015, 01:07 | Γρηγόριος Γιάκας μέλος Ν.Σ.Κ.

    Στη διάταξη αυτή θα πρέπει να προστεθεί και η παράγραφος «Με συμφωνία των συζύγων ο καθένας από αυτούς μπορεί να προσθέτει στο επώνυμο του το επώνυμο του άλλου. Η προσθήκη γίνεται με κοινή δήλωση ενώπιον του ληξιάρχου και ισχύει μέχρι να ανακληθεί ενώπιον του ληξιάρχου με κοινή δήλωση των συζύγων ή με μονομερή δήλωση οποιουδήποτε των συζύγων, η οποία κοινοποιείται στον άλλο σύζυγο».
    Ο λόγος είναι ο εξής :
    Στο άρθρο 1388 του Α.Κ. ορίζονται τα εξής : «Με το γάμο δεν μεταβάλλεται το επώνυμο των συζύγων, ως προς τις έννομες σχέσεις τους. Στις κοινωνικές σχέσεις ο κάθε σύζυγος μπορεί, εφόσον σ` αυτό συμφωνεί και ο άλλος, να χρησιμοποιεί το επώνυμο του τελευταίου ή να το προσθέτει στο δικά του.
    Με το άρθρο 28 του ν. 3719/2008 (Α΄ 241) προστέθηκε τρίτη παράγραφος στη διάταξη που ορίζει ότι «Με συμφωνία των συζύγων ο καθένας από αυτούς μπορεί να προσθέτει στο επώνυμό του το επώνυμο του άλλου. Η προσθήκη γίνεται με κοινή δήλωση ενώπιον του ληξιάρχου και ισχύει μέχρι να ανακληθεί ενώπιον του ληξιάρχου με κοινή δήλωση των συζύγων ή με μονομερή δήλωση οποιουδήποτε των συζύγων, η οποία κοινοποιείται στον άλλο σύζυγο…
    Ως κοινωνικές σχέσεις θεωρούνται οι σχέσεις στις οποίες λείπει η πρόθεση της δημιουργίας εννόμων αποτελεσμάτων και οι οποίες δεν ρυθμίζονται, συνακόλουθα, από το δίκαιο (φιλικές σχέσεις, κοινωνικές συναναστροφές κλπ.). Ως έννομες σχέσεις θεωρούνται αυτές που ρυθμίζονται από το δίκαιο, δηλαδή προϋποθέτουν ή συνεπάγονται, είτε από την αρχή είτε σε μεταγενέστερη φάση, κάποια νομική ρύθμιση ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου και συνήθως αποτυπώνονται σε έγγραφα (συμβόλαια, ταυτότητες, διαβατήρια, ληξιαρχικές πράξεις κλπ., βλ. Κουνουγέρη – Μανωλεδάκη, τ. ΙΒ’, εκδ. 1998, σελ. 192-193).
    Η απάλειψη από την προτεινόμενη διάταξη της σχετικής παραγράφου 3 του άρθρου 1388 ΑΚ που ισχύει για τους έγγαμους, ως προς τις έννομες σχέσεις δηλαδή των συμφωνούντων – συζύγων στα πλαίσια του συμφώνου συμβίωσης, δημιουργεί αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος τους, εφόσον τα τελευταία στερούνται ένα προνόμιο (δυνατότητα καταχώρισης στο επώνυμο του ενός μέρους του επωνύμου του άλλου στις έννομες και όχι μόνο κοινωνικές τους σχέσεις) το οποίο χορηγείται μόνο στους έγγαμους, χωρίς να παρατίθεται για τη διάκριση αυτή κάποια θεμιτή και εύλογη αιτιολογία, δεδομένου ότι, στα πλαίσια της ιδιωτικής βούλησης είναι απόλυτα θεμιτό και τα ζευγάρια (ομόφυλα ή ετερόφυλα) που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης να επιθυμούν το ένα μέρος να προσθέτει στο επώνυμό του και το όνομα του άλλου όχι μόνο στις κοινωνικές αλλά και στις έννομες σχέσεις τους.

  • 13 Νοεμβρίου 2015, 00:47 | Γεώργιος-Χαράλαμπος Κατρακίλης

    Φίλτατε Βασίλειε, βλέπω ενδομύχως εναντιώνεσαι προς τους ομοφυλοφίλους, διότι γράφεις «ανεξαρτήτως φύλου» καί όχι «ανεξαρτήτως μέρους», καθώς τα φύλα είναι μόνον δύο(2) «άρρεν»/»ανήρ»/»άνδρας» καί «θήλυ»/»γυνή»/»γυναίκα» καί δεν υπάρχει τρίτο φύλο.
    Επίσης, φίλτατε Νικόλαε, αρκεί να γράφεται «το μέρος» ή «τα μέρη». Απλά πράγματα.-

  • 12 Νοεμβρίου 2015, 21:35 | Αθανάσιος Μουσαφείρης

    Δηλώνω υπεύθυνα την αντιθέση μου στο σύμφωνο συμβίωσης διότι με αυτόν τον τρόπο υποβιβάζεται η ανθρώπινη φύση, εκφυλίζεται ο άνθρωπος και οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Ο άνθρωπος είναι <>(πρώτον δεν μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί και δεύτερον σύμφωνα με τους νόμους της φύσης δύο είναι τα φύλα: άρσενικό και θηλυκό) αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι. Τώρα αν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποδεχτεί(θα πρέπει να το ελέγξουμε αν εκφράζει την πλειοψηφία των κατοίκων εκείνων των χωρών ή όχι;;;) την κατάσταση αυτή την συμβιώση δηλαδή μεταξύ των ατόμων ιδίου φύλου αυτόματα οδηγούμαστε κατά τη γνώμη νου στην καταστροφή της οικογένειας(πατέρας, μητέρα και παιδιά…)Είναι μια άποψη κάποιων χωρών δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή. Εμεις ως Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι οφείλουμε να φιλτράρουμε κάθετι κανούριο που έρχεται από έξω…Κλείνοντας μην ξεχνάμε ότι όποιος εναντιώνεται στη φύση(και κατ’επέκταση στον ίδιο τον Θεό κατά τη γνώμη μου) γρήγορα γεύεται τους καρπούς της παρακοής.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 20:35 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΤΖΗΤΡΥΦΩΝ

    ΑΡΘΠΟ 4:
    ΌΧΙ “Ο καθένας” & “ο άλλος”, αλλά: “Το κάθε μέρος” & “το άλλο μέρος”.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 15:41 | Βασιλης

    Καλημέρα,

    ερωτηση παρότρυνση :

    Το συμφωνο συμβίωσης πρέπει να έχει ασφαλιστική και εφοριακή εγκυρότητα,
    ανεξαρτήτως φύλου.

    Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να ασφαλίσω την άνεργη γυναίκα μου με το σύμφωνο. Ούτε κάνουμε κοινή δήλωση.
    Πρεπει οπωσδήποτε να υπάρχει γάμος.

    Τουτέστιν το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μερικό και για τα ματια του κόσμου (σημαντικο βεβαίως για τους ομοφυλόφιλους)