Άρθρο 01: Σύσταση

Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 09:50 | Αργύρης Στακιάς

    Ας μην ξεχνάμε ότι σαν ορθόδοξοι χριστιανοί έχουμε και υποχρέωση να ακολουθούμε και τους νόμους του ένα και μοναδικού Θεού.Αν εμείς θεσπίζουμε αντίθεους νόμους αυτό σημαίνει αποστασία και κάποια στιγμή θα πληρώσουμε το τίμημα.Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα :οι Ισραηλίτες των οποίων είμαστε συνεχιστές στην πίστη πολλές φορές πλήγηκαν από τους εχθρούς τους για την αποστασία τους από το Θεό,το Βυζάντιο την ενωτική του διάθεση με τους σχισματικούς της Δύσης την πλήρωσε με την άλωση.Μήπως και σε μας η δεινή κατάσταση που έχει το κράτος μας με την κρίση σε πολλά επίπεδα (οικονομικό,ηθικό,δημογραφικό,αξιών κ.ά) είναι ένα αποτέλεσμα της ρήξης
    των σχέσεών μας με το Θεό;

    Τελικά σε ποιον θέλουμε να αρέσουμε στον Θεό ή στους ανθρώπους;Αν προτιμάμε τον Θεό ας μην θεσπίζουμε αντίχριστους νόμους.
    Ο καθένας φυσικά είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει αλλά το πράγμα χοντραίνει όταν είναι με τις ευλογίες (νόμους)του κράτους.
    Ας αναλογιστούμε και τι κοινωνία θα έχουμε όταν τα παιδιά μας θα τα μεγαλώνουν δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες και μία μαμά κλπ.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 08:17 | ΝΙΚΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΟΥ. ΔΕ ΝΟΕΙΤΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (97% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΛΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ) ΝΑ ΘΕΣΠΙΖΕΙ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ.ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΞΑΛΛΟΥ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΔΙΧΩΣ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΙΣΤΑ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΥ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟΝ ΣΥΝΧΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΑΝ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΟΝ ΑΘΕΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ.ΕΛΠΙΖΩ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΣ.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 08:05 | Μανώλης

    Φέρτε πρώτα ν/σ να ενισχύσετε τον θεσμό της οικογένειας, που την έχετε διαλύσει με τα 3 συνεχόμενα Μνημόνια, τώρα πάτε να την διαλύσετε και να την διασύρεται… Αυτό είναι εκσυγχρονισμός και πρόοδος πολιτισμένων κρατών;
    Ντροπή και αίσχος. Πρέπει να αποσυρθεί το ν/σ μαζί με τον εισηγητή του υπουργό!

  • Ποιός θα είναι ο ληξίαρχος «του τόπου κατοικίας τους» όταν τα δύο μέλη θέλουν να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης, αλλά δεν συγκατοικούν;
    Θα υπάρχει δικαίωμα επιλογής του ενός ή του άλλου ληξιαρχικού γραφείου από τα δύο μέλη ή ο ληξίαρχος θα ζητά αποδεικτικό ότι και τα δύο μέλη κατοικούν στην περιφέρειά του, πράγμα που θα δυσκολεύει την υπογραφή του συμφώνου;

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 02:04 | Διονυσης.

    EIMAI ΥΠΕΡ, Ειμαστε ανρθωποι πανω απο ολες τις ταμπελες, και αν οι φυση οχι μονο του ανθρωπου αλλα της γης μας περισσοτερο ηταν η ετεροφυλοφυλια ,ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ δεν θα υπηρχε ουτε καν σαν υπονοια. Τα πιο επιστημονικα η νομικα με καλυψαν οι παραπανω κυριοι και κυριες που εξηγουν εκτεταμενα γιατι ψηφιζουν υπερ !!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
    Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ , ΜΗΝ ΜΑΥΡΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΨΥΧΟΥΛΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ, ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ, ΟΣΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΜΠΑΛΙΝ.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 02:08 | Θοδωρής

    Επιτέλους μία θετική ρύθμιση! Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση!

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 02:59 | Σωτήρης

    Nα ληφθούν υπόψη σύμφωνα και γάμοι που ήδη έχουν συνάψει ημεδαποί στο εξωτερικό, ο εισαγγελέας να ενάγει μόνο για προβλεπόμενες ακυρότητες, όχι γενικά για την «δημόσια τάξη», αντί για «τεκμήριο πατρότητας» να εισαχθεί «τεκμήριο γονεϊκότητας», επώνυμο τέκνων όπως στον γάμο, η τεκνοθεσία να μην προβλέπεται κρυφά ως «αναλογική εφαρμογή» αλλά ρητά και να ισχύουν εξ αρχής κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα κι όχι υπό την αίρεση έκδοσης προεδρικού διατάγματος.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 02:11 | Θεοδώρα

    ΝΑΙ, ηχηρό, δυνατό στο σύμφωνο συμβίωσης. Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα να μπορεί συμφωνεί με νομικούς και νόμιμους θεσμούς περί της συμβίωσης του με ένα άλλο άτομο. Το σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι γάμος, για όσους βιάζονται να ηθικολογήσουν περί τούτου ! Και επίσης μην συγχέεται το Κράτος με την θρησκεία, άλλο τα κοινωνικά νομικά δικαιώματα και άλλο τα πιστεύω του καθενός.

    Είμαι ΥΠΕΡ του συμφώνου συμβίωσης γιατί θέλω να μπορώ να διαλέξω το άτομο στο οποίο θα έχει δικαίωμα να με κληρονομήσει σε ξαφνικό μου θάνατο. Είμαι ΥΠΕΡ γιατί θέλω ο άνθρωπος που θα ζω μαζί του για πολλά χρόνια , αν ξαφνικά βρεθεί μόνος του λόγω απώλειας μου σε μεγάλη ηλικία να μπορεί να δικαιούται σύνταξη θανάτου συζύγου !!

    Είναι ανόητο να μπαίνει σε ανοιχτή συζήτηση ένα τέτοιο θέμα που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο . ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑς ΚΑΙ ΤΗς ΣΥΜΜΕΤΟΧΗς ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑς ΑΡ.5 §1 του Συντάγματος.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 02:38 | Δημήτρης

    Καιρός ήταν!
    Φυσικά αυτή η κίνηση θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή για την εξίσωση όλων των πολιτών στα μάτια του κράτους και σύντομα να πάει παραπέρα…

  • Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ισχύοντος νόμου περί ληξιαρχικών πράξεων (ν.344/1976), οι ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως, γάμου και θανάτου καταρτίζονται στο ληξιαρχείο με απλή δήλωση. Στη συνέχεια, αναγράφεται ότι το σύμφωνο συμβίωσης δύναται να δηλωθεί στον Ληξίαρχο του τόπου κοινής κατοικίας των συμβαλλομένων. Ενώ δηλαδή για την μείζονα δέσμευση που είναι ο γάμος αρκεί πρακτικά άδεια γάμου και ληξιαρχική πράξη γάμου, για το σύμφωνο συμβίωσης που αποτελεί ηπιότερη δέσμευση, πρέπει να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι σε συμβολαιογράφο και μετά να το προσκομίσουν στο ληξιαρχείο. Πρόκειται για περιττή γραφειοκρατική διαδικασία: ο συμβολαιογράφος δεν χρειάζεται σε τίποτα καθώς θα αρκούσε μια απλή δήλωση στον ληξίαρχο ότι τα δύο πρόσωπα βρίσκονται σε σχέση συμβίωσης και υπάγονται αυτομάτως στις οικείες διατάξεις. Εξάλλου και για τον γάμο, εάν οι σύζυγοι επιλέγουν το σύστημα της κοινοκτημοσύνης, το ρυθμίζουν με χωριστή σύμβαση (1403 ΑΚ), αλλιώς ισχύουν οι γενικές διατάξεις των σχέσεων των συζύγων από το γάμο (κεφάλαιο 4ο του οικογενειακού δικαίου). Το συμβολαιογραφικό έγγραφο είναι παντελώς άχρηστο και μειωμένης δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να μπορούν εύκολα να καταστρατηγηθούν άλλες αρχές του νομοθετήματος (όπως η αρχή του ενός συμφώνου συμβίωσης). Γι’ αυτό και στις άλλες έννομες τάξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης προβλέπεται δήλωση σε ληξιαρχείο.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 01:22 | Σωτήρης

    Η φράση: «[το τέκνο]τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο» του άρθρου 9, σημαίνει ότι αποκλείει την πατρότητα από 2 άντρες;

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 01:16 | Λ.Π.

    Προφανώς και θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι να έχουν ίδια δικαιώματα και ελευθερίες ανεξαρτήτως φύλου (ή μη φύλου), σεξουαλικής προτίμησης/ταυτότητας, θρησκείας (ή μη θρησκείας), φυσικής ικανότητας, εμφάνισης, εθνικότητας κλπ.

    Το να μην μπορούν τα ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν με πολιτικό γάμο το θεωρώ το λιγότερο γελοίο και απαράδεκτο.

    Διαβάζοντας κάποια από τα σχόλια εδώ μου βγήκαν τα μάτια, όχι μόνο λόγω των τραγικών αναχρονιστικών και ρατσιστικών απόψεων που διατυπώθηκαν, αλλά και λόγω των μηδενικών -λογικών- επιχειρημάτων των ατόμων αυτών.

    Το τι φύλου (ή μη φύλου) είναι ένα ζευγάρι ανθρώπων δε μας αφορά. ΔΕ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ. Να το επαναλάβω;

    Η ομοφοβία δείχνει ψυχική διαταραχή και όχι λογική και έναν υγειή τρόπο σκέψης.

    Το αν ένα ομόφυλο ζευγάρι θα παντρευτεί είτε θα επισημοποιήσει τη σχέση του με ένα σύμφωνω συμβίωσης δεν αφορά κανένα άτομο.

    Είναι προσωπική υπόθεση του ζευγαριού.

    Σταματήστε τις υποκριτικές διακρίσεις επιτέλους.

    Η σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου ΔΕ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ!
    Κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει δικαίωμα στο σύμφωνω συμβίωσης και τον πολιτικό γάμο.

    Πρώτα από όλα είναι άδικο για ένα ομόφυλο ζευγάρι να μην μπορεί να απολαύσει τα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια (πχ. ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κληρονομιές σε περίπτωση που πεθάνει το ένα άτομο, φόροι κλπ).

    Πέραν τούτου δεν έχει καμία απολύτως λογική να απαγορεύουμε σε ένα ζευγάρι να επισημοποιήσει τη σχέση του. Είναι μία διάκριση που πρέπει να σταματήσει σε μία χώρα που υποτίθεται πρεσβεύει τον πολιτισμό.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 01:07 | JJ

    Right for the same-sex civil union is a fundamental human right of human beings. Exclusion of same-sex civil union sends out a message that unequal treament and discrimination on the grounds of sexual orientation and predjudice is still acceptable in Greek society.

    Right for same-sex civil union has nothing to do with feelings or emotions of other people or their philosophical or religious views when civil union is prescribed as a legal document only between same-sex partners and The State of Greece. There must be a freedom for legal same-sex union in the state as there is a religious freedom in Greece. As an equal principal of democratic society passing this law sends out message that same-sex couples are not less capaple of loving and forming relationships than any other couple.

    Many same-sex couples want to have civil union for all of the same reasons as their opposite-sex counterparts, e.g. publicly celebrate their commitmnet to each other for loving each other and having better legal security for themselves and/or their children. A legal certificate allows partners to prove their rights when challenged in any situation, like in emergency situations. It is especially important for same-sex couple because they are more likely to whitness prejudice against and denial of their rights than others. There is no denial that these people experience discrimination in schools, in their families, in religious ceremonies, and they are victims of hate crimes based on sexual preference.

    Being a visible part of the society will increase their commitment and strengthen acceptance, equality and participation in the Greek community and in the European Union. In many European countries the formal recognition of same-sex relationships has been in place for years. There has been no major reports for declining of society. In fact, the same-sex union has improved the society with less mental healt problems and wide acceptance of LGBT people in all sectors of life e.g. in workplaces and families with benefits for the economy.

    Passing of these laws leads to a healthier and happier life for all members of Greek society, even it doesn´t solve all of the problems that same-sex couples still face in Modern Greek society. Nevertheless, it will be an important step towards equal human rights for all in democratic Greece.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 01:56 | Δημήτρης

    Επιθυμώ, στην αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας, θέσπιση ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια, πλήρους και ισότιμου με τον αντίστοιχο των ετερόφυλων ζευγαριών. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 01:13 | Νίκος Αυξεντίου

    Έχει αργήσει ήδη πολύ καιρό να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί. Ελπίζω αυτή τη στιγμή να προχωρήσε. Είναι κάτι τόσο απλό και σημαντικό.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 00:53 | Μελίτα Σκαμπώ

    Είμαι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια, ανεξαιρέτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Είναι σημαντικό να δίνονται ίσες ευκαιρίες σε όλους. Επίσης σημαντικό είναι να μην υπάρχουν άτομα που στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, καταλήγοντας έτσι να είναι πολίτες β’ κατηγορίας.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 00:44 | Παππάς Ανδριανος

    Μια καλή αρχή.

    Επιτέλους να γίνει αυτό το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της παροχής ίσων δικαιωμάτων προς τα ζευγάρια, ανεξαρτήτως φύλου.

    Προσμένω στο (εύχομαι κοντινό) μέλλον και την δυνατότητα πολιτικού γάμου ανεξαρτήτως φύλου. Και αυτό κυρίως για την κοινωνική βαρύτητα της λέξης «γάμος». Γιατί άλλο το «έχω συνάψει συμφωνο συμβίωσης με τον/την» και άλλο το «ειμαι παντρεμένος με τον/την».

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 00:54 | Βασίλης Μπακούρος

    Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΗΣ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΙΝΕΘΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΑΞΗ; ΤΟ ΟΡΘΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ. ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΥΣΧΗΜΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΎ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΤΕΡΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ. ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΘΕΣΙΑΣ ΑΣ ΔΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΤΕΡΟΦΥΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΣΕ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ. ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ! ΕΠΙΣΗΣ, ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΛΗΞΙΑΡΧΟΥ; ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ Ή ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ; ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.
    ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΕΔΩ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ, ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟ, ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΖΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΣΩΣΤΟ. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ: ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΙΣΟΝΟΜΑ ΑΡΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ.ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΩΜΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 00:22 | Μίλτος Νομικός

    Σε μια χώρα με τρομερή υπογεννητικότητα και άμεσο κίνδυνο αλλοίωσης του γηγενούς πληθυσμού δεν θα έπρεπε καν να τίθεται θέμα συμφώνου συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών. Είμαι σαφώς αντίθετος με την προωθούμενη ρύθμιση!

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 00:55 | Ιάσονας

    Οι ίδιες ευκαιρίες και η ισότητα στην επιλογή αποτελούν βασικά δικαιώματα όσων αποζητούν να μοιραστούν τη ζωή τους και να τακτοποιήσουν τα κληρονομικά τους θέματα όπως επιθυμούν και όπως πλέον ο νόμος θα ορίζει.

  • 10 Νοεμβρίου 2015, 00:29 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 23:39 | Σοφία

    Ζητούμε όλοι τη νομιμοποίηση των ανομιών μας. Και χαιρόμαστε όταν μας παραχωρείται. Αλλά το θέμα δεν είναι η νομιμοποίηση, αλλά η ΣΩΤΗΡΙΑ. Tο ελληνικό κράτος και τα άλλα κράτη, που νομιμοποιούν όποια ανομία, το μόνο που καταφέρνουν είναι να τα έχουν καλά, προσκάιρως, με τον αφέντη τους, που είναι μισάνθρωπος και ανθρωποκτόνος από καταβολής κόσμου.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 23:12 | ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΤΣΙΛΗ

    Είμαι αυστηρά κατά της νομιμοποίησης της σχέσης μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου. Αντίθετα θα πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός της οικογένειας. Αν γίνει αυτό το βήμα το επόμενο ποιο θα είναι; Στην «πολιτισμένη Ευρώπη» που αναφέρονται συνέχεια οι υποστηρικτές της συμβίωσης έχουν ψηφιστεί: Η Παιδεραστία (βιάζουν παιδάκια με τον νόμο & μάλιστα έχουν & κόμμα στη Βουλή τους), η Συνουσία με τα ζώα κ.α. Αυτή είναι η «πολιτισμένη Ευρώπη», τα ΄»προηγμένα έθνη» & άλλα μεγαλόστομα που διαβάζουμε; Αισιοδοξώ & ελπίζω να μην ψηφιστεί γιατί θα διαλυθεί ο θεσμός της οικογένειας που είναι στήριγμα αυτής της χώρας.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 23:10 | Θάνος Αναγνωστόπουλος

    Υπέρ. Τόσο για τη σημασία της αναγνώρισης του δικαιώματος στο Σύμφωνο και για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά κυρίως γιατί μια τέτοια αναγνώριση από το κράτος στα μάτια των πολιτών σημαίνει πολλά. Αλλάζει αρκετά.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 23:08 | nicol

    Αντιτασσόμαστε σε κάθε τι ξένο προς τις Χριστιανικές και Ορθόδοξες αρχές μας. Είμαστε υποστηρικτές της γνήσιας Χριστιανικής οικογένειας η οποία έδωσε ήρωες σε όλους τους πολέμους ανά τους αιώνες. Αν δεν υπήρχε η Χριστιανική οικογένεια στην Ελλάδα δεν θα είχαμε ήρωες το 1821, ούτε θα απελευθερώναμε την Ελλάδα το 1940. Αν υπήρξαν άτομα που πολέμησαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία αυτού του τόπου είναι επειδή μεγάλωσαν με την ζεστασιά και τις αρχές της Χριστιανικής Οικογένειας. Οτιδήποτε άλλο έξω από αυτό είναι καταδικασμένο να αποτύχει και να αυτοκαταστραφεί.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 23:56 | Σακης Στεφανιδης

    Θεωρώντας τον εαυτό μου τυχερό που δεν ζω πλέον στην Ελλάδα όχι λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά της λόγω πνευματικής αναλγησίας που διακατέχει δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, καθώς διαβάζω τα σχόλια ορισμένων. Να θυμίσω σε μερικούς την δήλωση του νέου προέδρου του Καναδά γιατί αποφάσισε να συμπεριλάβει τόσες πολλές γυναίκες αλλά και μέλη άλλων εθνοτικών κοινοτήτων στο κυβερνητικό του σχήμα. «Έχουμε 2015». Αυτή ήταν η απάντηση.

    Ένα «Χριστιανικό Κράτος» δεν μας εκφράζει όλους τους Έλληνες. Ο κόσμος αλλάζει, έτσι πρέπει και οι νόμοι για να διαφυλάξουν στοιχειώδη δικαιώματα όπως σεβασμός στην διαφορετικότητα και ισονομία. Όλος ο δυτικός κόσμος προοδεύει και εμείς φλερτάρουμε με το Ιράν και τον αραβικό κόσμο. Ανοχή στην διαφορετικότητα μηδέν δυστυχώς.

    Για όσους έχουν επιφυλάξεις αναφορικά με την τεκνοθεσία από ομοφυλόφιλα ζευγάρια να τονίσω πως όπου συμβαίνει (Βέλγιο και Ολλανδία ήδη εδώ και πολλά χρόνια μπορούν ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετήσουν παιδιά επομένως επιτρέπουν και ασφαλή συμπεράσματα), δε υφίσταται κανένα πρόβλημα στο πως θα μεγαλώσει το παιδί. Η κοινωνία σε αυτές της χώρες έχει ενσωματώσει το νόμο και αντιμετωπίζει με σεβασμό και τους γονείς και τα παιδιά και όλοι ζουν αρμονικά. Η κοινωνία, δλδ εμείς, είμαστε αυτοί που μπορούμε να δημιουργήσουμε το όποιο πρόβλημα – της μη αποδοχής φυσικά – στο παιδί από το κοινωνικό του περιβάλλον.

    Η τεκνοθεσία είναι αναγκαία αλλά πρόωρη. Θεωρώ πως πρέπει να περάσουμε απευθείας σε νομιμοποίηση των γάμων και να απαγκυστρωθεί ως θεσμός από το ηθικά αποδεκτό Καρτέλ της Εκκλησίας. Να θυμίσω όμως πως αποτελει και νομική πράξη η οποία δεν είναι διαθείσιμη σε όλους μας στερώντας μας θεμελειώδη δικαιώματα. Εφόσον και νομικά κατοχειρωθεί, μετά από μερικά χρόνια θα ενσωματωθεί κοινωνικά και ηθικά στις συνειδήσεις του κόσμου. Τότε το θέμα της τεκνοθεσίας θα περάσει αυτόματα με νέο σχέδιο νόμου.

    Οι χώρες που θεσμοθέτησαν τον γάμο ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα αυτών στην τεκνοθεσία έχουν κάνει πολλά βήματα προόδου αρκέτα χρόνια ήδη, και οικονομικά αλλά και πολιτισμικά.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 23:57 | Χρήστος

    Το να βγαίνουν σε δημόσια διαβούλεψη νομοσχέδια είναι κατανοητό για να εκφράζεται ο κόσμος. Το να βγαίνουν σε διαβούλεψη ανθρώπινα δικαιώματα μου φαίνεται παράλογο. Αλλά αυτή είναι η παράλογη χώρα, έτσι και αλλιώς. Καλός να έρθει το σύμφωνο συμβίωσης και να μην σταματήσει τώρα, μιας και ξεκίνησε η διαδικασία. Όμως είναι προχειροδουλειά, μισοδουλειά. Θα έπρεπε άμεσα να ψηφιστεί ο πολιτικός γάμος. Και όχι μόνο αυτό. Να ληφθεί απόφαση για τις θρησκείες που το επιθυμούν, στην Ελλάδα, να τελούν και θρησκευτικούς γάμους ομόφυλων ζευγαριών, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στους ανθρώπους, στα δικαιώματά τους και στους αντιρατσιστικούς νόμους. Να αλλάξει η νομοθεσία για τις υιοθεσίες για όλους, και να είναι πιο εύκολη η υιοθεσία για όλα τα ζευγάρια αλλά και για κάποιον που επιθυμεί μονογονεϊκή οικογένεια. Πληρώνει η χώρα παιδοψυχολόγους, κοινωνιολόγους στα ιδρύματα για ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά, ας δουλέψουν αυτοί μέσα στις οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν… Να επιτρέπονται και γάμοι ομόφυλων ζευγαριών και αλλοδαπών στην Ελλάδα. Να αναγνωριστούν οι ήδη γάμοι που έχουν συντελεστεί στο εξωτερικό. Να γίνει η χώρα πραγματικά δίκαιη επιτέλους για όλους.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 23:06 | gabriel

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΣΘΕΝηΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ.
    ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ.- ΜΑς ΕΞΟΝΤΩΣΑΝ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ εκ του πονηρου. αντιο σας.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 23:48 | gabriel

    ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ.
    ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ.- ΜΑς ΕΞΟΝΤΩΣΑΝ.ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ εκ του πονηρου. αντιο σας.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 23:00 | Μαρινης ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

    Ειμαι υπέρ της ισοτιμίας και ισονομίας ολων των ´´ανθρωπων απεναντι του νομου και της πολιτείας !η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό κράτους εκκλησιας πρεπει να γίνει επιτελους !δεν ειμαστε πια χριστιανοταλιμπαν !οποιος θελει πιστεύει οπου θελει αλλα δεν μπορει να συγχέει την θρησκεια με τους νομους της πολιτείας !η ομοφυλοφιλια δεν ειναι επιλογη αποδεδειγμένο επιστημονικά !το 10 με 12% του πληθυσμού ειναι ομοφυλόφιλοι ειτε φανεροί ειτε κρυφοί λογω κοινωνικής υποκριτικής επιθετικής θεσης !ειναι καιρος να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας και να αποδοθεί δικαιοσυνη σε ολους !δεν πρεπει η πολιτεια να επηρεάζεται απο τις υποκριτικές επιταγές της ρατσιστικής και φασιστικής εκκλησιαστικής ιεραρατειας !κανεις δεν ζήτησε απο τις μαυρες καμπιες να συννεναισουν στις επιλογές των πολιτών !κανεις gay δεν τους ζήτησε γάμους στα μαγαζια τους ….ας περιοριστούν στους πιστούς τους κι ας αφήσουν την πολιτεια να κανει το έργο της!μεχρι τωρα οι gay επρεπε να πηγαινουν στο εξωτερικό να παντρεύονται ,να υιοθετούν η να κανουν παιδια με παρένθετη μητέρα και να ταλαιπωρούνται οικογενειακώς επειδη η χωρα μας ειναι υπό κατοχή του μαύρου ιερατείου !στην Αμερική εχουν μεγαλώσει χιλιαδες παιδια πολυ καλλιτερα σε gay οικογένειες απο οτι σε straight εδω και 30 χρονια …τα παιδια δεν επηρεάζονται απο την σεξουαλικοτητα κανενός ….γεννιούνται ειτε gay ειτε straight !αλοιως πως απο straight ´´γονεις βγαινουν gay παιδια?η ´´ιατρικη εχει πλέον αποφανθεί περι της εκ γενετής σεξουαλικοτητας !τα παιδια θελουν μονο Αγαπη και ΑΣΦΑΛΕΙΑ για να μεγαλωσουν σωστα ….δεν μπορει δυο ανθρωποι που ειναι ζευγάρι δέκα και είκοσι χρονια να μην μπορει να εχουν ´´δικαιωματα και υποχρεώσεις ο ενας στον αλλον !να μπαίνει ο ενας στο νοσοκομείο και να μην μπορει ο ανθρωπος του να εχει πρόσβαση σε γιατρούς και νοσηλεία ,να μην μπορει να τον κληρονομεί και να τον πετάνε εξω οι συγγενείς του αλλου παρα οτι τον ειχαν ξεχάσει οσο ζούσε ….και παρ´οτι τα ειχαν φτιάξει και αγορασει μαζι !να πληρώνουν κανονικα φόρους και να μην μπορει ο ενας να ασφαλίσει τον αλλον στο ταμειο του …!να εχει ο ενας παιδι και να μην μπορει να βάλει κηδεμόνα τον σύντροφο του για το παιδι που μεγαλωνουν μαζι ολόκληρη ζωή και οταν πεθάνει ο βιολογικός πατέρας το παιδι να μην μένει με τον αλλον γονιό και να το παίρνει ενας τυχάρπαστος συγγενης η καποιο ιδρυμα !!ειναι τρελλα και υποκρισία ολα αυτα !πρεπει να αλλάξουν !

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 22:48 | Thanasis Kordas

    κανενα δικαιωμα σε ομοφιλοφιλους ουτε κληρονομικο ουτε επιθετο παιδιων και να μην οιοθετουν παιδια ειτε βιολογικους ή μη γονεις

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 22:51 | Δημήτρης Λάσκος

    «Σε κάθε προηγμένο δυτικό κράτος αυτά τα θέμα τα έχουν εδώ και καιρό επιλυθεί». Για ποια προηγμένα δυτικά κράτη μιλάμε; Αυτά που σφάξανε την βόρεια Αφρική και συνεχίζουν να σφάζουν – με εμπροσθοφυλακή τον ISIS – τη Συρία; Τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη και τον πολιτισμένο δυτικό κόσμο που αιματοκύλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Ουκρανία και τώρα σηκώνει φράχτες για να μην εισέλθουν στα εδάφη τους οι πρόσφυγες που οι ίδιοι δημιούργησαν; Αυτούς που δημιούργησαν στη χώρα μας ανέργους, πείνα, φτώχεια και μας απειλούν να μας διώξουν από τα σπίτια μας; Αυτούς που νομιμοποιούν την παιδεραστία και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών;
    Τόσο ευρωπαίοι, τόσο δυτικοί, τόσο πολιτισμένοι, τόσο προηγμένοι ΔΕΝ θέλουμε να είμαστε. Ντροπιάζουμε την Ιστορία μας αποδεχόμενοι την ελεύθερη συμβίωση – με τις ευλογίες του κράτους – των ομοφύλων. Νομιμοποιούμε μια κατάσταση που αντίκειται στην ίδια τη φύση. Ακόμα και στο ζωϊκό βασίλειο η ομοφυλοφιλία είναι μια παροδική και ελεγχόμενη κατάσταση ικανοποίησης ενστίκτων, όχι μονιμότητα συζυγικής σχέσης.
    Μετατρέπουμε μια ψυχοπαθολογική ασθένεια σε Νόμο του Κράτους. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νομοσχεδίου, κι ας μην είμαστε πια και τόσο «πολιτισμένοι» όσο οι καλοί μας φίλοι και εταίροι… έλεος πια με την αρρώστια που παρουσιάζεται ως φυσιολογική κατάσταση!

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 22:57 | Ορέστης

    Με μεγάλη χαρά βλέπω επιτέλους ένα βήμα προς την ισότητα των πολιτών και τη κατάργηση των διακρίσεων. Για να είμαι ειλικρινής θα ήθελα να υπάρχει και η επιλογή του πολιτικού γάμου αλλά δεν θέλω να μεμψιμοιρώ γι’αυτό και σταματώ εδώ. Εύχομαι να φτάσει στην ολομέλεια και να υπερψηφιστεί.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 22:33 | θάνος

    έπρεπε να είχε ψηφιστεί εδώ και χρόνια και όχι να τρώμε καταδίκες από την ΕΕ για αυτό το θέμα. Προσωπικά δεν θα με χάλαγε να ίσχυε και το δικαίωμα του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια. Και το σύμφωνο συμβίωσης ίσως είναι λίγο εν τέλει, δεν παύει όμως να αποτελεί μια κάποια θετική κίνηση

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 22:22 | Αννα

    η ισότητα και η ισονομία, είναι δικαίωμα κάθε πολίτη και η πολιτεία υπεύθυνη να το εφαρμόσει θεσπίζοντας νόμους!
    το σύμφωνο συμβίωσης, όπως και ο πολιτικός γάμος μεταξύ ετερόφυλων και ομόφυλων ζευγαριών καθώς και το δικαίωμα υιοθέτησης τέκνων, πρέπει το συντομότερο να γίνει νόμος του κράτους και να προστεθεί στο Σύνταγμα!
    ο πολίτης έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις έναντι του κράτους, δεν είναι δυνατόν να ζητά το κράτος να είναι συνεπής μόνο στις υποχρεώσεις του, χωρίς να του δίνει το δικαίωμα στο αυτονόητο!
    σε ότι αφορά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, από την στιγμή που το Σύνταγμά μας αναφέρεται σε ανεξιθρησκεία, δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης.
    και τέλος τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, θα πρέπει να είναι μέλημα κάθε κυβέρνησης και ο σκοπός της, να προστατεύει τους πολίτες της από κάθε είδους προσβολή της ανθρώπινης υπόστασής τους!

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 22:43 | Εφη Μανωλοπούλου

    Οταν δύο ενήλικες έχουν επιλέξει να ζήσουν την ζωή τους μαζί έχουν το δικαίωμα να το πράξουν.Τώρα αν είναι του ιδίου φύλου δεν αφορά και δεν υπόκειται σε κανενός την κριτική.Δικαιούνται να το πράξουν,να είναι νόμιμη η σχέση τους,να έχουν κοινή περισυσία,να μπορούν εντέλει να έχουν κοινά κεκτημένα υλικά και ψυχικά.Των υπολοίπων απλά δεν τουςπέφτει λόγος.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 22:33 | Σταύρος Μητσιάδης

    Δεν συμφωνώ με την νομιμοποίηση της σχέσης μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μία πρόοδος. Θα δημιουργήσει περισσὀτερα προβλήματα απο αυτά που υποτίθεται πως λύνει.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 22:47 | Λυγερή

    Είναι επιτέλους καιρός να γίνει αυτό το βήμα στην Ελλάδα. Είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ας το δεχτούμε, ας καταρρίψουμε τις κοινωνικο-θρησκευτικές αντιλήψεις που ακόμα και σήμερα θέτουν φραγμούς στην ώριμη σκέψη και στην αποδοχή της διαφορετικότητας, και ας στηρίξουμε ουσιαστικά τη νομιμοποίηση της ελεύθερης επιλογής συντρόφου. Είναι δικαίωμα και χαρά κάθε ανθρώπου να βιώνει τη σιγουριά μιας σχέσης και να την επισημοποιεί όπως έκαστος επιθυμεί. Βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ας μην περιμένουμε άλλο.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 21:50 | Παναγιώτα Κ.

    Εφόσον δεν παρέχεται το δικαίωμα σύναψης πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, θα ήταν καλό τα δικά τους σύμφωνα συμβίωσης να παρέχουν περισσότερη προστασία από τα αντίστοιχα των ετεροφύλων. Το σύμφωνο συμβίωσης θα έπρεπε να παρέχει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα στα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, δεν μπορούν να συνάψουν γάμο.

    Επίσης, υπάρχουν πολλά ομόφυλα ζευγάρια, κυρίως γυναικών, όπου το ένα μέρος είναι βιολογικός γονέας, και το τέκνο αναθρέφεται από το ομόφυλο ζευγάρι. Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμη για την προστασία του αισθήματος οικογενειακής ασφάλειας του παιδιού, μία ρύθμιση που θα επέτρεπε την τεκνοθεσία του από το άλλο μέρος του ζευγαριού (ισχύει εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για τα ομόφυλα ζευγάρια) και μη βιολογικό γονέα του, καθώς σε περίπτωση θανάτου του βιολογικού γονέα, το παιδί θα αποχωριζόταν τον μη κρατικά αναγνωρισμένο γονιό του, γεγονός που θα είχε επιπτώσεις στον ψυχικό του κόσμο και θα το τραυμάτιζε.

    Σας ευχαριστώ.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 21:58 | Καπετάν Ματαπάς

    Αυτό έλειπε από την Ελλάδα για να συγκαταριθμηθεί στις προηγμένες χώρες; Το εν λόγω νομοσχέδιο θα αποτελέσει βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικογένειας, σε μια περίοδο που αυτή ούτως ή άλλως πλήττεται βάναυσα από μία σειρά άλλων προβλημάτων.
    Πόσο μεγάλη υποκρισία και διαστροφή; Από τη μια πλευρά, έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας, έχουμε μετατραπεί σε χώρα γερόντων, το ασφαλιστικό σύστημα έχει καταρρεύσει (απόρροια του δημογραφικού προβλήματος) και, από την άλλη, σχετικοποιώντας τα χρηστά ήθη και παραθεωρώντας τις παραδοσιακές αξίες του γένους μας, «νομιμοποιούμε» και «αναγνωρίζουμε» το «δικαίωμα» στη διαστροφή. Το δικαίωμα στην αυτοκαταστροφή οντολογικά είναι αυθύπαρκτο, όμως από πού εκπορεύεται η ανάγκη νομικής κατοχύρωσής του; Καλά τα νομικά εργαλεία, αλλά τέτοιου είδους νομοσχέδια πρέπει πρώτα να περνούν από ιατρική αξιολόγηση και να μαη αφήνονται στα χέρια στυγνών τεχνοκρατών.
    Αντ’ αυτού, προτείνεται η άμεση και γενναία ενίσχυση της παραδοσιακής οικογένειας, που εξασφαλίζει (αυτή και μόνον αυτή) την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών και τροφοδοτεί την κοινωνία με υγιείς πολίτες. Οι μελλοντικές γενιές θα μας κρίνουν αυστηρά.
    Τέλος, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία προέρχεται από την άρρωστη πνευματικά και πολιτισμικά Δύση, την δήθεν αναπτυγμένη Εσπερία, δεν μας προβληματίζει καθόλου;
    ΑΙΔΩΣ!

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 21:48 | Ζωή

    Ας ἀπαντήσουν ολοι οσοι θέλουν νά προωθήσουν αύτό τό νομοσχέδιο, πως θά γινόταν επ ἀρχης του κόσμου η διαιώνιση τοῦ ἀνθρώπου; Αφού γιά γίνει αύτή, ὁ Θεός δημιούργησε δύο διαφορετικά φύλλα (αρσεν και θήλυ) καί οχι ομοια. Την φυσική δημιουργία του Θεού πάμε νά την ανατρέψουμε και νά τήν αλλοιώσουμε καί αυτό δεν θά φέρει καλά αποτελέσματα στήν ανθρωπότητα.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 20:33 | Hλιάνα Ανθιου

    Πολυ σημαντικη απόφαση-σταθμος για την χώρα μας. Επιτέλους γίνεται η αρχή για την εξίσωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών αυτής της χώρας και την εναρμόνιση της νομοθεσίας της με τις υπόλοιπες πολιτισμένες χώρες του κόσμου.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 20:08 | Νικόλαος Γ.

    ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒ. ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ & ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ

    Ρατσισμός & μισαλλοδοξία, όροι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα της Νέας Τάξης.
    Ως Έλληνες έχουμε και το αισθητήριο και τον πολιτισμό για να διακρίνουμε τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία. Ρωτήστε τους Ποντίους αδελφούς να σας πουν ποιον αισθάνονται φασίστα και αρχιρατσιστή αυτές τις ημέρες, να πάρετε μία ιδέα.
    Δεν είμαστε χρυσαυγίτες, αλλά ούτε και χαϊβάνια, για να μας περιορίσετε τη σκέψη ή τον λόγο νομοθετώντας τη φίμωση.
    Από τον εξευτελισμό του προσώπου, στον ευτελισμό της οικογένειας και της πατρίδας. Δεν σταματάτε πουθενά, αν δε διαλυθεί το σύμπαν.
    Αφήσατε την Εκκλησία του Χριστού και οι μισοί γίνατε «ριζοσπαστικοί» και οι άλλοι μισοί εθνοπαγανιστές. Πάρτε τα πίσω όλα τα εκτρώματα νόμους και μάθετε να σέβεστε το ΟΧΙ του λαού.
    Όχι και πάλι όχι.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 20:11 | Φρατζέσκος Κωτσος

    Αν είναι να το κάνετε μισό , μην το κάνετε καθόλου …τελειώνετε μια μ αυτές τις προκαταλήψεις και με τους στρουθοκαμηλισμούς .. είναι υποχρεωμένο το κράτος να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες με τον ίδιο τροπο , ως ίσους άσχετα με το χρωμα η τον σεξουαλικο προσδιορισμό .. Άλλωστε όλοι το ίδιο φορολογούμαστε απ ότι ξέρω …επίσης αυτο δεν υπάρχει λόγος να μπει σε δημόσια διαβούλευση .. Δεν είναι θέμα δημοκρατίας , είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων … Ούτε είναι κάτι που σηκώνει συζητήσεις , είναι αυτονόητο … Όσο για την τεκνοθεσια , για ποιον λόγω να εξευρεθεί απο το νομοσχέδιο ; Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε με μπαμπά και μαμά , μεγαλώσαμε καλα ; Οι είμαστε όλοι καλοί άνθρωποι , και χωρίς ψυχολογικά …;

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 20:51 | Dorothy

    Αυτός ο νόμος μας χρειάζεται όσο ποτέ, και έχει διευθετηθεί σε όλες τις προηγμένες χώρας. Σε μια κοινωνία με κρίση σε όλους τους τομείς, τουλάχιστον ας κάνουμε ένα βήμα μπροστά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επόμενο βήμα απαραίτητα ο πολιτικός γάμος, ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από τις ληξιαρχικές πράξεις γάμου, και το ζήτημα της υιοθεσίας.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 20:05 | Κωνσταντίνος

    Δε λέω ακόμα «επιτέλους» γιατί δεν το είδα να ψηφίζεται από το Κοινοβούλιο. Διαβάζω μερικές μεσαιωνικές αντιλήψεις εδώ μέσα και δεν το πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που σκέφτονται έτσι τον 21ο αιώνα. Τι έλλειψη παιδείας…αν είναι δυνατόν! Καμία χώρα στην οποία υιοθετήθηκε το σύμφωνο συμβίωσης ή ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου δε διαλύθηκε και κανένας θεσμός δεν κατέρρευσε. Οι ετεροφυλόφιλοι άνθρωποι συνεχίζουν να παντρεύονται και να τεκνοποιούν εφόσον το επιθυμούν. Εδώ μιλάμε για ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ…Ας το έχουν υπόψη τους όσοι επικαλούνται το Χριστιανισμό και θέλουν να ονομάζονται καλοί άνθρωποι και καλοί Χριστιανοί. Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, θα πρέπει να περιλαμβάνει διατάξεις που να αναγνωρίζουν τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν ήδη καταρτιστεί στο εξωτερικό προκειμένου να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προβούν στις σχετικές μεταβολές στο Ληξιαρχείο όπου ανήκουν στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν κάποιος-α να είναι παντρεμένος-η ή να έχει υπογράψει με το σύντροφό του σύμφωνο στο εξωτερικό αλλά στις δημόσιες υπηρεσίες της Ελλάδας να εμφανίζεται ως «άγαμος-η» (γεγονός που θα του επέτρεπε να λάβει και πιστοποιητικό αγαμίας εφόσον το επιθυμούσε – δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο νομικό κενό!) Πρέπει η εξίσωση να αφορά σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης. Εξάλλου τα άτομα που τελούν σύμφωνα συμβίωσης ή γάμους στο εξωτερικό έχουν την υποχρέωση με βάση το αλλοδαπό δίκαιο να ενημερώσουν το ταχύτερο δυνατόν τις Αρχές του Κράτους από το οποίο προέρχονται (αναφέρομαι στους Έλληνες και στις Ελληνίδες που έχουν συνάψει τέτοια σύμφωνα στην αλλοδαπή) προκειμένου να ενημερωθούν τα προσωπικά τους στοιχεία και η οικογενειακή τους κατάσταση στο Ληξιαρχείο όπου ανήκουν στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν π.χ. κάποιος-α να είναι παντρεμένος-η με το σύντροφό του εδώ και 10 χρόνια στο εξωτερικό, να ζούνε μαζί, να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, κοινή δήλωση περιουσιακής κατάστασης, να υφίστανται την εφαρμογή ολόκληρου του Ασφαλιστικού Δικαίου, του Κληρονομικού Δικαίου, του Οικογενειακού Δικαίου, του Δικαίου της Ιθαγένειας κ.ό.κ. στις μεταξύ τους σχέσεις ενώ ταυτόχρονα στην Ελλάδα να εμφανίζονται ως «άγαμοι «(!) Τι θα συμβεί αν π.χ. ένας από τους δύο συζύγους/συντρόφους αποβιώσει και θελήσει να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από την ένωση όχι μόνο στην αλλοδαπή αλλά και στην Ελλάδα; Τα πιθανά θέματα που μπορούν να ανακύψουν είναι πολλά και απαιτείται σύγκλιση της ελληνικής νομοθεσίας με αυτές των υπόλοιπων, προηγμένων κρατών της Δύσης και αναγνώριση από την Ελλάδα των συμφώνων συμβίωσης ατόμων του ιδίου φύλου που έχουν καταρτιστεί στην αλλοδαπή, όπως ακριβώς και οι χώρες της αλλοδαπής αναγνωρίζουν τέτοιου είδους σύμφωνα άλλων χωρών κατά τον όρο της αμοιβαιότητας. Ελπίζω ότι η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής το έχει λάβει υπόψη της αυτό και της εύχομαι Καλή Επιτυχία!

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 20:11 | Οικονομίδης Δημήτρης

    ΥΓ:

    1.
    « Επιπλέον, είναι θέματα τα οποία η συντηρητική και ιδιαίτερα η ακροδεξιά παράταξη, θα χειριστεί με ανορθολογικό τρόπο, απευθυνόμενη αποκλειστικά και μόνον στο «συναίσθημα», στις «προαιώνιες βεβαιότητες» και θα επιδιώξει να κλείσουν τα αυτιά του κοινού της στην αναλυτική σκέψη, στο διάλογο.

    Θα επιδιώξει να προκαλέσει, επίσης, επιδερμικές και μονοδιάστατες συναισθηματικές αντιδράσεις από την άλλη πλευρά, την πλευρά της δημοκρατίας και των κινημάτων.

    Για όλα αυτά τα παραπάνω, συν τον επιπλέον λόγο, ότι η Αριστερά οφείλει να είναι φορέας δημοκρατικού και ανοιχτού διαλόγου, κριτικής σκέψης και ενός αρμονικού «μείγματος» ορθολογισμού και συναισθήματος, με αφετηριακό στοιχείο της το γεγονός ότι θέλει να πείσει κι όχι να μιλά με αυτονόητα, θα ζητούσα, λοιπόν, από τον αναγνώστη να ασχοληθεί με τις παρακάτω σκέψεις, και ιδιαίτερα με το μέρος για την υιοθεσία, με την υπομονή και τη νηφαλιότητα, που αξίζει και χρειάζεται.»

    2. Χωρισμός Εκκλησίας -Κράτους;;;

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 20:05 | Γιάννης Πανταζόπουλος

    Είναι απαραίτητο να θεσπιστεί ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το σύμφωνο συμβίωσης είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά παραμένει ημίμετρο. Τουλάχιστον είμαστε πιο κοντά στη Δύση, την οποία τόσο πολύ δοξάζουν μερικοί, αλλά όταν έρχεται η ώρα για τα κοινωνικά δικαιώματα θέλουν να παραμείνουμε Βαλκάνια.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 20:14 | Κωστής Τσιτσελίκης

    Ο νόμος είναι ασφαλώς στην ορθή κατεύθυνση, αναφορικά με το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι κρίμα που δεν κατοχύρωσε και τον γάμο, αφήνοντας πάλι εκκρεμότητες για διεκδικήσεις και συγκρούσεις.Ο νόμος, εισάγει εν τέλει διάκριση σε βάρος τρων ομοφυλόφιλων ως προς το δικαίωμα σύναψης γάμου.

  • 9 Νοεμβρίου 2015, 19:21 | ΙΩΑΝΝΑ

    Η κατοχύρωση του δικαιώματος του συμφώνου συμβίωσης είναι απαραίτητη σε ένα σύγχρονο ευρωπαικό κράτος. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα λίγα κράτη που δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει κανένα απολύτως δικαίωμα στους ανθρώπους αυτούς. Καλό θα ήταν να τεθεί άμεσα προς ψήφιση γιατί η χώρα δεν μπορεί να καταπατά τις ευρωπαικές συνθήκες αναφορικά με το σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου και παράλληλα να της επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα για την παραβίαση αυτή. Είναι καιρός το κράτος να αποδείξει έμπρακτα ότι η ελευθερία έκφρασης και ο σεβασμός στην προσωπικότητα είναι κατοχυρωμένα δικαιώματα.