ΑΡΘΡΟ 12 Διατήρηση λειτουργίας υφιστάμενων, καθώς και αδειοδότηση νέων πρατηρίων υγρών καυσίμων και σταθμών αυτοκινήτων με αντλίες υγρών καυσίμων σε ισόγεια κτιρίων με ορόφους

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 11 του Ν. 3897/2010 (Α’ 208) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Τα υφιστάμενα πρατήρια υγρών καυσίμων ή οι σταθμοί αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης εξοπλισμένοι με αντλίες υγρών καυσίμων που λειτουργούν στα ισόγεια κτιρίων με ορόφους, στους οποίους στεγάζονται όσες χρήσεις αναφέρονται στο άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 2801/2000 (Α’ 46), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά που λειτουργούν σε ισόγεια κτιρίων όπου άνωθεν αυτών στεγάζονται χρήσεις γραφείων και ξενοδοχείων, δύνανται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους επ’ αορίστου μετά την 10η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον:
i) υλοποιήσουν μέχρι και την 10η Δεκεμβρίου 2017, την εφαρμογή και εγκατάσταση ειδικών μέτρων και συσκευών, για την ενίσχυση της ασφαλούς λειτουργίας τους και την ελαχιστοποίηση των τυχόν κινδύνων που απορρέουν από τη λειτουργία τους, σύμφωνα με τις κατωτέρω υποδείξεις α1 έως και α6:
α1) Εγκατάσταση και ορθή λειτουργία συστήματος ανάκτησης ατμών stage II, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. οικ. 21523/763/2012 Κ.Υ.Α. (Β’ 1439), όπως ισχύει.
α2) Εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ανίχνευσης υδρογονανθράκων σε θέσεις που θα καθοριστούν σε σχετική, υποχρεωτικώς υποβληθείσα, μελέτη από τον κατά τον νόμο αρμόδιο μηχανικό ο οποίος φέρει και την ευθύνη της σύνταξης αυτής, το οποίο πρέπει να εγκατασταθεί τουλάχιστον στις εξής περιοχές του πρατηρίου ή του σταθμού με αντλίες υγρών καυσίμων: i) στον ισόγειο χώρο του, ii) εντός των φρεατίων των αντλιών – διανομέων υγρών καυσίμων, iii) στον χώρο των δεξαμενών προϊόντων, iv) στον χώρο στάθμευσης του βυτιοφόρου κατά τον ανεφοδιασμό του πρατηρίου ή του σταθμού και, v) σε δύο τουλάχιστον σημεία των υπογείων χώρων του πρατηρίου ή του σταθμού, εφόσον το πρατήριο ή ο σταθμός διαθέτει υπόγειους χώρους.
Σε περίπτωση ανίχνευσης υδρογονανθράκων στις παραπάνω περιπτώσεις, πραγματοποιούνται με αυτόματη διαδικασία τα εξής:
i) Διακόπτεται η τροφοδοσία ηλεκτρικής ισχύος στον χώρο των αντλιών και των διανομέων υγρών καυσίμων (emergency shut down).
ii) Ενεργοποιείται το δίκτυο σύστημα συναγερμού.
iii) Ενεργοποιείται το σύστημα αυτόματης κατάσβεσης.
Οι ανιχνευτές του ανωτέρω συστήματος είναι αντιεκρηκτικού τύπου σύμφωνα με τα πρότυπα EN60079-29-1 και 2, τοποθετούνται και ελέγχονται ως προς την ορθή λειτουργία τους με ευθύνη του εκμεταλλευτή και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και του προτύπου, τηρώντας παράλληλα και αρχείο για την διαδικασία και για τα αποτελέσματα του εν λόγω ελέγχου, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο πρατήριο ή στον σταθμό, προκειμένου να είναι διαθέσιμο σε κάθε τυχόν έλεγχο. Επιπροσθέτως μετά από κάθε ετήσιο έλεγχο, πρέπει να υποβάλλεται στην οικεία περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών υπεύθυνη δήλωση του διενεργούντος τον έλεγχο, με την οποία βεβαιώνονται τα αποτελέσματα ελέγχου και η ορθή λειτουργία του συστήματος ανίχνευσης.
α3)Σύνταξη Μελέτης και σχεδιαγράμματος ΑΤΕΧ από αρμόδιο μηχανικό για όλη την έκταση του πρατηρίου ή του σταθμού με αντλίες υγρών καυσίμων.
Στην μελέτη ΑΤΕΧ αναφέρονται κατ΄ ελάχιστον, τα Ευρωπαϊκά πρότυπα που λήφθηκαν υπόψη για την αντιεκρηκτική προστασία, οι προτεινόμενοι τρόποι ηλεκτρολογικών αντιεκρηκτικών συνδέσεων, οι οδεύσεις των καλωδίων και των σωληνώσεων. Οι αντιεκρηκτικές περιοχές περιορίζονται εντός του οικοπέδου ή γηπέδου του πρατηρίου ή του σταθμού . Ειδικότερα, εντός των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες αντιεκρηκτικότητας, δεν πρέπει να υφίσταται επιπλέον καύσιμη ύλη εκτός του καυσίμου το οποίο προορίζεται για την λιανική διάθεση και διακίνησή του από το πρατήριο ή τον σταθμό αυτοκινήτων.
Στο σχεδιάγραμμα ΑΤΕΧ πρέπει να αποτυπώνεται η προτεινόμενη θέση του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, ο αναλυτικός τύπος της αντιεκρηκτικής προστασίας του, πλήρης λίστα του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού του πρατηρίου ή του σταθμού, καθώς και οι ζώνες αντιεκρηκτικής προστασίας. Πρέπει επίσης να τεκμηριώνεται η καταλληλότητα της προστασίας του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, ανάλογα με την θέση του στο ανωτέρω σχεδιάγραμμα των ζωνών αντιεκρηκτικής προστασίας.
α4) Πιστοποιητικά συμμόρφωσης:
i) Για τις μεταλλικές δεξαμενές σύμφωνα με το πρότυπο EN 12285 ή άλλο αντίστοιχο.
ii) Για τις πλαστικές δεξαμενές σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ BS 13121-3 ή BS 4994, ή άλλα αντίστοιχα.
iii) Για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις:
α) Κανονισμός Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων ΗD 384, όπως ισχύει και,
β) συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2014/34/ΕΕ και 1999/92/ΕΚ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στην Ελληνική νομοθεσία με την υπ’ αριθμ. Οικ. 52019/ΔΤΒΝ 1152/18-5-2016 απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (Β’ 1426) και το Π.Δ. 42/2003 (Α’ 44) αντίστοιχα, καθώς και την τελευταία έκδοση των Ευρωπαϊκών πρότυπων που έχουν εναρμονιστεί από το Εθνικό Οργανισμό Τυποποίησης ΕΛΟΤ ΕΝ 60079.01, ΕΛΟΤ ΕΝ 60079.10 και ΕΛΟΤ ΕΝ 60079.14, ή άλλα αντίστοιχα.
iv) Για τις σωληνογραμμές υγρών καυσίμων απαιτείται έλεγχος υδραυλικής δοκιμής σύμφωνα με τα ισχύοντα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα κανονισμούς και πρακτικές και η έκδοση σχετικού πιστοποιητικού υδραυλικής δοκιμασίας.
v) Σε περίπτωση που στο πρατήριο ή στον σταθμό αυτοκινήτων υφίσταται εξοπλισμός, επιπλέον του ελαχίστου απαραίτητου που αναφέρεται στην παρούσα (π.χ. αεροφυλάκια, ανυψωτικά κ.τ.λ.), απαιτείται να υποβληθούν και τα απαιτούμενα Πιστοποιητικά συμμόρφωσης για τον εν λόγο εξοπλισμό, σύμφωνα με τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα και Κανονισμούς.
α5) Έκδοση νέου Πιστοποιητικού πυροπροστασίας, το οποίο θα ανανεώνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις κάθε 36 μήνες.
α6) Εγκατάσταση διάταξης αυτόματου ελέγχου ορθής λειτουργίας συστήματος ανάκτησης ατμών stage I.
Η διάταξη αυτή αποτελεί ένα μόνιμα εγκατεστημένο σύστημα μανδάλωσης (interlock) και περιλαμβάνει τηλεχειριζόμενες βάνες αποκοπής καυσίμου που εγκαθίστανται σε όλα τα στόμια πλήρωσης των δεξαμενών αποθήκευσης βενζινών, οι οποίες επιτρέπουν την τροφοδοσία υγρού καυσίμου στις δεξαμενές, μόνο εφόσον ελέγχονται για όλο το διάστημα της παραλαβής καυσίμου τα εξής, α) η ορθή σύνδεση του ελαστικού βραχίονα επιστροφής των ατμών βενζινών του βυτιοφόρου με τον σωλήνα συλλογής και επιστροφής των ατμών βενζίνης του πρατηρίου, καθώς και β) η ορθή σύνδεση της διάταξης γείωσης του βυτιοφόρου με το σύστημα γείωσης του πρατηρίου.
Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί στην ανωτέρω διάταξη μανδάλωσης, καθώς και η συνδεσμολογία του, είναι κατάλληλου αντιεκρηκτικού τύπου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ATEX, καθώς και το σχεδιάγραμμα σωληνώσεων και οργάνων της εγκατεστημένης διάταξης, κατατίθενται μαζί με τα υπόλοιπα πιστοποιητικά επισυναπτόμενα στην αίτηση του ενδιαφερομένου.
Επιπροσθέτως, για τις υδραυλικές, μηχανολογικές και τις ηλεκτρολογικές εργασίες απαιτείται οι τεχνίτες που θα εκτελέσουν τις εργασίες να διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες άσκησης επαγγέλματος ή βεβαιώσεις έναρξης επαγγέλματος, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ή όπου δεν υφίσταται Εθνική νομοθεσία για τα απαιτούμενα επαγγέλματα, σχετική Πιστοποίηση σύμφωνα με Ευρωπαϊκά πρότυπα και κανονιστικές διατάξεις.
Όταν ολοκληρωθούν οι ανωτέρω εργασίες και εκδοθούν τα ανωτέρω πιστοποιητικά, κατατίθενται στην αρμόδια οικεία περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών τα εξής:
α) Αίτηση, του ενδιαφερομένου φυσικού προσώπου, μέχρι και την 10η Δεκεμβρίου 2017. Στη περίπτωση ενδιαφερομένου νομικού προσώπου, υποβάλλεται αίτηση του νόμιμου εκπρόσωπου αυτού, συνοδευόμενη από τα αντίστοιχα κατά περίπτωση νομιμοποιητικά έγγραφα. Αίτηση μετά το πέρας της ανωτέρω ημερομηνίας θεωρείται εκπρόθεσμη και δεν εξετάζεται για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.
β)Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, του μελετητή των εγκαταστάσεων, του πρατηρίου ή του σταθμού, Μηχανικού Π.Ε. ή του Μηχανικού Τ.Ε., στην οποία δηλώνονται τα εξής:
i) Η μελέτη και το σχεδιάγραμμα ΑΤΕΧ, εφαρμόστηκαν πλήρως. Επισυνάπτεται το «κατασκευαστικό» (as built) σχεδιάγραμμα αντιεκρηκτικής προστασίας.
ii) Υφίσταται πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης για το σύνολο του εξοπλισμού του πρατηρίου ή του σταθμού, το οποίο ελέγχθηκε ως προς την ορθή εφαρμογή του.
iii) Υφίσταται εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου, που έχει συνταχθεί από τον Τεχνικό Ασφάλειας με στοιχεία………………..και ακολουθήθηκε κατά την φάση εκτέλεσης των εργασιών προσαρμογής του πρατηρίου ή του σταθμού.
iv) Το δίκτυο σωληνώσεων ανάκτησης των ατμών υδρογονανθράκων προς το βυτιοφόρο, καθώς και η διάταξη ορθής λειτουργίας συστήματος ανάκτησης ατμών stage I, ελέγχθηκαν ως προς την λειτουργικότητα – αποτελεσματικότητά τους, τυχόν διαρροές, καθώς και την ικανότητα του να μεταφέρει τους ατμούς στο βυτιοφόρο. Η πίεση που μετρήθηκε στο σωλήνα των ατμών λίγο πριν το βυτιοφόρο είναι η εξής:
v) Το ασφαλιστικό του δικτύου εξαερώσεως των δεξαμενών ελέγχθηκε ότι ανοίγει σε υποπίεση 2 έως 6 mbar και υπερπίεση 35mbar.
vi) Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ορθά όλος ο εξοπλισμός που προβλέπεται για την φάση ανάκτησης ατμών stage II.
vii) Έχουν συγκεντρωθεί όλα τα Πιστοποιητικά, οι βεβαιώσεις και τα λοιπά έγγραφα που απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία, από τα οποία τεκμαίρεται η συμμόρφωση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του πρατηρίου προς τις απαιτήσεις των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών κανονισμών και προτύπων, αντίγραφα των οποίων διατηρούνται και στον τεχνικό φάκελο ποιότητας που υφίσταται στο πρατήριο ή στον σταθμό και υποβάλλονται με την παρούσα Υπεύθυνη Δήλωση.
γ) Το «κατασκευαστικό» (as built), σχεδιάγραμμα ΑΤΕΧ.
δ) Πιστοποιητικό πυροπροστασίας σε ισχύ.
ε) Πιστοποιητικά συμμόρφωσης σε ισχύ του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του πρατηρίου ή του σταθμού, από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εθνικών και ευρωπαϊκών προτύπων και κανονισμών.
στ) Πιστοποιητικό υδραυλικής δοκιμασίας όλων των σωληνώσεων καυσίμων.
ζ) Πιστοποιητικά ATEX όλου του εξοπλισμού (αντλία, διανομέας, στυπιοθλήπτης, φλογοπαγίδες κ.λ.π.).
Η αδειοδοτούσα Αρχή εντός τριάντα (30) εργασίμων ημερών προβαίνει στην προβλεπόμενη εξέταση των δικαιολογητικών. Εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, εκδίδει νέα άδεια λειτουργίας, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, αορίστου χρονικής ισχύος, αναφορικά για το πρατήριο, καθώς και για τις εγκαταστάσεις λιανικής διάθεσης υγρών καυσίμων, στη περίπτωση σταθμού αυτοκινήτων με αντλίες υγρών καυσίμων. Εφόσον δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, η ανωτέρω Υπηρεσία αφαιρεί την υφιστάμενη άδεια λειτουργίας του πρατηρίου ή του σταθμού αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης με αντλίες υγρών καυσίμων και χορηγεί άδεια λειτουργίας, δεκαετούς ισχύος, σταθμού αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης άνευ αντλιών υγρών καυσίμων και ακολουθείται η διαδικασία της σφράγισης των εγκαταστάσεων του, ενημερώνοντας εγγράφως τον ενδιαφερόμενο, γνωστοποιώντας του και τους σχετικούς λόγους, αναλυτικά για κάθε έλλειψη ή απόρριψη του καθενός από τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά.
Εντός του διαστήματος των τριάντα ημερών, και σε περίπτωση επανυποβολής, έπειτα από σχετική έγγραφη ειδοποίηση της Υπηρεσίας η άδεια λειτουργίας εκδίδεται εντός διαστήματος δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία επανυποβολής.
Στην περίπτωση που το διάστημα των τριάντα (30) εργασίμων ημερών, παρέλθει, χωρίς η αδειοδοτούσα Υπηρεσία να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, ο ενδιαφερόμενος θεωρείται ότι λειτουργεί νομίμως την επιχείρηση του πρατηρίου ή του σταθμού με αντλίες υγρών καυσίμων, χωρίς κανένα πρόσθετο περιορισμό. Επίσης, ο ενδιαφερόμενος, στη περίπτωση της ανωτέρω σιωπηρής έγκρισης, δύναται να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την αδειοδοτούσα Υπηρεσία, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 10 του ν. 3230/2004 (ΦΕΚ 44/Α’/11-2-2004).
Στη περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση του ενδιαφερομένου μέχρι και την 10η Δεκεμβρίου 2017, το υφιστάμενο πρατήριο υγρών καυσίμων, ή ο σταθμός με αντλίες υγρών καυσίμων, του άρθρου 4 του ν. 2801/2000, όπως ισχύει, παύει να λειτουργεί.
Επιπλέον, επιτρέπεται και η αδειοδότηση νέων πρατηρίων υγρών καυσίμων ή νέων σταθμών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης εξοπλισμένων με αντλίες υγρών καυσίμων, σε ισόγεια κτιρίων με ορόφους, στους οποίους στεγάζονται όσες χρήσεις αναφέρονται στο άρθρο 4 του ν. 2801/2000 (Α’ 46), στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αυτά που λειτουργούν σε ισόγεια κτιρίων όπου άνωθεν αυτών στεγάζονται οι χρήσεις γραφείων και ξενοδοχείων, εφόσον για την αδειοδότηση των παραπάνω εγκαταστάσεων υποβληθούν στην αρμόδια Υπηρεσία, τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, με τη προσθήκη των ανωτέρω ειδικών πρόσθετων μέτρων της παρούσας, καθώς και των μέτρων του άρθρου 4 του ν. 2801/2000, όπως ισχύει.

  • 30 Οκτωβρίου 2016, 13:28 | ΕΕΤΕΜ

    Στο άρθρο 12 περιγράφονται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου υπάρξει η διατήρηση λειτουργίας υφιστάμενων, αλλά και η αδειοδότηση νέων πρατηρίων υγρών καυσίμων και σταθμών αυτοκινήτων με αντλίες υγρών καυσίμων σε ισόγεια κτιρίων με ορόφους.
    Ανάμεσα σε αυτές είναι και η μελέτη για την εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ανίχνευσης υδρογονανθράκων όπως επίσης και μελέτη ΑΤΕΧ, υπογεγραμμένες από τον «αρμόδιο Μηχανικό»

    Προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις που ενδεχομένως οδηγήσουν σε αδικαιολόγητους αποκλεισμούς, θεωρούμε ότι όπου στο κείμενο του άρθρου αναφέρεται η φράση «από τον αρμόδιο Μηχανικό», πρέπει να προστεθεί η φράση «ΠΕ ή ΤΕ».
    Άλλωστε η διατύπωση αυτή χρησιμοποιείται σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθρο 11, παρ. β1 και β2).

    Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προτείνουμε την τροποποίηση των συγκεκριμένων διατάξεων του άρθρου 12 ως εξής:

    «α2) Εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ανίχνευσης υδρογονανθράκων σε θέσεις που θα καθοριστούν σε σχετική, υποχρεωτικώς υποβληθείσα, μελέτη από τον κατά τον νόμο αρμόδιο μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ ο οποίος φέρει και την ευθύνη της σύνταξης αυτής, το οποίο πρέπει να εγκατασταθεί τουλάχιστον στις εξής περιοχές του πρατηρίου ή του σταθμού με αντλίες υγρών καυσίμων:….

    α3) Σύνταξη Μελέτης και σχεδιαγράμματος ΑΤΕΧ από αρμόδιο μηχανικό ΠΕ ή ΤΕ για όλη την έκταση του πρατηρίου ή του σταθμού με αντλίες υγρών καυσίμων….»

  • 30 Οκτωβρίου 2016, 12:50 | Γίαννης Παπαδόπουλος

    Στο ίδιο πλαίσιο θεωρώ ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα με την λήψη των μέτρων ασφαλείας τα οποία αναφέρονται και για την συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων πρατηρίων υγρών καυσίμων και σταθμών αυτοκινήτων εξοπλισμένων με αντλίες καθώς και για την ίδρυση νέων τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από το πλησιέστερο σημείο του κτιρίου εκκλησιών, νοσοκομείων, κλινικών, ασύλων ανιάτων, γηροκομείων, οίκων ευγηρίας και γενικότερα κτιρίων υγείας και πρόνοιας, όπως αυτά ταξινομούνται σύμφωνα με το άρθρο 3 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (υ.α. 3046/304/1989 Δ΄ 59/3.2.1989) και εκπαιδευτηρίων, ανεξαρτήτως αριθμού ατόμων, καθώς και κτιρίων ξενοδοχείων, γραφείων, καταστημάτων και χώρων συνάθροισης κοινού, των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνά τα πενήντα (50) άτομα και για τα οποία δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της ΚΥΑ 46884/342 (ΦΕΚ 2927/Β/2012).
    Στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει η εξής αντιφατική κατάσταση : θα επιτρέπεται η λειτουργία πρατηρίου, άνωθεν του οποίου υπάρχει π.χ. πολυκατάστημα αλλά δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία πρατηρίου στην περίπτωση ύπαρξης πολυκαταστήματος με πληθυσμό άνω των 50 ατόμων, σε οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από το οικόπεδο του πρατηρίου και ενώ μεσολαβεί δρόμος, όταν η απόσταση αυτού από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του πρατηρίου είναι μικρότερη από 30 μέτρα.

  • 30 Οκτωβρίου 2016, 11:44 | Αναστασια Βολιωτου Πρατγριουχος

    Καλησπέρα,
    Είμαι πρατηριούχος όπου το πρατήριο μου στεγάζεται στο ισόγειο οικοδομής.
    Τις τελευταίες μέρες είμαι σε αναζήτηση προσφορών από εταιρείες με πυροσβεστικά είδη και κατασκευαστικές εταιρείες σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστεί να πάρω για την επιχείρηση μου. Καταλήγω ότι το κόστος όλης αυτής της εγκατάστασης φτάνει στις 10.000€. Τα λεφτά είναι αρκετά αν αναλογιστεί κανείς τα καθημερινά έξοδα που έχουμε μόνο για να μπορεί να λειτουργεί η επιχείρηση μας. Εγώ από πλευράς μου θα το δώ σαν μια επένδυση για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει.

  • 30 Οκτωβρίου 2016, 11:31 | Αναστάσης Χατζόπουλος

    Θα ηθελα αρχικά να εκφράσω την έκπληξη μου γι’ αυτο το νομοσχέδιο!

    Διατηρώ πρατήριο κάτω απο οικοδομή και είχα σχεδίων δεχτεί οτι άλλο ένα χρόνο εχει η επιχείρηση μου ζωή!
    Το μεγάλο μου άγχος ειναι οτι έβαλα και το μικρο μου γιο στη δουλεια και τη θα έκανα γι’ αυτον οταν μου το είπε ενας συνάδελφος ηθελα να βεβαιωθώ οτι ειναι πραγματικότητα!

    Πολυ δε το προσωπικό μου που με κάποιους απ’ αυτούς δουλεύουμε πάνω απο 15 χρονια!
    Ειναι ένα αναπάντεχο δωρο που μας δίνεται απ’ αυτο το νομοσχέδιο!
    Απ’ οτι έψαξα το κόστος δεν ειναι αρκετό σχεδόν 11000€ για το μαγαζί μου αλλα οχι και μικρο!
    Δεν ξέρω τον τροπο που θα βρω τα χρηματα αλλα θα το κανω!

    Ευχαριστω πολυ για την ευκαιρία που μου δίνεται!

  • 30 Οκτωβρίου 2016, 01:33 | αγγέλα κοτούλα

    Γεια σας κι απο εμένα. Έμαθα από´συναδέλφους μου ότι αυτά´όλα θα μου κοστίσουν χονδρικά´10.000. Αγχώθηκα στην αρχή´γιατί´δύσκολα τα βγάζω πέρα (τον τελέύταίό´καιρό´όλο δίνω). Μετά´όμως σκέφτηκα ότι αν αυτό´θα κρατήσει το πρατήριό´μου ανοιχτό´και δεν θα έχω κάθε μέρα τον φόβο ότι μπορεί´να με κλείσουν, θα την κάνω την προσπάθεια και θα τα δώσω πάλι τα λεφτά. Πρέπει να σκεφτώ´και τις οικογένειες του προσωπικού´μου. Τόσα χρόνια δουλεύόύν για μένα, τώρα θα τπυς πετάξω στο δρόμο και θα μείνουν οι οικογένειές τους χωρίς εισόδημα;
    Έχουν δίκιο και οι κάτοικοι των οικοδομών που ζητάνε προστασίά. Και εγώ´στη θέση τους το ίδιο θα έκανα. Κί´έμείς οι πρατηριούχοι δεν θέλουμε μήπως να είμαστε ασφαλείς;
    Το καλύτερο θα είναι βέβαια να μας βοηθήσει και λίγο το κράτος με αυτά´τα έξοδα με κάποιες επιδοτήσεις. Δύσκολο το βλέπω αλλά´άς το σκεφτεί´λίγο το υπουργείο.

    Αγγέλα Κοτούλα
    Πρατηριούχος

  • 29 Οκτωβρίου 2016, 22:21 | Πέτρος Αργυροπούλος

    Κε Υπουργέ καλησπέρα!

    Το νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση!
    Αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για 1800 πρατήρια πάνω απο 8000 άτομα προσωπικό και επιπλέων εμάς τα «αφεντικά» τρομάρα μας το ότι δίνετε διέξοδος ώστε έως τις 10/12/2017 να εγκαταστήσουμε των εξοπλισμό και να πάρουμε νέες άδειες λειτουργία υπάρχει και χρόνος και διάθεση!

    Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να διαφοροποιήθω και να πω ότι:
    α) Χρειάζεται χρηματοδοτικό εργαλείο! Το πλήθος των Πρατηριων δεν έχει τα 8 τα 10 χιλιάρικα να δώσει για να κρατησει το μαγαζί του! Δεν πρέπει να είναι μεσα απο κρατικό προοιπολλογισμο αλλά ΕΣΠΑ με αναδρομική ισχύ και απόδοση των χρημάτων με φοροαπαλλαγές το ΦΠΑ & το Φόρο να συμψηφίσουμε έχουμε πάρει τα λεφτά μας! Έτσι και τις υποχρεώσεις μας θα πληρώνουμε και δεν θα κλείσουμε με βία!
    β) Τα μεγάλα τραστ των κατασκευαστικών τρίβουν τα χέρια τους όπως και στο εισροών εκροών που ο εξοπλισμός ο ίδιος που μου βάλανε αν τον έκανα εισαγωγή απο Αγγλία θα κόστιζε λίγο πάνω απο 2000€ εγώ πλήρωσα τον εγκατάσταση 9700€ + ΦΠΑ! Σήμερα για να αλλάξεις εγκαταστατη δίνεις απο 500€ έως 700€ + ΦΠΑ με το προγραμμα στη τιμή! Θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί γιατί εταιρείες πετρελαίου αυτό κάνουν και τα περνούν στο κόστος! Έρχονται οι κατασκευαστές και βγάζουν τα λεφτά τους 3 & 4 φορές επάνω απο την τιμή του προϊόντος στα πρατήρια των ιδιωτών! Έτσι με πρόσχημα τη νομοθεσία και την προθεσμία αυτής πληρώνουμε με το αίμα μας ότι αποφασίσουν!

    Κε Υπουργέ μη βάψετε με το αίμα μας τα χέρια σας όπως έκαναν οι προηγούμενοι υπουργοί στο εισροών εκροών! Ξέρω ότι δεν θα το κάνετε όμως για να έχει αποτέλεσμα αυτό μην αφήσετε ανεξέλεγκτη την αγορά δώστε προδιαγραφές και κάντε ανοιχτούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμός για τα υλικά αυτού του προϊόντος! Δεν μπορεί και δεν πρεπει κάτι που κάνει πχ 8 οι Εργολάβοι Πρατηριων να στο πουλάνε 25!

    Κε Υπουργέ ευχαριστώ και πάλι για το βήμα!
    Βοηθειστε μας! Θελουμε να μείνουμε! Δώστε μας τα μέσα!

  • 29 Οκτωβρίου 2016, 22:51 | ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η ύπαρξη πρατήριων καυσίμων στο ισόγειο κτιρίων και μάλιστα σε περιοχές με συνεχή δόμηση δημιουργούν προβλήματα τα οποία σχετίζονται
    1) με την ασφάλεια
    2) με την ηχορύπανση
    3) με την υγεία των γειτόνων και μάλιστα σε 24ωρη βάση.
    Τα πρώτα δύο θεωρητικά αντιμετωπίζονται. Λέω θεωρητικά γιατί κανόνες και νόμοι υπάρχουν, αλλά ούτε εφαρμόζονται ούτε υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες να μπορούν να ελέγξουν αν τηρούνται, έστω και μετά από καταγγελίες .
    Το τρίτο και πιο σημαντικό ίσως , έχει να κάνει με τους ατμούς των καυσίμων οι οποίοι στο σύνολο τους αποτελούνται από καρκινογόνες ( και όχι μόνο ) ενώσεις για τον άνθρωπο. Οι ατμοί επειδή διαχέονται ελεύθερα στον αέρα δεν μπορεί κάνεις να τους σταματήσει. Το Stage I και II μειώνουν το πρόβλημα χωρίς να το επιλύουν , με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα συστήματα κατ αρχάς τα χρησιμοποιούν και κατά δεύτερων τα χρησιμοποιούν σωστά( ούτε το ένα συνήθως γίνεται, ούτε το άλλο).
    Συνοψίζοντας , η ύπαρξη τέτοιων καταστημάτων σε μια περιοχή, μόνο προβλήματα δημιουργεί και συντελεί καθοριστικά στην υποβάθμιση της και στην υποβάθμιση της ζωής και της υγείας των κατοίκων της γενικότερα. Και όλα αυτά για να παραμείνουν εν λειτουργία πρατήρια τα οποία έχουν ειδοποιηθεί για τον νόμο εδώ και μια 7ετία. Βρισκόμαστε σε μια Ευρώπη η οποία στο σύνολό της δίνει όλο και περισσότερα κίνητρα για ηλεκτροκίνηση και εμείς στον αντίποδα δίνουμε το δικαίωμα να ανοίξουν κάτω από τα σπίτια μας καινούργια σημεία μόλυνσης του αέρα που αναπνέουμε.
    Αν για κάποιο λόγο ,τον οποίο δεν κατανοώ, πρέπει να παραμείνουν τα πρατήρια αυτά σε λειτουργία τότε οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πρέπει να λειτουργούν κατά την γνώμη μου είναι οι εξής :
    1) Οπωσδήποτε εγκατάσταση και λειτουργιά συστημάτων stage I και II
    2) Συγκεκριμένη και γνωστή υπηρεσία η οποία να ασχολείται με τον έλεγχο αυτών των πρατηρίων.
    3) Οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων οι οποίες δεν συμμορφώνονται.
    4) Όχι στην 7ήμερη και 24ώρη λειτουργία τους ( να μπορούμε κάποιες στιγμές να ανοίξουμε τα παράθυρα των σπιτιών μας).
    Θεωρώντας πως το μέγιστο καθήκον ενός πολιτικού αλλά και ενός πολίτη είναι το δημόσιο συμφέρον και μάλιστα αυτό το οποίο σχετίζεται με την υγεία, εύχομαι έστω και την τελευταία στιγμή να μην νομοθετηθεί το άρθρο αυτό.

  • Δεν γίνεται αναφορά στην διαδικασία που θα τηρείται για την έγκριση των εργασιών προσαρμογής. Θα ήταν σκόπιμο να τηρείται η διαδικασία έγκρισης σχεδιαγραμμάτων ή της άδειας λειτουργίας με ταυτόχρονη έγκριση σχεδιαγραμμάτων.
    ————————————————————–

    α4) Πιστοποιητικά συμμόρφωσης:
    i) Για τις μεταλλικές δεξαμενές σύμφωνα με το πρότυπο EN 12285 ή άλλο αντίστοιχο.

    Το πρότυπο αφορά την κατασκευή νέων δ/ξ.
    Για να γίνει η συμμόρφωση των υφιστάμενων δ/ξ, πως θα γίνει παχυμέτρηση, έλεγχος συγκολλήσεων και έλεγχος βαφής σε θαμμένη δεξαμενή ? (κάποιοι από τους ελέγχους)
    ————————————————————–

    β)Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, του μελετητή των εγκαταστάσεων, του πρατηρίου ή του σταθμού, Μηχανικού Π.Ε. ή του Μηχανικού Τ.Ε., στην οποία δηλώνονται τα εξής:

    Αφού δηλώνει ότι έχουν γίνει εργασίες με το σωστό τρόπο, πρόκειται για επιβλέποντα και όχι μόνο μελετητή. Θεωρητικά μπορούν να είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα. Πχ ο μελετητής από τον πρατηριούχου και ο επιβλέπων από τον εργολάβο. Δυνητικά κάθε εργολάβος που εμπλέκεται αφού θα έχει όλους τους αδειοδοτημένους – πιστοποιημένους τεχνίτες κλπ καθώς και επιβλέποντα δικό του θα μπορεί να διαβάσει τη μελέτη και να βεβαιώσει την καλή και σύμφωνη με τη μελέτη κατασκευή.
    —————————————————————

    iii) Υφίσταται εκτίμηση Επαγγελματικού Κινδύνου, που έχει συνταχθεί από τον Τεχνικό Ασφάλειας με στοιχεία………………..και ακολουθήθηκε κατά την φάση εκτέλεσης των εργασιών προσαρμογής του πρατηρίου ή του σταθμού.

    Πρόκειται για την Γραπτή Εκτίμηση Επαγ. Κινδύνου κατά την ομαλή λειτουργία του πρατηρίου ή για τη Γ.Ε.Ε.Κ. του έργου για τις εργασίες προσαρμογής ?
    Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει απαίτηση Τ.Α. ( πρατηριούχος μόνος χωρίς προσωπικό ) ?

    Αν πρόκειται για την ΓΕΕΚ του έργου είναι θέμα επιθεώρησης εργασίας.
    Πχ μπορεί να υπάρχουν στο πρατήριο 15 διαφορετικοί Τ.Α. ( συντονιστής ασφαλείας, ΤΑ εργολάβων, ΤΑ υπεργολάβων, ΤΑ πρατηριούχου κλπ )
    Αυτό είναι επίσης και θέμα του επιβλέποντος μηχανικού του έργου διότι
    αν και δεν γίνεται αναφορά πολλές εργασίες θα γίνουν με σπασίματα της πλατείας του πρατηρίου και εν συνεχεία θα πέσουν τσιμέντα οπότε πρόκειται για οικοδομικές εργασίες, δηλαδή εργοτάξιο και τεχνικό έργο οπότε απαιτείται ΣΑΥ – ΦΑΥ και όχι μόνο ΓΕΕΚ.
    —————————————————————-

    iii) Για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις:
    α) Κανονισμός Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων ΗD 384, όπως ισχύει και,

    Υπάρχει διαδικασία στην ΔΕΗ μέσω της ΥΔΕ (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) όπου γίνεται έλεγχος των Εγκαταστάσεων κατά ΗD 384 και μάλιστα για τα πρατήρια κανονικά πρέπει ο έλεγχος να γίνεται ετησίως. Θα κατατίθεται αντίγραφο στην Δ.νση Μεταφορών ?
    —————————————————————-

    α5) Έκδοση νέου Πιστοποιητικού πυροπροστασίας, το οποίο θα ανανεώνεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις κάθε 36 μήνες.

    και πιο κάτω

    δ) Πιστοποιητικό πυροπροστασίας σε ισχύ.

    Καλό θα ήταν να διασαφηνιστεί ότι απαιτείται νέα ή συμπληρωματική μελέτη πυροπροστασίας και στη συνεχεία νέο Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας.
    —————————————————————–

  • Στη περίπτωση υφιστάμενων πρατηρίων υγρών καυσίμων ή σταθμών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης εξοπλισμένων με αντλίες υγρών καυσίμων όπου στεγάζονται κάτω από ορόφους στους οποίους δεν υφίσταται χρήσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας του πρατηρίου (π.χ. ακατοίκητη κατοικία, γραφεία χωρίς λειτουργία, ημιτελής οικοδομή κλπ) τότε απαιτείται η απομάκρυνση τους; Για τη συνέχιση της λειτουργίας τους τους επ’ αορίστου μετά την 10η Δεκεμβρίου 2017, θα πρέπει και αυτά να υλοποιήσουν την εφαρμογή και εγκατάσταση των πρόσθετων ειδικών μέτρων του παρόντος άρθρου;
     Παρ. α2
    Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην παράγραφο α2 θα πρέπει να τοποθετηθεί ανιχνευτής υδρογονανθράκων :
    ii) εντός των φρεατίων των αντλιών – διανομέων υγρών καυσίμων. Αναφέρουμε ότι οι αντλίες διαθέτουν απαεριωτή ως εκ τούτου μικρή ποσότητα αέριων υδρογονανθράκων πιθανώς να υπάρχει εντός των φρεατίων των αντλιών.
    iii) στο χώρο των δεξαμενών. Αναφέρουμε ότι εντός των φρεατίων πιθανώς να υπάρχουν ποσότητες αέριων υδρογονανθράκων οι οποίες προέρχονται είτε από απομάκρυνση του καλύμματος του adaptor πλήρωσης της δεξαμενής κατά την εφαρμογή της σωλήνας πλήρωσης του βυτιοφόρου είτε κατά την απομάκρυνση του καλύμματος του σωληνομαστού υποδοχής της ορειχάλκινης βέργας μέτρησης της ποσότητας του καυσίμου.
    Ως εκ τούτου, οι Gas Detectors θα ανιχνεύουν σε κάθε περίπτωση έστω και μικρή ποσότητα αέριων υδρογονανθράκων στα προαναφερθέντα σημεία. Εφόσον ισχύσουν οι διαδικασίες που αναφέρετε, ήτοι :
    i) Διακόπτεται η τροφοδοσία ηλεκτρικής ισχύος στον χώρο των αντλιών και των διανομέων υγρών καυσίμων (emergency shut down).
    ii) Ενεργοποιείται το σύστημα συναγερμού.
    iii) Ενεργοποιείται το σύστημα αυτόματης κατάσβεσης.
    στο χώρο της εγκατάστασης θα διακόπτεται συνεχώς η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις αντλίες και διανομείς , ενώ θα ενεργοποιείται και το σύστημα κατάσβεσης τοπικής εφαρμογής ξηράς κόνεως με όποιες συνέπειες για την λειτουργία του πρατηρίου χωρίς καν να έχει ανιχνευθεί φωτιά.
    Προτείνεται να μην ισχύσουν οι διαδικασίες i) και iii) και σε κάθε περίπτωση να γνωστοποιείται η παρουσία υδρογονανθράκων από συναγερμό, ενώ στην περίπτωση υπογείου να τίθεται σε λειτουργία το σύστημα εξαερισμού (ventilation system).
     Παρ. α3
    Στην παράγραφο α3 αναφέρονται οι περιοχές ως αντιεκρηκτικές ενώ στην ουσία είναι εκρηκτικές ζώνες. Επίσης, αναφέρετε ότι θα πρέπει να περιορίζονται εντός του οικοπέδου ή γηπέδου του πρατηρίου ή του σταθμού. Σε περίπτωση υφιστάμενου πρατηρίου ή σταθμού όπου για παράδειγμα οι δεξαμενές ή οι εξαερώσεις είναι τοποθετημένες πλησίον των ορίων του οικοπέδου και οι εκρηκτικές ζώνες βάσει της μελέτης ΑΤΕΧ εκτείνονται και στο όμορο οικόπεδο-εγκατάσταση, δύναται να εφαρμοστούν μέτρα ασφαλείας και περιορισμού των ζωνών ΑΤΕΧ εντός των οικοπέδου τα οποία θα τεκμηριωθούν στην μελέτη ΑΤΕΧ ή θα πρέπει να μεταφερθούν σε νέα θέση τα κρίσιμα στοιχεία της εγκατάστασης;
     Παρ. α6
    Πως θα επιβεβαιώνεται η ορθή σύνδεση του ελαστικού βραχίονα επιστροφής των ατμών βενζινών του βυτιοφόρου με τον σωλήνα συλλογής και επιστροφής των ατμών βενζίνης του πρατηρίου; Υπάρχει διαθέσιμο ολοκληρωμένο σύστημα – διάταξη το οποίο μπορούν να προμηθευτούν οι πρατηριούχοι; Υπάρχει πρότυπο αναγνώρισης του ελαστικού σωλήνα των ατμών το οποίο και θα πρέπει να εφαρμοστεί; Τα βυτιοφόρα οχήματα διαθέτουν αντίστοιχο σύστημα – διάταξη ή θα πρέπει να το τοποθετήσουν επιπρόσθετα; Υπάρχει διαθέσιμο interlock το οποίο να ενεργοποιείται όταν συντρέχουν και οι δυο συνθήκες οι οποίες αναφέρετε; Δύναται να εφαρμοστεί η σωλήνα ανάκτησης χωρίς να έχει εφαρμοστεί στο βυτιοφόρο και να το αναγνωρίσει το σύστημα ότι δεν πραγμοτοποιείται ορθή ανάκτηση ατμών και να διακόψει την πλήρωση της δεξαμενής;
     Παρ. β
    Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες και μετά την έκδοση των πιστοποιητικών, ζητείτε να κατατεθεί στην αρμόδια οικεία περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών και υπεύθυνη δήλωση του υπεύθυνου κατά νόμο Μηχανικού στην οποία μεταξύ άλλων να δηλώνει ότι :
    ii) «Υφίσταται πρόγραμμα προληπτική συντήρησης για το σύνολο του εξοπλισμού του πρατηρίου, το οποίο ελέγχθηκε ως προς την εφαρμογή του.»
    Σχόλιο : Η ορθή εφαρμογή του ανωτέρω προγράμματος είναι αρμοδιότητα του υπεύθυνου λειτουργίας και του Τεχνικού Ασφαλείας του πρατηρίου, οι οποίοι θα πρέπει να ελέγχουν την τακτική ή περιοδική εφαρμογή του αναλόγως τις προδιαγραφές του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του πρατηρίου.
    iii) «Υφίσταται εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, που έχει συνταχθεί από τον Τεχνικό Ασφαλείας με στοιχεία …………… και ακολουθήθηκε κατά τη φάση εκτέλεσης εργασιών προσαρμογής του πρατηρίου ή του σταθμού. »
    Σχόλιο : Η εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου δεσμεύεται με αυτό τον τρόπο να συντάσσεται από τον ίδιο το Τεχνικό Ασφαλείας του πρατηρίου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι επιθυμητό ή εφικτό. Για παράδειγμα σε περίπτωση όπου Τεχνικός Ασφαλείας είναι ο ίδιος ο εκμεταλλευτής του πρατηρίου ο οποίος έχει το δικαίωμα σε ορισμένες περιπτώσεις να δηλώνεται και Τεχνικός Ασφαλείας της επιχείρησης του. Επίσης, εφόσον αναφερόμαστε σε συγκεκριμένο έργο επί εργοταξίου, αυτομάτως υπάρχει η απαίτηση της νομοθεσίας ο εργολάβος ή ο κύριος του Έργου να δηλώσει Τεχνικό Ασφαλείας του Έργου (ή και Συντονιστή Ασφαλείας αν πρόκειται για συνεργία περισσοτέρων του ενός εργολάβων εντός του ίδιου έργου). Άρα η εποπτεία και αρμοδιότητα της σύνταξης, τήρησης και επίβλεψης των διαδικασιών της Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου αφορά τους ανωτέρω και την Επιθεώρηση Εργασίας και δεν αποτελεί αντικείμενο ευθύνης και ελέγχου του μελετητή μηχανικού και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Μεταφορών.
    iv) «Το δίκτυο σωληνώσεων ανάκτησης των ατμών υδρογονανθράκων προς το βυτιοφόρο, καθώς και η διάταξη ορθής λειτουργίας συστήματος ανάκτησης ατμών stage I, ελέγχθηκαν ως προς την λειτουργικότητα – αποτελεσματικότητά τους, τυχόν διαρροές, καθώς και την ικανότητα του να μεταφέρει τους ατμούς στο βυτιοφόρο. Η πίεση που μετρήθηκε στο σωλήνα των ατμών λίγο πριν το βυτιοφόρο είναι η εξής: »
    Σχόλιο : Δεν είναι δυνατός πάντα ο έλεγχος της λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ατμών stage I πριν την έκδοση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου(για παράδειγμα σε νέα πρατήρια-σταθμούς ή σε περίπτωση υφιστάμενης εγκατάστασης που αιτείται αλλαγή προϊόντος) . Θα πρέπει να προηγηθεί σε αυτές τις περιπτώσεις η έκδοση της άδειας λειτουργίας και έπειτα να παραλάβει καύσιμο το πρατήριο ώστε να μπορούν να γίνουν και οι απαιτούμενες μετρήσεις.
    Επίσης, δεν περιγράφεται το πρότυπο κατά το οποίο πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις και ο έλεγχος καλής λειτουργίας επιστροφής των ατμών στο βυτιοφόρο. Η υπεύθυνη δήλωση καλής λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ατμών stage I, θα πρέπει να δίνεται έπειτα από τη λειτουργία του πρατηρίου και τη παραλαβή καυσίμου σε όλες τις δεξαμενές καυσίμου βενζινών και από τον αρμόδιο που έκανε τον έλεγχο (αρμόδιο εργολάβο ή μηχανικό που επέβλεπε τη διαδικασία).
    v) Το ασφαλιστικό του δικτύου εξαερώσεων των δεξαμενών ελέγχθηκε ότι ανοίγει σε υποπίεση 2 έως 6 mbar και υπερπίεση 35mbar.
    Σχόλιο : Δεν είναι δυνατός πάντα ο έλεγχος της λειτουργίας του δικτύου εξαερώσεων πριν την έκδοση της άδειας λειτουργίας του πρατηρίου όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως. Θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση της άδειας λειτουργίας και έπειτα να παραλάβει καύσιμο το πρατήριο ώστε να μπορούν να γίνουν και οι απαιτούμενες μετρήσεις. Δεν περιγράφεται το πρότυπο σύμφωνα με το οποίο πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις και ο έλεγχος καλής λειτουργίας επιστροφής των ατμών στο βυτιοφόρο. Η υπεύθυνη δήλωση καλής λειτουργίας του συστήματος ανάκτησης ατμών stage I, θα πρέπει να δίνεται έπειτα από τη λειτουργία του πρατηρίου και τη παραλαβή καυσίμου σε όλες τις δεξαμενές καυσίμου βενζινών και από τον αρμόδιο που έκανε τον έλεγχο (αρμόδιο εργολάβο εγκαταστάτη ή μηχανικό που επέβλεπε τη διαδικασία).
    vi) Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και εγκαταστάθηκε και λειτουργεί ορθά όλος ο εξοπλισμός που προβλέπεται για τη φάση ανάκτησης ατμών stage II.
    Σχόλιο : Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΦΕΚ 1565 Β/ 2-06-2016, η υπ’ αριθμ. 21523/763/2012 κοινή υπουργική απόφαση τροποποιείται ως ακολούθως :
    1) Στο άρθρο 4, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής:
    «1. Οι αρμόδιες υπηρεσίες διασφαλίζουν ότι, από την ημερομηνία κατά την οποία τα συστήματα της φάσης ΙΙ της ανάκτησης ατμών βενζίνης καθίστανται υποχρεωτικά με βάση το άρθρο 3, η απόδοση των συστημάτων αυτών είναι όχι μικρότερη από 85 % με βάση την πιστοποίηση του κατασκευαστή σύμφωνα με το πρότυπο EN 16321-1:2013».

    2) Στο άρθρο 5, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται ως εξής:
    «1. Οι αρμόδιες υπηρεσίες διασφαλίζουν ότι η απόδοση της δέσμευσης ατμών βενζίνης των συστημάτων ανάκτησης ατμών βενζίνης, εν λειτουργία, της φάσης II ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά ετησίως, σύμφωνα με το πρότυπο EN 16321-2:2013. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται από φορέα ελέγχου διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης ΕΣΥΔ/ΕΣΥΠ, που έχει συσταθεί με το άρθρο 11 του Ν. 3066/2002 (Α΄ 252), όπως ισχύει, ή από άλλους φορείς διαπίστευσης οι οποίοι είναι μέλη της «Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τη Διαπίστευση» (European co-operation for Accreditation) (EA), σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17020 και για το πεδίο που καθορίζεται από το πρότυπο ΕΝ 16321-2:2013»
    Επομένως ο έλεγχος της εγκατάστασης και της καλής λειτουργίας του συστήματος, διασφαλίζεται σύμφωνα με την ανωτέρω νομοθεσία από αρμόδιες υπηρεσίες και φορέα ελέγχου διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ/ΕΣΥΠ. Για πιο λόγο και με ποια πλέον αρμοδιότητα καλείται να δηλώσει υπεύθυνα ο μελετητής μηχανικός του πρατηρίου την ορθή εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος ανάκτησης ατμών Stage II;
    vii) « Έχουν συγκεντρωθεί όλα τα Πιστοποιητικά, οι βεβαιώσεις και τα λοιπά έγγραφα που απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία, από τα οποία τεκμαίρεται η συμμόρφωση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του πρατηρίου προς τις απαιτήσεις των σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών κανονισμών και προτύπων, αντίγραφα των οποίων διατηρούνται και στον τεχνικό φάκελο ποιότητας που υφίσταται στο πρατήριο ή στον σταθμό και υποβάλλονται με την παρούσα Υπεύθυνη Δήλωση»
    Σχόλιο : Ο μελετητής μηχανικός καλείται να δηλώσει υπεύθυνα ότι όλα τα κατά το νόμο Πιστοποιητικά και λοιπά έγγραφα διατηρούνται στον τεχνικό φάκελο ποιότητας που υφίσταται στο πρατήριο ή στον σταθμό. Αρμόδιος και υπεύθυνος της τήρησης του παραπάνω φακέλου, όπως και της ύπαρξης κάθε άδειας ή πιστοποιητικού εντός του χώρου του πρατηρίου, είναι ο εκμεταλλευτής του πρατηρίου προκειμένου να είναι διαθέσιμα σε τυχόν έλεγχο.

  • 29 Οκτωβρίου 2016, 16:23 | Γερασιμος Σαραντιδης

    Καλησπέρα,

    Διαβάζοντας το άρθρο 12 και έχοντας πρατήριο υγρών καυσίμων σε ισόγειο οικοδομής, πραγματικά έχω αγχωθεί.
    Μέχρι τώρα φοβόμασταν ότι θα έρθει κάποτε η στιγμή να κλείσουμε. Πλέον ο φόβος μας είναι ότι ακόμα και αν συνεχιστεί η λειτουργία των πρατηρίων κάτω από οικοδομές, δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε τα μέτρα που λέτε για οικονομικούς λόγους, οπότε έτσι και αλλιώς θα κλείσουμε.
    Χωρίς να έχω γνώσεις μηχανικού ώστε να καταλάβω πλήρως αυτά που λέτε, διαβάζω για σύστημα stage II, ανιχνευτές υδρογονανθράκων με σύστημα συναγερμού ετήσιο έλεγχο και αποστολή υπεύθυνης δήλωσης στην Διεύθυνσή Μεταφορών, μελέτη αντιεκρικτηκοτητας ΑΤΕΧ, πιστοποιητικά συμμόρφωσης (;), αυτόνομο σύστημα για stage I και νέα άδεια λειτουργίας.
    ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΏΣΕΙ ΌΛΑ ΑΥΤΆ;
    Μήπως όλα αυτά έπρεπε να γίνουν τις καλές εποχές και όχι τώρα που με το ζόρι κρατιομαστε;
    Μήπως ο στόχος είναι να κλείσουμε οι μικρομεσαίοι και να μείνουν οι μεγάλες εταιρείες;
    Από συζήτηση με συναδέλφους και γνωστούς μηχανικούς, πληροφορούμαι ότι 20.000€ δεν φτάνουν για να γίνουν αυτά που λέτε, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον και πάγια έξοδα.
    Μήπως θα πρέπει να απλοποιησετε περεταίρω τη διαδικασία συνέχισης λειτουργίας αυτών των πρατηρίων ρίχνοντας όσο γίνεται το κοστος;
    Μήπως πρέπει να αντιληφθείτε πως πάνω από 8.000-10.000€ δεν μπορεί να δώσει κανένας πρατηριουχος (και αυτά με δυσκολία) και πως σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθεί κόσμος στην ανεργία και οι ποιό τυχεροί θα γίνουν υπάλληλοι των μεγαλων εταιρειων;
    Εξυπακούεται ότι τα πρατηρια κάτω από οικοδομές θα πρέπει να λειτουργήσουν με ασφαλή τρόπο, αλλά από την άλλη δεν πρόκειται για νέες εγκαταστάσεις αλλά για υφιστάμενες που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Γεράσιμος Σαραντιδης
    Πρατηριουχος

  • 29 Οκτωβρίου 2016, 09:29 | Αρετή Μπαντή

    Ως ένοικος πολυκατοικίας που στεγάζεται στο ισόγειο πρατήριο υγρών καυσίμων με χαρά ενημερώθηκα για τα πρόσθετα μέτρα που πρόκειται να λάβουν χώρα στις παραπάνω δραστηριότητες. Αφενός δεν θέλω την απομάκρυνση των πρατηρίων, (αντιλαμβάνομαι πως είναι οι επιχειρήσεις τους και ζουν οικογένειες από αυτές) αφετέρου όμως φοβάμαι για την ασφάλεια της οικίας μου και των γύρω μου.
    Πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα και το πιο σημαντικό να πραγματοποιούνται περιοδικοί έλεγχοι

  • 28 Οκτωβρίου 2016, 20:28 | Ευαγγελία Κουρτίδου

    Εργάζομαι ως οδηγός βυτίου 14 χρόνια τώρα και προσπαθώ να τηρώ όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτούνται. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που να μην τηρούν την εφαρμογή του stage I.

    Θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων.

    Ευαγγελία Κουρτίδου
    Βυτιοφορέας

  • ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΙΣΟΓΕΙΑ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΟΡΟΦΟΥΣ

    α1) Εγκατάσταση και ορθή λειτουργία συστήματος ανάκτησης ατμών stage II
    Είναι ήδη υποχρεωτικό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να εγκαθίσταται σε όλα τα πρατήρια που διαθέτουν βενζίνες, με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης εγκατάστασης και λειτουργίας έως τις 31/12/2018, επομένως το κόστος αυτό προκύπτει από το θεσμικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει. Η προτεινόμενη σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου, απλά καθορίζει να ολοκληρωθεί πιο σύντομα χρονικά η εγκατάσταση του συστήματος stage II, προκειμένου τα πρατήρια στα ισόγεια να συνεχίσουν τη λειτουργία τους επ’ αορίστου.

    α2) Εγκατάσταση μόνιμου συστήματος ανιχνευτών υδρογονανθράκων με ανιχνευτές αντιεκρηκτικού τύπου με πιστοποίηση ΑΤΕΧ
    • Στον ισόγειο χώρο του πρατηρίου (2τεμ.Χ50€=100€)
    • Εντός των φρεατίων των αντλιών – διανομέων υγρών καυσίμων (3τεμ.Χ150€=450€)
    • Στον χώρο των δεξαμενών προϊόντων (5τεμ.Χ150=750€)
    • Στον χώρο στάθμευσης του βυτιοφόρου κατά τον ανεφοδιασμό του πρατηρίου (2τεμ.Χ150=300€)
    • Σε δύο τουλάχιστον σημεία των υπογείων χώρων του πρατηρίου ή του σταθμού, εφόσον το πρατήριο ή ο σταθμός διαθέτει υπόγειους χώρους. (2τεμ.Χ50€=100€)
    • Πινάκας ανίχνευσης υδρογονανθράκων (1τεμ.Χ300€=300€)
    • Διακοπή τροφοδοσία ηλεκτρικής ισχύος στον χώρο των αντλιών και των διανομέων υγρών καυσίμων (emergency shut down) (1τεμ.Χ80€=80€)
    • Εγκατάσταση εξοπλισμού συναγερμού και διασύνδεση του (1τεμ.Χ150€=150€)
    • Ενεργοποιείται το σύστημα αυτόματης κατάσβεσης (Υφίσταται ήδη)
    • Πινάκας πυρανίχνευσης με πυρανιχνευτές (1τεμ.Χ600€=600€)
    ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 2.830€

    α3) Σύνταξη Μελέτης ΑΤΕΧ και σχεδιαγράμματα για την έκταση του πρατηρίου ή του σταθμού με αντλίες υγρών καυσίμων.
    ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 250€
    α4) Πιστοποιητικά συμμόρφωσης:
    • Για τις μεταλλικές δεξαμενές σύμφωνα με το πρότυπο EN 12285 ή άλλο αντίστοιχο (νέο πρατήριο) (5 δεξαμενέςΧ80€ ανά δεξαμενή = 400€ ανά πενταετία)
    • Για τις πλαστικές δεξαμενές σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ BS 13121-3 ή BS 4994, ή άλλα αντίστοιχα (νέο πρατήριο) (Το ίδιο με τα υγρά)
    • Για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σύμφωνα με τον Κανονισμός Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων ΗD 384, όπως ισχύει και συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2014/34/ΕΕ και 1999/92/ΕΚ (1τεμ.Χ150€=150€)
    • Για πέντε (5) δίκτυα σωληνογραμμών υγρών καυσίμων απαιτείται έλεγχος υδραυλικής δοκιμής σύμφωνα με τα ισχύοντα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα κανονισμούς (5τεμ.Χ80€=400€ ανά πενταετία)
    • Για τα αεροφυλάκια, απαιτείται να υποβληθούν και τα απαιτούμενα Πιστοποιητικά συμμόρφωσης σύμφωνα με τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα και Κανονισμούς (1τεμ.Χ80€=80€ ανά πενταετία)
    • Για τα ανυψωτικά απαιτείται να υποβληθούν και τα απαιτούμενα Πιστοποιητικά συμμόρφωσης σύμφωνα με τα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά πρότυπα και Κανονισμούς. (1τεμ.Χ60€=60€ ανά πενταετία)
    Σημείωση τα παραπάνω ποσά αναφέρονται σε κόστη όταν γίνονται μεμονωμένοι έλεγχοι για κάθε εγκατάσταση. Σε περίπτωση που γίνεται με μία επίσκεψη του φορέα ο συνολικός έλεγχος όλων των εγκαταστάσεων τότε εκτιμάται έκπτωση της τάξης έως και 40%.
    ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 1.090€
    α5) Έκδοση Πιστοποιητικού πυροπροστασίας που υφίσταται και σήμερα (1τεμ.Χ150€=150€)
    ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 150€
    α6) Εγκατάσταση διάταξης αυτόματου ελέγχου ορθής λειτουργίας συστήματος ανάκτησης ατμών stage I με μόνιμα εγκατεστημένο σύστημα μανδάλωσης (interlock) και περιλαμβάνει τηλεχειριζόμενες βάνες αποκοπής καυσίμου.
    • Εξαρτήματα, υλικά και εργασία τροποποίησης σημείου πλήρωσης εντός των φρεατίων των δεξαμενών του πρατήριου με τον ελαστικό βραχίονα πλήρωσης (5τεμ.Χ700€=3500€)
    • Εξαρτήματα, υλικά και εργασία τροποποίησης του σημείου σύνδεσης ανάκτησης των ατμών βενζίνης του πρατηρίου με τον ελαστικό βραχίονα επιστροφής των ατμών βενζινών του βυτιοφόρου (1τεμ.Χ300€=300€)
    • Εξαρτήματα, υλικά και εργασία διάταξης γείωσης του βυτιοφόρου με το σύστημα γείωσης του πρατηρίου (1τεμ.Χ100€=100€)
    • Πινάκας αυτοματισμού του συστήματος (1τεμ.Χ150€=150€)
    ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 4.050€
    ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 8.370,00€

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Έμπορων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) ανταποκρινόμενη στη δημόσια πρόσκληση που απέστειλε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μέσω του διαδικτυακού τόπου διαβουλεύσεων http://www.opengov.gr προς τους κοινωνικούς εταίρους, αποστέλλει το παρόν, σχετικά με το περιεχόμενο των διατάξεων του σχεδίου νόμου «ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ».

    Αρχικά θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι το Υπουργείο σας υιοθετώντας τις προτάσεις που σας είχε καταθέσει πριν από καιρό η Ομοσπονδία μας, κινήθηκε σε θετική κατεύθυνση σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων που λειτουργούν στα ισόγεια πολυόροφων κτιρίων καθώς και με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των πρατηρίων υγραερίου (LPG) με τη μείωση της εσωτερικής απόστασης μεταξύ χαρακτηριστικών στοιχείων όπως αντλιών, διανομέων, δεξαμενών, κτιρίων, κλπ.
    Η προώθηση για την θέσπιση των παραπάνω μέτρων αποτελούν υποχρέωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Έμπορων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) και καθήκον προς τα μέλη της και συναδέλφους πρατηριούχους, διότι πρώτον δίδεται επαγγελματική προοπτική συνέχισης λειτουργίας σε 1.600 πρατηριούχους περίπου οι οποίοι είναι καταδικασμένοι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να σταματήσουν τη λειτουργία τους λόγω ότι λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους στα ισόγεια των πολυόροφων κτιρίων.
    Πρέπει να σημειωθεί ότι η συνέχιση λειτουργίας των 1.600 πρατηρίων εξασφαλίζει άμεσα το βιοπορισμό όχι μόνο του πρατηριούχου και της οικογένειάς του (τριμελής ή τετραμελής) άλλα και των εργαζομένων σε αυτά (περίπου 1-2 άτομα προσωπικό), δηλαδή άμεσα θα βοηθήσει να διατηρηθούν 8.000 θέσεις εργασίας.
    Επιπροσθέτως εκτιμάται ότι εμμέσως θα επηρεάσει θετικά και ένα σημαντικό αριθμό επαγγελματιών, προμηθευτών, μηχανικών, τεχνικών, οι οποίοι παρέχουν εργασία και υπηρεσίες στις επιχειρήσεις αυτές, συνολικά δηλαδή υπολογίζεται ότι άμεσα και έμμεσα θα διατηρηθούν 20.000 θέσεις εργασίας.
    Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι η Πολιτεία θα πρέπει πάντοτε να διατηρεί τη δημόσια ασφάλεια και γι’ αυτό το λόγο τα πρατήρια αυτά που λειτουργούν στα ισόγεια πολυόροφων κτιρίων θα πρέπει να λάβουν μία σειρά προστατευτικών μέτρων, εκτός αυτών που σήμερα ήδη διαθέτουν. Θα πρέπει όμως τα μέτρα αυτά να κινούνται σε λογικά επίπεδα και να μην οδηγούν σε δυσθεώρητα οικονομικά κόστη, διότι με αυτό τον τρόπο αντί να βοηθηθούν αυτές οι επιχειρήσεις, θα οδηγηθούν ούτως ή άλλως σε κλείσιμο για λόγους οικονομικής αδυναμίας να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά. Επομένως ελλοχεύει ο φόβος τα πρατήρια αυτά να είναι καταδικασμένα σε κλείσιμο ακόμη και με τη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που προωθείται με τον εν λόγω νομοσχέδιο.
    Τα προστατευτικά μέτρα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνιστούν μια ρεαλιστική ισορροπία μεταξύ της οικονομικής θεώρησης και της θεώρησης ασφάλειας, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

  • 28 Οκτωβρίου 2016, 15:35 | Μαρία Γκουβέρου

    Για όλους εμάς που έχουμε την ατυχία να ζούμε πάνω και γύρω από τα πρατήρια υγρών καυσίμων φροντίστε για την σωστή και ασφαλή λειτουργία αυτών. Δεν είναι δυνατόν μέσα στα τόσα καθημερινά προβλήματα που έχουμε να ζούμε και με τον φόβο για το τι μπορεί να συμβεί κάτω από το σπίτι μας.

    Πρέπει να γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι από πιστοποιημένους φορείς σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι αυτών των εγκαταστάσεων γιατί καθημερινά πιστεύουμε ότι καθόμαστε πάνω σε βόμβες έτοιμες να εκραγούν.

  • 28 Οκτωβρίου 2016, 13:05 | Βασίλης Δέλτσιος

    Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις μέσα στις πόλεις που έχουν εγκατεστημένα περισσότερα από 20.000λίτρα υγρά καύσιμα, περισσότερα από 9000 λίτρα υγραέριο κίνησης το οποίο έχει πίεση 200bar και επιβάλλεται να ελέγχονται τακτικά από διαπιστευμένους φορείς ελέγχου και πιστοποιήσεις της λειτουργίας των εγκαταστάσεων διότι αυτές οι εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερες και πρέπει να διασφαλίζεται η κλαή λειτουργεία τους ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

  • 28 Οκτωβρίου 2016, 12:29 | Λεωνίδας Κεσσουδάκης,οικονομολόγος

    Πως είναι δυνατόν να θέλει κάποιος μία επιχείριση σε αυτήν την ασχημη περίοδο που βιώνει η χώρα μας?
    Διάβασα σε ένα άρθρο στο διαδίκτυο ότι τα πρατήρια που βρίσκονται σε ισόγεια κτιρίων με ορόφους είναι γύρω στα 1500 σε αριθμό άρα αν θα έπρεπε να κλείσουν θα έμεναν άμεσα άνεργοι 7.000 εργαζόμενοι και έμμεσα 15.000.Έχει σκεφτεί κανένας τι συνέπειες θα είχε αυτό στην κοινωνία μας????.

  • 28 Οκτωβρίου 2016, 10:19 | Στέφανος Μπιλιλής

    Καλησπέρα σας , εργάζομαι εδώ και 30 χρόνια σαν βυτιοφορέας σε εταιρεία εμπορίας καυσίμων και θεωρώ ότι είναι πολύ καλό αυτό που θέλει να περάσει η κυβέρνηση σε ότι αφορά τον κλάδο μας διότι σε μεγάλο βαθμό πολλοί βυτιοφορείς δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλούς ανεφοδιασμού στα πρατήρια είτε γιατί υπάρχει ανεπάρκεια εξειδικευμένων ατόμων και οργάνων για προσδιορισμό, εκτίμηση επικινδυνότητας και επίπεδο απαιτούμενης προστασίας ή είτε εσφαλμένη επιλογή ή ανεπαρκής εκπαίδευση στην μεταφορά και ανεφοδιασμό των καυσίμων στα πρατήρια που είναι από την φύση τους επικίνδυνα λόγω του διακινούμενου υλικού (εύφλεκτο) είτε έλλειψη ασφάλειας ή μη τήρηση κανόνων ασφάλειας και τέλος είτε έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας. Και τώρα με τα νέα μέτρα που προωθούνται επιβάλλεται η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και έτσι θα γίνεται πιο εύκολα η δουλειά μας και με λιγότερο κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια και το περιβάλλον.

  • 28 Οκτωβρίου 2016, 09:28 | Καρυτοπουλος Γιωργος

    Κατανοώ το άγχος των πολιτών που κατοικούν πάνω από ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, αλλά πιστεύω ότι με τα μέτρα που επιβάλλεται να εφαρμοστούν δεν θα υπάρχει κίνδυνος για την ομαλή λειτουργία τους κ την ασφαλεια των πολιτων. Βέβαια και η ανάγκη για εφοδιασμό καυσίμων είναι απαραίτητη εντός των πόλεων, ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα που οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και θα πρέπει να διανύουμε τεράστιες αποστάσεις για να βρούμε καύσιμα. Συνεπώς, σωστά παραμένουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες των αστικών κέντρων, έστω και με αυτές τις συνθήκες και τον πιο εκτενή έλεγχο από τους αρμοδίους φορείς.  

  • 28 Οκτωβρίου 2016, 09:27 | Κατερίνα Χατζησάββα

    Καλησπέρα, μετά από χρόνια που έμενα στο εξωτερικό, αποφάσισα να γυρίσω στην Ελλάδα και έπεσε στην αντίληψη μου αυτή η πρόταση νόμου και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν υπάρχει στο εξωτερικό περιορισμός για το που ανοίξει ένα βενζινάδικο απλά υπάρχει τακτικός και επιτακτικός έλεγχος διαπιστευμένους φορείς για το αν οι εγκαταστάσεις αυτές είναι ασφαλείς γιζ την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και τηρούν τα πρότυπα ασφαλείας. Κια θεωρώ ότι είναι πολύ καλό που επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων με την προυπόθεση την εφαρμογή επιπροσθέτων μέτρν προστασίας.

  • 28 Οκτωβρίου 2016, 09:06 | Μανώλης Κοκκινάκης

    Ως διαχειριστής πρατηρίου υγρών καυσίμων πολυεθνικής εταιρείας είμαι υποχρεωμένος όταν έρχεται το βυτίο να εφαρμόζω σωστά το σύστημα stage I.
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του ανεφοδιασμού το πρατήριο να παραμένει κλειστό. Με βρίσκετe απόλυτα σύμφωνο με την παραπάνω διαδικασία αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα γειτονικά πρατήρια.
    Θεωρώ ότι πρέπει όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων να λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που διέπουν αυτές τις εγκαταστάσεις.

  • 28 Οκτωβρίου 2016, 09:32 | Σταύρος Δημητριάδης

    Ως ένοικος πολυκατοικίας που στεγάζεται στο ισόγειο της πρατήριο υγρών καυσίμων με χαρά ενημερώθηκα για τα πρόσθετα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν στα πρατήρια υγρών καυσίμων που είναι στα ισόγεια των οικοδομών. Αφενός δεν θέλω την απομάκρυνση των πρατηρίων, (αντιλαμβάνομαι πως είναι οι επιχειρήσεις τους και ζουν οικογένειες από αυτές) αφετέρου όμως φοβάμαι για την ασφάλεια της οικίας μου και των γύρω μου.
    Πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα και το πιο σημαντικό να πραγματοποιούνται περιοδικοί έλεγχοι.

  • 28 Οκτωβρίου 2016, 02:23 | Μανώλης Κοκκινακης (πρατηριουχος)

    Ως διαχειριστής πρατηρίου υγρών καυσίμων πολυεθνικής εταιρείας είμαι υποχρεωμένος όταν έρχεται το βυτίο να εφαρμόζω σωστά το σύστημα stage I.
    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την διάρκεια του ανεφοδιασμού το πρατήριο να παραμένει κλειστό. Με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο με την παραπάνω διαδικασία αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τα γειτονικά πρατήρια.
    Θεωρώ ότι πρέπει όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων να λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα που διέπουν αυτες τις εγκαταστασεις

  • 28 Οκτωβρίου 2016, 00:18 | Δημοσθένης Σολδάτος

    Κ. Υπουργέ κάντε κάτι για τα πρατήρια που έχουμε στα ισόγεια μας, βάλτε τους και εφαρμόστε αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας γιατί με αυτά που ακούμε έχουμε ωρολογιακές βόμβες στα σπίτια μας, αν θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν οι άνθρωποι αυτοί να εφαρμόσουν επιτέλους τους κανόνες! Δεν θέλω να πω να σηκωθούν να φύγουν γιατί στις εποχές μας κάθε θέση εργασίας είναι χρυσός αλλά δεν γίνεται και το χάλι αυτό, όποιος δεν θέλει να συμμορφωθεί όμως να υποστεί τις συνέπειες.

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 23:27 | ΦΑΡΜΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    Α. Είμαι κάτοικος οικοδομής όπου απέναντί μου έχω ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, το οποίο και βρίσκεται στο ισόγειο πολυώροφης οικοδομής. Κατά την παραλαβή καυσίμου (πλήρωση καυσίμου σε δεξαμενές) δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφάλειας. Ενώ θα πρέπει να αναστέλλεται η λειτουργία του πρατηρίου, προφανώς για λόγους ανταγωνισμού (μην χαθεί πελάτης…!), το πρατήριο λειτουργεί κανονικά. Θα πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφάλειας και φυσικά θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι από αρμόδιους, προκειμένου να παραμείνουν-εξακολουθούν να λειτουργούν.
    Β. Με χαρά διάβασα ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης πρόσθετων μέτρων ασφαλείας σε πρατήρια όπου βρίσκονται στο ισόγειο οικοδομής, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν. Έχω συγγενικό πρόσωπο που στεγάζεται σε οικοδομή, όπου στο ισόγειο βρίσκεται πρατήριο υγρών καυσίμων. Η εικόνα θυμίζει βιομηχανική περιοχή στο κέντρο της πόλης (ακατάλληλος εξοπλισμός, όχι πινακίδες συμμόρφωσης κι άλλα πολλά) . Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας για την ασφάλεια των εργαζομένων, των περαστικών, των πελατών αλλά και των κατοίκων της οικοδομής. Πιστεύω ότι με τα πρόσθετα μέτρα θα μειωθεί – περιοριστεί ο κίνδυνος.

    Μαρία Φαρμάκη
    Πολίτης-κάτοικος οικοδομής

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 23:45 | Αντώνης Διαμαντακίδης

    Είμαι ένας ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων που βρίσκεται σε ισόγειο οικοδομής και θα ήθελα να πω ότι ενημερώθηκα από προμηθευτές και εγκαταστάτες εξοπλισμού πρατηρίου υγρών καυσίμων για το κόστος όλων των μέτρων τα οποία θα απαιτηθούν για την εναρμόνιση των πρατηρίων που βρίσκονται σε οικοδομές και αυτό ανέρχεται περίπου σε 10.000 με 12.000 ευρώ, εφάπαξ. Αν και το πόσο είναι στις εποχές που ζούμε είναι τεράστιο, εντούτοις θεωρώ ότι δεν είναι απαγορευτικό για να εναρμονίσουμε τις επιχειρήσεις με τις αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας που απαιτούν τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα. Είναι σημαντικό για εμάς καθότι είναι η ζωή μας όλη να συνεχίσουν να δουλεύουν οι επιχειρήσεις μας, εξυπηρετώντας τους αυτοκινητιστές και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πολύτιμες θέσεις εργασίας.

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 23:58 | Μπερμπεριδης Γιαννης

    Για την σωστή και ασφαλή λειτουργία ενός πρατηρίου υγρών καυσίμων ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του θα πρέπει να φέρει πιστοποιητικό συμμόρφωσης. Κοινός θα πρέπει ο κάθε διαπιστευμένος φορέας να πηγαίνει από το πρατήριο με τον εξοπλισμό του και να ελέγχει τον εξοπλισμό του πρατηρίου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
    Το μόνο εύκολο είναι να υπογράψει ο οποιοσδήποτε μηχανικός για την σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων ενός πρατηρίου. Δεν είναι όμως αυτό το νόημα.

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 23:18 | Ευάγγελος Λαζαριδης

    Κύριε υπουργέ ως Μηχανικός γνωρίζεται ότι ένας απλός μηχανικός που δίνει μια απλή υπεύθυνη δήλωση δεν μπορεί να ελέγξει ουσιαστικά εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών διότι απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός καθώς και Μηχανικοί με ειδικές γνώσεις και εμπειρία και όχι ένας Μηχανικός που απλά πήρε χθες το πτυχίο από πολυτεχνείο ή Τ.Ε.Ι. ο έλεγχος των εγκαταστάσεων πρέπει να είναι σύμφωνος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 22:11 | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΔΟΥΓΚΟΥΣΙΑΝΝΗ (Μηχανικός Περιβάλλοντος)

    Κύριε Υπουργέ ως Μηχανικός αντιλαμβάνεστε οτι αν θέλουμε τα πρατήρια που βρίσκονται στα ισόγεια να παραμείνουν σε λειτουργία, επειδή αυτές οι εγκαταστάσεις είναι ενεργές βόμβες που με μια αστοχία μπορούν να εκραγούν, θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρά μέτρα ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια και αφετέρου να γίνονται περιοδικοί έλεγχοι από τους οποίους να πιστοποιείται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα η ασφαλής λειτουργία τους.

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 22:16 | Χρήστος Πανταζης

    Εδώ και έξι χρόνια μου λένε οτι το πρατήριο μου κλείνει το 2017!!!!
    Μου λέτε τώρα οτι δεν θα κλείσω! Κανονικά θα πρέπει να πανηγυρίζω αλλα δεν μπορώ!!!!
    Μου έδωσε σήμερα ένας Εργολαβος Πρατηρίων το κόστος για να παραμείνω και εχω ζαλιστεί!!!!
    Το κόστος για να μείνω ειναι σχεδόν 11.000€!!!!
    Πρέπει να βρεθεί εργαλείο χρηματοδότησης!!!!
    Ας γίνει κάτι σαν το εξοικονόμω που έκανα στο σπίτι!!!!

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 20:06 | Στελλα Ζαχαρα

    Ψάχνω απο χθες να βρω το κόστος για να μείνει το πρατήριο μας ανοιχτό και έχω τρομάξει!
    Μου βγενει ένα κόστος 9.500€!!!!!!!
    Αυτά τα μέτρα μπορεί να κρατά το μαγαζί μας ανοιχτό αλλά που θα βρούμε αυτά τα λεφτά;
    Πρέπει το υπουργείο να φροντίσει άμεσα να μας δώσει τα λεφτά απο την επιδότηση του εισροών για να τα ρίξουμε στις ανιχνεύσεις και στα Ιντερλοκ!!!
    Ξαναλέω! Θελουμε βοήθεια για να μείνουμε!!!

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 20:53 | Δημητρα

    Ως ιδιοκτήτης πρατηρίου που στεγάζεται σε ισόγειο κτιρίου με ορόφους και μετά από αναζήτηση προσφορών που έκανα με κατασκευάστριες εταιρείες αναφορικά με τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσω για να συνεχίσει να υφίσταται η επιχείρηση μου , το κόστος όλων των εργασιών ανέρχεται γύρω στις 8.000,00 € .

    Αφενός μου δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσει η επιχείρηση μου να υπάρχει αφετέρου σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες τις οικονομικής κρίσης που βιώνουμε το κόστος της εγκατάστασης είναι αρκετά τσουχτερό. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση μέσο κάποιον προγραμμάτων για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα παραπάνω.

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 20:11 | Αγγελική Τσιγγενιδου

    Επειδή με προβληματίζει το γεγονός του κόστους των πρόσθετων μέτρων που απαιτείται από το νέο νομοσχέδιο ρώτησα κανα δυο κατασκευαστές και μου έδωσαν ένα εύρος κόστους 8.000 με 10.000 € χωρίς το Stage 2 διότι το STAGE 2 θα εφαρμοστεί το 2018 και γλυτώνει ο πρατηριούχος ένα αξιόλογο κόστος.
    Αγγελική Τσιγγενιδου,Μηχανολόγος Μηχανικός

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 20:36 | Σωκράτης Ορφανίδης

    Στο ισόγειο της οικοδομής μου, όπως και σε άλλες οικοδομές της πόλης, δυστυχώς, υφίσταται πρατήριο υγρών καυσίμων. Κατά τη γνώμη μου είναι λάθος η συνέχιση της λειτουργίας του(ς), ιδιαίτερα τώρα, που όπως υποστηρίζει η ένωσή τους, δεν βγαίνουν οικονομικά. Με άλλα λόγια τα μέτρα ασφαλείας που προτείνονται στο νέο νομοσχέδιο αποκλείεται να εφαρμοστούν. Για το λόγο αυτό προτείνω σε κάθε πρατήριο εκτός από το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη να αναγράφεται με ευανάγνωστα γράμματα και ο υπεύθυνος (πιστοποιημένος) μηχανικός ασφαλείας. Επίσης, η εταιρεία παροχής των καυσίμων και ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου να ασφαλίζουν όλους τους ενοίκους και τα υπάρχοντά τους στην οικοδομή.

    Με εκτίμηση

  • Προτείνεται η αναδιατύπωση της παραγράφου 3.i)α2)iii), ως εξής:

    «iii) Ενεργοποιείται το σύστημα αυτόματης κατάσβεσης, όπως προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη της ενεργητικής πυροπροστασίας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.»

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 14:10 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ

    Τα προτεινόμενα μέτρα ακόμα και αν είναι επιστημονικά ορθά, είναι δυστυχώς οικονομικά ανέφικτα να υλοποιηθούν από πρατηριούχους οι οποίοι προσπαθούν να διακανονίσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία, στους συνεργάτες τους, παντού!
    Όταν τρως τη σάρκα σου για να ζήσεις δεν μπορείς εκ των πραγμάτων να κάνεις αυτά που προτείνει το νομοσχέδιο.

    Ενδεικτική κοστολόγηση μέτρων για τον πρατηριούχο

    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΥΣ
    1) Η τροποποίηση των ανακτήσεων ατμών με φλογοπαγίδες, διπλά καπέλα, λοιπά εξαρτήματα κλπ μαζί με τους εισαγόμενους ετήσιους ελέγχους προσδίδουν ένα ελάχιστο ενδεικτικό κόστος 1000 € + το ετήσιο κόστος ελέγχου ενδεικτικά 200 €
    2) Η έκδοση και προσκόμιση πιστοποιητικών για κάθε ανυψωτικό για κάθε αεροσυμπιεστή και γενικά κάθε μηχάνημα που υπάρχει στα πρατήρια αν δεν επιφέρει κατάργηση αυτών, (δηλαδή κατάργηση μέρους της δουλειάς τους) θα επιφέρει είτε αντικατάστασή τους (με κόστη άνω των 5.000 €) είτε θα επιφέρει εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων με ενδεικτικά κόστη 1500 € για ένα ανυψωτικό + κόστος ελέγχου ~ 200 € ανά μηχάνημα + το κόστος πιστοποίησης ~ 300 € ανά μηχάνημα δηλαδή για 1 ανυψωτικό με 1 αεροσυμπιεστή το κόστος υπερβαίνει τα 2.500 € ανά πρατήριο + τα ετήσια πάγια καθώς τα πιστοποιητικά λήγουν ανά μερικά έτη

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ

    ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΑΠΑΝΩΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
    1)ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ STAGE 2
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 2000 € ΓΙΑ 2 ΑΝΤΛΙΕΣ, ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΜΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ + ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΤΛΙΑΣ (~ 6000 € ΑΝΑ ΑΝΤΛΙΑ)
    2) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΙΧΝΕΥΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 4000 € (ΓΙΑ 2 – 3) ΑΝΙΧΝΕΥΤΕΣ, ΓΙΑ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΘΑ ΥΠΕΡΒΕΙ ΤΑ 5500€ + ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ~ 200 €
    3) ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ ΣΩΛΗΝΟΓΡΑΜΜΩΝ
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 1000 €
    4) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ INTERLOCK
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 2000 €

    ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΜΕΣΗ ΜΕΣΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ 3.700 € ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟ ΜΕ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑ ΑΝΥΨΩΤΙΚΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ 5.200 € ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟ ΜΕ 2 ΑΝΥΨΩΤΙΚΑ, ΠΛΕΟΝ ΔΕ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΠΑΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΧΥ
    ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΑΠΑΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ 13.000 € ΜΕ 25.000 € ΜΕ ΔΥΟ ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΝΥΨΩΤΙΚΟ, ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΕΤΗΣΙΩΝ ΠΑΓΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
    ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ, ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟ, ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΚΟΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ, ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ, ΟΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ.
    ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΚΟΣΤΗ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ, ΤΑ ΔΕ ΝΕΑ ΚΟΣΤΗ ΠΟΥ ΕΙΣΑΓΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΕΞΕΙ Ο ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΟΣ!!!

    Λοιπές παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου

    1) Στα μικτά πρατήρια εισάγεται απαγορευτική απόσταση 100 μ από αρχαιολογικό χώρο που σήμερα δεν ισχύει από την ισχύουσα νομοθεσία και η οποία προφανώς είναι λάθος να τεθεί επιπρόσθετα!
    2) Για τη μεταβίβαση της άδειας εισάγει τη συναίνεση του προκατόχου ιδρυτή μάλιστα του πρατηρίου, που αφενός από την ισχύουσα νομοθεσία δεν απαιτείται, αφετέρου είναι λάθος καθώς ο ιδρυτής μπορεί να είναι οποιοσδήποτε αρχικός μισθωτής που στο μέλλον να μην επιθυμεί για δικούς του λόγους να συναινεί.
    3) Για ένα σταθμό με αντλίες το πιστ. πυρ/σίας ισχύει σήμερα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις 6 μήνες και όχι όπως γράφεται στο νομοσχέδιο 36 μήνες. Χαρακτηριστικά σε ένα σταθμό χωρίς αντλίες το πιστοποιητικό πυροπροστασίας ισχύει 12 μήνες, δηλαδή προφανώς η πρόταση δημιουργεί σύγχυση και είναι λάθος!
    4) Το νομοσχέδιο εξακολουθεί να μην προτείνει λύση στο πρόβλημα απομάκρυνσης πρατηρίων που βρίσκονται σε όμορες ή σε κοντινές απαγορευτικές χρήσεις. Για τα απλά πρατήρια η απόσταση αυτή είναι 30 μ, ενώ για τα μικτά πρατήρια φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 50 μ.
    Μια προγενέστερη υπουργική απόφαση που προσπάθησε να φέρει κάποιες μειώσεις στις αποστάσεις ασφαλείας, είχε προβλήματα σε δομικές της διατυπώσεις με αποτέλεσμα να αυτοαναιρείται από τις ίδιες τις διατυπώσεις της και τις ερμηνείες που την ακολούθησαν, με συνέπεια τη δικαιολογημένη μη εφαρμογή της από πολλές αδειοδοτούσες υπηρεσίες

    Η ΟΒΕ είχε και εξακολουθεί να προτείνει απλούστερα και κατά πολύ λιγότερο δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα υπέρ της ασφάλειας, αλλά και υπέρ της παραμονής, των πρατηριούχων στις δουλειές τους.

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 09:42 | Σταύρος Ιωαννίδης

    «»Είμαι κάτοικος πολυκατοικίας που στο ισόγειο της υφίσταται πρατήριο υγρών καυσίμων. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλεται στα πρατήρια υγρών καύσιμων. Για εμάς τους κατοίκους προέχει η ασφάλεια των οικογενειών μας και δεν θέλουμε να κοιμόμαστε κάτω από μία βόμβα. Για εμάς όμως δεν αρκεί η τοποθέτηση και η εφαρμογή των μέτρων, εμείς θέλουμε να εξασφαλίσετε ότι αυτά τα μετρά εφαρμόστηκαν και λειτουργούν ασφαλώς. Πρέπει να δημιουργήσετε και να αναφέρεται σε πιστοποιημένους φορείς τον έλεγχο για την εφαρμογή των μέτρων αυτών και για την ορθή τους λειτουργία.

  • 27 Οκτωβρίου 2016, 09:40 | Σταύρος Ιωαννίδης

    Είμαι κάτοικος πολυκατοικίας που στο ισόγειο της υφίσταται πρατήριο υγρών καυσίμων. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλεται στα πρατήρια υγρών καύσιμων. Για εμάς τους κατοίκους προέχει η ασφάλεια των οικογενειών μας και δεν θέλουμε να κοιμόμαστε κάτω από μία βόμβα. Για εμάς όμως δεν αρκεί η τοποθέτηση και η εφαρμογή των μέτρων, εμείς θέλουμε να εξασφαλίσετε ότι αυτά τα μετρά εφαρμόστηκαν και λειτουργούν ασφαλώς. Πρέπει να δημιουργήσετε και να αναφέρεται σε πιστοποιημένους φορείς τον έλεγχο για την εφαρμογή των μέτρων αυτών και για την ορθή τους λειτουργία.

  • 26 Οκτωβρίου 2016, 20:29 | Δημήτρης Τσακίρης Αυτοκινητιστής

    Είναι πολλή σωστή η εφαρμογή εγκατάστασης διάταξης αυτόματου ελέγχου ορθής λειτουργίας συστήματος ανάκτησης ατμών stage I, όπως περιγράφεται στην παράγραφο α6. Είμαι οδηγός βυτιοφόρου και βλέπω καθημερινά πολλούς συναδέλφους μου κατά την τροφοδοσία των πρατηρίων με υγρά καύσιμα να μην εφαρμόζουν σωστά το σύστημα Stage I, καταστρατηγώντας τον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργώντας πιέσεις αυτή την εποχή της οικονομικής κρίσης σε όλους εμάς που θέλουμε να εκτελέσουμε σωστά και με υπευθυνότητα τη δουλειά μας.
    Μάλιστα ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος από την μη σωστή εφαρμογή του συστήματος Stage I είναι μεγάλος και κατά τη γνώμη μου θα πρέπει το μέτρο εγκατάστασης διάταξης αυτόματου ελέγχου ορθής λειτουργίας συστήματος ανάκτησης ατμών stage I να εφαρμοστεί το συντομότερο σε όλα τα πρατήρια.

  • 26 Οκτωβρίου 2016, 18:00 | Σοφία Παπαδοπούλου

    Σχετικά με τα θέματα ασφάλειας και εξ όσων γνωρίζω, όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων διαθέτουν συστήματα ανίχνευσης καπνού και σε περίπτωση συναγερμού ενεργοποιείται αυτόματα το σύστημα κατάσβεσης. Τα παραπάνω αποτυπώνονται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα θα έλεγα στην υφιστάμενη νομοθεσία.
    Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται συχνοί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές οι οποίες ασχολούνται περισσότερο με την επιβολή ποινών και την είσπραξη φόρων και λιγότερο για θέματα ασφάλειας. Εάν γίνει υποχρεωτικό, τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας να ανανεώνονται κάθε χρόνο, τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι οι απλοί πυροσβεστήρες αναγομώνονται.

  • 26 Οκτωβρίου 2016, 18:36 | Δημήτρης Αρβανίτης

    Ως ένοικος σε οικοδομή (γιατί ο νόμος αναφέρει μόνο γραφεία και ξενοδοχεία?) που από κάτω λειτουργεί πρατήριο υγρών καυσίμων θα ήθελα να εκφράσω τη βαθειά μου ανησυχία. Δεν είμαι μηχανικός για να κρίνω τα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο, από τη στιγμή που δεν καταργείτε τα πρατήρια υγρών καυσίμων που βρίσκονται κάτω από οικοδομές, τουλάχιστον φροντίστε για την ασφάλεια των 300.000 ανθρώπων που ζουν υποχρεωτικά μέσα και γύρω από αυτές. Σε ότι αφορά τα μικτά πρατήρια, ελπίζω να τα απαγορεύσετε σε κατοικιμένες περιοχές.

    Με τιμή
    Δημήτρης Αρβανίτης

  • 26 Οκτωβρίου 2016, 12:15 | Άλκης Νικολάου

    «»Φυσικά μπορεί να συνεχίσουν να λειτουργούν τα περισσότερα από τα 1.600 πρατήρια υγρών καυσίμων και σταθμών αυτοκινήτων με αντλίες υγρών καυσίμων σε ισόγεια κτιρίων με ορόφους, εάν ληφθούν τα παραπάνω μέτρα, έχοντας την βεβαιότητα μετά την λήψη των προτεινόμενων μέτρων ότι τόσο ο εξοπλισμός όσο και το προσωπικό που λειτουργεί το πρατήριο θα λειτουργεί συνεχώς σε υψηλό επίπεδο ασφάλειας»»

    Πολίτης – Ένοικος Πολυκατοικίας

  • 26 Οκτωβρίου 2016, 12:18 | Παντελιδης Κωνσταντινος

    «Για τα πρόσθετα μέτρα που προτείνονται στα πρατήρια υγρών καυσίμων λόγω μείωσης των αποστάσεων για τα μικτά και αμιγή καθώς και για αυτά που στεγάζονται κάτω από κατοικίες και οικοδομές θεωρώ ότι είναι ότι καλύτερο για την σωστή και ασφαλή λειτουργία των πρατηρίων.
    Βασική προϋπόθεση όμως για να έχει αξία όλο αυτό είναι να γίνονται σωστοί και περιοδικοί έλεγχοι. Παντελιδης Κωνσταντινος, εμπορος εξοπλισμου πρατηριων καυσιμων.

  • 26 Οκτωβρίου 2016, 11:17 | Παπαδόπουλος Γιώργος

    Εδώ και 15 χρόνια ασχολούμαι με πυροσβεστικά είδη και ειδικά σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω ενόψει του νέου νομοσχεδίου είναι ότι δεν αρκεί μόνο η εγκατάσταση των απαιτούμενων συστημάτων. Είναι πολύ σημαντικό να συντηρούνται σωστά και τακτικά. Και όταν λέω να συντηρούνται δεν εννοώ να περνάει κάποιος να τα ελέγχει οπτικά και να δίνει μια Υ.Δ. Απαιτούνται αυστηρές δοκιμές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τήρηση αρχείου για την διαδικασία και για τα αποτελέσματα του ελέγχου. Έτσι μόνο γίνεται το επάγγελμα μας ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό

  • 26 Οκτωβρίου 2016, 10:26 | ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ

    Στις εντός σχεδίου περιοχές διευκολύνεται ο ανεφοδιασμός των οχημάτων Δ.Χ. ως προς την πρόσβαση μιας και όλοι ανεφοδιάζονται από πρατήρια που βρίσκονται κοντά στις κατοικίες τους και τωρα αν πραγματοποιηθεί μετεγκατάσταση τους ή κατάργηση τους τότε οι πολίτες θα πρέπει να διανύουν μεγάλη απόσταση για να ανεφοδιάσουν το όχημα τους και αυτό απαιτεί και χρόνο και χρήμα

  • 26 Οκτωβρίου 2016, 09:42 | Σάββας Γεωργακόπουλος

    Διατηρώ πρατήριο υγρών καυσίμων σε ισόγειο οικοδομής κατοικιών και είναι πολύ σημαντικό το ότι θα επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, από τις οποίες ζούμε εμείς και οικογένειές μας. Η διάταξη αυτή αφορά 2000 επιχειρήσεις στην χώρα μας και η μη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των πρατηρίων θα έστελνε στην ανεργία πολύ κόσμο, αφήνοντας τελικά να δουλεύουν μόνο οι μεγάλες εταιρείες.
    Τοποθετήσαμε στα πρατήριά μας το σύστημα εισροών – εκροών, δεν έχουμε πάρει ακόμα τις σχετικές επιδοτήσεις και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για την συνέχιση της λειτουργίας μας.
    Δεν έχουμε αντίρρηση να λάβουμε μέτρα ασφαλείας τα οποία καταρχήν θα προστατέψουν εμάς και τα παιδιά μας, θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη και το κόστος εφαρμογής τους και να μην οδηγηθούμε τελικά στο κλείσιμο πρατηρίων επειδή ο πρατηριούχος δεν θα διαθέτει εν μέσω οικονομικής κρίσης υπέρογκα ποσά για μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσαν να είναι φθηνότερα.

  • 26 Οκτωβρίου 2016, 09:28 | Νίκος Καμπερης

    Όσον αφορά για τα πρόσθετα μέτρα σε πρατήρια υγρών καυσίμων που στεγάζονται σε ισόγεια κτιρίων με ορόφους με βρίσκεται απόλυτα σύμφωνο. Εργάζομαι ως οδηγός βυτίου 12 χρόνια τώρα και προσπαθώ να τηρώ όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που απαιτούνται. Καμία φορά δεν με βοηθάνε οι συγκυρίες και αναγκάζομαι να κάνω τα στραβά μάτια. Οπότε αυτό πού λέω είναι «κοινοί κανόνες για όλους»»

  • 26 Οκτωβρίου 2016, 03:57 | ελενη παπανικολοαου

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ανανέωση του πιστοποιητικού πυροπροστασίας κάθε 36 μήνες το οποίο όμως είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ειδικά για τις περιπτώσεις «Σταθμών Αυτοκινήτων – Parking» τα οποία διαθέτουν και parking και βρίσκονται κάτω από οικοδομές ή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Νομίζω ότι στις περιπτώσεις αυτές τα κρίσιμα πιστοποιητικά (όπως αυτό της πυροπροστασίας) πρέπει να ανανεώνονται πολύ νωρίτερα

  • 26 Οκτωβρίου 2016, 01:18 | Αλέξανδρος Ναλμπάνης

    Είμαι πρατηριούχος που διαθέτω πρατήριο υγρών καυσίμων κάτω από πολυκατοικία. Τα τελευταία χρόνια, όλοι οι πρατηριούχοι έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα για τα πρατήρια μας, λόγω της εγκατάστασης του ολοκληρωμένου του εισροών – εκροών. Αλλά για εμάς είναι θέμα επιβίωσης. Παρόλο που τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσουμε είναι πολλά, υπερβολικά θα έλεγα και δυσβάστακτα οικονομικά, είμαστε διευθετημένοι να τα εφαρμόσουμε για να παραμείνουμε στην αγορά. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να κλείσουν περίπου 1.600 πρατήρια. Πράγμα που σημαίνει ότι 1600 οικογένειες θα ήταν άνεργες. Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι στα μεγάλα κέντρα η εξυπηρέτηση θα είναι πολύ δυσχερής σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το μέτρο, οι πολίτες θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν χιλιόμετρα για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα.

    Αλέξανδρος Ναλμπάνης
    Βενζινοπώλης

    Ευχαριστώ!

  • 25 Οκτωβρίου 2016, 23:50 | Ευθύμης Καραμητρουσης

    Ως ένοικος σε οικοδομή που από κάτω λειτουργεί πρατήριο υγρών καυσίμων θα ήθελα να εκφράσω την δικαιολογημένη ανησυχία όλων μας που βρισκόμαστε σε παρόμοια θέση, σχετικά με την ασφάλεια μας. Προφανώς και ήταν ανέφικτο να απομακρυνθούν τα πρατήρια εκτός πόλεως αφού τότε θα έπρεπε να διανύουμε αποστάσεις με επιπλέον κόστος. Δηλαδή για μια ακόμη φορά σε αυτή την χώρα θα πηγαίναμε ένα βήμα πίσω αντί για ένα βήμα μπροστά.
    Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το κείμενο που διάβασα καθώς βλέπω ότι πρόκειται να θεσπιστούν αυστηρά μέτρα και τακτικοί έλεγχοι του εξοπλισμού σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.