Άρθρο 8 Καταφύγια αδέσποτων ζώων

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 47Α του ν. 998/1979 (Α΄ 289), προστίθεται εδάφιο και η παρ. 1 του άρθρου 47Α διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α` και β` της παρ. 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και, στην περίπτωση μη ύπαρξης τέτοιων στην περιοχή ενδιαφέροντος, εντός δασών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4056/2012 (Α` 52), μελισσοκομείων, χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας μετά των απαιτουμένων συνοδευτικών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργική ικανότητα της δραστηριότητας, εκτροφείων θηραμάτων, εκτροφείων γουνοφόρων και επισκέψιμων κτηνοτροφικών μονάδων εκτροφής απειλουμένων με εξαφάνιση αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων, με σκοπό τη διάσωση, διάδοση, προβολή και παραδοσιακή διαχείριση του προαναφερθέντος ζωικού κεφαλαίου και των προϊόντων του. Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων.».

  • 3 Ιουλίου 2020, 09:15 | Κίζα Ιωάννα

    Ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο που δεν πέρασε λόγω την αντιδράσεων των φιλοζωικων κοινοτήτων επί Σύριζα, επανέρχεται για ποιον λόγο;
    Δημόσια κυνοκομεια που αφήνουν τα ζώα να υποφέρουν πριν πεθάνουν από πείνα, κανιβαλισμο, αρρώστιες κλπ να πολλαπλασιαστουν σε μέρη απομερα μακριά από ανθρώπινη παρουσία και αδιάκριτα βλέμματα!;
    Μήπως να διαθετατε τα κονδύλια για στειρωσεις οι οποίες να τρέχουν όλο τον χρόνο σε περισσότερους συμβεβλημενους κτηνιάτρους;

  • 3 Ιουλίου 2020, 09:21 | ΖΩΟΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

    Με το αρθρο 8 καταδικαζουμε τα ζωα σε αργο θανατο.Ειναι τοσο δυσκολο επιτελους να γινει κατι καλο σε αυτο τον τοπο σε σχεση με τα ζωα; Ειμαστε πολιτισμενοι;
    Αντι να φτιαξετε τους νομους για την ευζωια των ζωων που εγιναν αδεσποτα εξαιτιας καποιων » καλων » συνανθρωπων μας θελετε να τα εξαφανισετε;
    Αν θελετε να κανετε κατι για αυτο το θεμα των αδεσποτων,φτιαξτε νομους ισχυρους με προστιμα τσουχτερα.
    -Καντε υποχρεωτικο το τσιπαρισμα των ζωων με το που γινεται η πρωτη του επισκεψη στον κτηνιατρο ,διαφορετικα προστιμο και στον κτηνιατρο.
    -Καταγραφη ολων των των σκυλων που εχουν οι κυνηγοι και ιδιως οι κτηνοτροφοι που τα αφηνουν ανεξελεκτα να γεννανε και μετα πετανε τα κουταβια.
    -Συνεργαστητε με τους ζωοφιλους συλλογους που ξερουν πολλα παραπανω για την αντιμετωπισει των αδεσποτων,που ειναι η φωνη τους.
    -Προστιμα σε κακοποιησεις και εγκαταληψεις.
    – Καντε στειρωσεις σε ολα τα αδεσποτα
    -Προωθηστε υιοθεσιες

    -Φτιαξτε ενα τμημα σωστο επιτελους στο υπουργειο που να ενδιαφερετε για την φροντιδα και την σωστη αντιμετωπιση τους στον κοσμο μας.
    Αν ειχαν δικαιωμα ψηφου και πληρωναν εφορια αραγε πως θα τα αντιμετωπιζατε;;;Σιγουρα δεν θα τα πεταγατε ετσι !!!!

  • 3 Ιουλίου 2020, 09:56 | Λαμπρινή Αναστασίου

    Στερείται ηθικής αντιμετωπίζοντας τα ζώα για άλλη μία φορά ως κατώτερα όντα που δεν έχουν το αυτονόητο δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία. Είναι ντροπιαστικό και επονείδιστο. Θα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα

  • 3 Ιουλίου 2020, 07:45 | Κατερινα Γαλανη

    Αντι να ανανεωσετε το νομο και να τον διαμορφωσετε ωστε να σεβεται τα αδεσποτα θελετε να τα στειλετε στα βουνα με σφραγιδα νομιμοτητας,δε φτανει που ο υπαρχων νομος δινει τη δυνατοτγτα στους ΔΗΜΟΥς να κατασκευαζουν κολαστηρια με το τσουβαλι θελετε τωρα να τους δωσετε τη δυνατοτητα να τα κρυβουν κιολας μακρια ωστε ναμην τα βλεπει κανεις. Αισχος

  • 3 Ιουλίου 2020, 01:37 | Χρυσή Δούλη

    Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς πρέπει να υπάρχουν μόνο για να περιθάλπονται ζώα που έχουν ανάγκη φροντίδας,να βρίσκονται σε σημεία όπου η πρόσβαση είναι εύκολη και όχι απομονωμένα επειδή ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να ελέγχονται οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων αυτών αλλά και γιατί ο οποιοσδήποτε θέλει να υιοθετήσει ένα από αυτά να είναι εύκολο να τα επισκεφθεί..δημιουργώντας καταφύγια σε απομονωμένα μέρη τα ζώα αφήνονται ανυπεράσπιστα στις διαθέσεις του κάθε τυχόν ανευθυνοϋπεύθυνου.Η λύση για το πρόβλημα των αδέσποτων είναι να προωθηθούν οι μαζικές στειρώσεις,να επανεντάσσονται τα υγιή και φιλικά ζώα,να φροντίσουν οι Δήμοι να τοποθετηθούν ταϊστρες και ποτίστρες σε διάφορα σημεία,να δημιουργηθούν Δημοτικά κτηνιατρεία και προγράμματα υιοθεσιών και να αυστηροποιηθεί ο νόμος για την εγκατάλειψη και κακοποίηση τους.

  • 3 Ιουλίου 2020, 01:31 | Τριβιζά Κωνσταντίνα

    Θεωρώ πως βρισκόμαστε πολύ μα πάρα πολύ πίσω σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων. Μεγάλη έμφαση στις στειρώσεις, στην εφαρμογή (επιτέλους) της νομοθεσίας σε περίπτωση κακοποίησης, πίεση από την κεντρική εξουσία στους Δήμους να αναλάβουν τις ευθύνες τους με τις αντίστοιχες κυρώσεις εφόσον αυτό δεν συμβαίνει, σύνδεση του σχολείου με τις εθελοντικές ομάδες φιλόζωων αλλά και προώθηση του Animal Therapy σε κάθε είδους θεραπευτική δομή/φυλακές/νοσοκομεία/κέντρα απεξάρτησης κτλ.
    Αυτό είναι ένα πλάνο για το νέο νομοσχέδιο και όχι το να εξαφανιστούν τα ζώα μακριά από τα μάτια των κατοίκων σε»χορτολιβαδικές εκτάσεις» και σε βουνά, ιδρυματοποιημένα μέχρι το τέλος της ζωής τους.
    Σοβαρευτείτε, εν ανάγκη αντιγράψτε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο θέμα αυτό (πχ Ολλανδία), δε σας ζητάει κανείς να πρωτοτυπήσετε. Υπάρχουν τόσες πεπατημένες, βαδίστε επάνω σε αυτές!!!

  • 3 Ιουλίου 2020, 00:21 | Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας Κο.Πρ.Α.Π.

    Ζητούμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 8.
    Είναι απαράδεκτο, προσβάλει την ανθρώπινη υπόσταση και δεν διορθώνει, αλλά διογκώνει το πρόβλημα.
    Η ευθύνη στους Δήμους…(για γέλια). Πόσοι Δήμοι τηρούν τους νόμους για τα αδέσποτα; Ποιός τους ελέγχει;
    Αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε στο πρόβλημα των αδέσποτων,
    -Αποσύρετε το άρθρο άμεσα,
    -Επικοινωνήστε με τις επίσημες φιλοζωικές ομοσπονδίες, ακούστε τις προτάσεις τους,
    -Επιβάλετε την υποχρεωτική στείρωση δεσποζόμενων ζώων χωρίς εξαιρέσεις,
    -Επικεντρωθείτε στην ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων, η εξορία των αδέσποτων δεν είναι λύση,
    -Ευαισθητοποιήστε – ενημερώστε τους πολίτες,
    -φροντίστε ώστε οι αρμόδιες αρχές να τηρούν τους ισχύοντες νόμους,
    -Εισαγάγετε μάθημα φιλοζωίας στα σχολεία.
    Αν επιμείνετε στο άρθρο, σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα θα στραφεί εναντίον σας.

  • 2 Ιουλίου 2020, 23:29 | Σταματία

    Είναι απαράδεκτο να επανέρχεται ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο, που πολεμήθηκε από την φιλοζωική κοινότητα.
    Η λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων, δεν είναι να τα εξορίζουμε στους βραχότοπους, να μην τα βλέπουμε, να μην βλέπουμε την κατάντια μας ως κοινωνία.
    Το πρόβλημα είναι δικό μας, εμείς δημιουργούμε τα αδέσποτα.
    Προτάσεις:
    -ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΑ ΛΙΓΩΝ ΘΕΣΕΩΝ.
    -ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ.
    -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ (από εκεί ξεκινά το πρόβλημα).
    -ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ.
    -Η ΦΙΛΟΖΩΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
    Αν θέλετε να κάνετε την διαφορά ως Υπουργός και να προσφέρετε στο πρόβλημα των αδέσποτων,
    Αποσύρετε τώρα (!!) την πρόταση και φροντίστε για την άμεση υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων.

  • Έίναι πραγματικά περίεργο να ξαναβλέπουμε στο νομοσχέδιο αυτό προς διαβούλευση να επανέρχεται μια διάταξη νομοσχεδίου που δεν είχε προχωρήσει λόγω της μαζικής αντίδρασης του φιλοζωικού κινήματος.
    Δεν μπορώ ειλικρινά να καταλάβω σαν ενεργό μέλος του φιλοζωικού κινήματος πάνω από 15 χρόνια πώς ειναι δυνατόν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των αδεσπότων θα λυθεί με τον εγκλεισμό τους σε καταφύγια – στρατόπεδα συγκέντρωσης στη μέση του πουθενά.
    Αυτή τη στιγμή οι Δήμοι μετα βίας διαθέτουν, αν διαθέτουν μερικές χιλιάδες για στειρώσεις, θα διαθέσουν τα χιλιάδες ευρώ που χρρειάζεται ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών καταφύγιο για να δημιουργηθεί και συντηρηθεί;
    Για μια ακόμα φορά βλέπουμε τους αρμόδιους να επιδεικνύουν παντελη άγνοια και έλλειψη κατανόησης του προβλήματος των αδεσπότων.
    Όσα καταφύγια κι αν γεμίσετε, αν δεν προγραμματιστούν μαζικές στειρώσεις, αν δεν προγραμματιστεί η δημιουργία δημοτικών κτηνιατρείων που θα τις στηρίξουν, το πρόβλημα των αδεσπότων δεν γίνεται.
    Σαν ενεργός εθελοντής και εκπρόσωπος φιλοζωικού σωματείου δηλώνω ΟΧΙ στο Άρθρο 8.

  • 2 Ιουλίου 2020, 22:24 | Ίρις Καλφοπουλου

    Απαράδεκτο! Οτι δεν περασε η Κυβέρνηση του Συριζα θα το κανει η ΝΔ! Αυτο που πάει να γίνει είναι έγκλημα!

  • 2 Ιουλίου 2020, 22:26 | Μαρία Παυλοπούλου

    Θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να θέλετε να «εξοστρακίσετε» τα ζώα σε απομακρυσμένες πλαγιές και βουνά, κάτι που θα σημάνει την εξόντωση τους. ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ, αντιβαίνει τους Νόμους της ζωής και της φύσης. Αποσύρετε παρακαλώ τέτοιου είδους προτάσεις. Είμαστε ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ όλοι εμείς οι απλοί που δεν ενοχλούμαστε από τα ζώα και κατανοούμε πλήρως πως μπορούμε να συνυπάρχουμε απ’ την στιγμή που σεβόμαστε την ύπαρξη τους. Εξοντώνετε υπομονές και αντοχές. ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΑΜΕΣΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

  • 2 Ιουλίου 2020, 21:35 | Ειρήνη Κατζάλη

    Το απαραδεκτο αρθρο 8 το μονο που εξυπηρετει ειναι η δημιουργια νεων κολαστηριων σαν αυτα του Βολου, της Φλωρινας, της Κοζανης κ.α. μακρια απο τα βλεμματα των πολιτων και την δυνατοτητα ελεγχου τους απο τα φιλοζωικα σωματεια!!! Ο απολητος σττουθοκαμηλισμος στο προβλημα των αδεσποτων ζωων! Πως δεν σκεφτηκατε και την εκδοχη ενος νεου «Καιαδα»!:! Αντι να θεσπιζετε οπισθοδρομικώς, κοιταξτε να ενισχυσετε την νομοθεσια περι κακοποιησεων και εγκαταλειψης και να φροντιζετε τα κονδυλια για τα αδεσποτα να μην καταληγουν σε «τσεπες» των εκαστοτε Δημοτικων Αρχων!!! Τα ζωα εχουν πλεον φωνη, τη δικη μας, και οσο περναει ο καιρος τοσο πιο πολλους θα βρισκετε απεναντι σας σε καθε αδικια εναντιον τους!

  • 2 Ιουλίου 2020, 21:23 | Κισσουδης Μιχαηλ

    Ένα ακόμη κακώς κείμενο…
    Καλό είναι όλοι να είμαστε αντίθετοι στα στρατόπεδα των τετραπόδων.

  • Παρά τις ελπίδες εκατομμυρίων πολιτών της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων φορέων για την προστασία των ζώων καθώς και μεμονωμένων ατόμων της φιλοζωικής κοινότητας, να αντιμετωπίσει επιτέλους η νυν κυβέρνηση το θέμα των ζώων με πνεύμα απαλλαγμένο από αναχρονιστικές και ανεδαφικές αντιλήψεις προηγουμένων, διαπιστώνουμε ότι τίθεται σε διαβούλευση νομοσχέδιο που στην ουσία είναι κάκιστη αντιγραφή του νομοσχεδίου που είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και που ατάκτως αποσύρθηκε μετά τη γενική κατακραυγή και διαμαρτυρία.
    Το νομοσχέδιο που πρότινος προτάθηκε για δημόσια διαβούλευση αντί να λύνει, ξεκάθαρα μεγαλώνει τα προβλήματα σημαίνοντας πολύ κακές προοπτικές.
    Αναφερόμενοι εν πρώτοις στη διάταξη του άρθρου 8 του σχεδίου, διαφαίνεται η προσπάθεια νομιμοποίησης του επονείδιστου εφιάλτη της εξορίας των αδέσποτων ζώων σε βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις μακριά από τα βλέμματα όλων.
    Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με την προσπάθεια απόκρυψής του. Κανένα ον του πλανήτη δεν αξίζει τέτοια εγκληματική αντιμετώπιση. Κάθε αδέσποτο, άθλιο και ταλαιπωρημένο δικαιούται σεβασμού και πραγματικής προστασίας και όταν μάλιστα εμείς οι ίδιοι έχουμε ολοκληρωτικά την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.
    Ακόμα κι αν όλες οι βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις γίνουν κυνοκομεία–κολαστήρια εγκλεισμού αδεσπότων, δεν φτάνουν καθώς διαρκώς καινούργια αδέσποτα δημιουργούνται. Απεναντίας μεγαλώνουν την ντροπή για τη χείριστη αντιμετώπιση εκ μέρους των ανθρώπων.
    Τα αγνώστου αριθμού εγκαταλειμμένα νεογέννητα, τα αγνώστου αριθμού εγκαταλειμμένα ενήλικα ζώα, που καθημερινά και κάθε λεπτό προστίθενται στα αδέσποτα, έχουν μόνιμη πηγή την παράνομη κατοχή- αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς, την παράνομη και καταχρηστική εκτροφή και πώληση αυτών.
    Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων δύναται να επιλυθεί διαπαντός και αποτελεσματικά μόνο αν αντιμετωπιστεί η αιτία, που δεν είναι αυτά τα ίδια.
    Η συγκεκριμένη διάταξη στο άρθρο 8 τιμωρεί με το χειρότερο τρόπο αυτούς που στην ουσία δεν ευθύνονται. Ήδη η χώρα μας έχει εκτεθεί παγκοσμίως με εικόνες «νόμιμων» καταφυγίων-κολαστήριων ζώων, χώρων όπου τα ζώα συγκεντρώνονται, ξεχνιούνται, αντιμετωπίζονται χείριστα από τους υπαλλήλους και υπεύθυνους και δεινοπαθούν μέχρι να πεθάνουν.
    Η σύγχρονη αντίληψη και ηθική απέναντι στα ζώα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της διάταξης αυτής, και αποτελεί κίνδυνο για τα ζώα και της πολιτιστικής εξέλιξης της χώρας μας.
    Θεωρούμε απαραίτητο να αποσυρθεί άμεσα και να συζητηθεί συνολικά από το ΥΠΕΣ, σε συνεργασία με νόμιμους φιλοζωικούς φορείς που γνωρίζουν καλά την σημασία του όρου «αδέσποτο ζώο», το πρόβλημα και τη λύση του.

    Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
    http://www.pfpo.gr

  • 2 Ιουλίου 2020, 20:23 | Ιωάννα Γούναρη

    Δεν είναι καλή ιδέα τα καταφύγια αδέσποτων σε δασικές εκτάσεις. Γιατί πρώτον κανείς δεν θα μπορεί να τα προστατέψει σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, δεύτερον θα είναι δύσκολα προσβάσιμα σε εθελοντές και ενδιαφερόμενους για υιοθεσία και τρίτον κανείς δεν θα μπορεί να ελέγχει αν πληρούν ως εγκαταστάσεις τις προϋποθέσεις ευζωίας που οφείλουν. Τα καταφύγια αδέσποτων σε δασικές εκτάσεις θα καταλήξουν μοιραία να είναι μάντρες εγκατάλειψης ισοδύναμες με θανατική καταδίκη των ζώων και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτραπούν.

  • 2 Ιουλίου 2020, 18:18 | Χριστινα Παναγοπουλου

    Η λυση ειναι μια.Υποχρεωτικη ΣΤΕΙΡΩΣΗ ολων των δεσποζομενων ζωων και απαγορευση εισαγωγης κουταβιων απο ξενους εκτροφεις για πωληση απο pet shops. Οσο δεν γινεται αυτο ωστε να σταματησουν να δημιουργουνται καινουρια αδεσποτα, οσες αποθηκες ψυχων και να φτιαχτουν, θα κανετε μια τρυπα μεσα στο νερο.

  • 2 Ιουλίου 2020, 17:44 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Το πρόβλημα είμαι η τοποθεσία των Κυνοκομείων ή αν τα υπάρχοντα δεν πληρούν τις σωστές προϋποθέσεις ; Ας δοθεί η δυνατότητα ανέγερσης και αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπάρχει η ανάλογη νομοθεσία για το σφράγισμα.

    Τα ιδιωτικά καταφύγια σε ανάλογες περιοχές δεν είναι παράνομα ή αυτά δύναται να βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις ;

    Τι προδιαγραφές πληρούν και ποιός διασφαλίζει τις σωστές συνθήκες διαβίωσης; Ας κλείσει και ένα πασίγνωστο ιδιωτικό καταφύγιο στην Κρήτη, αυτό ζητάτε ;

    Εκτός αν υπάρχουν άλλοι λόγοι που συγκεκριμένες οργανώσεις δεν θέλουν τα καταφύγια. ΝΑΙ στην δημιουργία με αυστηρό έλεγχο στην λειτουργία και εξοντωτικές ποινές σε δημόσιους υπαλλήλους ή ιδιώτες όταν δεν υπάρχει ευζωία των ζώων.

    Όσο για την καραμέλα της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ προβαίνετε στην εκ των προτέρων καταδίκη όλων των φροντιστών ( ιδιοκτητών τους αποκαλείται ) σκύλων για πιθανή αναπαραγωγή. Υπάρχουμε και εμείς που έχουμε τους σκύλους μας ως μέλη της οικογένειας.

  • 2 Ιουλίου 2020, 17:44 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΡΥΦΩΝΟΣ

    Κύριε Βορίδη, κάναμε τόσο αγώνα ενάντια στον τότε Υπουργό κ. Τσιρώνη, ΟΛΟΙ οι φιλόζωοι μαζί, γιά να μην περάσει αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο, και εσείς ερχόσαστε και το επαναφέρετε;;; Τι δεν καταλαβαίνετε; Δίνεται τροφή στον Μπέο, και στο κάθε Μπέο, που δεν θέλει τα αδέσποτα, και δεν συμμορφώνεται με κανένα νόμο, να κάνει τα κολαστήρια γιά τις αδέσποτες ψυχές!!! Γιατί και αυτά έχουν ψυχή, και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να παίρνει τέτοια μέτρα!!! Να το αποσύρεται ΤΩΡΑ, και να έρθετε άμεσα σε συζήτηση με όλους τους αρμόδιους φιλοζωικούς φορείς!!!

  • 2 Ιουλίου 2020, 17:03 | Άρης Πετράκης

    Καιρός ήταν. Έχουμε γίνει τρισκατάπτυστοι στο εξωτερικό και στους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα και βλεπουνε πως φερόμαστε στα ζώα. Προχωρήστε σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ προγράμματα στειρώσεων και τιμωρείστε ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ αυτούς που κακοποιούν ζώα

  • 2 Ιουλίου 2020, 14:46 | Κανελλα Καλαποθαρέα

    Αν δεν ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι στα δεσποζόμενα και να υποχρεώσετε τους κηδεμόνες να τα σημάνουν και να τα στειρώσουν και εκατομμύρια καταφύγια να δημιουργηθούν το πρόβλημα θα υπάρχει.Και ελπίζω αν θα γίνουν κάποια καταφύγια να είναι ΣΩΣΤΑ και όχι κολαστήρια όπως είναι μέχρι τώρα τα περισσότερα δημοτικά.Επίσης σε αυτά που θα γίνουν να είναι ΕΛΕΎΘΕΡΗ η πρόσβαση σε φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές και όχι κλειδωμένα.

  • 2 Ιουλίου 2020, 14:13 | Eleni

    Αυτός που είναι κατά της δημιουργίας ενός οργανωμένου καταφύγιου το τονίζω οργανωμένου! Και αυτόαποκαλείται φιλόζωος κ εθελοντής.. Να μου δώσει τη διεύθυνση του αύριο που θα βρω φρέσκια εγκατάλειψη μάνα με κουτάβια πάνω στη λεωφόρο να του τα πάω!!!! Αυτά κ άλλα τόσα που έχουν πραγματικοί εθελοντές μέχρι κ στη τουαλέτα του σπιτιού τους! Αυτά.. Και τα παρτο από δω τώρα αμέσως είναι επιθετικό! Μέχρι να φάει τη φόλα για να πάψει να ενοχλεί… Αφού δεν ειχες που να το πας και αυτό!
    Ένα σωστό καταφύγιο υπό προϋποθέσεις είναι ζωτικής σημασίας χωρος κ μεγάλη βοήθεια για τα ζώα τους εθελοντές αλλά κ τον απλό πολίτη που φοβάται να εμπλακεί γιατί πολύ απλά δεν έχει τι να κάνει ένα ζώο που βρίσκει στο δρόμο του. Τα καταφύγια δεν λύνουν το πρόβλημα, έχουν όμως την έννοια της υποστήριξης κ της ανάσας προς τους εθελοντές κ τα σωματεία σε έναν Δήμο, κ όχι την εννοια του μαντρωματος ζώων και εκεί πρέπει να στραφούμε κ να πιέσουμε όλοι εάν θέλουμε λειτουργικά καταφύγια κ όχι τα σημερινά κολλαστηρια. Αλλιώς ας καθίσουμε όλοι να παρακαλάμε να ανοίξει κάποιος μια αυλή για να βάλουμε το ζώο για ένα βράδυ κ βλέπουμε η να πηγαίνουμε την επόμενη στο σημείο κ να το βρίσκουμε λιωμένο..! Μην ακούω μετά οι κακοί δήμοι έναν χώρο δεν έφτιαξαν τόσα λεφτά πήραν! Μην το ακούσω…γιατί παραχωρεί δασικές δημόσιες χορτολιβαδικες κ βραχώδεις εννοείται για τα νησιά.. Απομόνωσες το βραχώδεις έβαλες κ το εξορία και ξεσηκωθηκαν οι πάντες χωρίς λόγο για κάτι που ουσιαστικά είναι ελπιδοφόρο αν εκμεταλευτει σωστά εφόσον πλέον θα υπάρχει άδεια άρα κ απαίτηση ελεγχομενων υποδομών.
    Μήπως να παραμείνουμε με τα χωράφια που παραχωρουν οι δήμοι χωρίς άδεια εννοείται σε καιρό ψηφοθηριας κ καταλήγουν να τρώει το ένα ζώο το άλλο???
    Αυτή η χώρα δεν θα πάει ποτέ μπροστά γιατί αφοριζει οτιδήποτε από το ξεκίνημα του χωρίς μελέτη γνώση διαπραγμάτευση έστω.
    Δυστυχώς!

  • 2 Ιουλίου 2020, 14:24 | Ελένη Σιακαμπέτη

    Επιτέλους το χρονίζον τεράστιο πρόβλημα των αδέσποτων βρίσκει την λύση του.Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Δήμους να δημιουργήσουν σωστές νόμιμες δομές έτσι ώστε να στειρώνονται και να περιθάλπονται τα αδέσποτα και να μας λύσει τα χέρια σε ότι αφορά κατασχέσεις από κακοποιήσεις ζώων.’Ηρθε η ώρα η Ελλάδα να πρωτοστατήσει και να δημιουργήσει πρότυπα καταφύγια- ενδιαιτήματα για την ευζωία των ζώων που τόσα χρόνια γίνονται βορά των επιτήδειων!

  • 2 Ιουλίου 2020, 13:37 | Σινη Ελισαβετ Σουελεν

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Του φιλοζωικού σωματείου «ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΣ ΣΑΜΑΝΟΣ» σε σχέση με το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 8 του σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
    Άρθρο 8: […] Επιτρέπεται επίσης η εγκατάσταση και λειτουργία σε δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 3, καταφυγίων κάθε είδους αδέσποτων ζώων.»
    Σε σχέση με την εισαγωγή της ως άνω διάταξης, που θα επιτρέψει την ίδρυση καταφυγίων εντός δασικών εκτάσεων, υπό την προϋπόθεση χορήγησης όλων των αναγκαίων αδειών που απαιτούνται για την νόμιμη λειτουργία αυτών, το σωματείο μας διάκειται θετικά απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη. Σαν σωματείο αυτό που διαχρονικά αιτούμαστε είναι η ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης των αδεσπότων ζώων από τον αρμόδιο Δήμο, όπως η νομοθεσία έχει εδώ και χρόνια ορίσει, προκειμένου να περιοριστεί παντός είδους εκμετάλλευση από διάφορους επιτήδειους σε βάρος των αθώων αδέσποτων ψυχών.
    Ένα από τα σημαντικά προβλήματα των Δήμων, οι οποίοι κωλυσιεργούν εδώ και χρόνια και δεν προβαίνουν στην ίδρυση των καταφυγίων, είναι η επικαλούμενη έλλειψη κατάλληλων εκτάσεων ιδιοκτησίας τους, που να πληρούν τις εκ του Νόμου προδιαγραφές για να ιδρυθούν εντός αυτών τα καταφύγια. Ο αυτός ισχυρισμός μάλιστα αποτελεί και την απάντηση του Δήμου Πατρέων στο πάγιο αίτημα μας για ίδρυση δημοτικού καταφυγίου. Πλέον με την δυνατότητα ίδρυσης καταφυγίου σε δασικές εκτάσεις λύνεται πια το χρόνιο πρόβλημα έλλειψης χώρου.
    Το σωματείο μας γνωρίζει πολύ καλά ότι καμία λύση δεν είναι πανάκεια και κανένα πρόβλημα, τόσο σοβαρό όσο αυτό των αδεσπότων στην Ελλάδα δεν θα λυθεί από την μία στιγμή στην άλλη. Θεωρεί όμως ότι αυτή η λύση είναι προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς με την παροχή των καταλλήλων χώρων από τα δασαρχεία στους Δήμους ώστε να ιδρυθούν καταφύγια, πλέον οι Δήμοι θα αναγκαστούν να πράξουν τα δέοντα, να τηρήσουν την νομοθεσία και να αναλάβουν πραγματικά την διαχείριση των αδεσπότων ζώων, την οποία επί χρόνια λυμαίνονται επιτήδειοι για επίτευξη ατομικού οφέλους.
    Άπαντες οι φιλόζωοι φυσικά θα πρέπει να παραμένουν σε επαγρύπνηση καθώς όπως προαναφέρθηκε η ίδρυση καταφυγίου δεν αποτελεί και εγγύηση ορθής λειτουργίας αυτού. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει άπαντες να σταθούμε και δίπλα αλλά και απέναντι στον Δήμο όταν αυτό χρειαστεί, προκειμένου να γίνει ορθή χρήση των πόρων και να δημιουργηθούν σύγχρονα καταφύγια που θα καλύπτουν πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες των ζώων των οποίων η διαβίωση σε αυτά θα γίνεται για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και για όσο χρόνο ορίζει ο Νόμος. Ουδέποτε θα ανεχτούμε να στοιβάζονται τα ζώα σε κλουβιά και τα καταφύγια να μετατρέπονται σε εφ’ όρου ζωής κολαστήρια ως λύση, στο πρόβλημα υπερπληθυσμού των αδεσπότων ζώων .
    .
    Με τον παρόν δελτίο θέλουμε να αφυπνίσουμε τους φιλόζωους πολίτες να μελετήσουν οι ίδιοι το θέμα και να αξιολογήσουν τι είναι πραγματικά προς το συμφέρον των ζώων και να τοποθετηθούν στο σχετικό άρθρο στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.
    http://www.opengov.gr/ypaat/?p=2612
    Με εκτίμηση
    Η πρόεδρος του σωματείου
    Σίνη Ελισάβετ Σουέλεν

  • 2 Ιουλίου 2020, 12:22 | ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

    Η δημιουργία καταφυγιων σε δασική περιοχή ξεπερνά πολλά εμπόδια και ειναι απόλυτα αναγκαία για την προσωρινή φιλοξενία των ζώων και την προφύλαξη τους από τους κινδύνους του δρόμου και θα δίνονται νόμιμα για υιοθεσια με την εποπτεία των δήμων

  • 2 Ιουλίου 2020, 12:44 | Ελένη Σταγιου

    Περιμέναμε κάτι καλύτερο από αυτήν την κυβέρνηση κύριε Βορίδη κι όχι να επαναφέρετε τον κατάπτυστο νομο Τσιρώνη από την πισω πόρτα με την πλάγια οδό. Δεν λύνονται τα προβλήματα με το να τα βάζετε κάτω από το χαλί, βελτιώστε πρώτα τις συνθήκες στα άθλια ήδη υπάρχοντα καταφύγια για να ειστε σοβαροί και αξιόπιστοι να σας πιστέψει ο κόσμος. Όχι άλματα και πυροτεχνήματα με θύματα πάλι τα ζώα.

  • 2 Ιουλίου 2020, 12:12 | Κώστας Αντωνίου

    Δυστηχώς τα ζώα στη χώρα μας αντιμετωπίζονται ως κατώτερα όντα και το κάθε Υπουργείο και Δήμος δεν προσπαθεί να δώσει δυναμικές λύσεις,με πρόληψη ώστε να μειωθούν τα αδέσποτα, ελέγχους και εφαρμογή των νόμων στα καταφύγια των Δήμων και ιδιατέρως στις περιπτώσεις κακοποίησης που θα έπρεπε η νομοθεσία να είναι εφάμιλλη αυτής που ισχύει για την ανθρώπινη ζωή. Να σταματήσετε να προσπαθείτε να εξαφανίσετε τα ζώα όπως στην περίπτωση αυτού του νομοσχεδίου απλά και μόνο για να ισχυριστεί το κράτος ότι λύθηκε το θέμα μιας και δεν θα τα βλέπουν οι πολίτες και δεν θα «ενοχλούν» όπως λένε μερικοί τα μαγαζιά ειδικά σε τουριστική περίοδο. Ξεχναν μερικοί οτι οι τουρίστες σε ποσοστό 90% και πάνω αγαπάνε τα ζώα και ζούν σε κράτη πρόνοιας ακόμα και σε αυτό το θέμα.
    Σταματήστε παρεμβάσεις σαν αυτή στο άρθρο 8 και βρείτε λύσεις να σταματήσει ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων( υπάρχουν λύσεις κυρίως ο έλεγχος των δεσποζόμενων διότι απο εκεί προέρχονται τα αδέσποτα)καθώς και την αξιοπρεπή διαβίωση των αδέσποτων εως ότου βρούν την παντοτινή τους οικογένεια. Σταθείτε επιτέλους σαν πολιτεία δίπλα στους εθελοντές και βοηθήστε τους. Φτάνει πια τις πολιτικές παρεμβάσεις για το πρεστίζ και σταματήστε να είστε πλάι με του κυνηγούς και να τους κάνετε τις χάρες. Τα ποσοστά λαθροθηρίας είναι πολύ υψηλά.

  • 2 Ιουλίου 2020, 12:28 | Κατερίνα Παυλίδου

    Το καταφύγιο-Μπέου στο Βόλο σας λέει κάτι; Για το κολαστήριο της Λαμίας επισης δεν έχετε ακουσει; Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κοσμου και σοκάρουν από το κολαστήριο της Φλώρινας; Ζώα που μετράς τα κόκκαλα τους να τρέφονται με πτώματα νεκρών ζώων μεσα στην απόλυτη εγκαταληψη και την βρώμα; Τις αυθαιρεσίες παρανομίες των Δήμων δεν τις γνωρίζετε;

  • 2 Ιουλίου 2020, 11:56 | Βελιούλη Αλεξάνδρα

    Το άρθρο που προτείνεται εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κυνηγών, των εμπόρων και των υποχρηματοδοτημένων δήμων που προσπαθούν να απαλλαγούν όπως όπως από το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Οι δημιουργία νέων καταφυγίων ενώ τα ήδη υπάρχοντα είναι σε άθλια κατάσταση, χωρίς παράλληλα να γίνετε αναφορά στην πρόληψη και τους ελέγχους, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για αυτό. Δείτε πως θα δώσετε λύση με το πρόβλημα που υπάρχει στα ήδη υπάρχοντα και αφήστε τα καινούργια.

  • 2 Ιουλίου 2020, 11:46 | Μαρία Σιμητοπούλου

    Στα καταφύγια λέμε ναι, μόνο όταν πρόκειται για προσωρινή φύλαξη και περίθαλψη των ζώων. Οχι λέμε στην φυλάκιση και ασυλοποίηση των ζώων.
    Οι περιοχές που θα οριστούν για τους χώρους των καταφυγίων θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες και όχι στο πουθενά, στα όρη στα ψηλά βουνά.
    Το θέμα δεν είναι να περισυλλέγονται και να συγκεντρώνονται τα ζώα, μόνο για να εξυπηρετούνται οι δημότες που ενοχλούνται από την ύπαρξη των αδέσποτων,αλλά η προώθηση τους για υιοθεσία.Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη της φιλοζωϊας μέσα από την εκπαίδευση των παιδιών και την σωστή ενημέρωση των δημοτών προκειμένου να μειωθούν τα αδέσποτα και φυσικά η τήρηση των νόμων από τους κηδεμόνες των οικόσιτων ζώων.
    Το κόστος διατήρησης ενός καταφυγίου για την ευζωϊα των ζώων με την σωστή διαβίωση και διατροφή τους, είναι μεγάλο.Για τον λόγο αυτό μπορεί κάποιοι δήμοι να ξεκινούν τα καταφύγια με τις σωστές προδιαγραφές αλλά στην πορεία γίνονται κολαστήρια ζώων.
    Προϋποθέτει προσλήψεις έμπειρων υπαλλήλων με γνώσεις για τα ζώα και πάνω από όλα με ανεπτυγμένο το αίσθημα της φιλοζωϊας.
    Επίσης πρέπει να προβλεφθεί η εκπαίδευση των φοβικών και «επιθετικών» ζώων από έμπειρους εκπαιδευτές, προκειμένου να δοθούν για υιοθεσία και όχι να μείνουν για πάντα έγκλειστα.
    Δεν είναι λύση ο μπόγιας…μας γυρνάει πίσω σε κακές εποχές και είναι ΝΤΡΟΠΗ!!!

  • 2 Ιουλίου 2020, 11:51 | ΣΥΡΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

    ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΗ Η ΑΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ.ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΤΕ-ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ-ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΣΕ ΖΗΤΗΜΑ, ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΧΕΤΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ? ΠΟΙΟΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ΤΕΛΙΚΑ? ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ . ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ.

  • 2 Ιουλίου 2020, 10:02 | Μαρία Γιαχαλή

    ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ=ΛΥΣΗ για να μειωθεί ο αριθμός των αδεσποτων

    ΟΧΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ=ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ για να στοιβάζονται τα ζώα.

    Δεν θα λύσουμε κανένα πρόβλημα με τα καταφύγια, το αντιθετο θα επιδεινωθεί.
    ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ.

  • 2 Ιουλίου 2020, 09:51 | Μαρία Μαρκογιαννοπούλου

    Ναι μόνο σε καταφύγια ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ διαμονής ζωων σε περίθαλψη .ΟΧΙ σε απομακρυσμένες περιοχές για να μην είναι εύκολα στην πρόσβαση τους .Οσα ζώα και αν στιβαχθούν δε θα λυθεί το πρόβλημα χωρίΣ ΕΛΕΓΧΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ των ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ .Υποχρεωτικες στειρώσεις αυτή είναι η μόνη λύση !καταφυγια αποκλειστικά προσωρινής διαμονής ,ανοιχτά στο κοινό καθημερινά ,με κλειστό κύκλωμα με κάμερες να ελέγχεται η συμπεριφορά στα ζώα ,ο αριθμός των ζωων στα νόμιμα κλουβιά ,η καθαριότητα των χώρων .Ακριβως όπως γίνεται σε ιδιωτικά καταφύγια με εργαζόμενους που ελέγχονται και όχι διορισμούς ατόμων μέσω προγραμμάτων των δήμων .

  • 2 Ιουλίου 2020, 09:58 | Σοφι κρεμμυδα

    Τα καταφύγια η χώροι προσωρινής φύλαξης των ζωω συντροφιάς είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει λόγω των συνθηκών πολλές εγκατάλειψης ζώων κουτάβια,φοβικα, ζώα που εχουν την άμεση ανάγκη για περίθαλψη. Βέβαια αυτό θα είναι σταγόνα στον ωκεανό εάν δεν υπάρχουν άμεσα διορθωτικές ρυθμίσεις στην νομοθεσία για αυστηροποιηση των ποινών, για υποχρεωτική στειρωση όλων των δεσποζομενων ζώων και άμεσο έλεγχο αυτών τόσο για την ύπαρξη τσιπ όσο για τους κανόνες ευζωίας. Συν στην δημιουργία των καταφύγιον θα πρέπει να υπάρχουν οι δικλείδες ασφαλείας εκείνες που οι δήμοι να μην λειτουργούν απολυταρχικα αλλά να γνωρίζουν ότι θα έχουν κυρώσεις όταν δεν θα λειτουργούν σωστά καθώς και να υπάρχει και η συνδρομή των φιλοζωικων φορέων της εκαστοτης περιοχής. Η ύπαρξη καταφυγιων είναι πλέον μονόδρομος στην Ελλάδα της φολας, της κακοποίησης, της εγκαταληψεις. Τα ζώα δεν είναι κατώτερο είδος είναι μέρος του πολιτισμού μας και έτσι πρέπει να συμπεριφερθουμε. Η Ελλάδα που γέννησε των πολιτισμό και την δημοκρατία δεν της αξίζει αυτη η δυσφήμιση ας φέρουμε ανάλογα.

  • 2 Ιουλίου 2020, 03:31 | ΚΩΣΤΑΣ ΤΕΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Ένα ακόμη θετικό βήμα! Τουλάχιστον θα είναι στη φύση και όχι κλεισμένα σε ιδιωτικά παράνομα κολαστήρια… Και αποκλειστικά υπεύθυνος ο Δήμος και μόνο!

  • 2 Ιουλίου 2020, 03:10 | Βασιλική Χρήστου

    Αυτή είναι λοιπόν η φιλοζωική πολιτκή που θα χάραζε η Νέα Δημοκρατία και υποσχέθηκε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης;Ουσιαστικά προτείνετε εκ νέου ένα άρθρο το οποίο έχει πρόσφατα καταψηφιστεί ως αναχρονιστικό και βαθειά αντιφιλοζωικό καθώς θα οδηγεί στον εξορισμό των αδέσποτων ζώων αλλά και σε μία τελείως λάθος κατεύθυνση στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Και όλο αυτό μέσα σε ένα μη σχετικό νομοσχέδιο, δηλαδή δια της πλαγίας οδού.
    Θεωρείτε κύριε Βορίδη ότι έτσι θα καταφέρει η Ελλάδα να εκσυγχρονιστεί ,δημιουργώντας νταχάου ψυχών σε όλη την χώρα; Μέτρα πρόληψης, νομοθεσία προσαρμοσμένη στα Ευρωπαικά πρότυπα , πολιτική βούληση και ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι οι λέξεις κλειδιά.Εσείς γιατί επιλέγετε τον Μεσαίωνα;
    Ο φιλοζωικός κόσμος καταγράφει τέτοιου είδους αντιφιλοζωικά ολισθήματα,άλλωστε ανάλογες καταστάσεις οδήγησαν στον πολιτικό αφανισμό του κ. Τσιρώνη.
    Ζητούμε απόσυρση του άρθρου άμεσα.

  • 2 Ιουλίου 2020, 02:51 | Eyes of the Beholder

    Εμεις λεμε ναι στην δημιουργια καταφυγιων , συμφωνα παντοτε με τις ισχυουσες διαταξεις των κανονων ευζωιας των ζωων και ειδικοτερα των αστεγων, εγκαταλειμενων, φοβικων και με τασης επιθετικοτητας λογω συνθηκων διαβιωσης με την παραλληλη δημιουργια δημοτικων κτηνιατρειων. Ομως ταυτοχρονα θα πρεπει να τρεξουν και αλλα προτζεκτ που ειναι, για μας, αλληλενδετα με την επιτυχια του στοχου που οριοθετειτε…Υποχρεωτικη καταγραφη δεσποζομενων, υποχρεωτικη ηλεκτονικη σημανση δεσποζομενων, υποχρεωτικη στειρωση δεσποζομενων με υπευθυνη δηλωση του κηδεμονα προς τον οικειο Δημο. Εξυπακουεται, οτι τα ιδια θα πρεπει να γινουν και για τα αστεγα αλλα ελπιζουμε οτι αυτο συνεπαγεται, μετα την , φιλικη , περισυλλογη τους απο τους δρομους προς το καταφυγιο…Δημιουργια εξιδικευμενων ομαδων 24ωρης περισυλλογης αστεγων απο τους Δημους και δημιουργια 24ωρης γραμμης οπου οι πολιτες θα αναφερουν περιστατικα εγκαταλειψης. Ο ρολος του κρατους θα πρεπει να ειναι καταλυτικος και παρεμβατικος, ενω ο ρολος των πολιτων θα πρεπει να περιοριστει μονο στην αναφορα περιστατικων αστεγων ζωων προς τους κρατικους φορεις για την περισυλλογη τους.Τελος, επειδη τα θεματα δεν σταματουν σε αυτα τα λιγα , σωστα η λαθος, που αναφερουμε εμεις, ειναι συνετο να δημιουργηθει, εστω και προσωρινα, αρμοδιος υφυπουργος/προισταμενος με τεχνογνωσια, οπου θα δινει τις κατευθυντηριες γραμμες και θα συντονιζει αυτη την αναγκαια παρεμβαση που εχει αργησει παρα μα παρα πολυ…

  • 2 Ιουλίου 2020, 01:11 | Μαρία Πλίνη

    Είναι απολύτως θετική εξέλιξη η δυνατότητα δημιουργίας καταφυγίων .Μακαρι πλέον οι δήμοι να φανούν ανάλογοι των περιστάσεων και να αδράξουν την ευκαιρία! Η ανάγκη περίθαλψης και προστασίας των αδέσποτων ζώων σε ασφαλή καταφύγια είναι υπαρκτή και επείγουσα! Την έχει αισθανθεί όποιος φροντίζει αδέσποτα στον δρόμο και τα βρίσκει κακοποιημένα, δαγκωμένα ή πατημένα 😢,Επικεντρωθείτε στο πως να διασφαλίσετε την σωστή λειτουργία τους και όχι στο να πολεμάτε κάτι που είναι αυτονόητα απαραίτητο για όλους τους φιλόζωους που είναι καθημερινά στον δρόμο και φροντίζουν ζώα!

  • 2 Ιουλίου 2020, 00:41 | Παναγιώτα Καραβυζινια

    Άρθρο 8. Περιληπτικά, δημοτικό κυνοκομειο Βόλου, κολαστήριο, Φλώρινας κολαστήριο, Δράμας κολαστήριο ,Κοζάνης κολαστήριο , Λαμίας κολαστήριο, Κομοτηνής κολαστήριο, Μεσολογγίου Νταχάου . Τι ακριβώς δεν έχετε καταλάβει; Το πρόβλημα σας είναι να τα εξαφανίζετε να τα καταδικάσετε.

  • 1 Ιουλίου 2020, 23:15 | Γεωργία Αλεξανδράκη

    Μέχρι τώρα έχουμε δει πόσα κολαστήρια λειτουργούν στην χώρα, τάχα καταφύγια…Η λύση δεν είναι η φυλάκιση και ασυλοποιηση των ζώων! Λυπάμαι πολύ,που αντί να αντιμετωπιστεί με πολιτισμό και ευαισθησία το θέμα των αδέσποτων ζώων,τα οποία είναι θύματα και δεν φταίνε σε τίποτα, γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω σε τραγικές εποχές με τον μπογια… Και φυσικά όλοι ξέρουμε σε τι συνθήκες θα ζουνε, όσο αντέξουν,τα άτυχα αυτά πλάσματα και θα εξαφανίζονται μαγικά…Οι λύσεις είναι άλλες… στειρώσεις δεσποζομενων και αδέσποτων ζώων,τσιπαρισμα των ιδιόκτητων ζώων, ώστε να ελέγχονται για την ευζωΐα,που τους παρέχουν οι ιδιοκτήτες τους, και για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των εγκαταλειψεων και αυστηροποιηση του νομικού πλαισίου σε σχέση με την κακοποίηση τους και τις εγκαταλείψεις.Κσντε κάτι,που να προάγει τον πολιτισμό!Μην τον ισοπεδωνετε!!

  • 1 Ιουλίου 2020, 23:35 | Αθανασία Γκόφα

    Με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο βρήκατε να δείξετε το πόσο πολιτισμένη χώρα είμαστε; Αντί να βρείτε λύσεις επιτέλους να πάμε μπροστα, να προστατέψουμε αυτά τα πλάσματα από όλα τα δεινά τους τα καταδικάζετε με το χειρότερο τρόπο σε βέβαιο και βασανιστικό θάνατο. Σε όλη τη χώρα οι δήμοι διαθέτουν κυνοκομεία κολαστήρια και δε νοιάζονται ούτε στο ελάχιστο να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και θα πηγαίνουν στα όρη στ’άγρια βουνά να σιτίζουν και να φροντίζουν αυτά που με τη δική σας άδεια θα πετάξουν στο έλεος του Θεού; Οι εθελοντές απ’ανταχού φιλόζωοι θα αντισταθούν στη κτηνωδία που ετοιμάζεται!Αρνούμαστε να πιστέψουμε πως η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό συμπεριφέρεται τόσο βάρβαρα και βίαια! Ενισχύστε τους δήμους ώστε να βελτιώσουν τις συνθήκες για τα αδέσποτα και όχι να τα αποτελειώσουν με τις ευλογίες σας. Αλλάξτε τους νόμους για τις κακοποιήσεις και κάντε τους ακόμα πιο αυστηρούς. Πατάξτε κάθε μορφή βίας, διαφορετικά θα μας βρείτε όλους μπριστά σας, γιατί θα είμαστε η μόνη ελπίδα, η μόνη φωνή για όλα τα αδέσποτα, για όλα τα ζώα!

  • 1 Ιουλίου 2020, 22:30 | Ιωαννα Σεβαστακη

    ΝΤΡΟΠΗ και μονο για το απαραδεκτο αρθρο 8..
    Πατε να τα εξωντωσετε ολα????
    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ!!!!

  • 1 Ιουλίου 2020, 17:54 | Αννα Ριζοπουλου

    Σε μια χώρα που δε λειτουργει τιποτα, που τα ζωα είναι αντικείμενα, που δεν τιμωρείται κανείς για κακοποιήση.. Όπου η πλειοψηφία των Δήμων αδιαφορούν ή παροτρύνουν σε δηλητηριάσεις, οπου τα υπάρχοντα κυνοκομεία είναι απλα κολαστήρια..όταν οι ίδιο οι δήμοι ζητάνε τη βοήθεια των απλών εθελοντών γιατί πολύ απλά δεν έχουν τη γνώση και τη διάθεση να κανουν δουλειά..

    Εμεις λοιπόν καλούμαστε να ψηφίσουμε για τη δημιουργία κυνοκομείων και μάλιστα μακριά απο τις τοπικές κοινωνίες για να μπορεί ο καθένας να δρά ανεξέλκτα.

    ΛΥΠΑΜΑΙ σαν εθελοντρια μετά απο 15 χρόνια στους δρόμους, με σπαταλη χρόνου κοπου χρήματος. ΛΥΠΑΜΑΙ που καποιοι οι οποίοι δεν εχουν ιδέα τι σημαίνει αδεσποτο υποστηρίζουν αυτο το άρθρο

    ΛΥΠΑΜΑΙ και πίστευα οτι γενικά κάτι θα άλλαζε στην Ελλάδα

  • 1 Ιουλίου 2020, 16:38 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Άρθρο 8 και σχετικά με τη δημιουργία καταφύγιων σε χορτολιβαδικές εκτάσεις πρέπει αμέσως να διαγραφεί!! Περιμέναμε κάτι πολύ καλύτερο από τη νυν κυβέρνηση. Μεγάλη η απογοήτευση να προτείνετε αυτά που πρότεινε ο κ. Τσιρώνης ο οποίος στην κυριολεξία έγραψε τη μαύρη σελίδα της ιστορίας σε θέματα των ζώων, και έφυγε ατάκτως.
    Αυτό που προτείνετε είναι η καταδίκη των ζώων. Δεν γνωρίζετε ότι σε ολόκληρη τη χώρα μας λειτουργούν καταφύγια – κολαστήρια ζώων, όπου εκεί συγκεντρώνονται κατά βούληση και μένουν μέχρι θανάτου; Δεν γνωρίζετε ότι εικόνες αυτού του τύπου διαχείρισης κάνουν τον κύκλο ανά τον κόσμο προσβάλλοντας καταφανώς την Ελλάδα ; Το πρόβλημα των αδεσπότων δεν λύνεται με δημιουργία χώρων με αιχμαλώτους πλην αθώους, που δημιουργήθηκαν από εμάς και τη νοοτροπία μας, ενώ διαρκώς δημιουργούνται καινούργια. Όλη την Ελλάδα να κάνετε τέτοια κολαστήρια δεν θα σας φτάνει. Είναι κατασπατάληση χρήματος εκτός των άλλων. Ζητήστε συμβούλους. Συνεργαστείτε με σοβαρούς φιλοζωικούς φορείς. Φτιάξτε νόμο που κλείνει τις κάνουλες δημιουργίας αδέσποτων. Μην τα «εκτελείτε». Μη φτιάχνετε τραγικά οικοδομήματα για να κρύψετε την αθλιότητα και τα εγκλήματα κατά των ζώων. Οι σύγχρονες κοινωνίες αντιμετωπίζουν τα ζώα με σεβασμό!!!

  • 1 Ιουλίου 2020, 16:40 | Σ.Γαϊτανιδου

    Είναι άξιον απορίας πώς σε ένα νομοσχέδιο που σχετίζεται αμιγώς με την εμπορική-οικονομική δραστηριότητα ιδιωτών, όπως αποτυπώνεται και στην αιτιολογική του έκθεση, να «εισβάλει» με μια γραμμή τροποποίηση-προσθήκη σε ένα άρθρο του Δασικού Νόμου του 1979 με τίτλο «Λοιπές εκμεταλλεύσεις πρωτογενούς τομέα», ένας όρος που αφορά σε μη οικονομική δραστηριότητα του δημοσίου τομέα. Σας θυμίζω την σχετική εν ισχύ νομοθεσία για την ίδρυση καταφυγίων ζώων συντροφιάς, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα: το Ν. 604/1977 (ΦΕΚ 163/τ.Α΄/1977) «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων ζώων», το Π.Δ. 463/1978 (ΦΕΚ 96/τ.Α/΄1978) «Περί όρων και προϋποθέσεων ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων, κλινικών και ενδιαιτημάτων ζώων, καθορισμού υποχρεώσεων κτηνιάτρων και τηρουμένων βιβλίων» και το άρθρο 14 του Ν. 3170/2003 «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 191/τ. Α΄/2003). Κατ’ εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν σήμερα σε εθνικό επίπεδο καταφύγια-κολαστήρια ζώων, χώροι που τα ζώα συγκεντρώνονται και απλά ξεχνιούνται, ενώ κατάπτυστες για τη χώρα μας εικόνες εμφανίζονται συχνά σε δημοσιεύματα για τον τρόπο «φροντίδας» τους. Θα λυθεί το πρόβλημα με τη δυνατότητα ίδρυσης καταφυγίων «στην άκρα» του κάθε Δήμου και δη σε βραχώδης εκτάσεις; Το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων δεν λύνεται με την απομάκρυνση και μη θέαση των ζώων που με ταχύτητα πολλαπλασιάζονται, αλλά με την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την κατοχή και εκτροφή ζώων συντροφιάς. Η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί, αφενός γιατί εγείρει σοβαρά θέματα νομιμότητας μη συσχετιζόμενη με την εν ισχύ εθνική νομοθεσία, αφετέρου γιατί η ομάδα σύνταξης φαίνεται να αγνοεί την σημασία του όρου «αδέσποτο ζώο».

  • 1 Ιουλίου 2020, 15:01 | ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΒΕΡΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Η δημιουργία δημοτικών καταφυγίων είναι αναγκαία για την προσωρινή περίθαλψη των αδεσποτων ζώων αλλά και για την προστασία τους από την εκμεταλευση.Επιτελους οι ενέργειες της Συνομοσπονδίας απέδωσαν τα καλύτερα για τα αδεσποτα ζώα.

  • 1 Ιουλίου 2020, 15:00 | Κομμά Φωτεινή

    Μα δεν σας δίδαξε τίποτα το παρελθόν?
    Τα περισσότερα κυνοκομεία καταλήγουν κολαστήρια,πολύ περισσότερο δίνοντας την δυνατότητα να φτιαχτούν σε βραχώδεις εκτάσεις.Αυτό θα οδηγήσει σε μαζικές εγκαταλείψεις,καταδικάζετε σε βέβαιο θάνατο αθώες ψυχές.
    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ.
    Η μόνη λύση να μειωθεί ο υπερπληθυσμός,τα ζώα πεθαίνουν αβοήθητα,πολλά όσο είναι ακόμα κουτάβια,ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ-ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ,ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ.
    Αποσύρετε τώρα το νομοσχέδιο,σχεδιάστε για το καλό των ζώων με ουσιαστικές προτάσεις και λύσεις συζητώντας με φιλοζωικές ομοσπονδίες.
    ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΡΑ.

  • 1 Ιουλίου 2020, 12:19 | σωτηρια χατζηπαναγου

    Δεν ειδαμε κανενα νομο να εφαρμοζεται οσον αφορα την εγκαταλειψη των ζωων πραγμα που απο το 2012 διευκρινιζεται σαφεστατα στον νομομο 4039. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ επικεντρωνεστε μονο στον περεταιρω βασανισμο των ζωων αδιαφορωντας πληρως για την πηγη -αιτια του προβληματος που ειμαστε εμεις οι ιδιοι..παντα ο αδυναμος θα ειναι το θυμα και ο θυτης ανενοχλητος θα συνεχισει να εγκαταλειπει ανεξελεγκτα ζωα στους δρομους τα οποια θα περισυλλεγετε στα γνωστα κυνοκομεια κολαστηρια.
    Στην ευρωπη κυριοι γινονται τετοιοι χωροι αλλα υπαρχει κρατος υπαρχει μερυμνα υπαρχουν υιοθεσιες, υπαρχουν ποινες γι αυτους που τα εγκαταλειπουν, δεν πανε και ξεφορτωνουν τα ζωα να πεθαινουν απο ανεχεια πεινα διψα.Για μια ακομη φορα ντρεπομαι που ειμαι πολιτης ενος αναλγητικου κρατους που ποτε δεν αντιμετωπιζει καποιο προβλημα με τον πρεπον τροπο παρα μονο οπως παντα με πληρη αδιαφορια καταδικαζει με πασαληματα τοσες αθωες ψυχες.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!

  • ΖΩΦΟΡΟΣ
    Μελος της Πανελλαδικης Φιλοζωικης κ Περιβαλλοντικης Ομοσπονδιας
    http://WWW.PFPO.GR
    Aπαραδεκτη και ατεκμηριωτη επιστημονικως η αποφαση του υπουργου για εγκατασταση στα ορη, καταφυγιων αδεσποτων ζωων .Ετσι μετατρεπει σε νταχαου ψυχων ,χωρους μακρια απο επιβλεψη κοινωνιων, προκειμενου να απαλλαχτεί χωρις ορους απο τα αδεσποτα που οι ιδιοι ανευθυνοι ανθρωποι που τα εγκατελειψαν δημιουργησαν.ΟΧΙ κυριοι.Δεν επιτρεπεται να πεταμε στα σκουπιδια ετσι, τα δημιουργηματα μας:ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ.Φροντιστε με σωστη προβλεψη κ διαχειριση ΝΑ ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ αδεσποτα να κλεισετε σωστα την κανουλα εγκαταλειψεων με ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ (βλ προταση Κτηνιατρικης δ/νσης Κρητης περι αυτου-κ.Λαμρινιδη) και οχι με »χωματερες ζωων » στα ορη κ λειβαδια.!Πολιτισμος σημαινει Ελλαδα οχι πισωγυρισματα μεσαιωνα!

  • 1 Ιουλίου 2020, 07:17 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    Απαράδεκτο το άρθρο 8 για τη δημιουργία καταφύγιων σε χορτολιβαδικές εκτάσεις.
    Με το να εξαφανίσετε τα αδέσποτα για να μην τα βλέπουν οι πολίτες δεν θα λυθεί το πρόβλημα της ύπαρξής τους.
    ΄Εχετε τη δυνατότητα μετά από συνεννόηση και ανταλλαγή προτάσεων με τους κατ εξοχήν «ειδικούς» που είναι οι φιλοζωικοί φορείς να φτιάξετε ένα βιώσιμο νόμο που να δίνει τη λύση, και όχι να περνάτε μέσω της πλαγίας οδού λύσεις απαράδεκτες για τα ζώα.
    Το ίδιο προσπάθησε να κάνει και ο προκάτοχός σας κ.Τσιρώνης και έγινε το μαύρο πρόβατο της φιιλοζωικής κοινότητας.
    Απόσυρση τώρα! ΄Ολη η φιλοζωική κοινότητα θα βρεθεί απέναντί σας, εάν δεν το αποσύρετε.

  • 1 Ιουλίου 2020, 00:24 | ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    (Συ.Ζω.Σω.Ελ.)
    Αρ. εγκρ. Πολ. Πρωτ. Αθηνών 2550/82
    ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑ 21 Α Ν. ΙΩΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Ε mail: synomospondia@gmail.com

    Αθήνα 30-6-2020

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ο φορέας μας, εκφράζει και δημόσια την ικανοποίηση του για την επαναφορά της
    δυνατότητας ίδρυσης καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις,
    με το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ για την απλοποίηση των διαδικασιών.
    H δυνατότητα αυτή υπήρχε από το 1979 μέχρι και το 2014 και η εκ παραδρομής κατάργησή
    της ήταν μια εσφαλμένη κίνηση. Για τον λόγο αυτό ως φορέας, όλα αυτά τα χρόνια με
    συνέπεια και συνέχεια επιδιώξαμε την επαναφορά της. Διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα αυτή
    αποτελεί και ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, όπως αυτό αποτυπώθηκε πρόσφατα με σχετική
    απόφαση του ΔΣ, άλλα και των πολιτικών κόμματων όπως αποτυπώθηκε με τις
    κατατεθειμένες σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή.
    Με την επαναφορά της διάταξης αυτής, πολλοί Δήμοι ανά την Επικράτεια οι οποίοι
    αδυνατούσαν να αξιοποιήσουν κατάλληλους χώρους για την ίδρυση και λειτουργία
    καταφυγίων αδέσποτων ζώων, κάτι που δημιουργούσε και πρόβλημα στην απορρόφηση της
    χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, πλέον
    μπορούν, σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», να
    κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης.
    Επιπρόσθετα, δύναται πλέον να παραχωρηθεί σε ενδιαφερόμενους δήμους η εγκατάσταση
    καταφύγιου αδέσποτων ζώων, η οποία ιδρύθηκε και κατασκευάστηκε σε δασική έκταση στην
    θέση πάτημα στο Ασπρόπυργο το 1985, και όλα αυτά τα χρόνια παραμένει αναξιοποίητη και
    εγκαταλειμμένη.
    Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων
    Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν.2017/1992), και μνημονεύονται και στις
    κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων και αποτελούν
    χώροι προσωρινής διαμονής με σκοπό την κτηνιατρική περίθαλψη.
    Η ελληνική πολιτεία δείχνει σημάδια ότι αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα του θέματος και
    λαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες ώστε η χώρα μας, ως έχει υποχρέωση, να τηρήσει την
    Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων και τις κατευθυντήριες οδηγίες του
    Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, με τελικό σκοπό τον περιορισμό του
    αριθμού των αδέσποτων ζώων, αλλά και την προστασία τους από κινδύνους και
    συμφέροντα.

    Ο
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ