ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (άρθρα 99-107)

 

Άρθρο 99

Μετακίνηση υπαλλήλων των Διευθύνσεων Ιθαγένειας εντός της Περιφέρειας Αττικής – Αντικατάσταση παρ. 12 άρθρου 248 ν. 4555/2018

 

Η παρ. 12 του άρθρου 248 του ν. 4555/2018 (Α’ 133), περί της μεταφοράς Διευθύνσεων και Τμημάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε συνιστώμενες περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, αντικαθίσταται ως εξής:

«12. Η μετάθεση και κάθε είδους μετακίνηση των υπαλλήλων της Κεντρικής Διεύθυνσης Ιθαγένειας σε οργανικές μονάδες των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και των υπαλλήλων των Περιφερειακών Διευθύνσεων Ιθαγένειας προς την Κεντρική Διεύθυνση Ιθαγένειας ή άλλη Περιφερειακή Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών διενεργείται για τις ανάγκες της υπηρεσίας και μόνο κατόπιν υποβολής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο υπάλληλο. Κατ’ εξαίρεση, η μετακίνηση υπαλλήλου σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, εντός της Περιφέρειας Αττικής, μπορεί να διενεργείται βάσει των υπηρεσιακών αναγκών, χωρίς την υποβολή αίτησης. Οι πάσης φύσης πρόσθετες αμοιβές ή μισθολογικές διαφορές των μετακινούμενων υπαλλήλων διατηρούνται.».

 

Άρθρο 100

Παράταση προθεσμίας έκδοσης απόφασης καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας ή απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού των αποκεντρωμένων διοικήσεων από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Τροποποίηση έκτου εδαφίου περ. 1 παρ. Α άρθρου 20 ν. 4354/2015

 

  1. Στο έκτο εδάφιο της περ. 1 της παρ. Α του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), περί αποζημίωσης για εργασία καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου του προσωπικού των υπηρεσιών υποστήριξης και εποπτείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού και των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Δ.Α.Μ.) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η ημερομηνία «31η.12.2024» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31η.12.2026», β) οι λέξεις «το οικονομικό έτος 2024» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τα οικονομικά έτη 2025 και 2026» και το έκτο εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Ειδικά για το προσωπικό των υπηρεσιών υποστήριξης και εποπτείας των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΔΑΜ) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, έως την 31η.12.2026 η απόφαση καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας ή απασχόλησης κατά τις εξαιρέσιμες μέρες, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εκδίδεται από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με ειδική αιτιολογία, από την οποία προκύπτει η αναγκαιότητα αυτή, προς αντιμετώπιση αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών κατά τα οικονομικά έτη 2025 και 2026.».

 

  1. Στο δεύτερο εδάφιο της υποπερ. δ) της περ. 2 της παρ. Γ του άρθρου 20 του ν. 4354/2015, περί αποζημίωσης για εργασία καθ` υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου και για εργασία προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου, η ημερομηνία «30.6.2025» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «31.12.2026» και η υποπερ. δ) της περ. 2 της παρ. Γ` διαμορφώνεται ως εξής:

 

«δ) Για το προσωπικό που υπηρετεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συνολικά για κάθε υπάλληλο, το μέγιστο όριο υπερωριακής εργασίας, νυχτερινής υπερωριακής εργασίας και εργασίας τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, ορίζεται ως ακολούθως:

δα) Υπερωριακή εργασία (μέχρι 22ης ώρας) 120 ώρες ανά εξάμηνο.

δβ) Νυχτερινή υπερωριακή εργασία (από 22ης ώρας μέχρι 6ης πρωινής) 96 ώρες ανά εξάμηνο και

δγ) Εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες (από 6ης πρωινής μέχρι 22ης ώρας) 96 ώρες ανά εξάμηνο. Η διάταξη της παρούσας ισχύει έως 31.12.2026.»

 

Άρθρο 101

Σύμφωνη γνώμη Ο.Τ.Α. για τη συμμετοχή προσωπικού στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 4 ν. 4440/2016

 

Στην παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί προϋποθέσεων συμμετοχής στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, αα) η λέξη «συμπεριλαμβάνονται» αντικαθίσταται από τη λέξη «περιλαμβάνονται», αβ) πριν από τις λέξεις «είναι αποσπασμένοι» προστίθενται οι λέξεις «οι οποίοι», β) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, γ) το τέταρτο εδάφιο διαγράφεται και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Για τη διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στον φορέα προέλευσης του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος, κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τη διαδικασία επιλογής καθώς και κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) επί του συνόλου των οργανικών θέσεων του εν λόγω κλάδου, στο οποίο ποσοστό δεν περιλαμβάνονται υπάλληλοι, οι οποίοι απουσιάζουν με μακροχρόνια άδεια, όπως ιδίως, άνευ αποδοχών, υπηρεσιακής εκπαίδευσης ή οι οποίοι είναι αποσπασμένοι σε άλλον φορέα. Επίσης, πρέπει ο αιτών υπάλληλος να μην είναι ο μοναδικός που υπηρετεί στον οικείο κλάδο τόσο κατά τη λήξη προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων όσο και κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης απόσπασης ή μετάταξης. Ειδικά για την απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλου από Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων αυτών, απαιτείται επιπλέον η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης.

Ειδικά για υπηρεσίες που εδρεύουν εν όλω ή εν μέρει σε νησιωτικές περιοχές ή ορεινές ή παραμεθόριες περιοχές, καθώς και για τις υπηρεσίες που έχουν αποκεντρωμένες ή περιφερειακές υπηρεσίες σε άλλη περιφερειακή ενότητα από την έδρα της Κεντρικής Υπηρεσίας, η κάλυψη του προβλεπόμενου ποσοστού υπολογίζεται βάσει του πρώτου εδαφίου και επιπλέον βάσει της οικείας απόφασης κατανομής θέσεων, εφόσον υπάρχει, ή της τοποθέτησης των υπαλλήλων στην έδρα της υπηρεσίας, όπου υπηρετεί ο υπάλληλος, ο οποίος μετέχει στην κινητικότητα, για την κατηγορία και κλάδο του οποίου πραγματοποιείται ο υπολογισμός. Για τον υπολογισμό του ποσοστού κάλυψης εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης απόσπασης ή μετάταξης, σε περίπτωση που συγκρίνονται περισσότεροι υπάλληλοι του ίδιου κλάδου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί προς μετακίνηση στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου κινητικότητας, εφόσον δεν πληρούται η προϋπόθεση αυτή για το σύνολο των συγκρινόμενων υπαλλήλων, προτάσσονται προς βεβαίωση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής οι υπάλληλοι εκείνοι που έχουν διανύσει εν τοις πράγμασι τον περισσότερο χρόνο υπηρεσίας στην υπηρεσία προέλευσης και, σε περίπτωση που έχουν διανύσει τον ίδιο χρόνο υπηρεσίας, η σχετική βεβαίωση συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής χορηγείται μόνο για όσους υπαλλήλους κατόπιν εκτίμησης των υπηρεσιακών αναγκών, μπορούν να μετακινηθούν κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του αρμόδιου προς διορισμού οργάνου του φορέα προέλευσης.».

 

Άρθρο 102

Συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 5 ν. 4440/2016

 

Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4440/2016 (Α’ 224), περί της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η περ. α) αντικαθίσταται, β) η περ. β) καταργείται και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«2. Η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας είναι επταμελής και αποτελείται από τους εξής: α) δύο (2) μέλη του Α.Σ.Ε.Π. που υποδεικνύονται από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. με τους αναπληρωτές τους, εκ των οποίων το ένα (1) μέλος ορίζεται από τον Πρόεδρο του Α.Σ.Ε.Π. ως Πρόεδρος, β) [Καταργείται], γ) έναν (1) νομικό σύμβουλο του ΝΣΚ που ορίζεται από τον Πρόεδρο του ΝΣΚ με τον αναπληρωτή του, δ) τον αρμόδιο για θέματα ανθρωπίνου δυναμικού δημόσιου τομέα Γενικό Γραμματέα με αναπληρωτή του έναν (1) Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του οικείου Υπουργείου, ε) τον αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού Γενικό Γραμματέα, με αναπληρωτή του έναν (1) Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης του οικείου Υπουργείου, στ) τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρωτή του τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού, ζ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, με αναπληρωτή του έναν (1) Προϊστάμενο της οικείας Διεύθυνσης. Στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας συμμετέχουν ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας (1) εκπρόσωπος της Α.Δ.Ε.ΔΥ. και ένας (1) εκπρόσωπος της Κ.Ε.Δ.Ε., εκτός των περιπτώσεων μετατάξεων της παρ. 4, όπου συμμετέχουν ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας (1) εκπρόσωπος της Α.Δ.Ε.ΔΥ.. Αν η Επιτροπή συνεδριάζει για την εξέταση των αιτημάτων της παρ. 5 του άρθρου 7 για λόγους υγείας, δύναται να παρίσταται στη συνεδρίαση, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Επιτροπής, για παροχή εξειδικευμένης γνώσης ιατρός που ανήκει οργανικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς δικαίωμα ψήφου.».

 

Άρθρο 103

Αποσπάσεις και μετατάξεις για λόγους υγείας μεταξύ υπηρεσιών Ο.Τ.Α. – Ανανέωση αποσπάσεων για λόγους υγείας – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 7 ν. 4440/2016 – Μεταβατική διάταξη

 

  1. Στην παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), περί της διαδικασίας αξιολόγησης υποψηφίων από την υπηρεσία υποδοχής και έκδοσης απόφασης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο όγδοο εδάφιο οι λέξεις «ανταποδοτικού χαρακτήρα», όπου αναφέρονται, διαγράφονται, β) προστίθενται νέα ένατο, δέκατο και ενδέκατο εδάφιο, γ) στο δωδέκατο εδάφιο, γα) πριν από τη λέξη «απόφαση» προστίθεται η λέξη «κοινή», γβ) μετά από τη λέξη «υποδοχή» προστίθενται οι λέξεις «και προέλευσης», γγ) προστίθενται οι λέξεις «λαμβανομένων υπόψη και των υπηρεσιακών αναγκών της υπηρεσίας προέλευσης του υπαλλήλου», και η παρ. 5, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Η πράξη απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλου για αποδεδειγμένα ιδιαίτερους σοβαρούς λόγους υγείας του ιδίου, συζύγου ή συμβιούντος ή προσώπου με α’ βαθμό συγγένειας προς τον αιτούντα ή προσώπου του οποίου ο αιτών μετά τον διορισμό ή την πρόσληψή του, διορίζεται δικαστικός συμπαραστάτης και του ανατίθεται δικαστικώς και η επιμέλεια, εφόσον η καθημερινή φροντίδα του προσώπου αυτού δεν παρέχεται από αρμόδια ιδρύματα και φορείς κοινωνικής προστασίας, εκδίδεται από το αρμόδιο για διορισμό όργανο της υπηρεσίας υποδοχής, μετά από σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας. Για την απόδειξη των λόγων υγείας απαιτούνται έγγραφα από δημόσια αρχή. Σε περίπτωση που οι λόγοι υγείας αφορούν σε γονέα, απαιτείται βεβαίωση από το αρμόδιο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που να πιστοποιεί ποσοστό αναπηρίας εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση πρέπει να είναι ειδικώς αιτιολογημένη και να προκύπτει αιτιώδης σύνδεσμος της αναγκαιότητας για απόσπαση ή μετάταξη και των λόγων υγείας. Ειδικά κατά την εξέταση του αιτήματος δόκιμου υπαλλήλου λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας αν οι λόγοι υγείας, των οποίων γίνεται επίκληση, είναι επιγενόμενοι του διορισμού του ή προϋπήρχαν ή έχουν ληφθεί υπόψη για τον διορισμό του υπαλλήλου. Αν οι επικαλούμενοι λόγοι υγείας προϋπήρχαν του διορισμού του υπαλλήλου ή έχουν ληφθεί υπόψη για τον διορισμό του, η αίτηση απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Στην περίπτωση υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, εφόσον δεν υφίσταται κενή θέση προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, ο υπάλληλος δύναται να μεταταχθεί/μεταφερθεί σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, με παράλληλη δέσμευση κενής οργανικής θέσης μόνιμου προσωπικού, για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση. Το προσωπικό, που ανήκει οργανικά σε υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού δύναται να αιτηθεί απόσπαση ή μετάταξη για λόγους υγείας μόνο σε υπηρεσίες άλλων Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. Αν το προσωπικό του όγδοου εδαφίου ανήκει οργανικά σε ανταποδοτικές υπηρεσίες Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, η απόσπαση ή μετάταξη επιτρέπεται μόνο σε ανταποδοτικές υπηρεσίες άλλου Ο.Τ.Α. α’ βαθμού. Το προσωπικό, που ανήκει οργανικά σε υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. β’ βαθμού δύναται να αιτηθεί απόσπαση ή μετάταξη για λόγους υγείας μόνο σε υπηρεσίες άλλων Ο.Τ.Α. α’ ή β’ βαθμού. Απόσπαση ή μετάταξη προσωπικού Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού για λόγους υγείας σε υπηρεσίες εκτός Ο.Τ.Α. επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που δεν υφίστανται υπηρεσιακές ανάγκες ή δεν υπάρχει κενή θέση στον Ο.Τ.Α. υποδοχής. Αποσπάσεις, οι οποίες διενεργούνται για λόγους υγείας ανανεώνονται με κοινή απόφαση των αρμόδιων για διορισμό οργάνων του φορέα υποδοχής και του φορέα προέλευσης για μια ή και περισσότερες φορές και για όσο χρόνο εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι υγείας, για τους οποίους έγιναν, οι οποίοι αποδεικνύονται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρούσα παράγραφο, λαμβανομένων υπόψη και των υπηρεσιακών αναγκών της υπηρεσίας προέλευσης του υπαλλήλου.».

  1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016, όπως τροποποιείται με την παρ. 1 του παρόντος, εφαρμόζεται και για τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αιτήσεις για ανανέωση απόσπασης για λόγους υγείας.

 

Άρθρο 104

Ειδικές ρυθμίσεις κινητικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου – Προσθήκη άρθρου 8Α στον ν. 4440/2016 – Μεταβατική διάταξη – Προσαύξηση της κανονικής άδειας των υπαλλήλων που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, πλην του Δήμου Αλεξανδρούπολης

 

  1. Στον ν. 4440/2016 (Α’ 224) προστίθεται άρθρο 8Α ως εξής:

 

«Άρθρο 8Α

Ειδικές ρυθμίσεις κινητικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου

 

  1. Το παρόν εφαρμόζονται σε όλες τις υπηρεσίες που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, εφεξής φορείς, με εξαίρεση τις υπηρεσίες που εδρεύουν στον δήμο Αλεξανδρούπολης.
  2. Για τους φορείς της παρ. 1 το ποσοστό κάλυψης που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 4 πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) τουλάχιστον.
  3. Για τους υπαλλήλους που αποσπώνται βάσει των κύκλων κινητικότητας ή βάσει των διατάξεων της παρ. 5 στους φορείς της παρ. 1 η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε τρία (3) έτη με δυνατότητα ανανέωσης έως τρία (3) έτη ακόμα.
  4. Εφόσον ο υπάλληλος παραμείνει με απόσπαση για τρία (3) έτη σε φορέα υποδοχής της παρ. 1 έχει δικαίωμα μετάταξης σε κενή οργανική θέση της ίδιας ή, εφόσον δεν υπάρχει κενή θέση, άλλης υπηρεσίας των φορέων της παρ. 1, με μόνη αίτηση που υποβάλλεται στον φορέα υποδοχής ανεξαρτήτως των κύκλων κινητικότητας. Με την αίτησή του ο υπάλληλος δεσμεύεται να υπηρετήσει στον φορέα μετάταξης για έξι (6) έτη. Η μετάταξη ολοκληρώνεται με κοινή απόφαση των αρμόδιων οργάνων των φορέων προέλευσης και υποδοχής. Κάθε πράξη που συνιστά απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση, μετακίνηση ή διάθεση προ της παρέλευσης της εξαετίας απαγορεύεται. Η απόσπαση παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωση της μετάταξης.
  5. Οι φορείς της παρ. 1 δύνανται, οποτεδήποτε υπάρχει ανάγκη κάλυψης αναγκών με απόσπαση ή πλήρωσης κενών θέσεων με μετάταξη, να υποβάλλουν αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για έκτακτο κύκλο κινητικότητας πέραν των πάγιων κύκλων κινητικότητας. Οι υπάλληλοι που μετατάσσονται στο πλαίσιο του έκτακτου κύκλου υποχρεούνται να υπηρετήσουν στην υπηρεσία, όπου μετατάσσονται για έξι (6) έτη. Κάθε πράξη που συνιστά απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση, μετακίνηση ή διάθεση προ της παρέλευσης της εξαετίας απαγορεύεται. Ως προς τη διάρκεια της απόσπασης εφαρμόζεται η παρ. 3. Η διαδικασία του έκτακτου κύκλου ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσιοποίηση των θέσεων και αναγκών κατόπιν έγκρισής τους από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας. Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον έκτακτο κύκλο οι υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά σε φορείς της παρ. 1.
  6. Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται ειδικώς στο παρόν, εφαρμόζονται τα άρθρα 1 έως 7.
  7. Υπάλληλοι που αποσπώνται ή μετατάσσονται με τις διατάξεις του παρόντος στους φορείς της παρ. 1 δικαιούνται αποκλειστικά για όσο χρονικό διάστημα υπηρετούν στους φορείς αυτού προσαύξηση της δικαιούμενης κανονικής άδειας κατά έξι (6) εργάσιμες ημέρες κατ΄ έτος. Η χρήση των επιπλέον εργασίμων ημερών κανονικής άδειας μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την εξάντληση της αρχικώς δικαιούμενης κανονικής άδειας. Η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά εντός του έτους που αφορά και μεταφέρεται στο επόμενο έτος αποκλειστικά εφόσον λόγω υπηρεσιακών αναγκών η άδεια δεν χορηγήθηκε ή ανακλήθηκε εν όλω ή εν μέρει και εφόσον ο υπάλληλος συνεχίζει να υπηρετεί σε φορέα της παρ. 1.
  8. Για τους υπαλλήλους που μετατάσσονται σε υπηρεσίες της παρ. 1 σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μετά την παρέλευση του ημίσεος του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή μειώνεται κατά τρία (3) έτη. Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους που αποσπώνται και παραμένουν για τρία (3) τουλάχιστον έτη συνεχώς, ο απαιτούμενος χρόνος για τη βαθμολογική προαγωγή τους μειώνεται κατά δύο (2) έτη. Εφόσον ο υπάλληλος είναι ήδη στον καταληκτικό βαθμό, ο χρόνος των τριών (3) ή δύο (2) ετών, αντίστοιχα, προστίθεται ως πλεονάζων χρόνος στον καταληκτικό αυτό βαθμό. Ο μέγιστος χρόνος απόσπασης ή μετάταξης που δύναται να συνυπολογιστεί για τη βαθμολογική προώθηση του υπαλλήλου στη διάρκεια της συνολικής υπηρεσίας του είναι έξι (6) έτη, στον οποίο συνυπολογίζονται και τα προβλεπόμενα έτη απόσπασης ή μετάταξης του τελευταίου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 8.».
  9. Η παρ. 1 εφαρμόζεται και σε όσους υπαλλήλους είναι αποσπασμένοι ή έχουν μεταταχθεί και υπηρετούν στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 8Α κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, εφόσον με αίτησή τους, που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, δηλώσουν ότι αποδέχονται την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 8Α του ν. 4440/2016.

 

Άρθρο 105

Μετάταξη αποσπασμένων υπαλλήλων στους φορείς όπου υπηρετούν

 

  1. Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το οποίο, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετεί με απόσπαση σε οποιοδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εξαιρουμένων των ιδιαίτερων γραφείων των μελών της Κυβέρνησης, των Υφυπουργών, των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, δύναται να μεταταχθεί, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, στον φορέα υποδοχής όπου υπηρετεί, κατόπιν αίτησής του, η οποία υποβάλλεται εντός εξήντα (60) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται και για το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί με απόσπαση στους ανωτέρω φορείς, εξαιρουμένων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου, καθώς και περί διατήρησης τυχόν προσωπικής διαφοράς, εφαρμόζονται και στις μετατάξεις του παρόντος. Η μετάταξη διενεργείται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του φορέα υποδοχής, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε κενές οργανικές θέσεις για τις οποίες έχουν τα τυπικά προσόντα ή σε προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται για τον σκοπό αυτό με την απόφαση της μετάταξης, με παράλληλη δέσμευση ισάριθμων οργανικών θέσεων. Οι μετατάξεις της παρούσας ολοκληρώνονται το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης ή, κατ’ ελάχιστον, οφείλουν, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, να έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Δημοσιεύματος από το Εθνικό Τυπογραφείο. Σε περίπτωση λήξης των σχετικών αποσπάσεων μετά την υποβολή αίτησης μετάταξης, αυτές παρατείνονται αυτοδίκαια μέχρι την ολοκλήρωση αυτής ή την άπρακτη πάροδο του τριμήνου. Οι προσωποπαγείς θέσεις που συστήνονται σύμφωνα με το τέταρτο εδάφιο καταργούνται κατά την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.
  2. Το προσωπικό που μετατάσσεται σύμφωνα με την παρ. 1 δεσμεύεται να υπηρετήσει στον φορέα όπου μετατάσσεται, επί μία τουλάχιστον πενταετία από τη μετάταξη.
  3. Οι μετατάξεις που διενεργούνται σύμφωνα με την παρ. 1 λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαμόρφωση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2026, σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), περί ετήσιου προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.

 

Άρθρο 106

Ρύθμιση θεμάτων επιτυχόντων Προκήρυξης 1Κ/2024 Α.Σ.Ε.Π.

 

  1. Οι επιτυχόντες των οριστικών πινάκων της υπό στοιχεία 1Κ/2024 (Α.Σ.Ε.Π. 8) προκήρυξης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) διορίζονται κατά παρέκκλιση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022 (Α’ 230), περί εισαγωγικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού, για τους οποίους έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις, με πράξη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου, η οποία εκδίδεται εντός προθεσμίας είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσίευσης των οριστικών πινάκων της υπό στοιχεία 1Κ/2024 προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π. Στη συνέχεια, το προσωπικό αυτό καλείται για ορκωμοσία. Ειδικά για τους επιτυχόντες των οριστικών πινάκων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις ή στα σώματα ασφαλείας, το προεδρικό διάταγμα αποστρατείας εκδίδεται εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης των οριστικών πινάκων.
  2. Οι διορισθέντες σύμφωνα με την παρ. 1 δόκιμοι δημοτικοί αστυνομικοί πραγματοποιούν την εισαγωγική εκπαίδευση της παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022 εντός της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας τους και δεν μονιμοποιούνται, εάν δεν την ολοκληρώσουν επιτυχώς.
  3. Μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της εισαγωγικής εκπαίδευσης, αν στον οικείο δήμο δεν υφίσταται στελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία, οι διορισθέντες σύμφωνα με την παρ. 1 δόκιμοι δημοτικοί αστυνομικοί ασκούν τις αρμοδιότητες των περ. α), γ), δ), στ), ζ), ιβ) της παρ. 1, των περ. α) και β) της παρ. 2 και των περ. α) και δ) της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 5003/2022, ενώ στους δήμους όπου υφίσταται στελεχωμένη Δημοτική Αστυνομία, ασκούν τις αρμοδιότητες του άρθρου 4 του ν. 5003/2022. Ο προϊστάμενος ορίζει τους εκπαιδευτές, οι οποίοι επιτηρούν τους διορισθέντες.
  4. Διορισθείς δόκιμος δημοτικός αστυνομικός βάσει της προκήρυξης υπό στοιχεία 1Κ/2024 Α.Σ.Ε.Π. που δεν ολοκληρώνει επιτυχώς το πρόγραμμα εισαγωγικής εκπαίδευσης απολύεται, με απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται εντός δύο (2) μηνών από την έκδοση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022 ή από την απόρριψη της ένστασης κατά της απόφασης αποβολής της παρ. 3 του ίδιου άρθρου. Κατά της απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου για την απόλυση δόκιμου δημοτικού αστυνομικού, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  5. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι παρ. 3 έως 9 του άρθρου 12 του ν. 5003/2022.
  6. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος ορίζονται στην κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 5003/2022.

 

Άρθρο 107

Μεταβολή του ορίου ηλικίας προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των Ο.Τ.Α. α’ βαθμού ως προς την αυτοδίκαιη απόλυση

 

  1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, το άρθρο 197 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α’ 143), περί απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας, ως προς το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού καταργείται και εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 49 του π.δ. 410/1988 (Α’ 191), περί απόλυσης λόγω ορίου ηλικίας.
  2. Προσωπικό, που έχει απολυθεί αυτοδικαίως δυνάμει του άρθρου 197 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, το οποίο στις 31.12.2024 συμπλήρωνε το εξηκοστό πέμπτο (65ο) έτος της ηλικίας του, αλλά δεν είχε συμπληρώσει σαράντα (40) έτη υπηρεσίας, μπορεί να επανέλθει στην ενεργό υπηρεσία, κατόπιν αίτησής του, εφαρμοζομένης περαιτέρω της παρ. 1.

 

  • 14 Ιουλίου 2025, 09:37 | ΜΕΤΑΞΙΑ ΖΑΝΤΟΥΛΙΑΔΟΥ

    Στο άρθρο 105 ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, προκειμένου να έχει ουσία η εν λόγω νομοθετική διάταξη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων προέλευσης δεν πρόκειται να παρέχουν την σύμφωνη γνώμη τους.

  • 14 Ιουλίου 2025, 09:13 | Ρούλα

    Άρθρο 105 «Οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου, εφαρμόζονται και στις μετατάξεις του παρόντος»
    Εάν δεν αφαιρεθεί ο ανωτέρω περιορισμός, θα συνεχιστεί η ομηρία και άνιση αντιμετώπιση υπαλλήλων που εργάζονται με απόσπαση 8-9-10 χρόνια, οι οποίοι ενώ δε θα επιστρέψουν στον φορέα προέλευσης και έχουν λάβει εκπαίδευση και εξειδίκευση σε νέα αντικείμενα κλπ εξακολουθούν να εργάζονται σε κλίμα αβεβαιότητας με συνέπειες ακόμα και στην υγεία τους (καταπάτηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους δημόσιους λειτουργούς). Κανένας φορέας δεν θα δώσει σύμφωνη γνώμη. Επιτέλους δώστε οριστική λύση σε αυτό το πολύχρονο πρόβλημα.

  • 14 Ιουλίου 2025, 09:59 | Αγγελος Β

    Σχετικά με το άρθρο 105:
    Η σύμφωνη γνώμη που απαιτείται για την μετάταξη ουσιαστικά ακυρώνει την πρακτική εφαρμογή του άρθρου γιατί κανένας φορέας προέλευσης δεν συμφωνεί ακόμα κι αν έχει υπερπλεόνασμα εργαζομένων!
    Αφαιρέστε την για να σωθούν ψυχολογικά και οικονομικά χιλιάδες οικογένειες που προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε είδους απόσπαση!

  • 13 Ιουλίου 2025, 23:58 | Τακης

    Αλήθεια πώς θα αποφασίζει ο φορέας προέλευσης ότι οι λόγοι υγείας δεν τους νοιάζουν και θα λένε όχι; Καλύτερα να περνάμε ξανά από ΚΕΚ και για ανανέωση παρά ευθαρσώς να λένε όχι χωρίς να υπολογίζουν τις πραγματικές ανάγκες από τις ανίατες ασθένειες. Θεωρώ αδιανόητο την σύμφωνη γνώμη του φορεα προέλευσης όταν υπάρχουν λόγοι υγείας που έχει αποδεχτεί πλήρως η ΚΕΚ.

  • 13 Ιουλίου 2025, 22:44 | Γιώργος

    Σχετικά με το άρθρο 105 οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου δεν θα πρέπει να έχουν εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί:

    1. Οι φορείς προέλευσης δεν θα δώσουν σύμφωνη γνώμη και θα δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα για τον υπάλληλο που το ζήτησε και αυτό είναι γνωστό σε όλο το δημόσιο.

    2. Η φράση δύναται να μεταταχθεί, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, για να έχει ισχύ θα πρέπει να μην υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, διαφορετικά το κατα παρέκκλιση ακυρώνεται στην πράξη.

    3. Η δέσμευση της παρ. 2 για την πενταετία αποτελεί εγγύηση ότι ο υπάλληλος όντως θέλει να κάνει την αίτηση για να παραμείνει στον φορέα υποδοχής. Αυτό σημαίνει ότι ο φορέας προέλευσης δεν αποτελεί πλέον επιλογή του υπαλλήλου και καλό θα είναι να μην έχει το δικαίωμα σύμφωνης γνώμης. Είναι σημαντικό ο υπάλληλος να αισθάνεται ότι ταιριάζει στο νέο εργασιακό περιβάλλον και να θέλει να παραμείνει. Αυτό βοηθά την ψυχολογία του και την απόδοσή του.

    4. Στην περίπτωση που ο υπάλληλος κάνει αίτηση για μετάταξη και υπάρχει αρνητική γνώμη του φορέα προέλευσης όταν ο υπάλληλος επιστρέψει στην οργανική του θέση η αντιμετώπιση που θα λάβει σίγουρα δεν θα είναι η καλύτερή. Για την προστασία του υπαλλήλου είναι σημαντικό από τη στιγμή που επιλέξει να φύγει να μην έχει δικαίωμα γνώμης ο φορέας προέλευσης.

    5. Σε αντίστοιχη διαδικασία αποσπάσεων κατά παρέκκλιση δεν ζητείται η γνώμη του φορέα προέλευσης οπότε κάτι αντίστοιχο μπορέι να έχει εφαρμογή και στο άρθρο 105 που αφορά μετάταξη.

    6. Η διαδικασία που περιγράφει το άρθρο 105 θα γίνει εφάπαξ και δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Θα βοηθήσει τη σημερινή κατάσταση στο δημόσιο ώστε, να υπάρξει καλύτερη κατανομή του προσωπικού λαμβάνοντας υπόψη και τη θέληση των υπαλλήλων. Για να αναζητά ο υπάλληλος να φύγει από το φορέα προέλευσης σίγουρα θα έχει κάποιο σοβαρό λόγο και η συγκεκριμένη διάταξη βοηθά αρκεί να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης.

  • 13 Ιουλίου 2025, 16:16 | Παρασκευή Κ

    Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους αποσπασμένους για λόγους υγείας (ανανέωση απόσπασης ή μετάταξη!). Τι θα πεις στο γονιό που το παιδί του έχει κακοήθεια; Αν ο προϊστάμενος του φορεα προέλευσης δεν έχει νιώσει τι θα πει ασθένεια τέτοιας μορφής δεν θα πει ποτέ το ναι. Θα κοιτάει κουτάκια με κενά. Κενά που τόσα χρόνια ευθύνονται οι ίδιοι που έμειναν κενά. Απελευθερώσετε τους ατυχούς γονείς. Η αρρώστια είναι κάνω από τη δυσλειτουργία της διοίκησης. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ Α (αν εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα) με απλή γνώμη. ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ!

  • 13 Ιουλίου 2025, 15:19 | Γιάννης

    Άρθρο 105. Παρακαλώ όπως συμπεριληθεί με ξεκάθαρη διατύπωση η δυνατότητα μετάταξης και για τους δόκιμους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται σε απόσπαση.
    Θα πρέπει να προβλεφθεί κατ’ ελάχιστο η δυνατότητα υποβολής αίτησης μετάταξης για τους δόκιμους υπαλλήλους (δύναται η μετάταξη να ολοκληρωθεί μόλις συμπληρωθεί η διετία).
    Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει άνιση μεταχείριση και δημιουργούνται στρεβλώσεις.

  • 13 Ιουλίου 2025, 14:48 | ΠΟΛΙΤΗΣ

    Στα άρθρα 103 και 105 πρέπει να αφαιρεθεί ο περιορισμός της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης για απόσπαση ή μετάταξη υπαλλήλου για λόγους υγείας!
    Είναι λόγοι υγείας οι οποίοι βεβαιώνονται από έγγραφα που ελέγχονται από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας!
    ΕΛΕΟΣ με την ύπαρξη της Σύμφωνης Γνώμης του Φορέα Προέλευσης για ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ, αλλά και συνυπηρέτησης.
    Υπάρχει κάποιος αιρετός που θα αποδεσμεύσει τους υπαλλήλους έστω και αν αυτό αφορά λόγο υγείας;
    Παρακαλώ μεριμνήστε ώστε να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης και μην ΔΙΑΛΥΕΤΕ ΖΩΕΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ!!!!

  • 13 Ιουλίου 2025, 14:23 | Σαρρέας Κωνσταντίνος

    Άρθρο 103, ποιός θα ελέγχει τις υπηρεσιακές ανάγκες του φορέα προέλευσης; Ο ίδιος ο φορέας; Πάντα θα δηλώνει ότι δεν είναι δυνατή η απόσπαση…

  • 13 Ιουλίου 2025, 13:50 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΤΡΟΚΛΟΥ

    στην παράγραφο 1 του άpθρου 103 μετα την φραση «5. Η πράξη απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλου για αποδεδειγμένα ιδιαίτερους σοβαρούς λόγους υγείας του ιδίου, συζύγου ή συμβιούντος ή προσώπου με α’ βαθμό συγγένειας…..» προτείνεται να προστεθεί η φράση «καθώς και β΄βαθμό συγγένειας (αδέρφια) τα οποία ειναι ανάπηρα από νόσο η οποία χαρακτηρίζεται μή αναστρέψιμη μή ιάσιμη (π.χ. ψυχιατρικές-ψυχικές νόσοι) και τα οποία (αδέρφια) δεν έχουν δημιουργήσει δική τους οικογένεια και έχουν πιστοποιημένη αναπηρία (από 67% και άνω) απο ΚΕΠΑ

  • 13 Ιουλίου 2025, 13:44 | Antonis

    Από το άρθρο 101 πρέπει να αφαιρεθούν οι ΟΤΑ Β’ βαθμού καθώς οι Περιφέρειες παρουσιάζουν αυξημένη στελέχωση, έχουν σταθερή κάλυψη θέσεων με διορισμούς και αποτελούν βασική επιλογή μετάταξης για πολλούς. Η απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη Περιφερειαρχη θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα καθώς πολλοι θα διστάζουν να μεταταχθούν σε Περιφέρειες αλλά και όσοι υπάλληλοι των Περιφερειών θέλουν να προχωρήσουν σε κάποια αλλαγή πολύ πιθανόν να παγιδευτούν. Απλά δείτε το ισοζύγιο αφίξεων αποχωρήσεων των Περιφερειών μέσω της κινητικότητας από την έναρξη της. Προτείνω η συμφωνία γνώμη να παραμείνει για τις Τεχνικές Υπηρεσίες όπως πριν και να επεκταθεί μόνο στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των Περιφερειών που βρίσκονται σε μικρούς Δήμους κάτω των 2000 κατοίκων.

  • 13 Ιουλίου 2025, 11:56 | ΣΑΚΗΣ

    Τα άρθρα 101 και 105 θα πρέπει να επανεξεταστούν. Είναι παράλογο να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης προκειμένου να μεταταχθεί κάποιος υπάλληλος. Δεν πρόκειται να δώσει ποτέ ο φορέας προέλευσης τη σύμφωνη γνώμη όπως είναι εμφανές τα τελευταία χρόνια αφού πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι και κυρίως μηχανικοί αντιμετωπίζουν αυτό τον περιορισμό. Ένας περιορισμός που δεν υπάρχει σε άλλους μόνιμους υπάλληλους. Έτσι οι υπάλληλοι έρχονται αντιμέτωποι με συνέπειες, οικονομικές και ψυχολογικές, καθώς μπορεί να πρέπει να χωριστούν από τις οικογένειες τους ή να παραιτηθούν τελικά από τη θέση εργασίας τους. Το ποσοστό κάλυψης 65% είναι σε λογικά πλαίσια και όχι το 80% που σε συνδυασμό με τη σύμφωνη γνώμη καθιστά απαγορευτική τη μετάταξη ενός υπάλληλου. Επιτέλους να δοθεί μία λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια πολλούς υπαλλήλους και τελικά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η περαιτέρω υποστελέχωση των υπηρεσιών.

  • 13 Ιουλίου 2025, 11:14 | ΑΓΓΕΛΟΣ

    Σχετικά με τα άρθρα 101 και 105 θα πρέπει να σταματήσει να υφίσταται η σύμφωνη γνώμη από το φορέα προέλευσης. Για τους υπαλλήλους όπως είναι οι μηχανικοί καθίσταται αδύνατο να μεταταχθούν καθώς κανένας φορέας δεν δίνει σύμφωνη γνώμη. Τέτοιος περιορισμός δεν υπάρχει σε άλλους μόνιμους υπάλληλους όπως πχ στους εκπαιδευτικούς. Οι υπάλληλοι είναι εγκλωβισμένοι και πολλές φορές αναγκάζονται να παραιτηθούν από μία θέση που με κόπο απέκτησαν επειδή δημιουργούνται προβλήματα με τη συνοχή της οικογένεια τους. Επιτέλους θα πρέπει να παρθούν λογικές αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα.

  • 13 Ιουλίου 2025, 11:50 | ΜΑΡΘΑ

    Σχετικά με την σύμφωνη γνώμη από το φορέα προέλευσης στα άρθρα 101 και 105 θα πρέπει να αφαιρεθεί καθώς κανένας φορέας δεν δίνει τη σύμφωνη γνώμη και έτσι οι υπάλληλοι μένουν καθηλωμένοι στην ίδια θέση εργασίας ενώ άλλοι μόνιμοι υπάλληλοι δεν δεσμεύονται από τέτοια συνθήκη. Υπάλληλοι με μικρά παιδιά χωρίζονται από τις οικογένειες τους και τελικα αναγκάζονται να παραιτηθούν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ψυχολογικά και οικονομικά από μία τέτοια κατάσταση. Έτσι τελικά αποδυναμώνονται οι υπηρεσίες και συνεχίζει η υποστελέχωση τους. Το ποσοστό κάλυψης σε 65% είναι λογικό και δεν θα πρέπει να ανεβαίνει χωρίς προηγούμενη ενημέρωση καθώς υπάλληλοι μπορεί να επέλεξαν τις αντίστοιχες θέσεις που είχαν τέτοιο ποσοστό και ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αύξηση του ποσοστού σε 80% και την δεσμευτική σύμφωνη γνώμη. Δύο προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την μετάταξη του υπάλληλου. Επιτέλους θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το πολύχρονο πρόβλημα.

  • 13 Ιουλίου 2025, 11:13 | ΜΑΡΙΑ

    Σχετικά με την σύμφωνη γνώμη από το φορέα προέλευσης στα άρθρα 101 και 105 θα πρέπει να αφαιρεθεί καθώς κανένας φορέας δεν δίνει τη σύμφωνη γνώμη και έτσι οι υπάλληλοι μένουν καθηλωμένοι στην ίδια θέση εργασίας ενώ άλλοι μόνιμοι υπάλληλοι δεν δεσμεύονται από τέτοια συνθήκη. Υπάλληλοι με μικρά παιδιά χωρίζονται από τις οικογένειες τους και τελικα αναγκάζονται να παραιτηθούν γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ψυχολογικά και οικονομικά από μία τέτοια κατάσταση. Έτσι τελικά αποδυναμώνονται οι υπηρεσίες και συνεχίζει η υποστελέχωση τους. Το ποσοστό κάλυψης σε 65% είναι λογικό και δεν θα πρέπει να ανεβαίνει χωρίς προηγούμενη ενημέρωση καθώς υπάλληλοι μπορεί να επέλεξαν τις αντίστοιχες θέσεις που είχαν τέτοιο ποσοστό και ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αύξηση του ποσοστού σε 80% και την δεσμευτική σύμφωνη γνώμη. Δύο προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την μετάταξη του υπάλληλου. Επιτέλους θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση σε αυτό το πολύχρονο πρόβλημα.

  • 13 Ιουλίου 2025, 11:09 | ΜΑΡΙΑ

    Σχετικά με τα άρθρα 101 και 105, θα πρέπει να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη καθώς έτσι καθίσταται αδύνατη η μετάταξη των υπαλλήλων. Υπάρχει η διετία κατά την οποία είμαστε δόκιμοι και δεν επιτρέπεται η μετάταξη. Μετά από αυτό το διάστημα είναι παράλογο να μην μπορεί κάποιος υπάλληλος ΟΤΑ και δη μηχανικός να μεταταχθεί αφού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τη δίνουν, ενώ αντίθετα υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι που δεν βιώνουν τέτοιο περιορισμό. Γιατί να υπάρχει τέτοια διάκριση; Σίγουρα κάθε υπηρεσία χρειάζεται προσωπικό αλλά οι συνθήκες της ζωής μπορεί να αλλάξουν και να πρέπει να ακολουθήσεις την οικογένεια σου σε κάποια άλλη πόλη. Κατά συνέπεια εάν κάποιος υπάλληλος δεν μπορεί να πάρει μετάταξη αναγκάζεται να παραιτηθεί και έτσι αποδυναμώνεται συνολικά η υπηρεσία, ενώ θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε ανάλογη υπηρεσία σε άλλη περιοχή όπου και εκεί σίγουρα υπάρχουν ανάγκες.

  • 13 Ιουλίου 2025, 10:30 | Λένα

    Οι νέες διατάξεις θα πρέπει να προσαρμοστούν και να προβλέπουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνοχή και την προστασία της οικογένειας που θέλετε να ενισχύσετε συνολικά. Σε συνεργασία με το υπουργείο οικογένειας θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα ειδικά για τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα. Με τα άρθρα 101 και 105 ναι μεν διευκολύνετε τις μετακινήσεις μειώνοντας το ποσοστό κάλυψης των κλάδων από 80% σε 65 % και προβλέποντας οι μακροχρόνιες αποσπάσεις να γίνονται μετατάξεις αντίστοιχα , από την άλλη θέτοντας απαραίτητη τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου οργάνου του φορέα προέλευσης αναιρείτε αμέσως τις παραπάνω διευκολύνσεις αφού κανένας αιρετός του φορέα προέλευσης δε δίνει σύμφωνη γνώμη. Καλό θα ήταν η γνωμοδότηση του φορέα προέλευσης να μην έχει δεσμευτικό χαρακτήρα προκειμένου να ενισχύσετε τις υπηρεσίες και τις οικογένειες των υπαλλήλων που τις στελεχώνουν. Υπάρχουν πολλοί πτυχιούχοι που θέλουν να εργαστούν και αρνούνται τις θέσεις διότι γνωρίζουν ότι θα εγκλωβιστούν σε μια υπηρεσία χωρίς καμία δυνατότητα μετάταξης σε άλλη θέση ή σε άλλη περιοχή.

  • 13 Ιουλίου 2025, 10:13 | Μαίρη

    Στο άρθρο 101, που αναφέρεται στην παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4440/2016 και στον υπολογισμό του ποσοστού κάλυψης εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) θα έπρεπε να συνυπολογίζονται υπάλληλοι που επιτελούν τα ίδια καθήκοντα, ανεξαρτήτως κατηγορίας, όπως για παράδειγμα υπάλληλοι ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού και ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συμβαίνει το εξής παράδοξο: σε υπηρεσία που υπηρετούν 3 υπάλληλοι ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού ή 3 υπάλληλοι ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού να μπορεί να μεταταχθεί ένας εξ αυτών, ενώ εάν υπηρετούν 1 υπάλληλος ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού και 2 Διοικητικού Λογιστικού, που και οι τρεις έχουν ίδιες αρμοδιότητες και επιτελούν τα ίδια καθήκοντα, να μην μπορεί να αποχωρήσει κανείς. Επίσης, επειδή ο τίτλος του άρθρου είναι «Σύμφωνη γνώμη Ο.Τ.Α. για τη συμμετοχή προσωπικού στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας», καλό θα ήταν να διευκρινιστεί εάν η παρ. 4 του άρθρου 4 αναφέρεται μόνο στους ΟΤΑ ή και σε άλλες υπηρεσίες που έχουν τμήματα σε νησιά.

  • 13 Ιουλίου 2025, 08:30 | Αρgy

    Άρθρο 105
    Πολύ καλό ήταν χρόνια που έπρεπε να γίνει. Μην αλλαξει τίποτα προς τους λογους υγειας και τα έτη υπηρεσίας. Επιτέλους μια κυβέρνηση που λύνει αυτό το πρόβλημα ετων. Μια και εξω. Όλοι το στηρίζουμε. Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι έπρεπε να δωθει λύση την πιο κατάλληλη στιγμή.

  • 13 Ιουλίου 2025, 01:20 | ΜΠΙΣΜΠΑΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

    Στο άρθρο 105, γίνεται πάλι λόγος για σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης προκειμένου να μεταχθεί σε άλλη υπηρεσία, αυτή η προϋπόθεση αναιρεί ουσιαστικά το άρθρο καθώς,αν όχι όλοι οι φορείς προέλευσης η πλειοψηφία τουλάχιστον φέρνει αντιρρήσεις στην αποχώρηση υπαλλήλων με τη γνωστή δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού και την αδυναμία κάλυψης των θέσεων.Η εξάλειψη αυτής της προϋπόθεσης θα συντελέσει στην πραγματική εφαρμογή του άρθρου. Η πρόταση λοιπόν για κατάργηση αυτής της προϋπόθεσης κρίνεται απαραίτητη για την ορθή εφαρμογή του άρθρου.

  • 12 Ιουλίου 2025, 22:28 | Σταθης

    Ο Χ Ι ….. στη σύμφωνη γνώμη όταν υπάρχουν ΛΟΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ!! Είτε αφορά ανανέωση απόσπασης είτε αφορά μετάταξη. Εδώ και μια βδομάδα ψάχνουμε πολιτικά γραφεία μα πάμε! ΕΛΕΟΣ!!! Για να έχουμε πάρει το οκ από την ΚΕΚ σημαίνει οι λόγοι υγείας είναι αληθινοί!! ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ!!!

  • 12 Ιουλίου 2025, 21:43 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

    ΚΕΦΆΛΑΙΟ Γ ΑΝΘΡΏΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
    Θα πρέπει να συμπεριληφθεί σε κάποιο από τα αρθρα και μια ρύθμιση που θα αφορα τους υπαλλήλους στο Βοήθεια στο σπίτι οι οποίοι προσληφθηκαν με την προκύρηξη 4Κ/20(οργανικές- αίτηση υπαγωγής), ωστε κατά εξαίρεση να μπορούν να αποσπαστουν μονο για λόγους συνηπηρέτησης με ενστολο προσωπικό στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγος, όπως ορίζει ο νόμος που ψηφηστηκε στηκε το 2001, τροποποιηθηκε το 2024 και εφαρμόζεται πλέον. Κατά αυτό τον τρόπο θα λυθει τόσο το πρόβλημα της συνοχής της οικογένειας και της εν γένει οικογενειακής ζωής ειδικά αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα όσο και το
    οικονομικό αφού οι οικογένειές δεν θα χρειάζεται να συντηρούν
    δύο σπίτια.

  • 12 Ιουλίου 2025, 16:41 | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Μ

    Να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης, γιατί ποτέ δεν θα συμφωνήσει….

  • 12 Ιουλίου 2025, 16:33 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Άρθρο 105. Με το να ζητάτε για άλλη μια φορά τη σύμφωνη γνώμη των φορέων προέλευσης, συνεχίζετε μια μακροχρόνια αδικία η οποία έχει εξουθενώσει ψυχικά μεγάλο αριθμό υπαλλήλων.Είναι ενάντια στην αρχή της ίσης μεταχείρισης των δημοσίων λειτουργών. Αφαιρέστε την αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης το άρθρο 105.

  • 12 Ιουλίου 2025, 15:16 | Μάρκος Ρίζος

    Η διάταξη στο άρθρο 101 για την επιστροφή κάλυψης του κλάδου στο 65% προκειμένου να γίνει η μετάταξη είναι μια θετική εξέλιξη την οποία όμως αναιρεί αυτόματα η διάταξη για την απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου οργάνου του φορέα προέλευσης αφού όλοι οι υπάλληλοι ξέρουμε ότι οι δήμαρχοι / περιφερειάρχες δεν δίνουν θετικές γνωμοδοτήσεις για να φύγει προσωπικό από το φορέα. Θα μπορούσε η γνώμη του οργάνου του φορέα προέλευσης να έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και να μην καθορίζει την απόφαση για την εξέλιξη της μετάταξης.
    Σχετικά με τις αποσπάσεις για λόγους υγείας είναι άδικο οι υπάλληλοι να πάσχουν από ανίατες ασθένειες να ζουν υπό το φόβο ότι ο εκάστοτε αιρετός δε θα τους δώσει θετική γνωμοδότηση. Θα πρότεινα λοιπόν αν θέλετε να ενισχύσετε τους δημόσιους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες να αφαιρεθεί και σε αυτή τη περίπτωση η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου οργάνου του φορέα προέλευσης.

  • 12 Ιουλίου 2025, 15:26 | Βασιλης

    Η πρόβλεψη στο άρθρο 105 για δυνατότητα μετάταξης σε προσωποπαγή θέση είναι θετική και κινείται προς την κατεύθυνση της τακτοποίησης υπαλλήλων που ήδη καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες με απόσπαση.

    Ωστόσο, η υποχρέωση «ταυτόχρονης δέσμευσης ισάριθμης οργανικής θέσης» δημιουργεί εμπλοκές, ιδίως σε φορείς που δεν διαθέτουν κενές οργανικές θέσεις στον Ο.Ε.Υ. τους.

    Στην πράξη, η πρόβλεψη αυτή αναιρεί τη σκοπιμότητα των προσωποπαγών θέσεων, οι οποίες έχουν νόημα ακριβώς όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες οργανικές.

    Προτείνεται είτε:
    α) να καταργηθεί η υποχρέωση δέσμευσης οργανικής θέσης όταν πρόκειται για μετάταξη σε προσωποπαγή, είτε
    β) να διευκρινιστεί ότι η «δέσμευση» έχει λογιστικό χαρακτήρα (δηλαδή, δεν απαιτεί ύπαρξη πραγματικής θέσης στον ΟΕΥ, αλλά μόνο αποτύπωση στον προϋπολογισμό ή στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού).

    Μόνο έτσι θα μπορέσει η διάταξη να εφαρμοστεί χωρίς να αποκλείονται στην πράξη υπάλληλοι που ήδη καλύπτουν πάγιες ανάγκες σε φορείς του Δημοσίου.

  • 12 Ιουλίου 2025, 14:06 | S

    «η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου του φορέα προέλευσης.»

    Έτσι καταργείται και επίσημα η κινητικότητα στους ΟΤΑ μιας και είναι γνωστό οτι κανενας Δημαρχος δε δινει εγκριση. Είναι αντιδημοκρατικη φουλ αυτη η διαταξη. Να αποσυρθεί αμεσα , θα δημιουγησει πολλα παρατραγουδα

  • 12 Ιουλίου 2025, 13:41 | ΠΔ

    ΑΡΘΡΟ 107

    Παρακαλώ όπως θεσμοθετήσετε την δωρεάν αναγνώριση της Στρατιωτικής θητείας κατά εξάσκηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των Πολιτών .
    Δεν είναι δίκαιο ο Υπηρετών την Πατρίδα να επωμίζεται το κόστος εξαγοράς του χρόνου της Στρατιωτικής του θητείας.
    Αντίθετα πρέπει να υπάρχει επιβράβευση.

  • 12 Ιουλίου 2025, 13:46 | Πολίτης

    Άρθρο 107

    Ενώ για τους ΙΔΑΧ και μόνιμους υπαλλήλους του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει επιλυθεί το θέμα και έχει εκδοθεί η αρ. Φ.80020/120436/Σ.720/13-012-2022 συναφής Εγκύκλιος (βάσει του Ν 3801/2009 του άρθρου 20), για τους λοιπούς μόνιμους υπαλλήλους του ευρύτερου Δημόσιου Φορέα, εξακολουθεί να ισχύει η παρ.2β του άρθρου 1 του Ν 4554/2018. Χωρίς έτσι να μπορεί να «αξιοποιηθεί» (με συνέχιση της εργασίας και όχι με καταβολή ποσού έναντι σύνταξης) ο μεγάλος χρόνος που απαιτείται για την καταβολή πλήρους σύνταξης από το ΓΛΚ, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και άλλα ασφαλιστικά Ταμεία.
    -Όμως σύμφωνα με τους Ν.4024/2011 και Ν.3440/2016 θεσπίζεται ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης για όλους τους Υπαλλήλους μόνιμους και ΙΔΑΧ και ιδιαίτερα μετά την υπαγωγή όλων των ασφαλισμένων στον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης ΕΦΚΑ.
    – Παρακαλώ για την τροποποίηση του άρθρου 1 παρ 2β του Ν.4554/2018, ώστε ότι ισχύει για τους ΙΔΑΧ και μόνιμους πρ. ΙΚΑ –ΕΤΑΜ να ισχύει και στους μόνιμους υπαλλήλους του ευρύτερου Δημόσιου τομέα (ΓΛΚ-ΕΦΚΑ) και να μην απαιτείται η προηγούμενη λύση της υπαλληλικής τους σχέσης, για την έναρξη της διαδικασίας για καταβολή της πλήρους σύνταξης (όλων των δικαιούμενων Ταμείων) .

  • 12 Ιουλίου 2025, 13:08 | Π.Δ

    ΑΡΘΡΟ 107

    -Έχοντας υπόψη την συνημμένη διευκρινιστική Οδηγία Φ.80020/120436/Σ.720/13-12-2022 της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων,
    -Τον Ν.4024/2011 και τον Ν.3440/2016 σχετικά με τον ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης για όλους τους Υπαλλήλους, μόνιμους και ΙΔΑΧ και ιδιαίτερα μετά την υπαγωγή όλων των ασφαλισμένων στον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης ΕΦΚΑ ,
    παρακαλώ όπως ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ στον παρόντα ΝΟΜΟ ΆΡΘΡΟ και για τους
    μόνιμους Υπαλλήλους του Δημόσιου φορέα:

    Για όσους μόνιμους Υπαλλήλους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα* και επιθυμούν, να τους δίδεται η δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης (στο Γ.Λ.Κ.) και να μπορούν να συνεχίζουν να εργάζονται στον Φορέα τους μέχρι και την πλήρη έκδοση απόφασης απονομής της συνολικής σύνταξης τους (Όλων των δικαιούμενων Ταμείων).

    -ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΑΧ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ.

  • 12 Ιουλίου 2025, 12:27 | ΕΛΕΝΗ

    Θερμή παράκληση αφαιρέστε από τα άρθρα υπ΄ αριθμόν 101 και 105 τη σύμφωνη δημάρχου του φορέα προέλευσης και λύστε επιτέλους αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από αυτή την διάταξη, η οποία δένει τα χέρια σε όλους τους υπαλλήλους που επιθυμούν να μετατεθούν ή να αποσπαστούν. Είναι κατανοητό να πληρείται το ποσοστό του 65% του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος που θέλει να μετατεθεί προκειμένου να μην επέλθει υποστελέχωση της υπηρεσίας και συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να διατηρηθεί.
    Επιπρόσθετα προκειμένου να μην αποδυναμώνονται και να μην υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες, θα μπορούσατε να καταστήσετε δεσμευτικό για τους υπαλλήλους που θέλουν να μετακινηθούν από έναν νομό σε άλλον , να αποσπώνται ή να μετατάσσονται στον ίδιο φορέα και στην ίδια υπηρεσία εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση στο φορέα υποδοχής ούτως ώστε να καλύπτονται πάγιες και τακτικές ανάγκες, χωρίς όμως να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη δημάρχου του φορέα προέλευσης. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος που θέλει να φύγει από τον δήμο και συγκεκριμένα από την υπηρεσία δόμησης, να αποσπάται/μετατάσσεται στην υπηρεσία δόμησης του δήμου της περιοχής που έχει επιλέξει εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση.

  • 12 Ιουλίου 2025, 11:04 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ

    Καλημέρα σας

    Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θα πρέπει να δοθεί και μια οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει εδώ και πολυ καιρό με τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί με την προκύρηξη 4Κ/20(Βοηθεια στο σπίτι) και έχουν συζύγους ένστολους-σώματα ασφαλειας. Θα πρέπει να προστεθεί ότι κατά εξαίρεση επιτρέπονται μόνο οι αποσπάσεις για λόγους συνηπηρέτησης με ένστολους-σώματα ασφαλείας.Αυτο θα λύσει το πρόβλημα τόσο της συνοχής της οικογένειας(ειδικά όταν υπάρχουν ανήλικα τέκνα) όσο και το οικονομικο.
    Σας ευχαριστω πολύ.

  • 12 Ιουλίου 2025, 11:42 | ΘΑΝΟΣ

    Η νέα ρύθμιση θα πρέπει να είναι προς όφελος της συνοχης της οικογένειας. Να διευκολύνετε η μετακίνηση των υπαλλήλων και όχι να γίνει δυσκολότερη με περισσότερα εμπόδια.

  • 12 Ιουλίου 2025, 11:47 | Δημόσιος υπάλληλος

    Στο άρθρο 105 θα πρέπει να προσδιοριστεί σαφώς το είδος της απόσπασης, αφορά το σύνολο των αποσπάσεων ανεξαρτήτως λόγου; Στην περίπτωση της συνυπηρέτησης με ένστολο δύναται η δυνατότητα απόσπασης από την δόκιμη περίοδος. Μπορούν και οι δόκιμοι να ενταχθούν στην μετάταξη του εν λόγω άρθρου; Αναφορικά με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου θα πρέπει να παραληφθεί, η αποδοτικότητα δεν αυξάνεται με υποχρεωτική παραμονή του προσωπικού στον φορέα, θα πρέπει να εξεταστούν άλλου είδους μέτρα με έμφαση στα οικονομικά κίνητρα όπως έγινε πρόσφατα με τους γιατρούς ΕΣΥ. Σε πολλές άλλες υπηρεσίες υπάρχουν επίδοματα ελέγχου για αυτό και το προσωπικό παραμένει.

  • 12 Ιουλίου 2025, 10:05 | Ξενοφών Αργυρόπουλος

    Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

    Η πρόβλεψη του Άρθρου 105 συμβάλλει στην αποκατάσταση μιας μακροχρόνιας στρέβλωσης. Η μετατροπή μακροχρόνιων αποσπάσεων σε οργανική ένταξη ενισχύει τη θεσμική σταθερότητα και περιορίζει φαινόμενα διοικητικής “ομηρίας”.

    Είναι μια παρέμβαση ουσίας, με σαφές θετικό αποτύπωμα στη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

  • 12 Ιουλίου 2025, 10:40 | Παναγιωτης.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (άρθρα 99-107)
    Πρόσφατα κάνατε υποχρεωτική συγχώνευση Φο.Δ.Σ.Α.
    Τα νέα Φο.Δ.Σ.Α. που δημιουργήθηκαν από ΝΠΔΔ μετατράπηκαν σε ΑΕ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν μόνιμοι υπάλληλοι να έχουν βγει εκτός κινητικότητας και να έχουν εγκλωβιστεί στον νέο φορέα που δημιουργήθηκε χωρίς δυνατότητα μετακίνησης, απόσπασης /μετάταξης, ούτε τώρα ούτε μελλοντικά. Άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας που είχαν αποσπαστεί στον τόπο κατοικίας τους με την λήξη της απόσπασης επέστρεψαν υποχρεωτικά στις οργανικές τους. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 παρ.2 του ν.5056/2023 (Α ́163) «2.α. που ίσχυε, το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι νομικοί σύμβουλοι και οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής, που απασχολούνταν στα νομικά πρόσωπα που καταργούνταν, καθίστατο αυτοδικαίως προσωπικό του δήμου και παρείχε τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής.
    Κατά παρέκκλιση αυτού ψηφίστηκε ο Νόμος 5151 2024 σύμφωνα με τον οποίο Το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου των καταργούμενων Συνδέσμων, καθώς και όσοι απασχολούνταν με σχέση έμμισθης εντολής, καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του Φο.Δ.Σ.Α.
    Οι νέοι ΦΟΔΣΑ όπως προαναφέρθηκε ως ΑΕ είναι εκτός Ν. 4440/2016 δηλαδή εκτός κινητικότητας.
    Το δίκαιο αίτημα είναι να υπάρξει πρόβλεψη για ένταξη των υπαλλήλων στην ΚΕΚ.

  • 12 Ιουλίου 2025, 09:58 | Χρήστος

    Αναφορικά με το άρθρο 101 είναι ευχάριστο το γεγονός ότι το ποσοστό κάλυψης του κάθε κλάδου από 80% επιστρέφει στο 65% προκειμένου να είναι δυνατή η μετάταξη αφού η συγκεκριμένη διάταξη καθιστά ευκολότερη την απόσπαση ή τη μετάταξη σε δήμους όπου οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Απο την άλλη η προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης δυσχεραίνει τη κατάσταση διότι λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών οι δήμαρχοι δε δίνουν ποτέ τη συγκατάθεσή τους προκειμένου να φύγει προσωπικό από το φορέα τους με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται χιλιάδες υπάλληλοι σε θέσεις στις οποίες πλέον λόγω ψυχικού κορεσμού δεν είναι παραγωγικοί. Προκειμένου να εξυγιανθεί η κατάσταση στις πολύπαθες υπηρεσίες των δήμων και να υπάρχει ικανοποιημένο και αποδοτικό προσωπικό είναι απαραίτητο να εξαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης και η τελική απόφαση για τη μετακίνηση να προέρχεται αποκλειστικά από την κεντρική επιτροπή κινητικότητας , η οποία με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια θα κρίνει την κατάσταση του κάθε υπαλλήλου και την ανάγκη του για μετακίνηση.

    Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω πως και στο άρθρο 103 θα πρέπει να καταργηθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης προκειμένου η μετακίνηση των υπαλλήλων με προβλήματα υγείας να διευκολύνεται, , για όσο καιρό φυσικά αυτά υφίστανται.

  • 12 Ιουλίου 2025, 09:52 | Ιωάννης

    Στο υπό διαβούλευση άρθρο 105 που ρυθμίζει τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων που υπηρετούν ήδη με απόσπαση σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, προβλέπεται ότι η δυνατότητα αυτή ισχύει μόνο για όσους υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος.
    Η διατύπωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείονται από τη ρύθμιση υπάλληλοι των οποίων η απόσπαση έχει εγκριθεί, αλλά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, ή πρόκειται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων.
    Αυτό προκαλεί πραγματική άνιση μεταχείριση υπαλλήλων που βρίσκονται στην ίδια λειτουργική και διοικητική θέση: έχουν εγκριθεί, έχουν λάβει θέση σε άλλο φορέα και υπηρετούν με τις ίδιες συνθήκες, αλλά αποκλείονται επειδή η ημερομηνία της απόσπασης τους συμπίπτει λίγο μετά τη δημοσίευση του νόμου.
    Ειδικά σε περιπτώσεις συνυπηρέτησης ή σοβαρών κοινωνικών λόγων, η αυστηρή ημερολογιακή προϋπόθεση δημιουργεί αδικαιολόγητα εμπόδια και έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχείρισης και της χρηστής διοίκησης.

    Προτείνεται η εξής διατύπωση:
    «Η ρύθμιση εφαρμόζεται για υπαλλήλους που υπηρετούν ήδη με απόσπαση ή των οποίων η απόσπαση έχει εγκριθεί με διοικητική πράξη έως και εντός 60 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.»
    Με αυτόν τον τρόπο:
    Δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της ρύθμισης,
    Αποκαθίσταται η ισότητα μεταξύ όμοιων περιπτώσεων,
    Δίνεται εύλογο χρονικό περιθώριο για να μην αποκλείονται υπάλληλοι που βρίσκονται στο τελικό στάδιο απόσπασης.
    Παρακαλούμε να εξεταστεί θετικά το ανωτέρω αίτημα, καθώς θα διασφαλίσει δικαιότερη και ρεαλιστικότερη εφαρμογή της διάταξης, χωρίς να υπονομεύει τον στόχο εξορθολογισμού της κινητικότητας.

  • 12 Ιουλίου 2025, 08:27 | Γιάννης

    Διαβάζοντας τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να επέλθουν στη μετακίνηση των υπαλλήλων θα πρότεινα σε συνεργασία με το υπουργείο κοινωνικής συνοχής και οικογένειας και προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός της οικογένειας έμπρακτα , να θεσπιστούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις μετακινήσεις υπαλλήλων με ανήλικα τέκνα.

    Όσον αφορά το άρθρο 103 όπου για τη μετακίνηση για σοβαρούς λόγους υγείας προστίθεται στις προϋποθέσεις η θετική γνωμοδότηση του φορέα προέλευσης , το βρίσκω άδικο ένας υπάλληλος που αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας και θέλει να μετακινηθεί σε περιοχή όπου θα λάβει καλύτερη θεραπεία είτε γιατί εκεί βρίσκεται ο θεράπων ιατρός του είτε γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν οι κατάλληλες δομές για να ακολουθήσει τη θεραπεία του, να εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης . Για παράδειγμα για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν εξειδικευμένες νευρολογικές κλινικές στην Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη. Είναι απαράδεκτο η μετάταξη ενός υπαλλήλου που ζητά να μετακινηθεί σε αυτές τις περιοχές λόγω ασθένειας να «κόβεται» από την αρνητική γνωμοδότηση του οργάνου προέλευσης.

  • 12 Ιουλίου 2025, 08:22 | Μακης

    Η διάταξη του 105 για μεταταξη αποσπασμένων αφορά και του εκπαιδευτικούς πουν υπηρετουν σε φορείς του 4270/2014; Οι εκπαιδευτικοι είναι και αυτοί μόνιμοι υπαλληλοι.

  • 12 Ιουλίου 2025, 02:32 | Sakis

    Άρθρο 105.Αφου αναφέρει ότι δύναται να μεταταχθεί καταπαρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν και οι δόκιμοι που έχουν αποσπαστεί διότι η αντίθετη διάταξη είναι ότι μπαίνεις στο ΕΣΚ μόνο αν έχεις κλείσει διετία.Αρα την καταργεί αυτή την διάταξη σωστά;

  • 12 Ιουλίου 2025, 01:33 | Παναγιώτα

    Η νέα διατύπωση της παρ. 4 του άρθρου 4, που εισάγεται με το άρθρο 101 του σχεδίου νόμου, καταργεί σιωπηρά κρίσιμες εξαιρέσεις που προβλέπονταν για περιπτώσεις αποσπάσεων και μετατάξεων κατά παρέκκλιση, ιδίως για λόγους συνυπηρέτησης και υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ίδιου νόμου.
    Συγκεκριμένα:
    Η απαγόρευση αποχώρησης του μοναδικού υπαλλήλου σε έναν κλάδο επεκτείνεται ακόμα και σε περιπτώσεις όπου το οργανόγραμμα προβλέπει μόνο μία θέση,
    Εισάγεται απαίτηση για σύμφωνη γνώμη Δημάρχου ακόμα και για αποσπάσεις για συνυπηρέτηση,
    Και δεν γίνεται καμία μνεία ή εξαίρεση για τις περιπτώσεις του άρθρου 11.
    Αυτό οδηγεί σε πλήρη εξουδετέρωση στην πράξη των εξαιρέσεων για συνυπηρέτηση που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως αναγκαία κοινωνικά και οικογενειακά μέτρα.
    Για την προστασία του συνταγματικού δικαιώματος στην οικογενειακή ζωή (άρθρο 21 Σ), προτείνεται να προστεθεί στο τέλος της νέας παραγράφου 4 η ακόλουθη φράση:
    «Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δεν θίγουν την εφαρμογή του άρθρου 11 του παρόντος νόμου. Ειδικά, οι αποσπάσεις ή μετατάξεις που διενεργούνται για λόγους συνυπηρέτησης ή υγείας δεν υπόκεινται στους περιορισμούς της παρούσας παραγράφου.»
    Η παραπάνω φράση επαναβεβαιώνει την αρχή της παρεκκλίνουσας μετακίνησης, διασφαλίζει την ασφάλεια δικαίου και προλαμβάνει καταχρηστικές αρνήσεις από διοικητικά όργανα.

  • 12 Ιουλίου 2025, 01:58 | Χαράλαμπος

    Παρατήρηση επί του άρθρου 101 – Τροποποίηση του άρθρου 4 του ν. 4440/2016

    Το προτεινόμενο άρθρο 101 τροποποιεί το άρθρο 4 του ν. 4440/2016, εισάγοντας αυστηρότερα οργανικά και ποσοτικά κριτήρια για τη δυνατότητα μετάταξης ή απόσπασης υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.
    Ωστόσο, στο άρθρο 11 του ίδιου νόμου προβλέπεται ρητά ότι είναι δυνατή η απόσπαση ή μετάταξη κατά παρέκκλιση, ιδίως για λόγους: – συνυπηρέτησης,
    – σοβαρών προβλημάτων υγείας,
    – τοποθέτησης σε θέση ευθύνης.
    Η ισχύς αυτών των εξαιρέσεων παραμένει αδιατάρακτη, καθώς το άρθρο 101 τροποποιεί αποκλειστικά το άρθρο 4 και δεν καταργεί ούτε τροποποιεί το άρθρο 11.
    Ωστόσο, για την αποφυγή λανθασμένων ή καταχρηστικών ερμηνειών κατά την εφαρμογή του νέου πλαισίου από διοικητικά όργανα (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΟΤΑ, κ.λπ.), κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει ρητή επιβεβαίωση ότι οι διατάξεις του άρθρου 11 εξακολουθούν να εφαρμόζονται κανονικά.
    Προτείνεται η προσθήκη στο τέλος του άρθρου 101 της εξής φράσης:
    «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουν την ισχύ και εφαρμογή του άρθρου 11 του ν. 4440/2016, ιδίως ως προς τις αποσπάσεις ή μετατάξεις που διενεργούνται κατά παρέκκλιση για λόγους συνυπηρέτησης, υγείας ή τοποθέτησης σε θέσεις ευθύνης.»
    Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η νομική σαφήνεια και η αρχή της προστασίας της οικογένειας (άρθρο 21 Συντάγματος), χωρίς να διακυβεύεται η εύρυθμη λειτουργία των φορέων.

  • 12 Ιουλίου 2025, 00:18 | ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Στο άρθρο 105 η απαιτούμενη σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης αναιρεί το σκοπό και τη λογική της διάταξης. Πώς μπορεί το όργανο να έχει γνώμη για υπάλληλο που ΔΕΝ υπηρετεί στο φορέα του?
    Ο αποσπασμένος υπάλληλος έχει σοβαρό λόγο που αιτείται την απόσπαση και παλεύει να την παρατείνει / ανανεώσει. Είναι αντισυνταγματικό κάποιες μετατάξεις να προχωρήσουν και άλλες όχι ανάλογα με τις διαθέσεις του εκάστοτε οργάνου του φορέα προέλευσης.

  • 11 Ιουλίου 2025, 23:26 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Όσον αφορά το άρθρο 101 είναι ευχάριστο το γεγονός ότι το ποσοστό κάλυψης του κάθε κλάδου από 80% επιστρέφει στο 65% προκειμένου να είναι δυνατή η μετάταξη, η προϋπόθεση όμως της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης δυσχεραίνει τη κατάσταση αφού κυρίως στους δήμους οι δήμαρχοι δε δίνουν ποτέ τη συγκατάθεσή τους προκειμένου να φύγει προσωπικό από το φορέα τους με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται χιλιάδες υπάλληλοι . Θα ήταν καλό να εξαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης και η τελική απόφαση για τη μετακίνηση να προέρχεται ξεκάθαρα από την κεντρική επιτροπή κινητικότητας , η οποία με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια θα κρίνει την κατάσταση του κάθε υπαλλήλου και την ανάγκη του για μετακίνηση.

  • 11 Ιουλίου 2025, 22:40 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Σχετικά με το άρθρο 101 θα πρότεινα να καταργηθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης η οποία δυσχεραίνει κατά πολύ τη διαδικασία της μετακίνησης, εγκλωβίζει τους υπαλλήλους σε υπηρεσίες και τους αποκλείει από άλλες θέσεις στις οποίες ίσως να απέδιδαν πολύ καλύτερα. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση , δλδ η απαίτηση σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης για την εκτέλεση της μετακίνησης, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει αφού καθιστά αδύνατη τη μετακίνηση για την πλειοψηφία των υπαλλήλων.

  • 11 Ιουλίου 2025, 22:04 | Ιωάννα

    Η νομοθέτηση του άρθρου 105 θα ανακουφίσει πολλούς αποσπασμένους υπαλλήλους οι οποίοι ήδη καλύπτουν τακτικές ανάγκες των δήμων υποδοχής με την προϋπόθεση να εξαιρεθεί από τη διάταξη η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης . Ειδικά στους δημοτικούς υπαλλήλους συνήθως κανένας δήμαρχος από το φορέα προέλευσης δε δίνει θετική γνωμοδότηση για μετακίνηση οπότε οι υπάλληλοι καθίστανται αυτόματα δέσμιοι του κάθε αιρετού. Όταν υπάρχουν δε σοβαρά προβλήματα υγείας η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη γιατί εκτός από την αντιμετώπιση της ασθένειας θα πρέπει να αντιμετωπίσεις και τον κάθε αιρετό που όπως αναγράφω και παραπάνω συνήθως δε δίνει τη σύμφωνη γνώμη του.

    Ως προς το άρθρο 101 θα πρότεινα να παραληφθεί γενικώς η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου του φορέα προέλευσης διότι αποτελεί τροχοπέδη στην ολοκλήρωση της μετάταξη. Κανένας δήμαρχος δε δίνει σύμφωνη γνώμη για να φύγει υπάλληλος από το δήμο του. Σε περίπτωση που η διάταξη αυτή δε μπορεί να καταργηθεί οριζόντια, τουλάχιστον προσθέστε μια ευνοϊκή συνθήκη για τις οικογένειες οι οποίες έχουν ανήλικα τέκνα προκειμένου να ενισχύσετε τη συνοχή της ελληνικής οικογένειας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι οικογένειες χωρίζονται με τη μάνα να παίρνει το μικρότερο παιδί στο μέρος που υπηρετεί επειδή η μετάταξη πλέον για τους περισσότερους υπαλλήλους είναι αδύνατη.

  • 11 Ιουλίου 2025, 21:37 | Makis

    Πολύ θετική κατεύθυνση το άρθρο 105. Μπράβο σε όσους σκέφτηκαν να ρυθμίσουν κάτι που έπρεπε να έχει τακτοποιηθεί εδώ και καιρό. Βέβαια καλό θα ήταν να αφαιρεθεί η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης. Θα ήταν πιο σωστο

  • 11 Ιουλίου 2025, 21:22 | ΑΟ

    Άρθρο 105. Εφόσον δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας προσωποπαγών θέσεων, η διάταξη να ισχύει και για τους μόνιμους υπαλλήλους που υπηρετούν σε ΝΠΙΔ.

  • 11 Ιουλίου 2025, 16:05 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Κ.

    Άρθρο 105 «Οι διατάξεις περί απαιτούμενης σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου οργάνου του φορέα προέλευσης για την έκδοση απόφασης μετάταξης υπαλλήλου, εφαρμόζονται και στις μετατάξεις του παρόντος»
    Εάν δεν αφαιρεθεί ο ανωτέρω περιορισμός, θα συνεχιστεί η ομηρία και άνιση αντιμετώπιση υπαλλήλων που εργάζονται με απόσπαση 8-9-10 χρόνια, οι οποίοι ενώ δε θα επιστρέψουν στον φορέα προέλευσης και έχουν λάβει εκπαίδευση και εξειδίκευση σε νέα αντικείμενα κλπ εξακολουθούν να εργάζονται σε κλίμα αβεβαιότητας με συνέπειες ακόμα και στην υγεία τους (καταπάτηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους δημόσιους λειτουργούς). Κανένας φορέας δεν θα δώσει σύμφωνη γνώμη. Επιτέλους δώστε οριστική λύση σε αυτό το πολύχρονο πρόβλημα.

Σχολιάστε

Πριν υποβάλλετε το σχόλιο σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε τα παρακάτω στοιχεία * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Όροι Συμμετοχής

  1. Φροντίστε να διατυπώνετε προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα. Προφανώς κάθε ζήτημα εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλά ο δημόσιος διάλογος διευκολύνεται με στοχευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και παρεμβάσεις.
  2. Φροντίστε να διατυπώνετε τις προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις με τρόπο σύντομο και περιεκτικό.
  3. Προσπαθήστε να τεκμηριώνετε αυτά που γράφετε με αναφορές, παραπομπές σε άλλα κείμενα, υλικό ή συνδέσμους με αντίστοιχο περιεχόμενο, εκτός αν η χρήση τους είναι καταχρηστική και στην περίπτωση αυτή θα αφαιρούνται.
  4. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο που υποβάλετε δεν προσβάλλει δικαιώματα άλλων προσώπων.
  5. Είναι γόνιμο να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά είναι σημαντικό για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα του διαλόγου να αποφεύγονται οι προσωπικές αντιπαραθέσεις με άλλους συμμετέχοντες.
  6. Προτάσεις, σχόλια, υπερσύνδεσμοι ή οποιοδήποτε άλλο περιεχόμενο, τα οποία διατυπώνονται σε γλώσσα και με τρόπο υβριστικό, χυδαίο ή περιέχουν ή υποκινούν μισαλλοδοξία και διακρίσεις που βασίζονται σε φύλο, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, φυλετική ή εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν θα δημοσιεύονται στο OpenGov.gr. Επίσης δε θα δημοσιεύονται σχόλια τα οποία παραπέμπουν σε άλλους δικτυακούς τόπους για λόγους διαφήμισης, δημοσιότητας ή οποιονδήποτε άλλο σκοπό που κρίνεται από το OpenGov.gr ως καταχρηστικός.
  7. Οι προτάσεις, σχόλια ή ερωτήσεις που υποβάλετε υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την τήρηση των παρόντων όρων χρήσης και συμμετοχής.
  8. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη χρήση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου για ενημερωτικούς λόγους σχετικούς με τους στόχους του OpenGov.gr.
  9. Με τη συμμετοχή σας αποδέχεστε τη διάθεση των προτάσεων, σχολίων ή ερωτήσεων που υποβάλετε με την άδεια «Creative Commons».