Άρθρο 16: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη

1.            Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α’ 138) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:

«Κατά την εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δύνανται να χρησιμοποιούνται διαπιστευτήρια που έχουν εκδοθεί για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη από άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και είναι διασυνδεμένα με ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με βασικά μητρώα, όπως  ιδίως α) το μητρώο ταυτοτήτων, β) το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, γ) το φορολογικό μητρώο, και δ) το δημοτολόγιο. Οι φορείς που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιβεβαίωσης της ταυτότητας σε άλλους φορείς και συστήματα του δημόσιου τομέα λειτουργούν σύμφωνα με  τον Κανονισμό 910/2014 της 23ης Ιουλίου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/93/ΕΚ, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, των κατά περίπτωση αρμόδιων Αναπληρωτών  Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμoδίου Υπουργού καθορίζονται τα ειδικότερα τεχνικά και λεπτομερειακά ζητήματα που αναφέρονται στη διασύνδεση των διαπιστευτηρίων και των αναγνωριστικών με βασικά μητρώα των φορέων του δημόσιου τομέα.».

2.  α) Μια πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη» που θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με τα βασικά μητρώα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μπορεί να εφαρμοστεί και ως μέσο ταυτοποίησης των δικαιούχων και χορήγησης της επιδότησης σίτισης κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου *** «Ρυθμίσεις για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ή για ανάλογες επιδοτήσεις, με έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των τηρουμένων ηλεκτρονικών αρχείων από το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για την δημιουργία του αρχείου που θα χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση χορήγησης της επιδότησης, υπεύθυνος Επεξεργασίας είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύσης. Για το σκοπό αυτό,  χρησιμοποιούνται οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από το TAXIS και το ΗΔΙΚΑ για την διακρίβωση του εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης. Η διάρκεια τήρησης των στοιχείων ορίζεται διετής από την ημερομηνία συλλογής τους.

β) Μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:17 | ΗΛΙΑΣ ΒΑΓΓΕΛΑΡΑΣ

    Η κάρτα του πολίτη είναι ένα βήμα προς την απόλυτη ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Δηλαδή ένα βήμα προς την στέρηση της Θεόσδοτης ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου. Ως εκ τούτου αρνούμαι να την παραλάβω.

  • Αγαπητοί αδελφοί

    η κάρτα του πολίτη συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερη αντίδραση από αυτή που βλέπετε μέσω των σχολίων της διαβούλευσης. Δεν γνωρίζω αν οι υπεύθυνοι είναι πρόθυμοι να λάβουν υπ’ όψιν την επιχειρηματολογία όλων όσοι αντιδρούμε ιδιαίτερα λόγω της υποψίας μας ότι πρόκειται για προστάδιο του τσιπαρίσματος κτλ.

    Σε κάθε περίπτωση πλησιάζει η ώρα που όλοι μας θα πρέπει να διαλέξουμε στρατόπεδο.

    Ο Θεός να μας φωτίζει όλους μας…

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:51 | Ιωάννης Βλάχος

    Εκφράζω και εγώ τη άρνησή μου να παραδώσω την ελευθερία μου παραλαμβάνοντας την κάρτα του πολίτη. Ελπίζω κύριοι κυβερνώντες να λάβετε υπόψη σας τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που διαφωνεί με την κάρτα και σεβόμενοι τη δημοκρατία να ξεχάσετε τα περί ηλεκτρονικού φακελώματος.

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:24 | Λουκάς

    Διαφωνώ κι εγώ για την κάρτα του πολίτη. Είναι ιστορικα ότι πιο απαράδεκτο έχει προταθεί. Όσοι από σας είστε υπέρ, ενημερωθείτε πρώτα για τις αρνητικές συνέπειες του πλήρους φακέλωματος που προτείνεται. Μόνο έτσι μπορεί να είναι κανείς ρεαλιστής και αντικείμενικος στην κρίση του.

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:37 | Χαρίλαος Αλατάρης

    Κάρτα του πολίτη, ο εφιάλτης του Οργουελ ονομάστηκε από κάποιους.
    Κάρτα του πολίτη, η κάρτα με το επαναπρογραμματιζόμενο τσιπάκι.
    Κάρτα του πολίτη, κάτι σαν ένα… μνημόνιο!

    Πώς να παραλάβω ένα μνημόνιο, πώς να υπογράψω και να το παραλάβω χωρίς να ξέρω τι γράφει ή και αν ξέρω τώρα δεν θα μπορώ να ξέρω στο μέλλον εφόσον επαναπρογραμματιζεται;

    Αντίπαλός μας θα είναι ολόκληρο το μνημονιακό καθεστώς που οικοδομήθηκε την τελευταία πενταετία είπε ο κ. Πρωθυπουργός.

    Μα ακριβώς αυτό είναι και η κάρτα του πολίτη, νόθο παιδί του μνημονιακού καθεστώτος.
    Θα το αναγνωρίσουμε;
    Δεν το αναγνώρισε το ΠΑΣΟΚ, ούτε και η Νέα Δημοκρατία είναι δυνατόν να το αναγνωρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Δεν το νομίζω!

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:10 | ΠΕΤΡΟΣ

    Αντιτίθεμαι στην δια νόμου θέσπιση της κάρτας του πολίτη γιατί θεωρώ ότι διακυβεύονται τα προσωπικά δεδομένα και κατ’επέκταση η ελευθερία του ατόμου. Ο έλεγχος των εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου για την λήψη πάσης φύσεως επιδοτήσεων (προκειμένου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης) μπορεί να γίνει και χωρίς την κάρτα του πολίτη, όπως και έγινε κατά το πρόσφατο παρελθόν με την χορήγηση του ¨κοινωνικού μερίσματος».

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:52 | Γεωργιος Δεβριαδης

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική ταυτότητα

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:06 | ΕΦΗ

    ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:59 | Ευαγγελία

    «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» που καταργεί την ελευθερία του προσώπου και δεσμεύει επικίνδυνα τα προσωπικά δεδομένα.

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:47 | Παναγιωτης Μπαλαγιαννης

    ΜΙΑ ΚΑΡΤΑ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.
    Καταρχην να συγχαρω την κυβερνηση αυτή που απο τις πρωτες ημερες διοικησης δειχνει ξεκαθαρα τη βουλησή της να υπερασπιστει την αξιοπρεπεια του κάθε πολίτη.
    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
    Ειναι πασιφανες οτι και η κάρτα πολιτη, εντασεται σε αυτό το πλαίσιο, στην καταργηση της βλαστημης σημερινης ταυτότητας, ( ή την εναλλακτική πρόταση αντι της σημερινής ταυτότητας), ταυτότητα η οποία εχει εντονα καταδικαστει απο την Ιερα Συνοδο της Εκκλησιας της Ελλάδος ως προσβλητική για την πιστη και τον Χριστιανο.Ενα δελτίο ταυτότητας, που χωρις θρησκευμα, αποτελει σαφης και ενυπογραφη αρνηση της πιστεως για τον Χριστιανό, αφου ο κάθε Χριστιανος που υπογράφει το σημερινό δελτίο ταυτότητας, συγχρόνως υπογράφει οτι αποδεχεται τα όσα το δελτίο αναγράφει ,δηλαδή οτι το δελτίο απεικονιζει ολοκληρη την ταυτότητά του, (το δελτίο αναγραφει επακριβως τις λέξεις «Δελτίον Ταυτότητας») και όχι ενα μερος αυτής, οτι δηλαδή ο πολιτης δεν ταυτίζεται με κάνενα αλλο στοιχείο πλην των αναγραφομένων αλλά ταυτίζεται μονο με τα αναγραφόμενα στοιχεία.Αυτό αποτελει σαφης και ενυπογραφη αρνηση της πιστεως για καθε θρησκευόμενο και όχι μονο για τους Χριστιανους.Προκειται για μια βαρβαρότητα και ενα εγκλημα που πρεπει να αλλαξει το συντομότερο δυνατον καθως πολλοί συμπολίτες μου (όπως και εγω ο ίδιος) παραμενουμε χωρις δελτίο ταυτότητας επι μακρον με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή μας αφού σε καμια περιπτωση δεν θα υπογραψουμε ενα τετοιο καταπτυστο εντυπο και ευχαριστούμε θερμα την κυβερνηση για την προθυμία της να λύσει αυτό το τεραστιο πρόβλημα.
    ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ
    Περα απο τα θετικά που φερνει η κάρτα σε διαφορους τομείς, (πχ μεγαλύτερη ασφάλεια) για να μην γεμιζω εδω σελιδες, θα ήθελα ως χριστιανος να αναφερθω εκτενέστρα σε όσα τεχνικά ζητηματα απτονται της πιστεως ώστε μεσα απο αυτον τον διαλογο να κάνουμε την κάρτα πιο προσιτη στον πολιτη και ακομα πιο ωφέλιμη.Συγχαρητηρια λοιπον πρωτα απο όλα για την ονομασια της κάρτας , «καρτα πολίτη» (citizen card) γιατι ειναι μια κάρτα που δεν αξιώνει οτι περιγράφει την ευρύτερη ταυτότητα του ανθρώπου γενικότερα, συνεπώς δεν την προσβάλλει αλλά στεκεται με σεβασμο και διακριτικότητα στον ανθρωπο και αξιώνει να ειναι απλώς μια καρτα που ειναι απαραιτητη για τις συναλλαγες του πολιτη με το κράτος.Ομως πέρα απο αυτό το πολύ σημαντικό , για εμας τους Χριστιανους αυτό που έχει σημασια, ειναι και καθε εντυπο που φερει την υπογραφή μας, να μην καταλήξει να γίνει ενυπογραφη αρνηση της πιστεως (όπως εγινε με το σημερινο δελτίο ταυτότητας).Υπάρχει λοιπον ενα τετοιο ενδεχόμενο με την κάρτα;Η απαντηση ειναι οτι ,υπο προυποθέσεις ναι, δυστυχώς μπορει να συμβεί και θα το εξηγήσω πως (και αυτό ειναι το σημείο που πρεπει να προσέξουμε αν θελουμε η κάρτα να λειτουργησει).Αν και η κάρτα ως ονομασια πραγματι δεν προσβάλλει επειδη δεν αξιώνει οτι περιγράφει την ευρυτερη ή συνολική ταυτότητα του ανθρωπου, (η Εκκλησια εξετασε την κάρτα και δεν εξεφρασε αντιρηση για την μη αναγραφη του θρησκευματος) εντουτοις επειδη περιέχει ενα μικροτσιπ, εκει χρειάζεται μεγαλη προσοχη (πραγματι η Εκκλησια εξεφρασε την αντιρηση της στο τσιπ).Προσωπικά ειμαι της αποψης, η κάρτα να μην χρησιμοποιήσει καποιο ηλεκτρονικό μεσο επι αυτής όπως π.χ. το τσιπ.Αν όμως η κυβέρνηση, έχει καποιο λόγο για τον οποίο πρεπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσει τσιπ, τοτε διαβαστε παρακαλώ τις επιφυλάξεις που ακολουθουν και λαβετε τις, υποψιν στη σχεδίαση της κάρτας ώστε αυτή να βρίσκεται εντός των ορίων σεβασμου προς τον πολίτη:
    Για ποιο λόγο λοιπον μας ενδιαφερει το τσιπ;Μηπως για λόγους φακελώματος ή παραβίαςης απορήτου;Η απάντηση ειναι ΟΧΙ.Ολες αυτές οι κατηγορίες περι φακελώματος και παραβίασης απορρητου δεν ευσταθουν αφενος γιατι τα δεδομένα μας ειναι ηδη αρχειοθετημένα ηλεκτρονικά απο το κράτος όπως και οι συναλλαγες μας απο τις τραπεζες στις οποίες και σημερα το κράτος έχει προσβαση ανα πασα στιγμή, και αφετέρου γιατι η κάρτα δεν γινεται να παραβιαστει εξωτερικά, ακομα και αν περιεχει το τσιπάκι RFID, αφου όταν βρισεκται μέσα στη μονωτική θηκη της, (αν δεν την παρέχει το κράτος , παρεχεται και στο εμποριο εναντι πολύ χαμηλής τιμής) ειναι αδυνατον να εκπεμψει προς τα έξω οποιαδηποτε πληροφορία προς αυτοσχέδιους σαρωτές.
    Το προβλημα λοιπον βρισκεται αλλού.Ειναι φανερο οτι μεχρι και πριν λίγα χρόνια, ο λόγος ηταν εντυπος και προφορικός.Στη συγχρονη εποχη όμως, εχουμε εναν ακόμα τύπο λόγου.Τον ηλεκτρονικο λόγο.Ειναι και αυτός εντυπος αλλά δεν απαιτειται μελάνι ούτε χαρτι.Χαρτι ειναι οι οθόνες και μελάνι το ηλεκτρικό ρευμα.Αυτό λοιπον που απασχολει τους Χριστιανους, όπως ειπα και πριν, ειναι να μην καταληξει ενα εντυπο που φερει την υπογραφή μας , να γινει ενα εντυπο αρνησης της πιστεως.Τι γινεται λοιπον με την κάρτα;Με την κάρτα λοιπον αυτό ειναι δυνατόν να συμβει!Πως;Με δύο τροπους :(προτείνω ταυτοχρονα και αντιμετρα με τα οποία η πολιτεία ενδεχομένως θα μπορουσε να προστατευτει)
    1.Η κάρτα περιέχει το τσιπ το οποίο περιέχει μια μνημη όπου εκει καταχωρούνται τα δεδομένα του πολιτη και όχι μονον αυτά (κάθε κείμενο καταγραφεται στη μνημη του τσιπ).Ειμαστε όμως σιγουροι οτι ο πολίτης έχει προσβαση σε όλες τις περιοχες της μνημης και του τσιπ απο το τερματικό του ωστε να μπορει να δει καθε byte δεδομένων για το οποίο προσυπογράφει με το χέρι του;Ειμαστε σιγουροι οτι ο πολιτης μπορει με δικαιωματα απλού χρηστη να δει περιοχες της μνήμης που ενδεχεται ουτε η κυβερνηση να γνωρίζει αλλά μονον το εργοστάσιο της εταιρειας που θα παραγει τα τσιπάκια;Δεν ειμαι απολυτα ειδικος για να πω οτι υπάρχει τρόπος να αποδειξουμε οτι όλες οι περιοχες καταγραφης, θα απεικονίζονται στο τερματικό του χρηστη (συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακης υπογραφής του) όπως για παράδειγμα ακόμα και της περιοχης που καταγραφεται το μοντελο της μνημης, αλλά αυτό ειναι ενα προβλημα που σιγουρα πρεπει να απασχολήσει την κυβερνηση αν θελει να χρησιμοποιήσει τσιπακι.Το ερωτημα ειναι.Τι γινεται αν σε μια κρυφη περιοχη της μνημης που χρησιμοποιείται, ας πούμε μονο για τις αναγκες του συστηματος υπάρχει γραμμενη μια ομολογία αρνησης της πιστεως που απευθύνεται στον κάτοχο και ο κάτοχος την υπογράψει, όχι εν ανγοια του, αλλά εν γνωση του ; (αφού ο πολίτης υπογράφοντας για ενα κειμενο του τσιπ, στην ουσία γνωρίζει οτι ενδέχεται να υπογράφει κειμενο που δεν μπορει να δει, και ετσι δίνει «εν λευκώ» αποδοχή της εγκυρότητας των όποιων δεδομένων εσωκλείονται σε αυτή.Ξερω οτι εδω θα πουν καποιοι, οτι η υπογραφη ειναι δειγμα υπογραφης και όχι υπογραφη αποδοχης.Ομως αυτό στα πιστοποιητικα όπως ειναι η ταυτότητα, δεν ισχυει, γιατι τα δεδομενα πρεπει να ειναι και εγκυρα, και αν ο κατοχος διαπιστώσει οτι τα δεδομένα δεν ειναι εγκυρα, δικαιουται (ή μαλλον υποχρεούται απο το νόμο) να μην υπογραψει και να ζητησει την διορθωση τους πριν υπογράψει.Επομενως η υπογραφη του κατοχου σε τετοια εγγραφα εχει και την εννοια της αποδοχης των δεδομένων.Θα πρεπει λοιπον, απαραιτητα, ο αστυνομικός υπάλληλος πριν ζητησει την υπογραφη του πολιτη, όχι μονο να απεικονιζει στην οθονη του και να δειχνει ΚΑΘΕ δεδομένο της κάρτας στον πολιτη , αλλά και να ειμαστε με κάποιο τροπο σιγουροι, οτι ο κάτοχος μπορει να δει καθε δεδομενο του τσιπ ανα πασα στιγμή.Ειναι εφικτό όμως αυτό στην πράξη;Και αν αυτό ειναι εφικτό σημερα, με εναν πρωθυπουργό πραγματι αξιόπιστο, ποιος μας λέει οτι σε 10 ή περισσότερα χρόνια απο σημερα καποιος άλλος πρωθυπουργος πανουργος δεν επιχειρήσει να προσβάλλει τον καθε πολιτη προσθετοντας όποιο κρυφο κειμενο επιθυμει στην κάρτα, δεδομένου οτι ο πολιτης εγκρινει την εγκυρότητα και υπογράφει εν λευκω;Για τον λόγο αυτό, και επειδη στην κοινωνία μας εισαγεται για πρωτη φορά ενα μέσο που έχει δυνατόττηα να φερει μεγάλες αλλαγες, θα πρεπει όλο αυτό να μην γινει προχειρα, αλλά με καταλληλη υποδομή.Απο τα ανωτέρω συμπερένουμε, οτι ειναι απαραίτητο, να ιδρυθει μια υπηρεσία, όχι κατα αναγκην κρατική (θα ελεγα μάλιστα απαραίτητα ιδιωτική , και να διδεται το δικαιωμα σε καθε ιδιώτη που επιθυμει, να λαμβάνει απο το κράτος την άδεια ελεγχου και πιστοποιησης τετοιων μέσων ωστε να μην αμφισβητειται η διαφανεια) μια υπηρεσία η οποία θα ειναι σε θεση με αντικειμενικο και αδιαμφησβήτητο τρόπο, να ελεγχει την διαφανεια των ηλεκτρονικών μεσων αυθεντικοποιησης, και να μπορει να καταφευγει σε αυτήν την υπηρεσία ο κάθε πολιτης για να ελεγξει αν πραγματι έχει προσβαση σε όλα τα δεδομένα της κάρτας του.Για παραδειγμα το αποτελεσμα του ελεγχου απο μια τετοια υπηρεσία μπορει να ειναι ως εξης «το τσιπάκι της κάρτας σας περιέχει αυτή τη στιγμή συνολικά 2051 bytes δεδομένων κειμένου» (τυχαίο παραδειγμα και ο αριθμος έστω οτι ισουται με το πληθος των χαρακτηρων, γραμματων και αριθμων που έχουν αποθηκευτει στην κάρτα για εναν συγκεκριμένο πολίτη)».»Παρακαλώ ελεγξτε αν τα δεδομένα στα οποία εχετε προσβαση, αποτελούνται συνολικα απο 2051 χαρακτηρες.Σε διαφορετική περίπτωση απευθυνθειτε στην αρχή της εκδοσης».Αν ειμαστε σε θεση να έχουμε μια τετοια επιβεβαιωση, και ο τρόπος ελεγχου δεν αμμφησβητείται τεχνικά απο κανεναν, (για παραδειγμα η κάρτα να ειναι «ανοικτου» λογισμικου αλλά και hardware που μπορει να ελεγχθει απο τον οποιοδήποτε), τοτε η κάρτα ενδεχεται να μην προσβάλλει τον πολιτη.Επισης ίσως να ειναι σωστό να αναγραφεται μεσα στο τσιπ , οτι με την υπογραφή του ο πολιτης συμφωνει μονο με τα δεδομένα που παρουσιάζονται στο τερματικό του και καθε άλλο κειμενο του τσιπ δεν αναιρει τον όρο αυτόν.
    2.Η καρτα θα χρησιμοποιει μνημη (RAM) επανεγραψιμη όπου τα δεδομενα θα μπορουν να αλλαζουν (ή και να προστιθενται καινουργια), ή θα ειναι μνημη μιας μονο εγγραφης (ROM) όπου μετα την πρωτη εγγραφη τα δεδομενα δεν γινεται να τροποποιηθουν; .Το προηγουμενο προβλημα της υπογραφής «εν λευκώ» υφίσταται όχι μονο για κρυφο κειμενο που εχει προστεθει απο το εργοστάσιο κατα την παραγωγη, αλλά και για κειμενο που προστιθεται εκ των υστερων (και αφου ο κατοχος εχει υπογραψει) αφου αν χρησιμοποιηθει μνημη RAM θα ειναι πράγματι υπογραφη του κατοχου «εν λευκω» δηλαδή σε κενο χωρο που μπορει να γραφτει μετα την υπογραφη! Επομενως κατα τη γνωμη μου ειναι προτιμότερο η μνημη να ειναι ROM μιας και μόνης δηλαδή εγγραφής, που σημαινει οτι αν μετα την εγγραφη του τσιπ και την εκδοση της κάρτας, αλλάξουν κάποια δεδομένα, ο πολιτης θα πρεπει να κάνει αιτηση για νεα κάρτα.Ετσι θα μπορει να υπογράφει και να εγκρινει όσα στοιχεια υφίστανται κατα την ημερομηνία υπογραφής της κάρτας.Βεβαια σε περίπτωση που πράγματι εγκριθει υπηρεσια με την οποία ο πολιτης μπορει ανα πάσα στιγμή να ελέγξει με διαφάνεια τα τροποποιημενα δεδομένα του (όπως στο ανωτέρω παράδειγμα) , τοτε ισως και η χρηση μνημης RAM να μην ειναι απαγορευτική.
    ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ
    1.Αν θελουμε η κάρτα να λύσει προβλήματα που απτονται της πιστεως , θα πρεπει η κάρτα να έχει την ίδια ισχυ με την ταυτότητα ώστε όπου ο πολιτης επιθυμει να χρησιμοποιει την κάρτα αντι της προσβλητικής ταυτότητας, και η ισχυς της κάρτας, να μην αμφησβητειται απο άλλους θεσμους (όπως κάνουν για παραδειγμα σημερα οι τράπεζες που δεν δεχονται το συγχρονο διπλωμα οδηγησης παρολο που εχει συγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας, και περιεχει την υπογραφη κατοχου, ΑΦΜ και φωτογραφία) και να γινεται φυσικά αποδεκτη απο το κράτος για την εκδοση άλλων εγγράφων όπως για την εκδοση διαβατηρίου και διπλωματος οδήγησης ωστε και ο πολιτης να μπορει να απεμπλακει απο την χρηση ταυτότητας εφόσον το επιθυμει (σημερα για την εκδοση διαβατηριου και διπλώματος οδηγησης ειναι απαραίτη η ταυτότητα).Θα πρεπει η κάρτα να ΜΗΝ αναγραφει αριθμο ταυτότητας ώστε να μην απαιτειται η ταυτότητα για την εκδοση της και να λειτουργει αυτόνομα και ξεχωριστά απο αυτήν.Επισης να περιέχει καθε απαραιτητο στοιχειο του κατοχου όπως φωτογραφία, υπογραφη , ημερομηνία γέννησης ,αριθμο καρτας, κλπ και φυσικά άλλα δεδομενα ειναι θεμιτά όπως ΑΜΚΑ, ΑΦΜ κλπ (εκτος αριθμου ταυτότητας).Η διαδικάσια της εκδοσης της να ειναι παρόμοια με την διαδικασια που προβλέπεται για την ταυτότητα (δηλαδη πιστοποιητικό γεννησης και μαρτυρας)
    2.Το κράτος μπορει να κάνει την κάρτα προαιρετική αλλά ίδιας ισχύος με την ταυτότητα.Αν δωθει εμφαση στην χρηση της απο την πολιτεια (αλλά και η Εκκλησια αν την εγκρινει πνευματικά), τοτε η σημερινή βλάστημη ταυτότητα θα εγκαταλειφθει απο τους ίδιους τους πολίτες σε συντομο διαστημα.Ομως και για όσο καιρο υπάρχει η ταυτότητα, θα πρεπει να αλλάξει ονομασία ώστε να μην προσβάλλεται ο κατοχος της όπως για παραδειγμα θα μπορουσε να ονομαστει δελτιο αναγνώρισης ή καρτα αναγνώρισης (recognition card), ή κάρτα πιστοποίησης (certificate card)κλπ.
    Αν προσεξουμε αυτά τα πολύ σημαντικά σημεία, και εφοσον ειμαστε τεχνικά σιγουροι οτι αυτά ειναι δυνατον να εφαρμοστουν και δεν ειναι η κάρτα μια υπογραφη του κατοχου σε κενο τσιπάκι ή σε αγνωστα δεδομένα, τοτε κατα τη γνωμη μου η καρτα πολιτη , πραγματι θα λύσει πολλά προβληματα και θα ειναι προτερημα για τον τοπο.Σας ευχαριστώ πολύ που μας δινετε τη δυνατοτητα να γραψουμε την αποψή μας και ευχομαι καλη φωτιση στο δυσκολο εργο σας.

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:09 | Παρμενίων

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ να παραλάβω την κάρτα του πολίτη αφενός για θρησκευτικούς λόγους ως Χριστιανός Ορθόδοξος και αφετέρου ως γνώστης της ευπάθειας του δήθεν ασφαλούς συστήματος της έξυπνης κάρτας με RFID. Με την 12ετή εμπειρία μου σε προγραμματισμό μικροεπεξεργαστών και συναφών ηλεκτρονικών συσκευών γνωρίζω πως εαν το σύστημα της κάρτας του πολίτη εφαρμοστεί , θα είναι η πρώτη φορά που προσωπικά δεδομένα του καθενός μας θα είναι ορατά και μεταβλητά από τον κάθε τρίτο χωρίς την παραμικρή υποψία του κατόχου της κάρτας. Η τεχνολογία RFID μπορεί να βρίσκει εφαρμογή σε immobilizer αυτοκινήτων ΑΛΛΑ εκει εκπεμπει εναν απλο κωδικο που αντιστοιχει σε ενα ναι η οχι. Σε μια κάρτα όπως η κάρτα του πολίτη που θα αποθηκεύει στο εσωτερικό της πολλά και ποικίλα δεδομένα , αυτά με εναν απλό Η/Υ και εναν πομποδέκτη, θα είναι αναγνωρίσιμα και δυνατόν να τροπποιηθούν από απόσταση. Επίσης δεν θα ήθελα σε καμμια περίπτωση να γνωρίζουν τρίτοι που βρίσκομαι κάθε στιγμή, απο που ψωνίζω, ποιες ειναι οι προτιμησεις μου,κλπ κλπ.

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:29 | Panagi

    Αρνούμαι να αποδεχθώ την κάρτα του πολίτη διότι: 1)Το ενσωματωμένοτσιπ θα λειτουργεί ως μέσον καταγραφής και συλλογής προσωπικών δεδομένων, ενώ το επίσημο κράτος »κόπτεται»γιά την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων του κάθε πολίτη.2) Δεν παρέχει εγγύηση ασφαλείας με συνέπεια να τεθεί σε κίνδυνο η προσωπική ελευθερία και ασφάλεια. 3) Το κόστος της κατασκευής και της κυκλοφορία της, εκτιμώ ότι θα είναι υπέρογκο, θα το εναποθέσουν στους πτωχούς πλέον πολίτες, αντί πινακίου φακής, ενώ κάποιοι, ως συνήθως, θα θησαυρίσουν.4) Δεν έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι δεν αποτελεί προπομπό του τσιπαρίσματος του αντιχρίστου και ότι δεν προωθείται από τη νέα τάξη πραγμάτων.5) Η Κοινότητα του Αγ.Όρους κράτησε αρνητική στάση. 6) Ως ορθόδοξη χριστιανή, αρνούμαι για λόγους θρησκευτικής συνείδησης. 7)Θέλω να ζω και να εκφράζομαι ελεύθερα σε μια όντως δημοκρατική κοινωνία. 8)Δεν ακούσαμε για την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της σε άλλα κράτη, αντίθετα, αποσύρθηκε. Κύριοι της Κυβέρνησης και λοιποί της Βουλής, αφήστε την υποκρισία και το δούλεμα. Να βρείτε άλλους αποτελεσματικούς τρόπους οργάνωσης των δομών του κράτους και εάν δυσκολεύεστε, συμβουλευτείτε τους απλούς πολίτες. Αυτοί γνωρίζουν. Επί τέλους δείξτε σεβασμό στον πολίτη και αποσύρετε το επίμαχο άρθρο.

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:56 | Κωνσταντίνα

    ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ

    Τον Αύγουστο του 2010 υπέστη παραβίαση (hacking) η Γερμανική Κάρτα του Πολίτη από hackers, και αναγνώστηκαν τα δεδομένα της, σε ζωντανή εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης.
    Το Νοέμβριο του 2010 αποσύρθηκε το software (πρόγραμμα) ανάγνωσης της Γερμανικής Κάρτας του Πολίτη μετά από «τρύπα» ασφαλείας που παρατηρήθηκε σε αυτό.
    Στην Αγγλία μετά από αντιδράσεις ακυρώθηκε η κάρτα του πολίτη.

    Μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες έχει περάσει με εκβιαστικό τρόπο.

    Όχι άλλη υπονόμευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μας!

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:23 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Μ.

    Δεν επιθυμώ την κάρτα του πολίτη γιατί την κρίνω επικίνδυνη για την προσωπική μας ελευθερία και όχι αναγκαία.

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:14 | ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΕΡΑΝΤΖΗ

    ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΩ, ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ, ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ.
    ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΝΕΡΑΝΤΖΗ Δρ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:29 | Ευθαλία

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:59 | Νικόλαος

    Η έκδοση της κάρτας είναι ενάντια στην αρχή προστασίας των προσωπικών δεδομένων. –
    Οι πολίτες γίνονται έρμαιο στους διαχειριστές των δεδομένων. –
    Βαθιά αντιδημοκρατικό μέτρο θα οδηγήσει σταδιακά σε αντιμετώπιση των πολιτών ως ένα σύνολο αριθμών και κατηγοριοποίησή τους.
    Για λόγους θρησκευτικής συνειδήσεως δεν θέλω να παραλάβω κάρτα πολίτη. Όσο και να θέλετε να χρυσώσετε το χάπι για την ανάγκη της, μια τέτοια κάρτα στα «χέρια» μιας Κυβέρνησης λιγότερο δημοκρατικής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο στυγνό και ατιμωτικό σε βάρος των πολιτών. δεν έχει νόημα να μιλάμε για προστασία προσωπικών δεδομένων, και στο τέλος να θέλουμε να επιβάλλουμε μια κάρτα που μπορεί να αναδειχθεί ως το απόλυτο μέσο ξεγυμνώματος ενός πολίτη. Η κίνηση σας είναι αντιδημοκρατική και αντίκειται στα θεολογικά μου πιστεύω.

  • 22 Μαρτίου 2015, 23:10 | Μιχάλης

    Η Κάρτα του Πολίτη θα επαναφέρει το φακέλωμα και την παρακολούθηση των πολιτών όπως γίνονταν επί χούντας, με ασύγκριτα πιο σύγχρονο και ολοκληρωτικό τρόπο.
    Δεν πρέπει κανένας Έλληνας πολίτης να την δεχτεί.

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:31 | ΚΥΡΙΑΚΗ

    Εναντιώνομαι στην κάρτα του πολίτη διότι θίγει την Ορθόδοξη Χριστιανική μου συνείδηση, τη διαχείριση των προσωπικών μου δεδομένων και γενικά τις ανθρώπινες ελευθερίες. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:04 | ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΡΠΑ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!!
    ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.
    ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ.

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:25 | Χρύσα

    Αρνούμαι,γιατί είμαι ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ!!!

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:28 | Μαρία

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη.

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:24 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΑΓΑΡΗ

    Η κάρτα του πολίτη εχει ως στόχο το ηλεκτρονικό φακέλωμα του πολίτη. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ με την έκδοσή της.

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:40 | ΣΟΦΙΑ

    Αρνούμε την κάρτα του πολίτη

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:27 | Μαρια

    Aρνούμαι να παλαράλβω την κάρτα του πολίτη.
    Είμαι Χριστιανή ορθόδοξος .Μονος Βασιλεύς και Δεσπότης της ζωής μου είναι ο Τριαδικός Θεός

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:50 | Θωμαή Β.

    Δεν αποδέχομαι την κάρτα του πολίτη διότι καταργεί την ελευθερία μου και δεσμεύει επικίνδυνα τα προσωπικά μου δεδομένα.

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:35 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΓΑΡΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗ.
    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΑΤΑΤΕΘΩ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:53 | Στάθης Μπακερτζής

    ΔΕΝ δέχομαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη γιατί είμαι ορθόδοξoς Έλληνας και ως Έλληνας γνωρίζω ότι είμαι Χριστιανός και δεν δέχομαι κανέναν και τίποτα να μου περιορίζει την ελευθερία μου.

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:56 | αιμιλιος

    Όχι στην καρτα του πολιτη

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:07 | Αναστάσιος Ζ.

    Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική επί της κάρτας του πολίτη, διότι καταστρατηγείται ο θεσμός της ελευθερίας του ανθρώπου και το βασικότερο ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη σε οποιονδήποτε και αν τη διαχειρίζεται (Έλλην και μη).

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:37 | ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

    ΒΡΟΝΤΕΡΟ Ο Χ Ι ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ. ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!!!Ι Χ Ν

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:02 | Αικατερίνα

    Διαφωνώ κάθετα! Απορώ πώς μια κυβέρνηση αριστερή προωθεί ένα τέτοιο ηλεκτρονικό φακέλωμα καταστρατηγώντας κάθε προσωπική ελευθερία …και μάλιστα από τα πρώτα της νομοσχέδια! Είναι λυπηρό! Ακατανόητο! Είναι το τελευταίο που θα είχε ανάγκη η Ελλάδα..

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:27 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ
    25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:54 | Elias

    Υπερβολικό μέτρο. Πάσχει σέ λόγους ἀσφάλειας. Μικρή ἡ ὠφέλεια.
    Ὑπερβολική παραχώρηση πληροφοριῶν. Ὁ,τιδήποτε γίνεται ἠλεκτρονικό,εἶναι πάντοτε παραβιάσιμο, ὃταν κάποιος θέλει νά τό παραβιάσει.
    ΟΧΙ στό μέτρο.

  • 22 Μαρτίου 2015, 22:28 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη, γιατί είμαι Ελληνίδα και Ορθόδοξη Χριστιανή. Επίσης γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή η κάρτα θα μου στερήσει την ελευθερία μου. ‘Αλλωστε τα προσωπικά στοιχεία μας, ως πολίτες αυτής της χώρας, είναι γνωστά στις Υπηρεσίες με τις οποίες συναλλασόμαστε. Γιατί πρέπει να υπάρχουν στοιχεία και σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων οι οποίες είναι προσβάσιμες από τον οποιοδήποτε?
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 22 Μαρτίου 2015, 21:49 | Ελευθερία

    Τα ελεεινά σχέδια της ΝΤΠ να πάτε να τα εφαρμόσετε αλλού,όχι σε μας!!
    Αρνούμαι την κάρτα του πολίτη γιατί είμαι Ορθόδοξη Χριστιανή!!!

  • 22 Μαρτίου 2015, 21:48 | Γιώργος

    Ανεξαρτήτως των θρησκειυτικών πεποιθήσεων κάποιων που μάλλον είναι ασαφείς αλλά ίσως έχουν και βάση, μια κάρτα η οποία ουσιαστικά φακελώνει όλες σου τια στοιχεία και τις κινήσεις προφανώς και αντιβαίνει στις αρχές τις ελεθερίας μιας δημοκρατικής κοινωνίας και θυμίζει φακελώματα άλλων εποχών.

  • 22 Μαρτίου 2015, 21:30 | Αργύρης

    Αν θυμάμαι καλά κύριοι, παλιότερα ήσασταν αντίθετοι με αυτή την κάρτα.
    Γιατί τέτοια αλλαγή τώρα; Τι άλλαξε;
    Να αποσυρθεί αυτή η κάρτα που θα είναι πρόδρομος πολλών κακών.
    Είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι και η ψυχοσωτήρια Μεγάλη Του Χριστού Αγία Εκκλησία έχει αποφανθεί επί του θέματος αυτού.
    Μην κάνετε το παιχνίδι των επιθυμούντων την παγκόσμια διακυβέρνηση, το παγκόσμιο νόμισμα και την παγκόσμια θρησκεία του αντιχρίστου.
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 22 Μαρτίου 2015, 21:51 | Ανθουλα

    όχι στήν κάρτα

  • 22 Μαρτίου 2015, 21:03 | Παναγιώτης

    Ως χριστιανός ορθόδοξος καί έλληνας πολίτης αρνούμαι να παραλάβω τήν κάρτα τού πολίτη

  • 22 Μαρτίου 2015, 21:14 | Αναστασιος

    Διαφωνούμε πλήρως στην όποια προώθησή της, προσαρμοστείτε στην ετυμηγορία του λαού για το θέμα, και τη προ ετών δικιά σας επίσης τοποθέτηση στο θέμα επί προτέρων κυβερνήσεων…

  • 22 Μαρτίου 2015, 21:39 | Αστέριος

    ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη διότι κάτι παραπάνω ξέρουν οι Άγιοι Πατέρες της εκκλησίας!

  • 22 Μαρτίου 2015, 21:03 | τασος….παπ….

    Οχι οχι οχι………γιατι ειμαστε ανθρωποι……και οχι νουμερα.

  • 22 Μαρτίου 2015, 21:53 | Σταυρούλα

    Δεν θα παραλαβω την καρτα του πολιτη γιατι καταστρατηγει την ατομικη ελευθερια.

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:27 | Γεωργιος

    ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Οι υπολυποιποι λαει λαοι δεν την δεχτηκαν !!!!!!!!
    ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ;;;;;;;;;;;;;;
    ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΤΟΥΣ
    ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΟΛΟΙ ΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΤΟ 2010

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:34 | Γιωργος

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ την καρτα του πολιτη γιατι ειμαι Ελληνας Χριστιανος Ορθόδοξος και θελω την ελευθερια μου.Ηρθε η σειρα μου σαν ΕΛΛΗΝΑΣ μετα απο τους προγόνους μου να πω κι εγω ΟΧΙ λοιπον.

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:01 | Φωτεινή

    Σαν προσωπικότητες πλαστήκαμε ελεύθεροι.
    Παλεύουμε πολλές φορές για τα δικαιώματα ακόμη και των άλογων ζώων και με κάθε κόστος τα κράτη τα υπερασπίζονται και βγάζουν νόμους. Οι ίδιοι όμως δεν υπερασπίζουμε την ελευθερία μας. Γινόμαστε αρκετές φορές δέσμιοι αρρωστημένων ιδεολογιών, εμπαθών καταστάσεων, αμαρτωλών φρονημάτων, ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και εταιριών και δεν εννοούμε να καταλάβουμε ότι όλα αυτά «σκάβουν τον λάκο μας». Χρησιμοποιούμε τό αγαθό αυτό που λέγεται «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», που γι’ αυτό γίνονται οι περισσότεροι πόλεμοι, για να γίνουμε κατ’ επιλογήν «ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟΙ».
    Αυτή είναι λοιπόν η τραγικότητα του σημερινού ανθρώπου.
    ΑΡΝΟΥΜΑΙ να ακολουθήσω αυτή την πορεία.
    ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ να παρω την καρτα του πολίτη.
    ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ κι εγώ όπως και οι περισσότεροι συμπολίτες μου.

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:59 | Μαριτίνα

    Δε θα δεχτώ καμία κάρτα, σαν αυτή του πολίτη! Είμαι 25 χρονών και θέλω να ζήσω ελεύθερη, όπως μου έμαθαν οι πρόγονοί μου!

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:10 | ΕΛΕΝΗ

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ.ΕΙΜΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΗ

  • 22 Μαρτίου 2015, 20:00 | Γεωργιος

    Εμεις δεν την θελουμε !!!
    Ας την παρει οποιος θελει!!!!!
    Με λιγα λογια ας γινει προαιρετικη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1