Άρθρο 16: Ηλεκτρονική ταυτοποίηση-Κάρτα πολίτη

1.            Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α’ 138) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:

«Κατά την εγγραφή στην υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης δύνανται να χρησιμοποιούνται διαπιστευτήρια που έχουν εκδοθεί για την επιβεβαίωση της ταυτότητας του χρήστη από άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και είναι διασυνδεμένα με ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με βασικά μητρώα, όπως  ιδίως α) το μητρώο ταυτοτήτων, β) το μητρώο κοινωνικής ασφάλισης, γ) το φορολογικό μητρώο, και δ) το δημοτολόγιο. Οι φορείς που παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιβεβαίωσης της ταυτότητας σε άλλους φορείς και συστήματα του δημόσιου τομέα λειτουργούν σύμφωνα με  τον Κανονισμό 910/2014 της 23ης Ιουλίου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/93/ΕΚ, όπως αυτός κάθε φορά ισχύει. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, των κατά περίπτωση αρμόδιων Αναπληρωτών  Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του κατά περίπτωση αρμoδίου Υπουργού καθορίζονται τα ειδικότερα τεχνικά και λεπτομερειακά ζητήματα που αναφέρονται στη διασύνδεση των διαπιστευτηρίων και των αναγνωριστικών με βασικά μητρώα των φορέων του δημόσιου τομέα.».

2.  α) Μια πιλοτική εφαρμογή της «κάρτας πολίτη» που θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά που σχετίζονται με τα βασικά μητρώα που περιγράφονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 32 του Ν. 3979/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μπορεί να εφαρμοστεί και ως μέσο ταυτοποίησης των δικαιούχων και χορήγησης της επιδότησης σίτισης κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 του νόμου *** «Ρυθμίσεις για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», ή για ανάλογες επιδοτήσεις, με έλεγχο των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των τηρουμένων ηλεκτρονικών αρχείων από το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για την δημιουργία του αρχείου που θα χρησιμοποιηθεί για κάθε περίπτωση χορήγησης της επιδότησης, υπεύθυνος Επεξεργασίας είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύσης. Για το σκοπό αυτό,  χρησιμοποιούνται οι βάσεις δεδομένων που τηρούνται από το TAXIS και το ΗΔΙΚΑ για την διακρίβωση του εισοδήματος και της οικογενειακής κατάστασης. Η διάρκεια τήρησης των στοιχείων ορίζεται διετής από την ημερομηνία συλλογής τους.

β) Μέτρα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παραγράφου αυτής ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  και Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

  • 23 Μαρτίου 2015, 10:36 | Μαρία- Καλλιόπη

    Ψηψίζω ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη.

  • 23 Μαρτίου 2015, 10:32 | Παναγιώτης

    Δεν είμαι πεισμένος για την ασφάλεια στα πληροφοριακά συστήματα όπου θα αποθηκεύεται η χρήση της Κάρτας του Πολίτη. Δεν θέλω να την παραλάβω.

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:50 | ΜΗΝΑ ΜΑΡΙΑ

    ΑΡΝΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΟΚΥΨΩ ΣΤΗΝ
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:32 | Γρηγόρης

    Δεν το περίμενα μέχρι κι οι αριστεροί να μας οδηγούν σε οργουελικές καταστάσεις… ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!!

  • Με το άρθρο αυτό γίνεται μια προσπάθεια ενοποίησης μητρώων των δεδομένων των πολιτών με απώτερο σκοπό την διαλειτουργικότητα και την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
    Όμως αυτή η διαδικασία για να είναι σύννομη πρέπει να θεμελιώνεται σε ασφαλιστικές δικλείδες, όπως η ασφάλεια, η μυστικότητα κλπ.
    Με το άρθρο αυτό δεν θεμελιώνεται η διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων τεχνικά.
    Όσον αφορά στο ατομικό δικαίωμα του καθενός μας να μην παραλάβει την εν λόγω κάρτα, ως φιλελεύθερος (πολιτικά) και ως χριστιανός ορθόδοξος (θρησκευτικά) διατηρώ ισχυρή την πεποίθηση οτι μπορώ να μην παραλάβω την εν λόγω κάρτα.

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:59 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΕΜΕΛΟΣ

    Αρνουμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:18 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΜΜΑΝΟΘΗΛ ΓΕΜΕΛΟΣ

    Ως χριστιανός ορθόδοξος καί ελληνας αρνουμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:13 | Ξένια

    απαράδεκτο και μόνο στην ιδέα!

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:57 | ΜΑΡΘΑ ΜΑΡΗ

    Δεν επιθυμώ την χορήγηση κάρτας του πολίτη.

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:30 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΡΗ

    Αρνούμαι κατηγορηματικά την κάρτα του πολίτη

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:54 | Αντωνία

    Αρνούμαι κατηγορηματικά να παραλάβω τη Κάρτα του Πολίτη. Είμαι πρόσωπο με ελευθερίες και δικαιώματα και όχι κάποιος αριθμός. Θα έχουν όλοι πρόσβαση στα προσωπικά μου δεδομένα. Θα βλέπουν όλο το ιστορικό(ιατρικό κτλ) κάποιου για να τον επιλέξουν σε κάποια θέση.Η κάρτα αυτή θα έχει και καθαρα ρατσιστική εφαρμογή. Απ’ τη μια θέλουμε αντιρατσιστικα νομοσχέδια και απ’ την άλλη θέλουμε να εισάγουμε ρατσιστικές μεθόδους και καταργούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:58 | Δημήτριος Πετρίδης

    Δεδομένου

    *) των ανασφαλών δημοσίων υποδομών πληροφορικής από τις οποίες μπορεί να υπάρξει διαρροή ψηφιακών δεδομένων

    *) ότι δεν υπάρχει ασφάλεια υπολογιστών (βλ rainbow tables, d-wave quantum systems, shor’s algorithm, heartbleed bug CVE-2014-0160, truecrypt / openssl vulnerabilities,

    *) υπάρχει σαφής προειδοποίηση από τον Άγιο Γέροντα Παϊσιο για αυτή την κάρτα

    θεωρώ την συγκεκριμένη κάρτα επικίνδυνη

    Δημήτριος Πετρίδης, M.Sc
    Πληροφορικός (ΠΕ) Μηχανικός Λογισμικού & Πληροφορικών Συστημάτων

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:50 | Panagiotis

    Η ‘κάρτα φακελώματος του πολίτη’ είναι το πιο αντιδημοκρατικό μέτρο που θα μπορούσε να περάσει μία δήθεν δημοκρατική κυβέρνηση.
    Η δήθεν προαιρετική λήψη της είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Αν για να πάρει κάποιος πεινασμένος το επίδομα των 100 ευρώ ή ένα πιάτο φαγητό χρειάζεται να έχει την ‘κάρτα του πολίτη’, τότε ποιό άλλο σκληρότερο μέσο επιβολής της υπάρχει; μήπως να μας κόψουν τα κεφάλια αν δεν την πάρουμε;
    Επίσης είναι κλασικό παράδειγμα αλητείας το πέρασμα τέτοιας σπουδαιότητας μέτρων σε καιρό τόσο μεγάλης έντασης προβλημάτων της χώρας και σαν ένα μικρό άρθρο ενός νομοσχεδίου με πάρα πολλές άλλες ρυθμίσεις.

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:03 | ΕΛΕΝΗ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!! ΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ.

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:49 | Σάββας Λαχουσίδης

    Η Ελλάδα δέχεται και σέβεται με του νόμους της όλες τις Θρησκείες. Είναι γνωστό και συνδεδεμένο με το Ελληνικό και κράτος και το Ελληνικό Σύνταγμα το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα. Θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο αυτή η κάρτα είναι αντίθετη σε αυτό το δόγμα. Αν περιορίζει την ικανότητα και δυνατότητα ανεξιθρησκείας καθώς και δημιουργεί περιορισμούς ελευθερίας σε κάποιον που θέλει να πιστεύει στον Ορθόδοξο Θεό τότε περιορίζει και δικαιώματα ανθρώπινα καθώς η ανεξιθρησκεία και η ελευθερία της πίστης είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι ποινικοποιημένες οι θρησκευτικές επιθέσεις εδώ και χρόνια. Επίσης πλέον ποινικοποιείται και το bulling κάθε τύπου, όχι μόνο το σχολικό. Όταν οι διδαχές ενός δόγματος εκφράζουν τις αντιθέσεις τους στην μαζική συλλογή προσωπικών πληροφοριών και στην χρησιμοποίηση τους με τον συγκεκριμένο τρόπο θα πρέπει τουλάχιστον να βρεθεί κάποια άλλη λύση για τον σεβασμό του μεγαλύτερου μέρους των πιστών του κράτους αυτού. Η δημιουργία μιας βάσης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων θα γίνει μεγάλος στόχος εμπορικής αλλά και εταιρικής εκμετάλλευσης οδηγώντας την κοινωνία σε καθοδήγηση από τις αγορές μέσω μάρκετινγκ και πολλών άλλων τρόπων. Η σύνδεση των κοινωνικών πολιτικών (όπως σίτιση) με την υποχρεωτική παραλαβή μιας τέτοιας κάρτας είναι ανήθικη διότι χρησιμοποιεί τον φόβο της επιβίωσης κάποιων ευπαθών ομάδων για να εφαρμόσει πρακτικές στις οποίες κάποιος που δεν ανήκει σε αυτές τις ομάδες δεν θα ενδώσει τόσο εύκολα. Πάντα ο φόβος ήταν αυτός που υποδούλωνε τους λαούς και είναι ανήθικο να συμβαίνει και σήμερα αυτό. Υπάρχουν πολλοί παραπάνω λόγοι να μην προχωρήσει η κάρτα του πολίτη μην αγνοώντας τα θετικά του ελέγχου που θα προέκυπτε από την χρήση της. Πρέπει όμως να ζυγιάζουμε θετικά και αρνητικά σε όποιες αλλαγές και θεωρώ πως η ελευθερία δεν έχει κάτι που να είναι ισοβαρές για θυσιαστεί. Άλλωστε σε αυτόν τον τόπο πέθαναν πολλοί άνθρωποι στο όνομα της. Ελπίζω πως δεν ήταν τζάμπα.

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:51 | kanella angelopoulou

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ και διαφωνώ κάθετα με μια τέτοια κάρτα!
    Δεν ειναι τόσο απαραίτητη οσο διαφημίζεται !
    Όλα μπορούν να γίνουν χωρίς ο μέσος άνθρωπος να στριμόχνεται
    και να ελέγχεται συνεχώς με το πρόσχημα της διευκόλυνσης.

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:40 | Χαρίκλεια Κλουκινιώτη

    Θέλω να εκφράσω την αντίρρησή μου στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα – Κάρτα του Πολίτη, καθώς η συγκέντρωση όλων των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε μία κάρτα, προβληματίζει ως προς την ασφάλεια και την πιθανή εκμετάλλευση των δεδομένων αυτών. Σε περίπτωση λανθασμένης χρήσης, θεωρώ ότι η κάρτα αυτή θα αποτελέσει κίνδυνο για τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, ένα είδος ηλεκτρονικού φακελώματος που δε θα πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί στο όνομα της οποιασδήποτε εξυγίανσης, πάταξης φοροδιαφυγής ή ακόμα και κοινωνικής πολιτικής (επιδότησης σίτισης, βοηθημάτων σε οικονομικά αδύναμους κλπ).

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:30 | Αλέξανδρος

    Ας θυμήσουμε οτι στην Αγγλία, στη Γερμανία και σε άλλες προηγμένες χώρες, η «Κάρτα του Πολίτη» πολεμήθηκε απο τους πολίτες σφόδρα και φυσικά τελικά δεν υπάρχει καμιά «Κάρτα Πολίτη|» σ΄αυτές τις χώρες.Γιατί άραγε;
    Διότι πολύ απλά προσβάλλονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα του κάθε προσώπου, καταργείται πλήρως η προσωπική ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα κάθε ανθρώπου. Η Κάρτα του Πολίτη μας μετατρέπει σε αριθμούς, με τους οποίους μπορεί να «παίζει» όποιος θέλει. Όχι λοιπόν σ΄αυτο το μέσο υποδούλωσης, που λέγεται Κάρτα Πολίτη.

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:24 | ΑΛΕΞΙΑ

    «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» που καταργεί την ελευθερία του προσώπου και δεσμεύει επικίνδυνα τα προσωπικά δεδομένα.

  • 23 Μαρτίου 2015, 09:19 | ΕΥΓΕΝΙΑ Γ

    ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ. ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΟΥΝ, ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ.
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΠΟΤΕ, ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΙΩΣΟΥΜΕ.

  • 23 Μαρτίου 2015, 08:27 | ΡΑΝΙΑ ΝΑΒΡ.

    Δεν θέλω να χάσω την προσωπική μου ζωή.
    Ειμαι ελευθερη, είμαι ορθόδοξη, είμαι Ελληνίδα!!!

  • 23 Μαρτίου 2015, 08:51 | Τσικρικας θεοφιλος

    http://greeknation.blogspot.gr/2015/03/binteo.html Αυτό το βίντεο δείχνει που μας πάτε Η Αγία γραφή γράφει για αυτά που έχει το βίντεο και λόγο τις χριστιανικής θρησκευτικής πίστης μας αρνούμαστε να παραλαβουμε τιν κάρτα εσείς λόγο τις αθεΐας σας σαν κηβερνηση ορκιστικατε χωρίς ευαγγέλιο μπροστά σε ένα ορθόδοξο έθνος αν αυτό είναι δημοκρατία τότε πρέπει να φτιάξετε νόμο να μην είναι υποχρεωτική η κάρτα Οτιδήποτε αντίθετο δείχνει τις κρυφές φασιστικές μασονικες ιδεολογίες σας όχι στιν κάρτα του πολητη (πατρίδα θρησκεία οικογένεια) πυ όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν σιγά σιγά τα καταστρέφουν και μας μιλάτε για μια νέα εποχή και μια Ελλάδα πουλημένη

  • 23 Μαρτίου 2015, 08:41 | Βασίλειος Λιάκος

    Ως Χριστιανός Ορθόδοξος καί Έλλην, διαφωνώ πλήρως μέ τήν κάρτα τού πολίτη καί θά αρνηθώ νά τήν παραλάβω, διότι μέ πονηρό καί ύπουλο τρόπο,κατ’ επιταγήν τών εντολών τής Νέας Εποχής, εισβάλλει στόν χώρο τών προσωπικών μου δεδομένων καί δι αυτού του τού τρόπου επιχειρεί τήν κατάργηση τής Θεόσδοτης ελευθερίας μου!

  • 23 Μαρτίου 2015, 08:18 | Κυριακος

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική ταυτότητα. Τα μειονεκτήματα της είναι περισσότερα από τα διαφαινόμενα πλεονεκτήματα και όπως είναι γνωστό ΔΕΝ έγινε δεκτή στην Αγγλία και σε άλλες χώρες. Ως ορθόδοξος Χριστιανός και Έλλην πολίτης, οφείλω να διαφυλάξω την προσωπική μου ελευθερία και γι αυτό λέω ΟΧΙ σε αυτό το μέτρο ή άλλο παρόμοιο.

  • 23 Μαρτίου 2015, 08:03 | Μαγδαληνή

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ

  • 23 Μαρτίου 2015, 08:11 | Βασω

    Αρνούμαι την εκδοση καρτας του πολιτη, που καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα μας, εισβαλλει στα σπίτια μας βγαζοντας στην φορα τα προσωπικά δεδομένα του καθενός μας προς εξυπηρέτηση «αλλων» σκοπιμοτήτων!

  • 23 Μαρτίου 2015, 08:47 | Παναγιώτης

    Ως χριστιανός ορθόδοξος καί ελληνας αρνουμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη

  • 23 Μαρτίου 2015, 08:29 | Δ.Κ.Χ.

    ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ,ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΡΘΙΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟ.

  • 23 Μαρτίου 2015, 08:07 | Μαρία

    Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ , ΚΑΘΩΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΩΠΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ . ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ . ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ;
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

  • 23 Μαρτίου 2015, 07:57 | Ἄννα Γιαλεσάκη

    Ἀρνοῦμαι νά παραλάβω τήν κάρτα τοῦ πολίτη γιατί ἔρχεται σέ ἀντίθεση μέ τίς θρησκευτικές μου πεποιθήσεις καί ἀποτελεί παραβίαση τῶν ἀτομικῶν μου δικαιωμάτων ἐπειδή θά περιέχει πληροφορίες σχετικά μ’ ἐμένα πού μπορεί νά παραβιάζουν τήν προσωπική καί οἰκογενειακή μου ζωή καί δέν θά ἤθελα νά κοινοποιηθούν. Ἀκόμη, μπορεί νά περιἐχει ψευδείς πληροφορίες οἱ ὁποῖες πιθανόν νά μοῦ δημιουργήσουν νομικά προβλήματα.

  • 23 Μαρτίου 2015, 07:56 | π. Γεώργιος Μανθαιάκης

    Ἀρνοῦμαι νά παραλάβω τήν κάρτα τοῦ πολίτη γιατί ἔρχεται σέ ἀντίθεση μέ τίς θρυσκευτικές μου πεποιθήσεις καί ἀποτελεί παραβίαση τῶν ἀτομικῶν μου δικαιωμάτων ἐπειδή θά περιέχει πληροφορίες σχετικά μ’ ἐμένα πού μπορεί νά παραβιάζουν τήν προσωπική καί οἰκογενειακή μου ζωή καί δέν θά ἤθελα νά κοινοποιηθούν. Ἀκόμη, μπορεί νά περιἐχει ψευδείς πληροφορίες οἱ ὁποῖες πιθανόν νά μοῦ δημιουργήσουν νομικά προβλήματα.

  • 23 Μαρτίου 2015, 07:30 | mondieu

    Δημοκρατία και Ελευθερία!
    Όχι υποδούλωση!

  • 23 Μαρτίου 2015, 06:48 | Ειρήνη

    Αίσχος! Απαράδεκτο!, να θέλουν να μας φακελώσουν με το ζόρι!
    Δεν θα τους περάσει! Υπάρχει Θεός!!!

  • 23 Μαρτίου 2015, 03:23 | Αχιλλέας

    Η κάρτα του πολίτη είναι περιττή.Το μόνο που χρειαζόμαστε πέρα από την υγειά μας ,είναι εργασία, σωστούς ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους,συνεπή φορολογική συνείδηση και σωστά παραδείγματα.Διότι δε μπορεί να απαιτεί το κράτος από τους μικρομεσαίους να βγάλουν και πάλι το φίδι από την τρύπα,τη στιγμή που κάποιοι άλλοι έχουν βγάλει μαύρο χρήμα στο εξωτερικό ή χρωστούν τα μαλλιά της κεφαλής τους στην εφορία..Απλά είναι άλλος ένας τρόπος μαντρώματος του κοπαδιού,κι επειδή εγώ δε θέλω να λογίζομαι ως πρόβατο,είμαι ενάντια σε κάθε τέτοια φασιστική πρωτοβουλία,όπου κάποιος άλλος αποφασίζει για εμένα χωρίς εμένα.

  • 23 Μαρτίου 2015, 02:41 | Μαρία

    Δεν συμφωνώ με την Κάρτα του Πολίτη.

  • 23 Μαρτίου 2015, 02:36 | Σκηπητάρης Ιωάννης

    Την ζωή μας μπορούν να την κάνουν πιο εύκολη και με άλλους τρόπους
    πχ να αρχίσουν επιτέλους να συνεργάζονται τα λειτουργικά συστήματα των υπηρεσιών βλέπε ΟΑΕΕ και ΕΟΟΠΥ χωρίς να χρειάζεται να τρέχεις από τον ένα στον άλλο για μια βεβαίωση που στο φινάλε θα σε βάλουν να την
    υπογράψεις μόνος βάσει μιας υπεύθυνης δήλωσης

    ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη με πρόσχημα την απλούστευση της ζωής μας βαρεθήκαμε πια αυτό το παραμύθι που ποτε δεν έγινε πραγματικότητα ενώ
    μεθοδικά μας οδηγόυν σε ολοένα και λιγότερες ελευθερίες

  • 23 Μαρτίου 2015, 02:19 | ΛΑΖΙΔΗΣ ΙΩΆΝΝΗΣ

    Όχι στην κάρτα του πολίτη

  • 23 Μαρτίου 2015, 01:23 | ΑΝΔΡΕΑΣ

    Η ΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ. ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ. ΘΥΜΙΖΩ… 1ο ΣΤΑΔΙΟ: Η ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΚΑ (1/10/2009 ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΟΜΟΣ Ο ΑΜΚΑ-23/10/2009 Η ΑΡΧΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΑΘΩΩΝΕΙ» ΤΟΝ ΑΜΚΑ-ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΠΗΡΕ Η ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ-ΤΥΧΑΙΟ;). ΔΕΝ ΤΟΛΜΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ 2ο ΣΤΑΔΙΟ: ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ-(ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ…), ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΟ 3ο ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ… ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΓΙΑ 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!!! (ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΟΚΙΑ ΜΑΣ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΙΝΑΚΙΟ ΦΑΚΗΣ-ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ::: ΙΣΤΟΡΙΑ). ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΝΟΜΟ, Η ΧΑΡΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ. ΚΑΝΩ ΕΚΚΛΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ.

  • 23 Μαρτίου 2015, 01:47 | Γιώργος

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του πολίτη γιατί είμαι άνθρωπος και όχι αριθμός!!!

  • 23 Μαρτίου 2015, 01:48 | Κοσμάς Νικολαΐδης

    Ευχαριστώ πολύ δε θα πάρω. .

  • 23 Μαρτίου 2015, 01:39 | ΜΠΕΝΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

    Αρνούμαι να παραλάβω την κάρτα του αντιχρίστου.
    Είμαι ορθόδοξη χριστιανή και δεν θα επιτρέψω
    σε καμία ελληνική κυβέρνηση στο όνομα
    οποιασδήποτε ταχείας εξυπηρέτησης να μας φακελώσει…
    Ξανά σκεφτείτε το γιατί ο ελληνικός λαός σε αυτό
    Το θέμα ευτυχώς είναι καλά διαβασμένος.

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:46 | Καταμηρας.

    ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:42 | Μάνος

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΟΥΜΕΡΟ ΟΠΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ , ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ Κ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΒΡΩΜΙΑ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ(ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ)

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:11 | Γιάννης

    ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη. Μπορεί να φαίνεται ότι θα μας διευκολύνει, αλλά ουσιαστικά είναι ένα ακόμα φακέλωμα. Μια ακόμα διευκόλυνση στη χειραγώγηση μας.

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:35 | Σπύρος

    OXΙ στην Κάρτα του Πολίτη.
    ΟΧΙ στο σφράγισμα.
    ΖΗΖΩ η Ελευθερία!

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:23 | Vas

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ και διαφωνώ κάθετα με μια τέτοια κάρτα!Η ελευθερία σας σταματά εκεί που αρχίζει η δική μου ελευερία!

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:11 | Δημήτρης

    Αρνούμαι να πάρω την κάρτα του πολίτη γιατί είναι αντίθετη με το δώρο της ελευθερίας που μας έδωσε ο θεός. Αρνούμαι γιατί ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος και οδηγεί σε μια κοινωνία απολύτως ελέγχου που καταργεί την ιδιωτικοτητα και την προσωπική επιλογή.

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:36 | κυριακος

    Η θέση μου είναι αρνητική για την κάρτα του πολίτη γιατί μου περιορίζει την ελευθερία μου.
    ΟΧΙ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ!!!
    σαν τους ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να πάψουμε να είμαστε άνθρωποι και να γίνουμε αριθμοί;;;
    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:44 | ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ Ι

    κο Γεώργιο Κατρούγκαλο
    Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

    Αξιότ. κ. Υπουργέ και συνάδελφε της μαχόμενης δικηγορίας,

    Είμαι κάθετα αντίθετος στις ρυθμίσεις που προβλέπει το άρθρο 16 για την Κάρτα του Πολίτη. Με εξέπληξε δυσάρεστα, πώς εσείς ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προτείνετε μια ηλεκτρονική φυλακή των δεδομένων μας χωρίς γυρισμό.

    Αλήθεια , πώς γίνεται η Αριστερά, που υπέφερε απο τα φακελώματα, τώρα να επιχειρεί να μας φακελώσει σε ένα υπερσύστημα, που οποιαδήποτε εγγύηση για την ασφάλειά του, θα αποτελούσε το πιο σύντομο ανέκδοτο διεθνώς ;

    Προκαταβολικά σας δηλώνω ότι δεν θα παραλάβω τέτοια Κάρτα, ασκώντας τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Ν.2472/1997 περί προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και δεν παρέχω τη συγκατάθεσή μου ως υποκείμενο επεξεργασίας για συλλόγη τέτοιων δεδομένων, διότι αντιβαίνει κατάφορα στα Συνταγματικά δικαιώματά των πολιτών, που έχετε ταχθεί από τον θεσμικό σας ρόλο και από των Κώδικα Δικηγόρων να υπερασπίζετε.

    Τέλος ελπίζω να εγκαινιάσετε μια νέα δημοκρατική εποχή σ΄ αυτές τις διαβουλεύσεις, και να ακολουθείτε τις προτάσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμμετεχόντων πολιτών, ανεξαρτήτως αν αντιβαίνουν σε κυβερνητικές αποφάσεις.

    Ιωάννης Ευστρατιάδης
    Δικηγόρος παρ΄Αρείω Πάγω

  • 23 Μαρτίου 2015, 00:11 | Χαριτων

    Κανενας παρα ελαχιστοι θα παρουν αυτη την καρτα,εχετε τροπους να βρειτε ποιοι ειναι αυτοι που χρειαζονται βοηθεια,μεσω αμκα,ταξις,αφμ,πως εδωσε η προηγουμενη κυβερνηση 500 ευρω μερισμα στους αδυναμους κοινωνικα,εσεις δινετε ψιχουλα και πενταροδεκαρες και θελετε να τους βαλετε και τσιπακι.