7. Κριτήρια Συνενώσεων για τους Νέους Ισχυρούς Δήμους

95. Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται οικονομικά αυτοδύναμους και λειτουργικά ανεξάρτητους ΟΤΑ, ώστε με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της αποκέντρωσης να μπορούν να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν, να υλοποιήσουν και να ελέγξουν τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις.

96. Το Σύνταγμα (101 παρ.2) αναφέρει: «Η διοικητική διαίρεση της Χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες». Η αναφορά στις τρεις αυτές επιμέρους ενότητες αποτελεί τον οδηγό στην εξειδίκευση των κριτηρίων και στην περιγραφή διαδικασίας αναζήτησης λύσης.

97. Η μείωση του αριθμού των Δήμων σε όλη τη χώρα και συνεπώς η συγκρότησή τους σε πληθυσμιακά και χωρικά μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου διοικητικού συστήματος, που ικανοποιεί ακριβώς αυτούς τους στόχους. Σε αυτή τη λογική η μείωση του αριθμού των Δήμων συμπεριλαμβάνει και τις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τις νησιωτικές περιοχές στη βάση της αρχής σε κάθε νησί, πλην εύλογων εξαιρέσεων, να αντιστοιχεί ένας Δήμος.

98. Οι ΟΤΑ που θα προκύψουν από τη διαδικασία νέας χάραξης θα πρέπει να εξασφαλίζουν σε όλους τους Έλληνες πολίτες υπηρεσίες που ικανοποιούν κοινά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια και, ταυτόχρονα με τα λειτουργικά και οικονομικά τους χαρακτηριστικά, θα πρέπει να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής του πολίτη και των θεσμών και διαδικασιών τοπικής δημοκρατίας.

99. Οι νέοι ΟΤΑ συνθέτουν τα κύρια και διαχρονικά στοιχεία της θεσμικής τους οντότητας: το χώρο, δηλαδή την έκταση, η οποία πρέπει να είναι επαρκής αλλά όχι υπέρμετρα διευρυμένη, τον πληθυσμό, ο οποίος πρέπει να είναι αρκετός – ικανός να συμβάλλει στην οικονομική και λειτουργική αυτοδυναμία του Δήμου, καθώς και στη διαχειριστική του επάρκεια – διαμορφώνοντας συνείδηση ένταξης σε μία τοπική κοινωνία.

100. Τα κριτήρια για την χωροθέτηση των διοικητικών ορίων των νέων ΟΤΑ βασίζονται σε εκείνα που υιοθέτησε η ΚΕΔΚΕ το 2007 στο Συνέδριο της Κυλλήνης και είναι τα ακόλουθα:
• Πληθυσμιακά (όπως ο αριθμός των δημοτών, ο αριθμός των κατοίκων, η πληθυσμιακή πυκνότητα, η κατανομή των κατοικιών).
• Κοινωνικά (όπως το μέσο μέγεθος νοικοκυριού, οι μορφωτικοί δείκτες, το ποσοστό αλλοδαπών).
• Οικονομικά (όπως η απασχόληση, η δομή της απασχόλησης, η εργασιακή κινητικότητα, το εισόδημα).
• Γεωγραφικά (όπως έκταση και μορφολογία, το σχήμα, η προσβασιμότητα, τα δίκτυα υποδομών).
• Αναπτυξιακά (όπως η δομή της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας και γενικότερα της τοπικής ανάπτυξης, η ύπαρξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών φορέων, η συμμετοχή σε Κοινοτικά και Εθνικά Προγράμματα).
• Λειτουργικά και βιωσιμότητας του νέου δήμου (πόροι και ενδογενές δυναμικό).
• Πολιτιστικά, Ιστορικά.
• Χωροταξικά κριτήρια, με τα οποία επιδιώκεται:

α) Η γεωγραφική / χωρική ολοκλήρωση των διαφόρων κοινωνικών, διοικητικών και οικονομικών λειτουργιών, εξυπηρετήσεων και υποδομών που διασφαλίζουν κάποιου βαθμού βιωσιμότητα (χωρίς να είναι απόλυτος κανόνας).
β) Η γεωγραφική κινητικότητα σε συνδυασμό με τις λειτουργικές εξαρτήσεις και επιρροές μεταξύ των οικιστικών κέντρων.
γ) Η ταυτότητα του τόπου που αναφέρεται στο συμβολικό και στο σημειολογικό επίπεδο για την τοπική κοινωνία.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 23:54 | ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΚΥΡΙΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ.
    1)ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Ι.Τ.Ε.ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ,ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΝΙΚΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ι.Τ.Ε ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ,ΕΧΕΙ ΕΚΠΟΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ.Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΕΥ ΛΟΓΟΥ,ΚΑΘΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ.
    2)ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥΣ.Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΤΡΙΣ» 14/4/09 ΕΙΧΕ ΘΙΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 26 ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΜΟΝΟ 5 ΕΜΕΝΑΝ ΜΟΝΙΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥΣ,ΕΝΩ ΑΥΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ.Ο ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ κος ΤΣΟΚΑΣ,ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΕΡΜΗΝΕΥΣΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΡΧΟΥΣ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Η ΜΟΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ.
    3)Ο ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΕΙΠΗΣ,ΚΑΘΩΣ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ.ΕΤΣΙ,ΤΟ Ε.Σ ΕΛΕΓΧΕΙ ΕΓΓΡΑΦΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΝ ΑΥΤΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΤΥΔΚ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΟΙΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ Ε.Σ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΙΔΙΑΙΕΤΕΡΑ ΑΝ ΤΟ Ε.Σ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ,ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΩΝ ΤΥΔΚ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΨΙΕΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΩΝ ΤΥΔΚ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΛΕΓΧΟ ΕΓΓΡΑΦΩΝ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ.
    ΜΕ ΤΙΜΗ
    ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 22:05 | Ισκος Παναγιωτης

    . από Ισκος Παναγιωτης – — 25 Ιανουαρίου 2010 @ 22:00 Το σχόλιο σας θα δημοσιευθεί αφού γίνει ο σχετικός έλεγχος (moderation) από τους υπεύθυνους της δικτυακής διαβούλευσης, περισσότερα..

    Αισθανομαι πολυ τυχερος που ζω στον Δημο Παπαγου.Ο Δημος μας ισως ειναι απο τους λιγους Δημους που εκπληρουν ολα αυτα που αναφαιρονται ως απαρετητα στοιχεια για την βιωσιμοτητα και συνεχη αναπτυξη ενος Δημου τοσον στις αποφασεις του Συνεδριου της ΚΕΔΚΕ στη Κυλληνη οσον και στις μελετες του ΙΤΑ.
    Ο Δημος μας εχει πολυ καλη οργανωση σε ολους τους τομεις των Υπερεσιων του και οι υπερεσιες που προσφερει στους δημοτες ειναι αψογες.
    Ειναι αυταρκης σε ολους τους τομεις
    Στην καθαριοτητα και το πρασινο ισως ειναι ο πρωτος Δημος.
    Οι Τεχνικες του Υπερεσιες ειναι καλα οργανωμενες και αυταρκεις.
    Εχει ενα πολυ καλο εγκεκριμενο Επιχεισιακο Προγραμμα.Τα πολιτιστικα προγραμματα ειναι απο τα καλλιτερα και πιο γνωστα σε ολο το λεκανοπεδιο.
    οι Οικονομικες Υπερεσιες του Δημου ειναι επισης πολυ καλα οργανωμενες και με την πολυ καλη διοικηση του Δημου εχουν να δειξουν εναν Δημο χωρις χρεη,κατι σπανιο στις μερες μας.
    Και τωρα στις ιδιαιτεροτητες του Δημου που ισως αιτιολογουν υπερ της μη συνενωσης του με γειτονικους Δημους.Ειναι απο τους λιγους Δημους της Ελλαδος που δημιουργηθηκε βαση ενος ολοκληρωμενου Πολεοδομικου Σχεδιου για να εξυπερετησει Ανωτατους Αξιωματικους των Ενοπλων Δυναμεων της Πατριδας μας το ετος 1952.Εκτοτε το δημιουργημα αυτο εχει αναπτυχθει σε μια πολυ ομορφη Κηπουπολη ζηλευτη απο ολους.Μην σταματατε την προοδο αυτου του Δημου.Μια συνενωση μονο προς τα πισω θα μας παειΟδημος Παπαγου εχει μια Πολιτιστικη μορφωτικη επαγγελματικη συνοχη την οποια δυσκολα συναντα κανεις σε πολλα μερη.Αυτη η συνοχη και το υψηλο πνευματικο επιπεδο του Δημου μας τον ξεχωριζει απο τους γυρω Δημους.
    Αποδειξη των ανω ειναι η εγκατασταση στον Δημο ανθρωπων της Επιστημης, της Τεχνης, Πανεπιστημιακων, της Οικονομιας.
    Εαν σημερα γινοταν ενα γκαλοπ το αποτελεσμα θα ηταν 95% Υπερ της μη συνενωσης με οποιονδηποτε Δημο.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 22:39 | p.n.

    Στα κριτήρια συνενώσεων για την Νοτιοανατολική Λακωνία προτείνουνε την δημιουργία ενός Δήμου που θα περιλαμβάνει τους Δήμους : Βοιών , Κοινότητα Ελαφονήσου, Δήμο Ασωπού , Δήμο Μονεμβασίας , Δήμο Ζάρακα και Δήμο Μολάων ( ενδεχομένως και Δήμο Νιάτων ).
    Όνομα και έδρα του νέου Δήμου θα πρέπει να οριστεί η Μονεμβασία η οποία αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα όλης της περιοχής αφού είναι γνωστή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
    Πέραν του ότι χωροταξικά βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής αποτελεί ήδη πολιτιστικό κέντρο και προοπτικά θα αναδειχτεί σε αναπτυξιακό κέντρο λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και των σημαντικών επενδύσεων που ήδη γίνονται στην περιοχή.
    Όσο αφορά τον τομέα των υποδομών στην Μονεμβασία ήδη λειτουργεί βιολογικός , ο δεύτερος μετά της Σπάρτης στην Λακωνία , υπάρχει Μαρίνα , Δημαρχείο ιδιοκτησίας του Δήμου και ήδη δημοπρατήθηκε νέο Διοικητήριο σε ιδιοκτήτη έκταση 5 στεμμάτων στο κέντρο της πόλης.
    Εξάλλου ο Δήμος ήδη εκπονεί μελέτη για την σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας για την ένταξη της βραχονησίδας της Μονεμβασίας στα μνημεία της παγκοσμίας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO , γεγονός που θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάδειξη και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.
    Η Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών είναι μια από τις πύλες της χώρας μας για τον παγκόσμιο τουρισμό και πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί επίσημα κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο , τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους , παραδοσιακό οικισμό και μνημείο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το κέντρο βάρους και την καρδιά του νέου διοικητικού οργανισμού που θα δημιουργηθεί βάσει των στόχων του Καλλικράτη .
    Η περιοχή μας θα πρέπει να επενδύσει σ το τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται Μονεμβασία και η Πολιτεία με την ανάλογη ευαισθησία θα πρέπει να υλοποιήσει με τις αποφάσεις της το συγκεκριμένο στόχο αφού για να γίνουν και να επιτύχουν οι μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές χρειάζεται να ακούσουμε το όνειρο και το όραμα που μας πάει στο μέλλον.

    Κυρά Μονεμβασιά μου , πέτρινο καράβι μου
    Χιλιάδες οι φλόκοι σου και τα πανιά σου ,
    Που όλο με ταξιδεύεις στην οικουμένη κι όλο ασάλευτη μένεις ,, Γιάννης Ρίτσος

  • Η αξιολόγηση του κειμένου διαβούλευσης για την υπάρχουσα κατάσταση στους Δήμους αποτυπώνει εν μέρει πραγματικές καταστάσεις και αδυναμίες. Αντιμετωπίζει όμως τους Δήμους ως τοπικούς διοικητικούς μηχανισμούς και όχι ως φορείς αυτοδιοίκησης που οφείλουν να χαράζουν βιώσιμες αυτοτελείς πολιτικές για το περιβάλλον και τα κοινωνικά ζητήματα και να λειτουργούν με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών.
    Θέση μας είναι λοιπόν ότι ο δρόμος για δήμους ισχυρούς και λειτουργικούς δεν περνάει από εκτεταμένες αναγκαστικές συγχωνεύσεις. Αυτό που χρειάζεται για τους δήμους, είναι να τεθούν συγκεκριμένοι δεσμευτικοί στόχοι ποιοτικού χαρακτήρα, μαζί με ένα ευρύ φάσμα κατάλληλων θεσμικών εργαλείων και εναλλακτικών λύσεων για να τους πετύχουν. Στους ίδιους τους δήμους θα ανήκει η τελική επιλογή για τον τρόπο που θα ανταποκριθούν.

    Η σύνδεση λοιπόν της διαπίστωσης των αδυναμιών με το συμπέρασμα ότι οι υπάρχοντες δήμοι οφείλουν να δώσουν τη θέση τους σε άλλους, πολύ μεγαλύτερους, είναι τουλάχιστον προβληματική. Συγκεκριμένα παραβλέπονται:

    • Οι εναλλακτικές λύσεις με εθελούσιες συνενώσεις, με υποστήριξη από την περιφέρεια ή με συνεργασίες γειτονικών μικρών δήμων, ώστε να καλύψουν από κοινού τις δυνατότητες στελέχωσης και πιστοποίησης που σήμερα τους λείπουν.
    • Η απουσία ολοκληρωμένης αποτίμησης των προηγούμενων συγχωνεύσεων, με το πρόγραμμα «Καποδίστριας».
    • Η εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως οι Συνομοσπονδίες Δήμων στη Γαλλία, αλλά και ελληνικοί θεσμοί όπως οι Συμπολιτείες ή, παλιότερα, τα Συμβούλια Περιοχής.
    • Η σύγκριση με τον πληθυσμιακό μέσο όρο των δήμων της Ε.Ε. (5.100 κάτοικοι ανά δήμο, έναντι 10.200 των ελληνικών δήμων σήμερα). Με τις προτεινόμενες συνενώσεις ο μέσος όρος κατοίκων θα πλησιάσει τις 30.000, όταν στη Γαλλία ο μέσος όρος είναι 1.600 κάτοικοι, στην Αυστρία 3.400, στην Ισπανία 4.900, στη Γερμανία και την Ιταλία 7.100.
    Στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος της περαιτέρω απομάκρυνσης της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης από τον πολίτη είναι πολύ υψηλότερο από το πραγματικό καθαρό όφελος των αναγκαστικών συνενώσεων. Για το λόγο αυτό είμαστε κατ’ αρχή αντίθετοι στο σχεδιασμό συνενώσεων με καθαρά πληθυσμιακά κριτήρια. Ιδιαίτερα αντίθετους μας βρίσκουν:
    • Η απορρόφηση αγροτικών δήμων από τις γειτονικές πόλεις, καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τις οικιστικές πιέσεις στην ύπαιθρο.
    • Η συνένωση δήμων βάσει σχεδιασμών για τις υπό διαμόρφωση (μονοεδρικές) εκλογικές περιφέρειες των εθνικών εκλογών.
    • Η συγχώνευση μεσαίων και μεγάλων αστικών δήμων με πληθυσμό δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, χωρίς τη συναίνεση των δημοτών τους.
    • Η απουσία των επιλογών της τοπικής κοινωνίας από τις παραμέτρους που απαριθμούνται ως κριτήρια σχεδιασμού των συνενώσεων.
    Θεωρούμε ότι το μικρό μέγεθος μόνο σε ειδικές περιπτώσεις αποτελεί πρόβλημα των ελληνικών δήμων. Για τις περιπτώσεις αυτές αντιπροτείνουμε κίνητρα για εθελούσιες συγχωνεύσεις ή θεσμούς συνεργασίας γειτονικών δήμων για την από κοινού κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.
    . Για την οικολογική οπτική το άριστο μέγεθος ορίζεται με κριτήριο τη δυνατότητα συγκροτημένης διαβούλευσης για τις τοπικές προοπτικές, στα πρότυπα των τοπικών Συμφώνων Βιωσιμότητας (Agenda 21) που εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε πλήθος ευρωπαϊκών δήμων. Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι όντως θετικές προτάσεις για μέτρα βελτίωσης της τοπικής διοικητικής εξυπηρέτησης, δεν προϋποθέτουν τις αναγκαστικές συνενώσεις τις οποίες επιχειρούν να δικαιώσουν. Η αυτοδιοίκηση οφείλει πρώτα από όλα να αποτελεί πραγματική «κοινότητα» πολιτών, με το διοικητικό μηχανισμό να έχει ρόλο κυρίως υποστηρικτικό και εγγυητή της αποτελεσματικότητας.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 22:11 | Ισκος Παναγιωτης

    Αισθανομαι πολυ τυχερος που ζω στον Δημο Παπαγου.Ο Δημος μας ισως ειναι απο τους λιγους Δημους που εκπληρουν ολα ταπου αναφαιρονται ως απαρετητα για την βιωσιμοτητα και συνεχη αναπτυξη ενος Δημου τοσον στις αποφασεις του Συνεδριου της ΚΕΔΚΕ στη Κυλληνη οσον και στις μελετες του ΙΤΑ.
    Ο Δημος μας εχει πολυ καλη οργανωση σε ολους τους τομεις των Υπερεσιων του και οι υπερεσιες που προσφερει στους δημοτες ειναι αψογες.
    Ειναι αυταρκης σε ολους τους τομεις
    Στην καθαριοτητα και το πρασινο ισως ειναι ο προτος Δημος.
    Οι Τεχνικες του Υπερεσιες ειναι καλα οργανομενες και αυταρκεις.
    Εχει ενα πολυ καλο εγκεκριμενο Επιχεισιακο Προγραμμα.Τα πολιτιστικα προγραμματα ειναι απο τα καλλιτερα και πιο γνωστα σε ολο το λεκανοπεδιο.
    οι Οικονομικες Υπερεσιες του Δημου ειναι επισης πολυ καλα οργανομενες και με την πολυ καλη διοικηση του Δημου εχουν δειξουν εναν Δημο χωρις χρεη,κατι σπανιο στις μερες μας.
    Και τωρα στις ιδιαιτεροτητες του Δημου που ισως αιτιολογουν υπερ της μη συνενωσης του με γειτονικους Δημους.Ειναι απο τους λιγους Δημους της Ελλαδος που δημιουργηθηκε βαση ενος ολοκληρωμενου σχεδιου για να εξυπερετησει ανωτατους αξιωματικους των Ενοπλων Δυναμεων της Πατριδας μας το ετος 1952.Εκτοτε το δημιουργημα αυτο εχει αναπτυχθει σε μια πολυ ομορφη κηπουπολη ζηλευτη απο ολους.Μην σταματατε την προοδο αυτου του Δημου.Μια συνενωση μονο προς τα πισω θα μας παει

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 20:19 | ΛΠ

    1.Χωροταξικά οι νέοι Δήμοι εκτός των κριτηρίων που αναφέρονται στην εισγήγηση του υπουργού πρέπει: να περιέχουν παραλιακή ζώνη, ορεινό όγκο και αγροτική γή.

    2.Να έιναι μια ενότητα με πληθυσμό από 30 έως 70 χιλιάδες κατοίκους με ισχυρό αστικό κέντρο (10 έως 30 χιλιάδες κατοίκους ) και με την συνένωση 4 έως 5 σημερινών Δήμων.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 19:51 | Παναγιώτης Βαρλάγκας

    Θεωρώ δίκαιο το αίτημα των Αργιθεατών.

    Το Σύνταγμά μας, στο άρθρο 101, παρ. 2 ορίζει ότι

    «H διoικητική διαίρεση της Xώρας διαμoρφώνεται με βάση τις γεωoικoνoμικές, κoινωνικές και συγκoινωνιακές συνθήκες.»

    στη δε παρ. 4 αυτού κάνει ρητή αναφορά στις ορεινές (ομού με τις νησιωτικές) περιοχές:

    «Ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.»

    Η *Ευρυτανία*, κατ’ εξοχήν ορεινός νομός, χωρίζεται σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΑ σε 4 Δήμους:

    1. Καρπενησίου-Ποταμιάς-Προυσού-Δομνίστας: 10.973 κάτοικοι, 80 οικισμοί, 739,514 km2

    2. Φραγκίστας-Αγράφων-Βίνιανης: 4.037 κάτοικοι, 60 οικισμοί, 618,564 km2

    3. Απεραντίων-Ασπροποτάμου: 3.153 κάτοικοι, 32 οικισμοί, 301,777 km2

    4. Φουρνάς-Κτημενίων: 1.355 κάτοικοι, 12 οικισμοί, 209,056 km2

    Οι όμορες της Ευρυτανίας περιοχές του Νομού *Καρδίτσας* είναι:

    1. Η περί ης ο λόγος Αργιθεατική περιοχή Αργιθέας-Αχελώου-Ανατ. Αργιθέας με πληθυσμό 2.488 κατοίκων, 50 οικισμούς, και 372,877 km2 έκταση. Είναι δηλ. μεγαλύτερη, η αμιγώς αυτή ορεινή περιοχή σε πληθυσμό από τον προτεινόμενο δήμο Φουρνάς-Κτημενίων (2.488 > 1.355) και συγκρίσιμη με τον προτεινόμενο δήμο Απεραντίων-Ασπροποτάμου (2.488 ~ 3.153) του Νομού Ευρυτανίας. Επίσης είναι μεγαλύτερη και σε έκταση (372,877 km2 > 301,777 km2 > 209,056 km2) και σε αριθμό οικισμών (50 > 32 > 12) και από τους 2 αυτούς Ευρυτανικούς δήμους. Άρα, εύλογη και δίκαιη η διεκδίκηση των κατοίκων τους τριών αυτών Αργιθεατικών δήμων να αποτελέσουν ίδιο δήμο, καθώς και το πληθυσμιακό και το εδαφικό κριτήριο πληρούν, δεδομένης της ορεινότητάς τους.

    2. Η ορεινή περιοχή Πλαστήρα-Νεβρόπολης Αγράφων με 4.022 κατοίκους, 29 οικισμούς και 198,35 km2 έκταση. Η περιοχή αυτή ορθώς καθορίζεται ως ίδιος δήμος. Όσον αφορά δε την επίμαχη Αργιθεατική περιοχή, παρότι υπολείπεται σε πληθυσμό (2.488 29) και σε έκταση (περίπου 2πλάσια, 372,877 km2 αντί 198,35). Άρα, εν συνόλω, είναι απολύτως συγκρίσιμη σε πρόσοντα «δημοποίησης» με την όμορή της Πλαστήρα-Νεβρόπολης Αγράφων.

    3. Οι ήδη υφιστάμενοι Δήμοι Ιτάμου και Καλλιφωνίου, οι οποίοι ήδη αποτελούν μικτούς πεδινούς-ορεινούς δήμους, με πληθυσμιακά κυρίαρχο το πεδινό στοιχείο, αλλά και με μεγάλα (ιδίως στον τομέα της έκτασης) στοιχεία ορεινότητας. Η συνένωσή τους σίγουρα είναι αναγκαία, όμως προβληματική μπορεί να αποδειχθεί η προτεινόμενη συνένωσή τους με την Καρδίτσα, τον Κάμπο και τη Μητρόπολη. Δυσχερώς μπορεί κανείς να δει κοινότητα συμφερόντων και αναγκών, μεταξύ π.χ. του Μακρυχωρίου του δήμου Κάμπου και π.χ. της Νεραϊδας και του Καροπλεσίου του δήμου Ιτάμου. Οι δήμοι Ιτάμου και Καλλιφωνίου, έχουν μαζί, 6.172 κατοίκους, 28 οικισμούς, και πολύ μεγάλη έκταση, 389,007 km2, δηλ. > 50% μεγαλύτεροι σε πληθυσμό και περίπου 2πλάσιοι σε έκταση από τον προτεινόμενο δήμο Πλαστήρα-Νεβρόπολης Αγράφων.

    4. Οι δήμοι Μενελαϊδας, Ρεντίνας και Ταμασίου. Μαζί έχουν 6.218 κατοίκους, 19 οικισμούς και 190,312 km2 έκταση. Είναι δε δήμοι κυρίως ορεινοί. Θεωρώ πως θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν ξεχωριστό δήμο και να μη συνενωθούν με τον πεδινό δήμο Σοφάδων, αν αυτό είναι κάτι που οι κάτοικοί τους επιθυμούν.

    Όσον αφορά τη *Φθιώτιδα*

    1. Ο Δήμος Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού και η Κοινότητα Τυμφρηστού, αμιγώς ορεινοί ΟΤΑ, έχουν μαζί 2.513 κατοίκους πληθυσμό, 14 οικισμούς, και έκταση 185,748 km2 έκταση. Έχουν δηλ. σχεδόν 2πλάσιο πληθυσμό (2.513 > 1.355) από τον όμορο Ευρυτανικό δήμο Φουρνάς-Κτημενίων, περισσότερους οικισμούς (14 > 12) και συγκρίσιμη έκταση (185,748 km2 ~ 209,056 km2). Συνεπώς, για την ταυτότητα του λόγου, θα έπρεπε να αποτελέσουν ξεχωριστό δήμο.

    2. Ο Δήμος Σπερχειάδας, με «άπειρα» ορεινά χωριά (Πουγκάκι, Μάρμαρα, Κανάλια, Γαρδίκι, κ.λπ. κ.λπ.) διαθέτει 35 οικισμούς, μεγάλη έκταση 379,521 km2, και μάλιστα 9,530 πληθυσμό. Δεν βλέπω λόγο ο δήμος με μεγάλο ποσοστό ορεινότητας, πληθυσμό περί τις 10,000 κατοίκους και πολλούς οικισμούς να μην παραμείνει αυτόνομος, και να πρέπει να συνενωθεί σε έναν «γιγαντιαίο» δήμο Σπερχειάδας-Μακρακώμης-Υπάτης-Αγ. Γεωργίου Τυμφρηστού-Τυμφρηστού με πάνω από 1000 km2 έκταση και 23000 πληθυσμό, και 89 οικισμούς, έναν δήμο «επαρχιακών» διαστάσεων, το 9ο μεγαλύτερο σε έκταση στην Ελλάδα, την στιγμή που παρουσιάζει μεγάλα στοιχεία ορεινότητας όλη αυτή η περιοχή, που θα δικαιολογούσε όχι να είναι μέσα στο top 3% των μεγαλύτερων δήμων, αλλά σίγουρα μέσα στο 20% των μικρότερων.

    Στην *Αιτωλοακαρνανία* τώρα. Έχουμε τους νυν δήμους Αποδοτίας, Πλατάνου, Θέρμου, Παραβόλας, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων και Ινάχου:

    1. Ο Δήμος Ινάχου είναι ένας τεράστιος σε έκταση (585,382 km2), ορεινός δήμος με 46 παρακαλώ οικισμούς και 5739 κατοίκους. Δεν κατανοώ γιατί αυτός ο δήμος πρέπει να συγχωνευθεί σε άλλους (Αμφιλοχίας κ.λπ.) και πώς κάτι τέτοιο τηρεί τη συνταγματική επιταγή της ιδιαίτερης μέριμνας για τις ορεινές περιοχές.

    2. Οι Δήμοι Παρακαμπυλίων, Παναιτωλικού και Παραβόλας, συγχωνεύονται σε έναν γιγαντιαίο δήμο που αποτελείται από 7 παλαιούς και θα έχει έδρα το Αγρίνιο. Ο πληθυσμός αυτού του δήμου θα είναι 83,814 κάτοικοι (από τους μεγαλύτερους σε όλη την Ελλάδα!) και η έκτασή του επίσης θα είναι 924,200 km2, σχεδόν 1000 km2 δηλαδή. Θα έχει δε 136 (!) οικισμούς. Θα είναι ένας «υπερ-δήμος». Δεν γνωρίζω εάν οι κάτοικοι των Παρακαμπυλίων, Παναιτωλικού και της Παραβόλας επιθυμούν την ένταξη τους σ’ αυτόν τον «σούπερ» δήμο ή εάν εντελώς ειδικοί λόγοι γεωμορφολογίας της περιοχής το επιβάλλουν. Σε κάθε περίπτωση, η μέριμνα για την ορεινή ανάπτυξη δεν μου μοιάζει να προάγεται έτσι. Οι 3 δήμοι αυτοί μαζί είναι σε μεγάλο βαθμό ορεινοί, έχουν μαζί 8.112 κατοίκους, 90 (!) οικισμούς και 743 km2 έκταση. Σε συνδυασμό με την ως επί το πλείστον ορεινότητά τους, θα πληρούσαν κατά τη γνώμη μου όλα τα κριτήρια για να αποτέλεσουν, και θα επιβαλλόταν να αποτελέσουν, ίδιο δήμο, εάν η συγκοινωνιακή της σύνδεση το επιτρέπει.

    3. Να εξεταστεί εάν ο Δήμος Θέρμου με 7.837 κατοίκους, 59 οικισμούς και 333,701 km2 έκταση μπορεί να παραμείνει ίδιος δήμος και να μη συγχωνευθεί με τη Μακρύνεια.

    4. Η Πρόταση, που *δεν* συγχωνεύει τους δήμους Αποδοτίας, Πλατάνου και Πυλλήνης, με Ναύπακτο και … Αντίρριο (!) είναι η ορθότερη καθώς ο ενιαίος δήμος που θα προκύψει από τη συνένωση των τριών θα έχει 3.700 κατοίκους, 62 οικισμούς και αξιόλογη εδαφική έκταση 551,279 km2 που είναι αρκετά για να προσδώσουν το status του δήμου σε μια περιοχή που παρουσιάζει έντονη ορεινότητα.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 18:19 | Παναγιώτης Τριανταφυλλοπουλος

    «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ…ΞΕΚΙΝΗΣΕ…»

    Αισθάνομαι την ανάγκη μετά από πολύ καιρό να δημοσιοποιήσω τις σκέψεις και τις απόψεις μου και να επικοινωνήσω μαζί σας , γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε κάποιες δομικές αλλαγές που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα επηρεάσουν τις επόμενες γενιές άμεσα και καταλυτικά.
    Πρίν από λίγες μέρες πήραμε στα χέρια μας και ενημερωθήκαμε για το προσχέδιο νόμου ,όσον αφορά τις ριζικές αλλαγές που δημιουργούνται στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Σε γενικές γραμμές κατά την άποψη μου ,το προσχέδιο ,είναι προς τη σωστή κατεύθυνση με μια φιλοσοφική θεώρηση στην οποία ο πολίτης βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και βέβαια όχι για να «στραπατσαριστεί» για άλλη μια φορά ,αλλά για να εξυπηρετηθεί, να διευκολυνθεί ,να λύσει προβλήματά του ,να προστατευθεί ,να εξελιχθεί ,να δικαιωθεί εν τέλει.
    Όλα αυτά με βρίσκουν σύμφωνο χωρίς καμία αμφιβολία και τα θεωρώ υψίστης σημασίας. Δευτερευόντως δε ,όσον αφορά τα κονδύλια τα οποία προβλέπονται, μπορεί να μην είναι αρκετά αλλά βεβαίως αδιαπραγμάτευτα, σύμφωνα και με την απόφαση του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στην Κυλλήνη.
    Όμως ,αγαπητοί μου, θα ήθελα να προχωρήσω λίγο παραπέρα από το προσχέδιο νόμου και συγκεκριμένα στο χωροταξικό σχεδιασμό, που έτσι και αλλιώς μπαίνει σε διαβούλευση και θα μας απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
    Όσον αφορά λοιπόν το χωροταξικό σχεδιασμό έχουμε ένα δεδομένο ,τη μελέτη του Ι.Τ.Α. (Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης) την οποία θεωρούμε ως μία καλή βάση για να αρχίσει η συζήτηση και να σχεδιαστούν τα όρια των νέων Δήμων. Πέρα όμως από αυτή τη μελέτη υπάρχουν οι ιδιαιτερότητες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας , τις οποίες γνωρίζουν καλύτερα από κάθε τεχνοκράτη του κέντρου, οι πολίτες της κάθε περιοχής και οι τοπικοί άρχοντες της κάθε περιοχής. Για να γίνω πιο σαφής και πιο συγκεκριμένος, θέλω να μιλήσω για την περιοχή της Δυτικής Αχαίας , όπου αυτή τη στιγμή αποτελείται από 3 Δήμους (Δ.Δύμης, Δ.Μόβρης, Δ.Λαρίσου) οι οποίοι από μόνοι τους αποτελούν μια ευρύτερη περιφέρεια, μια πρώην επαρχία, με συγκοινωνιακή συνοχή, με κοινή κουλτούρα, με κοινά και συναφή επαγγέλματα και καλλιέργειες, με κοινό εμπορικό και ιστορικό κέντρο (Κάτω Αχαία) και με πλυθησμιακή κάλυψη, 30.000 περίπου κατοίκων, αρκετών να αποτελέσουν ένα νέο εύρωστο Δήμο έτοιμο να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
    Όμως, πέρα από τις δικές μου απόψεις, πιστεύω ότι και η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Δυτικής Αχαίας συγκλίνουν σε αυτή την άποψη και θέση. Από κει και πέρα ,όλα τα άλλα σενάρια ,όπως, ένας Δήμος στη Δυτική Αχαία που θα ξεκινάει από την Τριταία και θα φτάνει έως το Βουπράσιο ,δηλαδή έως το νομό Ηλείας, με έκταση που θα καλύπτει το 45% της έκτασης του Νομού μας ,που θα χρειάζεται κάποιος μισή ημέρα για να τον διασχίσει και που θα συνορεύει με το Δήμο Καλαβρύτων από τη μία πλευρά και το Νομό Ηλείας από την άλλη, είναι πέρα και έξω από την πραγματικότητα και μάλλον περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει ,παρά θα λύσει.
    Σε αυτή την κρίσιμη και αποφασιστική ώρα, πρέπει, τουλάχιστον οι αιρετοί, να προτάξουμε το συμφέρον του τόπου και όχι το προσωπικό μας .Έχουμε επιχειρήματα, έχουμε προτάσεις, έχουμε λύσεις και πιστεύουμε ότι μπορούμε και να πείσουμε. Εξ’ άλλου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλείνει μέσα της το επαναστατικό ,το ανατρεπτικό ,το πρωτοποριακό ,το διεκδικητικό στοιχείο. Απομένει να το αποδείξουμε αν χρειαστεί…

    Παναγιώτης Γ. Τριανταφυλλόπουλος
    Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Μόβρης

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 15:28 | Λάμπρος Τσιβόλας

    Η επαν – ενεργοποίηση των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, μια πρόκληση για την Ελληνική Πολιτεία. Ένα μέλλον για τις ορεινές κοινωνίες και περιοχές.
    Χρειάζονται ελάχιστες ιστορικές γνώσεις για να αναλύσει κάποιος την απουσία του ορεινού κορμού της χώρας μας από την αναπτυξιακή διαδικασία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Θα περιοριστώ στο ορεινότερο κομμάτι των Αγράφων.
    Για χίλια και πλέον χρόνια, έχοντας κοινή πορεία και αυτοδιοίκηση αναπτύσσουν αξιόλογη οικονομία, έχοντας διασφαλίσει, με τους αγώνες των κατοίκων τους, την αυτονομία απέναντι στους Τούρκους και αποτελούν τον κατεξοχήν χώρο που έδωσε τους μαχητές για την απελευθέρωση της Χέρσου Ελλάδας.
    Για πρώτη φορά διαμελίζονται από τον Μαυροκορδάτο το 1823, που φέρνει τους Τούρκους, για να διώξει τον … Καραϊσκάκη.
    Τα βόρεια Άγραφα (ΑΡΓΙΘΕΑ), παρά την απελευθέρωσή τους το 1881, ακολούθησαν διοικητικά ξεχωριστή πορεία, με την ένταξή τους στη Θεσσαλία.
    Ο εμφύλιος και η πολιτική του Κράτους να κάνει τη βρώμικη δουλειά, χωρίς μάρτυρες, σκόρπισε τους κατοίκους «καταδιωκόμενους» δήθεν στα πλησιέστερα πεδινά και ο φόβος μην αναπτυχθεί εκ νέου αντάρτικο καθόριζε έκτοτε την πολιτική εκκένωσης και ερήμωσης ολόκληρου του ορεινού Ελλαδικού χώρου και των Αγράφων.
    Είναι πλέον φανερό ότι τα ορεινά αποτελούν το αναπτυξιακό απόθεμα αυτού του τόπου στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης, χωρίς να αρκεί όμως αυτό, αν δεν εκπονηθεί στρατηγική ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, με βάση τα σύγχρονα χαρακτηριστικά και ιδίως την διαφύλαξη και αειφορία του φυσικού τους περιβάλλοντος.
    Μια αφορμή και ευκαιρία αποτελεί η διοικητική μεταρρύθμιση.
    Το μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης του ορεινού χώρου από τον κάμπο, όχι μόνον απέτυχε, αλλά και διαμόρφωσε συνθήκες άναρχης αλλά συνειδητής διαρπαγής του ορεινού πλούτου προς όφελος ελάχιστων.
    Η σύμπτωση προσωπικών στρατηγικών και φιλοδοξιών, διάφορων εν ενεργεία τοπαρχών καθόρισε την διαμόρφωση «πρότασης» μέσω του ΙΤΑ, για την χωροταξική μετακόμιση τμήματος των Αγράφων σε όμορους κάμπους, για ν’ αποτελέσει πάλι το ορεινό κομμάτι βορά σε «πλειοψηφίες», που θα καθορίζουν και τη στρατηγική ανάπτυξης με εμφανή την απουσία άσκησης ορεινής πολιτικής.
    Χαρακτηριστικά θ’ αναφέρω ότι στα τρία ως τώρα Κοινοτικά προγράμματα (με εξαίρεση το πρώτο) δεν έλυσαν καν το βασικό πρόβλημα άρσης της οδικής απομόνωσης, πόσο μάλλον της ψηφιακής σύγκλισης (εδώ δεν υπάρχει καν η στοιχειώδης και υποχρεωτική κάλυψη της δημόσιας τηλεόρασης).
    Το ίδιο συνέβη και με το ΠΙΝΔΟΣ, που τα ρουσφέτια των τοπαρχών κόντεψε να μετακομίσουν στα ορεινά και παραθαλάσσιες περιοχές.
    Άντε τώρα να μιλήσεις για το ΕΣΠΑ, με τα μνημεία της περιοχής να καταρρέουν και τα χωριά της περιοχής να μην συνδέονται καν με άσφαλτο.
    Κοντολογίς και επειδή προφανώς το «χωροταξικό» είναι εκείνο που θα προσδιορίσει το κατά πόσο η αυτοδιοίκηση θα είναι και «τοπική», θα πρέπει ν’ αποκλειστούν οριοθετήσεις Δήμων με κριτήριο τη συντήρηση πεδινών ανιστόρητων «μορφωμάτων» και στην προκειμένη περίπτωση στη γεωγραφική περιοχή των βόρειων Αγράφων, που διοικητικά ανήκει στο Ν. Καρδίτσας, να υπάρξει ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΙΘΕΑΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ στα όρια των σημερινών τριών ΟΤΑ.
    Παρέλκει να επικαλεστώ τα άρθρα 101 και 106 του Συντάγματος και την κοινή Υ.Α. 17724/1211/Φ/24 (ΦΕΚ Β΄ 1656/21.8.2007) για να στοιχειοθετήσω την ταυτότητα του ορεινού Αργιθεάτη-Αγραφιώτη.
    Όσο για το κριτήριο του αριθμού των κατοίκων, η άσκηση ορεινής πολιτικής και η ανάπτυξη των αναγκαίων οδικών υποδομών και διασυνδέσεων φέρνει σε σύντομο χρόνο την επανενεργοποίηση των ορεινών Αγράφων, που τώρα άλλα «κατέχουν» οι Ευρυτάνες και άλλα οι Θεσσαλοί. Αρκετά δεν κράτησε αυτή η ιδιότυπη «κατοχή»;
    Λάμπρος Τσιβόλας. δημότης Αργιθέας Αγράφων.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 14:19 | Καραζούπης Χρήστος

    ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Με την ευκαιρία της κατάθεσης από την Κυβέρνηση του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, σε Δημόσια Διαβούλευση για τη νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καταθέτω μερικές σκέψεις και προτάσεις στην ανοιχτή αυτή διαβούλευση.
    Πρώτα απ΄ όλα χαιρετίζω κάθε πρωτοβουλία για περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στη λειτουργία του κράτους, όπως αυτή του προγράμματος «Καλλικράτης».
    Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι, τα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας δεν μειώθηκαν ούτε κατά την «μεταρρύθμιση» του «Καποδίστρια» το 1998, καθώς λόγω μείωσης τότε των Δήμων, η οποιαδήποτε μείωση των δαπανών, ισοσκελίσθηκε από τη μεταφορά της διαπλοκής από κεντρικό σε τοπικό επίπεδο, ακολουθώντας την μεταφορά των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων.
    Περισσότερη δημοκρατία σημαίνει βέβαια και λιγότερη διαπλοκή. Καθότι είναι γνωστό ότι η διαπλοκή εμφανίζεται σε συγκεντρωτικές μορφές διοίκησης, όπου ο κρατικός λειτουργός δεν ελέγχεται από τον Πολίτη, αλλά από ένα κλειστό περιβάλλον εντολοδόχων (των πολιτικών, κομματικών στελεχών κλπ.) . Λύνει όμως το πρόβλημα η δημιουργία ενός μικρού αντιγράφου της κεντρικής αιρετής (και απόλυτης) εξουσίας σε τοπικό επίπεδο; Κατηγορηματικά όχι, εκείνο που με σιγουριά αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, είναι η συμμετοχή των Πολιτών στα κέντρα ελέγχου και λήψης αποφάσεων.
    Το Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ προβλέπει την δημιουργία Συμβουλίου Διαβούλευσης, στο οποίο συμμετέχουν εκτός του Δημάρχου και τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Οργανώσεων Εργοδοτών, εργαζομένων και Επαγγελματικών Συλλόγων κ.ο.κ. Το όργανο αυτό συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου και συγκαλείτε υποχρεωτικά ετησίως, πριν από την έγκριση του Ετήσιου Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου, κάτι ανάλογο προβλέπετε και με το Συμβούλιο Διαβούλευσης της Περιφέρειας.
    Είναι αρκετό όμως η πρόβλεψη δημιουργίας του Συμβουλίου Διαβούλευσης να λύσει από μόνο του το πρόβλημα συμμετοχής των πολιτών στα κέντρα ελέγχου και λήψης αποφάσεων; Η απάντηση σίγουρα είναι όχι, εκείνο που επιβάλλεται είναι η θεσμοθετημένη συμμετοχή των Πολιτών στα Περιφερειακά, Δημοτικά, Τοπικά Συμβούλια, καθόσον μόνο τότε, ο Πολίτης που αντιπροσωπεύει τη Κοινωνία των Πολιτών στα κέντρα αποφάσεων και δεν έχει εκχωρήσει την άποψή του σε κάποιον αντιπρόσωπο, νιώθει συνυπεύθυνος των επιλογών της Κοινότητας, του Δήμου, της Περιφέρειας, αναγνωρίζοντας την ισχύ των αποφάσεων των συμβουλίων. Οι πολίτες θα σέβονται τις τοπικές αποφάσεις αφού θα προέρχονται από τους ίδιους. Και αφού αναπτυχθεί η πεποίθηση ότι όλοι σέβονται και υποστηρίζουν τους τοπικούς νόμους, τότε όσοι μετέχουν στα συμβούλια θα φροντίζουν οι αποφάσεις να είναι προς το συμφέρον των Πολιτών.
    Μόνο τότε η θεσμοθετημένη συμμετοχή των πολιτών σε κυβερνητικές-εκτελεστικές διαδικασίες, θα αναπτύξει την ανάγκη για όλους, να μετέχουν ενεργητικά και να ενημερώνονται συνεχώς στα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας. Μεγαλύτερη ενεργητικότητα και συμμετοχή οδηγεί ιστορικά σε αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας και του βιοτικού επιπέδου. Αλλά κυρίως, θα είναι αδύνατο τα Συμβούλια να εξελιχθούν σε ομήρους μικρών αλλά δυναμικών μειοψηφιών, όπως συχνά γίνεται στα Πανεπιστήμια ή στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
    Μόνο μέσω της διαδικασίας της συμμετοχής των Πολιτών, όλοι θα έχουν τη δυνατότητα τόσο να προσφέρουν με καινοτόμες ιδέες στην εξέλιξη του συστήματος, όσο και να γνωρίσουν και να κρίνουν την ικανότητα προσφοράς των συμπολιτών τους. Η ανάπτυξη καινοτομιών στη λειτουργία του συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του συστήματος ειδικά σε περιόδους κρίσης (και θα αποτελούσε μία καλή εναλλακτική στη συνήθεια να μεταφράζονται νόμοι άλλων κρατών με την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν και στην Ελλάδα). Η γνωριμία με τις ιδέες και την προσωπικότητα των συμπολιτών θα αναδείξει τους ικανότερους στην στελέχωση των αντιπροσωπευτικών τμημάτων του πολιτεύματός μας, έξω και πέρα από κομματικές διαδικασίες, οι οποίες βάζουν τα θεμέλια φαινόμενων διαφθοράς στο δημόσιο βίο.

    Η μείωση των Δήμων είναι επιβεβλημένη! Το σύστημα ως έχει, τρέφει ένα πλήθος μικρών φιλόδοξων «αυτοκρατορίσκων» μετά της αυλής τους, που κυνηγούν την προβολή, την εκτόνωση της μικροφιλοδοξίας τους, τον πλουτισμό ενίοτε και την διατήρησή τους στο πολιτικό σκηνικό με κάθε είδους παραχωρήσεις και εξυπηρετήσεις (πάντα φυσικά υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις).
    Από τον φόβο της απώλειας ψήφων, τα οικονομικά των Δήμων βουλιάζουν και από τον πνιγμό προς το παρόν τούς γλυτώνουν τα συνεχή δάνεια. Κάθε Δήμαρχος ως επί το πλείστον φροντίζει να αφήσει καμένη γη ως παρακαταθήκη για τον επόμενο και πολλά χρέη. Τα ανείσπρακτα έσοδα από κάθε είδους τέλος, φόρο κλπ οφειλές δημοτών θα προσπεράσουν σε λίγο τα τακτικά έσοδα κάθε ΟΤΑ. Πως να εισπράξεις τα οφειλόμενα αν φοβάσαι μήπως δυσαρεστήσεις ψηφοφόρους! Οι σημερινοί Δήμοι συνεπικουρούν στην κακή διαμόρφωση της νοοτροπίας των δημοτών τους. Η ψήφος δεν είναι πια κατάθεση ιδεολογίας, αλλά τραπεζογραμμάτιο που θα εισπραχθεί. Σε λίγο θα πάψουμε να πληρώνουμε όλοι φόρους σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.
    Η μόνη λύση είναι η δημιουργία μεγάλων Δήμων, με πολλά αποκεντρωμένα ΚΕΠ που θα εξυπηρετούν τους πολίτες με τηλεϋπηρεσίες.
    Αποδέσμευση των οικονομικών υπηρεσιών από τον έλεγχο των Δημάρχων, με επίπεδο οργάνωσης, για όλο τον συνενωμένο Δήμο, μιας μικρής τοπικής ΔΟΥ, που θα ελέγχεται από την κεντρική διοίκηση.
    Να υπάρχει κίνητρο για δημιουργία έργου με το να επιβραβεύεται η φαντασία, η αποτελεσματικότητα και επινοητικότητα κάθε Δημάρχου και του επιτελείου του με επιπλέον επιχορηγήσεις για έργα αναπτυξιακά, με περιβαλλοντολογικό χαρακτήρα. Κάθε χρόνο λόγου χάρη να βραβεύονται -και αυτό να δημοσιοποιείται- τα πιο πρωτοποριακά δημοτικά έργα και να προβάλλονται ο Δήμος και ο τοπικός άρχοντάς του. Ένας «πανελλήνιος» διαγωνισμός μεταξύ των Δημάρχων που θα εκθέτει τους ανίκανους στα μάτια των Δημοτών τους πιθανόν να αφυπνίσει τις ικανότητες σε πολλούς από αυτούς καθώς και το ανταγωνιστικό τους πνεύμα.
    Αυτά τα φαινόμενα μάλλον τελειώνουν με το πρόγραμμα Καλλικράτης και το όφελος για τη χώρα μας και την οικονομία της θα είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορείτε καν να το φανταστείτε. Πρέπει να προχωρήσουμε και να μη παραδοθούμε στους κάθε λογής τοπαρχίσκους και να αφήσουμε την περιφέρεια να απελευθερώσει τις τεράστιες δυνατότητες της απαλλαγμένη από τα βαρίδια που μόλις ανέφερα.
    Η εφαρμογή λοιπόν του «Καλλικράτη» πρέπει να προβλέπει απελευθέρωση και ενεργοποίηση δυνάμεων που πραγματικά νοιάζονται για την πρόοδο των τοπικών τους κοινωνιών, και οι οποίοι θα αφιερώσουν τον χρόνο τους και την ενέργειά τους για να υλοποιήσουν με επιτυχία το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»;
    Εδώ λοιπόν έρχεται η απάντηση ότι, οι Ενεργοί Πολίτες, οι Εθελοντές με πλούσια καθημερινή ενασχόληση στα Κοινά, μπορούν, να σηκώσουν και να υλοποιήσουν το «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», προς όφελος του τόπου και της Ελλάδας.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    Χρήστος Γ Καραζούπης- Οικονομολόγος
    Πρόεδρος Δ.Σ της Εθελοντικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Αλμυρού «Εν Δράσει»

  • ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ-ΑΙΤΗΣΗ

    Με θέμα : Διατήρηση του Δήμου Δωδώνης.

    Εμείς οι λειτουργοί του Δήμου Δωδώνης και όλοι οι δημότες με την ωρίμανση των σχεδιασμών ολοκλήρωσης της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πριν λάβουν νομική υπόσταση, θεωρούμε ως αυτονόητο για μυρίους ιστορικούς, εθνικούς και άλλους λόγους, ασχέτους των οποιωνδήποτε «τοπικιστικών φιλοτιμιών» και συνακολούθων σκοπιμοτήτων, ότι δεν θα θιγεί η αυτοτελής ύπαρξη και αυτονομία του Δήμου Δωδώνης…

    Συγκεκριμένα :

    Α. Αδιάσειστα ιστορικά δεδομένα ανάγουν την Πανάρχαια ΔΩΔΩΝΗ σε πρώτο «λίκνον» εθνογένεσης του Ελληνισμού, όπου οι παγκοσμίως αναγνωριζόμενοι ως «Πατέρες» της κοινωνικής των ανθρώπων ευνομίας και ευταξίας «Υποφήτες Δωδωναίοι Σελλοί» οδήγησαν το ανθρώπινο γένος εις την τέχνη και την θρησκεία της «Γεωργίας» περί το 10.000 π.Χ. («Γεωργική Επανάσταση»). Και με την διάδοση αυτού του «Δωδωναίου Αγροτικού Πολιτισμού» από το μέγα έθνος των Πρωτοελλήνων Πελασγών σε όλους τους λαούς της Ευρασίας συγκροτήθηκε με την διαδοχή των χιλιετιών η σήμερον αποκαλούμενη «Ινδοευρωπαϊκή Γλωσσική και Πολιτισμική Ομοεθνία», εντός των κόλπων της οποίας λειτούργησε επί δέκα χιλιάδες χρόνια τελεσφόρως η «Πρώτη Ειρηνική Αμφικτιονία» του πλανήτη μας υπό την κηδεμονία των Σελλών. Τα ανωτέρω αναφέρονται μονάχα ως «ερεθίσματα» για την ορθοτόμηση της κρίσης σας, χωρίς άλλες τεκμηριώσεις και αποδεικτικές «πηγές», δεδομένου ότι εσείς γνωρίζετε την Ιστορία του Ελληνισμού « κάλλιον ημών», καθώς και την μοναδική αλήθεια, ότι το εθνικό τους όνομα οι Έλληνες το έλαβαν από τους Σελλούς. Οπότε η διατήρηση του Δήμου Δωδώνης ως έχει, είναι χρέος οφειλόμενης τιμής προς τους Γενάρχες του Ελληνισμού Σελλούς, που ανέδειξαν την «κατοικία» τους ΔΩΔΩΝΗ σε «ΜΑΝΝΑ του Ελληνισμού και ΔΟΤΡΑ του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού»…

    Β. Μέχρι τούδε από της συστάσεώς του ο Δήμος Δωδώνης κατέβαλε εργώδεις προσπάθειες για την ανάδειξη και αξιοποίηση της πελώριας αυτής κληρονομιάς του Ελληνισμού, όχι μόνον για «τοπικιστικά οφέλη» που ασφαλώς και προτάσσουμε, αλλά και για μια γενική «ανόρθωση» της αυτογνωσίας και αυτοσυνειδησίας του λαού μας, που τόση ανάγκη την έχει. Προς την κατεύθυνση αυτή πετύχαμε πολλά και το «μάθαμε καλά το μάθημα». Ήδη οικοδομείται μεγαλοπρεπές Δημαρχείο και τα πάντα θα δικαιώσουν απόλυτα την απόφασή σας για «εισιτήριο» του Δήμου Δωδώνης στην «εθνική κολυμβήθρα» του «Καλλικράτης».
    Κατανοούμε τις δυσκολίες σας με όλους τους Δημάρχους να συμφωνούν με τον «Καλλικράτης», ζητώντας ο καθένας την εξαίρεση του δικού του Δήμου. Δεν ζητούμε «εξαίρεση» ζητούμε το «ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ».

    Με εξαιρετική τιμή
    Ο Δήμαρχος

    ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΚΑΣ

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 11:53 | ΑΛΚΗΣ ΓΑΤΟΣ

    Όλοι οι ανεξάρτητοι φορείς και σύλλογοι, οι πολιτικές ομάδες, οι δημοτικές ομάδες, και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Φιλοθέης υποστηρίζουν σθεναρά, χωρίς εγωιστικούς τοπικισμούς, ότι οποιαδήποτε συνένωση του Δήμου μας με άλλον πολύ μεγαλύτερο Δήμο, όπου υπάρχουν και άλλες χρήσεις εκτός κατοικίας, θα φέρει ΣΥΝΤΟΜΑ την καταστροφή του ΠΡΟΤΥΠΟΥ προαστίου μας, όπου εδώ και 80 χρόνια ισχύει το καθεστώς της «αποκλειστικής κατοικίας». Διότι είναι βέβαιο ότι η εκπροσώπηση της Φιλοθέης, λόγω μικρού πληθυσμού, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο του μεγάλου Δήμου θα είναι πολύ μικρή και η αντιμετώπιση των συμφερόντων που επιδιώκουν την νομοθετική αλλαγή των οικιστικών κανόνων του προαστίου θα είναι ασθενής, ίσως και αδύνατη.
    Στις επαφές μας με όλους αυτούς τους φορείς του προαστίου, αλλά και στις σχεδόν καθημερινές συνομιλίες με τους συνδημότες μας, διαπιστώνεται ότι κοινή και αδιαπραγμάτευτη θέση όλων των παραπάνω προσώπων και φορέων είναι η διατήρηση της Φιλοθέης ως αυτόνομου Δήμου, ως έχει σήμερα. Όλοι συμφωνούμε ότι αυτός είναι Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου ο στόχος των ιδρυτών του προαστίου, να μείνει δηλαδή η Φιλοθέη ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ και περιοχή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.
    Για τους λόγους αυτούς η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Φιλοθέης σε Γενική Συνέλευση αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ, ότι αν και συμφωνεί με την αναγκαιότητα Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε όλα τα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ στη συνένωση του Δήμου μας με κάποιον άλλον πολύ μεγαλύτερο με τελείως διαφορετικές οικιστικές συνθήκες, ακόμα και αν υπάρχουν κάποια διοικητικά η οικονομικά οφέλη, όπως υποστηρίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα με την εφαρμογή της Διοικητικής μεταρρύθμισης και ότι:
    «η Φιλοθέη πρέπει να μείνει ως οικιστικό ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ προς μίμηση για άλλους δήμους και πόλεις και όχι να θυσιαστεί στο βωμό ιδιωτικών συμφερόντων που υπάρχουν ήδη σε μεγάλους γειτονικούς Δήμους».
    Η θέση μας αυτή έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό και ανακούφιση από τους συνδημότες μας, άσχετα από την πολιτική τους τοποθέτηση.
    Επισημαίνεται επίσης στην απόφαση της Τ.Ο. ότι για τις συνενώσεις πρέπει να ληφθούν πραγματικά υπόψη οι πληθυσμιακές, κοινωνικές οικονομικές, πολιτιστικές, και χωροταξικές ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών, όπως προβλέπει το σχέδιο Καλλικράτης. Θα πρέπει επίσης να γίνει προσπάθεια να εξηγηθεί στις τοπικές κοινωνίες με πραγματική ΤΟΠΙΚΗ διαβούλευση η αναγκαιότητα των επιμέρους συγχωνεύσεων. Και τελικά να αποφασιστούν ΜΟΝΟ όσες έχουν την συναίνεση/συγκατάθεση των κατοίκων εκφρασμένη μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα, όπως είναι οι διακηρυγμένες δημοκρατικές αρχές του ΠΑΣΟΚ. Όχι λοιπόν αυθαίρετες συνενώσεις βάσει αίολων τεχνικών κριτηρίων, που θα αποβούν σε βάρος των δημοτών και του οικιστικού επιπέδου διαβίωσης τους, γεγονός που απαγορεύει ρητά και το Σύνταγμα της Χώρας.
    Συντονιστική Επιτροπή ΤΟ Φιλοθέης

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 11:00 | Γιώργης Παλαιολόγος

    Προτάσεις για τον Καλικράτη:

    1. Να μην είναι απαραίτητο οι Δήμοι για συνένωση να είναι όμοροι. Εδώ ολόκληρα κράτη δεν είναι όμορα, Η.Π.Α. – Αλάσκα, Ρωσία – πρώην ανατολική Πρωσία, κ.α.
    2. Να μην είναι απαραίτητος ο περιορισμός του αριθμού των κατοίκων των Δήμων που θα συνενωθούν (>70.000;)
    3. Ο κάθε Δήμος για συνένωση να εκπροσωπείται ισάριθμα – όχι αναλογικά στο Νέο Δήμο, όσο μικρός πληθυσμιακά κι’αν είναι αυτός.
    4. Υποχρεωτικά ο νέος Δήμαρχος να προέρχεται εναλλακτικά από κάθε Δήμο που θα συνενωθεί.
    5. Ο κάθε Δήμος που θα συνενωθεί να έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) σε περιπτώσεις που σαφώς βλάπτονται τα συμφέροντά του.
    6. Ανάλογα με ποιές προτάσεις θα συμφωνήσει η κυβέρνηση θα σκεφτούμε με ποιούς Δήμους θα θέλαμε να συνενωθούμε.

    Γ. Παλαιολόγος
    Ψυχικό

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 11:29 | Ιωάννης Σπανουδάκης

    Να αποτελέσει ΒΑΣΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ για να επιλεγεί ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ σε μία περιοχή η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ενός ΔΗΜΟΥ από τους ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ τα τελευταία 5 ή 8 χρόνια. Με αυτό το κριτήριο αξιολογούνται και οι Προτάσεις εταιρειών στον χώρο της επιχειρηματικότητας. Ο κάθε ΔΗΜΟΣ πέρα από τα κοινωνική του υπόσταση δεν παύει να είναι μία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ που προσβλέπει στο ΟΦΕΛΟΣ και την ΠΟΙΟΤΗΤΑ Υπηρεσιών προς τον ΠΟΛΙΤΗ. Δεν αποτελεί δικαιολογία το γεγονός μίας αποτυχημένης Δημαρχιακής θητείας αφού αυτή είναι αιρετή και έχει επιλεγή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ.

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 08:31 | Sokratis Kefalogiannis

    Δυστυχώς βλέπω και υποβαθμίζονται πολύ τα κριτήρια του Πολιτισμού και του ανθρώπινου Δυναμικού αλλά κυρίως της κοινωνικής συνοχής.
    Επίσης κριτήρια που αφορούν στην ιστορία, στη μοναδικότητα ορισμένων Δήμων και Κοινοτήτων, στη νησιωτικότητα και την ορεινότητα των δήμων,
    Η γεωμορφολογία και η διάρθρωση του οικιστικού ιστού της χώρας μας επιβάλλει να μην επιδιώξουμε να γίνουν όλοι οι ΟΤΑ ίδιοι. Μετά τη μεταρρύθμιση θα υπάρχουν Δήμοι πολεοδομικών συγκροτημάτων, Δήμοι–αστικά κέντρα, Δήμοι–ανοιχτές πόλεις, ορεινοί και απομονωμένοι Δήμοι και Κοινότητες, Δήμοι–μικρά και μεσαία νησιά.

  • Ερώτημα για την παράγραφο 100:
    Τα κριτήρια, όπως τίθενται στην παρούσα παράγραφο, θα τα απαντήσει ο κάθε Δήμος εδώ ή θα υπάρξει συντονισμένη υποβολή τους από κάθε Δήμο σε μια διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων και αξιολόγησης των δεδομένων εκ μέρους του Υπουργείου;

  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
    ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
    Ταχ.Δ/νση : 504 00 Βελβεντό
    Πληροφορίες: Δήμαρχος
    Τηλέφωνο: (24643) 50306
    Fax: (24643) 50311
    Web: http://www.velvento.gr
    Email: info@velvento.eu

    Βελβεντό 13 Ιανουαρίου 2010
    Αριθμ. Πρωτ: 112

    ΠΡΟΣ
    Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    κ. Γιάννη Ραγκούση
    Βας. Σοφίας 15
    106 74 ΑΘΗΝΑ

    Θέμα: «Επιστολή-Πρόταση του Δήμου Βελβεντού ενόψει της Νέας
    Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης-Πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»

    Αγαπητέ μου Υπουργέ,
    Ενόψει της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης απευθυνόμαστε σε σας εκ μέρους της Κοινωνίας και του Δήμου Βελβεντού για να σας αναφέρουμε μερικά, κατά την άποψή μας θεμελιώδη για μας ζητήματα.
    1. Ο Δήμος Βελβεντού, έκανε τις απαραίτητες εθελοντικές συνενώσεις από το 1952 μέχρι και τον πρώτο Καποδίστρια για να πάρει τη σημερινή του έκταση των 126.000 στρ σε ένα άκρως ιδιόμορφο εδαφικό ανάγλυφο (εύρος υψομέτρου 450-2193 μ.-βουνό και λίμνη), με μια μεγάλη διασπορά των υφιστάμενων δημοτικών διαμερισμάτων του και με πληθυσμό 4.000 κατοίκων. Εκτός των ορίων του Δήμου, υπάρχουν και λειτουργούν η κοινωνία των ετεροδημοτών και η ομογένεια στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία, που συμβάλλουν δυναμικά στην εξέλιξη της Κοινωνίας της γενέτειρας.
    2. Ο Δήμος Βελβεντού είναι ένας εύρωστος ΟΤΑ με τη δική του ιστορία από το 4500 π.χ., με δική του «Ταυτότητα Κοινωνίας» και διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα, με εργονομική αυτοτέλεια, με υποδειγματικές αρχές αυτοδιοικητικής λειτουργίας, με πρότυπο συνεταιριστικό κίνημα, με υγιή οργάνωση της αγροτικής οικονομίας γύρω από δυο πρότυπους, υγιείς συναλλαγματοφόρους συνεταιρισμούς αγροτών και με μια διακριτή πολιτική καθαρής «πράσινης» ανάπτυξης.
    3. Ο Δήμος μας στην διαχρονική του λειτουργία τήρησε με ευλάβεια τις ευρωπαϊκές αρχές της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της τοπικής αυτονομίας, σε συνεργασία με τους τριάντα και πλέον μαζικούς φορείς, μέσα από τακτικές θεματικές Λαϊκές Συνελεύσεις με στόχο πάντα δυο πράγματα: Πρώτον οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο το δυνατόν πιο ανοικτά, πιο συμμετοχικά και εγγύτερα στους πολίτες και δεύτερον η αυτοδιοίκηση του τόπου μας να συντείνει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, στην συνεχή ενεργοποίηση του πολίτη στα κοινά και στη διατήρηση και επέκταση της κοινωνικής συνοχής.
    3. Ο Δήμος μας από τις αρχές του περασμένου αιώνα απέδειξε την ικανότητά του να αυτοοργανώνεται, να σχεδιάζει και να προχωρεί στο μέλλον χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αξιοποίησε πολλές φορές τον εθελοντισμό και την συνεισφορά των μελών αυτής της κοινωνίας και της ομογένειας για να δημιουργήσει έργα και βασικές υποδομές. Ωστόσο ο Δήμος απορρόφησε για έργα, υποδομές και πρωτοβουλίες περισσότερα από 20 εκ € μόνο στην τρίτη κοινοτική περίοδο (Γ’ Κ.Π.Σ.- ΠΕΠ – Κοιν. Πρωτοβουλίες) με ιδιαίτερα σαφή φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό, προωθώντας την υγιή οικονομική ανάπτυξή του σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
    4. Σήμερα ο Δήμος είναι πανέτοιμος με μελέτες να απορροφήσει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε έργα υποδομών, που θα αναβαθμίσουν κι άλλο την καθημερινή ποιότητα ζωής των πολιτών και θα προωθήσουν περαιτέρω την ανάπτυξη. Εκείνο που περιμένει, όπως και ολόκληρη η χώρα είναι να ανοίξει επιτέλους το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, που διήνυσε τους 36 από τους 84 μήνες της διάρκειάς του μέσα στην απόλυτη εθνική απραξία.
    5. Η Πολιτεία στο Δήμο μας επένδυσε σημαντικά κεφάλαια διαχρονικά για να στηρίξει τις προϋποθέσεις μιας δημιουργικής ανάπτυξης σε έναν μικρό –αλλά εύρωστο οικονομικά- επαρχιακό δήμο, όπως τόσοι και τόσοι αντίστοιχοι στην Ευρώπη. Οι κατά κεφαλήν επενδύσεις εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων επέφεραν πολλαπλασιαστικές αποδόσεις, που αντανακλώνται στην καθημερινή ποιότητα ζωής, στην υγιέστατη τοπική αγροτική και τουριστική οικονομία με μια ελπιδοφόρα επιστροφή της νεολαίας στον τόπο της.
    6. Ο Δήμος Βελβεντού αποτελεί έναν καλό και αυτοτελή λειτουργικό ΟΤΑ, που είναι βιώσιμος για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Δεν πρέπει ν΄ αποτελέσει δημοτικό διαμέρισμα ενός αχανούς και ουσιαστικά ακυβέρνητου Δήμου, όπως αυτό που σχεδίασε το 2008 το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό απαιτούν οι αρχές της Επικουρικότητας, της Εγγύτητας και της Τοπικής Αυτονομίας για να συνεχίσει ο Δήμος να λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, όπως μέχρι σήμερα. Αυτό υπογραμμίζει η ιστορική πορεία του Βελβεντού και αξιώνει σύσσωμη η τοπική κοινωνία.
    7. Η αξιολόγηση των κριτηρίων του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» για τους νέους Δήμους οφείλει να λάβει υπόψη ΟΤΑ όπως το Βελβεντό. Αποτελούμε παράδειγμα που υλοποιεί την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της ελληνικής Περιφέρειας.
    8. Ανακηρύξτε μας πρότυπο μικρό Δήμο και δώστε μας την ευκαιρία να συνεχίσουμε την πορεία μας χωρίς να επωμιστούμε υποχρεώσεις άλλων περιοχών.
    9. Βάλτε μας ΔΕΙΚΤΕΣ και ΣΤΟΧΟΥΣ να τους πετύχουμε (με τη βεβαιότητα ότι θα τους πετύχουμε) και μετά ανακεφαλαιώνουμε.
    10. Μην επιτρέψετε να «συρρικνωθούν» κοινωνίες που μπορούν να αντιμετωπίσουν αισιόδοξα, πολύπλευρα και παραγωγικά το μέλλον και τις προκλήσεις μιας περιφερειακής ανάπτυξης στην ελληνική ύπαιθρο.
    Με δεδομένο το αξίωμα της Κυβέρνησής σας «ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» αποστέλλουμε ψήφισμα της Λαϊκής μας Συνέλευσης, με 3040 υπογραφές δημοτών, το 100 % του εκλογικού σώματος, που καταγράφει τη βούλησή τους.

    Βελβεντό 13 Ιανουαρίου 2010
    Με τιμή
    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
    ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

  • 25 Ιανουαρίου 2010, 00:09 | ΠΑΝΑΓ.ΦΡΥΔΑΣ-ΘΕΟΛ.ΠΑΤΕΡΕΛΗΣ-ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΕΤΡΕΛΗΣ-ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΣ-ΑΡΙΣΤ.ΑΡΑΜΒΟΓΛΟΥ

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
    ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:
    1) Η υποψηφιότητα ανεξαρτήτων στα Δ.Δ.
    2) Η αναλογικά εκπροσώπηση του κάθε συνενούμενου Δήμου στο Δημοτικό Αυμβούλιο του νέου Δήμου , με βάση το πληθυσμό τους>Για τα δεδομένα της Ελληνικής επαρχίας είναι όρος απαραίτητος.
    ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ:
    1) Η σχινοτενής παρουσία αιρετών ,πολύ περισσότερο των δημοτών
    α) στα Δ.Δ. π.χ. ένας αιρετός ,χωρίς Συμβούλιο σε κάθε Δ.Δ. με πληθυσμό κάτω των 500,όπως είναι σήμερα πολλά από τα χωριά μας ,πρώην κοινότητες.
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ 3 ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ Δ.Δ.
    β) ένας αντιδήμαρχος ,χωρίς κανενός είδους συμβούλιο, έστω και διαβούλευσης ή κάποια Λαϊκή Συνέλευση στην έδρα του συνενούμενου Δήμου
    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΛΑΊΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΟΥΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ & ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ Τ.Σ. (π.χ. το Φεβρουάριο ή Μάρτιο) & ΜΙΑ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ , ΠΑΛΙ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ (π.χ. τον Αυγουστο ή το Σεπτέμβριο)
    γ) ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ , ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ & ΜΕ ΤΗ ΣΤΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ Δ.Δ. ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΟΥΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ & ΠΟΥ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ.ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΕΙ & ΤΙΣ 2 ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ , ΚΑΘΩΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ-& ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ.
    δ) ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ Ο ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΕΝΩ Ο ΑΛΛΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΠΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΗΣΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΝΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΟ , ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ & ΣΕ ΚΑΘΕ Δ.Δ.

    Και μια απορία.
    Επειδή δεν αποσαφηνίζεται η τύχη της παιδείας , αυτή θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα του Ελληνικού Κράτους , εκτός από τα σχολικά κτίρια , που θα περιέλθουν στην φροντίδα των νέων Δήμων , με τα απαραίτητα βέβαια οικονομικά στηρίγματα.

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 22:41 | Π.Ι.Γ.

    Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται λειτουργικούς Δήμους:
    Δήμοι με έκταση τριπλάσια ή πενταπλάσια από το πολεοδομικό συγκρότημα Αθηνών, με 2.000-3.000 χλμ. αγροτικής οδοποιίας, με το τελευταίο χωριό σε απόσταση 80 χλμ. (κατά πολύ δύσβατου) δρόμου από την έδρα του Δήμου, μόνο λειτουργικοί δεν είναι (κι αν σας φαίνονται υπερβολικά τα παραπάνω νούμερα μάλλον ανήκετε στην κατηγορία των «άκαπνων» αστών, που ανέφερε η κα Άννα Λαμπίρη – δυστυχώς όλοι όσοι «πανηγυρίζουν» για τη νέα μεταρρύθμιση, δεν μας λένε και πού γνώρισαν την «παλιά», γιατί αν πρόκειται για κατοίκους του Λεκανοπεδίου, μάλλον δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε).
    Θα πρέπει κυρίαρχη λογική στις επαπειλούμενες συνενώσεις να είναι η λειτουργικότητα των Δήμων

    Συμφωνώ με την άποψη του διαχωρισμού αστικών-αγροτικών Δήμων, με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί γενναία αναλογικά επιχορήγηση στους αγροτικούς Δήμους, αφού σε αυτούς οι δυνατότητες φορολόγησης των κατοίκων είναι πολύ μικρότερη – αλήθεια πόσο να κοστολογήσεις το νερό όταν το 60-70% των κατοίκων είναι συνταξιούχοι κυρίως του ΟΓΑ και τι τέλη παρεπιδημούντων να επιβάλεις όταν δεν υπάρχουν ξενοδοχεία; Και μη βιαστείτε να απαντήσετε ότι αφού δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες, ας μην έχουν και ανάλογες παροχές, γιατί μιλάμε για τους πατεράδες και τις γιαγιάδες των αστών που περιμένουν από το Δήμο Αθηναίων να σκουπίσει το πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι τους. Σκύψτε στα προβλήματα της επαρχίας, και μάλιστα των χωριών, γιατί η κατάσταση είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη και σε λίγο θα παρακαλάμε τους αλλοδαπούς να εγκατασταθούν στα χωριά μας – κι όσον αφορά την περιοχή της Θράκης όσο πάει και θυμίζει περισσότερο Κοσσυφοπέδιο την περίοδο ακόμη που οι Σέρβοι ζητούσαν βοήθεια για να μείνουν στον τόπο τους. Ξέρω ακούγεται ως κινδυνολογία, δεν είναι όμως. Οι περαιτέρω συνενώσεις χωριών με μικρότερα ή μεγαλύτερα αστικά κέντρα μόνο δυσοίωνες προοπτικές φέρουν(σε συνδυασμό με τις νέες ρυθμίσεις για την ασφάλιση των επαγγελματιών στα χωριά και την αυστηρή εφαρμογή των νόμων του ΤΕΒΕ που θέλει τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που τολμούν να έχουν ένα καφενεδάκι στο χωριό με τζίρο όχι πάνω από 30 ευρώ την ημέρα, να ασφαλιστούν σε αυτό)

    Και για να τελειώσω, αφού η συνένωση είναι προ-αποφασισμένη, θα πρέπει κατά το σχεδιασμό να ληφθεί υπόψη και το μέγεθος των συνενώσεων που είχαν γίνει με τον «Καποδίστρια», γιατί δυστυχώς απ’ότι φαίνεται η λογική που ακολουθείται είναι να μείνει το 1/3 των Δήμων σε κάθε Νομό. Κατά τη σύνταξη όμως του 2539/97 κάποιες ΤΕΔΚ προχώρησαν σε προτάσεις για γενναίες συνενώσεις, ενώ κάποιες άλλες πρότειναν όσο το δυνατόν μικρότερους Δήμους (δε θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες περιοχές γιατί δεν έχω κανέναν σκοπό να ξεκινήσω αντιπαράθεση Έβρου/x Νομού, όποιος όμως έχει πίνακες με πληθυσμούς και εκτάσεις Δήμων, μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του). Με τη λογική του 1/3 λοιπόν, στην ουσία «τιμωρούνται» όσοι Νομοί είχαν ακολουθήσει την κυβερνητική προτροπή για ευρείες συνενώσεις!!

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 20:08 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

    ¨ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ¨… ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (επί της αρχής)

    Κάθε μεταρρύθμιση μπορεί να ωθεί τα πράγματα στο καλλίτερο!
    Με την συνένωση Δήμων με κοινά χαρακτηριστικά μπορούν να δημιουργηθούν σημαντικές λειτουργικές βελτιώσεις σε επίπεδο ορθολογικής οργάνωσης, ενιαίας αυτοδιοίκησης, οικονομίας κλίμακας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Υπό τον όρο ότι οι αυτονόητες γενικές αρχές και απαιτήσεις θα τηρηθούν, με την νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά της πολιτείας όπως η παραχώρηση επαρκών πόρων ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική αυτοδυναμία των νέων δομών, η διασπορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων διοίκησης με σαφήνεια και ρεαλισμό στα πλαίσια γενικών κανόνων και αρχών, που προσαρμόζονται κατά περίπτωση στην ιστορική πραγματικότητα και στις ειδικές τοπικές συνθήκες και παραδόσεις και θα παραχωρηθεί η διαχείριση των δημόσιων χώρων της περιοχής.
    Η πολιτική πρόταση πρέπει να είναι σαφής, τεκμηριωμένη, ξεκάθαρη, συστηματικά διατυπωμένη, ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και φυσικά πάντα έτοιμη να δεχτεί βελτιωτικές παρεμβάσεις.
    Για την περίπτωση της Ανατολικής ακτής της Αττικής, από Ραφήνα μέχρι Μαραθώνα, ο συνδυασμός ενός γνήσιου δείγματος ιστορικής παράδοσης και εκσυγχρονισμού μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μείγμα προόδου και ανάπτυξης και πρότυπο ιδανικού συνδυασμού των πλεονεκτημάτων που μπορούν να προέλθουν από την εφαρμογή του «Σχεδίου Καλλικράτης».
    …… εξασφαλίζεται ο έλεγχος και η ανάπτυξη με συστηματικό τρόπο μιας συνεχούς παραλιακής ζώνης περίπου 20 km με ολοκληρωμένο σχεδιασμό
    …… επέμβαση ελέγχου διασφάλισης και ανάπτυξης του Δυτικού ορεινού όγκου της Πεντέλης με οικονομία κλίμακας σε μέσα και έργα (πυρόσβεση, καθαρισμός, συστηματικός οργανωμένος δασικός σχεδιασμός και ανάπτυξη χώρων αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης
    ……… ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και από κοινού ανάπτυξη σειράς θεματικών Μουσείων που να συνδέουν την Αρχαιότητα, την Ρωμαϊκή περίοδο και τον Μεσαίωνα και την μελέτη της καθ ημάς Ανατολής και της προσφυγιάς.
    …………αξιοποίηση και πλήρης εκμετάλλευση της έκτασης που καλύπτει η πρώην Αμερικανική Βάση , ο υδροβιότοπος Σχινιά, οι χώροι των δημόσιων κατασκηνώσεων
    ………ανάπτυξη κοινών εγκαταστάσεων Βιολογικού καθαρισμού και αξιοποίηση των καθαρών υγρών για πότισμα των κήπων με σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων
    Σημειώνεται ότι ο Νέος Δήμος θα φιλοξενεί στα όριά του και την μισή κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου (περίπου τα 18 από τα 42,1 χιλιόμ) με δυνατότητες ανάπτυξης και δράσεων σ αυτή την κατεύθυνση.

    24/01/2010 Κων/νος Π, Κουλούρης
    Φυσικός – Ηλεκτρονικός MSc – Ραδιοηλεκτρολόγος Α΄
    τ. Καθηγητής ΤΕΙ
    inepep@yahoo.gr

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 19:03 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΩΤΩΝ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ «Η ΙΤΙΑ»

    Η αναγραφόμενη στον τοπικό τύπο της Καρδίτσας προσάρτηση της Αργιθέας Αγράφων στο δήμο Μουζακίου Καρδίτσας επέφερε τεράστια αναστάτωση στα μέλη του Συλλόγου μας καθώς και σε όλους τους Αργιθεάτες, αφού μια περιοχή σαν την ορεινή και δυσπρόσιτη Αργιθέα η οποία αποτελείται από τρεις ΟΤΑ και η οποία μετά από τέσσερα κοινοτικά προγράμματα σύγκλισης, παραμένει ακόμα χωρίς βασικές υποδομές. Χωματόδρομοι, αποκλεισμός το χειμώνα και αναγκαστική εγκατάλειψη των νέων από την περιοχή, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή της. Η πολιτεία αντί να ακουμπήσει και να δώσει τα αυτονόητα στους κατοίκους της Αργιθέας, σχεδιάζει την προσάρτησή της στο δήμο Μουζακίου, ένα δήμο πεδινό με διαφορετική κουλτούρα, παράδοση και πολιτισμό. Συμφωνούμε με τη μείωση των δήμων και κάλλιστα οι τρεις ΟΤΑ της σημερινής Αργιθέας μπορούν να αποτελέσουν έναν λειτουργικότατο δήμο –πράγμα που υπήρχε απ’ το 1881 μέχρι το 1912- με κοινά ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία. Οι κατά καιρούς δημοσιεύσεις στον τύπο της Καρδίτσας φορέων και δημάρχων άλλων δήμων του κάμπου οι οποίοι φέρονται ως προσαρτώμενοι στο δήμο Μουζακίου, αναφέρουν ότι τίποτα κοινό δεν έχουν και τίποτα δεν τους ενώνει με την Αργιθέα. Επίσης κάτοικοι χωριών σε απόσταση αναπνοής (Μαυρομάτι) από το Μουζάκι, ζητούν να παραμείνουν μόνοι τους και να μην μείνουν στο Μουζάκι. Πόσο μάλλον η ορεινή Αργιθέα που το τελευταίο χωριό της απέχει πάνω από 100 χιλιόμετρα απ’ το δήμο αυτόν και ο περισσότερος δρόμος είναι ακόμα με την πρώτη χάραξή του δηλαδή χωματόδρομος μπορεί να προσαρτηθεί στον προαναφερόμενο δήμο! Για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολλούς ακόμα που δεν είναι εύκολο να αναλυθούν σε λίγες γραμμές, ο σύλλογός μας ζητεί η κυβέρνηση να σκύψει στα πραγματικά προβλήματα της περιοχής, να εφαρμόσει ορεινή πολιτική όπως προβλέπει το άρθρο 101 του συντάγματος, οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αποτελέσει η Αργιθέα έναν ενιαίο δήμο ο οποίος θα βγάλει την περιοχή απ’ την εγκατάλειψη την απομόνωση και το μαρασμό, αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή αφού διαθέτει το καθαρότερο περιβάλλον, όχι μόνον της Ελλάδος αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, μνημεία γεωμορφολογία ιστορία και πολιτισμό, στοιχεία τα οποία τώρα (ανακαλύπτονται) και προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Γνωρίζουμε επίσης πως η συντριπτική πλειοψηφία των 40 Αργιθεάτικων συλλόγων ανά την Ελλάδα καθώς και οι θέσεις των διοικούντων τους ΟΤΑ της Αργιθέας σήμερα, είναι προς τη δημιουργία ενός δήμου στην Αργιθέα ή στη χειρότερη των περιπτώσεων όλος ο ορεινός όγκος των Αγράφων να αποτελέσει έναν ορεινό δήμο.
    ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΕΦΑΝΙΩΤΩΝ ΑΡΓΙΘΕΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ «Η ΙΤΙΑ»
    ΤΟ ΔΣ

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 19:28 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΕΡΓΟΥ

    Το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, εφόσον τηρηθούν και οι λόγοι που επιβάλλουν τις συνενώσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μελετήσει τα κριτήρια συνένωσης των νέων δήμων και να λάβει υπ’ όψιν της τα γεωγραφικά, πολιτιστικά κ.λ.π χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και φυσικά το άρθρο 101 του συντάγματος.
    Διαφωνώ με το προηγούμενο σχέδιο του ΙΤΑ για το νομό Καρδίτσας και ιδιαίτερα για την περιοχή της Αργιθέας που την ενέτασε ως «γκουρπάνι» στο δήμο Μουζακίου.
    Αν οι νέοι δήμοι με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ μειώνονται στο 1/3 ο νομός Καρδίτσας πρέπει να έχει 7 δήμους οπότε μεταξύ αυτών ο ένας θα πρέπει να είναι της Αργιθέας.
    Αν οι δήμοι του νομού είναι 2 η γεωγραφική θέση επιβάλλει ο ένας να είναι της Καρδίτσας και ό άλλος της Αργιθέας. Εξ’ άλλου η Αργιθέα αποτελούσε και κατά το παρελθόν ενιαίο δήμο με έδρα για λίγο τα Κουμπουριανά και αργότερα τη Στεφανιάδα. Η Αργιθέα μπορεί ν’ αποτελέσει κέντρο ανάπτυξης για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά και της Ηπείρου αφού συνορεύει με τα Τζουμέρκα τα υπόλοιπα Άγραφα και την Αιτωλοακαρνανία.
    Τυχόν προσάρτησή της σε δήμο του κάμπου, θα αποτελέσει τροχοπέδη για ολόκληρη την περιοχή, αφού και οι εναπομείναντες κάτοικοι της ορεινής περιοχής θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν διότι οι υπηρεσίες ενός δήμου του κάμπου θ’ αδυνατούν να προσφέρουν λόγω των μεγάλων αποστάσεων- πάνω από 100 χιλιόμετρα- και το δύσβατο της περιοχής ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες που διαρκώς η Αργιθέα είναι αποκλεισμένη. Εναπομένει στην πολιτεία να εφαρμόσει ορεινή πολιτική για τις φθίνουσες περιοχές όπως είναι η Αργιθέα, τ’ Άγραφα και πολλές ακόμα στην οροσειρά της Πίνδου.
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 17:03 | Βασίλης Κατσαρίδης

    Θα μπορεί κάποιος σημερινός Δήμος να συνενωθεί με κάποιον Δήμο που σήμερα βρίσκεται σε διαφορετικό Νομό; (Βέβαια να βρίσκονται στην ίδια μελλοντική περιφέρεια)
    Αν γνωρίζει κάποιος ας μου απαντήσει, ευχαριστώ.

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 15:36 | Άννα Λαμπίρη

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

    Ως κάτοικος αγροτικής περιοχής, θεωρώ ότι ο Καποδίστριας, αποδυνάμωσε μεν τα χωριά μας, αν μη τι άλλο όμως, κράτησε στο μεγαλύτερο ποσοστό, ξέχωρα τις αγροτικές, από τις αστικές περιοχές.

    Σε αντίθεση με τον Καλλικράτη, που έρχεται τώρα, να βάλλει σε πρώτο πλάνο μόνο πόλεις, και τα χωριά, στην αφάνεια.
    Ένας Καλλικράτης- τεχνοκράτης, σχεδιασμένος προφανώς από «άκαπνους» αστούς, που δεν έχουν ιδέα από χωριό!
    Ας μιλήσουν οι αστοί για τις πόλεις, που είναι το δικό τους γνωστικό αντικείμενο, και ας ακούσουν κι εμάς τους «χωριάτες», γιατί αυτό απαιτεί η δημοκρατία και ο σεβασμός στην άλλη άποψη.
    Ελλάδα, δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη!
    Ημαθία, δεν είναι μόνο η Βέροια, η Νάουσα, η Αλεξάνδρεια! Είναι και τα χωριά!, του κάμπου, του βουνού, των ημιορεινών περιοχών, που όσο και αν τα υποτιμούν ορισμένοι, εν τούτοις δε μπορούν να τα αγνοήσουν!
    Τα χωριά, έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, που είναι διαφορετικά από αυτά της πόλης.
    Έχουν τις δικές τους ανάγκες και προτεραιότητες, που είναι διαφορετικές από αυτές της πόλης.
    Άλλο σχεδιασμό τοπικής ανάπτυξης χρειάζονται τα χωριά, και άλλο χρειάζεται η πόλη.
    Είναι γνωστή η τάση των πόλεων να επεκταθούν εδαφικά, πληθυσμιακά, οικονομικά, αναπτυξιακά.
    Όπως επίσης, γνωστή είναι και η ανάγκη συγκράτησης και στήριξης του πληθυσμού στα χωριά, για πολλούς και ευνόητους λόγους.
    Σήμερα, ο αγρότης έχει το δικό του φορέα αυτοδιοίκησης, που όσο ανεπαρκής και αν είναι, του λύνει καθημερινά πρακτικά προβλήματα.
    Νιώθει ασφαλής, γιατί στον τόπο του, υπάρχει ένας φορέας που νοιάζεται για αυτόν.
    Φεύγει από το χωράφι και μπαίνει με τις λάσπες στο Δημαρχείο, χωρίς κανένας να τον παρεξηγήσει, γιατί, όλοι είναι αγρότες!
    Και ας μου πει κάποιος, τι κοινό έχει η λάσπη του βάλτου, με το Μέγαρο Μουσικής της Βέροιας?

    Ποιος θα παράγει τα αγροτικά προϊόντα, και τι θα τρώμε στο μέλλον, είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει σήμερα και όχι αύριο που θα το βρούμε μπροστά μας!
    Και θα το βρούμε όλοι μπροστά μας, εάν επιχειρηθεί η συνένωση ανομοιογενών μονάδων αυτοδιοίκησης.
    .
    Ο κίνδυνος, της περεταίρω εγκατάλειψης και απερήμωσης των χωριών και ενός νέου κύματος αστυφιλίας και συγκέντρωσης του πληθυσμού στις πόλεις, είναι ορατός!
    Κανένας δε θέλει να είναι πολίτης β και γ κατηγορίας, ριγμένος και παραμελημένος από το Κράτος.

    .Για τους παραπάνω λόγους, και άλλους πολλούς

    προτείνω τα εξής:
    Στο σχέδιο Καλλικράτης, να ληφθεί κατά προτεραιότητα υπόψη, το κριτήριο της ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑΣ χαρακτηριστικών των προς συνένωση αυτοδιοικητικών μονάδων, ώστε,
    να δημιουργηθούν Δήμοι καθαρά αγροτικοί, ξέχωρα από τους αστικούς.
    •Κάθε πόλη, ένας αστικός Δήμος, και
    •Τα χωριά, συγκεκριμένης περιοχής, συνενώνονται και αποτελούν έναν αγροτικό Δήμο.
    π.χ. στο Νομό Ημαθίας έχουμε τρεις πόλεις (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), συνεπώς 3 αστικούς Δήμους.
    Τα χωριά του Νομού Ημαθίας μπορούν να χωρισθούν σε 4 περιοχές και να προκύψουν 4 αγροτικοί Δήμοι, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται κάτω από το φυσικό όριο του ποταμού Αλιάκμονα.
    Έτσι συνολικά θα δημιουργηθούν 7 Δήμοι, (από τους 12 που υπάρχουν σήμερα).

    Μέσα από τους αγροτικούς Δήμους θα περάσει:
    η αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, που αφορά στην εκπαίδευση των αγροτών, στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, στην εξυπηρέτηση των αγροτών κ.ά.
    η περιβαλλοντική πολιτική,
    η ενεργειακή πολιτική,
    η πράσινη ανάπτυξη.

    Φίλες και φίλοι, απλά, απλούστατα!
    Ούτε νησιωτικό, ούτε τουριστικό, ούτε ιστορικό ούτε αστικό Δήμο.
    Ο αγροτικός πληθυσμός της Ημαθίας, που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, χρειάζεται το δικό του αγροτικό Δήμο.
    Τα χωριά με τα χωριά και οι πόλεις μόνες τους!

    Άννα Λαμπίρη
    Δημοτική Σύμβουλος

    Δ. Αντιγονιδών Ημαθίας
    Επικεφαλής Συνδυασμού

    ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 11:32 | Στελιος Μποζικης Δήμαρχος Αρκ. Ζακύνθου

    Θα ήθελα να συγχαρώ τους συμπατριώτες και φίλους μου (Αγαλιανό, Κοπανά κ.α) που δημοσιεύουν τις απόψεις τους σε σχέση με την αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός και μόνο ισχυρού Δήμου στην Ζάκυνθο. Στα απολύτως τεκμηριωμένα επιχειρήματά τους (τα οποία έχω και εγώ αναφέρει σε δημόσια τοποθέτησή μου στην Γ.Σ. της ΤΕΔΚ Ζακύνιθου), θα ήθελα να προσθέσω :
    Α. Οι υποδομές του νησιού μας (Ε.Ε.Λ, Χ.Υ.Τ.Α, Λιμάνι, γεωτρήσεις, Θαλάσσιο Πάρκο, κ.α ) δεν θα ανήκουν σε ένα και μόνο Δήμο απο τους πολλούς,με αποτέλεσμα την εξάρτηση των υπολοίπων απο τον Δήμο αυτό, αλλά θα ανήκουν στον έναν και μοναδικό Δήμο του νησιού, με αποτέλεσμα όλοι οι Ζακυνθινοί να έχουν λόγο (δια των αντιπροσώπων τους) στην δαιχείριση και αξιοποίηση αυτών των υποδομών.
    Β. Η Ζάκυνθος έχει πληγεί ιδιαίτερα απο την κακοδιαχείριση των αιρετών, επί πολλά χρόνια. Είναι προφανές, οτι θα είναι ευχερέστερο να ελεγχθεί ένας Δήμος, παρά περισσότεροι, εφόσον βέβαια προβλεφθούν στο νομοσχέδιο και οι ανάλογες ρυθμίσεις.
    Γ. Στην Ζάκυνθο υπάρχει ένα μόνο αστικό κέντρο, στο οποίο έχουν καθημερινή αναφορά όλοι οι Ζακυνθινοί.
    Δ. Η έκταση του νησιού μας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ώστε να προκύπτει το πρόβλημα της εγγύτητας, όπως σε άλλες περιοχές. Απο την Πόλη της Ζακύνθου,η πιο απομακρυσμένη περιοχή ευρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. περίπου (40 λεπτά της ώρας).
    Αβίαστα λοιπόν βγαίνει το συμπέρασμα οτι το νησί της Ζακύνθου, όπως και όλα τα άλλα ομοειδή νησιά, θα πρέπει να γίνει ένας Δήμος. Για μας είναι όρος επιβίωσης του τόπου μας.

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 10:01 | ΝΙΚΟΣ

    Με το προγραμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και με την συνενωση των δημων του Ν.Ηρακλειου συμφονω απολυτα ,και θα παρακαλουσα τον υπουργο να μη κανει πισω ,δηθεν οτι καπιοι δημοι ειναι μαρτυρικοι η δεν συμφονουν με τη συνενοση με τους διπλανους δημους,για λογους σκοπιμοτιτας.Η μελετη του ΙΤΑ ειναι σε καλη βαση,και αν γινετε οι δημοι του Ν. Ηρακλειου να μην ειναι παραπανω απο 5 με 6,ισως και λιγοτεροι.

  • 24 Ιανουαρίου 2010, 03:36 | Χρήστος Δ. Καραθόδωρος

    Εφόσον πρόκειται για διοικητική μεταρύθμιση, δεν θα πρέπει να λαμβάνονται ισοβαρώς, οι απαιτήσεις τοπικών παραγόντων για τις συνενώσεις. Και κυρίως δεν πρέπει να αναφέρεται καν ο όρος «συνένωση». Πρέπει να γίνει σχεδιασμός εκ του μηδενός. Οι υπάρχουσες δομές έχουν αποτύχει. Τα κριτήρια διοικητκής διαίρεσης θα πρέπει να έχουν ως γνώμωνα την υπηρέτηση εθνικής στρατηγικής.

    250 Δήμοι είναι αρκετοί. Αναλογικά σε σχέση με την έκταση (και όχι με τον πληθυσμό). Φυσικά στα νησιά θα πρέπει να ισχύει, κάθε νησί και δήμος [εκτός από Κρήτη (12), Εύβοια (5), Λέσβο (2)]. Η Ρόδος θα μπορούσε να είναι ένας Δήμος. Όταν ο πληθυσμός θα ξεπερνά τις 100.000, τότε ο Δήμος θα γίνεται μητροπολιτικός (με επιπλέον διοικητικές διαιρέσεις). Επίσης όταν ο Δήμος αναγκαστικά περιλαμβάνει άνω του ενός κατοικημένου νησιού, θα γίνεται επίσης μητροπολιτικός (με την ίδια δομή που θα έχουν και οι άλλοι μητροπολιτικοί), όπως π.χ. οι Μικρές Κυκλάδες (Ηράκλεια, Δονούσα, Κουφονήσια κ.λ.π.) θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν μητροπολιτικό Δήμο. Έτσι θα έχουμε: Μακεδονία: 51 δήμους + Άθως, Θράκη: 12 + 1 (Σαμοθράκη), Θεσσαλία: (20) χωρίς τις Βόρειες Σποράδες, Βόρειες Σποράδες και Ευβοια: 12, Στερεά Ελλάδα (εκτός Ευβοίας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής): 30 + 1 Δήμος Πρωτευούσης, Πελοπόννησος (μαζί με Ύδρα, Σπέτσες, Δοκό) 33, Επτάνησα: 12 (συμπεριλαμβανομένων Κυθήρων και Αντικυθήρων), Κυκλάδες: 21, Δωδεκάνησος: 19, Κρήτη: 12 + 1 (Γαύδος), Βορειοανατολικό Αιγαίο: 11, Ήπειρος: 14.
    Έτσι θα έχουμε συνολικά 249 Δήμους, Έναν Δήμο Αθηναίων (πρωτευούσης) και το Άγιο Όρος.
    Μητροπολιτικοί δήμοι θα μπορούσαν να είναι: Αθηναίων (πρωτευούσης), Πειραιώς, Θεσσαλονικέων, Πατρέων, Ηρακλείου, Λαρίσης, Βόλου, Ρόδου κ.α. και ορισμένοι νησιωτικοί (με περισσοότερα του ενός νησια), όπως Μικρών Κυκλάδων, Αγαθονήσου και Αρκών, Φαρμακονήσου και Λειψών, Εχινάδων, Οθωνών Μαθρακίου και Ερεικούσας, κ.α.

  • Απ’ τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη»
    Α. ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
    Μία από τις μεγαλύτερες τομές στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας πραγματοποιήθηκε πριν από 14 χρόνια με το πρόγραμμα «Ιωάννης Καποδίστριας» που αποτυπώθηκε στο νόμο 2539/1997.
    Με το νόμο του «Καποδίστρια» καταργήθηκαν περίπου 6.000 Δήμοι και Κοινότητες και στη θέση τους δημιουργήθηκαν οι 1.034 σημερινοί πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ.
    Στο νομό Καρδίτσας, οι 141 Δήμοι και Κοινότητες συνενώθηκαν στους 21 σημερινούς ΟΤΑ Α΄ βαθμού. Το σχέδιο συνενώσεων εκπονήθηκε από επιτροπή της Τ.Ε.Δ.Κ. νομού Καρδίτσας υπό την προεδρία εκπροσώπου του τότε Περιφερειάρχη. Η τελική πρόταση προέκυψε μετά από εξαντλητική συζήτηση και επί τόπου διαβούλευση με όλους σχεδόν τους ενδιαφερόμενους. Προέβλεπε 20 νέους δήμους οι οποίοι έγιναν 21 από το υπουργείο Εσωτερικών, μετά από διάφορες παρεμβάσεις.
    Μανιώδης υπήρξε η αντίδραση που εκδηλώθηκε τότε από την αντιπολίτευση.
    Τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΚΕ προσπάθησαν, και μέχρις ενός σημείου κατάφεραν:
    α) Να εκμεταλλευτούν πολιτικά τον κακώς εννοούμενο τοπικισμό, αναδεικνύοντας τις επί μέρους αντιθέσεις που αναπτύχθηκαν κυρίως γύρω από το θέμα της «έδρας» των νέων Δήμων (Ανάβρα – Λεοντάρι., Πρόδρομος – Σταυρός, Μεσενικόλας- Μορφοβούνι, Λουτροπηγή-Κέδρος κ.ο.κ.).
    β) Να επενδύσουν στην κινδυνολογία, ισχυριζόμενοι ότι τάχα θα υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, θα επιταχυνθεί η «ερήμωση» των χωριών κ.λ.π., που όμως διαψεύστηκαν στην πράξη.
    γ) Να οικειοποιηθούν τη δυσαρέσκεια των παλαιών κοινοταρχών και άλλων τοπικών παραγόντων, που έβλεπαν το ρόλο τους να περιορίζεται.
    Όλοι θυμόμαστε τις «δεσμεύσεις» της ΝΔ για δήθεν κατάργηση των υποχρεωτικών συνενώσεων, για συνενώσεις μετά από τοπικά δημοψηφίσματα και άλλα ηχηρά παρόμοια. Όλα αυτά βέβαια τα ξέχασε όταν ήρθε στην εξουσία, όπως και τόσα άλλα.
    Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Καποδίστριας» αρκετοί πολέμιοί του έσπευσαν να το υπηρετήσουν -με το αζημίωτο- εμφανιζόμενοι ως ακραιφνείς υποστηρικτές που ασκούσαν πλέον κριτική στο ΠΑΣΟΚ «από αριστερά» μιλώντας για ατολμία κ.λ.π.!
    Τελικά ο «Καποδίστριας» έγινε αποδεκτός, στηρίχτηκε απ’ την τοπική κοινωνία και δικαιώθηκε από την ίδια τη ζωή, αφού το συνολικό αποτέλεσμα υπήρξε αναμφίβολα θετικό, παρά τα όποια λάθη και τις αδυναμίες του.
    Με την εφαρμογή του «Καποδίστρια» και την καθιέρωση της αιρετής Νομαρχίας ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των σημαντικών παρεμβάσεων του ΠΑΣΟΚ στην δομή και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Β. ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
    Με το νέο σχέδιο «Καλλικράτης» διαμορφώνεται η οριστική αρχιτεκτονική της σύγχρονης Ελληνικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
    α) Συνενώνονται οι 13 σημερινές κρατικές Περιφέρειες σε (έως) 7 νέες, που ονομάζονται Γενικές Διοικήσεις (αποκεντρωμένη κρατική Διοίκηση).
    β) Συνενώνονται οι 54 σημερινές Νομαρχίες “σε αριθμό ανάλογο των 13 σημερινών Περιφερειών” και ονομάζονται Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις
    (Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού).
    γ) Συνενώνονται οι 1034 σημερινοί πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ σε (το πολύ) 370 νέους ισχυρούς δήμους (Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού).
    με ταυτόχρονη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από το κεντρικό κράτος προς την αποκεντρωμένες Γενικές Διοικήσεις και τις δύο βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης.
    Το επόμενο διάστημα θα γίνει αρκετή συζήτηση για τους πόρους, τις αρμοδιότητες, τον τρόπο ανάδειξης εκπροσώπων με το νέο το εκλογικό σύστημα, τις αποδοχές, τις θητείες, τα τυχόν ασυμβίβαστα των αιρετών κ.ο.κ.. Είναι βέβαιο όμως ότι η συζήτηση θα κορυφωθεί όταν τεθεί το θέμα των γεωγραφικών ορίων των νέων Δήμων, που προβλέπεται να αποτελέσει αντικείμενο ισχυρών αντιστάσεων και διαφωνιών.
    “Η διοικητική διαίρεση της χώρας διαμορφώνεται με βάση τις γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες” σύμφωνα με το άρθρο 101 παρ. 2 του Συντάγματος. Μέχρι στιγμής η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση που δημοσιοποιήθηκε είναι αυτή που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης – ΙΤΑ για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ. Η πρόταση αυτή προβλέπει τη Δημιουργία πέντε δήμων στο νομό Καρδίτσας.
    Αν υπάρξει αναλογική εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» που προβλέπει τον περιορισμό των Δήμων στο 1/3 περίπου των σημερινών, στην Καρδίτσα θα πρέπει να δημιουργηθούν περί τους επτά νέοι δήμοι (21/3). Ανεξάρτητα όμως από αυτό θεωρώ ότι η πρόταση του Ι.Τ.Α. δεν είναι η καλύτερη δυνατή, όσον αφορά στο νομό μας , γατί δε λαμβάνει υπόψη της -όσο θα έπρεπε- τις παρακάτω παρατηρήσεις οι οποίες κατά τη γνώμη μου θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης ενόψει της διατύπωσης μιας νέας, βελτιωμένης πρότασης:
    1. Ο Δήμος Καρδίτσας αντικειμενικά δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες διεύρυνσης.
    2. Η Λίμνη Πλαστήρα, πόλος έλξης και μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα του νομού, δεν πρέπει να υποβαθμιστεί στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Αντίθετα θα πρέπει να τονιστεί και να αναδειχτεί με τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου παραλίμνιου δήμου «Λίμνης Πλαστήρα».
    3. Η αναπτυξιακή διαδικασία στο επόμενο διάστημα δε μπορεί παρά να κινηθεί κατά μήκος των πέντε μεγάλων οδικών αξόνων που συνδέουν την Καρδίτσα με τις πρωτεύουσες των όμορων νομών: Λάρισα, Λαμία, Τρίκαλα, Άρτα, Καρπενήσι.
    Η διαδικασία προβλέπεται να είναι και πάλι βασανιστική. Όμως ο ειλικρινής διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε σωστά αποτελέσματα. Μοναδική προϋπόθεση να απομονωθούν ορισμένα αρνητικά φαινόμενα όπως π.χ. ο κακώς εννοούμενος τοπικισμός και οι προσωπικές στρατηγικές ή οι απόπειρες μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

  • 23 Ιανουαρίου 2010, 19:03 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    να συμπληρωθεί στην 21η σειρά μετά το ….θα μπορούσα να δεχθώ σαν δικαιολογία το το Μουζάκι τι να το κάνουμε,

  • 23 Ιανουαρίου 2010, 18:50 | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Παρακολουθώντας συχνά-πυκνά τη δημόσια διαβούλευση που γίνετα ι αυτόν τον καιρό για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, θέλω να κάνω κάποια σχόλια πάνω στο θέμα αυτό.
    Κατ’ αρχήν θεωρώ αναγκαία και επιβεβλημένη τη μεταρρύθμιση αυτή, διότι έχει να προσφέρει πάρα πολλά ιδίως στον πολίτη της περιφέρειας, εάν και εφ’ όσον ο χωροταξικός σχεδιασμός των νέων ΟΤΑ είναι τέτοιος που ν’ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις ομοιομορφίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παλαιών ΟΤΑ που συνενώνονται. Κάθε άλλη προσπάθεια αναγκαστικής επιβολής συνένωσης, πιστεύω πως θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα πρόκειται να επιλύσει. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω την ορεινή και δυσπρόσιτη Α Ρ Γ Ι Θ Ε Α του νομού Καρδίτσας-απ’ όπου και κατάγομαι και για την οποία, νομίζω, δικαιούμαι να ομιλώ.
    Η περιοχή αυτή αποτελούμενη σήμερα από τρεις ΟΤΑ,σύμφωνα με τα κατά καιρούς αναγραφόμμενα στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο,προσχωρείται στο δήμο ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ,σε έναν δήμο του θεσσαλικού κάμπου,με τον οποίο καμιά απολύτως σχέση έχει. Πρώτη αντίθεση λοιπόν, η α ν τ ί θ ε σ η βουνού-κάμπου.Η προσάρτηση αυτή γίνεται με βάση την πρόταση του ΙΤΑ το οποίο χωρίς ποτέ να επισκεφτεί την περιχή, χωρίς ποτέ να συζητήσει με τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια και χωρίς ποτέ να ακούσει τη γνώμη των κατοίκων της περιοχής, αλλά σχεδιάζοντας επί χάρτου, προσάρτησαν την ΑΡΓΙΘΕΑ στο Μουζάκι! Σχεδίαζαν μάλλον επί «πολιτικού» χάρτη γιατί αν τον γύριζαν ανάποδα, στο γεωφυσικό, θα έβλεπαν πιστεύω, πως ετερόκλητα πράγματα δε συνενώνονται, γιατί οι αντιθέσεις είναι αξεπέραστες. Η ΑΡΓΙΘΕΑ ολόκληρη αναφέρεται εκεί με καφέ χρώμα, λόγω τον πανύψηλων βουνών της -να σημειώσω εδώ πως οι τρείς ψηλότερες κορφές της Δ.Θεσσαλίας βρίσκονται στην ΑΡΓΙΘΕΑ. Θα δεχόμουν σαν δικαιολογία το . Κάλλιστα μπορούσαν να το εντάξουν στην Καρδίτσα, αφού απέχει μόλις ένα τέταρτο της ώρας απ’ αυτην, ενω το τελευταίο χωριό της ΑΡΓΙΘΕΑΣ απέχει τρείς ώρες από το ΜΟΥΖΆΚΙ, κι αυτό αν οι καιρικές συνθήκες ειναι κατάλληλες! Δεν έλαβε καθόλου υπόψη του το ΙΤΑ, το Πιλοτικό Σχέδιο Ανάπτυξης της ΑΡΓΙΘΕΑΣ και των ΑΓΡΑΦΩΝ που εκπόνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και το οποίο, δυστυχώς, μέχρι σήμερα παραμένει . Δεν ενέταξε, το ΙΤΑ, την ΑΡΓΙΘΕΑ στον ορεινό όγκο των ΑΓΡΑΦΩΝ, στον οποίο πραγματικά ανήκει, αλλά ελαφρά τη καρδία, επηρεασμένο ίσως από εξωτερικούς παράγοντες, ενέταξε την ΑΡΓΙΘΕΑ στο Μουζάκι! Να αναφέρω ακόμα ότι οι κύριοι εισηγητές του σχεδίου ΙΤΑ, α δ ι α φ ό ρ η σ α ν για το άρθρο 101 του συντάγματος,το οποίο κάνει ιδιαίτερη μνεία για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, για την ευρωπαϊκή πολιτική περί ο ρ ε ι ν ώ ν π ε ρ ι ο χ ώ ν. Για το ότι δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους την Ιστορία, τον Πολιτισμό,το φυσικό περιβάλλον,τις εισηγήσεις του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (τμήμα χωροταξίας),δεν μου κάνει πλέον καμιά ιδιαίτερη εντύπωση!
    Σ ή μ ε ρ α η ΑΡΓΙΘΕΑ με δημόσια εκπεφρασμένη την άποψη της πλειοψηφίας των Βουλευτών και του πολιτικού κόσμου του νομού της Καρδίτσας,με την ο μ ο φ ω ν ί α των τριών δημάρχων της, με τη συντριπτική πλειοψηφία αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των μελών των 40 ΑΡΓΙΘΕΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ σε όλη την Ελλάδα,με τη δημόσια διαβούλευση που γίνεται στον τοπικό της τύπο, ζητά να αποτέλέσει Ε Ν Ι Α Ι Ο Δ Η Μ Ο ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, να ενταχθεί σε δήμο του ορεινού όγκου των ΑΓΡΑΦΩΝ με τον οποίο έχει κ ο ι ν ά Γεωγραφικά, Ιστορικά, Πολιτιστικά, Πολιτισμικά, Περιβαλλοντικά και ανθρωπογεωγραφικά χαρακτηριστικά.
    Για να πετύχει, να λύσει προβλήματα και να εδραιωθεί ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση, ο κ Υπουργός, η Κ υβέρνηση και οι όποιοι αρμόδιοι ασχολούνται με το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη του ΙΤΑ, να ακούσουν τον κόσμο και τους τοπικούς άρχοντες κάθε περιοχής, γιατί είναι οι μόνοι που γνωρίζουν καλύτερα απ’ το κάθε ΙΤΑ τα προβλήματα και τα συμφέροντα των περιοχών τους. Ενήμεροι για τα προβλήματα αυτά είναι και οι βουλευτές κάθε νομού. Ας ρωτήσουν τουλάχιστον εκείνους. Θα τους βοηθήσουν τα μέγιτα.
    Αχιλλέας Αντωνίου
    Εκπαιδευτικός

  • 23 Ιανουαρίου 2010, 16:49 | Makis

    Γενικά με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το σχέδιο Καλλικράτης, διότι έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι, θα επιτευχεθί αποκέντρωση, θα εξυπηρετείται καλύτερα ο δημότης και θα μπει φρένο στη διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
    Εκείνο που θα ήθελα να σημειώσω είναι το Υπουργείο να μην διαπραγματευτεί τον αριθμό 370 Δήμοι που έχει εξαγγείλει, αντιστεκόμενο στις πιέσεις που ασκούνται προκειμένου να ικανοποιηθούν προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες ορισμένων Δημάρχων. Και για να εμβαθύνουμε περισσότερο, δεν πρέπει η κυβέρνηση να υποκύψει σε πιέσεις για εξαιρέσεις, λόγω παραδείγματος χάρην μαρτυρικότητας, ιστορικότητας ή ορεινότητας ορισμένων περιοχών, οι οποίες βέβαια αποτελούν δικαιολογίες για τη μάχη της καρέκλας που δίνουν πολλοί δήμαρχοι.
    Οσον αφορά το Νομό Δράμας, σε ένα Δήμο του οποίου είμαι Δημότης, προκειμένου να αποφευχθούν οι τοπικισμοί και οι έριδες μεταξύ των νυν Δημάρχων, αλλά και προκειμένου για την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδιασμού για όλο το Νομό, θα ήταν καλύτερο να υπάρξει 1 Δήμος σε όλο το Νομό και πάντως σε καμία περίπτωση άνω των 3 που προβλέπει η μελέτη του ΙΤΑΑ.

  • 23 Ιανουαρίου 2010, 16:35 | ΠΑΝΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Ως υπάλληλος της Τ.Α. Α’βαθμού πιστεύω ότι εάν όπως λένε οι εκλογές του 2010 γίνουν με τους «Καλλικράτιους Δήμους» , θα πρέπει άμεσα να αρχίσει η λεπτομερής ενημέρωση των υπαλλήλων ΟΤΑ , γιατί αν περιμένουμε να γίνει αυτό το καλοκαίρι , δεν πιστεύω ότι υπάλληλοι οι οποίοι μάλιστα το νέο οικ.έτος θα δεχθούν μείωση εισοδήματος περί το 15% , θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Πόσο μάλλον τώρα που θα απαγορευθούν οι υπερωρίες.Τρέχα γύρευε.Εξάλλου δεν νομίζω να συμφωνήσουμε οι Έλληνες μέσα σε λίγους μήνες για ένα τέτοιο θέμα.Στο τέλος θα ζητήσουμε όλοι εγγυημένο ελάχιστο εισόδημα για να μην κάψουμε το μαγαζί.Μ ε λ ί γ α λ ό γ ι α ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ!!!!!!!!!!!

  • 23 Ιανουαρίου 2010, 13:14 | ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΟΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΣΑΝ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ,ΟΤΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ,ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΔΗΜΟΥΣ ΟΛΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΝΟΜΙΖΩ Ο ΚΟΣΜΟΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΚΑΠΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΑ!!!!

  • 23 Ιανουαρίου 2010, 09:56 | Γιάννης Άγαλιανός-Γιάννης Κοπανάς κ.α.

    Γιατί η Ζάκυνθος ένας Δήμος;
    Υπάρχουν στη ζωή στιγμές, αποφάσεις, ενέργειες που επηρεάζουν-καθορίζουν το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
    Υπάρχουν στιγμές, αποφάσεις, ενέργειες που θα μπορούσαμε να παρέμβουμε, να τις αλλάξουμε ή να τις βελτιώσουμε αλλά από υπερβολική αδράνεια δεν το κάνουμε.
    Σήμερα μια από αυτές τις στιγμές ήρθε για τον τόπο μας, την Ελλάδα, και για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Ζάκυνθο.
    Ένα καθοριστικό για το μέλλον μας σχέδιο, ο «Καλλικράτης», είναι προ μιας τελικής απόφασης, μιας τελικής έγκρισης, μιας τελικής εφαρμογής.
    Η Κυβέρνηση που σωστά το πρότεινε, προσδοκά σε μια διοικητική μεταρρύθμιση, με εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους, με την επιλογή αιρετών, αντί διορισμένων, οργάνων για τις περιφέρειες και με την δημιουργία λιγότερων και ισχυρότερων Δήμων για όλη τη χώρα.
    Συγχρόνως για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας το σχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση και δίδεται η δυνατότητα σε φορείς αλλά και φυσικά πρόσωπα να πάρουν θέση, να προτείνουν και να σχολιάσουν, να δεχτούν ή να απορρίψουν, με επιχειρήματα, τις προτάσεις του σχεδίου.
    Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, έχοντας υπηρετήσει τον τόπο από θέσεις ευθύνης ή έχοντας εκτεθεί δημόσια στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, αισθανόμαστε την υποχρέωση να τοποθετηθούμε ανοιχτά και να πούμε την δική μας άποψη, για να συμβάλλουμε στα πλαίσια της συνεχιζόμενης διαβούλευσης, στον διάλογο που έχει αρχίσει.
    Θεωρούμε χρέος μας επειδή έχουμε συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια λιγότερο ή περισσότερο στην αυτοδιοίκηση και καθώς γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό τις αδυναμίες, τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις που υπάρχουν, να συμμετάσχουμε υπεύθυνα, δημιουργικά και υπεράνω κάθε προσωπικής φιλοδοξίας στο διάλογο που έχει αρχίσει.
    Δεν διεκδικούμε το αλάθητο, όμως επιθυμούμε τα επιχειρήματά μας να ληφθούν σοβαρά υπόψη, όχι μόνο από τους συμπολίτες μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε το χθες, το σήμερα και το αύριο του τόπου μας, αλλά και από την υπεύθυνη Κυβέρνηση της χώρας, η οποία δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από μικροπολιτικές απόψεις και σκοπιμότητες.
    Κυρίαρχο θέμα που έχει προκύψει και αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο από πολλούς εκλεγμένους ή μη Ζακυνθινούς, είναι αν θα πρέπει στο νησί να υπάρχουν ένας, δύο ή τρεις Δήμοι.
    Η δική μας δημόσια τοποθέτηση προτείνει την δημιουργία ενός μόνο Δήμου στο νησί της Ζακύνθου και γι’ αυτό παραθέτουμε τα εξής επιχειρήματα:
    1) Ο πληθυσμός του νησιού, όπως είναι σήμερα, αλλά και οι σχεδόν όμοιες μορφές ανάπτυξης που συναντάμε σε όλες τις περιοχές του νησιού, οδηγούν στην απόφαση για την δημιουργία ενός μόνο Δήμου στη Ζάκυνθο.
    2) Η απόφαση για έναν Δήμο, οδηγεί αυτόματα στην κατάργηση των συνδέσμων Ύδρευσης και Καθαριότητας κάτι που αποτελεί κοινή και ισχυρή επιθυμία όλων των Ζακυνθινών. Οι υπηρεσίες που παρέχουν σήμερα οι σύνδεσμοι, θα παρέχονται από έναν φορέα που θα είναι, αυτός και μόνο αυτός, υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, τη σωστή διαχείριση των πόρων και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων βελτίωσης. Η ενιαία έκφραση της πολιτικής και της διαχείρισης των τομέων καθαριότητας και ύδρευσης, διασφαλίζεται μόνο με τη δημιουργία ενός μόνο Δήμου στο νησί.
    3) Με τον ένα Δήμο εξασφαλίζεται ενιαία πολιτική και στην αποχέτευση, με την οποία διασφαλίζεται η κάλυψη από το δίκτυο όλων των περιοχών του νησιού, κάτι αναγκαίο για λόγους περιβαλλοντικούς, τουριστικούς αλλά κυρίως για λόγους υγιεινής. Το ενδεχόμενο να προκύψει αυτό που γίνεται με το νερό δηλαδή «Δεν πλήρωσε ο Δήμος τάδε, δεν του παίρνω τα λύματα» πρέπει να εξαλειφτεί.
    4) Οι τυχόν ασυνεννοησίες των διαφόρων αρμοδίων ή υπευθύνων των «πολλών Δήμων» δεν θα υπάρχουν, αφού ένας Δήμαρχος και ένα Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι υπεύθυνοι για όλα τα θέματα.
    5) Θα υπάρχουν ενιαίες, αποτελεσματικές και ίδιας ποιότητας υπηρεσίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην Κοινωνική πολιτική (ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί κ.ά.), καθώς και στον τομέα του Πολιτισμού.
    6) Θα υπάρχει υπηρεσία Πολεοδομίας για όλο το νησί αρμοδιότητας του νέου Δήμου.
    7) Θα υπάρχει Λιμενικό Ταμείο στον ενιαίο Δήμο ώστε η διαχείριση των αλιευτικών καταφυγίων και των λιμανιών του νησιού, να γίνεται από ενιαίο φορέα, που θα λογοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα κατανέμει τους πόρους και θα προγραμματίζει τα αναγκαία έργα.
    8) Η ισχυρή και προπάντων ενιαία έκφραση του ενός Δήμου που θα προκύψει, η πληρότητα των ενιαίων υπηρεσιών του και η δυνατή φωνή του, που θα ακούγεται περισσότερο, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μεγάλων έργων που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος, αξιοποιώντας δημοτικές και δημόσιες επενδύσεις (τα κοινοτικά κονδύλια τελειώνουν το 2013) με τη μέγιστη δυνατή οικονομία στην διάθεση των πόρων. Συγχρόνως με τα προβλεπόμενα τοπικά συμβούλια και τους τοπικούς Αντιδημάρχους, θα υπάρχει και αποκεντρωμένη έκφραση όλων των περιοχών του νησιού.
    9) Τα πιο αξιόλογα και αναγνωρισμένα στελέχη ολόκληρης της Ζακύνθου, με αξιοκρατία και διαρκή αξιολόγηση, θα μπορούν να στελεχώσουν το Νέο Δήμο, απαλλαγμένα από αγκυλώσεις και εξαρτήσεις, και να εργαστούν για το καλό ολόκληρου του νησιού με μια πολιτική που θα αγκαλιάζει όλες τις περιοχές. Οι μικροί και οικονομικά ασθενέστεροι Δήμοι θα ανήκουν στο παρελθόν και τα έργα θα γίνονται εκεί που τα έχει ανάγκη ο τόπος, όσο μεγάλα και αν είναι, και όχι εκεί που αντέχει η τσέπη του κάθε μικρού Δήμου.
    10) Θα προκύψει ισομερής ανάπτυξη με δυνατότητες και υπηρεσίες που θα μπορούν να απορροφήσουν τους αναγκαίους πόρους και κονδύλια, ενιαίος προγραμματισμός, σωστή ιεράρχηση των προβλημάτων, εξοικονόμηση χρημάτων. Συγχρόνως θα υπάρχει με την χρήση και των νέων τεχνολογιών, διαφανής και ορθολογική διαχείριση όλων των θεμάτων της Ζακύνθου.
    Τα επιχειρήματα αυτά, αποτέλεσμα διαλόγου μεταξύ των υπογραφόντων αυτό το κείμενο, και όχι μόνο, τίθενται στην κρίση των συνεργατών μας στην Αυτοδιοίκηση, και του Ζακυνθινού Λαού μέσω και της δημόσιας διαβούλευσης που αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται από την Κυβέρνηση.

    Οι υπογράφοντες

    Γιάννης Αγαλιανός, πρώην Δήμαρχος Ζακυνθίων

    Γιάννης Κοπανάς, πρώην Πρόεδρος ΔΕΠΑΖ, ΔΕΥΑΖ

    Μπάμπης Κολπονδίνος, πρώην Δημ. Σύμβουλος, τ. Αντιπρόεδρος Συνδ. Ύδρευσης

    Λευτέρης Κοντόσταυλος, πρώην Αντιδήμαρχος

    Διονύσης Μαυροπόδης, Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Ζακύνθου

    Στάθης Γρώπας, Μηχανικός,

    Σπύρος Ζούγρας, Οικοδόμος

    Ντίνος Κωστάκης, Συνταξιούχος

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 19:17 | ΤΣΙΡΚΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

    «Κατά τη γνώμη μου, το σχέδιο Καλλικράτης που προωθεί η Κυβέρνηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον βεβαίως, τηρηθούν και οι λόγοι που επιβάλλουν τις συνενώσεις. Κάτι που σημαίνει μεταξύ άλλων ότι, οι νέοι διευρυμένοι δήμοι θα πρέπει να έχουν τέτοια γεωγραφικά όρια ώστε να προστατεύεται σωστότερα το περιβάλλον (θαλάσσιοι κόλποι, ορεινοί όγκοι) τα χωροταξικά όρια να είναι σε μία συνέχεια και να λυθούν ζητήματα όπως, οι συγκοινωνίες ή η υγιειονομική περίθαλψη. Γιατί είναι σαφές ότι, αλλιώς ελέγχει τον κόλπο του Μαραθώνα ένας ενιαίος και ισχυρός δήμος και αλλιώς τρεις όπως είναι τώρα, αλλιώς ελέγχει την ανατολική πλευρά του Πεντελικού όρους ένας δήμος, αλλιώς τρεις, ενώ υλοποιείται καλύτερα ο χωροταξικός σχεδιασμός σε μία περιοχή ταχείας αύξησης πληθυσμού όπου οικιστικά μάλιστα, δεν υπάρχουν κενά (ακόμα περισσότερο, που σε δήμους όπως η Νέα Μάκρη και ο Μαραθώνας τα τρία τέταρτα είναι εκτός σχεδίου).

    Για τους παραπάνω και πολλούς ακόμα λόγους είμαι υπέρ της συνένωσης και καλό θα ήταν, να μην «πέσουν» μικροπολιτικά συμφέροντα για πολιτικά ελεγχόμενους δήμους.

    Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω στο σχέδιο Καλλικράτη, να προβλέπεται όπως δοθούν στους νέους δήμους που θα δημιουργηθούν και όλοι οι χώροι που ελέγχονται αυτήν τη στιγμή από ΚΕΔ και νομαρχίες (κατασκηνώσεις, οι χώροι της πρώην αμερικάνικης βάσης κ.λ.π.)»

    ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
    ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

  • 22 Ιανουαρίου 2010, 18:49 | Δημήτρης Πούπουρας

    ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ
    Θα είναι λάθος να διατηρηθούν τα πολεοδομικά συγκροτήματα
    των μεγαλοπόλεων διαιρεμένα σε πολούς δήμους.

    Οι ανάγκες ενός πολεοδομικού συγκροτήματος (συγκοινωνία,
    καθαριότητα, στάθμευση, ελεύθεροι χώροι …) είναι ενιαίες
    και σίγουρα μπορούν να αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά,
    όταν ο φορέας διοίκησης είναι ένας.

    Αγνοείστε τα μικροσυμφέροντα των σημερινών δημοτικών αρχών,
    που σίγουρα θα πιέζουν να διατηρηθούν τα υπάρχοντα όρια των
    δήμων, ώστε να εξακολουθήσουν να υπάρχουν τα φέουδά τους.

    ΜΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΕΤΕ το πολιτικό κόστος. Ακριβά το πληρώσαμε μέχρι σήμερα
    Σκεφθείτε ότι νομοθετήτε για όλους τους ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Μην προδώσετε την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.