Άρθρο 30 Σκοπός του Ε.Κ.Α.Β.

Σκοπός του Ε.Κ.Α.Β. είναι ο συντονισμός της παροχής, σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας, επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες, η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, ο συντονισμός της νοσοκομειακής και προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων και η παρακολούθηση και ο συντονισμός των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.

  • 1 Οκτωβρίου 2019, 12:11 | Μανώλης Πετρόπουλος

    Επιπροσθέτως,
    ο Δημόσιος χαρακτήρας τού ΕΚΑΒ είναι η βιτρίνα του Υπουργείου Υγείας και κατ’ επέκταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
    Είναι ο ρυθμιστής και ο ελεγκτής του Ιδιωτικού Τομέα στην υγεία για την τήρηση των προδιαγραφών σε ασθενοφόρα οχήματα και εξοπλισμό.
    Επιβάλλεται να υπάρχει πάντα η δημόσια εναλλακτική λύση σε παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.

  • 1 Οκτωβρίου 2019, 11:32 | Ιωάννης Ανδρέου

    Πρέπει να προστεθεί ο όρος «Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα».

  • 1 Οκτωβρίου 2019, 10:00 | Μανώλης Πετρόπουλος

    Ο σκοπός μιας Υπηρεσίας, προέρχεται από το Οργανόγραμμά της, από τον σκοπό της, από τους στόχους της, από το όραμά της, από την γενικότερη δομή σχεδιασμού της στις υπηρεσιακές της δράσεις, στην έγκαιρη και συνεχή ανανέωση τής υλικοτεχνικής της υποδομής, στην σωστή διαχείριση του προσωπικού της, στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού της τόσο σε θέματα που αφορούν την εισαγωγή νέων χειρισμών του αντικειμένου αλλά και την διατήρηση τής γνώσης του αντικειμένου και στην εκπαίδευση των νέων τεχνολογιών που πιθανόν να εισάγονται. Για να επιτευχθεί ο σκοπός μιας Υπηρεσίας, όπως η συγκεκριμένη, θα πρέπει να εξελιχθεί σύμφωνα με τα όσα απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία βάση μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεχώς εξελίσσεται αλλά η χώρα μας οπισθοδρομεί. Γι αυτό, ως αναβάθμιση μιας Υπηρεσίας λογίζεται και η αλλαγή βελτιστοποίησης του κλάδου των πληρωμάτων ασθενοφόρων, εντάσσοντας την ειδικότητα στην Ανωτέρα εκπαίδευση, εφόσον η Πολιτεία θέλει να παρέχει εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών. Επειδή είναι αδύνατη η πλήρωση της Υπηρεσίας με ιατρούς και δεν καλύπτεται πανελλαδικά ως ιατρική παροχή υπηρεσιών, τότε δεν μπορεί κανείς να αναφέρει τον όρο «επείγουσα Ιατρική φροντίδα». Στις επικείμενες αλλαγές των κρατών, της Ε.Ε. κλπ., επιβάλλεται η αναβάθμιση τού κλάδου με την ορολογία «επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα», ακριβώς για τον λόγο ότι είναι αδύνατη η πλήρωση τής Υπηρεσίας με πανελλαδική κάλυψη ιατρών στο επείγον, στο συμβάν, και όχι να καλύπτεται κανείς από την διακομιδή του πάσχοντος σε διακομιδή από επαρχιακό νοσοκομείο σε μεγάλο νοσοκομείο Αθήνας ή Θεσσαλονίκης ή Ιωαννίνων ή Πάτρας κλπ. με την συνοδεία ειδικευόμενου ιατρού (!!).
    Σωστός σχεδιασμός,
    Ορισμός του σκοπού και τών στόχων της Υπηρεσίας
    Οργανόγραμμα
    Σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή
    Επανασχεδιασμός ή επαναπροσδιορισμός προδιαγραφών ασθενοφόρων οχημάτων από το προσωπικό.
    Εκπαίδευση προσωπικού κλάδου σε νέες τεχνικές και υλικά
    Ένταξη ειδικότητας διασωστών στα ΑΕΙ
    Προσλήψεις πανελλαδικά ώστε να υπάρχουν σε επαρχιακές πόλεις το ελάχιστο τρία ασθενοφόρα ανά βάρδια.
    Την δημιουργία τμήματος αεροδιακομιδών (με την συνεργασία του στρατού [S.Α.R.])
    Την δημιουργία τμήματος ταχύπλοων διασωστικών σκαφών με σκοπό την κάλυψη τής νησιωτικής χώρας. (με την συνεργασία του Λιμενικού Σώματος)
    Την δημιουργία πλωτού νοσοκομείου για την κάλυψη της νησιωτικής χώρας και τον απεγκλωβισμό των νοσοκομείων τής Αθήνας. Σε αυτό, θα μπορούν να εκπαιδεύονται φοιτούντες της ειδικότητας στα ΑΕΙ αλλά και άλλων ειδικοτήτων στα ιατρικά και παραϊατρικά επαγγέλματα (πολίτες και ένστολοι),εργαζόμενοι τής συνεχιζόμενης εκπαίδευσης(Με την συνεργασία του Λιμενικού Σώματος και Πολεμικού Ναυτικού αλλά και της S.A.R.)
    Την κάλυψη των Τ.Ε.Π. τών νοσοκομείων από διασώστες
    Την κάλυψη του ΕΚΑΒ και ΤΕΠ νοσοκομείων μέσω σύγχρονων Πληροφοριακών Συστημάτων Υποστήριξης με την συνεργασία του Συστήματος TETRA και την υποβοήθηση των Συστημάτων Ενημέρωσης Κυκλοφορίας Οχημάτων.
    Την δημιουργία ενιαίας στολής του προσωπικού και την παροχή αυτής από το δημόσιο.
    Εφόσον, κρίνεται απαραίτητο, η Υπηρεσία εκτός των επειγουσών περιστατικών να πραγματοποιεί και δευτερογενή, τότε θα πρέπει το προσωπικό να διαχωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με τις γνώσεις του και να παρέχει τις ανάλογες υπηρεσίες σύμφωνα με την θέση που κατέχει (εκτός και αν κρίνεται να παρέχει και άλλες υπηρεσίες).
    Αποδοτικός εργαζόμενος σημαίνει σωστά αμειβόμενος.
    Και άλλα πολλά,
    τα οποία μπορούν να σχεδιαστούν από Ομάδα Εργασίας που έχει πλήρεις γνώσεις του αντικειμένου. Ειδάλλως,……
    Το κυριότερο απ’ όλα, να υπάρχει πολιτική βούληση προς υλοποίηση, και εφόσον υλοποιηθεί, να συντηρείται σωστά και εγκαίρως.

  • 1 Οκτωβρίου 2019, 08:45 | ΕΚΤΟΡΑΣ

    Ο σκοπος δημιουργιας του ΕΚΑΒ ηταν η παροχη επειγουσας προνοσοκομειακης βοηθειας και οχι η διακομιδη δευτερογενων περιστατικων οπως καταντησε τα τελευταια χρονια.
    Αν λοιπον οι αρμοδιοι θελουν πραγματικα να αναβαθμισουν την υπηρεσια αυτη ας την ενισχυσουν με εξοπλισμο και προσωπικο και ας την αφησουν να επικεντρωθει στο στοχο και το σκοπο της που ειναι το ΕΠΕΙΓΟΝ, διαφορετικα ας αλλαξουν τα αρχικα της σε εθνικη υπηρεσια μεταφορων η οποια θα ασχολειται μονο με εξιτηρια και ραντεβου (θα ειναι και παγκοσμια πρωτοτυπια)κατι που εχει ηδη γινει μιας και με τα επειγοντα ασχολειται μονο οταν δεν υπαρχουν δευτερογενη περιστατικα.
    Τουλαχιστον ετσι θα ξεκαθαριστει σε πολιτες και προσωπικο ποιος πραγματικα ειναι ο σκοπος της γιατι τωρα το ΕΠΕΙΓΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ.

  • 29 Σεπτεμβρίου 2019, 14:06 | Μπιτοπουλος Βαγγέλης

    Στον Σκοπό του Ε.Κ.Α.Β. πρέπει να προστεθεί ο όρος «παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας».

  • 27 Σεπτεμβρίου 2019, 00:24 | Νίκος

    Στο άρθρο αυτό να προστεθεί: Το ΕΚΑΒ είναι ο μοναδικός φορέας που παράσχει Επείγουσα Προνοκομειακή Φροντίδα, ανήκει αποκλειστικά στο δημόσιο και οι υπηρεσίες είναι δωρεάν.

  • 26 Σεπτεμβρίου 2019, 13:19 | ΜΙΧΑΗΛ

    ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ . ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ (ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ) ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΝΩ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΑ ΕΞΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ.

  • 26 Σεπτεμβρίου 2019, 08:21 | Βεντούλης Χρήστος

    ΣΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΦΡΑΣΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

    Σκοπός του Ε.Κ.Α.Β. είναι ο συντονισμός της παροχής, σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας, ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες, η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, ο συντονισμός της νοσοκομειακής και προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων και η παρακολούθηση και ο συντονισμός των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.

  • 26 Σεπτεμβρίου 2019, 01:41 | Γεώργιος Τσίτσης

    Όταν είναι εφικτό, το ΕΚΑΒ να προσφέρει επί τόπου πρώτες βοήθειες σε ήπιας βαρύτητας περιστατικά όπου δεν απαιτείται μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα την όποια αποσυμφόρηση των εφημερευόντων νοσοκομείων.

  • 25 Σεπτεμβρίου 2019, 22:10 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΧΤΙΔΗΣ

    Σκοπός του Ε.Κ.Α.Β. είναι ο συντονισμός της παροχής, σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας, επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες, η μεταφορά των πολιτών αυτών ΣΤΙΣ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΕΣ μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, Η ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕΤΑΞΎ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ, ο συντονισμός της νοσοκομειακής και προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων και η παρακολούθηση και ο συντονισμός των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΏΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΙΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ