ΕΝΟΤΗΤΑ Δ’ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (άρθρα 95-122)

 

 

 

ΜΕΡΟΣ Α’

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΠΟΛΛΩΝ»

 

Άρθρο 95

Πρόγραμμα «Απόλλων» – Προσθήκη άρθρου 14Δ στον ν. 3468/2006

Στον ν. 3468/2006 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 14Δ ως εξής:

«Άρθρο 14Δ

Πρόγραμμα «Απόλλων»

  1. Θεσπίζεται Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ονομασία «Απόλλων» (εφεξής το Πρόγραμμα), με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και των διαδόχων τους. Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η κάλυψη του συνόλου ή μέρους των ενεργειακών αναγκών των ωφελούμενων της παρ. 2, μέσω της εγκατάστασης σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) με ή χωρίς σταθμό αποθήκευσης και της εφαρμογής εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού, σύμφωνα με το άρθρο 14 και την απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 14Α. Φορέας υλοποίησης του Προγράμματος ορίζεται η Διεύθυνση Α.Π.Ε. και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  2. Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι:

α) οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α’ (Κ.Ο.Τ. Α’) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ5-ΗΛ/Β/Φ29/16027/6.8.2010 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β’ 1403), όπως εκάστοτε ισχύει,

β) οι Ο.Τ.Α α΄ και β’ βαθμού, καθώς και οι σύνδεσμοι και τα νομικά πρόσωπα αυτών,

γ) οι Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, καθώς και οι διάδοχοί τους, και

δ) οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

  1. Οι σταθμοί Α.Π.Ε. για το εν λόγω Πρόγραμμα εγκαθίστανται από τρίτους σε διαφορετικό χώρο από τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και σε οποιαδήποτε Περιφέρεια, και συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα την παραγόμενη ενέργεια με την αντίστοιχη ενέργεια που απορροφάται από το Δίκτυο και καταναλώνεται στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης των ωφελούμενων της παρ. 2. Ειδικά για την εγκατάσταση σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, τηρούνται τα περιθώρια απορρόφησης ισχύος έργων Α.Π.Ε.
  2. Για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα απαιτείται η σύσταση μιας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (Ε.Κ.Π.) σε κάθε Περιφέρεια σύμφωνα με την παρ. 6, στην οποία συμμετέχουν ως μέλη οι ωφελούμενοι της παρ. 2 που ανήκουν στην ίδια Περιφέρεια, εκτός των ωφελούμενων της περ. α) οι οποίοι δεν απαιτείται να είναι μέλη, ανεξαρτήτως αν συμμετέχουν ως μέλη σε άλλη Ε.Κ.Π. που δραστηριοποιείται στην ίδια Περιφέρεια. Η συμμετοχή των ωφελούμενων στην Ε.Κ.Π. της παρούσας είναι ανοιχτή και πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου προς την Ε.Κ.Π., το οποίο σε κάθε περίπτωση γίνεται αποδεκτό.
  3. Αντικείμενο δραστηριότητας της Ε.Κ.Π. είναι η ιδιοκατανάλωση ενέργειας από Α.Π.Ε. Ως περιοχή δραστηριοποίησης ορίζεται η Περιφέρεια στην οποία ανήκουν οι συγκεκριμένοι ωφελούμενοι. Η Ε.Κ.Π. δύναται να ασκεί και άλλες δραστηριότητες σύμφωνα με το άρθρο 47Δ του ν. 4001/2011 (Α’ 129).
  4. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι κατά περίπτωση Περιφέρειες συστήνουν την εκάστοτε Ε.Κ.Π., άλλως αποκλείεται η συμμετοχή στο Πρόγραμμα αυτών και των υπολοίπων ωφελούμενων ίδιας Περιφέρειας.
  5. Η κάθε Ε.Κ.Π. έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 συγκεντρώνει και αποστέλλει στον Φορέα Υλοποίησης τα κάτωθι στοιχεία:

α) το σύνολο των ωφελούμενων που συμμετέχουν ως μέλη της,

β) το συνολικό πλήθος των προς συμψηφισμό παροχών κατανάλωσης των μελών της,

γ) τις ετήσιες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας των μελών της και τα προφίλ κατανάλωσης αυτών, για το έτος 2023, και

δ) το πλήθος των δικαιούχων Κ.Ο.Τ. Α’ και τις συνολικές καταναλώσεις αυτών για το έτος 2023.Τα στοιχεία των περ. γ) και δ) παρέχονται στην Ε.Κ.Π. από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.Δ.Δ.Η.Ε.), κατόπιν σχετικού αιτήματός της.

  1. Τα στοιχεία της παρ. 7 που συγκεντρώνονται από κάθε Ε.Κ.Π. για τους ωφελούμενους, αποτελούν αντικείμενο μελέτης και διαστασιολόγησης των απαιτούμενων συνιστωσών των σταθμών Α.Π.Ε., που υλοποιούνται από τον ΔΕ.Δ.Δ.Η.Ε. για τους σκοπούς του Προγράμματος. Όπου οι παροχές είναι καταμετρούμενες, το προφίλ κατανάλωσης προκύπτει από το διάνυσμα διακύμανσης συνολικής έγχυσης ενέργειας στο διασυνδεδεμένο Σύστημα μη τηλεμετρούμενων μετρητών φορτίου.
  2. Στο πλαίσιο του Προγράμματος ισχύουν τα κάτωθι:

α) Οι ωφελούμενοι που προστίθενται ως μέλη στην Ε.Κ.Π. και οι παροχές κατανάλωσης που προσκομίζονται στον φορέα υλοποίησης μετά την καταληκτική προθεσμία της παρ. 7 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διενέργεια της 3ης Φάσης του Προγράμματος σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 14Ε και ως εκ τούτου δεν καλύπτονται οι σχετικές καταναλώσεις από τα επιλέξιμα έργα,

β) οι ωφελούμενοι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, επιτρέπεται να εγκαθιστούν σταθμούς Α.Π.Ε. για την κάλυψη όσων καταναλώσεών τους δεν καλύπτονται από το Πρόγραμμα, αποκλειστικά μέσω αυτοκατανάλωσης ή αυτοκατανάλωσης με εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού,

γ) οι ωφελούμενοι οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν λάβει κατ’ ελάχιστο Οριστική Προσφορά Σύνδεσης για την εγκατάσταση σταθμών των άρθρων 14Α και 14Β και την κάλυψη πλήθους καταναλώσεών τους, εφόσον προχωρήσουν στην εγκατάσταση των εν λόγω σταθμών, δύναται να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα για την κάλυψη έως ποσοστού τριάντα τοις εκατό (30%) των συνολικών τους καταναλώσεων, και

δ) ο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. προβαίνει κατά απόλυτη προτεραιότητα στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στις παροχές κατανάλωσης, για το σύνολο των ωφελούμενων σύμφωνα με την παρ. 7. Ειδικότερα για τους ωφελούμενους της περ. α) της παρ. 2 η υποχρέωση της κατά προτεραιότητα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών εκκινεί με την έναρξη ισχύος του παρόντος.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται κάθε θέμα σχετικά:

α) με την υλοποίηση του Προγράμματος και ιδίως το ποσοστό κάλυψης των ενεργειακών αναγκών για κάθε κατηγορία ωφελούμενων, λαμβάνοντας υπόψη και τα τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας, τις τεχνολογίες και την ισχύ των έργων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών,

β) το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Προγράμματος και των επιμέρους φάσεων αυτού,

γ) τη διαδικασία εφαρμογής αυτοκατανάλωσης με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό,

δ) τη μεθοδολογία και τη διαδικασία επιμερισμού της παραγόμενης ενέργειας, τον φορέα και τον τρόπο διενέργειας των ανταγωνιστικών διαδικασιών και το μοντέλο της δημοπρασίας για την επιλογή των έργων που καλύπτουν τις ανάγκες της εκάστοτε Ε.Κ.Π.,

ε) τον ελάχιστο βαθμό αδειοδοτικής ωριμότητας των έργων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και στις εκάστοτε ανταγωνιστικές διαδικασίες,

στ) την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για την παραγόμενη και προς συμψηφισμό ενέργεια,

ζ) την προκήρυξη των ανταγωνιστικών διαδικασιών για κάθε Ε.Κ.Π.,

η) τον χρονικό ορίζοντα θέσης σε λειτουργία των επιλέξιμων έργων,

θ) τυχόν χρεώσεις στους ωφελούμενους για την προς συμψηφισμό ενέργεια,

ι) τη διαδικασία κατάρτισης των απαιτούμενων συμβάσεων σύμφωνα με την περ. ε της παρ. 1 του άρθρου 14Ε, τη χρονική διάρκεια αυτών, καθώς και πρότυπα υποδείγματα συμβάσεων,

ια) τις υποχρεώσεις των ωφελούμενων, καθώς και των κατόχων των επιλέξιμων σταθμών Α.Π.Ε.,

ιβ) τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους λειτουργίας και χρήσης των συστημάτων αποθήκευσης,

ιγ) τις ειδικές προβλέψεις για εντάξεις ωφελούμενων στις Ε.Κ.Π. μετά την παρέλευση των καταληκτικών προθεσμιών του παρόντος και την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών από μελλοντικά έργα,

ιδ) την παράταση των προθεσμιών που τίθενται με τις παρ. 6 και 7 και

ιε) τη διαφοροποίηση του τρόπου συμψηφισμού ανά κατηγορία ωφελούμενων και ανά επίπεδο τάσης των παροχών κατανάλωσης.

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται ο τρόπος χρηματοδότησης του Προγράμματος και αποζημίωσης των επιλέξιμων έργων, ήτοι των μελετών που απαιτείται να εκπονηθούν για τη διαστασιολόγηση των απαιτούμενων έργων και της αποζημίωσης των έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ωφελούμενων καθώς και τυχόν περίσσειας παραγόμενης ενέργειας, τυχόν κίνητρα για περαιτέρω μείωση των καταναλώσεών τους μετά τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα και ο τρόπος αποζημίωσης των Προμηθευτών για την προς συμψηφισμό ενέργεια.».

 

Άρθρο 96

Υλοποίηση του Προγράμματος «Απόλλων» – Προσθήκη άρθρου 14Ε στον ν. 3468/2006

Στον ν. 3468/2006 (Α’ 129) προστίθεται άρθρο 14Ε ως εξής:

«Άρθρο 14Ε

Υλοποίηση του Προγράμματος «Απόλλων»

  1. Η υλοποίηση του Προγράμματος του άρθρου 14Δ διενεργείται ανά περιφέρεια και Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (Ε.Κ.Π.) σε επιμέρους φάσεις, ως εξής:

α) 1η Φάση: Σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών.

β) 2η Φάση: Πρόσκληση ενδιαφέροντος από την Ε.Κ.Π. για τη συμμετοχή των ωφελούμενων και συγκέντρωση απαιτούμενων στοιχείων σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 14Δ.

γ) 3η Φάση: Μελέτη και διαστασιολόγηση απαιτούμενων έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ωφελούμενων της παρ. 2 του άρθρου 14Δ.

δ) 4η Φάση: Προκήρυξη ανταγωνιστικής διαδικασίας και επιλογή έργων για κάθε Ε.Κ.Π..

ε) 5η Φάση: Σύναψη απαιτούμενων συμβάσεων μεταξύ των ωφελούμενων, των κατόχων των επιλέξιμων έργων, των Προμηθευτών και του Διαχειριστή ΑΠΕ και  Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε. (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.), καθώς και υλοποίηση των έργων.

στ) 6η Φάση: Θέση σταθμών σε λειτουργία και εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού για τα μέλη της Ε.Κ.Π. και τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) Α’.

  1. Για την υποστήριξη της 3ης Φάσης, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) προβαίνει στην εκπόνηση των αναγκαίων ενεργειακών μελετών και τη διαστασιολόγηση των απαιτούμενων έργων ανά Ε.Κ.Π..
  2. Για τη διενέργεια της 3ης Φάσης και τη διαστασιολόγηση των απαιτούμενων έργων, τα στοιχεία που συγκεντρώνονται για τους ωφελούμενους από την Ε.Κ.Π. αφορούν το έτος 2023. Με βάση το έτος 2023 καθορίζεται και η συνολική κατανάλωση ενέργειας προς συμψηφισμό των ευάλωτων νοικοκυριών.
  3. Η 4η Φάση εκκινεί διακριτά για κάθε Ε.Κ.Π. με την προκήρυξη και τη διενέργεια ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για την επιλογή των έργων και την κάλυψη των αναγκών των ωφελούμενων, κατόπιν ολοκλήρωσης της 3ης Φάσης.
  4. Η ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για κάθε Ε.Κ.Π. προκηρύσσεται κατόπιν σχετικής προηγούμενης απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία διαπιστώνεται για την εκάστοτε Ε.Κ.Π. και η ολοκλήρωση της 3ης Φάσης του Προγράμματος.
  5. Οι κάτοχοι των επιλέξιμων σταθμών συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 4414/2016 (Α’ 149), για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με τον ΔΑΠΕΕΠΑ.Ε. για την ενέργεια που παράγουν και παρέχουν προς συμψηφισμό για τις ανάγκες της εκάστοτε Ε.Κ.Π., σύμφωνα και με την απόφαση της παρ. 9 του άρθρου 14Δ.
  6. Η κάθε Ε.Κ.Π. συνάπτει σύμβαση αυτοκατανάλωσης με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με τους εκάστοτε προμηθευτές που εκπροσωπούν τις προς συμψηφισμό παροχές κατανάλωσης, τους κατόχους των επιλέξιμων σταθμών, καθώς και τον ΔΑΠΕΕΠΑ.Ε. σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 10 του άρθρου 14Δ. Με τη σύμβαση αυτοκατανάλωσης ρυθμίζονται και τυχόν θέματα αποζημίωσης των Προμηθευτών από τον ΔΑΠΕΕΠΑ.Ε. για την προς συμψηφισμό ενέργεια των ωφελούμενων.
  7. Για τους σκοπούς του Προγράμματος:

α) Το κόστος της ενέργειας που παρέχεται προς συμψηφισμό των αναγκών των ωφελούμενων δύναται να καλύπτεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε. και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) του άρθρου 143 του ν. 4001/2011 (Α’ 179),

β) δύνανται να καθορίζονται χρεώσεις στους ωφελούμενους για μέρος της ενέργειας που συμψηφίζεται, οι οποίες αποτελούν έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α. του άρθρου 143 του ν. 4001/2011,

γ) δύναται να χορηγείται στους επιλέξιμους σταθμούς επενδυτική ενίσχυση από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και άλλες πηγές χρηματοδότησης και

δ) ο ωφελούμενος εφαρμόζει εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό στο σύνολο των παροχών του, με την εξαίρεση της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 14Δ.

  1. Οι κάτοχοι των επιλέξιμων σταθμών προχωρούν στην υλοποίηση και σύνδεση των σταθμών σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκάστοτε ανταγωνιστικής διαδικασίας.
  2. Οι επιλέξιμοι σταθμοί του Προγράμματος προβαίνουν αμελλητί σε τροποποίηση ή έκδοση των ήαπαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση τους. Οι αρμόδιες αρχές χειρίζονται τις σχετικές αιτήσεις κατά απόλυτη προτεραιότητα.
  3. Οι κάτοχοι των επιλέξιμων σταθμών ορίζουν υπεύθυνο για τον συμψηφισμό και επιμερισμό της παραγόμενης ενέργειας με τις παροχές κατανάλωσης και συνεργάζονται στο πλαίσιο εφαρμογής και τήρησης των προβλέψεων του Προγράμματος και του σχετικού συμβατικού πλαισίου, σε σταθερή και συνεχή βάση, με την Ε.Κ.Π..
  4. Η Ε.Κ.Π. επικαιροποιεί κάθε έτος τους Δικαιούχους Κ.Ο.Τ. Α’ σύμφωνα με τα στοιχεία που της παρέχονται από τον ΔΕΔΔΗΕ και ενημερώνει αμελλητί τον υπεύθυνο της παρ. 11 για τις προς συμψηφισμό παροχές κατανάλωσης αυτών.
  5. Μετά το πέρας της διάρκειας των Συμβάσεων των παρ. 6 και 7, οι σταθμοί μεταβιβάζονται στις εκάστοτε Ε.Κ.Π.. Η παρ. 4 του άρθρου 47Δ του ν. 4001/2011 περί εγγύτητας των μελών της Ε.Κ.Π. με τον σταθμό Α.Π.Ε. δεν εφαρμόζεται.».

 

ΜΕΡΟΣ Β’

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 97

Διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 4414/2016

  1. Στο άρθρο 7 του ν. 4414/2016 (Α’ 149) περί της διενέργειας ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), προστίθεται παρ. 1Α ως εξής:

«1Α. Ειδικά για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που επιλέγονται από την 1η Μαΐου 2024 μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, δύνανται να επιβληθούν, σύμφωνα με την παρ. 3 και κατόπιν σχετικής εγκριτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

α) περιορισμοί στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας πλέον αυτών που έχουν οριστεί με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), και

β) υποχρέωση προσθήκης συστήματος αποθήκευσης.

Οι σταθμοί που επιλέγονται στο πλαίσιο της περ. β) προβαίνουν αμελλητί σε τροποποίηση των οικείων αδειών και εγκρίσεων. Οι αρμόδιες αρχές χειρίζονται τις σχετικές αιτήσεις κατά απόλυτη προτεραιότητα.».

  1. Στην παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4414/2016, περί εξουσιοδότησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών: α) στις περ. α) και στ) αφαιρείται η αναφορά «»ή/», β) η περ. ζ) αντικαθίσταται, γ) το τελευταίο εδάφιο καταργείται, δ) προστίθενται περ. ι) και ια), και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), καθορίζονται:

α) η εγκατεστημένη ισχύς, ανά τεχνολογία και κατηγορία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.., η οποία δημοπρατείται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών συμπεριλαμβανομένων των σταθμών Α.Π.Ε. που εγκαθίστανται σε χώρες εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου υπό την προϋπόθεση ενεργού Διασυνοριακού Εμπορίου ενέργειας με αυτές, κατά το τρέχον έτος ή και τα επόμενα ημερολογιακά έτη από την έκδοση της απόφασης αυτής,

β) ο αριθμός των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών ανά έτος,

γ) το χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης των ανταγωνιστικών διαδικασιών,

δ) η ελάχιστη χρονική διάρκεια από την προκήρυξη μέχρι την υποβολή προσφορών,

ε) το ελάχιστο ποσοστό ανταγωνισμού, καθώς και λοιποί κανόνες για τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων,

στ) η ανώτατη και η κατώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για κάθε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών,

ζ) οι τεχνολογίες και οι κατηγορίες των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α. που δύναται να συμμετέχουν στις εκάστοτε ανταγωνιστικές διαδικασίες, καθώς και ο βαθμός αδειοδοτικής τους ωριμότητας,

η) ο χρονικός ορίζοντας θέσης σε λειτουργία των έργων των επιλεγέντων σταθμών,

θ) το τέλος συμμετοχής υπέρ της Ρ.Α.Ε. που καταβάλλουν οι συμμετέχοντες,

ι) οι ειδικοί όροι επιβολής περιορισμών έγχυσης πλέον αυτών που έχουν οριστεί με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 10 του ν. 4951/2022 (Α’ 129) και οι υποχρεώσεις εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης στους σταθμούς Α.Π.Ε. που επιλέγονται από τις εκάστοτε ανταγωνιστικές διαδικασίες,

ια) ο τύπος και τα χαρακτηριστικά των συστημάτων αποθήκευσης που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν οι σταθμοί Α.Π.Ε., οι οποίοι επιλέγονται βάσει της αντίστοιχης ανταγωνιστικής διαδικασίας.».

  1. Στην παρ. 3γ. του άρθρου 7 του ν. 4414/2016: α) τροποποιείται η ημερομηνία μετά την οποία πρέπει να έχει προηγηθεί συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, β) προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 3γ διαμορφώνεται ως εξής:

«3γ. Μετά την 1η Μαΐου 2024 για πλήρεις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π.) δεν δύναται να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς εξαιρουμένων των σταθμών του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Για σταθμούς του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 (Α’ 129) το πρώτο εδάφιο ισχύει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024.».

  1. Η παρ. 3δ του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 αντικαθίσταται ως εξής:

«3δ. Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 (Α’ 9), Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών του ν. 4001/2011, δεν δύναται, για πλήρεις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. μετά την 1η Μαΐου 2024, να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Για σταθμούς του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 το πρώτο εδάφιο ισχύει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024.».

  1. Η παρ. 3ζ) του άρθρου 7 του ν. 4414/2016, περί νέων αιτήσεων χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης, καταργείται.
  2. Στην παρ. 3θ) του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 προστίθεται δεύτερο εδάφιο και η παρ. 3θ) διαμορφώνεται ως εξής:

«3θ. Ειδικά για αιολικούς σταθμούς, μέγιστης ισχύος παραγωγής, μικρότερης ή ίσης των έξι μεγαβάτ (6 MW), που πληρούν το κριτήριο της παρ. 3α, συνάπτονται συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης, χωρίς την υποχρέωση συμμετοχής σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024. Αιολικοί σταθμοί μέγιστης ισχύος παραγωγής, μικρότερης ή ίσης των έξι μεγαβάτ (6 MW), οι οποίοι κατά την 29η Μαρτίου 2023 είχαν συνάψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης μετά από συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά δεν έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας τους, εφόσον πληρούν το κριτήριο της παρ. 3α), δύνανται να αιτηθούν από τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. τροποποίηση της σύμβασης τους, ώστε να ενταχθούν στον τρόπο αποζημίωσης, χωρίς την υποχρέωση συμμετοχής σε ανταγωνιστική διαδικασία».

  1. Στο άρθρο 7 του ν. 4414/2016 προστίθενται παρ. 3ι) και παρ. 3ια) ως εξής:

«3ι) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών ή έχει υποβληθεί πλήρης αίτηση στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. έως την 30η Απριλίου 2024 και: α) είτε δεν έχει υποβληθεί έως την 31η Αυγούστου 2024 από τους κατόχους τους, δήλωση ετοιμότητας του άρθρου 4Α ή αίτημα ενεργοποίησης στον αρμόδιο Διαχειριστή, β) είτε δεν έχει συναφθεί Σύμβαση Σύνδεσης έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση, μόνο κατόπιν συμμετοχής τους σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Για τις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου, και εφόσον απαιτείται, τροποποιείται η σχετική σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης από τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. ως προς τον τρόπο αποζημίωσης τους.

3ια) Στις προθεσμίες ενεργοποίησης της σύνδεσης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν επιλεγεί ή επιλέγονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών δεν λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα κατά το οποίο υφίσταται δικαστική αναστολή ισχύος οποιασδήποτε άδειας που απαιτείται για την εγκατάσταση των σταθμών, η οποία εκδόθηκε μετά την ημερομηνία συμμετοχής του σταθμού στην ανωτέρω ανταγωνιστική διαδικασία. Στην περίπτωση αυτή, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει τον φορέα αδειοδότησης, περί της αναστολής ισχύος και ιδίως περί της ημερομηνίας έναρξης αυτής, καθώς και σε περίπτωση άρσης αυτής.».

 

Άρθρο 98

Διατάξεις για το καθεστώς ενίσχυσης των σταθμών Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης

  1. Με την επιφύλαξη της παρ. 2, η χρονική διάρκεια των Συμβάσεων των άρθρων 9 και 10 του ν. 4414/2016 (Α’ 149) για σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) με κατανάλωση φυσικού αερίου που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ορίζεται σε δέκα (10) έτη.
  2. Η χρονική διάρκεια των Συμβάσεων των άρθρων 9 και 10 του ν. 4414/2016 για σταθμούς Σ.Η.Θ.Υ.Α. με κατανάλωση φυσικού αερίου των οποίων οι κάτοχοι έχουν ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και η παραγόμενη θερμική ενέργεια από τον σταθμό χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες παραγωγής των αγροτικών προϊόντων του κατόχου, που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζεται σε είκοσι (20) έτη.
  3. Στην ανά μήνα μέση μοναδιαία τιμή του φυσικού αερίου των έργων που έχουν συνάψει Σύμβαση Πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ή Σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας ή Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης των άρθρων 9 και 10 του ν. 4414/2016, προστίθεται για τις μονάδες που είναι υπόχρεες αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών «CO2», το μέσο κόστος δικαιωμάτων εκπομπής «CO2» που αντιστοιχεί στην καύση του φυσικού αερίου (σε €/MWh Α.Θ.Δ. φυσικού αερίου) του άρθρου 4 του ν. 4414/2016 και του άρθρου 13 του ν. 3468/2006 (Α΄ 129), το οποίο υπολογίζεται εφεξής από την ακόλουθη μαθηματική σχέση:

Μέσο Κόστος CO2 (€/MWh) = 0.20*Μέση Τιμή Δικαιωμάτων CO2 (€/tn), όπου

Μέση Τιμή Δικαιωμάτων CO2: Η ανά μήνα μέση τιμή των δικαιωμάτων CO2 σε €/tn όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (European Energy Exchange).

Η τιμή αυτή υπολογίζεται με μέριμνα της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κοινοποιείται ανά μήνα στον Διαχειριστή ΑΠΕ και  Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε..

  1. Σταθμοί Σ.Η.Θ.Υ.Α. με ισχύ μεγαλύτερη από τριάντα πέντε (35) «MWel» που από την έναρξη ισχύος του παρόντος συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης του άρθρου 9 του ν. 4414/2016 και κατά τη θερμαντική περίοδο κάθε έτους παρέχουν τη θερμική ενέργεια που παράγουν αποκλειστικά για τηλεθέρμανση πόλεων, δύναται κατά την περίοδο εκτός θερμαντικής περιόδου να λειτουργούν και να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως κατανεμόμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να λαμβάνουν οποιαδήποτε λειτουργική ενίσχυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο αυτή. Για την εφαρμογή της παρούσας οι Βεβαιώσεις Παραγωγού των σταθμών αυτών τροποποιούνται κατάλληλα και ως θερμαντική περίοδος κάθε έτους ορίζεται η περίοδος από τη 10η Οκτωβρίου έως τη 10η Μαΐου του επόμενου έτους, εκτός εάν οριστεί άλλως με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

 

Άρθρο 99

Εγκατάσταση Σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης για αυτοκατανάλωση – Αντικατάσταση παρ. 7 και προσθήκη παρ. 8 στο άρθρο 14 ν. 3468/2006

Η παρ. 7 του άρθρου 14 του ν. 3468/2006 (Α΄ 129), περί των αυτοκαταναλωτών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντικαθίσταται, προστίθεται παρ. 8, και οι παρ. 7 και 8 διαμορφώνονται ως εξής:

«7. Επιτρέπεται οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ή Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), οι οποίοι βρίσκονται σε οποιαδήποτε στάδιο αδειοδότησης, να προβούν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις των αδειών και εγκρίσεων κατά περίπτωση, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως σταθμοί αυτοπαραγωγής με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 12Α του ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή ως σταθμοί του άρθρου 14Α. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται και για σταθμούς σε λειτουργία εφόσον δεν έχει παρέλθει διάστημα τεσσάρων (4) ετών από την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας των σταθμών αυτών. Για τις περιπτώσεις των προηγούμενων εδαφίων, εφόσον έχουν συναφθεί συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης, επιτρέπεται η λύση αυτών κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου.

Για παρόχους υπηρεσιών ύδατος επιτρέπεται η εφαρμογή ενεργειακού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς και η μετατροπή και λειτουργία μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών για εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, σύμφωνα με το άρθρο 14Α προς κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Η ισχύς των σταθμών του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ανέρχεται μέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%), του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος των προς συμψηφισμό καταναλώσεων. Για την κάλυψη καταναλώσεων των εγκαταστάσεων που ανήκουν σε ή διαχειρίζονται φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζεται στην περ. β της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), επιτρέπεται η εφαρμογή ενεργειακού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με τη μέγιστη ισχύ των σταθμών Α.Π.Ε. να ανέρχεται μέχρι και σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) της συμφωνημένης ισχύος της παροχής κατανάλωσης ή του αθροίσματος της συμφωνημένης ισχύος των προς συμψηφισμό παροχών κατανάλωσης, κατά παρέκκλιση των παρ. 4 και 5 του άρθρου 14Α.

Για περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου δύναται να δεσμεύεται ανά Ηλεκτρικό Σύστημα Μη Διασυνδεδεμένου Νησιού (Μ.Δ.Ν) συγκεκριμένο περιθώριο ισχύος επί του διαθέσιμου περιθωρίου ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών ή αν έχει εξαντληθεί δεσμεύεται καθ’ υπέρβαση αυτού, με την επιφύλαξη της παρ. 9 του άρθρου 97 του ν. 4951/2022 (Α’ 129). Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται οι εγκαταστάσεις και οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης του πέμπτου και έκτου εδαφίου, η διαδικασία υποβολής αίτησης στον αρμόδιο Διαχειριστή, οι προϋποθέσεις υπαγωγής, η ισχύς που δεσμεύεται ανά Ηλεκτρικό Σύστημα Μ.Δ.Ν., τυχόν ανώτατα όρια εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένες σύμφωνα με τις υπ’ αρ. 699/2012, 136/2006 και 96/2007 αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και μέχρι την έκδοση απόφασης άρσης του κορεσμού επιτρέπεται για αυτοκατανάλωση, η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.. οι οποίοι δεν διοχετεύουν το πλεόνασμα της παραγόμενης ενέργειας στο Δίκτυο ή το Σύστημα καθώς και η εγκατάσταση σταθμών του άρθρου 14Α.

Για τη διαπίστωση υπέρβασης του ορίου ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από σταθμούς Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α. στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου και της Εύβοιας καθώς και στο περιθώριο της παρ. 6 του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 (Α’ 129) δεν προσμετράται η ισχύς των σταθμών του προηγούμενου εδαφίου, για τους οποίους έχει χορηγηθεί ή χορηγείται Οριστική Προσφορά Σύνδεσης. Για σταθμούς του άρθρου 14Α στο κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης μέχρι την εξάντληση συνολικής ισχύος τριακοσίων μεγαβάτ (300MW) και εκατό μεγαβάτ (100MW) αντίστοιχα, ενώ ο Διαχειριστής του Συστήματος χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης μέχρι την εξάντληση συνολικής ισχύος εκατό μεγαβάτ (100MW) και σαράντα μεγαβάτ (40MW), αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη και Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.

  1. Σε κάθε ηλεκτρικό σύστημα Μ.Δ.Ν. επιτρέπεται σε εγκαταστάσεις καταναλωτών η εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., με ή χωρίς ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, για αυτοκατανάλωση χωρίς δυνατότητα έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο. Η ισχύς των σταθμών του πρώτου εδαφίου δύναται να ανέρχεται μέχρι και το εκατό τοις εκατό (100%) της συμφωνημένης ισχύος της παροχής κατανάλωσης. Για αιτήσεις που υποβάλλονται στον αρμόδιο Διαχειριστή από Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζεται στην περ. β της παρ. 1 του άρθρου 14 ν. 4270/2014, δεν απαιτείται κατά την υποβολή της αίτησης η ύπαρξη υφιστάμενης παροχής κατανάλωσης.».

 

Άρθρο 100

Εφάπαξ Τέλος Έκδοσης Βεβαίωσης – Τροποποίηση περ. δ) και ε) παρ. 1 άρθρου 17 ν. 4685/2020

Στις περ. δ) και ε) της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92), περί του εφάπαξ τέλους έκδοσης βεβαίωσης, προστίθενται τελευταία εδάφια, ως εξής:

«δ) Το τέλος μπορεί να καταβάλλεται σε δύο (2) δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά το 50% του τέλους και καταβάλλεται εντός είκοσι (20) ημερών από τη σχετική ειδοποίηση του αιτούντος μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου και η δεύτερη καταβάλλεται εντός ενός (1) έτους από τη χορήγηση της Βεβαίωσης. Για να γίνει αποδεκτό αίτημα μεταβίβασης πρέπει να έχει καταβληθεί και η δεύτερη δόση του τέλους. Για Βεβαιώσεις που εκδίδονται από τον κύκλο του Φεβρουαρίου 2024 και έπειτα, το τέλος καταβάλλεται εξ ολοκλήρου και εφάπαξ εντός είκοσι (20) ημερών από τη σχετική ειδοποίηση του αιτούντος μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου.

ε) Σε περίπτωση μη καταβολής ή μη ολοσχερούς καταβολής κατά την περίπτωση δ’, η Βεβαίωση παύει αυτοδικαίως να ισχύει και εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο άρθρο 12. Βεβαιώσεις για τις οποίες οι κάτοχοί τους, κατά την 1η Μάϊου 2024, έχουν καταβάλλει την πρώτη δόση και, είτε δεν τους έχει επιστραφεί η Εγγυητική Επιστολή του άρθρου 11Α, είτε έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα πλήρες αίτημα για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, δύνανται να αναβιώσουν, εφόσον έχει ήδη καταβληθεί ή καταβληθεί εντός είκοσι (20) ημερών από την 1η Μάϊου 2024 εξ ολοκλήρου το σύνολο του σχετικού τέλους.».

 

Άρθρο 101

Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης και υποβολή αιτημάτων σύνδεσης για Πιλοτικούς Θαλάσσιους Πλωτούς Φωτοβολταϊκούς σταθμούς – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 93 και παρ. 2 άρθρου 5 ν. 4951/2022

Η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 93 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί κατάρτισης της σύμβασης του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 (Α’ 149), παρατείνεται από τη λήξη της, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Οι Πιλοτικοί Θαλάσσιοι Πλωτοί Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) εξαιρούνται των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 και δύνανται να συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης του ν. 4414/2016 μέχρι την 31η.12.2024, η οποία διέπεται από την Τιμή Αναφοράς της παρ. 2 του παρόντος.».

  1. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4951/2022, αντικαθίσταται, τα δύο τελευταία εδάφια καταργούνται, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Για το Διασυνδεδεμένο Σύστημα και το Δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας, οι αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) η/και σταθμούς αποθήκευσης ισχύος έως και οχτώ (8) μεγαβάτ (MW), υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Οι αιτήσεις για σταθμούς ισχύος άνω των οχτώ (8) MW υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.). Για σταθμούς ισχύος από ένα (1) MW έως και οχτώ (8) MW με Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων, καθώς και για πιλοτικούς θαλάσσιους πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς του άρθρου 90, ο ενδιαφερόμενος δύναται να επιλέξει τον Διαχειριστή στον οποίο θα υποβάλλει την αίτησή του.».

 

Άρθρο 102

Περιθώριο απορρόφησης ισχύος – Τροποποίηση άρθρου 97 ν. 4951/2022

Στο άρθρο 97 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί της αύξησης ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο και της προώθησης ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμών αυτοαπραγωγής, α) η παρ. 3 αντικαθίσταται, β) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 αντικαθίσταται, γ) στην παρ. 6: γα) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, γγ) προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο, γγ) το έβδομο εδάφιο καταργείται, και γδ) το όγδοο εδάφιο αντικαθίσταται, δ) στην παρ. 8: δα) στο τέλος του πρώτου εδαφίου προστίθεται η φράση «ή για Πιλοτικούς Θαλάσσιους Πλωτούς Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς του άρθρου 90», δβ) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, ε) η παρ. 9 αντικαθίσταται, στ) προστίθενται νέες παρ. 10 και 11, και το άρθρο 97 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 97

Αύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο Προώθηση ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμών αυτοπαραγωγής

  1. Ο Διαχειριστής του Δικτύου εισηγείται σε ετήσια βάση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) αναγκαίες τροποποιήσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), αναθεωρεί τις μεθοδολογίες ανάλυσης, όπου αυτό απαιτείται, και δρομολογεί τα αναγκαία έργα δικτύου για την αναβάθμιση της ικανότητας υποδοχής ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης ( Σ.Η.Θ.Υ.Α..) του δικτύου διανομής. Κατά τον προσδιορισμό των διαθέσιμων περιθωρίων υποδοχής ισχύος λαμβάνονται υπόψη τυχόν περιορισμοί στην έγχυση ισχύος στο Δίκτυο που ενδέχεται να επιβάλλονται στους παραγωγούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α..
  2. Ο Διαχειριστής του Δικτύου οφείλει να επικαιροποιεί περιοδικά τα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. ανά υποσταθμό (Υ/Σ) και ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης (ΥΤ), τα οποία και δημοσιοποιεί στον δικτυακό του τόπο.
  3. Ο Διαχειριστής του Δικτύου από την έναρξη ισχύος του παρόντος διαθέτει περιθώριο απορρόφησης ισχύος δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά Υποσταθμό, πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου, αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς, αυτοπαραγωγούς για την εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς και για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Το ως άνω επιπλέον περιθώριο καθίσταται διαθέσιμο στο σύνολο των Υ/Σ του Ε.Δ.Δ.Η.Ε., περιλαμβανομένων των περιοχών με κορεσμένα δίκτυα και εξαιρουμένου μόνο του δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Μ.Δ.Ν.), χωρίς να καταλαμβάνεται από περιορισμούς που σχετίζονται με τα περιθώρια απορρόφησης του Συστήματος και κατανέμεται ως εξής:

α) Tα έξι μεγαβάτ (6MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ στις κάτωθι κατηγορίες σταθμών ως εξής:

αα) Σταθμοί Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.. που εγκαθίστανται από τους ως άνω αυτοπαραγωγούς, και αφορούν οικίες (νοικοκυριά), συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, για συνολική ισχύ έως και τρία μεγαβάτ (3MW),

αβ) σταθμοί Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.. που εγκαθίστανται από τους ως άνω αυτοπαραγωγούς, και αφορούν τον πρωτογενή τομέα, για συνολική ισχύ έως και τρία μεγαβάτ (3MW),

Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος για την υποπερ. αα) τα δέκα κόμμα οχτώ κιλοβάτ (10, 8 KW), ανά παροχή κατανάλωσης και για την υποπερ. αβ) τα πενήντα κιλοβάτ (50kW).

Εάν το περιθώριο κάποιας κατηγορίας εξαντληθεί, ο Διαχειριστής δύναται να αξιοποιεί περιθώριο από την έτερη κατηγορία.

β) Τα τέσσερα (4MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ για τους σταθμούς αυτοπαραγωγής που αφορούν τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (λοιπές χρήσεις), Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών. Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης τα διακόσια κιλοβάτ (200kW).

Ειδικά για σταθμούς αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού που υλοποιούνται από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για κάλυψη των αναγκών των δημοτικών παιδικών, βρεφικών και βρεφονηπιακών σταθμών, σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κέντρων υγείας και νοσοκομείων, δημοτικών και δημοσίων αθλητικών κέντρων, το όριο ισχύος ορίζεται στα εκατό (100) kW.

Εάν το περιθώριο ενός εκ των περ. α) ή β) εξαντληθεί, ο Διαχειριστής δύναται να ανακατανέμει το περιθώριο, διασφαλίζοντας για κάθε περίπτωση ελάχιστο διαθέσιμο περιθώριο υποδοχής ισχύος ενός (1) MW.

Αν το περιθώριο απορρόφησης ισχύος των δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά Υποσταθμό του πρώτου εδαφίου εξαντληθεί, ο Διαχειριστής εξετάζει και εφόσον είναι τεχνικά εφικτό δύναται να επεκτείνει το ως άνω περιθώριο ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ).

  1. Τα διαθέσιμα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. που σύμφωνα με την παρ. 2 προκύπτουν ανά υποσταθμό (Υ/Σ) ή ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτά η ισχύς των δέκα μεγαβάτ (10 MW) της παρ. 3, διατίθενται για τη σύνδεση σταθμών Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.. ως εξής:

α) Για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.. αυτοπαραγωγών, συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%),

β) για την εγκατάσταση λοιπών σταθμών Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.. σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%).

Στην περίπτωση αυτή, ο Διαχειριστής του Δικτύου υποδέχεται νέες αιτήσεις για συνολική ισχύ έως και δέκα τοις εκατό (10%) πάνω από το διαθέσιμο περιθώριο του εκάστοτε υποσταθμού (Υ/Σ) ή μετασχηματιστή ΥΤ/ΜΤ.

  1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύνανται να επανακαθορίζονται οι κατηγορίες σταθμών των παρ. 3 και 4, τα ανώτατα όρια ισχύος ανά παροχή κατανάλωσης της παρ. 3, καθώς και η ως άνω κατανομή των διαθέσιμων περιθωρίων ισχύος μεταξύ των κατηγοριών ανά Υ/Σ ή/και ανά γεωγραφική περιοχή.
  2. Ο κάτοχος σταθμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. δύναται να ορίζει ως μέγιστη ισχύ παραγωγής του σταθμού ισχύ μικρότερη της εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων παραγωγής του. Ο Διαχειριστής του Δικτύου για τη χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης λαμβάνει υπόψη τη μέγιστη ισχύ παραγωγής του σταθμού για τον έλεγχο των θερμικών περιορισμών και την εγκατεστημένη ισχύ του μονάδων παραγωγής για τον έλεγχο των περιορισμών λόγω βραχυκυκλώματος. Οι κάτοχοι των σταθμών με Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Άδεια Παραγωγής, μετά την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης μεριμνούν για την τροποποίηση των σχετικών αδειών. Η μη υπέρβαση της μέγιστης ισχύος του σταθμού αποτελεί ευθύνη του Παραγωγού και ελέγχεται από τον Διαχειριστή, ο οποίος δύναται να επιβάλει κυρώσεις στον κάτοχο του σταθμού, όπως ειδικότερα ορίζεται στον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Δ.Δ.Η.Ε.. Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως και ένα μεγαβάτ (1 ΜW) που έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης ή έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, και σε κάθε περίπτωση πριν την ενεργοποίηση της σύνδεσης των σταθμών, επιτρέπεται η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε ποσοστό μέχρι και δέκα τοις εκατό (10%), εφόσον δεν αυξάνεται η μέγιστη ισχύς παραγωγής. Η αλλαγή αυτή θεωρείται διαφοροποίηση μικρής κλίμακας της παρ. 1α του άρθρου 6 του ν. 4014/2011 (Α’ 209), αν δεν μεταβάλλονται τα όρια του γηπέδου εγκατάστασης.

Η παρούσα εφαρμόζεται αναλογικά και για εξαιρούμενους σταθμούς που συνδέονται στο Σύστημα μέσω ομαδικών αιτημάτων καθώς και για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος άνω του ενός μεγαβάτ (1MW) με Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων που συνδέονται στο Δίκτυο του Ε.Δ.Δ.Η.Ε..  Η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών του πέμπτου και έκτου εδαφίου, εφόσον δεν περιορίζεται το  διαθέσιμο κάθε φορά  περιθώριο ισχύος βραχυκύκλωσης του αντίστοιχου μετσχηματιστή ΥΤ/ΜΤ σε ποσοστό μεγαλύτερο του δέκα τοις εκατό (10%), συνιστά απλή γνωστοποίηση προς τον αρμόδιο Διαχειριστή η οποία και εξετάζεται κατά προτεραιότητα, εντός δεκαπέντε (15) ημερών, άλλως συνιστά νέο αίτημα.

Το ποσοστό ισχύος βραχυκύκλωσης που δύνανται να δεσμεύουν σωρευτικά οι σταθμοί του πέμπτου και έκτου εδαφίου δεν μπορεί να ξεπερνά το τριάντα τοις εκατό (30%) της ισχύος βραχυκύκλωσης του αντίστοιχου μετασχηματιστή ΥΤ/ΜΤ. Για τους εν λόγω σταθμούς του πέμπτου και έκτου εδαφίου, εφόσον επιβάλλονται περιορισμοί έγχυσης σύμφωνα με το άρθρο 10, αυτοί υπολογίζονται επί της αρχικής εγκατεστημένης ισχύος των σταθμών.

  1. Η παρ. 6 εφαρμόζεται αναλογικά και για αυτοπαραγωγούς, σε ό,τι αφορά τη μέγιστη ισχύ έγχυσης και απορρόφησης από το Δίκτυο της συνολικής εγκατάστασής τους.
  2. Με την επιφύλαξη του δεύτερου εδαφίου, από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 και ειδικά για σταθμούς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας από την 1η Οκτωβρίου 2022 ο Διαχειριστής του Δικτύου παύει να δέχεται νέες αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εκτός αν πρόκειται για σταθμούς αυτοπαραγωγών, για σταθμούς του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων, για σταθμούς του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129) ή για Πιλοτικούς Θαλάσσιους Πλωτούς Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς του άρθρου 90.

Ο Διαχειριστής του Δικτύου, εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και ανά τρεις (3) μήνες σύμφωνα με την παρ. 2, και όχι αργότερα από την 1η Ιουνίου 2024, δημοσιεύει τα διαθέσιμα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.. ανά Υ/Σ του Δικτύου, και λαμβάνοντας υπόψη τους θερμικούς περιορισμούς και τούς περιορισμούς βραχυκυκλώματος, επιτρέπει σχετικά την υποβολή νέων αιτήσεων φωτοβολταϊκών σταθμών, σύμφωνα με την παρ. 4.

  1. Τουλάχιστον το είκοσι τοις εκατό (20%) του διαθέσιμου περιθωρίου ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών, ανά σύστημα Μ.Δ.Ν., διατίθεται σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εγκαθίστανται από αυτοπαραγωγούς, με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος α) τα δέκα κόμμα οχτώ κιλοβάτ (10,8 kW), ανά παροχή κατανάλωσης, και αφορούν οικιακές χρήσεις (νοικοκυριά), συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων και β) τα πενήντα κιλοβάτ (50kW) ανά παροχή κατανάλωσης, και αφορούν τον πρωτογενή τομέα, καθώς και τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (λοιπές χρήσεις), Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών. Αν η συνολική ισχύς που έχει δεσμευτεί σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ανά σύστημα Μ.Δ.Ν. δεν ξεπερνά το δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού περιθωρίου ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών στο σύστημα αυτό, ο Διαχειριστής Μ.Δ.Ν. δύναται να χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης και Συμβάσεις Σύνδεσης, καθ’ υπέρβαση του εγκεκριμένου περιθωρίου ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών του αντίστοιχου συστήματος Μ.Δ.Ν. σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο και μέχρι κάλυψης του ανωτέρω ποσοστού.
  2. Υφιστάμενοι εν λειτουργία Χρήστες του δικτύου Μέσης Τάσης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.), μετά από υπόδειξη του Διαχειριστή του Δικτύου, υποχρεούνται να ελέγξουν και να αναβαθμίσουν ή αντικαταστήσουν, με δικές τους δαπάνες τα μέσα ζεύξης και προστασίας και τον λοιπό εξοπλισμό των ηλεκτρικών τους εγκαταστάσεων, όπως κατά περίπτωση απαιτείται, για την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασής τους λόγω σχεδιαζόμενης αύξησης της στάθμης βραχυκύκλωσης του δικτύου της περιοχής στα 350 MVA, από τον Διαχειριστή Ε.Δ.Δ.Η.Ε..
  3. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η υποβολή νέων αιτήσεων στους αρμόδιους Διαχειριστές του ΕΔΔΗΕ ή του ΕΣΜΗΕ για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006, επιτρέπεται αποκλειστικά για τις περιπτώσεις σταθμών ΑΠΕ του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», σταθμών ΑΠΕ με ισχύ μέχρι 30 kW που αναπτύσσονται από αγρότες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 (Α’ 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 και αγροτικών χρήσεων, σταθμών ΑΠΕ από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζεται στην περ. β της παρ. 1 του άρθρου 14 ν. 4270/2014 (Α’ 143) και νομικών προσώπων, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς καθώς και σταθμών ΑΠΕ που αναπτύσσονται αποκλειστικά, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/89335/5599/27.9.2021 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 4447), όπως εκάστοτε ισχύει.

 

Άρθρο 103

Εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης

  1. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) αναπτύσσει δυνατότητες τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης όλων των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α), με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των τετρακοσίων κιλοβάτ (400 kW), μέσω της εγκατάστασης κατάλληλων συστημάτων τηλεποπτείας και ελέγχου.
  2. Για τα ηλεκτρικά συστήματα των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Μ.Δ.Ν.), ο Διαχειριστής Μ.Δ.Ν. δύναται, σε αντιστοιχία με τα συστήματα τηλεποπτείας και ελέγχου που εφαρμόζονται για τους λοιπούς σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Υ.Θ.Η.Α. και Υβριδικών Σταθμών σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης Μ.Δ.Ν. (Β’ 304/2014), να αναπτύσσει ανάλογα συστήματα τηλεποπτείας και ελέγχου και για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που εγκαθίστανται από αυτοπαραγωγούς στα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα των Μ.Δ.Ν..
  3. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. και οι αυτοπαραγωγοί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι ή συνδέονται στο Ε.Δ.Δ.Η.Ε. με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των τετρακοσίων κιλοβάτ (400 KW), καθώς και οι αυτοπαραγωγοί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι ή συνδέονται στα τοπικά δίκτυα των αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων των Μ.Δ.Ν. εγκαθιστούν με δικές τους δαπάνες, μετά από υπόδειξη και σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές που ανακοινώνει ο Διαχειριστής Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ή o Διαχειριστής Μ.Δ.Ν. κατά περίπτωση, εντός των σταθμών τους, τον αναγκαίο εξοπλισμό για να καταστεί δυνατή η λήψη και εφαρμογή των εντολών τηλεποπτείας και ελέγχου από τον αρμόδιο Διαχειριστή, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2.

 

Άρθρο 104

Προθεσμίες Υδροηλεκτρικών σταθμών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  

  1. Για υδροηλεκτρικούς σταθμούς που ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και επιχειρήσεις αυτών δύναται να παρατείνονται ή να αναστέλλονται οι προθεσμίες υλοποίησής τους, που προβλέπονται στα άρθρα 12 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92) και 31 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), καθώς και η διάρκεια της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης και της Άδειας Εγκατάστασης αυτών, κατόπιν αιτήματος των κατόχων προς τον Φορέα Αδειοδότησης της παρ. 11 του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 και έκδοσης απόφασης αυτού, σύμφωνα με την απόφαση της παρ. 2 του παρόντος.
  2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι προϋποθέσεις με βάση τις οποίες μπορεί να χορηγηθεί παράταση ή αναστολή των προθεσμιών και των αδειών των σταθμών της παρ. 1, το στάδιο ωριμότητας των υδροηλεκτρικών σταθμών που εμπίπτουν στο παρόν, τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται στον Φορέα Αδειοδότησης, η χρονική διάρκεια για την οποία χορηγείται παράταση ή αναστολή, η διαδικασία που τηρείται για τη χορήγηση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης από τον Φορέα Αδειοδότησης, καθώς και η διαδικασία άρσης αυτής, οι ειδικοί τεχνικοί όροι τους οποίους τηρούν οι σταθμοί, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Με την ίδια απόφαση δύναται να καταλαμβάνονται και σταθμοί, οι Βεβαιώσεις Παραγωγής των οποίων έχουν παύσει αυτοδικαίως από την 1η Ιανουαρίου 2023.
  3. Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006 (Α’ 129) που ανήκουν σε Ο.Τ.Α Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και επιχειρήσεις αυτών, αν υφίσταται υποχρέωση διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016 (Α’ 147),  προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα, το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση της προκήρυξης, μέχρι και την απόφαση κατακύρωσης προσαυξανόμενο κατά δώδεκα (12) μήνες δεν προσμετράται στη διάρκεια ισχύος της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης. Ο φορέας αναλαμβάνει να ενημερώσει αμελλητί τον αρμόδιο Διαχειριστή για την ημερομηνία δημοσίευσης του διαγωνισμού η οποία προηγείται σε κάθε περίπτωση της ημερομηνίας λήξης της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, καθώς και για την ημερομηνία κατακύρωσης αυτού.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΠΕΡΑΚΤΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ  Ν. 4964/2022

 

Άρθρο 105

Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα και Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τροποποίηση άρθρου 65 ν. 4964/2022

  1. Στο άρθρο 65 του ν. 4964/2022 (Α’ 150), περί ορισμών για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ), προστίθενται παρ. 1α και 1β ως εξής:

«1α. Δεδομένα: Το σύνολο των δεδομένων που συλλέχθηκαν και επεξεργάστηκαν από τον φορέα ΥΑΠ ή κάθε ενδιαφερόμενο (πρωτογενή και δευτερογενή).».

1β. Δευτερογενή δεδομένα: Τα δεδομένα τα οποία έχουν τύχει επεξεργασίας και τα οποία είναι κατάλληλα για την εξαγωγή πληροφοριών και συμπερασμάτων.».

  1. Στο άρθρο 65 του ν. 4964/2022 προστίθεται παρ. 8α ως εξής:

«8α. Πρωτογενή δεδομένα: Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν απευθείας από τον φορέα ΥΑΠ ή κάθε ενδιαφερόμενο και δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ή ανάλυση για την εξαγωγή πληροφοριών και συμπερασμάτων.».

 

Άρθρο 106

Δυνατότητα φορέα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων για διενέργεια έρευνας και μετρήσεων – Προσθήκη άρθρου 68Α στον ν. 4964/2022

Στον ν. 4964/2022 (Α’ 150) προστίθεται άρθρο 68Α ως εξής:

«Άρθρο 68Α

Δυνατότητα φορέα Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων για διενέργεια έρευνας και μετρήσεων – Διάθεση δεδομένων

  1. Ο Φορέας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) δύναται να διενεργεί έρευνα ο ίδιος ή να αναθέτει σε εταιρεία ειδικού σκοπού την εργασία αυτή και να πραγματοποιεί τις μετρήσεις και τη συλλογή δεδομένων που είναι αναγκαίες για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και λειτουργία Έργων ΥΑΠ στις εν δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ.
  2. Τα δεδομένα αυτά δύνανται να χορηγηθούν σε τρίτους ενδιαφερομένους με βάση τη διαδικασία και τα κριτήρια που καθορίζονται στην απόφαση της παρ. 3, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος πρόσβασης στα δεδομένα του Φορέα ΥΑΠ. Το ύψος του ανταλλάγματος πρόσβασης στα δεδομένα του Φορέα ΥΑΠ δύναται να συναρτάται με τη δέσμευση συμμετοχής στο κόστος συλλογής των δεδομένων και τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους του ενδιαφερόμενου τρίτου, καθώς και την επιλογή του στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών του άρθρου 72.
  3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από εισήγηση του Φορέα ΥΑΠ, εξειδικεύονται τα κριτήρια, τα δικαιολογητικά και στοιχεία, τα οποία υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος, το ύψος του απαιτούμενου ανταλλάγματος για πρόσβαση από τους ενδιαφερόμενους στα δεδομένα του Φορέα ΥΑΠ, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.».

 

Άρθρο 107

Χορήγηση Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων – Τροποποίηση άρθρου 69 ν. 4964/2022

Στο άρθρο 69 του ν. 4964/2022 (Α’ 150), περί χορήγησης Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ): α) προστίθεται παρ. 6α και 8α, β) τροποποιείται η περ. β της παρ. 7 ως προς τον καθορισμό του ύψους του τέλους Αδείας, και οι παρ. 6α έως 8α διαμορφώνονται ως εξής:

«6α. Στην εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία ανατίθενται οι εργασίες των μετρήσεων και η συλλογή δεδομένων από τον Φορέα ΥΑΠ, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 68Α, χορηγείται Άδεια Έρευνας κατά παρέκκλιση των παρ. 4 και 5 του παρόντος σε εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ, όπως αυτό έχει εγκριθεί με την απόφαση της παρ. 1 του άρθρου 79 και σε ΠΟΑΥΑΠ που έχουν ορισθεί σύμφωνα με το άρθρο 68.

  1. Η αίτηση υποβάλλεται παραδεκτώς και η εκδοθείσα άδεια καταχωρείται στο Μητρώο Αδειών Έρευνας ΥΑΠ, υπό την προϋπόθεση ότι σωρευτικά:

α) είναι τυπικά πλήρης σύμφωνα με τον παρόντα νόμο και την απόφαση του Φορέα ΥΑΠ της παρ. 6.

β) συνοδεύεται από αποδεικτικό κατάθεσης εφάπαξ Τέλους Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Ερευνών που ανέρχεται σε ποσό πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000 €), ανά ΠΟΑΥΑΠ,

γ) ο αιτών δεν έχει λυθεί, πτωχεύσει, τεθεί σε (ειδική) εκκαθάριση, αναγκαστική και ειδική διαχείριση, παύση πληρωμών, συνδιαλλαγή-εξυγίανση και δεν έχει κατατεθεί αίτηση ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου για οποιοδήποτε από τα ανωτέρω,

δ) αναφέρονται οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ στις οποίες ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί την έρευνα και διενέργεια τεχνικών μελετών και μετρήσεων για τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση και λειτουργία έργων ΥΑΠ,

ε) οι μέτοχοι/εταίροι νομικών προσώπων, πλην των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των χρηματοδοτικών εταιρειών συμμετοχών, γνωστοποιούνται μέχρι φυσικού προσώπου,

στ) υποβάλλονται στοιχεία που τεκμηριώνουν τη δυνατότητα του αιτούντος ή των μετόχων ή εταίρων αυτού, ή των συνεργαζόμενων με αυτόν εταιρειών, να υλοποιήσουν το έργο ΥΑΠ με βάση την τεχνική τους επάρκεια και τη δυνατότητα εξασφάλισης από τον αιτούντα της απαιτούμενης χρηματοδότησης, ιδίως ίδια κεφάλαια και τραπεζική χρηματοδότηση, σύμφωνα με την απόφαση του Φορέα ΥΑΠ της παρ. 6, και

ζ) συνοδεύεται από την εγγυητική επιστολή του άρθρου 71.

  1. Εφόσον η αίτηση για έκδοση Άδειας Έρευνας ΥΑΠ υποβάλλεται παραδεκτώς κατά τα ανωτέρω, περίληψη αυτής αναρτάται στην ιστοσελίδα του Φορέα ΥΑΠ, εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της περιόδου υποβολής αιτήσεων. Ο Φορέας ΥΑΠ δύναται, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης, να ζητά διευκρινίσεις ή συμπληρωματικά έγγραφα, επί των ήδη υποβληθέντων εντός τακτής προθεσμίας, άλλως η αίτηση θεωρείται πλήρης. Η μη προσκόμισή τους από τον αιτούντα εντός της τεθείσας προθεσμίας καθιστά την αίτηση απαράδεκτη.

8α. Εφόσον η αίτηση για έκδοση Άδειας Έρευνας ΥΑΠ υποβάλλεται παραδεκτώς κατά τα ανωτέρω, ο κάτοχος της Άδειας Έρευνας δύναται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας που τίθεται από τον Φορέα ΥΑΠ, να αυξήσει τον αριθμό των Αδειών Έρευνας ΥΑΠ, δίχως να απαιτείται νέα αίτηση εκ μέρους του κατόχου. Σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αύξηση του αριθμού των Αδειών Έρευνας, απαιτείται η καταβολή του επιπλέον Τέλους Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Ερευνών σύμφωνα με την περ. β. της παρ. 7, κατάθεση εγγυητικής επιστολής σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 71 και όποια άλλη τεχνική πληροφορία απαιτηθεί από τον φορέα ΥΑΠ.».

 

Άρθρο 108

Εγγυητική Επιστολή Άδειας Έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και Ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 71, προσθήκη παρ. 10 και 11 στο άρθρο 87 ν. 4964/2022

  1. Στην παρ. 3 του άρθρου 71 του ν. 4964/2022 (Α΄150), περί εγγυητικής επιστολής άδειας έρευνας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής Άδειας Έρευνας ΥΑΠ ορίζεται σε δέκα χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ (10,000 €/MW) βάσει της μέγιστης ισχύος Έργων ΥΑΠ που δύναται να εγκατασταθούν σε κάθε ΠΟΑΥΑΠ, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα της παρ. 6 του άρθρου 68, για την οποία ο ενδιαφερόμενος έχει αιτηθεί την έκδοση Άδειας Έρευνας ΥΑΠ. Η Εγγυητική Επιστολή Άδειας Έρευνας ΥΑΠ επιστέφεται αν το ύψος του καταβληθέντος ανταλλάγματος στα δεδομένα του φορέα ΥΑΠ υπερβαίνει το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής.».

  1. Στο άρθρο 87 του ν. 4964/2022 προστίθενται παρ. 10 και 11 ως εξής:

«10. Για σταθμούς ΑΠΕ ως προς τους οποίους έχει λήξει ή λήγει η Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης των άρθρων 9 ή 10 του ν. 4414/2016, ή Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας του άρθρου 12 του ν. 3468/2006, ή αντίστοιχη σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3468/2006, ισχύουν η περ. α) της παρ. 1 και η περ. β) της παρ. 3 του παρόντος.

  1. Η εξέταση των εκκρεμών κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος ενστάσεων κατά των αποφάσεων προσδιορισμού και επιμερισμού του ειδικού τέλους ΑΠΕ, διενεργείται σύμφωνα με τη διαδικασία των παρ. 5 και 6.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

Άρθρο 109

Καθορισμός πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και  Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Α στον ν. 4951/2022

Στον ν. 4951/2022 (A’ 129) προστίθεται άρθρο 10Α ως εξής:

«Άρθρο 10Α

Καθορισμός πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης

  1. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκδίδεται μετά από εισήγηση της Ομάδας Διοίκησης Έργου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από την ανάγκη για αυξημένη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) σε σχέση με τον περιορισμένο διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/ 119319/3128/16.11.2023 (ΑΔΑ: 62ΠΣ4653Π8-ΟΥΣ) απόφαση της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει δημοσιευθεί στον ιστότοπο της Διαύγειας, καθορίζεται πλαίσιο περιορισμών παραγωγής σταθμών Α.Π.Ε. και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.), καθώς και διαχείρισης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο περιλαμβάνονται τα εξής:

α) Διακρίνονται κατηγορίες περιορισμών παραγωγής σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ιδίως περιορισμοί που οφείλονται σε τοπική συμφόρηση ή σε λόγους ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος ή δικτύου, όπως αυτοί που ήδη προβλέπονται στο άρθρο 10, ή σε πλεόνασμα παραγωγής σε επίπεδο ζώνης προσφορών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας ή σε άλλους λόγους που καθιστούν αναγκαία την επιβολή τους.

β) Δύναται να καθορίζονται όρια επιβολής περιορισμών έγχυσης στους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., οι αρχές και η προτεραιότητα επιβολής των περιορισμών αυτών στους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και η σχετική κατηγοριοποίηση των σταθμών, καθώς και η συνεργασία τους με σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, για κάθε επιμέρους αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Αγορά Επόμενης Ημέρας, Ενδοημερήσια Αγορά, Αγορά Εξισορρόπησης) αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες ανακατανομής. Τα αποδεκτά όρια επιβολής περιορισμών έγχυσης στους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. δύναται να καθορίζονται μόνο όταν ο  Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) θέσει υπό τον έλεγχο και τη διαχείρισή του την παραγωγή Α.Π.Ε. στο δίκτυο αρμοδιότητας του.

γ) Αποσαφηνίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων μερών σε διμερή συμβόλαια που αφορούν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αμιγώς από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α..

δ) Προσδιορίζεται ο ρόλος των Διαχειριστών του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.) και των Δικτύων Διανομής, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε. (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.), των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης, των Παραγωγών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., των αυτοπαραγωγών και των λοιπών φορέων, στον προγραμματισμό και την εφαρμογή των περιορισμών παραγωγής σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α..

ε) Προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις Παραγωγών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και των αυτοπαραγωγών σχετικά με την εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού για τον περιορισμό της ισχύος και για την κατάλληλη προσαρμογή του εξοπλισμού προστασίας των σταθμών παραγωγής για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του Συστήματος.

στ) Καθορίζεται ο χρόνος έναρξης ισχύος του πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., καθώς και τυχόν μέτρα που ρυθμίζουν προσωρινά το ζήτημα κατά το μεταβατικό διάστημα από την έναρξη ισχύος του παρόντος μέχρι την εφαρμογή του πλαισίου αυτού.

ζ) Καθορίζονται οι αρχές διαχείρισης των σταθμών αποθήκευσης, ειδικότερα εάν επιβάλλονται περιορισμοί που οφείλονται σε τοπική συμφόρηση ή σε λόγους ασφαλούς λειτουργίας του συστήματος ή δικτύου, όπως αυτοί που προβλέπονται στο άρθρο 10, ή σε πλεόνασμα παραγωγής σε επίπεδο ζώνης προσφορών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

  1. Η Ομάδα Διοίκησης Έργου της παρ. 1 υποβάλλει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόταση, ενιαία ή διακριτά για επιμέρους ζητήματα, σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., σύμφωνα με την παρ. 1, εντός εννέα (9) μηνών από την 1η Μάϊου 2024. Η ως άνω προθεσμία δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  2. Εντός του διαστήματος της παρ. 2, η Ομάδα Διοίκησης Έργου, εισηγείται διακριτά σε σχέση με την παρ. 1, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για:

α) Τη βέλτιστη ανάπτυξη έργων Α.Π.Ε. με ενσωματωμένη αποθήκευση που ενδείκνυται να εγκατασταθούν ή να υποστηριχθούν με σχήμα κρατικής ενίσχυσης, με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το σύστημα, λαμβανομένης υπόψη της οικονομικής βιωσιμότητας των σχετικών επενδύσεων. Επιπλέον, δύναται να προσδιοριστεί η ενδεδειγμένη γεωγραφική διασπορά αυτών, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δικτυακών υποδομών,

β) Εφόσον κριθεί σκόπιμο από την Ομάδα Διοίκησης Έργου, το πλαίσιο και τους κανόνες για τη γεωγραφικά εντοπισμένη ανάπτυξη των σταθμών αποθήκευσης που συνδέονται σε κατάλληλα σημεία σύνδεσης του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) με κριτήριο τις ανάγκες του συστήματος και του δικτύου, καθώς και την υποστήριξη της ανάπτυξης των σταθμών Α.Π.Ε..

  1. Η Ομάδα Διοίκησης Έργου της παρ. 1, στο πλαίσιο του έργου της, δύναται να εισηγείται στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτάσεις για την ταχύτερη αδειοδότηση και υλοποίηση των έργων ανάπτυξης των δικτύων του Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και του Διαχειριστή του Ε.Δ.Δ.Η.Ε..
  2. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δύναται, κατόπιν πρότασης της Ομάδας Διοίκησης Έργου, να θεσπίζεται Μηχανισμός Αντιστάθμισης Περικοπών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. μεταξύ παραγωγών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., για την αντιστάθμιση των πρόσθετων περιορισμών που επιβάλλονται σε σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., λόγω της τεχνικής αδυναμίας εφαρμογής στην πράξη αναλογικού επιμερισμού των περιορισμών σε όλους τους σταθμούς της αυτής ομάδας περιορισμών, με χρεώσεις που επιβάλλονται σε σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. οι οποίοι δεν δύναται να εφαρμόσουν λόγω τεχνικής αδυναμίας τους ως άνω περιορισμούς. Οι εν λόγω χρεώσεις πιστώνονται στους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στους οποίους εφαρμόστηκαν πρόσθετοι περιορισμοί, πέραν αυτών που τους αναλογούσαν, λόγω της ως άνω τεχνικής αδυναμίας των υπολοίπων. Η εφαρμογή του μηχανισμού, εφόσον θεσπιστεί, λαμβάνει χώρα μετά την έκδοση της απόφασης της παρ. 1. Στην περίπτωση αυτή, Φορέας εφαρμογής των συναλλαγών του εν λόγω Μηχανισμού ορίζεται ο ΔΑΠΕΕΠΑ.Ε., ο οποίος δημιουργεί, τηρεί και διαχειρίζεται ειδικό λογαριασμό για την εφαρμογή του εν λόγω μηχανισμού. Για τους οικείους υπολογισμούς, οι Διαχειριστές Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και Δικτύων Διανομής παραθέτουν στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. τα απαιτούμενα στοιχεία σε μηνιαία βάση. Με την ίδια απόφαση μπορεί να καθορίζονται λεπτομέρειες εφαρμογής και κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του μηχανισμού της παρούσας. Στην περίπτωση αυτή, φορέας εφαρμογής των συναλλαγών του εν λόγω Μηχανισμού ορίζεται ο ΔΑΠΕΕΠΑ.Ε., ο οποίος δημιουργεί, τηρεί και διαχειρίζεται ειδικό λογαριασμό για την εφαρμογή του εν λόγω μηχανισμού. Για τους οικείους υπολογισμούς, οι Διαχειριστές Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και Δικτύων Διανομής παραθέτουν στον ΔΑ.Π.Ε.ΕΠ. τα απαιτούμενα στοιχεία σε μηνιαία βάση. Με την ίδια απόφαση μπορεί να καθορίζονται λεπτομέρειες εφαρμογής και κάθε ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του ανωτέρω μηχανισμού.
  3. Με την απόφαση της παρ. 1 δύναται να καθορίζονται λεπτομέρειες σχετικά με τις Εντολές Περιορισμού Έγχυσης, τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους παραγωγούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π., του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Διαχειριστή του Δικτύου και δύνανται να εξειδικεύονται στον Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. (Β’ 4658/2020), στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου (Β’ 78/2017) και στους λοιπούς Κανονισμούς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.».

 

Άρθρο 110

Μεταβατικές διατάξεις μέχρι τον καθορισμό πλαισίου περιορισμών παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Β στον ν. 4951/2022

Στον ν. 4951/2022 (A’ 129) προστίθεται άρθρο 10Β ως εξής:

«Άρθρο 10Β

Μεταβατικές διατάξεις μέχρι τον καθορισμό πλαισίου περιορισμών παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης

  1. Μέχρι την έναρξη ισχύος της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον καθορισμό πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) και διαχείρισης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10Α, αναφορικά με τους περιορισμούς έγχυσης σε Μονάδες Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., εφαρμόζεται το παρόν.
  2. Ως Εντολές Περιορισμού Έγχυσης σε σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή σε ομάδες σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. νοούνται οι εντολές κατανομής που εκδίδουν ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.) και ο Διαχειριστής του Δικτύου προκειμένου να περιοριστεί η έγχυση από Μονάδες Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή ομάδες Μονάδων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για λόγους που σχετίζονται με την αξιοπιστία ή την ασφάλεια λειτουργίας του ΕΣΜΗΕ και του Δικτύου, περιλαμβανομένης της διαχείρισης συνθηκών τοπικής συμφόρησης. Εντολή Περιορισμού Έγχυσης θεωρείται και η αποσύνδεση εγκαταστάσεων ή εξοπλισμού των Μονάδων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για λόγους που σχετίζονται με την αξιοπιστία ή την ασφάλεια λειτουργίας του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.).
  3. Ο Διαχειριστής του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και ο Διαχειριστής του Δικτύου δύνανται να εκδίδουν Εντολές Περιορισμού Έγχυσης σε σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή σε ομάδες σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή σε Ιδιωτικά Δίκτυα Μέσης Τάσης (ΜΤ), οι οποίες αποσκοπούν στον περιορισμό της συνολικής εγχεόμενης ισχύος των ανωτέρω, όταν παρατηρούνται προβλήματα στο σύστημα παραγωγής-μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία επιδεινώνονται από τη λειτουργία των Μονάδων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ή στην επίλυση των οποίων μπορούν να συμβάλουν οι μονάδες Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο περιορισμός της έγχυσης από Μονάδες Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α..
  4. Ο Διαχειριστής του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και ο Διαχειριστής του Δικτύου δύνανται να εκδίδουν Εντολές Κατανομής για απορρόφηση ή περιορισμό έγχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, όταν παρατηρούνται προβλήματα στο σύστημα παραγωγής-μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  5. Για την εφαρμογή της παρ. 3 ο Διαχειριστής του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. δύναται να εκδίδει Εντολές Περιορισμού Έγχυσης προς σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ή ομάδες σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή Ιδιωτικά Δίκτυα ΜΤ που έχουν συνάψει συμβάσεις σύνδεσης με τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε., συνδέονται με το Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας του Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για τον περιορισμό της ισχύος που εγχέουν σύμφωνα με τη σύμβαση σύνδεσης τους, καθώς και να εκδίδει εντολές προς τους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής προκειμένου οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής να εκδίδουν Εντολές Περιορισμού Έγχυσης στις Μονάδες Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που είναι συνδεδεμένες στα δίκτυά τους. Λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία έκδοσης εντολών από τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. στους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής δύνανται να ρυθμίζονται με μεταξύ τους συμφωνίες, βάσει μνημονίων συνεργασίας. Οι εντολές προς τους Διαχειριστές Δικτύων Διανομής, καθώς και η συνολική περικοπή στο επίπεδο του δικτύου τους λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται από τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. κατά τις ενέργειές του για την Έκδοση Εντολών Περιορισμού Έγχυσης σε Μονάδες Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή ομάδες Μονάδων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. ή Ιδιωτικά Δίκτυα ΜΤ της παρ. 3.
  6. Οι σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή ομάδες σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.ΥΑ. και σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ή Ιδιωτικά Δίκτυα Μ.Τ., με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη από ένα μεγαβάτ (1 MW) διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για τον περιορισμό της ισχύος που εγχέουν μετά από εντολή του Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. ή του αρμόδιου Διαχειριστή Δικτύου. Σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη από ένα (1) MW που κατά την 1η Μάϊου 2024 δεν διαθέτουν τέτοιες υποδομές, προβαίνουν με δαπάνες του παραγωγού στην εγκατάστασή τους, εντός έξι (6) μηνών από την 1η Μάϊου 2024. Σε περίπτωση μη υλοποίησης των ως άνω υποχρεώσεων, εντός του χρονικού διαστήματος του πρώτου εδαφίου, εφαρμόζονται οι κυρώσεις της απόφασης της παρ. 1 του άρθρου 10Α, και έως την έκδοση της απόφασης αυτής, οι σχετικές Μονάδες Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για κάθε περίοδο που εκδόθηκε Εντολή Περιορισμού Έγχυσης επιστρέφουν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εσόδων που έχουν λάβει από τις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας, χωρίς να δικαιούνται καμία αποζημίωση από τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. για το σύνολο της ενέργειας που παρήχθη.
  7. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του άρθρου 10Α, δύναται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να καθορίζονται αποδεκτά όρια επιβολής περιορισμών έγχυσης στους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α..».

 

Άρθρο 111

Οριστική Προσφορά Σύνδεσης – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 4951/2022

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 11 του άρθρου 5 του ν. 4951/2022 (Α΄ 129), περί οριστικής προσφοράς σύνδεσης αντικαθίσταται, η φράση του τελευταίου εδαφίου «εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος, αφαιρείται», και η παρ. 11 διαμορφώνεται από την έναρξη ισχύος της ως εξής:

«11. Μετά τη διαπίστωση της πληρότητας φακέλου της αίτησης για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής χορηγεί την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 89, την αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο και την κοινοποιεί στον Φορέα Αδειοδότησης. Η Οριστική Προσφορά Σύνδεσης συνοδεύεται από σκαρίφημα του προτεινόμενου τρόπου σύνδεσης. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει γνώση, κατόπιν αιτήματός του, της μελέτης για τη χορήγηση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης. Αν προκύπτει αδυναμία σύνδεσης του σταθμού, ο αρμόδιος Διαχειριστής γνωστοποιεί την αδυναμία σύνδεσης στον ενδιαφερόμενο, καθώς και τους λόγους της.».

 

Άρθρο 112

Λειτουργικοί περιορισμοί για αύξηση των περιθωρίων ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου– Τροποποίηση άρθρου 10 ν. 4951/2022

  1. Στο άρθρο 10 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), περί λειτουργικών περιορισμών για αύξηση των περιθωρίων ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου, η περ. δ) της παρ. 2 και οι παρ. 4, 5, 11 και 12 αντικαθίστανται, και το άρθρο 10 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 10

Λειτουργικοί περιορισμοί για αύξηση των περιθωρίων ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου

  1. Κατά τον προσδιορισμό περιθωρίων ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α.) σε περιοχές του Συστήματος και του Δικτύου και τη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης, προκειμένου για τη βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών Συστήματος και Δικτύου και για τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας απορρόφησης ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., ο αρμόδιος Διαχειριστής δύναται να λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα επιβολής περιορισμών έγχυσης της παρ. 2, για λόγους που σχετίζονται με την επάρκεια και ασφάλεια λειτουργίας του τοπικού συστήματος και δικτύου.
  2. Οι προσφορές και οι συμβάσεις σύνδεσης σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου δύνανται να περιλαμβάνουν ειδικούς όρους, οι οποίοι επιτρέπουν την επιβολή λειτουργικών περιορισμών στην έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας και ισχύος («περιορισμοί έγχυσης»), εφόσον έτσι επιτυγχάνεται η βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου δυναμικού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και των υποδομών Συστήματος και Δικτύου, καθιστώντας δυνατή τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας απορρόφησης ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Οι περιορισμοί έγχυσης, οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη, αναφορικά με τη συμμετοχή των σταθμών αυτών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, δύνανται να αφορούν:

α) Μόνιμο περιορισμό της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων του.

β) Περιορισμούς της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού για προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας κατανομής.

γ) Περιορισμούς που καθορίζονται από τους Διαχειριστές με βάση την εκτιμώμενη κατάσταση λειτουργίας του τοπικού συστήματος ή δικτύου.

δ) Περιορισμούς που ενεργοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, σε έκτακτες καταστάσεις ή αν η εγχεόμενη παραγωγή δημιουργεί πρόβλημα στη διατήρηση του ισοζυγίου παραγωγής-ζήτησης ή στη διατήρηση συνθηκών διασφάλισης της ευσταθούς λειτουργίας του δικτύου, μέσω αυτόματων συστημάτων προστασίας και ελέγχου, οι οποίοι δύναται να οδηγούν ακόμη και στην αποσύνδεση του σταθμού.

Οι ως άνω περιορισμοί εφαρμόζονται ανεξάρτητα και επιπλέον περιορισμών ή απορρίψεων προσφορών έγχυσης που προκύπτουν στο πλαίσιο της συμμετοχής των σταθμών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

  1. Με την εφαρμογή των περιορισμών έγχυσης των περ. α) και β) της παρ. 2 δεν δύναται να επιβληθεί μείωση της μέγιστης ισχύος παραγωγής των σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., η οποία να οδηγεί σε περιορισμό της εγχεόμενης ενέργειας υψηλότερο από το πέντε τοις εκατό (5%) της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας των σταθμών αυτών. Ως βάση αναφοράς για τον υπολογισμό του πρώτου εδαφίου, λαμβάνεται υπόψη η ετήσια δυνατότητα παραγωγής ενέργειας σταθμού αναφοράς, αντίστοιχης τεχνολογίας.
  2. Με την εφαρμογή των περιορισμών έγχυσης των περ. γ) και δ) της παρ. 2 δύναται να επιβάλλεται κατά προτεραιότητα μείωση της μέγιστης ισχύος παραγωγής των σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α, η οποία να οδηγεί έως και σε πλήρη περιορισμό της εγχεόμενης ενέργειάς τους. Κατά παρέκκλιση του πρώτου εδαφίου, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δύναται να καθορίζονται ειδικές κατηγορίες έργων Α.Π.Ε./Σ.Η.Θ.Υ.Α., για τις οποίες εφαρμόζεται μέγιστο όριο περιορισμών έγχυσης για λόγους τοπικής συμφόρησης, όπως αυτό το όριο προσδιορίζεται με την ίδια απόφαση.
  3. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Διαχειριστή και γνώμης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.), εξειδικεύεται το πλαίσιο εφαρμογής των περιορισμών της παρ. 2, ποσοτικοποιούνται οι περιορισμοί των περ. α) και β) της παρ. 2 και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
  4. Με απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ., κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Διαχειριστή, καθορίζονται η μεθοδολογία εφαρμογής των περιορισμών έγχυσης της παρ.2, η παρακολούθηση της εφαρμογής τους και η επιβολή χρεώσεων και κυρώσεων μη συμμόρφωσης.
  5. Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν λάβει ή λαμβάνουν οριστική προσφορά σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, εξαιρουμένων των σταθμών που λειτουργούν ή έχουν υποβάλει ή θα υποβάλλουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 δήλωση ετοιμότητας του άρθρου 4α του ν. 4414/2016 (Α’ 149) ή έχουν επιλεγεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος για ένταξη σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 ή εξαιρούνται των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 και μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος είτε έχουν συνάψει σύμβαση σύνδεσης είτε έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για σύμβαση σύνδεσης στον αρμόδιο Διαχειριστή.
  6. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της παρ. 5, ο αρμόδιος Διαχειριστής εκδίδει οριστικές προσφορές σύνδεσης που περιλαμβάνουν ειδικούς όρους αναφορικά με τη δυνατότητα εφαρμογής περιορισμών έγχυσης, χωρίς υπέρβαση των ορίων που τίθενται σωρευτικά στις παρ. 3 και 4.
  7. Κατ’εξαίρεση των οριζόμενων στο παρόν, είναι δυνατό να εκδίδονται προσφορές σύνδεσης με περιορισμούς που οδηγούν σε μόνιμο περιορισμό της μέγιστης ισχύος παραγωγής του σταθμού σε σχέση με την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων του που θα οδηγεί σε μεγαλύτερο ποσοστό από το αναφερόμενο στην παρ. 3, κατ’ εφαρμογή των κριτηρίων της απόφασης του άρθρου 89.
  8. Κατά τη λειτουργία των σταθμών, ο αρμόδιος Διαχειριστής ελέγχει τη συμμόρφωση του Παραγωγού με τους ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές προσφορές σύνδεσης και συμβάσεις σύνδεσης σχετικά με την εφαρμογή των περιορισμών έγχυσης, καθώς και αναφορικά με την εγκατεστημένη ισχύ του σταθμού, όπως αυτή ορίζεται στην οικεία Σύμβαση Σύνδεσης. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του παραγωγού με τους περιορισμούς, ο αρμόδιος Διαχειριστής επιβάλλει χρεώσεις μη συμμόρφωσης, όπως αυτές καθορίζονται με την απόφαση της Ρ.Α.Ε. της παρ. 6.
  9. Oι αρμόδιοι Διαχειριστές μεριμνούν για την εφαρμογή των κανόνων διαχείρισης που εξασφαλίζουν ελάχιστο επίπεδο περιορισμών έγχυσης σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και δίκαιη κατανομή αυτών, μεταξύ των παραγωγών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ελέγχει την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω κανόνων.
  10. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να τροποποιείται το ποσοστό της παρ. 3. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου βασίζεται σε μελέτη κόστους οφέλους και λαμβάνει υπόψη το επίπεδο διείσδυσης ενέργειας Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που επιτυγχάνεται. Αν με την απόφαση αυτή καθοριστεί νέο αυξημένο ποσοστό περιορισμών, αυτό αφορά σταθμούς για τους οποίους χορηγούνται οριστικές προσφορές σύνδεσης μετά την έκδοσή της.
  11. Κατά την εξέταση αιτημάτων για χορήγηση οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της περ. (λια) της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), λαμβάνεται μέριμνα ώστε η λειτουργία των σταθμών αυτών να μην περιορίζει τη χωρητικότητα των ηλεκτρικών δικτύων για υποδοχή δυναμικού παραγωγής Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Στις σχετικές οριστικές Προσφορές Σύνδεσης περιλαμβάνονται ειδικοί όροι που δύνανται να αφορούν:

α) Περιορισμούς της μέγιστης ισχύος έγχυσης ή απορρόφησης σε προκαθορισμένες χρονικές περιόδους εντός της κάθε ημέρας κατανομής.

β) Περιορισμούς που καθορίζονται από τους Διαχειριστές με βάση την εκτιμώμενη κατάσταση λειτουργίας του τοπικού συστήματος ή δικτύου.

γ) Περιορισμούς που ενεργοποιούνται σε πραγματικό χρόνο, σε έκτακτες καταστάσεις, μέσω αυτόματων συστημάτων προστασίας και ελέγχου, οι οποίοι μπορεί να οδηγούν ακόμη και στην αποσύνδεση του σταθμού.

Η συμμετοχή των σταθμών του πρώτου εδαφίου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας τελεί υπό τους περιορισμούς των περ. α) έως γ).

Με τις αποφάσεις των παρ. 5 και 6 καθορίζεται και εξειδικεύεται αντιστοίχως κάθε αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή των περιορισμών έγχυσης/απορρόφησης της παρούσας παραγράφου.

  1. Η επιτροπή του άρθρου 12 του ν. 4414/2016, κατά τις εισηγήσεις της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς που τίθενται με το παρόν άρθρο.
  2. Οι προβλέψεις του παρόντος αποτελούν ειδικό πλαίσιο εφαρμογής αναφορικά με τη δυνατότητα, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία επιβολής των σχετικών περιορισμών και κατισχύουν κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.».
  3. Με την επιφύλαξη της απόφασης της παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 4951/2022, η παρ. 1 καταλαμβάνει:

α) τις Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης που χορηγούνται από τους αρμόδιους Διαχειριστές μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθώς και

β) όσες Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης έχουν χορηγηθεί, πριν την 1η Μάϊου 2024, από τους αρμόδιους Διαχειριστές και περιέχουν ειδικό όρο περί δυνατότητας εφαρμογής περιορισμών στην εγχεόμενη ενέργεια πλέον των ορίων του άρθρου 10 του ν. 4951/2022 χωρίς αποζημίωση.

 

Άρθρο 113

Μέτρα για την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αποσυμφόρηση κορεσμένων δικτύων ανεξάρτητης διασύνδεσης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

  1. Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) που αναπτύσσονται σε νησιωτικά κορεσμένα συστήματα ήδη διασυνδεδεμένα με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.) μέσω γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης τετρακοσίων κιλοβόλτ (400kV) και κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος διαθέτουν Βεβαίωση Ειδικών Έργων, στην οποία εμπεριέχεται ειδικός όρος με υποχρέωση ανεξάρτητης διασύνδεσης ή ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης με το Ε.Σ.Μ.Η.Ε., δύνανται να συνδέονται προσωρινά στο Σύστημα τάσης τετρακοσίων κιλοβόλτ (400kV) του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. επί της νησιωτικής περιοχής, σε πλήρωση των ως άνω ειδικών όρων των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, μέχρι την υλοποίηση νέας διασύνδεσης στο Ε.Σ.Μ.Η.Ε., σύμφωνα με τις παρ. 2 έως και 7, στην οποία θα συνδεθούν οι σταθμοί αυτοί. Στην περίπτωση αυτή, στις οριστικές προσφορές σύνδεσης των έργων αυτών, που έχουν εκδοθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος και έχουν γίνει αποδεκτές ή θα εκδοθούν από τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και στις συμβάσεις σύνδεσης που θα συναφθούν με τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε., μέχρι την έκδοση της απόφασης της Ρυθμιστής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) κατά την παρ. 4, προστίθεται ειδικός όρος για την προσωρινή διασύνδεση στο Σύστημα τάσης τετρακοσίων κιλοβόλτ (400kV) του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. επί του νησιωτικού συστήματος, καθώς και για την υποχρέωση υλοποίησης της διασύνδεσης με το Ε.Σ.Μ.Η.Ε. εκτός του νησιωτικού συστήματος μέσω της κατασκευής νέου δικτύου απλού κυκλώματος, κατόπιν της έκδοσης της απόφασης της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. σύμφωνα με την παρ. 5 και τη συνακόλουθη σύνδεσή τους σε αυτή, χωρίς να επιβαρύνονται με τυχόν κόστος σύνδεσης κατά την προσωρινή διασύνδεση αυτών επί της γραμμής μεταφοράς άλλου παραγωγού.
  2. Η τροποποίηση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης για την προσθήκη του ειδικού όρου, κατά την παρ. 1 παρατείνει την προθεσμία του άρθρου 31 του ν. 4951/2022 (Α’ 129) κατά δώδεκα (12) μήνες και διατηρεί τη χορηγηθείσα προτεραιότητα σύνδεσης και τη δέσμευση του αντίστοιχου ηλεκτρικού χώρου κατά το άρθρο 2 της υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123/12.8.2022 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 4333). Οι εγγυητικές επιστολές που υποβλήθηκαν στον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. για την αίτηση χορήγησης, αποδοχή και προτεραιότητα, κατά περίπτωση, των οριστικών προσφορών σύνδεσης της παρ. 1, δύναται, κατόπιν αιτήματος των κατόχων των Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων, να παραταθούν μέχρι και δώδεκα (12) μήνες για την τήρηση των υποχρεώσεων του άρθρου 31 του ν. 4951/2022, άλλως αντικαθίστανται ή επιστρέφονται κατά την παρ. 6 του άρθρου 6 του ίδιου νόμου.
  3. Η νέα διασύνδεση υλοποιείται ως έργο επέκτασης του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. για τη σύνδεση χρηστών. Το κόστος κατασκευής της νέας διασύνδεσης της παρ. 1, όπως υπολογίζεται, καταβάλλεται και επιμερίζεται σύμφωνα με τις παρ. 7, 8 και 9. Το ανωτέρω κόστος αναλαμβάνουν οι κάτοχοι Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ. 1 που έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ένας εκ των οποίων ορίζεται ως Φορέας Υλοποίησης της διασύνδεσης, δυνάμει μεταξύ τους έγγραφης συμφωνίας, στην οποία καθορίζεται και η αναλογική συμμετοχή εκάστου στο κόστος υλοποίησης της διασύνδεσης.
  4. Ο Φορέας Υλοποίησης ολοκληρώνει τη νέα διασύνδεση εντός πέντε (5) ετών από την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης Σύνδεσης με τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε.. Σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στην υλοποίηση της διασύνδεσης που οφείλονται σε αιτίες που εκφεύγουν της δυνατότητας ελέγχου του, ο Φορέας Υλοποίησης υποβάλλει στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αίτηση για την παράταση των προθεσμιών υλοποίησης του παρόντος με τεκμηρίωση των λόγων της καθυστέρησης η οποία συνοδεύεται από τα σχετικά δικαιολογητικά. Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. αξιολογεί την αίτηση και αποφασίζει εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος για τη χορήγηση παράτασης ή την απόρριψη του αιτήματος. Καθυστέρηση στην υλοποίηση της διασύνδεσης κατά το πρώτο εδάφιο, επισύρει την επιβολή προστίμου, το οποίο δύναται να επιβληθεί με απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. κατόπιν προηγούμενης ακρόασης.Ο Φορέας Υλοποίησης δεν ευθύνεται για την υλοποίηση της διασύνδεσης έναντι των κατόχων νέων σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που θα καλύψουν το πρόσθετο περιθώριο απορρόφησης ισχύος της διασύνδεσης κατά την παρ. 8.
  5. Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. τροποποιεί, εφόσον απαιτείται, τις Βεβαιώσεις Ειδικών Έργων των κατόχων σταθμών της παρ. 1 αναφορικά με τον Φορέα Υλοποίησης της διασύνδεσης της παρ. 3. Το έργο της διασύνδεσης της παρ. 3 αδειοδοτείται αυτοτελώς, με επιμέλεια του Φορέα Υλοποίησης, και ανεξάρτητα από την περιβαλλοντική ή άλλη απαιτούμενη αδειοδότηση του σταθμού παραγωγής Α.Π.Ε. του Φορέα Υλοποίησης και των τυχόν λοιπών σταθμών παραγωγής Α.Π.Ε. που θα εξυπηρετηθούν από το έργο αυτό. Για την απαλλοτρίωση των απαιτούμενων εκτάσεων εφαρμόζεται αναλογικά το άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (ν. 2882/2001, Α’ 17).
  6. Με απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. που εκδίδεται εντός ενός (1) έτους από τη σύναψη της σύμβασης σύνδεσης του Φορέα Υλοποίησης της παρ. 3, άρχεται η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων για την εγκατάσταση νέων σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. εντός του συστήματος αυτού, για την κάλυψη του περιθωρίου απορρόφησης ισχύος της απόφασης της παρ. 8.
  7. Για την εφαρμογή του παρόντος ο Διαχειριστής του Ε.Σ.Μ.Η.Ε., μετά από εισήγηση του Φορέα Υλοποίησης, υποβάλλει στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκτίμηση του κόστους υλοποίησης της διασύνδεσης της παρ. 3 και του πρόσθετου περιθωρίου απορρόφησης ισχύος από νέους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. εντός του νησιωτικού συστήματος, πλέον της ισχύος των έργων Α.Π.Ε. της παρ. 1.
  8. Η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. εντός ενός (1) μήνα από την υποβολή της πρότασης από τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., σύμφωνα με την παρ. 6, εκδίδει απόφαση με το εύλογο κόστος της διασύνδεσης αυτής και προσδιορίζει το πρόσθετο περιθώριο απορρόφησης ισχύος από νέους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που δημιουργείται λόγω της νέας αυτής διασύνδεσης, πλέον της ισχύος των έργων Α.Π.Ε. της παρ. 1. Με την απόφαση αυτή ορίζεται διακριτά το μέρος του εύλογου κόστους διασύνδεσης που αναλογεί στην πρόσθετη ισχύ Α.Π.Ε. του πρώτου εδαφίου το οποίο καταβάλλεται από τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. στους κατόχους των σταθμών Α.Π.Ε. της παρ. 1, σύμφωνα με την αναλογία της έγγραφης συμφωνίας της παρ. 2. Εντός τριών (3) ετών από τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων σύνδεσης, εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και το κόστος του προηγούμενου εδαφίου ανακτάται αρχικά μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (Χ.Χ.Σ.) και σε περίπτωση σύνδεσης μελλοντικών Χρηστών από τους εν λόγω Χρήστες, σύμφωνα με την ίδια απόφαση. Εάν το κόστος της διασύνδεσης της παρ. 3 υπερβεί το εκτιμώμενο κόστος της παρ. 7, το πρόσθετο κόστος, όπως εξειδικεύεται με την απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. καταβάλλεται, κατά τον ίδιο τρόπο, στους κατόχους Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων της παρ. 3 από τον Διαχειριστή του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και ανακτάται ομοίως μέσω των Χ.Χ.Σ.. Αντίστοιχα σε περίπτωση μη υλοποίησης έργων της παρ. 1 η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. τροποποιεί αναλόγως την απόφαση του πρώτου εδαφίου για την καταβολή του πρόσθετου κόστους.
  9. Για την εφαρμογή του παρόντος, πλέον της καταβολής της παρ. 8 εφαρμόζεται κατά αναλογία το άρθρο 98 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), όπως η εφαρμογή του εξειδικεύεται με την απόφαση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. της παρ. 8.
  10. Σε κάθε περίπτωση ανάπτυξης έργων διασύνδεσης από κάτοχο Βεβαίωσης Ειδικών Έργων με σκοπό τη συμμόρφωση με ειδικό όρο της Βεβαίωσης αυτής για υλοποίηση ανεξάρτητης διασύνδεσης ή ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης του έργου με το ηπειρωτικό Σύστημα, και συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης που ρυθμίζεται στις παρ. 1 έως 8, η συνακόλουθη διασύνδεση στα έργα αυτά περισσότερων κατόχων Βεβαιώσεων Ειδικών Έργων με υποχρέωση συμμόρφωσης σε ειδικό όρο των Βεβαιώσεων για υλοποίηση ανεξάρτητης διασύνδεσης ή ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης με το ηπειρωτικό Σύστημα, συνιστά και για αυτούς συμμόρφωση στον σχετικό όρο.

 

ΜΕΡΟΣ Γ’

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 114

Επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό από το Ταμείο Ενεργειακής ΜετάβασηςΤροποποίηση παρ. 3 άρθρου εξηκοστού πρώτου ν. 4839/2021

  1. Στην παρ. 3 του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α’ 181), περί επιδότησης της τιμολογητέας κατανάλωσης, προστίθεται αναφορά και σε νοικοκυριά που για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια, στην περ. β, μετά τη φράση «το ύψος της επιδότησης» διαγράφεται η φράση «σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh)», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό της παρ. 1 επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και επιδότηση σε νοικοκυριά που για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι της ανωτέρω επιδότησης δύναται να είναι όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης. Ειδικά για τις περιπτώσεις καταναλωτών που χαρακτηρίζονται ως ενεργοβόρες επιχειρήσεις σύμφωνα με τον ορισμό της περ. β’ της παρ. 73 της ενότητας 2.4 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης και μετάβασης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» (2023/C 101/03) δύναται, κατόπιν σχετικής εγκριτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να παρέχεται, για τη χρονική περίοδο που αναφέρεται στη σχετική εγκριτική απόφαση, επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε συμμόρφωση με τους ειδικότερους όρους της ανωτέρω Ανακοίνωσης.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών καθορίζονται ενδεικτικά:

α) οι δικαιούχοι καταναλωτές,

β) το ύψος επιδότησης,

γ) η διαδικασία, ο τρόπος, ο χρόνος χορήγησης και ο χρόνος εκκαθάρισης της επιδότησης,

δ) η περίοδος κατανάλωσης,

ε) ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων,

στ) ανώτατα όρια επιδότησης ανά επιχείρηση,

ζ) η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναφείς με αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία ανάκτησης ενίσχυσης, εάν αυτό απαιτηθεί, και οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω φορείς,

η) οι υποχρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και

θ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης, λαμβάνοντας υπόψη οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, τις κατηγορίες πελατών, το είδος, το μέγεθος και το αντικείμενο δραστηριότητας και την ένταση ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων, καθώς και το είδος των τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δύναται να χορηγείται η επιδότηση του πρώτου εδαφίου σε καταναλωτές με παροχές αγροτικής χρήσης, ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης και συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων, λαμβανομένου υπόψη του είδους των τιμολογίων προμήθειας. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου καθορίζονται το ύψος επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, ανώτατα όρια επιδότησης, η διαδικασία ελέγχου σώρευσης κρατικών ενισχύσεων και οι συναφείς με αυτές προϋποθέσεις, η διαδικασία ανάκτησης ενίσχυσης, αν αυτό απαιτηθεί, οι αρμόδιοι για τα ανωτέρω φορείς, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της επιδότησης, λαμβανομένου υπόψη του είδους των τιμολογίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.».

  1. Η παρ. 1 ισχύει από την 1η Δεκεμβρίου 2023.

 

Άρθρο 115

Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέονται στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συνδεδεμένοι στο επίπεδο Μέσης Τάσης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) και Υψηλής Τάσης του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. καθώς και οι αυτοκαταναλωτές με ισχύ παραγωγής άνω των εκατό κιλοβάτ (100 kW) και, ειδικά στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.), άνω των είκοσι κιλοβάτ (20) kW, μεριμνούν με δικές τους δαπάνες για τη ρύθμιση του εξοπλισμού εντός των σταθμών τους για προστασία έναντι αποκλίσεων της τάσης και της συχνότητας από τις ονομαστικές τους τιμές, σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές που εκδίδει ο Διαχειριστής Ε.Δ.Δ.Η.Ε ή ο Διαχειριστής Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Μ.Δ.Ν.) κατά περίπτωση. Για τον σκοπό αυτό, υποβάλουν στον αρμόδιο κατά περίπτωση Διαχειριστή Υπεύθυνη Δήλωση συμμόρφωσης με τις ανωτέρω απαιτήσεις εντός τριών (3) μηνών από την έκδοσή τους, άλλως ο αντίστοιχος Διαχειριστής απενεργοποιεί τη σύνδεση της εγκατάστασής τους με το Δίκτυο, λόγω αποκλειστικής υπαιτιότητας του παραγωγού ή αυτοκαταναλωτή, έως ότου επιβεβαιώσει τη συμμόρφωση με την απαίτηση. Οι σταθμοί με μονάδες παραγωγής που, αποδεδειγμένα, βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστή τους, δεν δύνανται να λειτουργήσουν στο εύρος απόκλισης τάσης και συχνότητας που προδιαγράφει ο Διαχειριστής, προσαρμόζονται κατάλληλα βάσει των κατευθύνσεων του αρμόδιου Διαχειριστή.

 

Άρθρο 116

Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 1Α στο άρθρο 58 του ν. 4001/2011

  1. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), περί του προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας, προστίθενται επτά εδάφια και παρ. 1Α, και οι παρ. 1 και 1Α διαμορφώνονται ως εξής:

«1. Ο Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας (Π.Κ.Υ.) ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεούται να προμηθεύει Οικιακούς Πελάτες και μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ισχύ παροχής μέχρι και είκοσι πέντε κιλοβολταμπέρ (25 kVA) οι οποίοι, είτε έχουν αδρανήσει σχετικά με το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Προμηθευτή, είτε αδυνατούν να βρουν Προμηθευτή στην απελευθερωμένη αγορά με τους υφιστάμενους εμπορικούς όρους. Η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στο καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας (Κ.Υ.) διενεργείται επ’ αόριστόν, αν ο πελάτης που έχει περιέλθει στο καθεστώς Κ.Υ. εξοφλεί προσηκόντως τους λογαριασμούς που εκδίδονται από τον εκάστοτε Π.Κ.Υ.. Σε περίπτωση μη προσήκουσας εξόφλησης των λογαριασμών από τον πελάτη στον Π.Κ.Υ., το μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής στο καθεστώς Κ.Υ. περιορίζεται στους τέσσερις (4) μήνες, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις ειδικότερες προϋποθέσεις της παρ. 1Α.

Από το ως άνω χρονικό διάστημα εξαιρούνται οι ειδικές κατηγορίες ευάλωτων πελατών του άρθρου 52, όπως αυτοί εντάσσονται στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ5-ΗΛ/Β/Φ.1.21/οικ. 12112/20.6.2013 απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 1521). Εάν διαγραφούν από το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, οι εκάστοτε προθεσμίες του παρόντος εκκινούν από την ημερομηνία διαγραφής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πελάτης δικαιούται οποτεδήποτε να καταρτίσει Σύμβαση Προμήθειας με Προμηθευτή της επιλογής του. Ο νέος Προμηθευτής οφείλει να κοινοποιήσει στον Π.Κ.Υ. τη Δήλωση Εκπροσώπησης Μετρητή Φορτίου του εν λόγω Πελάτη. Η λήξη της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τον Π.Κ.Υ. λαμβάνει χώρα με την ενεργοποίηση της Δήλωσης Εκπροσώπησης, όπως η ημέρα αυτή καθορίζεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή και γνωστοποιείται στον Π.Κ.Υ., στον νέο Προμηθευτή και στον Πελάτη, σύμφωνα με τους Κώδικες Διαχείρισης των άρθρων 128 και 130, καθώς και τα εγχειρίδια εφαρμογής τους.

1Α. Ένα (1) μήνα πριν από τη συμπλήρωση του μέγιστου χρονικού διαστήματος παραμονής σε καθεστώς Π.Κ.Υ. της παρ. 1, ο Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ενημερώνει τον πελάτη ότι επίκειται υποβολή Δήλωσης Παύσης Εκπροσώπησης του πελάτη και απενεργοποίησης Μετρητή Φορτίου σε συγκεκριμένη ημερομηνία, λόγω της ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και συνακόλουθης λήξης του μέγιστου χρόνου παραμονής σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας και τον καλεί να εξοφλήσει ή να διακανονίσει την οφειλή του και να προβεί, εφόσον επιθυμεί την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή του, σε σύναψη σύμβασης με Προμηθευτή της επιλογής του.

Μετά την πάροδο της τετράμηνης διάρκειας της παρ. 1, για πελάτες που δεν πληρούν τα κριτήρια παραμονής σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας, ο Π.Κ.Υ. υποβάλλει την ανωτέρω Δήλωση Παύσης Εκπροσώπησης απενεργοποίησης Μετρητή στον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο Διαχειριστής, εφόσον δεν του έχει υποβληθεί από έτερο Προμηθευτή Δήλωση Εκπροσώπησης ή εφόσον δεν του έχει γνωστοποιηθεί η έκδοση από αρμόδια αρχή ή δικαστήριο προσωρινής διαταγής ή απόφασης αναστολής εκτέλεσης της Παύσης Εκπροσώπησης απενεργοποίησης του μετρητή, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 39 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (Β΄ 832/2013), αναλαμβάνει αμελλητί όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας της παρ. 2 του άρθρου 8 του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης (Β’ 4737/2020) από την υποβολή της ανωτέρω Δήλωσης Παύσης Εκπροσώπησης απενεργοποίησης Μετρητή, να ολοκληρωθεί η απενεργοποίηση του μετρητή από ασφαλές σημείο του Δικτύου, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 6 του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης.».

  1. Ο υπολογισμός του μέγιστου χρονικού διαστήματος των τεσσάρων (4) μηνών της παρ. 1 του άρθρου 58 του ν. 4001/2011, για τους πελάτες που έχουν ήδη υπαχθεί σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εκκινεί από την έναρξη ισχύος του παρόντος και αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω μη προσήκουσας εξόφλησης των λογαριασμών σε Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας που δημιουργούνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
  2. Η μη εμπρόθεσμη ολοκλήρωση από τον Διαχειριστή Δικτύου Διανομής όλων των απαιτούμενων ενεργειών, σε εκτέλεση των Δηλώσεων Παύσης Εκπροσώπησης απενεργοποίησης Μετρητή Φορτίου που έχουν υποβληθεί από τους Προμηθευτές Καθολικής Υπηρεσίας, λαμβάνεται υπόψη για τη μείωση της εύλογης απόδοσης που αναγνωρίζεται επί της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης του Διαχειριστή σύμφωνα με μεθοδολογία που περιλαμβάνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων στη Μεθοδολογία Υπολογισμού του Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή.

 

Άρθρο 117

Καταπολέμηση της ρευματοκλοπής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 2 και παρ. 4 άρθρου 7 ν. 4483/1965

  1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4483/1965 (Α’ 118), περί ηλεκτροδότησης, αντικαθίσταται η αναφορά στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, προστίθεται τρίτο εδάφιο, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Για την ηλεκτροδότηση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών υποβάλλεται στο Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Υπεύθυνη Δήλωση του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη με την οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύηση για την επί διετία απρόσκοπτη λειτουργία της.

Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ή άλλη Επιχείρηση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ενημερώνεται για την ως άνω υποβολή και αναλόγως ηλεκτροδοτεί την εγκατάσταση ή τον υποσταθμό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Επί διαδοχής χρήστη καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης, ο νέος χρήστης προσκομίζει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης.».

  1. Στο άρθρο 7 του ν. 4483/1965, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Εάν ως υπαίτιος αδικήματος της ρευματοκλοπής της παρ. 2 του άρθρου 372 του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ., ν. 4619/2019, Α’ 95) καταδικαστεί, με αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου, ηλεκτρολόγος, ο οποίος κατέχει νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, το δικαστήριο επιβάλλει υποχρεωτικά ως παρεπόμενη ποινή την απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος του άρθρου 67 του Π.Κ. ανεξαρτήτως του ύψους της στερητικής της ελευθερίας ποινής.».

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Άρθρο 118

Αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 145 ν. 4001/2011

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 145 του ν. 4001/2011 (Α’ 179) προστίθεται εδάφιο, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καταρτίζεται το καταστατικό της Εταιρίας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 2190/1920 (Α’ 144[KT1] ), και ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν το μετοχικό κεφάλαιο, τη διαδικασία για αύξηση ή μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, την έκδοση της μίας και μόνης μετοχής υπέρ του Δημοσίου, τα δικαιώματα του μετόχου, τη συγκρότηση, τη σύγκληση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, τους ελεγκτές, τη διανομή των κερδών, τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τη λύση και την εκκαθάρισή της, την πρώτη εταιρική χρήση, όπως και κάθε άλλο σχετικό θέμα που προβλέπεται από την κείμενη για τις ανώνυμες εταιρίες νομοθεσία. Η Γενική Συνέλευση είναι αρμόδια να αποφασίζει για θέματα που υπάγονται στην αρμοδιότητά της, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4972/2022 (A’ 181).».

 

Άρθρο 119

Σκοποί της  Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 146 ν. 4001/2011

Στην παρ. 2 του άρθρου 146 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), σχετικά με τους σκοπούς της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π. Α.Ε.), στην περ. β) προστίθεται η δυνατότητα συμμετοχής της Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π. Α.Ε. σε κοινοπραξίες και εν γένει φορείς με συναφείς προς αυτή σκοπούς, προστίθεται περ. βα), και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Για την επιδίωξη των σκοπών της η Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π. Α.Ε. μπορεί:

α) να συνεργάζεται και να συνάπτει συμβάσεις με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με οποιονδήποτε τρόπο,

β) να συμμετέχει στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων επιχειρήσεων και κοινοπραξιών και εν γένει φορέων που αναλαμβάνουν, υλοποιούν ή διαχειρίζονται συναφή με τους σκοπούς της Εταιρείας ενεργειακά έργα, σε εθνικό, και διεθνές επίπεδο, να δανειοδοτεί τέτοιες επιχειρήσεις, να εγγυάται υπέρ αυτών, να εκδίδει ομολογιακά δάνεια, να συμμετέχει στο κεφάλαιο δανειοδοτηθεισών από αυτήν επιχειρήσεων με μετατροπή σε μετοχές των εις χείρας της ομολογιών των δανείων αυτών, υπό τον όρο ότι η συμμετοχή της σε αυτές είναι συμβατή με την κείμενη νομοθεσία και το εφαρμοστέο ρυθμιστικό πλαίσιο,

βα) να συμβάλλεται με χρηματοοικονομικά ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της, και να συμμετέχει σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,

γ) να συνεργάζεται με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα και φορείς, της ημεδαπής και της αλλοδαπής σχετικούς με τον σκοπό της,

δ) να προβαίνει σε κάθε άλλη ενέργεια και πράξη προς επιδίωξη των σκοπών της, στην ανάληψη κάθε δραστηριότητας και στη διενέργεια κάθε υλικής πράξης ή δικαιοπραξίας, άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένης με τους σκοπούς της Εταιρείας, πάντα εντός των ορίων του Καταστατικού της και των διατάξεων του κείμενου νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου.».

 

Άρθρο 120

Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων – Αντικατάσταση άρθρου 151 ν. 4001/2011

Το άρθρο 151 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), περί του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 151

Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης

  1. Με εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και μετά από έγκριση του εποπτεύοντος Υπουργού, εγκρίνεται ή τροποποιείται ο Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης. Ο Κανονισμός έχει το ελάχιστο περιεχόμενο της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο τεύχος καταχώρισης πράξεων και στοιχείων λοιπών φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΠΡΑ.Δ.Ι.Τ.) και αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας.
  2. Μέχρι την 30ή Ιουνίου 2024 η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας προβαίνει σε:

α) έγκριση του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης και

β) τροποποίηση του Καταστατικού της Εταιρείας.».

 

Άρθρο 121

Πρόσληψη προσωπικού στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων – Τροποποίηση παρ. 2 και αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 152 ν. 4001/2011

  1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 152 του ν. 4001/2011 (Α’ 179), περί του προσωπικού της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών, Πόρων (Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π.) αντικαθίσταται, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Με τον Κανονισμό του άρθρου 151 μπορεί να συστήνονται έως τριάντα (30) θέσεις επιστημονικού προσωπικού και έως δέκα (10) θέσεις διοικητικού προσωπικού. Για την πλήρωση των θέσεων αυτών γίνεται δημόσια πρόσκληση κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. με την οποία καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, η σχετική διαδικασία, καθώς και τα απαιτούμενα προσόντα των υποψηφίων για την επιλογή. Η επιλογή γίνεται από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π. Το Προσωπικό διορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας. Πριν από την έκδοση της πράξης διορισμού λαμβάνει χώρα έλεγχος νομιμότητας της διαδικασίας πρόσληψης από το ΑΣΕΠ.».

  1. Η παρ. 5 του άρθρου 152 του ν. 4001/2011, περί του προσωπικού της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών, Πόρων (Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π.), αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Η Ε.Δ.Ε.Υ.Ε.Π. Α.Ε. δύναται, πέραν των ως άνω θέσεων προσωπικού, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, να συνάψει δεκαπέντε (15) συμβάσεις μίσθωσης έργου ή εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με τριετή διάρκεια. Οι εν λόγω συμβάσεις δύναται να ανανεωθούν άπαξ για ίσο χρονικό διάστημα, κατόπιν εκτίμησης της κατάστασης και της αξιολόγησης των προσώπων από το Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας και Διαχείρισης, χωρίς να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, κατά το π.δ. 81/2003 (Α’ 77). Η πρόσληψη γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Η παροχή υπηρεσιών στις θέσεις αυτές δεν γεννά οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης ή άλλη αξίωση ή προνόμιο μετά τη λήξη των συμβάσεων. Για τις προσλήψεις αυτές εφαρμόζονται αναλογικά η διαδικασία του άρθρου 23 του ν. 4972/2022 (Α’ 181). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προσδιορίζονται οι αποδοχές του προσωπικού της παρούσας.».

 

Άρθρο 122

Υλοποίηση δράσεων και έργων Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τη Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 145 ν. 4389/2016

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 145 του ν. 4389/2016 (Α’ 94) προστίθενται δύο εδάφια, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η Δ.Ε.Σ. Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε. αποκτά από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. μετοχές εκδόσεως της Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε. που αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, σύμφωνα με το στοιχείο αα’ της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 143. Αμέσως μετά την εις είδος διανομή από τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. στους μετόχους της των μετοχών που κατέχει η Δ.Ε.Η. Α.Ε. στην Εταιρεία Συμμετοχών, σύμφωνα με το στοιχείο ββ’ της περίπτωσης ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 143, η Δ.Ε.Σ. Α.Δ.Μ.Η.Ε, Α.Ε. αποκτά το σύνολο των μετοχών έκδοσης της Εταιρείας Συμμετοχών που θα κατέχουν το Ελληνικό Δημόσιο και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.). Το τίμημα απόκτησης ανά μετοχή θα προσδιοριστεί κατόπιν διενέργειας αποτίμησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε. ως αυτοτελούς συνόλου, που θα διενεργηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή, ο οποίος θα επιλεγεί από κοινού από τη Δ.Ε.Σ. Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε. και τη Δ.Ε.Η. Α.Ε.. Η Δ.Ε.Σ. Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε. μπορεί να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη χρηματοδότηση της απόκτησης της συμμετοχής αυτής, περιλαμβανομένης ιδίως της σύναψης συμβάσεων δανείου. Για την υλοποίηση δράσεων και έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι δυνατή η σύσταση εταιρειών ειδικού σκοπού από τη Δ.Ε.Σ. Α.Δ.Μ.Η.Ε. Α.Ε., κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου και απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Οι εταιρείες ειδικού σκοπού μπορούν να συνεργάζονται με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, με οποιοδήποτε τρόπο.».

  • 15 Απριλίου 2024, 07:48 | ΕΣΗΑΠΕ

    1. ΑΡΘΡΟ 104

    Προθεσμίες Υδροηλεκτρικών Σταθμών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    Πρόταση: Προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα παράτασης ή αναστολής των αναφερόμενων προθεσμιών για όλους τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς και όχι μόνο γι αυτούς των ΟΤΑ.

    Αιτιολόγηση: Πρόκειται για έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, απαραίτητα για το ηλεκτρικό σύστημα της Χώρας με πολύ δύσκολη αδειοδότηση. Ως εκ τούτου, εύλογες ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απεμπλοκή τους από αδειοδοδοτικά αδιέξοδα, όπως οι εισαγόμενες, πρέπει να είναι προτεραιότητα και να αφορούν το σύνολο των έργων αυτών.

    2. ΑΡΘΡΟ 109

    Καθορισμός πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Α στον ν. 4951/2022

    Πρόταση Α – Αιτιολόγηση: Προτείνεται η παρακάτω προσθήκη, που είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η εισήγηση της Ομάδας Διοίκησης Έργου.

    «Καθορίζονται τρόποι και επίπεδα αποζημιώσεων σε κατηγορίες παραγωγών ΑΠΕ για τις περικοπές τους στην ανακατανομή, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Ηλεκτρικής Ενέργειας 943/2019 και του ειδικότερου Ελληνικού θεσμικού πλαισίου, καθώς και ο χρόνος έναρξης αυτών»

    Πρόταση Β : Επιπλέον, θεωρείται αναγκαίο να θεσπιστούν χρονικά σημεία ενημέρωσης των παραγωγών ΑΠΕ για την πορεία των εργασιών της ΟΔΕ με τακτικές συναντήσεις με τους Συλλογικούς Φορείς ΑΠΕ και διάλογο.

    Αιτιολόγηση: Το θέμα των περικοπών καθίσταται ύψιστης σημασίας αφενός για την αποδοτικότητα και βιωσιμότητα των έργων που λειτουργούν και αφετέρου για τις επενδυτικές αποφάσεις των νέων έργων.

    Πρόταση Γ : Ειδικότερα για τον Μηχανισμό Αντιστάθμισης της παραγράφου 5, θα πρέπει να διαγραφεί ο όρος «δύναται» και να διαβάζεται ως εξής:

    «5. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν πρότασης της Ομάδας Διοίκησης Έργου, θεσπίζεται Μηχανισμός Αντιστάθμισης Περικοπών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. μεταξύ παραγωγών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α…..»

    Αιτιολόγηση: Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι απαραίτητος όσο υπάρχουν έργα ΑΠΕ που είναι τεχνικά αδύνατο να ελεγχθούν.

    3. ΑΡΘΡΟ 110

    Μεταβατικές διατάξεις μέχρι τον καθορισμό πλαισίου περιορισμών παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Β στον ν. 4951/2022

    Πρόταση Α -Αιτιολόγηση: Προτείνουμε τις παρακάτω προσθήκες, ως εύλογες και απαραίτητες για την συγκεκριμένη ρύθμιση:

    «7. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του άρθρου 10Α, δύναται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να καθορίζονται αποδεκτά όρια επιβολής περιορισμών έγχυσης στους σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. Επιπλέον καθορίζονται επίπεδα και τρόποι αποζημίωσης συγκεκριμένων κατηγοριών παραγωγών ΑΠΕ βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Ηλεκτρικής Ενέργειας 943/2019 και του ειδικότερου Ελληνικού θεσμικού πλαισίου, καθώς και ο χρόνος έναρξης αυτών.

    8. Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, οι Διαχειριστές αναρτούν σε κατάλληλο χώρο των δικτυακών τους τόπων, πληροφορίες και δεδομένα για τους περιορισμούς του παρόντος άρθρου που επιβάλλονται σε κάθε σταθμό Α.Π.Ε. και ΣΗΘΥΑ, σε επαρκή λεπτομέρεια και τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία και αξιολόγησή τους από κάθε ενδιαφερόμενο με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για τους επιβαλλόμενους περιορισμούς ανά σταθμό και ανά κατηγορία σταθμών σε σχέση με τους υπολοίπους σταθμούς και τις υπόλοιπες κατηγορίες σταθμών καθώς και το ποσοστό/αριθμό των σταθμών που δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές.»

    Πρόταση Β : Στην παρ. 2 πρέπει να διαγραφεί το τελευταίο εδάφιο που αφορά την αποσύνδεση.

    Εντολή Περιορισμού Έγχυσης θεωρείται και η αποσύνδεση εγκαταστάσεων ή εξοπλισμού των Μονάδων Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. για λόγους που σχετίζονται με την αξιοπιστία ή την ασφάλεια λειτουργίας του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. και του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Δ.Δ.Η.Ε.).

    Αιτιολόγηση: Το μέτρο αυτό που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται αυθαίρετα και απροειδοποίητα, προξενεί ήδη φθορά στους εξοπλισμούς και εγείρει ζητήματα ασφάλειας των εξοπλισμών και του προσωπικού. Δεν θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ως δυνατότητα και θα πρέπει να απαγορευθεί η καταχρηστική εφαρμογή του. Αποσύνδεση μπορεί να εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες και σπάνιες περιπτώσεις, ως ύστατο μέτρο προστασίας της ασφάλειας του Συστήματος και υπό την προϋπόθεση ότι η ανάγκη της προήλθε λόγω ξαφνικής μεταβολής των συνθηκών που δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί.

    4. ΑΡΘΡΟ 112

    Λειτουργικοί περιορισμοί για αύξηση των περιθωρίων ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου– Τροποποίηση άρθρου 10 ν. 4951/2022

    Πρόταση Α : Να μην εφαρμόζονται στατικοί περιορισμοί τύπου 2β στους Αιολικούς Σταθμούς και να προβλεφθεί η δυνατότητα αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ για υπηρεσίες περικοπής που προσφέρουν.

    Αιτιολόγηση: Δεν είναι εύλογο να εφαρμόζονται στατικοί περιορισμοί τύπου 2β στους Αιολικούς Σταθμούς όταν υπάρχει η δυνατότητα δυναμικών περιορισμών τύπου 2γ και 2δ. Περαιτέρω, με την τροποποίηση του Άρθρου 10 θα προσδιοριστούν με ΥΑ επίπεδα ανώτατης επιβολής δυναμικών περιορισμών τύπου 2γ για λόγους τοπικής συμφόρησης αλλά οι δυναμικοί περιορισμοί τύπου 2δ (οι οποίοι εφαρμόζονται ήδη) φαίνεται να μην έχουν ανώτατο όριο. Θεωρούμε απαραίτητο να γίνει κάθε προσπάθεια από τους Διαχειριστές, τη ΡΑΑΕΥ και το Υπουργείο ώστε οι παραγωγοί ΑΠΕ να έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να λαμβάνουν αποζημίωση από τις Αγορές Ενέργειας για την υπηρεσία περικοπής που προσφέρουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει αποζημίωση αν τα επίπεδα περικοπής 2δ ξεπεράσουν συγκεκριμένα όρια ανά κατηγορία έργων ΑΠΕ. Αλλιώς δημιουργείται ένα ροντέο επενδύσεων εξαιρετικά υψηλών ρίσκων.

    Επισημαίνεται ότι τα έργα Αιολικής Ενέργειας είναι πολύτιμοι πάροχοι βραδινής ενέργειας εξισορροπώντας το συγκεντρωμένο προφίλ παραγωγής των φωτοβολταϊκών που διεισδύουν με ταχύ ρυθμό στο Σύστημα και στο Δίκτυο.

    Πρόταση Β – Αιτιολόγηση: Περαιτέρω, προτείνονται ως απαραίτητες για την ενημέρωση των συμμετεχόντων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαφάνεια οι παρακάτω προσθήκες στις παραγράφους 11 και 12:

    11. Oι αρμόδιοι Διαχειριστές μεριμνούν για την εφαρμογή των κανόνων διαχείρισης που εξασφαλίζουν ελάχιστο επίπεδο περιορισμών έγχυσης σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και δίκαιη κατανομή αυτών, μεταξύ των παραγωγών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και η Ρ.Α.Α.Ε.Υ. ελέγχει την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω κανόνων. Δημοσιοποιούν σε μηνιαία βάση στοιχεία για τις περικοπές που εφαρμόστηκαν ανά τεχνολογία ΑΠΕ και στατιστικά.

    12. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δύναται να τροποποιείται το ποσοστό της παρ. 3. Η απόφαση του πρώτου εδαφίου βασίζεται σε μελέτη κόστους οφέλους η οποία δημοσιοποιείται και λαμβάνει υπόψη το επίπεδο διείσδυσης ενέργειας Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που επιτυγχάνεται. Αν με την απόφαση αυτή καθοριστεί νέο αυξημένο ποσοστό περιορισμών, αυτό αφορά σταθμούς για τους οποίους χορηγούνται οριστικές προσφορές σύνδεσης μετά την έκδοσή της.

    5. ΑΡΘΡΟ 102

    Περιθώριο απορρόφησης ισχύος – Τροποποίηση άρθρου 97 ν. 4951/2022

    Πρόταση: Προτείνεται να μην εισαχθεί το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του Άρθρου 97 ν. 4951/2022,

    «Αν το περιθώριο απορρόφησης ισχύος των δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά Υποσταθμό του πρώτου εδαφίου εξαντληθεί, ο Διαχειριστής εξετάζει και εφόσον είναι τεχνικά εφικτό δύναται να επεκτείνει το ως άνω περιθώριο ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ)»

    Αιτιολόγηση : Αν υπάρχει διαθέσιμος χώρος στους Υποσταθμούς θα πρέπει να μοιράζεται σε όλες τις κατηγορίες ΑΠΕ

  • 15 Απριλίου 2024, 07:12 | ΠΟΣΠΗΕΦ

    Άρθρο 110.

    Αναφορικά με την προθεσμία που εισάγει το άρθρο 110 παρ. 6 (6 μήνες για την εγκατάσταση εξοπλισμού περιορισμού ισχύος), αυτή θα πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον από την ημερομηνία που ο ΔΕΔΔΗΕ θα εγκαταστήσει τον Εξοπλισμό ή τουλάχιστον που θα δημοσιοποιήσει τις τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού που θα πρέπει να συνδεθεί με την υποδομή του ΔΕΔΔΗΕ που σήμερα δεν υπάρχει ή δε μας είναι γνωστό.

    Δεν είναι καθόλου παράξενο για τα ελληνικά δεδομένα, ο ΔΕΔΔΗΕ να μην εγκαταστήσει στους επόμενους 6 μήνες την υποδομή του ή να μην ενημερώσει του ιδιοκτήτες Φ/Β Σταθμών για τις προδιαγραφές του εξοπλισμού που απαιτείται. Σε αυτή την περίπτωση τα διασυνδεδεμένα έργα ΑΠΕ θα <> γιατί δεν έχουν εγκαταστήσει τον Εξοπλισμό, κάτι για το οποίο όμως δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι.Συνεπώς, θα πρέπει να ξεκινά η μέτρηση του 6μήνου από τη στιγμή που ο ιδιοκτήτης του Φ/Β σταθμού ενημερωθεί από το ΔΕΔΔΗΕ για τις τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού που θα πρέπει να προμηθευτεί ο ιδιοκτήτης του Φ/Β Σταθμού.
    Πρόταση σχετικά με τους περιορισμούς έγχυσης

    Οι οποιες περικοπές απαιτούνται για την ευστάθεια του Δικτύου να πραγματοποιόύνται από τον ΑΔΜΗΕ και όχι από το ΔΕΔΔΗΕ . Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει τη δυνατότητα περιορισμού αλλά μόνο διακοπής λειτουργίας Φωτοβολταικών σταθμών στο Δίκτυο Διανομής. Η διαδικασία δε που ακολουθείται δημιουργεί πρόβλημα στον εξοπλισμό της λειτουργίας του Σταθμού ( Ισχυρές Υπερτάσεις) .
    Διαθέτουμε στοιχεία από τα Οργανα Ελέγχου των Υποσταθμών των Φωτοβολταικών Σταθμών που καταγράφουν Υπερτάσεις 25.600 V, όταν η ονομαστική τάση είναι 20.000 V και το άνω όριο 22.000 V .
    Αυτό οδηγεί στο να μην μπορεί να επανέρχεται το πάρκο αυτόματα αλλά να απαιτείται επιτόπια παρέμβαση εξειδικευμένου τεχνικού. Πολλές φορές μάλιστα οι ακραίες αυτές υπερτάσεις οδηγούν σε καταστροφή των ασφαλιστικών μέσων που αν δεν αντικατασταθούν δεν επανέρχεται το Πάρκο .
    Έτσι για μία πιθανή περικοπή 3 ωρών ο Σταθμός μπορεί αν μείνει εκτός Λειτουργίας για αρκετές μέρες .
    Ταυτόχρονα προτείνουμε τη δημιουργία έκτακτου μηχανισμού στήριξης όσον υφίστανται περικοπές περισσότερες από όσο θα έπρεπε λόγω του της εφαρμογής της παραπάνω πρότασης, με τη συμμετοχή όλων των τεχνολογιών αλλά και με πόρους όπως οι ρύποι κ.λπ.

  • 15 Απριλίου 2024, 01:52 | The Green Tank

    ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Μέρος Α’ Πρόγραμμα «Απόλλων»
    Άρθρα 95-96

    Είναι σημαντικό ότι με το προτεινόμενο Πρόγραμμα θα καλυφθούν σημαντικές ενεργειακές ανάγκες των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανισμών με άμεση επίπτωση στην ύπαιθρο, όπως οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, καθώς και ευάλωτων νοικοκυριών με καθαρή ενέργεια και μέσω της αυτοπαραγωγής.

    Στα θετικά σημεία της ρύθμισης περιλαμβάνεται, επίσης, η πρόβλεψη για συμμετοχή στο πρόγραμμα φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και οργανισμών που ήδη εκτελούν έργα ενεργειακού συμψηφισμού. Δίχως να αποκλείονται μπορούν να καλύψουν έως 30% των καταναλώσεών τους από το Πρόγραμμα.

    Προβληματισμό, όμως, προκαλεί η συνέπεια του Προγράμματος Απόλλων στον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς επιλέχθηκε η δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (ΕΚΠ) ανά Περιφέρεια για την εφαρμογή του. Κι αυτό, διότι, πρόκειται για ένα κεντρικά καθοδηγούμενο σχήμα, με την πολιτεία να αναλαμβάνει την υλοποίησή του, ενώ οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία δεν έχουν κάποιο αποφασιστικό ρόλο σε αυτό. Επίσης, πρόκειται για ένα κλειστό σχήμα σε αντίθεση με τις ενεργειακές κοινότητες, που προβλέπεται να είναι ανοιχτές για την είσοδο νέων μελών. Εδώ, η ενεργειακή κοινότητα, επιλέχθηκε σαν μια οποιαδήποτε εταιρική μορφή, δίχως να συνυπολογίζονται οι αρχές και ο ρόλος του συνεργατισμού. Οπότε δεν αποτελεί καλή πρακτική αξιοποίησης του εργαλείου των ενεργειακών κοινοτήτων, ιδίως όσον αφορά στη συμμετοχή, τη συναπόφαση και τη δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων, που προϋποθέτουν οι ενεργειακές κοινότητες. Μάλιστα, Η ΕΚΠ δεν εμπλέκεται ούτε καν στη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας (συμψηφισμό και επιμερισμό), καθώς αυτό προβλέπεται να υλοποιείται από υπεύθυνο που ορίζουν οι κάτοχοι των σταθμών.

    Επιπλέον, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού μέχρι σήμερα, οργανώνεται με τρόπο που δεν περιλαμβάνει τους πολίτες (πλην των ευάλωτων) και την τοπική επιχειρηματικότητα. Με δεδομένο τον περιορισμένο διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς πώς θα συνδεθούν και πώς θα χρηματοδοτηθούν έργα αυτοπαραγωγής από πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο μέλλον.

    Επίσης, τη στιγμή που δίνονται πολύ πιεστικές προθεσμίες για τη συμμετοχή ή μη των δικαιούχων της ρύθμισης στην ΕΚΠ κάθε περιφέρειας, είναι πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές οι παράμετροι του προγράμματος, που παραπέμπονται σε έναν απροσδιόριστο μελλοντικό χρόνο μέσω (Κοινών) Υπουργικών Αποφάσεων, όπως η χρηματοδότηση, η αποζημίωση επιλέξιμων έργων, κίνητρα για μείωση κατανάλωσης, υποχρεώσεις ωφελούμενων και κατόχων επιλέξιμων σταθμών κά,.

    Τέλος, αναφέρεται στην περ. β παρ. 8 του αρ.96 ότι «για τους σκοπούς του προγράμματος δύνανται να καθορίζονται χρεώσεις στους ωφελούμενους για μέρος της ενέργειας που συμψηφίζεται, οι οποίες αποτελούν έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. του άρθρου 143 του ν. 4001/2011», δίχως να αποσαφηνίζεται ποιες μπορούν να είναι αυτές οι χρεώσεις και ποιος θα αποφασίσει για αυτές. Μήπως αποτελεί προάγγελο επιβολής ποικίλων χρεώσεων στους αυτοπαραγωγούς; Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εφαρμόζονται οριζόντιες χρεώσεις στους ωφελούμενους του προγράμματος. Τα ευάλωτα νοικοκυριά για παράδειγμα θα πρέπει να εξαιρεθούν από επιβαρύνσεις.

    Προτάσεις:
    • Να προβλεφθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην ΕΚΠ και να ενισχυθεί η συνεργασία πολιτείας, κατόχων σταθμών και ΕΚΠ, ώστε αφενός η ΕΚΠ να λειτουργήσει βάσει των αρχών και αξιών του συνεργατισμού, και αφετέρου οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά μέλη της ΕΚΠ που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα να αποκτήσουν γνώση λειτουργίας μιας ενεργειακής κοινότητας και ανάπτυξης και διαχείρισης έργων ΑΠΕ, ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν μελλοντικά εξολοκλήρου τα έργα συμψηφισμού.

    • Να προβλεφθεί άμεσα ένα επιπλέον πρόγραμμα όπου το κράτος θα εγγυηθεί για έργα αυτοπαραγωγής ενεργειακών κοινοτήτων με ισχυρή συμμετοχή πολιτών και τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είτε εξασφαλίζοντας για αυτά όρους ανάλογους με το Πρόγραμμα Απόλλων είτε επιδοτώντας το κόστος εγκατάστασης έργων ΑΠΕ και υποδομών αποθήκευσης.

    Μέρος Β’ Κεφάλαιο Α’
    Άρθρο 97: Διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 4414/2016
    H κατάργηση των λειτουργικών ενισχύσεων είναι επί της αρχής σωστή, καθώς τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και τα αιολικά συστήματα αποτελούν πολύ ώριμες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και δεν χρειάζονται λειτουργικές ενισχύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Η παροχή τέτοιων λειτουργικών ενισχύσεων οδηγεί σε αχρείαστη αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους υπόλοιπους πολίτες, πράγμα που είναι τουλάχιστον άδικο. Το 2023 η εγκατεστημένη ισχύς των εμπορικών έργων των ενεργειακών κοινοτήτων είναι 1,163 MW έναντι 14 MW εγκατεστημένων έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες, ενώ καταγράφονται 1,892 εκκρεμή εμπορικά έργα ενεργειακών κοινοτήτων (μη ηλεκτρισμένα και μη ακυρωμένα) ισχύος 1,575MW έναντι 461 εκκρεμών έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες ισχύος 289MW. Είναι προφανής η εκμετάλλευση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων από εταιρείες ΑΠΕ και η στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί τόσο θεσμικά όσο και στο επίπεδο της αγοράς. Για να υποστηρίξει η πολιτεία τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων και να ενισχύσει ουσιαστικά τους πολίτες ώστε να συμμετάσχουν με υγιή τρόπο στην αγορά ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων προτείνεται η δημιουργία ειδικοΤο ύ διαγωνιστικού πλαισίου μόνο για έργα ΑΠΕ ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να εξασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού και παράλληλα να θωρακίζεται ο θεσμός από αθέμιτες πρακτικές και να διασφαλίζεται η συμμετοχή και το όφελος των τοπικών κοινωνιών. Κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται αν το μοναδικό κριτήριο που θα ομαδοποιεί έργα για τη συμμετοχή τους σε ανταγωνιστικές διαδικασίες είναι το μέγεθος (ισχύς) των έργων και η τεχνολογία τους. Για παράδειγμα μια σχετικά μικρή (με δεδομένα αγοράς) εταιρία παραγωγής ΑΠΕ θα είναι σε θέση να κάνει πολύ ανταγωνιστικότερες προσφορές από μια τοπική ενεργειακή κοινότητα, καθώς η πρώτη πιθανόν έχει τη δυνατότητα να κάνει πολλές τέτοιες προσφορές ανά την επικράτεια και άρα να εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές για το κόστος εγκατάστασης των ΑΠΕ. Οι προτεινόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες μόνο για έργα ενεργειακών κοινοτήτων μπορούν να έχουν τοπικό ή εθνικό χαρακτήρα ανάλογα με τη ζήτηση και τις δυνατότητες απορρόφησης του δικτύου, ενώ μπορεί να προβλέπει ευνοϊκούς όρους για τη συμμετοχή των ενεργειακών κοινοτήτων σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, όπως, ενδεικτικά, χαμηλότερες απαιτήσεις συμμετοχής, οικονομικές διευκολύνσεις για τη συμμετοχή, μεγαλύτερο χρόνο εκτέλεσης έργων. Επίσης, θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί ένα αναπτυξιακό ταμείο που να διευκολύνει την πρόσβαση των ενεργειακών κοινοτήτων σε χρηματοδότηση για τη συμμετοχή τους σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, όπως, ενδεικτικά, μέσω δανεισμού για κάλυψη κόστους συμμετοχής στον διαγωνισμό και διαμόρφωσης φακέλου συμμετοχής στο διαγωνισμό.
    Πρόταση προσθήκης νέας παραγράφου:
    «Ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες του ν.4513/2008, Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών του ν. 5037/2023, από την 1η Μαΐου 2024 προβλέπεται η συμμετοχή σε διακριτή ανταγωνιστική διαδικασία. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία και οι όροι συμμετοχής σε αυτή, ο αριθμός των ανταγωνιστικών διαδικασιών, η ελάχιστη χρονική διάρκεια από την προκήρυξη μέχρι την υποβολή προσφορών, η ανώτατη και κατώτατη τιμή προσφορά και κάθε ειδικότερο θέμα ή άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»
    Άρθρο 98: Διατάξεις για το καθεστώς ενίσχυσης των σταθμών Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης
    To άρθρο αυτό τροποποιεί τον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης μονάδων ΣΗΘΥΑ με τρόπο που το ποσό με το οποίο θα αποζημιώνονται οι μεγάλες μονάδες ΣΗΘΥΑ από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), θα αυξηθεί. Ειδικότερα, πλέον μεγαλύτερο θα είναι το τμήμα του κόστους CO2 των μονάδων ΣΗΘΥΑ που θα καλύπτεται από τον ΕΛΑΠΕ, δηλαδή από όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που εισφέρουν στον ΕΛΑΠΕ μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και από το κράτος (δηλαδή όλους τους πολίτες) το οποίο κάθε χρόνο διοχετεύει ένα σημαντικό μέρος των δημοσίων εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων CO2 στον ΕΛΑΠΕ.
    Αυτή δε η αλλαγή γίνεται αποκλειστικά για τη στήριξη της νέας μονάδας ΣΗΘΥΑ με καύσιμο το ορυκτό αέριο της ΔΕΗ στην Καρδιά που θα καλύπτει τμήμα των αναγκών σε θέρμανση των πολιτών της Κοζάνης (κυρίως) και της Πτολεμαΐδας (δευτερυόντως). Και γίνεται για να μετατοπίσει τμήμα του κόστους που απαιτείται για την απόσβεση της νέας μονάδας από τους πολίτες των δύο αυτών πόλεων σε όλους τους πολίτες της χώρας. Διαφορετικά το κόστος της τηλεθέρμανσης για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας θα ήταν υπέρογκο δεδομένου ότι το κόστος CO2 αναμένεται να εκτοξευτεί ειδικά μετά το 2030.
    Το γεγονός ότι χρειάζεται τροποποίηση νόμου για να καλυφθεί κατά 100% το ρίσκο της επένδυσης σε μια νέα μονάδα που καίει ορυκτό αέριο δείχνει από μόνο του πόσο ακατάλληλη είναι αυτή η επιλογή για τη θέρμανση των πολιτών της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Επιπλέον, η επιδότηση της καύσης ορυκτών καυσίμων κατά ένα τμήμα από τα έσοδα δημοπράτησης δικαιωμάτων CO2 αντιβαίνει στην αναθεωρημένη οδηγία για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (2023/959/ΕΕ) σύμφωνα με την οποία το 100% των εσόδων δημοπράτησης κάθε κράτους μέλους πρέπει να διατίθεται για κλιματική δράση, πράγμα που προφανώς δεν συνάδει με την επιδότηση μια νέας μονάδας ορυκτού αερίου. Τέλος είναι άδικο για τους υπόλοιπους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να επωμίζονται το κόστος μιας λανθασμένης επιλογής για την τηλεθέρμανση των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας, ειδικά όταν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Προτείνεται ο ριζικός επανασχεδιασμός του συστήματος τηλεθέρμανσης για τις δύο αυτές πόλεις (το Αμύνταιο έχει ήδη λύσει το ζήτημα) με απόρριψη της οικονομικά και κλιματικά ασύμφορης λύσης της ΣΗΘΥΑ ορυκτού αερίου, αξιοποιώντας ένα κατάλληλο και ορθά σχεδιασμένο μίγμα τεχνολογιών καθαρής ενέργειας.
    Άρθρο 102: Περιθώριο απορρόφησης ισχύος – Τροποποίηση άρθρου 97 ν. 4951/2022
    Είναι θετικό το γεγονός ότι διασφαλίζονται 4 ΜW για έργα αυτοπαραγωγής για ενεργειακές κοινότητες και τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, επιπλέο από τα 2 GW που προβλέφθηκαν με τον ν. 5037/2023.

    Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ (Φεβρουάριος 2024) τα εκκρεμή (μη ηλεκτρισμένα και μη ακυρωμένα) έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες πανελλαδικά είναι 442 και έχουν συνολική ισχύ 290.8 MW. Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα σε επίπεδο υποσταθμού διαπιστώνεται ότι:

    α) Αν το περιθώριο απορρόφησης ισχύος έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες τεθεί στα 200 KW, όπως προτείνει το νομοσχέδιο, η συνεισφορά της ρύθμισης στη στήριξη του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων θα είναι ελάχιστη δεδομένου ότι θα μπορέσουν να ηλεκτριστούν μόλις 8.5 MW.
    β) Αν το όριο τεθεί στα 500 ΚW, τότε τα εκκρεμή έργα αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση θα έχουν συνολική ισχύ 40.3 MW.
    γ) Αν τέλος το όριο τεθεί στο 1 MW μόνο για έργα αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότηες, τότε θα μπορέσουν να ηλεκτριστούν τέτοια έργα συνολικής ισχύος 73.6 MW, ήτοι παραπάνω από το ¼ της συνολικής εκκρεμούς ισχύος έργων αυτοπαραγωγής ενεργειακών κοινοτήτων πανελλαδικά.

    Επειδή η γρήγορη ηλέκτριση μιας τέτοιας ισχύος έργων ΕΚΟΙΝ (73.6 MW) θα βοηθήσει πραγματικά τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, προτείνεται να συμπεριληφθεί στη ρύθμιση του άρθρου 102 διακριτά η κατηγορία έργων αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες (χωρίς έργα αυτοπαραγωγής του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα δηλαδή) ως εξής:
    · 2 MW για έργα αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες, για συστήματα ισχύος έως 1 MW
    και το υπόλοιπο 1 ΜW να πάει στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, δηλαδή
    · 2 MW για αυτοπαραγωγούς του δευτερογενή και τριτογενή τομέα
    Με αυτόν τον τρόπο θα στηριχτεί ουσιαστικά ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων χωρίς να αλλάζει το όριο των 4 MW της αρχικής ρύθμισης αθροιστικά για έργα αυτοπαραγωγής του δευτερογενούς & τριτογενούς τομέας και ενεργειακών κοινοτήτων.

    Επιπλέον, η εξαίρεση από τη ρύθμιση έργων ενεργειακών κοινοτήτων του ν. 4513/2018 ουσιαστικά ωθεί τις αντίστοιχες ενεργειακές κοινότητες να μετατραπούν είτε σε Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας είτε σε Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, κάτι το οποίο με τη σειρά του προσθέτει ένα επιπλέον, αχρείαστο βήμα και άρα μια επιπλέον καθυστέρηση στην πορεία ηλέκτρισης έργων. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται στη ρύθμιση να συμπεριληφθούν και έργα αυτοπαραγωγής από ενεργειακές κοινότητες του ν.4513/2018.

    Τα παραπάνω αφορούν ομοίως και τις προβλέψεις του ίδιου άρθρου για το Μη Διασυνδεδεμένο Δίκτυο.
    Καταρχάς το άρθρο αυτό στη νέα παράγραφο 11 που προστίθεται στο άρθρο 97 του ν. 4951/2022 καταργεί στην πράξη το σχήμα αυτοπαραγωγής του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) όπως το γνωρίζαμε για να το υποκαταστήσει με το σχήμα του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (net billing). Ενώ επί της αρχής η αλλαγή δεν είναι λάθος, συντελείται καταρχάς νωρίτερα από ό,τι χρειάζεται και, το κυριότερο, χωρίς να είναι γνωστές οι βασικότερες παράμετροι εφαρμογής του νέου καθεστώτος του net billing, όπως οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, οι χρεώσεις, το χρονικό διάστημα, εντός του οποίου υπολογίζεται ο συμψηφισμός, ο τύπος, το περιεχόμενο και η διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού, οι τεχνικές προδιαγραφές και οι όροι λειτουργίας και χρήσης των συστημάτων αποθήκευσης, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα ή άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του νόμου 5037/2023 (άρθρο 64). Κινδυνεύει έτσι να «παγώσει» η πρόοδος της αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια αποτέλεσε ίσως το πιο ελπιδοφόρο χαρακτηριστικό της ενεργειακής μετάβασης στην καθαρή ενέργεια που συντελείται στη χώρα μας, καθώς η ηλεκτρισμένη ισχύς έργων αυτοπαραγωγής από πολίτες, επιχειρήσεις, αγρότες, δήμους και ενεργειακές κοινότητες υπερ-τετραπλασιάστηκε (από 100 MW το 2021 σε 421 MW το 2023).
    Για τους λόγους αυτούς προτείνεται μέχρι να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο του συστήματος του ενεργειακού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (προϋποθέσεις, περιορισμοί, χρεώσεις, όροι λειτουργίας συστημάτων, τιμές αποζημίωσης, συμβάσεις κά) οι ενεργειακές κοινότητες, τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις να εξαιρεθούν της ρύθμισης για ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, προτείνεται η τροποποίηση της νέας παραγράφου 11 που προστίθεται στο άρθρο 97 του ν.4951/2022 ως εξής:
    «11. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η υποβολή νέων αιτήσεων στους αρμόδιους Διαχειριστές του ΕΔΔΗΕ ή του ΕΣΜΗΕ για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006, επιτρέπεται αποκλειστικά για τις περιπτώσεις σταθμών ΑΠΕ του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», σταθμών ΑΠΕ με ισχύ μέχρι 30 kW που αναπτύσσονται από αγρότες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 (Α’ 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 και αγροτικών χρήσεων, σταθμών ΑΠΕ από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζεται στην περ. β της παρ. 1 του άρθρου 14 ν. 4270/2014 (Α’ 143) και νομικών προσώπων, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς καθώς και σταθμών ΑΠΕ που αναπτύσσονται αποκλειστικά, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/89335/5599/27.9.2021 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 4447), όπως εκάστοτε ισχύει, καθώς για σταθμούς ΑΠΕ με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες του ν.4513/2018, Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών του νόμου 5037/2023, για σταθμούς ΑΠΕ με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης που αναπτύσσονται από νοικοκυριά για οικιακή κατανάλωση και μικρές επιχειρήσεις.»
    Μέρος Β’ Κεφάλαιο Β’
    Με αφορμή τις ρυθμίσεις για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θέλουμε να επαναφέρουμε την ανάγκη θέσπισης ισχυρών ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε αφενός να επιτευχθεί η επιτάχυνση των ΑΠΕ και αφετέρου να διασφαλιστεί η εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
    Με δεδομένα τα τεράστια κενά που έχει η χώρα στη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία και ειδικά την εφαρμογή των υποχρεώσεων που αφορούν στις οδηγίες για τους οικοτόπους και τα άγρια πτηνά, η εφαρμογή μέτρων για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα πρέπει να γίνει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά διδάγματα που απορρέουν από την εγκατάσταση των ΑΠΕ στις χερσαίες εκτάσεις της χώρας. Ειδικότερα, είναι απαραίτητη η διασφάλιση εφαρμογής της υποχρέωσης δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των σχεδίων ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura 2000 , που σχεδιάζονται εντός ή πλησίον τους.

    Η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα πρέπει να συμβάλλει σε παράλληλη επιτάχυνση των ενεργειών εκ μέρους της πολιτείας για την εκπλήρωση των βασικών υποχρεώσεων που αφορούν στην προστασία της φύσης, ήτοι συμπλήρωση στόχων διατήρησης για όλες τις περιοχές Natura 2000 , την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Σχεδίων Διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές, καθώς την έγκριση των σχεδίων δράσης ειδών που εκκρεμούν και την εφαρμογή όλων των σχεδίων δράσης ειδών και τύπων οικοτόπων. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι με βάση τις διεθνείς, ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές δεσμεύσεις (ν. 5037/2023), η Ελλάδα το επόμενο διάστημα και το αργότερο ως το 2030 θα επεκτείνει το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών της ώστε να καλύπτουν το 30% των υδάτων της. Για την αποφυγή τυχόν μελλοντικών συγκρούσεων, είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων θεσμών και των αντίστοιχων σχεδιασμών για την επίτευξη με συμπληρωματικό τρόπο τόσων των κλιματικών και ενεργειακών στόχων όσο και των στόχων για την προστασία και αποκατάσταση της φύσης.

    Παράλληλα, θα πρέπει να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ ώστε η εγκατάσταση των ΑΠΕ να μην γίνεται στη βάση ad hoc σχεδιασμών αλλά στη βάση ενός νέου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού που λαμβάνει υπόψη όλες τις πτυχές και προτεραιότητες: ενεργειακές, οικολογικές, κοινωνικές και πολιτιστικές.

    Μέρος Β’ Κεφάλαιο Γ’
    Άρθρο 109: Καθορισμός πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Α στον ν. 4951/2022
    Παρέχονται κατά βάση οι εξουσιοδοτικές διατάξεις για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθοριστεί το πλαίσιο περιορισμών παραγωγής σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, κατόπιν εισήγησης της Ομάδας Διοίκησης Έργου.

    Ωστόσο, 1) το κρίσιμο ζήτημα του πλαισίου των περικοπών μετατίθεται σε μεταγενέστερο χρόνο αφού στην ουσία όλα θα ρυθμιστούν στην ΥΑ, καθορίζεται μόνο το αντικείμενο της εξουσιοδότησης, και 2) το νομοθετικό κείμενο περιλαμβάνει απλώς τον καθ’ ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδότησης, χωρίς να θέτει την ουσιαστική ρύθμιση του, έστω και σε γενικό, ορισμένο πλαίσιο σύμφωνα προς το οποίο θα ενεργήσει η Διοίκηση προκειμένου να ρυθμίσει τα μερικότερα θέματα. Μάλιστα, δεν προβλέπεται καμία προθεσμία για την έκδοση της ΥΑ, παρά μόνον ότι η Ομάδα Διοίκησης Έργου πρέπει να εισηγηθεί εντός 9 μηνών, με δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας αυτής, χωρίς όμως χρονικό περιορισμό ως προς την πιθανή παράταση (παρ. 2 αρ. 10Α).

    Προβλέπεται η δυνητική θέσπιση ενός μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών, υπό τον οποίο τα έργα ΑΠΕ που δεν θα υφίστανται περικοπές λόγω τεχνικών δυσκολιών (κατά βάση τα μικρότερα έργα ΑΠΕ) θα αποζημιώνουν άλλα που υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς.
    Βέβαια, αυτός ο μηχανισμός θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο μετά την έκδοση της ΥΑ του προτεινόμενου άρθρου 10Α, οπότε μέχρι τότε παραμένει ασαφές το πλαίσιο του επιμερισμού των περικοπών.
    Πάντως, πέραν αυτού του μηχανισμού αντιστάθμισης των πρόσθετων περικοπών, δεν προβλέπεται κανενός είδους αποζημίωση για το μέρος των περικοπών που θα εφαρμοστούν.

    Άρθρο 110: Μεταβατικές διατάξεις μέχρι τον καθορισμό πλαισίου περιορισμών παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Β στον ν. 4951/2022
    Προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις που θα εφαρμοστούν ως προς τα ζητήματα που αναμένεται να ρυθμιστούν με την ΥΑ του (προτεινόμενου) άρθρου 10Α του ν. 4951/2022 σχετικά με τους περιορισμούς έγχυσης σε μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, και μέχρι την έκδοσή της.
    Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι το γεγονός ότι, μέχρι την έκδοση της ΥΑ, για την έκδοση της οποίας δεν τίθεται κάποιο χρονικό όριο και απαιτείται να προηγηθεί η εισήγηση της Ομάδας Διοίκησης Έργου, η επιβολή των περιορισμών έγχυσης αφίεται στην απόλυτη ευχέρεια του διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ/ του Διαχειριστή του Δικτύου με την έκδοση των Εντολών Περιορισμών Έγχυσης.

    Μάλιστα, τα κριτήρια που τίθενται για την έκδοση αυτών των εντολών είναι αόριστα, αφού προβλέπεται ότι μπορούν να εκδίδονται «για λόγους που σχετίζονται με την αξιοπιστία ή την ασφάλεια λειτουργίας του ΕΣΜΗΕ/ του Δικτύου» (παρ. 2 του προτεινόμενου άρθρου 10Β), «όταν παρατηρούνται προβλήματα στο σύστημα παραγωγής-μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία επιδεινώνονται από τη λειτουργία των Μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, και αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο περιορισμός της έγχυσης από Μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.» (παρ. 3 του προτεινόμενου άρθρου 10Β). Η εξειδίκευση και εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων με βάση τα οποία οι διαχειριστές θα εκδίδουν τις σχετικές εντολές συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να διαπιστωθεί η τήρησή τους ούτε και να διασφαλιστεί οποιαδήποτε προβλεψιμότητα στην έκδοση των εντολών αυτών.

    Το ζήτημα αυτό είναι εντονότερο εάν ληφθεί υπόψιν ότι η περίοδος ισχύος του μεταβατικού καθεστώτος είναι αορίστου χρόνου (προβλέπεται περίοδος 9 μηνών από την 1η Μαΐου 2024 για να εισηγηθεί η Ομάδα Διοίκησης Έργου στον Υπουργό ΠΕΝ, περίοδος που μπορεί όμως να παραταθεί επ’ αόριστον).

    Ακόμη τίθενται τα εξής ερωτήματα: τί φύσεως θα είναι οι εντολές που θα εκδίδει, εάν θα μπορούν να αμφισβητηθούν από τους παραγωγούς, καθώς και με ποια κριτήρια θα γίνεται η κατανομή των περιορισμών μεταξύ περισσότερων παραγωγών (προτεραιοποίηση λόγω του πεπερασμένου του ηλεκτρικού χώρου), εφόσον δεν θα υπάρχουν ούτε συγκεκριμένα κριτήρια (που σε επόμενη φάση θα θέσει η ΥΑ που θα εκδοθεί), ούτε θα έχει προηγηθεί η εισήγηση-ανάλυση της Ομάδας Διοίκησης Έργου.

    Ως γενικό σχόλιο πρέπει να καταγραφεί ότι, αντί να δημιουργείται άμεσα ένα πλαίσιο προβλέψιμο και αξιόπιστο, στο οποίο οι παραγωγοί ΑΠΕ μπορούν να βασιστούν, εισάγονται αποσπασματικές, προσωρινές-μεταβατικές (και μάλιστα για αόριστο χρόνο) ρυθμίσεις, οι οποίες κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

  • 15 Απριλίου 2024, 01:44 | Σταύρος Γατόπουλος

    Σχόλιο επί του άρθρου 102
    Βάσει της διάταξης της παρ. 11 του άρθρου 102 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου (εφόσον υπερψηφιστεί ως έχει από τη Βουλή), κατόπιν και της Κ.Υ.Α. με στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/36988/970/08.04.2024 (ΦΕΚ Β΄2173), με την οποία το ΥΠΕΝ κήρυξε την πρόωρη λήξη του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», από την έναρξη ισχύος του Νόμου, η υποβολή αίτησης προς τους διαχειριστές των δικτύων για τη χορήγηση προσφοράς σύνδεσης σταθμών αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές θα επιτρέπεται μόνον σε αγρότες, φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, καθώς και σε φορείς, οι οποίοι θα εγκαθιστούν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποκλειστικά για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια.
    Συνεπώς, με τη θέση του Νόμου σε ισχύ, θα απαγορεύεται η αυτοκατανάλωση παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας στη συντριπτική πλειονότητα των δυνητικών αυτοκαταναλωτών (οικιών, επιχειρήσεων, Ενεργειακών Κοινοτήτων).
    Ανεξαρτήτως των διακηρυττόμενων προθέσεων του ΥΠΕΝ για το μέλλον της αυτοκατανάλωσης στην Ελλάδα (αντικατάσταση του υφιστάμενου σχήματος ενεργειακού συμψηφισμού με άλλο, το οποίο θα επιφέρει λιγότερες στρεβλώσεις στην αγορά) η νομική πραγματικότητα, που θα δημιουργήσει ενδεχόμενη θέση σε ισχύ της διάταξης της παρ. 11 του άρθρου 102 του νομοσχεδίου θα είναι συγκεκριμένη: δεν θα υπάρχει θεσμικό πλαίσιο αυτοκατανάλωσης για τη συντριπτική πλειονότητα των δυνητικών αυτοκαταναλωτών.
    Γι’ αυτό και η διάταξη πρέπει να αποσυρθεί.
    Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αυτοκατανάλωσης πρέπει να τροποποιηθεί όταν θα είναι έτοιμη προς εφαρμογή η τροποποίησή του.

  • 15 Απριλίου 2024, 00:32 | ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΗΣ

    Άρθρο 110
    Μεταβατικές διατάξεις μέχρι τον καθορισμό πλαισίου περιορισμών παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Β στον ν. 4951/2022

    Από την στιγμή που εξισώνονται, έστω και σε μεταβατικό στάδιο, οι περιορισμοί έγχυσης με τις αποσυνδέσεις μονάδων ΑΠΕ ΣΗΘΥΑ, τότε τίθεται το εξής ζήτημα. Ποιες άλλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αποσυνδέονται από το Σύστημα κατόπιν εντολής Διαχειριστή σε πραγματικό χρόνο; Δηλαδή, σε χρονικές περιόδους κοντά στην έγχυση ενέργειας όπου εκδίδονται εντολές περιορισμού, αποσυνδέεται με εντολή Διαχειριστή π.χ. μια μονάδα φυσικού αερίου η οποία έχει λάβει εντολή κατανομής DAM ή περιορίζεται; Μήπως λόγω τεχνικής αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ στην έκδοση εντολών περιορισμού τους Σταθμούς ΑΠΕ ΣΗΘΥΑ και ειδικότερα στα ΦΒ που συνδέονται στο Δίκτυο του, οι μοναδικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που αποσυνδέονται είναι τα ΦΒ στην ΜΤ; Βάση αυτού ο νομοθέτης προτείνει να είναι νόμιμη αυτή η κραυγαλέα διάκριση και να κόβουν το ρεύμα στα ΦΒ με ότι συνέπειες αυτό επιφέρει στα θέματα λειτουργίας του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, των συστημάτων ασφαλείας των Σταθμών ΑΠΕ και στην μη προβλέψιμη επανασύνδεση τους όταν τεθεί η γραμμή ΜΤ πάλι σε λειτουργία;

    Οι Σταθμοί ΑΠΕ ΣΗΘΥΑ ισχύος < 1Mw ανεξαρτήτως καθεστώτος στήριξης και τυχόν προτεραιότητας έγχυσης, οφείλουν να εγκαταστήσουν εξοπλισμό εντός έξι μηνών και να προσαρμόσουν τους Σταθμούς τους ώστε να δέχονται και να εκτελούν εντολές περιορισμών. Σε άλλη περίπτωση για κάθε περίοδο που εκδόθηκε Εντολή Περιορισμού Έγχυσης επιστρέφουν το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εσόδων που έχουν λάβει από τις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας, χωρίς να δικαιούνται καμία αποζημίωση από τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. για το σύνολο της ενέργειας που παρήχθη. Παραδόξως, όπως και στο αρ. 103, πάλι δεν προβλέπεται πουθενά πότε και πως θα κοινοποιηθούν οι προδιαγραφές του απαιτούμενου εξοπλισμού, τον οποίο υποχρεούνται οι ανωτέρω Παραγωγοί ΑΠΕ να εγκαταστήσουν, όπως επίσης και οι απαιτούμενες ενέργειες προσαρμογής στον Σταθμό ΑΠΕ για την σύνδεση του με τον αρμόδιο Διαχειριστή. Ως προς το 25%, αυτό είναι αυθαίρετο καθώς η ισχύς των εντολών μπορεί ανά περίοδο Εντολής Περιορισμού να είναι και μικρότερη του 25% των εσόδων, τα οποία προκύπτουν από την μη περικοπτόμενη εγχεόμενη ενέργεια για εκείνη την περίοδο. Πέραν αυτού ασχέτως του μεγέθους ισχύος της Εντολής Περιορισμού και στην περίπτωση που δεν αναφερόμαστε σε αποκοπή, ο Σταθμός ΑΠΕ νομίμως θα έγχεε μέρος της ενέργειας του για την οποία θα λάμβανε λειτουργική ενίσχυση (εφόσον δεν υπήρχαν 2 συνεχόμενες μηδενικές DAM). Συνεπώς επαναλαμβάνεται η πρακτική των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, των εξοντωτικών ποινών προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ ενώ οι καθ’ ύλην αρμόδιοι φορείς π.χ. ΔΕΔΔΗΕ μένουν στο απυρόβλητο τόσο για τις χρόνιες τεχνικές τους αδυναμίες όσο και στην οριοθέτηση άμεσου χρονικού ορίζοντα υλοποίησης των υποχρεώσεων τους.

    Πέραν αυτού, θα πρέπει να καταστεί σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι άλλο πράγμα και άλλες ανάγκες εξυπηρετεί ο τηλεχειρισμός δικτύων (βλ. διακόπτες απομόνωσης ΜΤ) και τελείως διαφορετικές ανάγκες εξυπηρετεί ο τηλεχειρισμός και η τηλεποπτεία του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού στο ΕΔΔΗΕ.

  • 15 Απριλίου 2024, 00:57 | ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΗΣ

    Άρθρο 109
    Καθορισμός πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Α στον ν. 4951/2022

    Στο προτεινόμενο άρθρο προβλέπεται η πλήρης εξουσιοδότηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θεσμοθετήσει με Υπουργική Απόφαση (!) το μόνιμο πλαίσιο εφαρμογής περιορισμών, κατόπιν εισήγησης της Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΑΔΑ: 62ΠΣ4653Π8-ΟΥΣ). Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν προβλέπεται καμία δυνατότητα διαβούλευσης ή συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων (βλ. ΦΟΣΕ Εκπρόσωποι Παραγωγών ΑΠΕ – ΣΗΘΥΑ) ή ακόμα και δημοσίευσης της εισήγησης της Ομάδας Διοίκησης Έργου ώστε να έχουμε γνώση τόσο των παραμέτρων όσο και του σκεπτικού που θα εκδοθεί η προαναφερόμενη Υ.Α.

    Παρ. 4 Πάλι με πλήρη εξουσιοδότηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν εισήγησης της Ομάδας Διοίκησης Έργου, περιγράφεται ιδιαίτερα αναλυτικά (!) η μέθοδος για έναν δυνητικό (!) Μηχανισμό Αντιστάθμισης Περικοπών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. μεταξύ παραγωγών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Από την προτεινόμενη διάταξη ακολουθούν σωρεία ερωτημάτων. Τελικά, κατά πόσο είναι δυνητικός αυτός ο Μηχανισμός; Ποιοι Παραγωγοί ΑΠΕ ΣΗΘΥΑ καλούνται να πληρώσουν την αποδεδειγμένη ευθύνη του Διαχειριστή που δεν έχει αναπτύξει ως όφειλε τις τεχνικές λειτουργίες ώστε να εκτελεί αναλογικούς περιορισμούς στους Σταθμούς ΑΠΕ- ΣΗΘΥΑ που εμπίπτουν στις αντίστοιχες υποχρεώσεις; Οι Παραγωγοί ΑΠΕ ΣΗΘΥΑ των αρ. 103 παρ. 1 και 110 παρ. 6 είναι αυτοί, που με ευθύνη τους δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα λήψης εντολών περιορισμού, και δύναται να τους επιβληθούν χρεώσεις; Πως τεκμηριώνεται η τεχνική αδυναμία και ως φυσικό επακόλουθο η ευθύνη των Παραγωγών ΑΠΕ ΣΗΘΥΑ για την μη προσαρμογή των Σταθμών τους για την λήψη εντολών περιορισμού; Από την στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ενεργοποίησε ποτέ το δικαίωμα του, βάση και των ΟΠΣ που έκδιδε, για δημιουργία του δικού του κέντρου τηλελέγχου και διαχείρισης και ποτέ δεν έδωσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές των Κεντρικών Μονάδων Ελέγχων των Σταθμών ΑΠΕ στους Παραγωγούς; Εάν ο Παραγωγός τοποθετήσει Κεντρική Μονάδα Ελέγχου στον Σταθμό ΑΠΕ ΣΗΘΥΑ, οπότε είναι τεχνικά διαθέσιμος να εκτελέσει εντολές, μπορείτε να μας πείτε αφενός εάν θα εξαιρείται από τον Μηχανισμό Αντιστάθμισης Περικοπών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αφετέρου ποιος θα του δώσει εντολή περιορισμού; Γιατί σε αρκετές διατάξεις προβλέπονται ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και εξοντωτικές ποινές στους ΦΒ Παραγωγούς, ενώ σε αρμόδιους φορείς της Πολιτείας δεν υπάρχει όχι ποινή αλλά ούτε καν μια χρονική υποχρέωση εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους; Θα πρότεινα πρώτα να εξετασθούν ποιοι φορείς είχαν την υποχρέωση για τις προσαρμογές σε επίπεδο Κανονισμού ΕΔΔΗΕ για την υλοποίηση του πλαισίου και εκτέλεση των περιορισμών και τι μερίδιο ευθύνης φέρουν για την τεχνική αδυναμία εφαρμογής στην πράξη αναλογικού επιμερισμού των περιορισμών, στους σταθμούς ΑΠΕ ΣΗΘΥΑ που εμπίπτουν στους περιορισμούς, και μετά να προβλεφθεί ποιοι πρέπει να πληρώσουν ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης τους.

  • σχετικά με το Άρθρο 117
    Κύριε Υπουργέ,
    Με αφορμή το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» το οποίο έχει αναρτηθεί για Διαβούλευση και ειδικότερα το άρθρο 117 «Καταπολέμηση της ρευματοκλοπής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 2 και παρ. 4 άρθρου 7 ν. 4483/1965» όπου στο 3ο εδάφιο της παραγρ. 1 προβλέπεται ότι ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης, ως πανελλαδικός ενιαίος φορέας εκπροσώπησης των Πτυχιούχων Μηχανικών κατόχων αδειών Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη, σας επισημαίνουμε τα εξής:
    Οι αρμοδιότητες και η ευθύνη εκτέλεσης οποιωνδήποτε εργασιών σύνδεσης, συντήρησης, επισκευής, σφράγισης και γενικά οποιασδήποτε επέμβασης σε στοιχεία της μετρητικής διάταξης (καλώδια , κιβώτια μετρητού, μετρητής, ασφαλιστικά στοιχεία, Μ/Σ κλπ) ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
    Με βάση τα ανωτέρω, οι κάτοχοι άδειας Ηλεκτρολόγου Εγκατάσταση δεν έχουν καμία αρμοδιότητα επέμβασης ή εργασίας Πριν την έξοδο του κιβωτίου του μετρητή ΔΕΗ αλλά μετά την έξοδο αυτού (μετρητή) προς τον Πίνακα της ΕΗΕ (Εσωτερικής Ηλεκτρικής Εγκατάστασης ), τον πίνακα της ΕΗΕ και την ΕΗΕ.
    Επιπρόσθετα κανείς δεν διασφαλίζει τον αδειούχο Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη που θα επικαιροποιήσει την ΥΔΕ ότι ο προηγούμενος Ιδιοκτήτης έκανε ρευματοκλοπή αλλά φρόντισε να φαίνεται απείραχτη η σφραγίδα του κιβωτίου ή να χρησιμοποίησε ένα άλλο τρόπο από τους πολλούς που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για την ρευματοκλοπή και έτσι αυτός να βεβαιώσει ότι ο μετρητής δεν έχει παραβιαστεί χωρίς αυτό να ισχύει.
    Επίσης όπως έχει δείξει η εμπειρία μπορεί ο ιδιοκτήτης αφού βεβαιώσει ο Ηλεκτρολόγος ότι δεν έχει παραβιαστεί η σφραγίδα του μετρητή και θα έχει ην ευθύνη, σε δεύτερο χρόνο να απευθυνθεί σε μη αδειούχο τεχνίτη και να παραβιάσει την διάταξη με αποτέλεσμα σε τυχόν έλεγχο από το ΔΕΔΔΗΕ να κινδυνεύει να χάσει την άδεια του ο αδειούχος Ηλεκτρολόγος χωρίς υπαιτιότητα του.
    Δεν μπορεί να μετατρέπονται οι συνάδελφοι κάτοχοι αδειών Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη σε «Ελεγκτές» και να μετατίθεται η ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές σε αυτούς και μάλιστα χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο ρυθμιστικό -κανονιστικό πλαίσιο για την υπαιτιότητα των ρευματοκλοπών.
    Προκειμένου να μην καταφεύγουμε σε πρόχειρες και μη αποτελεσματικές επιλογές θα ήταν προτιμότερο να επιταχυνθεί η διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης ψηφιακών μετρητών κατά προτεραιότητα στους επαγγελματίες πελάτες ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα ρευματοκλοπής.
    Η στοχοποίηση ενός ολόκληρου κλάδου και η ανάθεση αρμοδιοτήτων τις οποίες δεν έχει εκ του νόμου είναι λανθασμένη επιλογή και θα φέρει την Πολιτεία σε άσκοπη αντιπαράθεση με επαγγελματίες οι οποίοι θα επωμιστούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν.
    Συνοψίζοντας ζητάμε την απόσυρση της διάταξης του 3ου εδαφίου της παραγ. 1 του άρθρου 2 του ν.4483/1965

  • 14 Απριλίου 2024, 23:01 | ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΗΣ

    Άρθρο 103
    Εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης

    Παρ. 1 Ο ΔΕΔΔΗΕ σε Συμβάσεις Σύνδεσης τουλάχιστον από τον 1/2021 ανέγραφε ότι διατηρεί το δικαίωμα να αναπτύξει κέντρο τηλελέγχου και συλλογής λειτουργικών στοιχείων όλων των Παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης σε αυτή την περίπτωση ο Παραγωγός θα επιβαρυνθεί με το κόστος όλων των έργων που θα απαιτηθούν για την σύνδεση της Κεντρικής Μονάδας Ελέγχου του Σταθμού του Παραγωγού με το αντίστοιχο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Η διατύπωση αυτή εντάχθηκε προφανώς και σύμφωνα με τον Κανονισμό 631/2016 (RFG) και τον Κανονισμό 943/2019. Στο παρόν και κατόπιν 4 και πλέον χρόνων(!) διατυπώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα αναπτύξει δυνατότητες τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης όλων των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ >400kw, χωρίς όμως να υπάρχει η οποιαδήποτε αναφορά για τον χρονικό ορίζοντα δημοσίευσης των απαιτούμενων προδιαγραφών και υλοποίησης του κέντρου ελέγχου και τηλεποπτείας από τον ΔΕΔΔΗΕ! Οπότε δημιουργείτε το βασικό ερώτημα πόσο χρόνο χρειάζεται ο ΔΕΔΔΗΕ για να λειτουργεί με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και ειδικότερα από 943/2019 ο οποίος είχε άμεση εφαρμογή για τα Κράτη – Μέλη από 4/7/2019; Εφόσον ο αρμόδιος Διαχειριστής δεν έχει υλοποιήσει τα απαιτούμενα, οι ανωτέρω Σταθμοί ΑΠΕ θα λαμβάνονται υπόψη ότι με δικιά τους ευθύνη έχουν τεχνική αδυναμία στην λήψη εντολών; Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η ανεξέλεγκτη και μη θεσμικά οριζόμενη εκτέλεση των αποκοπών Σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ έχει ως γενεσιουργό αιτία την μη εφαρμογή των απαιτήσεων των Ευρωπαϊκών Κανονισμών από τον ΔΕΔΔΗΕ.

  • 14 Απριλίου 2024, 23:39 | ΠΟΣΠΗΕΦ

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 12 παρ 4 Ν4951/2022

    Στην παρ. 4 του άρθρου 12 του ν. 4951/2022 τροποποιείται η περ. α) ως προς την δυνατότητα μέτρησης εγχεόμενης και παραγόμενης ενέργειας στην Χαμηλή Τάση και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
    «4. Σε περίπτωση σύνδεσης του σταθμού σε Υποσταθμό (Υ/Σ) του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.), η μέτρηση της εγχεόμενης και απορροφώμενης ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται:
    α) στην έξοδο κάθε σταθμού, στο σημείο σύνδεσης του σταθμού με το αποκλειστικό δίκτυο Μ.Τ., ή, σε περίπτωση σταθμών που συνδέονται σε κοινό Υ/Σ Χ.Τ./Μ.Τ αρμοδιότητας του Εκπροσώπου Δικτύου Μ.Τ., στην πλευρά Χ.Τ του κοινού Υ/Σ καθώς και στην πλευρά Μ.Τ. του κοινού Υ/Σ στο σημείο σύνδεσης αυτού με το αποκλειστικό δίκτυο Μ.Τ. Ειδικότερα στις περιπτώσεις κοινού Υ/Σ Χ.Τ./Μ.Τ., ο κάθε Σταθμός ΑΠΕ, έχει έναν αποκλειστικό μετρητή Χ.Τ. και συνδέεται με διακριτό δίκτυο Χ.Τ. στον κοινό Υ/Σ Χ.Τ./Μ.Τ.»
    β) στο σημείο σύνδεσης του αποκλειστικού δικτύου Μ.Τ. με την πλευρά Μ.Τ. του Υ/Σ Μ.Τ./Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.), με τον οποίο συνδέεται το αποκλειστικό δίκτυο, με το δίκτυο του Ε.Σ.Μ.Η.Ε.,
    γ) στην πλευρά υψηλής τάσης του μετασχηματιστή Μ.Τ./Υ.Τ. του Υ/Σ σύνδεσης με το δίκτυο του Ε.Σ.Μ.Η.Ε.
    Οι καταναλώσεις, καθώς και οι ιδιοκαταναλώσεις των σταθμών που συνδέονται στο αποκλειστικό Δίκτυο Μ.Τ. καταγράφονται συγκεντρωτικά από τους μετρητές των περ. β) και γ).
    Ο Διαχειριστής του Συστήματος είναι υπεύθυνος για τη συλλογή των μετρήσεων των περ. β) και γ) της παρ. 4. Ο Διαχειριστής του Συστήματος αποστέλλει στον Εκπρόσωπο του Δικτύου Μ.Τ. τη μέτρηση στο σημείο άφιξης των δικτύων Μ.Τ. στον Υ/Σ, ανηγμένη στην υψηλή τάση, βάσει αλγορίθμου υπολογισμού αναγωγής στην υψηλή τάση, ο οποίος αναγράφεται στη σχετική Σύμβαση Σύνδεσης.
    Ο Εκπρόσωπος Δικτύου Μ.Τ. είναι υπεύθυνος για την εγκατάσταση των μετρητικών διατάξεων, των περ. α) και β) της παρ. 4. Ειδικότερα οι μετρητικές διατάξεις της περ. α) που συνδέονται στην ΧΤ, στην περίπτωση κοινού Υ/Σ Χ.Τ./Μ.Τ., εγκαθίστανται σύμφωνα με τις προδιαγραφές και απαιτήσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Δ.Δ.Η.Ε., ενώ οι λοιπές μετρητικές διατάξεις της περ. α). και τις περ. β) της παρ. 4 σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις του Κώδικα Διαχείρισης του Ε.Σ.Μ.Η.Ε. Ο Εκπρόσωπος Δικτύου ΜΤ είναι αρμόδιος και για τη συλλογή των μετρήσεων της περ. α) της παρ. 4 και προβαίνει σε επιμερισμό της ενέργειας που του γνωστοποιήθηκε από τον Διαχειριστή του Συστήματος, σύμφωνα με την παρ. 5, σε κάθε σταθμό που συνδέεται στο αποκλειστικό δίκτυο βάσει της μεθοδολογίας επιμερισμού της μετρούμενης ενέργειας της παρ. 7, τόσο για την παραγωγή, όσο και για την κατανάλωση.
    Η μεθοδολογία επιμερισμού της μετρούμενης ενέργειας καθορίζεται από τον διαχειριστή του Συστήματος, κοινοποιείται στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), βασίζεται στην πραγματική μέτρηση της περ. α) της παρ. 4 και λαμβάνει υπόψη τις απώλειες ανάλογα με τη θέση του κάθε σταθμού στο δίκτυο.»

  • 14 Απριλίου 2024, 23:09 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΛΑΜΗΣ

    Προς την αξιότιμη ηγεσία του ΥΠΕΝ

    Σχετικά με το Άρθρο 97

    Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που είναι ακόμα σε ισχύ, υπάρχει περιθώριο Σύναψης Σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ έως την 31/12/2024. Η παράταση αυτή είχε ορθά δοθεί καθώς η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ αναγνώρισε την τεράστια καθυστέρηση στην εξέταση των ομαδοποιημένων αιτημάτων της ομάδας Γ που είχαν κατατεθεί το 2021(!!!!). Με το παρόν νομοσχέδιο οι προθεσμίες γίνονται ασφυκτικές με αποτέλεσμα πολλά έργα να μην μπορούν να υλοποιηθούν. Ειδικά τα όρια που τίθενται στο σημείο 3ι της παραγράφου 3 είναι εκτός πραγματικότητας. Πρέπει να δοθεί παράταση στο χρονικό περιθώριο Σύναψης Σύνδεσης τόσο με τον ΔΕΔΔΗΕ όσο και με τον ΔΑΠΕΕΠ τουλάχιστον μέχρι την 31/8/2024 για όσα έργα έχουν λάβει όρους σύνδεσης. Ο Παραγωγός θα πρέπει μέχρι τότε να έχει υπογράψει όλες τις Συμβάσεις και να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του φ/β σταθμού (δήλωση ετοιμότητας ή ενεργοποίησης σύνδεσης).
    Το νομοσχέδιο πολύ σωστά προβλέπει παρατάσεις για τους φ/β σταθμούς που αναμένεται να λάβουν όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ σε Κρήτη, Κυκλάδες και Πελοπόννησο. Το ΥΠΕΝ αναγνωρίζει στην πράξη τις τεράστιες καθυστερήσεις στη λήψη των όρων σύνδεσης που δεν οφείλονται στους Παραγωγούς. Αντίστοιχες παρατάσεις πρέπει να δοθούν σε όλα τα ομαδοποιημένα αιτήματα (Ομάδα Γ) που έχουν κατατεθεί στον ΑΔΜΗΕ το 2021 καθώς η λήψη των όρων σύνδεσης έχει καθυστερήσει εξόχως χωρίς υπαιτιότητα των Παραγωγών.

  • 14 Απριλίου 2024, 23:35 | ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΗΣ

    Άρθρο 97
    Διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 4414/2016

    Παρ.6 Από την μια κόβετε βιαίως τους ΦΒ Σταθμούς που έχουν ήδη Σύμβαση με ΔΑΠΕΕΠ από λήψη αποζημίωσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών (βλ. παρ.3 παρ. 4 και παρ. 7) και από την άλλη στο ίδιο άρθρο (παρ. 6) δίνετε το δικαίωμα σε Αιολικούς Σταθμούς ισχύος παραγωγής, μικρότερης ή ίσης των έξι μεγαβάτ (6 MW), οι οποίοι κατά την 29η Μαρτίου 2023 είχαν συνάψει Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης μετά από συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία (δηλαδή έχουν κατοχυρώσει αποζημίωση μέσο ανταγωνιστικής διαδικασίας), να συνάψουν Συμβάσεις με ΔΑΠΕΕΠ εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών με τιμές αποζημίωσης π.χ. 90€/mwh; Δεν νομίζω ότι υπάρχει Αιολικός Σταθμός, από τον 7/2018 ως σήμερα, ο οποίος κατοχύρωσε ταρίφα από ανταγωνιστική διαδικασία μεγαλύτερη της αποζημίωσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών!

    Περ. 7 Η διατύπωση για τις προϋποθέσεις συμμετοχής Σταθμών ΑΠΕ σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, στο σύνολο της, είναι άκρως επικίνδυνη και φέρει αδικαιολόγητα σε χείριστη θέση τους Παραγωγούς ΑΠΕ έναντι των Τραπεζών. Ως προς το 30/4/2024 και σε παλιότερη διάταξη υπήρξε αντίστοιχος περιορισμός ως 30/11/2022 για Εν. Κοινότητες (ν.4964 αρ.92), ο οποίος κατόπιν των ευτράπελων που δημιουργήθηκαν κατά την διαδικασία σύναψης σύμβασης με ΔΑΠΕΕΠ, πήρε αναδρομικά παράταση (ν.5037 αρ. 111). Επίσης, με το αρ. 111 του ν.5037 πριν 1 έτος είχαν θεσμοθετηθεί τα χρονικά όρια για την σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς και έρχεται η προτεινόμενη διάταξη και τα τροποποιεί βιαίως προς το χειρότερο, αποδεικνύοντας την προχειρότητα (επιεικώς) με την οποία αντιμετωπίζει τους ΦΒ Παραγωγούς και το επενδυτικό περιβάλλον το ΥΠΕΝ.

    Όσον αφορά την 31/8/2024 για δήλωση ετοιμότητας ή αίτημα ενεργοποίησης, υπενθυμίζουμε ότι στο παρόν το χρονικό όριο, υπό προϋποθέσεις, για σύμβαση με ΔΑΠΕΕΠ εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών είναι ως 31/12/2024 (διαφορά 4μήνες !), το οποίο γνώριζαν οι Επενδυτές και βάση αυτού προχώρησαν τις επενδύσεις τους. Η προτεινόμενη διάταξη ανατρέπει, βιαίως, τις επενδύσεις που έχουν λάβει ΟΠΣ, έχουν αποδεχθεί ΟΠΣ (εγγυητικές), έχουν συμβληθεί με τον ΔΑΠΕΕΕΠ, έχουν συνάψει και Σύμβαση Σύνδεσης με τον αρμόδιο Διαχειριστή και έχουν ήδη εκταμιεύσει σημαντικά ποσά για τις παραγγελίες του εξοπλισμού.

    Επιπλέον και όσον αφορά την ακραία διάταξη περί σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, είναι επιεικώς απαράδεκτη και θέτει σε κατάρρευση σημαντικές επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ εκθέτοντας τους Παραγωγούς σε καθολική ρήξη με τις Τράπεζες που έχουν ήδη δανειοδοτήσει και εκταμιεύσει υψηλά χρηματικά ποσά για την υλοποίηση των Σταθμών ΑΠΕ στην βάση των ήδη ενεχυριασμένων ΣΕΔΠ.

    Η διάταξη πρέπει να αναδιατυπωθεί ως εξής:
    «….Φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών ή έχει υποβληθεί πλήρης αίτηση στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ετοιμότητας του άρθρου 4Α ή αίτημα ενεργοποίησης στον αρμόδιο Διαχειριστή έως την 31/12/2024, σε άλλη περίπτωση λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση, μόνο κατόπιν συμμετοχής τους σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Για τις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου, και εφόσον απαιτείται, τροποποιείται η σχετική σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης από τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. ως προς τον τρόπο αποζημίωσης τους…»

  • 14 Απριλίου 2024, 23:12 | Δημήτρης Κυριακόπουλος

    Η αυτοπαραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής δημοκρατίας και προτεραιότητα της Στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, όπως αυτή διατυπώθηκε μέσω του RepowerEU. Σε αντίθεση, όμως, με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης με ώριμη Φ/Β αγορά, στην Ελλάδα το 2023 (που συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια ήταν και σχετικά βελτιωμένη η εγκατεστημένη βάση της αυτοκατανάλωσης έως 10kW με περίπου 50MW συνολικά) τα μικρά συστήματα αυτοκατανάλωσης (κυρίως οικιακά) ήταν μόλις το ~3% της νέας εγκατεστημένης ισχύος Φ/Β. Εξίσου σημαντική είναι και η έντονη αναπτυξιακή διάσταση της αυτοπαραγωγής, όπου αυτό το πολύ μικρό ποσοστό εγκαταστάσεων συντηρεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων εργασίας, διότι η διεσπαρμένη παραγωγή έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι των μεγάλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ότι αφορά την απασχόληση.

    Ειδικότερα, μέχρι σήμερα η αυτοπαραγωγή στην Ελλάδα λειτουργεί μέσω του σχήματος ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering), ενώ η αγορά εδώ και πάνω από ένα έτος αναμένει να εκδοθεί η πολυαναμενόμενη εφαρμοστική υπουργική απόφαση σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν.5037/2023 που θα εξειδικεύσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο ενεργειακός συμψηφισμός (ήτοι τις προϋποθέσεις, τους περιορισμούς, τις χρεώσεις, το χρονικό διάστημα, εντός του οποίου υπολογίζεται ο συμψηφισμός, τον τύπο, το περιεχόμενο και τη διαδικασία κατάρτισης των συμβάσεων συμψηφισμού, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους λειτουργίας και χρήσης των συστημάτων αποθήκευσης, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα ή άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του νόμου) για την επόμενη ημέρα της αυτοπαραγωγής, που θα είναι το σχήμα net-billing.

    Άρα, πρακτικά, πριν ενεργοποιηθεί και ισχύσει η επόμενη ημέρα, ήτοι εκδοθεί η εφαρμοστική ΥΑ για το net billing σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν.5037/2023, καταργείται με την παράγραφο 11, του Άρθρου 102 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου το τρέχον πλαίσιο για τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), ενώ επιπροσθέτως με παράλληλη ΥΑ την ίδια εβδομάδα καταργήθηκε ήδη το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” νωρίτερα από το προγραμματισμένο (!).

    Θεωρούμε τουλάχιστον ατυχές να προωθούνται ρυθμίσεις με χαρακτήρα «ξαφνικού θανάτου» τη στιγμή που όχι μόνο δεν υπάρχει η εφαρμοστική ΥΑ για το σχήμα της επόμενης ημέρας, αλλά ούτε καν η οποιαδήποτε έγκυρη δέσμευση για το πότε το μελλοντικό σχήμα του net-billing θα ενεργοποιηθεί στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε με ευθύνη του ΥΠΕΝ σε σοβαρή ασυνέχεια της αγοράς αυτοκατανάλωσης, ενάντια σε κάθε Ευρωπαϊκή Στρατηγική αλλά ακόμα και την ίδια την κοινή λογική.

    Επομένως, για να υπάρξει συνέχεια και ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο του net-billing προτείνεται:

    η παράγραφος 11 του άρθρου 102 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου που ουσιαστικά προβλέπει τη συνέχιση της εφαρμογής του ‘παλιού’ net-metering μόνο για πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, να ισχύσει όχι από την έναρξη ισχύος του παρόντος αλλά από την έκδοση της ΥΑ σύμφωνα με την παράγραφο 7 του Άρθρου 64 του ν.5037/2023.

  • 14 Απριλίου 2024, 23:19 | ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΗΣ

    Άρθρο 96
    Υλοποίηση του Προγράμματος «Απόλλων» – Προσθήκη άρθρου 14Ε στον ν. 3468/2006

    Παρ.1 περ. ε) – Παρ. 6 – Παρ. 8 περ. α) Από την στιγμή που οι επιλέξιμοι Σταθμοί ΑΠΕ συμβασιοποιούνται με τον ΔΑΠΕΕΠ θα πρέπει να δημιουργηθεί διακριτός υπολογαριασμός στον ΕΛΑΠΕ, ο οποίος θα αφορά αποκλειστικά αυτούς τους Σταθμούς ΑΠΕ και τις προβλεπόμενες εισροές αλλά και τις τυχόν εκροές προς Προμηθευτές. Η πρόβλεψη ότι το κόστος ενέργειας των ωφελούμενων δύναται να καλύπτεται από τον ΕΛΑΠΕ δημιουργεί ιδιαίτερο προβληματισμό για τις εκροές του ΕΛΑΠΕ. Εάν ο ΕΛΑΠΕ καλύπτει και το κόστος του Προμηθευτή για την αγορά της ενέργειας των επιλέξιμων Σταθμών ΑΠΕ τότε η παραγωγή των επιλέξιμων Σταθμών ΑΠΕ, ανά περίοδο ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού, θα πληρώνεται δύο φορές(!) μια στον Παραγωγό και μια στον Προμηθευτή. Παραθέτω ένα απλό παράδειγμα σε επίπεδο μιας ωριαίας χρονικής περιόδου DAM. Έστω ότι ο επιλέξιμος Σταθμός ΑΠΕ έχει κατοχυρώσει τιμή 70€/συμψηφιζόμενηMwh και η τιμή DAM είναι 100€/Mwh τότε ο ΕΛΑΠΕ θα λάβει επιστροφή 30€/συμψηφιζόμενηMwh από τον Παραγωγό αλλά θα πληρώσει 100€/συμψηφιζόμενηMwh στον Προμηθευτή. Σε αυτή την περίπτωση ο Παραγωγός ΑΠΕ πληρώθηκε την κατοχυρωμένη τιμή του από την Αγορά αλλά ο ΕΛΑΠΕ πλήρωσε 70€/συμψηφιζόμενηMwh στον Προμηθευτή. Σε όποιο παράδειγμα γίνει η παραπάνω διαδικασία, όπου DAM < ή = κατοχυρωμένης τιμής, θα υπάρχει επιπλέον εκροή του ΕΛΑΠΕ προς τον Προμηθευτή ίση με την κατοχυρωμένη ταρίφα του επιλέξιμου Σταθμού ΑΠΕ.

    Παρ. 8 περ. γ) Θεωρούμε βέβαιο ότι για τους επιλέξιμους Σταθμούς ΑΠΕ ισχύει η μεθοδολογία απομείωσης της κατοχυρωμένης ταρίφας εφόσον ληφθεί επενδυτική ενίσχυση του ν.4414 αρ.3 παρ. 7.

  • 14 Απριλίου 2024, 23:59 | ΣΥΝΔ. ΕΡΓΟΛ. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ

    Σχόλια επί του Άρθρου 117 – Καταπολέμηση της ρευματοκλοπής:

    Το παραπάνω άρθρο αφορά μόνο την επαγγελματική χρήση και δεν αφορά την οικιακή.
    Οι μετρητικές διατάξεις έχουν διαβάθμιση από Νο 0 μέχρι Νο 7. Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης από στιγμή της σφράγισης του μετρητή και την ηλεκτροδότηση δεν έχει πρόσβαση στον μετρητή. Ειδικότερα για τις παροχές Νο 5 Νο 6 & Νο 7 υπάρχει διάταξη μέτρησης με μετασχηματιστές έντασης (maxigraph) σε μεταλλικό κουτί για υποβιβασμό του ρεύματος μέτρησης. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να μπορεί να ελέγξει ο ηλεκτρολόγος την συγκεκριμένη διάταξη και να πιστοποιήσει την μη ύπαρξη ρευματοκλοπής καθώς, πέρα από την ειδική σφράγιση υπάρχει και εξωτερική κλειδαριά στην πόρτα των μετασχηματιστών ΣΧΟΛΙΟ: η ρευματοκλοπή γίνεται και από μη κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, από εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν εμπλέκονται με το ελεύθερο επάγγελμα.)
    Η ρευματοκλοπή δεν γίνεται μόνο από τους κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά με έμφαση γίνεται και από μη κατέχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν σχετίζονται με το ελεύθερο επάγγελμα.
    Οι ποινές που προβλέπεται να επιβληθούν στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής κατέχοντες την νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αντιστοίχως πρέπει να επιβληθούν και στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής μη κατέχοντες την νόμιμη άδεια ως παραπάνω .
    Η οποιαδήποτε “βεβαίωση” μη παραβίασης μετρητικής διάταξης ακόμα και αν μπορεί να γίνει από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ισχύει μόνο και αυστηρά μόνο κατά την στιγμή του ελέγχου και όχι οποιαδήποτε άλλη μεταγενέστερη στιγμή.
    Οι υποσταθμοί Μέσης Τάσης είναι αδύνατο να ελεγχθούν από αδειούχο κατέχοντα ακόμα και αυτής της νόμιμης άδειας για την ύπαρξη ρευματοκλοπής λόγω της ειδικής σφράγισης και της αδυναμίας πρόσβασης σε οποιονδήποτε πέραν του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ.
    Δεν υπάρχει πιστοποιημένη και καταγεγραμμένη δέσμη ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε να προκύψει αποτέλεσμα για ύπαρξη ρευματοκλοπής ή όχι.
    Σε όλες τις μετρητικές διατάξεις από Νο 0 μέχρι Νο 7 πρόσβαση και ειδικευμένη γνώση έχει μόνο ο τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ
    Ο όρος “αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης” στοχοποιεί την ειδικότητα αυτή, παρότι, ελέγχους των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων υλοποιούν και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. καθώς και Διπλωματούχοι Μηχανικοί μέλη Τ.Ε.Ε. Ο δόκιμος όρος θα πρέπει να είναι : “οι κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος”

  • 14 Απριλίου 2024, 23:21 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΡΟΝΤΕΛΗΣ

    Σχόλια επί του Άρθρου 117 – Καταπολέμηση της ρευματοκλοπής:

    Το παραπάνω άρθρο αφορά μόνο την επαγγελματική χρήση και δεν αφορά την οικιακή.
    Οι μετρητικές διατάξεις έχουν διαβάθμιση από Νο 0 μέχρι Νο 7. Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης από στιγμή της σφράγισης του μετρητή και την ηλεκτροδότηση δεν έχει πρόσβαση στον μετρητή. Ειδικότερα για τις παροχές Νο 5 Νο 6 & Νο 7 υπάρχει διάταξη μέτρησης με μετασχηματιστές έντασης (maxigraph) σε μεταλλικό κουτί για υποβιβασμό του ρεύματος μέτρησης. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να μπορεί να ελέγξει ο ηλεκτρολόγος την συγκεκριμένη διάταξη και να πιστοποιήσει την μη ύπαρξη ρευματοκλοπής καθώς, πέρα από την ειδική σφράγιση υπάρχει και εξωτερική κλειδαριά στην πόρτα των μετασχηματιστών ΣΧΟΛΙΟ: η ρευματοκλοπή γίνεται και από μη κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, από εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν εμπλέκονται με το ελεύθερο επάγγελμα.)
    Η ρευματοκλοπή δεν γίνεται μόνο από τους κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά με έμφαση γίνεται και από μη κατέχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν σχετίζονται με το ελεύθερο επάγγελμα.
    Οι ποινές που προβλέπεται να επιβληθούν στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής κατέχοντες την νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αντιστοίχως πρέπει να επιβληθούν και στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής μη κατέχοντες την νόμιμη άδεια ως παραπάνω .
    Η οποιαδήποτε “βεβαίωση” μη παραβίασης μετρητικής διάταξης ακόμα και αν μπορεί να γίνει από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ισχύει μόνο και αυστηρά μόνο κατά την στιγμή του ελέγχου και όχι οποιαδήποτε άλλη μεταγενέστερη στιγμή.
    Οι υποσταθμοί Μέσης Τάσης είναι αδύνατο να ελεγχθούν από αδειούχο κατέχοντα ακόμα και αυτής της νόμιμης άδειας για την ύπαρξη ρευματοκλοπής λόγω της ειδικής σφράγισης και της αδυναμίας πρόσβασης σε οποιονδήποτε πέραν του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ.
    Δεν υπάρχει πιστοποιημένη και καταγεγραμμένη δέσμη ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε να προκύψει αποτέλεσμα για ύπαρξη ρευματοκλοπής ή όχι.
    Σε όλες τις μετρητικές διατάξεις από Νο 0 μέχρι Νο 7 πρόσβαση και ειδικευμένη γνώση έχει μόνο ο τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ
    Ο όρος “αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης” στοχοποιεί την ειδικότητα αυτή, παρότι, ελέγχους των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων υλοποιούν και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. καθώς και Διπλωματούχοι Μηχανικοί μέλη Τ.Ε.Ε. Ο δόκιμος όρος θα πρέπει να είναι : “οι κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος”

  • 14 Απριλίου 2024, 22:49 | ΣΕΗ ΣΑΜΟΥ

    Το παραπάνω άρθρο αφορά μόνο την επαγγελματική χρήση και δεν αφορά την οικιακή.
    Οι μετρητικές διατάξεις έχουν διαβάθμιση από Νο 0 μέχρι Νο 7. Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης από στιγμή της σφράγισης του μετρητή και την ηλεκτροδότηση δεν έχει πρόσβαση στον μετρητή. Ειδικότερα για τις παροχές Νο 5 Νο 6 & Νο 7 υπάρχει διάταξη μέτρησης με μετασχηματιστές έντασης σε μεταλλικό κουτί για υποβιβασμό του ρεύματος μέτρησης. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να μπορεί να ελέγξει ο ηλεκτρολόγος την συγκεκριμένη διάταξη και να πιστοποιήσει την μη ύπαρξη ρευματοκλοπής καθώς, πέρα από την ειδική σφράγιση υπάρχει και εξωτερική κλειδαριά στην πόρτα των μετασχηματιστών ΣΧΟΛΙΟ: η ρευματοκλοπή γίνεται και από μη κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, από εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν εμπλέκονται με το ελεύθερο επάγγελμα.)
    Η ρευματοκλοπή δεν γίνεται μόνο από τους κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά με έμφαση γίνεται και από μη κατέχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν σχετίζονται με το ελεύθερο επάγγελμα.
    Οι ποινές που προβλέπεται να επιβληθούν στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής κατέχοντες την νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αντιστοίχως πρέπει να επιβληθούν και στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής μη κατέχοντες την νόμιμη άδεια ως παραπάνω .
    Η οποιαδήποτε “βεβαίωση” μη παραβίασης μετρητικής διάταξης ακόμα και αν μπορεί να γίνει από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ισχύει μόνο και αυστηρά μόνο κατά την στιγμή του ελέγχου και όχι οποιαδήποτε άλλη μεταγενέστερη στιγμή.
    Οι υποσταθμοί Μέσης Τάσης είναι αδύνατο να ελεγχθούν από αδειούχο κατέχοντα ακόμα και αυτής της νόμιμης άδειας για την ύπαρξη ρευματοκλοπής λόγω της ειδικής σφράγισης και της αδυναμίας πρόσβασης σε οποιονδήποτε πέραν του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ.
    Δεν υπάρχει πιστοποιημένη και καταγεγραμμένη δέσμη ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε να προκύψει αποτέλεσμα για ύπαρξη ρευματοκλοπής ή όχι.
    Σε όλες τις μετρητικές διατάξεις από Νο 0 μέχρι Νο 7 πρόσβαση και ειδικευμένη γνώση έχει μόνο ο τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ
    Ο όρος “αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης” στοχοποιεί την ειδικότητα αυτή, παρότι, ελέγχους των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων υλοποιούν και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. καθώς και Διπλωματούχοι Μηχανικοί μέλη Τ.Ε.Ε. Ο δόκιμος όρος θα πρέπει να είναι : “οι κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος”

  • 14 Απριλίου 2024, 22:40 | ΠΟΣΠΗΕΦ

    ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 8 Παρ. 13 Ν.4951/2022

    Δυνάμει του άρθρου 8 παρ. 13 του Ν. 4951/2022, αναφορικά με τον χρόνο υλοποίησης των έργων σύνδεσης έργων σύνδεσης που αναλαμβάνουν συμβατικά οι αρμόδιοι Διαχειριστές, ορίζονται τα κάτωθι:

    «13. Ο χρόνος υλοποίησης των έργων σύνδεσης που αναλαμβάνουν συμβατικά οι αρμόδιοι Διαχειριστές δεν υπερβαίνει από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης:

    α) τους έξι (6) μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Yποσταθμούς Υψηλής/Μέσης Τάσης, και αφορά αποκλειστικά εργασίες για επέκταση ή ενίσχυση δικτύου μέχρι διακοσίων μέτρων (200 μ.),

    β) τους εννέα (9) μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Yποσταθμούς Υψηλής/Μέσης Τάσης,

    γ) τους δεκαοκτώ (18) μήνες για σταθμούς που συνδέονται στο Δίκτυο, εφόσον απαιτούνται εργασίες σε Yποσταθμούς Υψηλής/Μέσης Τάσης,

    δ) τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες για τους σταθμούς που συνδέονται στο Σύστημα και δεν απαιτούνται έργα γραμμών μεταφοράς άνω του ενός (1) χιλιομέτρου ή έργα υπερυψηλής τάσης.

    ε) τους τριάντα έξι (36) μήνες για τους σταθμούς που συνδέονται στο Σύστημα, εφόσον απαιτούνται έργα γραμμών μεταφοράς άνω του ενός (1) χιλιομέτρου ή έργα υπερυψηλής τάσης.

    Με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή τους, που κοινοποιείται στη Ρ.Α.Ε., οι αρμόδιοι Διαχειριστές μπορούν, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, να αιτηθούν παράταση των ανωτέρω προθεσμιών για την υλοποίηση των έργων σύνδεσης, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό δυσκολίας κατασκευής των έργων αυτών.»

    Εκ της ανωτέρω νομοθετικής ρύθμισης, εμφανώς εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι αρμόδιοι Διαχειριστές απολαύουν ιδιαίτερης προνομιακής νομοθετικής αντιμετώπισης, εν συγκρίσει με τους ιδιώτες επενδυτές, σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης των έργων σύνδεσης που οι ίδιοι αναλαμβάνουν συμβατικά, διότι για αυτούς οι σχετικές προθεσμίες άρχονται από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης Σύνδεσης εν αντιθέσει με τους ιδιώτες επενδυτές για τους οποίους ισχύει ως χρονικό ορόσημο έναρξης προθεσμιών η ημερομηνία έκδοσης οριστικής προσφοράς σύμβασης σύνδεσης.
    Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι στην περίπτωση που ιδιώτης επενδυτής επιλέξει να προβεί ως κοινός εκπρόσωπος – φορέας υλοποίησης στην ανέγερση, κατασκευή και λειτουργεία Υποσταθμού ΥΤ ή ΚΥΤ (περίπτωση η οποία συνιστά την κρατούσα πλειοψηφία του τρόπου διασύνδεσης των Παραγωγών στο Σύστημα), ως άλλωστε ρητά δικαιούται να επιλέξει δυνάμει των οριζομένων στο αρ. 11 παρ. 5 του Ν. 4951/2022, θα υπεισέλθει μεν εν τοις πράγμασι στη θέση του αρμόδιου διαχειριστή ως προς τις υποχρεώσεις, ήτοι την κατασκευή των έργων σύνδεσης, αλλά όχι και στο σύνολο των δικαιωμάτων αυτού, ήτοι στα ελαστικότερα χρονοδιαγράμματα κατασκευής και στο δικαίωμα παράτασης των ανωτέρω προθεσμιών για την υλοποίηση των έργων σύνδεσης, λαμβάνοντας υπόψη τον βαθμό δυσκολίας κατασκευής των έργων αυτών.
    Δοθέντος, δε, ότι ειδικά για τους σταθμούς που συνδέονται στο Σύστημα, η προθεσμία κατάθεσης αίτησης για σύναψη Κυρίου Τεύχους Σύμβασης Σύνδεσης εκτείνεται σε χρονικό διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, καθίσταται ευθέως αντιληπτό ότι ο αρμόδιος διαχειριστής απολαύει προθεσμίας υλοποίησης έργων κατά 12 ολόκληρους μήνες εκτενέστερη σε σχέση με τον ιδιώτη επενδυτή, γεγονός που ευλόγως γεννά έντονο αίσθημα ανασφάλειας δικαίου στον ενδιαφερόμενο παραγωγό, αναπόδραστα δε τον αποθαρρύνει τα μέγιστα από την ανάληψη οιασδήποτε σχετικής επενδυτικής πρωτοβουλίας.
    Εξάλλου, δέον όπως σημειωθεί ότι, ως ρητά ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία (αρ. 11 παρ. 5 και 6 του Ν.4951/2022), ο αρμόδιος Διαχειριστής διαλαμβάνει τις απαιτούμενες διαδικασίες σχετικά με τη μελέτη και κατασκευή των έργων επέκτασης από τους ενδιαφερόμενους, καθώς και τις διαδικασίες έγκρισης της κατασκευής των έργων σύνδεσης, εντός του περιεχομένου της Σύμβασης Σύνδεσης, συνεπώς, προκειμένου να προβεί ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης στη διενέργεια των έργων σύνδεσης σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και τις υποδείξεις του ΑΔΜΗΕ, οφείλει καταρχήν να λάβει γνώση του περιεχομένου της Σύμβασης Σύνδεσης, ορόσημο που πληρούται στις πλείστες των περιπτώσεων έως και 12 μήνες από την έκδοση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης! Υπομνήουμε, δε, ότι απαραίτητο δικαιολογητικό έγγραφο για την κατάθεση αιτήματος κυρίου τεύχους αποτελεί η βεβαίωση καταλληλότητας και η εγκεκριμένη προμελέτη γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης, έγγραφα τα οποία εκδίδονται από τον αρμόδιο διαχειριστή και για την έκδοσή τους απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών λόγω του επικαλούμενου φόρτου εργασίας του αρμόδιου φορέα (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.)
    Περαιτέρω, δέον όπως ληφθεί σοβαρά υπόψιν το εξαιρετικά χρονοβόρο και πολύπλοκο πλέγμα της εν γένει αδειοδότησης ενός ΚΥΤ ή ενός Υποσταθμού, στο οποίο περιλαμβάνονται άπασες οι σχετικές ενέργειες και διαδικασίες περί:
    • έκδοσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΑΕΠΟ),
    • έκδοσης βεβαίωσης καταλληλότητας,
    • μεταβίβασης κυριότητας του χώρου εγκατάστασης,
    • εκπόνησης των αναγκαίων τεχνικών εγγράφων,
    • κατάθεσης και υπογραφής κυρίου και συμπληρωματικού τεύχους σύμβασης σύνδεσης,
    • σχεδιασμού των κοινών αποκλειστικών δικτύων και της όδευσης αυτών,
    • έγκρισης του εν λόγω σχεδιασμού από τον αρμόδιο διαχειριστή,
    • εκπόνησης μελέτης γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης για την σύνδεση στο σύστημα,
    • έγκρισης της εν λόγω μελέτης από τον αρμόδιο διαχειριστή,
    • έκδοσης Πολεοδομικής Αδείας,
    • έκδοσης αδειών εκσκαφής από πληθώρα εμπλεκόμενων φορέων,
    • έκδοσης αδειών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και
    • σωρείας λοιπών συναφών αδειοδοτικών ενεργειών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων καθίσταται αντικειμενικά εφικτή από την έκδοση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης και εντεύθεν.

    Ήτοι, ο ιδιώτης επενδυτής είναι πρακτικά αδύνατον να εκκινήσει οποιοδήποτε, έστω πρωτόλειο, στάδιο σχεδιασμού και κατασκευής των έργων σύνδεσης και επέκτασης πριν την πλήρωση των προλεχθέντων οροσήμων, η οποία, ως αντιλαμβάνεστε μπορεί να απαιτήσει παρέλευση απροσδόκητα μεγάλου χρονικού διαστήματος, πρόβλημα που ουδέποτε αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι διαχειριστές, όταν αναλαμβάνουν οι ίδιοι συμβατικά τη διενέργεια των εν λόγω έργων, για ευνόητους λόγους που καθίστανται ευκόλως αντιληπτοί.
    Ευλόγως λοιπόν διερωτάται κανείς για ποιόν λόγο άπασες οι προαναφερθείσες αδειοδοτικές καθυστερήσεις έχουν ληφθεί υπόψιν για την οριοθέτηση της προθεσμίας υλοποίησης των έργων σύνδεσης αποκλειστικά και μόνο για τους αρμόδιους διαχειριστές και δη κατά τέτοιον τρόπο, ώστε οι σχετικές ορισθείσες προθεσμίες να άρχονται από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης Σύνδεσης, ως άλλωστε είναι το εύλογο και δίκαιο, αλλά τουναντίον, στην περίπτωση ανάληψης των ιδίων επακριβώς ως άνω έργων σύνδεσης από ιδιώτη ενδιαφερόμενο, αυτές έχουν παραβλεφθεί ολοσχερώς, αναιτίως και προκλητικώς, επιφέροντας ουσιώδη συρρίκνωση στην προθεσμία υλοποίησης των έργων σύνδεσης από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό και πλήρη καταστρατήγηση
    της όποιας εναπομείνασας αίσθησης επενδυτικής ασφάλειας. Εξάλλου, ο ιδιώτης επενδυτής δεν απολαύει ουδεμίας προτεραιότητας από τους αρμόδιους φορείς στην περαίωση των προρρηθεισών αδειοδοτικών οροσήμων, ώστε να δικαιολογείται η σύντμηση των εν θέματι χρονικών προθεσμιών συγκριτικά με τον εκάστοτε αρμόδιο διαχειριστή. Αντιθέτως, δε, ως προελέχθη, στην περίπτωση του ιδιώτη επενδυτή απαιτείται αντικειμενικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την πλήρωση των ανωτέρω οροσήμων, πλην όμως, έχουμε οδηγηθεί στο οξύμωρο να του χορηγείται νομοθετικά αυστηρότερο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.
    Σημειωτέον ότι, πράγματι, οι επόμενοι χρήστες των προς ανέγερση έργων επέκτασης Συστήματος ή Δικτύου, θα επιτύχουν τη διασύνδεση των έργων τους σε χρόνο καταφανώς συντομότερο, αφού πλέον θα υφίστανται ήδη όλες οι απαιτούμενες τεχνικές, υλικές και κτιριακές υποδομές, την εμπρόθεσμη παράδοση των οποίων επωμίζεται αποκλειστικά ο αρχικός ιδιώτης φορέας υλοποίησης, καλούμενος δε να πράξει τούτο σε χρόνο αφενός ισόποσο με τους επόμενους χρήστες των έργων επέκτασης (!), αφετέρου συντομότερο από τους αρμόδιους διαχειριστές, καταλύοντας εξόφθαλμα κάθε κανόνα κοινής πείρας και λογικής.
    Η δε αντικειμενικά επαυξημένη δυσκολία του εγχειρήματος της περάτωσης των έργων επέκτασης εντός των ασφυκτικών ταχθεισών προθεσμιών, γίνεται ευκόλως αντιληπτή εάν αναλογιστούμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται η κατασκευή δικτύων μέσης τάσης ακόμη και… 5.000 χιλιομέτρων, καθισταμένης της εμπρόθεσμης παράδοσης του έργου πρακτικά αδύνατης και ελλοχεύοντος εντόνως του κινδύνου απώλειας εκατοντάδων έργων εκ μέρους του ιδιώτη επενδυτή. Η υφιστάμενη, ουδόλως επιβοηθητική της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, νομοθετική ρύθμιση αξιολογείται καταλλήλως και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που καλούνται να χρηματοδοτήσουν τη διενέργεια των προκείμενων έργων επέκτασης και τα οποία, ευλόγως, παρουσιάζονται ιδιαιτέρως διστακτικά στην εκταμίευση τραπεζικών προϊόντων δανεισμού, διότι κρίνουν το υπάρχον χρονοδιάγραμμα ως μη ρεαλιστικό, που εδράζεται σε επισφαλείς και αβάσιμες παραδοχές, δεν λαμβάνει υπόψιν τον τεράστιο βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος και ουδόλως προάγει την πρόσφορη και εργώδη υλοποίησης της επένδυσης, αποθαρρύνει εν τέλει απελπιστικά κάθε ενδιαφερόμενο.
    Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σήμερα, υφίστανται ανά την επικράτεια, σωρεία σχετικών έργων εν εξελίξει, κατά τα οποία, οι ιδιώτες φορείς υλοποίησης δίνουν κυριολεκτικά μία άνιση μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να μην εκπνεύσουν οι ταχθείσες προθεσμίες υλοποίησης των έργων σύνδεσης και υποστούν ανήκεστη βλάβη πληθώρα παραγωγών που αναμένουν τη διασύνδεση των έργων τους.
    Δια τούτων και λόγω της αδιαμφισβήτητης πλέον επεκταθείσας φύσεως του προβλήματος, το οποίο επηρεάζει τα μέγιστα σωρεία παραγωγών και ιδιωτών επενδυτών, επιτακτική καθίσταται η ανάγκη διόρθωσης του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου και τροποποίησης του άρθρου 8 παρ. 13 του Ν. 4951/2022, κατά τέτοιον τρόπο ώστε οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν αναλάβει την διενέργεια των έργων σύνδεσης να υπάγονται στις ίδιες επακριβώς χρονικές προθεσμίες, ορόσημα και δυνατότητες για την εμπρόθεσμη κατασκευή τους με τους αρμόδιους διαχειριστές, ως άλλωστε είναι το εύλογο και δίκαιο, δοθείσης της πλήρους ταύτισης του έργου που καλούνται να διεκπεραιώσουν αμφότεροι εξ αυτών.

  • 14 Απριλίου 2024, 22:12 | Vlasios Oikonomou

    Συμφωνουμε απολύτως με το ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΛΛΩΝ, το οποίο βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά, όπως εχουν αναφερθεί σε άλλα σχόλια, υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης. Συγκεκριμένα, υπάρχει κίνδυνος μη διασφάλισης των επτά (7) συνεταιριστικών αρχών τις οποίες οι ενεργειακές κοινότητες, ως αστικοί συνεταιρισμοί οφείλουν να ακολουθούν καθώς έτσι διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους. Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών στις οποίες η συμμετοχή μη-ευάλωτων πολιτών ενδεχομένως να αποθαρρυνθεί. Επίσης, παρατηρείται ότι καταργείται η λειτουργική ενίσχυση Φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακών κοινοτήτων κάτι το οποίο μπορούσε να εξασφαλίσει την υλοποίηση των έργων κοινοτήτων λαϊκής βάσης έναντι μεγάλων εταιρικών (και άρα κερδοσκοπικών) έργων ΑΠΕ. Η ένταξη των ενεργειακών κοινοτήτων σε ανταγωνιστικές διαδικασίες μετά την 1/5/2024 δεν τεκμαίρεται βάσει Ευρωπαϊκών κατευθύνσεων. Συγκεκριμένα, οι κατευθυντήριες γραμμές του 2022 για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του κλίματος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας ορίζουν πως οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να εξαιρούνται από διαγωνισμούς για έργα ίσα ή μικρότερα των 6MW (για όλες τις τεχνολογίες), και ίσα ή μικρότερα των 18MW (για αιολικά). Το έως σήμερα καθεστώς απαλλαγής για ενεργειακές κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν Δήμοι και τουλάχιστον 50 φυσικά πρόσωπα αποτελούσε ένα θετικό μέτρο για τη διασφάλιση της προνομιακής διαχείρισης μόνο προς κοινότητες ευρείας λαϊκής βάσης. Ως εκ τούτου προτείνεται η συγκεκριμένη παράγραφος να διαγραφεί.
    Επίσης, δεν διαφαίνεται πουθενα στο Σχέδιο Απόλλων η ενίσχυση κοινοτήτων για ευάλωτα νοικοκυριά που σαν στόχευση θα έχουν την ενεργειακή αποδοτικότητα (μέσω ενεργειακών αναβαθμίσεων κατοικιών) σε συνδυασμό με ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση. Η ΕυρωπαΪκή Επιτροπή προκρίνει αυτό το μοντέλο και ήδη βρισκόμαστε στον δεύτερο χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του (κάτω από το έργο https://citizen-led-renovation.ec.europa.eu/index_en που συμμετέχει το Institute for European Energy and Climate Policy). Αντίστοιχα, δεδομένης της ανάγκης μείωσης ενεργειακής κατανάλωσης με βάση και τη νέα Οδηγία Ενεργειακής Αποδοτικότητας (2023), δεν διαφαίνεται πουθενά στο νομοσχέδιο οποιαδήποτε διάδραση μεταξύ των έργων ΑΠΕ για αυτοκατανάλωση με στόχο τη μείωση της ενεργειακής χρήσης (και την αντίστοιχη προσμέτρησή της).
    Στο θέμα net metering και net billing, το παρακάτω κείμενο από τα σχόλια κρίνεται ορθό «Απουσιάζει επίσης η κατάλληλη πρόνοια (σχήμα στήριξης και κονδύλια) ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μεγιστοποιήσουν τον ταυτοχρονισμό τους και να μειώσουν τον χρόνο απόσβεσης. Το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη” ήταν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς οικιακής αποθήκευσης ενέργειας. Με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα πολλές εταιρίες του κλάδου προσέλαβαν προσωπικό, ανέπτυξαν προϊόντα και συνεργασίες, και προμηθεύτηκαν εξοπλισμό.»

  • 14 Απριλίου 2024, 22:04 | ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΗΣ

    Αρ. 95 Πρόγραμμα «Απόλλων» – Προσθήκη άρθρου 14Δ στον ν. 3468/2006

    Παρ. 3. Οφείλει να εξετασθεί ενδελεχώς η δυνατότητα του ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού των καταναλώσεων δικαιούχων του ΑΠΟΛΛΩΝ με Σταθμούς ΑΠΕ οι οποίοι εγκαθίστανται σε οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια πλην αυτής που υφίστανται οι καταναλώσεις. Δεν είναι ασφαλές μόνο με το οικονομικό κριτήριο (βλ. ανταγωνιστικές διαδικασίες) να επιλέγονται Σταθμοί ΑΠΕ για ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό σε οποιαδήποτε Περιφέρεια και για οποιαδήποτε Περιφέρεια που αφορούν οι καταναλώσεις. Οφείλει να ληφθεί υπόψη για τον ορισμό των συμμετεχόντων, κατά την οριστικοποίηση της Προκήρυξης των ανταγωνιστικών διαδικασιών, επικαιροποιημένη εισήγηση για την κατάσταση του Συστήματος του αρμόδιου Διαχειριστή. Είναι προφανές ότι η χωρητικότητα του Συστήματος από μόνη της δεν διασφαλίζει την έγχυση – απορρόφηση της ενέργειας των Σταθμών ΑΠΕ του παρόντος, συνεπώς θα πρέπει να εξετασθούν τα οφέλη αλλά και οι τυχόν επιβαρύνσεις του Συστήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει στο αρ. 109 του παρόντος όπου δύναται να υπάρξει εισήγηση της Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΑΔΑ: 62ΠΣ4653Π8-ΟΥΣ), για γεωγραφικό καθορισμό ανάπτυξης νέων ΑΠΕ με Αποθήκευση με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το σύστημα.

    Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες ευνοϊκές διατάξεις και εξαίρεση των επιλέξιμων Σταθμών ΑΠΕ του ΑΠΟΛΛΩΝ από τους περιορισμούς της παρ. 2 του αρ. 10 του ν.4951 όπως αυτές προβλέφθηκαν στον πρόσφατο ν.5095 και ειδικότερα στο αρ. 30 περ. 9!!

    Παρ. 9 περ. δ. Η προτεραιοποίηση των μελλοντικά ωφελούμενων του ΑΠΟΛΛΩΝ, ως προς την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, κινείται σε λάθος και επιλεκτική κατεύθυνση. Προφανώς για να εκτελεστεί ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός του ΑΠΟΛΛΩΝ, θεωρητικής ενεργοποίησης κατά το έτος 2027, απαιτούνται έξυπνοι μετρητές αλλά η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ή ακόμα και τηλεμετρούμενων ηλεκτρονικών μετρητών και στους ΧΤ καταναλωτές θα έπρεπε να είχε ήδη θεσμοθετηθεί και να είναι υψίστης προτεραιότητας. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να δοθούν οικονομικά κίνητρα μετατόπισης καταναλώσεων στις ώρες που υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας ΑΠΕ με πολύ φθηνή τιμή, και όχι μόνο για τους ωφελούμενους του ΑΠΟΛΛΩΝ ώστε να εκτελεσθεί ο ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός.

    Παρ 10 περ. ιγ) Η πρόβλεψη για ένταξη νέων δικαιούχων μετά την παρέλευση των καταληκτικών ημερομηνιών από μελλοντικά έργα καταδεικνύει εμφανώς την σκέψη για αύξηση των Σταθμών ΑΠΕ που θα ενταχθούν στο ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς του ΑΠΟΛΛΩΝ.

  • 14 Απριλίου 2024, 22:25 | ΠΑΝΟΣ ΚΩΤΣΟΒΙΛΗΣ

    Η διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 102 προβλέπει την κατάργηση του net metering, του μόνου θεσμικά ολοκληρωμένου σχήματος Αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί σήμερα στη χώρα (το net-billing είναι πρακτικά ανενεργό αφού δεν έχει εκδοθεί η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση και δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη για την ενεργοποίησή του τεχνική προετοιμασία από τους αρμόδιους φορείς).

    Τα προφανή πλεονεκτήματα της Αυτοκατανάλωσης – Αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έναντι κάθε άλλης μορφής παραγωγής καθαρής ενέργειας (διεσπαρμένη παραγωγή, μειωμένη ανάγκη χρήσης του δικτύου, μεγάλη ευελιξία στο συνδυασμό της με την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας κ.ά.), και, κυρίως, η ασφάλεια ενεργειακής τροφοδοσίας και ενεργειακού κόστους που προσφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την έχουν καταστήσει βασικό πυλώνα της ανάπτυξης της ηλεκτροπαραγωγής από Α.Π.Ε. διεθνώς.

    Ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μήτρα της αυτοκατανάλωσης, την έχει αναδείξει ως κορυφαία προτεραιότητα της στρατηγικής της για την ηλιακή ενέργεια, με αποτέλεσμα η ισχύς των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών συστημάτων αυτοκατανάλωσης στην Ευρώπη να υπερβαίνει σήμερα το 50% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
    Δυστυχώς, η χώρα μας αποτελεί, και στο θέμα της ανάπτυξης της αυτοκατανάλωσης, τη θλιβερή Ευρωπαϊκή εξαίρεση. Από τη θεσμοθέτηση του net metering μέχρι και το τέλος του 2023 έχουν εγκατασταθεί συστήματα αυτοκατανάλωσης ισχύος 457MW, που αντιστοιχούν μόλις στο 6,5% της συνολικής εγκατεστημένης στη χώρα ισχύος φωτοβολταϊκών.

    Παρά ταύτα, τα τελευταία τρία χρόνια, αν και περιοριζόμενος από την ανεπάρκεια των δικτύων, ο ρυθμός ανάπτυξης της αυτοκατανάλωσης στην Ελλάδα είχε αποκτήσει αξιόλογη δυναμική, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».
    Τη δυναμική αυτή έρχεται να ανασχέσει πλήρως το ΥΠΕΝ με την επιδιωκόμενη κατάργηση του net metering, αλλά και με την, σχεδόν ταυτόχρονη, αιφνιδιαστική πρόωρη λήξη της ισχύος του Προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».
    Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό της επιθετικότητας της διαχείρισης του θέματος από το ΥΠΕΝ ότι το μεν νομοσχέδιο (που, όπως προαναφέρθηκε, τέθηκε σε διαβούλευση το βράδυ του Σαββάτου) προβλέπει τη διατήρηση του net metering για τους εντασσόμενους στο Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», η Κ.Υ.Α., που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, κηρύσσει την πρόωρη λήξη του Προγράμματος, καθιστώντας την ανωτέρω πρόβλεψη του νομοσχεδίου άνευ αντικειμένου.
    Οι ενέργειες του ΥΠΕΝ κατά της Αυτοκατανάλωσης πλήττουν όχι μόνον τις επιχειρήσεις του κλάδου των φωτοβολταϊκών αλλά και όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, που προσέβλεπαν στο net metering για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η έντονη και απρόβλεπτη διακύμανση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας εξ αιτίας των προβλημάτων της ενεργειακής μετάβασης και των γεωπολιτικών αναταραχών.

    ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΩΡΑ ΤΟ NET-METERING – Η παρ. 11 του άρθρου 102 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

  • 14 Απριλίου 2024, 22:56 | Glensol Energy M.EΠΕ

    Οι κοινοτικές οδηγίες υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών και των επιχειρήσεων στην αυτοκατανάλωση και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση αυτών στο ηλεκτρικό δίκτυο (RED II, EMD II).Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ούτε ημέρα χωρίς λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο αυτοκατανάλωσης.
    Άρθρο 102Α. Δραστικός περιορισμός net-metering
    Το νομοσχέδιο περιορίζει την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) σε λίγες μόνο κατηγορίες καταναλωτών, αποκλείοντας την πλειονότητα αυτών (νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες) και προκρίνει την εφαρμογή ενός σχήματος ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας (net-billing).
    Είναι απαραίτητο πριν εφαρμοστεί η οποιαδήποτε νέα απόφαση (εν προκειμένω η απόφαση για το net-billing) και καταργηθεί παλαιότερη που βρίσκεται σε ισχύ (εν προκειμένω το net-metering) να είναι σαφές, πλήρες και ολοκληρωμένο το πλαισιο που θα ισχύσει η νέα απόφαση. Το κείμενο της υπουργικής απόφασης που περιγράφει το net billing είναι ατελές.
    Το 2023 τα μικρά συστήματα αυτοκατανάλωσης στην Ελλάδα ήταν μόλις το 3,2% της νέας εγκατεστημένης ισχύος. Παρόλα αυτά, συντηρούσαν το 17,5% των θέσεων εργασίας στον κλάδο, αφού η διεσπαρμένη παραγωγή έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι των μεγάλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ότι αφορά την απασχόληση. Αυτή η αναπτυξιακή διάσταση λησμονείται στη χάραξη πολιτικής και αυτό πρέπει να αλλάξει.
    Η συνολική αυτοκατανάλωση στην χώρα μας είναι σε παρα πολύ μικρό ποσοστό. Περίπου 500 MW από 8 GW των συνολικά διασυνδεδεμένων στο σύστημα φωτοβολταϊκών. Ητοι 6,25%. Στις υπόλοιπες χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό εγκαταστημένης ισχύος σε κτίρια και αυτοκαταναλωτές ξεπερνά το 60% του συνόλου.(33% οικιακά, 33% εμπορικά & βιομηχανικά πηγή:Solar Power Europe).
    Περιθώριο απορρόφησης ισχύος – Τροποποίηση άρθρου 97 ν. 4951/2022.
    Άρθρο 97 Aύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο Προώθηση ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμών αυτοπαραγωγής
    3. Ο Διαχειριστής του Δικτύου από την έναρξη ισχύος του παρόντος διαθέτει περιθώριο απορρόφησης ισχύος δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά Υποσταθμό, πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου, αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς, αυτοπαραγωγούς για την εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς και για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
    β) Τα τέσσερα (4MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ για τους σταθμούς αυτοπαραγωγής που αφορούν τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (λοιπές χρήσεις), Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών. Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης τα διακόσια κιλοβάτ (200kW).
    Πρόταση : Tο ανώτατο όριο των 200KW είναι πολύ μικρό και αποκλείει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα τους στην αυτοκατανάλωση/αυτοπαραγωγή. Προτείνουμε αν τεθεί κάποιο όριο αυτό να μην είναι μικρότερο του 1MW.
    4. Τα διαθέσιμα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. που σύμφωνα με την παρ. 2 προκύπτουν ανά υποσταθμό (Υ/Σ) ή ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτά η ισχύς των δέκα μεγαβάτ (10 MW) της παρ. 3, διατίθενται για τη σύνδεση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. ως εξής:
    α) Για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. αυτοπαραγωγών, συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%),β) για την εγκατάσταση λοιπών σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%)”.
    Πρόταση : προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των αυτοπαραγωγών / αυτοκαταναλωτών ώστε να πλησιάσει το κοινοτικό μέσο όρο “τα διαθέσιμα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. που προκύπτουν ανά υποσταθμό (Υ/Σ) ή ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ) να δοθούν εξολοκλήρου σε σταθμούς αυτοπαραγωγής.
    Οφείλει η πολιτεία να δώσει προτεραιότητα στα έργα αυτοπαραγωγής των οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων ενισχύοντας κατα αυτόν τον τρόπο την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα τους.Σε αντίθετη περίπτωση πολίτες, ενώσεις καταναλωτών και επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε E.E. / DG.

  • 14 Απριλίου 2024, 22:14 | Glensol Energy M.EΠΕ

    Οι κοινοτικές οδηγίες υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν το δικαίωμα των πολιτών και των επιχειρήσεων στην αυτοκατανάλωση και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση αυτών στο ηλεκτρικό δίκτυο (RED II, EMD II)
    Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ούτε ημέρα χωρίς λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο αυτοκατανάλωσης.

    Άρθρο 102
    Α. Δραστικός περιορισμός net-metering
    Το νομοσχέδιο περιορίζει την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) σε λίγες μόνο κατηγορίες καταναλωτών, αποκλείοντας την πλειονότητα αυτών (νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες) και προκρίνει την εφαρμογή ενός σχήματος ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας (net-billing).

    Είναι απαραίτητο πριν εφαρμοστεί η οποιαδήποτε νέα απόφαση (εν προκειμένω η απόφαση για το net-billing) και καταργηθεί παλαιότερη που βρίσκεται σε ισχύ (εν προκειμένω το net-metering) να είναι σαφές, πλήρες και ολοκληρωμένο το πλαισιο που θα ισχύσει η νέα απόφαση. Το κείμενο της υπουργικής απόφασης που περιγράφει το net billing είναι ατελές.

    Το 2023 τα μικρά συστήματα αυτοκατανάλωσης στην Ελλάδα ήταν μόλις το 3,2% της νέας εγκατεστημένης ισχύος. Παρόλα αυτά, συντηρούσαν το 17,5% των θέσεων εργασίας στον κλάδο, αφού η διεσπαρμένη παραγωγή έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι των μεγάλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ότι αφορά την απασχόληση. Αυτή η αναπτυξιακή διάσταση λησμονείται στη χάραξη πολιτικής και αυτό πρέπει να αλλάξει.

    Η συνολική αυτοκατανάλωση στην χώρα μας είναι σε παρα πολύ μικρό ποσοστό. Περίπου 500 MW από 8 GW των συνολικά διασυνδεδεμένων στο σύστημα φωτοβολταϊκών. Ητοι 6,25%.
    Στις υπόλοιπες χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό εγκαταστημένης ισχύος σε κτίρια και αυτοκαταναλωτές ξεπερνά το 60% του συνόλου.(33% οικιακά, 33% εμπορικά & βιομηχανικά πηγή:Solar Power Europe).

    Περιθώριο απορρόφησης ισχύος – Τροποποίηση άρθρου 97 ν. 4951/2022

    Άρθρο 97 Aύξηση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο Προώθηση ενεργειακού συμψηφισμού και σταθμών αυτοπαραγωγής

    3.
    Ο Διαχειριστής του Δικτύου από την έναρξη ισχύος του παρόντος διαθέτει περιθώριο απορρόφησης ισχύος δέκα μεγαβάτ (10 MW) ανά Υποσταθμό, πλέον του υφιστάμενου περιθωρίου, αποκλειστικά για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. από αυτοπαραγωγούς, αυτοπαραγωγούς για την εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, καθώς και για την εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού

    β) Τα τέσσερα (4MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ για τους σταθμούς αυτοπαραγωγής που αφορούν τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (λοιπές χρήσεις), Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών. Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης τα διακόσια κιλοβάτ (200kW).

    Πρόταση : Tο ανώτατο όριο των 200KW είναι πολύ μικρό και αποκλείει πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα τους στην αυτοκατανάλωση/αυτοπαραγωγή. Προτείνουμε αν τεθεί κάποιο όριο αυτό να μην είναι μικρότερο του 1MW.

    4.
    Τα διαθέσιμα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. που σύμφωνα με την παρ. 2 προκύπτουν ανά υποσταθμό (Υ/Σ) ή ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτά η ισχύς των δέκα μεγαβάτ (10 MW) της παρ. 3, διατίθενται για τη σύνδεση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. ως εξής:

    α) Για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. αυτοπαραγωγών, συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%),
    β) για την εγκατάσταση λοιπών σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%)”.

    Πρόταση : προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιο των αυτοπαραγωγών / αυτοκαταναλωτών ώστε να πλησιάσει το κοινοτικό μέσο όρο “τα διαθέσιμα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. που προκύπτουν ανά υποσταθμό (Υ/Σ) ή ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ) να δοθούν εξολοκλήρου σε σταθμούς αυτοπαραγωγής.

    Οφείλει η πολιτεία να δώσει προτεραιότητα στα έργα αυτοπαραγωγής των οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων ενισχύοντας κατα αυτόν τον τρόπο την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα τους.

    Σε αντίθετη περίπτωση πολίτες, ενώσεις καταναλωτών και επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε E.E. / DG.

  • 14 Απριλίου 2024, 22:37 | ΠΟΣΠΗΕΦ

    ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΘΡΟΥ 97
    Με τον Ν5037/2023 δόθηκε ένας ξεκάθαρος ορίζοντας σχεδόν 2 ετών σχετικά με το πλαίσιο αποζημιώσεων των εξαιρούμενων Φ/Β Σταθμών και συγκεκριμένα, η αποζημίωση ορίστηκε στα 6,8 λεπτά για ενεργειακές Κοινότητας και 6,5 για ιδιώτες εάν κατασκευάσουν τους Φ/Β Σταθμούς έως 31/8/2024 και 6,5 και 6,3 λεπτά αντίστοιχα εάν κατασκευάσουν έως 31/12/2024. Με αυτά τα δεδομένα εκατοντάδες επιχειρήσεις και μικροπαραγωγοί ΑΠΕ έχουν εγκρίνει δανειοδοτήσεις και αυτόν τον ορίζοντα έχουν στα Business plans τους και οι τράπεζες, οι οποίες με τις παραπάνω προϋποθέσεις ενέκριναν εκατοντάδες δάνεια για υλοποίηση Φ/Β Σταθμών. Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο άρθρο 97 παρ. 7, διαφαίνεται ότι δεν θα υφίσταται ταρίφα μετά τις 31/08/2024 για όσους Φ/Β Σταθμούς δεν δηλώσουν ετοιμότητα μέχρι την ημερομηνία εκείνη. Αυτό όμως, αποτελεί αιφνίδια αλλαγή ενός νόμου που ακόμη δεν έχει κλείσει ούτε ένα έτος εφαρμογής, και με βάση τις διατάξεις του έχουν εγκριθεί εκατοντάδες δάνεια από τις τράπεζες. Σε περίπτωση αιφνίδιας αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου, θα προκληθούν καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο. Οι τράπεζες ενέκριναν δανειοδοτήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν εν μέρει εκταμιευθεί κιόλας (περιλαμβανομένων και των δανείων μέσω RRF) λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει σταθερή ταρίφα μέχρι και τις 31/12/2024. Μπορεί κάποιος να μην καταφέρει να κλειδώσει το 6,8 και να κλειδώσει το 6,5, αυτό όμως δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τη βιωσιμότητα της επένδυσης.
    Η αιφνιδιαστική αλλαγή αυτού του πλαισίου όπως παρουσιάζεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο,, θα προκαλέσει πανικό στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες θα θεωρήσουν εξαιρετικά επικίνδυνη μία δανειοδότηση, αφού το χρονικό πλαίσιο υλοποίησης θα είναι πολύ μικρό. Ως αποτέλεσμα, δεν θα προχωρήσουν σε νέες δανειοδοτήσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα βρεθούν στον αέρα χιλιάδες εγκεκριμένα δάνεια, ή μερικώς εκταμιευμένα δάνεια. Οι τράπεζες μπορεί να διακόψουν τη συνέχιση της διαδικασίας, καθώς δεν θα θέλουν να ρισκάρουν τυχόν απώλειες των συμβάσεων των επενδυτών εξαιτίας κάποιας μικρής καθυστέρησης που μπορεί να υπάρξει σε κάποιον εξοπλισμό π.χ. οικίσκος. Έτσι θα παγιδευτούν και οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε καταβολές για παραγγελίες υλικών και αναμένουν τις εκταμιεύσεις των τραπεζών για την αποπληρωμή του εξοπλισμού.

    Πρόταση:
    Στο άρθρο 97, παρ 7, να ισχύσει ο χρονικός ορίζοντας της 31/12/2024 για δήλωση ετοιμότητας από Φ/Β Σταθμούς που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης μέχρι 30/6/2024, προκειμένου να μην συμμετάσχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες.
    Παράλληλα, να ισχύσουν οι τωρινές ταρίφες μέχρι 31/12/2024, καθώς ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις εξαιτίας της παράκαμψης της διώρυγας του Σουέζ λόγω των γνωστών γεγονότων με τις επιθέσεις στα εμπορικά πλοία.

    Προτεινόμενη διατύπωση:
    3. Στην παρ. 3γ. του άρθρου 7 του ν. 4414/2016: α) τροποποιείται η ημερομηνία μετά την οποία πρέπει να έχει προηγηθεί συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, β) προστίθεται τελευταίο εδάφιο, και η παρ. 3γ διαμορφώνεται ως εξής:
    «3γ. Μετά την 1η Ιουλίου 2024 για πλήρεις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π.) δεν δύναται να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς εξαιρουμένων των σταθμών του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και του Προγράμματος «Φωτοβολταικά στο χωράφι» και σταθμών του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Για σταθμούς του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, του Προγράμματος «Φωτοβολταικά στο χωράφι» καθώς και του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 (Α’ 129) το πρώτο εδάφιο ισχύει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024.».
    4. Η παρ. 3δ του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
    «3δ. Ειδικά για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 (Α’ 9), Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας και Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών του ν. 4001/2011, δεν δύναται, για πλήρεις αιτήσεις που υποβάλλονται στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. μετά την 1η Ιουλίου 2024, να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, εξαιρουμένων των σταθμών του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 (Α’ 129), χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Για σταθμούς του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 το πρώτο εδάφιο ισχύει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2024.».
    7. Στο άρθρο 7 του ν. 4414/2016 προστίθενται παρ. 3ι) και παρ. 3ια) ως εξής:
    «3ι) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών ή έχει υποβληθεί πλήρης αίτηση στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. έως την 30η Ιουνίου 2024 και δεν έχει υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 από τους κατόχους τους, δήλωση ετοιμότητας του άρθρου 4Α ή αίτημα ενεργοποίησης στον αρμόδιο Διαχειριστή, λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση, μόνο κατόπιν συμμετοχής τους σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Για τις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου, και εφόσον απαιτείται, τροποποιείται η σχετική σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης από τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. ως προς τον τρόπο αποζημίωσης τους.

  • 14 Απριλίου 2024, 22:03 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Σχόλια επί του Άρθρου 117 – Καταπολέμηση της ρευματοκλοπής:

    Το παραπάνω άρθρο αφορά μόνο την επαγγελματική χρήση και δεν αφορά την οικιακή.
    Οι μετρητικές διατάξεις έχουν διαβάθμιση από Νο 0 μέχρι Νο 7. Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης από στιγμή της σφράγισης του μετρητή και την ηλεκτροδότηση δεν έχει καμία πρόσβαση στον μετρητή. Ειδικότερα για τις παροχές Νο 5 Νο 6 & Νο 7 υπάρχει διάταξη μέτρησης με μετασχηματιστές έντασης (maxigraph) σε μεταλλικό κουτί για υποβιβασμό του ρεύματος μέτρησης. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να μπορεί να ελέγξει ο ηλεκτρολόγος την συγκεκριμένη διάταξη και να πιστοποιήσει την μη ύπαρξη ρευματοκλοπής καθώς, πέρα από την ειδική σφράγιση υπάρχει και εξωτερική κλειδαριά στην πόρτα των μετασχηματιστών ΣΧΟΛΙΟ: η ρευματοκλοπή γίνεται και από μη κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, από εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν εμπλέκονται με το ελεύθερο επάγγελμα.)
    Η ρευματοκλοπή δεν γίνεται μόνο από τους κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά με έμφαση γίνεται και από μη κατέχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν σχετίζονται με το ελεύθερο επάγγελμα.
    Οι ποινές που προβλέπεται να επιβληθούν στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής κατέχοντες την νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αντιστοίχως πρέπει να επιβληθούν και στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής μη κατέχοντες την νόμιμη άδεια ως παραπάνω .
    Η οποιαδήποτε “βεβαίωση” μη παραβίασης μετρητικής διάταξης ακόμα και αν μπορεί να γίνει από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ισχύει μόνο και αυστηρά μόνο κατά την στιγμή του ελέγχου και όχι οποιαδήποτε άλλη μεταγενέστερη στιγμή.
    Οι υποσταθμοί Μέσης Τάσης είναι αδύνατο να ελεγχθούν από αδειούχο κατέχοντα ακόμα και αυτής της νόμιμης άδειας για την ύπαρξη ρευματοκλοπής λόγω της ειδικής σφράγισης και της αδυναμίας πρόσβασης σε οποιονδήποτε πέραν του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ.
    Δεν υπάρχει πιστοποιημένη και καταγεγραμμένη δέσμη ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε να προκύψει αποτέλεσμα για ύπαρξη ρευματοκλοπής ή όχι.
    Σε όλες τις μετρητικές διατάξεις από Νο 0 μέχρι Νο 7 πρόσβαση και ειδικευμένη γνώση έχει μόνο ο τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ
    Ο όρος “αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης” στοχοποιεί την ειδικότητα αυτή, παρότι, ελέγχους των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων υλοποιούν και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. καθώς και Διπλωματούχοι Μηχανικοί μέλη Τ.Ε.Ε. Ο δόκιμος όρος θα πρέπει να είναι : “οι κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος”

  • Επί του Άρθρου 117 του σχεδίου νόμου
    Κύριε Υπουργέ,
    Με αφορμή το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» το οποίο έχει αναρτηθεί για Διαβούλευση και ειδικότερα το άρθρο 117 «Καταπολέμηση της ρευματοκλοπής – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 2 και παρ. 4 άρθρου 7 ν. 4483/1965» όπου στο 3ο εδάφιο της παραγρ. 1 προβλέπεται ότι ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης, ως πανελλαδικός ενιαίος φορέας εκπροσώπησης των Πτυχιούχων Μηχανικών κατόχων αδειών Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη, σας επισημαίνουμε τα εξής:
    Οι αρμοδιότητες και η ευθύνη εκτέλεσης οποιωνδήποτε εργασιών σύνδεσης, συντήρησης, επισκευής, σφράγισης και γενικά οποιασδήποτε επέμβασης σε στοιχεία της μετρητικής διάταξης (καλώδια , κιβώτια μετρητού, μετρητής, ασφαλιστικά στοιχεία, Μ/Σ κλπ) ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
    Με βάση τα ανωτέρω, οι κάτοχοι άδειας Ηλεκτρολόγου Εγκατάσταση δεν έχουν καμία αρμοδιότητα επέμβασης ή εργασίας Πριν την έξοδο του κιβωτίου του μετρητή ΔΕΗ αλλά μετά την έξοδο αυτού (μετρητή) προς τον Πίνακα της ΕΗΕ (Εσωτερικής Ηλεκτρικής Εγκατάστασης ), τον πίνακα της ΕΗΕ και την ΕΗΕ.
    Επιπρόσθετα κανείς δεν διασφαλίζει τον αδειούχο Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη που θα επικαιροποιήσει την ΥΔΕ ότι ο προηγούμενος Ιδιοκτήτης έκανε ρευματοκλοπή αλλά φρόντισε να φαίνεται απείραχτη η σφραγίδα του κιβωτίου ή να χρησιμοποίησε ένα άλλο τρόπο από τους πολλούς που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για την ρευματοκλοπή και έτσι αυτός να βεβαιώσει ότι ο μετρητής δεν έχει παραβιαστεί χωρίς αυτό να ισχύει.
    Επίσης όπως έχει δείξει η εμπειρία μπορεί ο ιδιοκτήτης αφού βεβαιώσει ο Ηλεκτρολόγος ότι δεν έχει παραβιαστεί η σφραγίδα του μετρητή και θα έχει ην ευθύνη, σε δεύτερο χρόνο να απευθυνθεί σε μη αδειούχο τεχνίτη και να παραβιάσει την διάταξη με αποτέλεσμα σε τυχόν έλεγχο από το ΔΕΔΔΗΕ να κινδυνεύει να χάσει την άδεια του ο αδειούχος Ηλεκτρολόγος χωρίς υπαιτιότητα του.
    Δεν μπορεί να μετατρέπονται οι συνάδελφοι κάτοχοι αδειών Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη σε «Ελεγκτές» και να μετατίθεται η ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές σε αυτούς και μάλιστα χωρίς να υπάρχει το αναγκαίο ρυθμιστικό -κανονιστικό πλαίσιο για την υπαιτιότητα των ρευματοκλοπών.
    Προκειμένου να μην καταφεύγουμε σε πρόχειρες και μη αποτελεσματικές επιλογές θα ήταν προτιμότερο να επιταχυνθεί η διαδικασία προμήθειας και τοποθέτησης ψηφιακών μετρητών κατά προτεραιότητα στους επαγγελματίες πελάτες ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα ρευματοκλοπής.
    Η στοχοποίηση ενός ολόκληρου κλάδου και η ανάθεση αρμοδιοτήτων τις οποίες δεν έχει εκ του νόμου είναι λανθασμένη επιλογή και θα φέρει την Πολιτεία σε άσκοπη αντιπαράθεση με επαγγελματίες οι οποίοι θα επωμιστούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν.
    Συνοψίζοντας ζητάμε την απόσυρση της διάταξης του 3ου εδαφίου της παραγ. 1 του άρθρου 2 του ν.4483/1965

  • 14 Απριλίου 2024, 22:25 | ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ

    Σχόλια επί του Άρθρου 117 – Καταπολέμηση της ρευματοκλοπής:

    • Το παραπάνω άρθρο αφορά μόνο την επαγγελματική χρήση και δεν αφορά την οικιακή.
    • Οι μετρητικές διατάξεις έχουν διαβάθμιση από Νο 0 μέχρι Νο 7. Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης από στιγμή της σφράγισης του μετρητή και την ηλεκτροδότηση δεν έχει πρόσβαση στον μετρητή. Ειδικότερα για τις παροχές Νο 5 Νο 6 & Νο 7 υπάρχει διάταξη μέτρησης με μετασχηματιστές έντασης (maxigraph) σε μεταλλικό κουτί για υποβιβασμό του ρεύματος μέτρησης. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να μπορεί να ελέγξει ο ηλεκτρολόγος την συγκεκριμένη διάταξη και να πιστοποιήσει την μη ύπαρξη ρευματοκλοπής καθώς, πέρα από την ειδική σφράγιση υπάρχει και εξωτερική κλειδαριά στην πόρτα των μετασχηματιστών ΣΧΟΛΙΟ: η ρευματοκλοπή γίνεται και από μη κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, από εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν εμπλέκονται με το ελεύθερο επάγγελμα.)
    • Η ρευματοκλοπή δεν γίνεται μόνο από τους κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά με έμφαση γίνεται και από μη κατέχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν σχετίζονται με το ελεύθερο επάγγελμα.
    • Οι ποινές που προβλέπεται να επιβληθούν στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής κατέχοντες την νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αντιστοίχως πρέπει να επιβληθούν και στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής μη κατέχοντες την νόμιμη άδεια ως παραπάνω .
    • Η οποιαδήποτε “βεβαίωση” μη παραβίασης μετρητικής διάταξης ακόμα και αν μπορεί να γίνει από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ισχύει μόνο και αυστηρά μόνο κατά την στιγμή του ελέγχου και όχι οποιαδήποτε άλλη μεταγενέστερη στιγμή.
    • Οι υποσταθμοί Μέσης Τάσης είναι αδύνατο να ελεγχθούν από αδειούχο κατέχοντα ακόμα και αυτής της νόμιμης άδειας για την ύπαρξη ρευματοκλοπής λόγω της ειδικής σφράγισης και της αδυναμίας πρόσβασης σε οποιονδήποτε πέραν του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ.
    • Δεν υπάρχει πιστοποιημένη και καταγεγραμμένη δέσμη ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε να προκύψει αποτέλεσμα για ύπαρξη ρευματοκλοπής ή όχι.
    • Σε όλες τις μετρητικές διατάξεις από Νο 0 μέχρι Νο 7 πρόσβαση και ειδικευμένη γνώση έχει μόνο ο τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ.
    • Ο όρος “αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης” στοχοποιεί την ειδικότητα αυτή, παρότι, ελέγχους των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων υλοποιούν και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. καθώς και Διπλωματούχοι Μηχανικοί μέλη Τ.Ε.Ε. Ο δόκιμος όρος θα πρέπει να είναι : “οι κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος”.

  • 14 Απριλίου 2024, 22:37 | Στράτος Κυπαρίσσης

    Άρθρο 97

    Διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 4414/2016

    3ι) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών ή έχει υποβληθεί πλήρης αίτηση στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. έως την 30η Απριλίου 2024 και: α) είτε δεν έχει υποβληθεί έως την 31η Αυγούστου 2024 από τους κατόχους τους, δήλωση ετοιμότητας του άρθρου 4Α ή αίτημα ενεργοποίησης στον αρμόδιο Διαχειριστή, β) είτε δεν έχει συναφθεί Σύμβαση Σύνδεσης έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση, μόνο κατόπιν συμμετοχής τους σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Για τις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου, και εφόσον απαιτείται, τροποποιείται η σχετική σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης από τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. ως προς τον τρόπο αποζημίωσης τους.

    Στην παραπάνω παράγραφο για σταθμούς του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 των κορεσμένων δικτύων να υπάρχει ρητή εξαίρεση και σε αυτή την παράγραφο για μη ενεργοποίηση μέχρι 31.8.2024 αλλά εντός 12μήνου από την έκδοση των όρων σύνδεσης κάθε έργου, όπως προβλέπεται από τις ειδικότερες διατάξεις του διαγωνισμού των κορεσμένων, με λειτουργική ενίσχυση εκτός ανταγωνιστικών διαδιακασιών

    Άρθρο 103

    Εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης

    3. Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. και οι αυτοπαραγωγοί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι ή συνδέονται στο Ε.Δ.Δ.Η.Ε. με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των τετρακοσίων κιλοβάτ (400 KW), καθώς και οι αυτοπαραγωγοί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι ή συνδέονται στα τοπικά δίκτυα των αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων των Μ.Δ.Ν. εγκαθιστούν με δικές τους δαπάνες, μετά από υπόδειξη και σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές που ανακοινώνει ο Διαχειριστής Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ή o Διαχειριστής Μ.Δ.Ν. κατά περίπτωση, εντός των σταθμών τους, τον αναγκαίο εξοπλισμό για να καταστεί δυνατή η λήψη και εφαρμογή των εντολών τηλεποπτείας και ελέγχου από τον αρμόδιο Διαχειριστή, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2.

    Στην παραπάνω παράγραφο να εξαιρούνται ρητά οι σταθμοί που είναι άνω των 400kW και έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν τις 4/7/2019 όπως αναφέρεται ρητά στον ευρωπαϊκό κανονισμό 943/2019.
    Για τα έργα μετά τις 4/7/2019 να συμμετέχει και ο ΔΕΔΔΗΕ για οικονομία κλίμακας στο κόστος εγκατάστασης τους όπως συμβαίνει ήδη και στα έργα δικτύου

    Άρθρο 109,110

    Καθορισμός πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Α στον ν. 4951/2022 και

    Μεταβατικές διατάξεις μέχρι τον καθορισμό πλαισίου περιορισμών παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Β στον ν. 4951/2022

    Η απόλυτη ομολογία αποτυχίας έγκαιρης πρόβλεψης και απουσίας σχεδιασμού από πλευράς όλων όσων έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν τους κανόνες της αγοράς. ΡΑΕΕΥ ,ΥΠΕΝ, ΔΑΠΕΕΠ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ είναι συνυπεύθυνοι και υπόλογοι για την επικρατούσα κατάσταση. Αφού δόθηκε πάλι το πράσινο φως σε υπερβολικά νέα έργα με κανένα απολύτως χρονικό προγραμματισμό ώστε να προλάβει να αναπτυχθεί σύμμετρα και η αποθήκευση ενέργειας συμβαίνει το αντίστοιχο που έγινε και το 2014. Ανακολουθία και αναδρομικά μέτρα εκ’ μέρους της πολιτείας. Και το χειρότερο είναι ότι στο τέλος όλο αυτό βαφτίζεται επιχειρηματικό ρίσκο και η ζημιά μετακυλίεται στους επενδυτές.

    Οι χαμηλές τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας θα καταστήσουν ελλειματικό τον λογαριασμό ΑΠΕ σύντομα και η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα είναι μονόδρομος.

    Καταφέρατε να ζημιώσετε τελικά τους πάντες με την συγκεκριμένη τακτική. Υπερπροσφορά ενέργειας που δεν μπορεί να την καρπωθεί κανένας καταναλωτής και ταυτόχρονη επιβάρυνση του καταναλωτή μέσω της επερχόμενης αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ.

    Από την άλλη πλευρά της εξίσωσης θα βρίσκονται επενδυτές που δεν θα μπορούν να διαθέσουν την ενέργεια τους και θα βρεθούν με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες δημιουργώντας έτσι ίσως και το επόμενο κύμα κόκκινων δανείων.

    Προσγειώστε την αγορά σύμφωνα με τη ζήτηση και δώστε κίνητρα για την αύξηση της ζήτησης (π.χ Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα, Αντλίες Θερμότητας, Μετατόπιση Ζήτησης προς το μεσημέρι χρησιμοποιώντας τον υφιστάμενο νυχτερινό μετρητή με αλλαγή προγραμματισμού για διζωνική τιμολόγηση το μεσημέρι μέχρι την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών). Είναι προτιμότερο κάποιος να χάσει τα έξοδα ανάπτυξης παρά να υλοποιήσει έργο στο οποίο δεν θα μπορεί να διαθέσει την ενέργεια που παράγει.

    Άρθρο 112

    Λειτουργικοί περιορισμοί για αύξηση των περιθωρίων ισχύος σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου– Τροποποίηση άρθρου 10 ν. 4951/2022

    Ιδιαίτερα για σταθμούς του άρθρου 132 του ν. 4819/2021 να υπάρχει ειδική πρόβλεψη ώστε να μην υπάρχει δυσμενέστερη επιβολή περιορισμών έγχυσης πέραν των ήδη υφιστάμενων ιδιαίτερα μετά την πλήρη απαλλαγή των περιορισμών του άρθρου 10 Ν. 4951/2022 για την Κατηγορία Β των PPA’s του αρθ 30 Ν. 5095/2024

    Είναι παράλογο η χώρα να επιβαρύνει το εμπορικό ισοζύγιο της για κατά βάση εισαγόμενο εξοπλισμό και τελικά αυτός να υπολειτουργεί. Δώστε κίνητρα για την άμεση ένταξη μικρών μπαταριών σε υφιστάμενα έργα ώστε να υπάρξει γρήγορη ανάπτυξη της αποθήκευσης. Κάθε kwh που περικόπτεται είναι ζημία για την εθνική οικονομία και θα έπρεπε να καταναλώνεται ή να αποθηκεύεται.

    Άρθρο 114

    Επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου εξηκοστού πρώτου ν. 4839/2021

    Αφού περικόψατε τις ταρίφες το 2014 για να σωθεί ο ειδικός λογαριασμός αποζημίωσης ΑΠΕ τον στραγγίζετε σε μόνιμη βάση πλέον μέσω του ΤΕΜ ώστε να καταστεί εντέλει πάλι ελλειμματικός.

    Άρθρο 115

    Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέονται στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

    Κατά την ενεργοποίηση οι κάτοχοι των σταθμών με ΥΔ προς τον διαχειριστή έχουν ήδη ρυθμίσει τις αποκλίσεις στον εξοπλισμό τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τους δόθηκαν τότε. Το διάστημα των 3 μηνών είναι ιδιαίτερα μικρό για αλλαγή των παραμέτρων έχοντας ως προηγούμενη εμπειρία την κατάθεση πολυγώνου στη ΡΑΕ. Το διάστημα πρέπει να ανέλθει τουλάχιστον στους 6 μήνες.

  • 14 Απριλίου 2024, 21:19 | ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ε.Κ.Π.

    Προς: Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θέμα: Προτάσεις για Διαβούλευση νομοσχεδίου για την ενεργειακή ασφάλεια και τον ρόλο των Ενεργειακών Κοινοτήτων

    Αμέσως μετά την δημιουργία και την ψήφιση θεσμικών παρεμβάσεων που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή, στην προκειμένη περίπτωση του νόμου 4513/2018 περί ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων, ουδείς σχεδόν ενδιαφέρθηκε για την εφαρμογή του και την άντληση ωφελειών για το κοινωνικό σύνολο, ουδείς ενδιαφέρθηκε για την προστασία του και την εφαρμογή του σύμφωνα με την βούληση του νομοθέτη. Αντιθέτως από την πρώτη μέρα, ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων και ομάδων, προσπάθησε να τον αξιοποιήσει για ίδιον όφελος, παραβιάζοντας, καταστρατηγώντας ή ακόμη χειρότερα περιγράφοντας τον εν λόγω νόμο, δηλαδή τον παρακάμπτουν νομιμοφανώς, όπως σε πολλές περιπτώσεις γίνεται, ενώ από πλευράς Κράτους δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί το μητρώο Ενεργειακών Κοινοτήτων όπως προβλέπεται και στον ίδιο το Ν. 4513/2018.
    Το παραπάνω πρόβλημα εν πολλοίς επιλύθηκε με το τον Ν.5037/2023 και την εισαγωγή των νέων μορφών κοινοτήτων Κ.Α.Ε. και Ε.Κ.Π. που όμως δεν επιλύει τα προβλήματα των «πραγματικών», ανοιχτών στους πολίτες κοινοτήτων ευρείας βάσης με κοινωνικό αντίκτυπο.
    Η υποστήριξη και η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των «πραγματικών» ενεργειακών κοινοτήτων κρίνεται καίριας σημασίας. Πέρα από τη δραστηριότητα της παραγωγής ενέργειας, οι ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης είναι η μόνη οντότητα, η οποία εξ ορισμού, εργάζεται για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μελών της για την εξοικονόμηση ενέργειας και λειτουργεί ενισχυτικά προς την “συμφωνία για την ενέργεια” που επικοινωνείτε σε όλα τα μέσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να θωρακιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο σημαντικός ρόλος του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων αναδεικνύεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο καθώς η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην αγορά ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων αναγνωρίζεται ως σημαντικός πυλώνας αντιμετώπισης των τρεχουσών αλλά και των επικείμενων προκλήσεων αναφορικά με την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, την αύξηση της τοπικής αποδοχής των έργων Α.Π.Ε και την ενίσχυση του τοπικού ενεργειακού εφοδιασμού.
    Συνεπώς, ο προς διαβούλευση Νόμος έχει καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη των ήδη υφιστάμενων ανοιχτών στη συμμετοχή πολιτών, ευρείας βάσης ενεργειακών κοινοτήτων στη χώρα μας αλλά και στη θωράκιση του θεσμού, και θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση και την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού αλλά και για τη διασφάλιση του πρωταρχικού του σκοπού, ήτοι την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην αγορά ενέργειας.
    Συγκεκριμένα με την παρούσα επιστολή θέλουμε να τοποθετηθούμε ως προς το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα για την «ΕΝΟΤΗΤΑ Δ’ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (άρθρα 95-122)
    Με βάση τα ανωτέρω παραθέτουμε τη γνωμοδότηση της Μινώα Ενεργειακής ΕΚΠ, της μεγαλύτερης κοινότητας στην Ελλάδα με πάνω από 1100 μέλη, εκ των οποίων εννιά (9) ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της περιοχής δραστηριότητας της, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και νοικοκυριά για το αντίστοιχο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο

    Προτάσεις επί του σχεδίου νόμου
    Άρθρο 95
    Πρόγραμμα Απόλλων
    Παράγραφος 1, περίπτωση α)
    α) Ωφελούμενοι να είναι οι δικαιούχοι ΚΟΤ Α και ΚΟΤ Β.
    Αντίστοιχα, οι πολύτεκνες οικογένειες ως δικαιούχοι του Κ.Ο.Τ. Γ’ θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους ωφελούμενους του προγράμματος, δεδομένης της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης των συγκεκριμένων νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια.
    Παράγραφος 3
    3.Οι σταθμοί Α.Π.Ε. για το εν λόγω Πρόγραμμα να εγκαθίστανται αποκλειστικά από την Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (Ε.Κ.Π.) που θα συσταθεί με βάση την παράγραφο 4.

    Άρθρο 97 παράγραφος 5.
    Να μην καταργηθεί η παράγραφος 3ζ του άρθρου 7 του ν. 4414/2016 ώστε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, άμεσα ή έμμεσα μέσω της συμμετοχής του στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή μέλος νομικού προσώπου με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής, να δύναται να συνάπτει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, για ένα (1) φωτοβολταϊκό σταθμό εκτός των περιπτώσεων των μελών ενεργειακών κοινοτήτων των μορφών Ε.Κ.Π. και Κ.Α.Ε , που έχουν πάνω από 150 μέλη. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ειδεχθές εμπόριο των αδειών και των οριστικών προσφορών σύνδεσης, ως να πρόκειται περί κοινού εμπορεύματος και όχι για κοινωνικό αγαθό και μάλιστα εν ανεπαρκεία!

    Άρθρο 102 παράγραφος 3
    Το επιπλέον περιθώριο (10 MW) ανά Υποσταθμό καθίσταται διαθέσιμο στο σύνολο των Υ/Σ του Ε.Δ.Δ.Η.Ε., και κατανέμεται ως εξής:
    α) Tα έξι μεγαβάτ (6MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ στις κάτωθι κατηγορίες σταθμών ως εξής:
    αα) Σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που αφορούν οικίες (νοικοκυριά) και που εγκαθίστανται είτε από τους ίδιους είτε από ενεργειακές κοινότητες Ε.Κ.Π. και Κ.Α.Ε. ευρείας βάσης για συνολική ισχύ έως και τρία μεγαβάτ (3MW),
    αβ) σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, και που εγκαθίστανται είτε από αγρότες είτε από ενεργειακές κοινότητες Ε.Κ.Π. και Κ.Α.Ε. ευρείας βάσης για συνολική ισχύ έως και τρία μεγαβάτ (3MW)
    Για τη διάθεση του ως άνω περιθωρίου, ο Διαχειριστής του Δικτύου χορηγεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (όπου υφίστανται) ή Συμβάσεις Σύνδεσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος δέκα κόμμα οχτώ κιλοβάτ (10, 8 KW), ανά παροχή κατανάλωσης για οικιακή παροχή, τα πενήντα κιλοβάτ (50kW) για αγροτική παροχή και 500kW ανά Ε.Κ.Π. ή Κ.Α.Ε. ευρείας βάσης για έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού που θα περιέχουν αποκλειστικά τις ως άνω παροχές των αα) και αβ).
    β) Τα τέσσερα (4MW) του περιθωρίου ανά Υ/Σ για τους σταθμούς αυτοπαραγωγής που αφορούν τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (λοιπές χρήσεις), Κ.Α.Ε. και Ε.Κ.Π. ευρείας βάσης με ανώτατο όριο εγκατεστημένης τα 500 κιλοβάτ (500kW) ή το άθροισμα της συμφωνημένης ισχύς των παροχών που συμμετέχουν στους σταθμούς ενεργειακού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

    Άρθρο 102 παράγραφος 4
    Τα διαθέσιμα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. που σύμφωνα με την παρ. 2 προκύπτουν ανά υποσταθμό (Υ/Σ) ή ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτά η ισχύς των δέκα μεγαβάτ (10 MW) της παρ. 3, διατίθενται για τη σύνδεση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. και ιδιαιτέρως για την Κρήτη, ως εξής:
    α) Για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. αυτοπαραγωγών, συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων και σταθμών κοινοτήτων Κ.Α.Ε. και Ε.Κ.Π. ευρείας βάσης, σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%), ή μέχρι το 70% της συνολικής ηλεκτρικής κατανάλωσης από τις παροχές που εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος Υ/Σ (ΥΤ/ΜΤ). (Κείμενο από φορείς της Κρήτης 30/03/2024)
    β) για την εγκατάσταση λοιπών σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. με πώληση της ενέργειας στο δίκτυο σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).

    Άρθρο 102 παράγραφος 8
    Ο Διαχειριστής του Δικτύου θα υποδέχεται αιτήσεις νέων φωτοβολταϊκών σταθμών της παραγράφου 4 σε περίπτωση ύπαρξης διαθέσιμου περιθωρίου ισχύος από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ενώ το περιθώριο θα επικαιροποιείται ανά τρεις (3) μήνες.

    Άρθρο 102 παράγραφος 11
    Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, η υποβολή νέων αιτήσεων στους αρμόδιους Διαχειριστές του ΕΔΔΗΕ ή του ΕΣΜΗΕ για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για την ανάπτυξη σταθμών ΑΠΕ του άρθρου 14Α του ν. 3468/2006, επιτρέπεται αποκλειστικά για τις περιπτώσεις σταθμών ΑΠΕ του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», σταθμών ΑΠΕ με ισχύ μέχρι 30 kW που αναπτύσσονται από αγρότες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 (Α’ 151) για εγκαταστάσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010 και αγροτικών χρήσεων, σταθμών ΑΠΕ από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ορίζεται στην περ. β της παρ. 1 του άρθρου 14 ν. 4270/2014 (Α’ 143), Ενεργειακές Κοινότητες των μορφών Κ.Α.Ε. και Ε.Κ.Π. ευρείας βάσης που συμμετέχουν ΟΤΑ Α και Β βαθμού ή έχουν πάνω από 100 μέλη και νομικών προσώπων, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς καθώς και σταθμών ΑΠΕ που αναπτύσσονται αποκλειστικά, για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή ένδεια, σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/89335/5599/27.9.2021 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β’ 4447), όπως εκάστοτε ισχύει.

    ΕΙΔΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. Υπουργό:
    Είναι αναμφισβήτητο ότι οι ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης είτε του Ν. 4513/2018, είτε του Ν. 5037/2023 (ΚΑΕ και ΕΚΠ), αποτελούν τον αυθεντικό θεσμό και πραγματώνουν την ιδέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που είναι ο κύριος λόγος της ύπαρξής τους.
    Παρά το δεδομένο αυτό, το Κράτος μας ουδέποτε ενίσχυσε αυτές τις κοινότητες που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό και δεν ενδιαφέρθηκε να αποσύρει τα εμπόδια που δυσκολεύουν το έργο τους. Αποτέλεσμα, από το σύνολο των 1774 mw έργων που έγιναν από ενεργειακές κοινότητες, τα 1762 mw αφορούν εμπορικά έργα και μόλις 12 mw, έργα αυτοπαραγωγής ενεργειακών κοινοτήτων, εκ των οποίων μόλις 4 mw είναι έργα ανοιχτών ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης. Επομένως, δεν κινδυνεύει το σύστημα και η ευστάθειά του από αυτές τις κοινότητες και είναι παράλογο και υπερβολικό κάθε εμπόδιο στην δράση τους, μεταξύ των οποίων οι περικοπές παραγωγής έργων μας που τροφοδοτούν φτωχές οικογένειες, ευάλωτα νοικοκυριά και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
    Ελπίζουμε ότι θα δείτε την αδικία, θα αποσύρετε τα εμπόδια και θα διευκολύνετε το έργο αυτών των κοινοτήτων που αντιπροσωπεύουν αυθεντικά το θεσμό των Ε.ΚΟΙΝ.

    *Επισυναπτόμενο το κείμενο από την εκδήλωση της 30/03/2024.

    Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση
    και κατανομή του ηλεκτρικού χώρου στην Κρήτη
    Σάββατο 30-3-2024
    Ηράκλειο
    Αίθουσα Εκδηλώσεων Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Τμήματος Ανατολικής Κρήτης
    Συμπεράσματα – Αποφάσεις

    Οι κάτωθι συνδιοργανωτές της ημερίδας:
    1.Περιφέρεια Κρήτης
    2.Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα
    3.Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Ανατολικής Κρήτης
    4.Εμπορικό – Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου
    5.Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Παράρτημα Κρήτης
    με το πέρας της ημερίδας, καταλήγουν ομόφωνα στο ακόλουθο κείμενο συμπερασμάτων και αποφάσεων:
    •Αναγνωρίζεται το εύλογο και το δίκαιο της αξίωσης, ώστε ο ενεργειακός χώρος στην Κρήτη να διανεμηθεί κατά προτεραιότητα στους πολίτες και στους φορείς της και, συγκεκριμένα, προτείνεται τουλάχιστον το 70% αυτού να διανεμηθεί στους πολίτες της Κρήτης (οικιακές καταναλώσεις), στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στις ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης.
    •Για να γίνει εφικτό το ανωτέρω και άμεσα, είναι απαραίτητη η απόρριψη των αιτήσεων αδειών παραγωγής αιολικών πάρκων μεγάλου μεγέθους, οι οποίες παραμένουν υπό διαδικασία αξιολόγησης για παραπάνω από 10 έτη, καταλαμβάνοντας γεωγραφικό χώρο και παραβιάζοντας σωρεία σχετικών διατάξεων στην κείμενη νομοθεσία αναφορικά με τα χρονικά διαστήματα αξιολόγησης τέτοιων αιτήσεων.
    •Για τον ίδιο λόγο επιβάλλεται και η ανάκληση των δύο αδειών παραγωγής αιολικών πάρκων μεγάλου μεγέθους στην Κρήτη, που με την πρωτοφανή και απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 100 του Νόμου 4821 / 2021 παρατάθηκε η διάρκειά τους, καταστρατηγώντας ταυτόχρονα το κοινό συμφέρον των πολιτών της Κρήτης, της Χώρας, αλλά και τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, καθώς και κάθε έννοια αξιοκρατίας, ισονομίας και δικαιοσύνης.
    •Καλούνται οι ίδιοι φορείς των ανωτέρω αναφερόμενων αδειών και υπό αξιολόγηση αιτήσεων, επιδεικνύοντας στοιχειώδη σεβασμό στην αξιοπρέπεια του Κρητικού Λαού και στην Ιστορία και τη συνεισφορά της Κρήτης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, να ανακαλέσουν από μόνοι τους τις εν λόγω άδειες, να αποσύρουν τις υπό αξιολόγηση αιτήσεις και να απέχουν οριστικά στο μέλλον από οποιαδήποτε παρόμοια προσπάθεια καθολικής δέσμευσης και μονοπώλησης του ενεργειακού πλούτου του νησιού.
    •Εκφράζεται η αντίθεσή μας στην κατασκευή των MEGA φωτοβολταϊκών πάρκων, ισχύος άνω των 50 MW, και μάλιστα με την απαράδεκτη προτεραιότητα Α, με δεδομένη πλέον την υπερκάλυψη των στόχων ακόμη και μέχρι το 2040. Τα έργα αυτά αφαιρούν στον ηλεκτρικό χώρο από τις μικρές επιχειρήσεις, το λαό της Κρήτης και τους φορείς εκπροσώπησής του.
    •Ζητείται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης νέων φωτοβολταϊκών έργων ενεργειακού συμψηφισμού στην Κρήτη, οι οποίες έχουν πλήρως ανασταλεί από το διαγωνισμό νέων φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 400 kW της 25ης/10/2022, στον οποίο εντοπίστηκε σωρεία παραβάσεων στις αιτήσεις με κακόβουλο λογισμικό, με προτεραιότητα στα αιτήματα φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α΄, ΟΤΑ Β΄, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ), οικιακά έργα και έργα συλλογικού εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης.
    •Ζητείται η άρση του χαρακτηρισμού του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης ως «κορεσμένο» σε σχέση με την εγκατάσταση σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ηλεκτρικό δίκτυο της Κρήτης, μετά την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου από το 2021, παύει να υφίσταται ως αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα. Όμως ακόμα υπόκειται στους περιορισμούς ενός αυτόνομου ηλεκτρικού συστήματος ως προς την εγκατάσταση σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, εξετάζοντας τους Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ της Κρήτης σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ από τους 19 Υποσταθμούς ΥΤ/ΜΤ, μόνο οι 3 είναι κορεσμένοι ή κοντά στο όριο του κορεσμού. Επομένως, αθροίζοντας το περιθώριο στάθμης βραχυκύκλωσης και το θερμικό όριο κάθε υποσταθμού, η διαθεσιμότητα του ηλεκτρικού δικτύου της Κρήτης ξεπερνάει τα 1.000 MVA.
    •Ζητείται η έναρξη αδειοδοτήσεων εγκατάστασης σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη μέθοδο του zero feed-in. Με τη μέθοδο του zero feed-in ενισχύεται η αυτοπαραγωγή και η ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς να εγείρεται ζήτημα κορεσμού του ηλεκτρικού δικτύου, λόγω της μη έγχυσης ενέργειας σε αυτό. Η εν λόγω μέθοδος είναι ακόμα ένα εργαλείο μαζί με τις μεθόδους net – metering και net – billing που θα βοηθήσει τις Κρητικές επιχειρήσεις στο βήμα για την ενεργειακή μετάβαση, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος, παράγοντας προϊόντα με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και καθιστώντας τις πιο ανταγωνιστικές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
    •Αναγνωρίζεται η ανάγκη εξυγίανσης του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα, με κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αποτρέψουν την καπήλευση και τον εκφυλισμό του θεσμού.
    •Προς την κατεύθυνση αυτή, αναγνωρίζεται η ανάγκη θέσπισης της έννοιας των ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης, ως οι Κοινότητες εκείνες με περισσότερα από 100 μέλη, που έχουν να επιδείξουν τεκμηριωμένο έργο και σχεδιασμό προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και με σαφή αναπτυξιακό και κοινωνικό προσανατολισμό. Προτείνεται η θέσπιση ιδιαίτερου μητρώου ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης, ενώ θα πρέπει να τους δοθεί απόλυτη αδειοδοτική προτεραιότητα (προτεραιότητα Α) και να εισαχθούν ευέλικτα και ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Πολλώ δε μάλλον, όταν συμμετέχουν σε αυτές ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και επιχειρήσεις αυτών και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ κλπ).
    •Καλείται η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως αποδεχθεί τις ανωτέρω θέσεις, προστατεύοντας την Κρήτη και τα ελληνικά νησιά από τη δημιουργία ενεργειακών μονοπωλίων, αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενη το δεδομένο ότι πραγματική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με μοχλό την ενεργειακή μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ευρεία συμμετοχή των πολιτών και των φορέων του εκάστοτε νησιωτικού ή γεωγραφικού διαμερίσματος.
    •Αποφασίζεται να συσταθεί επιτροπή εκπροσώπησης των συνδιοργανωτών φορέων, με τη διακομματική συμμετοχή των πολιτικών εκπροσώπων μας στη Βουλή και στην Αυτοδιοίκηση, η οποία εξουσιοδοτείται να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέτρο, για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων και επίσης να δημοσιευτεί το παρόν στα μέσα επικοινωνίας.

  • 14 Απριλίου 2024, 21:01 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΛΑΜΗΣ

    Προς της ηγεσία του ΥΠΕΝ,

    Το παρόν νομοσχέδιο ανατρέπει τον προγραμματισμό πάρα πολλών φ/β έργων που αναπτύσσονται από μικρο-επενδυτές, είτε μέσω ατομικών εταιρειών είτε μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων, καθώς θέτει μη ρεαλιστικά χρονικά περιθώρια. Όπως γνωρίζετε ο ΔΕΔΔΗΕ σε τοπικό επίπεδο αναβαθμίζει τις υποδομές του ώστε να αυξήσει τον ηλεκτρικό χώρο και να δώσει όρους σύνδεσης σε έργα που έχουν κάνει αίτημα διατήρησης. Εάν ισχύσουν οι προθεσμίες που προτείνονται στο νομοσχέδιο (30η Απριλίου για Σύναψη Σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ, 31η Αυγούστου για την δήλωση ετοιμότητας ή ενεργοποίησης σύνδεσης, ψήφιση του παρόντος για την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ) τα εν λόγω έργα θα απαξιωθούν και θα ακυρωθούν. Προτείνουμε να αλλάξουν οι προθεσμίες που αναγράφονται στο Άρθρο 97 και να ισχύσει η 31η Δεκεμβρίου 2024 ως χρονικό ορόσημο. Οι φ/β σταθμοί θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν συνάψει συμβάσεις με ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ και να έχουν κάνει δήλωση ετοιμότητας ή ενεργοποίησης.

  • 14 Απριλίου 2024, 21:54 | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY -Κούρου Φωτεινη

    ΘΕΜΑ:Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ!

    Στο ΜΕΡΟΣ Β’ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, μετά τα τρία Κεφάλαια (Α-Β-Γ), να προστεθεί ένα 4ο Κεφάλαιο (Δ), με τίτλο  Επείγουσες διατάξεις, λόγω ανωτέρας βίας, στο οποίο θα αναφέρονται τα εξής: 

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Επείγουσες διατάξεις, λόγω ανωτέρας βίας Στο Άρθρο 102 «Περιθώριο απορρόφησης ισχύος – Τροποποίηση άρθρου 97 ν. 4951/2022»  «Στην παράγραφο 4 κατά την οποία, 

    «τα διαθέσιμα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.. που σύμφωνα με την παρ. 2 προκύπτουν ανά υποσταθμό (Υ/Σ) ή ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ)  και τις υποπεριπτώσεις:  α) Για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.. αυτοπαραγωγών, συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%), 

     β) Για την εγκατάσταση λοιπών σταθμών Α.Π.Ε. και  Σ.Η.Θ.Υ.Α.. σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%). Στην περίπτωση αυτή, ο Διαχειριστής του Δικτύου υποδέχεται νέες αιτήσεις για συνολική ισχύ έως και δέκα τοις εκατό (10%)» 

    Προτείνεται να προστεθεί το εξής:  

    «Στις άνω δύο υποεριπεριπτώσεις, λαμβάνουν την απόλυτη σειρά προτεραιότητας στο δίκτυο τα αιτήματα μετεγκατάστασης ΠλΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΩΝ φωτοβολταικών  σταθμών τα οποία έχουν κατατεθεί σε εφαρμογή  ν. 5037/2023, άρθρο 128, παρ. γ»  

     Αιτιολόγηση της πρότασης:

     Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός  Φωτοβολταϊκών σταθμων  Net-Metering εως 100kw και πώλησης ενέργειας ισχύος έως 500kW, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φυσικές καταστροφές των κακοκαιριών DANIEL και ELIAS, οι οποίες έπληξαν την περιοχής της Θεσσαλίας το Σεπτέμβριο του 2023.

    Πολλα απο τα Φωτοβολταικά αυτά ακόμη και σήμερα παραμένουν υπερκαλυμμένα απο την υπερχείλιση των υδάτων της λίμνης Κάρλας. 

    Σύμφωνα με τον ν. 5037/2023, άρθρο 128, παρ. γ: επιτρέπεται η μεταφορά του σταθμού εξαιτίας: «Σημαντικών μεταβολών που συνδέονται με γεωλογικά αίτια, ιδίως καθιζήσεων εδάφους, κατολισθήσεων,
    βροχοπτώσεων, σεισμικών γεγονότων, και έχουν επέλθει ή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επέλθουν, λόγω των φυσικών καταστροφών και φαινομένων, στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος του σταθμού.

    » Τα αιτήματα μετεγκατάστασης των σταθμών αυτών έχουν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ από τον Σεπτέμβρη του 2023, σε εφαρμογή του ν. 5037/2023, άρθρο 128. 

    Δυστυχώς   βρίσκονται ακόμη σε αναμονή έγκρισης  της μετεγκαταστασης καθως ο ΔΕΔΔΗΕ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ στον τρόπο χειρισμού του συγκεκριμένου προβλήματος. 

    Περιμένει από το Υπουργείο να δοθεί ΓΡΑΠΤΗ ΟΔΗΓΙΑ  ΚΑΙ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΑ Φωτοβολταικά της Θεσσαλίας !

    Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ΑΠΟΛΥΤΗ Προτεραιότητα στην εγκριση της μετεγκαταστασης των ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ πριν δοθει ο διαθέσιμος χωρος σε οποιασδηποτε άλλες εγκατασεις!

     Φωτεινή Κούρου 

    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY

  • Το νομοσχέδιο περιορίζει την εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) σε λίγες μόνο κατηγορίες καταναλωτών, αποκλείοντας την πλειονότητα αυτών (νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ενεργειακές κοινότητες) και προκρίνει την εφαρμογή ενός σχήματος ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με πώληση της περίσσειας ενέργειας (net-billing). Συμφωνούμε με την υιοθέτηση του σχήματος Net-Billing, διαφωνούμε κάθετα και έντονα με τις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις που έχουν χαρακτήρα «ξαφνικού θανάτου» και δημιουργούν σύγχυση στην κοινωνία και την αγορά.

    Tο πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”, το οποίο σπεύδει να τερματίσει πρόωρα το ΥΠΕΝ, ήταν το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της αγοράς της οικιακής αποθήκευσης ενέργειας και στη χώρα μας, η οποία «πρωτοτυπεί» έναντι των Ευρωπαϊκών με συμμετοχή των μικρών Φ/Β συστημάτων στο ενεργειακό της μίγμα μόλις στο 5-6%, ενώ ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 30-35%.

    Προτείνονται τα εξής:

    1. Προάσπιση της «ενεργειακής δημοκρατίας», η οποία εξασφαλίζεται μόνο μέσα από την ισότιμη προώθηση της διάσπαρτης/κατανεμημένης Φ/Β παραγωγής μέσα στην κατανάλωση, την οποία διασφαλίζουν τα Οικιακά και Μικρά Εμπορικά/Βιομηχανικά Φωτοβολταϊκά Συστήματα Αυτοκατανάλωσης. Απαιτείται στρατηγική αύξηση της συμμετοχής των μικρών και μεσαίων Φ/Β συστημάτων με αποθήκευση ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, ώστε τα συστήματα του Οικιακού και Εμπορικού/Βιομηχανικού τομέα να συνεισφέρουν στο μίγμα τα 2/3 (67%) των αναγκών.

    2. Ομαλή μετάβαση από τα «Φ/Β στη Στέγη» με net-metering + αποθήκευση ενέργειας στα «Φ/Β στη Στέγη» με net-billing + αποθήκευση ενέργειας! Αυτό διασφαλίζεται μόνο με τη συνέχιση του net-metering μέχρι την ενεργοποίηση του σχήματου net-billing (εφαρμοστική υπουργική απόφαση του Ν. 5037/2023 από το Μάρτιο ’23).

    3. Συνέχιση της στήριξης της μικρής αποθήκευσης ενέργειας με εργαλεία, τα οποία μας δίνονται έτοιμα από την Ευρώπη: άμεση επιδότηση, μειωμένος ή μηδενικός ΦΠΑ και κίνητρα φοροαπαλλαγών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που επενδύουν σε συστήματα αυτοκατανάλωσης με αποθήκευση ενέργειας.

    // Απόσπασμα από τη “Στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια” (18.5.2022)
    Η Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στις στέγες σε επίπεδο ΕΕ, η οποία ανακοινώθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής για το σχέδιο REPowerEU, στοχεύει να απελευθερώσει το ευρύτατο, ανεκμετάλλευτο δυναμικό παραγωγής ηλιακής ενέργειας στις στέγες προκειμένου να καταστήσει την ενέργειά μας καθαρότερη, ασφαλέστερη και οικονομικά προσιτή. Για να επιτευχθεί αυτό γρήγορα, απαιτείται άμεση δράση… Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν εύρωστα πλαίσια στήριξης για τα συστήματα στέγης, μεταξύ άλλων σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας και τις αντλίες θερμότητας, με βάση προβλέψιμους χρόνους απόσβεσης. //

    Με εκτίμηση,
    Πάνος Μπλάτσιος
    Διευθύνων Σύμβουλος
    INERGION A.E.

  • 14 Απριλίου 2024, 20:30 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΞΕΠΟΥΛΙΑ

    Προς της αξιότιμη ηγεσία του ΥΠΕΝ,

    Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι ο χρόνος για την δημόσια διαβούλευση του παρόντος είναι ελάχιστος λαμβάνοντας κατά νου α) το μέγεθος του νομοσχεδίου και β) το τεράστιο ενδιαφέρον του επενδυτικού και όχι μόνο κοινού.
    Στα επιμέρους, το Άρθρο 97 με τις προθεσμίες που θέτει (30η Απριλίου για Σύναψη Σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ, 31η Αυγούστου για την δήλωση ετοιμότητας ή ενεργοποίησης σύνδεσης, ψήφιση του παρόντος για την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ) δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Πρωτίστως, στα ελάχιστα έργα (κυρίως αυτά που ήταν σε διατήρηση) και έλαβαν όρους σύνδεσης το τελευταίο διάστημα. Πρέπει όλες οι προθεσμίες να μετατοπιστούν χρονικά και να συμπίπτουν με το τέλος του τρέχοντος έτους (31η Δεκεμβρίου 2024) ακόμα και με μειωμένη FiP.

  • 14 Απριλίου 2024, 20:11 | ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΜΑΛΑΜΗ

    Άρθρο 97,
    Σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο, υπάρχει περιθώριο Σύναψης Σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, η δε ταρίφα συνεχίζεται (απομειωμένη) και μετά την 31η Αυγούστου 2024. Λαμβάνοντας κατά νου ότι τα τελευταία χρόνια τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και ο ΑΔΜΗΕ έχουν δώσει Όρους Σύνδεσης σε ελάχιστα έργα (μερικές δεκάδες MW!!!) που δύναται να συνάψουν σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ και να ‘’κλειδώσουν’’ ταρίφα εκτός διαγωνισμού, πρέπει να μην προχωρήσετε στις αλλαγές των παραπάνω ημερομηνιών. Πρέπει δηλαδή να τροποποιηθεί η Παράγραφος 97 σε πολλαπλά σημεία. Ο Παραγωγός πρέπει να μπορεί να κλειδώσει ‘’ταρίφα’’ εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών εφόσον έχει α) συνάψει Σύμβαση με ΔΑΠΕΕΠ, β) έχει συνάψει σύμβαση με ΔΕΔΔΗΕ και γ) έχει κάνει δήλωση ετοιμότητας ή ηλέκτρισης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024.

  • 14 Απριλίου 2024, 20:59 | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY I.K.E.

    Στο ΜΕΡΟΣ Β’ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, μετά τα τρία Κεφάλαια (Α-Β-Γ), να προστεθεί ένα 4ο Κεφάλαιο (Δ), με τίτλο Επείγουσες διατάξεις, λόγω ανωτέρας βίας, στο οποίο θα αναφέρονται τα εξής:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Επείγουσες διατάξεις, λόγω ανωτέρας βίας

    Στο Άρθρο 102 «Περιθώριο απορρόφησης ισχύος – Τροποποίηση άρθρου 97 ν. 4951/2022»

    «Στην παράγραφο 4 κατά την οποία, «τα διαθέσιμα περιθώρια υποδοχής ισχύος σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. που σύμφωνα με την παρ. 2 προκύπτουν ανά υποσταθμό (Υ/Σ) ή ανά μετασχηματιστή υψηλής τάσης/μέσης τάσης (ΥΤ/ΜΤ)

    και τις υποπεριπτώσεις:

    α) Για την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. αυτοπαραγωγών, συμπεριλαμβανομένων σταθμών του ειδικού προγράμματος ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%),

    β) Για την εγκατάσταση λοιπών σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%). Στην περίπτωση αυτή, ο Διαχειριστής του Δικτύου υποδέχεται νέες αιτήσεις για συνολική ισχύ έως και δέκα τοις εκατό (10%)»

    Προτείνεται να προστεθεί το εξής:

    «Στις άνω δύο υποεριπεριπτώσεις, λαμβάνουν την απόλυτη σειρά προτεραιότητας στο δίκτυο τα αιτήματα μετεγκατάστασης σταθμών, τα οποία έχουν κατατεθεί σε εφαρμογή ν. 5037/2023, άρθρο 128, παρ. γ»

    Αιτιολόγηση της πρότασης:

    Υπάρχει πλήθος έργων Net-Metering και πώλησης ενέργειας ισχύος έως 500kWp, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις φυσικές καταστροφές των κακοκαιριών DANIEL και ELIAS, οι οποίες έπληξαν την περιοχής της Θεσσαλίας το Σεπτέμβριο του 2023, ενώ τα έργα αυτά ακόμη και σήμερα παραμένουν υπερκαλυμμένα απο την υπερχείλιση των υδάτων της λίμνης Κάρλας.

    Σύμφωνα με τον ν. 5037/2023, άρθρο 128, παρ. γ:

    επιτρέπεται η μεταφορά του σταθμού εξαιτίας: «Σημαντικών μεταβολών που συνδέονται με γεωλογικά αίτια, ιδίως καθιζήσεων εδάφους, κατολισθήσεων,
    βροχοπτώσεων, σεισμικών γεγονότων, και έχουν επέλθει ή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επέλθουν, λόγω των φυσικών καταστροφών και φαινομένων, στην επιφάνεια ή στο υπέδαφος του σταθμού.»

    Τα αιτήματα μετεγκατάστασης των σταθμών αυτών έχουν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ από τον Σεπτέμβρη του 2023, σε εφαρμογή του ν. 5037/2023, άρθρο 128 και βρίσκονται ακόμη σε αναμονή έγκρισης εξαιτίας των διευκρινιστικών οδηγιών που αναμένει ο ΔΕΔΔΗΕ από το αρμόδιο Υπουργείο.

  • 14 Απριλίου 2024, 19:27 | Συνσεσμος Ερ. Εγκ/των Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας

    Σχόλια επί του Άρθρου 117 – Καταπολέμηση της ρευματοκλοπής:

    Το παραπάνω άρθρο αφορά μόνο την επαγγελματική χρήση και δεν αφορά την οικιακή.
    Οι μετρητικές διατάξεις έχουν διαβάθμιση από Νο 0 μέχρι Νο 7. Ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης από στιγμή της σφράγισης του μετρητή και την ηλεκτροδότηση δεν έχει πρόσβαση στον μετρητή. Ειδικότερα για τις παροχές Νο 5 Νο 6 & Νο 7 υπάρχει διάταξη μέτρησης με μετασχηματιστές έντασης (maxigraph) σε μεταλλικό κουτί για υποβιβασμό του ρεύματος μέτρησης. Είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να μπορεί να ελέγξει ο ηλεκτρολόγος την συγκεκριμένη διάταξη και να πιστοποιήσει την μη ύπαρξη ρευματοκλοπής καθώς, πέρα από την ειδική σφράγιση υπάρχει και εξωτερική κλειδαριά στην πόρτα των μετασχηματιστών ΣΧΟΛΙΟ: η ρευματοκλοπή γίνεται και από μη κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, από εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν εμπλέκονται με το ελεύθερο επάγγελμα.)
    Η ρευματοκλοπή δεν γίνεται μόνο από τους κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά με έμφαση γίνεται και από μη κατέχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος εμπλεκόμενους με σχέση εργασίας άμεση ή έμμεση με το τεχνικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ ή και όχι και δεν σχετίζονται με το ελεύθερο επάγγελμα.
    Οι ποινές που προβλέπεται να επιβληθούν στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής κατέχοντες την νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αντιστοίχως πρέπει να επιβληθούν και στους αποδεδειγμένα υπαίτιους ρευματοκλοπής μη κατέχοντες την νόμιμη άδεια ως παραπάνω .
    Η οποιαδήποτε “βεβαίωση” μη παραβίασης μετρητικής διάταξης ακόμα και αν μπορεί να γίνει από ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, ισχύει μόνο και αυστηρά μόνο κατά την στιγμή του ελέγχου και όχι οποιαδήποτε άλλη μεταγενέστερη στιγμή.
    Οι υποσταθμοί Μέσης Τάσης είναι αδύνατο να ελεγχθούν από αδειούχο κατέχοντα ακόμα και αυτής της νόμιμης άδειας για την ύπαρξη ρευματοκλοπής λόγω της ειδικής σφράγισης και της αδυναμίας πρόσβασης σε οποιονδήποτε πέραν του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ.
    Δεν υπάρχει πιστοποιημένη και καταγεγραμμένη δέσμη ενεργειών που πρέπει να γίνουν, ώστε να προκύψει αποτέλεσμα για ύπαρξη ρευματοκλοπής ή όχι.
    Σε όλες τις μετρητικές διατάξεις από Νο 0 μέχρι Νο 7 πρόσβαση και ειδικευμένη γνώση έχει μόνο ο τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ
    Ο όρος “αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης” στοχοποιεί την ειδικότητα αυτή, παρότι, ελέγχους των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων υλοποιούν και Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. καθώς και Διπλωματούχοι Μηχανικοί μέλη Τ.Ε.Ε. Ο δόκιμος όρος θα πρέπει να είναι : “οι κατέχοντες νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος”

    Με εκτίμηση

  • 14 Απριλίου 2024, 19:05 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Άρθρο 98 παρ.3: Αναφέρετε οτι στη μέση τιμή φυσικού αερίου, η οποία αποζημιώνεται από το Κράτος (δηλ. τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών) για τις ΣΗΘΥΑ, προστίθεται το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2!! Μάλλον πρόκειται περί λάθους. Άλλως, για ποιά ενεργειακή μετάβαση μιλάτε; Μάλλον για διατήρηση των ορυκτών καυσίμων. Η διάταξη (αν διατηρηθεί) είναι παράνομη και θα μας κάνει ρεζίλι πενευρωπαϊκά!!

  • 14 Απριλίου 2024, 19:40 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΥΡΙΚΕΛΑΣ

    Η αυτοπαραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής δημοκρατίας και προτεραιότητα της Στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια.

    Μέχρι σήμερα, η αυτοπαραγωγή λειτουργεί μέσω του σχήματος ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering), ενώ για συστήματα άνω των 100kW η αγορά εδώ και ένα έτος (Α. 64 ν.5037/2023, Μάρτιος 2023) αναμένει να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τις παραμέτρους για το σχήμα net-billing.

    Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ καταργεί πρόωρα τον ενεργειακό συμψηφισμό net metering για όλες τις κατηγορίες συστημάτων χωρίς να έχει ανακοινώσει το πλαίσιο για το net-billing

    Η αλλαγή αυτή έρχεται, παρότι στην Ελλάδα η ανάπτυξη της αυτοπαραγωγής παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Γι’ αυτό, και προκειμένου να υπάρχει συνέχεια στην εν λόγω αγορά, θα πρέπει να συνεχίσει το net-metering μέχρι να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για το net-billing.

    Συνεπώς θεωρούμε ότι πρέπει να αποσυρθεί η παρ. 11 του άρθρου 102 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου

  • 14 Απριλίου 2024, 17:40 | Δημήτρης Μπρότης

    Καταρχάς θα θέλαμε να σας παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία για τις εταιρίες μας ιχθυοκαλλιέργειας βιολογικών προϊόντων με εξολοκλήρου εξαγωγικό προσανατολισμό.
    Οι επιχειρήσεις μας, BIOTROUT S.A. και EUROTROUT S.A., οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής και μεταποίησης βιολογικής πέστροφας στην Ευρώπη κατέχοντας ποσοστό άνω του 30%, με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 3.000 τόνων/έτος, απασχολούν 45 εργαζόμενους και είναι εγκατεστημένες σε άγονη περιοχή στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίες κατόρθωσαν εν μέσω της μεγαλύτερης ίσως παγκοσμίως ενεργειακής κρίσης, η οποία έπληξε ιδιαίτερα τη χώρα μας, να σταθεροποιήσουν τα αποτελέσματα τους, να θεμελιώσουν τις υπάρχουσες επενδύσεις και να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους.
    Έχοντας πλέον ισχυρή δυναμική βρισμόμαστε μπροστά σε μια νέα επενδυτική πρόκληση αυτής της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ταυτόχρονη αποταμίευση ηλεκτρικης ενεργειας με στόχο την περαιτέρω σταθεροποίηση της ανταγωνιστικότητας τους προς όφελος όλων των συμβαλλόμενων μερών, της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και της Εθνικής Οικονομίας.
    Η αυτοπαραγωγή ιδίως για τις Αγροτικές εταιρείες του πρωτογενούς τομέα όπου εμπίπτουμε και εμείς αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής δημοκρατίας και προτεραιότητα της Στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, όπως αυτή διατυπώθηκε μέσω του RepowerEU.

    Εχουμε ήδη καταθέσει από 27-12-2022 δύο επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας <> του ΥΠΑΑΤ , συνολικού ποσού 3.759.313,38 € (50% Δημόσια Ενίσχυση και 50% Εγκεκριμένη Χρηματοδότηση από την ΕΤΕ) τα οποία έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης τους.
    Για να προχωρήσουμε όμως στην υλοποίηση και την ολοκλήρωση των επενδυτικών μας σχεδίων που περιλαμβάνουν 3 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1 MW και 4 γεννήτριες οξυγόνου για αποταμίευση ηλεκτρικής ισχύος και κατά συνέπεια στην επίτευξη μηδαμινού αποτυπώματος άνθρακα καθώς και στην μείωση του κόστους παραγωγής μας θα πρέπει να μας επιτραπεί η εγκατάσταση και η σύνδεση των 3 φωτοβολταϊκών πάρκων με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
    Αυτό είναι σύμφωνο και με τον πρόσφατο νόμο υπ. 5087/16-02-24 <> όπου με την κοινή απόφαση επιτρέπεται η παραγωγή ενέργειας από εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) σε αγροτεμάχια χαρακτηρισμένα ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας (ΦΕΚ 2, Τεύχος Α΄, Άρθρο 36).
    Παρ’όλα αυτά σύμφωνα με το υπό διαβούλευση άρθρο 102 εδάφιο αβ), παραμένουν τα πενήντα κιλοβάτ(50kw) ως ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος το οποίο καθίσταται εντελώς ανεπαρκές για τις απαιτήσεις των σύγχρονων γεωργικών παραγωγικών μονάδων και μη συμβατό με την ως άνω πρόσφατα ψηφισμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.Επομένως είναι αναγκαία η αύξηση του ορίου από τα 50kw στο 1MW για αυτοπαραγωγή με αποταμίευση και χωρίς συμψηφισμό.
    Γι’ αυτό, και προκειμένου να ενισχυθεί η Ανταγωνιστικότητα των Αγροτικών εταιρειών μέσω της Αυτοπαραγωγής και ιδιαίτερα όταν αυτή περιλαμβάνει και την αποταμίευση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς απαραίτητα την έγχυση στο δίκτυο θα πρέπει:
    -Να δοθεί ΠΡΟΤΕΡΑΙΤΟΤΗΤΑ σε έργα Αυτοπαραγωγής και Αποταμίευσης που έχουν ήδη ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι 1MW για γεωργικές χρήσεις
    -Αύξηση του ορίου από τα 50kw στο 1MW για αυτοπαραγωγή με αποταμίευση και χωρίς συμψηφισμό για αγροτικά φωτοβολταικά.
    – ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ από 3MW του άρθρου 102 εδάφιο αβ) στα 10MW.
    Ευελπιστούμε λοιπόν λαμβάνοντας υπόψη σας τα ανωτέρω να εξετάσετε θετικά τις δυνατότητες υποστήριξης των ενεργειών μας και να δώσετε και σε εμάς προτεραιότητα στην απελευθέρωση του ηλεκτρικού χώρου έτσι ώστε να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τα ήδη χρηματοδοτημένα φωτοβολταϊκά πάρκα αυτοπαραγωγής και να συνδεθούμε απρόσκοπτα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς απαραίτητα την έγχυση στο δίκτυο.
    Μόνο με αυτή την προϋπόθεση της άμεσης σύνδεσης μας με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα εγκεκριμένα και 100% χρηματοδοτημένα επενδυτικά μας σχέδια, να πετύχουμε μηδαμινό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας διασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση των επιχειρήσεών μας.

  • 14 Απριλίου 2024, 16:42 | ΗΛΕΚΤΩΡ Ανώνυμη Εταιρεία Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Εφαρμογών

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Σχετικά με το Άρθρο 103 ‘’Εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης’’ , το Άρθρο 109 ‘’Καθορισμός πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Α στον ν. 4951/2022’’ και το Άρθρο 110 ‘’Μεταβατικές διατάξεις μέχρι τον καθορισμό πλαισίου περιορισμών παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Β στον ν. 4951/202’’ θέτουμε υπόψη σας την πάγια θέση μας ότι οι Μη – Στοχαστικές Μονάδες ΑΠΕ που αποστελούν σταθμούς βάσης (Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου & βιοαερίου ΧΥΤΑ, Μονάδες Βιομάζας/Δευτερογενών Καυσίμων, Γεωθερμικοί Σταθμοί, ΣΗΘ ) οφείλουν και είναι σκόπιμο από λειτουργικής άποψης να εξαιρεθούν από οποιοδήποτε πλαίσιο περικοπών έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο και κατ΄ επέκταση απο την υποχρέωση λήψης και εφαρμογής εντολών τηλεδιαχείρισης.

    Ειδικά οι Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου ΧΥΤΑ δεν συνιστούν απλά μονάδες ΑΠΕ αλλά, εν αντιθέσει με την πληθώρα ΦΒ και Α/Π , πρόκειται για περιβαλλοντικές υποδομές στις οποίες δεν συντελείται μόνο παραγωγή ενέργειας αλλά ταυτόχρονα γίνεται διαχείριση του παραγόμενου βιοαερίου που διαφορετικά θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Περιορισμοί στην ισχύ θα μπορούσαν να οδηγήσουν (ανόμοια με οποιεσδήποτε άλλες μονάδες ΑΠΕ) σε ανεξέλεγκτες εκπομπές βιοαερίου με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε παραβίαση των υφιστάμενων ΑΕΠΟ καθώς και σε παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Συμβάσεις που διαθέτουν οι Μονάδες με τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α). Πέραν των ανωτέρω οι περικοπές ισχύος και ιδίως οι αιφνίδιες διακοπές ηλεκτροδότησης (όπως παρατηρείται το τελευταίο διάστημα) δύναται να δημιουργήσουν σοβαρές δυσλειτουργίες στις Μηχανές Εσωτερικής Καύσης που απαρτίζουν τις ανωτέρω Μονάδες.
    Τέλος παρακαλούμε σημειώστε ότι οι μονάδες βιοαερίου διαθέτουν υψηλά σταθερά λειτουργικά κόστη (όπως αυξημένο κόστος συντήρησης, κόστος μόνιμου προσωπικού κλπ) και σε περιπτώσεις περικοπών άνευ πλαισίου αποζημίωσης δύναται να επηρεάζεται σοβαρά η οικονομική λειτουργία τους.

  • 14 Απριλίου 2024, 16:15 | ΗΛΕΚΤΩΡ Ανώνυμη Εταιρεία Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Εφαρμογών

    Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

    Σχετικά με το Άρθρο 103 «Εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης» , το Άρθρο 109 «Καθορισμός πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Α στον ν. 4951/2022» και το Άρθρο 110 «Μεταβατικές διατάξεις μέχρι τον καθορισμό πλαισίου περιορισμών παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Προσθήκη άρθρου 10Β στον ν. 4951/202» θέτουμε υπόψη σας την πάγια θέση μας ότι οι Μη – Στοχαστικές Μονάδες ΑΠΕ που αποστελούν σταθμούς βάσης (δηλ. Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου & βιοαερίου ΧΥΤΑ, Μονάδες Βιομάζας/Δευτερογενών Καυσίμων, Γεωθερμικοί Σαθμοί, ΣΗΘ) οφείλουν και είναι σκόπιμο από λειτουργικής άποψης να εξαιρεθούν από οποιοδήποτε πλαίσιο περικοπών έγχυσης ενέργειας στο δίκτυο και κατ’ επέκταση από την υποχρέωση λήψης και εφαρμογής εντολών τηλεδιαχείρισης.

    Ειδικά οι Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης Βιοαερίου ΧΥΤΑ δεν συνιστούν απλά μονάδες ΑΠΕ αλλά, εν αντιθέσει με την πληθώρα ΦΒ και Α/Π , πρόκειται για περιβαλλοντικές υποδομές στις οποίες δεν συντελείται μόνο παραγωγή ενέργειας αλλά ταυτόχρονα γίνεται διαχείριση του παραγόμενου βιοαερίου που διαφορετικά θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Περιορισμοί στην ισχύ θα μπορούσαν να οδηγήσουν (ανόμοια με οποιεσδήποτε άλλες μονάδες ΑΠΕ) σε ανεξέλεγκτες εκπομπές βιοαερίου με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε παραβίαση των υφιστάμενων ΑΕΠΟ καθώς και σε παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Συμβάσεις που διαθέτουν οι Μονάδες με τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α). Πέραν των ανωτέρω, οι περικοπές ισχύος και ιδίως οι αιφνίδιες διακοπές ηλεκτροδότησης (όπως παρατηρείται το τελευταίο διάστημα) μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές δυσλειτουργίες στις Μηχανές Εσωτερικής Καύσης που απαρτίζουν τις ανωτέρω Μονάδες.
    Τέλος παρακαλούμε σημειώστε ότι οι μονάδες βιοαερίου διαθέτουν υψηλά σταθερά λειτουργικά κόστη (όπως αυξημένο κόστος συντήρησης, κόστος μόνιμου προσωπικού κλπ) και σε περίπτωση περικοπών άνευ πλαισίου αποζημίωσης δύναται να επηρεάζεται σοβαρά η οικονομική λειτουργία τους.

  • 14 Απριλίου 2024, 15:12 | ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ

    Η αυτοπαραγωγή ιδίως για τις Αγροτικές εταιρείες του πρωτογενούς τομέα όπου εμπίπτουμε και εμείς αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής δημοκρατίας και προτεραιότητα της Στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, όπως αυτή διατυπώθηκε μέσω του RepowerEU.
    Εχουμε ήδη καταθέσει από 27-12-2022 δύο επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας <> του ΥΠΑΑΤ , τα οποία έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης τους.
    Για να προχωρήσουμε όμως στην υλοποίηση και την ολοκλήρωση των επενδυτικών μας σχεδίων που περιλαμβάνουν 3 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1 MW και 4 γεννήτριες οξυγόνου για αποταμίευση ηλεκτρικής ισχύος και κατά συνέπεια στην επίτευξη μηδαμινού αποτυπώματος άνθρακα καθώς και στην μείωση του κόστους παραγωγής μας θα πρέπει να μας επιτραπεί η εγκατάσταση και η σύνδεση των 3 φωτοβολταϊκών πάρκων με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
    Αυτό είναι σύμφωνο και με τον πρόσφατο νόμο υπ. 5087/16-02-24 <> όπου με την κοινή απόφαση επιτρέπεται η παραγωγή ενέργειας από εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) σε αγροτεμάχια χαρακτηρισμένα ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας (ΦΕΚ 2, Τεύχος Α΄, Άρθρο 36).
    Παρ’όλα αυτά σύμφωνα με το υπό διαβούλευση άρθρο 102 εδάφιο αβ), παραμένουν τα πενήντα κιλοβάτ(50kw) ως ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος το οποίο καθίσταται εντελώς ανεπαρκές για τις απαιτήσεις των σύγχρονων γεωργικών παραγωγικών μονάδων και μη συμβατό με την ως άνω πρόσφατα ψηφισμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.
    Επομένως είναι αναγκαία η αύξηση του ορίου από τα 50kw στο 1MW για αυτοπαραγωγή με αποταμίευση και χωρίς συμψηφισμό.
    Γι’ αυτό, και προκειμένου να ενισχυθεί η Ανταγωνιστικότητα των Αγροτικών εταιρειών μέσω της Αυτοπαραγωγής και ιδιαίτερα όταν αυτή περιλαμβάνει και την αποταμίευση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς απαραίτητα την έγχυση στο δίκτυο θα πρέπει:
    1) Να δοθεί ΠΡΟΤΕΡΑΙΤΟΤΗΤΑ σε έργα Αυτοπαραγωγής και Αποταμίευσης που έχουν ήδη ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι 1MW για γεωργικές χρήσεις
    2) Αύξηση του ορίου από τα 50kw στο 1MW για αυτοπαραγωγή με αποταμίευση και χωρίς συμψηφισμό για αγροτικά φωτοβολταικά.
    3) ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ από 3MW του άρθρου 102 εδάφιο αβ) στα 10MW.
    Ευελπιστούμε λοιπόν λαμβάνοντας υπόψη σας τα ανωτέρω να εξετάσετε θετικά τις δυνατότητες υποστήριξης των ενεργειών μας και να δώσετε και σε εμάς προτεραιότητα στην απελευθέρωση του ηλεκτρικού χώρου έτσι ώστε να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τα ήδη χρηματοδοτημένα φωτοβολταϊκά πάρκα αυτοπαραγωγής και να συνδεθούμε απρόσκοπτα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς απαραίτητα την έγχυση στο δίκτυο.
    Μόνο με αυτή την προϋπόθεση της άμεσης σύνδεσης μας με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα εγκεκριμένα και 100% χρηματοδοτημένα επενδυτικά μας σχέδια, να πετύχουμε μηδαμινό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας διασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση των επιχειρήσεών μας.

  • 14 Απριλίου 2024, 15:46 | MARKOS S.

    Καταρχάς θα θέλαμε να σας παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία για τις εταιρίες μας ιχθυοκαλλιέργειας βιολογικών προϊόντων με εξολοκλήρου εξαγωγικό προσανατολισμό.
    Οι επιχειρήσεις μας, BIOTROUT S.A. και EUROTROUT S.A., οι οποίες είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής και μεταποίησης βιολογικής πέστροφας στην Ευρώπη κατέχοντας ποσοστό άνω του 30%, με συνολική δυναμικότητα παραγωγής 3.000 τόνων/έτος, απασχολούν 45 εργαζόμενους και είναι εγκατεστημένες σε άγονη περιοχή στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίες κατόρθωσαν εν μέσω της μεγαλύτερης ίσως παγκοσμίως ενεργειακής κρίσης, η οποία έπληξε ιδιαίτερα τη χώρα μας, να σταθεροποιήσουν τα αποτελέσματα τους, να θεμελιώσουν τις υπάρχουσες επενδύσεις και να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους.
    Έχοντας πλέον ισχυρή δυναμική βρισμόμαστε μπροστά σε μια νέα επενδυτική πρόκληση αυτής της αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ταυτόχρονη αποταμίευση ηλεκτρικης ενεργειας με στόχο την περαιτέρω σταθεροποίηση της ανταγωνιστικότητας τους προς όφελος όλων των συμβαλλόμενων μερών, της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και της Εθνικής Οικονομίας.
    Η αυτοπαραγωγή ιδίως για τις Αγροτικές εταιρείες του πρωτογενούς τομέα όπου εμπίπτουμε και εμείς αποτελεί βασικό πυλώνα της ενεργειακής δημοκρατίας και προτεραιότητα της Στρατηγικής της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, όπως αυτή διατυπώθηκε μέσω του RepowerEU.

    Εχουμε ήδη καταθέσει από 27-12-2022 δύο επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας <> του ΥΠΑΑΤ , συνολικού ποσού 3.759.313,38 € (50% Δημόσια Ενίσχυση και 50% Εγκεκριμένη Χρηματοδότηση από την ΕΤΕ) τα οποία έχουν εγκριθεί και βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης τους.
    Για να προχωρήσουμε όμως στην υλοποίηση και την ολοκλήρωση των επενδυτικών μας σχεδίων που περιλαμβάνουν 3 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1 MW και 4 γεννήτριες οξυγόνου για αποταμίευση ηλεκτρικής ισχύος και κατά συνέπεια στην επίτευξη μηδαμινού αποτυπώματος άνθρακα καθώς και στην μείωση του κόστους παραγωγής μας θα πρέπει να μας επιτραπεί η εγκατάσταση και η σύνδεση των 3 φωτοβολταϊκών πάρκων με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
    Αυτό είναι σύμφωνο και με τον πρόσφατο νόμο υπ. 5087/16-02-24 <> όπου με την κοινή απόφαση επιτρέπεται η παραγωγή ενέργειας από εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW) σε αγροτεμάχια χαρακτηρισμένα ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας (ΦΕΚ 2, Τεύχος Α΄, Άρθρο 36).
    Παρ’όλα αυτά σύμφωνα με το υπό διαβούλευση άρθρο 102 εδάφιο αβ), παραμένουν τα πενήντα κιλοβάτ(50kw) ως ανώτατο όριο εγκατεστημένης ισχύος το οποίο καθίσταται εντελώς ανεπαρκές για τις απαιτήσεις των σύγχρονων γεωργικών παραγωγικών μονάδων και μη συμβατό με την ως άνω πρόσφατα ψηφισμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.Επομένως είναι αναγκαία η αύξηση του ορίου από τα 50kw στο 1MW για αυτοπαραγωγή με αποταμίευση και χωρίς συμψηφισμό.
    Γι’ αυτό, και προκειμένου να ενισχυθεί η Ανταγωνιστικότητα των Αγροτικών εταιρειών μέσω της Αυτοπαραγωγής και ιδιαίτερα όταν αυτή περιλαμβάνει και την αποταμίευση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς απαραίτητα την έγχυση στο δίκτυο θα πρέπει:
    -Να δοθεί ΠΡΟΤΕΡΑΙΤΟΤΗΤΑ σε έργα Αυτοπαραγωγής και Αποταμίευσης που έχουν ήδη ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι 1MW για γεωργικές χρήσεις
    -Αύξηση του ορίου από τα 50kw στο 1MW για αυτοπαραγωγή με αποταμίευση και χωρίς συμψηφισμό για αγροτικά φωτοβολταικά.
    – ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗΝ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ από 3MW του άρθρου 102 εδάφιο αβ) στα 10MW.
    Ευελπιστούμε λοιπόν λαμβάνοντας υπόψη σας τα ανωτέρω να εξετάσετε θετικά τις δυνατότητες υποστήριξης των ενεργειών μας και να δώσετε και σε εμάς προτεραιότητα στην απελευθέρωση του ηλεκτρικού χώρου έτσι ώστε να μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τα ήδη χρηματοδοτημένα φωτοβολταϊκά πάρκα αυτοπαραγωγής και να συνδεθούμε απρόσκοπτα με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς απαραίτητα την έγχυση στο δίκτυο.
    Μόνο με αυτή την προϋπόθεση της άμεσης σύνδεσης μας με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα εγκεκριμένα και 100% χρηματοδοτημένα επενδυτικά μας σχέδια, να πετύχουμε μηδαμινό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας διασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση των επιχειρήσεών μας.

  • 14 Απριλίου 2024, 15:08 | ΙΔΗ ΙΚΕ

    Προτείνουμε το άρθρο 97 με τίτλο «Διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης – Τροποποίηση άρθρου 7 ν. 4414/2016» και συγκεκριμένα η παράγραφος 7 του εν λόγω άρθρου, με την οποία προστίθεται παρ. 3ι) στο άρθρο 7 του ν. 4414/2016, να τροποποιηθεί ως εξής:
    «3ι) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών ή έχει υποβληθεί πλήρης αίτηση στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. έως την 30η Απριλίου 2024 και: α) είτε δεν έχει υποβληθεί έως την 31η Αυγούστου 2024 από τους κατόχους τους, δήλωση ετοιμότητας του άρθρου 4Α ή αίτημα ενεργοποίησης στον αρμόδιο Διαχειριστή, β) είτε δεν έχει συναφθεί Σύμβαση Σύνδεσης έως την 31η Αυγούστου 2024 ή δεν έχει υποβληθεί πλήρης αίτηση στον αρμόδιο διαχειριστή έως την 30η Απριλίου 2024, λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση, μόνο κατόπιν συμμετοχής τους σε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών. Για τις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου, και εφόσον απαιτείται, τροποποιείται η σχετική σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης από τον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. ως προς τον τρόπο αποζημίωσης τους.»
    Με την προτεινόμενη ανωτέρω αλλαγή, παρέχεται μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο και δη το ελάχιστο αναγκαίο και εύλογο για να λειτουργήσει ως μεταβατικό χρονικό διάστημα, για τις περιπτώσεις που δεν έχει ακόμη συναφθεί σύμβαση σύνδεσης, ώστε να μην καταληφθούν αιφνιδίως από την θεσπιζόμενη διάταξη. Για τους ίδιους λόγους αλλά και για την αντιστοιχία με την περίπτωση που έχει υποβληθεί πλήρης αίτηση στον Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π., που θεσπίζεται ως εξαίρεση στην υπό αξιολόγηση διάταξη, θα πρέπει να προβλεφθεί αντίστοιχη, πληρούσα τις προϋποθέσεις εξαίρεσης, πρόβλεψη και για την περίπτωση της υποβολής πλήρους αίτησης στον αρμόδιο διαχειριστή μέχρι την 30η Απριλίου 2024.