Άρθρο 01

Η απόφαση Δ1/Α/οικ.2497/8.2.2013 «Καθορισμός κριτηρίων, μεθοδολογίας κατανομής αυτούσιου βιοντίζελ και ρύθμιση κάθε σχετικού θέματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15Α του ν. 3054/2002, όπως ισχύει» (ΦΕΚ Β’ 253) όπως τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ Δ1/Α/οικ. 4075/10.3.2014 (ΦΕΚ Β΄586) και ισχύει, τροποποιείται ως εξής:

1. Οι παρ. 1.Α.ζ και 1.Β.ζ του άρθρου 3 αντικαθίστανται, ως εξής:
«ζ. Με την επιφύλαξη της παρ. 2.ii του άρθρου 7, στην περίπτωση συμμετοχής της αιτούσας εταιρείας σε συγχρηματοδοτούμενο ή εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενο από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνητικό πρόγραμμα, για θέματα σχετικά με την παραγωγή βιοκαυσίμων, βιορευστών ή βιοαερίου από πρώτες ύλες όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 2 παρ. γ, τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας και σε ισχύ κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, υποβάλλεται η απόφαση ένταξης, ή αντίστοιχη απόφαση χρηματοδότησης στην περίπτωση προγράμματος εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενο από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας αναπόσπαστο μέρος είναι το τεχνικό δελτίο του ερευνητικού προγράμματος, απ’ όπου να προκύπτει η ίδια συμμετοχή της αιτούσας εταιρείας στην έρευνα, η χρονική διάρκειά της καθώς και συνοπτική περιγραφή του αντικειμένου.».

2. Το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1.Α.θ.ii του άρθρου 3 αντικαθίσταται και προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφιο ως εξής:
«Λογιστικά αρχεία της εταιρείας που υποβάλλονται ηλεκτρονικά και σχετική εκτύπωση, απ΄όπου αποδεικνύεται με σαφήνεια η ημερομηνία παραλαβής του σύσπορου βάμβακος, η ημερομηνία εκόκκισης και παραγωγής βαμβακόσπορου και η ύπαρξη των δηλωθεισών ποσοτήτων βαμβακόσπορου.
Επιπλέον, υποβάλλεται βεβαίωση του φορέα πιστοποίησης ο οποίος έχει χορηγήσει στην εταιρεία πιστοποιητικό τήρησης των κριτηρίων αειφορίας, σύμφωνα με το άρθρο 4 της ΚΥΑ οικ. 175700 «Σύστημα αειφορίας βιοκαυσίμων και βιορευστών» (ΦΕΚ Β΄1212/2016) που να βεβαιώνει ότι η εταιρεία έχει ιδιοπαράξει και δεν έχει διαθέσει σε τρίτους τις ποσότητες βαμβακόσπορου που αναφέρονται στις σχετικές εγγραφές του λογιστικού αρχείου.

3. Προστίθεται τέταρτο, πέμπτο και έκτο εδάφιο στην παρ. 1.Α.θ.ii του άρθρου 3 ως εξής:
Σε περίπτωση που η εταιρεία εκτός από κάτοχος άδειας διάθεσης βιοκαυσίμων είναι ταυτόχρονα κάτοχος άδειας συλλογής και μεταφοράς ή μονάδα εγκεκριμένη ή καταχωρημένη σύμφωνα με τις απαιτήσεις του τελευταίου εδάφιου της παρ. 1.Α.θ.i του άρθρου 3 και ειδικά για τις ποσότητες που η εταιρεία προμηθεύεται απευθείας ως κάτοχος άδειας, έγκρισης ή καταχώρισης:
Λογιστικά αρχεία της εταιρείας που υποβάλλονται ηλεκτρονικά και σχετική εκτύπωση απ΄όπου αποδεικνύεται η συλλογή ποσοτήτων χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων ή ζωικών λιπών εγχώριας προέλευσης προοριζόμενων για παραγωγή αυτούσιου βιοντίζελ. Θα πρέπει να περιλαμβάνονται, τουλάχιστον, τα εξής στοιχεία συγκεντρωτικά ανά προμηθευτή των ανωτέρω πρώτων υλών:
• Επωνυμία, διεύθυνση και αριθμό φορολογικού μητρώου του παραγωγού χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων ή ζωικών λιπών
• Ημερομηνίες έκδοσης και αριθμοί παραστατικών διακίνησης
• Ποσότητες και είδος πρώτων υλών
• Συνολική αξία συναλλαγής
Επιπλέον, υποβάλλεται βεβαίωση του φορέα πιστοποίησης ο οποίος έχει χορηγήσει στην εταιρεία πιστοποιητικό τήρησης των κριτηρίων αειφορίας σύμφωνα με το άρθρο 4 της ΚΥΑ οικ. 175700 «Σύστημα αειφορίας βιοκαυσίμων και βιορευστών» (ΦΕΚ Β΄1212/2016) που να βεβαιώνει ότι η εταιρεία έχει συλλέξει και δεν έχει διαθέσει σε τρίτους τις ποσότητες χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων ή ζωικών λιπών που αναφέρονται στις σχετικές εγγραφές στο λογιστικό αρχείο».

4. Προστίθεται δεύτερο εδάφιο στην παρ. 1.Α.θ.iii του άρθρου 3, ως εξής:
«Για τις ποσότητες χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων ή ζωικών λιπών που η εταιρεία έχει συλλέξει η ίδια ως κάτοχος άδειας, έγκρισης ή καταχώρισης, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1.Α.θ.i του άρθρου 3, υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου του Παραρτήματος 5, στην οποία συμπληρώνονται τα στοιχεία της εταιρείας ως κατόχου της άδειας, έγκρισης ή καταχώρισης.»

5. Αντικαθίσταται το άρθρο 6, ως εξής:
«1. Η Επιτροπή Αξιολόγησης και Ελέγχου, μετά την αποσφράγιση των φακέλων των αιτούντων, διαβιβάζει, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, τα υποβληθέντα ηλεκτρονικά αρχεία και τις υπεύθυνες δηλώσεις κατά το άρθρο 3 παρ. 1.Α.θ για έλεγχο.
Στο πλαίσιο του ελέγχου περιλαμβάνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος των προμηθευτών χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων και ζωικών λιπών. Στην περίπτωση που η αιτούσα εταιρεία προμηθεύεται τις πρώτες ύλες από άλλους προμηθευτές τότε πραγματοποιείται έλεγχος τουλάχιστον στο 10% των προμηθευτών και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον σε έναν εξ αυτών. Στην περίπτωση που η αιτούσα εταιρεία έχει συλλέξει η ίδια τις εν λόγω πρώτες ύλες ως κάτοχος άδειας, έγκρισης ή καταχώρισης, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1.Α.θ.i του άρθρου 3 τότε πραγματοποιείται έλεγχος τουλάχιστον στο 1% των παραγωγών των πρώτων υλών και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον σε τρεις εξ αυτών.
Η ΥΕΔΔΕ δύναται να ζητήσει πρόσθετα στοιχεία και δικαιολογητικά από τις αιτούσες εταιρείες, οι οποίες οφείλουν να συνεργάζονται πλήρως και να διευκολύνουν τους ελέγχους αυτούς.
2. Μετά το πέρας των ελέγχων, η ΥΕΔΔΕ, υποβάλλει εντός δύο μηνών από την ημερομηνία διαβίβασης των στοιχείων, κατάλογο με τις οριστικές, μετά τον έλεγχο, ποσότητες βαμβακόσπορου, χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων και ζωικών λιπών, ανά εταιρεία και είδος πρώτης ύλης, στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για τον επανυπολογισμό των ΕΛ2i και ΕΛ3i, εφόσον απαιτείται, και την έκδοση της απόφασης του άρθρου 15Α παρ. 7δ του ν. 3054/2002 όπως ισχύει.»

6. Προστίθεται Παράρτημα 5 μετά το Παράρτημα 4 ως εξής:

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5

Υπεύθυνη Δήλωση αιτούσας εταιρείας ως προμηθευτή χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων,

τηγανελαίων και ζωικών λιπών

Υπεύθυνη Δήλωση

 (άρθρο 8 του ν. 1599/1986)

 

Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Γενική Διεύθυνση Ενέργειας

Διεύθυνση Υδρογονανθράκων

 

Ημερομηνία:

 

ΟΝΟΜΑ 
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
FAX
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ (E- MAIL)

Με ατομική μου ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 22 παρ. 6 του ν. 1599/1986 (Α΄75), όπως ισχύει, δηλώνω ότι όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην παρούσα υπεύθυνη δήλωση, ως προς τα στοιχεία της εταιρείας…………….. (αναγράφεται η επωνυμία της αιτούσας εταιρείας) που αναφέρονται στους πίνακες Α, Β, Γ και Δ, είναι ακριβή και αληθή. Οι ποσότητες πρώτων υλών που αναφέρονται στον πίνακα Ε είναι ελληνικής προέλευσης και δεν έχουν διατεθεί προς τρίτους και ταυτίζονται με τις ποσότητες του λογιστικού αρχείου, σύμφωνα με την παρ. 1.Α.θ.ii του άρθρου 3 της ΚΥΑ Δ1/Α/οικ. 2497/8.2.2013 (ΦΕΚ Β΄253) όπως ισχύει, που συνυποβάλλεται με την αίτησή μας για συμμετοχή στην κατανομή.

Α. Στοιχεία αιτούσας εταιρείας

Επωνυμία εταιρείας
Διακριτικός τίτλος εταιρείας
Ταχυδρομική διεύθυνση έδρας
Αριθμός Φορολογικού Μητρώου
Δ.Ο.Υ. έδρας
Αριθμός άδειας, έγκρισης ή καταχώρισης, σύμφωνα με την παρ. 1.Α.θ.i του άρθρου 3 της παρούσας απόφασης

Β. Στοιχεία αποθηκευτικών χώρων (της αιτούσας εταιρείας ως κάτοχος άδειας, έγκρισης ή καταχώρισης, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1.Α.θ.i του άρθρου 3)

(Συμπληρώνονται οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι κατά το χρονικό διάστημα από την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης για συμμετοχή στην προηγούμενη κατανομή έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης για συμμετοχή στην κατανομή)

ΑΠΟ

(ημερομηνία)

ΕΩΣ

(ημερομηνία)

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ (περιφερειακή ενότητα)ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (m3)

 

Γ. Στοιχεία μέσων συλλογής και οχημάτων μεταφοράς (της αιτούσας εταιρείας ως κάτοχος άδειας, έγκρισης ή καταχώρισης, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1.Α.θ.i του άρθρου 3)

(Συμπληρώνονται τα διαθέσιμα μέσα συλλογής και οχήματα μεταφοράς (αριθμός οχημάτων και συνολική μεταφορική ικανότητα) κατά το χρονικό διάστημα από την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης για συμμετοχή στην προηγούμενη κατανομή έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης για συμμετοχή στην κατανομή)

ΑΠΟ

(ημερομηνία)

ΕΩΣ

(ημερομηνία)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

 

Δ. Στοιχεία εργαζομένων (της αιτούσας εταιρείας ως κάτοχος άδειας, έγκρισης ή καταχώρισης, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1.Α.θ.i του άρθρου 3)

(Συμπληρώνεται ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στην εταιρεία κατά το χρονικό διάστημα από την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης για συμμετοχή στην προηγούμενη κατανομή έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης για συμμετοχή στην κατανομή)

ΑΠΟ

(ημερομηνία)

ΕΩΣ

(ημερομηνία)

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

Ε. Συνολική ποσότητα χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων και ζωικών λιπών ανά είδος πρώτης ύλης που συλλέχθηκαν και δεν διατέθηκαν προς τρίτους

(Συμπληρώνονται οι ποσότητες που συλλέχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αίτησης για συμμετοχή στην προηγούμενη κατανομή έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αίτησης για συμμετοχή στην κατανομή)

 ΠΟΣΟΤΗΤΑ (ΤΟΝΟΙ)
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ
ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ
ΖΩΙΚΑ ΛΙΠΗ

 

Τόπος
Σφραγίδα εταιρείαςΥπογραφή
Ονοματεπώνυμο υπογράφοντα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 5 Αυγούστου 2016, 10:20 | Ελίν Βιοκαύσιμα Α.Ε.

    Εκτιμώντας ως γενικά θετική την προτεινόμενη τροποποίηση, σας παραθέτουμε τα σχόλια της Ελίν Βιοκαύσιμα Α.Ε. για μικρές αλλά ουσιώδεις βελτιώσεις και προσθήκες στο υπό διαβούλευση Π.Δ. :
    To δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 1 του υπό συζήτηση Π.Δ. να αντικατασταθεί ως εξής:
    Στο πλαίσιο του ελέγχου περιλαμβάνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος των προμηθευτών χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, τηγανελαίων και ζωικών λιπών. Στην περίπτωση που η αιτούσα εταιρεία προμηθεύεται τις πρώτες ύλες από άλλους προμηθευτές τότε πραγματοποιείται έλεγχος τουλάχιστον στο 10% των προμηθευτών και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον σε έναν εξ αυτών. Το σύνολο των ποσοτήτων με τις οποίες προμηθεύουν οι ελεγχόμενοι προμηθευτές την αιτούσα εταιρία πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 30% του συνόλου των ποσοτήτων που προμηθεύεται η αιτούσα εταιρία. Σε κάθε ελεγχόμενο προμηθευτή ο έλεγχος πρέπει να επεκτείνεται, τουλάχιστον σε μία περίπτωση, στους τυχόν διαδοχικούς προμηθευτές του μέχρι τον παραγωγό της πρώτης ύλης. Στην περίπτωση που η αιτούσα εταιρεία έχει συλλέξει η ίδια τις εν λόγω πρώτες ύλες ως κάτοχος άδειας, έγκρισης ή καταχώρισης, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1.Α.θ.i του άρθρου 3 τότε πραγματοποιείται έλεγχος τουλάχιστον στο 1% των παραγωγών των πρώτων υλών και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον σε τρεις εξ αυτών.

    Επίσης προτείνουμε να περιληφθούν οι παρακάτω επί πλέον τροποποιήσεις της ΚΥΑ Δ1/Α/οικ.2497/8.2.2013:

    Άρθρο 2 § α3)
    Να προσδιορισθεί η διαφορά μεταξύ τηγανελαίων και χρησιμοποιημένων φυτικών ελαίων, ή να αντικατασταθούν οι δύο όροι με έναν πιο σαφή προσδιορισμό των πρώτων υλών που καλύπτουν.

    Άρθρο 2 § γ)
    1. Να λαμβάνονται υπ’ όψιν μόνο τα ερευνητικά προγράμματα που τυγχάνουν ενίσχυσης από ελληνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Αυτό είναι αναγκαίο για να εξασφαλισθεί ότι τα ερευνητικά προγράμματα είναι πραγματικά και όχι απλώς μια συμφωνία, κενή περιεχομένου, μεταξύ του δικαιούχου και ενός πανεπιστημιακού ή ερευνητικού οργανισμού ή προσώπου.
    2. Να δημοσιεύονται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ η αναλυτική περιγραφή του προγράμματος και ο απολογισμός του.
    3. Να ελέγχεται η ολοκλήρωση του προγράμματος και η εκταμίευση από τον υπόχρεο της δηλωθείσας συμμετοχής του και να προβλεφθούν αυστηρές συνέπειες στις επόμενες κατανομές για τους δικαιούχους που ενώ έλαβαν κατανομή για ερευνητικό πρόγραμμα δεν το εκτέλεσαν ως όφειλαν.
    4. Να μην περιλαμβάνονται προγράμματα στα οποία δεν συμμετέχουν πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια. Η κατανομή ποσοτήτων βιοντήζελ με βάση τα ερευνητικά προγράμματα έχει σαφή στόχο την ενίσχυση της έρευνας στην Ελλάδα. Η υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο από μια χώρα – μέλος της Ε.Ε. μόνο των ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στη επικράτειά της είναι αυτονόητο δικαίωμά της, ενώ αντιθέτως η υποστήριξη έρευνας που γίνεται αποκλειστικά σε άλλες χώρες, όχι μόνον δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί υποχρέωσή της, αλλά αποτελεί και προφανές παράδοξο.
    5. Ο προσδιορισμός της θεματολογίας των ερευνητικών προγραμμάτων είναι πολύ περιοριστικός και επικεντρώνεται σε τομείς που είναι ήδη ώριμοι. Προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική έρευνα πρέπει να περιλαμβάνει γενικότερα θέματα, όπως, ενδεικτικά, η μελέτη και βελτίωση των ιδιοτήτων του βιοντήζελ και η μελέτη των επιπτώσεών τους στα μείγματα με πετρέλαιο κίνησης και στους κινητήρες, η εκμετάλλευση παραπροϊόντων, περιβαλλοντικά θέματα παραγωγής βιοκαυσίμων, μείωση κόστους παραγωγής, παραγωγή από πρώτες ύλες που δεν έχουν ακόμα αναφερθεί κλπ

    Άρθρο 5
    Οι κατανεμόμενες ποσότητες βιοντήζελ που παράγεται από τηγανέλαια και ζωικά λίπη, όπως προσδιορίζονται από τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 5, υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών ποσοτήτων που παράγονται από αυτές τις πρώτες ύλες. Συγκεκριμένα, στις κατανομές 2015 και 2016, κατανεμήθηκαν 21,525 και 20,295 m3 βιοντήζελ, ενώ η ποσότητες που αντιστοιχούν στις δηλωθείσες ποσότητες τηγανελαίων και ζωικών λιπών ήταν 26,974 και 28,581 m3 βιοντήζελ αντιστοίχως. Δηλαδή «περίσσεψαν» 5,449 και 8,286 m3 βιοντήζελ αντιστοίχως. Θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 5, ώστε να εξασφαλίζουν την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων βιοντήζελ που παράγονται από τηγανέλαια και ζωικά λίπη.
    Επίσης, η κατανεμόμενη ποσότητα βάσει των ερευνητικών προγραμμάτων, όπως προσδιορίζεται από τον τύπο της παραγράφου 1 του άρθρου 5, πριμοδοτεί υπερβολικά τους δικαιούχους που αιτούνται μικρή ποσότητα, πολλαπλασιάζοντας επί 20 ως 30 φορές την ποσότητα που τους κατανέμεται έναντι των ανταγωνιστών τους. Το αποτέλεσμα είναι να εκμηδενίζονται στη πράξη οι ποσότητες που κατανέμονται στα πιο σοβαρά ερευνητικά προγράμματα, με συνέπεια το κριτήριο αυτό να μην εξυπηρετεί διόλου τον στόχο του, που είναι η ενίσχυση της πραγματικής έρευνας. Θα πρέπει να καταργηθεί η σύνδεση της ποσότητας κατανομής του κριτηρίου αυτού με την αιτούμενη ποσότητα, ή να καταργηθεί εντελώς το κριτήριο.