7) Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Προτείνεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η αντικατάστασή του με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

  • Από ποια αξία και άνω θα πρέπει να αρχίζει η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας; Κρίνετε ότι το μέτρο θα πρέπει να μην εξαιρεί καμία κατηγορία ακινήτων ή ιδιοκτητών; Σε αντίθετη περίπτωση ποιες εξαιρέσεις θα πρέπει να προβλέπονται; Πως πρέπει να διαμορφωθεί η κλίμακα φορολόγησης;
  • Πως θα πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία που εκμεταλλεύονται οι ιεροί ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα κλπ;
  • 11 Ιανουαρίου 2010, 20:13 | Κουκούλης Γιάννης

    Εκτιμώ ότι η κατοχή ακινήτων δεν πρέπει να φορολογείται επιπλέον καθώς φορολογήθηκε το εισόδημα απο το οποίο αγοράσθηκε το ακίνητο, φορολογήθηκε η αγορά του, φορολογείται λειτουργικότητά του απο την τοπική αυτοδιοίκηση και τέλος θα φορολογηθεί και η πώληση ή η κληρονόμησή του. Ευνόητο είναι ότι το εισόδημα απο την ενοικίαση των ακινείτων θα πρέπει να συνεχίσει να εντάσσεται στην κλίμακα εισοδήματος κάθε φορολογούμενου και το κράτος θα πρέπει επιτέλους να εστιάσει στην ηλεκτρονική δισταύρωση διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων, καθολικά και όχι δειγματοληπτικά, ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι νομοταγείς πολίτες.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 18:36 | Ιωάννα

    Η εκκλησία μας κατέχει, μισθώνει, αγοράζει και πουλάει πολλά ακίνητα. Θεωρώ δίκαιο για τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, να φορολογηθεί η εκκλησία ως σαν να ήταν νομικό πρόσωπο. Θεωρώ δεδομένο ότι με τις αγοραπωλησίες/μισθώσεις που κάνει ήδη βοηθάει το ποίμνιο της με χρήματα για αγαθοεργίες και είμαι σίγουρη ότι μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του Ελληνα φορολογούμενου ανακουφίζοντας τον, πληρώνοντας τον φόρο που αναλογεί στην εκκλησιαστική περιουσία της.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 17:54 | Γ. Πετριδης

    Κατ αρχας θερμα συγχαρητηρια γι αυτο το θαυμασιο βημα δημοσιας συζητησης.

    1. Επειδη και περι αισθητικης ο λογος, νομιζω οτι θα πρεπει να υιοθετηθει μια αλλη εκφραση οταν αναφερομαστε στους συμπολιτες μας εκεινους που εχουν καποια εμφανη περιουσια, μεγαλυτερη απο τον μεσο ορο. Ο ορος που καθημερινα ακουμε , και με τον οργιλο τροπο που εκφερεται, εμπεριεχει σαφως απεχθεια και στοιχεια ποινικοποιησης.

    Επειδη το κυβερνον κομμα, με το εκλογικο αποτελεσμα που επετυχε προφανως ελαβε την ψηφο και μεγαλης μεριδος εχοντων περισσοτερα απο τον μεσο ορο, θεωρω οτι ειναι τουλαχιστον αδοκιμος ο χαρακτηρισμος «εχοντες και κατεχοντες » με τον απαξιωτικο τροπο που χρησιμοποιειται.

    2. Ειναι βεβαιο οτι η πατριδα κινδυνευει και απαιτουνται χρηματα.
    Και αφου δεν μπορουμε να ανακτησουμε τα κλεμμενα ουτε να συλλαβουμε αποτελεσματικα την φοροδιαφυγη, λογικο ειναι να φορολογηθει η περιουσια και μαλιστα η ακινητη, αφου η οποια αλλη, δεν ειναι γνωστη.

    Ομως για να υπαρχει ενα ελαχιστο αισθημα κοινωνικης δικαιοσυνης που ειναι απαραιτητο για την ευρυτερη συναινεση θα πρεπει να συμπεριληφθη απασα η ακινητη περιουσια δηλαδη σπιτια, οικοπεδα,εκτος σχεδιου, αγροτεμαχια, δαση κ.λ.π. Γνωριζουμε ολοι τις τιμες που υπαρχουν στα νησια τουριστικα και μη. Αλλα και στις εσχατιες της πατριδος μας οι τιμες δεν ειναι καθολου ευκαταφρονητες. Σαφως και της εκκλησιας και ολων των οργανισμων και φορεων

    Τωρα αν ο φορος θα λεγεται ΕΤΑΚ η ΦΜΑΠ πιστευω οτι περαν της επικοινωνιακης σκοπιμοτητος, μικρη σημασια εχει. Πιστευω οτι πρεπει να υπαρχει μικρο αφορολογητο και χαμηλοι συντελεστες. Ετσι θα επιτευχθη ευρεια φορολογικη βαση και θα εισπραχθη πολυ μεγαλυτερο ποσο. Η κλιμακωση των συντελεστων πρεπει να ειναι πολυ προσεκτικη ωστε να μην παραβιαστει η αρχη της αναλογικοτητος. Δεν μπορει δηλαδη να ξεκινα απο το 0,1% και να φθανει το 0,9% δηλαδη εννεα φορες απανω οπως εγινε προσφατα με την εκτακτη εισφορα κοινωνικης αλληλεγγυης.

    Προτεινω το εξης σχημα.

    α.150.000 αφορολογητο κατ ατομο
    β. μεχρι τις 500.000 …. 0,10 %
    γ.απο 500.000 μεχρι 1.000.000 …. 0,15 %
    δ. υπερβαλλον …. 0,20 %

    Τελος, οταν ο φορος που προκυπτει ειναι υψηλος, θα πρεπει οπωσδηποτε να συσχετιζεται με το τρεχον εισοδημα του ιδιοκτητου. Προτεινω να υπαρχει πλαφον στο 15% του εισοδηματος. Και τουτο γιατι πραγματι υπαρχουν συνταξιουχοι που διαμενουν σε παληα σπιτια, μονοκατοικιες στα βορεια προαστεια κλπ ,και θα ηταν αδικο να οδηγηθουν σε εκποιηση

    Ευχαριστω πολυ και καλη επιτυχια.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 16:58 | aktipis k.

    Άκρος άδικη ηφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας από τη στιγμή που για να αποκτηθεί ή κληρονομηθεί έχουν σπαταληστεί γενιές αποταμιεύσεων.

    η διαφορά είναι ότι το ετακ είχε μικρό συντελεστή και όλοι μπορούσαν να το πληρώσουν ενώ το ληστρικό φμαπ θα αναγκάσει κόσμο να ξεπουλίσει τι πειουσίες του.

    Δεν κατέχουμε όλοι ακίνητα για κερδοσκοπικούς λόγους. Δεν είμαστε όλοι έμποροι ακινήτων!

    ξέρετε ποιοι θα βγούν κερδισμένοι; όλοι όσοι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγον

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 15:01 | Δ. Γεωργακη

    Οι φοροι που επιβαρύνουν τα ακίνητα ειναι πολλοι. φορο πληρωνουμε και με τα δημοτικά τελη, ΤΑΠ κ.λ.π στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. πιστευω οτι πρεπει να ομαδοποιηθουν ολοι οι φοροι για την ακίνητη περιουσία και καθένας να πληρώνει ανάλογα με το εισόδημα του απο αυτή χωρίς αλλες προσθηκες. οσον αφορά το ΦΜΑΠ οπως διατυπωνεται ειναι αδικος γιατι μειώνονται τα ποσά (οπως τελευταίαι απο 600.000 κατέβηκε στις 400.000)και αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες. σε λιγο ολοι θα βρεθουν να ειναι κατοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίες! στην πραγματικότητα όμως οι κάτοχοι των πραγματικά μεγάλων ακινήτων περιουσιών διαφεύγουν αφου τα ακίνητα τους ανήκουν στις εταιρείες τους. το αποτέλεσμα ειναι να πληρώνουν πάλι οι μεσαίοι. εκτός πια και αν αυτος ειναι ο στόχος του κράτους: να πουλησουν οι μικροί και να επωφεληθουν διάφοροι υμετεροι κερδοσκόποι που βρίσκονται ήδη με περιουσίες χωρίς να κοπιάσουν να τις αποκτήσουν.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 14:28 | anastasia

    Να φορολογήσετε την μεγάλη ακίνητη περιουσία από 550.000 και πάνω και να λαμβάνετε υπόψη και την παλαιότητα των κτισμάτων στην ίδια περιοχή, δεν μπορεί ένα σπίτι 100 ετών να έχει ίδια αντικειμενική και να φορολογήται το ίδιο με ένα καινούργιο.
    Να μην φορολογείτε αέρα και οικόπεδο, να πληρώνουμε δηλ. γι αυτό που θα μπορεί να κτιστεί αλλά μπορεί να μην κτιστεί ποτέ??? ή να πληρώνεις λιγότερο γι αυτά, δεν ξέρω ακριβώς πώς τα υπολογίζετε.

    Να πληρώνεις επειδή έχεις κήπο και δεν έχεις καλύψει όλο τον συντελεστή σου????
    Επίσης αν δεν σου αποφέρει έσοδα ένα σπίτι να έχει μειωμένη φορολογία.

    και όπως μπορεί να πουν και άλλοι, πολλοί στην Ελλάδα έχουν σπίτια κληρονομηθέντα από τους παππούδες που έχουν κτιστεί με κόπους, με φορολογημένα λεφτά και έχουν φορολογηθεί άπειρες φορές από τις μεταβιβάσεις.

    ‘Έτσι φτάνει μια περιουσία στα παιδιά ας πούμε 300.000 Ε, (τα οποία παιδιά μπορεί να μην έχουν την οικονομική άνεση που λέτε ότι χρειάζεται για να τα συντηρούν, αν βάλετε τεκμήριο διαβίωσης) τι θα κάνετε θα βάλετε φόρο και θα αναγκάσετε να πουλήσουν τα πατρικά τους ή να τα δώσουν αντιπαροχή για να γεμίσει η Αθήνα από λίγο ακόμα τσιμέντο???????????

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:54 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΩΛΗΣ

    ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΕΝΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ (ΥΠΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ) ΑΚΙΝΗΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο ΦΟΡΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΥΜΦΟΡΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ. ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΩΣΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 13:55 | Θωμάς Λ.

    ΕΤΑΚ πληρώνεται ήδη μέσω του ΤΑΠ και δημοτικών τελών στους λογαρισμούς ΔΕΗ, κατά συνέπεια δεν κατανοώ γιατί γίνεται κουβέντα για επιβολή ενός ακόμα ΕΤΑΚ για την ακίνητη περιουσία με τον όρο ΦΜΑΠ.

    Με μεγάλη χαρά παρατηρώ ότι υπάρχουν πολλοί που έχουν αντιληφθεί το αντισυνταγματικό του πράγματος, καθώς αν πρόκειται να μπει ένας νέος φόρος, αυτός θα πρέπει να αφορά την Μεγάλη Περιουσία, ότι κι αν περιέχει αυτή (τόκοι ομολόγων, υπεραξίες μετοχών, τόκοι καταθέσεων, Bonus, υπεραξίες από άσκηση stock options κτλ) που θα φορολογείται ομοειδώς (π.χ. στα ακίνητα για την όποια υπεραξία στην πώληση κι όχι για το κεφάλαιο όπως αυτό αποτιμάται μέσω «αντικειμενικών» αξιών).

    Αντί βέβαια να μπει ένας νέος φόρος Μεγάλης Περιουσίας, καλύτερο και απλούστερο θα ήταν να ενταχτούν όλα (μισθώματα, υπεραξία μετοχών, υπεραξία στην πώληση ακινήτου, τόκοι καταθέσεων/ομολόγων, bonus, stock options κτλ) στην μία κοινή και εννιαία φορολογική κλίμακα για όλους και να φορολογηθεί ο καθένας ανάλογα, δίκαια και διάφανα. Και φυσικά να καταργηθεί ότι πρόσθετο αντισυνταγματικά έχει επιβληθεί (πρόσθετος φόρος 3% στα μισθώματα, χαρτόσημο, ΤΑΠ και δημοτικά τέλη, προκαταβολή φόρου στα μισθώματα κτλ).

    Κύριοι, περιμένουμε να δούμε αν τα ανωτέρω εύλογα και απόλυτα δίκαια δείξετε τη διάθεση να τα εφαρμόσετε, ή οι κουβέντες περί δικαιοσύνης θα αποδειχτούν μια ωραία -πλην κούφια- τακτική marketing. Στην τελευταία περίπτωση, το δίκιο μας θα το βρούμε στο Συμβούλιο Επικρατείας και το Ευρωδικαστήριο, καθώς δεν μπορεί κάποιος με περιουσία σε μετρητά, ομόλογα, μετοχές, stock options, bonus, μεγάλους μισθούς να μένει στο απυρόβλητο και να τιμωρούνται επιλεκτικά και ενάντια στα ανθρωπινα δικαιώματα και δικαιώματα περιουσίας τους οι κάτοχοι ακινήτων, που συνεισέφεραν και στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω των δαπανών ανέγερσης (πληρωμές εργατών, συνεργείων, μηχανικών, εισφορών ΙΚΑ, υλικών, ΦΠΑ κτλ).

    Για ένα να αισθάνεστε απόλυτα σίγουροι. Εφόσον δείξετε αποστροφή στο δίκαιο και τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των πολιτών σας κι όχι μόνο των κομματικά βολεμένων και συνταξιοδοτημένων, την επόμενη των ανακοινώσεών σας είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε ομαδικές προσφυγές σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, το αποτέλεσμα των οποίων θα βλάψει τελικά τη χώρα, καθώς θα στερήσει υπολογισμένα έσοδα που θα στηρίζονται σε σαθρή και ληστρική βάση για ένα μέρος των πολιτών του που προφανώς δεν πρόκειται να συμπεριφερθούν σαν άβουλα υποζήγια. Διότι έστω κι αν εκπλήσει κάποιους από τους σοφούς και αδρά αμοιβόμενους συμβούλους σας, δικαιώματα έχουμε και εμείς και ξέρουμε αν χρειαστεί να τα προασπίσουμε.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:03 | ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΚΑΚΗ

    Η ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΦΟΡΟΥ. Η ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ Ή ΤΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ 600,000 € ΒΑΣΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Ή ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΕΝΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:35 | Βασίλης Βρέντζος

    Η αγορά ακινήτων έχει παγώσει όμως οι τιμές δε πέφτουν
    Βρείτε τρόπο να πέσουν οι τιμές. Φορολογίστε πάρα πολύ τη ακίνητη περιουσία.
    Βάλτε φόρους αλλά ταυτόχρονα απαλάξτε απο τα έξοδα συμβολαιογράφου δικηγόρου κ.λ.
    Είναι αδιανόητο να πέρνει τεράστια ποσά ένας συμβολαιογράφος για να φτειάξει ενα απλό συμβόλαιο
    Βρείτε απλούς και ανέξοδους τρόπους για τη διαδικασία αγοράς ακινήτου

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 12:10 | ΓΕΩΡΓΙΤΣΕΑΣ-ΚΑΡΑΠΕΤΣΑΣ

    Με δεδομένο ότι θα εξισωθούν οι αντικοιμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, το αφορόγητο του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι 250.000,00 για τον άγαμο-διαζευγμένο-χήρο και 500.000,00 για το ζευγάρι, με προσαύξηση 100.000,00 για κάθε ένα από το τρίτο παιδί και άνω.
    Το ίδιο αφορολόγητο πρέπει να υπάρχει ανά γονέα για τον φόρο των γονικών παροχών και κληρονομιών.
    Τα εκκλησιαστικά ακίνητα να φορολογούνται με την ίδια κλίμακα και τις ίδιες προϋποθέσεις που φορολογούνται τα ακίνητα των νομικών προσώπων.
    Μοναδική εξαίρεση τα ακίνητα των κοινοφελών ιδρυμάτων που ιδιοχρησημοποιούνται.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 11:27 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΨΥΧΟΠΟΥΛΟΣ

    Έχω κληρονομήσει ένα διαμέρισμα 150 Τ.Μ επί της οδού Πατησίων 50 σε μία πολυκατοικία του 1925 η οποία έχει κριθεί με Π.Δ διατηρητέα. Εδώ και αρκετά χρόνια λόγω κατακρημνίσεων έχει εκκενωθεί όλη η πολυκατοικία και με υποχρέωση από την Αστυνομική Αρχή έχουμε όλοι οι ιδιοκτήτες τοποθετήσει εξωτερικά μια μεταλλική σκαλωσιά για την προστασία των πεζών. Φυσικά το διαμέρισμα αυτό όπως και όλη η πολυκατοικία δεν αποφέρει κανένα εισόδημα και η πραγματική της αξία είναι η μισή της αντικειμενικής πού ισχύει στην περιοχή, πως λοιπόν μπορεί να θεωρηθεί ως ‘στοιχείο’ για Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιούσιας (ΦΜΑΠ).

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 10:20 | Πετρος Ντ.

    καλημέρα,

    Το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να εξαρτάται από το πόσα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια. Οι πολύτεκνοι χρειάζονται μεγαλύτερα σπίτια από μια οικογένεια με 1 παιδί, είναι αδικο λοιπόν να φορολογούνται περισσότερο…

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 09:56 | Πετρόπουλος Παναγιώτης

    Η άποψή μου είναι οτι η ακίνητη περιουσία η κτίση της οποίας προέρχεται από νόμιμα αποκτηθέντα εισοδήματα, τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί δεν θα πρέπει να φορολογείται οποιοδήποτε και να είναι το μέγεθός της. Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί οι άνθρωποι που επιλέγουν να επενδύσουν τις όποιες αποταμιεύσεις τους (μικρές ή μεγάλες) σε γη ή ακίνητα και όχι να τις κατασπαταλίσουν θα πρέπει να (ξανα)φορολογούνται.
    Φορολόγιση θα πρέπει να υπάρχει σίγουρα των εισοδημάτων που προέρχοναι από εκμετάλευση της ακίνητης περιουσίας, καθώς και τής υπεραξίας, άν αυτή προκείπτει, κατά την μεταπόληση ακίνητης περιουσίας.

  • 11 Ιανουαρίου 2010, 01:56 | ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑΣ

    Θα πρέπει να απαλλάσσονται από το ΦΜΑΠ οι εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως και τα αγροτεμάχια, γενικότερα οτι δεν αποφέρει εισόδημα.
    Δεν καταλαβαίνω τη λογική του να μην δίνει το κράτος την ευκαιρία στον πολίτη να αξιοποιήσει το ακίνητό του (οικόπεδο εκτός σχεδίου) και από την άλλη να θέλει να τον φορολογήσει για αυτό. Δηλαδή και κερατάς και δαρμένος;
    Εντάξτε περιοχές στο σχέδιο πόλεως, να χτίσει ο κοσμάκης τα οικοπεδάκια του, να κινηθεί η αγορά νόμιμα (για παράνομα βλέπε αυθαίρετα όπου αναγκαστικά στρέφονται όλοι) και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Δώστε στους εκατοντάδες οικοδομικούς συνεταιρισμούς αυτά που δικαιούνται και ελπίζουν χρόνια τώρα να χτίσουν ένα σπιτάκι (πολλοί από αυτούς πάνω από 40 χρόνια). Τι έγινε το περίφημο κτηματολόγιο, με τι ρυθμούς προχωράει και που πήγαν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια; Τι θα γίνει με τις χαρακτηρισμένες σήμερα δασικές εκτάσεις, οι οποίες όμως όταν αγοράστηκε το οικόπεδο ήταν αλάνες; με ποιές αεροφωτογραφίες θα βγάλουμε άκρη; και γιατί προσπαθούν να «φάνε» κάποιοι επώνυμοι και κινούντες τα νήματα τα φιλέτα αυτών των συνεταιρισμών;
    Επίσης θα ήθελα να επισημάνω μια αδικία που έχει το ΕΤΑΚ, με την παράκληση να μην συνεχιστεί και στον επικείμενο ΦΜΑΠ. Το γεγονός ότι επιβάλλεται επί όλων των εμπράγματων δικαιωμάτων, σε τρόπο ώστε για το ίδιο ακίνητο να καταβάλεται το τέλος δύο φορές. Όπως και από όλους τους συνδικαιούχους. Δηλαδή συγκεκριμένα καταβάλλεται τόσο από τον «ψιλό κύριο», όσο και από τον «επικαρπωτή» του ιδίου ακινήτου ή και από τους δύο συζύγους για την πρώτη κατοικία που εννοείται οτι την αγοράζουν 50-50.
    Τώρα όσον αφορά την ακίνητη περιουσία της εκκλησίας, πιστεύω ότι κατ΄ουσία θα πρέπει να εφαρμοσθεί ότι και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δηλαδή να καταβάλει και η εκκλησία φόρο για τα αστικά ακίνητά της, είτε επιφέρουν εισόδημα, είτε όχι και να εξαιρούνται μόνο αυτά που αποδεδειγμένα παραχωρούνται αποκλειστικά για το φιλανθρωπικό και εκκλησιαστικό της έργο δηλ. ναοί, ορφανοτροφεία, ιδρύματα, ακινήτα που προσφέρονται δωρεάν σε αστέγους και άπορους κτλ.
    Ανθρωποι που μένουν σε ένα ακριβό ακίνητο από κληρονομία ή βρίσκεται σε ακριβές περιοχές δεν σημαίνει ότι έχουν και την δυνατότητα να πληρώνουν κάθε χρόνο 5000, 7000, 10.000 και μάλιστα αναπροσαρμοζόμενο από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
    Νομίζω ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το ύψος των εισοδημάτων

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 23:40 | Πετρος

    Πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο ποσό πάνω από € 400.000 και από εκεί και πάνω μια δίκαιη και αντικειμενική κλιμακωτή φορολόγηση.
    Θα πρέπει να εξαιρεθούν ή να φορολογηθούν με χαμηλότερο συντελεστή τα ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα, που είναι υπό απαλλοτρίωση ή δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για ειδικούς λόγους (Δημόσιο, Τράπεζες )
    Για την εκκλησία και τα κοινωφελή ιδρύματα να ισχύει ότι ισχύει για όλους.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:49 | ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΡΟΔΗΜΟΣ

    Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία-σωστά αλλά θα φορολογηθούν και οι πλουσιοπάροχες βίλες που έχουν αποκτήσει πολλοί πρώην οι νυν βουλευτές που τις αποκτήσανε με μαύρα χρήματα από μίζες και διαφθορά (βλέπετε SIEMENS-ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ-ΟΜΌΛΟΓΑ-ΣΚΆΝΔΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΊΟΥ ΚΤΛ.) και κανείς δεν έχει καταδικαστεί.Θα φορολογηθούν οι βίλες των πλουσιοπάροχα αμοιβόμενων αθλητών,τραγουδιστών,μοντέλων,ηθοποιών,παρουσιαστών κτλ. που από ένα σημείο και έπειτα είναι και άχρηστοι γιατί δεν προσφέρουν τίποτα στην ελληνική κοινωνία.Για να μην πω για τους μεγαλοβιομήχανους-τραπεζίτες-εφοπλιστές-επιχειρηματίες που μπορεί τις βίλες τους να τις δηλώνουν μέρος των εταιρείών τους ή των ιδρυμάτων τους και να γλιτώνουν φόρους.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 22:54 | ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΒΑΣΟΓΛΟΥ

    Ο ΦΜΑΠ έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της αναλογικότητας που αποτελεί προέκταση της αρχής της ισότητας που αναφέρεται στο σύνταγμα.
    Γιατί ένα ακίνητο αξίας 1.000.000 να πληρώνει φόρο και μια κατάθεση στην τράπεζα αξίας 1.000.000 να μην πληρώνει.
    Και τα δύο είναι περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από εργασία και έχουν πληρώσει τους αναλογούντες φόρους.Εφόσον πρέπει να υπάρχει φόρος στην ακίνητη περιουσία για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της οικονομίας εκείνο που προσιδειάζει περισσότερο προς την αρχή της ισότητας είναι το ΕΤΑΚ.Εκαστος πληρώνει φόρο ανάλογα με τις δυνάμεις του σύμφωνα με το σύνταγμα. Ετσι λοιπόν ο κάτοχος μικρής ακίνητης περιουσίας πληρώνει μικρό φόρο ενώ ο κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας πληρώνει μεγάλο φόρο.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 21:37 | Βαρβάρα Κ.

    Μια καλή ιδεά για να ενισχυθεί το ασφαλιστικό είναι να αντικατασταθεί
    το «σπατόσημο» με «ασφαλιόσημο» και να επεκταθεί σε όλα τα εισιτήρια μαζικής μεταφοράς. Είναι σίγουρο πως γιαυτό το σκοπό κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί, αρκεί να πηγαίνουν τα χρήματα εκεί που πρέπει

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 21:00 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Κύριε Πρωθυπουργέ. Εχω την γνώμη πως εάν θελήσετε να φορολογήσετε την ακίνητη περιουσία θα πρέπει να λαβετε υπόψη σας δυο σημαντικούς παράγοντες, 1) οτι ο Έλληνας συνδέεται παντοτε με ιδιοκτησία και 2) ότι η φορολόγηση πρέπει να είναι δίκαιη. Δίκαιη θα είναι η φορολόγηση, όταν το κατώτερο όριο φορολόγησης θα είναι πάνω από 800.000 € ανά φυσικό πρόσωπο και με συντελεστή φορολόγησης 0,1 % για περιουσία από 800.000 € έως 1.000.000 €, με συντελεστή 0,2 % για περιουσία από 1.000.001 έως και 1.500.000 € και με συντελεστή 0,3 % € για περιουσία πανω από 1.500.001 €. Αλλως κ. Πρωθυπουργέ, εαν θεσπίσετε κατώτερα φορολογικά όρια και μεγαλύτερους συντελεστές θα αναγκάσετε πολλους Έλληνες, για να πληρώσουν τους δυσβάταχτους φόρους, να περιέλθουν σε κατάσταση φτώχειας, γιατί ο Έλληνας δεν πωλεί το ακινητό του για να πληρώσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας, θα το κρατήσει ελπίζοντας σε μια μεταγενέστερη αλλαγή…..
    Κύριε Πρωθυπουργέ αυτονόητη προυπόθεση για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να είναι τα προς φορολόγηση ακίνητα να αποφέρουν εισόδημα στον ιδιοκήτη τους ( προσοδοφόρα ), εαν δεν λάβετε υπόψη σας αυτό τότε κ. Πρωθυπουργέ θα φορογήσετε και τα εξωχώραφα ( απρόσοδα ) στις περιφέρειες της πατρίδας μας και θα φέρετε σε πολυ δύσκολη θεση την πλειοψηφία των Ελλήνων, διότι δεν πρέπει να σας περάσει απαρατήρητο ότι οι περισσότεροι ( πλειοψηφία ) των Ελλήνων διαθέτουν δυο διαμερίσματα- αποκτηθέντα με κόπους μιας ζωής – σε πόλη και κληρονομικά εξωχώραφα στο Χωριό. Μην εξοντώσετε οικονομικά τους έλληνες κ Πρωθυπουργέ και μην τους φέρετε σε κάτασταση φτώχειας, δεν φταίνε οι Έλληνες για την κακή κατάσταση της οικονομίας, άλλοι ευθύνονται γι’ αυτό, το γνωρίζετε πολύ καλά.
    Εαν θέλετε κ Πρωθυπουργέ να αντιμετωπίσετε την κακή κατάσταση της οικονομίας, υπάρχουν λύσεις, η φορολόγηση των ακινήτων δεν αποτελεί λύση.
    Λύση μπορεί να αποτέλέσει η έκδοση εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου διετους διαρκείας με επιτόκιο λίγο πιο πανω από το Τραπεζικό τα οποία θα μπορουν να αγοράσουν μόνο Ελληνες- δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο από την Ε.Ε, καθότι αφορά αντιμετώπιση εκτακτης ανάγκης – με παράλληλη θέσπιση του μη ελέγχου του πόθεν έσχες για την αγορά τους, έτσι οι Ελληνες θα προσφύγουν στην αγορά τους βοηθώντας με τον τρόπο αυτό την οικονομία της πατρίδος μας.
    Επιπλεον κ. Πρωθυπουργέ μπορείτε διδοντας το καλό παράδειγμα να φέρετε προς ψήφιση νομοσχέδιο στην Βουλή με το οποίο θα θεσμοθετηθεί -για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική Ελλάδα- η παρακράτηση δυο μηνιαίων αποζημιώσεων ετησίως και για χρονικό διάστημα τριών ετων όλων αανεξαιρέτως των Βουλευτικών αποζημιώσεων και η κατάθεση των χρημάτων αυτών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Διακρίνεστε για τις πρωτότυπες ιδέες σας κ Πρωθυπουργέ τολμήστε το και ας έλθουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατακρίνουν την πρωτοβουλία σας, θα λογοδοτήσουν στον Ελληνικό λαό, όταν έλθει η ώρα.
    Με εκτίμηση

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 20:20 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ.

    ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΕΞΙ ΣΤΡΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΟΤΑ ΤΟΥ. ΠΟΥΛΗΣΑ ΕΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ ΤΟ 2002 ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ 28.000.000 ΔΡΧ ΤΟ ΦΟΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ (ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΟΧΙ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΩ 2 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ). ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΑ ΦΥΛΑΓΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ. ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 16.000 ΕΥΡΩ. ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ. ΠΕΡΙΣΥ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΤΟ ΕΤΑΚ 1.700 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΧΡΩΣΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΩ ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΠΙΟ ΠΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΕ ΠΙΑΣΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΓΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΟΔΕΥΩ ΤΙΠΟΤΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΙ ΑΛΟΙ ΜΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΣΟΔΕΥΟΥΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣΕΙ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΨΩ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΑ ΛΕΥΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΕΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΛΕΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΑΡΕΙ. ΘΑ ΜΟΥ ΠΗΤΕ ΠΟΥΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥΛΑΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΙΜΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΑΕΙ Η ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ΠΟΥΘΕΝΑ.
    ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΕΣ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΠΟΛΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΟΥ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΑΛΟΙΧΩΡΑΦΟ… ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ.

  • Καταρχήν η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας κατά την άποψή μου είναι τελείως άδικη, κυρίως γιατί 1) η ακίνητη περιουσία αποκτάται με εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί 2) όταν κληρονομείται ή αποκτάται με γονική παροχή ή με δωρεά καταβάλλονται οι αναλογούντες κατα περίπτωση φόροι 3) στις περοσσότερες των περιπτώσεων δεν αποφέρει εισόδημα 4) όταν αυτή αποφέρει εισόδημα, αυτό φορολογείται 5) για την τυχόν απόκτηση ακίνητης περιουσίας από φοροδιαφεύγοντες, που το εισόδημά τους δεν έχει φορολογηθεί, γιατί να τιμωρούνται οι έντιμοι πολίτες, που δεν ευθύνονται αυτοί, αλλά η πολιτεία 6) κατά τη μεταβίβασή της καταβάλλονται οι αναλογούντες φόροι.
    Αντιλαμβάνομαι ασφαλώς ότι πρόκειται για ταμειακό καθαρά μέτρο. Είναι όμως ένα δίκαιο μέτρο? Συνάδει με τις αρχές που πρεσβεύει η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα? Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι τιμωρούνται με το μέτρο αυτό οι πολίτες που επένδυσαν ή θα επενδύουν σε ακίνητα που κατά τεκμήριο είναι οι συνετοί και οι έντιμοι οικογενειάρχες, ενώ δεν θα πλυρώνουν φόρο οι πολίτες με τα ίδια εισοδήματα, που τα διέθεσαν ή θα τα διαθέτουν σπαταλώντας τα σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.
    Παρόλα αυτά αφού το μέτρο θα εφαρμοσθεί δεν βρίσκω το λόγο γιατί να μετονομασθεί από ΕΤΑΚ σε ΦΜΑΠ, αφού υπάρχει η υποδομή και το μηχανογραφικό πρόγραμμα του ΕΤΑΚ, που παρά τα όποια προβλήματά του τελικά λειτούργησε. Σαφώς πιστεύω ότι πρόκειται για επικοινωνιακή προσπάθεια η οποία όμως θα κοστίσει χρήματα στο δημόσιο (νέα μηχανογραφική οργάνωση, νέα έντυπα, νέοι σύμβουλοι, νέες υπερωρίες για να προλάβουμε κλπ, κλπ). Θα μπορούσε πολύ εύκολα το Υπουργείο για την εφαρμογή του μέτρου να καθορίσει ένα αφορολόγητο κλημάκιο για τη «μικρή περιουσία» με μηδενικό συντελεστή φόρου, και να καθιερώση από κεί και πέρα μια κλιμακούμενη προοδευτική κλίμακα, σύμφωνα με τους εισπρακτικούς στόχους. Η φορολογική κλίμακα θα μπορούσε να είναι η παρακάτω, ανάλογα με τα κλιμάκια των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, η οποία όμως θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται, όταν θα αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες.
    Από 0 έως 500.000 συντελεστής φόρου μηδέν (0)
    Από 500.001 έως 1.000.000 συντελεστής φόρου 1/1.000
    Από 1.000.001 έως 1.500.000 συντελεστής φόρου 2/1.000
    Από 1.500.001 έως 3.000.000 συντελεστής φόρου 3/1.000
    Από 3.000.001 έως 5.000.000 συντελεστής φόρου 4/1.000
    Από 5.000.001 και άνω συντελεστής φόρου 5/1.000.
    Απαλλάσσονται από τις παραπάνω αντικειμενικές αξίες οι εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως και τα αγροτεμάχια.
    Επίσης θα ήθελα να επισημάνω μια αδικία που έχει το ΕΤΑΚ, με την παράκληση να μην συνεχιστεί και στον επικείμενο ΦΜΑΠ. Η αδικία του ΕΤΑΚ συνίσταται στο γεγονός ότι επιβάλλεται επί όλων των εμπράγματων δικαιωμάτων, σε τρόπο ώστε για το ίδιο ακίνητο να καταβάλεται το τέλος δύο φορές. Δηλαδή συγκεκριμένα καταβάλλεται τόσο από τον «ψιλό κύριο», όσο και από τον «επικαρπωτή» του ιδίου ακινήτου, πράγμα που σημαίνει ότι καλείται να πληρώσει συνήθως ο γονέας ως επικαρπωτής για τον ίδιο και ως ψιλός κύριος για το ανήλικο ή άνεργο τέκνο του.
    Τώρα όσον αφορά την ακίνητη περιουσία της εκκλησίας, πιστεύω ότι κατ΄ουσία θα πρέπει να εφαρμοσθεί ότι και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δηλαδή να καταβάλει και η εκκλησία φόρο για τα αστικά ακίνητά της, είτε επιφέρουν εισόδημα, είτε όχι και να εξαιρούνται μόνο αυτά που αποδεδειγμένα παραχωρούνται αποκλειστικά για το φιλανθρωπικό και εκκλησιαστικό της έργο.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 16:13 | Νικολάου Γεώργιος

    Ενας δημόσιος υπάλληλος της τάξεως των 1200 ευρώ μηνιαίως που είχε τη τύχη να κληρονομίσει από τους γονείς του ακίνητη περιουσία με χωράφια που δεν φέρνουν εισόδημα, δύο τρία οικόπεδα που θέλουν πολλά λεφτά και κόπο για να αποφέρουν έσοδα (δηλ να οικοδομηθούν) με δύο σπίτια υπό κατάρευση που κινδυνεύουν να πέσουν, με οικογένεια με δύο παιδιά που πρέπει να αφήσει κάτι και κείνος στα παιδιά του, πως άραγε πρέπει να διαχειριστεί τα πράγματα. Τα χρήματα που παίρνει τον έχουν οδηγήσει σε μια μίζερη ζωή. Ολη η ακίνητη περιουσία θέλει πολλά χρήματα για να κινηθεί και να αποφέρει κάποια έσοδα.Ερχονται και του λένε ότι παρόλο που ήδη πληρώνει για να συντηρηθεί ή ακίνητη περιουσία που κληρονόμησε πρέπει να πληρώνει και φόρο από το μισθό του, για να την έχει στο όνομά του. Μα πλήρωσε το φόρο κληρονομιάς πριν τις ρυθμίσεις του 2008. Δεν φτανει του λένε, δώσε. Μα ο μισθός μου δεν αρκεί για να θρέψω την οικογένεια μου.Δεν ξέρω τι θα κάνεις, ρευτοποίησε την να δώσεις και σε μας. Και τι θα φήσω στα παιδιά μου? Και τι μας νοιάζει εμάς, του λένε. Ε τότε να τα μεταβιβάσω στα παιδιά μου, να μοιρασθεί στα δυο οι περιουσία,μπας και κάτι γλυτώσω. Και έρχεται η τροπολογία της 7ης Ιανουαρίου 2010. Στη μέγγενη ο υπαλληλάκος να τρελλαθει,να μη ξέρει τι να κάνει. Είναι αστείο το ποσο των 400000 ευρώ που συζητιέται για τη φοροαπαλαγή είτε για ΦΜΑΠ είτε για μεταβιβάσεις από συγγενή σε συγγενή.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 15:02 | Γαληνός

    H φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα και όχι με έναν ενιαίο συντελεστη (π.χ. 0,1% ΕΤΑΚ) κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ουσιαστική αναδιανομή εισοδήματος επιτυγχάνεται όμως όταν τηρηθούν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

    1) Υψηλό αφορολόγητο. Υψηλό συντελεστή φορολογίας στις μεγάλες ιδιοκτησίες (π.χ. άνω του 1εκ. ευρώ). Στόχος του κράτους είναι η προστασία της χαμηλής ιδιοκτησίας και η υψηλή φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με σκοπό την προστασία των φτωχότερων και την αποτροπή της ανεξέλεγκτης συσώρρευσης πλούτου.

    2) Η φορολογία των ακινήτων (ΦΜΑΚ, Τ.Α.Π., φόροι δωρεών-γονικώ παροχών και κληρονομιών κλπ) να συνδέεται με τα εισοδήματα του ιδιοκτήτη (που περιλαμβάνουν και την όποια οικονομική εκμετάλλευση των ακινήτων).

    Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δημιουργία ενός επιπλέον συντελεστή με βάση τα εισόδηματα του. Έτσι, ο τελικός φόρος ιδιοκτησίας να αποτελεί συγκερασμό ενός συντελεστή επί της αντικειμενικής αξίας(μικρότερο από τον υπάρχον-με κλίμακα) και ενός συντελεστή(προοδευτικό) επί των εισοδημάτων. Ο τελευταίος, για εισοδήματα κάτω από ένα όριο (π.χ. 14000 ευρώ το χρόνο) να είναι αρνητικός!

    Μ’ αυτόν τον τρόπο ένα ακίνητο ίδιας αντικειμενικής αξίας να φορολογείται ακριβότερα για τους πλούσιους και σχεδόν μηδενικά για τους φτωχούς.

    Μόνο έτσι επιτυγχάνεται ουσιαστική αναδιανομή εισοδήματος!

    Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι ουτοπικά για 2 λόγους…

    1) Απαιτείται πραγματική και όχι πλασματική γνώση των εισοδημάτων του φορολογούμενου… (σκεφτείται το μέγεθος της φοροδιαφυγής..)

    2) Τα ταμεία είναι άδεια και η ανάγκη εύρεσης εδόσων τεράστια… Ένα τέτοιο μέτρο ίσως είναι πολύ ριψοκίνδυνο τη δεδομένη χρονική στιγμή υπό το πρίσμα των απαράδεκτων δημοσιονομικών συνθηκών και της εγκληματικής φοροδιαφυγής…

    Αλλά η ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση που ορθώς ανοίγεται, δεν μπορεί να μη συμπεριλάβει τα παραπάνω.. αφού πρώτα παταχθεί ικανοποιητικά η φοροδιαφυγή…

    Καταθέτω με ειλικρινές και αγαθές προθέσεις τα παραπάνω, με την ελπίδα τουλάχιστον να εισακουστούν… Για το καλό του τόπου μας!
    Ίσως η νέα γενιά, εμείς, τα καταφέρουμε καλύτερα…

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 14:01 | Αράπογλου Δημήτρης

    Κύριε Υπουργέ, κύριοι Συμμετέχοντες.
    Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επικροτήσω την προσπάθεια αυτή της δημόσιας διαβούλευσης η οποία προάγει τη δημοκρατία (θεωρώ ότι οι γνώμες τουλάχιστο διαβάζονται…)
    Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ τη γνώμη μου σχετικά με το θέμα…
    Αφού διάβασα όλα τα σχόλια που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα ήθελα να σημειώσω με τη σειρά μου τα εξής..
    Αρχικά δεν θεωρώ δίκαιο οποιοδήποτε σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας μια που αυτή έχει αποκτηθεί ή συντηρηθεί πληρώνοντας πλειάδα φόρων… (φόρο μεταβίβασης, φόρους κληρονομιάς, ΦΠΑ, Κύριε Υπουργέ, κύριοι Συμμετέχοντες.
    Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επικροτήσω την προσπάθεια αυτή της δημόσιας διαβούλευσης η οποία προάγει τη δημοκρατία (θεωρώ ότι οι γνώμες τουλάχιστο διαβάζονται…)
    Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ τη γνώμη μου σχετικά με το θέμα…
    Αφού διάβασα όλα τα σχόλια που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα ήθελα να σημειώσω με τη σειρά μου τα εξής..
    Αρχικά δεν θεωρώ δίκαιο οποιοδήποτε σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας μια που αυτή έχει αποκτηθεί ή συντηρηθεί πληρώνοντας πλειάδα φόρων… (φόρο μεταβίβασης, φόρους κληρονομιάς, ΦΠΑ, συμβολαιογραφικά κλπ…)
    Δέχομαι όμως ότι το κράτος βρίσκεται σε ένα οικονομικό τέλμα και αναγκάζεται να ψάξει πηγές χρηματοδότησης… Δε θα μπω στη διαδικασία των αφορισμών του τύπου να τα πάρει από τους «άλλους» , «να βρεί αυτούς που τα έχουν και τα κρύβουν» και λοιπά γιατί κάτι τέτοιο πραγματικά δεν προσφέρει τίποτα στην παρούσα συζήτηση…
    Ως φορολογούμενος πολίτης και έχοντας συνείδηση των λόγων μου, μπορώ να δεχθώ την φορολόγηση του ακινήτου… Τώρα, το πώς θα λέγεται αυτός ο φόρος (ΦΜΑΠ, ΕΤΑΚ, ή ότι άλλο) , λίγο με ενδιαφέρει… Αυτό που θεωρώ σημαντικό είναι πως πρέπει να υπάρξει ανοχή σχετικά με ανθρώπους που με κόπους και θυσίες κατάφεραν να αγοράσουν ή να συντηρήσουν ένα αξιοπρεπές σπίτι για την οικογένειά τους. Στις μέρες μας ένα αξιοπρεπές (και όχι πλούσιο σπίτι) δεν κοστίζει στα μεγάλα αστικά κέντρα λιγότερο από 300.000€.
    Αυτό και σε συνδυασμό με ένα τυπικό εξοχικό σπίτι σε κάποιο χωριό νομίζω πως δικαιολογεί την ύπαρξη ενός αφορολογήτου της τάξης των 500.000€. Επίσης δε θεωρώ πως το αφορολόγητο θα πρέπει να συνδεθεί με πρώτη κατοικία διότι η απόκτηση κατοικίας ή πχ αντί αυτής επαγγελματική στέγη είναι θέμα συγκυριών…
    Από εκεί και πέρα θα πρέπει η επιβάρυνση να είναι ποσοστιαία και σε καμία περίπτωση εξοντωτική. (η εφορία δε πρέπει να συνδέεται με την τιμωρία)
    Παραθέτω μια ενδεικτική κλιμάκωση
    0-500.000 -> 0% επί αντικειμενικής αξίας
    500.001 – 700.000 -> 0,05% για τις 200.000 ήτοι 100€
    700.001 – 900.000 -> 0,10% -//- ήτοι 200€
    9 00.001 – 1.100.000 -> 0,15% -//- ήτοι 300€
    1.100.001 – 2.000.000 -> 0,25% -//- ήτοι 2250€
    2.000.001 – ……………. ->0,35%
    Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω πως υπάρχει πλειάδα ακινήτων τα οποία είναι δεσμευμένα με κάποιον τρόπο… όπως πχ διατηρητέα κτήρια, οικόπεδα δεσμευμένα από την αρχαιολογία κλπ… τα ακίνητα αυτά θεωρώ πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να φορολογηθούν στο ελάχιστο (τουλάχιστο για τη χρονική περίοδο δέσμευσής τους…)
    Συμπληρωματικά, υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα τα οποία δεν αποδίδουν στους ιδιοκτήτες τους καθόλου έσοδα… Για πρώτη φορά στα όσα χρόνια θυμάμαι (προφανώς λόγω της κρίσης), σε πολύ εμπορικούς δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων, υπάρχουν πολλά μη μισθωμένα ακίνητα… Τα ακίνητα αυτά έχουν αναμφισβήτητα μεγάλη αξία, αλλά δεν αποδίδουν τίποτα και δεν υπάρχει κάποια απόδειξη πως οι ιδιοκτήτες τους έχουν την ρευστότητα να πληρώσουν τον επιπλέον φόρο που θα τους ζητηθεί. Όμως και αν ακόμη οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν την πρόθεση να πωλήσουν τα εν λόγω ακίνητα, ο κυρίαρχος νόμος της αγοράς (προσφορά και ζήτηση) έχει μειώσει την αξία των ακινήτων σε επίπεδα «εκποίησης» γεγονός που αποτρέπει την πώλησή τους και οι ιδιοκτήτες βρίσκονται δέσμιοι… Κανείς δεν θέλει να εκποιήσει κάτι το οποίο απόκτησε και συντήρησε με μεγάλη προσπάθεια. Για τις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να ληφθεί κάποια πρόνοια όπως η απαλλαγή των ακινήτων από τον φόρο που τους αναλογεί ή τουλάχιστο να έχουν πολύ χαμηλότερο συντελεστή.
    Επίσης υπάρχουν κάποια ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται σε χαμηλές σχετικά τιμές (θυμίζω πως ο ενοικιαστής προστατεύεται στις εμπορικές μισθώσεις και ένα παλαιό μισθωτήριο να δεσμεύει τον ιδιοκτήτη που δεν μπορεί να διεκδικήσει αυξήσεις). Ακόμη και στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να μπει κάποιο άνω όριο στον φόρο που να μην τον καθιστά εξοντωτικό για τον ιδιοκτήτη (πχ φόρος <1/12 ετήσιου τεκμαρτού μισθώματος) για τα μισθώματα που είναι κάτω του τεκμαρτού (υπενθυμίζω πως το τεκμαρτό ετήσιο μίσθωμα είναι το 4% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου)
    Από την άλλη, ίσως να υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν την απαραίτητη ρευστότητα οπότε θα μπορούσαν να πληρώσουν ίσως και προκαταβολικά κάποιο φόρο που αναλογεί σε επόμενα έτη (αφού το κράτος χρειάζεται άμεσα έσοδα) και ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης να έχει μια ποσοστιαία έκπτωση (πχ 5% -αντίστοιχο προθεσμιακής κατάθεσης- ανά έτος = αν πληρώσει για ένα επιπλέον έτος να έχει έκπτωση 5% στο φόρο του επόμενου έτους. Αν πληρώσει για 2 χρόνια, έκπτωση 5% στον πρώτο χρόνο και 10% στον δεύτερο κλπ.. με μέγιστο το 5-6 χρόνια). Προφανώς η έκπτωση θα συνοδεύει το ακίνητο σε περίπτωση μεταβίβασης.
    Σχετικά με τη φορολόγηση των Νομικών προσώπων είτε εγχώριες είτε υπεράκτιες , θεωρώ πως πρέπει να ακολουθούν τον ίδιο συντελεστή με τα φυσικά πρόσωπα. Και πάλι προτείνω αφορολόγητο μια που ούτως ή άλλως κάποιο τέλος πληρώνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (ΤΑΠ). Θα ήθελα να εξαιρέσω βέβαια από τα παραπάνω τις κατασκευαστικές εταιρίες και φυσικά ΜΟΝΟ για τα ακίνητα που έχουν προς πώληση (αποδεδειγμένα), μια που για τις εταιρίες αυτές τα ακίνητα αυτά αποτελούν εμπόρευμα (όπως για τα καταστήματα υποδημάτων τα παπούτσια κλπ)
    Σχετικά με την εκκλησιαστική περιουσία, προτείνω ότι και για τα νομικά πρόσωπα με τη διαφοροποίηση της απαλλαγής των ακινήτων που προσφέρονται δωρεάν σε αστέγους και άπορους, βοηθούν τις εκδηλώσεις λατρείας κλπ…

    Αυτά είναι όσα μπορώ να σκεφτώ στα πλαίσια της αρμοδιότητάς μου ως φορολογούμενος και προσπαθώντας να μην επιρρεάστω το λόγο μου από προσωπικό ιδιοτελές συμφέρον.

    Ευχαριστώ για το βήμα που μου προσφέρατε

    Με εκτίμηση
    Αράπογλου Δημήτριος
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 14:43 | CHR

    Ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας αν εφαρμοστεί θα πρέπει να φορολογεί με σημαντικά χαμηλότερο συντελεστή τα ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα .
    Οι έχοντες ακίνητα και δει ακριβά ακίνητα δεν έχουν κατ΄ανάγκη και ρευστότητα, συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.
    Ανθρωποι που μένουν σε ένα ακριβό ακίνητο από κληρονομία ή βρίσκεται σε ακριβές περιοχές δεν σημαίνει ότι έχουν και την δυνατότητα να πληρώνουν κάθε χρόνο 5000, 7000, 10.000 και μάλιστα αναπροσαρμοζόμενο από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
    Νομίζω ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το ύψος των εισοδημάτων.
    Εάν η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει ανθρώπους μισθωτούς, συνταξιούχους στο να πουλήσουν το ακίνητό τους λόγω αδυναμίας πληρωμής του φόρου και να προκληθεί έτσι κατάρρευση των τιμών των ακινήτων τότε οδεύει τον δρόμο τον σωστό.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 12:27 | Kostas Oreopoulos

    Όταν η περιουσία αποφέρει εισόδημα, αυτό φορολογείται.
    Όταν αυτή χρειάζεται προσωπικό για να συντηρηθεί, προσφέρει θέσεις εργασίας και εισόδημα σε τρίτους που με την σειρά του προσφέρει στο σύστημα.

    Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει να κυνηγηθεί συγκεκριμένο είδος επένδυσης. Δηλαδή αν έχω 300χιλ ευρώ μπορώ να αγοράσω ένα σπίτι ή να κάνω ταξίδια ή να αγοράσω κάτι άλλο. Γιατί η αγορά ενός σπιτιού να επιφέρει penalty? Επειδή καταγράφεται εύκολα? Ε τότε αυτό είναι απλή ανικανότητα.

    Η Ελλάδα κινήθηκε οικονομικά αυτές τις 10ετίες με την βιοτεχνία και την οικοδομή. Η βιοτεχνία της είναι κλινικά νεκρή και έχει μετακομίσει σε γύρω χώρες, και η οικοδομή είναι στην εντατική.

    Χρειάζονται μέτρα στην οικοδομή. Ο θεσμός της αντιπαροχής, καλά μας οδήγησε αυτές τις 10ετίες, αλλά έχει απορυθμιστεί. Οι δεκάδες άσχετοι με τον χώρο, έφεραν ένα απλό ντόμινο. Χτύπησαν ψηλά τις αντιπαροχές και για να τα φέρουν βόλτα άρχισαν την πληγή με τους ημιυπαίθριους, παρασύροντας όλη την αγορά. Όταν αντιπαροχές έχουν φτάσει να ξεκινούν στην θεσσαλονίκη απο 50% και βλέπεις νούμερα του 70%, απλά καταλαβαίνεις ότι υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται ρύθμιση. Όταν μπαίνουν στο σχέδιο πόλης εκτάσεις με το σταγονόμετρο, είναι προφανές ότι θα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Μεγάλο θέμα, αλλά συμβουλεύτείται και κάποιους που ξέρουν. Το ΤΕΕ είναι διαθέσιμο, και ζητάει μητρώα κατασκευαστών 30 χρόνια τώρα.

    Οι φόροι δεν φέρνουν πάντα έσοδα. Πολλές φορές μειώνοντας φόρους, αυξάνεις τα έσοδα.

    Να ζητήσω συγνώμη για το μικρό εκτός θέματος, ελπίζοντας ότι κάποιος διαβάζει και ακούει.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 10:05 | Λούλα Κάιλα

    Ακίνητη περιουσία που δεν αποφέρει εισόδημα δεν θα έπρεπε να φορολογείται. Η απλή κατοχή ακινήτου, οικίας ή οικοπέδου ιδίως αν αποκτήθηκαν με κληρονομιά από γονείς δεν μπορεί επίσης να θεωρούνται αντικειμενικά κριτίρια εισοδήματος. Το να συντηρήσεις το σπίτι που μένεις, αν δεν έχει πισίνες , γήπεδα τένις και δεν απασχολεί προσωπικό δεν χρειάζεται μεγάλο εισόδημα, χρειάζεται απλά νοικοκυροσύνη και φροντίδα. Αλλωστε τα σπίτια μας ήδη επιβαρύνονται με μια σειρά φόρων.

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 02:03 | Αλκιβιάδης

    Κύριοι,
    συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της δημόσιας διαβούλευσης.
    Προτείνω την κατάργηση του ΕΤΑΚ για την ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ και αντικατάσταση του με τον ΦΜΑΠ. Κατά την γνώμη μου, ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ νοείται αυτή που με τον αντικειμενικό προσδιορισμό υπερβαίνει το ΈΝΑ (1) ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ευρώ με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες.
    Για την ακίνητη περιουσία κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ προτείνω να παραμείνει ως έχει το ΕΤΑΚ, χωρίς βεβαίως να επαναφέρετε τον προ του 2007 φόρο γονικής παροχής και κληρονομίας για τους εν λόγω ιδιοκτήτες.
    Θα μπορούσατε να επαναφέρετε τον προ του 2007 φόρο γονικής παροχής και κληρονομίας για τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας άνω του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ.
    Ευχαριστώ

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 02:17 | Ν Ε Κ

    ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ (Πιπίνου και Φυλής), 84 τ.μ., ρετιρέ, 5ος όροφος, 40 τ.μ. βεράντα, 76.500 ευρώ. περισσότερα
    Τελ. έκδοση: 18/11/2009 | Τελ. online ενημέρωση: 17/11/2009
    Περιοχή: Αγιος Παντελεήμονας
    76.500,00 €

    ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ (Πιπίνου και Φυλής), τριάρι 86 τ.μ. ρετιρέ, 6ος όροφος, 50 τ.μ. βεράντα, σε άριστη κατάσταση, 76.500 ευρώ. περισσότερα
    Τελ. έκδοση: 16/12/2009 | Τελ. online ενημέρωση: 14/12/2009
    Περιοχή: Αγιος Παντελεήμονας
    76.500,00 €

    ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ (Φυλής και Ιθάκης), τριάρι 86 τ.μ., ρετιρέ, 6ος όροφος, 50 τ.μ. βεράντα, σε άριστη κατάσταση, 76.500 ευρώ. περισσότερα
    Τελ. έκδοση: 9/12/2009 | Τελ. online ενημέρωση: 7/12/2009
    Περιοχή: Αγιος Παντελεήμονας

    Η πραγματική αξία των διαμερισμάτων (σε εκείνη τουλάχιστον την περιοχή) έπεσε.

    Θα μειωθούν ανάλογα οι αντικειμενικές αξίες??

  • 10 Ιανουαρίου 2010, 00:03 | Πασιπουλαρίδου Δέσποινα

    Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι διεθνώς κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα και το κράτος οφείλει να το προστατεύει και όχι να το διώκει.
    «Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η ακίνητη ιδιοκτησία δεν ανήκει σε καμιά οικονομική ολιγαρχία, αλλά είναι κατά κανόνα καρπός της εργασίας και της αποταμίευσης μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού, νομοθετικές ρυθμίσεις κάθε είδους, οι οποίες θίγουν ή αποδυναμώνουν τον πυρήνα του ιδιοκτησιακού δικαιώματος, αντίκεινται ευθέως στο Σύνταγμα»,
    «Οι σημερινές δημοσιονομικές ανάγκες και η γνωστή αδυναμία του φορολογικού μηχανισμού να εντοπίσει τους φοροφυγάδες στρέφει την κυβέρνηση στο να επιβάλει δυσβάστακτα βάρη επιλεκτικά και μόνον σε όσους έχουν ακίνητη ιδιοκτησία».
    «Αμφίβολης συνταγματικότητας» είναι και η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών
    Η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να φορολογείται διότι η φορολογία λόγω υπεραξίας πληρώνεται κατά την αγοραπωλησία ή την αποδοχή κληρονομίας και με τους ήδη υφιστάμενους φόρους στους οποίους υπόκεινται τα ακίνητα στην Ελλάδα τα ακίνητα πληρώνουν και με το παραπάνω .
    Κατά συνέπεια, πάρτε τις αποφάσεις σας με γνώμονα το δίκαιο κι όχι με βάση το τι σας λείπει για να συντηρείτε τους κομματικούς στρατούς. Όσοι έχουμε νόμιμη ακίνητη περιουσία πληρώνουμε φόρους από μισθώματα όπως όλοι οι άλλοι, κατά συνέπεια δεν μπορείτε να μας φορολογείτε μέσω απροκάλυπτων διακρίσεων κατά το δοκούν. Αν δεν δείξετε ότι παρά τα όσα λέτε δεν σας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη, αλλά η έμμεση δήμευση των περιουσιών μας, την απάντηση θα την λάβετε από τις ομαδικές προσφυγές μας τόσο στο Συμβούλιο Επικρατείας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αιτιάσεις που να αφήνουν ανοικτή ακόμα και την επιλογή χώρας φορολόγησης των εσόδων από μισθώματα (ακίνητη περιουσία) κατά τρόπο ανάλογο αυτής για κινητές αξίες (καταθέσεις, ομόλογα, υπεραξίες μετοχών). Διαλέξτε λοιπόν αν θα τραβήξετε το δρόμο της ισότητας και της δικαιοσύνης, ή θα ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 23:59 | Δημήτρης Κούτσικος

    Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΕΙΡΩΝΕΙΑΣ*
    Έτσι, για να μην ξεχαστεί κανείς και θεωρήσει ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο. Μη θωρήσει ότι μπορεί να υπάρξει με όρους εντιμότητας και αξιοπρέπειας στην ιδιωτική και στην επαγγελματική του ζωή. Μη θεωρήσει ότι ως πολίτης μπορεί να έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με το κράτος. Έτσι, για να έχουν όλοι στο νου τους ότι το θέμα είναι ποιος θα τη φέρει σε ποιον, ποιος θα βγει πρωταθλητής στη μαγκιά. Και στο παιχνίδι αυτό μετέχουν όλοι: οι πολίτες μεταξύ τους, οι πολίτες με το κράτος και βέβαια το κράτος με τους πολίτες. Κατά τα λοιπά μιλάμε για εμπιστοσύνη στους θεσμούς, για δίκαιο φορολογικό σύστημα, για φορολογική συνείδηση κ.λπ., κ.λπ. Και κάποιοι ηλίθιοι τα πιστεύουμε κιόλας, ή τουλάχιστον προσπαθούμε να τα κάνουμε πράξη στη δική μας πραγματικότητα.
    Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έμπαινα στη διαδικασία να μετέχω σε μια συζήτηση για τα φορολογικά με τόση φόρτιση. Ξέρω ότι είναι απολύτως ανούσιο να πω αυτά που έχω να πω, εδώ, όπου κανείς δεν θα τα διαβάσει κι αν τα διαβάσει θα είναι σαν να μην τα διάβασε. Και το κάνω μόνο σαν προσωπική εκτόνωση. Άλλοι έχουν κάποιο χόμπυ, άλλοι εκφράζονται καλλιτεχνικά, εγώ μετέχω στην ανοιχτή διαβούλευση για το φορολογικό και δίνω περιεχόμενο στην ανοιχτή διακυβέρνηση!
    Ήμουν από αυτούς που, από την προεκλογική ακόμα περίοδο, θεώρησα ότι υπήρχαν θετικά σημεία στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία. Ήμουν από αυτούς που αξιολόγησαν θετικά την πρόταση για επιβολή φόρου στις γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές, πάνω από ένα αφορολόγητο όριο. Και ήμουν από αυτούς που, παρ’ ότι δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ, θεωρούσα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να είναι χειρότερα τα πράγματα αν έβγαινε το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, γιατί απλούστατα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Αλλά όπως λένε κι οι σοφοί, όριο δεν υπάρχει ούτε στο καλύτερο, ούτε στο χειρότερο.
    Τη νύχτα της Πέμπτης 7-1-2010 προς Παρασκευή 8-1-2010, ή διαφορετικά τη νύχτα της 95ης προς 96ης ημέρας (περίπου) της σοσιαλιστικής νέας διακυβέρνησης, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία στο νομοσχέδιο «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής ……», η οποία στο πρώτο άρθρο της προτεινόμενης ρύθμισης προβλέπει τα εξής: «Σε κτήσεις περιουσίας αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής στις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννιέται από 8-1-2010, ο υπολογισμός του φόρου που αναλογεί θεωρείται προσωρινός. Ο οριστικός υπολογισμός του φόρου αυτού διενεργείται μετά την 1η Μαΐου 2010 με τις διατάξεις που ισχύουν κατά την ημερομηνία αυτή. Μετά τον υπολογισμό αυτό, ενεργείται νέα εκκαθάριση του φόρου και βεβαίωση ή έκπτωση του επιπλέον ή επί έλαττον φόρου που αναλογεί κατά περίπτωση». Πολλά πράγματα στον τόπο αυτό έχουν γίνει νύχτα, μάλλον οι νυχτερινές ώρες εμπνέουν τους ιθύνοντες για ιστορικές τομές…
    Επί της τροπολογίας και επί της διαδικασίας με την οποία κατατέθηκε:
    Στις 23 Δεκεμβρίου 2009 εγκαινιάστηκε η «ανοιχτή διαβούλευση» για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Η διαβούλευση αυτή είναι σε εξέλιξη και, αν δεν κάνω λάθος, θα διαρκέσει μέχρι τις 15-1-2010. Επιπλέον, έχει εξαγγελθεί επίσημα ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους, τέλη Φεβρουαρίου ή Μάρτιο. Και βέβαια, έχουν διατυπωθεί σε βασικούς άξονες οι προθέσεις της κυβέρνησης για το ποιες αλλαγές επιθυμεί να προωθήσει. Τι αντιλαμβάνεται κανείς από την προηγούμενη διαδικασία; Εγώ περίπου τα εξής: Έχουμε ένα φορολογικό σύστημα το οποίο είναι προβληματικό (άδικο, δυσλειτουργικό κ.λπ., κ.λπ.) και πρέπει να το αλλάξουμε. Ποια σημεία του θα αλλάξουμε και προς ποια κατεύθυνση θα είναι οι αλλαγές; Το αποφασίζει η κυβέρνηση και διατυπώνει τις κατευθύνσεις και τα βασικά ερωτήματα στη διαβούλευση. Δικαίως, αφού είναι μέρος του προγράμματος βάσει του οποίου εκλέχθηκε. Γιατί τότε να πάμε σε διαβούλευση; Γιατί οι, γενικά διατυπωμένες κατευθύνσεις και αλλαγές (δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς στο εκλογικό πρόγραμμα), πρέπει να εξειδικευτούν μέσω διαλόγου με την κοινωνία η οποία τις ενέκρινε με την ψήφο της. Η κυβέρνηση μετά, ως διαχειριστής της διαδικασίας αυτής αλλά και, ως τελική αρμόδια, κρατά αυτά που αποφασίζει ότι είναι χρήσιμα, τα προσθέτει στη δική της πολιτική θέση, επεξεργάζεται, συντάσσει το νομοσχέδιο, το καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή, όπου και ψηφίζεται, δεδομένης και της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν. Άρα, γνωρίζουμε το πρόβλημα (άδικο κ.λπ. φορολογικό σύστημα), γνωρίζουμε τη διαδικασία επίλυσής του (διάλογος και νέος νόμος) και γνωρίζουμε και το πότε περίπου θα φτάσουμε στην όποια λύση (Φεβρουάριο με Μάρτιο).
    Αν το παραπάνω σχήμα μοιάζει ιδανικό, έρχεται η παραπάνω τροπολογία να επαναφέρει τα πράγματα: Εσύ που ως πολίτης υπόκεισαι στους νόμους του κράτους και, που ως συνειδητοποιημένος πολίτης περαιτέρω, θες να συμβάλλεις στην κατασκευή των νόμων στους οποίους υπόκεισαι και συμμετέχεις στη δημόσια διαβούλευση με την κυβέρνησή σου, αντιμετωπίζεσαι από αυτήν ως εν δυνάμει απατεώνας. Και, διαγωνιζόμενη μαζί σου στην απατεωνιά, προσπαθεί να σου τη φέρει. Κι αυτό είναι εύκολο: Από τα τρία παραπάνω στοιχεία που συνθέτουν τη διαδικασία της φορολογικής μεταρρύθμισης, ανατρέπει το ένα, δηλαδή το χρόνο των αλλαγών. Και χωρίς καμία προειδοποίηση ορίζει άμεση εφαρμογή ενός νόμου που δεν υφίσταται ούτε ως νομοσχέδιο και το περιεχόμενο του οποίου κανείς φυσικά δεν γνωρίζει. Η σκοπιμότητα βέβαια της κίνησης αυτής είναι πρόδηλη: Απαντά στον κίνδυνο να γίνουν όλες (!) οι γονικές παροχές μέχρι το Μάρτιο με χαμηλή φορολόγηση και έτσι να καταστούν χωρίς νόημα και χωρίς εισπρακτικό αποτέλεσμα οι νέες ρυθμίσεις, αφού οι γονικές παροχές θα έχουν «τελειώσει».
    Η λογική αυτή είναι απολύτως κοντόφθαλμη και χωρίς ίχνος μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Δεν υπάρχει κάποιο σύνολο γονικών παροχών το οποίο θα «καταναλωθεί» όλο μαζί και θα εξαντληθεί. Πριν το 2007 υπήρχε φόρος, γονικές παροχές όμως γίνονταν. Πριν το 2005 υπήρχε πολύ μικρότερο αφορολόγητο όριο και πάλι γονικές παροχές γίνονταν. Γονικές παροχές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον, ακόμα και με τις νέες ρυθμίσεις, αρκεί οι συναλλασσόμενοι να γνώριζαν το νομικό (φορολογικό) πλαίσιο το οποίο θα τις ρύθμιζε. Οι συναλλαγές σταματούν όταν οι συναλλασσόμενοι δεν αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον, όταν κυριολεκτικά δεν γνωρίζουν «τι τους ξημερώνει». Έτσι, ακόμα κι αν στις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου υπάρξουν κάποια έσοδα από τη νέα φορολογία, στο επόμενο διάστημα η ωφέλεια αυτή θα εξανεμιστεί, λόγω του παγώματος των συναλλαγών.
    Επίσης, και από πλευράς ηθικής (που και στη διακυβέρνηση είναι ζητούμενο), η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι επιεικώς απαράδεκτη. Όταν υπάρχει σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση, όταν έχει δοθεί βάσιμα η εντύπωση ότι ο χρονικός ορίζοντας των αλλαγών τοποθετείται σε δύο μήνες, όταν τα δεδομένα αυτά επηρεάζουν πλήθος πολιτών που ενδιαφέρονται για συναλλαγές και πλήθος επαγγελματιών και υπαλλήλων που ασχολούνται με το αντικείμενο των συναλλαγών, είναι ανήθικο να ανατρέπονται αυτά τα δεδομένα. Σίγουρα δεν είναι τρόπος αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης κράτους – πολιτών.
    Το κράτος δεν καταργείται με κάθε αλλαγή κυβέρνησης και δεν επανιδρύεται με την εκλογή νέας. Στο ελληνικό κράτος υπήρχε ένα φορολογικό σύστημα, καλό ή κακό (κακό θα έλεγα εγώ). Το σύστημα αυτό ήταν γνωστό στους πολίτες, οι οποίοι συναλλάσσονταν γνωρίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που ορίζονταν από αυτό. Ανεξαρτήτως του αν ήταν καλό ή κακό, δίκαιο ή άδικο, ήταν πάντως γνωστό και για το λόγο αυτό παρείχε «ασφάλεια δικαίου», στοιχείο απαραίτητο στη λειτουργία του κράτους δικαίου. Η νέα κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει αυτό το φορολογικό σύστημα, όπως είχε εξαγγείλει και, πολύ καλά έκανε. Όμως, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι εκλέχθηκε κυβέρνηση σε ένα κράτος το οποίο υπήρχε πριν από αυτήν και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά από αυτήν. Και το φορολογικό σύστημα που υπήρχε, ανεξαρτήτως ποια κυβέρνηση το είχε επιβάλλει, είχε επιβληθεί με νόμο του κράτους. Δεν δικαιούται, επομένως, να ισχυριστεί ότι ήταν έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν την ενδιαφέρει ο τρόπος αλλαγής του. Θα πρέπει η διαδικασία αλλαγής να εξασφαλίζει τη συνέχεια (και τη συνέπεια) του κράτους. Μόνο έτσι δημιουργείται σχέση εμπιστοσύνης του κράτους με τον πολίτη η οποία, σε ένα κράτος δικαίου, επιβάλλεται να υπάρχει και είναι δικαίωμα του πολίτη.
    Αν όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τη διαδικασία με την οποία επιβάλλονται οι φορολογικές αλλαγές, ως προς το περιεχόμενό τους δεν έχει και πολλά να πει κάποιος: Το απόλυτο κενό. Πέρα από όσα θα μπορούσαν να ειπωθούν για αντισυνταγματικότητες κ.λπ., η κυβέρνηση είναι σαν να λέει: Κάντε συναλλαγές (γονικές παροχές, δωρεές), προβείτε δηλαδή σε άσκηση κατοχυρωμένων δικαιωμάτων σας και, σε τέσσερις μήνες θα σας φορολογήσω για τις συναλλαγές αυτές με φόρο που στο μεταξύ θα έχω αποφασίσει, θα σας πω δηλαδή τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από την άσκηση των δικαιωμάτων σας. Για να μην μπω σε χαρακτηρισμούς για την παραπάνω διαδικασία, ένα παράδειγμα: Γονική παροχή αξίας 300.000,00 ευρώ, της οποίας η φορολογική υποχρέωση γεννιέται μετά τις 8-1-2010. Οι πιθανότητες είναι άπειρες: α) με τα ισχύοντα μέχρι 7-1-2010, φόρος 2.050,00 ευρώ, β) αν το αφορολόγητο όριο πάει στις 300.000,00 ευρώ, φόρος 0,00 ευρώ, γ) αν το αφορολόγητο όριο πάει στις 150.000,00 ευρώ και πάνω από αυτό υπάρχει συντελεστής 5%, φόρος 7.500,00 ευρώ. Φανταστείτε τις υπόλοιπες. Αν σ’ αυτό προσθέσουμε ότι, με βάση τη διατύπωση της τροπολογίας, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως όταν αναφέρεται στις «… διατάξεις που ισχύουν την ημερομηνία αυτή …», εννοεί μόνο την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης και όχι και την πιθανή αύξηση των αντικειμενικών αξιών, έχουμε τον ορισμό της ανασφάλειας δικαίου. (Γνώμη μου είναι, από τη διατύπωση του άρθρου, ότι εννοεί και τους νέους συντελεστές φορολόγησης και τις νέες αντικειμενικές αξίες).
    Κι ας απαντήσει η κυβέρνηση σε έναν επαγγελματία, έναν συμβολαιογράφο για παράδειγμα (και λέω συμβολαιογράφο γιατί το όλο θέμα αφορά στο αντικείμενο εργασίας του και, όχι σε μια ιδιωτική υπόθεσή του μεταξύ άλλων), που οι πελάτες του ζητούν νομική συμβουλή. Ή που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία σύνταξης συμβολαίων πριν τις 8-1-2010 και δεν πρόλαβαν να την ολοκληρώσουν. Ή που θέλουν να την ξεκινήσουν τώρα και ρωτάνε τι ισχύει. Τι να τους πει; Διαβάστε τα ζώδια;

    *Τραγική ειρωνεία στο θέατρο έχουμε όταν οι πρωταγωνιστές αγνοούν πράγματα και γεγονότα, καθοριστικά για την εξέλιξη του έργου, ενώ τα γνωρίζουν οι θεατές (λίγο πρόχειρος ορισμός). Αν θεωρήσουμε την κυβέρνηση πρωταγωνιστή του θεάτρου που ζούμε και τους πολίτες θεατές, οι πολίτες δεν γνωρίζουν τίποτα και η κυβέρνηση ξέρει ότι θα πράξει αυτά που εκείνη θέλει. Και μας δ(ιαβ)ουλεύει…

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 22:09 | Παρ.Μπανακου

    Εις τα απαλλασομενα απο το τελος του ΕΤΑΚ/ΦΜΑΠ, αρθρο 8,πρεπει
    να συμπεριληφθουν τα κτηματα που βρισκονται υπο καθεστως απαλλο-
    τριωσης απο τους Δημους,για να χρησιμοποιηθουν ως κοινοχρηστοι
    χωροι πρασινο. Υπαρχουν Δημοι που εχουν στερησει απο τους ιδιοκτητες την διαθεση της περιουσιας των,τα κτηματα δεν αποφερουν εσοδα,και κατα κανονα οι Δημοι δεν προβαινουν σε απαλλοτριωσεις λογω οικονομικης αδυναμιας η αλλων συμφεροντων.
    Η εφορια απαιτει την καταβολη ΕΤΑΚ/ΦΜΑΠ που εκμηδενιζει τις αγροτικες συνταξεις των πρωην καλλιεργητων. π.χ.Ο Δημος Πρεβεζας απο το 1992 εχει δεσμευσει και χαρακτηρισει απαλλοτριωτεο το κτημα της οικογενειας μου,(παλαιοτερα λαχανοκηπος και τωρα καλαμιονας) απο το οποιο επιβιωσαμε καλλιεργοντας.
    Τωρα αποτελει μερος του οικοδομικου τετραγωνου 160 του σχεδιου πολεως
    για να χρησιμοποιηθει απο τον Δημο σαν κοινοχρηστος χωρος πρασινο.
    Η εφορια το χαρακτηριζει ως οικοπεδο και απαιτει ΕΤΑΚ,ΦΑΠ,η ΦΜΑΠ,
    απο εμας τους πρωην καλλιεργητες (τωρα εχοντες και κατεχοντες) για κτημα του οποιου φερουμε τα βαρη,αλλα δεν μας ανηκει.
    Σαν Ελληνιδα που σεβομαι το Συνταγμα της Πατριδας μου,απαιτω λογικη
    και δικαιοσυνη.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 19:29 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑΠΟ 500.000 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 19:14 | Μηνάς Κ.

    Φ.Μ.Α.Π. ή Ε.Τ.Α.Κ.

    Το ερώτημα αν προτιμούμε το Φ.Μ.Α.Π. από το Ε.Τ.Α.Κ. μπορεί να απαντηθεί μόνο αν πρώτα αναλύσουμε τις διαφορές μεταξύ τους. Παρακάτω αναφέρονται μόνο οι διαφορές τις οποίες μέχρι σήμερα μας έχετε γνωστοποιήσει, γιατί μας ζητάτε να σχολιάσουμε κάτι του οποίου τις παραμέτρους δεν έχετε ορίσει επακριβώς:

    • Ο Φ.Μ.Α.Π. θα φορολογεί KAI τα εκτός σχεδίου κτήματα που το Ε.Τ.Α.Κ δεν φορολογούσε.
    • Ο Φ.Μ.Α.Π. πιθανό να έχει μεγαλύτερο αφορολόγητο όριο από το Ε.Τ.Α.Κ.
    • Ο Φ.Μ.Α.Π. θα έχει προοδευτική κλίμακα (πιθανά μέχρι και 9-πλάσιο του Ε.Τ.Α.Κ.) και όχι σταθερό συντελεστή 0,1% όπως το Ε.Τ.Α.Κ. του 2008.

    Το κόλπο είναι γνωστό από την προηγούμενη επιβολή του Φ.Μ.Α.Π. (1997-2007): Στην αρχή (1997) υπόχρεοι ήταν οι λίγοι με τα πολλά και ακριβά ακίνητα και στο τέλος (2007) οι υπόχρεοι πολλαπλασιάστηκαν και έγιναν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι αντικειμενικές αξίες ανέβαιναν υπέρμετρα και τα αφορολόγητα όρια δεν ακολουθούσαν αντίστοιχες αυξήσεις. Είναι προφανές ότι το ίδιο σχεδιάζετε να κάνετε και τώρα με το λαϊκίστικο πρόσχημα ότι ο νέος φόρος θα πονέσει μόνο τους λίγους.

    Ακόμα και αν η πρόθεσή σας είναι όντως να πληρώσουν οι λίγοι με τα πολλά ακίνητα, πιστεύω ότι είναι τουλάχιστον ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ να βάλετε ένα φόρο μόνιμου χαρακτήρα (και όχι μια έκτακτη εισφορά) στον οποίο να μην είναι υπόχρεοι όλοι οι πολίτες ανάλογα με τις δυνάμεις τους, αλλά αυτό να υποχρεώνει επιλεκτικά (ρατσιστικά).

    Τη στιγμή που υπάρχει το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) τι σκοπό έχει ο νέος φόρος; Με δεδομένη την πρόθεσή σας να αυξήσετε τις αντικειμενικές αξίες στο ύψος των πραγματικών, και δεδομένου ότι το Τ.Α.Π. είναι ευθέως ανάλογο με αντικειμενικές, θα έχετε αμέσως το οικονομικό αποτέλεσμα που θέλετε. Γιατί το Τ.Α.Π. επιβάλετε σε όλους, ενώ το Φ.Μ.Α.Π. θέλετε να το επιβάλετε μόνο σε μια μερίδα του πληθυσμού;

    Άλλωστε, γιατί να φορολογούνται σε μόνιμη βάση τα απρόσοδα ακίνητα; Αφού η πρόθεσή σας είναι μάλλον να αυξήσετε τους συντελεστές του φόρου εισοδήματος αμέσως φορολογείτε και τα εισοδήματα από τα ακίνητα που αποδίδουν.

    Είναι αδύνατον οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλες τις αναμενόμενες υποχρεώσεις τους: Φ.Μ.Α.Π, αυξημένο Τ.Α.Π., αυξημένο φόρο εισοδήματος. Τα 30 δις που ανακαλύψατε ως απλήρωτους φόρους σήμερα, θα τα δείτε να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα νούμερα χωρίς να μπορείτε να τα εισπράξετε και θα φέρετε την αγορά σε τέλμα.

    Αν, εν πάση περιπτώσει, νομίζετε όμως ότι είναι απαραίτητος ένας φόρος ιδιοκτησίας, αφήστε το Ε.Τ.Α.Κ. με 0,1% που είναι αναλογικός και δίκαιος. Οι έχοντες μικρές ιδιοκτησίες πληρώνουν λίγο ή καθόλου και οι έχοντες μεγάλη περιουσία να μπορούν να καταβάλουν την αναλογική τους υποχρέωση.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 12:03 | Panagiotis

    Η γενιά των 700 συμφωνεί στην αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ακόμα πιο σκληρή στάση και να αυξήσει παραπάνω το φόρο μόνο έτσι:

    * θα αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά καθώς η συσσώρευση περιουσίας δε θα είναι πλέον χρήσιμη
    * θα δοθούν ίσες ευκαιρίες στο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας και θα επιβραβευθούν όσοι πραγματικά εργάζονται

    ΝΑΙ στο υψηλό φόρο ακίνητης περιουσίας!
    ΝΑΙ στο υψηλό φόρο κληρονομιάς!
    ΝΑΙ σε κάθε φόρο μεταβίβασης περιουσίας!
    ΝΑΙ στην αυστηρή τιμωρία τον επαγγελματιών που φοροδιαφεύγουν!
    ΝΑΙ στη μείωση μισθών στο δημόσιο!

    Στηρίζουμε τη κυβέρνηση σε αυτή τη κατεύθυνση. Ο περισσότερος κόσμος συμφωνεί και ολίγοι μόνο διαμαρτύρονται.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 08:37 | Δέσποινα Δρυμαλίτου

    Οι μετοχές και οι καταθέσεις δεν πρέπει να φορολογούνται και άλλο. Ήδη φορολογούνται κατά την απόκτησή τους. Δεν είναι σωστό να φορολογούνται επί πλέον.
    Πρέπει να υπάρχουν όρια για τους πολύτεκνους. Δεν είναι σωστό για τους υπόλοιπους να πληρώνουν τις ορμές μερίδας του πληθυσμού. Μόνον στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά. Για παράδειγμα αναφέρω την περίπτωση πολυτέκνου, ο οποίος έχει off shore εταιρία με έδρα τη Σιγγαπούρη, ακίνητα στην Αττική, αγροτεμάχια στην Πελοπόννησο και εξοχικά σε νησιά του Αιγαίου, ο οποίος δηλώνει εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα λόγω του νομικού καθεστώτος της εταιρίας του. Αυτός ο «πτωχός» πολύτεκνος πριν ένα χρόνο επιδοτήθηκε για να αγοράσει τζιπ ευρωπαίκής εταιρίας (όχι κορεάτικης ή γιαπωνέζικης), επειδή είναι πολύτεκνος.

  • 9 Ιανουαρίου 2010, 08:20 | Δέσποινα Δρυμαλίτου

    Να μην φορολογηθεί η πρώτη κατοικία. Αντίθετα πρέπει να φορολογηθούν όλα τα υπόλοιπα ακίνητα. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη που είναι η πρώτη κατοικία του φορολογούμενου και που είναι τα υπόλοιπα ακίνητα που κατέχει. Για παράδειγμα έχει γεμίσει η Αττική με διαμερίσματα που έχουν αγοραστεί από «αγρότες» κλπ που διαμένουν στην επαρχία, εν είδει επένδυσης για τα παιδιά τους. Έτσι συμβάλλουν και στην άνοδο των τιμών της γης.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 23:08 | ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ

    Είτε λέγεται ΕΤΑΚ, είτε ΦΜΑΠ, το ίδιο είναι. Αφορολόγητο 300.000,00 στο σύνολο της περιουσίας ( και τα αγροτεμάχια). Να καταργηθούν όλοι οι άλλοι φόροι στην ακίνητη περιουσία, ΤΑΠ, Δημοτικά Τέλη, κλπ. Να υπολογίζεται στις εμπορικές αξίες καί όχι στις αντικειμενικές.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 22:15 | Ιωάννης Τσιώλης

    Επιτρέψατέ μου μία απορία.
    Γιατί ο ΦΜΑΠ έρχεται να αντικαταστήσει μόνο τον ΕΤΑΚ;
    Είναι κοινό μυστικό ότι παράλληλα επιβάλλονται κατά περίπτωση δημοτικά τέλη, φόρος υπεραξίας, φόρος εισοδήματος σε περίπτωση εκμετάλευσης και άλλα που οι τεχνοκράτες καλά γνωρίζουν.
    Ας τεθεί πλέον το ζήτημα μη φορολόγησης της κύριας κατοικίας.
    Όσο για το πόσο ακριβή είναι η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα θέσω το εξής παράδειγμα.
    Διαμέρισμα 70 τμ στο Κολωνάκι ενδέχεται να αξίζει 290 000 €.
    Οικία 3οο τμ σε χωριό της Ευρυτανίας ενδέχεται να αξίζει 90 000 €
    Οπτικά ποιό θεωρείται μεγάλο ;
    Πρακτικά ποιό οφελεί τον ιδιοκτήτη του εάν στεγάζει τετραμελή οικογένεια ;
    Τα συμπεράσματα δικά σας.
    Ευχαριστώ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 21:30 | Σίμος Σιμούδης

    Εγώ θα ήθελα μια λογική εξήγηση στο εξής ερώτημα:

    Αν εγώ απέκτησα ακίνητα επενδύοντας ΦΟΡΟΛΟΓΗΜΕΝΟ εισόδημα γιατί πρέπει να ξαναφορλογηθώ?

    Αντιλαμβάνομαι να φορολογούμαι στο εισόδημα που αποκτώ από εκμετάλευση ακινήτων.
    Υπόθέτω ότι με τον φόρο μεταβίβασης και με τον ΦΠΑ ανισταθμίζεται η φορολόγηση για τυχόν υπεραξίες. Αλλοιώς να καταργηθούν όλοι οι υπόλοιποι φόροι και να φορολογείται η αποπληθωρισμένη υπεραξία από των πώληση αν υπάρχει ή να εκπίπτει η ζημία αν υπάρχει. Όπως ακριβώς πάει να γίνει και για τις μετοχές.

    Όμως η φορολόγηση ΗΔΗ φορολογημένου εισοδήματος είναι πέρα για πέρα άδικη. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε καλύτερα συγκρίνοντας δύο ΙΣΟΥ ύψους ΗΔΗ φορολογημένα εισοδήματα: Το πρώτο παρέμεινε στην τράπεζα σαν κατάθεση όπου φορολογούνται μόνο οι τόκοι και το δεύτερο έγινε ακίνητο όπου φορολογείται και σαν κεφάλαιο !!!

    Απαράδεκτα πράγματα. θα άξιζε πλεόν μια τεκμηριώμενη προσφυγή στο ΣΤΕ.

    Τέλος πιστεύω ότι η συζήτηση αυτή είναι παραπλανητική. Συζητάμε αν ο τάδε φόρος είναι δίκαιος ή όχι αντί να συζητάμε πως οι κυβέρνηση ξοδεύει τα χρήματα των φορολογούμενων και για τους τρόπους που θα μειώσει τα δημόσια έξοδα.

    Να συζητήσομε αν είναι δίκαιο οι φορολογούμενοι να συντηρούν 1 εκατομμυρίο δημοσιους υπάλληλους, με όλα τα εξοργιστικά προνόμια που κατα καιρούς κατοχύρωσαν, ενώ 300 χιλιάδες θα ήταν αρκετοί.

    Να συζητήσομε για την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, για την δυνατότητα να αποσπασθούν σε άλλη υπηρεσία όπου υπάρχει ανάγκη, για το πως τελικά θα μειωθείο αριθμός τους ΑΜΕΣΑ κλπ.

    Θα ήταν χρήσιμο να βλέπαμε στο INTERNET όλα τα στοιχεία μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλλων κατά υπηρεσία. Τότε είμαι σίγουρος ότι θα επιβεβαιωνόταν η αντίληψη που έχει επί του θέματος κάθε Έλληνας.

    Η κυβερνήση λοιπόν δεν φαίνεται να θέλει να πάρει τις σκληρές αλλά επιβαλλόμενες αποφάσεις για την μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

    Τι μας λέει λοιπόν? Πληρώστε !!

    Είναι επομένως λογικό και αναμενόμενο κάθε πολίτης, έστω και αν «στοχοποιείται», να μετέλθει κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου να προστατεύσει ότι με κόπο δημιούργησε.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 20:09 | stauros

    Θα πατώσουν και άλλο τα έσοδα όπως και με τα τέλη κυκλοφορίας γιατί κανένας δεν θα κάνει γονικές παροχές. Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για γονικές παροχές, δηλαδή δεν βγάζει κέρδος ο γονιός μεταβιβάζει στο παιδί του ένα ακίνητο. Ο γονιός πεθαίνει και το παιδί έχει κληρονομιά. Αυτό δεν πάει πιο πίσω. Αντε να δούμε πως θα ξεφύγουμε…Όσο για τους 16 μισθούς της βουλής ούτε λόγο.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 20:59 | Βασίλης

    Θα ήταν κατάφωρα άδικη η επιβολή του ΦΜΑΠ όχι επί της συνολικής αξίας ακινήτων της οικογένειας, αλλά αυτής του ενός εκ των δυο συζύγων. Πχ, λαμβάνοντας υπόψιν τα αναγραφόμενα μέχρι στιγμής στον τύπο σαν αφορολόγητα ποσά για τον ΦΜΑΠ, αν ο σύζυγος κατέχει ακίνητα αξίας 400000 ευρώ και η σύζυγος επίσης 400000 ευρώ, δεν θα καλούνταν να πληρώσουν καθόλου ΦΜΑΠ ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος. Ενώ, αν ο ένας εκ των 2 συζύγων κατέχει 800000 ευρώ και ο άλλος μηδέν, δηλαδή για συνολικό οικογενειακό πλούτο ίσο με αυτόν του προηγουμένου παραδείγματος, το κόστος θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό.
    Είναι εντελώς άδικο να «τιμωρείται» μια οικογένεια, γιατί απλά έτυχε ο ένας εκ των δυο να δημιουργήσει με σκληρή δουλειά μιας ολόκληρης ζωής κάποια μεσαίας τάξης περιουσία (ή και να την κληρονομήσει) και ο άλλος καμία (πχ διότι προερχόταν από φτωχή οικογένεια ή διότι, όπως συμβαίνει με την σύζυγο σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ασχολείτο με τα οικιακά και δεν εργαζόταν).

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 17:04 | Νίκος

    Έχουν ειπωθεί πάρα πολλά στην συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες και έχουν ακουστεί πάρα πολλές απόψεις. Πάντως έχω την αίσθηση ότι πολλοί κάνουν σχόλια της μορφής ότι τα μέτρα είναι σωστά μεν αλλά η κατηγορία στην οποία ανήκουν αυτοί θα πρέπει να γίνει μια εξαίρεση. Επίσης υπέρ της πολύ υψηλής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας νομίζω ότι είναι αυτοί που δεν έχουν ακίνητη περιουσία και σκέπτονται με τρόπο «εγώ δεν έχω άρα δεν με νοιάζει». Ένα κράτος δικαίου όμως δεν θα πρέπει να σκέπτεται, κατά την γνώμη μου έτσι και θα πρέπει να έχει μια στάση τέτοια που να μην στοχοποιεί κάποιους πολίτες . Η αλήθεια είναι ότι τα ακίνητα επιβαρύνονται από πάρα πολλούς φόρους. Είναι γεγονός επίσης ότι σε περίοδο κρίσης σαν αυτή που διανύουμε δεν είναι δυνατόν να μην συμμετάσχει και η μεγάλη ακίνητη περιουσία στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση αυτή. Ποια όμως είναι πραγματικά η μεγάλη ακίνητη περιουσία ; Ένα και μόνο κατάστημα 100τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας έχει σήμερα αντικειμενική αξία που προσεγγίζει αν δεν ξεπερνά το ένα εκατομμύριο Ευρώ (Τιμή ζώνης 7000€/τ.μ. χωρίς να υπολογίσουμε συντελεστή εμπορικότητας κλπ). Το ίδιο και μια κατοικία 150τ.μ.σε μια από τις λεγόμενες ακριβές περιοχές όπως Γλυφάδα , Κηφισιά κλπ με τιμές ζώνης πάνω από 4000€ /τ.μ.(δεν μιλάω για Βουλιαγμένη – Εκάλη που η σημερινή τιμή ζώνης φθάνει μέχρι και τα 8800€/τ.μ). Αλλά και στις φθηνότερες περιοχές δεν νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να φτάσει κάποιος ιδιοκτήτης κατοικίας ή καταστήματος αντικειμενική αξία που να προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο Ευρώ με βάση και τους πολύ μεγάλους συντελεστές εμπορικότητας (π.χ. κέντρο Π.Φαλήρου τιμή ζώνης 3050€/τ.μ. Σ.Ε. μέχρι 3,5 ή Ν. Σμύρνη με τιμή ζώνης πάνω από 2000€/τ.μ. Σ.Ε. μέχρι 4,0) . Και όλα αυτά μόνο με ένα και μόνο μεσαίου μεγέθους ακίνητο είτε μιλάμε για κατοικία είτε για κατάστημα. (Αν κάποιος ψάξει τους πίνακες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων σίγουρα θα θέσει υπό αμφισβήτηση και τις στατιστικές περί 1,5% του πληθυσμού με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000€.) Είναι δυνατό ένας που έχει ένα και μόνο ακίνητο μεσαίου μεγέθους να θεωρείται κάτοχος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ; Όχι πως παίζει ρόλο μόνο ο αριθμός ή το μέγεθος των ακινήτων που έχει κάποιος στην ιδιοκτησία του , αλλά όπως και να ‘χει δεν είναι δυνατόν να οριστεί αφορολόγητο κάτω του 1 εκ. Ευρώ. Και αυτό αν θέλουμε να φορολογήσουμε την πραγματικά μεγάλη ακίνητη περιουσία , γιατί αν απλά θέλουμε να εισπράξουμε και ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογίες , τότε δεν υπάρχει λόγος Δημόσιας διαβούλευσης . Αν θέλουμε επίσης να μην κοροϊδευόμαστε τότε κάθε αύξηση αντικειμενικών αξιών θα συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση του αφορολόγητου. Ένας που δεν έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία σήμερα δεν μπορεί να βρεθεί με μεγάλη ακίνητη περιουσία αύριο χωρίς να κάνει αγορά ακινήτου , μόνο και μόνο επειδή αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες. Δεν είναι δυνατό σήμερα να ορίσουμε ένα αφορολόγητο και αύριο το πρωί να αυξήσουμε τις αντικειμενικές για να πιάσουμε όποιον έμεινε απ΄ έξω από το ΦΜΑΠ. (Πάντως πριν γίνει αύξηση αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να σκεφτούν πολύ αυτοί που θα λάβουν την απόφαση, τι συνέπειες θα έχει αυτό εν μέσω κρίσης τόσο στην αγορά ακινήτων αλλά και στους σχετιζόμενους κατασκευαστικούς κλάδους).
    Συνεπώς κατά την γνώμη μου το αφορολόγητο για το ΦΜΑΠ θα πρέπει να είναι 1 εκατομμύριο Ευρώ . Η κλιμάκωση του φόρου πάνω από το αφορολόγητο αυτό όρριο θα πρέπει να αρχίζει από 0,1% και να αυξάνει κατά 0,1% ανά 300.000 ή 400.000 Ευρώ μέχρι το 1,0% . Σαφώς θα πρέπει να υπάρχουν ελαφρύνσεις για πολυτέκνους . Σαφώς δεν θα πρέπει να φορολογούνται ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα . Επίσης θα πρέπει να εξαιρούνται ακίνητα που είναι υπό απαλλοτρίωση ή είναι με κάποιον τρόπο δεσμευμένα από το Δημόσιο και δεν είναι δυνατή η αξιοποίηση τους από τους ιδιοκτήτες τους.
    Τέλος δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεται διαχωρισμός της εκκλησιαστικής περιουσίας . Νομίζω ότι για την Εκκλησία θα πρέπει να ισχύσει ότι ισχύει και για τον υπόλοιπο κόσμο.
    Νομίζω ότι τα παραπάνω είναι δίκαια και αντικειμενικά.
    Ελπίζω και εύχομαι αυτοί που θα λάβουν αποφάσεις να τις λάβουν με βάση την Δίκαιη φορολόγηση και όχι με βάση αριθμούς και νούμερα προς είσπραξη. Κάτι που είναι δίκαιο άλλωστε , είναι πεποίθησή μου ότι θα αποδώσει καλύτερα εισπρακτικά από κάτι που προκαλεί κάποιον να φοροδιαφύγει.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 15:27 | Γιάννης Μαναράκης

    Γυναίκα μόνη της έχει από προίκα (παλιά κατάσταση) διαμέρισμα στο Κολωνάκι το οποίο ενοικιάζει αντί 1.100 ευρώ μηνιαίως και δηλώνει εισόδημα 13.200 ευρώ και φορολογείται και για το εισόδημα αυτό με το οποίο ζει και με επιπλέον φόρο 3% (κεφαλαίου). Έχει επίσης ένα δυάρι στο οποίο μένει και από κληρονομιά το μισό ενός οικοπέδου στην Κηφισιά. Η εφορία εκτιμά 480.000 ευρώ το διαμέρισμα που νοικιάζεται, 490.000 ευρώ το μισό του οικοπέδου και 120.000 ευρώ το δυάρι που διαμένει. Το σύνολο της περιουσίας της το εκτιμά η εφορία 1.090.000 ευρώ και την κατατάσει στους 50.000 πλουσιότερους Έλληνες με ακίνητη περιουσία πάνω από 1.000.000 ευρώ. Τελικά μετά την πληρωμή των φόρων μένουν στην κυρία λιγότερο από 1.000 ευρώ μηνιαίως για να ζει (που δυστυχώς δεν επαρκούν αν ληφθεί υπόψη ότι χρειάζεται και βοήθεια λόγω ηλικίας). Έτσι η εφορία από τη μια μεριά θεωρεί ότι δεν διαθέτει το ελάχιστο εισόδημα για να ζει άρα θα εδικαιούτο και αύξηση ή και βοήθεια ακόμα και από την άλλη την θεωρει μεγαλοκτηματία που θα πρέπει να πληρώσει και ένα άλλο σημαντικό ποσό για φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Μήπως δεν είναι δίκαιο αυτό; Όταν το οικόπεδο που δεν είναι ολόκληρο και δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει και δεν αποφέρει εισόδημα ούτε μπορεί να το έχει σε off-shore εταιρία; Μήπως αυτό δεν θα πρέπει να υπολογίζεται στο Φ.Μ.Α.Π. ή να υπολογίζεται μόνο σε ποσοστό;
    Δικαιοσύνη και Λογική παρακαλώ.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 15:27 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ 400.000€ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ.
    ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΡΙΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ 100.000€ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΤΕΚΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ.
    ΑΠΟ 400.001€ ΜΕΧΡΙ 1.000.000€ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 0.1%.
    ΑΠΟ 1.000.001€ ΜΕΧΡΙ 2.000.000€ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 0.2%.
    ΑΠΟ 2.000.001€ ΜΕΧΡΙ 3.000.000€ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 0.3%.
    ΑΠΟ 3.000.001€ ΜΕΧΡΙ 4.000.000€ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 0.4%.
    ΑΠΟ 4.000.001€ ΜΕΧΡΙ 5.000.000€ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 0.5%.
    ΑΠΟ 5.000.001€ ΚΑΙ ΑΝΩ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 1%.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:48 | Aριστέα Ρέκα

    H φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας (για να ανταποκρίνονται και οι λέξεις στο νόημά τους) θα πρέπει να αφορά περιουσία άνω του 1.000.000 €. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εξαιρούνται τα ακίνητα τα οποία δεν παρέχουν πρόσοδο στον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, για να μη αποτελεί διαπραγματεύσιμο γεγονός μεταξύ της εφορίας και του ιδιοκτήτου η φορολογητέα αξία των ακινήτων, θα πρέπει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών να απεκταθεί στο σύνολο των ακινήτων της χώρας (τιμή κατά ζώνη και με κριτήρια γειτνίασης με εμπορικό δρόμο ή πρόσοψη σε θάλασσα ή γωνία ή ….). Επίσης σημαντικό μέτρο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την πολιτεία είναι η άμεση και τελεσίδικη εκτίμηση κάθε οφειλής του πολίτη. Το δικαίωμα της πολιτείας να επανέρχεται και να εκτιμά εκ των υστέρων τη φορολογήσιμη αξία των ακινήτων, καθιστά τον πολίτη όμηρο του κράτους με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 13:15 | Άγγελος Μανουσίδης

    Να μην φορολογούνται ακίνητα τα οποία δεν εκμεταλλεύονται, δηλ δεν αποδίδουν εισόδημα.
    ΠΧ:
    Έχω ένα οικόπεδο οπουδήποτε, χωρίς κτίσμα και χωρίς άλλη εκμετάλλευση.
    Άς έχει τεράστια αξία σαν οικόπεδο, σαν θέση, σαν …, σαν…, σαν …
    Από την στιγμή που δεν το εκμεταλλεύομαι δεν πρέπει να πληρώνω φόρο.
    .-

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 12:26 | Θωμάς Λ.

    Κύριοι σε σχέση με το ΦΜΑΠ υπάρχουν δύο επιλογές:

    1. Φορολογείτε όλες τις κινητές (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις και συναφή) και ακίνητες αξίες τόσο για το κεφάλαιο όσο και για τους τόκους/υπεραξίες στα πλαίσια φορολόγησης μιας Μεγάλης Περιουσίας με ότι περιουσιακά στοιχεία αυτή περιλαμβάνει

    2. Φορολογείτε όλες τις κινητές (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις και συναφή) και ακίνητες αξίες μόνο για τους τόκους/υπεραξίες τους (όπως π.χ. ισχύει διαχρονικά για τους τόκους καταθέσεων/ομολόγων και για την υπεραξία μετοχών που μελετάτε) στα πλαίσια φορολόγησης μιας Μεγάλης Περιουσίας με ότι περιουσιακά στοιχεία αυτή περιλαμβάνει

    Ότι άλλο είναι αντισυνταγματικό ενώ αφήνει περιθώρια να προσβληθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για διακρίσεις στον τρόπο φορολόγησης της περιουσίας του ατόμου. Όπως ίσως γνωρίζετε, το δικαίωμα σε νόμιμη περιουσία προστατεύεται και σε επίπεδο Συντάγματος και σε επίπεδο ΕΕ και οι όποιες διακρίσεις μεταξύ των πολιτών στα δικαιώματα περιουσίας τους απαγορεύονται.

    Κατά συνέπεια, πάρτε τις αποφάσεις σας με γνώμωνα το δίκαιο κι όχι με βάση το τι σας λείπει για να συντηρείτε τους κομματικούς στρατούς. Όσοι έχουμε νόμιμη ακίνητη περιουσία πληρώνουμε φόρους από μισθώματα όπως όλοι οι άλλοι, κατά συνέπεια δεν μπορείτε να μας φορολογείτε μέσω απροκάλυπτων διακρίσεων κατά το δοκούν. Αν δεν δείξετε ότι παρά τα όσα λέτε δεν σας ενδιαφέρει η δικαιοσύνη, αλλά η έμμεση δήμευση των περιουσιών μας, την απάντηση θα την λάβετε από τις ομαδικές προσφυγές μας τόσο στο Συμβούλιο Επικρατείας, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αιτιάσεις που να αφήνουν ανοικτή ακόμα και την επιλογή χώρας φορολόγησης των εσόδων από μισθώματα (ακίνητη περιουσία) κατά τρόπο ανάλογο αυτής για κινητές αξίες (καταθέσεις, ομόλογα, υπεραξίες μετοχών). Διαλέξτε λοιπόν αν θα τραβήξετε το δρόμο της ισότητας και της δικαιοσύνης, ή θα ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου.

  • 8 Ιανουαρίου 2010, 10:43 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    8-1-2010

    KYΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ.

    … ΟΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΓΙΑ Τ’ ΑΚΙΝΗΤΑ,ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ,ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ,ΝΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΩ Ή ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ,ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ,ΠΡΟΣ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ,ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
    ΙΩΑΝΝΗΣ