Άρθρο 35: Εγγραφή στο μητρώο

1. Το επάγγελμα του πιστοποιημένου εκτιμητή ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του στη Διεύθυνση Τομέων Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών (εφεξής: Αρμόδια Διοικητική Αρχή) και την εγγραφή του πιστοποιημένου εκτιμητή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών.
Το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών τηρείται στην Αρμόδια Διοικητική Αρχή και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια αρχή τηρείται κατάλογος διενεργηθεισών εκτιμήσεων.

2. Η αναγγελία συνοδεύεται από τα κάτωθι απαραίτητα δικαιολογητικά:
Α. Για φυσικό πρόσωπο :
α. Αίτηση πιστοποίησης, όπου αναφέρεται ο συγκεκριμένος ή οι συγκεκριμένοι κλάδοι στους οποίους επιθυμεί να πιστοποιηθεί ο ενδιαφερόμενος, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα.
β. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, το οποίο ανανεώνεται κάθε δύο έτη με επιμέλεια της Αρμόδιας Διοικητικής Αρχής. Ο αιτών πρέπει να μην έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για κακούργημα ή για πλημμέλημα για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας ή για κάποιο άλλο οικονομικής φύσεως έγκλημα.
γ. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής. Οι τίτλοι σπουδών που προέρχονται από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από τον αρμόδιο Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ως ισότιμοι και αντίστοιχοι ή ισότιμοι προς τους απονεμόμενους από τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
δ. Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει τα εκτιμητικά πρότυπα (ευρωπαϊκά ή διεθνή) που εφαρμόζει κατά τη διενέργεια εκτιμήσεων και τη δέσμευσή του για την πιστή τήρηση του κώδικα δεοντολογίας του άρθρου 41του παρόντος νόμου.
ε. Βεβαίωση με υπογραφή και σφραγίδα πιστοποιημένου εκτιμητή ή άλλο πρόσφορο έγγραφο στοιχείο, από το οποίο να αποδεικνύεται διετής εκτιμητική εμπειρία του ενδιαφερόμενου.
στ. Πιστοποιητικό, από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο αιτών πληροί τουλάχιστον μία από τις κάτωθι προϋποθέσεις:
αα) Έχει πιστοποιηθεί ως εκτιμητής από φορέα διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή από επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
ββ) Ασκεί νόμιμα το επάγγελμα του εκτιμητή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτο κράτος σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας. Στην περίπτωση αυτή, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να προσκομίσει σχετικό πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους, ή του τρίτου κράτους.
γγ) Έχει επιτυχώς ολοκληρώσει τη διαδικασία εξετάσεων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 36του παρόντος νόμου.

Β. Για νομικό πρόσωπο:
α. Αίτηση πιστοποίησης, στην οποία θα αναφέρεται ο συγκεκριμένος ή οι συγκεκριμένοι κλάδοι, στους οποίους επιθυμεί να πιστοποιηθεί.
β. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος.
γ. Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος.
δ. Επικυρωμένο αντίγραφο του ιδρυτικού του εγγράφου ή τυχόν τροποποιητικού αυτού, από το οποίο να προκύπτει ότι στον σκοπό του προβλέπεται η παροχή εκτιμητικών υπηρεσιών.
ε. Αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι στο νομικό πρόσωπο απασχολείται ένας ή περισσότεροι πιστοποιημένοι εκτιμητές, οι οποίοι είναι και οι μόνοι αρμόδιοι να διενεργούν εκτιμήσεις για λογαριασμό του νομικού προσώπου.

3. Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή μπορεί εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της αναγγελίας να απαγορεύσει την έναρξη του επαγγέλματος εφόσον δεν πληρούνται οι ανωτέρω νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή, η Αρμόδια Διοικητική Αρχή ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι δεν είναι δυνατή η εγγραφή του στο Μητρώο, γνωστοποιώντας του και τους σχετικούς λόγους.

4. Εφόσον πληρούνται όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις, η Αρμόδια Διοικητική Αρχή εγγράφει τον ενδιαφερόμενο στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών, στον κλάδο ή στους κλάδους στους οποίους έχει πιστοποιηθεί και εκδίδει σχετικό πιστοποιητικό.

  • 26 Απριλίου 2013, 13:37 | Μουζουράκης Ελευθέριος, REV

    Δεν είναι δυνατόν να αποκλείεται η πιστοποίηση REV, την οποία χορηγεί ο Ευρωπαϊκός εκτιμητικός Φορέας TEGoVA, η οποία αναγνωρίζεται στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
    Ακόμα, εφόσον ο Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) διαθέτει κώδικα δεοντολογίας σύμφωνο με τα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα και έχει διαδικασίες ελέγχου και Πειθαρχικό Συμβούλιο και καθώς εκπροσωπεί το μεγαλύτερο αριθμό εκτιμητών στην Ελλάδα (860 μέλη εκ των οποίων πιστοποιημένοι οι 290), δεν μπορεί να παραλείπεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών.
    Τέλος, η διετία από τη λήψη πτυχίου για να πιστοποηθεί κάποιος κρίνεται πολύ μικρή.

    Με εκτίμηση,
    Μουζουράκης Ελευθέριος, REV
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

  • 26 Απριλίου 2013, 13:45 | Τσάλα Ευαγγελία

    Οι REV εκτιμητες δικαιούνται να εντάσσονται αυτόματα στο μητρώο χωρίς επιπλέον εξετασεις.Θα ήταν καλύρερα αυτό να διατυπωθεί σαφώς.

  • 26 Απριλίου 2013, 12:01 | Αγγελική Κοντού , Πολιτικός Μηχανικός REV

    Θεωρώ αυτονόητο την ένταξη στο Μητρώο των Εκτιμητών του Υπ.Οικονομικών , χωρίς επιπλέον διαδικασίες και ελέχγους πέραν των υπαρχόντων , όλων των Πιστοποιημένων από την Ε.Ε.Εκτιμητών REV της TEGOVA.
    Όπως όλοι οι Ευρωπαϊκοί Εκτιμητές που ΄ναι αναγνωρισμένοι στην Ελλάδα , έτσι ακριβώς και οι Πιστοποιημένοι REV της TEGOVA.
    Η όλη διαδικασία Απόκτησης και Διατήρησης του Τίτλου / Ιδιότητας μέσω των οργανωμένων Φορέων ΣΕΚΕ / EΛΙΕ, αποτελεί ουσιαστική και ποιοτική προσπάθεια Αναγνώρισης του Επαγγέλματος του Εκτιμητή .
    Βεβαίως εκπρόσωποι του ΣΕΚΕ / ΕΛΙΕ, θα πρέπει να συμμετέχουν στην κρατική επιτροπή , ως βασικοί γνώστες των θεμάτων του ρόλου και της θέσης του Εκτιμητή.
    Ως μέλος των ΣΕΚΕ / ΕΛΙΕ, συμφωνώ με τις υπεύθυνες απόψεις των εκλεγμένων εκπροσώπων μου για τις απαραίτητες διορθώσεις /αλλαγές των άρθρων του Νομοσχεδίου.

    Αγγελική Κοντού
    Πολιτικός Μηχανικός REV

  • 26 Απριλίου 2013, 11:43 | ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ MRICS, REV, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκτιμητων Ελλάδος

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 35
    2Α/στ/αα
    Στη συγκεκριμένη παράγραφο θα έπρεπε ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ.
    Δηλαδή, εφόσον αναφέρεται με ιδιαίτερη μνεία σε επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ε.Κ του Συμβουλίου της 7/9/2005, εννοώντας τα πιστοποιητικά της Αγγλίας και της Ιρλανδίας (το REV τότε δεν υπήρχε), θα έπρεπε επίσης ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΚΑΙ ΣΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΌ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΤΙΜΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ (REV-ΤEGoVA, ΑSA κ.λ.π.)
    2Α/στ/ββ
    Στην παράγραφο αυτή γίνεται αναφορά στην αρχή της αμοιβαιότητας.
    Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό ότι κατοχυρώνεται ο πιστοποιημένος εκτιμητής όταν από την Ευρώπη έρχεται στη χώρα μας.
    ΔΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ όμως ΑΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ.

  • 26 Απριλίου 2013, 11:25 | ΤΣΕΡΕΒΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

    ΤΣΕΡΕΒΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ , REV

    Καταρχήν η πιστοποίηση REV, η οποία αναγνωρίζεται στις άλλες Ευρωπαικές χώρες δεν μπορεί να αγνοείται σε ένα νόμο, ο οποίος αποσκοπεί στο να εναρμονίσει την χώρα μας με το Ευρωπαικό περιβάλλον.
    Επιπλέον ο Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) εφόσον διαθέτει κώδικα δεοντολογίας σύμφωνο με τα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα και έχει διαδικασίες ελέγχου και Πειθαρχικό Συμβούλιο και καθώς εκπροσωπεί το μεγαλύτερο αριθμό εκτιμητών στην Ελλάδα είναι αδιανόητο να παραλείπεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών. Τέλος ο χρόνος απο τη λήψη του πτυχίου (διετία)προκειμένου να πιστοποιηθεί κάποιος κρίνεται πολύ μικρός.

    Με εκτίμηση,
    Μαρία Ι. Τσερεβελάκη
    Πολιτικός Μηχανικός,REV

  • 26 Απριλίου 2013, 11:11 | ΠΑΝΤΟΥΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, REV, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

    Είναι απαραίτητο η επαγγελματική πιστοποίηση να γίνεται από διαπιστευμένο φορέα όμως δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται μια επαγγελματική αναγνώριση που χορηγείται από τον μόνο ουσιαστικά Πανευρωπαϊκό Φορέα που συγκεντρώνει όλους τους Εκτιμητικούς Φορείς της ΕΕ και εκδίδει τα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα (EVS) και να επιτρέπεται μόνο η πιστοποίηση του RICS, επειδή είχε εισαχθεί στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ τότε που δεν υπήρχε η πιστοποίηση REV.

    Η πιστοποίηση REV αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, και οι εκτιμητές που πιστοποιούνται στην Ε.Ε γίνονται αποδεκτοί στην Ελλάδα (παράγραφος 2, ββ).

    Ως εκ τούτου θεωρώ ότι είναι σημαντική παράλειψη η μη ένταξη αυτοδίκαια στο μητρώο των εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών όλων των πιστοποιημένων εκτιμητών κατά REV και έρχεται σε αντίθεση με τη παραπάνω επισήμανση της αναγνώρισης των εκτιμητών REV στην Ε.Ε.
    Θα πρέπει να συμπεριληφθούν με ρητή αναφορά στο παρόν άρθρο, ειδάλλως τίθεται θέμα άνισης μεταχείρισης με τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • 26 Απριλίου 2013, 11:23 | Σαμάνθα Καρρά REV, Μέλος Δ.Σ. Σ.Ε.Κ.Ε.

    Θα πρέπει με σαφήνεια να συμπεριληφθεί η πιστοποίηση REV, την οποία χορηγεί ο Ευρωπαϊκός εκτιμητικός Φορέας TEGoVA, ως προϋπόθεση που να επιτρέπει την εγγραφή στο Μητρώο. Επισημαίνεται ότι οι προϋποθέσεις απόκτησης της πιστοποίησης REV είναι πολύ αυστηρότεροι (5ετή επαγγελματική εμπειρία, γραπτή εξέταση με θεωρητικό τμήμα υπό τη μορφή πολλαπλών ερωτήσεων και πρακτικό τμήμα υπό τη μορφή επίλυσης εκτιμητικού προβλήματος, υποχρέωση διαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης με καταγραφή ελάχιστων ωρών εκπαίδευσης κατ’ έτος κλπ). Προφανώς είναι εντελώς παράλογο να γίνονται αποδεκτοί ως πιστοποιημένοι εκτιμητές στην Ελλάδα οι αναγνωρισμένοι εκτιμητές REV στις λοιπές χώρες της Ε.Ε. (παρα. 2, ββ) και να μη γίνονται αποδεκτοί στην Ελλάδα οι Έλληνες REV. Τονίζεται ότι η διαδικασία απονομής της πιστοποίησης REV στην Ελλάδα είναι εγκεκριμένη από την TEGoVA και υπόκειται σε περιοδικές επιθεωρήσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αυτής.
    Η διετής εκτιμητική εμπειρία κρίνεται πολύ μικρή, ενώ δεν τίθενται άλλα ποιοτικά κριτήρια, όπως ο βαθμός εμπλοκής του ενδιαφερόμενου με την εκτιμητική στο χρονικό διάστημα αυτό (π.χ. αριθμός εκτιμήσεων που εκπονήθηκαν ανά έτος, συμμετοχή σε εκπαιδευτικές διαδικασίες, δημοσιεύσεις κλπ), το πότε έχει αποκτήσει αυτή την εμπειρία (π.χ. δεν αναφέρεται ότι πρέπει να είναι την τελευταία 5ετία, άρα κάποιος που έχει δουλέψει στον κλάδο πριν 10 χρόνια και έκτοτε δεν έχει ξανασχοληθεί γίνεται αποδεκτός;). Σε όλες τις χώρες διεθνώς δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα πέραν των σπουδών και της εμπειρίας και στη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση του επαγγελματία. Κάτι τέτοιο δεν είναι πρόδηλο στη προτεινόμενη διαδικασία, όσον αφορά στην περίπτωση (γγ), διότι οι λοιποί φορείς (TEGoVA-REV, RICS κλπ) έχουν προβλεπόμενες διαδικασίες ελέγχου της ετήσιας επιτήρησης των μελών τους.
    Επίσης, θεωρώ ότι ο όρος της προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας θα πρέπει να ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα, αφού τέτοιοι έλεγχοι διασφαλίζουν τη φερεγγυότητα του επαγγελματία σε ένα «ευαίσθητο» κλάδο και αποτελούν red-flags για πιθανή απάτη.

  • 26 Απριλίου 2013, 10:20 | Νικόλαος Αθανασιάδης

    Άρθρο 35
    Αναφέρω ότι στο μητρώο πρέπει να εγγραφούν αυτοδικαίως οι ήδη πιστοποιημένοι από Ευρωπαϊκούς ή Διεθνείς οργανισμούς (RIGS TEGOVA-REV, κλπ)εκτιμητές, καθώς η απόκτηση και η διατήρηση της πιστοποίησης, προϋποθέτει επιτυχία σε υψηλού επιπέδου γραπτές εξετάσεις (σε τακτά χρονικά διαστήματα) και συνεχή ετήσια εκπαίδευση.

  • 26 Απριλίου 2013, 10:59 | ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 35

    2Α/στ/αα
    Στη συγκεκριμένη παράγραφο θα έπρεπε ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΑΦΗΝΕΙΑ το είδος του πιστοποιητικού. Δηλαδή, εφόσον αναφέρεται με ιδιαίτερη μνεία σε επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ε.Κ του Συμβουλίου της 7/9/2005, εννοώντας τα πιστοποιητικά της Αγγλίας και της Ιρλανδίας (το REV τότε δεν υπήρχε), θα έπρεπε επίσης ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΚΑΙ ΣΆΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΤΙΜΗΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕΙ ΤΟ ΣΧΗΜΑ (REV-ΤEGoVA, ΑSA κ.λ.π.)

    2Α/στ/ββ
    Στην παράγραφο αυτή γίνεται αναφορά στην αρχή της αμοιβαιότητας.
    Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό ότι κατοχυρώνεται ο πιστοποιημένος εκτιμητής όταν από την Ευρώπη έρχεται στη χώρα μας.
    ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ αν συμπεριλαμβάνονται οι ΄Ελληνες εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στην Ελλάδα και ποιός είναι ο αρμόδιος φορέας που πρέπει να εκδώσει το πιστοποιητικό.

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 36
    Στην παράγραφο 1, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, σε εξεταστική διαδικασία συμμετέχουν μόνο αυτοί που αναφέρονται στην παρ.2Α /στ/ (γγ) του άρθρου 35
    Στην παράγραφο 2, η Εξεταστική Επιτροπή, που θεσπίζει το Υπουργείο, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.ΕΚ.Ε) καθόσον ο ρόλος του Σ.ΕΚ.Ε. δεν είναι μόνο συνδικαλιστικός αλλά είναι και ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΦΟΡΕΑΣ στον οποίο η TEGoVA έχει παραχωρήσει το δικαίωμα χορήγησης αναγνώρισης REV.
    Είναι ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ, κατά τη γνώμη μας, σε επιτροπή που εισηγείται θέματα -εξεταστέα ύλη και επιμελείται τη βαθμολόγηση, ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΕΚΤΙΜΗΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 42
    Είναι ΑΒΑΣΙΜΟ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ , ο οποίος διαθέτει κώδικα δεοντολογίας σύμφωνο με αυτόν που περιγράφεται στα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα και έχει θεσπίσει διαδικασίες ελέγχου και Πειθαρχικό Συμβούλιο, καθόσον εκπροσωπεί το μεγαλύτερο αριθμό εκτιμητών στην Ελλάδα (860 μέλη εκ των οποίων 290 πιστοποιημένοι – δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία).

  • 26 Απριλίου 2013, 10:08 | Βασίλειος Πυροβέτσης

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 35
    2Α/στ/αα
    Θεωρώ ότι πρέπει να αναφέρεται ακριβέστερα το είδος του πιστοποιητικού, την ακριβή ονομασία του Φορέα Πιστοποίησης (REV-ΤEGoVA, RICS, κλπ) καθώς και να αναφέρεται οπωσδήποτε σ΄αυτούς που κατέχουν σήμερα πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Εκτιμητικό Φορέα.

    2Α/στ/ββ
    Θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ότι και ο Έλληνας πιστοποιημένος εκτιμητής είναι κατοχυρωμένος.

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 36
    Στην παράγραφο 1, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, σε εξεταστική διαδικασία συμμετέχουν μόνο αυτοί που αναφέρονται στην παρ.2Α /στ/ (γγ) του άρθρου 35
    Στην παράγραφο 2, η Εξεταστική Επιτροπή, θα πρέπει να εμπλουτιστεί και με εκπρόσωπο του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος, είτε πιστοποιημένα μέλη μέσω TEGoVA (Πιστοποίηση της Ε.Ε.).
    Είναι αδικαιολόγητο, κατά τη γνώμη μας, σε επιτροπή που εισηγείται θέματα – εξεταστέα ύλη και επιμελείται τη βαθμολόγηση, να συμμετέχουν άτομα που δεν είναι πιστοποιημένα και δεν ασκούν εκτιμητικό επάγγελμα.

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 42
    Στο πειθαρχικό συμβούλιο θα πρέπει να είναι και μέλη του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος – Πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι ασκούν και το επάγγελμα του εκτιμητή.

  • 26 Απριλίου 2013, 10:57 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΙΓΓΛΟΣ

    Πρεπει να αναφέρεται με ιδιαίτερη μνεία σε επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ε.Κ του Συμβουλίου της 7/9/2005, εννοώντας τα πιστοποιητικά της Αγγλίας και της Ιρλανδίας (το REV τότε δεν υπήρχε), θα έπρεπε επίσης να αναφέρεται ιδιαιτέρως και σ΄αυτούς που κατέχουν σήμερα πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Εκτιμητικό Φορέα που παρέχει επαγγελματική πιστοποίηση και να κατονομάσει το σχήμα REV-ΤEGoVA, ΑSA κ.λ.π.

    Επίσης η διετία από τη λήψη πτυχίου για να πιστοποηθεί κάποιος κρίνεται ως πολύ μικρή και καλύτερο είναι να γίνει τετραετία.

  • 26 Απριλίου 2013, 10:38 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΤΑΛΩΤΗ, ΠΟΛ. ΜΗΧ/ΚΟΣ, REV

    Έχοντας μελετήσει τα σχόλια που έκαναν διάφοροι συνάδελφοι εκτιμητές για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, όπου δεν καθίσταται σαφής η ένταξη των πιστοποιημένων εκτιμητών Recognized European Valuers (κατά TEGoVA) στο μητρώο εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών, θεωρώ περιεκτικό και συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο της κας Ιγνατιάδου Γεωργίας – Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, REV.

  • 26 Απριλίου 2013, 09:27 | ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ, REV, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    Πιστεύω πως πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές από τον νομοθέτη, ότι εκτιμητές που είναι πιστοποιημένοι από αναγνωρισμένους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, πρέπει να είναι αυτοδίκαια εγγεγραμμένοι στο μητρώο Πιστοποιημένων εκτιμητών.
    Οι εξετάσεις πιστοποίησης στο σχήμα REV – TEGoVA είναι διαδικασία απαιτητική, επίπονη και οι ελάχιστες απαιτούμενες προϋποθέσεις για την συμμετοχή σε αυτή, εξασφαλίζουν την υψηλή κατάρτηση όλων των πιστοποιημένων μελών.
    Θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να αγνοηθεί , αν θέλουμε να αλλάξουμε προς το δικαιότερο και ορθότερο διαδικασίες που ίσχυαν έως σήμερα.
    Παράλληλα ο Σ.ΕΚ.Ε. – εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο μέρος των εκτιμητών στην Ελλάδα –θα πρέπει να εκπροσωπείται στην Επιτροπή Εξετάσεων Πιστοποίησης και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

  • 26 Απριλίου 2013, 09:37 | Βησσαρίων Κοιλούκος REV, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 35

    Παράγραφος 2/Α/γ
    Εφόσον ο νομοθέτης ενδιαφέρεται για την αρχή της αμοιβαιότητας, δε θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι σε αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού η εκτιμητική αποτελεί πανεπιστημιακή σπουδή και συνεπώς για την ένταξη στο μητρώο των εκτιμητών θα πρέπει – κατ’αναλογία με τις χώρες αυτές – να απαιτείται πτυχίο ανώτατης και μόνο σχολής (και όχι ανώτερης σχολής).

    Παράγραφος 2/Α/ε
    Η διετής εκτιμητική εμπειρία του ενδιαφερόμενου κρίνεται πολύ μικρή. Είναι γεγονός ότι τα κριτήρια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενικά. Ένα ασφαλέστερο ποσοτικό κριτήριο θα είναι τα 4 έτη αποδεδειγμένης εμπειρίας (αντί 2) για την ορθή λειτουργία του επαγγέλματος.

    Παράγραφος 2/Α/στ/αα
    Στη συγκεκριμένη παράγραφο θα έπρεπε να περιγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια το είδος του πιστοποιητικού.
    Δηλαδή, εφόσον αναφέρεται με ιδιαίτερη μνεία σε επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ε.Κ του Συμβουλίου της 7/9/2005, εννοώντας τα πιστοποιητικά της Αγγλίας και της Ιρλανδίας (το REV τότε δεν υπήρχε), θα έπρεπε επίσης να αναφέρεται ιδιαιτέρως και σ΄αυτούς που κατέχουν σήμερα πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Εκτιμητικό Φορέα που παρέχει επαγγελματική πιστοποίηση και να κατονομάσει το σχήμα REV-ΤEGoVA, ΑSA κ.λ.π.

    Παράγραφος 2/Α/στ/ββ
    Στην παράγραφο αυτή γίνεται αναφορά στην αρχή της αμοιβαιότητας.
    Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό ότι κατοχυρώνεται ο πιστοποιημένος εκτιμητής όταν από την Ευρώπη έρχεται στη χώρα μας.
    Δεν διευκρινίζεται όμως αν συμπεριλαμβάνονται οι ΄Ελληνες εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στην Ελλάδα και ποιός είναι ο αρμόδιος φορέας που πρέπει να εκδώσει το πιστοποιητικό. Θα πρέπει να προστεθεί σαφής διατύπωση ότι για τη χώρα μας επίσημη πιστοποίηση είναι αυτή του σχήματος REV-TEGOVA που εκδίδει ο αρμόδιος φορέας ΣΕΚΕ (Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδας).

  • 26 Απριλίου 2013, 09:10 | ΠΑΝΕΡΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 35
    2Α/στ/αα
    Στη συγκεκριμένη παράγραφο θα έπρεπε να περιγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια το είδος του πιστοποιητικού.
    Δηλαδή, εφόσον αναφέρεται με ιδιαίτερη μνεία σε επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ε.Κ του Συμβουλίου της 7/9/2005, εννοώντας τα πιστοποιητικά της Αγγλίας και της Ιρλανδίας (το REV τότε δεν υπήρχε), θα έπρεπε επίσης να αναφέρεται ιδιαιτέρως και σ΄αυτούς που κατέχουν σήμερα πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Εκτιμητικό Φορέα που παρέχει επαγγελματική πιστοποίηση και να κατονομάσει το σχήμα REV-ΤEGoVA, ΑSA κ.λ.π.
    2Α/στ/ββ
    Στην παράγραφο αυτή γίνεται αναφορά στην αρχή της αμοιβαιότητας.
    Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό ότι κατοχυρώνεται ο πιστοποιημένος εκτιμητής όταν από την Ευρώπη έρχεται στη χώρα μας.
    Δεν διευκρινίζεται όμως αν συμπεριλαμβάνονται οι ΄Ελληνες εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στην Ελλάδα και ποιός είναι ο αρμόδιος φορέας που πρέπει να εκδώσει το πιστοποιητικό.

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 36
    Στην παράγραφο 1, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, σε εξεταστική διαδικασία συμμετέχουν μόνο αυτοί που αναφέρονται στην παρ.2Α /στ/ (γγ) του άρθρου 35
    Στην παράγραφο 2, η Εξεταστική Επιτροπή, που θεσπίζει το Υπουργείο, θα πρέπει να εμπλουτιστεί και με εκπρόσωπο του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος, καθόσον ο ρόλος του Σ.ΕΚ.Ε. δεν είναι μόνο συνδικαλιστικός αλλά είναι και ο επίσημος φορέας στον οποίο η TEGoVA έχει παραχωρήσει το δικαίωμα χορήγησης αναγνώρισης REV.
    Είναι αδικαιολόγητο, κατά τη γνώμη μας, σε επιτροπή που εισηγείται θέματα – εξεταστέα ύλη και επιμελείται τη βαθμολόγηση, να συμμετέχουν άτομα που δεν είναι πιστοποιημένα και δεν ασκούν εκτιμητικό επάγγελμα.
    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 42
    Είναι αβάσιμο κατά την άποψή μας να παραλείπεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών ο Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος, ο οποίος διαθέτει κώδικα δεοντολογίας σύμφωνο με αυτόν που περιγράφεται στα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα και έχει θεσπίσει διαδικασίες ελέγχου και Πειθαρχικό Συμβούλιο, καθόσον εκπροσωπεί το μεγαλύτερο αριθμό εκτιμητών στην Ελλάδα (860 μέλη εκ των οποίων 290 πιστοποιημένοι –δεύτερη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία).

  • 26 Απριλίου 2013, 09:21 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Αρχιτεκτων Μηχανικος REV

    Επιτέλους το Ελληνικό κράτος θα πρέπει να αναγνωρίζει τις προσπάθειες κάποιων ανθρώπων που επίσημοι Ευρωπαικοί Φορείς υπάρχουν στην χώρα μας, και δίνεται ετσι η δυνατότητα σε έλληνες εκτιμητές να πιστοποιηθούν από την TEGOVA. Κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών ακούστε τους συλλόγους Ελλήνων Εκτιμητών γιατι γνωρίζουν το θέμα πολύ καλά , και σε κάθε περίπτωση οσοι εχουν πιστοποιηθεί από φορέα αναγνωρισμένο από την ΕΕ Θα πρέπει να εγγράφονται στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών , χωρίς επιπρόσθετες διαδικασίες.

  • 26 Απριλίου 2013, 09:24 | Γιώργος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, REV, Tοπογράφος Μηχανικός Α.Π.Θ. – MSc Γεωπληροφορικής Ε.Μ.Π.

    Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη ικανός αριθμός πιστοποιημένων εκτιμητών, από φορείς με Ευρωπαϊκή και Διεθνή αναγνώριση (RICS, TEGoVA – REV κ.α.) που απέκτησαν την πιστοποίηση πληρώντας μια σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις, που αφορούν στην επιστημονική κατάρτιση, την αποδεδειγμένη εμπειρία, την τήρηση κανόνων δεοντολογίας και την χρήση και την εφαρμογή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Εκτιμητικών Προτύπων, και απέκτησαν αυτή την πιστοποίηση μετά από επίπονη εξεταστική διαδικασία υψηλού επίπεδου, σαφώς πληρέστερη από την προτεινόμενη στον παρόντα νόμο. Δεν είναι λοιπόν δυνατόν, ο νόμος να μην κάνει σαφή αναφορά για τη συγκεκριμένη κατηγορία των πιστοποιημένων εκτιμητών από αναγνωρισμένους Ευρωπαϊκούς φορείς που πρέπει να κατονομάζονται και όπως κατονομάζεται και το ΕΣΥΔ. Στην Ελλάδα η επαγγελματική ένωση που εκτός από συνδικαλιστικός είναι και επιστημονικός φορέας με αναγνώριση από την TEGoVA, με 860 μέλη εκ των οποίων 290 πιστοποιημένα, είναι ο Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε). Δεν είναι λοιπόν δυνατόν, να μη γίνεται σαφής αναφορά του, στο άρθρο 35 παρ. 2.αα. σαν φορέας που έχει το δικαίωμα χορήγησης πιστοποίησης REV αφήνοντας έτσι περιθώρια αντιφατικών ερμηνειών στο νόμο. Επιχειρηματολογώντας, στην υποθετική περίπτωση που Γερμανός εκτιμητής πιστοποιημένος από την TEGoVA – REV, που πληρεί τις προϋποθέσεις των παραγράφων 2.α. έως 2.στ. του άρθρου 35 εγγράφεται χωρίς αμφιβολία στο μητρώο στο μητρώο, καθώς η Γερμανία επίσημα αναγνωρίζει το σήμα REV σε αντίθεση με την Ελλάδα στην οποία δεν υπάρχει σαφής αναγνώριση του παραπάνω σήματος με τον παρόντα νόμο.

  • 26 Απριλίου 2013, 09:03 | ΝΙΚΟΣ

    1. Πρέπει να ερωτηθεί διεξοδικά η Συντάξασα Επιτροπή βάσει ποίας μεθοδολογίας , σκέψης και νομικής αναζήτησης και τεκμηρίωσης αναγράφει ρητά την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2005/36/ΕΚ της 7.9.2005 και παρακάμπτει και αποσιωπά το ισχύον ΠΔ 39/2010 (ΦΕΚ Α 78) «Προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.»

    2. Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για το πώς επιτρέπεται διαρκούσης δημοσίας διαβούλευσης έως την 8/5/2013 12:00, να παρακάμπτεται αυτή και να φέρεται ολόκληρο το παρόν (ή παραλλαγή αυτού) κεφάλαιο Β του παρόντος νομοσχεδίου προς ταχεία συζήτηση και ψήφιση την προσεχή Κυριακή 28/4/2013 στη Βουλή.

  • 26 Απριλίου 2013, 09:16 | Μαρία Σαραφίδη REV, Aρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, MArch

    Υπάρχει βασική ασάφεια στο Άρθρο 35 ως προς την διεθνώς αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή πιστοποίηση REV(Recognized European Valuer), την οποία χορηγεί ο Ευρωπαϊκός Εκτιμητικός Φορέας (TEGoVA).Η πιστοποίηση REV θα πρέπει να επιτρέπει την εγγραφή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι δυνατόν να μην αναφέρεται σαφώς η ένταξη των πιστοποιημένων REV εκτιμητών στο Μητρώο. Είναι γνωστό ότι η πιστοποίηση REV αναγνωρίζεται σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και οι εκεί αναγνωρισμένοι εκτιμητές γίνονται αποδεκτοί ως εκτιμητές στην Ελλάδα με σαφήνεια (παρ. 2, ββ), ενώ οι Έλληνες REV αντίστοιχα δεν θα γίνονται??

  • 26 Απριλίου 2013, 08:04 | Μ.ΜΠΑΣΤΑΚΗ, REV

    Yπάρχει ασάφεια ως προς την πιστοποίηση REV , την οποία χορηγεί ο Ευρωπαϊκός Εκτιμητικός Φορέας (TEGoVA), ως χαρακτηριστικό που να επιτρέπει την εγγραφή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών. H πιστοποίηση REV αναγνωρίζεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, και οι εκεί αναγνωρισμένοι εκτιμητές γίνονται αποδεκτοί ως εκτιμητές στην Ελλάδα με σαφήνεια (παρ. 2, ββ), ενώ οι Έλληνες REV αντίστοιχα δεν γίνονται

  • 26 Απριλίου 2013, 07:58 | Κώτσα Αλεξάνδρα

    Θεωρώ ότι θα πρέπει στο μητρώο των εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών να εγγράφονται όλοι οι πιστοποιημένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμητές REV που έχουν πιστοποιηθεί και αναγνωρίζονται από την TeGoVa σε όλη την Ευρώπη, όπως αντίστοιχα αναγνωρίζονται και οι υπόλοιποι πιστοποιημένοι Ευρωπαίοι εκτιμητές στην Ελλάδα. Η διαδικασία για την απόκτηση αυτού του τίτλου είναι υψηλών προδιαγραφών και δικαιωματικά θα πρέπει να εγγραφούν χωρίς καμία επιπρόσθετη διαδικασία εξετάσεων.

  • 26 Απριλίου 2013, 04:25 | Χρήστος Καπετανίδης

    Είναι σωστή η επαγγελματική πιστοποίηση από διαπιστευμένο Κρατικό Φορέα, θα πρέπει όμως να συμπεριληφθούν στο μητρώο των εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών αυτοδίκαια όλοι οι πιστοποιημένοι εκτιμητές κατά REV με κατάλληλη τροποποίηση του σχεδίου Νόμου. Η πιστοποίηση REV που παρέχεται από την TEGoVA είναι υψηλότερου επιπέδου από την αντίστοιχη που προτείνεται στο υπό ψήφιση σχέδιο Νόμου, όσον αφορά τη διαδικασία εξετάσεων, τα επαγγελματικά προσόντα του εκτιμητή, τη διαρκή επαγγελματική κατάρτιση που αποδεικνύεται από παρακολούθηση σεμιναρίων από τον εκτιμητή τουλάχιστον 20 ωρών ετησίως και τη απαραίτητη τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία στο εκτιμητικό επάγγελμα.
    Εκτιμώ ότι η μη ένταξη της πιστοποίησης κατά REV μέσω σαφής αναφοράς στο Άρθρο 35 του σχεδίου Νόμου είναι σημαντική παράλειψη και ουσιαστικά αποκλείει ένα μεγάλο αριθμό εκτιμητών με επαγγελματική αναγνώριση που χορηγείται από τον μόνο Πανευρωπαϊκό Φορέα Πιστοποίησης ο οποίος εκπροσωπεί όλους τους Εκτιμητικούς Συλλόγους της Ε.Ε. (TEGoVA) και έχει εκπονήσει τα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα (EVS). Αντίθετα επιτρέπεται μόνο η πιστοποίηση κατά RICS (συμφωνώ να συμπεριλαμβάνεται και η εν λόγω πιστοποίηση), επειδή είχε προβλεφθεί σε Οδηγία που έχει εκδοθεί πριν από οκτώ χρόνια (Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πιστοποίηση REV αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, και οι εκτιμητές που πιστοποιούνται στην Ε.Ε γίνονται αποδεκτοί στην Ελλάδα (παράγραφος 2, ββ). Θεωρώ ότι είναι σημαντική παράλειψη η μη ένταξη αυτοδίκαια στο μητρώο των εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών όλων των πιστοποιημένων εκτιμητών κατά REV και έρχεται σε αντίθεση με τη παραπάνω επισήμανση της αναγνώρισης των εκτιμητών REV στην Ε.Ε. Είναι λογικό οι πιστοποιημένοι Έλληνες εκτιμητές κατά REV να μην γίνονται αποδεκτοί στην Ελλάδα παρά μόνο στις χώρες της Ε.Ε.;

    Το άρθρο θα μπορούσε να έχει την ακόλουθη μορφή:

    Άρθρο 35
    Εγγραφή στο μητρώο
    1. Το επάγγελμα του πιστοποιημένου εκτιμητή ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του στη Διεύθυνση Τομέων Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών (εφεξής: Αρμόδια Διοικητική Αρχή) και την εγγραφή του πιστοποιημένου εκτιμητή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών.
    Το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών τηρείται στην Αρμόδια Διοικητική Αρχή και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια αρχή τηρείται κατάλογος διενεργηθεισών εκτιμήσεων.
    2. Η αναγγελία συνοδεύεται από τα κάτωθι απαραίτητα δικαιολογητικά:
    Α. Για φυσικό πρόσωπο :
    α. Αίτηση πιστοποίησης, όπου αναφέρεται ο συγκεκριμένος ή οι συγκεκριμένοι κλάδοι στους οποίους επιθυμεί να πιστοποιηθεί ο ενδιαφερόμενος, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα.
    β. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, το οποίο ανανεώνεται κάθε δύο έτη με επιμέλεια της Αρμόδιας Διοικητικής Αρχής. Ο αιτών πρέπει να μην έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για κακούργημα ή για πλημμέλημα για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας ή για κάποιο άλλο οικονομικής φύσεως έγκλημα.
    γ. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής. Οι τίτλοι σπουδών που προέρχονται από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από τον αρμόδιο Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ως ισότιμοι και αντίστοιχοι ή ισότιμοι προς τους απονεμόμενους από τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
    δ. Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει τα εκτιμητικά πρότυπα (ευρωπαϊκά ή διεθνή) που εφαρμόζει κατά τη διενέργεια εκτιμήσεων και τη δέσμευσή του για την πιστή τήρηση του κώδικα δεοντολογίας του άρθρου 41του παρόντος νόμου.
    ε. Βεβαίωση με υπογραφή και σφραγίδα πιστοποιημένου εκτιμητή ή άλλου εργοδοτικού Φορέα ή άλλο πρόσφορο έγγραφο στοιχείο (π.χ. Αποδείξεις ή Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών για εκπόνηση εκτιμήσεων), από το οποίο να αποδεικνύεται διετής εκτιμητική εμπειρία του ενδιαφερόμενου.
    στ. Πιστοποιητικό, από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο αιτών πληροί τουλάχιστον μία από τις κάτωθι προϋποθέσεις:
    αα) Έχει πιστοποιηθεί ως εκτιμητής από φορέα διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή από επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που είτε πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων είτε έχει αναγνωριστεί από άλλο Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Εκτιμητικό Φορέα που παρέχει επαγγελματική πιστοποίηση.
    ββ) Ασκεί νόμιμα το επάγγελμα του εκτιμητή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτο κράτος σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας. Στην περίπτωση αυτή, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να προσκομίσει σχετικό πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους, ή του τρίτου κράτους.
    γγ) Έχει επιτυχώς ολοκληρώσει τη διαδικασία εξετάσεων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 36του παρόντος νόμου.
    ζ) Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος.
    Β. Για νομικό πρόσωπο:
    α. Αίτηση πιστοποίησης, στην οποία θα αναφέρεται ο συγκεκριμένος ή οι συγκεκριμένοι κλάδοι, στους οποίους επιθυμεί να πιστοποιηθεί.
    β. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος.
    γ. Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος.
    δ. Επικυρωμένο αντίγραφο του ιδρυτικού του εγγράφου ή τυχόν τροποποιητικού αυτού, από το οποίο να προκύπτει ότι στον σκοπό του προβλέπεται η παροχή εκτιμητικών υπηρεσιών.
    ε. Αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι στο νομικό πρόσωπο τουλάχιστον οι νόμιμοι εκπρόσωποι και σε καμία περίπτωση ποσοστό μικρότερο του 50% των απασχολουμένων εκτιμητών είναι πιστοποιημένοι.
    3. Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή μπορεί εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της αναγγελίας να απαγορεύσει την έναρξη του επαγγέλματος εφόσον δεν πληρούνται οι ανωτέρω νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή, η Αρμόδια Διοικητική Αρχή ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι δεν είναι δυνατή η εγγραφή του στο Μητρώο, γνωστοποιώντας του και τους σχετικούς λόγους.
    4. Εφόσον πληρούνται όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις, η Αρμόδια Διοικητική Αρχή εγγράφει τον ενδιαφερόμενο στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών, στον κλάδο ή στους κλάδους στους οποίους έχει πιστοποιηθεί και εκδίδει σχετικό πιστοποιητικό.

    Με εκτίμηση
    Καπετανίδης Χρήστος, Μηχανολόγος Μηχανικός, REV, Μέλος Δ.Σ. Σ.Ε.Κ.Ε..

  • 26 Απριλίου 2013, 04:18 | Δούναβη Αντιγόνη REV

    TO ΣΧΕΔΙΟ NOMOY ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Θα πρέπει να αναγνωριστούν και όσοι κατέχουν σήμερα πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Εκτιμητικό Φορέα που παρέχει επαγγελματική πιστοποίηση και να κατονομάσει το σχήμα REV-ΤEGoVA

    Η πιστοποίηση REV δεν χαρίστηκε σε κανέναν! Μετά από πολλή μελέτη, κόπο και επιτυχία σε αδιαύλητες εξετάσεις (προδιαγραφών πανελληνίων εξετάσεων) την απέκτησαν! Πώς το κράτος αντί να επιβραβεύει αυτούς τους ανθρώπους που δεν δίστασαν να καταβάλουν προσπάθεια για να αποκτήσουν μια ευρωπαϊκή πιστοποίηση, τους ξεχνά ή τους υποτιμά?
    Γιατί πχ το lower του Cambridge ή του Michigan είναι ισότιμα στην Ελλάδα με το κρατικό και η πιστοποίηση REV δεν είναι με την κρατική που προβλέπεται να γίνει από το σχέδιο νόμου ?

    Στo σχέδιο νόμου επίσης γίνεται εύκολα κατανοητό ότι κατοχυρώνεται ο πιστοποιημένος εκτιμητής όταν από την Ευρώπη έρχεται στη χώρα μας.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ όμως να είναι σαφές ότι συμπεριλαμβάνονται και οι ΄Ελληνες εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στην Ελλάδα και ποιός είναι ο αρμόδιος φορέας που πρέπει να εκδώσει το πιστοποιητικό.

  • 26 Απριλίου 2013, 00:47 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧ/ΚΟΣ ΕΜΠ, M.Arch., M.Sc., REV

    Άρθρο 35 παρ. γ. Εφόσον ο νομοθέτης ενδιαφέρεται για την αρχή της αμοιβαιότητας, θα πρέπει να μην παραβλεφθεί το γεγονός ότι σε αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού η εκτιμητική αποτελεί πανεπιστημιακή σπουδή και συνεπώς για την ένταξη στο μητρώο των εκτιμητών θα πρέπει – κατ’αναλογία με τις χώρες αυτές – να απαιτείται πτυχίο ανώτατης και όχι ανώτερης σχολής.

    Άρθρο 35 παρ. ε. Η διετής εκτιμητική εμπειρία του ενδιαφερόμενου κρίνεται πολύ μικρή. Είναι γεγονός ότι τα κριτήρια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενικά. Καθώς, όμως, δεν τίθενται άλλα, ποιοτικότερα κριτήρια, όπως λόγου χάρη ο βαθμός εμπλοκής του ενδιαφερόμενου με την εκτιμητική τη διετία αυτή (π.χ. αριθμός εκτιμήσεων που εκπονήθηκαν, συμμετοχή σε εκπαιδευτικές διαδικασίες, δημοσιεύσεις κ.λπ), ενδεχομένως ένα ασφαλέστερο ποσοτικό κριτήριο (π.χ. 4 έτη εμπειρίας αντί 2) να ήταν καλύτερο για την ορθή λειτουργία του επαγγέλματος.

    Άρθρο 35 παρ. στ. ββ) Η διατύπωση είναι τόσο γενική που θα μπορούσε να οδηγήσει στο εξής αποτέλεσμα: να επιτρέπει την εγγραφή στο μητρώο σε κάποιον που απλώς ασκεί νόμιμα το επάγγελμα του εκτιμητή σε κάποιο κράτος όπου τα εκτιμητικά πρότυπα είναι λιγότερο αυστηρά ή και ανύπαρκτα, αλλά είναι σε θέση να προσκομίσει ένα σχετικό πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα του κράτους του. Είναι γνωστό ότι τα εκτιμητικά πρότυπα δεν είναι παντού ίδια και οι διαδικασίες από χώρα σε χώρα μπορούν να είναι από ελαστικές έως αυστηρότατες. Ας αναλογιστούμε μόνο τι ισχύει στην Ελλάδα μέχρι και την ψήφιση του εν λόγω Νόμου… Είναι σαν ένας Έλληνας εκτιμητής με μια απλή βεβαιώση από την οικεία ΔΟΥ ότι στους κωδικούς της επαγγελματικής του δραστηριότητας συμπεριλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις να μπορούσε να ασκήσει το επάγγελμα του πιστοποιημένου εκτιμητή στη Μεγάλη Βρετανία… Ενώ προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το επάγγελμα, η υποπαράγραφος αυτή αφήνει σημαντικα περιθώρια αλλοίωσης της πρόθεσης του νομοθέτη.

  • 25 Απριλίου 2013, 22:21 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Παρατηρήσεις επί του άρθρου 35

    2Α/στ/αα

    Στη συγκεκριμένη παράγραφο θα έπρεπε να περιγράφεται με μεγαλύτερη σαφήνεια το είδος του πιστοποιητικού.

    Δηλαδή, εφόσον αναφέρεται με ιδιαίτερη μνεία σε επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ε.Κ του Συμβουλίου της 7/9/2005, εννοώντας τα πιστοποιητικά της Αγγλίας και της Ιρλανδίας (το REV τότε δεν υπήρχε), θα έπρεπε επίσης να αναφέρεται ιδιαιτέρως και σ΄αυτούς που κατέχουν σήμερα πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Εκτιμητικό Φορέα που παρέχει επαγγελματική πιστοποίηση και να κατονομάσει το σχήμα REV-ΤEGoVA, ΑSA κ.λ.π.

    2Α/στ/ββ

    Στην παράγραφο αυτή γίνεται αναφορά στην αρχή της αμοιβαιότητας.
    Γίνεται λοιπόν εύκολα κατανοητό ότι κατοχυρώνεται ο πιστοποιημένος εκτιμητής όταν από την Ευρώπη έρχεται στη χώρα μας.

    Δεν διευκρινίζεται όμως αν συμπεριλαμβάνονται οι ΄Ελληνες εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στην Ελλάδα και ποιός είναι ο αρμόδιος φορέας που πρέπει να εκδώσει το πιστοποιητικό.

  • 25 Απριλίου 2013, 21:34 | Μαριάννα Σφούγγαρη, Πολιτικός Μηχανικός , REV

    Η επαγγελματική πιστοποίηση από διαπιστευμένο φορέα είναι λογική αλλά θα πρέπει να περιληφθούν και οι εκτιμητές REV με σαφή αναφορά. Άλλωστε η πιστοποίηση REV έχει αυστηρότερες προϋποθέσεις από την περιγραφόμενη στο σχέδιο Νόμου διαδικασία εξετάσεων από το κράτος (π.χ. περιλαμβάνει αυστηρότερη γραπτή εξέταση – όχι μόνο με πολλαπλές επιλογές, περιλαμβάνει υποχρέωση διαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης με καταγραφή ελάχιστων ωρών εκπαίδευσης κατ’ έτος, πέντε (5) έτη επαγγελματικής εμπειρίας κ.α.).

    Στο Άρθρο 35 ουσιαστικά αποκλείεται η πιστοποίηση REV, την οποία χορηγεί ο Ευρωπαϊκός εκτιμητικός Φορέας TEGoVA, ως χαρακτηριστικό που να επιτρέπει την εγγραφή στο Μητρώο. Δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται μια επαγγελματική αναγνώριση που χορηγείται από τον μόνο Πανευρωπαϊκό Φορέα που συγκεντρώνει όλους τους Εκτιμητικούς Φορείς της ΕΕ και εκδίδει τα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα (EVS) και να επιτρέπεται μόνο η πιστοποίηση του RICS, επειδή είχε εισαχθεί στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ. Τότε άλλωστε δεν υπήρχε η πιστοποίηση REV. Εξ’ άλλου η πιστοποίηση REV αναγνωρίζεται σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και οι εκεί αναγνωρισμένοι εκτιμητές γίνονται αποδεκτοί ως εκτιμητές στην Ελλάδα (παρα. 2, ββ). Aντίθετα οι Έλληνες REV δεν γίνονται αποδεκτοί στην Ελλάδα παρά μόνο στην υπόλοιπη Ευρώπη !
    Μαριάννα Σφούγγαρη, Πολιτικός Μηχανικός, REV

  • 25 Απριλίου 2013, 20:19 | Παπαγεωργίου Γρηγόριος, PhD, MEng, MSc, REV

    Είναι προφανές ότι είτε έχει γίνει παράλειψη είτε υπάρχει ασάφεια στην παράγραφο 2, στ, αα) του άρθρου 35 του εν λόγω νόμου.
    Είναι λογικό παράδοξο (!) να αναγνωρίζονται οι αλλοδαποί αναγνωρισμένοι εκτιμητές από τον ευρωπαϊκό εκτιμητικό φορέα TEGoVA και την ίδια στιγμή να μην αναγωρίζονται οι ημεδαποί με την ίδια – ταυτόσημη αναγνώριση από τον ίδιο φορέα.
    Θα πρέπει να συμπεριληφθούν με ρητή αναφορά στο παρόν άρθρο και οι εκτιμητές υπό το σχήμα REV-TEGoVA, ειδάλλως τίθεται θέμα άνισης μεταχείρισης με τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • 25 Απριλίου 2013, 20:28 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ ΑΔΙΚΟ ΝΑ ΣΥΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΔΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ.

    ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ( TEGOvA ) ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΡΙΩΡΗ ΓΡΑΠΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΣΕ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ, 20 ΩΡΕΣ ΚΑΤ’ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑ ΕΤΟΣ ΚΑΘΩΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ 20 ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ.

    ΣΥΝΕΠΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΤΟΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, , ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ ΣΕ ΝΕΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ, ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΗΔΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ( EXPERT VALUERS ).

    ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΘΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Η TEGoVA ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΟΥΝ ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ

  • 25 Απριλίου 2013, 17:37 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ

    Είναι προφανές ότι η πρόταση του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος σχετικά με το απαιτούμενο για την αναγγελία πιστοποιητικό είναι πληρέστερη και ορθότερη. Είναι αυτονόητο να αναφέρεται σαφώς στο σχετικό άρθρο ότι στο Μητρώο των Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να εγγράφονται χωρίς καμία επιπλέον διαδικασία, οι πιστοποιημένοι, σύμφωνα με το σχήμα αναγνώρισης Recognized European Valuers (REV) της T.E.G.o.V.A., εκτιμητές.
    Επίσης, στην κρατική διαδικασία πιστοποίησης καθώς και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι είναι αναγκαίο να περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του Σ.ΕΚ.Ε. και του ΕΛ.Ι.Ε., φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο στη χώρα μας.

  • 25 Απριλίου 2013, 16:03 | Καραγκούνης Σπύρος

    Στο μητρώο των εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών να εγγράφονται χωρίς καμία επιπλέον διαδικασία, όλοι οι πιστοποιημένοι εκτιμητές κατά TeGoVa(πανευρωπαϊκή πιστοποίηση – REV).

    Θεωρώ ότι φτιάχνοντας ένα νέο νόμο πρέπει να βλέπουμε όλα τα έως τότε σχετικά δεδομένα.
    Θα πρέπει να δούμε ποιοι φορείς έδιναν πιστοποίηση έως τώρα και με τι κριτήρια??
    Έτσι λοιπόν αντί να αυξάνουμε την γραφειοκρατεία (δικαιολογητικά, φάκελοι κλπ), θα πρέπει να δούμε πώς με ένα νέο νόμο εξ αρχής μειώνουμε την γραφειοκρατεία και την κάθε είδους επιβάρυνση του πολίτη !!
    Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει η επιτροπή να εξετάσει την πιστοποίηση TEGOVA και τότε θα καταλάβει ότι πρέπει αυτοδίκαια κάθε πιστοποιημένος εκτιμητής REV (certified by TEGOVA)αυτόματα να εγγράφεται στο Μητρώο του Υπουργείου Οικονομικών.

    Χωροτάκτης Πολεοδόμος Μηχανικός
    Εκτιμητής,Rev

  • 25 Απριλίου 2013, 16:59 | ΜΑΡΙΑΝΑ ΓΚΟΓΚΟΥ REV

    Όσοι έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο από την ΕΕ φορέα (πιστοποιήσεις από TEGOVA και RICS) θα πρέπει αυτοδικαίως να εγγράφονται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών χωρίς επιπρόσθετες διαδικασίες, καθώς έχουν ήδη αποδείξει τις γνώσεις, την ικανότητα και την εμπειρία τους.
    Επίσης απαραίτητα προσόντα για την εγγραφή στο μητρώο θα πρέπει να είναι το πτυχίο ανώτατης σχολής, η παρέλευση 4ετίας από τη λήψη πτυχίου και η αποδεδειγμένη τουλάχιστον διετής εμπειρία ειδικά στο αντικείμενο των εκτιμήσεων.
    Στην κρατική διαδικασία πιστοποίησης και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του Σ.ΕΚ.Ε. και του ΕΛ.Ι.Ε. που εκπροσωπούν τον κλάδο, διαθέτουν κώδικα δεοντολογίας σύμφωνο με τα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα, έχουν διαδικασίες ελέγχου και Πειθαρχικό Συμβούλιο.

  • 25 Απριλίου 2013, 15:31 | ΦΑΦΑΛΙΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, MSc, REV

    Οι REV εκτιμητες δικαιούνται να εντάσσονται αυτόματα στο μητρώο χωρίς επιπλέον εξετασεις. να διατυπωθεί σαφώς.
    Επίσης, η διετία απο την λήψη του πτυχίου είναι μικρό χρονικό διάστημα.

  • 1) Θα πρέπει το άρθρο 35 να περιλαμβάνει ρητά τους πιστοποιημένους εκτιμητές τόσο κατά TEGoVA – REV όσο και κατά RICS οι οποίοι ως πιστοποιημένοι από τους παραπάνω οργανισμούς, έπειτα από αυστηρές διαδιασίες εξετάσεων και σοβαρό έλεγχο επαγγελματικής εξέλιξης θα πρέπει να εγγράφονται χωρίς καμία επιπλέον διαδικασία στο μητρώο.
    2) Δεν θα πρέπει να είναι δυνατή η εγγραφή στο μητρώο σε εκτιμητές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πιστοποίησης από REV ή RICS καθώς οι προϋποθέσεις πιστοποίησης του Μητρώου Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών είναι μικρές και δεν βλέπω να περιλαμβάνουν ουσιαστικά ποιοτικά κριτήρια
    3) Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και στην επιτροπή εξετάσεων θα πρέπει να μετέχουν εκπρόσωποι και του ΣΕΚΕ και του RICS.
    4) Η επιβολή της αναγνώρισης πτυχίων της Αλλοδαπής από τον ΔΟΑΤΑΠ σε εκτιμητές πιστοποιημένους από διεθνείς οργανισμούς είναι άτοπη. Πρόκειται άλλωστε για οργανισμό (ΔΟΑΤΑΠ) ο οποίος βρίσκεται υπό μελέτη κατάργησης από το 2011 στα πλαίσια του εναρμονισμού της ελληνικής νομοθεσιας με την κοινοτική.

  • Παρατηρήσεις επί του Άρθρου 35

    Υπάρχει βασικό θέμα αρχής στο Άρθρο 35, στο οποίο ουσιαστικά υπάρχει ασάφεια ως προς Υπάρχει βασικό θέμα αρχής στο Άρθρο 35, στο οποίο ουσιαστικά υπάρχει ασάφεια ως προς την πιστοποίηση REV (Recognized European Valuer), την οποία χορηγεί ο Ευρωπαϊκός Εκτιμητικός Φορέας (TEGoVA), ως χαρακτηριστικό που να επιτρέπει την εγγραφή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι δυνατόν να μην αναφέρεται διακριτά, αλλά να υπονοείται από τα συμφραζόμενα η ένταξη των REV εκτιμητών στο Μητρώο, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει αμφιλεγόμενες απόψεις στην ερμηνεία του Νόμου.

    Άλλωστε η πιστοποίηση REV αναγνωρίζεται σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και οι εκεί αναγνωρισμένοι εκτιμητές γίνονται αποδεκτοί ως εκτιμητές στην Ελλάδα με σαφήνεια (παρ. 2, ββ), ενώ οι Έλληνες REV αντίστοιχα δεν γίνονται!!

    Παρατηρήσεις επί του Άρθρου 36

    Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της επαγγελματικής πιστοποίησης, όπως αυτή καθορίζεται και μέσα από τα πρότυπα της σειράς ΕΝ/ISO 45000, ο ΣΕΚΕ είναι προφανώς μέσα στα «σημαντικά ενδιαφερόμενα μέρη» που αναφέρουν τα πρότυπα – εκπροσωπώντας το σύνολο των εκτιμητών στην Ελλάδα – και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να εκπροσωπείται στην Επιτροπή Εξετάσεων Πιστοποίησης του άρθρου 36 του Σχεδίου Νόμου. Θα πρέπει να επιδιώξουμε και να πετύχουμε λοιπόν η σύνθεση της Επιτροπής να τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει και εκπροσώπους του ΣΕΚΕ.

    Παρατηρήσεις επί του Άρθρου 42

    Εφόσον ο Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) διαθέτει κώδικα δεοντολογίας σύμφωνο με τα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα και έχει διαδικασίες ελέγχου και Πειθαρχικό Συμβούλιο και καθώς εκπροσωπεί το μεγαλύτερο αριθμό εκτιμητών στην Ελλάδα (860 μέλη εκ των οποίων πιστοποιημένοι οι 290), δεν μπορεί να παραλείπεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

  • 25 Απριλίου 2013, 14:27 | ΤΖΑΝΕΤΕΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ REV

    Όσοι έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο από την ΕΕ φορέα (πιστοποιήσεις από TEGOVA και RICS) θα πρέπει αυτοδικαίως να εγγράφονται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών χωρίς επιπρόσθετες διαδικασίες.
    Απαραίτητα προσόντα το πτυχίο ανώτατης σχολής, η παρέλευση 4ετίας από τη λήψη πτυχίου και η διετής εμπειρία.
    Στην κρατική διαδικασία πιστοποίησης θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του Σ.ΕΚ.Ε. και του ΕΛ.Ι.Ε. που εκπροσωπούν τον κλάδο και έχουν μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση τέτοιων διαδικασιών.

  • 25 Απριλίου 2013, 13:17 | ΕΙΡΗΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Σ.ΕΚ.Ε. κ. ΠΑΛΛΗ.

  • 25 Απριλίου 2013, 11:37 | ΚΙΟΛΕΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Προφανώς ο νόμος αν και δεν είναι ξεκάθαρος περιλαμβάνει την πιστοποίηση REV αφού η TEGOVA είναι Ευρωπαϊκός Εκτιμητικός Φορέας που παρέχει επαγγελματική πιστοποίηση …. «» Έχει πιστοποιηθεί ως εκτιμητής από φορέα διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή από επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που είτε πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων είτε έχει αναγνωριστεί από άλλο Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Εκτιμητικό Φορέα που παρέχει επαγγελματική πιστοποίηση. «»

    Φυσικά στην Ελλάδα είμαστε και τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο …

  • η διετία από τη λήψη πτυχίου για να πιστοποηθεί κάποιος κρίνεται ως πολύ μικρή

  • 25 Απριλίου 2013, 10:23 | Νικόλαος Μπαστρογιάννης , MEng, REV

    1. Το επάγγελμα του πιστοποιημένου εκτιμητή ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του στη Διεύθυνση Τομέων Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών (εφεξής: Αρμόδια Διοικητική Αρχή) και την εγγραφή του πιστοποιημένου εκτιμητή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών.
    Το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών τηρείται στην Αρμόδια Διοικητική Αρχή και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια αρχή τηρείται κατάλογος διενεργηθεισών εκτιμήσεων.

    2. Η αναγγελία συνοδεύεται από τα κάτωθι απαραίτητα δικαιολογητικά:

    Α. Για φυσικό πρόσωπο :
    α. Αίτηση πιστοποίησης, όπου αναφέρεται ο συγκεκριμένος ή οι συγκεκριμένοι κλάδοι στους οποίους επιθυμεί να πιστοποιηθεί ο ενδιαφερόμενος, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα.
    β. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, το οποίο ανανεώνεται κάθε δύο έτη με επιμέλεια της Αρμόδιας Διοικητικής Αρχής. Ο αιτών πρέπει να μην έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για κακούργημα ή για πλημμέλημα για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας ή για κάποιο άλλο οικονομικής φύσεως έγκλημα.
    γ. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής. Οι τίτλοι σπουδών που προέρχονται από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από τον αρμόδιο Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ως ισότιμοι και αντίστοιχοι ή ισότιμοι προς τους απονεμόμενους από τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
    δ. Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει τα εκτιμητικά πρότυπα (ευρωπαϊκά ή διεθνή) που εφαρμόζει κατά τη διενέργεια εκτιμήσεων και τη δέσμευσή του για την πιστή τήρηση του κώδικα δεοντολογίας του άρθρου 41 του παρόντος νόμου.
    ε. Βεβαίωση με υπογραφή και σφραγίδα πιστοποιημένου εκτιμητή ή άλλου εργοδοτικού Φορέα ή άλλο πρόσφορο έγγραφο στοιχείο (π.χ. Αποδείξεις ή Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών για εκπόνηση εκτιμήσεων), από το οποίο να αποδεικνύεται διετής εκτιμητική εμπειρία του ενδιαφερόμενου.
    στ. Πιστοποιητικό, από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο αιτών πληροί τουλάχιστον μία από τις κάτωθι προϋποθέσεις:
    αα) Έχει πιστοποιηθεί ως εκτιμητής από φορέα διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή από επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που είτε πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων είτε έχει αναγνωριστεί από άλλο Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Εκτιμητικό Φορέα που παρέχει επαγγελματική πιστοποίηση.

    ββ) Ασκεί νόμιμα το επάγγελμα του εκτιμητή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτο κράτος σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας. Στην περίπτωση αυτή, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να προσκομίσει σχετικό πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους, ή του τρίτου κράτους.
    γγ) Έχει επιτυχώς ολοκληρώσει τη διαδικασία εξετάσεων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 36του παρόντος νόμου.
    Β. Για νομικό πρόσωπο:
    α. Αίτηση πιστοποίησης, στην οποία θα αναφέρεται ο συγκεκριμένος ή οι συγκεκριμένοι κλάδοι, στους οποίους επιθυμεί να πιστοποιηθεί.
    β. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος.
    γ. Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος.
    δ. Επικυρωμένο αντίγραφο του ιδρυτικού του εγγράφου ή τυχόν τροποποιητικού αυτού, από το οποίο να προκύπτει ότι στον σκοπό του προβλέπεται η παροχή εκτιμητικών υπηρεσιών.
    ε. Αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι στο νομικό πρόσωπο τουλάχιστον οι νόμιμοι εκπρόσωποι και σε καμμία περίπτωση ποσoστό μικρότερο του 50% των απασχολουμένων εκτιμητών είναι πιστοποιημένοι.
    3. Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή μπορεί εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της αναγγελίας να απαγορεύσει την έναρξη του επαγγέλματος εφόσον δεν πληρούνται οι ανωτέρω νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή, η Αρμόδια Διοικητική Αρχή ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι δεν είναι δυνατή η εγγραφή του στο Μητρώο, γνωστοποιώντας του και τους σχετικούς λόγους.

    4. Εφόσον πληρούνται όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις, η Αρμόδια Διοικητική Αρχή εγγράφει τον ενδιαφερόμενο στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών, στον κλάδο ή στους κλάδους στους οποίους έχει πιστοποιηθεί και εκδίδει σχετικό πιστοποιητικό.

  • α. Στην επιστολή που καταθέσαμε ως ΕΛΙΕ στην αρμόδια Επιτροπή έιχαμε εισηγηθεί την αυτοδίκαιη εγγραφή στο μητρώο όλων
    1 των πιστοποιημένων εκτιμητών κατα REV- TEGOVA
    2 των πιστοποιημένων εκτιμητών κατα RICS

    Παρατηρούμε ότι αυτό δεν περιέχεται ρητά στις διατάξεις του Σ/Ν

    β. Η τρίτη διαδικασία πιστοποίησης, από το Υπουργείο, δεν κρίνεται απαραίτητη.

  • 25 Απριλίου 2013, 10:58 | Στυλιανός Θεοδώρου REV, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., MBA, Msc, PMP

    Στο επάγγελμα του εκτιμητή κρίνεται απαραίτητη η επίδειξη τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές περιβάλλον, υψηλού επιπέδου εργασίας, ειδική γνώση, ηθική και εμπειρία. Οι ελάχιστες προϋποθέσεις της πιστοποίησης REV διασφαλίζουν την ποιότητα εργασίας, την μεθοδολογία και την αξιοπιστία. Η διεθνής αναγνώριση εκτός απο την Ελλάδα, θα αποτελέσει εξαίρεση, στερώντας την αγορά απο τα ολοένα και αυξανόμενα μέλη που επιλέγουν να πιστοποιηθούν σε ένα μέχρι πρότινος χαλαρό και ασαφές πλαίσιο διενέργειας εκτιμήσεων. Σε μία τέτοια προσπάθεια θεωρείται απαραίτητη η κρατική αρωγή προς διασφάλιση ποιοτικότερης εκτιμητικής εργασίας.

  • 25 Απριλίου 2013, 09:32 | ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥΔΗΣ

    Παρατηρήσεις επί του Άρθρου 35

    Υπάρχει βασικό θέμα αρχής στο Άρθρο 35, στο οποίο ουσιαστικά υπάρχει ασάφεια ως προς Υπάρχει βασικό θέμα αρχής στο Άρθρο 35, στο οποίο ουσιαστικά υπάρχει ασάφεια ως προς την πιστοποίηση REV (Recognized European Valuer), την οποία χορηγεί ο Ευρωπαϊκός Εκτιμητικός Φορέας (TEGoVA), ως χαρακτηριστικό που να επιτρέπει την εγγραφή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι δυνατόν να μην αναφέρεται διακριτά, αλλά να υπονοείται από τα συμφραζόμενα η ένταξη των REV εκτιμητών στο Μητρώο, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει αμφιλεγόμενες απόψεις στην ερμηνεία του Νόμου.

    Άλλωστε η πιστοποίηση REV αναγνωρίζεται σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και οι εκεί αναγνωρισμένοι εκτιμητές γίνονται αποδεκτοί ως εκτιμητές στην Ελλάδα με σαφήνεια (παρ. 2, ββ), ενώ οι Έλληνες REV αντίστοιχα δεν γίνονται!!

    Παρατηρήσεις επί του Άρθρου 36

    Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της επαγγελματικής πιστοποίησης, όπως αυτή καθορίζεται και μέσα από τα πρότυπα της σειράς ΕΝ/ISO 45000, ο ΣΕΚΕ είναι προφανώς μέσα στα «σημαντικά ενδιαφερόμενα μέρη» που αναφέρουν τα πρότυπα – εκπροσωπώντας το σύνολο των εκτιμητών στην Ελλάδα – και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να εκπροσωπείται στην Επιτροπή Εξετάσεων Πιστοποίησης του άρθρου 36 του Σχεδίου Νόμου. Θα πρέπει να επιδιώξουμε και να πετύχουμε λοιπόν η σύνθεση της Επιτροπής να τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει και εκπροσώπους του ΣΕΚΕ.

    Παρατηρήσεις επί του Άρθρου 42

    Εφόσον ο Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) διαθέτει κώδικα δεοντολογίας σύμφωνο με τα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα και έχει διαδικασίες ελέγχου και Πειθαρχικό Συμβούλιο και καθώς εκπροσωπεί το μεγαλύτερο αριθμό εκτιμητών στην Ελλάδα (860 μέλη εκ των οποίων πιστοποιημένοι οι 290), δεν μπορεί να παραλείπεται από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών.

  • 25 Απριλίου 2013, 09:42 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεν είναι δυνατόν να μην αναφέρεται διακριτά, αλλά να υπονοείται από τα συμφραζόμενα η ένταξη των REV εκτιμητών στο Μητρώο. Οι πιστοποιημένοι REV αποτελούν την ποιοτική αναβάθμιση αλλά και την αναγνώριση του επαγγέλματος του εκτιμητή.
    Αθανάσιος Χριστόπουλος
    Πολιτικός μηχανικός & Οικονομολόγος

  • 25 Απριλίου 2013, 09:45 | ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η πιστοποίηση REV (Recognized European Valuer), την οποία χορηγεί ο Ευρωπαϊκός Εκτιμητικός Φορέας (TEGoVA), επιτρέπει την εγγραφή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών?Είναι πιστοποίηση που λαμβάνεται κατόπιν εξετάσεων, απαιτεί 5 ετή εμπειρία στον χώρο των εκτιμήσεων κι ενεργό δράση την τελευταία διετία με εκπόνηση τουλάχιστον 10 απλών και 10 σύνθετων εκτιμήσεων.Δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτήν, δεν αναγνωρίζεται απο την χώρα μας?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Δεν είναι δυνατόν να μην αναφέρεται διακριτά, αλλά να υπονοείται από τα συμφραζόμενα η ένταξη των REV εκτιμητών στο Μητρώο. Οι πιστοποιημένοι REV αποτελούν την ποιοτική αναβάθμιση αλλά και την αναγνώριση του επαγγέλματος του εκτιμητή.

  • 25 Απριλίου 2013, 07:37 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΧΟΣ

    Πιστεύω ότι θα πρέπει στο μητρώο των εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών να εγγράφονται χωρίς καμία επιπλέον διαδικασία, όλοι οι πιστοποιημένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμητές (REV)που έχουν πιστοποιηθεί από την TeGoVa και αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρώπη όπως αντίστοιχα αναγνωρίζονται και οι υπόλοιποι αναγνωρισμένοι Ευρωπαίοι εκτιμητές στην Ελλάδα.
    Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί άμεσα να δημιουργηθεί ένα αρχικό Μητρώο εκτιμητών και στην συνέχεια όταν θα ολοκληρωθεί ο μηχανισμός πιστοποίησης θα μπορούν να ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο.
    Με εκτίμηση
    ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΖΑΧΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧ/ΚΟΣ Ε.ΜΠ.
    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ REV

  • 24 Απριλίου 2013, 22:30 | ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    θα πρέπει στο μητρώο των εκτιμητών του Υπουργείου Oικονομικών να εγγράφονται χωρίς καμμία επιπλέον διαδικασία, όλοι οι πιστοποιημένοι απο την Ευρωπαική Ένωση εκτιμητές (REV)που έχουν πιστοποιηθεί απο την TeGoVa

  • 24 Απριλίου 2013, 21:48 | Eυαγγελία Μπιλλήρη, REV

    Eπι της χορήγησης πιστοποίησης μέσω ΕΣΥΔ αποκλειστικά σχεδόν, θεωρώ ότι στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί παράλειψη η μη αναφορά σε δυνατότητα πιστοποίησης μέσω άλλων Ευρωπαικών ή διεθνών Εκτιμητικών φορέων.
    Η πιστοποίηση REV, η οποία αναγνωρίζεται στις άλλες Ευρωπαικές χώρες και η οποία δίνει την δυνατότητα σε ξένους να θεωρούνται πιστοποημένοι εκτιμητές στην χώρα μας -αφού διαθέτουν την πιστοποίηση της επαγγελματικής οργάνωσης της χώρας τους, κατ’ εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας- δεν μπορεί να αγνοείται σε ένα νόμο, ο οποίος με την ευρύτερη έννοια του αποσκοπεί στο να εναρμονίσει την χώρα μας με το Ευρωπαικό περιβάλλον.
    Η διατύπωση αυτή στο σχέδιο νόμου, όσο και αν ακούγεται απλοικό το παράδειγμα που επικαλούμαι, μοιάζει σαν να αναγνωρίζονται ως γλωσσομαθείς στη χώρα μας μόνο όσοι κατέχουν Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας ενώ όσοι έχουν πιστοποίηση Goethe ή Cambridge δεν αναγνωρίζονται!
    Είναι προφανές ότι αυτό μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί με την υλοποίηση της πρότασης του ΣΕΚΕ όπως σας έχει υποβληθεί:

    «Έχει πιστοποιηθεί ως εκτιμητής από φορέα διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή από επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που είτε πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων είτε έχει αναγνωριστεί από άλλο Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Εκτιμητικό Φορέα που παρέχει επαγγελματική πιστοποίηση».
    Με εκτίμηση
    Ευαγγελία Μπιλλήρη, REV
    Πολιτικός μηχανικός

  • 24 Απριλίου 2013, 19:04 | Κωνσταντίνος Πάλλης Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος

    Άρθρο 35.

    Υπάρχει βασικό θέμα αρχής στο Άρθρο 35, στο οποίο ουσιαστικά αποκλείεται η πιστοποίηση REV, την οποία χορηγεί ο Ευρωπαϊκός εκτιμητικός Φορέας TEGoVA, ως χαρακτηριστικό που να επιτρέπει την εγγραφή στο Μητρώο. Δεν είναι δυνατόν να απαξιώνεται μια επαγγελματική αναγνώριση που χορηγείται από τον μόνο ουσιαστικά Πανευρωπαϊκό Φορέα που συγκεντρώνει όλους τους Εκτιμητικούς Φορείς της ΕΕ και εκδίδει τα Ευρωπαϊκά Εκτιμητικά Πρότυπα (EVS) και να επιτρέπεται μόνο η πιστοποίηση του RICS, επειδή είχε εισαχθεί στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ!! Τότε άλλωστε δεν υπήρχε η πιστοποίηση REV. Εξ’ άλλου η πιστοποίηση REV αναγνωρίζεται σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και οι εκεί αναγνωρισμένοι εκτιμητές γίνονται αποδεκτοί ως εκτιμητές στην Ελλάδα (παρα. 2, ββ) αλλά οι Έλληνες REV δεν γίνονται!!

    Όσον αφορά στην επαγγελματική πιστοποίηση από διαπιστευμένο φορέα, είναι λογική η υιοθέτησή της αλλά θα πρέπει να περιληφθούν και οι εκτιμητές REV με σαφή αναφορά. Άλλωστε η πιστοποίηση REV έχει αυστηρότερες προϋποθέσεις από την περιγραφόμενη στο σχέδιο Νόμου διαδικασία εξετάσεων από το κράτος (π.χ. περιλαμβάνει αυστηρότερη γραπτή εξέταση – όχι μόνο με πολλαπλές επιλογές, περιλαμβάνει υποχρέωση διαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης με καταγραφή ελάχιστων ωρών εκπαίδευσης κατ’ έτος, πέντε (5) έτη επαγγελματικής εμπειρίας κ.α.).

    Το άρθρο θα μπορούσε να έχει την ακόλουθη μορφή:

    Άρθρο 35
    Εγγραφή στο μητρώο
    1. Το επάγγελμα του πιστοποιημένου εκτιμητή ασκείται ελεύθερα μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία έναρξής του στη Διεύθυνση Τομέων Παραγωγής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών (εφεξής: Αρμόδια Διοικητική Αρχή) και την εγγραφή του πιστοποιημένου εκτιμητή στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών.
    Το Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών τηρείται στην Αρμόδια Διοικητική Αρχή και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών. Στην ίδια αρχή τηρείται κατάλογος διενεργηθεισών εκτιμήσεων.

    2. Η αναγγελία συνοδεύεται από τα κάτωθι απαραίτητα δικαιολογητικά:

    Α. Για φυσικό πρόσωπο :
    α. Αίτηση πιστοποίησης, όπου αναφέρεται ο συγκεκριμένος ή οι συγκεκριμένοι κλάδοι στους οποίους επιθυμεί να πιστοποιηθεί ο ενδιαφερόμενος, συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα.
    β. Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου γενικής χρήσης, το οποίο ανανεώνεται κάθε δύο έτη με επιμέλεια της Αρμόδιας Διοικητικής Αρχής. Ο αιτών πρέπει να μην έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για κακούργημα ή για πλημμέλημα για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, πλαστογραφίας, απιστίας, ψευδορκίας, δόλιας χρεοκοπίας, καταδολίευσης δανειστών, τοκογλυφίας ή για κάποιο άλλο οικονομικής φύσεως έγκλημα.
    γ. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής. Οι τίτλοι σπουδών που προέρχονται από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από τον αρμόδιο Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) ως ισότιμοι και αντίστοιχοι ή ισότιμοι προς τους απονεμόμενους από τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
    δ. Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει τα εκτιμητικά πρότυπα (ευρωπαϊκά ή διεθνή) που εφαρμόζει κατά τη διενέργεια εκτιμήσεων και τη δέσμευσή του για την πιστή τήρηση του κώδικα δεοντολογίας του άρθρου 41του παρόντος νόμου.
    ε. Βεβαίωση με υπογραφή και σφραγίδα πιστοποιημένου εκτιμητή ή άλλου εργοδοτικού Φορέα ή άλλο πρόσφορο έγγραφο στοιχείο (π.χ. Αποδείξεις ή Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών για εκπόνηση εκτιμήσεων), από το οποίο να αποδεικνύεται διετής εκτιμητική εμπειρία του ενδιαφερόμενου.
    στ. Πιστοποιητικό, από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο αιτών πληροί τουλάχιστον μία από τις κάτωθι προϋποθέσεις:
    αα) Έχει πιστοποιηθεί ως εκτιμητής από φορέα διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ή από επαγγελματική ένωση ή οργανισμό που είτε πληροί τις προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων είτε έχει αναγνωριστεί από άλλο Ευρωπαϊκό ή Διεθνή Εκτιμητικό Φορέα που παρέχει επαγγελματική πιστοποίηση.

    ββ) Ασκεί νόμιμα το επάγγελμα του εκτιμητή σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτο κράτος σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας. Στην περίπτωση αυτή, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να προσκομίσει σχετικό πιστοποιητικό από τον αρμόδιο φορέα του κράτους μέλους, ή του τρίτου κράτους.
    γγ) Έχει επιτυχώς ολοκληρώσει τη διαδικασία εξετάσεων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 36του παρόντος νόμου.
    ζ)Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος.

    Β. Για νομικό πρόσωπο:
    α. Αίτηση πιστοποίησης, στην οποία θα αναφέρεται ο συγκεκριμένος ή οι συγκεκριμένοι κλάδοι, στους οποίους επιθυμεί να πιστοποιηθεί.
    β. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος.
    γ. Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος.
    δ. Επικυρωμένο αντίγραφο του ιδρυτικού του εγγράφου ή τυχόν τροποποιητικού αυτού, από το οποίο να προκύπτει ότι στον σκοπό του προβλέπεται η παροχή εκτιμητικών υπηρεσιών.
    ε. Αποδεικτικά έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι στο νομικό πρόσωπο τουλάχιστον οι νόμιμοι εκπρόσωποι και σε καμμία περίπτωση ποσοστό μικρότερο του 50% των απασχολουμένων εκτιμητών είναι πιστοποιημένοι.
    3. Η Αρμόδια Διοικητική Αρχή μπορεί εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της αναγγελίας να απαγορεύσει την έναρξη του επαγγέλματος εφόσον δεν πληρούνται οι ανωτέρω νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν προκύπτει η συνδρομή τους από τα υποβληθέντα στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή, η Αρμόδια Διοικητική Αρχή ενημερώνει εγγράφως τον ενδιαφερόμενο ότι δεν είναι δυνατή η εγγραφή του στο Μητρώο, γνωστοποιώντας του και τους σχετικούς λόγους.

    4. Εφόσον πληρούνται όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις, η Αρμόδια Διοικητική Αρχή εγγράφει τον ενδιαφερόμενο στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών, στον κλάδο ή στους κλάδους στους οποίους έχει πιστοποιηθεί και εκδίδει σχετικό πιστοποιητικό.

  • 24 Απριλίου 2013, 14:57 | Ο Εκτιμητης

    Το κυρος του ανεξαρτητου εκτιμητη επιβαλει πτυχειο ανωτατης σχολης και σαφως οχι ΤΕΙ.