Άρθρο 6 Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους

1. Οι έδρες και οι περιφέρειες των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού ορίζονται ως εξής:

α) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας (πρώην Νομός Αιτωλοακαρνανίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Αγρίνιο. Στην κατά τόπον αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου) εμπίπτουν ο Δήμος Αμφιλοχίας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Μενιδίου, ο Δήμος Θέρμου, οι Δημοτικές Ενότητες Αγρινίου, Θεστιέων, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Παρακαμπυλίων και Στράτου του Δήμου Αγρινίου και η Δημοτική Ενότητα Μεδεώνος του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου, Βάλτου και Ναυπάκτου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αιτωλοακαρνανίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται το Μεσολόγγι, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ξηρομέρου, Ναυπακτίας και οι Δημοτικές Ενότητες Μακρυνείας, Αγγελοκάστρου και Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ορίζεται η Ναύπακτος, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ναυπακτίας. Οι οργανικές θέσεις Δικαστών και Εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι έξι (26), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αιτωλοακαρνανίας ανέρχονται σε ενενήντα τέσσερις (94).

β) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (πρώην Νομός Αργολίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Τα Ειρηνοδικεία Ναυπλίου, Άργους και Μάσσητος (Κρανίδι) καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζεται το Άργος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Άργους- Μυκηνών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ναυπλίου ανέρχονται σε πενήντα (50).

γ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας (πρώην Νομός Αρκαδίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τριπόλεως, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Τρίπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τριπόλεως εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας. Τα Ειρηνοδικεία Τριπόλεως, Μεγαλόπολης, Δημητσάνας (Ψωφίδος) και Άστρους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τριπόλεως. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρίπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τριπόλεως ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

δ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας (πρώην Νομός Άρτας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άρτας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άρτα. Στην κατά τόπο αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Άρτας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, καθώς και οι Δημοτικές Ενότητες Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας και η Δημοτική Ενότητα Μενιδίου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Το Ειρηνοδικείο Άρτας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άρτας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άρτας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άρτας ανέρχονται σε τριάντα τρεις (33).

ε) Στην Περιφέρεια Αττικής, διατηρούνται τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πειραιώς, ως κεντρικές έδρες, καθώς και οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών και Πειραιώς. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών ιδρύεται ποινικό τμήμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών και οι Δήμοι Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης και Περιστερίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, καθώς και ο Δήμος Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιώς εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής πλην Δήμου Φυλής, Νήσων Αττικής και Νοτίου Τομέα Αθηνών, καθώς και οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών. Τα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Πειραιώς, Αιγίνης, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κρωπίας, Κυθήρων, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Νικαίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Μεγάρων, Περιστερίου, Σαλαμίνας, Σπετσών και Χαλανδρίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Κρωπίας, Λαυρίου, Νέας Ιωνίας, Ιλίου, Μαραθώνος, Περιστερίου και Χαλανδρίου μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων στα Ειρηνοδικεία Πειραιώς, Αιγίνης, Ελευσίνας, Καλαυρίας (Πόρος), Καλλιθέας, Κυθήρων, Νικαίας, Μεγάρων, Σαλαμίνας και Σπετσών μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πειραιώς. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται το Μαρούσι, το Κορωπί και το Περιστέρι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην Περιφερειακή Έδρα Αμαρουσίου, οι Δήμοι Αμαρουσίου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης και Χαλανδρίου β) στην Περιφερειακή Έδρα Κορωπίου, οι Δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Μαρκόπουλου-Μεσογαίας, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, γ) στην Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, οι Δήμοι Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ιλίου και Πετρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αθηνών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: εκατόν πενήντα μία (151), β) Πρωτοδίκες: πεντακόσιες εξήντα τρεις (563), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τριάντα επτά (37), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: πενήντα εννέα (59), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: εβδομήντα εννέα (79), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δεκατρείς (13). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αθηνών ανέρχονται σε χίλιες διακόσιες (1200).
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται η Καλλιθέα και τα Μέγαρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν: α) στην περιφερειακή έδρα Καλλιθέας, οι Δήμοι Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου, και β) στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων, οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας- Ειδυλλίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δεκαεννέα (19), β) Πρωτοδίκες: εκατόν είκοσι πέντε (125), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δεκατέσσερις (14), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πειραιώς ανέρχονται σε τριακόσιες δεκατέσσερις (314).

στ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας (πρώην Νομός Αχαΐας) ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).

ζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας (πρώην Νομός Βοιωτίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Βοιωτίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Βοιωτίας, με έδρα τη Λιβαδειά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βοιωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Τα Ειρηνοδικεία Λιβαδειάς και Θηβών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βοιωτίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζεται η Θήβα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τέσσερις (24), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα τέσσερις (64).

η) Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (πρώην Νομός Γρεβενών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γρεβενών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γρεβενά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γρεβενών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών. Το Ειρηνοδικείο Γρεβενών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γρεβενών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γρεβενών ανέρχονται σε δεκαεννέα (19).

θ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας (πρώην Νομός Δράμας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Δράμας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Δράμα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Δράμας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Το Ειρηνοδικείο Δράμας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Δράμας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Δράμας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Δράμας ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

ι) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κω και Καλύμνου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κω, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κω. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κω εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κω και Καλύμνου. Τα Ειρηνοδικεία Κω, Καλύμνου και Λέρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κω. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται: α) η Κάλυμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καλυμνίων και Αστυπάλαιας και β) η Λέρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Λέρου, Λειψών, Αγαθονησίου και Πάτμου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κω ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κω ανέρχονται σε είκοσι οκτώ (28).

ια) Στις Περιφερειακές Ενότητες Ρόδου και Καρπάθου (πρώην Νομός Δωδεκανήσου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρόδου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρόδου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Ρόδου και Καρπάθου. Τα Ειρηνοδικεία Ρόδου και Καρπάθου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρόδου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζεται η Κάρπαθος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Καρπάθου και Κάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρόδου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου ανέρχονται σε πενήντα δύο (52).

ιβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου (πρώην Νομός Έβρου):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης εμπίπτουν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και οι Δημοτικές Ενότητες Σουφλίου και Τυχερού του Δήμου Σουφλίου. Το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης ανέρχονται σε τριάντα (30),
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ορεστιάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ορεστιάδα. Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας εμπίπτει ο Δήμος Ορεστιάδας. Τα Ειρηνοδικεία Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζεται το Διδυμότειχο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν ο Δήμος Διδυμοτείχου και η Δημοτική Ενότητα Ορφέα του Δήμου Σουφλίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

ιγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πρώην Νομός Εύβοιας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκίδας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Τα Ειρηνοδικεία Χαλκίδας, Κύμης, Ταμινέων, Ιστιαίας και Καρύστου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται: α) η Ιστιαία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης–Αγίας Άννας, β) η Κάρυστος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Καρύστου και γ) η Κύμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν η Δημοτική Ενότητα Κύμης του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Σκύρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι οκτώ (28), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας ανέρχονται σε ογδόντα (80).

ιδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας (πρώην Νομός Ευρυτανίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Καρπενήσι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το Ειρηνοδικείο Ευρυτανίας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: τέσσερις (4), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μηδέν (0). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ευρυτανίας ανέρχονται σε δεκαπέντε (15).

ιε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (πρώην Νομός Ζακύνθου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ζακύνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Ζάκυνθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ζακύνθου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Το Ειρηνοδικείο Ζακύνθου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ζακύνθου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ζακύνθου ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ιστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πρώην Νομός Ηλείας) ορίζονται Πρωτοδικείο Ηλείας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με έδρα τον Πύργο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας εμπίπτουν οι Δήμοι Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας-Κρεσταίνων, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας. Τα Ειρηνοδικεία Πύργου, Αμαλιάδας, Αρήνης (Ζαχάρω), Ολυμπίων (Πελόπιο), Μυρτουντίων και Γαστούνης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηλείας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζεται η Αμαλιάδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ήλιδας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πηνειού. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηλείας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι τρεις (23), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηλείας ανέρχονται σε ενενήντα πέντε (95).

ιζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας (πρώην Νομός Ημαθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βέροιας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Βέροια. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βέροιας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Τα Ειρηνοδικεία Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βέροιας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζεται η Νάουσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ηρωικής Πόλεως Νάουσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βέροιας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βέροιας ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

ιη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (πρώην Νομός Ηρακλείου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηρακλείου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα Ειρηνοδικεία Ηρακλείου, Πύργου, Καστελλίου-Πεδιάδος και Μοιρών καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται οι Μοίρες, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: έξι (6), β) Πρωτοδίκες: σαράντα μία (41), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ηρακλείου ανέρχονται σε εκατόν δέκα επτά (117).

ιθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας (πρώην Νομός Θεσπρωτίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ηγουμενίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας. Το Ειρηνοδικείο Ηγουμενίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσπρωτίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσπρωτίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκιδόνος και Ωραιοκάστρου. Τα Ειρηνοδικεία Θεσσαλονίκης, Βασιλικών, Κουφαλίων και Λαγκαδά καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζεται ο Λαγκαδάς, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Λαγκαδά και Βόλβης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τριάντα (30), β) Πρωτοδίκες: εκατόν ογδόντα τρεις (183), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δώδεκα (12), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έντεκα (11), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: είκοσι δύο (22), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: πέντε (5). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε τετρακόσιες είκοσι έξι (426).

κα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (πρώην Νομός Ιωαννίνων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Τα Ειρηνοδικεία Ιωαννίνων και Κόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζεται η Κόνιτσα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων ανέρχονται σε πενήντα τρεις (53).

κβ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Θάσου (πρώην Νομός Καβάλας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καβάλας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καβάλας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας και Θάσου. Τα Ειρηνοδικεία Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται: α) το Παγγαίο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Παγγαίου και β) η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Θάσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καβάλας ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

κγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (πρώην Νομός Καρδίτσας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καρδίτσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καρδίτσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καρδίτσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το Ειρηνοδικείο Καρδίτσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καρδίτσας ανέρχονται σε τριάντα εννέα (39).

κδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς (πρώην Νομός Καστοριάς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Καστοριάς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καστοριά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Καστοριάς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Το Ειρηνοδικείο Καστοριάς καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Καστοριάς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καστοριάς ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

κε) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (πρώην Νομός Κέρκυρας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας. Το Ειρηνοδικείο Κέρκυρας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κέρκυρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαοκτώ (18), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κέρκυρας ανέρχονται σε σαράντα τρεις (43).

κστ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην Νομός Κεφαλληνίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Αργοστόλι. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Τα Ειρηνοδικεία Αργοστολίου και Σαμαίων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζεται η Σάμη, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σάμης και Ιθάκης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

κζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς (πρώην Νομός Κιλκίς) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κιλκίς, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Κιλκίς. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κιλκίς εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Τα Ειρηνοδικεία Κιλκίς και Πολυκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κιλκίς. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κιλκίς ανέρχονται σε τριάντα (30).

κη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης (πρώην Νομός Κοζάνης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κοζάνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κοζάνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Τα Ειρηνοδικεία Κοζάνης και Εορδαίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζεται η Πτολεμαΐδα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κοζάνης ανέρχονται σε σαράντα έξι (46).

κθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (πρώην Νομός Κορινθίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κορίνθου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κόρινθο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κορίνθου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Τα Ειρηνοδικεία Κορίνθου, Νεμέας, Σικυώνος και Ξυλοκάστρου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κορίνθου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται: α) η Νεμέα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Νεμέας και β) η Σικυώνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κορίνθου ανέρχονται σε εβδομήντα πέντε (75).

λ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου. Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

λα) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).

λβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας (πρώην Νομός Λακωνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας. Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεαπόλεως Βοΐων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λακωνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατρείς (13), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λακωνίας ανέρχονται σε σαράντα εννέα (49).

λγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (πρώην Νομός Λάρισας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λάρισας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λάρισας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Τα Ειρηνοδικεία Λάρισας, Ελασσόνας και Φαρσάλων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λάρισας. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται: α) η Ελασσόνα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ελασσόνας και β) τα Φάρσαλα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Φαρσάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λάρισας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τέσσερις (4), β) Πρωτοδίκες: τριάντα οκτώ (38), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: πέντε (5), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λάρισας ανέρχονται σε ογδόντα εννέα (89).

λδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (πρώην Νομός Λασιθίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λασιθίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νεάπολη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Τα Ειρηνοδικεία Λασιθίου, Σητείας και Ιεράπετρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λασιθίου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται: α) η Σητεία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Σητείας και β) η Ιεράπετρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Ιεράπετρας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λασιθίου ανέρχονται σε τριάντα τέσσερις (34).

λε) Στις Περιφερειακές Ενότητες Λέσβου και Λήμνου (πρώην Νομός Λέσβου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου και Λήμνου. Τα Ειρηνοδικεία Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου και Λήμνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται: α) η Καλλονή, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και β) η Λήμνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ανέρχονται σε σαράντα οκτώ (48).

λστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας (πρώην Νομός Λευκάδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λευκάδας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λευκάδα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λευκάδας εμπίπτουν η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και οι Δημοτικές Ενότητες Παλαίρου και Ανακτόριου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας. Τα Ειρηνοδικεία Λευκάδας και Βόνιτσας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λευκάδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: πέντε (5), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λευκάδας ανέρχονται σε είκοσι μία (21).

λζ) Στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων (πρώην Νομός Μαγνησίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Βόλου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βόλο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Βόλου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων. Τα Ειρηνοδικεία Βόλου, Αλμυρού και Σκοπέλου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Βόλου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται: α) ο Αλμυρός, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αλμυρού της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και β) η Σκόπελος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Βόλου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι εννέα (29), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3), στ) Εισαγγελικός Πάρεδρος: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Βόλου ανέρχονται σε εβδομήντα έξι (76).

λη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (πρώην Νομός Μεσσηνίας) ορίζονται Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας. Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Κυπαρισσία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζεται η Πύλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τέσσερις (4). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας ανέρχονται σε εξήντα τρεις (63).

λθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης (πρώην Νομός Ξάνθης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ξάνθης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Ξάνθη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ξάνθης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Το Ειρηνοδικείο Ξάνθης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ξάνθης ανέρχονται σε τριάντα μία (31).

μ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (πρώην Νομός Πέλλας):
α) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Έδεσσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Έδεσσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Έδεσσας εμπίπτουν οι Δήμοι Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας. Τα Ειρηνοδικεία Έδεσσας, Αλμωπίας (Αριδαία) και Σκύδρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Έδεσσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δέκα (10), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Έδεσσας ανέρχονται σε τριάντα (30).
β) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Γιαννιτσών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Γιαννιτσά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών εμπίπτει ο Δήμος Πέλλας. Το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Γιαννιτσών. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: εννέα (9), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών ανέρχονται σε είκοσι πέντε (25).

μα) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας (πρώην Νομός Πιερίας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Κατερίνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κατερίνη. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Κατερίνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. Τα Ειρηνοδικεία Πιερίας και Κολινδρού καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Κατερίνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαέξι (16), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Κατερίνης ανέρχονται σε σαράντα επτά (47).

μβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας (πρώην Νομός Πρέβεζας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Πρέβεζας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Πρέβεζα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πρέβεζας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, πλην της Δημοτικής Ενότητας Φιλιππιάδας και Ανωγείου του Δήμου Ζηρού. Το Ειρηνοδικείο Πρέβεζας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Πρέβεζας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: οκτώ (8), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Πρέβεζας ανέρχονται σε είκοσι τρεις (23).

μγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου (πρώην Νομός Ρεθύμνου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ρεθύμνης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Ρέθυμνο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνης ανέρχονται σε τριάντα πέντε (35).

μδ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (πρώην Νομός Ροδόπης) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Ροδόπης, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ροδόπης εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Το Ειρηνοδικείο Ροδόπης καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έντεκα (11), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ροδόπης ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).

με) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σάμου και Ικαρίας (πρώην Νομός Σάμου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σάμου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα το Βαθύ. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σάμου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενότητων Σάμου και Ικαρίας. Τα Ειρηνοδικεία Σάμου, Καρλοβασίου και Ικαρίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σάμου. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται: α) το Καρλόβασι, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δημοτικές Ενότητες Καρλοβασίων και Μαραθόκαμπου του Δήμου Σάμου και β) η Ικαρία, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Ικαρίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σάμου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σάμου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

μστ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (πρώην Νομός Σερρών) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σερρών, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τις Σέρρες. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σερρών εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών. Τα Ειρηνοδικεία Σερρών, Σιντικής (Σιδηρόκαστρο), Νιγρίτας και Ροδολιβούς καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σερρών. Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται: α) το Σιδηρόκαστρο (Σιντική), στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Σιντικής και Ηρακλειάς και β) το Ροδολίβος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σερρών ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι μία (21), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σερρών ανέρχονται σε εξήντα (60).

μζ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων (πρώην Νομός Τρικάλων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Τρικάλων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Τρίκαλα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Τρικάλων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Τα Ειρηνοδικεία Τρικάλων και Καλαμπάκας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Τρικάλων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζεται η Καλαμπάκα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μετεώρων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Τρικάλων ανέρχονται σε πενήντα πέντε (55).

μη) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πρώην Νομός Φθιώτιδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Λαμίας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λαμίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Τα Ειρηνοδικεία Λαμίας και Αταλάντης καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Λαμίας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Λαμίας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: τρεις (3), β) Πρωτοδίκες: είκοσι (20), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Λαμίας ανέρχονται σε πενήντα (50).

μθ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας (πρώην Νομός Φλώρινας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Φλώρινας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Φλώρινα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Φλώρινας εμπίπτουν οι Δήμοι Φλώρινας και Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τα Ειρηνοδικεία Φλώρινας και Αμυνταίου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Φλώρινας. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζεται το Αμύνταιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αμυνταίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Φλώρινας ανέρχονται σε είκοσι δύο (22).

ν) Στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας (πρώην Νομός Φωκίδας) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Άμφισσας, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Άμφισσα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Άμφισσας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας. Το Ειρηνοδικείο Άμφισσας καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Άμφισσας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Άμφισσας ανέρχονται σε είκοσι έξι (26).

να) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (πρώην Νομός Χαλκιδικής) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τον Πολύγυρο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Τα Ειρηνοδικεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Νέων Μουδανιών και Αρναίας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χαλκιδικής. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται τα Νέα Μουδανιά, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Κασσάνδρας και Νέας Προποντίδας. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: δεκαπέντε (15), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), στ) Εισαγγελικοί Πάρεδροι: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45).

νβ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (πρώην Νομός Χανίων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χανίων, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χανίων εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Βάμου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χανίων. Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζεται ο Βάμος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτουν οι Δήμοι Αποκορώνου, Σφακίων και Γαύδου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χανίων ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: δύο (2), β) Πρωτοδίκες: είκοσι δύο (22), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: δύο (2), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: δύο (2), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χανίων ανέρχονται σε πενήντα εννέα (59).

νγ) Στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομός Χίου) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Χίου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Χίο. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Χίου εμπίπτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Το Ειρηνοδικείο Χίου καταργείται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Χίου. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Χίου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: επτά (7), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Χίου ανέρχονται σε είκοσι τέσσερις (24).

2. Οι έδρες και οι περιφέρειες των εφετείων ορίζονται ως εξής:
α) Εφετείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αθηνών εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αθηνών.

β) Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Σύρου, Νάξου και Σάμου.

γ) Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου.

δ) Εφετείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Βορείου Αιγαίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου.

ε) Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας.

στ) Εφετείο Δυτικής Στερεάς, με έδρα το Αγρίνιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δυτικής Στερεάς εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

ζ) Εφετείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Δωδεκανήσου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ρόδου και Κω.

η) Εφετείο Εύβοιας, με έδρα τη Χαλκίδα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Εύβοιας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Βοιωτίας και Χαλκίδας.

θ) Εφετείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Βέροιας, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Σερρών, Κιλκίς και Κατερίνης.

ι) Εφετείο Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Στην περιφέρεια του Εφετείου Θράκης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας.

ια) Εφετείο Ιωαννίνων, με έδρα τα Ιωάννινα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ιωαννίνων εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας.

ιβ) Εφετείο Καλαμάτας, με έδρα την Καλαμάτα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας.

ιγ) Εφετείο Κέρκυρας, με έδρα την Κέρκυρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κέρκυρας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

ιδ) Εφετείο Κρήτης, με έδρα τα Χανιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Κρήτης εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χανίων και Ρεθύμνης.

ιε) Εφετείο Λαμίας, με έδρα τη Λαμία. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λαμίας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λαμίας, Άμφισσας και Ευρυτανίας.

ιστ) Εφετείο Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Λάρισας εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

ιζ) Εφετείο Ναυπλίου, με έδρα το Ναύπλιο. Στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Τριπόλεως, Ναυπλίου και Κορίνθου.

ιη) Εφετείο Πατρών, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πατρών εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου.

ιθ) Εφετείο Πειραιώς, με έδρα τον Πειραιά. Στην περιφέρεια του Εφετείου Πειραιώς εμπίπτει η περιφέρεια του Πρωτοδικείου Πειραιά.

  • 18 Απριλίου 2024, 14:47 | Πέτρος Μπέλλας

    Συγχαρητήρια κύριοι της κυβέρνησης για το νέο εξάμβλωμα που παρουσιάσατε, τα Κεντρικά Πρωτοδικεία να βρίσκονται στις έδρες όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, πλην της Αιτωλοακαρνανίας.
    Στην Ι.Π ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ γεννήθηκε η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
    Επί 190 και πλέον έτη αποτελεί αδιάλειπτα ΕΔΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ εδρεύουν στην πλέον ηρωική πόλη, την πόλη που αποτελεί το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, την ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,την πόλη για την οποία προσφάτως δύο φορές ΚΑΥΧΗΘΗΚΕ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ που σήμερα , ο ίδιος, την απαξιώνει.-

    Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ το Δίκαιο και επιβεβλημένο το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας την Ιερή Πόλη του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ .
    Εξυπηρετεί ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ το περίπου1/2 του συνόλου του πληθυσμού της Αιτ/νιας, ο οποίος αριθμεί πλέων των 200. 000 κατοίκων (ενώ εγκρίνονται 1-2 δικαστικοί σχηματισμοί ανά 100.000 κατοίκους σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
    Εξυπηρετεί ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ το ήμισυ του μεγαλύτερου νομού της χώρας (5.500 τ.χ. εν τω συνόλω) και πληθυσμιακά 96.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, με το υπόλοιπο των 120.000 κατοίκων να εξυπηρετείται από το γειτονικό πρωτοδικείο Αγρινίου (στοιχεία από τελευταία απογραφή σε συνδυασμό με τις κατά τόπον αρμοδιότητες)
    Διαθέτει ΑΡΤΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ και ήδη προσαρμοσμένες στις νέες απαιτήσεις, σύγχρονες εγκαταστάσεις απομαγνητοφώνησης, τηλεδικών, εγκατεστημένη τηλεματική και όλα τα σύγχρονα μέσα της δίκης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) κ.λ.π.
    Διαθέτει ΑΡΤΙΕΣ κτιριακές εγκαταστάσεις με ένα κτίριο ΣΠΑΝΙΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ με ήδη υπάρχουσες κλειστές αίθουσες έτοιμες προς χρήση και ηλεκτρικό αναβατόριο για ΑΜΕΑ και έχει ήδη εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για την ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ

    Το κεντρικό Πρωτοδικείο στην Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας την Ιερή Πόλη του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ !!!!!!

  • 18 Απριλίου 2024, 14:47 | Αναστασία Δριτσα

    Η καταπτυστη απόφαση για υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβας, όταν πληροί επακριβώς τα κριτήρια που θέτει η Παγκόσμια Τράπεζα και εσείς επιλέγετε να καταργήσετε το Πρωτοδικείο Θήβας, πρέπει να αλλάξει από μέρους σας, διαφορετικά ολόκληρη η πόλη της Θήβας θα βρεθεί απέναντι σας. Πλησιάζουν και ευρωεκλογές, μην ξεχνιομαστε

  • 18 Απριλίου 2024, 14:41 | ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΘΩΜΑΣ, ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ

    Θεωρώ απαράδεκτη την κατάργηση και την μη αναβάθμισή του σε Πρωτοδικείο, του Ειρηνοδικείου Βασιλικών, ως συνέχεια μιας σειράς κατάργησης Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών που λειτουργούσαν στην έδρα του ομώνυμου Δήμου πριν τον “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”. Το άλλοτε ακμαίο Διοικητικό και Οικονομικό κέντρο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Βόρειας Χαλκιδικής, εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχει περιέλθει σε παρακμή, θλίβοντας όχι μόνο τους κατοίκους της αλλά και τους φορείς της.
    Την ίδια στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης αποφασίζει τη διατήρηση του Ειρηνοδικείου Λαγκαδά. Ίδια μέτρα και σταθμά; Μήπως στην απόφαση αυτή επηρέασε η καταγωγή της πλειοψηφίας των βουλευτών της Β Θεσσαλονίκης;
    Από την άλλη, οι εξαγγελίες του κ.Πρωθυπουργού για αποκέντρωση, εφαρμόζονται επιλεκτικά;
    Τι θα εξυπηρετούσε η μεταφορά μιας ακόμα Δημόσιας Υπηρεσίας εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης; Όλοι δεν συζητάμε ότι το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα της πόλης είναι το κυκλοφοριακό ;Θα πρέπει δηλαδή να το διογκώσουμε και μετά να κάνουμε συσκέψεις πώς να το επιλύσουμε;
    Πώς θα το επιλύσουμε όταν όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες έχουν συσσωρευτεί σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο;( Δικαστήρια Ποινικά και Διοικητικά, Νοσοκομεία,Πανεπιστήμια,Διεθνής Έκθεση κλπ).
    Φανταστείτε τι θα γινόταν στους επιβαρυμένους κυκλοφοριακά δρόμους της, αν δεν είχε μεταφερθεί και το 424 Γ.Σ.Ν. περιφερειακά.
    Για τους λόγους που αναφέρω πιο πάνω, ας ξαναδούμε το θέμα σοβαρά, ώστε να βρούμε λύσεις που να ικανοποιούν τους απλούς πολίτες στην εξυπηρέτησή τους από τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

  • 18 Απριλίου 2024, 14:26 | Π.Χ.

    1) Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 για την περίπτωση της Βοιωτίας!
    Η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία είναι οι μόνοι δύο νομοί που τα Πρωτοδικεία της πρωτεύουσας του νομού δεν διαθέτουν τα τεχνοκρατικά κριτήρια που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το λόγο αυτό στην Αιτωλοακαρνανία επιλέχθηκε ως Κεντρικό το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Αντίθετα στη Βοιωτία το Πρωτοδικείο Θήβας που υπερέχει σε όλα τα κριτήρια που ορίζει ο Ν. 4938/2022 έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, ορίστηκε ως Παράλληλο. Με ποια λογική συμβαίνει αυτό;
    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    -Τριπλάσιες δικαστικές πράξεις το πρωτοδικείο Θήβας
    -Τριπλάσια έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα
    -Δύο δομές φιλοξενίας προσφύγων.
    Επιπλέον, στο άρθρο 45 του Πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ρητά: «Τέλος, τα προτεινόμενα κριτήρια αποκλείουν από τους καταλόγους ενοποίησης τα πρωτοδικεία στην επικράτεια των οποίων υπάρχουν φυλακές, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν τόσο το δικαστήριο όσο και η αντίστοιχη εισαγγελία σε σχέση με την τοπική φυλακή. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές».
    Γιατί η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Γιατί η κυβέρνηση αγνοεί και το άρθρο 45 του πορίσματος της Παγκόσμιας Τράπεζας;
    Το Πρωτοδικείο της Θήβας ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ πρέπει να παραμείνει αυτόνομο και Μητροπολιτικό.

    2) ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία.
    Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.
    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022; Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας

    3) ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΓΙΑΤΙ μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.
    ΘΗΒΑ:
    1- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    2- ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ
    3- ΡΟΜΑ
    4- ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5- 8.500 ΤΜ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ 8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ,ΡΑΜΠΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΑΜΕΑ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΟ
    6 – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    7- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Ως ΠΡΟΤΥΠΟΥ
    ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΤΟΤΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΠΙΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ…! ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ!

  • 18 Απριλίου 2024, 14:09 | Γεώργιος Μουστάκας

    Το Ειρηνοδικείο Βασιλικών Θεσσαλονίκης λειτουργεί εδώ και έναν αιώνα εξυπηρετεί όλες τις κοινότητες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και κάποιες κοινότητες του νομού Χαλκιδικής. Η μεταφορά των εργασιών στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης θα φέρει μεγάλη ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των πολιτών και καθυστέρηση στην επίλυσή των υποθέσεων. Η κατάργηση λειτουργίας του Ειρηνοδικείου στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης θα έχει αντίκτυπο και στην τοπική οικονομία του χωριού. Μονή λύση η αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Βασιλικών σε πρωτοδικείο.

  • 18 Απριλίου 2024, 13:34 | ΡΑΠΤΟΥ ΑΝΘΟΥΛΑ

    ΖΗΤΩ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ, ΔΙΟΤΙ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΡΑΖΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΠΡΩΗΝ ΕΔΡΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΝΨ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ, ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΝΑ ΜΟΥ
    ΕΚΘΕΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

  • 18 Απριλίου 2024, 13:49 | ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΥ

    Είναι απαράδεκτο να καταργούνται Ειρηνοδικεία που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη ιστορικότητα και μεγάλο όγκο εργασίας στον βωμό της συγκέντρωσης υπηρεσιών σε ένα Πρωτοδικείο με Κεντρική έδρα.Αντιδρώ στην κατάργηση του ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ, το οποίο λειτουργεί από το έτος 1915 και έδινε πνοή σε εμάς όλους , σε μία κωμόπολη τα Βασιλικά, που υπήρξαν η έδρα του Δήμου Βασιλικών πριν την συννένωση με το πρόγραμμα Καλλικράτης με τον Δήμο Θέρμης,μία έδρα που χαρακτηρίζεται για την ιστορικότητά της όσον αφορά τους αγώνες και τους ήρωές της στον Μακεδονικό Αγώνα , καθώς επίσης και με τους αγώνες της και τους ήρωές της κατά του Οθωμανικού Ζυγού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας .Αυτή άλλωστε υπήρξε η αφορμή και η αιτία ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να την εντάξει στο Πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ 2021” μεταξύ άλλων 53 κωμοπόλεων σε όλη την Ελλάδα.Επιπροσθέτως δεν είναι ένα ανενεργό Ειρηνοδικείο, διότι διεκπεραιώνει πλήθος υποθέσεων που προκύπτουν από τις ανωτέρω περιοχές χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις και επιπροσθέτως έχει και εξυπηρετεί μεγάλο πληθυσμό στην εδαφική του αρμοδιότητα με γρήγορο τρόπo και εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό, καθώς και στους συμβολαιoγράφους και δικηγόρους της περιοχής μας .Είναι ντροπή να υποβαθμιστεί μία τέτοια κωμόπολη, δεν τιμά κανέναν και ιδιαίτερα την κοινωνία.Στόχος σας είναι να αναβαθμίζετε τις κωμοπόλεις και να διευκολύνεται ο πολίτης στην εξυπηρέτησή του αποκεντρωμένα και όχι συγκεντρωτικά , και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος κάθε δημοκρατικής κυβέρνησης.Ελπίζω να κρίνετε πιο δίκαια τα αιτήματα των πολιτών.
    Τέλος ερωτώ με ποια κριτήρια διατηρείται ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης , το Ειρηνοδικείο Λαγκαδά, που δεν έχει η έδρα του τα χαρακτηριστικά του Ειρηνοδικείου Βασιλικών(ιστορικότητα έδρας κλπ.),

  • 18 Απριλίου 2024, 13:08 | ΛΙΝΑ ΚΑΡΡΑ

    ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΔΡΑ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΙ ΣΥΝΑΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

  • 18 Απριλίου 2024, 13:39 | ΜΠΑΚΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

    ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

    Δικηγορώ στην Αθήνα από το έτος 1991. Η φυσική θέση ενός δικαστηρίου προσδιορίζεται από το κέντρο των δραστηριοτήτων της περιοχής ολόκληρης και δεν πρέπει να κατακερματίζονται οι αποστάσεις με άσκοπες μετακινήσεις. Εν προκειμένω, εάν επιλεγεί η πόλη των Μεγάρων θα δημιουργεί παλινδρομικούς κύκλους χωρίς ουσία διότι πολλά έγγραφα που θα απαιτηθούν για την υποστήριξη μιας υπόθεσης εκδίδονται από υπηρεσίες που βρίσκονται στην Ελευσίνα, παρεκτός του οτι η Ελευσίνα είναι ένα βιομηχανικό κέντρο το οποίο υποστηρίζει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες της περιοχής.

  • 18 Απριλίου 2024, 13:01 | ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ

    ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΙΣΤΗ ΝΤΡΟΠΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΠΕΡΙ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΝΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙ’ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ???? ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ? ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΚΑΘΕ Π.Ε., ΕΔΩ ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ? ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΓΚΟ ΥΠΟΘΕΣΕΣΩΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΝΩ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ, ΑΣ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΤΙ Ο Ν.ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:32 | ΧΑΡΑ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΥ

    Ενώ σε όλη την επικράτεια ισχύει ο κανόνας του Κεντρικού Πρωτοδικείου στην Πρωτεύουσα κάθε νόμου, ΟΛΩΣ ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ & ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΑ στο Ν. Αιτ/νιας το Κεντρικό Πρωτοδικείο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ στο Μεσολόγγι αλλά στο Αγρίνιο.
    Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου αποτελεί από τα ιστορικότερα Πρωτοδικεία της χώρας, εξυπηρετεί τρείς τεράστιους Δήμους σε έκταση και πληθυσμό, ενώ και ο όγκος υποθέσεων ειναι ίδιος με αυτον του Αγρινίου. Η δε θέση της πόλης στο Κέντρο του νομού με απευθείας πρόσβαση στην Ιονία Οδό αποτελεί επιπλέον επιχείρημα υπέρ του Μεσολογγίου. ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ!!!

  • 18 Απριλίου 2024, 12:40 | Σταμάτης Θωμάς

    Ναι στο ειρηνοδικειο στα Βασιλικά 110 ιστορία
    Στο ποιο σημαντικό σημείο της αγροτικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης

  • 18 Απριλίου 2024, 12:36 | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΛΑΜΙΩΤΗΣ

    Τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί οδηγούν στην εξαίρεση της Βοιωτίας και στην πλήρη διατήρηση των 2 Πρωτοδικείων της (Θήβας και Λιβαδειάς). Οποιαδήποτε υποβάθμιση του ρόλου του Πρωτοδικείου της Θήβας, πέρα από παντελώς άδικη για την τοπική κοινωνία, δεν μπορεί να αποτελεί απόφαση με βάση τα οριζόμενα τεχνοκρατικά κριτήρια. Η συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει να αλλάξει και η Βοιωτία, τουλάχιστον, να εξαιρεθεί.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:12 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΙΑΓΚΑΛΟΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η κατάργηση του Ειρηνοδικείου ΝΙΓΡΙΤΑΣ. Το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1913 αρχής έναρξης δηλαδή του Ελληνικού Κράτους στην περιοχή της Μακεδονίας. Η Περιφέρεια του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας καλύπτει μία τεράστια εδαφική έκταση του Δήμου Βισαλτίας, με 4 Δημοτικές Ενότητες (Βισαλτίας, Νιγρίτας, Τραγίλου, Αχινού) με 27 Τοπικές Κοινότητες, καθώς και των Δημοτικών Κοινοτήτων Νέων Κερδυλλίων, Καλοκάστρου, Κεφαλοχωρίου, Βαρυκού, Λαγκαδίου, Λιβαδοχωρίου, πολλές από τις οποίες [Ευκαρπίας, Αηδονοχωρίου, Μαυροθάλασσας, Δάφνης-Ορέσκειας, Καστανοχωρίου, Καλοκάστρου, Κεφαλοχωρίου, Νέων Κερδυλλίων, Λιβαδοχωρίου] βρίσκονται μέχρι και 100 χιλ. περίπου μακριά από το Κεντρικό Πρωτοδικείο της πόλης των Σερρών με σχεδόν ανύπαρκτη συγκοινωνιακή σύνδεση για αρκετές από αυτές. Ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετούνται είναι πάνω από 30.000.
    Σημειωτέον ότι στη Νιγρίτα λειτουργεί Κατάστημα Κράτησης, με 750 σχεδόν σήμερα κρατουμένους, με αποτέλεσμα να εισάγονται καθημερινά σχεδόν δικογραφίες προανάκρισης, που διενεργούνται από την Ειρηνοδίκη σήμερα Νιγρίτας. Με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Νιγρίτας ο όγκος αυτός των ποινικών δικογραφιών θα μεταφερθεί στο Πρωτοδικείο Σερρών. Θα μπορούσε επομένως να διατηρηθεί το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας ακόμη και για την αποσυμφόρηση του Πρωτοδικείου Σερρών.
    Δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζεται η περιοχή μας κατ΄αυτόν τον τρόπο με τη λειτουργία φυλακών και την αφαίρεση της δικαστηριακής δομής από την περιοχή.

  • 18 Απριλίου 2024, 12:17 | Κ Χ

    Το πρωτοδικείο θηβων τηρεί όλες τις προϋποθέσεις και συνεπώς θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτο

  • 18 Απριλίου 2024, 12:11 | ΜΜ

    Το Πρωτοδικείο Θήβας τηρεί όλες τις προϋποθέσεις και πρέπει να μείνει στην θηβα σύμφωνα με τον νόμο

  • 18 Απριλίου 2024, 12:45 | ΙΒ

    Το πρωτοδικείο Θήβας πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και πρέπει να παραμείνει στη Θήβα σύμφωνα με τον νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • 18 Απριλίου 2024, 12:57 | ΜΣ

    Το πρωτοδικείο Θηβών πληρεί όλες τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τον νόμο και πρέπει να παραμείνει στην Θήβα

  • 18 Απριλίου 2024, 12:49 | Λάμπρος Κουτσιαύτης

    Θεωρώ ότι η δικαστική διαίρεση στην περιοχή της Ηπείρου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, γιατί: 1).Στον νομό Ιωαννίνων διατηρείται ως περιφερειακό Πρωτοδικείο η ακριτική Κόνιτσα, 2).Στο Πρωτοδικείο Άρτας ορθώς εξακολουθούν να υπάγονται οι περιοχές του τέως Δήμου Φιλιππιάδας, καθώς και του τέως Δήμου Μενιδίου, αφού αυτό υποστηρίζουν και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου, λόγω, όχι μόνο της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης, αλλά και των πάσης φύσεως συναλλαγών των αντίστοιχων περιοχών με την πόλη της Άρτας και όχι με της Πρέβεζας και Αγρινίου αντίστοιχα και 3).Το Πρωτοδικείο Ηγουμενίτσας ορθώς εξακολουθεί να υπάγεται στο Εφετείο Κέρκυρας, για τους ίδιους όπως και παραπάνω λόγους

  • 18 Απριλίου 2024, 12:01 | ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΝΤΕΣ

    Θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια για την περίπτωση του πρωτοδικείου Μεσολογγίου.

    ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
    Μέρος Α «Με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα της (χρονικής) αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και της καθυστέρησης στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων
    στην Ελλάδα»

    Στη σελίδα 74 της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείο 176 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε υποθέσεις πολιτικές αναφέρεται ρητά το εξής: «Το δικαστήριο με την υψηλότερη παραγωγικότητα φαίνεται να είναι αυτό του Μεσολογγίου με 626 εκκρεμείς υποθέσεις ανά δικαστή ετησίως το 2017-2021».Στη σελίδα 75 σημείο 179 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε υποθέσεις ποινικές αναφέρεται ρητά « Τα δικαστήρια με τις υψηλότερες επιδόσεις από αυτή την άποψη φαίνεται να είναι του Μεσολογγίου (αναφέρει ποσοστό εκκαθάρισης όπως λέει χαρακτηριστικά το ιλιγγιώδες 196 τοις εκατό). Με το να μετατρέπετε το πιο αποτελεσματικό πρωτοδικείο στην Ελλάδα σε παράλληλο και να του αφαιρείτε και δικαστική ύλη πετυχαίνετε τον σκοπό της δικαστικής ρύθμισης? Θα έπρεπε να επιβραβεύσετε το εν λόγω πρωτοδικείο και όχι να του αφαιρείτε την έδρα.
    Ποια είναι τα τεχνοοικονομικά κριτήρια που επιβάλλουν την μοναδική εξαίρεση πρωτεύουσας σε ολόκληρη την Ελλάδα που θα χάσει την έδρα του πρωτοδικείου πόσο μάλλον που είναι το πιο παραγωγικό?

    (ΆΡΘΡΟ 6)
    Η ειδική νομική υπηρεσία στην ανάλυση των συνεπειών ρύθμισης του σχεδίου νόμου για το άρθρο 6 αναφέρει « Σύμφωνα με την υπερνομοθετική επιταγή της παρ. 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος, κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους. Θεσπίζεται, δηλαδή, μια ειδική δέσμευση ως εγγυητική υποχρέωση της Πολιτείας να προβαίνει σε ιδιαίτερες και πρόσφορες παρεμβάσεις με σκοπό την ισόρροπη βιωσιμότητα και την οικονομική-κοινωνική ανάπτυξη των ευάλωτων και κρίσιμων, σε εθνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο, περιοχών της Χώρας. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται ανακολουθίες σε διάφορους νομούς της χώρας (Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας) που διαθέτουν περισσότερα του ενός πρωτοδικεία.»

    Ο Δήμος Ι.Π Μεσολογγίου πληροί τα κριτήρια για να θεωρείται κρίσιμη περιοχή σε εθνικό , αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
    Σε εθνικό επίπεδο είναι η μόνη Ιερά πόλη στην Ελλάδα , μια ιστορική πόλη σημαντική για την Ελλάδα αλλά και διεθνούς σημασίας και αναγνώρισης. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για όσους γνωρίζουν την περιοχή και την ιστορία της χώρας μας.
    Σε αναπτυξιακό επίπεδο είναι κρίσιμη περιοχή γιατί βρίσκεται σε μιας από τις πιο φτωχές οικονομικά περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπότε οποιοδήποτε νομοθέτημα που θα επιδεινώσει την οικονομική της κατάσταση (θα αναλυθεί παρακάτω) πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα.
    Σε περιβαλλοντικό επίπεδο είναι σχεδόν ολόκληρη στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού και ανήκει στο δίκτυο Natura και Ramsar και πολλές περιβαλλοντικές υποθέσεις που αφορούν τον κρίσιμο αυτόν τόπο κρίνονται από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.
    Αφού θεμελιώθηκε ότι η περιοχή του Μεσολογγίου ανήκει στην παραπάνω υπερνομοθετική επιταγή του άρθρου 101 του Συντάγματος να εξετάσουμε αν αυτή η νομοθετική παρέμβαση συμβάλλει στην οικονομική-κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής ή το αντίθετο.

    Με το να προτείνετε να γίνει παράλληλο το πρωτοδικείο, να αποξηλωθεί από οργανικές θέσεις και τελικά μετά το 2026 πιθανόν να καταργηθεί θα γίνουν τα εξής:

    1) Δυσκολία στην πρόσβαση των πολιτών στην δικαιοσύνη λόγω αύξησης της χιλιομετρικής απόστασης του Δικαστηρίου από τον τόπο διαμονής τους μέσω ενός απαρχαιωμένου και πολύ κακού οδικού δικτύου που ενώνει τις περιοχές του Μεσολογγίου και Αγρινίου. ( η απόσταση μετ’επιστροφής είναι περίπου 80 χιλιόμετρα με χρόνο μετακίνησης 80 λεπτά ).
    Αντιδιαμετρικά πρέπει να σημειώσουμε ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου έχει άμεση πρόσβαση στην υπερσύγχρονη Ιόνια Οδό και στο κέντρο της περιοχής που καλύπτει δικαστικά (Δήμος Ξηρομέρου-Δήμος Ναυπακτίας).
    2) Αύξηση του κόστους μετακίνησης και για τους εργαζόμενους στο πρωτοδικείο και στους δικηγόρους , στους δικαστικούς επιμελητές και αστυνομίας με επακόλουθο την αύξηση του κόστους και για τους επαγγελματίες και για το Δημόσιο.

    3) Χαμένες εργατοώρες και στους ιδιώτες και στους δημόσιους λειτουργούς με άμεσο αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα έστω και μικρό αλλά όχι αμελητέο αν συμπεριλάβουμε όλες τις περιφερειακές ενότητες .

    4) Με την υποβάθμιση του πρωτοδικείου η ανεργία της περιοχής του Μεσολογγίου θα αυξηθεί όπως και θα μειωθεί ο τζίρος της περιοχής του Μεσολογγίου μιας και θα εκλείψουν πολλές έμμεσες θέσεις εργασίας ( υπηρεσίες, εστίαση, διαμονή κτλ) με αποτέλεσμα άλλο ένα οικονομικό χτύπημα στην περιοχή. (Έχουν προηγηθεί πάλι χωρίς μέριμνα αποξήλωση υπηρεσιών, απομάκρυνση των ΤΕΙ, στρατοπέδου κ.α)

    5) Προβλήματα οδικής ασφάλειας για την μετακίνηση τους σε αυτό το επικίνδυνο επαρχιακό δίκτυο. Ένας εργαζόμενος που θα μετακινείται στο Αγρίνιο με ΙΧ μιας και δεν υπάρχουν συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς (Τραίνα, Προαστιακός, Μετρό κτλ) θα πρέπει να διανύει 80 χλμ x235 ημέρες /ανά έτος= 18800 χλμ ανα έτος μόνο για να πηγαίνει στην δουλειά του. Το 2017 είχε αποκλειστεί η οδική σύνδεση με το Αγρίνιο λόγω κατολισθήσεων στο ύψος του φαραγιού της Κλεισούρας για δύο μήνες.
    Ο νομοθέτης θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τα ζητήματα ασφαλείας και πραγματικά διασφαλίσει την ασφάλειά των εργαζόμενων και όσων θέλουν να έχουν πρόσβασή στην δικαιοσύνη.

    6) Λόγω της υποβάθμισης του πρωτοδικείου και όταν/αν σε επόμενο επίπεδο καταργηθεί το πρωτοδικείο επειδή θα φύγει και ένας μέρος της αστυνομικής διεύθυνσης από την περιοχή του Μεσολογγίου η ασφάλεια των πολιτών θα χειροτερεύσει στην περιοχή χωρίς να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα ακόμα και τώρα.

    7) Περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής
    α) οι υποθέσεις που αφορούν το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής θα καθυστερούν αφού δεν τεκμαίρεται ότι η παραγωγικότητα του πρωτοδικείου Μεσολογγίου μπορεί να επιτευχθεί από το πρωτοδικείο Αγρίνιου και
    β) δευτερευόντως περίπου 300 οχήματα ημερησίως θα μετακινούνται επιπλέον από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο μετ ‘επιστροφής.
    300 οχήματα x 80 χλμ=24000 χλμ την ημέρα.
    235 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο 5.640.000 χλμ το έτος
    Αυτά τα αυτοκίνητα θα παράγουν CO2 και NOx με επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση για το ευαίσθητο οικοσύστημά μας.

    Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν συμβάλλει στην κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά την επιδεινώνει περαιτέρω και όλα αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί στην ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης .
    Επιπλέον δεν τεκμαίρεται στην ανάλυση για ποιο λόγο αντί να προστατευτεί όπως επιτάσσεται από το σύνταγμα (παρ. 4 του άρθρου 101 ) η περιοχή μας είναι η μόνη που εξαιρείται?

  • 18 Απριλίου 2024, 11:31 | ΞΥΓΓΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Χαραλ. ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Δ.Σ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

    Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στο άρθρο 6 παρ. 1 εδ. ιγ΄ του παρόντος, υπό δημόσια διαβούλευση, σχεδίου Νόμου ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ ως προς την χωρική αρμοδιότητα των υπό διαμόρφωση Πρωτοδικείων και συγκεκριμένα η μεν Δημοτική Ενότητα Κύμης εντάσσεται στην αρμοδιότητα της υπό ίδρυση Περιφερειακής Έδρας ( Πρωτοδικείου ) στην Κύμη ενώ οι λοιπές τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας ( Κονιστρών, Δυστίων, Αυλώνος και Ταμυνέων ) εντάσσονται στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Έδρας του Πρωτοδικείου Χαλκίδας.
    Ενδεικτικά αναφέρω ότι με βάση τον υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό ο κάτοικος Ζαράκων της Δ.Ε. Δυστίων Δήμου Κύμης – Αλιβερίου θα πρέπει να διανύσει απόσταση περί τα 70 χιλιόμετρα για να μεταβεί στη Χαλκίδα ενώ ο κάτοικος Κονιστρών της Δ.Ε. Δυστίων θα πρέπει να διανύσει απόσταση περί τα 65 χιλιόμετρα για να μεταβεί εκεί.
    Ο παραπάνω διαχωρισμός δεν θεωρώ ότι δύναται να υπακούσει σε κριτήρια επιτάχυνσης της δικαιοσύνης και εξασφάλισης της απρόσκοπτης πρόσβασης σ΄αυτήν ( σ.σ. η απόσταση Αλιβερίου Χαλκίδας είναι 47 χλμ ενώ η απόσταση Αλιβερίου Κύμης είναι περί τα 38 χλμ) αλλά θα επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, μεταξύ των άλλων, λόγω αφενός του απαρχαιωμένου και υπεφορτωμένου ( από άποψη αριθμού και μεγάλου όγκου και βάρους των ήδη κυκλοφορούντων οχημάτων ) οδικού δικτύου του άξονα Χαλκίδας – Αλιβερίου και της εκ τούτου επικινδυνότητας στην ασφάλεια των κυκλοφορούντων και αφετέρου της υπερφόρτωσης των πινακίων του Κεντρικού Πρωτοδικείου Χαλκίδας η οποία μετά βεβαιότητας θα επισυμβεί στην περίπτωση που οι παραπάνω τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Κύμης Αλιβερίου ενταχθούν στην αρμοδιότητα του Κεντρικού Πρωτοδικείου Χαλκίδας αλλά και ένεκα του γεγονότος ότι ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου αποτελεί τόσο θεσμικά (Ν. 3852/2010 ΦΕΚ 87/τ.Α’/2010) όσο και από λειτουργική και οικονομική άποψη μία ενιαία οντότητα.
    Για τους παραπάνω, μεταξύ των άλλων, λόγους ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ο ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, ο οποίος σημειωτέον έχει πληθυσμό 28.437 κατοίκων (απογραφή 2011 ), θα πρέπει ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ στη χωρική αρμοδιότητα της ΙΔΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΔΡΑΣ ( Πρωτοδικείου) το οποίο φυσικά θα εξυπηρετεί και τη Σκύρο, η οποία ΕΔΡΑ θα πρέπει να οριστεί στο ΑΛΙΒΕΡΙ Ευβοίας, το οποίο ως γνωστό ήδη αποτελεί ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ συγκεκριμένου ΔΗΜΟΥ αλλά και Κόμβο – Εμπορικό/Βιομηχανικό Κέντρο για ολόκληρη τη Νοτιοκεντρική Εύβοια, για τον οποίο εξάλλου λόγο στο Αλιβέρι δραστηριοποιούνται και διατηρούν τα γραφεία τους τουλάχιστον δέκα Δικηγόροι, τέσσερις Συμβολαιογράφοι και ένας Δικαστικός Επιμελητής.
    Επιπλέον στο Αλιβέρι υφίσταται ιδιόκτητο ( ιδιοκτησίας ΤΑΧΔΙΚ) κτίριο όπου λειτουργεί το Ειρηνοδικείο Ταμυνέων, το οποίο διαθέτει άριστες κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν πρόσφατα ανακαινισθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις που τάσσει ο Νόμος ενώ διαθέτει και σύστημα μαγνητοφώνησης -απομαγνητοφώνησης πρακτικών και μηχανολογικό εξοπλισμό για το σύστημα «σύζευξις», ήτοι διαθέτει έτοιμη προς λειτουργία κτιριακή και μηχανολογική δομή καθώς και τον προβλεπόμενο εξοπλισμό και μετά βεβαιότητας δύναται να εξυπηρετεί τους πολίτες του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και της νήσου Σκύρου.
    Την παραπάνω ανάγκη δεν δύναται να εξυπηρετήσει το κτίριο του Ειρηνοδικείου της Κύμης κυρίως λόγω της υφιστάμενης κτιριακής του κατάστασης, ο όγκος της δικαστηριακής ύλης του οποίου είναι ασυγκρίτως μικρότερος σε σχέση με την δικαστηριακή ύλη του λειτουργούντος Ειρηνοδικείου Ταμυνέων (Αλιβερίου). Επιπροσθέτως η οδική προσέγγιση της Κύμης από το λιμάνι της Κύμης («Ανάβαση Κύμης») είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς αποτελεί μία ανάβαση 52 στροφών, σε ( αρκετά σημεία ) επικίνδυνου οδικού δικτύου για την οποία απαιτείται χρόνος περί τα 15 λεπτά όσος δηλαδή ( χρόνος απαιτείται ) και για την οδική μετάβαση από το Λιμάνι της Κύμης στο Αυλωνάρι του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.
    Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ η προαναφερθείσα ΠΡΟΒΛΕΨΗ του υπό δημόσια διαβούλευση Σ.Ν.

  • 18 Απριλίου 2024, 11:14 | ΘΕΟΔΩΡΑ

    «Θεωρώ ότι η δικαστική διαίρεση στην περιοχή της Ηπείρου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, γιατί: 1).Στον νομό Ιωαννίνων διατηρείται ως περιφερειακό Πρωτοδικείο η ακριτική Κόνιτσα, 2).Στο Πρωτοδικείο Άρτας ορθώς εξακολουθούν να υπάγονται οι περιοχές του τέως Δήμου Φιλιππιάδας, καθώς και του τέως Δήμου Μενιδίου, αφού αυτό υποστηρίζουν και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου, λόγω, όχι μόνο της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης, αλλά και των πάσης φύσεως συναλλαγών των αντίστοιχων περιοχών με την πόλη της Άρτας και όχι με της Πρέβεζας και Αγρινίου αντίστοιχα και 3).Το Πρωτοδικείο Ηγουμενίτσας ορθώς εξακολουθεί να υπάγεται στο Εφετείο Κέρκυρας, για τους ίδιους όπως και παραπάνω λόγους».

  • 18 Απριλίου 2024, 11:13 | ΣΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ . ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
    Αγνοήθηκαν προκλητικά όλα τα κριτήρια ο πρόσφατος και ψηφισθείς από την ίδια την Κυβέρνηση ν.4938/2022 στα άρθρα 2 και 22 αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενα για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών ήτοι;
    1) το Πρωτοδικείο Θηβών εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) δικαιοδοσίας του.
    2) το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα αρμοδιότητάς του (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Τα προτεινόμενα εκ του τεχνικού συμβούλου (World Bank) κριτήρια συγχωνεύσεων πρωτοδικείων αποκλείουν αυτά που εξυπηρετούν φυλακές, για λόγους απολύτως κατανοητούς απτόμενους της Δημόσιας Ασφάλειας και του συνεπαγόμενου κόστους.
    3) τις δυο Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Θηβών με τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται ως προς την δικαστική ύλη και την εν γένει λειτουργία του.
    4) την κτιριακή υποδομή δεδομένου του ότι το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών είναι ένα σύγχρονο κτίριο με έκταση 8552μ2, επιτηρείται από σύγχρονο σύστημα με κάμερες. Διαθέτει οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες με γραφεία διασκέψεων. Επιπλέον, για όλα τα υπάρχοντα ακροατήρια πληρούνται στο ακέραιο οι προδιαγραφές ασφαλείας και δεν απαιτούνται ούτε κοστοβόρες ούτε χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου αυτές να τεθούν σε λειτουργία με ασφάλεια και να δικάζουν ταυτόχρονα οκτώ δικαστικοί σχηματισμοί.
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

  • 18 Απριλίου 2024, 11:41 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

    «Θεωρώ ότι η δικαστική διαίρεση στην περιοχή της Ηπείρου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, γιατί: 1).Στον νομό Ιωαννίνων διατηρείται ως περιφερειακό Πρωτοδικείο η ακριτική Κόνιτσα, 2).Στο Πρωτοδικείο Άρτας ορθώς εξακολουθούν να υπάγονται οι περιοχές του τέως Δήμου Φιλιππιάδας, καθώς και του τέως Δήμου Μενιδίου, αφού αυτό υποστηρίζουν και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου, λόγω, όχι μόνο της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης, αλλά και των πάσης φύσεως συναλλαγών των αντίστοιχων περιοχών με την πόλη της Άρτας και όχι με της Πρέβεζας και Αγρινίου αντίστοιχα και 3).Το Πρωτοδικείο Ηγουμενίτσας ορθώς εξακολουθεί να υπάγεται στο Εφετείο Κέρκυρας, για τους ίδιους όπως και παραπάνω λόγους».

  • 18 Απριλίου 2024, 11:00 | ΜΑΝΟΥΚΑΚΗΣ ΙΩΆΝΝΗΣ

    Απαράδεκτο και τραγικό τό κλείσιμο ενός από τα ιστορικότερα ειρηνοδικεία αυτό των ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗΣ.Στερωντας τέτοιες υπηρεσίες από την περιφέρεια το μόνο που καταφέρνετε είναι να οδηγείται σε ζωτικό αλλά και οικονομικό μαρασμό τα χωριά μας λόγω της παύσης της επισκεψιμότητας τους από ανθρώπους που έρχονται για να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα εντός των κοινοτήτων μας.Και τελικά που πήγε η περίφημη αποκέντρωση που υπήρξε πολιτικό σύνθημα για δεκαετίες ολόκληρες μάλλον θα την κατάπιε η άκρατη αστικοποίηση.Κυριοιμε τα πεπραγμένα σας οδήγειτε στην εξαφάνιση των κοινοτήτων μας από το χάρτη.Με εκτίμηση ΓΙΆΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΚΑΚΗΣ -ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΙΚΑ ελ.επαγγ

  • 18 Απριλίου 2024, 11:51 | ΜΑΚΡΗ Ε.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ . ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
    Αγνοήθηκαν προκλητικά όλα τα κριτήρια ο πρόσφατος και ψηφισθείς από την ίδια την Κυβέρνηση ν.4938/2022 στα άρθρα 2 και 22 αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενα για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών ήτοι;
    1) το Πρωτοδικείο Θηβών εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) δικαιοδοσίας του.
    2) το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα αρμοδιότητάς του (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Τα προτεινόμενα εκ του τεχνικού συμβούλου (World Bank) κριτήρια συγχωνεύσεων πρωτοδικείων αποκλείουν αυτά που εξυπηρετούν φυλακές, για λόγους απολύτως κατανοητούς απτόμενους της Δημόσιας Ασφάλειας και του συνεπαγόμενου κόστους.
    3) τις δυο Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Θηβών με τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται ως προς την δικαστική ύλη και την εν γένει λειτουργία του.
    4) την κτιριακή υποδομή δεδομένου του ότι το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών είναι ένα σύγχρονο κτίριο με έκταση 8552μ2, επιτηρείται από σύγχρονο σύστημα με κάμερες. Διαθέτει οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες με γραφεία διασκέψεων. Επιπλέον, για όλα τα υπάρχοντα ακροατήρια πληρούνται στο ακέραιο οι προδιαγραφές ασφαλείας και δεν απαιτούνται ούτε κοστοβόρες ούτε χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου αυτές να τεθούν σε λειτουργία με ασφάλεια και να δικάζουν ταυτόχρονα οκτώ δικαστικοί σχηματισμοί.
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

  • 18 Απριλίου 2024, 11:16 | ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ . ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
    Αγνοήθηκαν προκλητικά όλα τα κριτήρια ο πρόσφατος και ψηφισθείς από την ίδια την Κυβέρνηση ν.4938/2022 στα άρθρα 2 και 22 αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενα για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών ήτοι;
    1) το Πρωτοδικείο Θηβών εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) δικαιοδοσίας του.
    2) το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα αρμοδιότητάς του (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Τα προτεινόμενα εκ του τεχνικού συμβούλου (World Bank) κριτήρια συγχωνεύσεων πρωτοδικείων αποκλείουν αυτά που εξυπηρετούν φυλακές, για λόγους απολύτως κατανοητούς απτόμενους της Δημόσιας Ασφάλειας και του συνεπαγόμενου κόστους.
    3) τις δυο Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Θηβών με τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται ως προς την δικαστική ύλη και την εν γένει λειτουργία του.
    4) την κτιριακή υποδομή δεδομένου του ότι το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών είναι ένα σύγχρονο κτίριο με έκταση 8552μ2, επιτηρείται από σύγχρονο σύστημα με κάμερες. Διαθέτει οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες με γραφεία διασκέψεων. Επιπλέον, για όλα τα υπάρχοντα ακροατήρια πληρούνται στο ακέραιο οι προδιαγραφές ασφαλείας και δεν απαιτούνται ούτε κοστοβόρες ούτε χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου αυτές να τεθούν σε λειτουργία με ασφάλεια και να δικάζουν ταυτόχρονα οκτώ δικαστικοί σχηματισμοί.
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

  • 18 Απριλίου 2024, 11:52 | MALERDOY K

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ . ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
    Αγνοήθηκαν προκλητικά όλα τα κριτήρια ο πρόσφατος και ψηφισθείς από την ίδια την Κυβέρνηση ν.4938/2022 στα άρθρα 2 και 22 αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενα για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών ήτοι;
    1) το Πρωτοδικείο Θηβών εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) δικαιοδοσίας του.
    2) το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα αρμοδιότητάς του (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Τα προτεινόμενα εκ του τεχνικού συμβούλου (World Bank) κριτήρια συγχωνεύσεων πρωτοδικείων αποκλείουν αυτά που εξυπηρετούν φυλακές, για λόγους απολύτως κατανοητούς απτόμενους της Δημόσιας Ασφάλειας και του συνεπαγόμενου κόστους.
    3) τις δυο Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Θηβών με τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται ως προς την δικαστική ύλη και την εν γένει λειτουργία του.
    4) την κτιριακή υποδομή δεδομένου του ότι το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών είναι ένα σύγχρονο κτίριο με έκταση 8552μ2, επιτηρείται από σύγχρονο σύστημα με κάμερες. Διαθέτει οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες με γραφεία διασκέψεων. Επιπλέον, για όλα τα υπάρχοντα ακροατήρια πληρούνται στο ακέραιο οι προδιαγραφές ασφαλείας και δεν απαιτούνται ούτε κοστοβόρες ούτε χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου αυτές να τεθούν σε λειτουργία με ασφάλεια και να δικάζουν ταυτόχρονα οκτώ δικαστικοί σχηματισμοί.
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

  • 18 Απριλίου 2024, 11:56 | soropoulos ch

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ . ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
    Αγνοήθηκαν προκλητικά όλα τα κριτήρια ο πρόσφατος και ψηφισθείς από την ίδια την Κυβέρνηση ν.4938/2022 στα άρθρα 2 και 22 αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενα για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών ήτοι;
    1) το Πρωτοδικείο Θηβών εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) δικαιοδοσίας του.
    2) το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα αρμοδιότητάς του (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Τα προτεινόμενα εκ του τεχνικού συμβούλου (World Bank) κριτήρια συγχωνεύσεων πρωτοδικείων αποκλείουν αυτά που εξυπηρετούν φυλακές, για λόγους απολύτως κατανοητούς απτόμενους της Δημόσιας Ασφάλειας και του συνεπαγόμενου κόστους.
    3) τις δυο Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Θηβών με τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται ως προς την δικαστική ύλη και την εν γένει λειτουργία του.
    4) την κτιριακή υποδομή δεδομένου του ότι το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών είναι ένα σύγχρονο κτίριο με έκταση 8552μ2, επιτηρείται από σύγχρονο σύστημα με κάμερες. Διαθέτει οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες με γραφεία διασκέψεων. Επιπλέον, για όλα τα υπάρχοντα ακροατήρια πληρούνται στο ακέραιο οι προδιαγραφές ασφαλείας και δεν απαιτούνται ούτε κοστοβόρες ούτε χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου αυτές να τεθούν σε λειτουργία με ασφάλεια και να δικάζουν ταυτόχρονα οκτώ δικαστικοί σχηματισμοί.
    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ

  • 18 Απριλίου 2024, 11:53 | ΔΑΒΙΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ.ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ

  • 18 Απριλίου 2024, 11:27 | ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΔΑΛΗ

    Η Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά, πρέπει να χωροθετηθεί σε τοποθεσία που να διευκολύνει την πρόσβαση τόσο των πολιτών, όσο και των δικαστικών λειτουργών και του διοικητικού και άλλου προσωπικού που χρειάζεται. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά, να εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο διοικητικών υπηρεσιών ώστε να μειώνονται κατά το δυνατόν οι χρόνοι των απαιτούμενων διαδικασιών.
    Λογικά, μόνο η Ελευσίνα συγκεντρώνει αυτές τις προϋποθέσεις, μια πιθανή χωροθέτηση στα Μέγαρα, θα δημιουργούσε πολύ περισσότερα προβλήματα απο εκείνα που γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν.

  • 18 Απριλίου 2024, 11:35 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ

    ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

    ΓΙΑΤΙ στην Ελευσίνα, βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα Ειρηνοδικεία της χώρας με αρχείο αποφάσεων προ του 1880

    ΓΙΑΤΙ όλες οι δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται στην Ελευσίνα

    ΓΙΑΤΙ στην Ελευσίνα υπάρχουν κτηριακές υποδομές έτοιμες

    ΓΙΑΤΙ στην Ελευσίνα έχει δημόσια συγκοινωνία προς εξυπηρέτηση όλων συναδέλφων και πολιτών

    ΓΙΑΤΙ η χιλιομετρική απόσταση του κεντρικού Πρωτοδικείου Πειραιά από την Ελευσίνα είναι πολύ μικρότερη από αυτή των Μεγάρων

    ΓΙΑΤΙ στην Ελευσίνα θα εξυπηρετούνται οι ανάγκες τριών μεγάλων Δήμων (Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ασπροπύργου)

    ΓΙΑΤΙ το ένα και μοναδικό κριτήριο είναι η εξυπηρέτηση της πλειοψηφίας και ΟΧΙ τα συμφέροντα των λίγων

  • 18 Απριλίου 2024, 11:54 | Κ.Καρ.

    ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ:
    Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκινγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, γραφείο διαμεσολάβησης.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ.

    Τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του Πρωτοδικείου Θηβών έναντι του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς είναι συντριπτικά:
    ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΛΗ (ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) για το 2023:
    Πρωτοδικείο Θηβών : 1.012
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: 278
    Εισαγγελία Θηβών:2.427
    Εισαγγελία Λιβαδειάς: 897
    Είναι προφανές ότι η δικαστική ύλη του Πρωτοδικείου Θηβών είναι πολλαπλάσια από αυτήν του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς.
    ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
    ΔΙΚ.ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: Το μεγαλύτερο δικαστικό μέγαρο στη Στερεά Ελλάδα έκτασης 8.500 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων με αίθρια αίθουσα αναμονής 500 τ.μ., δεκάδες γραφεία δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, υπόγειος χώρος στάθμευσης με ανελκυστήρες για τη μεταγωγή των κρατουμένων
    ΔΙΚ. ΜΕΓΑΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: 2.500 τ.μ., 3 αίθουσες ακροατηρίων, ανύπαρκτος χώρος στάθμευσης και χωρίς άλλες υποδομές.
    ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
    Πρωτοδικείο Θηβών : Εξυπηρετεί 59.158 κάτοικους (Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας και Δ.Ε. Ερυθρών του Δ. Μάνδρας-Ειδυλλίας, Δ.Ε. Ακραιφνίας του Δ. Ορχομενού και Δ.Ε. Θεσπιαίων του Δ. Αλιάρτου) [απογραφή 2021],
    Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: Εξυπηρετεί 49.484 κάτοικους (Δήμος Λιβαδειάς, Δήμος Αράχωβας-Διστόμου και Δ.Ε. Ορχομενού και Δ.Ε. Αλιάρτου) [απογραφή 2021].
    ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ:
    -Δύο σωφρονιστικά ιδρύματα, δηλαδή:
    1) Οι Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θήβας με 500 κρατούμενες.
    2) Το Κέντρο Απεξάρτησης Ελεώνα Θήβας με 130 κρατούμενους.
    (Μόνο το έτος 2023 έγιναν 838 μεταγωγές κρατουμένων. Η Λιβαδειά απέχει από τις δύο σωφρονιστικές μονάδες 60 χλμ. Πώς θα γίνονται οι μεταγωγές και πόση αστυνομική δύναμη θα απασχολείται και για πόσο χρόνο;)
    -Περίπου 900 βιομηχανικές μονάδες στις ΒΙΠΕ Οινοφύτων (η μεγαλύτερη της Ελλάδας με ~35% της εθνικής παραγωγής σύμφωνα με στοιχεία του ΣΒΣΕ), ΒΙΠΕ Θίσβης και Θήβας.
    -Χώρος φιλοξενίας Προσφύγων (hotspot), με καταγεγραμμένο σημαντικό αριθμό περιστατικών που χρήζουν δικαστικής παρέμβασης.
    -Στη Θήβα υπάρχει καταυλισμός ρομά με εξαιρετικά αυξημένη παραβατικότητα.
    Η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θήβας παραβιάζει κάθε διάταξη του άρθρου 2 του ν. 4038/2022. Είναι προκλητικά αυθαίρετη η μη εφαρμογή του νόμου για τη Βοιωτία, καθώς το Πρωτοδικείο Θήβας υπερτερεί σε όλα τα τεχνοκρατικά κριτήρια. Να αλλάξει άμεσα το σ/ν και να επιλεγεί η Θήβα ως έδρα του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου. Όνειδος για την κυβέρνηση οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

    ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ επίσης το γιατί μόνο στην περίπτωση της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας προκύπτει συντρέχουσα και παράλληλη κατά τόπον αρμοδιότητα στο Κεντρικό και Παράλληλο Πρωτοδικείο. Σε καμία άλλη περίπτωση Παράλληλου Πρωτοδικείου δεν ισχύει το ίδιο. Αντιθέτως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τα Παράλληλα Πρωτοδικεία έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στις περιοχές που εμπίπτουν σε αυτά. ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ στους Δήμους Θηβαίων, Τανάγρας, Θεσπιέων-Αλιάρτου, Δ.Ε. Ακραιφνίας, Δ.Ε. Ερυθρών που ήδη εμπίπτουν στο Πρωτοδικείο Θηβών.

    Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών! Είναι απαράδεκτη η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν.4938/2022 στη Βοιωτία.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ ο σχεδιασμός και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θηβών ως Κεντρικό.
    Οτιδήποτε άλλο αποτελεί σκάνδαλο και κατάφωρη αδικία προς την περιοχή της Θήβας. Η κυβέρνηση να λειτουργήσει με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα και όχι τα μικροκομματικά συμφέροντα. Άλλωστε για αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια η ίδια η Κυβέρνηση πλήρωσε την Παγκόσμiα Τράπεζα. Τώρα γιατί τα αναιρεί;

    ΑΛΛΑΞΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ Σ/Ν ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ ΝΑ ΟΡΙΣΤΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΟΙΩΤΙΑ.

  • 18 Απριλίου 2024, 11:47 | ΜΑΡΙΑ ΒΩΡΟΥ

    Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί (αρμόδιοι και αναρμόδιοι), κύριοι παρατρεχάμενοι, δεν θα σας μιλήσω για τα αξιοκρατικά και τεχνοκρατικά κριτήρια που επιβάλλουν τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Θήβας ως έχει και την εξαίρεσή του από το νέο Δικαστικό χάρτη. Μας έχετε αποδείξει ότι καμμιά σημασία δεν δίνετε σε οποιοδήποτε κριτήριο, στις απευθείας αναθέσεις εξειδικεύεστε… Θα μπορούσα να σας πω πολλά, για τις ιδιαιτερότητες της Βοιωτίας (που ήταν και ο λόγος ίδρυσης 2 πρωτοδικείων σ΄ αυτήν), για τους λόγους που επιτάσσουν την συνέχιση της αυτοτελούς ύπαρξης και διατήρησης των 2 πρωτοδικείων της και την εξαίρεσή της από τον δικαστικό χάρτη, και…..και….και…. Σας τα χουμε πει και τα χουμε γράψει αμέτρητες φορές. Θα είμαι λοιπόν λακωνική. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ!!! Διότι, ξέρετε, η Θήβα δεν κείται μακράν. Και θα την βρείτε μπροστά σας. Κι αυτό δεν είναι ούτε απειλή, ούτε προειδοποίηση. Είναι υπόσχεση!

  • 18 Απριλίου 2024, 10:46 | ΓΙΑΝΝΗΣ

    Το Ιστορικό Πρωτοδικείου ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ δεν καπηλεύεται, παρά μόνο κατέχει ιστορία και διεκδικεί το δίκιο του με επιχειρήματα και πραγματικά δεδομένα βάσει νόμου και διακρίσεων: 1. Σε αυτό υπάγεται δικαστικά το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ πηγών της Π.Ε. Αιτ/νιας ( τα 4 ΛΙΜΑΝΙΑ του νομού , η, τεράστιας σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής ΜΑΡΙΝΑ Μεσολογγίου, η μοναδική-Διεθνούς και Εθνικής τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας, και μοναδικής σε εθνικό επίπεδο έκτασης ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ που προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη RAM5AR )

  • 18 Απριλίου 2024, 10:39 | Δημηήτρης Πινής

    Συμφωνώ με την προοπτική δημιουργίας Πρωτοδικείου στα Μέγαρα, καθώς θα είναι από τις ελάχιστες δημόσιες υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν/παραμείνουν στην εν λόγω πόλη. Εκτός των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που παραθέτει παραπάνω ο Επιστημονικός Σύλλογος Μεγάρων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βασικός στόχος όλων πρέπει να είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας συνολικά και όχι μόνο συγκεκριμένων κέντρων. Η ιστορική πόλη των Μεγάρων έχει αφεθεί στην τύχη της από την Κεντρική Διοίκηση εδώ και κάποιες δεκαετίες και θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι να εγκύψουν πραγματικά στα προβλήματα τόσο της πόλης μας, όσο και της Δυτικής Αττικής γενικότερα, και να κατανείμουν δίκαια και αποτελεσματικά τις όποιες ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους τους αντίστοιχους Δήμους. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί ο μαρασμός των Μεγάρων και, ταυτόχρονα, η υπέρμετρη και ετεροβαρής ανάπτυξη της Ελευσίνας.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:10 | ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΟΛΛΙΑ

    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΑΣ!!!
    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!!!
    ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!!!
    ΦΛΩΡΙΔΗ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!!!

  • 18 Απριλίου 2024, 10:06 | Α.Κ

    Θα ήθελα να επισημάνω ότι σε καμία διάταξη δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους αποσπασμένους υπαλλήλους σε δικαστικές Υπηρεσίες. Αναφέρομαι στους αποσπασμένους που δεν είναι δικαστικοί υπάλληλοι, που δεν προέρχονται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά από τον στενό Δημόσιο Τομέα.

    Υπηρετώ σε Υπηρεσία που θα καταργηθεί και οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων θα μεταφερθούν στην έδρα του νομού (εν προκειμένω, 2 ώρες μακρυά από τον τόπο εργασίας με ένα οδικό δίκτυο που παραπέμπει σε άλλες δεκαετίες).

    Αν υποθέσουμε ότι η ισχύς των εν λόγω διατάξεων θα ξεκινήσει την 16η Σεπτεμβρίου 2024, σε αυτό το μεσοδιάστημα, θα μπορώ να αιτηθώ νέα απόσπαση μέσω κινητικότητας λόγω συνυπηρέτησης με δεδομένο ότι καταργείται η Υπηρεσία μου με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ ή θα περιμένω πρώτα την ανάκληση της απόσπασής μας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που θα έχει ισχύ από 16/9/2024, θα επιστρέψω στην οργανική μου (800 χιλιόμετρα μακρυά) και μετά θα υποβάλλω νέα αίτηση απόσπασης μέσω κινητικότητας λόγω συνυπηρέτησης σε άλλη Υπηρεσία;

    Θεωρώ ότι είναι ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε οικογένειες και η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει τη συνοχή της και να την προστατεύει. Όχι μόνο για τους αποσπασμένους αλλά και για τους δικαστικούς υπαλλήλους που με κόπο και ιδιαίτερο σθένος προσπαθούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, υπηρετώντας σε υπηρεσίες υποστελεχωμένες και δίχως καμία εμπειρία στις νέες τεχνολογίες, δίχως καμία επιμόρφωση προσπαθούν να διαχειριστούν τόσες πλατφόρμες.

    Ελπίζω να παραμείνουν τα Ειρηνοδικεία των δυσπρόσιτων περιοχών γιατί όπως αναφέρει και το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, «their workload does not warrant 7 FTE (i.e., less than 2000 incoming cases per year) § Unless they are more than 2 hours away from the nearest other first instance court (with daily public transportation options)».

  • 18 Απριλίου 2024, 10:17 | ΚΩΝ/ΝΑ

    ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ως το έχων με τις ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ και αποτελεσματικότητα σε πολιτικές υποθέσεις (βλ. σελίδα 74 της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείο 176 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε πολιτικές υποθέσεις: «Το δικαστήριο με την υψηλότερη παραγωγικότητα φαίνεται να είναι αυτό του ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ με 626 εκκρεμείς υποθέσεις ανά δικαστή ετησίως το 2017-2021»8

  • 18 Απριλίου 2024, 10:22 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π

    Επί 190 και πλέον έτη αποτελεί αδιάλειπτα ΕΔΡΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ εδρεύουν στην πλέον ηρωική πόλη, την πόλη που αποτελεί το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, την πόλη των Ελευθέρων Πολιορκημένων, την ΜΗΤΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,την πόλη για την οποία προσφάτως δύο φορές ΚΑΥΧΗΘΗΚΕ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ που σήμερα , ο ίδιος, την απαξιώνει.-

  • 18 Απριλίου 2024, 10:56 | Χάιδω Παλαιοπούλου

    Επισημαίνεται η ανάγκη δημιουργίας ενός Περιφερειακού Πρωτοδικείου στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς οι μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θερμαϊκού στο σύνολό τους ανέρχονται κοντά στις 300.000 κατοίκους.

    Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θερμαϊκού δυνάμει της υπ’ αριθμ. 97/2024 Απόφασής του (ΑΔΑ: ΨΑΥ7ΩΡ2-ΧΨΗ) και δη λαμβάνοντας υπόψη:

    α. ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 περ. κ του ως άνω σχεδίου νόμου «Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εμπίπτουν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Καλαμαριάς, Κορδελιού- Ευόσμου, Νεάπολης- Συκεών, Πυλαίας- Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνος και Ωραιοκάστρου». Περιφερειακή έδρα του πρωτοδικείου δημιουργείται μόνο στον Λαγκαδά με αρμοδιότητα τους δήμους Βόλβης και Λαγκαδά.

    β. το γεγονός ότι οι μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θερμαϊκού στο σύνολό τους ανέρχονται κοντά στις 300.000 κατοίκους. Όλοι γνωρίζουμε την οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη του Νομού Θεσσαλονίκης και ιδίως της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, η οποία θα ενταθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον είναι γνωστή η επιβάρυνση του κέντρου της Θεσσαλονίκης, η οποία επίσης θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια παρά τα σημαντικά κυκλοφοριακά έργα που αναμένουμε.

    γ. ότι η χωροταξική αναδιάρθρωση των Πρωτοδικείων είναι μια μεταρρύθμιση που πρέπει να έχει ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Περιφερειακή Ενότητα της Αττικής εκτός των δύο μεγάλων εδρών των Πρωτοδικείων (Αθηνών και Πειραιώς) δημιουργούνται και πέντε περιφερειακά Πρωτοδικεία.

    δ. το γεγονός ότι στα Πρωτοδικεία μετακινούνται καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενοι και χιλιάδες ίσως πολίτες.

    ε. το γεγονός ότι τούτων εχόντων των πραγμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης χρειάζεται να δημιουργηθεί περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Και τούτο για λόγους ισότητας, αναλογικότητας, δικαίου, οφέλους της πόλης και απρόσκοπτης απονομής της δικαιοσύνης.

    στ. το γεγονός ότι το Πρωτοδικείο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη θα εξυπηρετεί τους κατοίκους των Δήμων Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού και άλλων δήμων και θα οδηγήσει σε διαμοιρασμό του φόρτου εργασίας του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ενώ θα έχει ως αποτέλεσμα και την αποσυμφόρηση του Κέντρου της πόλης.

    αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε:

    α) την δημιουργία Περιφερειακού Πρωτοδικείου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη,

    β) την κλήση των Βουλευτών Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης προκειμένου τούτοι να λάβουν θέση και να υποστηρίξουν το σχετικό αίτημα,

    γ) την κλήση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, να συνηγορήσει υπέρ της πρότασης.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:41 | Ι.Κ.

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ

    ΝΤΡΟΠΗ για την κυβέρνηση η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Θηβών και η παρέκκλιση από τα τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022 στη Βοιωτία. Το Πρωτοδικείο Θηβών έχει τον μεγαλύτερο σε όγκο υποθέσεων και την μεγαλύτερη κτιριακή υποδομή δικαστικού μεγάρου σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα. Έχει στη δικαιοδοσία του δύο σωφρονιστικά ιδρύματα (Γυναικείες φυλακές και Κέντρο απεξάρτησης), τις ΒΙΠΕ Οινοφύτων, Θίσβης και Θήβας, καθώς και δομές φιλοξενίας προσφύγων. Με τριπλάσιο όγκο δικαστικής ύλης από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς!
    Μοναδική Πανελλαδικά η απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές και τα ορθολογικά/τεχνοκρατικά κριτήρια του Ν. 4938/2022. Κάτι που δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας.

    Να μας εξηγήσει η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει στην περίπτωση της Βοιωτίας τα κριτήρια του Ν. 4938/2022;
    Η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες της επαρχίας Θηβών.
    Να αλλάξει ΑΜΕΣΑ το σχέδιο νόμου και να επιλεγεί το Πρωτοδικείο Θήβας ως το Μητροπολιτικό πρωτοδικείο Βοιωτίας.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:48 | ΑΡΓΥΡΩ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ ΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ . ΑΜΕΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 6 ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ:
    Αγνοήθηκαν προκλητικά όλα τα κριτήρια ο πρόσφατος και ψηφισθείς από την ίδια την Κυβέρνηση ν.4938/2022 στα άρθρα 2 και 22 αναγνωρίζει ως προαπαιτούμενα για τέτοιου τύπου μεταρρυθμίσεις και συγχωνεύσεις δικαστικών υπηρεσιών ήτοι;
    1) το Πρωτοδικείο Θηβών εξυπηρετεί μεγαλύτερο πληθυσμό κατοίκων και εργαζομένων στις δυο βιομηχανικές ζώνες (ΒΙΠΕ Οινοφύτων και Θίσβης) δικαιοδοσίας του.
    2) το Πρωτοδικείο Θηβών επιλαμβάνεται των υποθέσεων που αφορούν στα δύο σωφρονιστικά καταστήματα αρμοδιότητάς του (τις μεγαλύτερες γυναικείες φυλακές της Χώρας και το ΚΑΤΚ Ελεώνα). Τα προτεινόμενα εκ του τεχνικού συμβούλου (World Bank) κριτήρια συγχωνεύσεων πρωτοδικείων αποκλείουν αυτά που εξυπηρετούν φυλακές, για λόγους απολύτως κατανοητούς απτόμενους της Δημόσιας Ασφάλειας και του συνεπαγόμενου κόστους.
    3) τις δυο Ελεγχόμενες Δομές Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο αρμοδιότητας Πρωτοδικείου Θηβών με τις συνέπειες που αυτές συνεπάγονται ως προς την δικαστική ύλη και την εν γένει λειτουργία του.
    4) την κτιριακή υποδομή δεδομένου του ότι το Δικαστικό Μέγαρο Θηβών είναι ένα σύγχρονο κτίριο με έκταση 8552μ2, επιτηρείται από σύγχρονο σύστημα με κάμερες. Διαθέτει οκτώ (8) αίθουσες ακροατηρίων πλήρως εξοπλισμένες με γραφεία διασκέψεων. Επιπλέον, για όλα τα υπάρχοντα ακροατήρια πληρούνται στο ακέραιο οι προδιαγραφές ασφαλείας και δεν απαιτούνται ούτε κοστοβόρες ούτε χρονοβόρες διαδικασίες προκειμένου αυτές να τεθούν σε λειτουργία με ασφάλεια και να δικάζουν ταυτόχρονα οκτώ δικαστικοί σχηματισμοί.

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:42 | ΣΩΤΗΡΙΑ

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΗΒΩΝ
    Τα προτεινόμενα από την παγκόσμια τράπεζα κριτήρια ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. 4938/2022:
    1) ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ομοίως εξαιρούνται τα δικαστήρια σε περιοχές με σημαντικές μεταναστευτικές ροές. (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -Παραδοτέο 1.4. Τεχνικό σημείωμα για τις βασικές επιπτώσεις στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο- παρ. 45)
    2) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΗΒΩΝ: 8.500,00 τ.μ., 8 αίθουσες ακροατηρίων, υπόγειο πάρκινγκ, υπαίθριο πάρκινγκ, ράμπες για διευκόλυνση ΑΜΕΑ, γραφείο διαμεσολάβησης.
    3) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ : ΒΙΠΕ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΘΙΣΒΗΣ
    4) ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΡΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
    5) ΒΑΘΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΒΑ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ (ΣΥΝΙΣΤΏΣΑ 1: ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΎ ΧΆΡΤΗ -ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 1.1.)
    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΘΗΒΩΝ

  • Θα ήθελα να κάνω κάποια σχόλια για την περίπτωση του πρωτοδικείου Μεσολογγίου.

    ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ
    Μέρος Α
    «Με τις αξιολογούμενες ρυθμίσεις επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το διαχρονικό πρόβλημα της (χρονικής) αποτελεσματικότητας της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και της καθυστέρησης στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων στην Ελλάδα»

    Στη σελίδα 74 της Έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας σημείο 176 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε υποθέσεις πολιτικές αναφέρεται ρητά το εξής: «Το δικαστήριο με την υψηλότερη παραγωγικότητα φαίνεται να είναι αυτό του Μεσολογγίου με 626 εκκρεμείς υποθέσεις ανά δικαστή ετησίως το 2017-2021».Στη σελίδα 75 σημείο 179 σχετικά με την παραγωγικότητα των Πρωτοδικείων σε υποθέσεις ποινικές αναφέρεται ρητά « Τα δικαστήρια με τις υψηλότερες επιδόσεις από αυτή την άποψη φαίνεται να είναι του Μεσολογγίου (αναφέρει ποσοστό εκκαθάρισης όπως λέει χαρακτηριστικά το ιλιγγιώδες 196 τοις εκατό).
    Με το να μετατρέπετε το πιο αποτελεσματικό πρωτοδικείο στην Ελλάδα σε παράλληλο και να του αφαιρείτε και δικαστική ύλη πετυχαίνετε τον σκοπό της δικαστικής ρύθμισης? Θα έπρεπε να επιβραβεύσετε το εν λόγω πρωτοδικείο και όχι να του αφαιρείτε την έδρα.
    Ποια είναι τα τεχνοοικονομικά κριτήρια που επιβάλλουν την μοναδική εξαίρεση πρωτεύουσας σε ολόκληρη την Ελλάδα που θα χάσει την έδρα του πρωτοδικείου όταν είναι το πιο παραγωγικό?

    (ΆΡΘΡΟ 6)
    Η ειδική νομική υπηρεσία στην ανάλυση των συνεπειών ρύθμισης του σχεδίου νόμου για το άρθρο 6 αναφέρει « Σύμφωνα με την υπερνομοθετική επιταγή της παρ. 4 του άρθρου 101 του Συντάγματος, κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους. Θεσπίζεται, δηλαδή, μια ειδική δέσμευση ως εγγυητική υποχρέωση της Πολιτείας να προβαίνει σε ιδιαίτερες και πρόσφορες παρεμβάσεις με σκοπό την ισόρροπη βιωσιμότητα και την οικονομική-κοινωνική ανάπτυξη των ευάλωτων και κρίσιμων, σε εθνικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο, περιοχών της Χώρας. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται ανακολουθίες σε διάφορους νομούς της χώρας (Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας) που διαθέτουν περισσότερα του ενός πρωτοδικεία.»

    Ο Δήμος Ι.Π Μεσολογγίου πληροί τα κριτήρια για να θεωρείται κρίσιμη περιοχή σε εθνικό , αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

    Σε εθνικό επίπεδο είναι η μόνη Ιερά πόλη στην Ελλάδα , μια ιστορική πόλη σημαντική για την Ελλάδα αλλά και διεθνούς σημασίας και αναγνώρισης. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για όσους γνωρίζουν την περιοχή και την ιστορία της χώρας μας.

    Σε αναπτυξιακό επίπεδο είναι κρίσιμη περιοχή γιατί βρίσκεται σε μιας από τις πιο φτωχές οικονομικά περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπότε οποιοδήποτε νομοθέτημα που θα επιδεινώσει την οικονομική της κατάσταση (θα αναλυθεί παρακάτω) πρέπει να αξιολογηθεί ανάλογα.

    Σε περιβαλλοντικό επίπεδο είναι σχεδόν ολόκληρη στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού και ανήκει στο δίκτυο Natura και Ramsar και πολλές περιβαλλοντικές υποθέσεις που αφορούν τον κρίσιμο αυτόν τόπο κρίνονται από το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.

    Αφού θεμελιώθηκε ότι η περιοχή του Μεσολογγίου ανήκει στην παραπάνω υπερνομοθετική επιταγή του άρθρου 101 του Συντάγματος να εξετάσουμε αν αυτή η νομοθετική παρέμβαση συμβάλλει στην οικονομική-κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής ή το αντίθετο.

    Με το να προτείνετε να γίνει παράλληλο το πρωτοδικείο, να αποξηλωθεί από οργανικές θέσεις και τελικά μετά το 2026 πιθανόν να καταργηθεί θα γίνουν τα εξής:

    1) Δυσκολία στην πρόσβαση των πολιτών στην δικαιοσύνη λόγω αύξησης της χιλιομετρικής απόστασης του Δικαστηρίου από τον τόπο διαμονής τους μέσω ενός απαρχαιωμένου και πολύ κακού οδικού δικτύου που ενώνει τις περιοχές του Μεσολογγίου και Αγρινίου. ( η απόσταση μετ’επιστροφής είναι περίπου 80 χιλιόμετρα με χρόνο μετακίνησης 80 λεπτά ).
    Αντιδιαμετρικά πρέπει να σημειώσουμε ότι το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου έχει άμεση πρόσβαση στην υπερσύγχρονη Ιόνια Οδό και στο κέντρο της περιοχής που καλύπτει δικαστικά (Δήμος Ξηρομέρου-Δήμος Ναυπακτίας).

    2) Αύξηση του κόστους μετακίνησης και για τους εργαζόμενους στο πρωτοδικείο και στους δικηγόρους , στους δικαστικούς επιμελητές και αστυνομίας με επακόλουθο την αύξηση του κόστους και για τους επαγγελματίες και για το Δημόσιο.

    3) Χαμένες εργατοώρες και στους ιδιώτες και στους δημόσιους λειτουργούς με άμεσο αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα έστω και μικρό αλλά όχι αμελητέο αν συμπεριλάβουμε όλες τις περιφερειακές ενότητες .

    4) Με την υποβάθμιση του πρωτοδικείου η ανεργία της περιοχής του Μεσολογγίου θα αυξηθεί όπως και θα μειωθεί ο τζίρος της περιοχής του Μεσολογγίου μιας και θα εκλείψουν πολλές έμμεσες θέσεις εργασίας ( υπηρεσίες, εστίαση, διαμονή κτλ) με αποτέλεσμα άλλο ένα οικονομικό χτύπημα στην περιοχή. (Έχουν προηγηθεί πάλι χωρίς μέριμνα αποξήλωση υπηρεσιών, απομάκρυνση των ΤΕΙ, στρατοπέδου κ.α)

    5) Προβλήματα οδικής ασφάλειας για την μετακίνηση τους σε αυτό το επικίνδυνο επαρχιακό δίκτυο. Ένας εργαζόμενος που θα μετακινείται στο Αγρίνιο με ΙΧ μιας και δεν υπάρχουν συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς (Τραίνα, Προαστιακός, Μετρό κτλ) θα πρέπει να διανύει 80 χλμ x235 ημέρες /ανά έτος= 18800 χλμ ανα έτος μόνο για να πηγαίνει στην δουλειά του. Το 2017 είχε αποκλειστεί η οδική σύνδεση με το Αγρίνιο λόγω κατολισθήσεων στο ύψος του φαραγιού της Κλεισούρας για δύο μήνες.
    Ο νομοθέτης θα πρέπει να λάβει υπόψιν του τα ζητήματα ασφαλείας και πραγματικά διασφαλίσει την ασφάλειά των εργαζόμενων και όσων θέλουν να έχουν πρόσβασή στην δικαιοσύνη.

    6) Λόγω της υποβάθμισης του πρωτοδικείου και όταν/αν σε επόμενο επίπεδο καταργηθεί το πρωτοδικείο επειδή θα φύγει και ένας μέρος της αστυνομικής διεύθυνσης από την περιοχή του Μεσολογγίου η ασφάλεια των πολιτών θα χειροτερεύσει στην περιοχή χωρίς να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα ακόμα και τώρα.

    7) Περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής
    α) οι υποθέσεις που αφορούν το ευαίσθητο περιβάλλον της περιοχής θα καθυστερούν αφού δεν τεκμαίρεται ότι η παραγωγικότητα του πρωτοδικείου Μεσολογγίου μπορεί να επιτευχθεί από το πρωτοδικείο Αγρίνιου και
    β) δευτερευόντως περίπου 300 οχήματα ημερησίως θα μετακινούνται επιπλέον από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο μετ ‘επιστροφής.
    300 οχήματα x 80 χλμ=24000 χλμ την ημέρα.
    235 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο 5.640.000 χλμ το έτος
    Αυτά τα αυτοκίνητα θα παράγουν CO2 και NOx με επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση για το ευαίσθητο οικοσύστημά μας.

    Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο δεν συμβάλλει στην κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά την επιδεινώνει περαιτέρω και όλα αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί στην ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης.
    Επιπλέον δεν τεκμαίρεται στην ανάλυση για ποιο λόγο αντί να προστατευτεί όπως επιτάσσεται από το σύνταγμα (παρ. 4 του άρθρου 101 ) η περιοχή μας είναι η μόνη που εξαιρείται και τελικά υποβαθμίζεται?

    Ευάγγελος Ζαντές
    Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

  • 18 Απριλίου 2024, 10:00 | Σαράντου Νατασα

    Όχι στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Βασιλικών,όχι κι άλλη υποβάθμιση της περιοχής .

  • 18 Απριλίου 2024, 10:58 | ΝΟΤΑ ΣΚ.

    Προς αποκατάσταση της αλήθειας περί τον Δικαστικό Χάρτη στη Βοιωτία Νο5 – Η απάντηση στα στοιχεία που διακινούνται αναφορικά με τον όγκο των υποθέσεων για το 2023:
    – Εισερχόμενες υποθέσεις Πρωτοδικείου Λιβαδειάς: 1.039
    – Εισερχόμενες υποθέσεις Ειρηνοδικείου Λιβαδειάς: 639
    – Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Πολιτικού Εφετείου: 65
    – Εισερχόμενες υποθέσεις Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς: 1.869
    – Εισερχόμενες υποθέσεις Μεταβατικής Έδρας Ποινικού Εφετείου: 95
    Πηγή: Βιβλία κατάθεσης δικογράφων των Τμημάτων του κάθε ως άνω αναγραφόμενου δικαστικού σχηματισμού – Ηλεκτρονικό αρχείο Τμήματος Μηνύσεων Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς.
    Σημείωση 1: Το 2023 η λειτουργία των Δικαστηρίων ανεστάλη τρεις φορές ενόψει των εθνικών και των δημοτικών-περιφερειακών εκλογών.
    Σημείωση 2: Οι δικηγόροι-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας είμαστε σε καθολική αποχή από τα καθήκοντά μας από τις 16-11-2023, με αποτέλεσμα να μην καταθέτουμε δικόγραφα και να υποβάλλουμε μηνύσεις από τότε μέχρι και σήμερα.
    Σημείωση 3: Από τις 2.427 εισερχόμενες υποθέσεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θήβας (αν υποθέσουμε ότι αληθεύει ο αριθμός), πόσες διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς και πόσες, άραγε, σε άλλες αρμόδιες Εισαγγελίες;
    Σημείωση 4: Οι εισερχόμενες υποθέσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς με τοπική αρμοδιότητα τους Νομούς Βοιωτίας και Φωκίδας ανήλθαν σε 272.
    Ερωτάται: Ποια είναι η πηγή πληροφόρησης όσων διακινούν δημοσίως (σε δελτία τύπου, δημόσιες αναρτήσεις στα social media και σχόλια στην Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση) ότι οι εισερχόμενες υποθέσεις του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για το 2023 ήταν μόνο 278 (!!!) και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς μόνο 897 (!!!);

  • 18 Απριλίου 2024, 10:18 | ΑΝΝΑ ΜΗΝΑ

    Η κυβερνηση ελαβε τις αποφασεις της κοντρα στο νομο που η ιδια θεσπισε. Το Πρωτοδικειο Θηβας πρεπει να παραμεινει οπως εχει.Ρητα εξαιρουνται απο τη συγχωνευση Πρωτοδικεια που εχουν στην αρμοδιοτητα τους καταστηματα κρατησης.
    Ελεος με την προχειροτητα.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:15 | Ιωάννης Δαφαλιάς

    Η υποβάθμιση του 100 ετών Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, με την περικοπή της χωρικής αρμοδιότητας, λόγω κατάργησης του Ειρηνοδικείου Ακράτας και αφαίρεσης του από την χωρική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων και προσάρτησή του στο Πρωτοδικείο Αιγίου, είναι απαράδεκτη και άδικη, οδηγεί στην συρρίκνωση αντί της αποκέντρωσης και στην ερημοποίηση της περιοχής των Μαρτυρικών Καλαβρύτων! Δεν θα επιταχυνθεί ούτε θα γίνει πιο ποιοτική η απονομή της δικαιοσύνης και δεν θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων. Θα έπρεπε να προστατεύει τις θέσεις εργασίας όλων των δικαστικών υπηρεσιών και όχι να τις μεταφέρει 100 χιλιόμετρα. Να διατηρηθούν οργανικές θέσεις υπαλλήλων και η χωρική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.

  • 18 Απριλίου 2024, 10:48 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΝΟΥ

    Η Π.Ε ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ αποτελεί τη ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ στον κανόνα… Ως έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου σε ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις Π.Ε της χώρας ορίζεται και ΔΙΚΑΙΩΣ η πρωτεύουσα τους … Στην μεγαλύτερη Π.Ε . της Χώρας , την Π.Ε Αιτωλοακαρνίας , ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ δεν ορίζεται κεντρικό αλλά ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ( !) το Πρωτοδικείο της Πρωτεύουσας , δηλαδή το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ το οποίο συνεχώς και αδιαλείπτως λειτουργεί από το έτος 1833 ( το δεύτερο που ιδρύθηκε μετά την τότε Πρωτεύουσα του Ναυπλίου ) .
    Δεν είναι όμως μόνο η ιστορία της Ιεράς Πόλεως που το φιλοξενεί , ούτε η ιστορικότητα του ίδιου του Πρωτοδικείου ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ που υπαγορεύει να είναι ΑΥΤΟ το κεντρικό Πρωτοδικείο της Π.Ε ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ .
    Η μέχρι τώρα πορεία του , η ταχύτερη σε σχέση με άλλα Πρωτοδικεία έκδοση αποφάσεων (ακόμη και αυτών με πολύ μικρότερη δικαστική ύλη ) , η πληθώρα υποθέσεων πάσης φύσεως , η γεωγραφική θέση του ακριβώς στο μέσον της Π.Ε , η άμεση πρόσβασή του στην Ιόνια οδό και άλλα πολλά που λίγο πολύ είναι γνωστά σε όλους, καθιστούν το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ και γεννούν εύλογες απορίες για ποιον λόγο αυτά όλα αγνοούνται από την Πολιτεία .
    Η Π.Ε. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ λόγω των ιδιαιτεροτήτων της, θα μπορούσε ίσως να δικαιολογήσει την ύπαρξη και δυο κεντρικών Πρωτοδικείων σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο , όπως άλλωστε προβλέπεται στο σχέδιο νόμου για άλλες Π.Ε πολύ μικρότερες σε έκταση και πληθυσμό …. Εάν όμως πρέπει κεντρικό να παραμείνει ένα Πρωτοδικείο , τότε αυτό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναιπ το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ !!!.