Σχέδιο Δράσης OGP OGP

Άρθρο 08: Κατάργηση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.)

1. Το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού» (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που συστάθηκε με το άρθρο 88 του ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καταργείται.
Μεταφέρονται και ασκούνται ως αρμοδιότητες:
α) από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι περιπτώσεις α΄, δ΄ και ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 88 του ν.3996/2011 και οι περιπτώσεις α΄, β΄, δ΄, ε΄, στ΄ ζ΄ και η΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας γίνεται με απόφαση του οικείου Υπουργού.
β) από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) οι περιπτώσεις β΄, γ΄, στ΄, ζ΄ και η΄ της παραγράφου 2 του παραπάνω άρθρου και οι περιπτώσεις γ΄, θ΄, ι΄, ια΄, ιβ΄, ιγ΄, ιδ΄, ιε΄, ιστ΄, ιζ΄, ιη΄, ιθ΄, κ΄ και κα΄ της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου.
Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 54 του ν. 4178/2013, με πρόταση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών και κατόπιν προηγούμενης εισήγησης του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να αναδιαρθρώνονται οι οργανικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ. με συγχώνευση ή διάσπαση των υφιστάμενων ή με τη δημιουργία νέων και να καθορίζονται ή να ανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες τους. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος η κατανομή των αρμοδιοτήτων του καταργούμενου νομικού προσώπου μεταξύ των τμημάτων των υφιστάμενων Διευθύνσεων του Ο.Α.Ε.Δ γίνεται με απόφαση του Διοικητή αυτού.
Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται καθολικός διάδοχος που υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις του καταργούμενου Ε.Ι.Ε.Α.Δ..
Οι πόροι του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. που αναφέρονται στην παρ. 4 του άρθρου 88 του ν. 3996/2011 εξακολουθούν να αποτελούν πόρους του Ο.Α.Ε.Δ., εκτός της περίπτωσης γ΄.
2. Τα πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου περιέρχονται αυτοδικαίως χωρίς την τήρηση οποιουδήποτε τύπου πράξης ή συμβολαίου και χωρίς αντάλλαγμα στον Ο.Α.Ε.Δ. και η αποκλειστική χρήση και διαχείρισή τους ανήκει στον Ο.Α.Ε.Δ., με την επιφύλαξη της κείμενης νομοθεσίας για δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες, απαλλασσόμενου παντός φόρου, τέλους χαρτοσήμου ή άλλου τέλους εισφοράς δικαιώματος υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των παγίων και αναλογικών δικαιωμάτων, επιδομάτων ή άλλων τελών υπέρ υποθηκοφυλακείων.
Η ακίνητη περιουσία του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταβιβάζεται στον Ο.Α.Ε.Δ. από την ημερομηνία μεταγραφής των πράξεων μεταβίβασής της στα βιβλία μεταγραφών του οικείου Υποθηκοφυλακείου/ Κτηματολογικού Γραφείου, ενώ η κινητή από την ημερομηνία παράδοσής της στον Ο.Α.Ε.Δ.
Οι συμβατικές υποχρεώσεις και οι εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος λειτουργεί ως καθολικός διάδοχος αυτού. Ο Ο.Α.Ε.Δ. καθίσταται δικαιούχος των προγραμμάτων και των δράσεων που έχουν εκπονηθεί καθώς και των πόρων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά.
Μισθώσεις ακινήτων, εκκρεμείς διαδικασίες του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. που αφορούν τη σύναψη συμβάσεων εργασίας, μισθώσεων, προμηθειών και παροχής υπηρεσιών και κάθε είδους διαγωνισμοί που έχουν προκηρυχθεί για πάσης φύσεως έργα, εργασίες, μελέτες και είναι σε εξέλιξη κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. εξακολουθούν να διέπονται από το νομικό καθεστώς που ίσχυε κατά το χρόνο της σχετικής προκήρυξης και ολοκληρώνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ..
Οι πάσης φύσεως νομικές και οικονομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από Τεχνικά Δελτία συγχρηματοδοτούμενων έργων, στα οποία το καταργούμενο Ν.Π.Ι.Δ. υπεισέρχεται ως τελικός δικαιούχος ή ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης, καθώς και από τα έργα που θα προκύψουν από την επιτελική αρμοδιότητα του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., μεταφέρονται και αναλαμβάνονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. προκειμένου να διασφαλισθεί η διοικητική και οικονομική υποστήριξη των έργων.
3. Όπου σε νόμο, διάταγμα ή υπουργική απόφαση αναφέρεται το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) νοείται ότι αναφέρεται ο Ο.Α.Ε.Δ.. Απαιτήσεις, υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, και πάσης φύσεως εκκρεμείς υποθέσεις που υφίστανται κατά την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. μεταφέρονται στον Ο.Α.Ε.Δ.. Οι εκκρεμείς δίκες του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. συνεχίζονται από τον Ο.Α.Ε.Δ. χωρίς καμία άλλη διατύπωση και χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους.
Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ. συγκροτεί με απόφασή του τριμελή επιτροπή με αντικείμενο τη διενέργεια απογραφής όλων των κινητών και ακινήτων που κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου περιέρχονται στην κυριότητα και στην αποκλειστική χρήση και διαχείριση του Οργανισμού. Η έκθεση απογραφής εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών. Ταμειακά υπόλοιπα και υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών του καταργούμενου Ν.Π.Ι.Δ. μεταφέρονται, μέσα σε δύο μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος, με εντολή του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σε λογαριασμό του Δημοσίου και αποτελούν έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού και εγγράφονται ως αντίστοιχες πιστώσεις σε λογαριασμό του Ο.Α.Ε.Δ. που θα υποδειχθεί από αυτόν.
5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα και λεπτομέρεια εφαρμογής του άρθρου αυτού.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:13 | Μαρία Θανοπούλου, Ιωάννα Τσίγκανου

    Το ΕΙΕΑΔ έχει μεταξύ άλλων ως αποστολή να υποστηρίξει τις δράσεις και τις πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό και κλαδικό επίπεδο με εργαλεία, μεθόδους και τεχνικές, και να προωθήσει την επαγγελματική κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση. Η σχεδιαζόμενη κατάργησή του μέσω του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου θέτει τα εξής ερωτήματα:
    α)Έχει άραγε εκλείψει η ανάγκη υποστήριξης δράσεων και πολιτικών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σήμερα έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον ένας εξειδικευμένος στα θέματα αυτά φορέας όπως το ΕΙΕΑΔ;
    β) Η μήπως στο εξής οι δράσεις και οι πολιτικές αυτές υπονοείται ότι δεν χρειάζεται να στηρίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση, προϊόν ερευνητικής εργασίας του εξειδικευμένου αυτού φορέα;
    γ) Η μήπως η αποστολή του φορέα αυτού και η σχετική χρηματοδότηση θα διασκορπισθούν σε συμβούλους και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στο όνομα της εξοικονόμησης δημόσιων πόρων;
    Είναι επιτακτικό να αποσυρθεί το άρθρο 8 που προβλέπει την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ, ενός φορέα που συγκεντρώνει επιστήμονες με υψηλό επίπεδο και συμπυκνωμένη εμπειρία στο αντικείμενο που θεραπεύει. Άλλως οδηγούμαστε σε μια παράδοξη εξέλιξη: η χώρα να βυθίζεται στην ανεργία και η Πολιτεία να αποποιείται τον φορέα που θα μπορούσε να συμβάλει στη διάσωση των πολιτικών εργασίας.
    Εν κατακλείδι δεν επιτρέπονται στην παρούσα συγκυρία σχετικοί σχεδιασμοί και πειραματισμοί. Αντίθετα θα περίμενε κανείς ένα νομοσχέδιο που να προβλέπει και να ενισχύει την άμεση αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής εργασίας του ΕΙΕΑΔ. Η αδυναμία της Πολιτείας να αξιοποιεί τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορεί να μεταμφιέζεται σε λόγο κατάργησης των φορέων που τα παράγουn.
    Μαρία Θανοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών, ΕΚΚΕ
    Ιωάννα Τσίγκανου, Διευθύντρια Ερευνών, ΕΚΚΕ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:42 | ΑΝΝΑ ΥΦΑΝΤΙΔΟΥ

    Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και λόγω της φύσης της εργασίας μου συμμετέχω στην υλοποίηση έργου ΕΠ Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και θέλω να εκφράσω την απορία μου για την απόφαση κατάργησης του ΕΙΕΑΔ. Οι εντυπώσεις που απεκόμισα για τους υπαλλήλους του ΕΙΕΑΔ είναι άριστες και αναφέρω ότι οι εν λόγω υπάλληλοι διαθέτουν αξιόλογα προσόντα και ικανότητες. Η κατάρτισή τους αποδείχθηκε πολλές φορές από τις απαντήσεις που έδιναν στα ερωτήματά μας, όπως και από τις λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα προέκυπτε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η άμεση ανταπόκρισή και η προθυμία που επιδεικνύουν κάθε φορά που απευθυνόμαστε σε αυτούς.Όσο δεδομένο κι αν θεωρείται αυτό, δεν είναι κάτι που το συναντάς εύκολα.
    ταυτόχρονα θα ήθελα να εκφράσω την αγωνία μου για τη στοχευμένη ανάπτυξη του ανρθώπινου δυναμικού της χώρας. Η ανάθεση των αρμοδιοτήτων του ΕΙΕΑΔ σε άλλους φορείς, οι οποίοι ήδη έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας και είναι υποστελεχωμένοι, θεωρώ ότι θα φέρει σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής, η υλοποίηση του οποίου βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:12 | ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (ΣΚΕΕ)

    Εκπροσωπούμε τον «ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ (ΣΚΕΕ)», ο οποίος συμμετέχει ως φορέας στο πρόγραμμα «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 1-49 ΑΤΟΜΑ, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» που υλοποιείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ). Ο φορέας μας συμμετέχει με 9 επιχειρήσεις και καταρτίζονται 32 εργοδότες και εργαζόμενοι επιχειρήσεων έτοιμων ενδυμάτων .
    Ενώ το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, η αιφνίδια ανακοίνωση για το άμεσο κλείσιμο της ΕΙΕΑΔ δημιουργεί ενδεχομένως άμεσο πρόβλημα στην εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε ότι κατά την παρούσα φάση δεν πρέπει να διαταραχθεί με διοικητικές αλλαγές η ομαλή εξέλιξη του προγράμματος. Η πρόταση στο σχέδιο του Υπουργείου να μεταφερθεί η υλοποίηση του προγράμματος σε άλλο κρατικό φορέα δεν μας εφησυχάζει. Με τα γνωστά προβλήματα που έχει σήμερα ο κρατικός τομέας και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις δημόσιες υπηρεσίες, υπάρχει κίνδυνος διακοπής του προγράμματος με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους.
    Με εκτίμηση,
    «Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων»

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:46 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
    Λέκκα 20 – 105 62 Αθήνα
    Τηλ. 210 3224.436 Φαξ. 210 3248.931
    Email saath@otenet.gr

    ΑΡ. ΠΡΩΤ. 004
    ΑΘΗΝΑ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

    Ο κλαδικός φορέας με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» συμμετέχει στο πρόγραμμα «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ,
    ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 1-49 ΑΤΟΜΑ, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» που υλοποιείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).
    Ο φορέας μας συμμετέχει στο πρόγραμμα με 34 επιχειρήσεις και καταρτίζονται 68 εργοδότες και 30 εργαζόμενοι επιχειρήσεων αργυροχρυσοχοϊας.

    Ενώ το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά και τα μέλη μας που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα έχουν δηλώσει ότι κρίνουν πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη την συμμετοχή τους σε αυτό, η αιφνίδια ανακοίνωση για το άμεσο κλείσιμο της ΕΙΕΑΔ δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, θεωρούμε δεν πρέπει να διαταραχθεί με διοικητικές αλλαγές η ομαλή εξέλιξη του προγράμματος. Η προβλεπόμενη πρόταση στο σχέδιο του Υπουργείου να μεταφερθεί η υλοποίηση του προγράμματος σε άλλο κρατικό φορέα δεν μας εφησυχάζει. Με τα γνωστά προβλήματα που έχει σήμερα ο κρατικός τομέας και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις δημόσιες υπηρεσίες υπάρχει κίνδυνος διακοπής του προγράμματος με δυσμενείς συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τους εργαζόμενους.
    Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι θεωρούμε απαράδεκτη πολυτέλεια η χώρα μας με τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα να χάνει κοινοτικά κονδύλια, πόσο μάλλον κονδύλια που κατευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί με μεγάλη σφοδρότητα από την οικονομική κρίση. Ο συνολικός προϋπολογισμός προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής είναι περίπου 200.000.000,00€ ευρώ. Είναι λάθος να κλείνουν οργανισμοί οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση προβλημάτων αναδιάρθρωσης και απασχόλησης την στιγμή που υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι και άμεσος κίνδυνος να αυξηθεί αυτός ο αριθμός από τα προβλήματα που μαστίζουν τις μικρές επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΖΟΥΠΗΣ

    Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΑΡΧΟΝΤΙΑ ΜΠΑΛΗ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:51 | Α. ΘΕΟΦΑΝΗ από ΚΕΚ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ

    Αλήθεια, πως μπορεί κάποιος να κατανοήσει την κατάργηση ενός φορέα, που διαχείριζεται ένα τόσο μεγάλο προϋπολογισμό, που θα αποδοθεί σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε καιρούς που αυτά τα χρήματα τους είναι πολύ αναγκαία για να επιβιώσουν;
    Και επίσης, κανείς από εμάς που συνεργαζόμαστε με τα στελέχη της ΕΙΕΑΔ δε μπορεί να παραβλέψει την αγωνία τους για την έκβαση των προγραμμάτων και την αποπληρωμή των επιχειρήσεων. Ακόμα και τώρα που κινδυνεύουν από μέρα σε μέρα να βρεθούν εκτός εργασίας, προσπαθούν να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες.
    Η άψογη συνεργασία, η αμεσότητα με τα στελέχη της ΕΙΕΑΔ και η γνώση του αντικειμένου τους είναι χαρακτηριστικά που δε συναντούμε συχνά στην επικοινωνία μας με άλλους φορείς του δημοσίου.
    Ευελπιστώ το άρθρο 8 να αποσυρθεί άμεσα!

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 16:00 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕΠΩΛΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»

    Η διακοπή λειτουργίας του ΕΙΕΑΔ είναι βέβαιο ότι μόνο σύγχυση και προβλήματα θα δημιουργήσει. Ο σύλλογος μας, υλοποίησε πρόγραμμα, στα πλαίσια της διαρθρωτικής προσαρμογής. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και δεδομένης της τραγικής κατάστασης που βιώνει η Δυτική Μακεδονία τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία με την ΕΙΕΑΔ μας γέμισε αισιοδοξία και μας έκανε να πιστέψουμε ότι θα αμβλύνει τα προβλήματα μας.
    Η απρόσμενη διακοπή της λειτουργίας της, μόνο λανθασμένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Οι επιχειρήσεις του συλλόγου μας δεν έχουν λάβει το σύνολο των ενισχύσεων, το οποίο αναγράφεται στις συμβάσεις και σίγουρα η διακοπή θα παρατείνει το χρόνο αποπληρωμής, με τραγικές για τον σύλλογο μας συνέπειες.
    Αξιοσημείωτη όμως, είναι και η βοήθεια της ΕΙΕΑΔ προς τις επιχειρήσεις μας. Κατάρτιση και συμβουλευτική, όροι άγνωστοι για εμάς συνέβαλλαν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην αύξηση των κερδών μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως η αναγγελία του «ξαφνικού θανάτου» της ΕΙΕΑΔ δεν είναι παρά ένα κακόγουστο αστείο. Είμαστε βέβαιοι πως το θέμα θα εξεταστεί ξανά και η απόφαση θα αναιρεθεί για το καλό όλων μας.
    Διότι δεν γίνεται να οραματιστούμε ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όταν καταργούνται φορείς και υπηρεσίες, οι οποίες στηρίζουν τις προσπάθειες εξόδου των επιχειρήσεων από την κρίση.

    Για το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕΠΩΛΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»

    Ο Πρόεδρος
    Βούρκας Παναγιώτης

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 15:29 | Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Μαγνησίας

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.).
    Την περίοδο αυτή το ΕΙΕΑΔ διαχειρίζεται το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Διαρθρωτική προσαρμογή μικρομεσαίων επιχειρήσεων», στο οποίο συμμετέχουμε και εμείς ως Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Μαγνησίας. Το πρόγραμμα βρίσκεται στην φάση της αποπληρωμής και τα μέλη του συλλόγου μας με αγωνία περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας που θα αποτελέσει μια τονωτική ένεση για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενούς τους.
    Δεν συμφωνούμε με την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ, γιατί θα επιφέρει άμεσο οικονομικό πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους και θα συμβάλει αρνητικά στην ήδη αυξημένη ανεργία. Επίσης, η μη ολοκλήρωση της κατάρτισης και της συμβουλευτικής δημιουργεί μεγάλα κενά σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης των επιχειρήσεων.
    Ακόμη, η απόλυση εξειδικευμένου προσωπικού είναι άδικη, αφού το προσωπικό της ΕΙΕΑΔ είναι ιδιαίτερα ικανό και τόσα λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα έργο 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    Επίσης, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΙΕΑΔ σε άλλους φορείς μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον επισφαλής, με κίνδυνο να σημάνει το οριστικό τέλος του προγράμματος.
    Σας καλούμε να επανεξετάσετε το ζήτημα κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περιμένουν εναγωνίως την αποπληρωμή τους, σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει.

    Γιαβάρας Κων/νος
    Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν. Μαγνησίας

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 15:08 | ΤΟΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΠΑΝΞΥΛΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

    Ο Φορέας μας συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται μέσω της ΕΙΕΑΔ με επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους του κλάδου των ξυλουργών της περιοχής Τρίπολης. Συγκεκριμένα συμμετέχουν 19 επιχειρήσεις και 43 εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο της ξυλουργικής . Το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά . Η αιφνίδια ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΙΕΑΔ δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος. Κινδυνεύει να διακοπεί η διαδικασία της κατάρτισης , να μείνουν απλήρωτοι οι καταρτιζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Η προβλεπόμενη δυνατότητα στο σχέδιο του υπουργείου, να μεταφερθεί η υλοποίηση του προγράμματος σε άλλο κρατικό φορέα δεν μας εφησυχάζει. Με τα γνωστά προβλήματα που έχει σήμερα το κράτος η ιστορία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Είναι σημαντικό τα τονισθεί ότι είναι απαράδεκτη πολυτέλεια η χώρα μας με τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα να πετάει σίγουρα χρήματα και να χαθούν κοινοτικά κονδύλια. Ο συνολικός προϋπολογισμός προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής είναι περίπου 200.000 εκ. ευρώ. Είναι λάθος να κλείνουν οργανισμοί οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση προβλημάτων αναδιάρθρωσης και απασχόλησης.
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
    ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ
    ΤΟΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 15:08 | ΓΙΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΓΟΡΑΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΡΙΠOΛΕΩΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ»

    Ο Φορέας μας συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται μέσω της ΕΙΕΑΔ με αυτοαπασχολούμενους του κλάδου των ΤΑΞΙ της περιοχής της Τρίπολης. Συγκεκριμένα συμμετέχουν 23 αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο . Το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά . Η αιφνίδια ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΙΕΑΔ δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την εξέλιξη της υλοποίησης του προγράμματος. Κινδυνεύει να διακοπεί η διαδικασία της κατάρτισης , να μείνουν απλήρωτοι οι καταρτιζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Η προβλεπόμενη δυνατότητα στο σχέδιο του υπουργείου, να μεταφερθεί η υλοποίηση του προγράμματος σε άλλο κρατικό φορέα δεν μας εφησυχάζει. Με τα γνωστά προβλήματα που έχει σήμερα το κράτος η ιστορία παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Είναι σημαντικό τα τονισθεί ότι είναι απαράδεκτη πολυτέλεια η χώρα μας με τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα να πετάει σίγουρα χρήματα και να χαθούν κοινοτικά κονδύλια. Ο συνολικός προϋπολογισμός προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής είναι περίπου 200.000 εκ. ευρώ. Είναι λάθος να κλείνουν οργανισμοί οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση προβλημάτων αναδιάρθρωσης και απασχόλησης.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΓΙΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 15:24 | Φάνης Κουκουλής

    Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και ως συνεργάτης του ΕΙΕΑΔ, λόγω του προγράμματος Διαρθρωτικής Προσαρμογής των Επιχειρήσεων Εντός της Οικονομικής Κρίσης, δεν μπορώ να αντιληφθώ το νόημα της κατάργησης του ειδικά σε αυτό το κρίσιμο σημείο πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι εργαζόμενοι του ΕΙΕΑΔ έχουν αφιερώσει ατελείωτες ώρες στην υλοποίηση του προγράμματος, είναι χαρακτηριστικό πως είναι συνηθισμένο φαινόμενο να επικοινωνούμε με τα γραφεία της Θεσσαλονίκης στις 8 και στις 9 το βράδυ, και επιβάλλεται να τους επιτραπεί να ολοκληρώσουν το έργο που έχουν αναλάβει.
    Επιπλέον, πέρα από το αν θα καταργηθεί ή όχι το ΕΙΕΑΔ ως φορέας, υπάρχουν εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν προσληφθεί με τα πλέον αξιοκρατικά κριτήρια (ΑΣΕΠ) και οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να απορροφηθούν σε αντίστοιχες θέσεις. Είμαι σίγουρος πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε έργο τους ανατεθεί.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 15:54 | ΚΕΚ EUROTEAM AE

    Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι μέσα στους 21 υπό κατάργηση φορείς του Δημοσίου βρίσκεται το ΕΙΕΑΔ. Θεωρούσαμε βέβαιο ότι θα πρυτανεύσει η λογική και ότι δε θα καταργηθεί το Ινστιτούτο τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Διαρθρωτικής Προσαρμογής, ένα πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο εμπλέκονται και ωφελούνται χιλιάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και επιχειρήσεις του κλάδου της εκπαίδευσης και των συμβούλων. Το ΕΙΕΑΔ έχει τεράστια εμπειρία 3 ετών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, (η προκήρυξη του προγράμματος έγινε τον Ιανουάριο 2011) και αυτή η εμπειρία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από άλλον φορέα. Το λιγότερο που θα συμβεί είναι τεράστια καθυστέρηση στην ομαλή λειτουργία και αποπληρωμή των προγραμμάτων.
    Επιπρόσθετα τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ από την πρώτη στιγμή έδειξαν άψογη συνεργασία και επαγγελματισμό όχι μόνο στο πλαίσιο του ωραρίου τους αλλά και σε «περίεργες» ώρες αργά το απόγευμα, κάτι που μας εντυπωσίασε θετικά. Η συνεχής βοήθεια και οι υποδείξεις των στελεχών συνέβαλε καταλυτικά στη σωστή υλοποίηση των προγραμμάτων.
    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διατηρηθεί το ΕΙΕΑΔ διότι η εμπειρία των στελεχών του θεωρείται «περιουσία» του Ελληνικού Δημοσίου για τη σωστή διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 15:57 | Γ. Φαράντος

    Η διάσωση του Εθνικού Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Α.Δ) και η συνέχιση της παροχής των Υπηρεσιών του από τον πυρήνα του προσωπικού αυξημένων προσόντων, που αυτό διαθέτει, δύναται να εξασφαλίσει τη συνέχιση των διαδικασιών επιμόρφωσης, εκμεταλλευόμενο την πείρα του Οργανισμού στα θέματα επιμόρφωσης και την αξιοκρατία που συνοδεύει τα θέματα αυτά. Η συνέχιση της λειτουργίας του είναι κομβικής σημασίας για την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει η μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, κινούμενη προς μια επιθυμητή κατεύθυνση για την έξοδο από τις επικίνδυνες για τη χώρα καταστάσεις.

  • Προς
    -κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    -κ. Κυριάκο Μητσοτάκη,Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    -κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    -Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 150 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση
    ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
    Πρόεδρος ΟΕΒΕ ΗΛΕΙΑΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 15:24 | ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΑΧΑ

    Εμείς οι Εργαζόμενοι στην Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις Α.Ε. θεωρούμε ότι η τεχνογνωσία και οι ικανότητες του προσωπικού φορέων και οργανισμών που καταργούνται με «συνοπτικές διαδικασίες» και χωρίς καμία αξιολόγηση, οδηγώντας όλο αυτό το εργασιακό δυναμικό σε πλήρη απαξίωση, είναι πράξη που εναντιώνεται στο δημόσιο συμφέρον. Το ίδιο το κράτος αρνείται να εκμεταλλευτεί και τη δεδομένη γνώση και εμπειρία αλλά και τους ανθρώπους που έχουν τα προσόντα και τις ικανότητες να προσφέρουν αυτό για το οποίο κλήθηκαν.

    Συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων στο ΕΙΕΑΔ, φορέα στελεχωμένου από έμπειρο και κατηρτισμένο προσωπικό, οι προσλήψεις του οποίου έχουν γίνει από τον ΑΣΕΠ και σας δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα σας σε όποιου είδους κινητοποιήσεις.

    Οι Εργαζόμενοι στην ΕΑΧΑ Α.Ε.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 14:20 | Τσίγκας Γεώργιος

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Πληροφορηθήκαμε με έκπληξη και ανησυχία το επικείμενο κλείσιμο της ΕΙΕΑΔ. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη, καθότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές της τελευταίας δόσης προς τους επιχειρηματίες του συλλόγου μας, γεγονός που θα τους βοηθούσε σημαντικά, καθώς είναι γνωστό το πόσο πλήττεται ο κλάδος των ταξί από την οικονομική κρίση.
    Επίσης, ευελπιστούμε στην ολοκλήρωση της συμβουλευτικής, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συνολικού προγράμματος, διότι θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικά τα επιχειρηματικά σχέδια που θα λάβουν οι επιχειρήσεις του συλλόγου μας από το σύμβουλο, για την καλύτερη λειτουργία και βελτίωση των υπηρεσιών που θα παρέχουν.
    Τέλος, κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με την ΕΙΕΑΔ, να λάβετε υπόψη σας τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια αρνητική κίνηση στους επιχειρηματίες των ΤΑΞΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

    Τσίγκας Γεώργιος
    Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Ν. Τρικάλων «Η Τρίκκη»

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 14:23 | ΣΠΥΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Αξιότιμοι κύριοι/ες
    Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας, καθώς και άλλοι σύλλογοι/ μέλη της Ομοσπονδίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», το οποίο ξεκίνησε τρία χρόνια πριν και τώρα πια βρίσκεται στο τελικό στάδιο των πληρωμών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν.
    Η είδηση για την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ τη στιγμή που διαχειρίζεται ένα σημαντικό έργο για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας αιφνιδίασε, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και τυχόν μεταφορά του σε τρίτους φορείς για την ολοκλήρωσή του θα επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις. Το ΕΙΕΑΔ διαθέτει τεχνογνωσία για το έργο της διαρθρωτικής προσαρμογής, η οποία είναι εξαιρετικά δυσοίωνο να αποκτηθεί από άλλο φορέα σε εύλογο χρόνο. Οι επιχειρήσεις και οι φορείς που συμμετέχουν στο έργο θα αντιμετωπίσουν αναίτια τεράστια προβλήματα.
    Πιστεύοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν ρεαλιστικές πολιτικές, ωφέλιμες για τις δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητούμε την ολοκλήρωση του έργου που υλοποιεί το ΕΙΕΑΔ πριν από οποιαδήποτε λήψη απόφασης.

    Σπύρου Αθανάσιος
    Πρόεδρος της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 14:09 | SO-RE

    Είναι πράγματι θλιβερή η διαπίστωση ότι σε συνθήκες εθνικής διαρθρωτικής προσαρμογής προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων απέναντι στην οικονομική κρίση και τη δυσθεώρητη πλέον ανεργία, η νέα στρατηγική επιτάσσει το κλείσιμο φορέων που δουλεύουν για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο.

    Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε επιχείρησης.
    Σε φορείς όπως η ΕΙΕΑΔ, που χαρακτηρίζονται από επιστημονική τεχνογνωσία, άψογη συνεργασία και αποτελεσματικότητα και συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση του ρόλου τους και της λειτουργίας τους ,παρά η αποτέφρωση ενός τόσο αποτελεσματικού φορέα.

    Εκ της Διευθύνσεως
    “SO-RE”
    Γ. ΑΜΑΡΑ & ΣΙΑ Ε.Ε.

  • Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2(ΚΔΒΜ2) ΠΥΞΙΔΑ εκφράζει με το παρόν την έντονη δυσφορία του για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

    Σε μια περίοδο όπου η χώρα μας χαρακτηρίζεται από τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες και τα ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά ανεργίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στο εργασιακό αδιέξοδο είναι περισσότερο από επιβεβλημένη και, η συσσωρευμένη τεχνογνωσία του επιστημονικού προσωπικού της ΕΙΕΑΔ, κινείται με επιτυχία προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η ΕΙΕΑΔ όλα αυτά τα χρόνια λειτουργία της, διαθέτει στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σύγχρονα εργαλεία έρευνας και ανάπτυξης σε θέματα ανθρωπίνων πόρων όπου επιχειρεί μέσα από τις λειτουργίες της (διαχείριση απόδοσης, ανάπτυξη και αξιολόγηση συγχρηματοδοτούμενων πράξεων, κλπ), τη διερεύνηση της προσφοράς και ζήτησης ειδικοτήτων και δεξιοτήτων καθώς και το προσδιορισμό των αναγκών εκπαίδευσης και κατάρτισης στον εργασιακό τομέα, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Η ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων, όντας το σημαντικότερο κεφάλαιο σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας που πλήττεται από εθνική οικονομική αστάθεια , έχει ανάγκη από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και νέες διαρθρωτικές στρατηγικές, που στόχο έχουν την αναβάθμιση της πραγματικής οικονομίας και όχι το κλείσιμο υγειών και λυσιτελών οργανισμών.

    Εκ της Διευθύνσεως
    Λεωνίδας Δημητρακόπουλος

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 14:28 | Α.ΧΡΗΣΤΟΥ

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το προσωπικό του ΕΙΕΑΔ:
    -84% είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
    -32% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού
    -12% είναι κάτοχοι Διδακτορικού
    και κατά κανόνα έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Η απόλυση υπαλλήλων που προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ σε ΝΠΙΔ είναι παράλογη και αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αναμόρφωση του δημοσίου και για αξιοκρατία.
    Το μόνο που συνεχίζει να υπάρχει είναι η αναξιοκρατία και τα κομματικά ρουσφέτια. Όμως οι πολίτες αυτής της χώρας δεν δέχονται πια μικροπολιτικά παιχνίδια ,η απαντησή τους θα είναι άμεση με την ψήφο τους, όταν θα δείτε τα ποσοστά σας να κατρακυλούν…….

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 14:48 | ΓΚΟΥΛΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    Η Συντεχνία Αρτοποιών Νομού Λάρισας υλοποιεί πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής. Τα οφέλη από τα προγράμματα αυτά είναι σημαντικά για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες.
    Με την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην καλή υλοποίηση του έργου.
    Με βάση τα όσα η κυβέρνηση δηλώνει για ανάπτυξη και εισροή χρημάτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί τροχοπέδη για τη δικιά της πολιτική.
    Παρακαλούμε να δείτε με συνέπεια και χωρίς μικροπολιτικές διαδρομές την απόφασή σας για το κλείσιμο του ΕΙΕΑΔ και να μην την υλοποιήσετε.

    Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Συντεχνίας Αρτοποιών Νομού Λάρισας
    Γκούλιος Αλέξανδρος

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 14:05 | EURICON Ε.Π.Ε.

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Στηρίζουμε ένθερμα την αποτροπή κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, το οποίο έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο κλάδος αυτός για να παραμείνει ενεργός σε μια τέτοια κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η άψογη συνεργασία όλων των στελεχών του, οι οποίοι έδιναν την καλύτερη δυνατή λύση για την επίλυση των αναφυομένων προβλημάτων, πάντα με στόχο την διασφάλιση της ακεραιότητας του Προγράμματος. Θα ήταν δηλαδή άστοχη η κατάργηση ενός άξιου δημόσιου φορέα.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 14:37 | ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΩΝ ΑΡΓΥΡΟΧΟΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
    Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε οτι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) είναι ανάμεσα στους φορείς που κλείνουν σύμφωνα με το νομισχέδιο που κατατέθεσε η Κυβέρνηση.
    Ο σύλλογός μας είναι ένας απο τους πολλούς συλλόγους που συμμετέχει στο πρόγραμμα «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που Απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο κρίσης» έχοντας ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού και προχορώντας στο στάδιο της καταβολής χρημάτων για τις επιχειρήσεις.
    Η κίνηση της κυβέρνησης για την κατάργιση του ΕΙΕΑΔ μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και φόβο οτι θα προκληθούν μεγάλες καθυστερήσεις στο ήδη χρονοβόρο πρόγραμμα που θα επιφέρουν ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και στους εργαζόμενους σε αυτές.
    Θεωρούμε οτι η απόφαση αυτή είναι άδικη και για τους εργαζόμενους του ΕΙΕΑΔ οι οποίοι αν και ολιγάριθμοι διαχειρίζονται ένα τόσο μεγάλο έργο με αποτελεσματικότητα και μέχρι σήμερα έχουμε μια καλή και εποικοδομητική συνεργασία.
    Ζητούμε να συνεχιστεί η λειτουργία του ΕΙΕΑΔ ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της Διαρθρωτικής Προσαρμογής ομαλά.
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΧΡΥΣΟΧΟΩΝ ΑΡΓΥΡΟΧΟΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΕΝΗ ΤΕΖΑΨΙΔΟΥ
    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 14:18 | ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΙΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

    Ως ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΙΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ διαμαρτυρόμαστε έντονα για το επικείμενο κλείσιμο του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού και την απόλυση του προσωπικού του.
    Πρόκειται για μια υπηρεσία με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό που διαχειρίζεται -σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Διαρθρωτική προσαρμογή μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων», στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες μέλη μας.
    Το πρόγραμμα βρίσκεται στην φάση της αποπληρωμής και τα μέλη μας περιμένουν με αγωνία την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.
    Θεωρούμε απαράδεκτο το κλείσιμο του ΕΙΕΑΔ, την απόλυση του άξιου προσωπικού του και την μεταφορά του προγράμματος σε άλλο φορέα, γιατί κάτι τέτοιο θα επιφέρει τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και χάσιμο πολύτιμων κονδυλίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
    Σας καλούμε να αποσύρετε άμεσα το άρθρο 8 του παρόντος νόμου για την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ.

    Ο Πρόεδρος της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΙΟΥΧΩΝ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
    Βασίλειος Τόπας

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:37 | Athanasios Athanasiadis

    Κύριοι,
    Συνεργάστηκα για πρώτη με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. στα πλαίσια του Προγράμματος Διαρθρωτική Προσαρμογή.
    Θα ήθελα να επισημάνω, και να συμφωνήσω με όλα τα θετικά σχόλια, την άψογη συνεργασία με τα στελέχη του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. στην προσπάθεια για λύση των προβλημάτων που αφορά την υλοποίηση ενός τέτοιου βεληνεκούς Προγράμματος.
    Τα στελέχη του πρόθυμα, πάντα, προσπάθησαν να δώσουν λύση σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την θετική υλοποίηση του.
    Είναι, κατά την γνώμη μου, τουλάχιστον λάθος η κατάργηση ενός τέτοιου φορέα, του οποίου η συνεργασία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:30 | Ανδρέας Αϊβαζόγλου Πρόεδρος της Ένωσης Μικροπωλητών Βόλου «Γόρδιος Δεσμός»

    Οι επιχειρήσεις του κλάδου των πωλητών λαϊκών αγορών βάλλονται τον τελευταίο χρόνο από προβλήματα που τις οδηγούν σε αφανισμό.
    Με έκπληξη βλέπουμε ότι με την κατάργηση του ΕΙΕΑΔ κινδυνεύει ένα σπουδαίο εγχείρημα, από το οποίο λάβαμε γνώσεις και επιχειρηματικές συμβουλές, αλλά είναι σε εκκρεμότητα πληρωμές, οι οποίες είναι ζωτικές την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.
    Ζητούμε λοιπόν την αναθεώρηση της πρότασης για κατάργηση του ΕΙΕΑΔ ως το κλείσιμο του έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής.
    Διότι δεν γίνεται να οραματιστούμε ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όταν καταργούνται φορείς και υπηρεσίες, οι οποίες στηρίζουν τις προσπάθειες εξόδου των επιχειρήσεων από την κρίση.

    Ανδρέας Αϊβαζόγλου
    Πρόεδρος της Ένωσης Μικροπωλητών Βόλου «Γόρδιος Δεσμός»

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:51 | Κλειτσογιάννης Νικόλαος

    Αγαπητοί κύριοι,
    Σε μια εποχή που εκατοντάδες φορείς και χιλιάδες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο έργο «Διαρθρωτική προσαρμογή μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο υλοποίησής του, ενημερωθήκαμε ότι ο φορέας διαχείρισής του (ΕΙΕΑΔ) πρόκειται να καταργηθεί.
    Οποιαδήποτε λύση, είναι φανερό ότι θα ναρκοθετήσει την κοινή μας προσπάθεια για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων που και θα καθυστερήσει την ομαλή υλοποίηση του ανωτέρω έργου.
    Η μέχρι τώρα συνεργασία με τους υπευθύνους σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο ήταν άριστη και βοήθησε στη συνέχιση των εργασιών και τη στήριξη των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων του κλάδου μας.

    Κλειτσογιάννης Νικόλαος
    Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Επιπλωμένων Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Βορείων Σποράδων – Πηλίου

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:21 | Ειρήνη Μαρίνου

    Πώς είναι δυνατόν να μην διαφωνήσει κάποιος στην κατάργιση του ΕΙΕΑΔ,ενός φορέα που στόχο έχει την καταπολέμηση της ανεργίας και την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υλοποιώντας έργο που αφορά σε πάνω από 14.000 επιχειρήσεις καθώς και σε 100.000 περίπου μισθωτούς που εργάζονται σ’ αυτές όταν:
    * τα ποσοστά ανεργίας λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις
    * οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη
    * τα προγράμματα που έχει αναλάβει θα πρέπει να συνεχιστούν και να αποπληρωθούν
    * το ΕΙΕΑΔ στελεχώνεται από καταρτισμένο και υψιλής εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας προσωπικό, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία:
    -84% είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
    -32% είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού
    -12% είναι κάτοχοι Διδακτορικού
    και κατά κανόνα έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
    Θεωρώ ότι απαραίτητα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για τη μεταφορά του συγκεκριμένου προσωπικού στον ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ έχει ανάγκη εξειδικευμένα στελέχη, που με την εμπειρία τους και τη τεχνογνωσία τους θα αναβαθμίσουν τον Οργανισμό μας, το έργο του και τις ενηργητικές πολιτικές του.
    Ειρήνη Μαρίνου
    Προϊσταμένη Τμήματος Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελπποννήσου του ΟΑΕΔ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:20 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

    Κύριοι,
    Συνεργάστηκα για πρώτη με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. στα πλαίσια του Προγράμματος Διαρθρωτική Προσαρμογή.
    Θα ήθελα να επισημάνω, και να συμφωνήσω με όλα τα θετικά σχόλια, την άψογη συνεργασία με τα στελέχη του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. στην προσπάθεια για λύση των προβλημάτων που αφορά την υλοποίηση ενός τέτοιου βεληνεκούς Προγράμματος.
    Τα στελέχη του πρόθυμα, πάντα, προσπάθησαν να δώσουν λύση σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την θετική υλοποίηση του.
    Είναι, κατά την γνώμη μου, τουλάχιστον λάθος η κατάργηση ενός τέτοιου φορέα, του οποίου η συνεργασία πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:28 | ΠΕΜΑΣ ΠΕΤΡΟΣ, Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Κουρέων – Κομμωτών Κοζάνης «Άγιος Χριστοφόρος»

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Η αιφνίδια διακοπή λειτουργίας του ΕΙΕΑΔ μας παραξενεύει, αλλά ταυτόχρονα μας προβληματίζει. Ο σύλλογός μας υλοποίησε προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής, ευελπιστώντας στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της λειτουργίας των επιχειρήσεων γενικότερα, μέσα από την κατάρτιση και τη συμβουλευτική. Αξίζει να αναφέρουμε τη σημαντική οικονομική ενίσχυση που έλαβαν οι επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετείχαν στα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής, αλλά και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές.
    Παρατηρώντας τη σημερινή οικονομική κατάσταση, προβληματιζόμαστε για την απόφαση αυτή και αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο μια προσπάθεια φορέων, συλλόγων και ατόμων, πρόκειται να αγνοηθεί και να απαξιωθεί.
    Ελπίζουμε πως το θέμα θα εξεταστεί ξανά και η απόφαση αυτή σύντομα θα αναθεωρηθεί, έτσι ώστε το ΕΙΕΑΔ να συνεχίσει το έργο που επιτελεί.

    ΠΕΜΑΣ ΠΕΤΡΟΣ,
    Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Κουρέων – Κομμωτών Κοζάνης «Άγιος Χριστοφόρος»

  • Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με ……..… επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.

    Με εκτίμηση

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΦΝΗ

    ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΛΟΥΡΗΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:11 | ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ (ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ)

    Αξιότιμοι Κύριοι/ες,

    Ο φορέας μας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», το οποίο ξεκίνησε πριν από τρία σχεδόν χρόνια και που τώρα πια βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του.
    Η είδηση της πιθανής κατάργησης του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.), φορέα που διαχειρίζεται το εν λόγω πρόγραμμα θορύβησε τον κλάδο μας, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς διακρίνεται ο κίνδυνος καθυστέρησης ή και ματαίωσης του προγράμματος που μετά από τόσο αγώνα, ιδιαίτερα από πλευράς των εργαζομένων του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., βρίσκεται στην αποπληρωμή του.
    Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κινηθείτε βιαστικά και να εξετάσετε πλήρως τα υπέρ και τα κατά της απόφασης της κατάργησης του συγκεκριμένου φορέα, καθώς σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία που περνάει η χώρα μας, είναι άδικο να καθυστερούν ή και να ακυρώνονται προγράμματα ωφέλιμα για μικρές επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους αυτών.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
    ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ (ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ)

    ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:09 | ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ

    Η ΟΕΒΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΛΠΟΝΔΙΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΕΑΔ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΩΣ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ <> ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 13.000 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ 100.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ . ΟΤΑΝ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΒΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΤΙΡΗΞΟΥΝ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:28 | Π.Π.

    Θα ήθελα κάποιος να εξηγήσει γιατί απολύονται υπάλληλοι που διαθέτουν όλα τα τυπικά προσόντα (πανεπιστημιακοί τίτλοι, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες και κυρίως εμπειρία) οι οποίοι αναβαθμίζουν τη Δημόσια Διοίκηση για να προσληφθούν στη θέση τους άλλοι με τα αντίστοιχα προσόντα, λέτε κύριε Υπουργέ Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις.

    Είμαι βέβαιος πως δεν θα δοθεί καμία εξήγηση γιατί απλά πρόκειται για παραλογισμό που ενισχύει μεταξύ άλλων την αίσθηση στους πολίτες «ο θάνατός σου η ζωή μου». Άλλο ένα μάθημα διχασμού από τους ηγέτες του Ελληνικού Έθνους.

    Με εκτίμηση
    ένας ιδιωτικός υπάλληλος που δεν θέλει τη δυστυχία του άλλου για να ευτυχίσει ο ίδιος.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:04 | ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΕΝΙΕΡΗΣ

    ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ :Σύμφωνα με το άρθρο 6 στην παράγραφο 3α’ προβλέπονται τα εξής: «3. Από την κατάργηση της Εταιρίας:
    α. Το σύνολο του προσωπικού, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, που υπηρετεί στους σταθμούς διοδίων των Μαλγάρων και του Ακτίου μεταφέρεται και εντάσσεται αυτοδίκαια στην εταιρία με την επωνυμία Εγνατία Οδός Α.Ε. σε προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας. Το εν λόγω προσωπικό κατατάσσεται σε μισθολογικά κλιμάκια της οικείας κατηγορίας, ανάλογα με τα τυπικά του προσόντα και το συνολικό χρόνο υπηρεσίας και λαμβάνει τις αποδοχές της υπηρεσίας υποδοχής. Τυχόν πρόσθετες αποδοχές ή απολαβές, ειδικά επιδόματα οποιασδήποτε ονομασίας και προσωπικές διαφορές δεν διατηρούνται. Για τη μεταφορά του ως άνω προσωπικού εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.». ΚΑΙ ΕΔΩ, εκτός από την περίπτωση του Ινστιτούτου Δικονομικών Μελετών, προβλέπεται μεταφορά προσωπικού, στην προκειμένη περίπτωση σε άλλη Ανώνυμη Εταιρία, με διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου Υπουργού. ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ (2η στον ίδιο νόμο) Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΙΕΑΔ, το οποίο είναι και ΝΠΙΔ ενώ η ΤΕΟ είναι ΑΕ; Τελικά ο νόμος αυτός για κάποιους προβλέπει απόλυση και για κάποιους άλλους (με ποια κριτήρια;) με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέχιση της εργασίας.

  • ΘΕΜΑ: Νομοσχέδιο για κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού

    Κύριε Περιφερειάρχη

    Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσε νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται μεταξύ των άλλων φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται και η κατάργηση- κλείσιμο του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας & Ανθρώπινου Δυναμικού(Ε.Ι.Ε.Α.Δ.), το οποίο είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το υπουργείο Εργασίας και λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του συγχρηματοδοτούμενου έργου του ΕΣΠΑ , Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», ύψους 200 εκατομ ΕΥΡΩ.

    Στο εν λόγω έργο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υλοποίηση από το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. με χορήγηση των σχετικών προκαταβολών σε κλαδικούς φορείς και επιχειρήσεις, συμμετέχουν πανελλαδικά πάνω από 14.000 επιχειρήσεις και 500 εργοδοτικοί φορείς , ενώ ωφελούμενοι είναι περίπου 100.000 μισθωτοί που εργάζονται σε αυτές. Στο εν λόγω έργο συμμετέχει και ο φορέας μας με 143 επιχειρήσεις . Το πρόγραμμα υλοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και στην κορύφωση της οικονομικής ύφεσης και η γρήγορη ολοκλήρωσή του μπορεί να δώσει μια μικρή ανάσα στις επιχειρήσεις αυτές και τους εργαζόμενους .

    Η μέχρι σήμερα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. ήταν εποικοδομητική και διαπιστώσαμε ότι η εν λόγω υπηρεσία λειτουργεί αποτελεσματικά, αφού τα στελέχη που την απαρτίζουν είναι επιστημονικά καταρτισμένοι και διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και γνώση στην διαχείριση και υλοποίηση προγραμμάτων.

    Σε τοπικό επίπεδο πρόγραμμα Διαρθρωτικής προσαρμογής υλοποιεί τόσο η Ομοσπονδία μας όσο και 7 Α’/θμια Σωματεία μέλη που είναι: Εστίασης –Αναψυχής, Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών, Βαφέων Φανοποιών Αυτ/των, Βιοτεχνών Μετάλλου, Εμπόρων Λαϊκών Αγορών, Βουλκανιζατέρ, Εγκαταστατών Ανελκυστήρων τα οποία και συγκλίνουν με την παραπάνω άποψη που διατυπώσαμε και εμείς για μη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ.

    Πιο συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υλοποιούνται 46 κλαδικά σχέδια , στα οποία συμμετέχουν 1.604 επιχειρήσεις , με 3.045 ωφελούμενους (εργαζόμενους –αυτοαπασχολούμενους) και με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 10.534.310 ΕΥΡΩ, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι σε τοπικό επίπεδο η Ε.Ι.Ε.Α. Δ. στελεχώνεται από 2 μόνο άτομα , τα οποία προσφέρουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και με τα οποία συνεργαζόμαστε άψογα.

    Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι η κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. στην παρούσα φάση που βρίσκεται το έργο το οποίο είναι και πολύπλοκο και σύνθετο και την ευθύνη συντονισμού και διαχείρισή του την έχει το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. θα ήταν άσκοπη και αναποτελεσματική και θα επέφερε πιθανώς καθυστέρηση και εμπλοκή στην συνέχιση και ολοκλήρωσή του.

    Η Ομοσπονδία μας (Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.) καθώς και τα Σωματεία μέλη μας τα οποία υλοποιούν εν λόγω πρόγραμμα εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. και ζητούν από εσάς να παρέμβετε διαβιβάζοντας το αίτημα μας αυτό στην κεντρική εξουσία στο αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 13:50 | Συντεχνία Αρτοποιών Ν.Κιλκίς

    Η Συντεχνία Αρτοποιών Ν.Κιλκις μας συμμετέχει στο πρόγραμμα: «ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ MΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 1-49 ΑΤΟΜΑ, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ», το οποίο είχε εξαγγελθεί πριν 3 χρόνια και δημιουργήθηκε με σκοπό την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην φάση της ωρίμανσης του έργου και αφού οι επιχειρήσεις μας μετά δυσκολίας κρατούνται ζωντανές λήφθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του ΕΙΕΑΔ.
    Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι και η παραμικρή παράταση του έργου θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να μην εκπληρωθεί η ουσία του προγράμματος καθώς δεν θα υπάρχουν πια επιχειρήσεις για να ωφεληθούν από αυτό.
    Θα πρέπει επίσης να εξάρουμε το έργο των υπαλλήλων του ΕΙΕΑΔ καθώς υπήρξαν οι καλύτεροι αρωγοί κατά την υλοποίηση του.

    Για την Συντεχνία Αρτοποιών Ν.Κιλκίς
    Ο Πρόεδρος
    Χατζηευφραιμίδης Νικόλαος

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 12:27 | Νίκος Ε

    Μήπως πρέπει να ξανασκεφτείτε κύριε υπουργέ την άνιση μεταχείριση του ΕΙΕΑΔ, σε σχέση με τους φορείς, στους οποίους τους δίνετε την δυνατότητα απορρόφησης κάπου αλλού?

    να ξέρετε ότι αυτό θα καταγγελθεί και θα υποστηριχτεί νομικά από το ΕΙΕΑΔ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 12:08 | Dimitrios

    ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΤΙΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
    ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν κινδυνεύουν όσοι μπήκαν με ΑΣΕΠ
    «Το Δημόσιο πρώτα θα ξεκαθαρίσει από επιόρκους, συμβασιούχους και υπαλλήλους με πλαστά πτυχία» δηλώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/07/2013 05:45

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ, ακόμη και αυτοί που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας, δεν πρόκειται να απολυθούν, διαβεβαιώνει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ωστόσο μια βαθιά αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εξηγεί για πρώτη φορά το σχέδιό του για τις 13.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους 18 μήνες υπογραμμίζοντας ότι απολύσεις από τη «δεξαμενή της κινητικότητας» θα αναζητηθούν μόνον εφόσον ολοκληρωθεί πρώτα το «ξεκαθάρισμα» των υπαλλήλων από επιόρκους, συμβασιούχους, από όσους πέτυχαν την πρόσληψή τους με πλαστά πιστοποιητικά σπουδών, αλλά και μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων και της κατάργησης οργανισμών του Δημοσίου που δεν κρίνονται απαραίτητοι. Ο κ. Μητσοτάκης πετάει ταυτόχρονα το γάντι στους συναδέλφους του υπουργούς να προχωρήσουν και εκείνοι σε αξιολόγηση του προσωπικού τους, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί τους συνδικαλιστές της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην επιχειρήσουν να εκβιάσουν την κυβέρνηση εγκαταλείποντας τα σκουπίδια στους δρόμους.

    Ερχομαι τώρα στην ερώτησή σας. Σε καμία περίπτωση. Πρώτοι στη λίστα προς αποχώρηση βρίσκονται οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και αυτοί που μπήκαν στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά. Υποχρεωτικές απομακρύνσεις θα προκύψουν και από καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, παρ’ ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά προπαρασκευής σε αυτή την κατεύθυνση. Η οριστική επίλυση του προβλήματος των προσωρινών διαταγών θα οδηγήσει στην έξοδο από το Δημόσιο συμβασιούχους οι οποίοι είχαν πετύχει καθεστώς μονιμοποίησης καταστρατηγώντας βάναυσα το πνεύμα του Συντάγματος. Μόνο όταν εξαντληθούν αυτές οι κατηγορίες θα καταφύγουμε στη δεξαμενή της κινητικότητας».
    Δηλαδή, θα κάνετε διάκριση και με βάση τον τρόπο πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων;
    «Βεβαίως, και πιστεύω ότι αυτό το αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης ως ένα δίκαιο κριτήριο. Δεν μπορεί να μπαίνει στην ίδια κατηγορία κάποιος που μπήκε στο Δημόσιο αξιοκρατικά με κάποιον που μπήκε από την πίσω πόρτα. Σαφώς και θα συνυπολογιστούν και τα πτυχία και η υπηρεσιακή διαδρομή και φυσικά κάποια κοινωνικά κριτήρια, αλλά το ουσιαστικότερο κριτήριο θα είναι ο τρόπος πρόσληψης στο Δημόσιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα χρεοκόπησε επειδή γιγαντώθηκε ένα πελατειακό κράτος το οποίο στηρίχθηκε σε αθρόες ρουσφετολογικές προσλήψεις. Προσλήψεις που έγιναν κατ’ εξοχήν από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά. Πρέπει να στείλουμε επομένως ως πολιτικό σύστημα ένα πειστικό μήνυμα ότι αυτές οι πρακτικές ανήκουν οριστικά στο παρελθόν».

    Μπορείτε να διερευνήσετε αν προσελήφθησαν κάποιοι με πλαστά πιστοποιητικά;
    «Μπορούμε και θα το κάνουμε. Οπως προανέφερα, είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε πώς μπήκε κανείς στο Δημόσιο. Αν μπήκε αξιοκρατικά, μέσω ΑΣΕΠ, ή αν μπήκε διά της πλαγίας οδού. Και βέβαια, αν μπήκε, επίσης, λόγω των πραγματικών προσόντων του ή προσκομίζοντας χαλκευμένα στοιχεία. Θα ερευνήσουμε διεξοδικά τα πιστοποιητικά που προσκόμισε καθένας ξεκινώντας από τα πτυχία ξένων γλωσσών. Σε περίπτωση εντοπισμού πλαστών πιστοποιητικών το υπουργείο θα είναι αμείλικτο».

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 12:38 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΨΥΚΤΙΚΩΝ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

    ΔΙΑΦΩΝΟΎΜΕ ΡΙΖΙΚΆ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΆ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΗ ΔΎΣΚΟΛΗ ΠΕΡΊΟΔΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ .ΠΟΣΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ Ο Ο.Α.Ε.Δ?

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 12:51 | Αντώνης Καπανιάρης – Πρόεδρος Υδραυλικών Νομού Μαγνησίας

    Πριν από τρία χρόνια ως σύλλογος Υδραυλικών Μαγνησίας μπήκαμε για πρώτη φορά σε πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής για τα μέλη μας. Το έργο άρχισε να υλοποιείται όμως το 2013. Με το ΕΙΕΑΔ είχαμε άριστη συνεργασία, όμως μέχρι σήμερα οι πληρωμές δεν τελείωσαν.
    Αν κλείσει το ΕΙΕΑΔ είναι σίγουρο ότι το πρόγραμμα θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Ζητούμε να μην κλείσει το ΕΙΕΑΔ σύντομα, γιατί κάτι τέτοιο θα βάλει όλους μας σε περιπέτειες.

    Αντώνης Καπανιάρης
    Πρόεδρος Υδραυλικών Νομού Μαγνησίας

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 12:45 | ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Αξιότιμοι κύριοι/ ες,

    Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) είναι ανάμεσα στους φορείς που κλείνουν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση.
    Ο φορέας μας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», με 12 επιχειρήσεις, έχοντας ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτού και αναμένοντας την αποπληρωμή του.
    Η κίνηση αυτή της Κυβέρνησης για την κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στον κλάδο μας, καθώς η καθυστέρηση ή ακόμα και η ματαίωση του Προγράμματος, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2011, θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους σε αυτές.
    Επιπλέον, η απόφαση αυτή είναι άδικη και για τους εργαζόμενους του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., οι οποίοι διαχειρίζονται ένα τόσο μεγάλο έργο με απίστευτη αποτελεσματικότητα και που μέχρι σήμερα έχουμε μια καλή συνεργασία.
    Ως εκ τούτου ζητούμε να συνεχιστεί η λειτουργία του ΕΙΕΑΔ, ώστε να ολοκληρωθεί το Έργο της διαρθρωτικής προσαρμογής ομαλά.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
    ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 12:05 | Γκονιάρης Παναγιώτης

    Αγαπητοί κύριοι /ες,
    Με λύπη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση κατάργησης του ΕΙΕΑΔ. Ως κλαδικός φορέας είχαμε άψογη συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΙΕΑΔ στα πλαίσια του έργου «Διαρθρωτική προσαρμογή μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εντός της οικονομικής κρίσης».
    Το έργο είναι δύσκολο και πολύπλοκο και κάθε καθυστέρηση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα σε όλους μας.
    Πιστεύουμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η αρνητική αυτή πρόταση.

    Γκονιάρης Παναγιώτης
    Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοταξί Λάρισας «Η Μεταμόρφωσις»

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 12:03 | Σαγώνας Κωνσταντίνος

    Θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση για κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ). Η παύση της λειτουργίας του θα πλήξει επιπλέον τον ήδη δοκιμαζόμενο κλάδο μας, καθώς θα σημάνει τη διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεών μας επί μακρόν από το πρόγραμμα της διαρθρωτικής προσαρμογής.
    Η ακύρωση θετικών πολιτικών που οδηγούσαν στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τεχνικού κλάδου, στον οποίο ανήκουμε, αλλά και των άλλων κλάδων της οικονομίας, σημαίνουν την ακύρωση της προσπάθειας για την ανακίνηση της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα, της οποίας αποτελούμε ζωτικό κομμάτι.
    Για το λόγο αυτό, σας ζητούμε την επανεξέταση της αρχικά ληφθείσας απόφασής σας.

    Σαγώνας Κωνσταντίνος
    Πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών και Φανοποιών Λάρισας και Περιχώρων

  • Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να ζητήσουμε την παρέμβασή σας για την αποτροπή κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, καθότι το έργο του εν λόγω φορέα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας και η κατάργησή του δημιουργεί προβλήματα στα συνεργαζόμενα με αυτές, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Συμβούλους Επιχειρήσεων, γνωρίζοντας τη σημασία του φορέα στην εξέλιξη & την ολοκλήρωση του προγράμματος της «Διαρθωτικής Προσαρμογής μικρών & πολύ μικρών Επιχειρήσεων».
    Η κατάργηση του εν λόγω φορέα, θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ή και καθυστέρηση του έργου, τη χρονική στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένουν την καταβολή των εγκεκριμένων προϋπολογισμών τους, έχοντας ολοκληρώσει εξολοκλήρου τις δράσεις του προγράμματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνεί πλήθος κοινωνικών εταίρων.
    Για τους παραπάνω λόγους, πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσετε το αίτημα μας και δε θα τεθεί τελικά ζήτημα κατάργησης του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού.

    Με τιμή
    Θεοχάρης Αμμανατίδης
    Πρόεδρος Δ.Σ.

  • Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να ζητήσουμε την παρέμβασή σας για την αποτροπή κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, καθότι το έργο του εν λόγω φορέα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την επαγγελματική κατάρτιση εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας και η κατάργησή του δημιουργεί προβλήματα στα συνεργαζόμενα με αυτές, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Συμβούλους Επιχειρήσεων, γνωρίζοντας τη σημασία του φορέα στην εξέλιξη & την ολοκλήρωση του προγράμματος της «Διαρθωτικής Προσαρμογής μικρών & πολύ μικρών Επιχειρήσεων».
    Η κατάργηση του εν λόγω φορέα, θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ή και καθυστέρηση του έργου, τη χρονική στιγμή που χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένουν την καταβολή των εγκεκριμένων προϋπολογισμών τους, έχοντας ολοκληρώσει εξολοκλήρου τις δράσεις του προγράμματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμφωνεί πλήθος κοινωνικών εταίρων.
    Για τους παραπάνω λόγους, πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσετε το αίτημα μας και δε θα τεθεί τελικά ζήτημα κατάργησης του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού.

    Με τιμή

    Θεοχάρης Αμμανατίδης
    Πρόεδρος Δ.Σ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 12:06 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ

    Προς
    – κ. Ιωάννη Βρούτση
    Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
    Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κοινοποίηση
    – κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου
    Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
    – Κα Εύη Χριστοφιλοπούλου
    Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

    Κύριοι,

    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε στον «ξαφνικό θάνατο» του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (Ε.Ι.Ε.Α.Δ.) που είναι Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων

    Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή και αποπληρωμή περίπου 13.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων/μελών των κορυφαίων εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας.
    Το έργο αυτό συμβάλει στη διασφάλιση της εργασίας 100.000 μισθωτών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. «Διαρθρωτική Προσαρμογή Εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζόμενους σε περίοδο οικονομικής κρίσης», πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και o κλαδικός μας φορέας με 11 επιχειρήσεις.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. είναι απαράδεκτη για τους παρακάτω λόγους:
    • Από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουμε διαπιστώσει ότι ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων/μελών μας.
    • Ομολογούμε την έκπληξή μας από το γεγονός ότι τόσο λίγα άτομα διεκπεραιώνουν ένα τόσο τεράστιο έργο που διαχειρίζεται 200 εκατ. Ευρώ, με ιδιαίτερα γρήγορους και αποδοτικούς ρυθμούς.
    • Υπάρχει ο βάσιμος φόβος της καθυστέρησης, ακόμη και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος που θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του φορέα μας και τους εργαζόμενους σε αυτές.
    • Γνωρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στο Ε.Ι.Ε.Α.Δ. έχουν προσληφθεί μέσω Α.Σ.Ε.Π., είναι σχεδόν όλοι πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης, πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού και αρκετοί κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Η συνεργασία μας με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ επιβεβαιώνει ότι, έχουν τις γνώσεις, τα προσόντα, την εξειδίκευση και την εμπειρία για να υλοποιούν πολιτικές, μέτρα και προγράμματα για την απασχόληση, την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.
    • Τέλος, είναι εντελώς παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας, να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί όπως το Ε.Ι.Ε.ΑΔ., χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς την παραμικρή αξιολόγηση, χωρίς καμία ορθολογική δικαιολογητική βάση.

    Θεωρούμε ότι: όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΙΕΑΔ, αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί το έργο του και οι παρεμβάσεις του.
    Για τους λόγους αυτούς ζητούμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς η ομαλή ολοκλήρωση του Έργου της διαρθρωτικής προσαρμογής και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει την κατάργησή του.
    Με εκτίμηση

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΤΙΔΗΣ

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 12:56 | Γρηγόρης Τσαπατσάρης

    Ο κλάδος του επισιτισμού του Νομού Γρεβενών υλοποίησε ένα πολύ χρήσιμο πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής για πολλές επιχειρήσεις. Το σωματείο μας μπήκε επικεφαλής και τα μέλη του είναι εξαιρετικά ικανοποιημένα.
    Καταργώντας όμως το ΕΙΕΑΔ, το έργο δεν θα μπορέσει να κλείσει σύντομα και πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με παύση λειτουργίας, καθώς δεν θα μπορέσουν να πάρουν την ενίσχυση που δικαιούνται.
    Περιμένουμε από τους αρμόδιους υπουργούς να μην καταργηθεί τώρα το ΕΙΕΑΔ, στο μέσο της υλοποίησης των προγραμμάτων διαρθρωτικής προσαρμογής.

    Γρηγόρης Τσαπατσάρης
    Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών – Ειδών Εστίασης – Κέντρων Ψυχαγωγίας – Καφενείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Γρεβενών

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 12:30 | EΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

    Κύριοι
    Με έκπληξη και ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά, με νομοσχέδιο που κατέθεσε σε «ξαφνικό θάνατο» του ΕΙΕΑΔ και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων. Κατά την τρέχουσα περίοδο είναι σε πλήρη εξέλιξη η πληρωμή περίπου 13.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκ των οποίων και αυτές του Συλλόγου μας.
    Θεωρούμε ότι η επιχειρούμενη κατάργηση του ΕΙΕΑΔ είναι απαράδεκτη διότι αναλογικά με το προσωπικό που απαρτίζεται επιτελείται με επιτυχία τεράστιο έργο με ιδιαίτερα αποδοτικούς ρυθμούς και με άριστη συνεργασία. Ακόμη υπάρχει φόβος καθυστέρησης και πιθανής ματαίωσης του ήδη χρονοβόρου Προγράμματος της ‘’Διαρθρωτική Προσαρμογή μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 εργαζομένους σε περίοδο οικονομικής κρίσης’’ που θα φέρει ισχυρότατο πλήγμα στις επιχειρήσεις του Φορέα μας και όχι μόνο.
    Είναι παράλογο σε περίοδο τεράστιων ποσοστών ανεργίας να καταργούνται τέτοιοι οργανισμοί.
    Ζητάμε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΙΕΑΔ καθώς και η ομαλή ολοκλήρωση του έργου της ‘’Διαρθρωτικής Προσαρμογής’’ και να αποσυρθεί η διάταξη που προβλέπει στην κατάργηση του.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 12:07 | Ελενη

    ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΖΕΨΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ(ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ) ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ .ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΙΝΕΤΕ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ.

  • 20 Ιανουαρίου 2014, 11:48 | Nikos Dritsas

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Είμαι ένας από τους πολλούς που έχουν συνεργαστεί με το Ε.Ι.Ε.Α.Δ. στα πλαίσια του Προγράμματος Διαρθρωτική Προσαρμογή.
    Θα ήθελα να υπογραμμίσω, μαζί με όλους τους παραπάνω, την άψογη συνεργασία με τα στελέχη του Ε.Ι.Ε.Α.Δ. στην προσπάθεια για λύση των προβλημάτων που αναπόφευκτα δημιουργούνται κατά την υλοποίηση ενός Προγράμματος τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας.
    Τα στελέχη αυτά προσπάθησαν να δώσουν λύση σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε, με στόχο να μπορέσουν οι Ωφελούμενοι του Προγράμματος να το φέρουν σε πέρας, αποκομίζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από την υλοποίηση του.
    Σαν σύνολο το Ε.Ι.Ε.Ι.Α.Δ. έχει επιδείξει μέχρι σήμερα την αφοσίωση του στην επιτυχημένη υλοποίηση του εν λόγω Προγράμματος τόσο με ποσοτικά όσο και με ποιοτικά κριτήρια.
    Θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον λάθος η κατάργηση ενός τέτοιου φορέα, και ότι είναι έγκλημα η κατάργηση του και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην μέση υλοποίησης ενός Προγράμματος όπως η Διαρθρωτική Προσαρμογή που έχει σαν Ωφελούμενους περίπου 15.000 Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολλαπλάσιους εργαζόμενους.