Άρθρο 20 Ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών

1. Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών διέπονται από διατάξεις του ν. 2801/2000 και του ν.3431/2006 όπως ισχύουν.

2. Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών απαγορεύεται να διέρχονται πάνω από εναέρια δίκτυα κοινής ωφέλειας μέσης ή υψηλής τάσης τροφοδοσίας.

3. Κάθε κάτοχος κατασκευής κεραίας της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας υποχρεούται να έχει διαρκώς αναρτημένη κοντά στη βάση της ευανάγνωστη ανεξίτηλη πινακίδα, στην
οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου συμπεριλαμβανομένου και του διακριτικού κλήσης του.

4. Σε περιπτώσεις παύσης της νόμιμης λειτουργίας του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού για οποιονδήποτε λόγο (ανάκληση, παύση ισχύος της άδειας κλπ), ο κάτοχος του σταθμού ή ο υπεύθυνος λειτουργίας του, οφείλει αμελλητί να κατεδαφίζει τις κατασκευές κεραίας του σταθμού και να τις απομακρύνει από τον χώρο εγκατάστασης τους, αποκαθιστώντας τυχόν ζημίες ή φθορές.

  • Αγαπητοι Κοι Κες Αρμόδιοι για την διαβούλευση.
    Στις διατάξεις του νόμου 3431/2006 αναφέρει ρητά την ΕΞΑΙΡΕΣΗ των Ραδιοερασιτεχνών στο αρθρο 4 παρ.2 ΑΡΑ ΔΕΝ υπάρχει λόγος αναφοράς του συγκεκριμένου νόμου σε κανένα απολύτως άρθρο του κανονισμού.
    Εκ του ΔΣ
    ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

  • θεωρούμε την ανάρτηση πινακίδας με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και το διακριτικό του σταθμού του, εντελώς περιττή και άνευ σημασίας, καθώς πρόκειται, είτε για εγκατάσταση σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας με ποσοστιαία δικαιώματα χρήσης, είτε για εγκατάσταση σε αποκλειστικά ιδιόκτητο χώρο.

    Από το μητρώο που προτίθεστε να δημιουργήσετε, θα γνωρίζεται τον ιδιοκτήτη κάθε κεραίας που προορίζεται για Ραδιοερασιτεχνική χρήση, απαλλάσσοντας την εκάστοτε ελεγκτική αρχή , από περαιτέρω έλεγχο.

    Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η απαίτηση ανάρτησης πινακίδας, σε εγκαταστάσεις επαναληπτών – αναμεταδοτών, που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές και λειτουργούν υπό καθεστώς ανεπιτήρητου σταθμού Ασυρμάτου.

    Προφανώς ο νομοθέτης επιχειρεί να μας επιβάλλει τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών τεράστιων εγκαταστάσεων Ραδιοφωνικών – Τηλεοπτικών Σταθμών & Παρόχων κινητής τηλεφωνίας, χωρίς να μπει στη διαδικασία προσαρμογής και ελαφρύνσεως των απαιτήσεων , λόγω των ιδιαίτερα μικρών διαστάσεων και της χαμηλής πυκνότητας ακτινοβολίας, μιας εγκατάστασης Ερασιτεχνικού Σταθμού Ασυρμάτου.

    Θα συμφωνήσουμε με προηγούμενες αναφορές συναδέλφων Ραδιοερασιτεχνών, σχετικά με το πρόβλημα του καταστατικού μιας πολυκατοικίας και της τοποθέτησης κεραίας Ερασιτεχνικού Σταθμού Ασυρμάτου, αλλά το μέχρι τώρα συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς Υ.Υ.Μ.Δ, εύρεσης λύσης και διευκόλυνσης της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη.
    Προφανώς θεωρείται άνοιγμα των ασκών του Αιόλου, μια εξαίρεση για τον Ραδιοερασιτέχνη, ένα ρίσκο, που κανείς δεν είναι πρόθυμος να πάρει.

    Τέλος, θεωρούμε δίκαιη της αναφορά στο νόμο 3431/2006, μόνο υπό την έννοια της τεκμηρίωσης της εξαίρεσης των κεραιών της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη, από λοιπές υποχρεώσεις που θα προέκυπταν σε περιπτώσεις παρερμηνείας του νόμου.

    Ελπίζουμε πως η αρμόδια υπηρεσία, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα μας προσφέρει τελικώς, ένα καλύτερο άρθρο επί του θέματος.

  • 28 Μαΐου 2011, 13:52 | SV1EBS

    Η παρακάτω διάταξη που αναφέρει ότι πρέπει
    ((( Κάθε κάτοχος κατασκευής κεραίας της ράδιο ερασιτεχνικής υπηρεσίας υποχρεούται να έχει διαρκώς αναρτημένη κοντά στη βάση της ευανάγνωστη ανεξίτηλη πινακίδα, στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου συμπεριλαμβανομένου και του διακριτικού κλήσης του)))

    να μην ισχύ για τις ταράτσες, όπως ζητά και η Ε.Ε.Ρ. γιατί μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει .

    Το πρόβλημα το έχω ήδη αντιμετωπίσει , όταν πριν μερικούς μήνες τοποθέτησα μια τέτοια πινακίδα στην ταράτσα και ένας από τους ιδιοκτήτες την εξαφάνισε(μιας και περαστικοί δεν έχουν πρόσβαση στην ταράτσα).
    Το πρόβλημα θα είναι μεγάλο όταν ψηφιστεί ο νόμος γιατί τότε ο κάθε κακός συνιδιοκτήτης ή γείτονας θα την εξαφανίζει και θα καλεί την αστυνομία και θα μας τρέχει στα δικαστήρια.

    Τέλος ο Νόμος θα πρέπει να είναι πιο ισχυρός από τα καταστατικά που απαγορεύουν τις κεραίες.
    Χωρίς κεραία δεν μπορεί να γίνει εκπομπή.

    Αξιότιμοι κύριοι του Υπουργείου, ένας μέρος τον συμπολιτών βλέπει τους ράδιοερασιτέχνες σαν εχθρούς , μην μας αφήνεται ανυπεράσπιστους, βοηθήστε μας, η κοινωνία μας χρειάζεται.

  • 28 Μαΐου 2011, 09:48 | Ιωάννης Λαγός – SV2HOA

    Θεωρώ πώς όσον αφορά αφορά το σημείο της απαγόρευσης ανάρτησης κεραίας σε πολυκατοικία που υπάρχει σχετικός εσωτερικός κανονισμός, να ισχύει μόνο εάν ο κανονισμός αυτός ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ, η άτομο του οικείου περιβάλλοντος του που διαμένει στο ίδιο με αυτόν διαμέρισμα.
    Διότι είναι πολύ εύκολο να βρεθούν κάποιοι ακόμη και μεταγενέστερα να δημιουργήσουν ένα εσωτερικό κανονισμό για να καλύψουν την τυχόν άγνοιά τους όσον αφορά τα ραδιερασιτεχνικά δρώμενα τα οποία δυστυχώς εξομοιώνονται με αυτά της κινητής τηλεφωνίας, ενώ απέχουν παρασάγγας.
    73 SV2HOA

  • 27 Μαΐου 2011, 21:06 | Κ. Κράλλης SV1XV

    Στο Ν. 3431/2006, άρθρο 1, παράγραφος 2, εξαιρούνται ρητά οι ραδιοερασιτέχνες απο τις διατάξεις του. Πρέπει να αφαιρεθεί κάθε σχετική αναφορά από τον παρόντα κανονισμό.

  • 27 Μαΐου 2011, 19:41 | SW1PBH Εμμ. Καραβίδας

    Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στην ελεύθερη εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων στις πολυκατοικίες ή ακόμα και σε ενοικιαζόμενες κατοικίες.

    Όπως ανέφεραν οι προηγούμενοι συνάδελφοι, είναι συχνό το φαινόμενο να μην έχουμε την δυνατότητα ανάπτυξης των απαιτούμενων κεραιών στην ταράτσα της πολυκατοικία στην οποία διαμένουμε, με αποτέλεσμα να έχουμε περιορισμένη πρόσβαση στο χόμπυ μας, ενώ σίγουρα δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε στιγμές εκτάκτου ανάγκης.

    Βασική δικαιολογία αποτελεί το καταστατικό της πολυκατοικίας το οποίο απαγορεύει την εγκατάσταση κεραιών πλην της κεντρικής. Ως αποτέλεσμα είναι η προστριβή με τον διαχειριστή και τους ενοίκους σε πιθανή προσπάθεια εγκατάστασης κεραίας στην ταράτσα, οπότε συνήθως καταφεύγουμε σε λύσεις όπως εγκατάσταση μικρής διακριτικής κεραίας στο μπαλκόνι μας και προσπάθειας κάλυψης – απόκρυψης της κατασκευής μας.

    Ωστόσο η παραπάνω λύση μας εξαναγκάζει να δουλεύουμε συνέχεια με την ελάχιστη ισχύ εκπομπής των μηχανημάτων μας (5-10 Watt PEP), έτσι ώστε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των γειτνιάζοντων ενοίκων καθώς και την δικιά μας, και να φροντίζουμε να ελαχιστοποιούμε τις παρεμβολές στο χώρο.

  • § 4 Σε περιπτώσεις παύσης της νόμιμης λειτουργίας του Ραδιοερασιτεχνικού σταθμού για οποιονδήποτε λόγο (ανάκληση, παύση ισχύος της άδειας κλπ), ο κάτοχος του σταθμού ή ο υπεύθυνος λειτουργίας του, οφείλει αμελλητί να κατεδαφίζει τις κατασκευές κεραίας του σταθμού και να τις αποκρίνει από τον χώρο εγκατάστασης τους, αποκαθιστώντας τυχόν ζημίες ή φθορές.

    Προτείνεται η εξής αλλαγή:

    § 4 Σε περιπτώσεις παύσης της νόμιμης λειτουργίας του Ραδιοερασιτεχνικού σταθμού για οποιονδήποτε λόγο (ανάκληση, παύση ισχύος της άδειας κλπ), ο κάτοχος του σταθμού ή ο υπεύθυνος λειτουργίας του, οφείλει ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΝΑ ΑΠΕΓΚΑΘΙΣΤΑ τις κατασκευές κεραίας του σταθμού και να τις αποκρίνει από τον χώρο εγκατάστασης τους, αποκαθιστώντας τυχόν ζημίες ή φθορές.

  • § 3 Κάθε κάτοχος κατασκευής κεραίας υποχρεούται να έχει διαρκώς
    αναρτημένη κοντά στη βάση της ευανάγνωστη ανεξίτηλη πινακίδα, στην
    οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου συμπεριλαμβανομένου και του διακριτικού κλήσης του.

    Η ανάρτηση πινακίδας σε ταράτσες είναι γραφειοκρατική και άνευ ουσίας (αφού ο ραδιοερασιτέχνης μπορεί όποτε του ζητηθεί να επιδείξει την σε ισχύ άδειά του π.χ. στην ΕΕΤΤ) και ζητάμε τη διαγραφή της παραγράφου.

  • § 1 Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών διέπονται από διατάξεις του ν. 2801/2000 και του ν. 3431/2006 όπως ισχύουν.

    Είναι λάθος η αναφορά στον ν. 3431/2006, ο οποίος ΕΞΑΙΡΕΙ ρητά τις ραδιοερασιτεχνικές κεραίες από τις διατάξεις του. Ο μόνος νόμος που πρέπει να αναφέρεται εδώ είναι ο νόμος 2801/2000.

  • 26 Μαΐου 2011, 19:16 | Μάνος Χάλαρης – SV1DAY

    Πολλοί Ρ/Ε εχουν συρθεί στα δικαστήρια και εχουν υποχρεωθεί στο να κατεβάσουν τα κεραιοσυστήματα τους επειδή ο εσωτερικός κανονισμός της πολυκατοικίας που διαμένουν, δηλαδή ενα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των ιδιοκτητών διαμερισμάτων, εχει μεγαλύτερη ισχύ από τον Νόμο του Κράτους.

    Εκτιμώ ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα στο συγκεκριμένο πρόβλημα για την απρόσκοπτη λειτουργία των σταθμών ασυρμάτου. Αρκετοί Ρ/Ε ειναι μέλη των Ομάδων Εκτάκτου Ανάγκης ή της Πολιτικής Προστασίας, και από τους οποίους η πολιτεία θα ζητήσει την συνδρομή τους σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και θεομηνιών διαθέτοντας τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες των, αλλά δυστυχώς δεν εχουν κεραία στο σπίτι τους διότι υπήρξε καταδικαστική απόφαση και ξήλωμα των κεραιοσυστημάτων τους.

    Θεωρώ λοιπό οτι είναι υποχρέωση της πολιτείας να κατοχυρώσει νομοθετικά τον αδειούχο ραδιοερασιτέχνη προσθέτοντας στο 20ο άρθρο το κείμενο :

    «Η κατασκευή και τοποθέτηση κεραιοσυστημάτων της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη είναι αναγκαία γιά την λειτουργεία της υπηρεσίας. θεωρείται αυτοδίκαια νόμιμη με την εκχώρηση της αδείας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου δηλωμένου στην θέση εγκαταστάσεως της, και δεν εμπίπτει αλλά ούτε υπόκειται σε περιορισμούς που απορρέουν από ιδιωτικά συμφωνητικά, εσωτερικούς κανονισμούς κτιρίων και πολεοδομικές διατάξεις περί κατασκευής κεραιών άλλων υπηρεσιών. Η χρήση τους δεν απαιτεί άλλη άδεια πέραν της κατά τον νόμο χορηγούμενης άδειας ραδιοερασιτέχνη»

  • 26 Μαΐου 2011, 18:05 | Βενετσάνος Σταμάτης (SV1EML)

    Πολλοί Ρ/Ε εχουν συρθεί στα δικαστήρια και εχουν υποχρεωθεί στο να κατεβάσουν τα κεραιοσυστήματα τους επειδή ο εσωτερικός κανονισμός της πολυκατοικίας που διαμένουν, δηλαδή ενα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των ιδιοκτητών διαμερισμάτων, εχει μεγαλύτερη ισχύ από τον Νόμο του Κράτους. Εκτιμώ ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα στο συγκεκριμένο πρόβλημα για την απρόσκοπτη λειτουργία των σταθμών ασυρμάτου. Αρκετοί Ρ/Ε ειναι μέλη των Ομάδων Εκτάκτου Ανάγκης ή της Πολιτικής Προστασίας, και από τους οποίους η πολιτεία θα ζητήσει την συνδρομή τους σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και θεομηνιών διαθέτοντας τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες των, αλλά δυστυχώς δεν εχουν κεραία στο σπίτι τους διότι υπήρξε καταδικαστική απόφαση και ξήλωμα των κεραιοσυστημάτων τους.
    Θεωρώ λοιπό οτι είναι υποχρέωση της πολιτείας να κατοχυρώσει νομοθετικά τον αδειούχο ραδιοερασιτέχνη προσθέτοντας στο 20ο άρθρο το κείμενο :
    «Η κατασκευή και τοποθέτηση κεραιοσυστημάτων της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη είναι αναγκαία γιά την λειτουργεία της υπηρεσίας. θεωρείται αυτοδίκαια νόμιμη με την εκχώρηση της αδείας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου δηλωμένου στην θέση εγκαταστάσεως της, και δεν εμπίπτει αλλά ούτε υπόκειται σε περιορισμούς που απορρέουν από ιδιωτικά συμφωνητικά, εσωτερικούς κανονισμούς κτιρίων και πολεοδομικές διατάξεις περί κατασκευής κεραιών άλλων υπηρεσιών. Η χρήση τους δεν απαιτεί άλλη άδεια πέραν της κατά τον νόμο χορηγούμενης άδειας ραδιοερασιτέχνη»

  • 26 Μαΐου 2011, 18:48 | Σωτήρης Κατσιμαγκλής SV1BDO

    Προτείνω ολόκληρο το άρθρο 20 να επαναδιατυπωθεί ώς εξής:

    1. Για την απρόσκοπτη λειτουργία της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη και της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου σε κανονικές συνθήκες αλλά και σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως το άρθρο 17 του παρόντος κανονισμού ορίζει, είναι απαραίτητη η κατασκευή και τοποθέτηση κεραιών.

    2. Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2801/2000 όπως αυτές ισχύουν.

    3. Η κατασκευή και τοποθέτηση κεραιών για την Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη & Υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου είναι νόμιμη και επιτρεπτή, ακόμα και αν αυτό περιορίζεται ή απαγορεύεται από ιδιωτικά συμφωνητικά, εσωτερικούς κανονισμούς κτιρίων ή άλλα ιδιωτικά έγγραφα.

    4. Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών απαγορεύεται να διέρχονται πάνω από εναέρια δίκτυα κοινής ωφέλειας μέσης ή υψηλής τάσης τροφοδοσίας.

    5. Κάθε κάτοχος κατασκευής κεραίας της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας υποχρεούται να έχει διαρκώς αναρτημένη κοντά στη βάση της ευανάγνωστη ανεξίτηλη πινακίδα, στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου συμπεριλαμβανομένου και του διακριτικού κλήσης του.

    6. Σε περιπτώσεις παύσης της νόμιμης λειτουργίας του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού για οποιονδήποτε λόγο (ανάκληση, παύση ισχύος της άδειας κλπ), ο κάτοχος του σταθμού ή ο υπεύθυνος λειτουργίας του, οφείλει αμελλητί να κατεδαφίζει τις κατασκευές κεραίας του σταθμού και να τις απομακρύνει από τον χώρο εγκατάστασης τους, αποκαθιστώντας τυχόν ζημίες ή φθορές.

  • 26 Μαΐου 2011, 18:51 | Αγγελος Ριζος SV3RF

    Συμφωνω απολυτως με τον συναδελφο SV1RP.
    «Η κατασκευή και τοποθέτηση κεραιοσυστημάτων της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη είναι αναγκαία γιά την λειτουργεία της υπηρεσίας. θεωρείται αυτοδίκαια νόμιμη με την εκχώρηση της αδείας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου δηλωμένου στην θέση εγκαταστάσεως της, και δεν εμπίπτει αλλά ούτε υπόκειται σε περιορισμούς που απορρέουν από ιδιωτικά συμφωνητικά, εσωτερικούς κανονισμούς κτιρίων και πολεοδομικές διατάξεις περί κατασκευής κεραιών άλλων υπηρεσιών. Η χρήση τους δεν απαιτεί άλλη άδεια πέραν της κατά τον νόμο χορηγούμενης άδειας ραδιοερασιτέχνη»

  • 26 Μαΐου 2011, 10:03 | ΣTΡΙΓΚΟΣ.Γ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ , SV1WS

    Αριθμ. Αποφ. 512/24 (7)
    Τροποποίηση της απόφασης της ΕΕΤΤ 406/22/11.10.2006
    «Κανονισμός αδειών Κατασκευών κεραιών στην Ξηρά,
    σύμφωνα με το ν. 3431/2006» (ΦΕΚ 1666/14.11.2006).
    Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
    ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ (ΕΕΤΤ)
    Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:
    α. του ν. 3431/2006 «Περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών
    και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 13/Α΄/3.3.2006),
    β. του ν. 3534/2007 «Σύσταση Αρχής για την κατανο−
    μή του διαθέσιμου χρόνου χρήσης στους ελληνικούς
    αερολιμένες και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ/Α/40/23.2.2007)
    και ιδίως το άρθρο 24 παρ. 2 αυτού δια του οποίου
    αντικαταστάθηκε το εδάφιο λβ΄ του άρθρου 12 του
    ν. 3431/2006,
    γ. την απόφαση της ΕΕΤΤ υπ’ αριθμ. 406/22/11.10.2006
    «Κανονισμός αδειών Κατασκευών κεραιών στην Ξηρά,
    σύμφωνα με το ν. 3431/2006» (ΦΕΚ 1666/14.11.2006),
    δ. την εισήγηση υπ’ αριθμ. 16061/Φ.600/19.2.2009 της
    αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΕΤΤ,
    ε. το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας
    δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, απο−
    φασίζει:
    1. Το Άρθρο 1 της απόφασης της ΕΕΤΤ 406/22/11.10.2006
    τροποποιείται ως εξής:
    «Άρθρο 1
    Πεδίο Εφαρμογής
    1. Ο παρών Κανονισμός διέπει όλες τις Κατασκευές
    Κεραιών που χρησιμοποιούνται για την παροχή ασύρμα−
    των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών υπό καθεστώς
    Γενικής Άδειας σύμφωνα με το ν. 3431/2006.
    2. Στον Παρόντα Κανονισμό εμπίπτουν οι Κατασκευές
    Κεραιών της αναλογικής τηλεόρασης και της ραδιοφω−
    νίας ελεύθερης λήψης και της επίγειας και δορυφορικής
    ψηφιακής ευρυεκπομπής συμπεριλαβανομένου και των
    Κατασκευές Κεραιών που αποτελούν μέρος της υποδο−
    μής ηλεκτρονικών επικοινωνιών που χρησιμοποιείται για
    τη μεταφορά ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σήματος
    ως το σημείο εκπομπής.
    3. Στον παρόντα Κανονισμό δεν εμπίπτουν:
    − οι Κατασκευές Κεραιών που είναι μέρος κρατικών
    δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, δικτύων της υπηρε−
    σίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη
    μέσω δορυφόρου και δικτύων που χρησιμοποιούνται
    αποκλειστικά για πειραματικούς ή ερευνητικούς σκο−
    πούς και για επίδειξη,
    − οι Κατασκευές Κεραιών που εξαιρούνται από τη
    διαδικασία αδειοδότησης, σύμφωνα με το Άρθρο 1 του
    ν. 2801/2000, καθώς και αυτές που εξαιρούνται σύμφωνα
    με τα οριζόμενα στις παρ.6 και 8 του άρθρου 31 του
    ν. 3431/2006.»
    20 Μαρτίου 2009φ 512/24Αρ. Φύλλου 517
    ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΟΝ SV1RP

  • 26 Μαΐου 2011, 02:08 | Βλαχόπουλος Γεώργιος – SV1RP

    Πολλοί Ρ/Ε εχουν συρθεί στα δικαστήρια και εχουν υποχρεωθεί στο να κατεβάσουν τα κεραιοσυστήματα τους επειδή ο εσωτερικός κανονισμός της πολυκατοικίας που διαμένουν, δηλαδή ενα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των ιδιοκτητών διαμερισμάτων, εχει μεγαλύτερη ισχύ από τον Νόμο του Κράτους. Εκτιμώ ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα στο συγκεκριμένο πρόβλημα για την απρόσκοπτη λειτουργία των σταθμών ασυρμάτου. Αρκετοί Ρ/Ε ειναι μέλη των Ομάδων Εκτάκτου Ανάγκης ή της Πολιτικής Προστασίας, και από τους οποίους η πολιτεία θα ζητήσει την συνδρομή τους σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και θεομηνιών διαθέτοντας τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες των, αλλά δυστυχώς δεν εχουν κεραία στο σπίτι τους διότι υπήρξε καταδικαστική απόφαση και ξήλωμα των κεραιοσυστημάτων τους.
    Θεωρώ λοιπό οτι είναι υποχρέωση της πολιτείας να κατοχυρώσει νομοθετικά τον αδειούχο ραδιοερασιτέχνη προσθέτοντας στο 20ο άρθρο το κείμενο :
    «Η κατασκευή και τοποθέτηση κεραιοσυστημάτων της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη είναι αναγκαία γιά την λειτουργεία της υπηρεσίας. θεωρείται αυτοδίκαια νόμιμη με την εκχώρηση της αδείας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου δηλωμένου στην θέση εγκαταστάσεως της, και δεν εμπίπτει αλλά ούτε υπόκειται σε περιορισμούς που απορρέουν από ιδιωτικά συμφωνητικά, εσωτερικούς κανονισμούς κτιρίων και πολεοδομικές διατάξεις περί κατασκευής κεραιών άλλων υπηρεσιών. Η χρήση τους δεν απαιτεί άλλη άδεια πέραν της κατά τον νόμο χορηγούμενης άδειας ραδιοερασιτέχνη»

  • 25 Μαΐου 2011, 23:53 | Σωτήρης Κατσιμαγκλής SV1BDO

    Το συγκεκριμένο άρθρο δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και ασάφειες, αντί να λύνει. Η αναφορά στον Ν3431/2006 είναι περιττή, καθώς σαφώς ο συγκεκριμένος νόμος εξαιρεί τις ραδιοερασιτεχνικές κεραίες από την αρμοδιότητα του.

    Κανονισμοί πολυκατοικιών & δυνατότητα εγκατάστασης ραδιοερασιτεχνικών κεραιών. Ενα σαφέστατα διατυπωμένο άρθρο που θα διόρθωνε τα κακώς κείμενα και τις νομικές ασάφειες σχετικά με τα καταστατικά των πολυκατοικιών θα έδινε τέλος στην ταλαιπωρία εκατοντάδων συναδέλφων, αλλά για ακόμα μιά φορά οι αρμόδιοι του Υπουργείου ΚΩΦΕΥΟΥΝ και ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ στο χρόνιο αυτό πρόβλημα, που αφορά την μεγάλη πλειοψηφία των ραδιοερασιτεχνών, κυρίως στις αστικές περιοχές.

    ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ = ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΟΠΛΟ.

  • 24 Μαΐου 2011, 19:15 | Τσιροπουλος Κωνσταντινος sw1iuu

    Τοτε κυριε παπαδοπουλε εγω δικαστικα, αθωωθηκα και μου επετραπη η εγκατασταση κεραιων στην πολυκατοικια που διαμενω βαση του νομου Ν.2801/2000 σε αλλη χωρα ισως.

  • 23 Μαΐου 2011, 22:57 | παπαδοπουλος νικολαος

    δεν ισχυει ο Ν.2801/2000 ΕΝΑΝΤΙ του Ν.2741/1929 και διαθετω σχετικη δικαστικη αποφαση που το αποδεικνυει.και απο την στιγμη που ενας ραδιοερασιτεχνης δεν μπορει να εχει ΚΕΡΑΙΑ δεν υφισταται._

  • 23 Μαΐου 2011, 08:32 | Τσιροπουλος Κωνσταντινος sw1iuu

    Ενα αλλο θεμα που απο οτι βλεπω μαλλον υπαρχεια αγνοια ειναι οσο αφορα χωρος στεγασης στην ταρατσα για την εγκατασταση του εξοπλισμου μας, ειναι κατι το οποιο με ενδειαφερει και το ψαχνω υπαρχει νομοσχεδιο θα το παραθεσω παρακατω αλλα κανεις δεν γνωριζει τιποτα η κανει οτι δεν γνωριζει θεωρω οτι ειναι σημαντικο να γνωριζουμε αν εχουμε το δικαιωμα δημιουργιας δωματος στην ταρατσα για ραδιοερασιτεχνικη χρηση.

    Απασπασμα απο την βουλη των ελληνων υαπαρχεια αντιστοιχο και απο το υπεχωδε…

    10) Η χορήγηση άδειας για εγκατάσταση κεραίας σταθμού στην ξηρά, η
    παροχή σύμφωνης γνώμης για κατασκευή οικίσκου στέγασης μηχανημάτων
    σταθμών ραδιοεπικοινωνίας, καθώς και η έγκριση σχεδίων των οικίσκων
    στέγασης μηχανημάτων σταθμών ραδιοεπικοινωνίας και μόνο για τις ακόλουθες
    κατηγορίες σταθμών: α. Σταθμοί βάσης της κινητής υπηρεσίας ξηράς για
    δημόσια ανταπόκριση. β. Σταθμοί βάσης της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη
    (ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί ασυρμάτου). γ. Σταθμοί βάσης ειδικών ραδιοδικτύων
    δημόσιων και ιδιωτικών. δ. Σταθμοί βάσης ραδιοσταθμών ασυρμάτου της
    ζώνης συχνότητας πολιτών (C.B.). ε. Επίγειοι σταθμοί μόνο λήψης (R.O.)
    δορυφορικού σήματος (άρθρο 24α παρ.1, 5 και 5α του ν. 2075/1992, ΦΕΚ
    129 Α’, όπως αυτό προστέθηκε με το άρθρο 41 του ν. 2145/1993, ΦΕΚ
    88 Α’, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 του ν. 2166/1993, ΦΕΚ 137
    Α’ και το άρθρο 5 του ν. 2181/1994, ΦΕΚ 10 Α’ σε συνδυασμό με το άρθρο
    5 παρ. 5 του ν. 2328/1995, ΦΕΚ 159 Α’ και διατηρήθηκε σε ισχύ με τα
    άρθρα 5 και 6 του ν. 2246/1994, ΦΕΚ 172 Α’).

  • Επειδή στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Ν. 3431 ρητά αναφέρει ότι « Στις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εμπίπτουν ….. τα δίκτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη…. »
    Προτείνω την απαλοιφή του Ν3431 από την παράγραφο 1 του άρθρου 20 της παρούσης.
    Με εκίμηση.

  • § 1 Κατά τον ν.3431/2006 (στο άρθρο 1, §2) εξαιρούνται ρητώς από το πεδίο εφαρμογής του “τα δίκτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου και όσα χρησιμοποιούνται αποκλειστικώς για πειραματικούς ή ερευνητικούς σκοπούς και για επίδειξη”
    Συνεπώς είναι άνευ ουσίας και αντικειμένου η επίκληση του ν. 3431/2006 στο άρθρο 20 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.

    Επίσης, οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δε μπορεί να εμπίπτουν στην απόφαση 227/86/29-8-2001 της ΕΕΤΤ, η οποία είναι αυτή η οποία ίσως δημιούργησε τις ανησυχίες γύρω από την ισχύ των 164W (EIRP) καθώς στο άρθρο 2, εφόσον δεν συντρέχει ένας από τους έξι (6) όρους-προϋποθέσεις που θέτει για την μη απαίτηση αδειοδότησης (στο άρθρο 1) παραπέμπει στο ν. 2801/2000 ο οποίος και εξαιρεί, στο άρθρο 1, εδάφιο 2.Α. β) τις ραδιοερασιτεχνικές κεραίες από την υποχρέωση αδειοδότησης.

    Για τον ΣΥ.ΡΑ.Π.
    SV2DOF

  • 22 Μαΐου 2011, 11:04 | Δημητρης Ζαχαριας SV1NPO

    Αγαπητοι συναδελφοι…ξεχναμε ολοι μας κατι πολυ βασικο και παρα πολυ σημαντικο…!!! Με βαση το νεο νομοθετικο πλαισιο…θα πρεπει ο καθε ενας απο εμας να εκδιδει σχετικη μελετη απο πολιτικο μηχανικο για να εγκαταστησει κεραια οποιουδηποτε τυπου.
    Μπορει να μας πει καποιος απο τους αρμοδιους με ποιο τροπο θα εκδιδονται αυτες οι αδειες οταν κανενας σχεδον απο τους μηχανικους δεν ειναι γνωστης του ραδιοερασιτεχνικου χωρου?? Πως θα κρινει ο καθε μηχανικος που και κατα ποιον τροπο θα πρεπει να εγκαθιστανται οι κεραιες ?? Αν καποιος θελησει να εγκαταστησει για παραδειγμα 2 vhf-uhf καθετες και μια 3 beam element καθως και 3 διπολα και 2 κατευθυνομενες yagi κατα ποιον τροπο θα γνωριζει ο εκαστοτε μηχανικος που και κατα ποιον τροπο θα πρεπει να τοποθετηθουν ωστε να μη παρεμβαλουν ??? Με λιγα λογια αυτο που θελω να τονισω ειναι το εξης: Πως με την αλλαγη του κανονισμου περι εγκαταστασης ραδιοερασιτενικων κεραιων το μονο που επιτυγχανεται ειναι να κοστιζει καποιες εκατονταδες ισως και χιλιαδες euro στον οποιοδηποτε αδειουχο η μελετη για την εγκατασταση των κεραιων αυτων και μαλιστα με υπογραφη μηχανικων που ουδεμια σχεση εχουν με τον ραδιοερασιτεχνισμο και δεν γνωριζουν τις τεχνικες λεπτομερειες για την υλοποιηση τους!!!

    Δημητρης Ζαχαριας SV1NPO

  • errata: οπου «γνώμονα την ασφάλεια της αεροναυσιπλοϊας» ας εννοηθεί «αεροπλοίας».

    Βεβαίως και η παράγραφος αναφέρεται στα ίδια τα αφη και όχι στις τηλεπικοινωνίες τους. Η δυναμη της συνήθειας, hihi.

  • Η αναφορά στον 3431/2006 ειναι ασαφής, υποβόσκει αυξημένο κίνδυνο λάθος ερμηνείας, αφαιρεί τον ελεγχο των ραδιοερασιτεχνικών δραστηριοτήτων απο το υπουργείο Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων, δημιουργεί νομική παγίδα και για αυτους τους λόγους
    Προτείνεται αμεσα η απομακρυνσή της.

    Απο τις βασικότερες ασχολίες του Ρ/Ε ειναι ο πειραματισμός με διάφορα είδη κεραιών.

    Η αναφορά στον 3431 ειναι εξ ορισμου επικίνδυνη, διότι με κάποια τροποποίηση του νόμου…

    (που δεν θα γίνει πλέον με ΥΑ ή ΚΥΑ αλλά με ψήφιση απο την βουλή και έκθεσή μας στους διάφορους «οικολόγους» που προκειμένου να αποσπάσουν ψήφους θα ηταν ιδιεταίρως πρόθυμοι να ικανοποιήσουν οποιοδήποτε σχετικό αίτημα)

    …ευκολα μπορει να απομακρυνθεί η ρητή εξαίρεση του 3431/2006 και αξαφνα να απαιτείται σωρεία μελετών και αδειών για την κάθε τυχουσα «τροποποίηση» που θα ηθελε ο Ρ/Ε να κάνει στον σταθμό του!

    (δοκιμή νέας κεραίας, αποτυχία της δοκιμής, επαναφορά της προτέρας εγκατάστασης ή νέας δοκιμής 3ης κεραίας)

    Θυμίζω δέ, οτι
    «Η παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν.Δ. 1244/1972, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του
    άρθρου 8 του Ν. 1780/1988, αντικαθίσταται ως εξής:

    «1. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, που δημοσιεύεται στην
    Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι κανονισμοί λειτουργίας ερασιτεχνικών και
    πειραματικών σταθμών ασυρμάτου, ειδικών ραδιοδικτύων και ραδιοσταθμών CB, καθώς και
    άλλων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.»

    Η άμεση αναφορά στις τυχουσες τροποποιήσεις μεσω του «οπως ισχύουν» του 3431/2006 ειναι ασαφής, υποβόσκει αυξημένο κίνδυνο λάθος ερμηνείας, αφαιρεί τον ελεγχο των ραδιοερασιτεχνικών δραστηριοτήτων απο το υπουργείο Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων, δημιουργεί νομική παγίδα και για αυτους τους λόγους
    Προτείνεται αμεσα η απομακρυνσή της.

    προτείνεται αντικατάσταση ως εξής

    «Οι κεραίες θα πρέπει να τυγχάνουν εξαίρεσης απο τα πεδία εφαρμογής των Ν.2801/2000 και 3431/2006, οπως αυτές ορίζονται σε αυτούς ή τις τυχουσες τροποποιήσεις τους, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που το
    αρθρο 2 παράγραφος Α εδαφιο β’ του νόμου 2801/2000 (ΦΕΚ Α’ 46 – 03/03/2000 προβλέπει ή όπως αλλοιως αυτό τροποποιηθεί με γνώμονα την ασφάλεια της αεροναυσιπλοϊας»

    Να το θυμίσω στους αγαπητους συνομιλητές.

    2. Δημιουργία κατασκευών κεραιών στην ξηρά
    Α. Για την κατασκευή κεραίας σταθμού στην ξηρά, που χρησιμοποιείται για την εκπομπή ή/και λήψη ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας….., απαιτείται άδεια, η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:
    α)……

    β) Οι κατασκευές κεραιών Υπουργείων, πρεσβειών, διπλωματικών αποστολών και ραδιοερασιτεχνών, οι οποίες περιβάλλονται από κτίρια ή το φυσικό έδαφος ίσου ή μεγαλύτερου ύψους, βρίσκονται στο εσωτερικό πόλης, χωριού ή στρατοπέδου, δεν προκύπτει ότι επηρεάζουν δυσμενώς την ασφάλεια της αεροπλοΐας και εφόσον έχει χορηγηθεί εκχώρηση ή έγκριση ραδιοσυχνοτήτων εκπομπής ή και λήψης.

    Προσοχή στο εξής. Οι νομικές διατάξεις που αφορουσαν ως τώρα την νομοθεσία που αφορά κεραίες και προδιαγραφές Ρ/Ε σταθμών αφορούσαν εκδοση υπουργικής απόφασης. Ξαφνικά, μπορεί ενα θερινό τμήμα της βουλής, να εξαφανίσει δια παντός τον ραδιοερασιτεχνισμό απλά αροντας την εξαίρεση του 3431/2006. Κάτι τέτοιο ειναι αδιανόητο και ανεπίτρεπτο.

    Για κάποιο λόγο οι αποφάσεις που αφορουν τους Ρ/Ε ορίζονται με υπουργική απόφαση. Για να μην αφήνει τον ελληνικό λαό έκθετο στις ίδιες του τις φοβίες, στερώντας σε μερίδες εθελοντών το δικαίωμα να προσφέρουν στην κοινωνία οσα δεν μπορουν να προσφέρουν οι «οικολόγοι» με το γνωστικό επίπεδο που «καταδικάζει» πραγματικές μαυροκαπνισμένες καμινάδες τζακιών!

  • 21 Μαΐου 2011, 15:49 | Σωτήρης Παπ

    Συμπληρώνεται στο τέλος του προηγούμενο σχολίου μου το κάτωθι κείμενο που δυστυχώς ως copy – paste δεν ενσωματώθκε τελικώς!!!

    ‘Η κατασκευή κεραιοσυστημάτων της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη είναι αναγκαία γιά την λειτουργεία της υπηρεσίας, θεωρείται αυτοδίκαια νόμιμη με την εκχώρηση της αδείας ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυσρμάτου δηλωμένου στην θέση εγκαταστάσεως της και δεν εμπίπτει – υπόκειται σε περιορισμούς που απορρέουν από ιδιωτικά συμφωνητικά & εσωτερικούς κανονισμούς κτιρίων, & πολεοδομικές διατάξεις περί κατασκευής κεραιών άλλων υπηρεσιών. Η χρήση τους δεν απαιτεί άλλη άδεια πέραν της κατά νόμων χορηγούμενης άδειας ραδιοερασιτέχνη’

  • 21 Μαΐου 2011, 13:51 | Σωτήρης Παπ

    Σχετικά με το Άρθρο 20 και ειδικότερα την παράγραφο 1. όπως αυτή είναι επί της παρούσας ‘ΕΠΑΝΑ-διαβούλεσης’ !!!

    Κύριοι συντάκτες αυτής, αν δεν απατώμαι στην αρχική διαβούλευση είχατε θέσει την παράγραφο αυτή ως κάτωθι
    http://www.opengov.gr/yme/?p=328

    ‘Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερσιτεχνών και η χρήση τους ΔΕΝ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΔΕΙΑΣ, εκτός από τις εξαιρούμενες από τις κείμενες διατάξεις περιπτώσεις.’

    Λαμβανομένου υπ’όψην ότι σε αυτήν την αρχική διαβούλευση στις αρχές Σεπτεμβρίου ΛΑΒΑΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠ’ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ, ΣΥΝΟΛΙΚΑ 37 ΣΧΟΛΙΑ (!!!) τα οποία επί το πλείστον ήταν επιτυχή, καθίσταται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΟΝ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟΥ το γεγονός ότι ΔΕΝ κατορθώσαται να εξάγεται ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΙΜΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ! Μάλιστα προκαλεί και ΕΚΠΛΗΞΗ ότι κατορθώνεται, ΑΝΤΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΩΣ της παραγράφου νομιμότητος των κεραιοσυστημάτων μας, ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της απαιτούμενης προστασίας ΤΩΝ ΡΑΔΙΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ από υπερβολικές & άσχετες με την υπηρεσία τους Ραδιερασιτεχνισμού διατάξεις ΑΛΛΩΝ ΝΟΜΩΝ, όπως ο ν.3431/2006, που δημιουργηθήκαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΜΠΩΝ (ειδικότερα των Ραδιοφωνικών & τηλεοπτικών σταθμών η και της κινητής τηλεφωνίας)! Δυστυχώς με το ανωτέρο κείμενό σας στην παράγαφο 1. του παρόντος, αποδεικνύεται ΤΟΣΟ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ότι ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΥΤΗΝ λαμβάνονται ΟΝΤΩΣ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ’ΟΨΗΝ οι πολίτες και μάλιστα οι ΣΧΕΤΙΚΟΤΑΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΕΣ, και με μιά παντελώς άσχετη πρόσθεση ενός παντελώς ΑΣΧΕΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ κατορθώνεται ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ την ΥΠΗΡΕΣΙΑ του Ραδιοερασιτέχνη, καθιστώντας τον ραδιοερασιτέχνη ως ‘πιθανώς/ύποπτο παραβάτη’ αυτού του ΑΛΛΟΥ ΝΟΜΟΥ (Ν.3431/2006) έναντι του κάθε δικαστηρίου ως κατά ‘παρερμηνείαν» η ‘ασάφειαν», και μάλιστα αντιμετωπιζόμενο ως ΟΜΟΙΟ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Ρ/Σ, Τ/Σ, & Κ/Τ!!!
    Επειδή ΔΕΝ δύναμαι να υποψιαστώ ότι αυτή η «αστοχία» σας έχει ρίζες σε αδαείς κειμενογράφους, θεωρώ ότι η παντελής απαλοιφή κάθε αναφορ΄΄ας στον Ν.3431/2006 είναι απαραίτητη ως άμεση!
    Αν σκοπός σας ήταν βάσει των 37 σχολίων να επιχειρήσεται να προστατεύσεται τις ραδιοερασιτεχνικές εγκαταστάσεις κεραιών από «κακόπιστους» η άλλους γείτονές τους, τότε με μιά απλή αλλά σαφή φράση, θα το είχατε πετύχει απολύτως.

    πχ:

    <>

  • 21 Μαΐου 2011, 08:29 | Ευθύμης Δημητριάδης – SW2HPD

    Όσον αφορά τα σχόλια πολλών συναδέλφων, αντιλαμβάνομαι και θα ήθελα να παρατηρήσω πως: Σωστά γίνεται αναφορά στον Ν.3431/2006 από την στιγμή που ο νόμος Ν.3431/2006 αναφέρει, απλά και μόνο την φράση «Υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη». Συνεπώς διασαφηνίζει ρητά πως: Η Υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη δεν εμπίπτει στις διατάξεις αυτού του νόμου, οπότε και δεν δημιουργούνται ασάφειες ! Με λίγα λόγια, όποιος ενδιαφέρεται να μάθει για την νομοθεσία που πλαισιώνει τον ραδιοερασιτεχνισμό και ξεκινήσει να διαβάζει τον νόμο Ν.3431/2006 και θα σταματήσει την ανάγνωσή του στην 2η παράγραφο καθώς θα διαπιστώσει πως δεν αφορά Ραδιοερασιτέχνες ! Που είναι η εμπλοκή των ραδιοερασιτεχνών στο Ν.3431/2006 ;;;

    Τα παραθέτω αυτούσια

    ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
    ΘΕΜΑ: «Κανονισμός λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου.»
    Άρθρο 20 – Ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών
    1. Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών διέπονται από διατάξεις του ν.2801/2000 και του ν.3431/2006 όπως ισχύουν.

    Ν.3431/2006 – Παράγραφος 2.
    Στις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εμπίπτουν τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τα δίκτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου και όσα χρησιμοποιούνται αποκλειστικώς για πειραματικούς ή ερευνητικούς σκοπούς και για επίδειξη.

    Με εκτίμηση
    Ευθύμης
    sw2hpd

  • 20 Μαΐου 2011, 20:34 | Δημητριος Ζαχαριας SV1NPO

    Ηθελα να ξερα….Ειλικρινα!!! Ολοι αυτοι που σκεφτηκαν να τροποποιησουν και να αλλαξουν τα νομοθετικα πλαισια περι ραδιοερασιτεχνισμου γενικως….Εχουν πιασει ποτε μικροφωνο στα χερια τους??? Με ποια λογικη σκεφτηκαν ολα αυτα που θετουν για τροποποιηση..??? Και φυσικα σε ο,τι αφορα την εγκατασταση κεραιων :Αν καποιος θελει να να τοποθετησει 3 διπολα , 2 vhf – uhf καθετες και 2 yagi καθως και μια 3 beam element…ποιος μηχανικος θα εχει τις τεχνικες γνωσεις για να εκδωσει την σχετικη μελετη αν ο ιδιος δεν ειναι ραδιοερασιτεχνης??? Και με ποια κριτηρια θα βγαλει αυτη την αποφαση ,του που δηλαδη θα τοποθετησει τις κεραιες ??? Με ποιο σκεπτικο πρεπει να μπει σε αυτη τη διαδιακασια ενας ραδιοερασιτεχνης που κυρια ενασχοληση του ειναι η κατασκευη και η διαδοση του ραδιοερασιτεχνισμου καθως και η παροχη βοηθειας σε εκατκτες αναγκες στο κοινωνικο συνολο ?? Μηπως ολοι αυτοι οι κυριοι, που δηθεν κατα τη γνωμη μου και κατα πολλων αλλων φυσικα,νοιαζονται για να καλητερευσουν αυτο το χομπι που κατα καιρους εχει βοηθησει το κοινωνικο συνολο ..το χαντακωνουν και απομακρυνουν ολο και περισσοτερους νεους απο τον ραδιοερασιτεχνισμο ???? Σκεφτηκε κανεις τους ποιος θα εχει την οικονομικη δυνατοτητα να πληρωσει για να κανει το χομπι του ??? Ξεχνουν μαλλον πως ο ελληνας πλεον δεν εχει την οικονομικη δυνατοτητα ουτε για να καλυψει τις βιοπορηστικες του αναγκες!!! ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ…ΤΟΝ ΠΑΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΙΣΩ!!!!

    Δημητρης SV1NPO

  • 20 Μαΐου 2011, 20:57 | Νεκτάριος Αθανασίου SV1FJA

    Ένα βήμα μπροστά , τρία βήματα πίσω… Αυτό καταλαβαίνω διαβάζοντας το προσχέδιο για το νέο νομοσχέδιο. Το ερώτημά μου κύριοι αρμόδιοι του υπουργείου Μεταφορών. Το νέο νομοσχέδιο σχεδιάζεται για να βοηθήσει τον Έλληνα ραδιοερασιτέχνη ή για να τον ΕΥΝΟΥΧΙΣΕΙ ? Η υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη είναι ένα όμορφο και δημιουργικό χόμπυ, που όπως σε όλα τα χόμπυ βάζεις βαθιά το χέρι στη τσέπη και πληρώνεις χωρίς κανένα προσωπικό οικονομικό όφελος για να κάνεις αυτό που αγαπάς περνώντας ευχάριστα την ώρα σου. Μόνο που στη δική μας περίπτωση καλούμαστε να προσφέρουμε κοινωνικό έργο όποτε χρειαστεί με πιό πρόσφατο παράδειγμα τον μεγάλο σεισμό του 1999 στην Αθήνα. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΑΙΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ! Με το παρόν νομοσχέδιο δεν κατοχυρώνεται 100% η κεραία του ραδιοερασιτέχνη και με το καινούργιο δημιουργούνται ακόμα περισσότερες ασάφειες και γκρίζα σημεία πάνω στο θέμα αυτό. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να διασύρετε και να ξεφτυλίζετε ο Έλληνας ραδιοερασιτέχνης στα αστυνομικά τμήματα σαν εγκληματίας επειδή τόλμησε και έγκατέστησε στη ταράτσα του σπιτιού του ή της πολυκατοικίας που διαμένει,την κεραία του ασυρμάτού του ενώ το ίδιο το κράτος του χορήγησε ειδική άδεια για την ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ , επειδή ΚΑΝΕΝΑ νομοσχέδιο μέχρι τώρα δεν έχει κατοχυρώσει το θέμα της κεραίας στις πολυκατοικίες. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να εξομοιώνεται ο ‘Ελληνας ραδιοερασιτέχνης και η κεραία του με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που είναι διάσπαρτες παντού νόμιμα η παράνομα, καλά καμουφλαρισμένες σαν καμινάδες ή διαφημιστικές πινακίδες από πλέξιγκλάς και σιγοψήνουν στα μικροκύμματα 24 ώρες το 24ώρο τον άτυχο κοσμάκη που τυγχάνει να γειτνιάζει γύρω από αυτές. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να μας εξομοιώνεται με τους ραδιο-ΦOΝΙΑΔΕΣ του Υμηττού που εκπέμπουν σε 24ώρη βάση 10 , 20 και 30 ΚW Χ 10 φορές την απολαβή της κεραίας = 300.000 ακτινοβολούμενα Watt στα κεφάλια μας από έναν και μόνο σταθμό (εκπέμπουν γύρω στούς 70 σταθμούς αυτή τη στιγμή χώρια τα τηλεοπτικά)και μάλιστα στη ζώνη VHF και να έρχεστε εσείς να μειώνετε την ισχύ εκπομπής στον Έλληνα ραδιοερασιτέχνη στα 100W και μάλιστα στα HF που έχουν την χαμηλότερη επικινδυνότητα σαν ακτινοβολία απέναντι στον άνθρωπο και ΜΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠΟΨΙΝ τον ΕΝΕΡΓΟ ΧΡΟΝΟ εκπομπής μας που δε ξεπερνά τα 5 με 10 λεπτά ημερησίως για να μη πώ για άλλους συνάδελφους ραδιοερασιτέχνες που περνάει και διάστημα τριών η τεσσάρων μηνών για να γράψουν μία επαφή στο ημερολόγιό τους.. Θα ήθελα κλείνοντας να παρακαλέσω όλους τους τοπικούς σύλλογους της Ελλάδας να κάτσουν στο τραπέζι χωρίς τοπικά συμφεροντα , εγωισμούς και άλλες μικρότητες και μαζί με την Ε.Ε.Ρ που είναι η ΜΟΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ απο την IARU απο το 1959 να κοιτάξουν να ενημερώσουν τους αρμόδιους του υπουργείου Μεταφορών για τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού ραδιοερασιτεχνισμού και με κοινό γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα ραδιοερασιτέχνη οι κύριοι αρμόδιοι να φτιάξουν ένα αξιοπρεπές νομοσχέδιο που θα τον ΣΤΗΡΙΖΕΙ και όχι άλλο ένα νομοσχέδιο που θα του δημιουργεί ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προβλήματα από όσα ήδη έχει.. Άντε να δούμε !

  • 20 Μαΐου 2011, 14:47 | Χρήστος Μακρής, SV1OH

    Προτείνω όπως στην παρ. 4 του υπόψη άρθρου γίνει αλλαγή της λέξης «αμελλητί» με τη λέξη «άμεσα» καθώς και της λέξης «κατεδαφίζει» με τη λέξη «απεγκατάσταση».
    Σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι υπόψη αλλαγές προτείνω όπως η σχετική παράγραφος τροποποιηθεί αναλόγως και λάβει την παρακάτω μορφή:

    4. Σε περιπτώσεις παύσης της νόμιμης λειτουργίας του ραδιοερασιτεχνικού σταθμού για οποιονδήποτε λόγο (ανάκληση, παύση ισχύος της άδειας κλπ), ο κάτοχος του σταθμού ή ο υπεύθυνος λειτουργίας του, οφείλει άμεσα να προβαίνει σε απεγκατάσταση και απομάκρυνση των κατασκευών κεραίας του σταθμού από το χώρο εγκατάστασης τους, αποκαθιστώντας τυχόν ζημίες ή φθορές.

    Με τιμή,

    Χρήστος Μακρής (SV1OH)
    Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

  • 20 Μαΐου 2011, 08:41 | Δρ. Μηχ. Κ. ΦΙΜΕΡΕΛΗΣ – SV1DH

    Σχετικα με το αρθ. 20 παρ. 1, συμφωνω με τα οσα αναφερει προηγουμενα ο συναδελφος SV1DPI. Επιπλεον θελω να τονισω ότι η τελικη διατυπωση της παραγραφου αυτης με το «όπως ισχυουν» δεν προσθετει απολυτως τιποτε, γιατι είναι νομικα αυτονοητη και αρα περιττη.
    Επιπλεον ο Ν3431/2006 ΕΞΑΙΡΕΙ ΡΗΤΑ από το πεδιο εφαρμογης του τους ραδιοερασιτεχνες και η σχεδιαζομενη τροποποιηση του ΔΕΝ αναφερεται στις κεραιες τους. Αρα προς τι η αναφορα στο νομο αυτό για τις ραδιοερασιτεχνικες κεραιες όταν ΔΕΝ τις περιλαμβανει;
    Σχετικα με τη παρ. 3 του ιδιου αρθ., η τοποθετηση ενδεικτικης πινακιδας στη βαση της κεραιας με στοιχεια του κατοχου είναι χωρις καμμια πρακτικη σημασια, αφου οι κεραιες είναι ειτε σε γνωστη ιδιοκτησια (πχ μονοκατοικια, κτημα κλπ) ειτε σε κοινοχρηστο χωρο πολυκατοικιας, οπου ολοι οι συγκατοικοι ξερουν πολύ καλα τον κατοχο τους. Η ΕΕΤΤ αν θελει να ελεγξει τη νομιμοτητα της κεραιας απευθυνει ερωτημα στο διαχειριστη που ξερει πολύ καλα ποιος είναι ο κατοχος. Η διαταξη αυτή όταν εφαρμοζεται σε επαγγελματικες κεραιες που είναι σε βουνα κλπ εχει ουσιαστικη σημασια, αλλα δεν εχει καμμια για ραδιοερασιτεχνες και μοιαζει μονο γραφειοκρατικη, ενώ μπορει σε πολυκατοικιες να θεωρηθει από τους συνιδιοκτητες σαν προσπαθεια ιδιωτικοποιησης κοινοχρηστου χωρου.
    Σχετικα με τη παρ. 4 η διατυπωση «αμελλητι να κατεδαφιζει» είναι αοριστη και πρεπει να συμπληρωθει με χρονικο προσδιορισμο, πχ «εντος 3 μηνων».

  • 20 Μαΐου 2011, 01:42 | SW1QEY

    Αγαπητέ κ. Γενικέ Γραμματέα Επικοινωνιών,

    Προστατεύστε μας από τους κακούς γείτονες που νομίζουν ότι είμαστε ραδιοπειρατές.

    Ναι είμαστε εκπαιδευμένοι,
    Ναι εκπέπουμε QRP όπου μπορούμε,
    Ναι τα 6 μέτρα από την βάση της κεραίας μας,
    Ναι η αντικεραυνική προστασία,
    Ναι η στήριξη ώστε να μην κινδυνεύει το κοινό από πτώση,
    Ναι όλα τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, γειώσεις, κάλες καθόδους χωρίς απώλειες, κλπ…

    Αλλά ΟΧΙ όταν έχω ένα στύλο 3,5μ με μία Diamond X-510 (δημοφιλέστερη κεραία στην αγορά) ο εκάστοτε να μου κάνει καταγγελία για του ότι έχω μία κεραία και φοβάται.

    Διαφημίστε το, Είμαστε ανά πάσα στιγμή η 1η επικοινωνία.
    ΣΥΜΦΩΝΩ με τον συνάδελφο SV1EML :
    «Ο ραδιοερασιτέχνης χωρίς κεραία είναι σαν στρατιώτης χωρίς όπλο.»

  • 19 Μαΐου 2011, 22:50 | Σαραηλίδης Αδάμος SV2KGA – DM1SV

    Στον εν ισχύ νόμο αναφέρεται : ΄΄ Άρθρο 20 Ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών.
    Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών και η χρήση τους δεν χρήζουν αδείας , εκτός από τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις περιπτώσεις (Άρθρο 1 παρ.2 Αβ Ν.2801/2000 όπως ισχύει κάθε φορά) ΄΄
    Τι δεν σας άρεσε σε αυτή τη διατύπωση και το αλλάξατε με το : ΄΄1. Οι κατασκευές κεραιών των ραδιοερασιτεχνών διέπονται από διατάξεις του ν. 2801/2000 και του ν.3431/2006 όπως ισχύουν.΄΄

    Ο ν.3431/2006 πού κολλάει στην όλη υπόθεση αφού από το πρώτο του άρθρο παρ.2 εξαιρεί μεταξύ άλλων και την υπηρεσία του ραδιοερασιτέχνη.

    NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3431
    Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις.
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
    ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
    Άρθρο 1
    Πεδίο εφαρμογής
    1. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου καθορίζουν το
    πλαίσιο παροχής δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών,
    υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, συναφών ευ−
    κολιών και συναφών υπηρεσιών εντός της Ελληνικής
    Επικράτειας, ενσωματώνοντας συγχρόνως και τις οδη−
    γίες 2002/19/ΕΚ, 2002/20/ΕΚ, 2002/21/ΕΚ, 2002/22/ΕΚ
    και 2002/77/ΕΚ.
    2. Στις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εμπίπτουν
    τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τα δί−
    κτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών
    της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδι−
    οερασιτέχνη μέσω δορυφόρου και όσα χρησιμοποιού−
    νται αποκλειστικώς για πειραματικούς ή ερευνητικούς
    σκοπούς και για επίδειξη.

    Παρακαλώ να αφήσετε την παράγραφο 1 του Άρθρου 20 όπως έχει με τον σημερινό εν ισχύ νόμο διότι αποσαφηνίζει και δεν μπερδεύει επίσης θεωρώ η αναφορά στον ν.3431/2006 έγινε από λάθος και ότι θα διαγραφεί.

  • 19 Μαΐου 2011, 20:29 | SV8FCC

    Οχι κύριοι ο Ν.3431/2006 σαφώς εξαιρεί με το άρθρο 1 παρ.2 τους ραδιοερασιτέχνες. Οπωσδήποτε πρέπει να διορθωθεί.

  • Μια παρατήρηση …ακόμα νομίζω ότι πρέπει να μπορεί κάθε ραδιοερασιτέχνης στην ταράτσα του μαζί με την κεραία του να μπορεί να εγκαταστήσει και ένα μικρό οικίσκο για την τοποθέτηση των μηχανημάτων του χωρίς την έκδοση σχετικής άδεια ο οικίσκος αυτός είναι πολύ σημαντικός για τη λειτουργία του σταθμού και είναι ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί πολλά χρονιά τώρα . Ο οικίσκος να είναι πολυ μικρός 2μ χ 2μ χ 2,2μ ύψους .. νομίζω ότι είναι κάτι που είναι δυνατών να γίνει χωρίς προβλήματα αλώστε επιτρέπεται η τοποθέτηση ανάλογου οικίσκου σε διάφορες εταιρίες του χώρου μαζι με την κεραια τους

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    SV9GPV ΧΑΡΟΚΟΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  • 19 Μαΐου 2011, 13:46 | Σπύρος Ξανθόπουλος – SV2EVS

    Όσον αφορά το κομμάτι του οικίσκου, θα πρέπει να αποδεσμεύσετε την ανάγκη έκδοσης αδείας από την πολεοδομία, καθώς αυτό καθιστά ΑΣΥΜΦΟΡΗ την κατασκευή οικίσκου όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις, όπως άλλωστε αυτό αναφέρεται στην εφήμερίδα της κυβερνήσεως ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ
    Αρ. Φύλλου 46 3 Μαρτίου 2000 ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 2801

  • 19 Μαΐου 2011, 11:01 | Βασιλειος Γκέβρος SV7KDO

    Σε συνεχεια της προηγουμενης δημοσιευσης μου και προς διευκρινηση, με τον ορο «απλη μελετη εγκαταστασης» κεραιας εννοω μια απλη καταγραφη των κεραιοσυστηματων (δηλαδη το ειδος του/των ιστου/ων στηριξης των κεραιων τον τροπο στηριξης του/τους και την απαριθμηση των κεραιων που θα τοποθετηθουν σε αυτον/ους) που θα γινεται απο τον ιδιο τον ραδιοερασιτεχνη.

    Με κανεναν τροπο δεν θα πρεπει να υπαρξει απαιτηση εκπονησης μελετων απο αλλους λογω αυξημενου κοστους και γραφειοκρατιας.

  • Στην παράγραφο 2 του Άρθρου 1 ν.3431/2006 αναφέρεται ότι:
    «Στις διατάξεις του παρόντος νόµου δεν εµπίπτουν τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τα δίκτυα και οι µεµονωµένοι σταθµοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη µέσω δορυφόρου και όσα χρησιµοποιούνται αποκλειστικώς για πειραµατικούς ή ερευνητικούς σκοπούς και για επίδειξη.«
    Άρα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ η αναφορά του ν.3431/2006 απο το άρθρο αυτό.

  • Ο νόμος 3431/2006 ΔΕΝ (Ε)ΔΕΝ αφορά ραδιοερασιτέχνες απορώ γιατί αναγράφεται στο άρθρο αυτό.

    Πρέπει οπωσδήποτε να αναγραφεί ρητά και κατηγορηματικά ότι για την εγκατάσταση ραδιοερασιτεχνικών κεραιών δεν απαιτείται καμμία περαιτέρω άδεια- έγκριση κλπ και κυρίως ότι οι ραδιοερασιτέχνες απαλλάσονται απο τις διατάξεις του ν. 2801/2000 και το άρθρο 21.
    Υπάρχει και έγγραφο για το θέμα αυτό απο το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ προς την Βουλή των Ελλήνων που το επιβεβαιώνει αυτό ξεκάθαρα. Όμως πολεοδομικές Υπηρεσίες δέν το αναγνωρίζουν βάζουν διοικητικά πρόστιμα και ταλαιπωρούν μέχρι και σήμερα συναδέλφους, οι οποίοι για το ποινικό μέρος των διαδικασιών αυτών έχουν δικαιωθεί – αθωωθεί ομόφωνα και οι πολεοδομίες δεν διαγράφουν ΄το πρόστιμο. Έχουμε τέτοια υπόθεση απο το 2009 που μας γνωστοποιήθηκε και μέχρι σήμερα περιμένουμε ……. μέχρι να αναγκαστούμε να υποβάλουμε μύνηση κατά παντός υπευθύνου (υπαλλήλων ) για παράβαση καθήκοντος.
    Δεν εχουμε τέτοια εκδικητική νοοτροπία αλλά για να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας αλλά κατων συναδέλφων που εκπροσωπούμε πρέπει να το πράξουμε.

  • 19 Μαΐου 2011, 08:15 | Δημητριάδης Ευθύμης

    Με την ευκαιρία της ανοιχτής διαβούλευσης, θα ήθελα να υπάρξει πραγματικά μέριμνα ώστε να ενσωματωθεί στην νομοθεσία, η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε εγκαταστάσεις κεραιών, σε πολυκατοικίες
    όπου ο εσωτερικός κανονισμός (στις περισσότερες καινούριες πολυκατοικίες) απαγορεύει την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης κεραίας πλην της κεντρικής κεραίας τηλεόρασης. Φυσικά αυτός που συντάσσει το εκάστοτε κανονισμό, δεν έχει στο μυαλό του ότι θα πρέπει να προβλέψει την ύπαρξη ραδιοερασιτεχνών, αλλά και σίγουρα δεν τον ενδιαφέρει.
    Όλοι μας γνωρίζουμε πως έχουν υπάρξει δικαστικές μάχες στο παρελθόν με συν ένοικους πολυκατοικιών (της αυτής περίπτωσης), οι οποίοι εναντιώθηκαν στη παρουσία καιρεοσυστημάτων κάποιων συναδέλφων μας.
    Θεωρώ πως είναι υποχρέωση της πολιτείας να κατοχυρώσει νομοθετικά τον αδειούχο ραδιοερασιτέχνη, ο οποίος πολλές φορές, είτε είναι μέλος των Ομάδων Εκτάκτων Αναγκών (ΟΕΑ) της Πολιτικής Προστασίας, είτε όχι, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών θα σπεύσει να προσφέρει βοήθεια, παραχωρώντας τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες του στην πολιτεία.
    Από την άλλη, η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη, είναι μια ενασχόληση που περιλαμβάνει τεχνολογία, αλλά και πολλές φορές, ανάπτυξη αυτής από χαρισματικούς πραγματικά συναδέλφους οι οποίοι καινοτομούν, αλλά όμως θα πρέπει να έρθουν σε σύγκρουση μα αναχρονιστικές δυστυχώς αντιλήψεις συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν κάνει «καραμέλα» την λέξη ραδιενέργεια, δίχως να γνωρίζουν στοιχειώδη φυσική για το τι είναι ραδιενέργεια (!!!!) και προφασιζόμενοι πως απαγορεύεται απ’ τον κανονισμό στερούν – θα μου επιτρέψετε να πω – την οποιαδήποτε τεχνολογική πρόοδο στην χώρα μας.

    Με εκτίμηση
    Ευθύμης
    sw2hpd

  • 18 Μαΐου 2011, 21:40 | Δημητρης – sv4nwd

    Οπως ειπε και ο συναδελφος οι νομοι ειναι πανω απο το καταστατικο τις πολυκατοικιας, οποτε μην στεκομαστε εκει. Παρεπιπτοντως το καταστατικο σαν νομος ειναι απο το 1929, οι βαση ολων των καταστατικων στηριζεται εκει, αυτο και αν θελει ξεχωριστη διαβουλευση…

    2.Στην παράγραφο που λεει:
    «Κάθε κάτοχος κατασκευής κεραίας της ραδιοερασιτεχνικής υπηρεσίας υποχρεούται να έχει διαρκώς αναρτημένη κοντά στη βάση της ευανάγνωστη ανεξίτηλη πινακίδα, στην
    οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του κατόχου συμπεριλαμβανομένου και του διακριτικού κλήσης του»
    Δεν το εχω δει πουθενα να εφαρμόζεται, αλλα και πες οτι καποιος το εφαρμοζει, ποιος θα το δει οταν η κεραια ειναι π.χ στην ταρατσα μιας 8ωροφης πολυκατοικιας, η σε ενα πυργο 6μετρων στην ταρατσα ενος σπιτιου? ποσο μεγαλη πρεπει να ειναι αυτη πινακιδα? και πολλα αλλα ερωτηματα, οποτε θεωρω οτι πρεπει να αναιρεθει απο το νομο, δεν διασφαλιζεις τιποτα με αυτο.

  • 18 Μαΐου 2011, 18:48 | Βενετσάνος Σταμάτης (SV1EML)

    Συνφωνώ με τους συναδέλφους για τις κεραίες σε πολυκατοικίες.
    Επιτέλους πάρτε Θέση σαν υπουργείο.
    Ο ραδιοερασιτέχνης χωρίς κεραία είναι σαν στρατιώτης χωρίς όπλο.
    Ευχαριστώ
    SV1EML

  • Από πού κι ως πού υπαγόμαστε στο ν. 3431/2006;;; Ο εν λόγω νόμος αναφέρεται σε κατασκευές κεραιών στο άρθρο 31, εννοώντας κατασκευές που χρήζουν άδειας, και ιδιαίτερα αυτών κινητής τηλεφωνίας και ραδιοτηλεοπτικών. Δεν αναφέρει για ραδιοερασιτέχνες. Γιατί
    μπερδεύετε τους ραδιοερασιτέχνες με τέτοια; Τέλος αν νομίζετε ότι πρέπει να γίνει κάτι διαφορετικό απ ‘ ότι σήμερα (ν2801: οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνών δεν αδειοδοτούνται) πείτε το σαφώς και όχι σαν Πυθία, δίνοντας δρόμο στον καθένα να αυθαιρετει και να μας ταλαιπωρεί…
    Τέλος ζητήσαμε και στην προηγούμενη διαβούλευση, να διευθετήσετε το θέμα των ραδιοερασιτεχνών σε πολυκατοικία. Αν και υπάρχει πλέον και δεδικασμένο που δικαιώνει συνάδελφο ραδιοερασιτέχνη, είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς συναδέλφους να παρετε θέση κι ένα από τα λίγα πράγματα που δεν προέβλεπε η τέλεια κατά τ’ αλλα υπ.απ.68000. Γιατί αποφέυγετε να πάρετε θέση; Επιτέλους θετική ή αρνητική. Να ξέρουμε τι μας γίνεται…

  • 18 Μαΐου 2011, 15:10 | Βασιλειος Γκέβρος SV7KDO

    Οι ραδιοερασιτεχνες και ο εξοπλισμος τους (συμπεριλαμβανομενων και των κεραιων) εχουν τεθει και θα τεθουν ανα πασα στιγμη στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ του κοινωνικου συνολου για να προσφερουν τη βοηθεια τους σε θεματα τηλεπικοινωνιων κατα τη διαρκεια γεγονοτων εκτακτης αναγκης.

    Γι’αυτο τουλαχιστον θα επρεπε να εχουν το δικαιωμα να τοποθετουν ελευθερα τις κεραιες τους στο δωμα του κτιριου οπου διαμενουν, με την υποχρεωση υποβολης απο μερους τους προς τις αρμοδιες αρχες μιας απλης μελετης εγκαταστασης και μονο.

    Οσο για τους κανονισμους των πολυκατοικιων και καποιες φορες και τα συμβολαια αγορας των οικιων πρεπει να ξεκαθαριστει οτι δεν εχουν ισχυ μεγαλυτερη του νομου περι ραδιοερασιτεχνων που επιτρεπει την ελευθερη τοποθετηση των κεραιων τους στο δωμα του κτιριου οπου διαμενουν.

  • 18 Μαΐου 2011, 11:26 | Τσιροπουλος Κωνσταντινος sw1iuu

    Το εχω τονισει και στην προηγουμενη διαβουλευση ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ με πηγαν στα δικαστηρια εχω μια δικαστικη αποφαση υπερ μου σταθμο αλλα μονο η ταλαιπωρια και η ψυχικη κοπωση αρκουνμ Δεν θα ηταν πιο απλα τα πραγματα να εξερουμαστε απο τετοιους κανονισμους?

  • 18 Μαΐου 2011, 10:05 | Ιωάννης Αγγελόπουλος

    …θεωρώ απαραίτητη την κατοχύρωση του εν γένει εξοπλισμού του ρ/ε και ειδικά των κεραιικών συστημάτων ώστε να μην παρατηρούνται τα γνωστα φαινόμενα «ασχετων» οπου κάνουν διάφορες καταγγελίες είτε στα Αστ.Τμηματα ή στα Τοπικα Δημοτικά Διαμερίσματα περι » .. ραδιενεργών εστιών , επικίνδυνων αλεξικεραύνων !!!..» και διάφορα αλλα αστεία επιχειρήματα ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του κάθε καταγγέλοντος.
    Να εξαιρούνται απο τους «ακαμπτους» και απηρχαιωμένους κανονισμούς πολυκατοικιών οι παραπάνω ραδιοερασιτεχνικές εγκαταστάσεις.
    Ο αδειούχος ρ/ε θα μπορεί χωρίς καμμία εγκριση συγκατοίκων (εφ’ οσον πληροι ολες τις σωστες προυποθεσεις ασφαλείας) να εγκαθιστα τον απαραίτητο εξοπλισμό του και οχι να σύρεται στα αστυνομικά τμήματα ή σε δικαστικές διαμάχες μεχρις οτου δικαιωθεί, οπότε μεχρι τότε παραμένει ανενεργός και συνεπώς είναι αχρηστη η αδεια που του εχει εκδόσει η πολιτεία.
    Δηλαδή και μόνον η επίδειξη της αδείας του στα αρμόδια οργανα της πολιτείας θα πρέπει να αποθαρρύνει οιονδήποτε καταγγέλοντα για την συνέχεια, αν δεν ζητήσει( ο ρ/ε ) και την δίωξη του καταγγέλοντος για συκοφαντική δυσφήμηση, ή παρεμπόδιση της νομίμου δραστηριότητας του !!
    Επιτέλους ο ραδιοερασιτεχνισμός στην Ελλάδα οφείλει να αποκτήσει την σωστή κοινωνική του υπόσταση.

    SV1AC

  • 17 Μαΐου 2011, 23:31 | Σ.ΠΑΡΟΥΣΙΑΔΗΣ

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ & ΠΡΟΤΑΚΟΥΣΤΟ Η ΚΕΡΑΙΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΝΑ ΕΚΔΙΩΚΕΤΑΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΚΟΣΜΙΑ ΠΑΝΤΕΝΤΑ ! ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΔΗΣ SV2IGQ

  • 17 Μαΐου 2011, 15:13 | A.AΘΑΝΑΣΙΟΥ

    ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΡΜΑΤΙΝΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Ο ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ «ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗΣ» ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ «ΣΗΜΕΙΑ» ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΘΕΩΡΙΑΣ.

    SV1UG

  • 17 Μαΐου 2011, 10:18 | A.AΘΑΝΑΣΙΟΥ

    ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΣΑΦΕΣΤΕΡΑ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ..»ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΡΑΙΑΣ ΡΑΔ/ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ».

    ΤΟ 95% ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΦΟΣΟΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ).

    ΩΣΤΟΣΟ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ (ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗΣ) ΚΕΡΑΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ.

    ΕΦΟΣΟΝ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΙΑΣ (ΒΑΣΗ,ΙΣΤΟΣ,ΠΥΡΓΟΣ ΕΩΣ 6 ΜΕΤΡΑ)ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ(ΕΓΚΡΙΣΗ CE)ΚΑΙ EXEI ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ Η ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ -ΔΕΝ- ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΓΚΡΙΣΗ (ΑΠΟ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΡΧΗ).

    AΝΤΙΘΕΤΑ ΚΑΘΕ «ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» ΕΙΤΕ ΚΕΡΑΙΑΣ ΕΙΤΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΡΜΟΔΙΩΣ.

    SV1UG

  • 16 Μαΐου 2011, 22:35 | Τσιροπουλος Κωνσταντινος sw1iuu

    Περιμενουμε νεα με το θεμα κεραιων σε πολυκατοικιες και εξερεση αυτων απο το καταστατικο, θεωρω οτι ειναι πολυ σημαντικο γιατι δεν εχουμε ολοι τη δυνατοτητα να κατοικουμε σε μονοκατοικια.