Άρθρο 94 – Εγκατάσταση και λειτουργία προσωρινών μονάδων αφαλάτωσης

Στο άρθρο 33 του ν. 4256/2014 (Α’ 92), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 13 ως εξής
1. Eπιτρέπεται η προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία φορητών μονάδων παραγωγής νερού ύδρευσης μέσω αφαλάτωσης με δυναμικότητα μικρότερη από 2000 κ.μ./ημέρα για την εξυπηρέτηση επειγόντων, πρόσκαιρων και βραχυχρόνιων αναγκών υδροδότησης νησιών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως καθορίζεται με το άρθρο 1 του πδ 1/1986 (ΦΕΚ Α’ 1).
2. Για την προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και για την εκτέλεση των απαραίτητων συνοδών τεχνικών έργων, εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο παρόν άρθρο και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ισχύουσας διάταξης που επέχει θέση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εγκρίνεται κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη η χωροθέτηση των φορητών μονάδων της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και τα απαιτούμενα συνοδά τεχνικά έργα. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, καθώς και συνεχόμενου ή παρακείμενου θαλάσσιου χώρου γίνεται με τη διαδικασία της παρ. 4β του άρθρου 14 του Νόμου 2971/2001 (Α’ 285).
3. Για την προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων της προηγούμενης παραγράφου πληρούνται υποχρεωτικά οι παρακάτω όροι:
α. Να υπάρχουν και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για τη ζωή και την υγεία των εργαζόμενων (πχ προστατευτικά περιφράγματα προ των μηχανημάτων που κινούνται επικίνδυνα, εξασφάλιση επαρκούς φωτισμού και αερισμού στο χώρο εργασίας, φαρμακείο πρώτων βοηθειών)
β. Να τηρούνται οι αστυνομικές, υγειονομικές και του Υπουργείου εργασίας διατάξεις
γ. Να τηρούνται τα προβλεπόμενα στον ΕΛΟΤ HD 384 για την ηλεκτρική εγκατάσταση της μονάδας
δ. Να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και για την μη πρόκληση ενοχλήσεων στους περιοίκους.
ε. Να τηρούνται οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις πυροπροστασίας.
4. Φορέας εκμετάλλευσης των φορητών μονάδων παραγωγής νερού του παρόντος άρθρου είναι αποκλειστικά κρατικός φορέας, όπως ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982, όπως ισχύει. Η λειτουργία φορητών μονάδων παραγωγής νερού από τους φορείς του προηγούμενου εδαφίου γίνεται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί πολεοδομικής και περιβαλλοντικής αδειοδότησης, καθώς και κατά παρέκκλιση του ν. 4014/2011 (Β’21) και του ν. 3982/2011 (Α’ 143)
5. Για την προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία φορητών μονάδων παραγωγής νερού ύδρευσης μέσω αφαλάτωσης με δυναμικότητα μικρότερη από 2000 κ.μ./ημέρα σύμφωνα με το παρόν άρθρο εφαρμόζονται κατά παρέκκλιση τα οριζόμενα στο άρθρο 117 του Ν. 4412/2016 ανεξάρτητα από την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης.